Folyadékbevitel

Családi menü tudományos megközelítésben 3. rész - Hogyan készítsünk makrobiotikus ételeket?

Mielőtt még bármi tudományos dologba belefognék, nagyon fontos leszögeznem, hogy bármilyen táplálkozási irányzattal is foglalkozom, az ételek készítése során csak teljes értékű alapanyagokat használok fel.

Tehát vannak olyan alapelvek, amiket minden esetben betartok:

 • finomított cukor, liszt, állati tej minden formája kizárva
 • finomított élelmiszereket, kész és félkész ételeket nem használok
 • adalékmentes alapanyagok/ételek vásárlása
 • 12% alatti állatifehérje-bevitel
 • napi 6-8 adag nyers zöldség vagy gyümölcs fogyasztása (6-8 marék)
 • előnyben részesítem az évszaknak megfelelő alapanyagokat
 • megfelelő folyadékfogyasztás, elsősorban tiszta víz
 • reggel min. 3 dl víz fogyasztása (én emócióval együtt iszom)
 • az alapanyagok alapvetően háztájiak, vegyszermentesek legyenek
 • gabonák sokrétű fogyasztása (gluténmentes napok tartása)
 • alkoholt, kávét nem (nagyon-nagyon ritkán) fogyasztok

Sokfélék vagyunk, más-más igényekkel. Figyelembe kell venni az egyéni adottságokat, viszont a titok kulcsa minden esetben a "tápegész" ételek fogyasztása. Együnk minél több zöldséget, zöld leveleket, gyümölcsöt, gabonákat. A hüvelyesek és olajos magvak kiegészítik a teljes értékű táplálkozást. Egyéni alkatnak megfelelően MÉRTÉKKEL fogyaszthatunk húst, de az kizárólag házi, természetes körülmények között nevelt állat legyen. De megjegyezném, hogy nem mindenkinek van szüksége húsra. A tej fogyasztását nem javaslom, viszont a tejtermékek (joghurt, kefír) beilleszthetők az étrendbe.

erezd-jol-magad-a-borodbenValamint még az is nagyon fontos, hogy minden ember más. Van olyan, akinek pl. jót tesz a nyers étkezés, van, akit beteggé tesz. Az étkezések száma is függ az ember igényeitől, alkatától, nemétől, napi tevékenységétől. A lényeg, hogy figyeld a tested jelzéseit, és jól érezd magad a bőrödben! Tehát az az irányzat nem jó, amitől nem érzed magad jól, nem javul az állapotod, sőt még akár hiánybetegségek is kialakulhatnak. Én ezért nem ragaszkodom csak egy irányzathoz, hanem mindegyikből merítek ötletet, és azt alkalmazom.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (12 votes)

Döbbenetes átalakulás! Napi 3 liter folyadék hatása a szervezetre!

Hosszú évek óta napi szintű kommunikációnk egyik fő témája a vízfogyasztás. Próbáljuk mindenki figyelmét felhívni arra, hogy a napi minimum három liter víz fogyasztás elengedhetetlen a szervezet egészséges működéséhez! A víz mennyisége mellett rengeteg figyelmet szentelünk a víz minőségének is! 

Az angol Daily Mail újságírónője kipróbálta, hogy milyen hatással van szervezetére, ha egy hónapon át megnöveli az addig napi 1 literes folyadékbevitelét 3 literre. A képeken látható változás elképesztő!

Sarah Smith naponta nagyjából 1 liter folyadékot fogyasztott, súlyos fejfájással és emésztési panaszokkal küzdött, amikor beszélt egy neurológussal, hogy mit tehetne fizikai állapotának javításáért. Az orvos azt javasolta, igyon meg naponta 3 liter folyadékot. Egy friss felmérést olvasva, amiben azt mutatták ki, hogy az Egyesült Királyságban minden ötödik nő kevesebbet fogyaszt a napi ajánlott vízbevitelnél, úgy döntött saját magán végez kísérletet, és megnézi az eredményét annak, ha ténylegesen az ajánlott vízmennyiséget fogyasztja el.

A 42 éves újságírónő, aki saját bevallása szerint leginkább 52 évesnek nézett ki a képen, fekete karikákkal, élettelen arcbőrrel kezdett neki az egy hónapos kísérletnek. A biztonság kedvéért a háziorvosát is megkérdezte, biztosan nem okoz-e problémát a nagy vízfogyasztás. Az orvos bátorította és azt javasolta, igyon meg egy kancsó vizet, reggel, délben és lefekvés előtt, mert a veseműködést ez nagyon jól aktiválja. 

napi3l_viz01

Forrás: 
http://www.infojaszsag.hu/hir_olvas/permalink:dobbenetes-atalakulas-napi-3-liter-folyadek-hatasa-a-szervezetre-2013-10-31-193233/
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

A méregtelenítő kúra hatalmas átverés lenne?

Egyszerű pénzszerző trükk a méregtelenítő kúrák nagy része – véli Zacher Gábor toxikológus. Gajdos Gábor természetgyógyász árnyaltabban látja a helyzetet.

Forrás: 
http://hvg.hu/egeszseg/20121115_meregtelenito_kura
4.5
Értékelés: Nincs Átlag: 4.5 (2 votes)

Nem beteg vagy, hanem szomjas! (Ne gyógyszerrel kezeld a szomjúságot!)

Sziasztok! 

Én elolvastam és nagyon hasznosnak és érdekesnek találtam. A víz gyógyító hatásairól és szükségességéről ír.

tigerwoman


Dr. Batmanghelidj üzenete a világnak

Előszó

Az orvosok alig támogatják a H2O megelőző és gyógyító szerepét, de Dr. Batmanghelidj tanulmányozta a víz emberi szervezetre gyakorolt hatását, és úgy találta, hogy ez a létező legjobb fájdalomcsillapító és megelőző terápia.

Dr. Fereydoon Batmanghelidj, egy nemzetközileg elismert, híres kutató, szerző és a víz természetes gyógyító erejének szószólója. 1931-ben született Iránban. A skóciai Fettes Egyetemen végzett, és a London Egyetem St. Mary Kórházában szerzett gyakorlatot, ahol Sir Alexander Fleming, a penicillin feltalálója kezei alatt dolgozott.

viz-gyogyito-szerepe

Forrás: 
http://www.watercure.com/
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Izzadás a méregtelenítés első lépése...

Izzasztófürdő náthásoknak

Először tisztítani, aztán gyógyítani! - vallják a természetgyógyászok. Ahhoz, hogy ez a feltétel teljesüljön, izzadásra, böjtre, bőséges folyadékfogyasztásra van szükség, amikor náthásak vagyunk. A következőkben összefoglaljuk mindazokat a tennivalókat, amelyekkel felgyorsíthatjuk gyógyulásunk folyamatát.

Forrás: 
ideal.hu
4.333335
Értékelés: Nincs Átlag: 4.3 (3 votes)

Őszi immunerősítés, avagy hogyan készüljünk a megfázós hónapokra

osz_fak.jpgSzeptember van, még élvezzük a nyárvégi napsugarakat, a friss gyümölcsöket, zöldségeket a kertben, de a hűvös, ködös hajnalok és esték már jelzik az ősz közeledtét. Sokak számára az ősz egyet jelent a megfázásos, influenzás megbetegedések kezdetével, amiből aztán tavaszig ki sem lábalnak.

4.666665
Értékelés: Nincs Átlag: 4.7 (3 votes)

Üzemanyag az agynak: könyvek és banán

Ki ne álmodna arról, hogy az olvasott szöveget villámgyorsan megjegyezze, vég nélküli számsorra emlékezzen, az egyszer hallottakat hosszú időre tárolhassa memóriájában? Ha nem lenne feledékeny, szétszórt? Mit szólna egy zseniális étkezési tervhez, amely mindezt lehetővé teszi?

Forrás: 
natursziget.com
4
Értékelés: Nincs Átlag: 4 (4 votes)

Nyomelemek

Nevükhöz hűen csak nyomokban, egészen icipici mennyiségben szükségesek a szervezet számára, ugyanakkor ez a nagyon kicsike mennyiség egyben létfontosságú is!

Forrás: 
http://www.3x3.hu/cikkek/nyomelemek
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Drágám, fáj a fejem, szeretkezzünk!

Ha kalapáccsal döngetnek a fejünkben, legkevésbé sem vágyunk a sportolásra. Mégis ajánlják a testmozgást, mint a fejfájás megszüntetőjét. A gyógyírok közé felsorolják a Kung-Fu-t, Tai Chi-t és nem utolsó sorban a szexet is. A fejfájós emberek mindig készen állnak egy következő "rohamra", ezért mindig kezük ügyénél vannak a fejfájást csillapító gyógyszerek, a hűtőbe bekészítve a jégakku.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel