Életünk alappillérei: a fogantatástól a születésig

Fogantatás, magzatikor, születés… Végül is ez az a folyamat, amelyen mindenképp keresztülmegyünk, ha már belevágtunk ebbe a kalandokkal teli fizikai utazásba, amelyet életnek nevezünk. 

Megtörtént, túléltük, ennyi… Az emberek többsége nem tulajdonít nagy jelentőséget a dolognak, pedig a kezdetek nagyon is fontosak. Az első lépések iránya adja meg a soron következők irányát is. Fogantatásunk, magzati korunk, születésünk élménye, és az azokból fakadó érzésminták alkotják életünk alappilléreit, amelyekre aztán ráépítjük önmagunkról, illetve a világról alkotott képünket. Vagyis első tapasztalataink nagyban befolyásolják személyiségünk és életünk alakulását.  Hogy egy kicsit jobban beláthass a kulisszák mögé, nézzük végig konkrétan, hogy a fogantatás és a születés körüli események milyen lenyomatokat hagyhatnak tudattalanunkban.

Tartalom:

Fogantatás előtti pillanat: a kezdetek kezdete 

„Képzeld el, ahogyan az idő kereke szépen lassan visszafelé forog: gyermekkorodon át a születésig, magzati koron át fogantatásod pillanatáig. És most lépj túl a fogantatáson is. Ott lebegsz a Mindenség közepén. Látod szüleidet, látod a világot.  Tökéletesen tudatában vagy annak, miért akarsz megszületni, mi életed célja, milyen problémákat, milyen képességeket veszel át szüleidtől, és mi mindent hozol még magaddal…”

Tudom, ez az egész egy kicsit misztikusan hangzik. Valaki vagy hisz reinkarnációban és túlvilági életekben, vagy nem. Mindenesetre azt javaslom, ha nem tudod elfogadni, hogy az anyagi világon túl is létezhet élet, fogd fel a dolgot egy, a tudattalannak szóló szimbolikus oldási játékként, mely segítségével az alapenergiáidon változtathatsz.

Ha a fogantatás előtti pillanatban lényünket a félelem, a gyengeség, vagy az értéktelenség érzése uralja, akkor ezeket a negatív érzésmintákat magunkkal hozzuk fizikai világunkba is, és e blokkolt energia rányomja bélyegét egész életünkre, személyiségfejlődésünkre.

Előfordulhat, hogy a fogantatás előtti pillanatot pozitív érzések, illetve a várakozás öröme tölti ki, de ezeket a jó energiákat nem tudjuk át hozni fizikai szintre. Így a fogantatás pillanatával börtönbe zárjuk lelkünk kincseit, és életünkben önértékelési problémák és félelmek jelennek meg. Optimális esetben, és ennek az élménynek a megélése az oldási folyamatok lényege is, a fogantatás előtti állapotban megélt boldogság, öröm, bizalom és értékesség érzését magunkkal tudjuk hozni a fizikai síkra, hogy aztán egész életünket kitölthesse ez a magas energiaszint. 

Fogantatás: önbizalom, önérték sérülése

Mára már megfigyelésekkel is alátámasztották azt a hipotézist, hogy a nem várt babák kevesebb önbizalommal rendelkeznek tervezett társaiknál. Lassabban fejlődnek, nehezebben boldogulnak az életben. Minél nagyobb a szülő részéről az elutasítás, annál jobban sérül babájuk önbizalma, illetve önértékelése. 

„Valamit nem jól csináltam, valamit elrontottam… Nem vagyok jó, nem vagyok szerethető…” – valahogy így foglalhatnánk szavakba azt az érzéscsírát, melyet szüleink félelmei sokunk lelkében elültettek fogantatásunk környékén. És mivel nem vagyunk biztosak saját értékeinket illetően, embertársainktól, illetve a külvilágtól várjuk a visszaigazolást, hogy mégis szerethetőek vagyunk.

Még mindig fogantatás: nemiségünk megélése, elfogadása 

Spirituális nézetek azt vallják, hogy nemünkről mi magunk döntünk még fogantatásunk előtt. Fogantatásunk pillanatában pedig már biológiai szinten is eldől, fiúnak vagy lánynak születünk. Az esetek többségében valamelyik szülőnek konkrét elképzelése van arról, milyen nemű gyermeket szeretne. Pedig ha tudnák/tudnánk, az ilyen jellegű elvárások milyen lelki terhet róhatnak a születendő gyermekekre… Ha lánynak születünk és szüleink fiút vártak, akkor megpróbáljuk „hibánkat” életünkkel korrigálni. Hogy megfeleljünk szüleink sokszor már rég nem aktuális elvárásainak, férfias energiával ruházkodunk fel. Irányítási vágy, keménység, karrier, harc, analizálás, értelem dominanciája az érzelmek felett. Intenzívebb érzésminták esetén már külső megjelenésünkben: arcvonásainkban, testfelépítésünkben, mozgásunkban, beszédünkben is fellelhetőek lesznek a férfias jellegzetességek. A legmélyebb megfelelési vágy vezethet a saját nemhez való vonzódáshoz is. Ilyenkor az apa elvárásai a mérvadóak.

A fiúk esetében ugyanez a helyzet. Bizony, ők is szeretnének megfelelni a szülői elvárásoknak, ezért ha szüleik lány gyermekre vágytak, elkezdenek azonosulni a női jelleggel. Az ilyen fiúk/férfiak lágyabbak, érzékenyebbek, empatikusabbak, intuitívebbek. Művészlelkek. Erőteljesebb energiák esetén ezek a jelek testet ölthetnek egy lágyabb, nőiesebb külsőben. És végül a homoszexualitás, a transzszexualitás a nőiességgel való erős, mély azonosulás, mely nagy valószínűséggel az anyának való megfelelési vágyban gyökeredzik. A fogantatás környékéről származó problémákat akkor oldhatjuk fel, ha először megértjük szüleink érzésvilágát, félelmeit, motivációit. Ha megértjük, nem minket utasítottak el, hanem problémáikon nem tudtak túllépni. Ha nem őket okoljuk negatív, visszahúzó energiáink miatt, hanem felismeréseink arra használjuk, hogy lényünk továbbhaladhasson fejlődése útján. 

És a végcél, hogy megtanuljuk magunk feltétel nélkül elfogadni és szeretni.

Magzatikor: az édesanya érzésvilága

fogantatas_szuletes_eletunk.jpgEgy magzat nemcsak testileg, hanem tudatilag és érzelmileg is össze van nőve édesanyjával. A fennálló egységélménynek köszönhetően édesanyánk érzésvilágát saját tapasztalatként raktározzuk el tudattalanunkban. És e magzati korban átvett érzésminták ugyanolyan erővel alakítják önmagunkról és a világról alkotott belső képünk felépülését, mint a valójában megélt tapasztalataink. Bár ebben az időszakban látszólag az édesanya játssza a főszerepet, mégsem feledkezhetünk el arról a tényről, hogy édesapánktól is ugyanúgy átveszünk bizonyos programokat.

Ha sikerül felismerni azokat a mintákat, melyek szüleinktől erednek, próbáljuk elengedni: „Ez nem én vagyok! Ezt az érzést anyámtól/apámtól vettem át, és nem szolgálja boldogságom, hát elengedem, hogy lényem megtisztulhasson tőle.”

Születés általában: a változástól és az ismeretlentől való félelem

A születés hatalmas változást hoz a magzat életébe. Hatalmas változást, ami óriási fájdalommal jár. A fájdalom pedig intenzív programot vés lelkünkbe:  ismeretlen, új élethelyzet = változás = fájdalom. 

És mivel az elme általában fél a fájdalom negatív élményétől, igyekszik elkerülni a nagy változással járó élethelyzeteket. Igyekszik mindent irányítása alá vonni, minden lépését megtervezni, hogy ne kelljen az ismeretlenbe fejest ugrania. Születésünknek nem tiszta lappal vágunk neki. Számos megtapasztalás előzi meg ezt a pillanatot. Fogantatásunk előtti energiaállapotunk. Fogantatásunk és magzati korunk eseményei, édesanyánk érzelmi világa, és szüléshez való hozzáállása. 

A nehéz születés félelmekre, önmagunkba és a világba vetett bizalmunk elvesztésére utal. Mindez ellenállást, irányítási vágyat szül. Az ellenállás azonban fokozza a fájdalmat. Születésénél növelheti a vajúdás időtartamát, és akár komplikációhoz is vezethet.  A születés, de a szülés is egy csodálatos, misztikus élmény lehet, ha félelmünket el tudjuk engedni. Ha megtanulunk bízni önmagunkban és a létezésben. Ha hagyjuk, hogy az elfogadás és a szeretet megnyissa szívünket. Ha letesszük az irányítási vágyunkat, és ahogy a tao mondja, rábízzuk magunk az élet folyójának áramlására. Ezt az élményt nevezi a buddhizmus megvilágosodásnak, Jézus pedig a Mennyek országának.

A születés beindulása: van választásom - nincs választásom

A születés kezdetéről a baba dönt. 

Az, hogy tudtunk-e dönteni születésünk kezdetéről, illetve hogyan döntöttünk, jelzi, hogy tudattalanunk mélyén a „van választásom” vagy a „nincs választásom” programja fut. Mikor a babának félelmei vannak születését illetően, nem mer nekivágni a folyamatnak. Nem tud dönteni, nem mer választani. Bizonytalan magában. Ez túlhordáshoz is vezethet. Sok esetben a szülés beindulásához elegendő lenne a mama és a baba félelmeit oldani a külső beavatkozás helyett. 

Ha a baba túl korán jön a világra, az jelezhet türelmetlenséget: „Legyünk túl rajta minél előbb, mert nem tudom a megfelelő időt kivárni!” Ez is egyfajta félelem. A baba mielőbb szembe akar nézni félelmeivel, hogy végre megszabadulhasson a szorító rosszérzéstől. Ilyenkor a baba dönt, de lehet, hogy választása nem igazán megfelelő számára. A koraszülés utalhat még arra is, hogy a baba kicsit későn, de meggondolta magát. Nem tud szembenézni az élettel. El akar menekülni, ki akar lépni. (A vetélést szokták magzati öngyilkosságnak is nevezni.) Ebben az esetben valószínűbbek a súlyosabb komplikációk, és nehezebb a babát életben, illetve egészségesen tartani. Ha akaratunk ellenére életben tartanak bennünket, és ezt nem tudjuk feldolgozni, megemészteni, akkor ez az esemény a „nincs választásom” érzését erősíti belsőnkben.

Ha az orvos mesterségesen beindítja a szülés folyamatát, akkor nem én döntök, nem én választom meg születésem időpontját, ritmusát. Ha az orvosra, mint istenszimbólumra tekintünk, jobban megérthetjük, egy ilyen esemény hogyan mélyítheti lelkünkben azt az érzésmintát, hogy nem irányíthatjuk életünket, hogy ki vagyunk szolgáltatva egy felsőbb hatalomnak, Isten akaratának, vagy a Sorsnak.

Epidurális érzéstelenítés: kábítószerhatás

A szülés természetes lefolyása közben az édesanya szervezete a fájdalom csillapítására endorfint, azaz boldogsághormont termel. A baba a közös véráramnak köszönhetően részesül az endorfin tudatmódosító hatásában, és ő is ugyanúgy megéli a boldogság érzését, akárcsak mamája. Az endorfin szervezetünkben való megjelenése hozzásegít bennünket ahhoz a tapasztalathoz, hogy fájdalmunkra önmagunkon belül megtaláljuk a gyógyírt. A sötétségben is ott van a fény. Ha megtanuljuk elfogadni negatív helyzetünket, és ellenállásunk megszűnik, akkor tudatunk kitárul, és olyan lehetőségeket is képesek vagyunk meglátni, melyek előtt eddig lezártuk magunk. Az elfogadás, vagyis a szeretet oldja a félelmet és a fájdalmat (a sötétséget).

Az endorfinhoz hasonlóan az epidurális érzéstelenítő nem csak a kismama fájdalmát csillapítja, hanem a babáét is. Mégis óriási különbség van a két fájdalomcsillapítás lélekre gyakorolt hatása között. Egy jól beadott epidurál ugyan könnyebbséget hozhat, de intenzív boldogságélményt nem képes szolgáltatni. És ami még ennél is fontosabb, a baba egójában megszületik az a lenyomat, hogy ha valami fáj, akkor a fájdalomcsillapítást kívülről kell várni. Így felnőttként is nagyobb eséllyel fogja a külvilágban, külső szerekben keresni a fájdalom csillapítását. Nagyobb eséllyel nyúlhat a kábítószer, az alkohol nyújtotta menekülési útvonalhoz.

Császármetszés: a küzdelem elkerülése

Császármetszésnél a babát kiemelik édesanyja pocakjából, így nem tud keresztülhaladni a szűk szülőcsatornán. Ezért, aki császármetszéssel születik, nem tapasztalhatja meg, hogy egy küzdelmes folyamat végén ott vár ránk a beteljesülés boldogító érzése. 

Nem tanulunk meg küzdeni. Ehelyett egy kívülről érkező „segítség” átemel bennünket a nehézségeken. Ezért életünk folyamán egónk e program szerint megtorpan az akadályok előtt, és várja, hogy valaki megoldja helyette problémáját. Ha külső segítség nem érkezik, vagy ha a beteljesülés öröme nem hullik magától az ölünkbe, nem tudjuk álmainkat valóra váltani. A császármetszéssel született embereknek életük során kell megtanulniuk, hogyan tehetnek céljaik megvalósításáért, hogyan küzdhetik le a felmerülő akadályokat.

Faros születés: hátat fordítok a világnak

Ha egy magzat farfekvésben marad, az a magzat lényét megbénító, blokkoló félelmekre utal. Ez az az eset, mikor szó szerint hátat fordítunk a világnak. Önbizalomhiányunk, gyengeségérzésünk és a fájdalomtól (kudarctól) való félelmünk miatt ellenállunk a fejlődés folyamatának, és igyekszünk megragadni egy megszokott, jól ismert létformában.  A faros születés nagyon jól szemlélteti, ha ellenállunk a változásnak, csak saját dolgunkat nehezítjük meg. A változás így is- úgyis bekövetkezik. A mi választásunk, hogy mekkora nehézségekkel nézünk szembe életünk folyamán. Ha tudatosak tudunk lenni, és együtt tudunk áramlani a lét változásaival, sokkal könnyebbé, boldogabbá varázsolhatjuk életünket.

Néhány tanács kismamáknak: ha babánknak nem akaródzik befordulnia a szülőcsatorna felé, próbáljunk beszélni hozzá, és megkérni, forduljon meg, mert úgy könnyebb lesz világra jönnie. Ha a beszéddel való ráhatás nem bizonyul elegendőnek, akkor oldással is lehet könnyíteni babánk, illetve saját félelmeinken. Ha pedig magzatunk minden próbálkozás ellenére sem fordul meg, akkor babánkkal együtt, közösen lelkileg fel kell készülnünk a faros szülésre/születésre. Mindez hatalmas tanulási folyamat lehet. Megtapasztalása annak az élménynek, hogy minden reménytelennek tűnő helyzetből ki tudunk mászni. 

Köldökzsinór elvágása: önállóság vagy ragaszkodás 

Az állatmamák kölykeik születése után kb. 8-10 perccel saját maguk rágják el a köldökzsinórt egy olyan helyen, ahol az elvékonyodik, elhal. A köldökzsinór elvékonyodása jelzi, hogy az utód felkészült az önálló életre.

Nálunk, embereknél ez a folyamat ugyanígy működik. A köldökzsinór hosszú percekig biztosítja az újszülött számára szükséges oxigénellátást, így babánk a saját ritmusában tanulhat meg lélegezni. Tévhit, hogy egy újszülöttnek fel kell sírnia születése után. Gyakran a túl hamar, illetve rossz helyen elvágott köldökzsinór: a hirtelen jött oxigénhiány sokkja és a vágás okozta fájdalom készteti sírásra az újszülötteket. Ez az egész érzelmileg ahhoz a szituációhoz hasonlítható, mikor egy úszni nem tudó embert mély vízbe dobnak, hogy így tanuljon meg maga úszni… Mára már megfigyelték, hogyha a születés után a köldökzsinór-elvágással kivárják azt az időt, míg a baba felkészül az önálló életre, míg megtanul önállóan lélegezni, akkor sok baba sírás helyett mosollyal üdvözli a világot. (Frédérick Leboyer: Gyöngéd születés c. könyve)

Sajnos, oly sokunk lelkében ott él a túl korán elvágott köldökzsinór traumája, és oly sokan nem tudtunk lelkileg talán még a mai napig sem felkészülni az önálló életre. És sajnos gyermekeink is hasonló tortúrákon esnek át. Hát cseppet sem csodálkozhatunk, ha nehezen szakadnak el tőlünk. Ha stresszeli őket az óvoda-, iskolakezdés eseménye, vagy a felnőtté válás folyamata.

Születés utáni fogadtatás: orgazmus, avagy a boldogság megélése

Születésünk küzdelmes, fájdalmas folyamata után a csúcsélményt édesanyánk szeretete, öröme, testének melege, ölelésének biztonsága és szívverésének megnyugtató muzsikája jelenti. Ez a megpihenés, a meghittség, a boldogság pillanata… Ebben a pillanatban tapasztalhatjuk meg, hogy a fény legyőzi a sötétséget, hogy az intenzív boldogságélmény szertefoszlatja a fájdalmat; illetve hogy egy olyan helyre érkeztünk, ahol örömmel várnak ránk, ahol szeretet vesz körül bennünket.

Ha ezt az idillikus élményt zavaró külső körülmények, vagy szüleink negatív magatartása megtöri, egyáltalán nem, vagy csupán lefojtva éljük meg a születés utáni extatikus élményt. Elmarad az óriási robbanás. Egy olyan világban találjuk magunk, ahol a szeretet helyett a fájdalom és a félelem, a szeretet nélküliség és az elkülönülés dominál. Transzperszonális körökben mondják, hogy az a kismama, ki szülése folyamán túl tud lépni félelmei korlátain, ellenállás nélkül át tudja adni magát a folyamatnak, babája világrajövetele közben akár testileg is orgasztikus érzést élhet át. Természetesen ugyanígy a baba is.

A születés és a szexualitás között szimbolikus párhuzam van. Mindkettőnek megvan a maga ritmusa. Lassan kezdődik, majd egyre jobban felgyorsul, egy ütemes lüktetéssé válik, mely a végén extatikus boldogságérzetként robban. A születés és a szexualitás között meglévő kapocs miatt, aki születésénél nem tudta átélni a boldogság, a biztonság élményét, az a szexuális együttlét folyamatának sem tudja teljesen átadni magát. Így vagy elmarad, vagy lefojtódik az orgazmus élmény robbanása. Természetesen ezeket a sérüléseket is fel lehet oldani. És a szexualitás, az orgazmus élmény felfedezése felülírhatja születésünk negatív tapasztalatait. Visszavezethet bennünket a szeretet teljességéhez. A fogantatásunkat és születésünket felölelő időszakban fellelhető összes problémánk gyökere, melyet életünk folyamán vagy továbbmélyítünk, vagy megoldunk. 

Mindannyiunknak vannak problémái. Fogantatásukat, illetve születésünket nem úszhatjuk meg sérülések nélkül. És szülőként nem tudjuk gyermekeinket teljes mértékben megóvni a kezdetek fájdalmas tapasztalataitól. De egy kis odafigyeléssel, egy kis tudatossággal nagymértékben könnyíthetünk terheiken, hiszen nem mindegy mekkora batyuval vágnak neki a világnak.  És egy kis odafigyeléssel, egy kis tudatossággal saját terheinken is könnyíthetünk. Az élet a fejlődésről szól. Ha megértjük, mi miért történik velünk, ha felismerhetjük, milyen téveszmék blokkolják életünket, és túl tudunk lépni rajtuk, megtaláljuk lényünk szabadságát, az élet teljességét, a boldogságot.

Grandpierre Aranka

További oldalak:

baba-elsosegely-konyv

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Hozzászólások

Átlósan fekvő baba

Olyan kérdésem lenne, hogy a babánk a 26. és 30. heti uh-n fejvégű volt, azonban most a 35. hetin átlós fekvésű lett (a feje fent a bal mellem alatt, a lába lent a jobb combom felé). Teljesen meglepődtem, mert abban a hitben voltam, hogy fejvégű lesz. Az orvos még azt is mondta, hogy se nem far, se nem haránt, se nem fej fekvésű, egyszerűen a méhszájhoz még csak oda sem érinti semmijét. A méhszájam teljesen zárt.

A párom sajnos a 31. héten egy hónapra el kellett, hogy utazzon munkaügyben, és most a 35. héten jött haza. Most már itt lesz folyamatosan és apás szülést tervezünk.

Elképzelhető, hogy azért fordult vissza ilyen pózba, mert megérezte, hogy az elmúlt hónap alatt féltem attól, hogy az egyedül töltött idő alatt beindul valami és nincs kinek szólnom? Tudat alatt egész hónapban reménykedtem, hogy semmi sem történik, mert meg szeretnénk várni "apát".

Most, hogy a párom itt van, előfordulhat, hogy megfordul és szépen irányba áll? Ha mondogatom ezt neki és igyekszem lelkiekben is megnyugodni és bíztatni őt, hogy most már jöhet, akkor megeshet, hogy megfordul?

A doki még azt is mondta, hogy lehet, hogy a nyakára van tekeredve a zsinór és azért nem fordul. Viszont akkor meg miért nem maradt ott már a 30. hét után. Miért jó az neki, ha visszafordul fejjel felfelé és még a zsinórt is magára tekergeti... Hát-hát... :) Mi tudok tenni?

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Megfordul, nem fordul?

Szia Náninéni!

Teljesen elképzelhető, hogy a lelki stopp miatt helyezkedik így a babád, és ebből kifolyólag az is, hogy még irányba fordul. Hiszen erre bőven-bőven van még ideje!! Nyilván nem ez a mérvadó, de talán kicsit megnyugtat, hogy nekem ilyen idősen még mindegyik gyerekem körtáncot járt a hasamban!

Ami a legfontosabb, hogy ezt az időt fordítsd a befelé fordulásra, a tudatosításra. Beszélgess minél többet a babáddal, ha megnyugszol, átadod magad a folyamat természetességének és törvényszerűségének, az rá is hasonló hatással lesz! 

Fogyassz citromfű teát, és ajánlom figyelmedbe a Lelki köldökzsinór című könyvet, az utolsó szakaszhoz is sok mindent tudsz majd hasznosítani az ott leírtakból. A Szülés gyöngéden és A gyöngéd születés című könyvek is remekül felkészítenek lelkiekben az elkövetkező nagy eseményre.

A 36.héttől már a málnalevél teát is elkezdheted iszogatni!

A személyre szabott Bach-cseppek is sokat segíthetnek, valamint a Szülésillat is támogatja az ellazulást!

Ha ezek után sem fordulna be a babád, annak- én azt gondolom- jó oka van, és én biztosan nem is "piszkálnám".

A lelki blokkok oldása végett várandósan is részt lehet venni tapasztalt szakember segítségével vezetett családállításon, mely igazán csodálatos és megnyugtató élményt adhat, mindkettőtöknek! Ha szeretnéd, meg tudom adni ilyen szakember elérhetőségét!

Csodaszép időszakot kívánok nektek!

Értékelés: Nincs

Megfordul, nem fordul?

Kedves Kinga! Köszönöm a választ, a tanácsokat és ajánlásokat.

A málnalevélteát már iszogatom, most vagyok a 36. hétben és igyekszem sokat beszélni a babával. Tegnap voltam nst-n, ott a jobb cicim alatt volt a szívhang, így a szülésznő és a doki egyből be is soroltak engem a császáros kismamák közé.

Van itthon szívhang hallgatóm és este már a köldököm alatt volt a szívhang, viszont nem tudom, hogy befordulhatott-e vagy mondjuk harántban van.

Kezdek egyre jobban félni, mert egy hét múlva kell mennem újra nst-re és azt mondta a doki, ha ott sem lesz még fejvégő, akkor a 38. hétre programozott császárt ír ki. Viszont én nagyon nem szeretném, ha 2 hét múlva csak úgy ripsz-ropsz kivennék a babám. Szerintem se én, se ő nem vagyunk erre felkészülve.

Sokat olvastam és te is írtad, hogy ilyenkor még javában forgolódott a baba és bőven van ideje befordulni, de a doki gyors császáros beprogramozása esélyt sem ad ennek a babának a forgolódásra.

Mitévő legyek? Orvost kéne váltanom, aki vár a 40. hétig akár vagy az a egy-két hét még sok idő?

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Merre tovább?

Szia Náninéni!

Én nem mondhatom meg, hogy mit csinálj, csupán a meglátásomat, tapasztalatomat írhatom le neked.

Az én gyerekeim még forgolódtak ilyen idősen, aztán, mikor eljött az ideje, mindegyikük szerencsére szépen irányba helyezkedett. Ez volt nálunk, de természetesen ez nem azt jelenti, hogy bárki másnál is így van.

Az én véleményem az, ha a baba nem fordul irányba, annak valami jó oka van, így ÉN biztosan nem piszkálnám, fordítgatnám.

A családállítást most is jó szívvel, jó tapasztalatokkal tudom ajánlani, ha szeretnéd, meg tudom adni az általam ajánlott szakember elérhetőségét!

A megérzésekra hallgatni kell, ha nem érzed úgy, hogy ez a dolog helyes, akkor kérd ki másik nőgyógyász(ok) véleményét erről a dologról. Az, hogy meghallgatod mások véleményét, meglátását, tapasztalatát, még nem egyenlő a váltással, ezt bátran és bármikor megteheted, amíg még van rá időd és lehetőséged!

Ne izgulj, jól alakulnak majd a dolgok!! 

Vigyázzatok magatokra, szép napot!


Értékelés: Nincs
pavike's picture

Örökbefogadás

Szeretném megkérdezni tőletek, hogy egy örökbefogadott gyermeket hogyan lehet önbecsülésre bírni? Mert a cikkben írtátok, hogy:

"Mára már megfigyelésekkel is alátámasztották azt a hipotézist, hogy a nem várt babák kevesebb önbizalommal rendelkeznek tervezett társaiknál. Lassabban fejlődnek, nehezebben boldogulnak az életben. Minél nagyobb a szülő részéről az elutasítás, annál jobban sérül babájuk önbizalma, illetve önértékelése. 

„Valamit nem jól csináltam, valamit elrontottam… Nem vagyok jó, nem vagyok szerethető…”"
Gondolom, hogy egy olyan baba, akiről lemond az édesanyja, magzat korban küzd ilyen problémákkal.

Mit tehet ez ellen egy örökbefogadó szülő? Vissza lehet-e fordítani ezt az állapotot?

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Örökbefogott gyermekek lelki sebei

Szia pavike!

Az örökbefogadással nincsenek tapasztalatim, de az általad felsorolt kételyek, kérdések azt gondolom, nagyon nagy réteget érintenek...

Szerintem az örökbefogadó szülők hozzáállásán, reakcióin, tudatosságán is rengeteg múlik, valamint a kialakult állapotot- ha nem is visszafordítani, de kezelni mindenképpen lehetséges. 

Nagyon-nagyon jó gyermek szakpszichológusok praktizálnak, akik már egészen pici kortól tudnak segíteni a gyerekeknek feldolgozni a magzati életben, szülés folyamán, utána lévő időszakban elszenvedett, átélt traumákat, érzéseket. Nagyon színes a paletta és tényleg remek és elérhető módszerek vannak már.

Én azt gondolom, ezeket a lehetőségeket minél előbb érdemes és szükséges is igénybe venni!

Szép napot kívánok neked! 

Értékelés: Nincs

méhszáj tágulat

sziasztok

A 16. hétben vagyok a harmadik babámmal. 1 centis méhszáj tágulatot állapítottak meg egy erős vérzést követően, ami úgy tűnik, hogy a belső méhszájat nem érinti. Teljesen új számomra, hogy bármi problémám is van a terhességgel, hiszen az első kettő teljesen problémamentesen zajlott. Nem vagyok (még) bepánikolva, bár a körülöttem lévőkön látom, hogy nagyon meg vannak ijedve. A kórházi befektetésről sikerült lebeszélni az orvosomat. Igazából ő sincs meggyőződve arról, hogy az állandó fekvésnek bármiféle jótékony hatása is lenne. Abban egyeztünk meg, hogy délelőtt és délután 2-2 órát fekszek. 

Van esetleg még ötletetek, hogy a pozitív gondolkodáson kívül mit tudok még tenni a babám érdekében? Van esetleg vmilyen homeopatias szer, amivel erősíthető a méhszáj?

A doki azt is mondta, hogy kb napi 500 mg-nyi magneziumot kellene szednem. Jelenleg New Chapters terhesvitamint szedek, amiben ennek töredéke található csak. Milyen magnézium pótlást tanácsoltok?

Köszönk előre is minden ötletet!

Értékelés: Nincs

Pránanadi

Egy barátnőm a második gyermekét várta, amikor az ötödik hónapban kinyílt a méhszája. Az orvos azt mondta, hogy nincs más megoldás, össze kell varrni és feküdnie kell a baba megszületéséig. A barátnőm éppen pránanadit tanult abban az időben és megkérdezte a mesterét, hogy tudna-e segíteni neki. Ő pedig néhány kezeléssel "visszazárta" a méhszájat. A baba - aki most 12 éves - végül otthon született meg egy nagy dézsa vízben, Geréb Ági segítségével, majdnem egy hónappal korábban, mint "kellett volna", tökéletes egészségben. És azóta született még egy kistestvére is, akinek a pocaklakósága alatt semmilyen probléma nem volt, a rakoncátlan méhszáj is szépen tette a dolgát. 

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 votes)
Antal Vali's picture

Speciális tornával is szépen be lehet zárni a méhszájat

Sőt, avivával és KIT-val pedig eleve meg lehet előzni, hogy kinyíljon. Nekem is volt egy ismerősöm, aki pedig gondolatilag csukta be magának. Mert minden fejben dől el, mint tudjuk...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

köszönöm Vali,Sajnos az már

köszönöm Vali,

Sajnos az már kiderült, hogy a belső méhszájam is nyitva van 1 ujjnyira, így leginkább feküdnöm kell és nem tudom, hogy szóba jöhet-e még a torna, de utánajárok...és a pránanadinak is.

a forró hetest kipróbáltam, de javulást nem vettem észre. Bár kimondottan görcseim nincsenek, de be van keményedve a hasam. Folyamatosan olyan érzésem van, mintha túlettem volna magamat.

Hallottam egy ún. ősi magnézium gélről, amit a hasra kenve megszüntethetők a görcsök/keményedések. Erről hallottatok esetleg?

Homeopatiások pulzatillát javasoltak...

Lelkileg még jól bírom, de már néha dolgoznom kell a negatív gondolatok ellen. 

Értékelés: Nincs

Csak nagyon halkan és finoman

Csak nagyon halkan és finoman szeretném mondani, ..talán nem veszed tolakodásnak, másfelől pedig bele szeretném kiabálni, harsogni az éterbe, a világba, a fejekbe, a szívekbe, hogy a Pocaklakóval egy bőrben eltöltött időt, NEVEZZÜK INKÁBB ,: várandóságnak, másállapotnak, vagy leginkább ÁLDOTT ÁLLAPOTNAK.

A kimondott szónak igenis óriási ereje van (de bizony még a gondolatoknak is, azokra pedig nagyon nehéz vigyázni), gyorsan, vagy lassabban, de képes felül írni a...  ...sokmindent. A rosszat jóvá, de akár fordítva is. A kimondott szavak, hatnak mindenféle szinteken, fizikai,szellem(i) stb.. A testednek és a lelkednek is jót tehet, ha teher helyett másnak minősíted a pillanatnyi állapototokat. (még zárójelesen megjegyezném hogy én már jó néhány éve, azon kívül hogy nincs tv-nk, rádiónk, újságunk, nagyon megválogatom hogy mit olvasok, mit éneklek, milyen zenét halgatok, (még a népzenét is, hajajj mennyi nyavajgós meg átkozódós van közöttük!!!) , mit engedek be magamba milyen filmet nézek meg milyen gondolatot engedek meg magamnak, - és bizony ez a legnehezebb!!!!- )

Reménykedem benne, hogy nem ellenérzéseket váltok ki a hozzád szólásommal, és ha esetleg nem is érdekel téged ez pillanatnyilag, de talán elindít egy gondolat csírát ami lassan majd beérik nálad, vagy másoknál is akár, akik veszik a fáradságot, és elovassák a soraimat.  ...köszönöm ha elolvastad. Gabi

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Teher-tereh

Sziasztok!

Kedves Borga! Csak egy kis kiigazítás: a terhes szavunkat nem a teherből képezték, hanem a tereh-ből, aminek jelentése: térben és időben kiterjedt gyönyörűség. Kell-e ennél szebb egy áldott - terhes - állapotban lévő nőre? Egyébként igazad van mindenben, egyet is értek vele, csak ez még, úgy éreztem, ide kívánkozott. 19. hetes terhes vagyok és most állapították meg, hogy kicsit kinyílt a méhszáj, nem kritikus még, de vigyáznom kell magamra és a babára, sok pihenés, semmi stressz (talán ez a legnehezebb), bő egy hét múlva megyek kontrollra, hogy megnézze a doki, mi változott. Addig is minden gondolatom összes pozitív erejével azon vagyok, hogy "összezárjam", és szedek homeos bogyót is (a saját alkati szeremet). Kíváncsi vagyok, mit látunk majd jövő héten. 

Boldog új esztendőt kívánok, így év elején, és további sok sikert! 

Üdv: benbre

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Magnézium pótlásra

Kedves Ági!

Jól teszed, hogy távol tartod magadtól a negatív gondolatok, érzéseket, hiszen azok nem segítenek, csak hátráltatják az embert!

Magnézium pótlásra nagyon jó a Cormin por, vagy a  magnéziumos Fruit Fitt vagy "a Stadelmann homeopátiás felépítőszert, melyben szintén található kalcium és magnézium is homeopátiás hígításban.

Sőt, kipróbálhatod a Schüssler sók közül a magnesium phosphoricum D6-ot, ami szintén nagyon jól tud hasznosulni sejtszinten. Szinte azonnal érezhető a hatása! Forró hetesnek is szokták hívni!

Az étrendedbe érdemes felvenni az alábbi élelmiszereket, melyek kiváló forrásai a magnéziumnak: sötétzöld levelű főzelékfélék (spenót, sóska, mángold, saláta), alma, citrom, grapefruit, füge, olajos magvak (dió, mandula), kukorica."

Továbbítom hozzászólásod Epermaminak, Ziger Hajni dúla, aki biztos vagyok benne, hogy érdemi segítséget nyújt Neked/Nektek.


Csodás babavárást kívánok Szeretettel,

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Köszönöm Niki a gyors

Köszönöm Niki a gyors választ, a Schüsler sót már szopogatom és várom Epermami jelentkezését.

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Nyitott méhszáj

Kedves Ági, szerintem a legrosszabb, ami ilyenkor történhet egy kismamával, hogy el kell hagynia az otthonát, a szeretteit és be kell feküdnie a kórházba, hiszen akkor a fókusza főként a problémán van, aminek így sokkal kisebb az esélye, hogy megoldódik. Örülök, hogy az orvosod is úgy látta, hogy nincs értelme befeküdnöd, hiszen igazán még nem sikerült alátámasztani azt a tényt, hogy ilyenkor folyamatosan feküdnie kellene az Anyának... Szerintem sokkal jobb, ha szabadon mozoghat, azt teheti, ami jól esik, és ha épp a fekvés az, akkor le tudjon feküdni... de hogy izomból ágynak ítélik, háát...

Írod, hogy a harmadik babádat várod, és eddig nem volt semmi gondod a várandóság alatt, ezért azt tudom tanácsolni, hogy figyeld meg az életed, hogy most mi más, hogy mi az a valami, ami lassításra kényszerít... lehet, hogy folyamatosan pörögsz, mindig csinálnod kell valamit és a tested, vagy/és a Babácskád ezzel hívja fel a figyelmed, hogy "Hahó, Anya, én is itt vagyok!" ?

Évek óta tapasztalom, hogy az érzelmeim irányítják az életem és a legnagyobb pofonokban is meg tudom már látni (néha kicsit később:) a tanítást, a segítséget. Figyelj, légy jelen, tudd, hogy ami történik Veled, az nem kívülről jön, hanem Te hozod létre! Nem tudom mekkorák a gyerkőcök, (mennyi időd van Magadra) de ajándékozd meg Magad szabadidővel, kényeztesd Magad úgy, ami számodra a legjobb és beszélgess a pocaklakóval, mintha már Veletek lenne (hiszen így is van:).

Ha esetleg magánban szeretnéd folytatni a beszélgetést, akkor a nevemre kattinva tudsz írni nekem, vagy ha úgy érzed, hogy segítségre van szükséged, akkor tudok olyan segítőt ajánlani Neked, aki rá tud világítani azokra a lelki dolgokra, amik előidézik most Nálad ezt az állapotot.

Értékelés: Nincs

farral születés

Kedves Mindenki!

 

Nagyon hasznos kis oldal ez.:) Most az a kérdésem lenne, főleg attól aki farralszületett :) hogy milyen hatásokat tapasztal? nálam pl. minden dolog nehézkesen megy az életemben, de aztán valahogy megoldódik, de mire addig eljutok... elgondolkodtatott a cikk, ha valakinek még van tapasztalata ezzel kapcsolatban és leírná, vagy tud erről irodalmat, megköszönném. :) Üdv mindenkinek !

Értékelés: Nincs

farfekvéses baba

Sziasztok!

Testvérem 34. hetes terhes, és sajnos a baba teljesen farfekvéses. Orvosa egyértelműen megmondta, hogy "fenékkel nem szülünk", így marad a császármetszés. Nagyon el van keseredve.

Olvastam a cikkben írtakat, az oldás pontosan mit jelent. Tudtok valamilyen tanácsot adni?

Köszönettel

Dekker Éva

Értékelés: Nincs
Sponga Erika's picture

Nem vagyok akupunktőr

de biztosan tudom, hogy van a női testen olyan pont, aminek kezelése során szinte azonnal megfordul a baba. Ha érdekel, és nem találsz megfelelő segítséget, kérlek írj.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Farfekvés

Kedves Erika!

Én éppen a 36. hétben vagyok és sajnos nem fordul a baba irányba. Engem érdekelne az a pont, amitől megfordul. :)

Köszönöm

Anna

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

fejjel vagy farral

Állítólag én egy héttel a szülés előtt még nem voltam "irányban", pedig nem voltam pici baba, mégis meg tudtam még fordulni.

Van egy barátnőm, 3 gyerkőce van, az elsőt farral szülte simán, minden gond nélkül. Nem ettől függ, hogy hogy sikerül a szülés... ha a tesód bízik eléggé magában és a babájában keressetek egy másik orvost.

Értékelés: Nincs

Fel A fejjel!

A kisbaba biztos megfordul, van még ideje. Én úgy jártam az elsővel, hogy szerdán (39.hét) még farfekvéses volt, azt mondta a doki, hogy császárral szülünk, ha megindul azonnal menjünk be. Elfogadtam a helyzetet, ha így, akkor így, csak a baba kerüljön ki épségben belőlem. ( Mellesleg miután kicsi vagyok, a téraránytalanság miatt mindhárom gyereknél állt a zászló, hogy ha nem tudnak kijönni rendesen, akkor akár a kitolási szakban is visznek a műtőbe.)

Pénteken tehát 2 nap múlva megindult a szülés, rohantunk be a kórházba, hogy akkor most császározzanak meg. Erre az ügyeletes doki közli, hogy ebből nem lesz császár, mert a gyerek fejjel előre jön szépen kifelé, látja a haját, minden rendben Hogy mitől és mikor fordult meg? Ki tudja? Mindenesetre az idegeskedés biztos nem tesz jót egyikőjüknek se. És ha végül mégiscsak császár lesz, hát szerintem akkor sincs nagy baj, ettől még senki sem lett rosszabb anya.

Értékelés: Nincs

Farfekvés

Szia! Az én babám faros még, a 36. hétben vagyok. A dokim a jövő héten ránéz és ha még mindig faros a 38. hétre ki akar írni egy programozott császárt. Ezt én nagyon ellenzem, mert így esélye sincs mondjuk a 39. héten befordulni. Szerinted ragaszkodjak a 40. hétig váráshoz, esetleg váltsak orvost?

Értékelés: Nincs

Fartartásos baba :)))

Szia! Nekem a harmadi lányom így született, hiába oldottuk -meditáció alatti kapcsolatteremtés, a problémák feltérképezése, s elengedése, sok sírás, sok zsepi- nem akart megfordulni, a mokszát nem próbáltam....de minden mást igen. S végül is megszületett sima úton. Az orovosom nekem is azt mondta, hogy megpróbálja megfordítani, de én tisztában vagyok ennek a veszélyeivel s nem engedtem no.gif Ő meg elfogadta, bár már ismert, tudta bármire képes vagyok, ha szülésről van szó clap2.gif s így "megengedte" a sima szülést és én ennek nagyon örültem. Persze ehhez az is kellett hogy többedik gyerek legyen, meg az is hogy ne legyen sokkal több, mint 3 kg.

Mit tudok tanácsolni? Azt, ha az orvos nem enged keressen egy másikat! A szent Imrében vannak farosszülésre speicalizálódott orvosok, azt hiszem a Bálint doktorok közül az, aki a P.Bea klippjében is szerepel. Aztán azt, hogy minden nap töltsön el térd-könyök helyzetben legalább harminc percet. S naponta legalább egyszer meditáljon, próbáljon meg kapcsolódni a kisbabával s megértetni vele, hogy így nem jó. Illetve keressék meg a párjával az okot, amiért a gyerek ülősztrájkol, ennek oka van. Az apai oldat sem ártana vizsgálni...ezt még Stadelmann bába mondta egy konferencián. Aranka majd még biztosan mond egy-két dolgot. Lenó wave.gif

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

farfekvés

Kedves Éva!

Biztos érkeznek biztató válaszok...

Én csak annyit tennék hozzá, hogy első babám 36 hetesen (azt hittem közben kiugrik a pocakomból) fordult be, nála is úgy volt, hogy farfekvéses lesz. Nekünk azt mondta a dokink, hogy megpróbálja kívülről befordítani, ha nem megy, akkor lábbal előre szülünk ... szerencsére megúsztuk...

Gondolok rájuk!

Niki

Értékelés: Nincs

Aranka cikke

SZia Aranka! Nagyon tetszett a cikk, amit írtál!! És ezzel kapcsolatban több dolog is felmerült bennem. 9 hónapos a kisfiam, aki egy tündér. Nagyon vártuk, és én is úgy voltam vele, hogy az első terhességem nem sikerült. De nem vetéltem el, hanem a 18.heti uh-n derült ki, hogy nagyon kevés a magzatvíz, ami arra utal, hogy a baba veséje/belei nem fejlődnek megfelelően, úgyhogy sajnos művi vetélésre került sor. Azóta sokat gondolkodtam a dolgon, felmerült az is bennem, hogy talán azért lehetett-e, mert én akkor még mit sem tudtam ezekről a dolgokról, nagyon kislányt szerettem volna, és még viccelődtem is azzal, hogy "kukit nem növesztek neki". Azóta van olyan sejtésem, talán azért "választotta" ezt az utat, mert kisfiú volt, és én még nem voltam készen egy kisfiú fogadására. Mit gondolsz? Lehet benne igazság? Aztán pár hónappal később, teljesen véletlenül elkerültem egy természetgyógyászhoz, aki mondta, hogy a baba lelke még mindig velem van, nem tudtam elengedni. Megcsináltuk az elengedést, fantasztikus élmény volt, most is libabőrös leszek, ahogy eszembe jut. Azóta megszületett a kisfiam, nagyon aranyos, imádom!! És megfordul a fejemben, hogy lehet, hogy ő az, aki először volt? Vagy ez hülyeség? Azért is gondolom, mert nagyon ragaszkodó-csimpaszkodó személyiség, sokkal ragaszkodóbb, mint más gyerekek, akiket ismerünk. Még az is felmerül bennem, hogy az is szerepet játszhat ebben, hogy 8 hónapos terhes voltam, amikor meghalt az apukám, ami nagyon nehéz időszak volt a terhességem alatt, és biztos az is kihatott rá is. Örülnék, ha megírnád, hogy mit gondolsz! Köszönöm, ági

Értékelés: Nincs

kisgyermek és a ragszkodás

Szia Ági ! Aranka utolsó mondata késztetett arra, hogy leírjak Neked valamit. "Ám az is lehet, hogy egyszerűen téged akar gyógyítani, tanítani, energiával feltölteni. A mostani gyerekek fantasztikus energiákkal rendelkeznek."

A kis Ilonánk, aki az édesapját jött gyógyítani, segíti a hazatalálásban -igen, engem is- ezt olyan szépen megmutatja. Ő tiszta apa imádó, apa kedvéért bármit megtesz, ha fájdalma van nem anya után kiált, hanem apa után. Mint láthattad pocaklakóként is csak apa kedvéért volt hajlandó bármire. Érzem, ha nem az édeapja mellett lenne, simán képes volna meghalni...annyira kötődik hozzá.

A minap a szerelemről beszégtettünk vacsora közben, és Ili is beleszólt a beszélgetésbe és elamgyarázta, hogy apa és anya is egymás szerelmei winkkiss.gifclap2.gifmml.gif

Elmutogatta és a maga kis babanyelvén el is beszélte a dolgot. Úgyhogy ez a kislány egy igazi TündérIlona, aki az egész család energetikai rendszerét képes egymaga rendbeszedni, persze, csak, ha mi szülők is engedjük :) L.

Értékelés: Nincs
Grandpierre Aranka's picture

Kedves Ági!

A babád vese vagy bél fejlődési rendellenességének szimbolikus jelentése a következő: Vese a párkapcsolat, társas kapcsolatok szerve. Problémái e területen lévő blokkokra utalnak. Két ember közti szeretetáramlásának problematikája. A belek pedig az emésztéssel kapcsolatosak. Valamit nem tudott megemészteni. Az elméleted csak akkor lehet helytálló, ha kisfiú volt a baba. De akkor sem érzelmeid lettek volna a "baj" okozói. Inkább az utolsó cseppek a pohárban. Hiszen rengeteg baba születik úgy, hogy valamelyik szülője más neműnek várta. Én hiszem, és úgy tapasztaltam, hogy nem tiszta lappal születünk. Problémáinknak megfelelően tudatosan választunk magunknak szülőket. Tehát a baba hozott magával egy nagyon mély problémát. Szerintem önmagad okolod a történtek miatt, és még nem igazán emésztetted meg a történteket. Sajnos, ebben az esetben a logikus gondolkodás nem tud választ adni a kérdésekre. Csak valamilyen fajta mély oldási folyamat. Viszont gondolatilag tudatosíthatod, hogy ez az egész folyamat a baba választása volt. Hogy félt bizonyos problémákkal, nehézségekkel szembenézni. Emellett pedig érdemes a dolgot a te szemszögedből is megvizsgálni. Te miért élted át ezt az egészet? Milyen tükröt tartott eléd a babád? Valószínű, a fent leírt problémák benned is jelen vannak. (És kibe nem? A szeretet, az elfogadás hiánya kollektív emberiségbéli problematika.) És te ebből mit tudsz hasznosítani? Az, hogy előző babád e a mostani?... Erre a kérdésre elég nehéz válaszolni. Meglehet. Ego szinten ebben a kérdésben sohasem tudhatod biztosra a választ. Ha viszont megemésztetted a történteket és ténylegesen elengedted a babókát, akkor ez már mindegy is lesz. A mostani babád lelki világára viszont biztos, hogy hatással volt apukád halála, és igen, lehet, hogy ezért igényli annyira a szeretetet. Ám az is lehet, hogy egyszerűen téged akar gyógyítani, tanítani, energiával feltölteni. A mostani gyerekek fantasztikus energiákkal rendelkeznek. Remélem, segíthettem. regular_smile.gif Aranka

Értékelés: Nincs
Itina's picture

Emlékek

Kedves Aranka,

csak most találtam rá ezekre a régi írásokra, remélem, itt vagy még az oldalon! :)

Ahogy olvastam a babák döntéseiről az anyaméhben, jutott az eszembe, hogy 8 éves kislányom Pocaklakóként nem volt egyedül. Néhány hétig egy másik baba is fejlődött vele együtt, aki aztán a 10. hét környékén mégis inkább elment. Érdekelne, hogy mi állhat az ilyen döntések hátterében szerinted, illetve, hogy mi az, amit a kislányom ebből magával hozott?

Régóta küzdünk egyébként ekcémával nála, amiről azt is olvastam már, hogy elszakadási-elválási konflikus állhat mögötte. Lehet, hogy innen ered?

Köszönöm szépen előre is,

Itina

Értékelés: Nincs
beus's picture

az anyaméh és a természet kiszámithatatlansága

Sziasztok, hogy mennyire nem lehet kiszámítani egy anyai szervezet működését,erre most döbbentem rá.Még mindig terhesen ücsörgök itt a gép előtt...Egész terhesség alatt koraszüléssel voltam "fenyegetve",a kis könyvemben már a 16.hétnél van nyitott méhszáj bejegyzés.Mivel második gyermek a kisfiam itthon van velem,nem bölcsis, ezért pihenés nincs.A kíírt napom 28-a volt,hiába mondogatom én a pocakomba hogy "gyere ki,várunk Téged".Hiába engedtem már a 37.héttől szabad utat gondolatban a Picikémnek,semmi...Most már sajnos a túlhordástól tartok,az állandó vizsgálatoktól,esetleg emiatt be is fektethetnek.Nem panaszkodásképp írom,mert persze így is jobb,mintha túl korán érkezett volna hozzánk,de ennyit a szakkönyvekről és az orvostudományról.Az emberi szervezet és az anyaméh úgy látszik csodákra is képes. Beus

Értékelés: Nincs
Grandpierre Aranka's picture

Kedves Beus!

Nagyon kíváncsi vagyok, milyen hozzászólások jönnek cikkemre (az ego hiúsága). És ha már látom hozzászólásod, nem tudom megállni, hogy ne segítsek. Babád, mint oly sokan a nagyvilágban, félelemekkel küzd. Fél az élettől, a világtól. Bizonytalansága miatt nyílt ki a méhszájad is. (Én úgy gondolom, hogy minden először szellemi és lelki szinten születik, majd kerül át fizikális szintre. Ennek köszönhetőek a csodák, mert amit te is átélsz, az is az.) Hogy babád nem gondolta meg magát, nem fordított hátat az életnek, vagy nem nehezítette meg saját dolgát, gondolok itt a koraszülöttség fizikális problémáira, egyrészt azért lehet, mert nem olyan mélyek, intenzívek a félelmei, másfelől a te, illetve családotok szeretete valószínűleg elég erőt adott neki a továbbhaladáshoz. Viszont félelmei megmaradtak. Most fél nekiindulni a születésnek. Segítheted őt: Akár este elalvás előtt, vagy délben, míg alszik kisfiad, képzeld végig a szülés folyamatát, hogyan fog történni. A kép pozitív legyen. Ha negatív gondolatok jönnek fel a folyamatról, próbáld ne elfojtani, hanem inkább pozitívra cserélni. Pl. elégeted a negatív képet, és a helyére pozitívat teszel. Emellett teremts kapcsolatot a babával. Szeretetköteléket. A szívedből induljon egy hasonló kötelék, mint a köldökzsínor, és csatlakozzon be a baba szívébe. Figyeld és érezd a szeretet áramlását. Majd beszéld meg a babával, hogy születése során ezt az áramlást fenttartjátok. És e köztetek lévő szeretet enyhíti a félelmeket, illetve a fájdalmakat. Nagy segítség, ha a szülést meditációként próbálod megélni. Te egy csatorna vagy ég és föld között. Engedj utat testeden át egy új életnek. Mi lenne más a teremtés csodája, ha nem ez!!! Működik. Tapasztaltam. És csak igazat tudok adni Lenókának: bízz babádban. Tudja ő a dolgát. Az én 3. kislányom is nagyon félt. Egy héttel később született a kiírt időpontjától. Egy hétig minden nap próbálkozott egy kicsit, majd "elnémult". Mikor már minden kötél szakadt indult neki a nagyvilágnak. Most is ilyen, ha kell odateszi magát, de amíg lehet kerülgeti a kását. És persze félelmeit az én fájdalomtól való félelmem mélyítette el. Sok sikert mindkettőtöknek, és mihamarabbi szülést! clap2.gif Aranka

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Aranka! Egy élmény!

Olyan jó olvasni a gondolataidat! clap2.gifmml.gif Nekem is sokat segítettél!!!! Puszi! L.

Értékelés: Nincs
beus's picture

Arankának

Szia Aranka, köszönöm ezeket a gyönyörű gondolatokat. cloud9.gif Eszembe se jutott,hogy a Pindur is félhet a megszületéstől.Nálam is ez van,mint Nálad volt,többször már jöttek fájások éjszaka, gyengék ,annyira hogy el is aludtam a fájások alatt és reggelre semmi. Megpróbálok segíteni neki, úgy ahogy írtad.Mindenképp az lenne a vágyam,hogy Ő szülessen meg akkor, amikor szeretne és ne az orvos piszkálja ki onnan. Köszönöm még egyszer Neked is Aranka és Lenókának is a biztatást. heartbeat.gif Remélem a következő hozzászólásom már a grammokról és a centikről fog szólni. regular_smile.gif Beus

Értékelés: Nincs

Beuska és a "világegyetem" működése

Szia Beus! Éppen gondoltam Rád (és Bernire is) ma yes.gif , hogy mi van Veletek ebben a nagy hóban, itt nálunk majdnem térdig ér -na jó mondjuk nekem wink_smile.gif - Szerintem ebben a csodás fehérségben és az ezzel járó békében csendül még a kicsid egyet, nem baj, majd akkor elindul, mikor ideje lesz, hogy szerencsés csillagzat alatt születhessen meg wave.gif ne idegeskedj ezen, ha azt látják rajtad, hogy nyugodt vagy, akkor talán nem macerál....a dokid sem. Puszi! L.

Értékelés: Nincs

Faros baba és a fél-elem

"Ha pedig magzatunk minden próbálkozás ellenére sem fordul meg, akkor babánkkal együtt, közösen lelkileg fel kell készülnünk a faros szülésre/születésre. Mindez hatalmas tanulási folyamat lehet. Megtapasztalása annak az élménynek, hogy minden reménytelennek tűnő helyzetből ki tudunk mászni." A felkészülésben számomra a bizonytalanság elfogadása, a vagy/vagy helyzet megélése okozta a legnagyobb problémát. Ugyanis egyáltalán nem volt biztos, hogy megszülhetem természetes módon és az sem, hogy a baba kapható lesz-e erre. A férjemnek köszönhetően tette oda a kis popsiját, ahová kellett, és így tudott megszületni "simán" gátvédelemmel, a maga tempójában. Óriási fájdalom és önkívület volt a vége, és nagy nagy mosoly és ölelés mindkettőnk részéről. És csak most döbbenek rá, hogy most kísértetiesen hasonló élehelyzetben vagyok.....igyekszem elfogadni, engedni, megélni, oldani, szeretni az élet folyójának áramlását, átadni magam, nehéz... és éppen úgy ordíthatnékom van, csak ez most nem fizikailag fáj no.gifcry_smile.gif Szép volt Aranka, köszönöm!!!!!heartbeat.gif Lenóka wave.gif

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
bolysza0609's picture

koraszületés\koraszülés

Csak anyit szeretnék hozzászólni, hogy Én 6 hónapra születtem és 4 és fél éves kislányom 31.hétre(tényleg nagyon vártam már, hogy megszülessen). Abban biztos vagyok, hogy nem véletlenül maradtunk életben egészségesen, oka van, treveznek Velünk valamit odafönnt! Ezt már régen tudom. Azt viszont, hogy két kisbabánk miért gondolta meg magát??? ......Talán féltem az első terhességemből fakadóan??....Keresem a választ! Köszönöm! Elgondolkodtató! Borcsa

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Grandpierre Aranka's picture

Kedves Borcsa!

Mindenki fél az előtte álló szülés folyamatától. Valaki bevallja ezt a tényt önmagának, valaki pedig megpróbálja elfojtani. Bizonyára abba, hogy két babád meggondolta magát szerepet játszanak félelmeid is, de nem ez a fő oka. Az okot ne önmagadba keresd, hiszen ez a baba döntése volt, tehát az ő félelmei, az ő problémái voltak mérvadóak.

Általában a mal és értetlenül állnak vetélésük felett. Sőt gyakran előfordul, hogy önmagukat okolják a történtekért.

A megértés érdekében kipróbálhatod a következő folyamatot: Hunyd le a szemed, és képzeld el magad egy biztonságos helyen, ahová meghívod elment babád lelkét. Angyalok is kísérhetik. Örüljetek egymásnak, öleljétek meg egymást, és tedd fel kérdéseid. Meg látod, megkapod a válaszokat. Lelkileg is sokkal könnyebb, ha el tudtok egymástól búcsúzni.

Ja, ha a saját szerepedre is kíváncsi vagy ezekben a folyamatokban, inkább úgy tedd fel a kérdést magadnak, hogy te miért vonzottad be ezt az eseményt. Mit tanulhattál ebből az egészből. hmmm.gif

Remélem, segíthettem egy kicsit: Aranka wave.gif

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Ordas83's picture

Grandpierre Aranka, érdekelne néhány dolog!

Kedves Aranka! Az írásaid alapján úgy gondolom, sokat tudnál nekem segíteni jópár komoly kérdésemben. Felvehetném Veled a kapcsolatot magánlevélben? Szeretettel: Ordas

Értékelés: Nincs
Grandpierre Aranka's picture

Kedves Ordas!!!

Természetesen, felveheted velem a kapcsolatot magánlevélben. Szívesen segítek, ha tudok. yes.gif

Értékelés: Nincs
bolysza0609's picture

Köszönöm Aranka!

Már az olvasásnál kirázott a hideg és könny szökött a szemembe! Nyugodt körülmények között biztos ki fogom próbálni! (Talán az üvegházban a növények között) Köszönöm:Borcsa

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel