Elfeledett szervünk: a pajzsmirigy

Készítettem egy összeállítást természetesen a teljesség igénye nélkül, a pajzsmirigy lehetséges betegségeivel kapcsolatban, ugyanis az a meglátásom, (már csak azért is, mert érintett voltam/vagyok a témában) hogy nagyon keveset tudunk ezekről a betegségekről és tévesen félrediagnosztizáljuk magunkat (ahogyan én is tettem, annak idején, még szerencse, hogy épp bőrrel megúsztam).

Mivel én sem ismertem ennek a betegségnek a tüneteit, honnan is kellett volna( 23 évesen a 173 cm-nek 57-58 kg-nak inkább örültem, hát ha még azt is mellé vesszük, hogy annyit ehettem, mint egy paci és nem híztam) a remegésre és szívdobogásra kerestem más kifogást, rákentem a stresszre (nameg a cigarettára a főiskolára, államvizsgára stb.) kifogást lehet találni sokat, csak orvosoz ne kelljen menni.

Na de most komolyan, mentem volna én orvoshoz, ha tudom, hogy a tünetegyüttes amit produkáltam, komolyabb bajt jelez. Szeretném, ha más aki rátalál az oldalra, ne essen ugyanebbe a hibába.

Hazánkban a lakosság 10-15 százalékánál mutatható ki pajzsmirigy rendellenesség, közöttük is különösen magas, mintegy 75-80 százalék a nők aránya.

Tartalom:

A jódpótlás sem mindig elég

Mi is az a pajzsmirigy?

Nők körében gyakoribb

Gyakori pajzsmirigy betegségek

Graves-kór

Hashimoto tireoiditisz

Pajzsmirigyrák

Pajzsmirigygöbök

Tireoiditisz

Golyva

Vizsgálatok

Nem minden a laborlelet

Szűrések

Egyéb vizsgálatok

Kezelés

Fontos az egészségtudatos életmód

A jódpótlás sem mindig elég

A betegek számának folyamatos emelkedésének egyik oka a jódhiány. Hazánkban a termőföld jódban szegény, így az itt termő növények is alacsony jódtartalmúak. A probléma megoldására az Egészségügyi Világszervezet (WHO) több országban külön jódhiányt leküzdő programokat indított.

Az erőfeszítéseknek köszönhetően a golyvások száma lényegesen csökkent. A baj az, hogy a jódpótlással együtt megnövekedett az autoimmun pajzsmirigybetegek száma is. Tehát a jód kétélű fegyver, amelyet a populáció nagyobb részében lehet, sőt kell használni, de a genetikailag érintettek számára káros is lehet. A kérdés összetett voltára utaltak azok a vizsgálatok, amelyek a terhesekre vonatkoztak.

A nem megfelelő jódbevitel (NAPI 250-300 ug/nap) esetén az újszülött IQ-ja 20 százalékkal volt alacsonyabb! Ha viszont a betegeknek „feleslegesen” jódot vittek be, akkor az pajzsmiriggyulladást, spontán vetélést, esetleg túlműködést váltott ki.

A fentiek alapján világosan látható, hogy a pajzsmirigy státuszának tisztázása a családtervezés alapja kellene, hogy legyen!

Mi is ez?

pajzsmirigy.pngA pajzsmirigy egy kicsi, pillangó alakú mirigy, mely az ádámcsutka alatt található. Fontos szerepet játszik az anyagcsere szabályozásában, elsősorban abban, hogy a test milyen mértékben használja a rendelkezésére álló energiát. Ezt úgy éri el, hogy hormonokat termel - elsősorban tiroxint (T4) és trijód-tironint (T3) - amelyek a vérárammal a test minden részébe eljutnak. A pajzsmirigyhormonok adnak utasítást a sejteknek, hogy milyen ütemben használják energiakészletüket, és mennyi fehérjét állítsanak elő. A pajzsmirigy egy harmadik hormont is termel, ez a kalcitonin, amely a vér kalcium szintjét szabályozza, azáltal, hogy gátolja a csontok lebontását (reabszorpcióját) és fokozza a vesék kalcium kiválasztását.

Testünk egy összetett rendszerrel szabályozza a keringő T4 és T3 mennyiségét. Ha csökken a hormonok vérszintje, akkor a hipotalamuszból (egy szerv az agyban) tireotropin-releasing hormon szabadul fel, mely az agyalapi mirigy (apró mirigy a hipotalamusz alatt) tiroidea-stimuláló hormonjának (TSH) elválasztását eredményezi. A TSH hatására a pajzsmirigy hormonelválasztása fokozódik. Amennyiben elegendő hormon kerül a véráramba, a TSH termelődése csökken. (Negatív "feedback" szabályozás.)

A pajzsmirigyben a T4 többsége a tireoglobulin nevű fehérjéhez kötődve raktározódik. Amikor szükség van rá, a mirigyben emelkedik a T4 termelés és/vagy a raktárakból kerül a hormon a vérbe. A véráramban a T4 nagyrésze tiroxin-kötő globulinhoz kapcsolódva szállítódik és hatását tekintve inaktív. Elsősorban a T3 felelős a hormonhatásért, ami a T4-ből képződik. Ez az átalakulás főként a májban, de más szövetekben is történhet.

A pajzsmirigybetegségek többségnél a termelt hormonok mennyisége nem megfelelő. Kevés T4 hormon produkciója hipotireózishoz vezet, ilyenkor az anyagcsere lelassul. Jellemző tünetei: súlygyarapodás, bőrszárazság, székrekedés, hideg-intolerancia, hólyagos bőr, hajhullás, fáradtság és nők esetében rendszertelen menstruáció. A súlyos, kezeletlen hipotireózist  myxodémának hívják, és szívelégtelenséghez, görcsökhöz és kómához vezethet. Gyermekeknél lassítja a növekedést és a nemi fejlődést. Csecsemőknél mentális retardációt okozhat. Mivel a betegség gyógyítható és korai észlelés esetén a károsodás mértéke minimalizálható, Magyarországon kötelező az újszülöttek szűrése hipotireózis irányában.

Ha a pajzsmirigy betegsége miatt túlzott mennyiségben képződnek pajzsmirigyhormonok, akkor hipertireózisról beszélünk. Ez az állapot az anyagcserefolyamatok felgyorsulásával jár. A jellegzetes tünetek közé tartozik a szívfrekvencia felgyorsulása, izgatottság, a testsúly csökkenése, álmatlanság, kézremegés, gyengeség és esetenként hasmenés. Jelentkezhet szem körüli duzzanat, szemszárazság, néha a szemek irritációja vagy kidülledése. Előfordulhat fényérzékenység és látászavar is. Mivel a szemek mozgása kóros lehet, olyan, mintha a beteg a távolba meredne.

Az általános tünetek mellett a pajzsmirigy betegségei olyan összetett kórképek kialakulását is elősegíthetik, mint például a meddőség, vetélés, a magas koleszterin szint, szívritmuszavarok, elízás vagy a depresszió.

Az emelkedett kalcitonin koncentrációk két ritka betegséghez társulhatnak: medulláris pajzsmirigyrákhoz és jóindulatú C-sejt hiperpláziához. A feleslegben termelődő kalcitonin krónikus hasmenést okozhat.

A pajzsmirigy betegségei gyakran a mirigy megnagyobbodásával és/vagy göb(ök) kialakulásával járnak. Ha ez már szabad szemmel is látható a nyakon, golyvának nevezzük. Előfordulhat, hogy a megnagyobbodás fájdalmassá válik és a betegnek olyan érzése lehet, mintha valami a torkán akadt volna, valamint nyelési nehézségei támadhatnak.

A szerteágazó tünetek miatt hazánkban is sok a nem diagnosztizált, vagy nem megfelelően kezelt pajzsmirigy beteg. Az egyik leggyakoribb jelenség, hogy a magas koleszterin szintű betegeknek koleszterinszintet csökkentő tablettákat írnak fel, miközben az emelkedést a pajzsmirigy alulműködése váltotta ki.

Nők körében gyakoribb

pajzsmirigy_betegseg.pngPajzsmirigybetegségek különösen nagy számban jelennek meg 45-60 év közötti nők körében, a menopauza alatti hormonális változások következtében.

A tünetek ennél korábban is jelentkezhetnek, így például a szülést követő időszakban a nők 5-11%.ban alakul ki. A pajzsmirigy nem megfelelő működésére utalhatnak az ismételt vetélések épp úgy, mint a meddőség.

A tünetek kialakulásában emellett fontos szerepet játszik az öröklődés, így amennyiben a családban már előfodult pajzsmirigy betegség, a megelőzés és a rendszeres kontroll kiemelt jelentőséggel bír.

Gyakori pajzsmirigy betegségek

Graves-kór: Általában ez áll a hipertireózis hátterében. Ez egy krónikus betegség, amelynél a beteg immunrendszere pajzsmirigy-ellenes antitesteket termel. Gyulladás és szövetkárosodás, valamint a hormonok nagyarányú termelődése lesz a következmény.

Hashimoto tireoiditisz: A hipotireózis egyik leggyakoribb oka. A Graves-kórhoz hasonlóan ez is krónikus autoimmun állapot, amelyben az antitestek játszanak elsődleges szerepet, gyulladást és szövetkárosodást okozva. Alapvető különbség a Graves-kórhoz képest, hogy Hashimoto-tireoiditiszben a mirigy nem több, hanem kevesebb hormont állít elő.

pajzsmirigyrak.pngPajzsmirigyrák: Kevésbé gyakori betegség. Négy csoportra osztható fel: papilláris, follikuláris, anaplasztikus és medulláris formákra. Az esetek 60-70%-ában a pajzsmirigyrák papilláris típusú, és főleg a fiatal nőket érinti. Körülbelül 15% a follikuláris típus előfordulási aránya, ami egy agresszívebb forma és idősebb nőknél jelentkezik elsősorban. Szintén az idősebb nőket érinti leginkább az anaplasztikus típusú rák (5%), amely agresszív és nehezen kezelhető. A medulláris forma a C-sejtekből alakul ki, amelyek elszórva találhatók a pajzsmirigyben. A rákos sejtek kalcitonint termelnek. Gyakori társulása más endokrin carcinomákhoz, ilyenkor Multiplex Endokrin Neoplázia (MEN) szindrómáról beszélünk. Kezelése nehézkes és a pajzsmirigyen kívül más szövetekre is átterjedhet.

Pajzsmirigygöbök: A göb egy csomó a mirigyben, ami lehet tömör vagy folyadékkal teli cysta. Élete során a nők négy, a férfiak egy százalékánál alakul ki egy vagy több göb a pajzsmirigyben, amelyek túlnyomó többsége ártalmatlan. Ritkán a göbök elrákosodhatnak, és kezelésre szorulnak.

Tireoiditisz: A pajzsmirigy gyulladásos betegsége, amely kialakulhat hipo- és hipertireózisban egyaránt. Elképzelhető, hogy fájdalmassá válik, olyan, mint a torokfájás. A gyulladást kiválthatja autoimmun betegség, fertőzés, vegyszerek és toxikus anyagok, de az is előfordul, hogy ismeretlen eredetű. A kiváltó októl függően lehet akut, átmeneti vagy krónikus a folyamat.

Golyva: A pajzsmirigy szabad szemmel is látható megnagyobbodása. Korábban egyes helyeken ez az elváltozás igen gyakori volt a jódhiányos táplálkozásnak köszönhetően. A jód alapvetően szükséges a hormonok előállításához. Elsősorban a konyhasó jódozásával a betegség előfordulása jelentősen csökkent. Egyes országokban viszont a jódhiányos golyva a mai napig komoly problémát jelent.
A jódhiányon kívül a fent említett betegségek szintén járhatnak golyva kialakulásával. A megnagyobbodott mirigy összenyomhatja a közeli fontos szerveket a nyakon, beleértve a légcsövet és a nyelőcsövet is, így légzési és nyelési nehezítettség alakulhat ki.

Vizsgálatok

Laboratóriumi vizsgálatok

Az orvosok legelőször általában a TSH meghatározást rendelik meg a pajzsmirigy funkciózavar megítélésére. Ha a TSH szint kóros, az eredményt a szabad T4 koncentráció mérésével lehet megerősíteni. Segíthet a szabad T3 koncentráció mérése is.

A meghatározások alkalmazása:

 • TSH – hipo- és hipertireózis vizsgálata, újszülöttkori hipertireózis szűrése, pajzsmirigyhormont helyettesítő terápia követése.
 • T4 vagy inkább szabad T4 (FT4) – hipo- és hipertireózis vizsgálata, újszülöttkori hipertireózis szűrése.
 • T3 vagy inkább szabad T3 (FT3) – hipertireózis vizsgálata.

Egyéb kiegészítő meghatározások lehetnek:

 • Pajzsmirigy-ellenes antitestek (pl. ATPO) – segít elkülöníteni a tireoiditiszek fajtáit és azonosítani az autoimmun állapotokat.
 • Kalcitonin – a kalcitonin túltermelés kimutatására.

Viszont, nem minden a laborlelet

A pajzsmirigy betegségek diagnózisának felállításában fontos mutató a vérvizsgálati lelet. A laborleletek közül kiemelt jelentőséggel bír az un. TSH (thyrotropin hormon) érték, melynek normálistól eltérő mértéke pajzsmirigy betegségre utalhat.

Fontos felhívnunk a figyelmet, hogy a TSH érték egyénenként, sőt vizsgálatonként is eltéréseket mutathat. A hormon normál értéke 0.4 to 2.5 mIU/L között mozog. A TSH értékek azonban napszakonként, évszakonként, életkortól függően, populációnként különbözhetnek. Ráadásul a gyógyszerek egész sorát ismerjük, amelyek befolyásolják ezt az értéket.

A pajzsmirigy problémák diagnózisában elsődleges szempont, hogy a beteget kezeljük és ne a laboratóriumi értékeket. Éppen ezért a normál tartomány feletti értékek esetén sem állíthatjuk egyértelműen, hogy a páciens pajzsmirigybetegségben szenved, de normál érték mellett sem jelenthetjük ki, hogy egészséges, ha minden egyéb tünet a betegségre utal.

Ilyen esetekben szükséges a vizsgálatot ismételten elvégeznünk, illetve további, más vizsgálati adatok (immunológiai, izotóp és/vagy más képalkotó eljárások) és a beteg részletes kikérdezése alapján megállapítanunk a diagnózist.

Szűrések

pajzsmirigy_vizsgalat.pngBár az Amerikai Pajzsmirigy Társaság (ATA) és az Amerikai Klinikai Endokrinológusok Szövetsége (AACE) javaslata szerint 35 év felett ötévente lenne célszerű szűrni a TSH-t, nincs egységes álláspont arra nézve, hogy mikortól és milyen gyakran szükséges a pajzsmirigyfunkció ellenőrzése. Az Amerikai Orvosok Kollégiuma (ACP) tervezett ajánlásában az 50 év feletti nők szűrése szerepel. Az Amerikai Családorvosok Iskolája (AAFP) viszont nem ajánlja a 60 év alatti tünetmentes páciensek rutinszerű szűrését.

Az önvizsgálat lépései: ha valaki rendszeres időközönként elvégzi az alábbi mozdulatokat, korai stádiumban észlelheti az elváltozásokat, s így hamarabb kerül szakorvoshoz.

A pajzsmirigy önvizsgálat lépései:

 • Álljunk szemben egy tükör elé.
 • Egyenesítsük ki a nyak hátsó részét.
 • Igyunk egy korty vizet.
 • Eközben figyeljük meg a nyak méretének változását. (az ádámcsutka alatti részen, a kulcscsont felett)
 • Az ezen a területen észlelt bármilyen megnagyobbodás, vagy daganat rendellenességet jelezhet.

Egyéb vizsgálatok

A pajzsmirigy izotópos vizsgálata (Szcintigráfia, Scan) – a vizsgálat során radioaktív jód és technécium segítégével kutatnak a mirigy elváltozásai után és ellenőrzik az egyes területek működését.

Ultrahang – képalkotó eljárás, amellyel megállapítható, hogy a pajzsmirigyben lévő göbök/csomók tömöttek vagy folyadékkal teltek. Segítségével pontosan meghatározható és mérhető a mirigy kiterjedése is.

Biopszia – leggyakrabban vékonytű-biopszia, amely során egy mintavételi tűt vezetnek a mirigybe és eltávolítanak egy kis mennyiségű szövetet/folyadékot a göbből, vagy egyéb vizsgálni kívánt részből. A tűt ultrahangos képalkotó eljárás segítségével juttatják a célterületre.

Kezelés

A kezelés a kiváltó októl, a terápia hatékonysága pedig a hormontermeléstől függ. Hipertireózissal járó betegségek kezelésénél szóba jöhet a radioaktív jód (a mirigy részeinek vagy egészének kiirtására), pajzsmirigy-ellenes szerek használata vagy a sebészi eltávolítás. A kezelési lehetőségek egymással kombinálhatóak. Amennyiben a pajzsmirigyet eltávolítják vagy kiirtják, a beteg hipotireoiddá válik és mesterséges hormonpótlásra szorul.

A pajzsmirigyrákok kezelése függ a rák fajtájától és kiterjedésétől. Gyakran szükségessé válik a mirigy egészének vagy egy részének eltávolítása, esetleg radioaktív jódterápia és hormonpótlás is. Amíg a papilláris karcinóma általában egyszerűen kezelhető, addig a többi forma kezelése jóval nagyobb kihívást jelent. Ritkán előfordul, hogy a sebészi kimetszés előtt és után besugárzást és kemoterápiát is alkalmaznak.

A hipotireózis ellátása leginkább a hormonpótláson alapul.

Fontos az egészségtudatos életmód!

Napjainkban számos diéta és mozgásforma áll rendelkezésre, melyekből mindenki kiválaszthatja a számára leginkább megfelelőt és gyakorlásával csatlakozhat az egészséges életmódot élők egyre növekvő táborához.

A megfelelő táplálkozás és rendszeres testmozgás mellett ne feledkezzünk meg a szűrővizsgálatok jelentőségéről, melyek szintén fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésében.

Zita

Forrás:

 • www.labtestonline.hu
 • www.webbeteg.hu

További oldalak:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Hozzászólások

Terhesség alatti TSH

Kedves Kinga!

Jelenleg 9 hetes kismama vagyok. Amikor kiderült a terhességem, kb. 4. héten, akkor néztek TSH-t, ez 1,78 volt. Két hétre rá én nézettem, ez 1,72 volt, ezután két héttel, azaz ma lement 0,82-re. Ez baj? Vagy ez normális, hogy első trimeszterben lemegy? A nőgyógyász látta az ereményeket és nem mondott semmi teendőt. Sőt, rákérdeztem, hogy szedhetem-e tovább a jódtartalmú terhesvitaminomat vagy váltsam le egy olyanra, ami nem tartalmaz jódot. Erre azt mondta, nem kell, szedjem tovább, a jód nagyon fontos a babának. Én meg aggódom, hogy hova fog még csökkenni? Közben meg azt kéne tennem amit az orvos mond. Remélem sikerül eloszlatnia a kétségeimet. Köszönettel, válaszát várva: egy aggódó kismama.

UI.: azért nézettem ennyire magamtól a TSH-t, mert egy barátnőmnek, 9 hetesen megállt a babája szíve, mondjuk ott magas volt a TSH, 4,8 körül. Nem tudom az alacsony okozhat-e problémát. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
B.Kinga's picture

Tökéletes TSH! ;-)

Szia Ginger78!

Kérlek, ne aggódj, ezek tökéletes TSH értékek! :-))

Az Amerikai Pajzsmirigy Társaság 2011-ben kidolgozott, várandósság alatti TSH "normál értékei" szerint az első trimeszterben ez 0.1-2.5 mIU/L  közötti. Vagyis nálad nagyon szép!

A jód nagyon fontos, szoptatás alatt is, erről itt (kismamacsomag az optimális idegi fejlődésért rész...) és itt olvashatsz részletesebben!

Pihenj sokat és ne aggódj!

Csodaszép hónapokat és jó egészséget kívánok nektek!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Nagyon köszönöm! :-)

Nagyon köszönöm, megnyugodtam!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Pajzsmirigy alulműködés szülés után

Sziasztok!

Segitseget szeretnek kerni, szules utan (2015 nov) egy vervetel alkalmaval kiderult, hogy a pajzsmirigyem jelentosen tulmukodik. Egy endokrinologus tanacsara gyogyszert kezdtem szedni, amit egy honap utan abbahagytam, mert nem voltam jol tole es a kovetkezo vervetelen kiderult, hogy atbillent a dolog egy eros alulmukodesbe. Azota eltelt par honap es az alulmukodes megmaradt. Nagyon szeretnenk masodik babat es teljesen elkeseredtem, hogy addig nem tanacsos, amig nem all helyre a pajzsmirigy mukodese. Kerlek segitsetek, hogy mit es hogyan szedjek, hogy ez mielobb megvalosuljon. Semmikepp nem akarom az orvos altal felirt hormongyogyszert szedni.

Nagyon koszonom!

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Pajzsmirigy-túlműködés, majd alulműködés szülés után

Szia sophyzim!

Valóban nagyon-nagyon fontos, hogy még babavállalás előtt rendezd a pajzsmirigy-alulműködésedet, és csak rendesen beállított hormonértékekkel kezdjétek el a "projektet! Ugyanis már a várandósság maga egy eleve magasabb pajzsmirigyhormon-igényű állapot. A várandósság alatt a pajzsmirigy hormontermelése 50%-al növekszik, éppen ezért alapszabályként elmondható, hogy  gyógyszeres kezelés mellett "a már korábban csökken pajzsmirigy működésű terhesekben a tiroxin dózisát feltétlen célszerű emelni a kiindulási érték 50%-val", de ez az érték a várandósság folyamán változhat!! A pajzsmirigyhormonok a központi idegrendszer fejlődése, valamint normál működése szempontjából is kiemelt szerepűek, így az anyai alulműködés kezelése rendkívül lényeges! A magzat az első 10-12 hétben az anyai keringésből kapja a pajzsmirigyhormont, ami a szervek kifejlődéséhez szükséges, tehát várandósság alatt különösen lényeges a hormonszintek folyamatos ellenőrzése, és ez a TSH, fT3, fT4 szinteket egyaránt, együttesen jelenti!

Az általad leírt értékek nagyon komoly alulműködésre utalnak, mindenképpen és minél előbb azt javaslom, fordulj egy hozzáértő endokrinológus szakorvoshoz és fogadd meg a javaslatait! A legjobb lenne, ha immuno-endokrinológust keresnél, ugyanis leveled alapján könnyen lehetséges, hogy post partum thyreoditis talaján alakult ki az alulműködésed, és az okozta a kezdeti túlműködést is. A post partum thyreoditis leggyakrabban már eleve fennálló, de sok esetben még nem tudott, nem diagnosztizált autoimmun háttér (pl. Hashimoto thyreoditis) fennállásakor alakul ki szülés után, és sajnos későbbi szülések után is jó eséllyel (70%) újra jelentkezik. Nagyon lényeges tehát az ellenanyagszintek mielőbbi vizsgálata is, mint anti-TPO, anit-TG szintek. A magas ellenanyagszintek a babavárás szempontjából IS rendkívül kedvezőtlenek!

A post partum thyreoditis-ről már írtam neked a korábbi kérdésed kapcsán, kérlek, olvasd el újra, a linkelt tartalmakkal egyetemben!

Tehát kérlek, mielőbb fordulj endokrinológus szakorvoshoz (immuno-endokrinológushoz lehetőleg)!!

Jó egészséget kívánok neked!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Pajzsmirigy túlműködés esetén Ciklusbarát krém?

Érdeklődnék, hogy jelentős pajzsmirigy túlműködés esetén használható-e a Ciklusbarát krém? A leírásban és a szakirodalom fül alatt se találtam erre utaló információt. Azt látom, hogy pajzsmirigy alulműködésre ajánlott. A neten se találtam semmi infót. Előre is köszönöm a segítséget!

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

További kérdések

Szia Judit!

Mi áll a túlműködésed hátterében? Autoimmun folyamat, forró göb? TRAK-értéked mérték?

Milyen kezelést kapsz rá? Mióta tart ez az állapot? Mit értesz jelentős túlműködés miatt?

Milyen kiegészítőket szedsz, használsz?

Szép napot neked!

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy túlműködés

Kedves Kinga!

Tavaly nyáron derült ki, hogy pajzsmirigy túlműködésem van. Ekkor a TSH nagyon alacsony volt. Az fT4 normális, FT3 kicsit magas (kevéssel volt a határérték felett). TRAK negatív.

Nyaki ultrahang eredménye röviden: a pajzsmirigy bal lebenye kp. fokban nagyobb, jobb lebeny normál nagyságú. A bal lebenyen van egy 33 mm-es göb. Több kisebb göb is van a bal és jobb lebenyen is.

Vettek mintát a nagy göbből, ami szerencsére negatív lett. Diagnózis: nem toxikus többgöbös golyva. Azt nem tudom, hogy a göbök hidegek, melegek. Izotópos vizsgálat nem volt.

Először xxxx kaptam, de 2 hét szedés után allergiás lettem rá. Ez után xxxx kaptam, amiből csak napi 1 szemet szedek. A TSH kicsit javult, márciusban már xxxx volt, júniusban viszont kicsit alacsonyabb lett: xxxx. Az FT3 normális, az FT4 viszont alacsony, mióta a gyógyszert szedem. Nyaki ultrahang nem volt azóta. Jelenleg surranás nem hallható a pajszmirigynél.

Voltam egy hagyományos kínai orvoslással is fogalkozó természetgyógyásznál Voll állapotfelmérésen többször is. Ott az jött ki, hogy a pajzsmirigyemmel nincs gond. Most már én is egyre inkább abban hiszek, hogy lelki eredetű oka van a pajszmirigy problémámnak.

Jelenleg halolajat és koenzim Q10-et szedek.

Üdvözlettel: Judit

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Göbök funkciója- fontos meghatározni!

Szia Judit!

Nyilván nem ismerem az előzményeidet, leleteidet, de ezek alapján, amiket itt leírtál, nagyon furcsálom, hogy nem végeztek ezidáig izotópos vizsgálatot a göbök működésének megítélésére, főkén nem autoimmun hátterű túlműködés esetében. Őszintén szólva bíztatnálak arra, hogy a leleteiddel, előzményeiddel keress fel másik endokrinológus szakorvost is és kérd ki az ő véleményét, meglátását ezzel kapcsolatosan (pl. Klinikán stb.)!

A Ciklusbarát krém használata kifejezetten jótékony lehet, először kisebb adagolással indíts. Néhány hónap múlva, amennyiben szükségét érzed, kiegésztheted a kezelést a Ciklusbarát étrendkiegészítő (első körben csökkentett adagú) használatával.

Érdemes ezt a cikket is elolvasni!

A pajzsmirigybetegségek esetén, a pajzsmirigy működési zavarainál nagyon-nagyon fontos a lelki alapokkal, valamint a megfelelő stresszkezeléssel foglalkozni, ahogyan te is írod! Ebben kineziológus, családállító szakember sokat tud segíteni! 

Jacques Martel így ír a pajzsmirigy túlműködésével kapcsolatosan: "A pajzsmirigy túlműködése egy olyan stresszes válasz, amely a szorongásomról, bajaimról, röviden minden olyan intenzív, kifejezésre nem juttatott érzelmemről árulkodik, amelyek megnövelik, felfújják a mirigyemet. Az az érzésem, hogy minden túl gyorsan történik. Ez eredhet abból az érzésből is, hogy az élet fojtogató számomra! A pajzsmirigyem azon gondolkodik: továbbra is fent kell tartanom az életet, vagy sem? Jobban teszem, ha kifejezésre juttatom a vágyaimat, igényeimet, érzelmeimet ahelyett, hogy elnyomnám azokat azért, hogy a pajzsmirigyem újra normálisan működhessen. "  

A Q10 és a halolaj fogyasztásán túl nagyon lényeges az emelt dózisú magnézium, a D-K vitaminok, valamint a megfelelő csíraszámú szimbiotikus készítmények fogyasztása is! 

Mielőbbi jó egészséget kívánok neked!

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy túlműködés- megkaptátok a kérdést?

Sziasztok!

Kb másfél hete írtam nektek és kértem segítséget túlműködő pajzsmirigy témában, de még mindig nem kaptam választ!

Nem türelmetlekedem, csak egyáltalán érdeklődöm, hogy megkaptátok-e?

Előre is köszönöm!

Üdv: Kriszti

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Egy 3 napos van, régebbit nem találtam.

Szia Kriszti!

Van egy bent lévő kérdésed nálunk, de az nem másfél héttel ezelőtti, hanem június 27-ei dátumú, vagyis 3 napja várakozik. Régebbit nem találtam, nincs másik a sorban. Emlékszel, mit írtál, be tudod küldeni újra?

A 27-ei kérdésedre még ma válaszolok neked!

Szép napot kívánok!

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy túlműködés

Kedves Kinga!

 

Nagyon köszönöm, hogy ilyen gyorsan reagáltál. Akkor elnézést kérek, nem így emlékeztem! Az Immune Assist Critical Care és a Tiszta Cordyceps  szedésére szerettem volna rákérdezni, ahogy azt levelemben is olvastad!

Köszönöm!

Üdv: Kriszti

 

 

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Lényeg, hogy nem tűnt el!

Az a lényeg, hogy az az és nem tűnt el! 

Máris nekiállok!

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy túlműködés

Igen! Rendben, köszönöm!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Pajzsmirigy túlmüködés

Szia!

Én szintén a pajzsmirigybetegségemmel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Autoimmun túlműködésem van. (Basedow-Graves kór) Kb. egy hónapja újult ki másodjára, így orvosom tanácsára, kb. két hete, ismét elkezdtem szedni a a xxxx napi két szemet. Már tökéletesen érzem magam, egyáltalán nincsenek tüneteim. Először 2010-ben jelentkezett a betegség. Azóta hol gyógyszerrel, hol anélkül de valahogy megvagyok, viszont a gyulladás folyamatosan fentáll (ultrahang alapján), még a gyógyszer nélkül működő pajzsmirigy esetén is, ha jók az értékeim. Nagyon régóta böngészem az internetet, kifejezetten pajzsmirigyre ható gyulladáscsökkentő után. Sajnos csak nem rég találtam rá. Nagyon szeretném kipróbálni, még mindíg nem akarom feladni és ebben szerencsére orvosom is támogat! Olvastam egy korábbi hozzászólásban, javasoltad az Immune Assist Critical Care vagy a Tiszta Cordyceps készítményeket.

Kipróbálhatnám ezeket a terápia alatt, a gyógyszeres kezeléssel párhuzamosan? Melyiket javasolnád, mivel hasonló készítményekről van szó?! A D-vitamint már természetesen évek óta kenem, esetleg mit javasolnál még?

Köszönettel várom válaszod!

Kriszti

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Basedow-kór esetén kiegészítő termékek

Szia Kriszti! 

Néhány dolgot én is kérdeznék a leveled kapcsán:

 • A túlműködéssel kapcsolatosan endokrinológus kezel?
 • TRAK értékeket néznek nálad?
 • Mennyi ideig szedted legelőször folyamatosan a M...-t?
 • A mostani fellángolást tudod valamilyen történéshez kötni (pl. betegség, komolyabb stresszes állapot stb.)?
 • Mennyire van jelen- úgy általában- az életedben a stressz?

A pajzsmirigy túlműködéssel járó elváltozásai esetén nagyon-nagyon lényeges a helyes stresszkezelés, a stressz-kerülése, a stressz, a feszültség ugyanis valódi rosszabbodást válthatnak ki. Idézek neked egy korábbi válaszomból: Nagyon lényeges foglalkozni a folyamat lelki oldalával, hiszen a testi tünetek leginkább lelki talajon alakulnak ki! Ezek figyen kívül hagyása nem csupán a gyógyulást gátló tényező, de jelentős állapotromlást is idézhet elő! Jacques Martel így ír a pajzsmirigy túlműködésével kapcsolatosan: "A pajzsmirigy túlműködése egy olyan stresszes válasz, amely a szorongásomról, bajaimról, röviden minden olyan intenzív, kifejezésre nem juttatott érzelmemről árulkodik, amelyek megnövelik, felfújják a mirigyemet. Az az érzésem, hogy minden túl gyorsan történik. Ez eredhet abból az érzésből is, hogy az élet fojtogató számomra! A pajzsmirigyem azon gondolkodik: továbbra is fent kell tartanom az életet, vagy sem? Jobban teszem, ha kifejezésre juttatom a vágyaimat, igényeimet, érzelmeimet ahelyett, hogy elnyomnám azokat azért, hogy a pajzsmirigyem újra normálisan működhessen. "  Úgyhogy tessék beszélni róla, és mindenről, ami bánt, ami foglalkoztat! Mert a pajzsmirigy"betegek" valóban hajlamosak lenyelni a dolgokat és magukban (és magukat...) emésztgetni, erjesztgetni azokat. Egy jó kineziológus, egy megfelelő, tapasztalt szakemberrel végzett családállítás, pszichoanalízis igazán nagyon sokat adhat a gyógyulási folyamathoz! 

A stressztűrő képességet a A Rhodiola Force használatával tudod természetes módon fokozni, valamint a citromfű tea rendszeres iszogatása is segítségedre lehet.

Autoimmun folyamatoknál nagyon lényeges az immunrendszer modulálása, erre nagyon jó termékeket válogattál össze! Én úgy tudom, M.... mellett szedhető a Tiszta Cordycepst és az Immune A.CC is, de kérlek, a kinyomtatott adatlapot mutasd meg a kezelőorvosodnak és kérd ki erről az ő véleményét is! A gyógygombák adaptogének, hosszú időn át szedve fejtik ki igazán és tartósan a hatásukat, főként autoimmun folyamatok esetében. 

Nem tudom, milyen D-vitamint használsz, de érdemes jól felszívódó, természetes formát választani, valamint sima D-vitamin helyett a K-vitaminos variációt választani, már "csupán" a túlműködés csontritkulást elősegítő hatása miatt is! Ezzel kapcsolatosan kérlek, olvasd el ezt a hozzászólást

A gyulladásos folyamatok mérsékléséban, megszüntetésében az omega-3 zsírsavak igen lényeges szerepet játszanak, így ezeket is fontos lenne beiktatni a mindennapjaidba! A tiszta, minőségi halolajaknak minimális, lényegében a nullához közelít a jódtartalmuk, de azt is megértem, ha nem mered ezeket használni; ilyen esetben a chia mag fogyasztása, kendermag (olaj) fogyasztása ajánlható. Lazacolajból van Q10-zel dúsított forma, a keringési rendszer támogatása végett ezt javasolnám neked, vagy a fentebb írt esetben külön, önmagában is van lehetőség Q10 koenzimet beszerezni, ez ráadásul fermentált, szójamentes készítmény. 

A bélflóra támogatása, rendezése szintén alapvető a gyógyuláshoz, szintentartáshoz, "a bélflóra változása az immunrendszer modulálása révén közvetett hatással bír más szerveink állapotára is." Erre egy jól összeállított, megfelelő csíraszámú szimbiotikum a leginkább alkalmas, mint pl. az Emóció

Csupa szépet kívánok neked!

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy túlműködés

Természetesen, kezel endokrinológus. A betegség első jelentkezésekor másfél évig szedtem a gyógyszert, az első kiújuláskor szintén közel másfél évig. Ez már a második kiújúlás, (tehát ez a 3. gyógyszeres terápiám) a gyógyszer szedést pedig május 30-val kezdtem. A terápia kezdése előtt természetesen voltam vérvételen is, a TRAK akkor elég magas, XXX  volt. A legutóbbi vérvételem 06. 20-án történt, ekkor már 20 napja szedtem a gyógyszert XXXX, teljesen tünetmentes vagyok és nagyon jól érzem magam. Mivel a szervezetem azóta is folyamatosan reagál a gyógyszerre, így gondolom, azóta  TRAK és a TSH érteke is változott, normalizálódott.

Az életemben valóban volt egy hosszú, hónapokig tartó, stresszes időszak (munkával kapcsolatos), ami azóta már nem áll fent. A család szerint nem örökelhettem, legalábbis nem tudunk arról, hogy más is szenvedett volna ebben a betegségben, viszont viszonylag későn 38 évesen szültem és persze ki tudja még mi minden járulhatott hozzá ennek a betegségnek a kialakulásához.

Jelenleg nyugodt, kiegyensúlyozott életet élek, de tény és való, ingerlékeny típus vagyok. A legkisebb bosszantó élethelyzeten is fel tudom húzni magam, olyanokon akár, amit más, átlagos ember könnyen elenged. Ha már ennyi is elég a betegség megjelenéséhez, akkor bizony szükség lesz segítségre, mert ezt nem mindig tudom megfelelően kezelni.

Nem tudom van e még egyáltalán bármi esélyem, hogy véglegesen megszabaduljak ettől a betegségtől, de a mai napig pozitívan állok hozzá és nem szeretném feladni. Az orvosom sem támogatja a beavatkozást, szerinte örüljek, hogy van egy még működő szervem és próbáljak érte mindent megtenni.

Egy utolsó kérdésem lenne, a két termék közül melyiket ajánlannád, hisz hasonló készítményről van szó, illetve milyen adagolással?

Válaszod előre is köszönöm!

Kriszti

(Ui: Évek óta, D-vitamin krémet használok, napi két alkalommal. Jelenleg várom a vérvétel eredményét)

 

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Pozitív hozzáállás

Szia Kriszti!

Nagyon szimpatikus a hozzáállásod! Úgy gondolom, hogy a lelki oldal, stresszkezelés támogatása Basedow esetében különösen lényeges, ezzel és a természetes kiegészítőkkel nagyon jó eredményeket lehet elérni!

Sajnos nagyon sokszor szembesültem már azzal, hogy nem endokrinológus szakorvos kezeli a pm. elváltozásokat, hanem pl. sebész-belgyógyász szakorvos, a TRAK- értékeket meg sem nézik, valamint sokszor csupán a panaszok fennállásáig javasolják a gyógyszer szedését a betegnek, holott Basedow esetén nagyon lényeges, hogy (ahogy nálad is) legalább 1-2 évig folytatódjon a terápia, pontosan az autoimmun folyamat visszaszorítása miatt.  Ezért kérdeztem tőled is ezeket a dolgokat; örülök, hogy neked jó és megbízható kezelőörvost sikerült találnod!

Én az alábbi módon javasolnám a kérdezett termékek használatát: a legjobb, ha néhány (2-3) hónapon keresztül az Immune Assist Critical Care-t szeded, utána pedig átváltasz a Tiszta Cordyceps kapszulára. 

A D-vitaminnal kapcsolatban tartom a véleményemet, célszerűbb és hasznosabb lenne K-vitaminnal együttesen fogyasztani, belsőleg is, jól hasznosuló, természetes formában.

Írj bátran, ha lenne még (vagy akár a késöbbiekben) kérdésed; és örülnék, ha majd hírt adnál magadról, hogyan haladsz, hogy érzed magad!

Minden jót neked!

Értékelés: Nincs

Rendben!Köszönöm szépen!

Rendben!

Köszönöm szépen a kimerítő válaszokat és a segítséget!

Mindenképp elfogadom a tanácsaid, meg is rendelem a készítményeket és jelentkezni fogok egy pár hónap múlva a jó hírekkel!

Üdv:

Kriszti

 

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Pajzsmirigy göb esetén szedhetem?

Sziasztok!

Pajzsmirigy göböm van és nem javasolt a jód fogyasztása. Szedhetem a Huminiqumot? 

Köszi: BenBre

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

A Huminiqum jodidot tartalmaz

Szia Benbre!

A Huminiqum jodidot (szervetlen jódot) tartalmaz, így ha a kezelőorvosod nem javasolja a jód fogyasztását, akkor a Huminiqum használata sem javasolható!

Életmódbeli javaslatokat, ajánlott táplálékkiegészítőket (a jódot tartalmazó készítmények kivételével) ebben a hozzászólásban találhatsz!

Szép napot, jó egészséget neked! 

Értékelés: Nincs

Gynex mellett bélroborálásra

Sziasztok,

Segítséget szeretnék kérni, hogy az Energy Gynex terméke mellé (ezt hormonokra, pajzsmirigyre szedem) lehet-e Emóciót illetve Huminiqumot szedni. Esetleg várjak vele? Illetve mit ajánlotok még bélroborálásra valamint ásványi anyag pótlásra? Jódot, D-vitamint és szelént szedek még kétnaponta. Túlkínálni sem szeretném a szervezetem...

köszi a segítséget! Móni

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Termékek Móninak

Szia Móni!

Szedheted nyugodtan a Huminiqumot és az Emóciót is. A Huminiqum egy ásványi anyag komplex, ami szervetlen jódot is tartalmaz, ennek mennyiségét érdemes belekalkulálni a jódadagodba.

Ha nincs autoimmun pajzsmirigy problémád (pl. Hashimoto), akkor ezt a terméket szeretném a figyelmedbe ajánlani!

A bélroborálás alatt mit értesz? Milyen tünetekre, panaszokra keresel megoldást? Az Emóció egy nagyszerűen összeállított, magas antioxidáns tartalmú szimbiotikum, amely támogatja a bélflóra megtelepedését, szaporodását.

A sima D3-vitamin helyett a K-vitaminos típust ajánlanám, erről itt olvashatsz bővebben!

Szép napot neked!

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy ciszta

Kedves Tanácsadók,

Pajzsmirigy cisztára milyen készítményt javasoltok felnott részére és 13 éves kislány részére? A kislánynál apró cisztákat állapítottak meg minimális nagyságban. Anyunál pedig már a fogamzásgátló tabletta elott volt ciszta a pajzsmirigyén.

Koszonom a segítséget,

Szilvia

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

További kérdések...

Szia Szilvia!

Milyen diagnózist kapott az anyuka és a kislány?

A ciszta hideg göb, meleg göb? Köze van a jódhiányhoz? Volt szcintigráfiás vizsgálat, történt, szükséges volt szövettan?

A ciszta növekszik? Terveznek műtétet vagy egyéb kezelést?

Milyen a pajzsmirigy hormontermelése? Van alulműködés, túlműködés, immunológiai paramétereket vizsgáltak? (anti-TG, anti-TPO, TRAK)

A kislánynál mekkorák a ciszták? A kicsi "ciszták" lehetnek a krónikus gyulladás velejárói is. Mit mutatott az ultrahangos vizsgálat? A fenti kérdések a kislány esetében is akutálisak.

Kapnak bármilyen kezelést erre a problémára?

Várjuk a válaszokat!

Szép napot neked!

Értékelés: Nincs

Igyekszem sorban válaszolni!

Kedves Kinga,

Igyekszem sorban válaszolni a további kérdéseidre :)

Anyuka esetében :

Hogy hideg vagy meleg gob a ciszta, azt nem tudom megmondani. A bal oldali részen van pár darab apróbb. Korábban hormontablettát használt, de a ciszták már az elott megjelentek. Most konkrétan hajhullással ment el anyu orvoshoz, ott állapították meg ultrahanggal, hogy a pajzsmirigy rendesen mukodik, nem nagy, csak van pár apró ciszta a bal oldalon, ugyanis vérbol nem lehetett kimutatni. Szovettan sem tortént. A ciszta nem novekszik, és a doktorno nem tervez mutétet.

Kezelés :  xxxxx tablettát írt fel a doktorno, amibol fél adagot kellene szedni. 

Az értékek minden normában van : 

Egyébként lehetséges, hogy lelki okok miatt alakult ki? Mostanában elég sok stressz érte.

A kislányomnál :

2016. áprilisban voltunk ultrahangos vizsgálaton : 6-7 db apró ciszta a bal oldalon, a legnagyobb nagyság: 2,8 mm, és 8-10 apróbb ciszta a jobb oldalon, amit ultrahangos vizsgálattal állapítottak meg. Gyulladás a vérben nincs, félévente járunk vérvételre az állandó mandulak okozta gondok miatt. 2015 augusztusában viszont a jobb és a bal oldali részen 2-2 kalcifikált ciszta volt 2,5 mm nagysággal.

Hogy hideg vagy meleg gob szintén nem modta a doktorno, azt mondta, hogy ez normális és felszívodhatnak idovel, menstruáció még nincs. 

Értékei normában vannak :

Doktorno Jodis-t írt fel minden másnap 4 ml-t szedunk. 

Mivel lányom gluténérzékeny, tejérzékeny, rizs és krumpli érzékeny, a kovetkezo ásványi nyagokat valamint a vitaminokat szedi : Emocio - felváltva- Fermentált almalével, Huminiqum szirup formában, Omega-3 Halolaj (Lazacolaj és sóstengeri apróhal olaj) természetes E-vitamin-komplexszel, citromos (SynergyTech), 250 ml, D3-vitamin - Étrend-kiegészítő cseppek. 

Kezelést nem ajánlott a doktorno, mert minden értéke rendben volt, novemberben megyunk ujbol ultrahangos vizsgálatra és vérvételre.

Koszonom a válaszodat :)

Szilvia

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Kiegészítők és életmód

Szia Szilvia!

Ezek szerencsére akkor jó hírek, ez esetben az életmódra és a megfelelő táplálékkiegészítők szedésére helyezném a hangsúlyt!

Az ilyen jellegű elváltozások hátterében nagyon gyakran a jódhiány, alacsony jódbevitel áll. Kislányod, ahogy írod, szed is erre készítményt, ezen felül nem ajánlott már a plusz bevitel!

Lényeges, hogy a jódbevitel lehetőleg szerves formában történjen! Édesanyád esetében célszerű lenne elvégeztetni egy vizeletből történő jódvizsgálatot, mivel a a vizelet jodid mennyisége a vérplazma szervetlen jodid tartalmával, valamint a táplálékokkal bevitt jodid mennyiségével szoros összhangban van, nem függ a veseműködéstől. 

Jódpótlásra különösképp alkalmasak az algák (főleg a Kelp moszat), de nagyon fontos, hogy csak bio, ellenőrzött forrásból származó algakészítményt fogyasszatok, ellenkező esetben a magas nehézfém szennyezés miatt többet árthattok vele!

A pajzsmirigy helyes működéséhez továbbá szükség van szelénre, ráadásul a jódhiány gyakran mutatkozik együtt szelénhiánnyal is. Az E-vitamin és a szelén kölcsönösen erősítik egymás hatását, működését! A héjas paradió sok szelént tartalmaz, érdemes beiktatni a táplálkozásba! A megfelelő vasbevitel, cink- és rézbevitel szintén alapvető!

A D-K vitaminok nagyon lényegesek, kislányod esetében is javaslom a sima D-vitamin készítmény K-vitaminosra cserélni, ezt tudom jó szívvel javasolni nektek is.

A fluortartalmú szájápolási termékek, a szűretlen csapvíz gátolják a jódfelvételt, mindenképp kerülendőek! Ha még nincs víztisztítótok, akkor ezt a kicsi készüléket ajánlom figyelmetekbe, kedvező ára van, könnyen használható; én személy szerint nagyon kedvelem. Fluoridmentes szájápolási termékeket itt találhattok.

Nem tudom, édesanyád dohányzik e, de a cigaretta is jelentős strumigén hatással rendelkezik.

A növényvédő szerek, nagyüzemi húsok, teflonos bevonatok, bizonyos műanyagok mind olyan vegyületeket tartalmaznak, melyek a pajzsmirigy működését (és az egész hormonrendszerét!!) erősen negatív irányba befolyásolják, ezekre is fontos figyelmet fordítani.

Kislányod nagyon jó dolgokat szed; ahogy írtam, a sima D-vitamin helyett javaslom a K-vitaminos típus használatát, valamint bizonyos időközönként célszerű lenne komplex vitaminkészítményt is szednie, ez is lényeges! Erre a Tiny Tabs remek készítmény, de engedélyeztetési problémák miatt jelenleg nem kapható, ám érdemes körülnézni, van e valakinek esetleg elfekvő készlete belőle. Ezen túl a Manó Mannát tudom nektek ajánlani.

Az állandó problémákat okozó mandulákat gyakran érdemesebb műtéttel eltávolítani, nálatok szóba került ilyen megoldás, vagy nem látják szükségesnek?

Édesanyád esetében szintén D-K vitaminokat, szerves jódot és szelént tartalmazó komplex vitaminkészítményt, Q10-es lazacolajat, szimbiotikumot (Emóció vagy Imsyser) és ásványi anyag pótlást tudnék javasolni! Valamint célszerű lenne egy barátcserje kúrát is elvégeznie, ez legalább 3 hónapos szedést (3-6 hónap) jelent, utána, ha szükségét érzi, fenntartásra minimális dózissal folytatható a szedése. Kérlek, ezt a hozzászólást is olvasd el!

A lelki tényezők valóban nagyon fontosak, a kezeletlen stresszre a pajzsmirigy különösen érzékeny! Ilyen esetben (is) célszerű kineziológus, családállító szakember segítségét kérni, de sok más lehetőséget is igénybe lehet venni. A lényeg, hogy komolyan foglalkozni kell a dologgal!

Jó egészséget és szép hétvégét kívánok nektek!


Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Köszönjük szépen a válaszod!

Koszonjuk szépen a válaszod :) a sok jó tanácsot :)

Szilvia

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Pajzsmirigy alulműködés

Sziasztok!

Pajzsmirigy alulműködésre napi 100 egység szelént írt fel az endokrinológus. Szintetikusat természetesen nem szeretnék szedni. Szelén pótlására ajánljátok e a spirulinát? Vagy mit javasoltok?

Egyáltalán alga szedését javasoljátok e pajzsmirigy alulműködés esetén? Sajnos a hormont xxxx-nal pótolnom kell.

Köszönöm a segítséget!

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Pajzsmirigy alulműködés és az algák

Szia Petyka!

Az algák nem alkalmasak a szelén pótlására. Erre olyan terméket célszerű választani, ami a szelént jól felszívódó és hasznosuló szelénes élesztő formájában tartalmazza. 

A pajzsmirigy alulműködés minden esetben egy tünet, és a kezelés értelemszerűen a kiváltó októl függ. Ha az alulműködést például jódhiány okozza, akkor a kezelőorvos általában jódpótlást javasol, ám autoimmun háttér esetén (Hashimoto thyreoditis) a szervetlen jód bevitele kifejezetten káros és kerülendő! 

Hashimoto thyreoditis esetén a szervetlen jód belobbanthatja a gyulladási folyamatot, és ez valóban így is van! Az összes olyan dolgot kerülni kell, amiben hozzáadott szervetlen jód található, legyen akár jódozott só, Betad...fertőtlenítő(!), olyan általánosan kapható vitaminkészítmények, amikben jód is található stb. Ám a tapasztalatok (személyes is) azt mutatják, hogy a szerves, természetes formában található jód szerves szelénnel együtt adagolva az esetek legnagyobb hányadában nem okoz problémát, sőt, mivel a jód rengeteg, szervezetünkben zajló folyamathoz szükséges, nem is gondolom, hogy jó irányba vezetne a teljes jódtiltás. Az algák remek szerves jódforrások, viszont nagyon lényeges, hogy ellenőrzött, bio forrásból származzanak, különben a gyakorta magas nehézfémtartalom tovább rontja a mirigy állapotát. 

A folyamatos értékkontroll (TSH, fT3, fT4) nagyon lényeges továbbra is!

Jó egészséget kívánok neked! 


Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy-alulműködésre szeretnék megoldást találni!

Kedves tanácsadónők!

A Ciklusbarát krémet már használom kb. fél éve, a szabálytalan ciklusomat sikerül beállítanom. Elégedett is vagyok a krémmel ezen a téren.  A pajzsmirigy-alulműködésemet sajnos nem sikerült rendezni a krémmel. Mit javasolnátok a számomra? T4, T3 xxxxx, ATPO xxxxx

Legyek türelmes, kitartó és idővel rendeződik, vagy ha mellé még elkezdeném szedni a Ciklusbarát étrend-kiegészítőt, akkor gyorsabb lenne a javulás? Elég elkeseredett vagyok, mert kisbabát szeretnénk, és tudom, hogy a pajzsmirigy működése egy nagyon fontos tényező ebből a szempontból. Néhány nap múlva megyek endokrinológushoz, és félek, hogy gyógyszert akar majd velem szedetni, amit én nagyon nem szeretnék, mivel teljes mértékben gyógyszerellenes vagyok. 

Tudom, hogy lelki oka is lehet ennek a betegségnek, próbálom azt az oldalt is rendbetenni, de szeretném ha javasolnátok valami megoldást a ti termékeitek közül, mert én már csak nektek hiszek. 

Válaszotokat előre is köszönöm!

Üdv.Ági

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Szubklinikus alulműködés, felkészülés a babavárásra

Szia Ági!

Valamiféle rendszerhiba kapcsán nem tudom megjelentetni a legújabb hozzászólásodat, egész egyszerűen nem engedi megnyitni, így "cselezek" és bemásolom egy az egyben ide, a válaszom fölé. Köszönöm a megértésedet!

TEHÁT:  Kedves Tanácsadónők!

TSH értékem xxxx mIU/L, én úgy tudom ez az érték magasabb mint kellene, tehát pajzsmirigy alul-működésem van. Endokrinológushoz néhány nap múlva megyek, ezért is akartam előre tájékozódni, hogy milyen megoldás van a gyógyszeren kívül, amit természeten nem szeretnék szedni. Elsősorban azért is foglalkoztat ez a kérdés, mert kisbabát tervezünk, és, ha nem tévedek, akkor terhesség alatt a TSH-nak jóval alacsonyabbnak kellene lennie. T3: xxxx pmol/L, T4: xxxxpmol/L, ATPO: xxxx IU/mL Nem írtam el az értékeket, ezek a legfrissebb laborvizsgálatom eredményei. Hogy milyen tüneteim vannak: fáradékonyság, fázékonyság nyáron is, lehangoltság, csökkent nemi vágy (33 évesen ez elég aggasztó). Tudom, hogy a pajzsmirigy működését sok minden befolyásolja, és az utóbbi évekbe hála nektek, nagyon sok mindenen változtattam. Sajnos minden káros dolgot még nem tudtam kiiktatni az életemből (pl: stressz), de szerintem egészségesebb életet élek, mint a nagy többség. Reménykedem, hogy tudtok nekem mondani valami megoldást a problémámra. Olyan megoldás érdekelne, amit terhesség esetén is tudok alkalmazni. Hálásan köszönöm a segítségeteket! Üdv. Ági

ÉS A VÁLASZOM:

A TSH értéked valóban magasabb a referencia tartománynál, és az optimális értéknél is jócskán; a T4 szinted pedig nagyon az alsó határon van. Ez kimeríti a szubklinikus alulműködés fogalmát, amit sajnos a tüneteid is alátámasztanak. Mivel az ellenanyagszinted nem emelkedett, így nagy valószínűséggel az alulműködés hátterében nem áll autoimmun folyamat, de ennek biztos kizárására esetlegesen szükség lehet biopsziás mintavételre is.

Fogamzókorú nők esetében a javasolt TSH érték max. 2,5 mIU/l, de babavállalás esetén a legoptimálisabb az 1 körüli érték. Még a bavállalás előtt rendkívül fontos és alapvető rendezni az alulműködést!!!! Az anyai alulműködés meddőséget, valamint számos terhességi szövődményt is okozhat. Már a várandósság maga egy eleve magasabb pajzsmirigy hormonigényű állapot, éppen ezért is nagyon lényeges, hogy rendesen beállított hormonértékekkel kezdjétek el a "projektet"! A várandósság alatt a pajzsmirigy hormontermelése 50%-al növekszik, éppen ezért alapszabályként elmondható, hogy  gyógyszeres kezelés mellett "a már korábban csökken pajzsmirigy működésű terhesekben a tiroxin dózisát feltétlen célszerű emelni a kiindulási érték 50%-val", de ez az érték a várandósság folyamán változhat!! A tiroxinnak a központi idegrendszer fejlődése, valamint normál működése szempontjából is kiemelt szerepe van, így az anyai alulműködés kezelése rendkívül lényeges! A magzat az első 10-12 hétben az anyai keringésből kapja a pajzsmirigyhormont, ami a szervek kifejlődéséhez szükséges, tehát várandósság alatt különösen lényeges a hormonszintek folyamatos ellenőrzése, és ez a TSH, fT3, fT4 szinteket egyaránt, együttesen jelenti!

A nem autoimmun alulműködés oka sok esetben a jódhiány, a krónikus kezeletlen stresszbetegség is lehet. Lényeges, hogy a vérvételen kívül ultrahangos vizsgálat és az egyéb esetleg szükséges vizsgálatok is megtörténjenek! Fontos tudni, van e struma, göbös elváltozás vagy bármilyen más állományt érintő eltérés!

A lelki okok rendbetétele, a stressz megfelelő kezelése alapvető a gyógyuláshoz!! Egy jó kineziológus, egy tapasztalt szakemberrel végzett családállítás valódi segítséget jelenthet!

Amennyiben az endokrinológiai vizsgálatok alkalmával kapott eredmények nem ellenzik, akkor érdemes megpróbálni a nyomelemek pótlásával, a progeszteron szint növelésével és a stresszkezeléssel támogatni a helyes működést, de lényeges szem előtt tartani, hogy ez hosszabb folyamatot jelent! És, mint följebb írtam, nem szabad kezeletlen alulműködéssel belekezdeni a babavállalásba!

A pajzsmirigy helyes működéséhez a jód, a szelén, a cink, a vas, a réz, a magnézium, valamint a D-vitaminok is elengedhetetlenek, lényeges, hogy ezek bevitele szerves, jól hasznosuló formában történjen! A szelén- és a jódhiány általában együtt járnak, és nagyon fontos, hogy egyik pótlása csupán a másikkal együttesen történjen! Ha fennáll vashiány, azt mindenképpen szükséges rendezni!

A Perfect Prenatal már a várandósságra is előkészíti a szervezetedet, emellett cinket, vasat, szelént, jódot és magnéziumot is tartalmaz jól hasznosuló formában, ám a konkrét porbléma kapcsán egyéb kiegészítések is szükségesek lehetnek mellé. A jód pótlására a bio algák (chlorella és spirulina együtt, vagy a barna alga) remek források, szerves szelént még szintén fontos lenne hozzávenni! A magnéziumigény fedezésére az Ősi Magnézium gél vagy koncentrátum tökéletes. Ahogy írtam, az esetleges vashiány kezelése is szükséges, ennek kizárására célszerű a háziorvostól általános vérképre beutalót kérni, kiegészítve erre irányuló paraméterekkel. A D-vitamint K-vitaminnal együtt ajánlott fogyasztani, erre ezt a készítményt tudom javasolni, a PP-ban található mennyiségen felül.

A megfelelő jódpótlás babavárás alatt különösen fontos, ezzel kapcsolatosan kérlek, olvasd el ezt a hozzászólást is!

A lelki úton való induláshoz bemásolom neked Jacques Martel gondolatait az alulműködő pajzsmirigyről: "A pajzsmirigy alulműködése pajzsmirigy-elégtelenséget jelent. (...) A torokcsakra a kommunikációhoz és a kreativitáshoz kapcsolódik. Milyen a kommunikációm saját magammal, a szeretteimmel és a többiekkel? Hogyan juttatom érvényre a kreativitásomat, az elvégzendő feladataimban? A pajzsmirigy alulműködésének az is lehet az oka, hogy képtelen vagyok egy olyan helyzettel szembenézni, amely már többször újra megjelent az életemben, és amellyel szemben tehetetlennek érzem magam, nem tudom, hogyan reagáljak rá. A saját életem irányítója, alkotója vagyok. Magam köré mindenhová harmóniát hintek. Bízva az életben, az életet új szemmel látom. "

A Ciklusbarát krémet ösztrogénes alkatra való adagolással javallot használni, mégpedig a következő módon:

 • A ciklus első felében maca és kapszulázott (!) ligetszépe olaj fogyasztása, majd a ciklus második felétől ezeket felváltani a Ciklusbarát krém kenésével. (Tehát, 28 napos ciklusra számolva a ciklus 1-13. napjáig maca és kapszulázott ligetszépe olaj, a ciklus 14-26. napjáig pedig Ciklusbarát krém)

Érdemes lehet inzulinrezisztencia kizárására irányuló vizsgálatot is végeztetni, mivel a pajzsmirigy alulműködés sok esetben együtt járhat az IR-val, ez pedig a babavállalás szempontjából nézve is lényeges tényezőnek számít. Ezzel kapcsolatban kérlek, ezt olvasd el!

Szép napot és jó egészséget kívánok neked! 

 


Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
B.Kinga's picture

Kérdések az alulműködéssel kapcsolatosan

Szia Ági!

Először is visszakérdezek, mert nem egészen világos a leveledből olvasott információ:

Endokrinológus állapította meg az alulműködésedet? Magas/emelkedett a TSH értéked? Azért kérdezem, mert amit beküldtél anti-TPO értéket, az teljesen normális (vagy elírtad...), a T3, T4-re pedig azt írtad, rendben van. TSH-ról nem írtál semmit, ezért kérdezem, mert így kicsit kavaros...

Milyen panaszaid, tüneteid vannak?

Várom a válaszaidat! Szép napot neked! 

Értékelés: Nincs

Szerves jód?

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni.

Autoimmun thyreoditist diagnosztizáltak nálam 6 éve, ami alulműködéssel párosult 3 éve. Jelenleg 16 hónapos kisfiammal vagyok itthon, aki még szopizik, így segítségetekkel nem merek csak bionom gyógymódokkal próbálkozni. 

Jelenleg Pure Cordyceps kapszulabol 2-t szedek naponta, Omega 3 Halolajjal, K2D3 vitaminnal és Emócióval együtt (ezeket Vali egy korábbi hozzászólásában olvastam). Mit tudnék még fogysztani, ami hatráltatná az autoimmun folymatot, mert sajnos érzem, hogy az alulműködés minden tünete erősödik. 

Illetve szerves jód fogyasztasa javasolt. Miben található szerves jód? Milyen sót javasoltok fogyasztani? Himalája sót szerettem volna, de az endokrinológusom mondta, hogy abban is szervetlen jód van.

Köszönöm a segítségeteket! :)

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Autoimmun pajzsmirigy alulműködés és a szerves jód

Szia Millu!

A szülés utáni tünetfokozódás, állapotromlás oka sok esetben a post partum thyreoditis.

Ez általában a szülés után 3-12 hónappal jelentkezik, és tulajdonképpen a már korábban is fennálló autoimmun pajzsmirigy betegség akut fázisa. A várandósság alatt fennálló "csökkent immunműködés" a baba világrajöttével lényegében megszűnik, így kialakul egy "visszacsapásszerű" akut fellángolás. Ez az esetek nagy részében "ártalmatlan" jelenség, a legtöbb kismama az ebből fakadó panaszokat a fáradtság, kimerültség számlájára írja. Átmeneti túlműködés jelentkezhet tipikus tünetekkel, mint hirtelen fogyás, idegesség, alvási zavarok, szívritmuszavarok. Ezért nagyon lényeges a szülés utáni többszöri, rendszeres kontrollvizsgálat, panaszok esetén pedig azonnali! Hiszen átmeneti túlműködés esetén az aktuális gyógyszeradagot csökkenteni szükséges, majd a gyulladás lezajlása után sok esetben pedig emelni, mivel az állomány károsodásával a hormontermelés is sérülhet. Az anti-TPO emelkedése egy remek mutatója a gyulladásos folyamatnak, valamint ilyenkor célszerű ultrahangos vizsgálatot is végeztetni. Következő várandósság, szülés során a post partum thyreoditis 70%-os valószínűséggel újra jelentkezik majd!

Elképzelhető, hogy nálad is egy lezajlott PPT miatt erősödnek az alulműködés tüntetei! Nem tudom, mikor nézték utoljára az értékeidet, de célszerű lenne mielőbb friss vizsgálatot kérni a TSH, fT3, fT4, anti-TPO szintekre, szükség esetén pedig természetesen módosítani az aktuális gyógyszeradagon!!

Kérlek, olvasd el EZT és EZT a hozzászólást, ezekben termékjavaslatokat is találhatsz!

A szerves-szervetlen jódkérdéssel kapcsolatosan is idézek neked egy korábbi válaszomból: Hashimoto thyroiditis esetén a szervetlen jód belobbanthatja a gyulladási folyamatot, és ez valóban így is van! Az összes olyan dolgot kerülni kell, amiben hozzáadott szervetlen jód található, legyen akár jódozott só, Betad...fertőtlenítő(!), olyan általánosan kapható vitaminkészítmények, amikben jód is található stb. 

Ám a tapasztalatok (személyes is) azt mutatják, hogy a szerves, természetes formában található jód szigorúan szerves szelénnel együtt adagolva az esetek legnagyobb hányadában nem okoz problémát. Idézek neked Chris Kresser könyvéből:"Egyes tanulmányok szerint a szelén védőhatással bír a jód toxicitásával szemben, és megakadályozza az autiommun betegség kialakulását és újboli megjelenését, amit a szelén hiányában a túl sok jód okoz."

A jódot szerves kötésben tartalmazzák például a tengeri algák, mint a chlorella, spirulina és a Kelp tengeri moszat is (barna alga). "A nem tengeri algák jódtartalma nem megbízható,  ugyanis függ attól, hogy az édesvíz, ahol az alga termett olyan helyen van-e, ahol a talaj tartalmaz elegendő jódot, hogy így az ilyen vízben termelt alga is elegendő mértékben tartalmaz kelátos kötésű jódot." Nagyon lényeges, hogy az algák bevizsgált, bio termesztésből származzanak, egyéb esetben akár ellentétes hatást érhetünk el a használatukkal. Ugyanis az algák- ha nem bio termesztésből származnak- általában tele vannak nehézfémekkel, méreganyagokkal, melyek tovább fokozzák a pajzsmirigy gyulladását!! A chlorella-spirulina algákat célszerű együtt fogyasztani.

A szelén, a D-K vitaminok  mellett a természetes magnézium, cink, vas opitmális beviteléről is szükséges gondoskodni! Hashimoto esetében a glutén- és tejmentes étrend és az említett tudnivalók együttes alkalmazásával lehet igazán jó eredményeket elérni!

Szép estét, jó egészséget és boldog babázást neked! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Alul működő pajzsmirigyre ganoderma?

Sziasztok!

Valaki tud nekem arról mondani valamit, hogy az alulműködő pajzsnirigyre jó-e a ganoderma gomba?

köszönöm

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Autoimmun folyamatok és az immunmodulánsok

Szia Angelika!

Amennyiben az alulműködés hátterében autoimmun folyamat áll, az immunmodulánsok alkalmazása (mint a ganoderma) mindenképpen jótékonyan hathat, mivel segíthetnek az autoimmun folyamatok visszaszorításában, hátráltatásában. 

Kérlek, ezt a hozzászólást, valamint a benne linkelt tartalmakat is olvasd el!

Szép estét neked! 

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy alulműködés, nyelési nehézségek

Szia! 

Kb. két hete derült ki,hogy pajzsmirigy alulműködésem van. A történetem a következő: 

Tavaly (2015 augusztusában) egyik este úgy éreztem, mintha nem tudtam volna lenyelni valamit és fulladtam. Kihívtuk a ügyeletes orvost (aki egy pszichológus volt  ) ő megállapította, hogy ez tipikus pánikbetegség és kaptam egy nyugtató injekciót amitől igaz, hogy nyugodt voltam, de továbbra sem tudtam nyelni. Másnap elmentem a háziorvoshoz aki ugyanezt mondta és X...x-ot írt fel. Hát jó.... akkor biztos igazuk van... gondoltam, és elkezdtem szedni a nyugtatót, de nem használt.  Így abbahagytam és kontrolláltam a pánikolást, ment is néhány hónapig. A nyelési nehézség megmaradt, de úgy voltam vele, hogy megtanulok ezzel együtt élni és kész. Viszont egyre fáradékonyabb, gyengébb lettem. Már csak aludtam volna egész nap, ha lehetséges lett volna. Egész télen beteg voltam, el nem múló megfázás, néhány napig jobban voltam, utána visszaesetem és ez így ment tavaszig. Utána a nyelési zavar is rosszabbodott, ezért rászántam magam, hogy elmegyek a háziorvosomhoz. Azt mondta, mandulagyulladás és kaptam beutalót a gégészetre. A gégész nem talált semmit, ezért azt mondta, hogy valószínűleg reflux. Kaptam savlekötőt, amit egy hétig szedtem és borzalmasan rosszul voltam, szédültem, fájt a fejem, már alig tudtam járni, annyira legyengültem. Így ezzel is felhagytam és visszamentem a gégészetre, adott egy másik fajtát. Illetve sikerült rábeszélnem, hogy küldjön már el laborba és nézzenek meg mindent, a pajzsmirigyműködést is, ill. allergia vizsgálatot is kértem.  Az eredmény megmutatta, hogy alulműködésem van,xxxx-ot kaptam egyenlőre 25mikrogramm/nap. Már teljesen boldog voltam, azt mondta a háziorvosom, hogy olyan leszek, mint akit kicseréltek, nem leszek fáradt, gyenge, nem fogok hízni (mert diétával is híztam 53-ról 58kg-ra), nem lesz székrekedésem stb. (mert minden tünetet sikerült produkálnom, mégsem érdekelt senkit a pajzsmirigyem). 2 hete szedem a gyógyszert, voltam nyaki ultrahangon, ahol számtalan kis echodús szemcsét találtak és javasolták a mintavételt belőle. Egy hete elkezdtem szédülni, ami napról napra rosszabbodik, hányingerem van, egy falatot sem tudok enni és nem tudok felkelni az ágyból. Ma voltam az orvosnál, aki megit gégészetre küldött, ott nem találtak semmit, átküldtek a neurológushoz, aki szerint minden rendben, de azért kaptam egy beutalót MRI-re (2 hónapot kell várni!!!!). Könyörgöm, csak szerintem nem normális ez a dolog, vagy mégis meddig kell ezt még húzni, ameddig a mentő visz el vagy rosszabb? Arra is gondoltam, hogy az xxxx-tól vagyok rosszul, de azt mondták, hogy annyira kis adagot szedek, hogy attól nem lehet. Továbbá szedek még -et, amiben jód és szelén is van (bár még nem tudom,hogy nem autoimmun eredetű -e a betegségem), lehet ez okozza a szédülést és a hányingert? Abbahagytam a dohányzást is néhány hónapja, egészségesen táplálkozom (kivéve az utóbbi pár napot), vitaminokat szedek, sportolnék is, ha lenne annyi erőm ill. nem akarnék elájulni újabban. Mi lehet ennek az oka? Sürgősségi beutalóval mehetek a héten végre az endokrinológiára, mert még nem sikerült eddig bejutnom (szintén legalább 2-3 hónap a várakozási idő). Onnan el tudnak küldeni esetleg olyan vizsgálatra, ami megmutatja, hogy mitől szédülök ennyire? Kicsit hosszúra sikerült a levelem, de remélem nem baj, hátha másnak segít abban, hogy hamarabb felismerje a betegségét, mint én!

Várom a választ ill. mások tapasztalataira is kíváncsi lennék!

Köszönöm! 

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Sok-sok megpróbáltatás után...

Szia Nicim88

A történetedről diszkréten ez a véleményem: 

Nagyon szomorú, komolyan mondom! Fiatal nő, tipikus panaszokkal... Talán egyszer eljutunk ide is...

A pm. értékeidet nem jól küldted el. A nyaki ultrahanggal milyen mértékű strumát állapítottak meg?

A saját tapasztalataim pedig igenis azt mutatják, hogy még az ilyen "kis" gyógyszeradag is tud kezdetben ilyen tüneteket és ilyen erősen produkálni. A jó hír az, hogy ez csupán átmeneti, egy idő után szerencsére rendeződni fog! Mivel ezt a mennyiséget valóban nem lehet csökkenteni, ilyenkor az endokrinológus javasolhatja átmenetileg az egy nap gyógyszer egy nap szünet megoldást, de az is lehet, hogy másik típusú gyógyszerre jobban reagálnál.

Ha a neurológiai vizsgálat negatív eredményt adott, akkor a koponya MRI valóban nem sürgető, leginkább "biztos ami biztos" alapon elvégzendő képalkotó vizsgálat. Természetesen, ha a tüneteid rosszabbodnának, egyéb, eddig nem észlelt panaszok jelentkeznének, azt azonnal jelezd a kezelőorvos felé!

Az általad írt készítményt én biztosan nem szedném, több okból kifolyólag sem. A liegetszépe olajat csupán a ciklus első felében javasolt használni; a nem bio forrásból származó algák kifejezetten kártékonyak lehetnek; a szelén forrásáról semmit nem tudunk, valamint amíg nem tudni, milyen stádiumban van a gyulladás (aktív szakasz esetén), addig a plusz jódbevitelt egyenlőre kerülném.

Nagyon lényeges ellenanyag szinteket nézetni (ezt az endokrinológiai szakrendelésen biztosan elvégzik majd), feltérképezni az alulműködés hátterét, ami a legtöbb esetben a Hashimoto thyreoditis. Ez egy autoimmun eredetű krónikus gyulladás, melyet emelkedett anti-TPO szint és egyértelmű UH-kép kísér. A Hashimoto th. sajnos családi halmozódást mutat, valamint fiatal-középkorú nők esetében egyre gyakoribb elváltozásnak számít. A krónikus gyulladás, a pajzsmirigy szövetei ellen termelt ellenanyagok lassan, de annál biztosabban teszik tönkre a pajzsmirigy állományát és hormontermelését, mely alulműködéshez, szubklinikus alulműködéshez vezethet, ez pedig kezeletlen esetben semmiképp sem elhanyagolható kockázatokat rejt magában. A

Kérlek, ezzel kapcsolatosan ezt, ezt és ezt a hozzászólást olvasd el figyelmesen, ezekben ajánlott termékeket, lelki háttérrel kapcsolatos gondolatokat és egyéb hasznos információkat is találhatsz! 

Mielőbbi jobbulást és jó egészséget neked! Írj majd, hogy vagy, mit javasolt, mit mondott az endokrinológus a rendelésen! 

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Pajzsmirigy alulműködés

Szia!

Nálam mostanság derült ki, hogy hypothyreosis betegségem van. IVF program alatt derült ki, az orvos még nem akar thiroxinra ráállítani. Tudnál nekem ajánlani valamilyen készítményt, amit addig tudnék rá szedni, hogy jobban érezzem magam? Köszönöm!

Virág

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Alulműködő pajzsmirigyre

Szia Virág!

Első körben azt javasolnám neked, keress fel egy endokrinológust, kérd ki az ő véleményét is ezzel kapcsolatosan.

Fontos azt is kideríteni, mi áll az alulműködés hátterében (Hashimoto, göbös elváltozás stb.)! Ellenanyagokat vizsgáltak nálad?

Kérlek, olvasd el figyelmesen EZT, EZT és EZT a hozzászólást, ezekben sok lényeges, ide vontakozó információt találhatsz!

Szép napot kívánok neked! 

Értékelés: Nincs

Ősz hajszál ksifiúnál

Sziasztok. 3 éves kisfiam hajában találtam egy ősz hajszálat, utalhat ez pajzsmirigy problémára? Spirulinát rendszeresen kap, talán túl sok a jód? Köszönöm a választ.

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Őszülés gyerekkorban

Szia Ágnes!

Ha a családban nem fordult elő a felmenő ágon a korai őszülés, akkor mindenképp érdemes utána járni, mi lehet a háttérben. Gyerekkorban az alábbiak okozhatnak őszülést:

 • krónikus gyulladás
 • vérképzőszervi elváltozás
 • pajzsmirigy alulműködés
 • vitamin-, és ásványi anyag hiány (elsősorban B12 és szelén)
 • és a lelki oldalt nézve, a lelki megrázkódtatás, stressz is okozhat hirtelen őszülést.

Érdemes a gyerekorvostól beutalót kérni egy komplett laborvizsgálatra (vér, vizelet), valamint fogászati szűrést is.

A spirulina alga - épp ellenkezőleg - inkább segíthet a korai őszülés megállításában. Egyébként miért szedi a kisfiú, általános vitaminpótlás, vagy esetleg nem fogyaszt húst, azért?

Értékelés: Nincs

Őszülés kisfiúnál

Kedves Betty!

Köszönöm gyors válaszod. Nincs korai őszülés a családban, és stressz sem érte, legalábbis úgy hiszem, semmi különös nem történt ami miatt kialakulhatott volna. Bölcsibe-oviba nem jár.

Kisfiamnak spirulinát elsősorban azért adok, mert a kezdetektől elutasítja a húst. Odafigyelünk a táplálkozásra, amit szokott kapni vitaminpótlás miatt, az a manómanna, spirulina, zöldárpa, C-vitamin, D-vitamin. 

A gyermekkori őszülésről azt olvastam, hogy pajzsmirigy túlműködés lehet az oka. Jó pár hónapja küzdünk vele, h a fütyije időnként begyullad. Letapadása van, és az orvos egy szteroidos kenőcsöt javasolt, amitől hihetetlenül begyulladt 3 nap után, azóta nem jutunk előrébb. Gyulladás esetén egy jód tartalmú fertőtlenítő oldatot javasoltak az orvosok. Mivel gyakran használtam, plusz a spirulina is magas jód tartalmú, gondoltam sok a jód, ami bezavarhatott és emiatt alakulhatott ki esetleg pajzsmirigy túlműködés, ami az ősz hajszálat eredményezte. 

Vérképet a napokban csináltunk, a fehérvérsejtszám alacsony nagyon, de ez lehet vírustól, mert a napokban lázas volt. Vizelet negatív.

Egyébként B12 pótlásra mit tudnál javasolni?

Előre is köszönöm.

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Alkalmasak-e az algák B12 vitamin pótlására?

Szia Ágnes!

Letapadásra/fitymaszűkületre sokan eredményesen használják a Stadelmann Gátmasszázsolajat. Próbálkoztatok vele? Szerintem egy próbát mindenképp megérne. A gyulladás lehúzására, hámosításra és fertőtlenítésre is kiváló a Stadelmann Rózsa-teafa sebbalzsam vagy a Sebolaj. Ez egyébként is hasznos, ha mindig megtalálható a házipatikában, nekünk már számtalanszor segített.

A szteroidos készítményeket csak nagyon indokolt esetben lehetne használni, mivel csúnyán belekontárkodhat a hormonrendszerbe. Sajnos, a gyerekeknek is játszi könnyedsséggel írogatják fel.

A fehérvérsejtszám valószínű a vírusfertőzés miatt volt magas, ez ilyenkor teljesen normális. Érdemes lenne valamilyen béta glükán tartalmú készítményt (pl. Manó Manna Elixír, Bioconnect) adni a kisfiúnak, ami az egyik legjobb immunmoduláló, gyulladás esetén is hasznos (a D3-vitamin is!).

A ma napig megoszlanak a vélemények arról, hogy az algák szedése pótolja-e a B12 vitamint. Nos, egyre több tanulmány állítja, hogy sajnos az algák - bár kitűnő tápanyagforrásnak bizonyulnak - de B12 pótlásra nem megfelelőek - erre leginkább az állati eredetű élelmiszerek és a vitaminkészítmények alkalmasak.

"{...}Egy másik "radioanalízisként" ismert vizsgálati eljárás arra a következtetésre jutott, hogy a mikroalgákban csupán a mikrobiológiai viszgálatokban mért B12 mennyiség 20 százaléka található meg; a fennmaradó 80 százalék általában B12 analógnak tekinthető. De a mikroalgák még akkor is kitűnő B12-forrásnak számítanának, ha a fennmaradó 20 százalék igaz lenne. Ám a B12-hiány ellensúlyozására nem bizonyulnak hatékonynak, amiből arra lehet következtetni, hogy az analógok megakadályozhatják a valódi B12 felszvódását a szervezetbe." (American Journal of Clinical Nutrition 1995 október)

Ha a kisfiad teljesen elutasítja a húst, májat stb., akkor viszont hetente néhányszor adj neki a fermentált B-Food Complexből. Már heti 50 mcg B12 vitamin pótolhatja a hiányt.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Pajzsmirigy alulműködés terhesség alatt

Kedves csapat!

Meg szeretném kérdezni, hogy kismamáknak pajzsmirigy alulműködésre is csak 3hétig szabad szedni a sárgabarackmag-olajat? 

Köszönöm válaszotok előre is. 

Üdv.: Erika

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Alulműködő pajzsmirigy babavárás alatt

Szia Erika!

A várandósság első időszakában a magzat az anyai keringésből kapja a növekedéséhez, fejlődéséhez elengedhetetlen pajzsmirigy hormonokat, így különösen lényeges az esetleges anyai alulműködés kizárása, folyamatos ellenőrzése és szükség esetén a megfelelő kezelése is!

Kérlek, ezt a hozzászólást olvasd el figyelmesen, ebben ajánlott termékeket is találhatsz!

A Sárgabarackmagbél-olaj fogyasztása valóban csak kúraszerűen javallot, vagyis egy üvegnyi mennyiség elfogyasztása után annyi hét szünetet szükséges tartani, míg a készítményt magát szedted. Várandósság alatt is fogyasztható, de ahogy fentebb már írtam, a rendszeres ellenőrzés és szükség esetén az alulműködés kezelése babavárás alatt nagyon lényeges!

Szép napot és jó egészséget nektek! 

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy alulműködésre Cordyceps?

Sziasztok :)

Mennyire javasolt a cordyceps szedés pajzsmirigy alulműködés esetén? A pajzsmirigy működésének támogatására, valamint az alulmműködés miatt kialakult panaszok enyhítésére?

Előre is köszönöm :)

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Cordyceps a pajzsmirigy támogatására

Szia Ildikó!

A Tiszta Cordyceps remek választás, ha az alulműködés autoimmun alapokon nyugszik (Hashimoto, Basedow). 

Kérlek, olvasd el eztezt, és ezt a hozzászólást a kérdéseddel kapcsolatosan!

Szép napot neked! 

Értékelés: Nincs

Elixírek, Hashimoto

Kedves Kinga!

Szeretnék beszámolni neked arról, hogy 3 havi hormon szedése után a TSH értékem xxx-ről lement xxx-re.

Persze  a gyógyszer mellett szedem a gyógygombát, szelént, k2d3-t is.

A ligetszépét és a ciklusbarátkrémet már elhagytam, ugyanis a hőhulámok békén hagynak egy ideje.

Sajnos viszont stresszes időszak tört rám magas szívdobogással egybekötve. Erre elkezdetem a homeopátiás seda...pc-t  és ciromfűteát inni. (Jövőhéten megyek kineziológushoz.)

Azt szeretném kérdezni, hogy ezek mellett az alma és nyír elixirek szedése nem lenne-e szeinted zavaró?

Közben az jutott eszembe, hogy vettem macát is, de még nem nyitottam ki. És ez?

Köszönettel: Ilona

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
B.Kinga's picture

Nagyon örülök!!!

Kedves Ilona!

Nagyon örülök neki!!!!!!! Ezek tényleg nagyon jó hírek!!! 

Az elixíreket használd nyugodtan, akár mind a két félét is, ha úgy érzed, segítségedre lehetnek!

A nyír rügyelixírről mostanában jelent meg egy nagyon szép írás, érdemes elolvasni!

Jól emlékszem, hogy menstruálsz még, ugye? Ebben az esetben a macát számodra mindenképpen úgy javasolnám használni, hogy csupán a ciklus első felében fogyaszd, a második ciklusfélben pedig váltsd fel a Ciklusbarát krém kenésével.

Érdemesebb lehet azonban végigcsinálnod egy barátcserje kúrát most a maca helyett, ugyanis a barátcserje csökkentheti az anti-TPO szintjét, valamint változókori panaszok, hőhullámok esetében is nagy segítséget jelenthet. Arra figyelj, hogy  hogy bizonyos termékek nagyon alacsony barátcserje tartalommal bírnak (pl. 20 mg kivonat), holott 300-400 mg hatóanyag tartalmú remek készítmények is vannak a piacon!3-6 hónapos kúra ajánlott!

A szelént, gyógygombát, K2D3 használatát folytasd továbbra is!

Csupa szépet kívánok neked!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Elegendő a jódmennyiség az egészséges babváráshoz?

Sziasztok!

Terhesvitamint szedem a kezdetektol (31. hetes vagyok), es most valamiert alacsony lett a T4. Elviekben elegendo jodot tartalmaz ez a keszitmeny, ugye? Az eloirt adagot nem emelhetem, van otletetek, mivel tudnam emelni megis a jod bevitelet? Egyebkent soha nem volt pajzsmirigy problemam, csak alapos a dokim es 4 hetente a vercukor mellett (IR-m van) ezt is nezi :)

Koszonettel, Barni

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Elég e a bevitt jód mennyisége?

Szia Barni!

Az anyai jódhiány gyakran göbös elváltozásokat okoz a mirigyállományban. Magyarország jelentős része amúgy is jódhiányos területnek számít, ezen felül várandósság és szoptatás alatt különösen fontos a folyamatos jódpótlás, nem elég a táplálkozással bevitt mennyiség! (Az endokrinológusok ez idő alatt plusz 200 mikrogramm bevitelét javasolják.)  Babavárás előtt/alatt- és a szoptatás időszakában is jó eséllyel biztosíthatod a megfelelő vitamin- és ásványi anyag (beleértve az optimális jódmennyiséget is) bevitelt a Perfect Prenatal kismamavitamin és a Huminiqum együttes szedésével! Kérlek, ezzel kapcsolatosan mindenképpen egyeztess a kezelőorvosoddal, kérd ki a véleményét, hiszen az értékeid, előzményeid figyelembe vételével ő fog tudni érdemben válaszolni a kérdéseidre!

Nagyon lényeges, hogy a jódot szerves, jól hasznosuló formában juttassuk be a szervezetünkbe!

Maga a várandósság egy eleve magasabb pajzsmirigyhormon igényű állapot: a várandósság alatt a pajzsmirigy hormontermelése 50%-al növekszik, a mirigyállomány méretét tekintve is változások figyelhetőek meg. A csökkent jódbevitel hatására a kismama hormontermelése alacsonyabb lehet a szükségesnél. A tiroxinnak a központi idegrendszer fejlődése, valamint normál működése szempontjából is kiemelt szerepe van, így az anyai alulműködés kezelése rendkívül lényeges. A magzat az első 10-12 hétben az anyai keringésből kapja a pajzsmirigyhormont, ami a szervek kifejlődéséhez szükséges. Éppen ezért, a vérvétel eredményét is mutasd meg a kezelőorvosodnak, ő tudni fogja, szükséges e bármit módosítani az eddigi kezelések tekintetében!  

Csupa szépet és boldog babázást kívánok neked! 

 


Értékelés: Nincs

Megyek ismet vérvételre

Kedves Kinga, Koszonom a valaszt, a heten megyek ismet vervetelre (nathas voltam 2 hetig, ezert azt javasolta az endokrinologus hogy ismeteljuk meg) remelhetoleg csak a betegseg torzitotta az eredmenyt

Értékelés: Nincs

Szoptatás mellett pajzsmirigy túlműködésre

Segitseget szeretnek kerni, mit ajanlotok szules utani eros pajzsmirigy tulmukodesre? Meg szoptatok, 5 honapos a kisfiam. Kaptam gyogyszert endorkinologustol, de nem vagyok gyogyszerparti es szeretnem termeszetes uton visszaallitani. Neztem az oldalon az erre ajanlott termekeket, kerlek, segirsetek abban, hogy melyik a leghatekonyabb?

Nagyon koszonom!

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Túlműködő pajzsmirigy esetén

Szia sophyzim!

Gratulálok a kicsi babádhoz!! 

Voltak korábban is pajzsmirigy problámáid? Mit jelent az, hogy erős túlműködés? Mi a diagnózisod- mi a túlműködés háttere: Basedow- kór? Esetleg post partum thyreoditis? Forró göb? Szedtél már korábban gyógyszert a pajzsmirigyedre? Ellenanyagaidat vizsgálták?

Amennyiben a túlműködés hátterében Basedow-kór áll, kérlek, olvasd el ezt a hozzászólást! Ebben magáról a betegségről, az ajánlott kiegészítőkről is bővebb információkat kaphatsz. Az ajánlott kiegészítőket szoptatás alatt is bátran fogyaszthatod!

A post partum thyroiditis-ről pedig ebben a hozzászólásban olvashatsz.

A gyógyuláshoz elengedhetetlen a glutént és az állati tejtermékeket teljes mértékben nélkülöző diéta, ám a gluténmentes diéta megkezdése előtt mindenképpen javaslom a vérből történő cöliákia szűrést is! A cöliákia sokszor társul a pajzsmirigy autoimmun elváltozásaival, gyakran tünetmentes latens, csendes formákban van csak jelen- sok esetben pont emiatt csupán szűrés során derül fény a fennállására, ám az imént említett okok miatt a pm. autoimmun elváltozásai esetén feltétlenül célszerű kizárni a jelenlétét! A diéta megkezdése utáni vérvétel álnegatív eredményt adhat, így még annak elindítása előtt javasolt a cöliákia szűrővizsgálat elvégzése! (Privát úton is levetetheted a vért, 4-5000 forint önköltségű vizsgálatról beszélünk.)

Jó egészséget és boldog babázást kívánok neked!

Értékelés: Nincs

Pajzsmirigy alulműködés esetén maca, progeszteron krém?

Üdvözlöm!

Pajzsmirigy alulmüködesem van (Hashimoto thyreoiditis). A menzesszel minden rendben, idöre jön, pár napig tart es fajdalommentes. A peteéréskor szokott inkább alhasi fájdalmam lenni. Mindenden más tünetem megvan amit a pajzsmirigy alulmüködes produkál. Szedjem vagy ne szedjem a zselatinizalt Maca  terméket, illetve a krémmel szemezek, de, ha rendben van a havi ciklusom akkor minek?! Vagy... várom válaszát. 

Ildikó

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Miért érdemes Ciklusbarát krémet használni Hashimoto esetén?

Szia Ildikó!

A pajzsmirigy alulműködése alapvetően progeszteronhiányos állapot, így mindenképpen célszerű ez esetben használni a Ciklusbarát krémet, még akkor is, ha a menstruációs ciklus szabályos. Vizsgálatokkal alátámasztott tény, hogy az ösztrogénszint ingadozása súlyosbítja a Hashimoto thyreoditis-t. Ennek kivédésére a Ciklusbarát krém és a maca használata megoldást jelenthetnek! A fájdalmas peteérés sem feltétlenül elfogadható jelenség: bár nem valószínű, hogy aggodalomra okot adó dolog állna a hátterében, de mindenesetre némi hormonális egyensúlytalanságot már önmagában is feltételez.

A maca szépen kiegészíti a Ciklusbarát krém hatását, pajzsmirigy gyógyszeres kezelése esetén is bátran szedhető.

A Supercritical Omega 7 kapszula szintén remek választás, a peteérés fájdalmainak megszűntetésében is erőteljes támogatást nyújthat!

Női hormonzavarok esetén a Triomed Vénusz medál használata is segítséget jelenthet, működési elvéről- a milliméteres hullámterápiáról- ebben a cikkben részletesebben olvashatsz!

Hashimoto thyreoditis esetén a szerves szelén, valamint a D-K vitaminok szedése egyenesen "kötelező", arra is figyelj, hogy szerves jód fogyasztása mindig szerves szelén együttes használatával történjen!

További információkat, termékjavaslatokat a cikk alatt lévő hozzászólásokban bőséggel találhatsz!

Szép napot, jó egészséget neked! 

Értékelés: Nincs
Révész Kara Ildikó's picture

Alulműködő pajzsmirigy és a galaj

Szia!

Nőgyógyászom küldött el pajzsmirigy vizsgálatra azért, mert nem sikerült teherbe esnem. Megjegyzem, az ultrahangos vizsgálaton mindkét petefészekben cisztákat látott.

A pajzsmirigy eredményeim:TSH:xxx, T3:xxx, T4:xxx, Anti TPO:xxx. Az ultrahangos vizsgálat: Hypothyreoidsmus prim. subclinicus. Valamint még azt mondta a doki, hogy krónikus gyulladás látható, de nincsenek göbök.

Ő E....... tablettát írt fel 1x1, reggel.

Magamról: kb két éve, hogy erre az oldalra találtam. Azóta napi rendszerességgel eszem csírákat: búza, retek, görögszéna, lucerna, köles. Magam sütöm a kenyeret, nem fogyasztok cukrot. Iszom a Huminiqumot, Emóciót, útifű maghéjat. Októberban elvégeztem az AVIVA tanfolyamot, azóta rendszeresen tornázom. Előtte próbáltam jógagyakorlatokat pl. az öt tibetit csináltam, meg a gyertyát, mivel ez jó pajzsmirigyre. Most ezeket nem csinálom, mert az oktató azt mondta, hogy az aviva gyakorlatok után 36 óráig mást nem szabad csinálni. Naponta iszom a galajteát is.

Mindezek után sem érzem a legjobban magam. Sokszor vagyok borúlátó. Amikor életmódot változtattam, látványosan leadtam 15 kilót, de azóta nem megy lejebb semmi, pedig van még felesleg. A babaprojekt sem akar sikerülni. Megjegyzem, anyukám, nővérem is pajzsmirigy alulműködésben szenved. Iszok még halolajat is. Pozitív azonban az, hogy menstruáció előtti fejfájás, hiszti, erős vérzés, görcs már a múlté.

Bocsánat, ha túl hosszúra sikeredett. Kérdésem az, hogy mivel még nem kezdtem el a doki által felírt gyógyszert szedni, hogy csak gyógyszeresen tudom helyrehozni a pajzsmirigyem, vagy lehet valami természetes kiegészítőkkel. Én arra godoltam, hogy kipréselem a galajt, és annak levét iszom. Valamint, hogy rendszeresen fogyasztok brazildiót. Csirák közül a fent említetteket mind ehetem? És a brokkoli csíra? Egy helyen azt olvastam, hogy ebben vannak golyvaképzőanyagok.

Előre is köszönöm a tanácsokat: Ildikó

 

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Sikertelen babavárás, Hashimoto thyreoditis, cisztás petefészkek

Szia Ildikó!

A primer pajzsmirigy-elégtelenség leggyakoribb oka a Hashimoto thyreoditis, ami autoimmun eredetű krónikus gyulladás, melyet esetedben az emelkedett anti-TPO szint és az egyértelmű UH-kép is megerősít. A Hashimoto th. sajnos- ahogy írod is- családi halmozódást mutat, valamint fiatal-középkorú nők esetében egyre gyakoribb elváltozásnak számít. A krónikus gyulladás, a pajzsmirigy szövetei ellen termelt ellenanyagok lassan, de annál biztosabban teszik tönkre a pajzsmirigy állományát és hormontermelését, mely alulműködéshez, szubklinikus alulműködéshez vezethet (ahogy nálad is), ez pedig kezeletlen esetben semmiképp sem elhanyagolható kockázatokat rejt magában.

A betegség- orvosok által is elismerten- lelki és stressz-tényezőkhöz is egyértelműen köthető a jódhiányon, az életmódon és a családi "örökségen" túl.

A Hashimoto thyroiditissel kapcsolatosan kérlek, olvasd el ezt a hozzászólást, amiben az ajánlott természetes kiegészítő készítményeket is megtalálhatod!

Az ott felsoroltakon kívül még a szelén (szintén szerves formában) emelt dózisú bevitele nagyon jótékonyan hat a pajzsmirigyre, autoimmun elváltozások esetében pedig kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mivel a pajzsmirigy megfelelő működéséhez szükség van a jodotironin 5-dejodináz szeléntartalmú enzimre is. 

Endokrinológiai, hormonális elváltozások esetében a Triomed Vénusz medál használata is segítséget jelenthet. A Triomed család működési elvéről, a milliméteres hullámterápiáról, ebben a cikkben részletesebben is olvashatsz!

A gyógyuláshoz vezető úton az egyik leglényegesebb lépés a lelki háttér rendbetétele! Jacques Martel (Lelki eredetű betegségek lexikona) így ír a pajzsmirigy alulműködéséről: "A pajzsmirigy alulműködése pajzsmirigy-elégtelenséget jelent. A betegség az összes anyagcserefolyamat lelassulásával és olykor golyva képződésével, vagyis a pajzsmirigy megnagyobbodásával jár. (...). Fizikai okai között az immunrendszer rendellenes működését említhetjük. A pajzsmirigyet pajzsmirigygyulladás teszi tönkre, amelynek következtében mirigyet támadó antitestek termelődnek (...). A koleszterinszint megnövekszik, fáradtság, izomfájdalmak jöhetnek létre, a végtagok zsibbadását vagy hidegséget, székrekedést és a reflexek tompulását okozhatja. Elkeseredettség is úrrá lehet rajtam, amely mogorvává tehet engem, és a meg nem értettség érzését válthatja ki belőlem. A testem riadót fúj. A metafizikus okok ugyanúgy jelentősek. A torokcsakra a kommunikációhoz és a kreativitáshoz kapcsolódik. Milyen a kommunikációm saját magammal, a szeretteimmel és a többiekkel? Hogyan juttatom érvényre a kreativitásomat, az elvégzendő feladataimban? A pajzsmirigy alulműködésének az is lehet az oka, hogy képtelen vagyok egy olyan helyzettel szembenézni, amely már többször újra megjelent az életemben, és amellyel szemben tehetetlennek érzem magam, nem tudom, hogyan reagáljak rá. A saját életem irányítója, alkotója vagyok. Magam köré mindenhová harmóniát hintek. Bízva az életben, az életet új szemmel látom."

Az okok felderítésében, megértésében egy jó kineziológus, egy megfelelő, tapasztalt szakemberrel végzett családállítás, pszichoanalitukus terápia nagyon-nagyon sokat segíthet!

A pajzsmirigy alulműködése, szubklinikus alulműködése valamilyen módon mindenképpen kezelendő állapotok! Kezeletlen esetekben a szív-érrendszeri kockázat, valamint a menstruációs zavarok, következményes meddőség, vetélés, magzati retardációk kockázata is jelentősen növekszik!

Azonban a leveledet olvasva felvetődött bennem egyéb eltérések lehetősége is.  Ezt írod: "ultrahangos vizsgálaton mindkét petefészekben cisztákat látott". Én arra bíztatnálak, még a babvállalás előtt feltétlenül járj ennek alaposabban utána! Ugyanis a ciszták kialakulásának hátterében is állhatnak megtermékenyülést gátló okok, melyek ezen túlmenően igen komoly kockázatokat is rejtenek magukban.

A PCOS nők körében sajnos "népbetegségnek" számít, hátterében minden esetben valamilyen fokú inzulinrezisztencia áll. Ezzel kapcsolatosan kérlek, nagyon alaposan olvasd át ezt a hozzászólást és a benne található csatolt tartalmakat is!

A Hashimoto thyreoiditis előszeretettel társul IR-val, valamint az ennek talaján kialakuló PCOS-val is!

A PCOS nőgyógyászati vonatkozásai ellenére nem nőgyógyászati betegség, így különösen lényeges, hogy a vizsgálatokat, kezelési tervet belgyógyász-endokrinológus irányítsa

Minden rendben lesz, ne aggódj! Amint megvannak az okok, a megoldások is jönnek velük együtt! Meg a jól megérdemelt boldog és egészséges babavárás is!

Csupa szépet kívánok neked! 

 

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Révész Kara Ildikó's picture

Köszönöm.

köszönöm.

Értékelés: Nincs

Autoimmun pajzsmirigy betegségem van...

Sziasztok!

Autoimmun pajzsmirigy betegségem van (Hashimoto). Milyen készítmények szedését ajánljátok? Találtam a BioConnect kapszulát, de ezen kívűl mivel erősíthetném az immunrendszerem?

Köszönöm, üdvözlettel: Piros

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Természetes készítmények Hashimoto thyreoditis esetében

Szia Piros! 

Kérlek, olvasd el ezt a hozzászólást, ebben a Hashimoto thyreoditis esetén javasolt természetes készítményeket is megtalálhatod. Az ott felsoroltakon kívül még a szelén (szintén szerves formában) emelt dózisú bevitele nagyon jótékonyan hat a pajzsmirigyre, autoimmun elváltozások esetében pedig kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mivel a pajzsmirigy megfelelő működéséhez szükség van a jodotironin 5-dejodináz szeléntartalmú enzimre is. 

Endokrinológiai, hormonális elváltozások esetében a Triomed Vénusz medál használata is segítséget jelenthet. A Triomed család működési elvéről, a milliméteres hullámterápiáról, ebben a cikkben részletesebben is olvashatsz!

Szép napot kívánok neked! 

Értékelés: Nincs

Hasimoto esetén Feketedió tinktúra szedhető?

Hasimoto, autoimmun pajzsmirigy alulműködés esetén vajon lehet feketedió cseppeket szedni? A jód bevitelét ezen állapotban nem ajánlják,sőt inkább kerülendő, de méregtelenítés miatt szükséges lenne a használata.

Válaszotokat előre is köszönöm:

                                                        Judit

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Feketedió tinktúra Hasimoto esetén szedhető

Szia!

Érdemes elolvasni a terméknél található Szakirodalom fülecskét is.  Itt az áll: "A feketedió természetes jód tartalma magas ezért pajzsmirigy problémák esetén is eredményesen használható."

Szerves jódot lehet fogyasztani pajzsmirigy problémák esetén, csak a szervetlen jóddal vannak gondok, ezzel kapcsolatban bemásolom Neked ide Vali egy régebbi választ:

"Autoimmun pajzsmirigy és a jód

CSAK a hozzáadott jódot kerüld! Azok az élelmiszerek, amelyek természetes formában tartalmaznak jódot (hozzátenném, hogy szinte mindenben van elemi mennyiségben), nyugodtan fogyaszthatod, sőt annyira kimondottan szükséged van.

Saját tapasztalataink - még ha ellent mondanak is a hivatalos álláspontnak - azt támasztják alá, hogy az izolált jódbevitel kimondottan káros az autoimmun pajzsmirigyeseknek, míg a természetes jódtartalmú élelmiszerek viszont nagyon kedvezően hatnak, mint pl. a hal- és algaszármazékok. Óriási hibának tartom, hogy egyes dietetikusok mindenféle halról és halolajról letiltják a beteget, ugyanis a halolajban lévő EPA típusú omega 3 zsírsav nélkül rohamosan elkezd romlani az autoimmun betegek állapota. Az a baj, hogy a mai modern orvoslás nem a táplálékok hatását nézi egyben, hanem csak bizonyos izolált hatóanyagokat vizsgál, és nem veszik számításba, hogy ugyanaz a hatóanyag egyik élelmiszerben így, a másikban meg úgy viselkedik. Mindez attól függ, hogy milyen egyéb hatóanyagok állnak mellette.

Párom is autoimmun pajzsmirigyes, és tökéletesen tünetmentes, amióta issza az algát, és eszi a SynergyTech halolajat, valamint a BioConnenctet. Ha ezt egy orvos hallaná, akkor a kardjába dőlne!(.....)  Pedig az algák tele vannak jóddal.

Félre ne érts, nem akarlak rábeszélni semmire, csak az érem másik oldalát is meg akartam mutatni."

Értékelés: Nincs

Más készítményekkel együtt?

Sziasztok!

Rendeltem Huminiqum szirupot, halolajat és K2D3 komplexet, illetve a Propolisz tinktúrát. Érdeklődöm, hogy ezeket együtt ugye szabad szednem? Alulműködik a pajzsmirigyem (gyógyszert szedek), emiatt is kezdeném el a propoliszt. Azt már tudom, hogy a Huminiqumot a pm gyógyszer után 4-6 órával vegyem csak be, de ez a kitétel a többire nem vonatkozik, ugye? Ja igen, és szoptatós anyuka vagyok (9 hós babával). 

Baba témakörben hol tudnék kérdezni? Van esetleg lehetőség e-mailben érdeklődni? Csak azért, mert nem szeretném itt az oldalt nem idevonatkozó tartalommal foglalni.

Köszönöm a választ, 

Fragol

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Alulműködő pajzsmirigy, szoptatás

Szia Fragol!

Igen, az általad kérdezet készítmények szedhetőek bátran együtt, szoptatás alatt is. Pajzsmirigy betegségek esetén a D-K vitamin szinte kötelező!!

Levothyroxine készítmények esetén nagyon lényeges, hogy a gyógyszer bevétele felkelés után, éhgyomorra történjen, minimális víz segítségével. A bevétel után minimum fél órán keresztül nem ajánlott semmit inni-enni a megfelelő felszívódás érdekében! 

Igazad van, a Huminiqum-mal célszerű várni legalább 4-6 órát, és a többi felsorolt termék esetében nincs ilyen típusú megkötés. 

A pajzsmirigy alulműködés kiegészítő kezelésével kapcsolatosan kérlek, olvasd el ezt a hozzászólást is!

Babás témakörben is bátran tedd fel a kérdésedet itt az oldalon, a megfelelő cikk alatti hozzászólásként (pl. Gyermekmegőrző)!

Szép napot kívánok neked! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Melyik macát?

Sziasztok!

Légyszí segítsetek,pajzsmirigy alulmüködésre melyik Macát ajánljátok, csak mert látom, hogy a PlanetBIO-s termék alatt nem ugyanazt írja mint a por formaban lévők alatt!?

Előre is köszi! :)

Értékelés: Nincs

Maca és pajzsmirigy

Szia Zsuzsa,

Bármelyik macát választhatod a Bionom biobolt kínálatából, mind kiváló minőség, a kiszerelése, származása és fajtája lehet más. Maca gyökér, az inkák ginzengje cikkben olvashatsz róla bővebben. Maca egy adaptogén, így hosszabb idő kellhet míg igazán kifejti a hatását.

Pajzsmirigy alulműködéssel kapcsolatban a fenti cikket és az alatta lévő tanácsokat érdemes elolvasnod.

Értékelés: Nincs

Göbök a pajzsmirigyben várandósság alatt

Sziasztok!

Kismama vagyok és a kismamavitamint szedtem/ szedem majd végig.

Vannak a pajzsmirigyemben göbök.  Ezenkívül normofunckiós, tehát gyógyszert nem szedek rá. Endokrinológus ajánlotta, hogy szedjek szelént, mert az segíthet regenerálni a pajzsmirigyemet, és ebben a készítményben van is megfelelő adag, viszont ettől függetlenül tudnék tenni valamit ennek védelmében?  
(azért aggódom most kicsit jobban, mert az első terhességem után jöttek elő és nem szeretném, ha rosszabbodna ...)
Ittam egy évig Gyi bácsi féle közönséges galajt, de nem szeretném most azzal esetleg megkeverni a hormonháztartásomat.
Ismertek ebből a gyógynövényből krémet nyakra? 

Vagy gondolok olyanra, hogy heti 2x-3x tehetek "nagyobb" adagot a tökmagolajból a salátámra? Azt, úgy tudom, hogy szelén tartalmú?! (Ráadásul a szomszédomban van Nemesvámos.) 

Köszönöm a tanácsokat! 
 

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel