Berni kisfia

Hozzászólás előzményeinek megtekintése »
(Ide kattintva megtekintheted a beszélgetést, amihez ezt a hozzászólást írták)

Berni kisfia

Szia Berni!

Ezt írod legelső hozzászólásodban:

"Minden alvás után sírva ébred, húzogatja a lábát (5 hónap alatt max 8 eset volt mikor mosolyogva, gagyogva), éjszaka pedig szörnyű! Ekkor kap tápszert, este 7 és 10 körül - a többi étkezést már kiváltottuk-. Állandóan felsír, szinte óránként! Milyen tápszert ajánlanátok"

Így most egy kicsit értetlenül állok a dolog előtt... valamit nagyon félreérthettem. Ha eddig is rossz alvó volt, akkor ez nem kimondottan a rizsnyáknak tudható be, vagy? ... és kíváncsi lettem volna, ha nem kerül bele 1 kanál tápszer sem, akkor miképpen reagál a Kicsi. ("Krisznek magában nem ízlett, így tettem bele 1 kanál tápszert ( már ha annyi van itthon, de legalább nem 6 kanállal) 200 ml-be")

Ne értsd félre, ez nem "számonkérés", "dorgálás" vagy hasonló, csak szeretném megérteni, kideríteni és segíteni, hogy mi okozhatja Nála a haspuffadást.

Nem vagyok orvos, csak az évek során összegyűlt tapasztalatokból igyekszem "okoskodni":

Gondolom az nem új számodra, hogy az immunrendszerünk 70%-a bélflórában található. A szerzett immunrendszerünk ugyanis nem más, mint a beleinkben lakó különböző laktobacilusok összessége. Ennek a laktobacilus kolóniának a milyenségén és mennyiségén áll vagy bukik nem csak az emésztésünk, a tápanyagfelvételünk milyensége, hanem az immunrendszerünk, azaz összességében az egészségünk is!

Egy magzatnak, aki nem táplálkozik, nem emészt - most figyelmen kívül hagyom, hogy a magzatvízből kortyolgat-, mert az Édesanyja szervezetéből mindent készen megkap nincs bélflórája, így immunrendszere sincs, hisz megvédi őt mindentől az anyukája szervezete.

Viszont születése után szinte azonnal szüksége lesz emésztésre és immunrendszerre is. Ezt a bölcs és csodálatos anyatermészet úgy oldotta meg, hogy a szülőcsatornát (azaz a hüvelyt) pont ugyanazokkal a laktobacilus kultúrákkal vértezte fel, mint amelyek az egészséges bélflórát alkotják. A baba a születése közben "nyalja be" és nyeli le ezeket a bacikat, amelyeket aztán az anyatejet megelőző kolosztrum kolonizál, és az utána fogyasztásra kerülő anyatej stabilizál kb. 6 hónap alatt. 6 hónapos kortól készen áll a bélrendszer baktériumflórája más ételeket is megemészteni, előtte nem :-S Ezért hadakozunk itt az oldalon is annyira, hogy nem szabadna a baba szervezetébe minimum 6 hónapig semmi másnak bejutnia csak anyatejnek! ... és személy szerint épp ezért kardoskodom amellett, hogy ha valami okból kifolyólag képtelenség szoptatni, akkor igyekezzünk beszerezni human női tejet... (Berni! Nehogy megbántódj! TUDOM, hogy a TE eseted más! Csak elkezdtem írni és jönnek a szavak... Lehet, hogy ezek a sorok már valaki olyasvalakinek szólnak, aki épp babát vár és szüksége van arra, hogy tisztán lásson... folytatom.)

További 6 hónap szükséges ahhoz, hogy a szerzett immunrendszer is stabilizálódjon. A baba 1 évesen kész arra, hogy teljesen önállóan, anyai segítség nélkül megbírkózzon a külvilággal. Innentől "tanítható" az immunrendszere.

Az 1 éves kor alatti védőoltás beadás nemhogy káros lehet, de teljesen felesleges, mert az csak megzavarja a szerzett immunrendszer kialakulását, és túlreakciókra készteti a veleszületett immunrendszert (ekcéma, allergiák, később jelentkező diszfunkciós problémák...) DE most nem mennék bele a "védő"oltások esetébe, mert már így is jócskán elkanyarodtam az eredeti kérdéskörtől, de most már végigviszem a szálat... :-D

A császárral született gyerekeknél kimarad a laktobaci "benyaló" szakasz, ezért náluk a kolosztrum nem tud mit kolonizálni, viszont a kolosztrum is tartalmaz olyan lakto molekulákat, amelyekből az anyatej segítségével képes némi bélflóra felépülni - persze sokkal nehezebben és lassabban, mint normális esetben. Nagyobb hajlamuk lesz/lehet a betegségekre, az allergiára, az ekcémára, mint azoknak, akik benyalták a bacikat azonnal (persze itt arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy pl. egy candidás anyuka babája már kevésbé indul előnyösen), amikor annak ott volt az ideje és ez sokszor nem kisgyerek korban kerül napvilágra, hanem felnőttkorban. :(

Egyébként sok esetben egészségesebb lehet egy császáros gyerek egy nem császárosnál, ha az anyuka tudatában van mindennek, és megfelelő ideig szoptatja a babát, és 6 hónapos kor után úgy táplálja, hogy támogassa a bélflórát, míg mondjuk egy hagyományosan született gyermeket nem szoptatnak, tápszert kap, és nem táplálnak normálisan.
 Egy kérdezésen alapuló felmérés alapján - statisztikailag is kimutatható a gyengébb immunrendszer, a sűrűbb betegeskedésre való hajlam, az allergiák nagy fokú megjelenése, és az autoimmun betegségek lehetősége felnőtt korban, akik sajnos abba a kategóriába estek, hogy császárral kerültek napvilágra, nem szopiztak és ráadásul tápszert kaptak.

És most visszatérek Berni kisfiad táplálásához. A legjobb, amit tehetsz, hogy bélflóráját támogasd, hogy be sem engeded - nagy részét, majd a későbbiekben sem, mert most ugye még túl aprócska! - az alábbiakat:

  • a cukor
  • a szintetikus élelmiszerek ( a tápszer is ide tartozik :-S)
  • a tartósítók, színezékek, aromák, egyéb ételadalékok
  • a konzervek (bébiétel!)
  • bolti UHT és/vagy ultrapasztőrözött tej


És ami támogatja a kialakuló félben lévő bélflórát :

  • anyatej + szinbiotikumok (6 hónapos kor előtt is!)
  • rostos zöldségek, gyümölcsök párolva, nyersen
  • fermentált élelmiszerek (tele vannak jótékony laktókkal!) - ajudttej, kefír, joghurt, savanyúkáposzta, erjesztett züldséglevek... "fermentpatron" (laktós almalé, amiből csak egy gyűszű mennyiségre lesz szükség, hogy közel 1 liternyi gyümölcslevet fermentálj, hamarosan kapható lesz a bionom-on.)
  • fermentált bélflóra regeneráló italok és apiterápiás készítmények (pl. Emóció, Probiotic All-Flora, apiterápiás mézes rostok, Manjou ital),

Tehát elképzelhetőnek tartom, hogy az emésztőrendszere nincs felkészülve ... segítségre van szükség.

Ha már mindenféleképpen tápszert/bébiételt keresel fiacskádnak, akkor ezek között nézzél körül!

Várom a Kicsi Sorsának alakulását... és nagyon bízom benne, hogy hamarosan sikerül nyugodtan pihennie... és így Neked és Párodnak is!

Niki

 


 

Válaszok megtekintése »
(Ide kattintva megtekintheted, hogy milyen válaszok érkeztek erre a hozzászólásra)
Eredeti tartalom és hozzászólások: