A tudomány alvilága - avagy a vízivás veszélyei

Hozzászólás előzményeinek megtekintése »
(Ide kattintva megtekintheted a beszélgetést, amihez ezt a hozzászólást írták)

A tudomány alvilága - avagy a vízivás veszélyei

       

Víz ivás...avagy a vízivás veszélyei

Majdnem árokba hajtottam pénteken, mikor az MR2 (Petőfi Rádió) vezető hírként hozta, hogy napi 1,5 liternél több víz fogyasztása ártalmas – egy meg nem nevezett amerikai ökör kutatásaira hivatkozva.

 

Mivel a hír ennyi volt, gondoltam, megnézem, mit ír erről a "vezető média". Mivel a HVG "megbízhatónak" számít ebben, nem kellett csalódnom. Ezek korábban megtámadták a gyógynövényeket, a napsütést és most a vizet is. Lassan nincs semmi Isten teremtményei közül, ami hasznos lenne a testünknek. A HVG szerint.

Mivel nagy rutinom van a hamis hírek valóságtartalmának felderítésében, ismét rászántam 5 percet, hogy felderítsem, ki áll a hír mögött. Én nem csodálkoztam az eredményen…

A HVG a Medipress-t, azok pedig az Amerikai Nefrológusok Társaságát nevezik meg forrásként.

Mindenki tudja, mi a nefrológia? Bevallom, máig én sem tudtam.

A nefrológia a vese belgyógyászatának tudományágát műveli, szemben az urológussal, aki a vese sebészeti, tehát műtéti gyógyítását végzi. Mindig elcsodálkozom, hány egymástól elhatároltan működő tudományágra lehet bontani az emberi testet.

Egy nefrológus bevétele attól függ, hogy mennyi vesebeteg keresi fel. Ezt csak azért tartom említésre méltónak, mert miközben tanulmányok ezrei láttak napvilágot az elmúlt tíz évben a víz áldásos hatásáról, egyik sem kapott ekkora nyilvánosságot, mint ez. És a forrás számomra erőteljesen megkérdőjelezhető.

Miért is?
 

Mit ajánl nekünk az orvostudomány?

 • Együnk fájdalomcsillapítókat, amik tönkre teszik a májunkat
 • Együnk kemoterápiát, ami szintén
 • Kenjük magunkat napvédőkkel, hogy ne jussunk D-vitaminhoz
 • Igyunk üdítő italokat, alkoholt, stb…
 • Együnk gyógyszereket, de ne együnk gyógynövényeket
 • "Antibakterializáljunk" mindent a lakásunkban, a szánkban, a bőrünkön, stb…

És mi az, amit nem ajánl?

 • Ne napozzunk,
 • Ne igyunk vizet,
 • A vitaminok ártalmasak,
 • A gyógynövények veszélyesek,
 • Az erdőben megesznek a kullancsok, stb…

Miért lepődünk meg egyáltalán, ha azt halljuk, hogy a vízfogyasztás veszélyes? Persze, hogy veszélyes. A nefrológusok költségvetésére veszélyes.

 

 


 

 
 

 
Szeretnék a legutolsó könyvemből ide vágni egy részt. Mert ide illik:

 

"A dehidratáltság azt jelenti, hogy valamilyen mértékben valaki kiszáradt.

Minden biológia rendszerben közvetlen összefüggés van a vízhiány és a betegségek között.

Hogy ezt az igen fontos adatot megértsük, távolodjunk el egy pillanatra a szándékosan elmisztifikált emberi testtől és vegyünk egy egyszerű dolgot. Gondolom, mindannyiuknak van szobanövénye. Mondjuk egy virág vagy egy bokor. És azt is tudják, hogy amennyiben megfelelően öntözik, a növény egészséges lesz és zöld. Azt is megfigyelhették, hogy jobban ellenáll a kártevőknek és a betegségeknek. Gyorsabban is fog nőni és életerősebbnek fog látszani.

A víz alapvető tápanyag a növényednek. Persze szüksége van a növénynek egyéb tápanyagaira is, mint a nyomelemek, a levegő, a fény, de emellett pontosan adagolt mennyiségben szükséges a víz is. Ha ez mind jelen van, a növény egészséges lesz. Mindenki tudja ezt. Senki nem állítaná, hogy nincs kapcsolat a tápanyagok mennyisége és minősége, valamint a növény egészsége között. Ha több a víz, az is baj, ha kevesebb, az is.

Viszont amikor ezt a törvényt alkalmazni szeretnénk az emberi testre, mintha minden megváltozna. Igen érdekes szemléletek születnek ebben az esetben.

Gondoljuk csak tovább az előző példát. Talán mindenkivel előfordult, hogy elfelejtett megöntözni egy szobanövényt. Talán hosszan, vagy többször egymás után. A növény előbb utóbb el kezdi elveszteni egészséges zöld színét, és a leveleinek széle megbarnul. Ez a krónikus dehidratáció rövidesen a növény halálát fogja okozni. Mindenki tudja ezt.

Mégis, mikor embereknél figyeljük meg a krónikus dehidratációt, melynek tünetei székrekedés, fejfájás, legyengült immunrendszer vagy asztma, akkor nem akarjuk felismerni a krónikus tápanyag – esetünkben a víz – hiányát.

Miért alakult ez így?

Azt hiszem, amennyiben a mai orvostudományra bíznánk a szobanövényünket, rövidesen létrejönne egy gyógyszergyár. Ennek jól fizetett ám erkölcsileg ingoványos kutatói megállapítanák, hogy egy új betegséggel van dolgunk, aminek tünete a levelek barnulása. Ahelyett, hogy megfelelő mennyiségű vízzel látnák el a növényt, milliárdokért kifejlesztenének egy hatóanyagot, ami módosítaná a levelek pigment sejtjének génjeit a levelek szélein, aminek hatására azok víz nélkül is zöldek maradnának. Elneveznék az egészet „barnuló levél betegség”-nek és létrehoznák az orvoslás egy új ágát, aminek a neve „barnuló levél gyógyászat” lenne. Erre specialistákat képeznének, akik pedig eladnák a szert a hozzájuk fordulóknak.

Ma a krónikus dehidratáltság általános jelenség. A betegségek jelentős részéért felelős, és a délutáni fáradtság egyik fő okozója. Túlságosan is gyakori jelenség ahhoz, hogy egyáltalán észrevegyük."

Demecs István írása nyomán


Válaszok megtekintése »
(Ide kattintva megtekintheted, hogy milyen válaszok érkeztek erre a hozzászólásra)
Eredeti tartalom és hozzászólások:
Egy korty víz, 4 válasz 2007, december 11 - 01:00