Enzim táplálkozás - Kulcs a fiatalság megőrzéséhez és az élet meghosszabbításához (Dr. Edward Howell)

Dr. Edward Howell biokémikus, táplálkozás-kutató 50 évnyi kutatómunkája eredményeként, a vitaminok és ásványi anyagok felfedezése óta a legjelentősebb táplálkozás-tudományi felismerésre jutott: egészségünk romlásának elsődleges oka enzimszegény étrendünk. Az enzimek lényege a biológiai erő, melyet a tudomány jelenleg még sem mérni, sem szintetizálni nem képes.

Az enzimek nemcsak kémiai, hanem biológiai szinten is működnek. Ők szolgáltatják számunkra azt az energiát, amit életenergiának, életerőnek, vitalitásnak is nevezhetünk. E nélkül az ember pusztán vitaminokból, ásványi anyagokból, vízből és fehérjéből álló élettelen vegyianyag-rakás lenne.

A tudomány mára már sok ezer enzimet azonosított, de vélhetően még több az, amit nem ismerünk. Ezek közül az ún. anyagcsere enzimek működtetik testünket, az emésztőenzimek dolgozzák fel táplálékunkat, s a nyers ételekben található táplálékenzimek azok, melyek segítik / segítenék élelmünk tökéletes megemésztését.

Születésünkkor mindannyian egy korlátozott mennyiségű enzim-energiával jövünk világra. Ennek az adagnak ki kell tartania életünk végéig. Minél gyorsabban használjuk el enzim-készletünket, annál rövidebb ideig élünk, ennek ellenére életünk során mindvégig meggondolatlanul pazarlunk.

Életünkben az enzimek kiemelt szerepét bizonyítja, hogy minden tevékenységünkhöz, karunk megmozdításához, a teljes anyagcseréhez, sőt még a gondolkodáshoz is enzimek kellenek. Élelmünk megemésztése is kizárólag enzimek révén lehetséges. Noha emésztőszerveink maguk is termelnek belsőleg valamennyi enzimet, a tökéletes emésztéshez, egészségünk megőrzéséhez a táplálékokban rejlő enzimekre is szükségünk van, melyeket az "élő ételekből" - például a friss nyers zöldségekből, gyümölcsökből, csírákból, hőkezelés nélkül készült ételekből, pasztörizálatlan tejtermékekből nyerhetünk.

A tartósan 48°C feletti hőmérséklet ugyanis megöli az enzimeket, tehát a szokásos főzési hőmérséklet az étel enzimjeinek 100%-át megsemmisíti. Az eredmény a teljesen enzimhiányos étrend, amit manapság nap, mint nap fogyasztunk. A következmény pedig saját enzimkészletünk gyors kimerülése, melynek leginkább mirigyeink, főbb szerveink (ideértve az agyat is) látják kárát. Emellett a vegyi anyagok, élelmiszer-adalékok, az alkohol és a kábítószer ugyancsak iszonyatos mennyiségű enzimet vonnak el véges készletünkből.

Amikor fiatalok vagyunk - a magunk termelte enzimek sejtmegújító hatásának köszönhetően - szépek, üdék és energikusak vagyunk. Enzimjeink támogatják a gyors növekedést, és többnyire segítenek kivédeni a súlyos betegségeket is. Korunk előrehaladtával, takarékosság hiányában, belső enzimjeink kifogynak, s a következmény szemmel látható és jól érzékelhető.


Életünk során a gyakori megfázások, lázas betegségek és a szélsőséges hőmérsékleti körülmények szintén enzimforrásunkat apasztják. A legyengült, enzimhiányos test a rák, az elhízás, a szív- és anyagcsere betegségek elsődleges célpontja. Dr. Howell szerint az embereket sújtó, akár halálos degeneratív betegségek nagy része a főtt és feldolgozott, enzimhiányos ételek fogyasztásának következménye. Sok középkorú ember hal meg idő előtt épp enzimjeinek korai elpusztítása, ezzel emésztő és betegség-elhárító képességének gyengülése miatt.

Az ember tovább és egészségesebben élhetne, ha jobban ügyelne értékes enzimjeire. Dr. Howell receptje meglepően egyszerű: fogyasszunk lehetőségeinkhez mérten minél több friss, nyers, hőkezelés nélkül készült, enzimdús, "élő" ételt, a főtt ételek emésztését pedig segítsük enzimpótlókkal, melyek saját súlyuknak gyakran akár az egymilliószorosát is képesek megemészteni. Étrendmódosításunk eredményét akár már egy hónap múlva is lemérhetjük, egészségi állapotunk és energiaszintünk javulásában.

Az enzim-táplálkozás kifejezés azt az étrendet jelöli, melyben az élelmiszereket nem főzzük meg, hanem feldolgozatlanul, nyersen fogyasztjuk, teljes enzimállományukkal együtt. Noha nagyon kevés ember él folyamatosan ilyen étrenden, a természetben minden más élőlény ezt teszi. Ugyan hallottunk már tehénről, amely rajongott a halért, és zöldségevő macskáról, de alapvetően minden teremtménynek olyan emésztőrendszere van, amely egy bizonyos táplálék-fajta feldolgozására a legideálisabb.

George A. Drews már 1912-ben könyvet adott ki a nyers ételekről. Úgy vélte a főzés megöli az élelmiszerek „élet princípiumát”. Pedig abban az időben még nem is tudták, hogy az élelemben enzimek vannak, és azok a hőtől elpusztulnak. Mindez még a vitaminok felfedezése előtt volt. A terápiás célú nyers táplálkozás Németországban már az 1920-30-as években népszerű volt. Dr. Gerson először a tuberkulózisos, majd a rákos betegek számára dolgozott ki táplálkozási alapelveket.

A ma már világjelenségnek tekinthető elhízás és a sikertelen fogyókúrák esetében is ott követjük el a hibát, hogy csak a bevitt kalória mennyiségével foglalkozunk, a minőségével viszont nem, pedig azonos kalóriatartalmú élelem nyersen sokkal kevésbé hizlal, mint megfőzve. A főtt étel fokozott működésre készteti az endokrin rendszert, izgatja a mirigyeket, sokkal több szívódik fel belőle a szervezetben, s a felesleges energia zsírpárnák formájában raktározódik. Ezzel szemben a nyers ételek nem adnak felesleges munkát a belső elválasztású mirigyeknek, kevesebb szívódik fel belőlük, épp annyi, amennyi a normális testsúly megtartásához szükséges.

Az állattenyésztők is rájöttek már, hogy nem gazdaságos a disznókat nyers krumplival etetni, mert attól nem híznak eléggé, a főtt krumplitól azonban gyorsabban, nagyobb „hozamot” produkálnak. Általános szabályként: a nyers ételek sokkal kevésbé hizlalnak, mint ugyanaz a mennyiség sütve, főzve (pl. a sült alma és banán, a pirított mogyoró és mandula, a nyers méz helyett fogyasztott fehércukor, a frissen facsart gyümölcslé helyett a hő-kezelt dobozos ital).

Étkezéseinknél a nyers részt általában a hús és krumpli melletti kis adag saláta alkotja. A nyers zöldségekben és gyümölcsökben bár van némi enzim, fő erényük mégis magas vitamin- és ásványianyag-tartalmuk. A magas kalóriatartalmú ételekben jóval több van a három fő emésztőenzimből, de ezeket nagyrészt főzve, tehát enzimektől megfosztva esszük. Ami nyersen is ehető közülük, az a banán, szőlő, zöld búzafű-lé, friss olívabogyó, mangó, avokádó, friss füge és datolya, nyers méz, pasztörizálatlan tej és nyers vaj, csíráztatott, gátlókkal nem kezelt gabonák, magok és diófélék. Ezek nyers salátákkal, csírákkal, zöldségekkel és mindössze 25%-os arányban főtt ételekkel kiegészítve biztosítani tudnák szervezetünk minden tápanyagigényét.

Dr. Burch 1971-ben publikált elmélete szerint a születésük után túlzottan táplált gyermekeknek a zsírsejtjei gyorsabban szaporodnak, mint normális esetben. A növekedés befejeződésével a zsírsejtek száma állandósul, viszont a falánk gyerekeknek így felnőttkorára több mint háromszor annyi zsírsejtje lesz. Ha a normális mennyiségű zsírsejttel rendelkező személy nagyokat eszik, feltölti zsírsejtjeit, csak teltidomú lesz. A háromszor annyi zsírsejttel rendelkező viszont ugyanilyen bőséges étkezés mellett háromszor akkora raktárt tud feltölteni zsírral, ami már kövérséghez vezet. Nekik emiatt háromszor annyira kell vigyázniuk az asztalnál, de nyers ételekből ők is belakhatnak, persze, csak ha más ételek helyett és nem mellett eszik.

Érdekes megállapításra jutottak amerikai és német kutatók, párhuzamosan végzett kísérletük során. Úgy találták, hogy főtt ételek fogyasztása esetén a gyakori – napi 5-6-szori – evés, illetve a folyamatos „nassolás” állandó, nagyobb mennyiségű enzimtermelést generál, ami gyorsabban kimeríti a szervezet egész életre szóló enzim-potenciálját, tehát megrövidítheti az életet. Ezzel szemben, ha naponta csak egyszer fogyasztanak enzimszegény ételt, akkor az alanyok testsúlya alacsonyabb marad, hasnyálmirigyükben és egyéb szöveteikben jóval nagyobb az enzim-tartalék, ami érthető is, hiszen nem használták azt fel napi 5-6 alkalommal.

A Tufts egyetemen megvizsgálták 11 extra kövér (130-195kg-os) ember hasi háját, és kiderült, hogy a zsírtartalékok enzimhiányosak. A kövér embereknek nincs elég lipáza. A lipáz összefügg a zsír-anyagcserével, a kövérség, a magas koleszterin szint abból is fakadhat, hogy az ételek zsiradék tartalmában a lipáz hőhatásra elpusztult, s ennek hiányában a zsír nem kerül előemésztett állapotba a gyomor felső részében.

Ezek után talán nem meglepő, de a nyers hús és nyers zsír sem hizlal. Az elszigetelten élő eszkimó őslakosok vizsgálatából kiderült, hogy dacára a jelentős nyers hús és irdatlan mennyiségű nyers zsír (pl. bálnazsír) fogyasztásnak, nem volt köztük elhízott, s nem volt jellemző rájuk sem a magas vérnyomás-, vagy koleszterin-szint, sem az érelmeszesedés. E jelenség kulcsa ugyancsak a nyers zsírok magas lipáz tartalma.

Tudjuk ugyanakkor, hogy a lipáz a tej egyik legfőbb enzimje, ami a pasztőrözetlen tejtermékekben is koncentráltan jelen van. Ezzel összefüggésben említjük, hogy 100 éve, 1908-ban jelent meg Dr. C. S. Potter: Tej diéta, mint gyógyszer krónikus betegségekre című könyve, amely természetesen a régi, nyers, pasztőrözetlen (tehát enzimekben gazdag) tehéntejről szól - noha Dr. Potter akkoriban mit sem tudott a tejben lévő enzimekről, de ettől még terápiája kitűnően működött.

Több ezer főnek, 36 órás gyümölcs diétát követően, minimum 4 hetes nyers tej kúrát írt elő, félórás időközönként, napi 32 adagra elosztott 6,5-7 literes mennyiséggel. Mindez – a könyv tanúsága szerint - rendes esetben elegendő volt számos betegségekből való kigyógyuláshoz (pl. többféle bőrbaj, vérszegénység, epebántalom, székrekedés, szénanátha, álmatlanság, gyomorfekély).

Dr. Potter nyilván nem tudta, hogy nyers tej diétája tulajdonképpen enzim-kúra. Ha legalább 4 hétig csak nyers ételt eszünk - annak összes enzimjével - az valóban elementáris hatást gyakorol testünkre. Mindez persze csak a nyers tejre vonatkozik, hiszen ha hőkezeléssel elpusztítjuk benne az enzimeket, elveszíti egészségfenntartó elemeinek egy részét, és gyógyító tulajdonságainak nagy részét.

A távol-keleti országokban jóval előttünk járnak abban, hogy az Aspergillusból és más gombákból előállítsák a fehérjék, szénhidrátok és zsírok megemésztéséhez szükséges enzimeket, melyeket megszárítanak, porrá őrölnek és kapszuláznak. Különösen a gyomorban történő előemésztéshez alkalmasak, mivel olyan gyengén savas közegben működnek a legjobban, amilyen a gyomor az étkezés utáni fél-egy órában. Ha nyers ételt rágunk, a benne lévő enzimek révén az emésztés már a szájban azonnal megkezdődik, mielőtt még lenyelnénk a falatot. Ennek megfelelően az enzim kapszulákat is étkezés közben kell bevenni, hogy pótoljuk azokat az enzimeket, melyeket megfőzött ételünkben előzetesen már elpusztítottunk. A táplálék-kiegészítésként használt mennyiség azonban nem elegendő a komolyabb betegségek gyógyítására, ahhoz huzamosabb ideig nagyobb dózisokat kell fogyasztanunk szakszerű orvosi ellenőrzés mellett.

Fenti témáról részletesen olvashat Dr. Edward Howell: Enzim táplálkozás c. könyvében, amely megrendelhető a Mandala-Veda Kiadónál.

Tovább: Interjú Dr. Howell-lel, az enzimtáplálkozás atyjával

(Forrás: paramedicina.hu)

4.6
Értékelés: Nincs Átlag: 4.6 (10 votes)

Hozzászólások

Puffadok

Több mint 10 éve vegetáriánus vagyok, 1,5 éve vagyok vegán és a táplálékom 50-60 %-ban nyers vegán. Kb 1 éve probálkoztam a teljes  nyers vegán életmóddal is de csak 3 hónapig sikerült tartanom, mivel elkezdtem nagyon puffadni. Holott igyekeztem, hogy időkőzben sok belső tűzet fokozö fűszert fogyaszzak. Ekkor beszüntettem a teljes nyers vegánságot és az emésztésem helyre álott teljes mértékben.

Most 3 hete körül kezdödött , hogy bármit is ettem legyen az nyers vagy akár fött táplálék, ahogy leért a gyomromba az étel azon nyomban  elkezdtem puffadni. A helyzet odáig fajult. hogy most pl egy olivaolajal kikavart avokádotól is nagyon felfuvódok, sok belgáz és böffögés kiséretében. Voltam ekon, átvilágitáson és fiziologiailag minden rendben van, a gyomrom van picit megnyúlva feltételezem a puffadások következményeként. Most  egy hete többnyire csak nyers -lucernás, -gyermekláncfűves, -tönkölybúzafűves leveket fogyasztok mert a szilárdabb ételektől puffadok. Kérlek Vali ird meg mi a te véleményed, javaslatod ...és minden más véleményt, tapasztalatot, javaslatot szivesen fogadok.Köszönöm.

Értékelés: Nincs

Puffadás vegán életmód mellett

Szia suncristal,

Lénárt Gitta szerint sem való mindenkinek a teljes nyers étkezés, mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy neki mekkora mennyiség és mikor esik jól. Évszak és időjárás függő is lehet, egyrészt a szezonálisan elérhető zöldségek, gyümölcsök miatt, másrészt nagy mennyiségű "hűtő" ételt nem célszerű télen és hűvös időben fogyasztani, bár ezekhez lehet fűtő hatású fűszereket használni ahogyan te is tetted.

A puffadás oka lehet a nem megfelelő táplálkozás, nem jó ételtársítás, a nem megfelelő bélflóra, emésztőrendszeri betegségek. Én azt javasolnám, hogy fogyassz rendszeresen hosszú ideig bélflóra harmonizáló termékeket és menj el gasztroenterológia kivizsgálásra, mert az ultrahangon nem látható minden elváltozás. Járj utána, hogy a puffadás hátterében van e-esetleg candida vagy SIBO,  amiről itt és itt is olvashatsz.

Hagyományos kínai orvost is felkereshetsz tanácsért, mert holisztikusan kezelik az egész embert, a gyógyításban, egészségmegörzésben a táplálkozásnak is fontos szerepe van, hogy helyreálljon a kibillent egyensúly.

A "nem megfelelő táplálkozás", lehet, hogy amúgy egészséges, de nem jó az adott embernek, míg egy másiknak igen. Nem tudom, hogy néha fogyasztasz-e esetleg finomított fehérlisztet, fehér cukrot, finomított étolalajt a nyers táplálékokon kívül.

Kipróbálhatod, hogy pár napig csak rizsnyákot fogyasztasz és ügyelsz a (lehetőleg tisztított, szénsavmentes) víz fogyasztásodra is.

Nyers, vegán menü  és az Öt elem tana. Tavasz, a Vega és a fehérjék és az Emberhez méltó című cikkek érdekesek lehetnek számodra.

Kérlek írj majd a fejleményekről !


Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Enzim

Sziasztok..

Erdeklodnek,hogy akinek az alkoholelbonto enzimeivel van problema, talan hianyoznak is :D azoknak is jo lehet az Enzymix keszitmeny?
Koszonom 

Értékelés: Nincs

Alkohol lebontása

Szia,

Az Enzymix remek enzimkészítmény, de az alkohol lebontásában nem játszik szerepet. A magyarázatot ITT találod.

Értékelés: Nincs

Mi van olyankor

Sziasztok!

Mi van olyankor, ha valakinek hiányzik ez az enzim a szervezetéből és nem bír zöldségeket és gyümölcsöket enni és inni?

Köszönettel,

EdinusÉrtékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Melyik enzim hiányzik?

Szia Edinus! 

Melyik enzim hiányzik? Mert itt azért több enzimről van szó. Igazolt ez a hiány, vagy csak gondoljátok? Miért nem bír zöldségeket és gyümölcsöket enni? 

Értékelés: Nincs

Enzimek

Kedves Melinda!

Csak feltételezés, hogy hiányzik az enzim. Egész egyszerűen nem kívánja az efféle ételeket. Sőt sok esetben meg sem tudja kóstolni, mert hidegrázása van tőle. 

Értékelés: Nincs

Nem eszik zöldséget, gyümölcsöt

Szia!

Tehát az enzimhiány feltételezés, de más orvosi vizsgálatok voltak, hogy kiderítsék az okokat? Lehet pszichés, tudatalatti oka is az elutasításnak, ezért érdemes lenne szakember segítségét kérni. Felnőttről van szó? Mert a gyerekek nagy részének vannak korszakaik amikor elutasítanak bizonyos ételeket, de ez jó esetben idővel elmúlik.

Turmixolva sem tudná meginni a zöldségeket, gyümölcsöket? Nagyon finom turmix receptek találhatók a Boszorkánykonyhában.

Enzimeket itt találtok, ha nem okoz gondot a természetes összetevőkből álló étrendkiegészítők szedése akkor segítségükkel pótolható a vitaminhiány, bár azért nem helyettesítik a változatos, zöldségeket és gyümölcsöket is tartalmazó táplálkozást.

Értékelés: Nincs

Enzymix helyettesíthető Trópusi koktéllal?

Sziasztok, 

Kislányom 4 éves tejfehérje, szója érzékeny (a vérvétel egyetlen allergiát sem mutat ki) a gasztroenterológus ajánlott egy enzimkészítményt is neki, ami gyógyszer, ezt nem szeretnénk szedni. Az oldalatokon néztem, hogy az Enzymix ilyen jellegű étrendkiegészítő de van benne szójaolaj ami nekünk nem jó az érzékenység miatt. Szedhetjük helyette a Trópusi koktélt? Az helyettesíti az Enzymixet?

Köszönöm

Edina

Értékelés: Nincs

Enzimpótlás 4 évesnek

Szia Edina!

Nyugodtan szedheti kislányod a Trópusi enzimkoktélt ha nem érzékeny egyik összetevőjére sem. Más az összetétele, mint az Enzymixnek ezért nem pontosan helyettesítik egymást, de mindkét termék jó az enzimpótlásra. Mellé bélflóra regenerálásra szedhetné az Emóciót és/vagy a Méz almarosttal is és más fermentált termékek is segíthetnek.

Lehetőség szerint törekedjetek a bionom táplálkozásra és egyen sok élő enzimet tartalmazó ételt, italt kislányod.  A fenti cikkből és a Boszorkánykonyhából kaphatsz ötleteket hozzá, külön diéták szerinti bontásban is vannak receptek.

Ételérzékenység, szivárgó bélszindróma kapcsán Betty remek összefoglalóját ajánlom elolvasni és Vali Allergia sorozatának 1-2-3 részeit.

Gyermekmegörzőben az immunerősítésre kaphatsz hasznos tanácsokat.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Fermentált levek

Sziasztok! Érdeklődnék, hogy kevés fehérjebontó enzimemre eddig fermentált papayát ittam, de szivesen kipróbálnék mást is, pl a Camu juicet, elsősorban a plusz C vitamin tartalma miatt. Napi 1000mg-ot szedek, évek óta csipkebogyóból kivontat. De ez természetesebbnek hat. Csak tanulságképp írom: évekig aspirin protectet szedtem embólia miatt. Abbahagytam, mert rájöttem, hogy nem jó. Különösen, amikor kiderült, hogy megakadályozza a fehérje bontó enzimek létrejöttét a szervezetben. Nem értettem, hogy miért van "úszógumim" és néha emésztési problémáim,és fogyni meg egyáltalán nem tudok( amikor nagyon odafigyelek, hogy mit eszem, semmi finomított, szintetikus dolog, én főzük, keverek-kavarok, kozmetikumot is nagyítóval nézem, boltban szinte semmit sem tudokhasználhatót beszerezni, csak itt :) ) Szóval az aszpirin helyett kellene valami tanács, mert magasabb a triglicerid szintem-sajnos ez anyai ágon öröklött is.

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Fermentált levek és az enzimhiány

Szia! 

Ide mozgattam át a hozzászólásodat, az enzimtáplálkozás alá, ajánlom átböngészésre a fenti cikket. 

A Dr. Tim's Camu-camu-ja nem fermentált, viszont azzá teheted egy kis fermentpatronnal. Így akkor a felszívódását még jobban elősegítheted. 

Az Emóció is jó választás lehet még, szintén fermentált és jó C-vitamin forrás.

Értékelés: Nincs

Enzimhiány

Köszönöm a gyors választ, már kosárban van az Emócio és mellé még Trópusi emzimkoktél is került  remélem jó választás. A kérdésem másik felére is szeretnék választ, hogy mit ajánlasz magasabb trigliceridszintre, halolajat esetleg? Köszi

Értékelés: Nincs

Magasabb triglicerid szintre

Szia Ági!

Igen a halolaj vagy a krillolaj jó ötlet, itt olvashatsz róla bővebben.

Értékelés: Nincs

Köszönöm 

Köszönöm 

Értékelés: Nincs

Kerdes tojásról

Egy masik cikkben azt irjak hogy a tojasban is van enzimgatlo. A kerdesem az lenne, hogy van-e erre is esetleg valamilyen modszer, hogy eltavolitsuk belole?

Koszonettel:Bence

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Tojás és enzimgátlók

Hát őszintén szólva fogalmam sincs, hogyan lehet-e/kell-e hatástalaníani a tojásban lévő enzimgátlót, én nem szoktam (hacsak nem véletlenül és öntudatlanul ). Talán az olvasók közül valaki...

Mindenesetre, ha mértéktartóan (heti 3-5 darab) fogyasztod a tojást, semmi bajod nem lesz tőle. Sok tojáspótló növényi élelmiszer alkalmazható  főzéshes-sütéshez, így könnyen betartható a mértékletesség (palacsintába chia, sütibe útifűmaghéj, de ott van még a lenmag, a csicseriliszt panírozáshoz stb ). 

Értékelés: Nincs

Enzimhiányra

Sziasztok!

Mikortól lehet kapni a trópusi enzimkoktélt? Másfél éves fiamnak súlyos anyagcsere zavara van. Az összes enzim hiányzik neki. Ha ez nincs tudnál valamit ajánlani helyette? Illetve kipróbálnánk az emóciót is.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Enzimkoktél újra hamarosan lesz,

de még pontos időpontot nem tudunk mondani. Kérlek, figyeld a termék adatlapját.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Enzimpótlás kisgyereknek

 

Nagyon köszönöm válaszod!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Enzimpótlás kisgyereknek

. Szia Mónika! Átmozgattam a kérdésedet ehhez a blogbejegyzéshez, érdemes elolvasnod, és az alatta lévő hozzászólásokat is.

Utána érdeklődök, hogy mikor lesz újra kapható a Trópusi enzimkoktél. Addig is ezek az enzimek kaphatók. Ezenkívül a fermentált papaya termékek is szóba jöhetnek (papain enzim fehérjebontó hatású). Javaslom, hogy a termék adatlapján lévő szakirodalom fülecskére kattints rá, és ott olvashatsz a fermentáció lényegéről. Emellett jól gondolod, hogy a bélflórát is támogatni kellene, valamint a hasnyálmirgyet is.

Nagyon fontos a bionom táplálkozás valamint minél több nyers, élő ételek fogyasztása. A zöld turmix napi itala lehet a kisfiadnak. Tegyél bele fahéjat, mely nemcsak melegít, de még a hasnyálmirigyet is támogatja. 

Egy bélflóra regeneráló terméket (Emóció, mézes almarost) és egy hasnyálmirigytámogató terméket (Csicsóka-csoda, ízesített csicsókaGanoUltra) én még választanék mellé.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Enzimek pótlása étkezés előtt, közben, vagy után?

Sziasztok! 

Valószínűleg többnyire feléltem enzimkészleteimet, így "kívülről" kell pótolnom azokat.  Viszont kérdések merültek fel bennem. Mikor is kell fogyasztani e célból a nyers gyümölcsöket, zöldségeket? Vegyünk egy példát: cukkinis tojásrántottát reggelizem. Előtte kellene rágcsálni nyers zöldségeket, esetleg levet, turmixot innom, hogy a fehérjével megbirkózzon a szervezetem, vagy egyek a rántottához salátát (bár nem hangzik jó társításnak), vagy közvetlenül utána tegyem meg ezek egyikét? Mégis mekkora mennyiségű zöldfélét szükséges egy kéttojásos rántottához kombinálni? 

A bőrömön apró pöttyök vannak (hol piros, hol barnás fekete), állítólag ez is a fehérje pangását jelzi. Vajon az enzimek fogyasztásával idővel megszabadulok tőlük? Alkalmazom rá az almaecetes öblítést is, majd cukros-olajos óvatos dörzsölést. Várom az eredményt.. 

Továbbá, hogy biztos ne sikerüljek túl rövidre :)  az arcomon kb 1hónapja szinte minden másnap csalánkiütések jelennek meg. Kínomban beveszem az antihisztamin tablettát, de inkább az okot keresném meg. Talán ezt is a fehérje túltengése okozza?

Fél éve paleozom, 3hónapja Lethrox 50et szedek pajzsmirigy-alulműködésre és kb 3hónapja jóval megemeltem a folyadékfogyasztásomat (1-2-ről  3-4-re).

Bocsánat, még valami: a magok (mandula, mogyoró, dió..) is tartalmaznak enzimeket?

Előre is köszönöm a törődést! :)

Értékelés: Nincs

Enzimekről, ahogy én gondolom...

A nyers gyümölcsökben/zöldségekben lévő enzim a saját lebontását végzi. Tehát ilyen esetben a szervezet az emésztés során nem használja fel a saját enzimjeit. 

Az enzimeknek 3 osztálya létezik.

  • Anyagcsere enzimek (A testünket működtetik)
  • Emésztőenzimek (A táplálékunkat megemésztik)
  • A nyers ételekben található táplálékenzimek (Megkezdik az étel megemésztését.

Az anyagcsere enzimek építik be a tápanyagokat a sejtekbe. Az emésztőenzimeket a hasnyálmirigy termeli (proteáz-fehérje, amiláz-szénhidrát, lipáz-zsír). A táplálékban megtalálható enzimek segítik az emésztést, hogy ne kelljen mindent a test emésztőenzimjeinek végezni. Ha a szervezetnek kevesebb emésztőenzimet kell előállítania, több ereje marad a test egészét működtető anyagcsere enzimek megtermelésére. Ezért is tud betegségeket gyógyítani a nyers növényi étrend. 

Amiben kifejezetten fehérje bontó enzimek vannak, pl. az ananász vagy a papaya. Ezeket érdemes étkezés előtt elfogyasztani. Vannak kifejezetten enzimpótló készítmények, ezeknek fogyasztása is szintén étkezés előtt javasolt. De pl. egy kupica emóció elfogyasztása étkezés után nagyban megkönnyíti az emésztést. Bár, ebben nem enzimek vannak, hanem a mikroorganizmusok jótékony hatásaik érvényesülnek. A supra balance még egy olyan készítmény, amely fermentált, és fehérjebontó enzimek is vannak benne.

Tehát az enzim táplálkozás azt jelenti, hogy minél több nyers ételt fogyasszunk, mely révén a saját enzimraktárunkkal tudunk takarékoskodni.

De ha paleózol, akkor te szinte "megadózisnóban" fogyasztol állati fehérjét. Érdemes elgondolkodni, hogy pont a fehérje bontással vannak problémáid?

A magokban is vannak enzimek, persze csak akkor, ha nem hőkezeltek. Bár ezeket érdemes fogyasztás előtt beáztatni az enzimgátlók miatt.

A pajzsmirigy alulműködéssel kapcsolatban sok hasznos infót találsz ittNiki írása is hasznos lehet számodra.

Anikó

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Táplálkozás télen

Kedves Lányok!

Érdeklődnék, hogy a fagyasztás és/vagy kifagyasztás milyen hatással van az enzimekre.

Segítségeteket előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Judit

Értékelés: Nincs

Enzimek és a fagyasztás

Erre én is nagyon kíváncsi voltam, ezért tettem egy kísérletet. Az enzimek ugye az élethez kellenek, tehát ha elpusztul, akkor nem lesz csírázás, növekedés.

Próbaképp betettem a fagyasztóba pár órára hajdinát. Majd szobahőmérsékleten kiolvasztottam, és beáztattam. A szokásos eljárással megpróbáltam csíráztatni. Az eredmény: kicsírázott!! 

Ha belegondolunk abba, hogy ősszel elvetett búza tavasszal kicsírázik, de az őssejtet, petesejtet is fagyasztják. Úgyhogy szerintem az enzimeknek nem árt a fagyasztás. Persze nem a legtökéletesebb, hiszen minden frissen a legjobb, lehet, hogy vitamin tartalmuk is sérül, de egy lehetőség a mai világban. Az enzimeknek inkább a magas hőmérséklet árt, kb. 43 fok felett sérülnek azok.

Anikó

Értékelés: Nincs Átlag: 4.3 (3 votes)

keményítő bontó

Sziasztok!

Sok helyen olvastam hogy a fehérjét az ananász és a papaya enzimjei nagyon jól bontják. Tudnátok nekem olyan gyümölcsöt, zöldséget írni ami segít a keményítő tartalmú ételek lebontásában?

Köszi!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
vaskalapos's picture

nyal, malata, penesz

A sajat nyalad a leghatekonyabb a  kemenyito lebontasaban. Ha a nyaladban nem bizol, akkor csiraztass gabonat (malata), a csirazo gabonaszem tele van kemenyitobonto enzimekkel.
Ha ez sem eleg, akkor fordulj a peneszgombakhoz, azokhoz, akik a kenyeren nonek (aspergillus fajok). 

Ugy altalaban minden eloleny genetikai allomanya (igy az embere is) kodolja es a sejtjeik megtermelik azokat az enzimeket amikre szuksege van. Enzimpotlasra csak genetikai betegsegek eseten van szukseg.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

keményítő kérdés

Kedves Gabessz83!

Ez esetben egy cseppet másképp fogalmaznék.

Inkább a kevésbé jó ételkombinációk kerülésére kellene figyelni, hogy elkerüljük az emésztési zavarokat, az elégtelen tápanyag-felszívódást, a puffadást, a bélgázképződést, a hasfájást és még sorolhatnám. Persze, itt sem árt figyelembe venni, hogy vannak, akik egész jól tűrnek bizonyos ételkombinációkat, míg mások kevésbé, vagy egyáltalán nem. Pl. betegség idején a szokásosnál szigorúbb ételtársítási szabályokat szoktunk javasolni, hiszen egy étkezésen belül több hozzávalót veszünk magunkhoz, szervezetünk könnyen összezavarodhat, és ráadásul képtelen egyidőben az összes szükséges enzimet előállítani. Bár ilyenkor is lezajlik az emésztés, csak nem biztos, hogy számunkra - főleg hosszútávon! - megfelelően.

A fehérjék emésztését végző enzimek munkája során aminosav szabadul fel és táplálja testünket. A bakteriális emésztés során ugyancsak megjelennek az aminosavak, ám mérgező melléktermékek is termelődnek. A keményítő bakteriális erjedése ugyancsak mérgező anyagokat - alkoholt, ecetsavat, tejsavat, szén-dioxidot - hoz létre, míg az egészséges enzimes emésztés egyszerű cukorrá alakítja a keményítőt. (Fontos megjegyezni, hogy ezt az erjedést nem illik összetéveszteni az erjedéses ételekkel pl. kovászos ételek, miszó, stb, amelyek kimondottan egészségesnek mondhatóak!)

Alapszabályként azt érdemes megjegyezni, hogy az evést érdemes a legnagyobb fehérjetartalmú étellel kezdeni, és a fehérje és a keményítő a zöld színű, keményítőmentes zöldségekhez illik a legjobban. Ha a fehérje- és a keményítőtartalmú ételek egymáshoz való viszonyát vesszük figyelembe, akkor érdemes tartani az 1:2-höz arányt (pl 1rész bab 2 rész gabonaféle)

Tehát, ha egészségügyi problémád van, renyhébb az emésztésed, akkor érdemes arra figyelni, hogy étkezésedkor egy keményítőt egyél, ha egészséges vagy, akkor akár kétféle gabonafélét vagy egy gabonát és egy másik keményítőtartalmú zöldséget (pl cékla) is fogyaszthatsz egy étkezésen belül.

Remélem, tudtam segíteni,

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

papaya tabletta?

Szia Niki!

Én általában gyakran eszek főtt gesztenyét, hajdinát és nem akarok hozzátársítani semmit, ezért inkább tablettában gondolkozom.

99%-os papaya tabletta, vagy papayát és ananászt is tartalmazó  tabletta lenne a hasznosabb szerinted? Vagy ezek csak fehérje és zsír emésztésre jók?

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Nincs szükséged

ilyen jellegű tablettára, ha megfelelő az emésztésed... és ugye az emésztés a szájban kezdődik (igazából a gondolatnál, hogy megkívánjuk az ételt, majd meglátjuk és "összefut a nyál a szánkban")

Baj van az emésztéseddel?

Niki

Értékelés: Nincs

étel intolerancia

Igen, kb 10 éve nagyon rossz az emésztésem. Ha nagyobb mennyiségű ételt eszek akkor szinte megáll és pang a gyomromban, és nagyon le is fogytam. Évekig jártam orvoshoz és sok vizsgálaton voltam, de nem találtak semmit. 3 hónapja elvégeztem a food detective étel intolerancia tesztet, és  megállapították hogy szinte az összes gabonára intoleráns vagyok (árpa, kukorica, rizs, zab, búza) és a tejtermékekre és szójára is. Azóta nem eszek gabonát,tejtermékeket, szóját és sokkal jobb az emésztésem. Próbáltam a paleó étrendet, ami jó volt az emésztésemnek csak elkezdtem még tovább fogyni. Gondolom a szénhidrát elhagyás miatt, ezért most már eszek hajdinát, quionát, gesztenyét,lencsét, gyümölcsöket + húst és zöldségeket. Mellé papaya tablettákat és probiotikumokat szedek.

Gábor

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Intolerancia

Kedves Gábor!

Értem problémádat.

Jó szívvel ajánlom, hogy olvasd végig Vali 3 részes cikksorozatát, amelyben az allergiákról, ételintoleranciákról ír - hidd el, közelebb kerülsz a megoldáshoz :) Az első részt ITT találod.

A megoldás egyik kulcsát - ugye sokféle út létezik, talán számodra is ez a a megfelelő - pedig az alábbi mondat adhatja meg Neked:

"Gluténintoleranciás betegek speciális vértesztjeinek eredményei szerint, ha egy beteg átfogó nagy méregtelenítést végez, újratelepíti a bélflóráját megfelelő szinbiotikumokkal, áttér az adalékanyag- és szintetikumoktól mentes, tiszta bionom étkezésre, akkor cca. fél-egy év teljes gluténmentesség után apránként visszatérhet eleinte a zabra, majd utána az "A" és "B" genomú gabonák mértékletes (heti 2-3 alkalom) fogyasztására."

Niki

Értékelés: Nincs

terveim

Kedves Niki!

Igen olvastam a 3 cikket, most olvasom Natasha Campbell Gut and Psychology című könyvét, olvastam továbbá taoista és ayurvédikus irományokat is és kezd összeállni a kép, habár sok olyan terület van még ami nem világos vagy ellentmondásos. Nekem eddíg úgy tűnik, hogy a tudatállapot erősebb hatással van az emésztésre és az egészségre mint az hogy milyen ételeket eszünk, de szerintem  gluténtartalmú gabonákat, tejtermékeket, szóját, cukrot, finomított feldolgozott ételeket nem kellene fogyasztania senkinek sem. Ezért úgy tervezem hogy tartok fél éves diétát probiotikumokkal, emésztő enzimekkel. Közben legalább minden másnap sportolni fogok valamit (biciklizés, tai-chi, kondizás) majd elkezdem fogyasztani a rizst, burgonyát, kukoricát. A tejjel és a gluténnal nem szeretnék kísérletezni tovább, mert ha visszavezetném az étrendembe és nem is okozna emésztési panaszokat, nem lennék benne biztos hogy nem okoznának-e rejtett vagy később előbukkanó problémákat.

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

ételintolerancia

Kedves Gabesz83!

Én is olvastam az általad említett könyvet, és fiam miatt elég sokféle diétában benne voltunk. Így van tapasztalatom.

Nagyon sok mmindenben egyetértek veled. És úgy gondolom, hogy jól teszed a dolgod.

Csupán egy dolgra kérlek téged: Ne ess abba a hibába, amibe a legtobb gluténmentes diétázó beleesik!  A gluténmentes diéta ne csak a rizsre, krumplira és a kukoricára korlátozódjon, mert ha sokat fogyasztasz belőlük a magas keményítő tartalmuk miatt, a keményítőre leszel allargiás. 

Ebbe sokan nem gondolnak bele, pedig ez a tapasztalat. Vannak bőven olyan gabonafélék, ami nem tartalmaz sem glutént sem keményítőt. Ilyen például  a köles, hajdina, teff, csicseriborsó, kókuszliszt, illetve a különböző maglisztek

A hozzávaló recepteket pedig megtalálod nálunk a boszikonyhában

Ha bármi kérdésed van a receptekkel , diétával kapcsolatban, tedd fel és segítünk Neked.

Értékelés: Nincs

bővítés

Kedves Edit!

Köszönöm a jótanácsot, mostanában tényleg eléggé egyoldalúan étkezem. Főleg szelídgesztenyét, hajdinát,  gyümölcsöket, zöldségeket és húst.

Megpróbálom még heti egyszer a lencsét, csicseriborsót. Habár a gaps diéta és a paleo szerint sem kellene hüvelyeseket fogyasztani, de talán ilyen kis mennyiségben nem fog gondot okozni.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Drukkolok Neked és igazad van,

én is úgy tartom, hogy a tudati állapotú a létezésünk, a tudatlanság megszüntetésével a betegségeink is megszűnnek... DE!/és van fizikai testünk, így azt is támogatni, segíteni szükséges, ahogy írod is. Ha elfogadod, akkor ajánlom, az emésztésed helyreállítására törekedve ITT nézz körbe :)

Niki

Értékelés: Nincs

Enzimtáplálkozás

Arra lennék kíváncsi, vajon az élelmiszerek fagyasztásával is elpusztulnak az enzimek? Úgy gondolom, hogy igen, de nem találtam erre vonatkozó leírást a könyvben. Hátha csak hibernálódnak... És mi a helyzet a bolti aszalt gyümölcsökkel? Azokat vajon milyen hőfokon aszalják gyárilag? (Tartok tőle, hogy magasabban, semmint hogy túlélnék az enzimek.) És pl a gyári kókuszreszelék? Az vajon "halott" étel?

Értékelés: Nincs

Nyers krumpli(lé): jó v. nem jó?

Sziasztok!

A problémám a következő: 

a krumpli szerintem "mag"-nak tekinthető, mivel mint a gabonamagvak ez sem kezd el csírázni akármikor. Magyarul van benne enzimgátló, ami ugyebár nem jó a szervezetnek, mert blokkolja a mi enzimjeinket. Nos akkor miért ajánlott pl. nyers krumplilevet fogyasztani? Jó lúgosító meg mi egyéb. Na de ott van benne az enzimgátló, akkor csak nem jó. Vagy most akkor mi van? Az én logikám szerint nem jó. Főve, sülve én speciel imádom, de nyersen tuti nem fogom enni, max. akkor amikor már elkezdett kicsírázni (viszont olyankor már egy kicsit szottyadt szokott lenni).

Ha valaki tudja a pontos választ, megköszönném, ha kifejtené nekem.

Andi

Értékelés: Nincs

enzimek és párolás

Sziasztok, azt szeretném megtudni, hogy a zöldség párolásával is elpusztulnak az enzimek? Én úgy szoktam párolni, hogy van egy fazekam, annak az aljába teszek vizet és rá egy "kosárka" amibe a zöldségek. Nem tudom hány fok keletkezhet így illetve így is véglek lebomlanak?

 

Köszönöm, Évi

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

enzimek és magas hő

Az enzimek nagyon érzékenyek a magas hőmérsékletre, így ha hosszabb ideig párolsz, akkor bizony elpusztulnak. Pároláskor biztosan magasabb a hőmérséklet, mint 48C. Szerintem 80-100C körül lehet. Azért ne csüggedj, mert így is maradnak fontos tápanyagok az ételben, mint pl. az ásványi anyagok, ezek nem érzékenyek a hőre.

Ha viszont az enzimek megőrzését szeretnéd elérni, javaslom próbáld ki a zöldségek fogyasztását úgy, mint a keleti konyhákban szokás. Nagyon magas hőmérsékletű wokba néhány percre dobd bele a zöldségeket és forgasd át! Így sokkal nagyobb esélyük van az enzimeknek! yes.gif

Értékelés: Nincs
vaskalapos's picture

Enzimek es taplalkozas

Az elolenyek a taplalek emesztesehez szukseges enzimeket maguk allitjak elo. Ezek bontoenzimek, amelyek a taplalekban levo anyagokat lebontjak felszivodasra alkalmas kisebb molekulakra. Egeszseges embernek (sem mas egeszseges elolenynek) nincs szukseg enzimek fogyasztasara a taplalekkal.

Az enzimek mind-mind feherjek, igy a taplalekkal bevitt enzimek mind lebomlanak a gyomorban ahol a pepszin nevu feherjebonto enzim vegzi a taplalekfeherjek emeszteset, igy a szajon keresztul fogyasztott enzimek hatas csak addig tart, amig el nem erik a gyomrot.

Kivetel, ha belben oldodo kapszulaban/tablettaban fogyasztunk egy enzimkeszitmenyt. Erre egeszseges embernek nincs szuksege.

Ezzel nem a minel tobb nyers etel fogyasztasa ellen ervelek, en nem csak a gyumolcsot es zoldseget eszem nyersen (is), hanem a friss halat (szusi, szasimi) es a marha belszint (tatarbeefsteak) is.
De nem az enzimtartalmuk miatt, hanem izuk, elvezeti ertekuk, vitamintartalmuk, es esetenkent lassabb felszivodasuk miatt elonyosek a nyers etelek.

Értékelés: Nincs

Enzimek kívülről?

Kedves Vaskalapos! Én nagyon szeretem a hozzászólásaidat, mert sokat lehet belőlük tanulni!

Most ha megengeded szeretnék egy kis kiegészítést írni! Kétféle enzim létezik:

Endogén: a szervezet állítja elő

Exogén: kívülről kell bejuttatni, főleg nyers növényi táplálékkal

Az emberi szervezet sok ezer különböző enzimet állít elő, melyek szinte minden életfolyamatban részt vesznek: sejtosztódás, fehérjeszintézis, energiatermelés, biomolekulák előállítása és lebontása, tápanyagok lebontása, stb. Az étkezéssel az emésztőrendszerbe kerülő táplálék megemésztését és hasznosítását is enzimek végzik. Ennek során az összetett táplálék molekulákból fokozatosan egyszerűbb, kisebb molekulák keletkeznek, amik a bélből felszívódva végül a sejtjeinkbe kerülnek és ott hasznosulnak.

Hogyan segítik az enzimek az emésztést?

Bármit is eszünk, a tápanyagok három alapvető összetevőből: fehérjéből (protein), zsírból és szénhidrátból állnak. Az emésztőenzimek kisebb alkotórészekre bontják le a proteineket, szénhidrátokat és zsírokat. A lebontó enzimeket elsődlegesen a szervezet állítja elő (nyálmirigyek, gyomor, hasnyálmirigy, vékonybél, máj-epe rendszer). A tápcsatornában lévő baktériumok is nagyon sok enzimet termelnek, bizonyos tápanyagokat csak ezek képesek megemészteni. Ezen kívül a természetes állapotú, nem hőkezelt vagy más úton roncsolt élelmiszerek is tartalmaznak különféle lebontó enzimeket. Mindezek együttesen végzik el a bevitt tápanyagok lebontását és segítik azok felszívódását.

Miért van szükségünk nyers növényi táplálékokban jelenlévő enzimekre?

A főzés és egyéb konyhatechnikai eljárások során kedvező és kedvezőtlen folyamatok játszódnak le az élelmiszerekben. A proteinek térszerkezete megváltozik, biológiai hatásuk elvész, ez kedvező hatás, mert megkönnyíti a szervezet saját emésztő enzimei számára a lebontásukat. Ugyanakkor a tápanyagokban található természetes enzimek is elpusztulnak. Ez kedvezőtlen, mert a kívülről bekerülő enzimek segítenék, megkönnyítenék az emésztés és felszívódás folyamatát. A növények és egyes baktériumok természetes állapotukban különösen gazdagok emésztő enzimekben, melyek közt jó néhány olyan is van, amit a szervezet nem képes előállítani. A modern kor táplálkozási szokásai és az élelmiszerek feldolgozása következtében a bevitt táplálék egy része emésztetlen vagy csak részben emésztett állapotban kerül be a vastagbélbe, ahol a bakteriális tevékenység során a szervezetre káros molekulák keletkeznek.

Tartsd meg jó szokásodat és fogassz minél több nyers ételt!

Jó egészséget kívánok!

Értékelés: Nincs Átlag: 3.7 (3 votes)
vaskalapos's picture

kerdezek

Ebben a kerdesben nem ertek veled egyet, de kivancsi vagyok. Konkretan milyen enzimekre gondolsz, amelyeket a taplalakkal, nyers novenyi taplalekkal kell szerinted a szerveztbe juttanunk es szerinted mi lesz a sorsa a szajon at bejutott enzimeknek?

En olyan peldakat tudok, mint a papya gyumolcsben levo papain, ami feherjebonto enzim, ezzel elokezelve a hust meg sutes-fozes elott elkezdodik a feherjeinek az emesztese, porhanyosabb, izesebb lesz. De miutan lenyelted, mar nem mukodik a papain sem.

Masik pelda a beta galaktozidaz, ami a tejben levo tejcukrot emeszti meg (ezt a gomba vagy bakterium termelte keszitmenyt) fogyasztas elott kell a tejhez keverni, ez is csak addig dolgozik, amig le nem jut a gyomorba.

Erdeklodve olvasnek konkret paldakat, hogy mely enzimek hianyoznak es hogyan lehet potolni oket szerinted?

Mi a velemenyed a nyers maj fogyasztasarol? Az ugye tenyleg tele van enzimekkel, sokkal inkabb, mint egy zoldseg vagy gyumolcs, amelyekben az emeszto enzimek ritkan es kis mennyisegban vannak csak jelen.

hangsulyozom, a nyers etelek fogyasztasanak propagalasban egyetertunk, csak ebben az enzimes magyarazatban, amit nem itt olvasok eloszor, nekem nagyon mas a velemenyem.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

enzimtáplálkozás

Szia Vaskalapos!

Kíváncsi vagyok a véleményedre azzal a két dologgal kapcsolatosan, amit Dr. Edward Howell ír, miszerint az egyik az, hogy embernek is van táplálékenzimes gyomra, amely az élelmet előemészti mielőtt az a gyomor és a vékonybél emésztőnedveinek köszönhetően alaposabb megemésztődne; a másik pedig az emésztőenzimek adaptív kiválasztásának törvénye, amely azt mondja ki, hogy a szervezet az emésztőenzimeket a megevett ételtől függően választja ki.

Azt mondja, ha a gyomrunk valódi szerepét játszaná, és nem főzött ételeket ennénk, a bevitt táplálék nagy része már azelőtt részlegesen megemésztődne, mielőtt találkozna a gyomor erősebb emésztőnedveivel. Sőt, ha nyers ételt eszünk, kevesebb saját emésztőenzimre lesz szükségünk az emésztéshez. Az az a testünk alkalmazkodik ahhoz, hogy a főtlen ételben bőségesen van enzim, tehát kevesebb saját enzimet fogunk kiválasztani, s ezáltal saját belső enzimkészletünket az anyagcsere egyensúlyban tartásának szolgálatába állíthatjuk.

Azt mondja, ha külső enzimeket veszünk magunkhoz az előemésztés elősegítése érdekében, akkor a magunk javára fordíthatjuk mind az emésztőenzimek adaptív kiválasztásának törvényét mind a saját táplálékenzimes gyomrunkat, hiszen kevesebbet kell a saját enzimjeinkből az emésztésre fordítani, és több marad az anyagcserére... Ebből a megközelítésből van értelme a plusz enzimek bevitelének, nem?

Hozzáteszi, hogy jelenleg sincs egyetértés a gyomor működését illetően a tudományos berkekben...

Niki

Értékelés: Nincs

Alfa-amiláz

Sziasztok,

A gyermekorvos 4 hónapos kisbabánál Alfa-amiláz alulműködést diagnosztizált. Gyógyszert írt fel rá. A baba értéke 5 E/l a normális 13-53-ig lenne. A gyerek egyébként jól van, gyarapszik, csak híg a széklete és gyötrik a "szelek". Nem vagyok biztos benne, hogy később nem áll be magától az enzimszint, valakinek van tapasztalata?

Előre is köszi,

 Iza 

Értékelés: Nincs

Alfa-amiláz

3hónapja inzulinos cukorbeteg lettem, mikozben a legegészségesebben étkeztem. Fogalmam sincs mitől, súlyom is alig 50 kg. Semmi zsír, pia, fehér lisztes kenyeret soha, cukrot alig, már egyáltalán nem. Naponta eszem nyers zöldségeket, sok almát, csírát. csak gabonatejet iszom, amit én készítek. zab, köles, szója tej, tofu... és mégis nagyon rosszak lettek az eredményeim. ez az alfa-amiláz nagyon zavar, az értéke 138E/l , ami 25-100-ig megengedett. Az orvos azt mondta, mert két hónapja hasnyálmirigy gyulladásom volt, de az állítólag megszünt. ezzel levagyok tudva. Mi a csuda váltja ki ezt a magas értékét?  mindennap eszem 1kávéskanálnyi lenmagot, búzafűlé....

Valaki világosítson már fel, lehet, hogy mégis az étkezésem okozza. a kenyeret is magas sütöm, len, zab, rosz tönköly...stb.mégis hol a gond?

Értékelés: Nincs

cukorbetegség

3 hónapja kapsz inzulint és 2 hónapja estél át hasnyálmirigy gyulladáson, ez így "érdekes"...  Mindenképpen személyes konzultációt javaslok, mert ott derül majd fény igazán, hogy hol van az igazi probléma, kiváltó ok! Időpontot itt tudsz egyeztetni: lakatbobe kukac antalvali pont hu

Értékelés: Nincs

Cukorbetegség

Igen, mert két hónapja kerültem be a kórházba, nem ment le a cukrom, a mai napig nem tudják beállítani. Akkor derült ki, hogy hasnyálmirigy gyulladásom volt,  kaptam infuziót, koplaltattak és elmúlt. ennyit tudok, voltam Ct-én semmi kóros, azért nem értem. lehet, hogy előtte is már volt hasnyálmirigy gyulladásom, csak én ezt nem éreztem, mivel sose fájt. Zsibbad a szám, nyelvem, állandóan édeset érzek, közben semmi cukrosat nem eszem.   már a sót is édesnek érzem....:(

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Problémádra

én is azt javaslom, mint Tündi, keresd fel Dr. Komáromy Hédit, a fenti címen tudsz hozzá időpontot kérni!

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Enzim probléma

Szia Iza! Egy csomót keresgéltem már a neten, hogy valami okosat :) tudjak írni, végre találtam egy olyan anyagot, ami használható. Elküldöm a szakértői csoportnak, hogy érdemben válaszolni tudjanak Neked, mert nekem elég magasröptű... :) Addig viszont írd meg kérlek, hogy milyen gyógyszert írtak fel a babádnak, hogy mivel táplálod Őt és ha szoptatod, akkor Te hogyan étkezel.

Ettől függetlenül, ha valakinek van tapasztalata ez ügyben, azt szeretettel várjuk!

Értékelés: Nincs

Enzim probléma

Kedves Epermami,

K....n nevű granulátumot írta fel az doktornéni.

Köszönök minden tanácsot. Privátban kértem segítséget  D. Évától aki már utána nézett nekem a dolgoknak és teljes mértékben megnyugtatott a válaszával.

Mégegyszer köszönök minden segíségedet amit adtatok az elmúlt időkben amikor elbizonytalanodtam.

Üdv,

Izabell

Értékelés: Nincs

enzimek és haspuffadás

Nem tudom jó helyre írok-e. Valaki légyszi segítsen tanácsot adni! Egy hete csinálom az enzim dietát ( 80 % nyers), és már 2 hónapja a candidát, nőgyógyászati candidám van főleg.

Eddig is puffadt néha a hasam, de most aztán szét akar robbani. Úgy nézek ki, mintha terhes lennék már reggel felkeléstől. Eddig nagyon rosszul voltam (mióta elkezdtem nyerset enni), szédültem, alig volt erőm, úgy néztem ki mint egy szellem, fáztam, beesett az arcom, az eddigi alacsony vérnyomásom, szinte nem is volt, úgy éreztem mintha haldokolnék. De már 2 napja jobban vagyok, jön vissza az erőm, kiegyensúlyozottabban érzem magam. Ez csak a kezdeti sokk, és majd elmúlik, vagy nem bírja a gyomrom a sok zöldséget, vagy a candidára nem jó ez a táplálkozás? A másik meg hogy nem akarok tovább fogyni, mert már így is beesett az arcom, de ugye a candida miatt nem ehetek pl édes vagy aszalt gyümit. Mi az ami hizlalóbb, és megengedett ebben a helyzetben? Kívánom a húst is rendesen amióta ezt csinálom, főleg ha megérzem az illatát amikor valahol sütik. (0-ás a vércsortom. csináltam is a diétát 3 évig) Még olyan dolgokat is megkívánok mint a hamburger,amit nem is ettem azelőtt sem. Lehet előjött a kannibál énem? : ) De erős vagyok, kibírom nélküle, nem eszek, max ritkát halat. Nekem fibromyalgiám van 8 éve, és azt olvastam, hogy több embernek is segített a nyers étkezés, csillapodott a fájdalmuk, vagy el is múlt. Nem tudom igaz-e, de ha meggyógyulnék, én lennék a legboldogabb ember a földön! Ha valakinek van hasonló tapasztalata, vagy betegsége, vagy jótanács, kérlek írd meg. thanx : ) Zs.

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Kisnyuszi enzim diétája

Kisnyuszi, melyik candida diétát csinálod 2 hónapja? Előtte hogyan táplálkoztál? Ez azért fontos, mert a tüneteid attól is lehetnek, hogy tápanyag hiányos a szervezeted. Támogatod, töltöd olyan készítményekkel magad, amik elősegítik a méregtelenítést és a bélflórád regenerációját? Nem elég az étkezés megreformálása, szükség van arra, hogy kellő mennyiségű tápanyag jusson a szervezetedbe és, hogy a bélflórádat is támogasd olyan IQ foodokkal, mint az Emóció, az apiterápiás készítmények. A diéta hatására felszabadulnak az elraktározott méreganyagok, segíteni kell a kiürülésüket olyan táplálékkiegészítőkkel, melyek támogatják ezt a folyamatot és e mellett nagyon fontos még, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékot fogyassz. Annak érdekében, hogy elmúljon a fáradtságod, a rossz közérzeted, szeretettel ajánlom figyelmedbe ezt a tisztító kúrát. Érdemes kipróbálnod és a végén ajánlott készítményeket fogyasztanod közben, hogy egyensúlyba kerülhessen a tested.

Értékelés: Nincs

Zsiradékok, olajok

A már ajánlottakon túl, érdemes lehet megnézni, hogy mennyi és milyen zsiradékot fogyasztasz.

Nem tudom, mennyi zsiradékot eszel, de ha ezekből kevés van, az is tud számtalan kellemetlen dolgot produkálni, pl. nem jó epeműködést (annak meg ezeregy szerteágazó tünete van, pl. száraz bőr esetén is lehet rá gyanakodni, vagy a kismamáknál előforduló terhességi epepangás okozta teljes test-viszketés, de sok-sok más is).

Jó zsiradékot érdemes napi szinten fogyasztani annyit, hogy legalább egy rendes epeürülés legyen, lehetőleg reggel. Avokádó, tojás sárgája (3 db!), halolaj, olajos magvak, hidegen sajtolt olajok, de az én étkezésemben a szalonna is ott van. Egyébként ha nem volt főzve, az is nyers (bár a só meg a füst biztosan károsítják az enzimeket). Még az epeműködést (és a máj zsírtalanítását) segíti a retek, az articsóka.

FONTOS! Ha epeköves vagy, intenzív epehajtó ételeket ne fogyassz, illetve csak felügyelettel, mert epevezeték-elzáródást, kilyukadást okozhatnak a meginduló kövek. Én azt hiszem, időnként mindenkinek érdemes elmennie egy teljes hasi-kismedencei, nyaki ultrahangra (+ nőknél emlő, ffiaknál prosztata), ott az is kiderül, vannak-e kövek.

Értékelés: Nincs
paripa's picture

nyers "tökfőzelék"

Délután bedobáltam a turmixba : egy kis tököt (hámozva, felkockázva, belsejével együtt), egy kicsi fej hagymát, egy jó csomag kaprot, 3 dl saját készítésű joghurtot , 1 evőkanál tokmagolajat, himalája sót, kis mézet Összeturmixolás után lett egy finom kaporillatú korai vacsi. Akkora sikere volt, lehet, ezentúl soha többet nem főzöm a tököt, így egyszerűbb is, egészségesebb is.

Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (5 votes)

tökfőzelék

csak lereszeltem, -( így kellemes ropogós maradt) + gyöngyhagyma, kapor, őrölt vegyes-bors, csípős pirosarany, tejföl és kész! egy lágytojással csodálatos ebéd volt, köszönöm az ötletet. Soha többet nem főzök tökfőzeléket!

Értékelés: Nincs
dorka12345's picture

Nyers tökfőzelék

A magokat is beledaráltad?

Értékelés: Nincs
paripa's picture

Tök meg a magja :)

Le bizony, Dorka, a zsenge tökök magja is zsenge, mindent összeturmixolhatsz. Ha már kicsit erősebb, sárgásabb héjú magok vannak, azt már nem ajánlom (kissé szúróskás lenne, evés közben), de a fiatal tököcskék még jók erre.

Értékelés: Nincs
dorka12345's picture

Megcsináltam!

Megcsináltam!
Ilyen szupergyorsan még nem főzőcskéztem!
Tök finom ez a "főzelék" mml.gif
Kefír helyet tejfölt használtam és kevés almaecetet, olaj kimaradt.(elfejtettem)
Ledaráltam a héjával és magokkal együtt.
Ez a recept beindította a fantáziámat...
Köszönöm az ötletet!
wave.gif

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

nyers tök - köszi!

Jó ötlet! Köszönöm, tényleg finom!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Nyers édességek

Sziasztok! Várhatóan május 4-én jelenik meg Lénárt Gitta Élő Édességek c. könyve. Remélem van olyan, akinek hasznos ez az infó... Én most tudtam meg, és repesek mml.gifmml.gifmml.gif

Értékelés: Nincs

Élő Édességek Könyve

A kezemben tartom regular_smile.gifclap2.gifmml.gif

Értékelés: Nincs

nyers étkezés

Sziasztok, remélem jó helyre írom a kérdésemet... cool.gif

Tudna valaki abban segíteni nekem, hogy hol juthatok hozzá Mo.-n lucuma porhoz? (Pouteria/Lucuma obovata növény magjából(?) nyerik azt hiszem) A nyersevők külföldön előszerettel alkalmazzák mindenféle étel -pl.: fagylalt készítésnél icecream.gif - vagy esetleg lehet nálunk kapni magát a gyümölcsöt valami olyan triviális magyar névvel, amiről fogalmam sem volt, hogy ez a magyar neve? Egyáltalán lehet róla valamit tudni?

Előre is köszönöm szépen! bow.gif

Értékelés: Nincs

lucuma

Hello bandesz, rákerestem a legnépszerűbb keresőben és "bio lucuma por" varázsigére máris kidobja a tutit. Ha nem budapesti vagy, akkor nem tudom, van-e lehetőség szállításra. Üdv:V

Értékelés: Nincs

lucuma

Szia Viki, köszi a választ, rákerestem én is - bár csak annyit írtam be, hogy lucuma mo.- nekem kizárólag angol oldalakat adott ki, ahonnan rendelni tudnék.. confused_smile.gif Utána gondoltam megkérdedem itt is hátha valakinek tapasztalata is van vele kapcsolatban, illetve egyéb infója...Nagyon szeretnék házilag fagyit csinálni (tej-tojásmentes változatban), s ezzel a porral nagyon gusztán nézett ki (karamellfagyi-hatású volt chef.gif ), hátha lehet még sok-sok minden másra is használni. üdv.: bandesz

Értékelés: Nincs
Horváth Eszter's picture

muszáj enni?

Halihó:) Küldözgetem itt a hozzászólásokat, de eddig csak 1 jelent meg:) a semminél az is több.. A következő kérdésre keresem a választ: ha megfelelő mennyiségben és minőségben ellátom a szervezetemet a szükséges vitaminokkal, ásványi anyagokkal, enzimekkel és értékes antioxidánsokkal, van-e szükségem evésre? furán hangzok tudom, de komolyan érdekel a helyes válasz. a folyadékpótlás természetesen más kategória.. de vajon elengedhetetlen feltétele az egészségnek az evés? mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy nem igazán egészséges (és természetes) az állati eredetű termékek, tej, sajt, hús, tojás fogyasztása, a finomított élelmiszereket, adalékanyagokat, tartósítószereket, színezékeket meg nem is említem. azt a kevés egészséges ételt: gyümölcsöt, zöldséget, csírát, teljes kiőrlésű gabonát nem lehet pótolni "tömény" kiszerelésben, tabletta vagy folyadék formájában? ha szerintetek működőképes a dolog, kérlek soroljátok fel, melyek azok a termékek, amelyekkel mindez kivitelezhető. köszönöm szépen:) Eszti

Értékelés: Nincs

Eszti enni nem muszáj, de én megzabállak

Szia Eszti!

Hozzászólások: gondolkodunk, hogy segítsünk Neked...

Ezt leteszteltem: nem volt mostanában erős oldalam az evés, mégsem lettem sertésinfluenzás, szóval az OMI folyékony táplálékkiegészítői bizonyítottak. Bár igazad van, néha tényleg huszadrangú dolog az evés, de egyél Drága, mert elfogysz! Annak is meg kell adni a módját. Kevesebbet, minőségi cuccot, és akkor nem lesz nyűg, mert finom.

A valódi ízeket lehet igazán élvezni. És noha vannak szuperfoodok, a testednek kell a fűtőanyag, hogy szaladni tudj

Úgyhogy egyél kevés gyümölcsöt, csírát, zöldséget, de az jó legyen. Ha meg már ezeket eszed, legjobb a friss.

Igen, elengedhetetlenül szükségesek a létfontosságú aminosavak, szénhidrátok, cukrok(nem finomított), zsírok. A vitaminok és ásványi anyagok tekintetében meg nemhogy ajánlott, de kötelező a pótlás.

Jó étvágyat!

Emő

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

nyers étek

Kedves Mindenki! Egyre jobban foglalkoztat a kérdés: lehet csak és kizárólag csírákon élni? Ha csak nyers ételeket fogyasztok, akkor nem fogok elfogyni? Érdekel most az étkezés ezen drasztkius formája. Köszönöm a segítséget: Beuska

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (1 szavazat)
Varga Nikoletta's picture

Beuska drasztikus reformja

Kedves Beuska!

 

A nyers ételen kimondottan csírákat értesz? Ugyanis, akik a nyers konyha hívei nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, amiket különféle csírákkal egészítenek ki.

Érdemes lenne Viktoras Kulvinskan: Csíraételek, Ann Wigmore: Bűzafű, Brian Clement: Élő ételek az egészségért c. könyveket elolvasnod. Ezekből nagyon sok mindent megtudhatsz a nyers ételekre való áttérés előnyeiről. 

Abban biztos lehetsz, hogy hízni nem fogsz! De teljesen elfogyni sem...

 

Kitartást kívánok, ha ezt az utat választod, én még nem vagyok olyan szellemi szinten, hogy így éljek... engem még csábít a mandulás kuglóf... ki is megyek és megeszem egy szelettel...  

Jó éjt, Niki

 

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

nyers étek 2.

Kedves Niki!

Köszönöm a gyors hozzásszólásodat! Természetesen nyers zöldségeket és gyümölcsöket szeretnék enni, ezeket a finom csírákkal kiegészítve. Attól félek, hogy ezektől lefogyok. confused_smile.gif Azt érzem, hogy most ilyen drasztikus megoldáshoz kell folyamodnom, ami nem jelenti azt, hogy nem fogok még ebben az életemben elcsábulni egy kis mandulás kuglófért. teeth_smile.gif A könyvcímekért is ezer hála és puszi,

Beuska

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel