Másutt olvastuk: Cukor blues

Az ősi civilizációkban úgy vélték, minden testi nyavalya oka az, amit eszünk. Ahogy annak idején fogalmaztak: a test és a lélek nem független egymástól.

Cukorfogyasztásban a világelsők közé tartozunk. Száz évvel ezelőtt mindössze évi 2 kg-ot és a második világháború előtt is csak 10 kg-ot fogyasztottunk – mára ez a mennyiség 60 kg-ra emelkedett. Noha a cukor köztudottan tönkreteszi a fogazatot, az allergiáktól a skizofréniáig, a gyomorfekélytől a szívinfarktusig számos betegség kialakulásában ludas, mégis szinte minden élelmiszerünk tartalmaz belőle több-kevesebbet. Az üdítőitalok éppúgy, mint a gyümölcsjoghurtok, a felvágottak, a ketchup, a mustár, a konzervek és a készételek túlnyomó többsége. A cukor kultúránk szerves részévé vált. Ajándékba vagy jutalmul mindig valami édeset veszünk és viszünk. Merthogy szeretjük az édeset, hiszen az anyatej is édes – bár csak nagyon kis mértékben –, és a gyümölcsök, sőt a zöldségek egy része is. Ezek a természetes édességek azonban alapvetően különböznek a gyári termékektől. Bár a cukor alapanyaga, a cukorrépa vagy a cukornád természetes eredetű, a végtermék mesterséges lesz. A növényben az ásványi sók, nyomelemek, vitaminok szép számmal megtalálhatók, ám a cukor már 99,9 százalékban kizárólag a szacharóz nevű molekulát tartalmazza. Cukor ilyen töménységben a természetben nem fordul elő. Hiánytáplálék az, csakúgy, mint más civilizációs élelmiszereink: a finomított liszt, a finomított zsírok, olajok és így tovább. A cukorból hiányzó létfontosságú anyagok természetesen hiányoznak szervezetünknek is.

Sok ezer évig a méz volt a kizárólagos édesítőszer. Lehetett persze ízesíteni szárított és friss gyümölcsökkel, édesgyökérrel, sütőtökkel, de valódi édesítőszerként csak a méz létezett. Amelyből persze nem lehetett hatvan kilót megenni egy évben.

A fogszuvasodás pedig ismeretlen volt, mint ahogy a fogínysorvadás, a szabálytalan fogsor is, sőt a szívinfarktus, az érelmeszesedés, az allergiák, a cukorbetegség, az elhízás, a vesekő, az epekő, a hiperaktivitás, a migrén, a porckorongsérv, a székrekedés és az összes többi civilizációs betegségünk is.

nem-vettem-figyelembe

Számtalan néprajzi leírás igazolja ezt, továbbá azt a tényt, hogy a múlt emberei jó egészségben élték le hosszú életüket, és nálunk lényegesen nagyobb munkabíró képességgel rendelkeztek. Azok a statisztikai adatok, amelyek szerint elődeink átlagéletkora jóval a miénk alatt maradt, óvatosan kezelendők, hiszen a városi lakosság rossz higiénés körülményei miatt, amelyek a csatornázatlanságból és a rossz lakásviszonyokból adódtak, gyakran pusztítottak járványok, és magas volt a csecsemőhalandóság. A vidékiek körében azonban, bár többnyire szerényen éltek, ezek a problémák ismeretlenek voltak.

„Az ókori keleti anatómiai rajzok nemcsak az akupunktúra meridiánjait tüntetik fel, hanem a nálunk anyajegynek nevezett barna foltokat is, amelyek a születéskor vagy később jelennek meg a bőrön – írja William Dufty Cukorblues című könyvében. – Anyajegy egy férfi jobb szeme alatt, illetve egy nő bal szeme alatt bajt jelzett, mégpedig betegség okozta halált. Amikor ezeket a rajzokat sok ezer évvel ezelőtt megszerkesztették, a természetes halál – vagyis az, hogy elszenderedünk, és nem ébredünk fel többé – az elhalálozás nyilvánvaló, szokásos módját jelentette.” Hogy ma szinte kizárólag betegségekben halunk meg, abban nagy szerepe van a cukornak.

A cukornád trópusi növény, valószínűleg Indiából származik. Az ókor népei nem ismerték a cukrot, nem tudták a cukornád édes nedvéből kivonni a szállítható, tárolható kristálycukrot. A cukornád édes levét itták, amely nem állt el, hanem megerjedt. Időszámításunk után 600 körül a perzsa birodalomban sikerült először ezt a levet besűríteni, majd finomítani, amely ezáltal szállíthatóvá vált, és kereskedni lehetett vele. A cukor azonban még évszázadokon keresztül gyógyszernek számított, és csak a leggazdagabbak számára volt elérhető.

A cukor a perzsa birodalom hanyatlása után átkerült az iszlám világba, majd a keresztes lovagok közvetítésével lassan Európa is rákapott. Mivel azonban a cukornád trópusi növény, ez nem ment olyan könnyen. A kizárólag a trópusokon termő cukornádat a forró éghajlathoz szokott négerekkel volt a legegyszerűbb és legolcsóbb termeltetni. A portugál, a spanyol, majd a brit birodalom felemelkedésében és gazdagságában jelentős szerepet játszott a cukorból származó busás jövedelem.

Noel Deerr brit történész írja: „Nem túlzás azt állítani, hogy a rabszolga-kereskedelem során húszmillió afrikai pusztult el, s kétharmaduk a cukor miatt.” A tizennyolcadik században, amikor már Anglia volt a világ cukoriparának központja, egy angol úriember, Sir Dalby Thomas a következőképpen vélekedett erről: „A cukor többet tett Anglia jólétéért, dicsőségéért és nagyságáért, mint bármely más áru, beleértve a gyapjút is.” A kor másik neves politikai nagysága szerint ugyanakkor „rabszolgák nélkül a nyugat-indiai szigetek elképzelhetetlenek, éppen ezért soha nem fog megszűnni a rabszolga-kereskedelem”. „A négerkereskedelem és természetes következményei joggal tekinthetők az ország gazdagságát és tengeri hatalmát szavatoló kimeríthetetlen forrásnak” – idézi Dufty a Cukorbluesban a brit birodalom újabb oszlopos tagját.

Míg Európa más birodalmaiban a cukor az évszázadok alatt gyógyszerből borsos árú luxuscikké lett, addig a brit szigeteken a tizennyolcadik század elején húszmillió font cukrot fogyasztottak, a tizenkilencedik század elején pedig már százhatvanmilliót.

Ekkor azonban Bonaparte Napóleon megelégelte Franciaország függőségét a brit cukoripartól. Kezdeményezésére többéves kísérletezés után sikerült cukorrépából is előállítani cukrot, amelyet a cukornáddal ellentétben mérsékelt éghajlaton is lehetett termeszteni. Ezzel lehetővé vált Európa tengerekkel és trópusi gyarmatokkal nem rendelkező népei számára is a cukor bőséges élvezete.

A civilizációtól valamilyen okból elzárt népeknél ismeretlen a fogszuvasodás, írja Weston Price amerikai fogorvos a múlt század harmincas–negyvenes éveiben. Régészeti ásatások szerint 50 ezer éves koponyákban épen és egészségesen megmaradtak a kőkorszaki ember fogai, ami jelzi, hogy fogunk eredetileg szervezetünk legstabilabb része.

meddig-nyomod-el

Ugyanakkor a mai gyermekek foga már három–négy éves korukban romlani kezd. A fogszuvasodás elsőrendű oka a civilizáció, a finomított táplálék – állapítja meg Price, miután Alaszkától a Tűzföldig bejárta a világot, és olyan népeket keresett fel, amelyekhez még nem ért el a civilizáció, mindenekelőtt a civilizációs táplálék. Amint e településeken megjelent az első bolt, megépítették az utakat, és hajójáratokat indítottak, a fogszuvasodás ugyanolyan mértékű lett, mint a nyugati civilizáció többi részén.

A cukor belülről gyengíti a fogat, azután kívülről teszi tönkre. A cukorfogyasztás következtében romlik a fogban a folyadékáramlás. A szájban lévő milliárdnyi mikroorganizmus számára a cukor eleség, amelyet anyagcseréjük során rendkívül agresszív savvá alakítanak át. Ez a sav azután megtámadja a fogakat, és ásványi sókat old ki belőlük.

Se fogmosás, se fluorozás nem segít. A fogmosás során a száj természetes flórájához tartozó baktériumoktól próbálunk megszabadulni, a fluorozással az ivóvízbe, a sóba vagy fogkrémbe kevert fluortól várjuk el a fogszuvasodás csökkenését. Azonban egyik sem segít, hisz a baktériumoknak a szánkban a helyük, a fluor pedig közismert méreg, amelyről eddig egyetlen hitelt érdemlő vizsgálatnak sem sikerült bebizonyítania, hogy megakadályozza a fogszuvasodást. Néhány hónappal ezelőtt Bázel városa látta be, hogy évtizedeken át folytatott és propagált ivóvíz-fluorozási programja semmilyen kézzelfogható javulást nem hozott a fogszuvasodás terén, ezért azonnali hatállyal beszüntették ezt a kétes értékű „megelőző” egészségügyi kezelést. Az ivóvíz fluorozása során ugyanis nemhogy csökkene, hanem nő a szuvas fogak száma, ugyanakkor a fluor számos mellékhatásával is számolnia kell a lakosságnak, mint például a rák előfordulásának gyakoribbá válása és a dental fluorozis, a fogak elszíneződése.

Fogszuvasodás ellen csak a cukorfogyasztásról való lemondás segít. Az 1976-ban a német kormány által kiadott táplálkozási jelentésben ez a következőképpen szerepel: „Cukor nélkül nincs fogszuvasodás.” „Az ötmillió német iskolás gyermek fogain évente 15 millió lyuk keletkezik. (…) Félrevezető szépítés lenne elhallgatni, hogy a pusztulás a cukorfogyasztás közvetlen következménye.”

Meglehetősen perverz ötlet rágógumit ajánlani a fogszuvasodás gátolására, a fog tisztítására. A rágógumi tucatnyi adalékanyagot tartalmaz, amelyek egy része természetesen bekerül fogyasztójuk szervezetébe is. Ezek az adalékanyagok ártalmatlannak semmiképpen sem mondhatók, így a dolog némiképpen arra a helyzetre emlékeztet, amikor az ördögöt Belzebúbbal próbálják kiűzni.

Az akceleráció okain máig vitatkozik a tudomány. Magasak vagyunk, és egyre magasabbra növünk. Nagy Károlyt annak idején nemcsak emberi nagysága miatt nevezték nagynak, hanem mert magas is volt: százhetven centiméteres. A középkori lovagi páncélokba ma legfeljebb 10–12 éves, vékonyka gyermekek férnének bele, és ükapáink házaiba sem tudunk bemenni anélkül, hogy be ne vernénk fejünket a szemöldökfába.

Katase japán kutató tíz éven át negyven dolgozójával vizsgálta többek között azt a kérdést, hogy milyen hatással van a cukor a fiatal, fejlődésben lévő szervezetre. A kísérleti állatoknak a napi hagyományos táplálék mellé mindennap bizonyos mennyiségű cukrot adtak, majd néhány hónap elteltével megvizsgálták a változásokat. Az állatokon minden esetben a csontozat beteges elváltozását figyelték meg, a csontok puhákká, hajlíthatókká váltak, porózusak lettek, spontán törések fordultak elő. A csöves csontok megnyúltak.

Katase professzor tudni szerette volna, mekkora az a cukormennyiség, amelyet a gyerekek még károsodás nélkül elfogyaszthatnak – ha ugyanolyan érzékenyek, mint a kísérleti állatok. Egy húsz kilogrammos, ötéves gyermek ezek szerint napi hat gramm cukrot, azaz egy teáskanálnyit nassolhat el büntetlenül.

„Ha tényleg le akarják győzni az észak-vietnamiakat, dobjanak le rájuk egy katonai kantint – idéz William Dufty egy japán filozófust 1965-ben. – A cukor, a csokoládé és a Coca-Cola hamarabb elpusztítja őket, mint akármelyik bomba.”

A cukor iránt ugyanolyan függőség alakul ki, mint a többi kábítószer, illetve a függőséget kialakító anyagok, azaz a cigaretta, a feketekávé és az alkohol iránt. Ezzel magyarázható, hogy oly nehezen tudjuk elfogadni: baj lehet a cukorral. A cukornak igen erős hatása van kedélyállapotunkra, teljesítőképességünkre. A Cukorblues azt a nagyon sokak által ismert jelenséget írja le, hogy az éveken át tartó cukorfogyasztás következtében határozottan romlik teljesítményünk, koncentrálóképességünk, szellemi frissességünk, reakcióidőnk. Egy körültekintő amerikai felmérés szerint az amerikai lakosság több mint 50 százaléka szenved cukorbluesban.

Gloria Swanson, az amerikai némafilmek koronázatlan királynője híres volt kortalan szépségéről és reformtáplálkozásáról. A Cukorblues bevezetőjében William Dufty leírja első találkozását a filmcsillaggal, aki kedvesen figyelmeztette, amikor feketekávéját egy szem kockacukorral akarta édesíteni: „Előttem ehet bárki akár darált üveget is, a szemem se rebben. Vegye csak el… egye meg a fehér cukrot, és legyen csak öngyilkos. … ezt mindenkinek magának kell megértenie, mégpedig a saját kárán.” Dufty megtanulta a saját kárán, megírta a Cukorbluest, és feleségül vette Miss Swansont, akinek így a hatodik férje lett. És Gloria Swanson iránti tiszteletből azontúl hatodik William Duftynak nevezte magát.

A civilizációs betegségek kialakulásában az izolált szénhidrátok, azaz a finomított cukor és a finomított liszt játssza a főszerepet. Mai betegségeink kétharmada táplálkozás okozta civilizációs betegség, azaz gyakorlatilag valamennyi nyavalyánk kialakulásában ludas a cukor. Ezen az édesítőszeren nemcsak a hófehér kristálycukor értendő, hanem valamennyi iparilag előállított cukorféleség is, azaz a szőlő-, a gyümölcs-, a tej-, a krumpli- és a barnacukor is.

A mesterséges édesítőszerek számos diétás élelmiszerbe kerültek be az utóbbi évtizedekben mint egészségesebb, fogyókúrás cukorhelyettesítők. Pedig legelső képviselőjükről, a szacharinról már csaknem száz éve kiderült, hogy súlyosan károsítja az egészséget, mi több, még csak nem is járul hozzá a fogyáshoz. Amerikában hetven évig tartott, amíg hivatalosan is elismerték, hogy a szacharin rákkeltő. Ma a diabetikus, szacharintartalmú élelmiszerekre minden esetben rá kell írni, hogy megtalálható bennük ez a szer. Ám a többi mesterséges édesítőszer sem sokkal egészségesebb. Az acesulfam K elnevezésű, Sunett fantázianéven forgalmazott szert amerikai környezetvédők még a szacharinnál is veszélyesebbnek tartják, az aspartam (NutraSweet) fejfájást, depressziót, szédülést, sőt pánikrohamokat, epilepsziás rohamokat is okozhat. Gyermekeknek és kismamáknak semmiképpen sem ajánlott.

Németországban a szacharin a háziállat-rendelet szerint sertéseknek engedélyezett hizlalószer, és „az étvágygerjesztő rovatban található”, írja Hans-Ulrich Grimm a hazug levesekről szóló könyvében, merthogy nem csak a levesek hazudnak. Az Amerikai Ráktársaság 80 ezer hölgyet átfogó vizsgálata úgy találta, hogy azok, akik édesítőszert használtak, jobban híztak, mint akik cukrot fogyasztottak.

Aki pedig ezt a keserű igazságot mégis meg akarja valamivel édesíteni, annak marad a méz, az egyetlen természetes, évezredek óta alkalmazott édesítőszer. Létezik persze műméz, mint ahogy mézaroma is. Tehát szemfülesnek kell lennünk, és az apró betűs feliratot még a méz csomagolásán is el kell olvasnunk. Végső esetben a bioméz után kell nyúlnunk, amelynek minőségét és tisztaságát szavatolja a termelő számára kiállított minőségi tanúsítvány. Mézzel minden elkészíthető a süteményektől a kakaóig, a pudingtól a gyümölcslevesig. És mézből nem tudunk hatvan kilót elfogyasztani egy évben, de nem is akarunk, mivel a cukorfogyasztás abbahagyása után édességigényünk annyira csökken, hogy alig marad édesítenivalónk.

Benda Judit

Mi a Magyar Nemzet On-line oldalán olvastuk

 

A tartalomjegyzéket az Ajánlott irodalom rovatban találod

4.666665
Értékelés: Nincs Átlag: 4.7 (6 votes)

Hozzászólások

Miért nem tudok e-mailben továbbküldeni????

Elküldtem ezt az oldalt, és néhány másikat pár ismerősömnek (többször is próbálkoztam), de senki sem kapta meg! Pedig nagyon fontos lenne, hogy megkapják, légyszí segítsetek!!

Értékelés: Nincs
Anidúla's picture

A linket küldöd el?

A linket küldöd el? Vagy, hogy próbálod, hogy nem megy el?

Ani

Értékelés: Nincs

Továbbküldés

A 'megosztás'-ra kattintok, majd az 'e-mail'-re.

Értékelés: Nincs

Továbbküldés

Szia Helia!

Most épp rohanok, de ha hazaértem kipróbálom, hogy nekem megy-e, aztán megbeszéljük, hogy mi lehet a probléma

Szép napot!

Adrica
(tanácsadónőd)

Értékelés: Nincs

Szia Adrica,köszi hogy

Szia Adrica, köszi hogy írtál. sajnos az 'email' gomb azóta sem működik, de a linket már sikerült elküldenem, úgyhogy legfeljebb majd ezután is azt használom :)

Értékelés: Nincs

Helianak e-mail

Nekem sem működött, ráuszítottam Istit, a webmesterünket a problémára!

Értékelés: Nincs

Kedves Vali!

Kedves Vali!
korábban írtam, hogy egy könyv elolvasása után/de inkább még közben/ a cukor és egyéb finomított élelmiszerek kikerültek a háztartásunkból és megváltozott az életünk. na, ez volt AZ A könyv.
mellesleg a kiadó egyéb könyveit is nagyon ajánlom!
üdvözlettel: Nikoletta
u.i.: még sok egyéb érdekességet találtok a kiadó oldalán: www.ketezeregy.hu
 


Értékelés: Nincs

Érdeklődés

Nikoletta, miben változott meg az életed, miket tapasztaltál?

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Miben változik meg az életed,

ha elkerülöd a finomított élelmiszereket?

Velősen: mindenben.

Egész egyszerűen jobban fogod magad érezni a testedben... Ha korábban esetleg inzulinrezisztenciád volt, vagy szív- és érrendszeri, ízületi problémád volt, de még hosszan sorolhatnám, vagy "csak" a túlsúly gyötör, akkor ezek szépen lassan, ahogy formálod az életmódodat úgy enyhülnek, szűnnek meg.

Szerintem itt az oldalon, az antalvali.com lapjain számos olyan történettel találkozhatsz a hozzászólások között, amely ezekről a kellemes tapasztalásokról szól. Többen meg is írták nekünk történetüket, ITT olvashatod.

Kérlek, írj, ha úgy érzed tudunk segíteni :)

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Vegetáriánus életmód

Hát igen tizen éve vegetáriánus vagyok mégis gyakran sajognak a térdeim hol egyáltalán nem hol meg rámjön. Hajam kiritkult ez lehet örökletes is. Arcomon seboreás tünetek is voltak az elmúlt hónapban. Ja és pollen allergiám is van bár most tünetmentes lettem a napi lóadag parlagfű turmixtol,ez legalább siker. Csökkentettem a tejtermékeket és a tojást drasztikusan tehát majdnem vegán lettem már. Viszont az édesség a gyengém mondhatni szerintem minden nap eszek egy édes péksüteményt vagy 100 gramm mazsolát, vagy csokoládét szóval édes szájú vagyok. az IR tesztet ma csináltattam meg eredmény később lesz. az eredménytől függetlenül gondolkozom a cukor csökkentésén, elhagyásán is. Nem egyszerű mert még egy bazsalikomos pesto szószban vagy a mustárban is van, bár igen csekély. Olvasom közben a cukor bluest bár kicsit utánanéztem a dolgoknak az írója 86 évesen halt meg . Ennyit egy átlagos cukorfogyasztó magyar is megél még aki az egészséges életmódot nem is követi. Szóval nem etalon a szerző nekem még. Ezt a facebookon is megkérdeztem ma tőled szóval ha itt válaszolsz ott már nem lényeges.  :)  Köszönöm a gyors visszajelzésed!

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

A vegetáriánus étkezés nem egyenlő az egészséges étkezéssel

Kedves Zazenke!

Manapság divat  az vegetáriánus étkezést kikiáltani egészséges étkezésnek, és ha valóban jól csinálják akkor az is. De ne haragudj, úgy ahogy Te írod, az nem egészséges étkezés.

Nem sokat számít, hogy elhagyod a húst, de közben eszed az üzleti fehér lisztből és finomított cukorból készült péksüteményt, illetve fogyasztod a kész, tartósítószeres krémeket, termékeket.  Vajon miért lenne egészségesebb egy üzleti pesto (ki tudja miből), mint mondjuk egy házilag nevelt disznó húsából készült házi  pástétom, saját recept alapján? 

Én nem vagyok vega, ezt őszintén bevallom, de nagyon tisztelem azokat akik valóban vega módra egészségesen élnek. 

Ha valóban érdekel a téma, akkor javaslom, hogy olvasd el Niki kolléganőm remek blogját, amit Vega és a fehérjék címmel találsz az oldalon, de az Emberhez méltó című írása is nagyon érdekes és hasznos lehet a számodra. 

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz a teszt eredményed.

Ha valamit nagyon kívánsz, az lehet valami tápanyaghiány jele is, de az édesség kívánása, akár a szeretet a figyelem hiányát is jelentheti, hiszen valami édességgel, finomsággal " jutalmazod" magad, amit esetleg mástól nem kapsz meg. Ezen talán érdemes lenne egy kicsit elgondolkodni. 

Ami a tápanyaghiányt illeti: Ha ennyire vágysz az édességre, csokoládéra, akkor érdemes lenne megnézetni a magnézium, króm, foszfor, triptofán szintedet is. Erről a témáról többet olvashatsz a nassolásról szóló cikkünkből, amit itt találsz az oldalon. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Itt az eredményem

Természetesen nem kérhetem hogy mint orvosok hiteles értékelést adjatok ,de a meglátásaitokat, tanácsaitokat szívesen fogadom hogy ti mit láttok ebből az eredményből. A d vitamin alacsony ez azért is érdekes mert előzőnap is vettem be multi vitamint (garden of life , vitamin code raw). a védő koleszterinem is alacsony egy picit de ez már 10 éve is az volt. A 120 perces inzulinra nincs ref érték megadva állítólag szándékosan mert annak megitélése szak orvos feladata , a cukrom az jó . az eredménytől függetlenül a finomított cukrok és lisztek csökkentését megkezdem még akkor is ha nincs IR-em. Majd orvossal is kiértékeltetem az eredményt. Bár roppant mód zavar hogy ők csak azt fujják amit az egyetemen tanítottak nekik az pedig már bebizonyosodott hogy nem mindíg fedi a valóságot.

Értékelés: Nincs

Laboreredmények, IR

Szia!

Ne haragudj, de utólagos engedelmeddel kitöröltem a leleteid eredményét a leveledből, mert nem vagyunk jogosultak rá, hogy kielemezzük. Ha az orvos véleményezi és van diagnózis akkor tudunk segíteni.

Egyre több kutatás támasztja alá, hogy sokkal több D-vitaminra is van szükségünk, mint ezt eddig gondolták és képzéséhez szükség van a friss levegőn, napon töltött rendszeres időre is. Nem tudom mióta szeded a Vitamin Code-t, de fermentált formája miatt jól hasznosuló vitaminokat tartalmaz, viszont 4 kapszulájában a  D-vitamin: 25 µg (1000 NE) aminél jóval többre van szükség egy felnőtt szervezetnek kb. 5000-10000 NE így pl. ezt a D3 cseppet vagy a K2D3 cseppet szedhetnéd még mellé. A Vtamin Code szedése előtt volt D-vitamin szint mérésed?

A táplálékok és étrendkiegészítők felszívódását, hatékonyságát növelheted bélflóra regeneráló termékkel.

IR-ről a Cukorbetegség és inzulinrezisztencia című cikket olvasd el kérlek.

Értékelés: Nincs

Laboreredmények, orvosi vizsgálat

Természetesen már van időpontom szakorvostól is . Remélhetőleg már jövőhéten meghallgathatom az ő véleményét is. A tudományos kutatások sajnos vagy nem sajnos évről évre változnak. Még emlékszem amikor a tojást ősellenségnek kiáltották ki majd évekkre rá azt publikálták nem hogy káros de napi 1 tojás kifejezetten ajánlott. Erről egy magyar szívsebész előadását is meg lehet nézni a neten. Vagy a koleszterin és vércukor határokat évről évre csökkentik változtatják. Ez a szívsebész a koleszterin csökkentő gyógyszerek árnyoldalairól is beszél melyet saját szemével is látott a műtétek alatt. Az ajánlott C- vitamin értéke is változik és még sorolhatnám . A vitamin code adagját tudatosan feleztem anyagi érdekek miatt hogy 2 hónapig kitartson ez is igaz. Drágállok tizenezret kiadni csak vitaminra havonta. és még ez mellett más étrendkiegészítőkkel is kisérletezek. A vérvizsgálatot rendszeresen ismételni fogom . A napon töltött időszakom kb napi félóra mivel télen nyáron kerékpárral járok munkába . Annyi kérdésem viszont lenne hogy az említett cikkben a méz sem ajánlott mint édesség forrás sem a burgonya mint táplálék. A mézről mintha már itt is olvastam volna hogy kisebb mennyiségben ajánlott vele csillapítani az édesség  vágyat ? Akkor hová soroljam most a mézet? a másik a krumpli. Én meleglevegővel gyakorlatilag olaj nélkül készítem így sem ajánlott fogyasztása? (80 10 10 étrend megengedi ).

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Gyorsan változik, fejlődik a világ így a kutatási eredmények is.

Igen, gyorsan változik, fejlődik a világ így természetesen a kutatási eredmények is. Szerintem ez így természetes, éppen ezért fontos, hogy minél jobban megismerd a saját tested működését és egy kicsit a sorok között is érdemes olvasni. Minden árthat, ha mértéktelenül és nem minőségi élelmiszert fogyasztasz. Igen árthat a sok tojás, de ha hetente egyszer-kétszer eszel egy - két  házi tojásból készült rántottát, vagy piskótát készítesz vele, az nem árt. Finom és szerintem még egészséges is. Ugyanez a helyzet a mézzel is. Cukorbetegeknek valóban nem ajánlott, és ha magas a cukor szinted, akkor is érdemes kerülni egy darabig.  De ha igazi termelői mézet vásárolsz, és naponta megeszel 1-1 kanállal, akkor gyógyító erejük van.

Az olajban sült krumplit nem ajánlom én sem, de ha időnként héjában megfőzöd, majd megpucolod és egy pár percre beteszed a sütőbe, úgy már enmészthető a szervezet számára. Én is szeretem a krumplit, hetente, kéthetente egy-egy alkalommal készítek rakott krumplit, vagy krumplipürét például, amit jó sok zöldséggel eszem.  

A krumplival az a gond, hogy manapság a krumplit is krumplival eszik, jóformán nem is ismernek más köretet az emberek. A másik gond pedig, higy sokan nem figyelnek az ételtársításra, és hússal a eszik. Ez  a lehető legrosszabb ételtársítás az emésztés szempontjából. Nagyon megterheli a gyomrot.

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel