Egyensúlyban a fehérjével, avagy a fehérjeegyensúly problémája - néhány szóban

Külső környezetünkből folyamatosan asszimilálunk anyagokat, ugyanakkor megállás nélkül ürítjük ki a szétesett, lebontott anyagokat, anyagcsere-végtermékeket, amelyek többnyire mérgeznék a szervezetünket, ha nem ürülnének ki. A megfelelő bontás-építés arány általánosságban is nagyon fontos, de ezt a fehérjéket illetően talán még inkább elmondhatjuk. Ugyanis a fehérjetöbblet és a fehérjehiány is káros. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy itt is a fehérje minősége a meghatározó, legyen az állati vagy növényi.

Ha már felmerült a sav-bázis egyensúly kérdése, úgy vélem, hogy ide kell kerülnie Beznák Aladár egy megjegyzésének, amely kétségtelenül tény, hogy "savanyúbb lesz a vér, ha húst eszünk". Angliában végeztek kutatásokat és arra jutottak, hogy a vegetáriusok széklete 50%-kal kevesebb 7-dehidroxil enzimet tartalmaz, mint a vegyes étrenden lévő kontrollcsoporté. ("A 7-dehidroxil enzim olyan epesavak képzésében vesz részt, amelyek úgy látszik, rákkeltő hatásúak.")

feherjeegyensuly

Nem is olyan régen, amikor csak természetes vagy feldolgozatlan koszt létezett, mindenféle táplálék automatikusan természetes koszt volt, mindenféle alternatíva hiányában. Hús vagy hal egyszer, legfeljebb kétszer volt hetente - akár a gazdasági oldalát nézzük, akár a tartósítás nem megfelelő voltát.

Érdemes elgondolkozni azon a tényen, hogy a háború alatt sokan meggyőződhettek arról - kérdezzétek csak meg az idős embereket, nekem alátámasztja ezt a 91 éves nagypapám -, hogy kevesebb élelmiszerfogyasztással és a húsételek mellőzésével nemcsak hogy meg lehet élni, de az elveszített egészséget is vissza lehet szerezni. Persze itt nem a koncentrációs táborok lakóira gondolok... Nehogy valaki félreértsen, és azt gondolja, hogy én háborúra szomjas vagyok, egész egyszerűen arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy értelmes táplálkozás- és életmód-változással el lehet érni egy egészségesebb életet.

Ha valaki sok húst, májat vagy más belsőséget tartalmazó étrenden él, vizeletében megnő a húgysavtartalom, míg a fehérjekímélő ételek fogyasztásával csökken a vizelet és a vér húgysavtartalma.

A sejtanyagcsere, a sejtélet szempontjából nagy jelentőséggel bír (felborul a sav-bázis egyensúly), hogy a húsevés a sejtekből történő káliumvesztéssel, ürüléssel jár (a szövetközti folyadékból és vérből nátrium nyomul a helyébe). A sejtekben, a szövetekben (izomban, kötőszövetben) a megváltozott kálium/nátrium arány beteges állapotot hoz létre, vagyis arra utaló állapotot jelent. Meg kell jegyeznem, hogy a gyógyszerek szedése (pl. hashajtók tartós szedése stb.) is a kálium ürülését segíti elő.

Ha túl sok húst fogyasztunk, a máj méregtelenítő feladata nő, ugyanis a zsírbeáramlás megnehezíti a méregtelenítést. A hús emésztésekor trombózist, rákot és prosztaglandint generáló gyökök keletkeznek, de ezek csak zsiradék jelenlétében aktiválódnak.

A fehérjék élettani szerepe sokrétű: az egyéni sajátosságokat hordozó enzimek, hormonok alkotóelemeiként, biológiai (sejt)membránok építőanyagaként, számos élettani funkciót befolyásolnak.

A fehérje a szervezet számára alapvető tápanyag, ugyanis a saját fehérjéinket csak úgy tudjuk előállítani, hogy a táplálékkal bevisszük, elemeire bontjuk, és abból újat készítünk. Tehát igazából ezekre az építőkövekre van szükségünk, az aminosavakra.

25 aminosavat ismerünk, ebből 9 esszenciális (nélkülözhetetlen) - felnőttek esetében 8, gyermekeknél 9-10. Az utóbbiakat szervezetünk nem tudja előállítani, táplálék útján jut be. Egyetlen esszenciális aminosav átmeneti hiánya is súlyosan befolyásolhatja a fehérjeszintézist. Tehát, ha egyetlen esszenciális aminosavból kevés áll rendelkezésre vagy hiányzik, az összes többi aminosav hatékonysága is arányosan csökken.

Kétségtelen, hogy ismeretesek fehérjehiány-állapotok, betegségek. A fehérjehiány jellemző öt fő tünete: súlyvesztés (saját fehérjéit bontja, fogyasztja a szervezet), vérszegénység, májkárosodás, negatív nitrogénegyensúly, a vérsavó fehérjetartalmának csökkenése. A vérnyomáscsökkenés is jellemző tünet. Jó tudni, hogy ezek tudatos táplálkozással kiküszöbölhetőek.

Ami számomra érthetetlen, hogy ha egy vegetárius személynél felüti a betegség a fejét, akkor az orvos csaknem mindig az étrendjét hibáztatja, viszont, ha egy vegyes étrenden élőnél következik be, akkor csak nagyon ritkán (vagy talán sohasem) hibáztatja az orvos a túlzott fehérje-bevitelt.

Az, hogy mennyi fehérjére van ténylegesen szükségünk, különféle tényezőktől függ, pl.: egészségi állapottól, életkortól, testsúlytól, ezért én nem is tüntetnék fel egységeket...

A növényi eredetű fehérje értéke az utóbbi időben felértékelődött, hiszen a korábbi nézetekkel ellentétben biológiai értékük megfelelő társítással komplettálható, tehát teljes értékű az emberi szervezet számára. A fehérjék jelentős élettani szerepe miatt a napi fehérjebevitel szerepe fontos, különösen a gyerekeknél, akiknek a növekedéshez fokozottan szükséges. Ügyelni kell arra, hogy a fehérjeigényt olyan élelmiszerekkel elégítsük ki, amelyek - mint már fentebb is említettem - nem visznek be egyidejűleg túlzott mennyiségű zsírt is.

Ugyanakkor a köztudatban még mindig tartja magát az a nézet, hogy a vegetáriánusok veszélyeztetik önnön, és szoptatós anyák esetén gyermekeik életét a húsnélküliséggel, hiszen a húsban olyan életfontosságú anyagok találhatók, mint pl. a B12-vitamin.

A B12-vitamin, amely valóban egy életfontosságú anyag, részt vesz a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcserében egyaránt. Hiánya többek között vészes vérszegénységhez, idegrendszeri betegségekhez, depresszióhoz vezethet.

A B12-vitamin előfordulása azonban egyrészt nem a húshoz kötött, hiszen egyéb állati eredetű termékekben mint a tejben, tejtermékekben vagy a tojásban is megtalálható, másrészt még csak nem is az állatvilághoz, hiszen pl. a gabonafélék vagy a savanyított zöldségek is tartalmaznak belőle többet-kevesebbet.

Néprajzi leírásokat olvasva találkozunk azzal a ténnyel, hogy a világ népességének nem elhanyagolható része húst egyáltalán nem, vagy csak ünnepnapokon fogyaszt, míg más részeken a húson kívül se a tejet, se a tejtermékeket nem ismerik. Ezeknél a népeknél nem tapasztalható B12-vitamin-hiány, és nem mellesleg jó egészségnek örvendenek, és fizikai munkát végeznek.

Vagy érdemes elgondolkozni a svéd P. Öckermann professzor vizsgálatairól, aki olyan vegetáriánus táplálékon élő embereket vizsgált, akik 3-tól 30 évig terjedő időtartam alatt se húst, se semmiféle más állati eredetű élelmiszert nem fogyasztottak. Tehát a táplálék minimális mennyiségű B12-vitamint tartalmazott, a vizsgált személyek vérében mégis elegendő mennyiséget talált.

Az egyetlen lehetséges válasz, hogy hogyan is kerülhet a szervezetünkbe B12-vitamin, ha előállítására nem vagyunk képesek, az az, hogy a bélben élő mikroorganizmusoknak feltételezhetően B12-vitamint előállító képessége lehet, és ezt több kutatócsoport is bizonyította az elmúlt évtizedekben. Az emberi, ill. az állati vastagbélben élő mikroorganizmusok, baktériumok és gombák, egészséges bélflóra esetén képesek a szervezet számára elegendő B12-vitamint előállítani, és a szervezet is képes mindezt a vastagbélből felszívni és így hasznosítani.

A gyógyszeripar is a B12-vitamin előállításához mikroorganizmusokat használ.

Dr. Wolfgang Tilling bostoni kutató tanulmányában bebizonyította, hogy gyermekek, akik állati eredetű táplálékot még soha nem fogyasztottak, bőségesen el voltak látva B12-vitaminnal, amely csak a bélflóra B12-vitamin előállító képessége, és a bél ezen vitamint felszívó képessége folytán lehetséges.

Amit fontosnak tartok kiemelni: a fentebb leírtak csak akkor valósulnak meg (tehát csak akkor termelnek elegendő B12-vitamint a bélben élő mikroorganizmusok), ha adott az egészséges bélflóra, amit a teljes értékű táplálékkal tudunk biztosítani!

És most említsünk néhány szót a komplettálásról, az élelmiszerek társításáról, hogy a húst nem fogyasztók se szenvedjenek fehérjehiányban.

b12-vitaminA barnarizs, a gombafélék, a szója (génmanipulációtól menteset válasszunk!), a tönkölybúza, az olajos magvak, a gabona- és magcsírák valamennyi alapvető aminosavat tartalmazzák, a köles viszi a pálmát a 7 aminosav tartalmával, de a hüvelyesek se sokkal maradnak le tőle. Fontos a tudatosság, amely abban rejlik, hogy a gabonafélék (8-12% fehérjetartalom), a hüvelyesek (25-40%) és az olajos magvak (25-30%) együttes fogyasztása  barnarizzsel és a zöldségekkel tökéletesen kielégíti a szervezet fehérjeigényét.

Tehát, ha étrendünket kiegészítjük joghurttal, kefirrel, olajos magvakkal, hüvelyesekkel, gombával, akkor így is teljes értékű fehérjéhez juthatunk, nincs szükségünk feltétlenül az állati fehérje fogyasztására.

A virágpor joggal minősül szupertápláléknak, mert a rostok kivételével mindent tartalmaz, ami az élethez szükséges. A pollenekben 20 aminosavat találhatunk meg!

Amíg a hús (állati fehérje) lebontása jelentős munka befektetésre készteti szervezetünket, hogy a fehérjét aminosavvá bontsa vissza, amiből újabb munka befektetésével felépítse emberi fehérjévé, addig a növényekben aminosav van jelen, így a szervezet jelentős energiát spórol, ha ebből építi fel saját fehérjéjét.

A tapasztalat azt mutatja, hogy akár komoly sporteredményeket is elérnek vegetariánusok.

Csak néhány a rengeteg híresség közül:

 • Kőbán Rita (Kétszeres olimpiai, és kilencszeres világbajnok kajakozó)
 • Tóth Viktor (vegan tereptriatlonista)
 • Carl Lewis (olimpiai bajnok sprinter)
 • Edwin Moses (a gátfutás legendás alakja)
 • Dr. Ruth Heidrich (Triathlon világbajnok)
 • Alexander Dargatz (bodybuilder bajnok - nem vegan kategóriában!)
 • Martina Navratilova (többszörös bajnok teniszezőnő)
 • Denise Nicole (fitness bajnok)
 • Kenneth G. Williams (a világ első vegan testépítője)

A zöldség- és gyümölcsközpontú étrend valódi hívei régóta tudják, milyen jótékony szellemi és fizikai energiákat szabadít fel szervezetünkben a természetes anyagok rendszeres bevitele. Élet, étel és egészség így kapcsolódik össze.

Senkit nem buzdítok arra, hogy húsmentesen étkezzen, ha az, hogy megtagadja magától a húst, erős lemondás-érzést vált ki. Ha lelke mélyén az illető éhezik a húsra, akkor ne tegyen olyat, hogy lemond róla csak azért, hogy valamilyen ideált kövessen, hiszen ebben az esetben tévúton jár. Minél több tudatosság áramlik az életbe, annál harmonikusabban olvadhatnak össze a belső érzések és a külső lehetőségek, hogy valamikor eggyé váljanak.

Felhasznált irodalom:

 • Dr. Gáspár Róbert: Éltető és gyógyító táplálékok
 • Dr. Oláh Andor: Reformkonyha
 • Rüdiger Dahlke: Holisztikus táplálkozás
 • Benda Judit: Hiányzik valami a vegetáriánusoknak?A B12-vitamin
 • Earl Mindell: Vitamin Biblia
 • Varga Sándor: Állati vagy növényi? A fehérjék szerepe a XXI. század emberének táplálkozásában
 • Temesvári Gabilla: Élelmes - A táplálkozásról másképpen
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (17 votes)

Hozzászólások

Magas foszfatáz, amiláz és kreatinin érték

Párom vérképében magas volt az alkalikus foszfatáz, az amiláz, a karbamid és a kreatinin értéke.

Ebből én úgy vélem, hogy magas a fehérjeszint értéke a testében, ami valamennyire megterheli a veséjét és a máját (javítsatok ki, ha rosszul következtetek). A fehérjeszintet hogyan tudjuk csökkenteni?

Vegetáriánus étrendet tartunk már egy ideje (csak tojást és kefírt eszünk), mozogni viszont annyira nem szoktunk.

A rendszeres mozgás segítene könnyebben feldolgozni/kivezetni a felesleges fehérjét? Köszönöm a választ előre is!

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Vérvétel, laboreredmény értékelése

Szia!

Megtisztelő a bizalmad irántunk,  de ne találgassunk, mert annak nincs értelme.  Mi nem tudunk Neked laboreredményt értékelni. Kérlek először mutasd meg egy orvosnak, derítsétek ki, hogy mitől magasabbak ezek az eredmények. Több oka is lehet, többek között bakteriális fertőzés, krónikus gyulladás..stb.

Mi akkor tudunk Neked segíteni, ha már megvan a diagnózisotok. Megértésedet köszönöm!

Értékelés: Nincs

Hát, pont azért fordultam hozzátok,

mert újabban az a gyakorlat az orvosoknál/orvosainknál, hogy ha nem az adott problémát vizsgálták, akkor arról már nem is tájékoztatnak minket, hogy az egyéb becsillagozott résszel kell-e valamit kezdeni, vagy egyáltalán mit jelent... reméltem, ti talán tudtok rá valamit mondani, ha már az orvosok csak így "legyintenek" rá.

Értékelés: Nincs

Laboreredmény értékelése

Szia!

Én is ugyanazt tudnám írni, mint Edit az előző hozzászólásában, sajnos nem tudunk laboredmény kiértékelésében segíteni. Azt tudnám javasolni, hogy kérdezzetek rá konkrétan az orvosnál vagy egy másiknál ezekre az eredményekre, hogy mit jelenthetnek vagy keressetek fel egy orvos-természetgyógyászt aki ért az eredmények kiértékeléséhez. 

Értékelés: Nincs

Rendben!

Köszönöm szépen!

Értékelés: Nincs

Izomépítés

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni! 5 éve lettem vegán. Tavaly drasztikusan lecsökkent az izmaim mérete, van olyan hely, ahol már csak a vékony bőr maradt (csípőcsontnál, vállaknál). Ez nem valami kényelmes, mert kidörzsöl a nadrág és nyom az ágy. Érdekes módon kilókban semmi nem változott, maradtam 47 kg, de mégis ránézésre és a ruhák méretét tekintve is sokkal vékonyabb vagyok. Szeretnék egy kis izmot magamra. Most elsősorban a táplálkozásban szeretnék tanácsokat, kinek hogy néz ki egy napi étkezése, miket esztek, miből mennyit és hányszor? Ki hogyan pótolja a fehérjét?  2 hónapja elkezdtem növényi fehérjeport enni, de úgy látom ez kevés, mert nem látok változást. Tudom, hogy sportolnom is kellene, gondolom súlyokat kellene emelgetnem, ha valaki esetleg sportember, tőle is szívesen várok észrevételeket, tanácsokat! Nagyon köszönöm!

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Izomépítés és fehérje

Szia! 

Izomépítéshez elengedhetetlen a sport, mivel hiába a fehérje, ha a szervezet nem érzékeli az erőteljes izommunkát, akkor úgy "gondolja", nincs szüksége izmokra. Az izmok sok energiát igényelnek, a szervezet pedig "takarékos". 

Ezért a kulcs: edzés + fehérje. Fehérje nélkül az edzés még valamennyire hatékony lehet, de edzés nélkül a fehérje csak egyszerű tápanyag, izmot nem lehet vele önmagában építeni. 

Nem létszükséglet a nagy súly, edzőterem, hatékony lehet a saját testsúlyos edzés is, ha az kellően intenzív, és kellő ingereket ad a szervezetnek. Pl. nekem is sikerült izmot építenem nem túl hosszú idő alatt, intervall- és itthoni erősítő edzésekkel. Használok súlyokat, de csak kézisúlyzót, jelenleg 2x3 kilósat. 2x1,5 kilóssal kezdtem, már akkor is látványos volt az eredmény. Szeretnék eljutni 2x5 kilóig lassan, fokozatosan. 

Jó lesz az a növényi fehérje, csak tedd hozzá a sportot! Egyéb növényi fehérjeforrások még pl.: 

 • kendermag fehérje
 • goji
 • algák
 • aktív árpa stb.

ITT találhatod őket. 

A táplálkozásról még biztos írnak mások is, konkrétan Niki is sportol, vega, mégis szép, nőies izmai vannak. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Izomépítés és fehérje

Kedves Melinda!

Köszönöm a választ! De ügyes vagy, biztos meglesz az az 5 kg is hamarosan. ;-) Szerinted mennyi idő után lesz rajtam egy pici izom? Neked mennyi kellett? Milyen gyakorlatokat végzel? A neten találtad, könyvből csinálod vagy magadtól találtad ki? Milyen saját testsúlyos edzésre gondolsz a fekvőtámasz és a guggolás mellett? Gondolkodtam a bokasúlyon is, Te használod, hány kg-sat? Ha jól láttam, a legkisebb 0,45 kg/db, a következő méret 0,90 kg/db. Melyiket érdemes megvenni?

Sajnos mindenkitől azt hallom, hogy "én sem sportolok, csak napi 3x húst eszek és látod, nem épül le az izomszövetem" vagy "a kisbaba sem emelget súlyokat és mégis fejlődik az izma, állati fehérjére szükség van, különben el fogsz fogyni és meghalsz..."

Igazából zsírszövetem sincs már, lehet több olajat kellene ennem? Eleinte 2-3 evőkanállal ettem, aztán szép lassan elhagytam, a végén már el is felejtettem megenni. Kb. 1 hete eszem újra rendszeresen, tudatosan figyelek rá, a reggeli fehérje turmixomba teszek 1 ek-al, de szerintem több kellene, talán visszatérne így egy kevés zsír is rám. Jól gondolom? Te mennyi hidegen sajtolt olajat eszel?

Cukrot sem eszek, csak a jó szénhidrátot fogyasztom. Gondolom ez nem probléma, így is fogok tudni egy picit hízni.?

Hallottam, hogy úgy tudok teljes értékű fehérjéhez jutni, ha gabonát eszek hüvelyessel. Erre még nehéz figyelnem, valaki tudna erről írni, ki hogyan tudta beépíteni az életébe, milyen kajákat esztek?

Köszönöm: Edina

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Izmok

Hogy mennyi idő alatt mennyi izmot sikerül építeni, ez sok-sok egyéb mellett alkati dolog is. Biztos hallottad már, hogy három típust különböztetünk meg: ektomorf (nehezen hízik, könnyen fogy, nehezen izmosodik), mezomorf (könnyen izmosodik, képes gyorsan fogyni, de hízni is) és endomorf (könnyen hízik) típust. A jelek szerint te az a típus vagy, aki nehezen hízik, bár sokszor keverve vannak a típusok. Én mezomorf típus vagyok, nagyon könnyen szerzek izmokat ahhoz képest, hogy nő vagyok, de képes vagyok gyorsan fogyni és hízni is, ha épp olyan az étkezésem. Úgyhogy szerintem én nem vagyok mérvadó, mert alig pár hónap alatt már látványosan fejlődtem.

Az edzésemről majd írok privátban, ha megengeded.  

Lábsúlyom van, 0,5 kilóssal kezdtem, utána áttértem a 1,5 kilósra, de elég ritkán használom, nem jellemző túl gyakran az edzéseimre a lábsúly. Zsámolyt használok még, elég magasat. Ezzel remekül lehet nehezíteni a gyakorlatokat, és lehet a segítségével olyan gyakorlatokat is végezni, mintha edzőteremben volnál. Pl. ráhasalsz, térdhajlatodba szorítasz két súlyzót, és emelgeted a lábadat felfelé.

Használhatsz ajtókeretbe tehető húzódzkodót is. Nekem is van, de nem használom, mert amikor meg tudom oldani a tornámat, akkor csukva kell lennie az ajtónak.  Ugyanis olyankor alszanak a gyerekek. 

Az lenne a legjobb, ha leírnád legalább egy napodat pontosan, mit eszel. Mert így ebből nem tudom megmondani, hogy mi kevés és mi nem kevés benne.  

A teljes értékű növényi fehérjékről Niki tud neked bővebben írni. Én nem mélyedtem annyira bele a témába, hiszen én eszem húst és tojást is. A tejtermékeket igyekszem visszaszorítani, mert érzem, hogy nincsenek rám jó hatással. 

Ja, tudom már, mit akartam még írni Neked. Frank Medrano egy vega, saját testsúlyos sportoló. Keress rá, itt az oldalon is írtunk már róla jó párszor. Csak azért írom, hogy vegaként is lehet szép izmokat építeni, persze, a férfiaknak azért jóval könnyebb. 

Értékelés: Nincs

Testépítő étrendet alkalmazok,

amelyben szigorúan ki kell számolni, mennyi fehérjét és szénhidrátot viszek be, így ahhoz, hogy be tudjam illeszteni az étrendembe a halpástétomot, szükséges lenne tudnom, mennyi fehérjét és szénhidrátot tartalmaz.

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Halpástétom makró adatai

Szia Edit! 

Pálma utánakérdezett a gyártónál a pontos adatoknak. Eddig nem volt kötelező ráírni a dobozra, 2016-tól már az lesz! Mivel a gyártó sem tudja pontosan ezeket az adatokat, hiszen olyan összetevők is vannak a termékben, aminek nem feltétlenül egyértelműek az ilyen jellegű adatai, így kiadta egy szakértő cégnek elemzésre. Remélhetőleg hamarosan megtudjuk mi is az eredményt! 

Egyébként nem hiszem, hogy mérvadó lenne egy akkora mennyiségű kis halpástétom, hogy befolyásolná a diétádat. CH tartalma kb. a nullával lehet egyenlő az összetétele alapján, fehérje és omega zsírsav tartalma dominál. 

Értékelés: Nincs
kedina's picture

Babatervezés

Sziasztok!

Babát szeretnénk a párommal. Egy biorezóhoz hasonló vizsgálaton kiderült, hogy az aminosavraktáraim nincsenek túl jó állapotban. Sok mindent szedek tőletek, figyelek az IR-re is. A fehérje bevitelét viszont nem az állati eredetűeken keresztül szeretném emelni, pláne Niki cikke után. ( Köszi Niki).Nem igazán tudom eldönteni, hogy a Bionomból melyik készítményt válasszam erre a célre. Nézelődöm napok óta, de nem tudom eldönteni. A fehérjepor nagyon szinpatikus volt, de nem rendelhető.. A spirulinát egyszer próbáltam, de konkrétan bezöldültem tőle, mindenki azt kérdezte beteg vagyok e és nem is esett jól.

Melyik Készítmény tartalmazza a legtöbb fehérjét? Előre is nagyon nagyon köszönöm!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Várandósságra készülve, fehérjebevitel növényi aminosavakból

Szia kedina!

Átmozgattam a hozzászólásodat Niki cikke alá ami a fehérjékről szól, itt ebben a hozzászólásában pedig belinkeltem mikben találhatóak és hol olvashatsz még róluk.

Niki inzulinrezisztanciáról szóló cikke nekem is nagyon tetszik:)

Ez a fehérjepor a készlet erejéig még kapható. Árpafű por is remek aminosavforrás valamint "Egy adag (7 gramm, kb. 3 teáskanálnyi) PlanetBIO árpafű por tartalmazza a – különösen a várandós nők számára fontos – folsav bevitel napi ajánlott mennyiségének 46%-át."

Aranyköles-csíra őrlemény  több féle vitamint, ásványi anyagot, és folsavat is tartalmaz "A fehérjetartalma, az aminosav-összetétele alapján, a többi gabonafélékhez hasonlóan a közepes biológiai értékű fehérjékhez sorolható. 3-6% között van a zsírtartalma , amelynek linolsav-(esszenciális zsírsav) tartalma jelentős."

Mivel régi olvasónk vagy így biztosan sokat olvastál már a témáról, várandósságra való felkészüléshez itt is találhatsz tanácsokat.

Remélem hamarosan teljesül a vágyatok 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
kedina's picture

Köszönöm, elolvasok mindent

Kicsit még bizonytalan vagyok, de sokat segítettél! Elolvasok mindent! Jó hétvégét!

Értékelés: Nincs

Maca aminosav forrás is

Szia kedina!

Előző válaszomat még kiegészíteném Maca blogból:  "Maca kifejezetten gazdag aminosavakban, fitonutriensekben, esszenciális zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Rendkívül sok nyomelem található benne, egy részüket még nem is azonosították." ...." Várandósság előtt és alatt kifejezetten javasolt a kismamáknak."

Értékelés: Nincs

Probléma aminosavak terén

Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni. Most voltam biorezonanciás vizsgálaton. Több dolog is kijött eredményként, amiket eddig is tudtam és már sokat utánaolvastam, fejlődök is benne. De egy dolog birizgálja a fantáziám. Az aminosavakkal van problémám. Pontosabban: Threonin,Leucin, Hisztidin, Arginin -ezek alacson szintje. Eddig amit olvasgattam róla, hogy a fehérjék fogyasztásával kellene jobban elmélyülnöm. Első körben mely termékek fogyasztásával kellene kezdenem, amíg jobban utánajárunk miért van ez nálam.

Köszönöm előre is a segítséget.

Anett

Értékelés: Nincs

Növényi aminosav források

Szia Anett!

Aminosav (növényi fehérje) forrásokat itt találsz, Valinak ez a hozzászólása is hasznos lehet.

Nyers zöldségekben, zöld levelesekben, csírákban is található aminosav, és  itt találsz még felsorolást. A fenti cikk írója Varga Niki az ingyenes tanácsadásán bővebben tudna válaszolni a kérdéseidre vagy Pribus Tünde az ingyenes arcdiagnosztikán.

Értékelés: Nincs

állati fehérje fogyasztás gyermekeknél

Én arra lennék kíváncsi, hogy az ajánlott állati fehérjemennyiség gyermekeknél hogyan alakul? Náluk is érvényes a 10-12%?

A Kína tanulmányban az szerepel - ha jól emlékszem -, hogy a kísérletbe 35-70 év közöttieket vontak be.

A gyermekekkel kapcsolatban készült hasonló vizsgálat? Ha igen, mi volt az eredmény? Csak azt hallani, hogy gyermekeknek milyen nagyon fontos a sok állati fehérje, mert fejlődő szervezetről van szó. Mi igaz ebből?

Köszönöm

Krisztina

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Állati fehérje fogyasztása gyerekeknél

Kedves Krisztina!

Úgy vélem, hogy az ajánlott 8-12% állati fehérje ajánlás Náluk éppoly javasolt, mint a felnőtteknél. A gyulladási faktorok ugyanúgy beindul egy kis szervezetben is, mint egy felnőttben, hogy csak egyet említsek...

Fehérjékre szükségük van, jól gondolod, de kiváló aminosav forrásokat találhatunk a növényi táplálékokban, a teljesség igénye nélkül:

- acai
- barna rizs
- lenmag
- zab
- spenót
- mandula
- avokádó
- goji bogyó
- ananász
- maca
- fekete bab, de amúgy a babfélék (ráadásul a téli időszakban bátrabban fogyaszthatók :)
- áfonya
- kendermag
- tökmag
- nyers kakaó/chox
- paradió (brazildió)
- brokkoli
- lencse (mindenféle: barna, vörös, fekete, zöld)
- spirulina alga
- quinoa
- édesburgonya
- kókuszolaj/kókuszcukor
- nyírfanedv!
- lucuma
- ashwagandha

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Izomprobléma

Sziasztok!

Most kezdek keresgeti a témában, szóval lehet hogy a kérdésemre volt már válasz, de igazán nem is tudom hol keressem.

39 éves vagyok, van 3 gyerekem és kb. Két éve egy rutin laborvizsgálat során kiderült, hogy kiugróan magas a CK érték. Azután sokféle vizsgálaton mentem keresztül, de a probléma nem derült ki. Az orvosom megállapította, hogy van valami izombetegségem, de nem egyértelmüen azonositható. Valoszinü valamiféle sejtszintű anyagcsere problémáról van szó. Javasolta a Q10 és E vitamin szedését. 

Tünetem változó, mindenkép gyengébb vagyok és fájnak de nem állandóan az izmaim, mindig máshol és másképp. Fájdalomcsillapítóra nem változik. Egy kicsit hasonlit az izomlázra és izomgörcsre. 

Szedem a javasolt kiegészítőket, de nem tapasztalok változást és a laboreredmény sem mutat egyértelmü javulást.

Azt gondolom és remélem, hogy a táplálkozásom megváltoztatása talán hozhat eredményt. Eddig erre különösebb hangsulyt nem helyeztem, mert nincs allergiám, semmilyen étellel, anyaggal nincs problémám.

Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy merre induljak. 

Köszönöm!

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Magas CK érték

Nagyon  örülök neki, hogy az orvosod természetes készítményeket javasolt. Nagyon jó. Kicsit utánanéztem a CK értéknek, mert engem is érdekelt, hogy mi lehet ez. A magas CK érték valóban izomsérülésre utalhat, Volt a vizsgálatnak valami előzménye? Izomsérülés, égés...stb? Szedtél esetleg valami gyógyszert előtte?

Azt gondolom, hogy az egészséges étrendre való átállás, a Bionom életmód nagyon sokat segíthet a problémádon. A Q10  E vitaminnal is jó belsőleg, külsőleg pedig a folyékony fájdalom csillapító tapasz, illetve  Stadelmann féle Kempteni olajat tudom javasolni.

Javaslom, hogy keresd fel Varga Nikit egy ingyenes konzultációra . Itt tudsz jelentkezni hozzá.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Köszönöm a választ

Köszönöm a választ !

Elözménye nem volt a dolgoknak, vagyis annyi, hogy szülés után fél évvel kértem a háziorvosom, hogy nézzük meg kell e a vasat tovább szednem és akkor tünt fel. A CK erték azóta magas kb. 500 - 1400 között ingadozik. Sok vizsgálaton voltam, kizárták a súlyos izombetegségeket, de mindenhol kimutattak valami eltérést. 

Sajnos személyes konzultációra nincs módom, mert Abaligeti vagyok, de megpróbálom a Bionom életmódot megismerni.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Milyen ételeket adjak a 9 hónapos babámnak?

Sziasztok! Látom, hogy nagyon régi már a cikk, de én csak most olvastam. Azt szertném kérdezni, hogy pontosan milyen ételeket illetve milyen ételek kombinációit adjam 9 hónapos babámnak? Látszólag semmi baja, szépen fejlődik. Már nagyon kevés a tejem (kb 100-150g/nap, sosem volt elég), a tápszerről a hozzátáplálással leszoktunk (a gyermekorvos javaslatára). Húst nem adok neki, tojást, tejet sem. Félek, hogy valamit nem kap meg, ami mindenképp szükséges lenne a fejlődéséhez.( adjak neki mégis valamit ezek közül) Azért kérdezlek Benneteket, mert szeretnék egy másik véleményt a doktornőé mellett. (akivel egyébként elégedett vagyok, étrend változtatással, gyógynövényekkel és homeopátiával gyógyít). Várom válaszotokat! Minden jót! Orsi

Értékelés: Nincs
epermami's picture

9 hós baba hozzátáplálása

Szia Orsi, számtalan írás található a témában az oldalon, ha beütöd a belső keresőbe, hogy hozzátáplálás, akkor a kilistázott tartalmakat, és az alattuk lévő hozzászólásokat érdemes elolvasnod! Mivel Melinda kolleganőm nem rég írta le a saját tapasztalatait, a blogját mindenképp szeretettel ajánlom figyelmedbe!

Értékelés: Nincs

Sajnos elkövettem azt a hibát

Sajnos elkövettem azt a hibát, hogy felkészületlenül fogtam bele a candida diétába kétszer is. Nem olvastam figyelmeztetést az esetleges fehérjehiány kockázatáról. Se tej, se tojás, se élesztős kenyér, kevés hús, kevés joghurt, esetleg néha túró. Most vérvételből kiderült, hogy vérszegény vagyok, a vas normál tartományban van, gondolom ez annak is köszönhető, hogy elkezdtem inni a humit reggelente. Hogyan étkezzem, mit tegyek, hogy újra normálisan tujon a szervezetem működni?

Értékelés: Nincs

Fehérjehiány, vashiány

Szia! Az oldalon lévő candida kúrában én sehol nem látom, hogy ne lenne szabad fehérjét, húst fogyasztani!

A vashiányos állapot számtalan okból bekövetkezhet, a legritkább, hogy a hús nélküli étkezés következménye! A felszívódást kellene ilyen esetben javítani bélflóra támogató kiegészítőkkel, ételekkel!

Nemsokára felkerül az oldalra a vashiány okait és megoldásait kínáló bejegyzés, figyeld majd a blogok között!

Értékelés: Nincs

Mennyi az annyi

Azt szeretném megkérdezni, hogy bár említi a cikk, hogy sokféle tényezőtől függenek egyéni szükségleteink, mégis ez a 6-12%, amit olvastam már itt az oldalon( úgy emlékeztem, hogy konkrétan itt, de nem találtam, majd a Kína Tanulmányos bejegyzésnál is hiába kerestem)-szóval, hogy fehérjének ennyi százalékának ajánlott lennie a bevitt tápláléknak- példákban mit/mennyit jelent a nap folyamán?

Sajnos próbálom elképzelni, de nem nagyon sikerül.

Adna egy kiindulási pont félét..

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Ennyi az annyi :)

Kedves Tenshi!

Nézzünk egy "átlagot", hogy mit is jelent kb. 8% állati fehérje:

- 10-15dkg hús(készítmény)/nap vagy

- másfél-két evőkanál túró/nap vagy

- 1 dl 2,8%-os tej/nap vagy

- tenyérnyi darabka sajt (kb. 8 dkg-nyi mennyiség)/nap

- heti 2-3 tojás

Mindig figyeljünk a megfelelő minőségre!

Niki

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

fehérjekiegészítés dundolkának

Szia! Mostanában kissé gondban vagyok a fehérjével. Fogyókúrában vagyok, -27,2kg fogytam 7 hónap alatt. A húst nem eszem sűrűn, kbe heti 2-3 alkalommal szeretem a tejféléket és irtózom a szójától. Kissé aggaszt hogy a fogyás ne az izomból történjen igy gondolkodom hogy a rendszeres edzés miatt beépitek valami fehérje pótlás( porra gondoltam). Mit gondolsz erről szükséges lehet?Köszönöm a válaszod!

Értékelés: Nincs
Gomez's picture

RE: fehérjekiegészítés

Szia!
Először is, áruld el nekünk hogyan sikerült több mint 27 kilót leadnod ennyi idő alatt! Gratulálunk a kitartásodhoz, és az eredményhez!
Ez nagyon is érdekel, és azt hiszem hogy ez másnak is kitünő példa lehet. Oszd meg velünk a technikádat, és akár le is írhatod a tapasztalataidat.
Kóstoltad már a szójatejet? Én már jobban szeretem mint a simát, és ezt is lehet ízesíteni. Sőt kapható is belőle ízesített, de az azokban lévő aromák nem tudom mennyire természetesek.
De ha már mindenáron fehérjeport vásárolnál, akkor nagyon fontos hogy figyelembe vedd a minőséget. Mi itt az antalvali.com-nál próbáljunk mindig a bioszemléletet is figyelembe venni. Mostanság a magyar piacon nem sok ilyen fehérjeport találni.
Szerintem edzések utánra próbáld ki a szójatejet. Nézd meg az összetételeket, és olyat vegyél amiben a lehető legkevesebb összetevő van. HIdd el, izleni fog! :)
Üdv
Gomez

