Enzim táplálkozás - Kulcs a fiatalság megőrzéséhez és az élet meghosszabbításához (Dr. Edward Howell)

Dr. Edward Howell biokémikus, táplálkozás-kutató 50 évnyi kutatómunkája eredményeként, a vitaminok és ásványi anyagok felfedezése óta a legjelentősebb táplálkozás-tudományi felismerésre jutott: egészségünk romlásának elsődleges oka enzimszegény étrendünk. Az enzimek lényege a biológiai erő, melyet a tudomány jelenleg még sem mérni, sem szintetizálni nem képes.

Az enzimek nemcsak kémiai, hanem biológiai szinten is működnek. Ők szolgáltatják számunkra azt az energiát, amit életenergiának, életerőnek, vitalitásnak is nevezhetünk. E nélkül az ember pusztán vitaminokból, ásványi anyagokból, vízből és fehérjéből álló élettelen vegyianyag-rakás lenne.

A tudomány mára már sok ezer enzimet azonosított, de vélhetően még több az, amit nem ismerünk. Ezek közül az ún. anyagcsere enzimek működtetik testünket, az emésztőenzimek dolgozzák fel táplálékunkat, s a nyers ételekben található táplálékenzimek azok, melyek segítik / segítenék élelmünk tökéletes megemésztését.

Születésünkkor mindannyian egy korlátozott mennyiségű enzim-energiával jövünk világra. Ennek az adagnak ki kell tartania életünk végéig. Minél gyorsabban használjuk el enzim-készletünket, annál rövidebb ideig élünk, ennek ellenére életünk során mindvégig meggondolatlanul pazarlunk.

Életünkben az enzimek kiemelt szerepét bizonyítja, hogy minden tevékenységünkhöz, karunk megmozdításához, a teljes anyagcseréhez, sőt még a gondolkodáshoz is enzimek kellenek. Élelmünk megemésztése is kizárólag enzimek révén lehetséges. Noha emésztőszerveink maguk is termelnek belsőleg valamennyi enzimet, a tökéletes emésztéshez, egészségünk megőrzéséhez a táplálékokban rejlő enzimekre is szükségünk van, melyeket az "élő ételekből" - például a friss nyers zöldségekből, gyümölcsökből, csírákból, hőkezelés nélkül készült ételekből, pasztörizálatlan tejtermékekből nyerhetünk.

A tartósan 48°C feletti hőmérséklet ugyanis megöli az enzimeket, tehát a szokásos főzési hőmérséklet az étel enzimjeinek 100%-át megsemmisíti. Az eredmény a teljesen enzimhiányos étrend, amit manapság nap, mint nap fogyasztunk. A következmény pedig saját enzimkészletünk gyors kimerülése, melynek leginkább mirigyeink, főbb szerveink (ideértve az agyat is) látják kárát. Emellett a vegyi anyagok, élelmiszer-adalékok, az alkohol és a kábítószer ugyancsak iszonyatos mennyiségű enzimet vonnak el véges készletünkből.

Amikor fiatalok vagyunk - a magunk termelte enzimek sejtmegújító hatásának köszönhetően - szépek, üdék és energikusak vagyunk. Enzimjeink támogatják a gyors növekedést, és többnyire segítenek kivédeni a súlyos betegségeket is. Korunk előrehaladtával, takarékosság hiányában, belső enzimjeink kifogynak, s a következmény szemmel látható és jól érzékelhető.


Életünk során a gyakori megfázások, lázas betegségek és a szélsőséges hőmérsékleti körülmények szintén enzimforrásunkat apasztják. A legyengült, enzimhiányos test a rák, az elhízás, a szív- és anyagcsere betegségek elsődleges célpontja. Dr. Howell szerint az embereket sújtó, akár halálos degeneratív betegségek nagy része a főtt és feldolgozott, enzimhiányos ételek fogyasztásának következménye. Sok középkorú ember hal meg idő előtt épp enzimjeinek korai elpusztítása, ezzel emésztő és betegség-elhárító képességének gyengülése miatt.

Az ember tovább és egészségesebben élhetne, ha jobban ügyelne értékes enzimjeire. Dr. Howell receptje meglepően egyszerű: fogyasszunk lehetőségeinkhez mérten minél több friss, nyers, hőkezelés nélkül készült, enzimdús, "élő" ételt, a főtt ételek emésztését pedig segítsük enzimpótlókkal, melyek saját súlyuknak gyakran akár az egymilliószorosát is képesek megemészteni. Étrendmódosításunk eredményét akár már egy hónap múlva is lemérhetjük, egészségi állapotunk és energiaszintünk javulásában.

Az enzim-táplálkozás kifejezés azt az étrendet jelöli, melyben az élelmiszereket nem főzzük meg, hanem feldolgozatlanul, nyersen fogyasztjuk, teljes enzimállományukkal együtt. Noha nagyon kevés ember él folyamatosan ilyen étrenden, a természetben minden más élőlény ezt teszi. Ugyan hallottunk már tehénről, amely rajongott a halért, és zöldségevő macskáról, de alapvetően minden teremtménynek olyan emésztőrendszere van, amely egy bizonyos táplálék-fajta feldolgozására a legideálisabb.

George A. Drews már 1912-ben könyvet adott ki a nyers ételekről. Úgy vélte a főzés megöli az élelmiszerek „élet princípiumát”. Pedig abban az időben még nem is tudták, hogy az élelemben enzimek vannak, és azok a hőtől elpusztulnak. Mindez még a vitaminok felfedezése előtt volt. A terápiás célú nyers táplálkozás Németországban már az 1920-30-as években népszerű volt. Dr. Gerson először a tuberkulózisos, majd a rákos betegek számára dolgozott ki táplálkozási alapelveket.

A ma már világjelenségnek tekinthető elhízás és a sikertelen fogyókúrák esetében is ott követjük el a hibát, hogy csak a bevitt kalória mennyiségével foglalkozunk, a minőségével viszont nem, pedig azonos kalóriatartalmú élelem nyersen sokkal kevésbé hizlal, mint megfőzve. A főtt étel fokozott működésre készteti az endokrin rendszert, izgatja a mirigyeket, sokkal több szívódik fel belőle a szervezetben, s a felesleges energia zsírpárnák formájában raktározódik. Ezzel szemben a nyers ételek nem adnak felesleges munkát a belső elválasztású mirigyeknek, kevesebb szívódik fel belőlük, épp annyi, amennyi a normális testsúly megtartásához szükséges.

Az állattenyésztők is rájöttek már, hogy nem gazdaságos a disznókat nyers krumplival etetni, mert attól nem híznak eléggé, a főtt krumplitól azonban gyorsabban, nagyobb „hozamot” produkálnak. Általános szabályként: a nyers ételek sokkal kevésbé hizlalnak, mint ugyanaz a mennyiség sütve, főzve (pl. a sült alma és banán, a pirított mogyoró és mandula, a nyers méz helyett fogyasztott fehércukor, a frissen facsart gyümölcslé helyett a hő-kezelt dobozos ital).

Étkezéseinknél a nyers részt általában a hús és krumpli melletti kis adag saláta alkotja. A nyers zöldségekben és gyümölcsökben bár van némi enzim, fő erényük mégis magas vitamin- és ásványianyag-tartalmuk. A magas kalóriatartalmú ételekben jóval több van a három fő emésztőenzimből, de ezeket nagyrészt főzve, tehát enzimektől megfosztva esszük. Ami nyersen is ehető közülük, az a banán, szőlő, zöld búzafű-lé, friss olívabogyó, mangó, avokádó, friss füge és datolya, nyers méz, pasztörizálatlan tej és nyers vaj, csíráztatott, gátlókkal nem kezelt gabonák, magok és diófélék. Ezek nyers salátákkal, csírákkal, zöldségekkel és mindössze 25%-os arányban főtt ételekkel kiegészítve biztosítani tudnák szervezetünk minden tápanyagigényét.

Dr. Burch 1971-ben publikált elmélete szerint a születésük után túlzottan táplált gyermekeknek a zsírsejtjei gyorsabban szaporodnak, mint normális esetben. A növekedés befejeződésével a zsírsejtek száma állandósul, viszont a falánk gyerekeknek így felnőttkorára több mint háromszor annyi zsírsejtje lesz. Ha a normális mennyiségű zsírsejttel rendelkező személy nagyokat eszik, feltölti zsírsejtjeit, csak teltidomú lesz. A háromszor annyi zsírsejttel rendelkező viszont ugyanilyen bőséges étkezés mellett háromszor akkora raktárt tud feltölteni zsírral, ami már kövérséghez vezet. Nekik emiatt háromszor annyira kell vigyázniuk az asztalnál, de nyers ételekből ők is belakhatnak, persze, csak ha más ételek helyett és nem mellett eszik.

Érdekes megállapításra jutottak amerikai és német kutatók, párhuzamosan végzett kísérletük során. Úgy találták, hogy főtt ételek fogyasztása esetén a gyakori – napi 5-6-szori – evés, illetve a folyamatos „nassolás” állandó, nagyobb mennyiségű enzimtermelést generál, ami gyorsabban kimeríti a szervezet egész életre szóló enzim-potenciálját, tehát megrövidítheti az életet. Ezzel szemben, ha naponta csak egyszer fogyasztanak enzimszegény ételt, akkor az alanyok testsúlya alacsonyabb marad, hasnyálmirigyükben és egyéb szöveteikben jóval nagyobb az enzim-tartalék, ami érthető is, hiszen nem használták azt fel napi 5-6 alkalommal.

A Tufts egyetemen megvizsgálták 11 extra kövér (130-195kg-os) ember hasi háját, és kiderült, hogy a zsírtartalékok enzimhiányosak. A kövér embereknek nincs elég lipáza. A lipáz összefügg a zsír-anyagcserével, a kövérség, a magas koleszterin szint abból is fakadhat, hogy az ételek zsiradék tartalmában a lipáz hőhatásra elpusztult, s ennek hiányában a zsír nem kerül előemésztett állapotba a gyomor felső részében.

Ezek után talán nem meglepő, de a nyers hús és nyers zsír sem hizlal. Az elszigetelten élő eszkimó őslakosok vizsgálatából kiderült, hogy dacára a jelentős nyers hús és irdatlan mennyiségű nyers zsír (pl. bálnazsír) fogyasztásnak, nem volt köztük elhízott, s nem volt jellemző rájuk sem a magas vérnyomás-, vagy koleszterin-szint, sem az érelmeszesedés. E jelenség kulcsa ugyancsak a nyers zsírok magas lipáz tartalma.

Tudjuk ugyanakkor, hogy a lipáz a tej egyik legfőbb enzimje, ami a pasztőrözetlen tejtermékekben is koncentráltan jelen van. Ezzel összefüggésben említjük, hogy 100 éve, 1908-ban jelent meg Dr. C. S. Potter: Tej diéta, mint gyógyszer krónikus betegségekre című könyve, amely természetesen a régi, nyers, pasztőrözetlen (tehát enzimekben gazdag) tehéntejről szól - noha Dr. Potter akkoriban mit sem tudott a tejben lévő enzimekről, de ettől még terápiája kitűnően működött.

Több ezer főnek, 36 órás gyümölcs diétát követően, minimum 4 hetes nyers tej kúrát írt elő, félórás időközönként, napi 32 adagra elosztott 6,5-7 literes mennyiséggel. Mindez – a könyv tanúsága szerint - rendes esetben elegendő volt számos betegségekből való kigyógyuláshoz (pl. többféle bőrbaj, vérszegénység, epebántalom, székrekedés, szénanátha, álmatlanság, gyomorfekély).

Dr. Potter nyilván nem tudta, hogy nyers tej diétája tulajdonképpen enzim-kúra. Ha legalább 4 hétig csak nyers ételt eszünk - annak összes enzimjével - az valóban elementáris hatást gyakorol testünkre. Mindez persze csak a nyers tejre vonatkozik, hiszen ha hőkezeléssel elpusztítjuk benne az enzimeket, elveszíti egészségfenntartó elemeinek egy részét, és gyógyító tulajdonságainak nagy részét.

A távol-keleti országokban jóval előttünk járnak abban, hogy az Aspergillusból és más gombákból előállítsák a fehérjék, szénhidrátok és zsírok megemésztéséhez szükséges enzimeket, melyeket megszárítanak, porrá őrölnek és kapszuláznak. Különösen a gyomorban történő előemésztéshez alkalmasak, mivel olyan gyengén savas közegben működnek a legjobban, amilyen a gyomor az étkezés utáni fél-egy órában. Ha nyers ételt rágunk, a benne lévő enzimek révén az emésztés már a szájban azonnal megkezdődik, mielőtt még lenyelnénk a falatot. Ennek megfelelően az enzim kapszulákat is étkezés közben kell bevenni, hogy pótoljuk azokat az enzimeket, melyeket megfőzött ételünkben előzetesen már elpusztítottunk. A táplálék-kiegészítésként használt mennyiség azonban nem elegendő a komolyabb betegségek gyógyítására, ahhoz huzamosabb ideig nagyobb dózisokat kell fogyasztanunk szakszerű orvosi ellenőrzés mellett.

Fenti témáról részletesen olvashat Dr. Edward Howell: Enzim táplálkozás c. könyvében, amely megrendelhető a Mandala-Veda Kiadónál.

Tovább: Interjú Dr. Howell-lel, az enzimtáplálkozás atyjával

(Forrás: paramedicina.hu)

4.6
Értékelés: Nincs Átlag: 4.6 (10 votes)

Hozzászólások

Puffadok

Több mint 10 éve vegetáriánus vagyok, 1,5 éve vagyok vegán és a táplálékom 50-60 %-ban nyers vegán. Kb 1 éve probálkoztam a teljes  nyers vegán életmóddal is de csak 3 hónapig sikerült tartanom, mivel elkezdtem nagyon puffadni. Holott igyekeztem, hogy időkőzben sok belső tűzet fokozö fűszert fogyaszzak. Ekkor beszüntettem a teljes nyers vegánságot és az emésztésem helyre álott teljes mértékben.

Most 3 hete körül kezdödött , hogy bármit is ettem legyen az nyers vagy akár fött táplálék, ahogy leért a gyomromba az étel azon nyomban  elkezdtem puffadni. A helyzet odáig fajult. hogy most pl egy olivaolajal kikavart avokádotól is nagyon felfuvódok, sok belgáz és böffögés kiséretében. Voltam ekon, átvilágitáson és fiziologiailag minden rendben van, a gyomrom van picit megnyúlva feltételezem a puffadások következményeként. Most  egy hete többnyire csak nyers -lucernás, -gyermekláncfűves, -tönkölybúzafűves leveket fogyasztok mert a szilárdabb ételektől puffadok. Kérlek Vali ird meg mi a te véleményed, javaslatod ...és minden más véleményt, tapasztalatot, javaslatot szivesen fogadok.Köszönöm.

Értékelés: Nincs

Puffadás vegán életmód mellett

Szia suncristal,

Lénárt Gitta szerint sem való mindenkinek a teljes nyers étkezés, mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy neki mekkora mennyiség és mikor esik jól. Évszak és időjárás függő is lehet, egyrészt a szezonálisan elérhető zöldségek, gyümölcsök miatt, másrészt nagy mennyiségű "hűtő" ételt nem célszerű télen és hűvös időben fogyasztani, bár ezekhez lehet fűtő hatású fűszereket használni ahogyan te is tetted.

A puffadás oka lehet a nem megfelelő táplálkozás, nem jó ételtársítás, a nem megfelelő bélflóra, emésztőrendszeri betegségek. Én azt javasolnám, hogy fogyassz rendszeresen hosszú ideig bélflóra harmonizáló termékeket és menj el gasztroenterológia kivizsgálásra, mert az ultrahangon nem látható minden elváltozás. Járj utána, hogy a puffadás hátterében van e-esetleg candida vagy SIBO,  amiről itt és itt is olvashatsz.

Hagyományos kínai orvost is felkereshetsz tanácsért, mert holisztikusan kezelik az egész embert, a gyógyításban, egészségmegörzésben a táplálkozásnak is fontos szerepe van, hogy helyreálljon a kibillent egyensúly.

A "nem megfelelő táplálkozás", lehet, hogy amúgy egészséges, de nem jó az adott embernek, míg egy másiknak igen. Nem tudom, hogy néha fogyasztasz-e esetleg finomított fehérlisztet, fehér cukrot, finomított étolalajt a nyers táplálékokon kívül.

Kipróbálhatod, hogy pár napig csak rizsnyákot fogyasztasz és ügyelsz a (lehetőleg tisztított, szénsavmentes) víz fogyasztásodra is.

Nyers, vegán menü  és az Öt elem tana. Tavasz, a Vega és a fehérjék és az Emberhez méltó című cikkek érdekesek lehetnek számodra.

Kérlek írj majd a fejleményekről !


Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Enzim

Sziasztok..

Erdeklodnek,hogy akinek az alkoholelbonto enzimeivel van problema, talan hianyoznak is :D azoknak is jo lehet az Enzymix keszitmeny?
Koszonom 

Értékelés: Nincs

Alkohol lebontása

Szia,

Az Enzymix remek enzimkészítmény, de az alkohol lebontásában nem játszik szerepet. A magyarázatot ITT találod.

Értékelés: Nincs

Mi van olyankor

Sziasztok!

Mi van olyankor, ha valakinek hiányzik ez az enzim a szervezetéből és nem bír zöldségeket és gyümölcsöket enni és inni?

Köszönettel,

EdinusÉrtékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Melyik enzim hiányzik?

Szia Edinus! 

Melyik enzim hiányzik? Mert itt azért több enzimről van szó. Igazolt ez a hiány, vagy csak gondoljátok? Miért nem bír zöldségeket és gyümölcsöket enni? 

Értékelés: Nincs

Enzimek

Kedves Melinda!

Csak feltételezés, hogy hiányzik az enzim. Egész egyszerűen nem kívánja az efféle ételeket. Sőt sok esetben meg sem tudja kóstolni, mert hidegrázása van tőle. 

Értékelés: Nincs

Nem eszik zöldséget, gyümölcsöt

Szia!

Tehát az enzimhiány feltételezés, de más orvosi vizsgálatok voltak, hogy kiderítsék az okokat? Lehet pszichés, tudatalatti oka is az elutasításnak, ezért érdemes lenne szakember segítségét kérni. Felnőttről van szó? Mert a gyerekek nagy részének vannak korszakaik amikor elutasítanak bizonyos ételeket, de ez jó esetben idővel elmúlik.

Turmixolva sem tudná meginni a zöldségeket, gyümölcsöket? Nagyon finom turmix receptek találhatók a Boszorkánykonyhában.

Enzimeket itt találtok, ha nem okoz gondot a természetes összetevőkből álló étrendkiegészítők szedése akkor segítségükkel pótolható a vitaminhiány, bár azért nem helyettesítik a változatos, zöldségeket és gyümölcsöket is tartalmazó táplálkozást.

Értékelés: Nincs

Enzymix helyettesíthető Trópusi koktéllal?

Sziasztok, 

Kislányom 4 éves tejfehérje, szója érzékeny (a vérvétel egyetlen allergiát sem mutat ki) a gasztroenterológus ajánlott egy enzimkészítményt is neki, ami gyógyszer, ezt nem szeretnénk szedni. Az oldalatokon néztem, hogy az Enzymix ilyen jellegű étrendkiegészítő de van benne szójaolaj ami nekünk nem jó az érzékenység miatt. Szedhetjük helyette a Trópusi koktélt? Az helyettesíti az Enzymixet?

Köszönöm

Edina

Értékelés: Nincs

Enzimpótlás 4 évesnek

Szia Edina!

Nyugodtan szedheti kislányod a Trópusi enzimkoktélt ha nem érzékeny egyik összetevőjére sem. Más az összetétele, mint az Enzymixnek ezért nem pontosan helyettesítik egymást, de mindkét termék jó az enzimpótlásra. Mellé bélflóra regenerálásra szedhetné az Emóciót és/vagy a Méz almarosttal is és más fermentált termékek is segíthetnek.

Lehetőség szerint törekedjetek a bionom táplálkozásra és egyen sok élő enzimet tartalmazó ételt, italt kislányod.  A fenti cikkből és a Boszorkánykonyhából kaphatsz ötleteket hozzá, külön diéták szerinti bontásban is vannak receptek.

Ételérzékenység, szivárgó bélszindróma kapcsán Betty remek összefoglalóját ajánlom elolvasni és Vali Allergia sorozatának 1-2-3 részeit.

Gyermekmegörzőben az immunerősítésre kaphatsz hasznos tanácsokat.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Fermentált levek

Sziasztok! Érdeklődnék, hogy kevés fehérjebontó enzimemre eddig fermentált papayát ittam, de szivesen kipróbálnék mást is, pl a Camu juicet, elsősorban a plusz C vitamin tartalma miatt. Napi 1000mg-ot szedek, évek óta csipkebogyóból kivontat. De ez természetesebbnek hat. Csak tanulságképp írom: évekig aspirin protectet szedtem embólia miatt. Abbahagytam, mert rájöttem, hogy nem jó. Különösen, amikor kiderült, hogy megakadályozza a fehérje bontó enzimek létrejöttét a szervezetben. Nem értettem, hogy miért van "úszógumim" és néha emésztési problémáim,és fogyni meg egyáltalán nem tudok( amikor nagyon odafigyelek, hogy mit eszem, semmi finomított, szintetikus dolog, én főzük, keverek-kavarok, kozmetikumot is nagyítóval nézem, boltban szinte semmit sem tudokhasználhatót beszerezni, csak itt :) ) Szóval az aszpirin helyett kellene valami tanács, mert magasabb a triglicerid szintem-sajnos ez anyai ágon öröklött is.

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Fermentált levek és az enzimhiány

Szia! 

Ide mozgattam át a hozzászólásodat, az enzimtáplálkozás alá, ajánlom átböngészésre a fenti cikket. 

A Dr. Tim's Camu-camu-ja nem fermentált, viszont azzá teheted egy kis fermentpatronnal. Így akkor a felszívódását még jobban elősegítheted. 

Az Emóció is jó választás lehet még, szintén fermentált és jó C-vitamin forrás.

Értékelés: Nincs

Enzimhiány

Köszönöm a gyors választ, már kosárban van az Emócio és mellé még Trópusi emzimkoktél is került  remélem jó választás. A kérdésem másik felére is szeretnék választ, hogy mit ajánlasz magasabb trigliceridszintre, halolajat esetleg? Köszi

Értékelés: Nincs

Magasabb triglicerid szintre

Szia Ági!

Igen a halolaj vagy a krillolaj jó ötlet, itt olvashatsz róla bővebben.

Értékelés: Nincs

Köszönöm 

Köszönöm 

Értékelés: Nincs

Kerdes tojásról

Egy masik cikkben azt irjak hogy a tojasban is van enzimgatlo. A kerdesem az lenne, hogy van-e erre is esetleg valamilyen modszer, hogy eltavolitsuk belole?

Koszonettel:Bence

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Tojás és enzimgátlók

Hát őszintén szólva fogalmam sincs, hogyan lehet-e/kell-e hatástalaníani a tojásban lévő enzimgátlót, én nem szoktam (hacsak nem véletlenül és öntudatlanul ). Talán az olvasók közül valaki...

Mindenesetre, ha mértéktartóan (heti 3-5 darab) fogyasztod a tojást, semmi bajod nem lesz tőle. Sok tojáspótló növényi élelmiszer alkalmazható  főzéshes-sütéshez, így könnyen betartható a mértékletesség (palacsintába chia, sütibe útifűmaghéj, de ott van még a lenmag, a csicseriliszt panírozáshoz stb ). 

Értékelés: Nincs

Enzimhiányra

Sziasztok!

Mikortól lehet kapni a trópusi enzimkoktélt? Másfél éves fiamnak súlyos anyagcsere zavara van. Az összes enzim hiányzik neki. Ha ez nincs tudnál valamit ajánlani helyette? Illetve kipróbálnánk az emóciót is.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Enzimkoktél újra hamarosan lesz,

de még pontos időpontot nem tudunk mondani. Kérlek, figyeld a termék adatlapját.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Enzimpótlás kisgyereknek

 

Nagyon köszönöm válaszod!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Enzimpótlás kisgyereknek

. Szia Mónika! Átmozgattam a kérdésedet ehhez a blogbejegyzéshez, érdemes elolvasnod, és az alatta lévő hozzászólásokat is.

Utána érdeklődök, hogy mikor lesz újra kapható a Trópusi enzimkoktél. Addig is ezek az enzimek kaphatók. Ezenkívül a fermentált papaya termékek is szóba jöhetnek (papain enzim fehérjebontó hatású). Javaslom, hogy a termék adatlapján lévő szakirodalom fülecskére kattints rá, és ott olvashatsz a fermentáció lényegéről. Emellett jól gondolod, hogy a bélflórát is támogatni kellene, valamint a hasnyálmirgyet is.

Nagyon fontos a bionom táplálkozás valamint minél több nyers, élő ételek fogyasztása. A zöld turmix napi itala lehet a kisfiadnak. Tegyél bele fahéjat, mely nemcsak melegít, de még a hasnyálmirigyet is támogatja. 

Egy bélflóra regeneráló terméket (Emóció, mézes almarost) és egy hasnyálmirigytámogató terméket (Csicsóka-csoda, ízesített csicsókaGanoUltra) én még választanék mellé.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Enzimek pótlása étkezés előtt, közben, vagy után?

Sziasztok! 

Valószínűleg többnyire feléltem enzimkészleteimet, így "kívülről" kell pótolnom azokat.  Viszont kérdések merültek fel bennem. Mikor is kell fogyasztani e célból a nyers gyümölcsöket, zöldségeket? Vegyünk egy példát: cukkinis tojásrántottát reggelizem. Előtte kellene rágcsálni nyers zöldségeket, esetleg levet, turmixot innom, hogy a fehérjével megbirkózzon a szervezetem, vagy egyek a rántottához salátát (bár nem hangzik jó társításnak), vagy közvetlenül utána tegyem meg ezek egyikét? Mégis mekkora mennyiségű zöldfélét szükséges egy kéttojásos rántottához kombinálni? 

A bőrömön apró pöttyök vannak (hol piros, hol barnás fekete), állítólag ez is a fehérje pangását jelzi. Vajon az enzimek fogyasztásával idővel megszabadulok tőlük? Alkalmazom rá az almaecetes öblítést is, majd cukros-olajos óvatos dörzsölést. Várom az eredményt.. 

Továbbá, hogy biztos ne sikerüljek túl rövidre :)  az arcomon kb 1hónapja szinte minden másnap csalánkiütések jelennek meg. Kínomban beveszem az antihisztamin tablettát, de inkább az okot keresném meg. Talán ezt is a fehérje túltengése okozza?

Fél éve paleozom, 3hónapja Lethrox 50et szedek pajzsmirigy-alulműködésre és kb 3hónapja jóval megemeltem a folyadékfogyasztásomat (1-2-ről  3-4-re).

Bocsánat, még valami: a magok (mandula, mogyoró, dió..) is tartalmaznak enzimeket?

Előre is köszönöm a törődést! :)

Értékelés: Nincs

Enzimekről, ahogy én gondolom...

A nyers gyümölcsökben/zöldségekben lévő enzim a saját lebontását végzi. Tehát ilyen esetben a szervezet az emésztés során nem használja fel a saját enzimjeit. 

Az enzimeknek 3 osztálya létezik.

  • Anyagcsere enzimek (A testünket működtetik)
  • Emésztőenzimek (A táplálékunkat megemésztik)
  • A nyers ételekben található táplálékenzimek (Megkezdik az étel megemésztését.

Az anyagcsere enzimek építik be a tápanyagokat a sejtekbe. Az emésztőenzimeket a hasnyálmirigy termeli (proteáz-fehérje, amiláz-szénhidrát, lipáz-zsír). A táplálékban megtalálható enzimek segítik az emésztést, hogy ne kelljen mindent a test emésztőenzimjeinek végezni. Ha a szervezetnek kevesebb emésztőenzimet kell előállítania, több ereje marad a test egészét működtető anyagcsere enzimek megtermelésére. Ezért is tud betegségeket gyógyítani a nyers növényi étrend. 

