Ismét egy tudatlan patikus - kaolin vs.fehér agyag

Hozzászólás előzményeinek megtekintése »
(Ide kattintva megtekintheted a beszélgetést, amihez ezt a hozzászólást írták)

Ismét egy tudatlan patikus - kaolin vs.fehér agyag

Először is nézzük meg, hogy mit ír az általános lexikon a kaolinról:

Összetétel:

Tiszta agyag. Túlnyomórészt a kaolinit nevű agyagásványokból áll, amely egy víztartalmú alumínium-szilikát-fajta; más néven porcelánföld.

Előfordulás
Elsősorban a savanyú magmás kőzetek földpátjainak átalakulása során keletkezik

Felhasználás
A finom porcelán alapanyagául használják, valamint töltőanyagként a papír és a festék gyártásánál. A kozmetikai ipar sűrítésre alkalmazza.
Az élemiszeriparban is használják mint csomósodást gátlót és hordozót.
Élelmiszeradalékként kódja E 559.

És egy kis szösszenet Véninger Péter kerámia szakértő tollából:

A minden bogár rovar, de minden rovar bogár mintájára elmondhatjuk, hogy minden kaolin agyag, de nem minden agyag kaolin. A magyarországi agyagok egyébként inkább illitesek, mint kaolinosak. A legtöbb agyagban többféle agyagásvány van. És nagyon sok egyéb anyag (kőzettörmelékek).
 
Fehér szín:
Sőt, hogy még rémisztőbbet mondjak, a ,,fehér színű, tehát kaolin” gondolat sem igaz: Nem mind kaolin, ami fehér. Pl. az illit is lehet fehér. Az agyagásványok sokszor tisztán fehér színűek. Van olyan agyagásvány, ami tisztán nem fehér, pl. a klorit. (A klorit zöldes színű, és ugyanonnan kapta a nevét ahonnan a klór. De a klorit nem tartalmaz klórt. Ha kiégetünk egy kloritos agyagot, ugyanolyan cserépszínű lesz, mint a legtöbb agyag.)
 
Egyéb szín:
A ,,fehér színű, tehát kaolin” gondolatot fordítsuk meg: ha nem fehér, nem kaolin. Lássuk igaz-e. Mi okozza az agyagok színét? Az agyagok színét különböző ásványi- és szerves anyagok okozzák (kivétel, pl. a klorit, glaukonit, mert ők önmagukban is színesek). A kaolinban ugyanúgy lehet vas-oxid vagy mangán-oxid, mint bármilyen más agyagban, amelyek természetesen vörös vagy barna színűre színezik.
 
Tanulság:
Ha pusztán szabad szemmel megnézünk egy tárgyat, nem tudjuk megmondani az összetételét.
Vannak remek anyagvizsgálati módszerek, amelyek képesek erre. Itt van például a röntgen diffrakciós vizsgálat. Kifejezetten ásványi összetétel vizsgálatára találták ki.
 
Egyéb agyagásványok:
Csak a játék kedvéért, íme néhány agyagásvány, hogy szokjuk őket, és ne csak a kaolinról halljunk:
Kaolin félék: dickit, nakrit, halloizit.
Montmorillonit félék: bentonit, nontronit, beidellit.
Illitfélék: sárospatakit, illitféle a vermikulit, glaukonit, allevardit.
Agyagásvány a zeolit is, amit macskaalomként, vízlágyításra, szenyvíztisztításra, fogmosásra, illetve a kőolajiparban használnak.
 
Nos, a fentiek után láthatjuk, hogy a kaolin a fehér agyagok csoportjába tartozik. Kozmetikai célra minden fehér agyag használható, bár tény, hogy hajszálnyit ejtérő tulajdonságokkal bírhatnak. A kaolinnak valóban nagyobb egy kicsivel a nedvszívó képessége, mint a nem kaolin alapú fehér agyagoknak, de üzenném a patikus nőnek, hogy a magas nedvszívó képesség nem ugyanazt jelenti, hogy szárít.
 
Eredeti tartalom és hozzászólások: