Muskátlirozsda

Hozzászólás előzményeinek megtekintése »
(Ide kattintva megtekintheted a beszélgetést, amihez ezt a hozzászólást írták)

Muskátlirozsda

Kedves Betti!

Sokat esett felétek is? Én most is éppen fázom...
A muskátlikon is akkor szokott előjönni ez a nyavalya, ha párás a levegő, túl van öntözve, lecsökken  a hőmérséklet. Nem tudom, hol vannak a növénykéid, de próbáld meg őket most átmenetileg óvni a párától, tartsd szellős helyen, és csak alulról öntözd őket, hogy a levelek ne kapjanak vizet. A beteg leveleket szedd le és égesd el, vagy dobd a kukába. Rozsdára a bio-növényvédelemben réztartalmú szereket szoktak használni, legismertebb a bordói lé(mésztej+ rézgálic) és a burgundilé(rézszulfát+mosószóda). Számon tartják még az elemi ként, mint hatékony gombaölő szert.
Pár tő muskátli miatt viszont biztos nem akarsz vegykonyhát nyitni otthon(még akkor sem, ha ezek eléggé ártalmatlan összetevők), de van egy tippem, ami szerintem beválhat. A kolloidok nem csak az embergyógyászatban használhatóak, spriccelheted réz-, vagy ezüstkolloiddal a növényeket, ilyenkor nem kell annyira figyelni a minőségre. (Bár a rézkolloid elég drága.)
Végső esetben dobd ki a fertőzött muskátlikat, mert a baj gyökere maga a fertőzött dugvány lehet, és vegyél újakat, friss földbe ültetve.
Erősítő szerként gombababetegségek ellen a következőt szokták ajánlani, amely magas kovasav tartalmánál fogva fokozza a növények ellenállóképességét.
Az arányok: 1kg friss vagy 15 dkg szárított mezei zsurló(Equisetum arvense) 10 l vízben 24 órán át áztatjuk, majd lassú tűzön fél órát főzzük. Szűrés és 1:5 arányú vizes higítás után száraz időben permetezhetünk vele.

Üdv emő

Eredeti tartalom és hozzászólások:
Cseresznye már az ókorban is az istenek eledele volt, 19 válasz 2009, május 23 - 19:29