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Szia! Követtem el egy

Szia! Követtem el egy blogot:) és még követem is... Röviden, 39 éves vagyok két gyerek anyukája(18és16 éves fiúk), egészen 5 évvel ezellőtig nem szólt az életem a fogyiról, kivéve a -tavaszi pár kiló menjen le -....... szakaszról, de az mindenkinél megvan).Akkor munkanélküli lettem utána meg sokat dolgoztam és hogy még jobb legyen, fősulira mentem most diplomáztam...... kevés alvás irodai munka........ a kilók meg jöttek csak jöttek..... főiskola alatt próbáltam sok fogyit, mindig kamatostul jöttek vissza a leadott kilók,130,2 kg keztem a fogyit idén január 3,án előtte két hét felvezetés ez csökkenett kalória bevitel szóval kevesebbett ettem. Ünnepek után, keztem a józan fogyókúrát. Semmi extra, 1200kcal 80g/nap szh bevitel mellett és napi mozgás 20-60 perc mikor mire volt erőm időm.Mondjuk volt azért ebben pár próbálkozás más diéták felé próbáltam a ketogén diétát, nekem nem jött be a 30g/nap szh bevitel idegesitett hogy egy darab gyümölcsöt vagy paprikát nem ehetek meg a tej meg nem felejtős nekem. Csináltam 2 hétig 600kcal /nap diétát , a diéta kezete után jóval , ezzel lement 4,4kg.Lelkileg is kerestem magamnak támaszt, Mckenna cdjét hallgatom a könyv se butaság......... most az Önhipnózis diéta is mellé került . Legújabb a lugositás, de ezt is a magam módján csinálom sok zöldség gyümölcs meg gyógyszertári bázispor( Bach féle keverék, ezt minden patikában megcsinálják).Most gondolkodom a búzafűporon.......:) szóval a mozgás és a diéta...... együtt.Józan ész nélkül ezt nem lehet, a zsir nem olvad és nem párolog el kell használni, 1 kg testzsír 7000kcal, egy átlagember kalória szükséglete 2000kcal körül van naponta........:)szóval lehet a tartalékból dolgozni!!!!!!!!!!!! Sokáig elég egy kiló zsir.

Értékelés: Nincs

étrend

Látom, van aki már a csokiról is leszokott a kávé után. Én egyikről sem. Osztom a cikk azon nézetét, hogy csak a belső ösztönzés és tudatosság alapján változtassunk életmódunkon. A leszokást egyes élelmiszerekről azzal egészíteném ki, legalábbis én ezt követem, hogy kikerülöm az élelmiszeripar által előállított termékeket és csak alapanyagot veszek. Igaz kicsit időigényesebb, de megéri. Így nem kell leszokni pl. a csokiról, mert úgysem veszem meg a boltban, csak akkor eszem, ha megcsinálom. Arra meg ritkán van időm és kedvem is, így ritkán fogyasztom. Egyébként engem az "vitt" erre az úrta, hogy baromira rossz volt a közérzetem, alacsony vérnyomás stb., mellette jó orvosi kivizsgálási adatokkal, tehát "semmi gond", mikor is kiderült, hogy gluténérzékeny vagyok, ami a vékonybélben a bélflóra szakaszos károsodását okozza. Ez a fent említett B12 vitamin hiányához is vezethet és még megannyi betegséghez, mert a károsodott bélflóra miatt nincs rendes tápanyagfelszívódás stb. Szóval amióta eszerint válogatom az ennivalót (gluténmentesek), sokkal fittebb vagyok és jól érzem magam. Érdemes tudatosan enni és élni. Üdv. tea

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Teának egy szó

Kedves Tea!

Arra figyelj, hogy ha gluténmentes élelmiszert vásárolsz (gyárilag az), sokszor tele van cukorral, ez pedig függőséget válthat ki.

További sok sikert!

Berni

Értékelés: Nincs

Fehérjeegyensúly

Szia Niki!

Tudsz ajánlani a témával (is) foglalkozó könyvet vagy egyéb írást? Igyekszem kupálódni! ;)

u.i.: de jó itthon lenni, fél 6kor felkeltem és azóta pörgök, friss a levegő, ki lehet menni az udvarra. Azért akármennyire is szeretem Pest bizonyos oldalait, ez hiányzik

Nagyon szép napot mindenkinek!!
Adrica

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

B12 vitamin

Szia Niki!

Tetszett, amit írtál.
14 éve nem eszem húst. A tejet sosem kívántam nagyon. Talán csak kávéba, amíg kávéztam. A tejtermékek sem hoztak túlzottan lázba. Kivétel egy-két jóféle sajt.
Az utóbbi időben már ezeket sem eszem túl sűrűn. Azóta mióta leálltam a csokizásról.
Az előző év nyarán voltam a gödöllői biorezósnál, és felmérte a vitaminháztartásomat.
Meglepődött, mert nagy B12 hiányra számított, de csak annyi volt, mint akárki másnak.
Én is meglepődtem.
Az amit írtál, hogy a szervezetünk elő tudja állítani, tényleg igaz lehet.
Ezt most hallom először, de nálam ugyan az lehet a helyzet, mint amit a fenti sorokban említettél a kutatások kapcsán.
Köszi az infót,
Edit

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel