Fitoterápia

A bükki füvesember előadása

Szabó György, a bükki füvesember. Legalábbis mindenki így ismeri. De vajon tudja valaki, hogy mióta füvesember, hol végezte tanulmányait, és miért nem tudtunk róla 2006-ig szinte semmit? Hol volt?

Pár hete találkoztam vele egy népszerű délelőtti műsor VIP várójában, ahol mindketten vártuk, hogy adásba kerüljünk. Biztosan nagyon izgulhatott, mert magolva kántálta annak a három gyógynövénynek a nevét, amit egy tálcán bevinni készült a műsorba. Megszólítottam kedvesen:

- Jó napot Gyuri bácsi! Látom hasznos növényeket hozott.

- Igen - vette kezébe a borágót - itt van ez az orbáncfű, amit minden nőnek ismernie kéne! - Kikerekedtek a szemeim. Azt hittem viccel.

- Nem ez az orbáncfű inkább, Gyuri bácsi? - mutattam a kis sárga virágzatos növényre.

-Nem drágám, az a cickafark, de az nagyon veszélyes a férfiakra, mert elnőiesednek tőle. - mondta, majd újra nekifogott magolni a növények neveit. Közben jött rá, hogy összekeverte őket. Iszonyatos zavarba jött... Majd gyorsan helyesbített... de ismét nem találta el, hogy melyik melyik...

Az alább olvasható előadását még régebben küldte be nekünk egy olvasó. Később ezt az előadást személyesen is volt szerencsém meghallgatni ezredmagammal egy óriási színházteremben. Kettős érzések kavarognak bennem. Egyrészt örülök, hogy Gyuri bácsinak ennyi embert sikerült meggyőznie arról, hogy számtalan betegség gyógyítható gyógynövényekkel is, másrészt én éreztem magam kellemetlenül a rengeteg félreértelmezési hiba, és helyenként sületlenség miatt, ami az előadáson elhangzott tuti tippként.

Hogy miért nem vettük le mégis az írást? Tanulságként. Mert nagyon sok benne a hasznos információ is (amelyet akármelyik gyógynövénykönyvből megtudhatunk), és azért, mert kíváncsiak voltunk, hogy hányan fülelik vajon le a turpisságokat, de ezidáig senki nem kérdőjelezte meg az írás valóságtartalmát.

(Antal Vali)


Gyuri bácsi "Az ősi magyar népi gyógyítás" című 2010. októberi előadása.
Kaptam, gondoltam, megosztom veletek, szerintem nagyon érdekes, bár itt-ott erősen sántít...

Szeretettel köszöntöm Önöket. Először nagyon röviden magamról és a családról. Nyolcvankét éves múltam áprilisba. Teljesen egészséges vagyok, használom a gyógynövényeket, természetes körülmények között élek.

szabo-gyuri-bacsi-a-bukki-fuvesember

Forrás: 
e-mail
4.02857
Értékelés: Nincs Átlag: 4 (35 votes)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel