Egészséges ételek

Menzareform

Szeptembertől új ízekkel, elvileg egészségesebb ételekkel találkozhatnak a gyerkőcök a menzán. Tény, hogy egyre több allergiás, elhízott vagy akár cukorbeteg gyermekkel találkozhatunk, ezért úgy gondolták a törvényhozók, reformosítani kell a közétkeztetést. Ez a törekvés teljesen jó, bár sajnos több olyan pontja is van, amelyben inkább a szándékot tudjuk értékelni, és nem a minőséget. Pl. a margarinos kenyér még mindig szerepel a menüben, sőt a tej mennyiségét középiskolásoknak napi fél literben határozták meg.

Menzareform

Forrás: 
Saját tartalom
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Medvehagymás-gombás kifli - mindenmentes

A medvehagymás zsemle mellé mindenképp mindenmentes medvehagymás sós kiflit szerettem volna sütni, de nem állt rendelkezésemre kész recept. Gondoltam, nekiállok a lisztek összedolgozásának, és időközben intuitíven ráérzek, milyen ízre vágyom, és összeáll a teljes kép. Amikor új recepteket alakítok ki, rendszerint így cselekszem, és működik. Biztos voltam benne, nem száraz péksüteményt szeretnék, hanem kiflit, és valamivel meg is kellene tölteni. Időközben gombából készítettem a vacsorát, amelyből semmiképp nem akartam kihagyni a medvehagymát. Így merült fel a kérdés, hogy mi lenne, ha ezt használnám tölteléknek. Innentől már egyszerű volt, csak a fűszerezést kellett összehangolni.

Töltött kifli

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (14 votes)

Illatos erdei gyógynövénysaláta

Kevesen tudják, hogy az erdő virágai nemcsak szépek, hanem sok közülük ehető és egészséges is! Jó ötletet kaptam Enikőtől, legközelebb én is más szemmel nézek az ibolyára és a salátaboglárkára! A tyúkhúr, a madársóska és még több szépség már nálam is terítékre került! /Pálma/

A medvehagyma-szedő túrán nagyon megörvendtem annak, hogy találtunk egyéb finomságokat is, mint csalánt, salátaboglárkát, illatos ibolyát, tavaszi kankalint, tyúkhúrt, pitypangot, nagy levelű és lándzsás útifüvet, zamatos turbolyát és vad snidlinget, igazi ínyencségeket. Egyeseket csak helyben rágcsáltuk, én pedig élve a lehetőséggel, gyűjtöttem illatos ibolyát, salátaboglárkát, csalánt és tyúkhúrt is. Nagyrészt ezekből készült az alábbi ínyenc saláta is. 

Virágos saláta

4.9
Értékelés: Nincs Átlag: 4.9 (20 votes)

Medvehagymás-kókuszkrémes töltött tojás

Enikő megint elkápráztatott bennünket egy gyors és finom medvehagymás recepttel. Merész ízpárosítása, és hogy vaj, tejföl nélkül készül, felkeltette az érdeklődésemet, és azonnal beneveztem az áprilisi receptversenyre! Hajrá Enikő! /Pálma/

„Többféleképpen is kísérleteztem a medvehagyma-kókusz társítással, és igazán tetszik ez a páros. Különleges és mégis enyhe, egymást kiegészítő, hűsítő ízvilág, főként a félig vagy teljesen nyers párosításokban. Ez a krém gyorsan elkészíthető reggelire, uzsonnára vagy akár előételként a hagyományos töltött tojás helyett salátával tálalva.”

Tojáskrém medvehagymával

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (15 votes)

Sötét trombitagomba, csőben sütve - Pálma módra

Ez az ősz nem szűkölködik gombában! Éveken keresztül hiába látogattuk titkos trombitagomba lelőhelyünket, mindig zsákmány nélkül tértünk haza, csak a túrázás jó élményével gazdagodva! A múlt héten már úgy indultunk, hogy gyanítottuk, nem jövünk haza üres kézzel. Így is volt, nagy kosár sötét trombitagombát sikerült szednünk. Ez annyira ízletes, fűszeres ízű gomba, hogy igazi ínyencségnek számít. Rántottának is isteni, de most egy csőben sült, tésztás változatot készítettem el.

szurke_trombitagomba

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (17 votes)

Aszalt szilvás-paradicsomos padlizsán

Ez az egyik nagy kedvencem, és végre kép is készült róla. Néhány évvel ezelőtt Bukarestben tanultam az alapreceptet egy szász férfi ismerősömtől, akitől a hétvégi termelői vásáron vettük a bio zöldségeket.

Padlizsán szezonban mindig készített ilyet, és befőttes üvegekbe rétegezve, kidunsztolva árusította. Nagyon ízlett, és a fűszerezést variálva gyakran elkészítem.

aszaltszilvas__paradicsomos_padlizsan.jpg

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (16 votes)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel