Csontritkulás

Mák - nemcsak élelmiszer, hanem gyógynövény is

A mákos ételeknek a magyar konyhában nagy hagyománya van. Mindenki evett már mákos kalácsot, bejglit, rétest, mákos gubát vagy éppen mákos kiflit. Persze a mák (kizárólag a magja) nemcsak egy élelmiszer alapanyag, hanem egyben gyógynövény is. Azt szerintem sokan tudják, hogy a mákolajat csontritkulás megelőzésére ajánlják, valamint a gubójából ópiumot állítanak elő. Nos, a mák ennél sokkal többet jelent. Nézzük meg, hogy miért is kerüljön a tányérunkra rendszeresen mák!

mak

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (11 votes)

Gandhi élete és tanításai 2. rész - Szent tehén

GandhiAz előző részben Gandhi életével és életszemléletével ismerkedtünk meg, most a mélyére ásunk a dolgoknak. Ahogy ígértem, a természetgyógyászat szemszögéből megvizsgáljuk a tanításait, így hát kezdjük is el.

Gondolom, felmerült bennetek a kérdés, hogy miért is írok Gandhiról. Hogy jön a képbe? Nagyon egyszerű: a tejről gyűjtöttem anyagot, és megakadt a szemem Gandhi egyik idézetén. Ikrek lévén elkezdtem beleásni magam Gandhi nézeteinek kutatásába (nem szoktam ám eltérni a tárgytól ), és egy halom - ma is aktuális - kincsre bukkantam, amelyeket összegezve ebben a blogsorozatban, átadok Nektek.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (15 votes)

A fehércukor káros hatásai, a csontozat második ellensége

A XIX. sz. elején a cukor sokkal inkább csemegének számított (fejenként átlagosan 5-6 kg-ot fogyasztottak évente), mintsem a táplálék egyik fő komponensének. Ma az Egyesült Államokban évente 70 kg cukrot fogyaszt el egy polgár, hazánkban 36 kg-ot.

feher_cukor.jpg

Forrás: 
http://www.tudomanyeseletmod.hu/finomitott-cukor/
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

10 tény a Fluoridról

1. Nyugat-Európa 97%-a döntött a fluorid-mentes víz használata mellett.

Közöttük Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Izland, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Észak-Írország, Norvégia, Skócia, Svédország, és Svájc. (Miközben az európai országok némelyike a sóhoz Fluoridot ad adalékként, a legtöbbjük nem.) Ennek folytán, ahelyett hogy a teljes populáció számára előírná a Fluoriddal kapcsolatos eljárásmódot, Nyugat-Európa tiszteletben tartja az országok egyéni jogait a Fluorid használatát, vagy épp annak megtiltását illetően.

fogkrem_fluor_fluoride.jpg

Forrás: 
Flouride Action Network - Broadening public awareness about flouride; 10 Facts about Fluoride
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Mák, az elfeledett gyógynövény

A mák elterjedt az egész világon (őshazája Közép-Ázsia), és hazánkban is régóta termesztett élelmiszernövény. Étolajat nyernek belőle és bizonyos részeit a gyógyszeripar is felhasználja (görcsoldásra, köhögéscsillapításra, , fájdalomcsillapításra, alkaloidok előállítására)

A népi hiedelmekben rengeteg helyen szerepelt eme sokoldalú csodálatos gyógynövény... Kísérletek során bizonyították, hogy hatásos lehet a csontritkulás megelőzésben és gyógyításában. Nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, B-vitaminokat és niacint.

Tartalom:

Forrás: 
terebess.hu
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Kávé - "Fekete, mint az ördög, forró akár a pokol, tiszta, mint egy angyal, édes, mint a szerelem"

Egy csésze eszményi kávé Talleyrand francia diplomata és filozófus szemével…

Ha nem életmód-oldalon lennénk, itt véget is érhetne a bejegyzés: „Minden gond oda, midőn a pohárváltó felszolgálja neked az illatozó kelyhet. Az ital sebesen cirkulál majd az ereidben, s nem okoz semmi fájdalmat; ha kétségeid lennének, elmélkedj csak azok fiatalságán és szépségén, akik élnek vele…”

De mutassatok egy egészségtudatos embert, akit – még ha elvetemült kávérajongó is - soha nem bizonytalanított el az a bűnlajstrom, amit a kávé rovására írnak?!

Úgyhogy már a legelején szólok, hogy ez egy fából vaskarika bejegyzés lesz, és csak gyakorló E(gészség)T(udatos) státusszal rendelkező vagy elvetemült olvasóknak ajánlom.

Tartalom:

4.6
Értékelés: Nincs Átlag: 4.6 (10 votes)

Szervezetünk a természet tükrében

Szervek és zöldségek  

A zöldségek, gyümölcsök jótékony hatásai szervezetünkre köztudottak. Ha tudni szeretnénk, hogy mely szervünkre, testrészünkre fejtik ki áldásos hatásukat, könyvtárakat megtöltő szakirodalom áll a rendelkezésünkre.

szervek és zöldségek

Forrás: 
.
4.666665
Értékelés: Nincs Átlag: 4.7 (3 votes)

Minden, amit a sörről tudni kell

A német Bild újságírói összegyűjtötték mindazon indokokat, amelyek alátámasztják, hogy a sörfogyasztás egészséges. Meglehet, jótékony hatása maximum napi két pohár fogyasztása esetén érvényesül. A többi már nem gyógyszer, legfeljebb jólesik.

Forrás: 
hvg.hu/egeszseg
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Tej, sajt, gyümölcsjoghurt hatása a szervezetünkre

Tudományos körökben ma már egyáltalán nem vitatják a fehérjék kalciumcsökkentő hatását. Az elmúlt ötven év kutatásai egyértelműen bebizonyították, hogy a szilárd csontokat biztosító pozitív kalciummérleg elérésének legegyszerűbb és leglátványosabb eredményeket hozó étrendi módja a napi fehérjefogyasztás visszafogása! A tejüzemeknek természetesen más a véleménye, de ez érthető.

tej-sajt-joghurt

Forrás: 
http://zoldujsag.hu/tej-sajt-gyumolcsjoghurt-hatasa-a-szervezetunkre/#
4.333335
Értékelés: Nincs Átlag: 4.3 (6 votes)

Egy marék aszalt szilvát - csontritkulásra

A Florida Állami Egyetem táplálkozástudományi professzora, Bahram H. Arjmandi, aki elismert nemzetközi szakértője az úgynevezett funkcionális élelem (olyan élelmiszerek, amelyek nemcsak táplálnak, de bizonyos betegségeket előnyösen befolyásolnak) kutatásának, több éve folytat kísérleteket az aszalt szilva egyedülálló tulajdonságának tanulmányozására.

Forrás: 
fuggetlen.hu
4.25
Értékelés: Nincs Átlag: 4.3 (4 votes)

Hús? - Huss! - 4. rész

Sav-bázis egyensúly

A szervezet számára a sav-bázis egyensúly fenntartása életbe vágó feladat. Érzékeny szabályozó rendszer õrködik afelett, hogy testünk belsõ környezete megmaradjon az enyhén lúgos kémhatású helyzetben (pH=7,4).

Forrás: 
http://www.napfenyes.hu/eletmod-gyogyitas/taplalkozas/enni-vagy-nem-enni
3.666665
Értékelés: Nincs Átlag: 3.7 (3 votes)

A D-vitamin segíti leküzdeni a melanómát

Az új felfedezés alátámasztja azt a korábbi elképzelést, miszerint a D-vitamin kulcsfontosságú a bőr egészségének fenntartásában. Dr. Julia A. Newton-Bishop, az angliai Leeds Egyetem bőrgyógyász professzora munkatársaival 872 beteg dokumentációját átnézve megállapította, hogy kisebb terjedelmű, és kiújulásra kevésbé hajlamos melanómái vannak azoknak, akiknek szervezetében magas a D-vitamin szintje.

melanoma

Forrás: 
http://www.betegszoba.hu/cikkek/daganatos_betegsegek/a_d_vitamin_segiti_lekuzdeni_a_melanomat/
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Mi fán terem? Bab

A babnak rengeteg fajtája ismert. Elsősorban levesnek használjuk, de találkozhatunk velük salátában vagy egytálételként is.

Babfajták

Különféle alakváltozat, de egy növény: a Phaseolus vulgaris. A bokros zöldbab hüvelye sárga, zöld, lila, hengeres vagy lapos. Feldarabolva (olykor egyben hagyva) készítünk belőle levest, salátát, egytálételt. A magasra terjeszkedő karósbab esetében inkább a kifejtett szemeket hasznosítjuk zsengén vagy szárítás után.

Forrás: 
tudatosvasarlo.hu
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

A D-vitamin duplájára növelheti a kolorektális daganat túlélési esélyét

A vér magasabb átlagos D-vitamin szintje megduplázhatja a vastagbél és végbél rákos betegek túlélési esélyét, mondja egy közelmúltban a Harvardon végzett tanulmány publikációja.

Forrás: 
http://www.naturhirek.hu/index.php/vitamin-abc/vitaminokrol/d-vitamin/878-a-d-vitamin-duplajara-novelheti-a-kolorektalis-daganat-tulelesi-eselyet
4
Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

Az iskolások egyötöde már itthon is túlsúlyos

Már jó ideje ismert, hogy a túlsúlyos és az elhízott gyermekek száma világszerte növekszik, és sajnos nincs ez másképp hazánkban sem. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) legutóbbi felmérése alapján a 7-14 éves fiúk 18 százaléka, a lányoknak pedig 20 százaléka túlsúlyos, emellett a fiúk 7,5 százaléka és a lányok 6 százaléka tekinthető elhízottnak.

Forrás: 
egeszseg.origo.hu
0
Értékelés: Nincs
Tartalom átvétel Tartalom átvétel