Amiben kifejezetten fehérje bontó enzimek vannak, pl. az ananász vagy a papaya. Ezeket érdemes étkezés előtt elfogyasztani. Vannak kifejezetten enzimpótló készítmények, ezeknek fogyasztása is szintén étkezés előtt javasolt. De pl. egy kupica emóció elfogyasztása étkezés után nagyban megkönnyíti az emésztést. Bár, ebben nem enzimek vannak, hanem a mikroorganizmusok jótékony hatásaik érvényesülnek. A supra balance még egy olyan készítmény, amely fermentált, és fehérjebontó enzimek is vannak benne.

Tehát az enzim táplálkozás azt jelenti, hogy minél több nyers ételt fogyasszunk, mely révén a saját enzimraktárunkkal tudunk takarékoskodni.

De ha paleózol, akkor te szinte "megadózisnóban" fogyasztol állati fehérjét. Érdemes elgondolkodni, hogy pont a fehérje bontással vannak problémáid?

A magokban is vannak enzimek, persze csak akkor, ha nem hőkezeltek. Bár ezeket érdemes fogyasztás előtt beáztatni az enzimgátlók miatt.

A pajzsmirigy alulműködéssel kapcsolatban sok hasznos infót találsz ittNiki írása is hasznos lehet számodra.

Anikó

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Táplálkozás télen

Kedves Lányok!

Érdeklődnék, hogy a fagyasztás és/vagy kifagyasztás milyen hatással van az enzimekre.

Segítségeteket előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Judit

Értékelés: Nincs

Enzimek és a fagyasztás

Erre én is nagyon kíváncsi voltam, ezért tettem egy kísérletet. Az enzimek ugye az élethez kellenek, tehát ha elpusztul, akkor nem lesz csírázás, növekedés.

Próbaképp betettem a fagyasztóba pár órára hajdinát. Majd szobahőmérsékleten kiolvasztottam, és beáztattam. A szokásos eljárással megpróbáltam csíráztatni. Az eredmény: kicsírázott!! 

Ha belegondolunk abba, hogy ősszel elvetett búza tavasszal kicsírázik, de az őssejtet, petesejtet is fagyasztják. Úgyhogy szerintem az enzimeknek nem árt a fagyasztás. Persze nem a legtökéletesebb, hiszen minden frissen a legjobb, lehet, hogy vitamin tartalmuk is sérül, de egy lehetőség a mai világban. Az enzimeknek inkább a magas hőmérséklet árt, kb. 43 fok felett sérülnek azok.

Anikó

Értékelés: Nincs Átlag: 4.3 (3 votes)

keményítő bontó

Sziasztok!

Sok helyen olvastam hogy a fehérjét az ananász és a papaya enzimjei nagyon jól bontják. Tudnátok nekem olyan gyümölcsöt, zöldséget írni ami segít a keményítő tartalmú ételek lebontásában?

Köszi!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
vaskalapos's picture

nyal, malata, penesz

A sajat nyalad a leghatekonyabb a  kemenyito lebontasaban. Ha a nyaladban nem bizol, akkor csiraztass gabonat (malata), a csirazo gabonaszem tele van kemenyitobonto enzimekkel.
Ha ez sem eleg, akkor fordulj a peneszgombakhoz, azokhoz, akik a kenyeren nonek (aspergillus fajok). 

Ugy altalaban minden eloleny genetikai allomanya (igy az embere is) kodolja es a sejtjeik megtermelik azokat az enzimeket amikre szuksege van. Enzimpotlasra csak genetikai betegsegek eseten van szukseg.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

keményítő kérdés

Kedves Gabessz83!

Ez esetben egy cseppet másképp fogalmaznék.

Inkább a kevésbé jó ételkombinációk kerülésére kellene figyelni, hogy elkerüljük az emésztési zavarokat, az elégtelen tápanyag-felszívódást, a puffadást, a bélgázképződést, a hasfájást és még sorolhatnám. Persze, itt sem árt figyelembe venni, hogy vannak, akik egész jól tűrnek bizonyos ételkombinációkat, míg mások kevésbé, vagy egyáltalán nem. Pl. betegség idején a szokásosnál szigorúbb ételtársítási szabályokat szoktunk javasolni, hiszen egy étkezésen belül több hozzávalót veszünk magunkhoz, szervezetünk könnyen összezavarodhat, és ráadásul képtelen egyidőben az összes szükséges enzimet előállítani. Bár ilyenkor is lezajlik az emésztés, csak nem biztos, hogy számunkra - főleg hosszútávon! - megfelelően.

A fehérjék emésztését végző enzimek munkája során aminosav szabadul fel és táplálja testünket. A bakteriális emésztés során ugyancsak megjelennek az aminosavak, ám mérgező melléktermékek is termelődnek. A keményítő bakteriális erjedése ugyancsak mérgező anyagokat - alkoholt, ecetsavat, tejsavat, szén-dioxidot - hoz létre, míg az egészséges enzimes emésztés egyszerű cukorrá alakítja a keményítőt. (Fontos megjegyezni, hogy ezt az erjedést nem illik összetéveszteni az erjedéses ételekkel pl. kovászos ételek, miszó, stb, amelyek kimondottan egészségesnek mondhatóak!)

Alapszabályként azt érdemes megjegyezni, hogy az evést érdemes a legnagyobb fehérjetartalmú étellel kezdeni, és a fehérje és a keményítő a zöld színű, keményítőmentes zöldségekhez illik a legjobban. Ha a fehérje- és a keményítőtartalmú ételek egymáshoz való viszonyát vesszük figyelembe, akkor érdemes tartani az 1:2-höz arányt (pl 1rész bab 2 rész gabonaféle)

Tehát, ha egészségügyi problémád van, renyhébb az emésztésed, akkor érdemes arra figyelni, hogy étkezésedkor egy keményítőt egyél, ha egészséges vagy, akkor akár kétféle gabonafélét vagy egy gabonát és egy másik keményítőtartalmú zöldséget (pl cékla) is fogyaszthatsz egy étkezésen belül.

Remélem, tudtam segíteni,

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

papaya tabletta?

Szia Niki!

Én általában gyakran eszek főtt gesztenyét, hajdinát és nem akarok hozzátársítani semmit, ezért inkább tablettában gondolkozom.

99%-os papaya tabletta, vagy papayát és ananászt is tartalmazó  tabletta lenne a hasznosabb szerinted? Vagy ezek csak fehérje és zsír emésztésre jók?

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Nincs szükséged

ilyen jellegű tablettára, ha megfelelő az emésztésed... és ugye az emésztés a szájban kezdődik (igazából a gondolatnál, hogy megkívánjuk az ételt, majd meglátjuk és "összefut a nyál a szánkban")

Baj van az emésztéseddel?

Niki

Értékelés: Nincs

étel intolerancia

Igen, kb 10 éve nagyon rossz az emésztésem. Ha nagyobb mennyiségű ételt eszek akkor szinte megáll és pang a gyomromban, és nagyon le is fogytam. Évekig jártam orvoshoz és sok vizsgálaton voltam, de nem találtak semmit. 3 hónapja elvégeztem a food detective étel intolerancia tesztet, és  megállapították hogy szinte az összes gabonára intoleráns vagyok (árpa, kukorica, rizs, zab, búza) és a tejtermékekre és szójára is. Azóta nem eszek gabonát,tejtermékeket, szóját és sokkal jobb az emésztésem. Próbáltam a paleó étrendet, ami jó volt az emésztésemnek csak elkezdtem még tovább fogyni. Gondolom a szénhidrát elhagyás miatt, ezért most már eszek hajdinát, quionát, gesztenyét,lencsét, gyümölcsöket + húst és zöldségeket. Mellé papaya tablettákat és probiotikumokat szedek.

Gábor

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Intolerancia

Kedves Gábor!

Értem problémádat.

Jó szívvel ajánlom, hogy olvasd végig Vali 3 részes cikksorozatát, amelyben az allergiákról, ételintoleranciákról ír - hidd el, közelebb kerülsz a megoldáshoz :) Az első részt ITT találod.

A megoldás egyik kulcsát - ugye sokféle út létezik, talán számodra is ez a a megfelelő - pedig az alábbi mondat adhatja meg Neked:

"Gluténintoleranciás betegek speciális vértesztjeinek eredményei szerint, ha egy beteg átfogó nagy méregtelenítést végez, újratelepíti a bélflóráját megfelelő szinbiotikumokkal, áttér az adalékanyag- és szintetikumoktól mentes, tiszta bionom étkezésre, akkor cca. fél-egy év teljes gluténmentesség után apránként visszatérhet eleinte a zabra, majd utána az "A" és "B" genomú gabonák mértékletes (heti 2-3 alkalom) fogyasztására."

Niki

Értékelés: Nincs

terveim

Kedves Niki!

Igen olvastam a 3 cikket, most olvasom Natasha Campbell Gut and Psychology című könyvét, olvastam továbbá taoista és ayurvédikus irományokat is és kezd összeállni a kép, habár sok olyan terület van még ami nem világos vagy ellentmondásos. Nekem eddíg úgy tűnik, hogy a tudatállapot erősebb hatással van az emésztésre és az egészségre mint az hogy milyen ételeket eszünk, de szerintem  gluténtartalmú gabonákat, tejtermékeket, szóját, cukrot, finomított feldolgozott ételeket nem kellene fogyasztania senkinek sem. Ezért úgy tervezem hogy tartok fél éves diétát probiotikumokkal, emésztő enzimekkel. Közben legalább minden másnap sportolni fogok valamit (biciklizés, tai-chi, kondizás) majd elkezdem fogyasztani a rizst, burgonyát, kukoricát. A tejjel és a gluténnal nem szeretnék kísérletezni tovább, mert ha visszavezetném az étrendembe és nem is okozna emésztési panaszokat, nem lennék benne biztos hogy nem okoznának-e rejtett vagy később előbukkanó problémákat.

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

ételintolerancia

Kedves Gabesz83!

Én is olvastam az általad említett könyvet, és fiam miatt elég sokféle diétában benne voltunk. Így van tapasztalatom.

Nagyon sok mmindenben egyetértek veled. És úgy gondolom, hogy jól teszed a dolgod.

Csupán egy dolgra kérlek téged: Ne ess abba a hibába, amibe a legtobb gluténmentes diétázó beleesik!  A gluténmentes diéta ne csak a rizsre, krumplira és a kukoricára korlátozódjon, mert ha sokat fogyasztasz belőlük a magas keményítő tartalmuk miatt, a keményítőre leszel allargiás. 

Ebbe sokan nem gondolnak bele, pedig ez a tapasztalat. Vannak bőven olyan gabonafélék, ami nem tartalmaz sem glutént sem keményítőt. Ilyen például  a köles, hajdina, teff, csicseriborsó, kókuszliszt, illetve a különböző maglisztek

A hozzávaló recepteket pedig megtalálod nálunk a boszikonyhában

Ha bármi kérdésed van a receptekkel , diétával kapcsolatban, tedd fel és segítünk Neked.

Értékelés: Nincs

bővítés

Kedves Edit!

Köszönöm a jótanácsot, mostanában tényleg eléggé egyoldalúan étkezem. Főleg szelídgesztenyét, hajdinát,  gyümölcsöket, zöldségeket és húst.

Megpróbálom még heti egyszer a lencsét, csicseriborsót. Habár a gaps diéta és a paleo szerint sem kellene hüvelyeseket fogyasztani, de talán ilyen kis mennyiségben nem fog gondot okozni.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Drukkolok Neked és igazad van,

én is úgy tartom, hogy a tudati állapotú a létezésünk, a tudatlanság megszüntetésével a betegségeink is megszűnnek... DE!/és van fizikai testünk, így azt is támogatni, segíteni szükséges, ahogy írod is. Ha elfogadod, akkor ajánlom, az emésztésed helyreállítására törekedve ITT nézz körbe :)

Niki

Értékelés: Nincs

Enzimtáplálkozás

Arra lennék kíváncsi, vajon az élelmiszerek fagyasztásával is elpusztulnak az enzimek? Úgy gondolom, hogy igen, de nem találtam erre vonatkozó leírást a könyvben. Hátha csak hibernálódnak... És mi a helyzet a bolti aszalt gyümölcsökkel? Azokat vajon milyen hőfokon aszalják gyárilag? (Tartok tőle, hogy magasabban, semmint hogy túlélnék az enzimek.) És pl a gyári kókuszreszelék? Az vajon "halott" étel?

Értékelés: Nincs

Nyers krumpli(lé): jó v. nem jó?

Sziasztok!

A problémám a következő: 

a krumpli szerintem "mag"-nak tekinthető, mivel mint a gabonamagvak ez sem kezd el csírázni akármikor. Magyarul van benne enzimgátló, ami ugyebár nem jó a szervezetnek, mert blokkolja a mi enzimjeinket. Nos akkor miért ajánlott pl. nyers krumplilevet fogyasztani? Jó lúgosító meg mi egyéb. Na de ott van benne az enzimgátló, akkor csak nem jó. Vagy most akkor mi van? Az én logikám szerint nem jó. Főve, sülve én speciel imádom, de nyersen tuti nem fogom enni, max. akkor amikor már elkezdett kicsírázni (viszont olyankor már egy kicsit szottyadt szokott lenni).

Ha valaki tudja a pontos választ, megköszönném, ha kifejtené nekem.

Andi

Értékelés: Nincs

enzimek és párolás

Sziasztok, azt szeretném megtudni, hogy a zöldség párolásával is elpusztulnak az enzimek? Én úgy szoktam párolni, hogy van egy fazekam, annak az aljába teszek vizet és rá egy "kosárka" amibe a zöldségek. Nem tudom hány fok keletkezhet így illetve így is véglek lebomlanak?

 

Köszönöm, Évi

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

enzimek és magas hő

Az enzimek nagyon érzékenyek a magas hőmérsékletre, így ha hosszabb ideig párolsz, akkor bizony elpusztulnak. Pároláskor biztosan magasabb a hőmérséklet, mint 48C. Szerintem 80-100C körül lehet. Azért ne csüggedj, mert így is maradnak fontos tápanyagok az ételben, mint pl. az ásványi anyagok, ezek nem érzékenyek a hőre.

Ha viszont az enzimek megőrzését szeretnéd elérni, javaslom próbáld ki a zöldségek fogyasztását úgy, mint a keleti konyhákban szokás. Nagyon magas hőmérsékletű wokba néhány percre dobd bele a zöldségeket és forgasd át! Így sokkal nagyobb esélyük van az enzimeknek! yes.gif

Értékelés: Nincs
vaskalapos's picture

Enzimek es taplalkozas

Az elolenyek a taplalek emesztesehez szukseges enzimeket maguk allitjak elo. Ezek bontoenzimek, amelyek a taplalekban levo anyagokat lebontjak felszivodasra alkalmas kisebb molekulakra. Egeszseges embernek (sem mas egeszseges elolenynek) nincs szukseg enzimek fogyasztasara a taplalekkal.

Az enzimek mind-mind feherjek, igy a taplalekkal bevitt enzimek mind lebomlanak a gyomorban ahol a pepszin nevu feherjebonto enzim vegzi a taplalekfeherjek emeszteset, igy a szajon keresztul fogyasztott enzimek hatas csak addig tart, amig el nem erik a gyomrot.

Kivetel, ha belben oldodo kapszulaban/tablettaban fogyasztunk egy enzimkeszitmenyt. Erre egeszseges embernek nincs szuksege.

Ezzel nem a minel tobb nyers etel fogyasztasa ellen ervelek, en nem csak a gyumolcsot es zoldseget eszem nyersen (is), hanem a friss halat (szusi, szasimi) es a marha belszint (tatarbeefsteak) is.
De nem az enzimtartalmuk miatt, hanem izuk, elvezeti ertekuk, vitamintartalmuk, es esetenkent lassabb felszivodasuk miatt elonyosek a nyers etelek.

Értékelés: Nincs

Enzimek kívülről?

Kedves Vaskalapos! Én nagyon szeretem a hozzászólásaidat, mert sokat lehet belőlük tanulni!

Most ha megengeded szeretnék egy kis kiegészítést írni! Kétféle enzim létezik:

Endogén: a szervezet állítja elő

Exogén: kívülről kell bejuttatni, főleg nyers növényi táplálékkal

Az emberi szervezet sok ezer különböző enzimet állít elő, melyek szinte minden életfolyamatban részt vesznek: sejtosztódás, fehérjeszintézis, energiatermelés, biomolekulák előállítása és lebontása, tápanyagok lebontása, stb. Az étkezéssel az emésztőrendszerbe kerülő táplálék megemésztését és hasznosítását is enzimek végzik. Ennek során az összetett táplálék molekulákból fokozatosan egyszerűbb, kisebb molekulák keletkeznek, amik a bélből felszívódva végül a sejtjeinkbe kerülnek és ott hasznosulnak.

Hogyan segítik az enzimek az emésztést?

Bármit is eszünk, a tápanyagok három alapvető összetevőből: fehérjéből (protein), zsírból és szénhidrátból állnak. Az emésztőenzimek kisebb alkotórészekre bontják le a proteineket, szénhidrátokat és zsírokat. A lebontó enzimeket elsődlegesen a szervezet állítja elő (nyálmirigyek, gyomor, hasnyálmirigy, vékonybél, máj-epe rendszer). A tápcsatornában lévő baktériumok is nagyon sok enzimet termelnek, bizonyos tápanyagokat csak ezek képesek megemészteni. Ezen kívül a természetes állapotú, nem hőkezelt vagy más úton roncsolt élelmiszerek is tartalmaznak különféle lebontó enzimeket. Mindezek együttesen végzik el a bevitt tápanyagok lebontását és segítik azok felszívódását.

Miért van szükségünk nyers növényi táplálékokban jelenlévő enzimekre?

A főzés és egyéb konyhatechnikai eljárások során kedvező és kedvezőtlen folyamatok játszódnak le az élelmiszerekben. A proteinek térszerkezete megváltozik, biológiai hatásuk elvész, ez kedvező hatás, mert megkönnyíti a szervezet saját emésztő enzimei számára a lebontásukat. Ugyanakkor a tápanyagokban található természetes enzimek is elpusztulnak. Ez kedvezőtlen, mert a kívülről bekerülő enzimek segítenék, megkönnyítenék az emésztés és felszívódás folyamatát. A növények és egyes baktériumok természetes állapotukban különösen gazdagok emésztő enzimekben, melyek közt jó néhány olyan is van, amit a szervezet nem képes előállítani. A modern kor táplálkozási szokásai és az élelmiszerek feldolgozása következtében a bevitt táplálék egy része emésztetlen vagy csak részben emésztett állapotban kerül be a vastagbélbe, ahol a bakteriális tevékenység során a szervezetre káros molekulák keletkeznek.

Tartsd meg jó szokásodat és fogassz minél több nyers ételt!

Jó egészséget kívánok!

Értékelés: Nincs Átlag: 3.7 (3 votes)
vaskalapos's picture

kerdezek

Ebben a kerdesben nem ertek veled egyet, de kivancsi vagyok. Konkretan milyen enzimekre gondolsz, amelyeket a taplalakkal, nyers novenyi taplalekkal kell szerinted a szerveztbe juttanunk es szerinted mi lesz a sorsa a szajon at bejutott enzimeknek?

En olyan peldakat tudok, mint a papya gyumolcsben levo papain, ami feherjebonto enzim, ezzel elokezelve a hust meg sutes-fozes elott elkezdodik a feherjeinek az emesztese, porhanyosabb, izesebb lesz. De miutan lenyelted, mar nem mukodik a papain sem.

Masik pelda a beta galaktozidaz, ami a tejben levo tejcukrot emeszti meg (ezt a gomba vagy bakterium termelte keszitmenyt) fogyasztas elott kell a tejhez keverni, ez is csak addig dolgozik, amig le nem jut a gyomorba.

Erdeklodve olvasnek konkret paldakat, hogy mely enzimek hianyoznak es hogyan lehet potolni oket szerinted?

Mi a velemenyed a nyers maj fogyasztasarol? Az ugye tenyleg tele van enzimekkel, sokkal inkabb, mint egy zoldseg vagy gyumolcs, amelyekben az emeszto enzimek ritkan es kis mennyisegban vannak csak jelen.

hangsulyozom, a nyers etelek fogyasztasanak propagalasban egyetertunk, csak ebben az enzimes magyarazatban, amit nem itt olvasok eloszor, nekem nagyon mas a velemenyem.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

enzimtáplálkozás

Szia Vaskalapos!

Kíváncsi vagyok a véleményedre azzal a két dologgal kapcsolatosan, amit Dr. Edward Howell ír, miszerint az egyik az, hogy embernek is van táplálékenzimes gyomra, amely az élelmet előemészti mielőtt az a gyomor és a vékonybél emésztőnedveinek köszönhetően alaposabb megemésztődne; a másik pedig az emésztőenzimek adaptív kiválasztásának törvénye, amely azt mondja ki, hogy a szervezet az emésztőenzimeket a megevett ételtől függően választja ki.

Azt mondja, ha a gyomrunk valódi szerepét játszaná, és nem főzött ételeket ennénk, a bevitt táplálék nagy része már azelőtt részlegesen megemésztődne, mielőtt találkozna a gyomor erősebb emésztőnedveivel. Sőt, ha nyers ételt eszünk, kevesebb saját emésztőenzimre lesz szükségünk az emésztéshez. Az az a testünk alkalmazkodik ahhoz, hogy a főtlen ételben bőségesen van enzim, tehát kevesebb saját enzimet fogunk kiválasztani, s ezáltal saját belső enzimkészletünket az anyagcsere egyensúlyban tartásának szolgálatába állíthatjuk.

Azt mondja, ha külső enzimeket veszünk magunkhoz az előemésztés elősegítése érdekében, akkor a magunk javára fordíthatjuk mind az emésztőenzimek adaptív kiválasztásának törvényét mind a saját táplálékenzimes gyomrunkat, hiszen kevesebbet kell a saját enzimjeinkből az emésztésre fordítani, és több marad az anyagcserére... Ebből a megközelítésből van értelme a plusz enzimek bevitelének, nem?

Hozzáteszi, hogy jelenleg sincs egyetértés a gyomor működését illetően a tudományos berkekben...

Niki

Értékelés: Nincs

Alfa-amiláz

Sziasztok,

A gyermekorvos 4 hónapos kisbabánál Alfa-amiláz alulműködést diagnosztizált. Gyógyszert írt fel rá. A baba értéke 5 E/l a normális 13-53-ig lenne. A gyerek egyébként jól van, gyarapszik, csak híg a széklete és gyötrik a "szelek". Nem vagyok biztos benne, hogy később nem áll be magától az enzimszint, valakinek van tapasztalata?

Előre is köszi,

 Iza 

Értékelés: Nincs

Alfa-amiláz

3hónapja inzulinos cukorbeteg lettem, mikozben a legegészségesebben étkeztem. Fogalmam sincs mitől, súlyom is alig 50 kg. Semmi zsír, pia, fehér lisztes kenyeret soha, cukrot alig, már egyáltalán nem. Naponta eszem nyers zöldségeket, sok almát, csírát. csak gabonatejet iszom, amit én készítek. zab, köles, szója tej, tofu... és mégis nagyon rosszak lettek az eredményeim. ez az alfa-amiláz nagyon zavar, az értéke 138E/l , ami 25-100-ig megengedett. Az orvos azt mondta, mert két hónapja hasnyálmirigy gyulladásom volt, de az állítólag megszünt. ezzel levagyok tudva. Mi a csuda váltja ki ezt a magas értékét?  mindennap eszem 1kávéskanálnyi lenmagot, búzafűlé....

Valaki világosítson már fel, lehet, hogy mégis az étkezésem okozza. a kenyeret is magas sütöm, len, zab, rosz tönköly...stb.mégis hol a gond?

Értékelés: Nincs

cukorbetegség

3 hónapja kapsz inzulint és 2 hónapja estél át hasnyálmirigy gyulladáson, ez így "érdekes"...  Mindenképpen személyes konzultációt javaslok, mert ott derül majd fény igazán, hogy hol van az igazi probléma, kiváltó ok! Időpontot itt tudsz egyeztetni: lakatbobe kukac antalvali pont hu

Értékelés: Nincs

Cukorbetegség

Igen, mert két hónapja kerültem be a kórházba, nem ment le a cukrom, a mai napig nem tudják beállítani. Akkor derült ki, hogy hasnyálmirigy gyulladásom volt,  kaptam infuziót, koplaltattak és elmúlt. ennyit tudok, voltam Ct-én semmi kóros, azért nem értem. lehet, hogy előtte is már volt hasnyálmirigy gyulladásom, csak én ezt nem éreztem, mivel sose fájt. Zsibbad a szám, nyelvem, állandóan édeset érzek, közben semmi cukrosat nem eszem.   már a sót is édesnek érzem....:(

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Problémádra

én is azt javaslom, mint Tündi, keresd fel Dr. Komáromy Hédit, a fenti címen tudsz hozzá időpontot kérni!

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Enzim probléma

Szia Iza! Egy csomót keresgéltem már a neten, hogy valami okosat :) tudjak írni, végre találtam egy olyan anyagot, ami használható. Elküldöm a szakértői csoportnak, hogy érdemben válaszolni tudjanak Neked, mert nekem elég magasröptű... :) Addig viszont írd meg kérlek, hogy milyen gyógyszert írtak fel a babádnak, hogy mivel táplálod Őt és ha szoptatod, akkor Te hogyan étkezel.

Ettől függetlenül, ha valakinek van tapasztalata ez ügyben, azt szeretettel várjuk!

Értékelés: Nincs

Enzim probléma

Kedves Epermami,

K....n nevű granulátumot írta fel az doktornéni.

Köszönök minden tanácsot. Privátban kértem segítséget  D. Évától aki már utána nézett nekem a dolgoknak és teljes mértékben megnyugtatott a válaszával.

Mégegyszer köszönök minden segíségedet amit adtatok az elmúlt időkben amikor elbizonytalanodtam.

Üdv,

Izabell

Értékelés: Nincs

enzimek és haspuffadás

Nem tudom jó helyre írok-e. Valaki légyszi segítsen tanácsot adni! Egy hete csinálom az enzim dietát ( 80 % nyers), és már 2 hónapja a candidát, nőgyógyászati candidám van főleg.

Eddig is puffadt néha a hasam, de most aztán szét akar robbani. Úgy nézek ki, mintha terhes lennék már reggel felkeléstől. Eddig nagyon rosszul voltam (mióta elkezdtem nyerset enni), szédültem, alig volt erőm, úgy néztem ki mint egy szellem, fáztam, beesett az arcom, az eddigi alacsony vérnyomásom, szinte nem is volt, úgy éreztem mintha haldokolnék. De már 2 napja jobban vagyok, jön vissza az erőm, kiegyensúlyozottabban érzem magam. Ez csak a kezdeti sokk, és majd elmúlik, vagy nem bírja a gyomrom a sok zöldséget, vagy a candidára nem jó ez a táplálkozás? A másik meg hogy nem akarok tovább fogyni, mert már így is beesett az arcom, de ugye a candida miatt nem ehetek pl édes vagy aszalt gyümit. Mi az ami hizlalóbb, és megengedett ebben a helyzetben? Kívánom a húst is rendesen amióta ezt csinálom, főleg ha megérzem az illatát amikor valahol sütik. (0-ás a vércsortom. csináltam is a diétát 3 évig) Még olyan dolgokat is megkívánok mint a hamburger,amit nem is ettem azelőtt sem. Lehet előjött a kannibál énem? : ) De erős vagyok, kibírom nélküle, nem eszek, max ritkát halat. Nekem fibromyalgiám van 8 éve, és azt olvastam, hogy több embernek is segített a nyers étkezés, csillapodott a fájdalmuk, vagy el is múlt. Nem tudom igaz-e, de ha meggyógyulnék, én lennék a legboldogabb ember a földön! Ha valakinek van hasonló tapasztalata, vagy betegsége, vagy jótanács, kérlek írd meg. thanx : ) Zs.

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Kisnyuszi enzim diétája

Kisnyuszi, melyik candida diétát csinálod 2 hónapja? Előtte hogyan táplálkoztál? Ez azért fontos, mert a tüneteid attól is lehetnek, hogy tápanyag hiányos a szervezeted. Támogatod, töltöd olyan készítményekkel magad, amik elősegítik a méregtelenítést és a bélflórád regenerációját? Nem elég az étkezés megreformálása, szükség van arra, hogy kellő mennyiségű tápanyag jusson a szervezetedbe és, hogy a bélflórádat is támogasd olyan IQ foodokkal, mint az Emóció, az apiterápiás készítmények. A diéta hatására felszabadulnak az elraktározott méreganyagok, segíteni kell a kiürülésüket olyan táplálékkiegészítőkkel, melyek támogatják ezt a folyamatot és e mellett nagyon fontos még, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékot fogyassz. Annak érdekében, hogy elmúljon a fáradtságod, a rossz közérzeted, szeretettel ajánlom figyelmedbe ezt a tisztító kúrát. Érdemes kipróbálnod és a végén ajánlott készítményeket fogyasztanod közben, hogy egyensúlyba kerülhessen a tested.

Értékelés: Nincs

Zsiradékok, olajok

A már ajánlottakon túl, érdemes lehet megnézni, hogy mennyi és milyen zsiradékot fogyasztasz.

Nem tudom, mennyi zsiradékot eszel, de ha ezekből kevés van, az is tud számtalan kellemetlen dolgot produkálni, pl. nem jó epeműködést (annak meg ezeregy szerteágazó tünete van, pl. száraz bőr esetén is lehet rá gyanakodni, vagy a kismamáknál előforduló terhességi epepangás okozta teljes test-viszketés, de sok-sok más is).

Jó zsiradékot érdemes napi szinten fogyasztani annyit, hogy legalább egy rendes epeürülés legyen, lehetőleg reggel. Avokádó, tojás sárgája (3 db!), halolaj, olajos magvak, hidegen sajtolt olajok, de az én étkezésemben a szalonna is ott van. Egyébként ha nem volt főzve, az is nyers (bár a só meg a füst biztosan károsítják az enzimeket). Még az epeműködést (és a máj zsírtalanítását) segíti a retek, az articsóka.

FONTOS! Ha epeköves vagy, intenzív epehajtó ételeket ne fogyassz, illetve csak felügyelettel, mert epevezeték-elzáródást, kilyukadást okozhatnak a meginduló kövek. Én azt hiszem, időnként mindenkinek érdemes elmennie egy teljes hasi-kismedencei, nyaki ultrahangra (+ nőknél emlő, ffiaknál prosztata), ott az is kiderül, vannak-e kövek.

Értékelés: Nincs
paripa's picture

nyers "tökfőzelék"

Délután bedobáltam a turmixba : egy kis tököt (hámozva, felkockázva, belsejével együtt), egy kicsi fej hagymát, egy jó csomag kaprot, 3 dl saját készítésű joghurtot , 1 evőkanál tokmagolajat, himalája sót, kis mézet Összeturmixolás után lett egy finom kaporillatú korai vacsi. Akkora sikere volt, lehet, ezentúl soha többet nem főzöm a tököt, így egyszerűbb is, egészségesebb is.

Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (5 votes)

tökfőzelék

csak lereszeltem, -( így kellemes ropogós maradt) + gyöngyhagyma, kapor, őrölt vegyes-bors, csípős pirosarany, tejföl és kész! egy lágytojással csodálatos ebéd volt, köszönöm az ötletet. Soha többet nem főzök tökfőzeléket!

Értékelés: Nincs
dorka12345's picture

Nyers tökfőzelék

A magokat is beledaráltad?

Értékelés: Nincs
paripa's picture

Tök meg a magja :)

Le bizony, Dorka, a zsenge tökök magja is zsenge, mindent összeturmixolhatsz. Ha már kicsit erősebb, sárgásabb héjú magok vannak, azt már nem ajánlom (kissé szúróskás lenne, evés közben), de a fiatal tököcskék még jók erre.

Értékelés: Nincs
dorka12345's picture

Megcsináltam!

Megcsináltam!
Ilyen szupergyorsan még nem főzőcskéztem!
Tök finom ez a "főzelék" mml.gif
Kefír helyet tejfölt használtam és kevés almaecetet, olaj kimaradt.(elfejtettem)
Ledaráltam a héjával és magokkal együtt.
Ez a recept beindította a fantáziámat...
Köszönöm az ötletet!
wave.gif

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

nyers tök - köszi!

Jó ötlet! Köszönöm, tényleg finom!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Nyers édességek

Sziasztok! Várhatóan május 4-én jelenik meg Lénárt Gitta Élő Édességek c. könyve. Remélem van olyan, akinek hasznos ez az infó... Én most tudtam meg, és repesek mml.gifmml.gifmml.gif

Értékelés: Nincs

Élő Édességek Könyve

A kezemben tartom regular_smile.gifclap2.gifmml.gif

Értékelés: Nincs

nyers étkezés

Sziasztok, remélem jó helyre írom a kérdésemet... cool.gif

Tudna valaki abban segíteni nekem, hogy hol juthatok hozzá Mo.-n lucuma porhoz? (Pouteria/Lucuma obovata növény magjából(?) nyerik azt hiszem) A nyersevők külföldön előszerettel alkalmazzák mindenféle étel -pl.: fagylalt készítésnél icecream.gif - vagy esetleg lehet nálunk kapni magát a gyümölcsöt valami olyan triviális magyar névvel, amiről fogalmam sem volt, hogy ez a magyar neve? Egyáltalán lehet róla valamit tudni?

Előre is köszönöm szépen! bow.gif

Értékelés: Nincs

lucuma

Hello bandesz, rákerestem a legnépszerűbb keresőben és "bio lucuma por" varázsigére máris kidobja a tutit. Ha nem budapesti vagy, akkor nem tudom, van-e lehetőség szállításra. Üdv:V

Értékelés: Nincs

lucuma

Szia Viki, köszi a választ, rákerestem én is - bár csak annyit írtam be, hogy lucuma mo.- nekem kizárólag angol oldalakat adott ki, ahonnan rendelni tudnék.. confused_smile.gif Utána gondoltam megkérdedem itt is hátha valakinek tapasztalata is van vele kapcsolatban, illetve egyéb infója...Nagyon szeretnék házilag fagyit csinálni (tej-tojásmentes változatban), s ezzel a porral nagyon gusztán nézett ki (karamellfagyi-hatású volt chef.gif ), hátha lehet még sok-sok minden másra is használni. üdv.: bandesz

Értékelés: Nincs
Horváth Eszter's picture

muszáj enni?

Halihó:) Küldözgetem itt a hozzászólásokat, de eddig csak 1 jelent meg:) a semminél az is több.. A következő kérdésre keresem a választ: ha megfelelő mennyiségben és minőségben ellátom a szervezetemet a szükséges vitaminokkal, ásványi anyagokkal, enzimekkel és értékes antioxidánsokkal, van-e szükségem evésre? furán hangzok tudom, de komolyan érdekel a helyes válasz. a folyadékpótlás természetesen más kategória.. de vajon elengedhetetlen feltétele az egészségnek az evés? mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy nem igazán egészséges (és természetes) az állati eredetű termékek, tej, sajt, hús, tojás fogyasztása, a finomított élelmiszereket, adalékanyagokat, tartósítószereket, színezékeket meg nem is említem. azt a kevés egészséges ételt: gyümölcsöt, zöldséget, csírát, teljes kiőrlésű gabonát nem lehet pótolni "tömény" kiszerelésben, tabletta vagy folyadék formájában? ha szerintetek működőképes a dolog, kérlek soroljátok fel, melyek azok a termékek, amelyekkel mindez kivitelezhető. köszönöm szépen:) Eszti

Értékelés: Nincs

Eszti enni nem muszáj, de én megzabállak

Szia Eszti!

Hozzászólások: gondolkodunk, hogy segítsünk Neked...

Ezt leteszteltem: nem volt mostanában erős oldalam az evés, mégsem lettem sertésinfluenzás, szóval az OMI folyékony táplálékkiegészítői bizonyítottak. Bár igazad van, néha tényleg huszadrangú dolog az evés, de egyél Drága, mert elfogysz! Annak is meg kell adni a módját. Kevesebbet, minőségi cuccot, és akkor nem lesz nyűg, mert finom.

A valódi ízeket lehet igazán élvezni. És noha vannak szuperfoodok, a testednek kell a fűtőanyag, hogy szaladni tudj

Úgyhogy egyél kevés gyümölcsöt, csírát, zöldséget, de az jó legyen. Ha meg már ezeket eszed, legjobb a friss.

Igen, elengedhetetlenül szükségesek a létfontosságú aminosavak, szénhidrátok, cukrok(nem finomított), zsírok. A vitaminok és ásványi anyagok tekintetében meg nemhogy ajánlott, de kötelező a pótlás.

Jó étvágyat!

Emő

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

nyers étek

Kedves Mindenki! Egyre jobban foglalkoztat a kérdés: lehet csak és kizárólag csírákon élni? Ha csak nyers ételeket fogyasztok, akkor nem fogok elfogyni? Érdekel most az étkezés ezen drasztkius formája. Köszönöm a segítséget: Beuska

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (1 szavazat)
Varga Nikoletta's picture

Beuska drasztikus reformja

Kedves Beuska!

 

A nyers ételen kimondottan csírákat értesz? Ugyanis, akik a nyers konyha hívei nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, amiket különféle csírákkal egészítenek ki.

Érdemes lenne Viktoras Kulvinskan: Csíraételek, Ann Wigmore: Bűzafű, Brian Clement: Élő ételek az egészségért c. könyveket elolvasnod. Ezekből nagyon sok mindent megtudhatsz a nyers ételekre való áttérés előnyeiről. 

Abban biztos lehetsz, hogy hízni nem fogsz! De teljesen elfogyni sem...

 

Kitartást kívánok, ha ezt az utat választod, én még nem vagyok olyan szellemi szinten, hogy így éljek... engem még csábít a mandulás kuglóf... ki is megyek és megeszem egy szelettel...  

Jó éjt, Niki

 

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

nyers étek 2.

Kedves Niki!

Köszönöm a gyors hozzásszólásodat! Természetesen nyers zöldségeket és gyümölcsöket szeretnék enni, ezeket a finom csírákkal kiegészítve. Attól félek, hogy ezektől lefogyok. confused_smile.gif Azt érzem, hogy most ilyen drasztikus megoldáshoz kell folyamodnom, ami nem jelenti azt, hogy nem fogok még ebben az életemben elcsábulni egy kis mandulás kuglófért. teeth_smile.gif A könyvcímekért is ezer hála és puszi,

Beuska

Értékelés: Nincs

nyers evők fóruma

Sziasztok! Akit érdekel a nyersevés, az alábbi linken találhat egy élő és hozzászólásokban igencsak gazdag fórumot!

veg.hu

Éljenek az enzímek. :) Amúgy én 1 hónapja váltottam vegán étrendről a nyers vegán étrendre. És kirobbanó formában vagyok, nagyon megnőtt a teljesítményem. Tényleg ki kell próbálni, főleg hogy a nyár segíti is ezt a folyamatot. Gábor

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 votes)
Vermes Ildikó's picture

garatrák

Sziasztok!

Minden segítség jól jönne, mert most jutott tudomásomra, hogy egy távoli ismerős a torokrák egy bizonyos fajtájában szenved. Sajnos őt nem lehet utolérni, csak holnap, de addig is szeretnénk előállni neki egy kis segítséggel, mert a daganat nagyon terjed és nemsokára meg fogják műteni. Egy kicsit felkészületlenül ért a dolog, úgyhogy egyenlőre csak táplálkozási tanácsokat tudok adni, illetve rengeteg információ kavarog a fejemeben, de nem tudom mihez kéne először nyúlni.

A mostanában zajló dolgok ismeretében szívesebben ajánlanék New Chapteres termékeket, úgyhogy ha össze tudnátok állítani egy nagyon erős kúrát, azt megköszönném, mert mindenképp utánamegyünk, hogy a leggyorsabban be tudjuk szerezni a termékeket, de ha a Neways termékei is megfelelnek a célnak, akkor fontos lenne, hogy abból is tudjam, melyik kombináció az ami a leghatásosabb.

Kérlek segítsetek minnél előbb, mert az idő sürget!

Köszönettel; Ildikó

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Rákkal kapcsolatos személyre szabott kúrák

ügyében Dr. Ládi Szabolcshoz kell fordulni.

Általánosságban minden rákkal kapcsolatban a következők mondhatók el:

  • A lehető legerősebb antioxidánsokkal kell bombázni a szervezetet (Supercritical Protection)
  • meg kell reformálni drasztikusan az étkezést (főleg az állati fehérje bevitelt kell megszüntetni, vagy legalábbis 12% alá tornászni, leginkább a tejre ügyelve)
  • fel kell tölteni tápanyaggal a szervezetet vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel (Supra Live, C Food Matrix, Corallive SMP)
  • meg kell erősíteni az immunrendszert (béta glükán, Olive+Beta G Force)
  • Meg kell szüntetni a gyulladásokat (No Flame)
  • ki kell pucolni a szervezetet (Supra Balance, Omega Oxishield)
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Nyers ételek - tapasztalat

Sziasztok!

Ma próbáltam először főként nyers ételeket enni (nem megy 100%-osan, de nem is baj, így is "földönkívülinek" néz a barátom ), és azt tapasztaltam, hogy nem voltam olyan farkaséhes, mint amilyen általában szoktam lenni. Lehet nem emiatt volt, de tesztelem tovább, tetszik a dolog. Télen valószínűleg nem fog így működni, mert nagyon fázós vagyok, ezért kell a meleg étel, de a nyár ideális erre. Másokat is buzdítanék a nyers táplálkozás kipróbálására, neten lehet remek receptekre bukkanni, - ahogy régen gondoltam - nem salátákból áll az egész. Egy jó turmixgép szükségeltetik hozzá, meg ha belelendül az ember, akkor egy aszalógép, hogy egyszerűbben lehessen élő kekszeket gyártani. Ez egy új világ nekem, és nagyon élvezem!

Judit

Értékelés: Nincs

Azér irhatnál

Azér irhatnál valamikonkrétabban, hogy hol lehet ilyeneket találni! Előre is köszi! :-)

Értékelés: Nincs

Nyers receptek Katicának

Én innen kaptam az ihletet:
http://www.nyersetel.hu/recept.html
A többi recept meg saját kútfőből jön, vagy elrontom, vagy nem, ki kell tapasztalni a dolgot.
Olyasmiket keverj össze, amiket szívesen eszel nyersen magában is + össze is illenek, és akkor nem lesz gond. Egyedül az arányokra kell figyelni. Még én is tanulom a dolgot... Ha már lesznek jól bevált kedvenc receptjeim, akkor közzé teszem őket.

Judit

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (1 szavazat)

Nyers ételek

Katicának és Mindenkienk!

Én is találtam korábban egy oldalt - Gitta nyersétel blogja - ahol rengeteg jó receptet, ötletet már kipróbáltam. Csupa-csupa nyers ételek .
Talán innét is találtok egy-két jó tippet: http://gittarawfood.blogspot.com/
Elő a nyers ételekkel! Éljenek az enzimek!

Zs. MóniÉrtékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Nyers zöldségpogi

Katica!

Rengeteg van, és sokszor nem is tudjuk, hogy mennyire egyszerű dolgok ezek, gyakran túlbonyolítjuk...

Reszelj le kb. 3-4 szál nagyobb sárgarépát, 1 közepeske zellergumót, 1 zöldpaprikát, 1 kisebb fehér répát, 1 nagyobb hagymát. Ezt keverd össze kb. fél maroknyi, őrölt tökmaggal meg egy kis sóval.. pogikat formázol belőle és már készen is van...
ha szeretnéd egy kicsit megbolondítani, akkor só helyett tahinivel keverd össze... de tamari szósszal is finom... de zöldfűszerekkel is ízesítheted...
(Drága Szerkesztőtársaim! nálam a sóval készítettet ettétek...)

Jó étvágyat, Niki


Értékelés: Nincs
happyjohi's picture

De jo!!!

Szia Niki! szuper ötlet! :) Ki fogom probalni tahinivel (nalunk Thinanak hivjak es oda vagyok erte!) Köszi!!!

Értékelés: Nincs
Kaktusz's picture

Niki megosztanád velem

a féltveőrzött kenyérreceptedet?Ami általad őrölt lisztből van?Még egy kérdés, hogy a búzát, hogy veszitek, mármint hántolva, vagy héjjastúl?Mit neveztek teljeskiörlésűnek???
Köszönöm
Kaktusz

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Kaktusznak válasz

Szia Kaktusz!

Nem féltem a kenyérreceptem! Miért tennék ilyet? Ráadásul semmi extra nincs benne... Talán annyi, hogy korábban mindenhol azt hallottam, olvastam, hogy tisztán tönkölybúzából nem lehet kenyeret sütni, mert ragad, meg nyúlik, stb. ... na, ezt megdöntöttem...
Korábban (vagy két éve) felkerült az oldalra az akkori jól bevált kenyérreceptemet, amit azóta átdolgoztam és mostanában így készítem...

A kenyérrecept 1 kg lisztből... persze kezdheted a felével is...

1 kg tönkölyliszt
fél csomag friss élesztő
víz
hidegen sajtolt olaj (ami van, általában olíva, de már készítettem földimogyoróolajjal is, vagy szezám- vagy lenmaggal is...)

ízlés szerint magok, fűszerek

A liszt közepére az öklöddel készítesz egy kis mélyedést, abba belemorzsolod az élesztőt, majd egy kis langyos vízzel felöntöd, kicsit összekevered és várod (meleg helyen legyen), hogy felfusson....
Ha felfutott, a tál szélénél lévő lisztbe belekevered a sót (ízlés szerint), majd öntesz hozzá kb. 2-3 dl vizet.- ez már nem langyos - sosem mérem ki, csak "ránézésre" öntöm, ugyanis attól függ, hogy mennyit vesz fel a liszt, hogy pl. milyen frissen van őrölve... teszek hozzá olajat és ilyenkor kell belekeverni a magokat, fűszereket is, ha szeretnétek... ha még szükséges adok hozzá vizet, vagy épp ellenkezőleg lisztet...
és dagasztom, dagasztom, dagasztom.... időnként "földhöz" (de az edényhez) csapom, hogy  a légbuborékok minél jobban szétpukkanjanak és szép kenyérkénk legyen. Min. 10 percig dagasztom, gyúrom, "csapkodom"... én kézzel szeretem ezt a műveletet végezni, hogy  a tészta átvegye a kéz melegét, ill. belekerüljön a bennem/belőlem áromló pozitív energia - lehetőleg ételt vidáman és jó kedéllyel készítsünk, mert minden átkerül az ételbe és abból abba, aki elfogyasztja ... és nem mellékesen a kezemmel jobban érzem a tészta állagát... onnét tudod, hogy jó a tészta, ha nem repedezik, nem ragad már a kezemre és ha benyomom,akkor gyorsan és szépen "visszaugrik".
Ha ez megvan, akkor meleg helyen, letakarva min. 1 órán át kelesztem. A duplájára fog dagadni.
Bekapcsolom a sütőt jó forróra, 220 fokra, teszek az aljába egy edényke vizet (ha nincs a sütőd programjában úgynevezett kenyérsütős program - az enyémben nincs, de a tesómén pl. van) és amíg bemelegszik, még egyszer jól átgyúrom, csapkodom a tésztát. Beleteszem egy kivajazott/olajozott és lisztezett edénybe, a közepét bevágom (én a keresztet szeretem, mintegy megáldva ezzel az ételt), megspriccelem egy kevéske vízzel és betolom a sütőbe kb. 10-15 percre. Utána leveszem a hőfokot kb. 160-170-re és sütöm, kb. 45-50 percig... Onnét tudom, hogy kész a kenyérke, hogy ha kiveszem és megfordítom, "kopog" már az alja is... :)
Ha kivettem a sütőből, megspriccelem megint egy kis vízzel, és rácson hűtőm...

Ha valamit nem írtam le elég világosan, írj bátran! :)

Teljes őrlésű az, ami tartalmazza a gabona szem héját és csíraképződményét is... vagyis az "életet"...

Hántolva...

Jó éjt, Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

kenyérből zsemle

Ebből a kenyér receptből lehet zsemlét is csinálni? Mennyi sót teszel 1 kg liszthez?

Értékelés: Nincs

Kenyér helyett zsemle, kifli

Szia! Persze, ugyanaz a kelt tészta... Sőt, kiflit is... Én a múltkor készítettem. Kis golyókat lecsíptem a tésztából, kinyújtottam és feltekerem. Vigyázz, nagyon kel... teeth_smile.gif Pici vékonyat csinálj, és jó messze tedd őket egymástól. A zsemlével megjártam, nem figyeltem, és a 4 zsemle a tepsiben egy nagy lepénnyé dagadt clap2.gif Persze így is jó volt. De a kifli bevált. Majd számolj be :-)

Értékelés: Nincs

Kenyér vagy zsemle

Szia Anika!

Mivel Niki épp a Művészetek Völgyében turmixol, hogy addig se maradj válasz nélkül, leírom az én tapasztalatomat.

Én mindenféle tészta készítésekor a liszthez kg-onként egy csapott evőkanál sót szoktam tenni, ez nekem bevált, se túl sós, se ízetlen. Kiindulásnak jó, kísérletezd ki, hogy ti hogy szeretitek!

Miután megdagasztottad a tésztát, formázhatsz belőle kis zsemléket is!

Szép napot!

Adri

Értékelés: Nincs

kérdés

Szia Niki! Hozzám most jutott el az enzim táplálkozás és az élő ételek fogalma. Egy nyirokmasszázs után rájöttem, csak a nyers ételeket kívánom, az esik jól. Most jött el az ideje, hogy kenyeret is süssek, szuperül leírtad a receptet!!! Ezzel belemerek vágni a próbálkozásba:) Magvasat hogy készítsek? Egyébként bármilyen ilyen receptet tudsz, szívesen fogadom! Légyszi segíts!

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Timcsi-nek magvas

Szia Timcsi!

Magvas kenyeret úgy készíthetsz, hogy gyúrás közben, szépen belegyúrod a tésztába az épp megkívánt magvakat (pl. napraforgó, len-, szezám-,tökmag, stb.).  De a tetejére is szórhatsz belőlük, előtte egy cseppet nedvesítsd meg a tészta felületét, hogy jobban beleragadjanak a magok.

Rengeteg receptet találsz a Boszorkánykonyhában (jobb oldal közép), érdemes böngészgetni. ill. ha van olyan étel, amit szívesen elkészítenél, de nem tudod hogyan is kezdj hozzá, írj nyugodtan.

Szép napot,

Niki

 

 

Értékelés: Nincs

Varga Niki dagasztási technikája

Szia Niki!
Sokszor próbáltam már kenyeret sütni gép nélkül. Nekem valahogy a gépi nem olyan jó, mint a kézzel dagasztott... Egyébként is jó volna megtanulni rendesen dagasztani, de hát.... béna vagyok.
Ezért gondoltam, talán Te -mint tapasztalt szakács- megoszthatnád velünk a titkot. yes.gif Mennyi ideig dagasztod? Engem igazán maga a mozdulat érdekelne. Anyukám magyarázta már, hogy mindig csak kis nyalábokat szedjünk fel a kezünkkel és azt verjük az edény falához. De láttam és hallottam már más technikát is, hogy valahogy gyúrva dagasztják a tésztát. Nekem ez magas. Úgy érzem, sosem fogom megtanulni a dagasztást! cry_smile.gif
Segítsééééég......

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Amandanett legyen kenyérsütés-tanfolyam? :)

Szia Amandanett!

kb. 10-15 percig dagasztom, de igazából tovább kellene, kb. 20-30 percig... csak lusta vagyok, de így is szép és finom a kenyérke :)

Nehéz írásban, inkább mutatnom kellene,  hogy hogyan is kell dagasztani, legalábbis én hogyan tanultam a zalai mamámtól. Az elején a liszt közepén lévő kovászt fokozatosan mindig egy pici liszttel hozzányalábolva keverem, míg össze nem áll. Majd amikor az összes folyékony és száraz alapanyagot felvette a tészta, akkor áttérek a kétkezi gyúrásra... röviden ennyi:)

Szólj, nyugodtan, ha nem világos :)

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Tanfolyamot akarok!!!!!

clap2.gif Légyszi! Légyszi!
Mi lenne ha a tapasztaltabb fórumozóink indítanának egy "főzzünk egészségesen" képzést? Én pl.:annak is nagyon örülnék, ha tudnám a zöld turmixba milyen zöld leveleket lehet és mit nem tanácsos tenni. Nekem mondjuk nincs se sóskám, se mángoldom, de idén ültetni fogok!!!! Akkor tehetek bele karalábé levelet, vagy sörretek levelet? Vagy az nem jó? Panelben lakom és csak azt tudom beszerezni, amit a piacon kapok. Vidéken pedig a piacon se árulnak olyasmit, ami minden "rendes" -értsd:kertes házban, tanyán élő- embernek van....

Tudom ott a boszikonyha, de a házi zsemle készítés, a nyers ételek minden féle variációi érdekelnek. Mellesleg tegnap a palacsintában lecseréltem a fehér cukrot mézre és barna nádcukorra (fele-fele arányban), a bolti (tehenet nem látott) tej helyett rizstejet tettem, -a tönkölybúza lisztem pont elfogyott- és így csináltam a palacsicsintát. Na ennek már nagyobb sikere volt, mint a tegnap előtti répakrémlevelesnek mml.gif Mit szóltok? Niki nagyon köszönöm a segítséget!!!! Jénai tál akad otthon yes.gif Nekem is törött volt a kezem, szóval a párom melleizmát fogjuk hétvégén erősíteni :)

Értékelés: Nincs

Az jó lenne Niki! :) Szóval

Az jó lenne Niki! :)
Szóval Te gyúrod akkor! hmmm.gif Ezt a felnyalábolást már én is tudtam és sikerült is mindig, de amikor ragacsos a tészta, nagyon nehezen megy a dagasztás. Hamar elfáradok és felidegesít, hogy csak hozzám ragad a tészta, a tálhoz nem. Amikor kis részeket akarok felnyalábolni, jön az egész a kezemmel együtt. SZóval ez az én nagy bajom.... cry_smile.gif
Köszönöm szépen a választ! Próbálkozom majd.. mml.gifwave.gif

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Amandanett az a jó :)

Az a jó, ha az elején ragad a kezedre és szép magasra fel tudod húzni, hogy a levegő jól átjárja :) Ahogy olvasom, megy Neked a gyúrás, nincs szükséged tanulásra! Csak érzésre továbbra is!

Niki

Értékelés: Nincs

milyen edénybe?

Milyen formában sütöd? Milyen anyagból készül? A magokat nem kell előtte áztatni? Olajból kb. mennyi kell? Ha elkészült megírom milyen lett! yes.gif

A boszikonyhából lesegetem a recepteket!!! Tegnap pl.: sárgarépakrémlevest csináltam, az is Isteni lett, igaz a cicán és rajtam kívül senki nem verte bele a csőrét a "babatáp"-ba... na de éhezzenek csak ki.... tongue.gif még a végén a nyers kajáim is jók lesznek.... laugh.gif

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Timcsi edénye

Timcsi!

Az olaj mennyisége attól függ, hogy hány kg lisztből készül a kenyérke. Még sosem mértem ki, de evőkanálnyi mennyiségekről van szó. Kb. 500 g liszthez tegyél egy-másfél evőkanálnyit.

A magvakat áztadhatod is előtte.

Én üvegtálban (jénai) sütöm a kenyeret, de kiváló az agyagedény is.

 

Niki

Értékelés: Nincs

Sikerült!

teeth_smile.gif Kipróbáltam Niki, nagyon szupi lett!!! 3 emberes volt, az egész család dolgozott rajta valamennyit. Először a párom tiltakozott az egész ellen, de végül hihetetlenül jól szórakoztunk közben. Rájöttem, hogy ő pék volt előző életében, el se hittem volna, ha nem látom, hogy gyúrja, dagasztja.!!! Volt, aki a főnökét képzelte oda -ennyit a pozitív energiákról.... confused_smile.gif Köszi a receptet, hogy megosztottad velünk! Kifli, zsemle esetleg? Már nagyon megjött a kedvünk hozzá!

Értékelés: Nincs
Kaktusz's picture

Kenyér Nikitől :)Vanilia kivonat amit én készítettem!:)

Nagyon szépen köszönöm ,én is hasonlóképpen csinálom, csak a bolti t.k. lisz nem olyan mint amit házilag őről az ember, mert búzaszemet veszünk őrlésre ami mindent tartalmaz de a bolti hántolatlanul van őrőlve és ezért sokan panaszkodnak, hogy lapos tömött a kenyér, ezért volt az én tanácstalanságom is....én rozskovásszal készítek kenyeret, és géppel dagasztatom ki,mert mindkét csuklóm törést szenvedett évekkel ezelőtt és azóta nem bírok dagasztani...
Még jó, hogy feltaláltak ilyen olyan gépezeteket. :)
Éppen egy éve lesz annak, hogy karácsonyra megkértük jézuskát,hogy hozzon  itthonra egy  malmot. :)Remélem sikerül neki, már nagyon várjuk....
Vanilia kivonat ahogy én csinálom:(ezt én is blogszakácskönyvből lestem el, de nagyon finom)

Kell hozzá egy üveg jó minőségű vodka és vagy 10 hüvely vanília. A vaníliát felhasítva beteszem a vodkás üvegbe és 3-4 hétig sötét száraz helyen tárolom. Az első hét után néhány naponta felrázom. Gyönyörű mély borostyán színű lesz és illatos. Így önmagában nem jóízű de a sütiknek, krémeknek elképesztően intenzív vanília íze lesz. Ahogy fogy, az alkohol és a vanília is folyamatosan utántölthető.
Kaktusz

Értékelés: Nincs

Zöldségprés kerestetik

Sziasztok!

Szeretném kérdezni, h tudna-e segíteni nekem valaki? Ugyanis a kézi zöldségprésem megadni készül magát, ami elszontyolító, mert igen sokat van nyúzva, a fogaim között meg nem olyan kipréselni a mindenféle jóságokat. Arra gondoltam, ha már úgyis pénzt kell adni érte, vennék egy motorosat, de nem tudom, melyik az, amelyik megéri az árát.

Előre is köszi a segítséget grid

Értékelés: Nincs
Kaktusz's picture

Gyümölcsprés Gridnek!

Szia!
http://www.ketezeregy.hu/malmok/keem.html
+ motoregységgel nagyonjó szerintem,ehez a késöbbiek folyamán lehet külömböző tartozékokat is venni(malom, pelyhesítő...)
Remélem tudtam valamilyen támpontot adni és ez a legolcsóbb legsokoldalúbb gépezet.
Kaktusz

Értékelés: Nincs

Prés-kérdés - Kaktusznak

Szia Kaktusz!

Köszönöm a tippet, de hadd kérdezzek kicsit vissza. A linken található lapon a Jupiterre gondolsz? Ugyanis azt nézegettem régebben, mert malom és pelyhesítő sem ártana, mivel gabonamagvakat tudok nagy mennyiségben, jó helyről szerezni és ez egyfajta minden-az-egyben cucc, de nem találtam embert (a forgalmazón kívül), aki kipróbálta volna, lenne vele tapasztalata. Esetleg Neked van?

Köszi a választ mégegyszer grid

Értékelés: Nincs
Kaktusz's picture

Gridnek Jupiterről

annyit tudok mondani, hogy egy ismerősömnek ez a típus van(motor+prés)lehet bővíteni és így gazdaságossabb, megbízhatónak mondja, kis fordulatszám erős motorral..
Nehéz így választani, azt elismerem, mert nem kézzelfogható, nem tudsz elmenni megnézni, egy kirándulás a családdal....:)
Vagy te laksz a világ túlsó felén..
Kaktusz

Értékelés: Nincs

Kaktusznak a világ túlsó feléről

Szia Kaktusz! Köszi a választ, csak annyi volt a lényeg, h nekem nem jött le az előző hozzászólásodból, h csak tudod, h létezik ilyen vagy Neked/körülötted vkinek van is tapasztalata vele kapcsolatban. De most már kiderült, hála neked, aki szintén a világ túlsó felén lakik, hiszen már Einstein atyánk is megmondta, h minden relatív és én vagyok a középpontban ;) További szépeket grid

Értékelés: Nincs
Katka's picture

Noéminek muffin és étkezés

Feltszem blogbejegyzésbe a receptet
Etkezés.... hm.... tavaly el kezdtem olvasni az Enzim táplálkozást, csak aztán nem érkeztem vele, jöttek a vizsgák és lecseréltem törvénykönyvekre persze azokat nem ilyen széles mosollyal lapozgattam
De találtam benne ellentmondásokat már akkor is, és a napokban ismét belevetettem magam, egyébként jónak tartom, de vannak dolgok amikkel nem értek egyet ( hát nem vicces, vitába szállnék doktorokkal, tudósokkal, istenem ), vagyis talán inkább úgy mondanám, hogy nem veszek mindent szentírásnak és nem alkalmazok mindent úgy, ahogy le van írva, inkább mazsolázgatok, szürök... nem azért, mert nem hiszem el, hogy ez lenne a leghelyesebb és legegészségesebb számomra/számunkra, de nekem van egy másik nagy szerelem is, ez pedig az evés, főzés, imádok és  - had legyek már szerény  - tudok is alkotni a konyhában... persze tudom, nyers ételekből is lehet varázsolni, mert alkotok is belőlük, de nem mindig kivitelezhető.... és egyszerüen nem akarok és nem is tudok lemondani a főtt ételről.... persze azt szögezzük le, hogy ha tehetem, akkor csak friss, jó minőségü alapanyagokból főzök, sütök, mert ez a lelke, még szárított füszert sem szívesen használok, és persze nagyon ügyelek arra, hogy egészségesek, finomítatlanok is legyenek az alapanyagok...

Meg úgy öszitén, nem olyan éghajlatunk van, hogy egész évben terem a friss zöldség,  gyümölcs és aki nem jut hozzá nyáron elég megbízható minőségü zöldséghez, gyümölcshöz, amik persze amúgy nem sokáig tarthatók el, akkor hiába nyers, ha valamelyik multinál vesszük. Nem?
Én valahol az arany középutat igyekszem mindenben képviselni, vannak dolgok, amikbe én is szélsőséges vagyok, mert valamiben muszáj, de nem tehetek róla, hogy gurmánnak születtem..... nyersen hogy egyem meg például a harcsapaprikást kapros túrós teljeskiörlésü nokedlivel? Vagy egy jó kis halpogácsát török krumplisalival?vagy egy vöröslencsés köftét, csikre tagine-t? És még sorolhatnám a szebbnél szebb, izgalmasabbnál izgalmasabb ételeket.... ilyenkor nyáron persze igyekszem minél több nyerset enni és a halakhoz, néha ha becsúszik a hús, akkor ahhoz is salikat enni..
Szerintem Te is étkezz úgy, ahogy a szervezeted megkívánja és ahogy jól esik. Ha nem esik jól a nyers étkezés, akkor nem szabad erőltetni csak azért, mert az lenne az ideális.... ilyet nem szabad.  Amíg én is úgy érzem, hogy nincs bajom és jó a közérzetem úgy is, hogy akár (most szélsőséges lezsek)  carpacciot is eszem (vegetáriánusok szem becsuk), ha félévente megkívánom, vagy tiramisut és rohadtul jól esik, addig így fogok enni. És ha megkívánok egy kis bio bort, azt is meg fogom inni. Szerintem  mindenkinek meg kell találni azt, ami neki jó. Ki kell alakítani egy saját kis életmódot, nekem már meg van, olyan katkás és jelentem: jól vagyok!

Szerintem hihetsz a biorezósnak. A reggelivel nincs gond, én vagy gyümölcsöt vagy szintén müslit zabtejjel, kefírrel, olajos magvakkal, gojival. Olajos magvakat nasinak is szoktam enni, általában ebéd után vagy még ebéd előtt. Gyümölcsöt mindenképp éhgyomorra és én előnyben részesítem délig. Délben főzeléktől kezdve, hal, gabonaféleségek, nyers saláták csak magukban, de van olyan is, hogy egész nap gyümölcsöt eszem, mikor mit kívánok, meg persze mikor hogy jön össze. Vacsira általában rágcsálok, egy kis olajos magvat, valamikor gyümölcsöt, vagy zöldségchipszet valami mártogatóssal, vagy valamilyen salátát.

Majd osztok meg pár receptet , legépelem a muffin receptet is és felteszem

Jóéjt
Valami támpontot tudtam adni?

Értékelés: Nincs

Kedves Katka és grid

Kedves Katka és grid ! Nagyon köszönöm a sok segítséget és jó gondolatot! Noémi

Értékelés: Nincs
beus's picture

Katkának

Szia Katka,

teljesen egyetértek veled  s ilyenkor meg is nyugszik a lelekem egy kicsit,mert sok mindenen változtattam az oldal hatására, de vannak dolgok amik jólesnek és tudom,hogy egészségtelen mégis megeszem.Egy kis nasika,egy ki sajtoskifli,ami nem házi stb.De ezek a lelkünknek is jó tesznek.Legalábbis az enyémnek biztosan.Főtt étel nélkül el sem tudnám képzelni a napomat.
Azt szeretném kérdezni,hogy szerinted Katka/szerintetek mennyi gyümit kéne fogyasztani egy nap?Számszerűleg ki- mennyit eszik?Mi az átlag?Én ledöbbenve olvasom,hogy mások mennyit meg bírnak enni,én sajnos rettentő keveset csak pl. napi 2-3 szem őszibarack egy pici paprika,nekem ennyi az átlag egy napra.Nagyon a fogamra valónak kell lenni annak a gyüminek,hogy ettől többet magamba szuszakoljak.Sárgadinnye az ilyen, de abba nem tudom mennyi vitamin van.
Beus

Értékelés: Nincs
Katka's picture

Beusnak

Szia Beus én úgy vagyok evvel, hogy együnk mindenből annyit, amennyi jól esik. Hiába mondanám, hogy egyél meg 1 kg gyümölcsöt, ha nem esik jól annyit ennyi, és aztán egy idő után ez már átmegy kénszerbe, ilyet nem szabad.... Ha Neked a 2 -3 szem őszibarack esik jól, akkor egyél annyit. Nálam ez változó, van olyan nap, hogy egyáltalán nem kívánom a gyümölcsöt, de van olyan is, amikor csak egész nap azt ennék. Én egyébként sohasem keverem a gyümölcsöket, mindig egy félét eszek, max. kétfélét, de azokat sem keverve, hanem reggel ananászt,  ebédre dinnyét... És rettentő mániás vagyok gyümölcs téren, mert nem sok félét szeretek, a banánt utálom, minden formában még az illatát is, volt idő, mikor megettem, de azt is csak akkor, ha még félig éretlen, szinte zöld volt a héja.  A cseresznyét, meggyet szintén nem eszem meg, csak rétesben, vagy hideg levesként. Görögdinnye jöhet tonnaszámra, öcsém barátnőjének a szüleinek dinnyeföldjeik vannak, dinnyét dinnyével eszek.
Semmilyen túlértett gyümölcsöt nem eszek meg, azt szeretem ha ropogós az őszibarack, nektarin.... és jól behütök minden gyümölcsöt, ha nem hideg, inkább nem eszek. Nem tudom milyen hülye mánia lehet ez Amit nagyon komázok, abból sokat megbírok enni, de amit kevésbé, abból csak csipegetek. Almából is csak a zöldet eszem meg, de pitében, rétesben bármilyen lehet. Érdekes eset vagyok, pl. a paradicsomot csak salátában, más zöldséggel keverve eszem meg. Valaki csak úgy magában is falatozza. Na engem ha agyoncsapnának sem enném meg úgy , pedig anya mondta, hogy az első szilárd étel, ami számba került 9 hónaposan az paradicsom volt magában és állítólag nagyon szerettem

A sárgadinnyében nagyon sok ásványi anyag van, főleg sok kalcium, foszfor és ezek 2:1 arányban, ami ugye jó, ezenkívül magas a béta-karotin tartalma is. Szóval ha szereted, akkor tuszkolj magadba annyit, amennyi jól esik.

Értékelés: Nincs
Kaktusz's picture

Katka Imádom az írásaidat és

a főzésről ugyanez a véleményem, egyébként én megpróbáltam nyersenni, egy hónapot bírtam, nem jött be.
Kaktusz

Értékelés: Nincs

nyers vagy főtt kaja

Kedves Katka!

Egyszer írtad, hogy mákos-nektarinos muffint eszel, és én azóta folyton el akarom kérni a receptjét!!!:-)))) le tudnád írni nekem?
Illetve még azt szeretném kérdezni, hogy itt többen írják, hogy legjobb egész nap nyerset enni....és mit? nekem nincs ötletem, folyton salátát? És ezt úgy kérdem, hogy én nagy zöldség és gyümölcs rajongó vagyok, de azért ebédre szinte mindig főtt kaját eszek, ha olyan salátával. Pár ötletet tudnátok adni, hogy ti/te mit esztek?

Illetve tavaly candidasnak tituláltak és akkor folyton főtt kaját (rengeteg köles, hajdina, bulgur, puliszka, jázminrizs, párolt zöldség, végén kevés husi is belefért)kellett ennem, főleg vacsira, mondván, hogy a nyerset nehéz megemészteni, és ez kedvez a gombák szaporodásának.
tegnap egy bioreós bemért és nem mutatott candidat, vajon hihetek neki?
Illetve most akkor én mi a fenét egyek nyerset vagy főttet inkább?

Reggelire műzlit szoktam enni joghurttal, gondolom azzal nincs probléma? Olajos magvakat mikor jó enni? Melyeket? Gyümit 10 körül szoktam enni éhgyomorra, magában.(candida diéta alatt azt sem ehettem) sok sok csírát eszek, azt napi 2x legalább.
Ha esetleg le tudnád/tudnátok írni, hogy melyik napszakban, mi, hogyan javasolt szerintetek, azt megköszönném.
Noémi

Értékelés: Nincs

Noéminek még egy tapasztalat ételekről

Szia Noémi!

Sajnos ebben a témában tényleg csak annyit lehet tenni, h minél több tapasztalatot, ötletet begyűjt az ember, aztán kipróbálja, neki mi a legjobb. Ennek szellemében leírom az én szokásaimat, tapasztalataimat, hátha hozzátesznek valamit az útkeresésedhez ;)

Sokan tudják itt rólam, h az indiai/thai konyha a gyengém, megveszek a fűszeres, valójában csodálatosan egyszerűen elkészíthető ételek készítéséért és evéséért, de ilyenkor, amikor mindig van valamilyen friss, ropogós, lédús zöldség, gyümölcs, amiből ráadásul frissen szedve árad a Nap energiája, egyszerűen sajnálom megpárolni, megfőzni őket. Tehát ilyenkor ezeknek a növényeknek a többsége megy a salátákba/gyümölcssalátákba, a zöldségprésbe lének vagy a turmixba salátaöntetnek vagy sűrű ,,levesnek''. A salátákat úgy képzeld el, h főétkezésnek készülnek, tehát kerülhet bele a zöldségek, csírák, friss fűszerek mellé kuszkusz, bulgur, lágy vagy főtt tojás, olíva-, dióolaj, sajt, joghurt, kefír, tejföl, ha tudsz szerezni tejtermékeket megbízható helyről, kis párolt húsdarabkák (nem sok, csak egy kevés). Persze nem mind egyszerre, csak néhány ötlet, mivel lehet pl. férfigyomornak is elfogadható étekké varázsolni a ,,nyúleledelt''.

Az én férjem nincs ellene ezeknek, sőt, a szereti őket, de azért a napi egyszeri főtt ételt igényli, ezért én ott is amit lehet, nyersen csinálok. Hogy csak egy példát mondjak: a férjem imádja az olaszos tésztaételeket, amikhez egyetlen szószt sem főzök, hanem turmixban, frissen csinálom meg, amíg ő megfőzi a tésztát. De ha épp nem olaszos van (merthogy egyébként ritkán kerül az asztalra), akkor is van mindig friss zöldség az asztalon az étel mellé ilyen-olyan praktikával érdekessé varázsolva.

Tehát nekem a napi menüm nagyjából a következőképpen néz ki: reggel egy kis korty noni éhgyomorra, majd kb. 11-ig, délig ezzel + kb 1,5 liter tiszta vízzel és (ha kívánom) gombalötyikkel (kombucha, japán kristály) remekül elvagyok. Ha el kell menjek otthonról, akkor goji mindig van nálam, azt rágcsálom, ha esetleg megéheznék. Dél körül jön vmi Kolláth-reggeli féleség (bár ezt is variálom jobbra-balra, mert utálom a rutin-kaját), majd néhány órára rá friss zöldség-csíra-gyümölcslé (úgy fél liter), majd este vmi kevés főtt kaja (leginkább szociális alapon, azaz ne egyen az embör egyedül :D) a fentebb említett elveknek megfelelően. Közben déltől teljesen véletlenszerűen azért eszegetek kis gyümölcsöt (pl ha találok érett szemet az ,,eperbozótban'', annak nem tudok ellenállni :)), rágcsálok magokat vagy egy marék líciumot, esetleg mazsolát, gyógyfüveket, vagy egyéb aszalt gyümölcsöt, de az is előfordul (különösen nagyon nagy melegben), h iszok még egy adag vízzel higított friss zöldséglét (ilyenkor általában nem kívánok bele gyümölcsöt), esetleg indiai frissítő italokat (ezek hideg tejes vagy nem tejes, magvakkal és fűszerekkel ízesített italok) vagy házi szójatejből készített frissítőt.

Én egyébként pl szendvicsfélét ritkán eszem, viszont a párom szinte minden nap egyszer, ezért ehhez is mi csináljuk a szendvicskrémeket zömmel frissen. Ezek készülhetnek pl avokádóból, házi kefírből készült ,,sajtból'', csanából (indiai túró), tofuból friss fűszerek és egyebek hozzáadásával

Télen ehhez képest annyi a változás, h többféle főtt ételt készítek (ahogy az indiai konyhában szokás), azaz legalább 4féle étel kerül az asztalra + vmi nyers, Így a fentiekhez képest kicsit megnő a főtt ételek aránya az étkezésemben, mivel az esti étkezésnél kicsit több főtt ételt eszem, de ez nem jelentős. Ezen kívül a hideg indiai italokat felváltják a meleg indiai italok és a házi szójatejből készült forró csoki :P

Összesítve: ahogy Katka is mondta, érdemes kísérletezni és nem azzal törődni, h ki mit nevez ki dogmatikusan egészségesnek. Egy dolog biztos: a vegyszerek, a gyári előállítású dolgok legtöbbje tuti nem egészséges, tehát ezek kerülendők. Nem vagyunk egyformák és ha nem érzed jól magad a bőrödben, mert eltiltod magad valamitől, amit imádsz, öngólt lősz, nem fog javulni semmi, csak az életedet teszed tönkre. Gyűjtsd az ötleteket, recepteket, próbáld ki őket, variálgass, élvezd a a lehetőségek egyre bővülő tárházát és tartsd meg, ami bejött. Az lesz Neked személy szerint a legjobb, a legegészségesebb. Nem véletlen, h az én jelszavam: azért váltasz életmódot, h ne szenvedj, ne azért szenvedj, mert életmódot váltasz ;)

Szép napot grid

Értékelés: Nincs

Szendvicskrémrecept kerestetik!

Néhány szendvicskrémet megosztanál velünk? Én pár hete kezdtem a nyers ételek fogyasztását emelni a családban. Lassan haladunk és még mindig sok szendvicset fogyasztunk. Most tartok ott, hogy kezdjük is megunni és az ilyenkor szokásos kérdés, hogy jó-jó és akkor mit is együnk??? Gyűjtögetem a recepteket, elég nehezen fogadják. A lányom épp tegnap mondta, hogy anya minden olyan rossz, amit csinálsz. Persze a hagyományos ételekre nem mondják. Nem vagyok valami kreatív ezen a téren, jobban szeretem a recepteket. Egyenlőre, még. Remélem ebben is változom majd. regular_smile.gif

Értékelés: Nincs

Szendvicskrém recept

Kedves Zsuzsa!

Teljesen megértem a szándékodat a nyers ételekre való átállásra. De persze megértem a családodat is, hiszen egy olyan ízvilágot kell most elfogadniuk, ami furcsának tűnik az eddigiekhez képest. Szerintem semmi képpen ne erőltesd a dolgot, nekik is idő és fokozatosság kell, hogy felfedezzék a natúr, természetes ízek finomságát. Hidd el, egy idő után már az eddigi "mű" ízek lesznek furcsák számukra. És persze biztos lesz olyan is, ami soha nem fog ízleni nekik. A boszorkánykonyha ehető, Pástétomok és kenőkék rovatába bemásoltam Neked pár általam gyakran használt krémet. Részben vagy egészben nyers összetevőkből állnak, és talán a nem annyira vad ízűek közé tartoznak. Kívánok Neked kitartást ehhez az úthoz, hiszen tudom, hogy nem könnyű elindulni egy eddigitől jócskán különböző táplálkozás felé. De a saját és családod egészsége megéri, légy tántoríthatatlan :)

Andi

 

Értékelés: Nincs

szendvicskrém még

Erőltetni nem akarom természetesen, de elég rosszul tud esni a visszautasítás - hisz sok energiát fektetek bele, hogy mindent megtanuljak a témában. Aztán még mindent beszerezni hozzá, kutakodni, el is készíteni ugye. Aztán nem nagyon kell. De akkor sem adom fel, valamikor csak eljön az én időm. yes.gif A tanácsokat, segítséget köszi. Ha van még hasonló receptetek csak küldjétek.

Értékelés: Nincs

Az enzimtáplálkozás valóban tökéletesen működik

Sziasztok!

A mi családunk is kipróbálta, űzi az enzimtáplálkozást és valóban működik! Elsősorban édesapám a legnagyobb mestere ennnek az életmódnak, mondhatni Ő teljesen nyersen táplálkozik! 60-on is túlvan de sok 20 éves megirigyelhetné fittségét, mozgékonyságát és az egészségét! Számos rákos, rokon meggyógyult már az enzimtáplálkozás hatására! Remélem sok embernek sikerül átállni erre az életmódra, ha csak részben is néhány nap alatt érezhető a változás!

Néhány ötlet: leveseket langyosan 40 c alatt fogyasztani reszelt zellerrel, sárgarépával, zöldséggel. Isteni (persze, ha már leszoktál az ízfokozókról)

Nyers zöldségturmixok kenyérre kenve: Margarin helyett Pl: nyers gomba, hagyma, pari, paprika, oliva, só, nyers fűszerekkel: bazsalikom, petrezselyem Mindezt turmixba bele, összeturmixolni és kész a fini szendvicskrém

Aztatott magokból, dió, napraforgó, szezámmag szintén finom kenyérrevalókat lehet készíteni fűszerezve

Ez is olyan mint a főzős kaja fantázia dolga, csak nem kell a tűzhely mellett állni.

Sok sikert!

WAndi

Értékelés: Nincs

magas vércukorcukorszint gyümölcstől?

Sziasztok!Kérdésem a következő:a nagymama mostanában sok gyümölcsöt,azonbelül barackot evett.Volt orvosnál,a cukrja 12,hogy ez sok,ne egyen sok gyümölcsöt,azt mondta az orvos neki.Amugy nem szed a cukorra semmien tablettát.Szerintetek napikb 1 kg gyümölcstől felmehet a cukorja?Előre is köszönöm a választ!

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Dr. Howell és az enzimek

Ez a könyv nekem is a "bibliám" már évek óta. A helyes enzimműködés ugyanis mindennek az alapja! Nem hiába papoljuk nektek a tanácsadókkal, hogy ha nincs rendben a bélflórád és az enzimháztartásod, akkor beszedheted a világ legjobb vitaminkészítményét illetve étrendkiegészítőjét is, nem fog eljönni a várvavárt hatás, mert elégtelen lesz a felszívódás.
Az igazán hatékony megoldás az lenne, ha minden táplálékkiegészítő és vitamin probiotikus és enzimgazdag közegben kerülne forgalomba.
Mivel minden ember egy meghatározott enzimkészlettel születik, nagy luxus elpazarolnunk őket időnap előtt. A legújabb kutatások bebizonyították, hogy minden rákos beteg szervezetéből már teljesen hiányoztak az enzimek.
Az enzimjeink megfogyatkozása indítja el az öregedési folyamatokat is. Az egészséges, fiatalos, hízásra nem hajlamos emberek esetében eddig a genetikára fogták eme tulajdonságokat. Mára már bizonyítást nyert, hogy nem a genetikának, hanem az enzimháztartásnak köszönhető mindez.
Sajnos a mai étkezési szokásaink enzimgyilkosok! Mindent hő- és egyéb vegyi kezeléseknek vetünk alá, ami az enzimek szempontjából halálos. Élettelen, enzimhiányos ételeket fogyasztunk, ezért a szervezetünk, hogy ne haljunk bele a sok halott étel fogyasztásába a saját enzimrendszerét áldozza fel, hogy emészthetővé tegye számunkra ezeket az ételeket, és ezáltal ideig-óráig megmenti a mi életünket. De csak ideig-óráig!
Azok a népcsoportok, amelyek életkora meghaladja jóval az átlagot, és 140-160 évig élnek, annak köszönhetik a hosszú életkort, hogy enzimekkel teli élő ételeket fogyasztanak, és nem élik fel a saját enzimjeiket.
Kérlek vegyétek komolyan ezt a témát, mert a hosszú élet és az egészség alapja az enzimjeink. Howell szerint megoldódna a világ összes egészségügyi problémája, ha ügyelnénk az enzimjeinkre.

Értékelés: Nincs

Enzimek

Sziasztok !

Mivel szerintem az emberek többsége nem eszik kellő mennyiségű, enzimdús, nyers ételt, ( tisztelet a kivételnek )így azt enzimben gazdag táplálékkiegészítőkkel lehet, ill. kellene pótolni. Ti milyen készítményeket javasoltok, ill. szedtek az enzimpótlásra ? XP Regulate, valaki ismeri, szedte már, vagy valamilyen zöldpor készítmény ?! Vagy esetleg a Neways is rendelkezik ilyen termékkel ?

Köszönöm ! Trixi

Értékelés: Nincs

enzim kérdés

Kedves Vali! Azt mondja dr Howell, hogy a nyers gyumolcsok, zoldsegek nem az igazi forrasai az enzimeknek, jobb, ha valamilyen enzimes taplalek-kiegeszitot fogyasztunk. A neways termekek kozul miket tudnal ebbol a szempontbol javasolni? Koszonettel: Virag

Értékelés: Nincs

enzimek

Igenis a gyümölcsök és a zöldségek az igazi forrásai az enzimeknek, de ha nem úgy élte eddig az ember az életét, hogy főleg nyers táplálékot fogyasztott, akkor táplálékkiegészítő formájában kell pótolni az enzimeket. Ezek származzanak ugyanúgy növényekből, gyümölcsökből - lásd bromelain enzim az ananászból. Ilyet tartalmaz többek között a D-Zyme, de hamarosan lesz olyan táplálékkiegészítő család is, melynek minden egyes tagja magában foglal egy csomó enzimet is - ez aztán a tökéletes, nem?
Kati

Értékelés: Nincs

Dr. Howell könyve

Sziasztok!

Nagyon örülök, hogy ti is rákattantatok a témára, szerintem is életbevágó gondolatok ezek. Pont ma mentem el a Libribe a zseniális biokémikus könyvéért, és ajánlani akartam a cikk mellé mindenkinek jószívvel, de úgy látom, már nem kell, ti is rátaláltatok és fontosnak tartottátok felhívni rá a figyelmet.

Mindenkinek tartalmas időtöltést kívánok az olvasáshoz és az elgondolkodáshoz. Szerintem valahol itt van a kutya igazán elásva.

Szép estét,
Kata

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel