Étolaj

Így megy a nagy olívaolaj-átverés

Az olaszországi szupermarketek polcán található extra szűz olívaolajak több mint fele csak nevében az, a termelők emiatt a túlélésükért küzdenek. A hazai forgalmazó szerint nálunk sem jobb a helyzet. A csalás nagyjából megfelel annak, ahogyan a magyarországi mézekkel trükköznek. Helyszíni riportunk Liguriából. 

Claudio de Pedrino, ismertebb nevén Pedro fáradt arccal pakolgatja a frissen szüretelt olajbogyóval teli ládákat. Izomzata a szörfös múlt tanúja, világbajnokságot is nyert, de manapság már nem száguld a hullámokon – nincs mikor. Reggelente hétkor indul a családi birtokra a több száz éves olajfák közé, és általában éjfél után ér haza. A frissen szedett gyümölccsel ugyanis minden este a présházba megy.

"Tegnap tökéletes olajat csináltunk" - mondja ragyogó arccal. Ezt nem ő állapítja meg, hanem Giuseppe Ronco, aki saját fejlesztésű présgépe mögül figyel, és amikor kicsordul a sűrű, sárga folyadék a gépből, megkóstolja. Nem tűnik elégedettnek. "Jó, de nem annyira, mint tegnap" - mondja, és de Pedrino elszomorodik.

A kistermelők fő gondja azonban nem ez, hanem a tisztességtelen verseny. Régi panaszuk, hogy a nagy márkák többsége nem valódi extra szűz olajat tesz az üvegekbe. Állításukat az Il test magazin tavasszal ellenőriztette akkreditált laboratóriumokban. A magazin vizsgálatában lebukott cégek nem akárkik: köztük van a piacvezető Bertolli, a Sasso, a Santa Sabina, a Coricelli, illetve a Lidlben forgalmazott olajával a Primadonna is.

A vizsgált 20 vállalat közül 9 sima olajat árult extra szűz néven. Azóta büntetőeljárás is folyik az ügyben. A torinói ügyészség szerint legalább hét vállalat címkéi tüntetnek fel hamis információt, a vámhatóság laboratóriuma bebizonyította, hogy az üvegekben alacsonyabb minőségű olajat árultak, mint amit a címkén feltüntettek. A cégek tagadják a vádakat. 


Forrás: 
http://vs.hu/gazdasag/osszes/igy-megy-a-nagy-olivaolaj-atveres-0124#!s0
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Újabb élelmiszerhamísítási botrány Kínában - Rákkeltő étolaj!

Kínában virágzik az étolaj hamísítás, átlagban tíz liter olajból egy litert használt hulladékolajból állítanak elő. Az újrafeldolgozott olaj súlyosan mérgező és rendkívül rákkeltő.

A kínai élelmiszer-biztonsági felügyelet országos ellenőrzést rendelt el, amennyiben kiderül a gyártóról, vagy az étteremről, hogy használt olajat hasznosítottak újra komoly pénzbüntetésre számíthatnak. Emlékeztek még a kínai - hamis - tojásra? A „találékonyság” (minél olcsóbban, minél többet) határtalan az élemiszeriparban.

Forrás: 
http://www.szabadfold.hu/gazdanet/most_az_etolaj_mergezo
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Gondolatok - Mi is az az egészséges táplálkozás?

Minden egészséggel foglalkozó cikknek, könyvnek vagy műsornak sarkalatos pontja az egészséges táplálkozás. De hogy ez mit is jelent időről időre változáson megy át. Mindig van ügyeletes rossz, ami biztosan tönkre teszi az egészségünket és ügyeletes szuper étel ami meg fog menteni bennünket a betegségektől.

Forrás: 
gyogyulasutjai.hu
3.5
Értékelés: Nincs Átlag: 3.5 (2 votes)

Margarin – a terminátor

Évente akár 30 ezer keringési eredetű, idő előtti halált lehetne elkerülni, ha betiltanák az élelmiszeriparban gyártott transz-zsírokat. Lakos doktor összefoglalója beszámol eredményekről, de a helyzet korántsem megnyugtató.

Forrás: 
natursziget.com
0
Értékelés: Nincs

Étolaj finomítás, azaz mi van a napraforgós flakonban?

Egy barátnőm hívta fel erre a cikkre a figyelmemet és mivel nagyon szépen ábrázolja a finomítás menetét, gondoltam, megosztom Veletek. Mindenesetre én maradok a hidegen sajtolt olajoknál.

4.75
Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (16 votes)

Anyukám is ezzel főzött…

Sokszor találkozom azzal a problémával, hogy valakinek az egészsége leromlik, hirtelen és minden látható ok nélkül. Ilyenkor az illető általában elmondja, hogy nem iszik, nem dohányzik, ésszerűen táplálkozik és nincs elhízva. Talán még sportol is, ha nem többet, de hetente egy órát. Az életmódjában nincs semmi szélsőséges és még vitaminokat is szed.

0
Értékelés: Nincs

Sütőolaj és fekete csokoládé

Az érbetegségek kialakulása hosszú, sokszor évtizedekig tartó folyamat, legelső történése az érbelhártya működési zavara. Ekkor még semmi nem látszik az ereken, még mikroszkóp alatt sem, de működésük megváltozik. Rugalmas tágulásra (vasodilatatio) például kevésbé képesek, mint az egészséges erek.

Vérerek

Forrás: 
http://www.weborvos.hu/egeszsegmagazin/sutoolaj_fekete_csokolade/85580/
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel