Fogínysorvadás

Vitamin bombák

Régen a kutatók már pontosan tudták: a skorbutnál és a beriberinél hiányzott valami. Manapság könnyelműen bánunk velük: az ásványi anyagokkal, a nyomelemekkel és a vitaminokkal. Ezekre az embernek mindenekelőtt azért van szüksége, hogy élhessen - ezt manapság minden gyerek tudja.

Forrás: 
Hunza.hu
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Paprika, az "amerikás magyar" csoda

Zölden, sárgán, pirosan, nyersen, őrölve vagy sütve-főzve. Teljesen mindegy: minden hazai konyha kötelező kelléke a paprika. Sokáig csak dísznövényként éldegélt Európában, míg fel nem fedezték, hogy nem csak ehető és finom, de rendkívül egészséges is.

Paprika sztori

Valószínűleg mindenki ismeri már, hogyan honosodott meg hazánkban és vált népszerűvé a paprika. Mégsem lehet elégszer elmesélni: már az inkák is jól ismerték és alkalmazták ezt a gumós növényt. Kolumbusz orvosa, Chanca hozta magával Amerikából: nem elég, hogy Indiával összekeverték az új földrészt, még ezt a növényt is képesek voltak mérgezőek közé sorolni, így ítélve a dísznövények sorsára. Arról sajnos nem szól a fáma, ki volt az első bátor jelentkező, aki meg merte kóstolni. Napjainkban öt fajtáját termesztik, megszámlálhatatlanul sok változattal. Csípősségét kapszaicin tartalmának köszönheti – nagyobb mennyiségben valóban lehet mérgező is –, melyet Scoville egységekben mérnek. Végül e tulajdonságának köszönhetően vált egész Európában is népszerűvé. Akkoriban a törökök elzárták a keletre vezető fűszer-útvonalakat, és a paprikával váltották ki a borsot. Innen az angol elnevezés is: pepper. Ekkor Spanyolországban és Magyarországon tömegével kezdték termeszteni, mely mennyiséget csak növeltek Szentgyörgyi felfedezése után.

Forrás: 
vitaminsziget.com
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Gyulladt az ínye? Vizsgáltassa meg a szívét!

A szívgyógyászok és a fogorvosok régóta megfigyelték, hogy a szív- és érbetegségek, illetve a fogínygyulladás tünetei gyakran együtt járnak.
0
Értékelés: Nincs

Az alattomos fogínysorvadás

Az alattomos fogínysorvadás. Nem is gondolnánk, hogy a hazai lakosság 70%-a szenved fogínysorvadásban, ebben a kevéssé ismert, kellemetlen és alattomos betegségben. A betegség főként azokat érinti, akiknek a szervezetében alacsony a D-vitamin tartalom, de kisebb-nagyobb mértékben minden felnőttet fenyeget.

Mi a fogínysorvadás kialakulásának oka? Ha szánk baktériumflórájának egyensúlya felborul, elszaporodnak bizonyos baktériumok, amelyek a szájban lévő ételmaradékokkal (főleg a cukortartalmúakkal) találkozva először lepedéket képeznek, majd ha a lepedéket nem távolítjuk el elég alaposan, akkor az megszilárdul, és kialakulnak a fogkő-lerakódások.

Forrás: 
natursziget.com
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel