Gabona

Egészséges köretek - Főzelékek, tészták, zöldségek, gabonák

Nem túlzás, ha azt állítom, hogy mi nagyon felemás család vagyunk. Én nagyon szeretem az egészségesebb ételeket, szeretek sok új alapanyagot kipróbálni. Ebben a családom nem mindig partner. Időnként bizony kell egy kis leleményesség, furfang, hogy hagyományos legyen az étel, és mégis egészséges. Bizony időbe telt, amíg megszokták, hogy a salátaöntet nem merül ki az ecetes-cukros, illetve a majonézes, tejfölös variációban. A főzelék pedig nem csak rántásból és tejből állhat, és a tésztára sem csak túró és tejföl kerülhet cukorral. A sült krumplit sem kizárólag olajban lehet kisütni. Bizony számtalan variáció létezik, ami egészséges, mégis hagyományos ízű és finom.

Pálma piláfja

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (19 votes)

Gluténmentes köretek, amelyek akár főételek is lehetnek

Én nagyon ritkán készítek húst a családnak, úgyhogy nálunk az a hagyományos köret és hús alternatíva nem jellemző. Ami régen köret volt, azt ma már egy kicsit felturbózva főételként fogyasztjuk el. Nem vagyunk gluténérzékenyek, de ennek ellenére törekszem a gluténmentességre, így előszeretettel használok ilyen gabonákat.

Gluténmentes köretek

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (16 votes)

Felejtsd el a gabonapelyheket, és cseréld le őket igazi ételre! - A kísérletek magukért beszélnek

A gabonapehely-gyártás több milliárd dolláros iparág. Nem publikált tanulmányok kimutatták, hogy azok a patkányok, amelyek csak a gabonafélék dobozát rágták szét tovább éltek, mint azok, amelyek magukat a gabonapelyheket fogyasztották. Nem döbbenetes? 


Forrás: 
http://tudnodkell.info/felejtsd-el-a-gabonapelyheket-es-csereld-le-oket-igazi-etellel-a-kiserletek-magukert-beszelnek/
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Ételed legyen egészséged forrása!

Az étkezésünk nagyban meghatározza egészségügyi állapotunkat. Tehát nem mindegy, hogy milyen minőségű, és mennyiségű táplálékkal töltjük fel a raktárainkat.

Most ismerkedjünk meg néhány ősi gabonával, amelyek nagymértékben befolyásolják energiánkat, izomzatunkat, kinézetünket!

Forrás: 
http://zoldujsag.hu/eteled-legyen-egeszseged-forrasa-7-resz/
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Köles: a lúgosító finomság

Tehermentesítse szervezetét ezzel az ősi gabonával! Lúgosít és szépít, erősíti csontjainkat, magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik és még sorolhatnánk. Mindez elmondható erről az ősi, rég elfeledett gabonáról, amelynek népszerűsége napjainkban ismét növekedni kezdett. Ez a köles.

 koles

Forrás: 
http://www.hazipatika.com
4
Értékelés: Nincs Átlag: 4 (4 votes)

A probléma vagy a megoldás része vagy?

2007-ben több mint 8 ezer gyermek halt éhen. Ha nézted a híradót, megmondták neked, mit gondolj. Azt kellett gondolnod, hogy az éhínség oka a rossz időjárás. Nos, nem az. Azokban az országokban, ahonnan a legborzasztóbb éhezési statisztikák származnak, nincsen élelmiszerhiány. Bőven megtermelnek annyi gabonát, amiből fedezni lehetne a lakosság fehérjeszükségletét.  

Forrás: 
http://www.harmonet.hu/csalad_otthon/66764-a-problema-vagy-a-megoldas-resze-vagy.html
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Megvan az ok, miért nem bírsz ki kenyér nélkül egy napot sem

Ez a szénhidrátfüggőség. Gondolnád, hogy főleg a stressz hatására falod a szénhidrátot?

Az illatozó friss kenyér vagy egy tál gőzölgő paradicsomos-sajtos spagetti olyan étel, melynek legtöbben nehezen tudnak ellenállni. 

Forrás: 
http://www.femina.hu/fogyokura/szenhidratfuggoseg
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Erdőkóstoló - Aszályok és ínségek a múltban. Vajon mit ettek akkor eleink?

Ezt a cikket e-mailben kaptam, és szeretném megosztani veletek, mert szerintem nagyon érdekes. A természet mindent megad nekünk, csak keresnünk kell. :-)

Forrás: 
http://erdokostolo.blogspot.hu/2012/09/aszalyok-es-insegek-multban-mit-ettek.html
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Tönköly-e az ÖKO-10, vagy csak ismét egy marketing fogással állunk szemben?

Még mielőtt bárki bedőlne: az ÖKO-10 nem az igazi Tönkölybúza! Állítólag a kálium tartalma jóval magasabb a többi búzához képest... Az általam oly sokat emlegetett valódi tönkölybúza nem azonos a Magyarországon agyonmarketingelt és egyedül üdvözítőnek kikiáltott nemesített ÖKO-10-zel. Az alábbi cikk is ezt az állításomat támasztja alá.
dorka12345


Forrás: 
http://www.biokultura.org/biokultura_folyoiratok/2001/2001-01/oko10.html
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Koncentrálást segítő ételek

Nyakadon a vizsgaidőszak, az érettségi, s mindent meg szeretnél tenni annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozd ki magadból? A maximális összpontosítást étkezéssel is biztosíthatod, lássuk, hogy milyen ételekből kell többet fogyasztanod!

A lazac omega 3 zsírsavakban gazdag

Forrás: 
www.sulink.eoldal.hu
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Mindennapi kenyerünk II.: Egy igazi karrier a növényvilágban

Szutóriusz Frigyes az első részben bebizonyította nekünk: igen sok nép még most is egészen jól megél gabona nélkül…" ugyanakkor így folytatja... "a régieknek fogalmuk sem volt a gabonaszem chemiai alkotásáról, de azt észrevehették, hogy a gabonából készült étel jobban elégít ki, mint más növénytermék”

Ezért ha valaminek, akkor a növényvilágban a gabonának sikerült leginkább azt az isteni parancsot teljesíteni, hogy szaporodjon, sokasodjon, töltse be a földet.  Az ember figyelmét tán azzal vonhatta magára, hogy mivel fűféle, vad állapotban is a tömeges előfordulás jellemzi, s termésének mennyisége kárpótol apróságáért, mely ráadásul tápláló és hosszú ideig eltartható.

Tartalom:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Mindennapi kenyerünk I.: "Add meg nekünk ma"

A napi betevő falat

„Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma.”- ezt mormoltam én is református hittanosként, bár nekem már közel sem jelentett annyit, mint azoknak a szántóvetőknek, akiknek életében a kenyér minden értelemben kiemelkedő szerepet kapott. Hívjuk gabonának, vagy mindennapi kenyérnek, annyira összefonódott a kettő, hogy a Kárpát-medencében egyszerűen csak azt mondták régen az emberek búzájukra: az ÉLET.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

A teljes kiőrlésű liszt mint a bélflóra ellensége? - avagy a túlzott lektin fogyasztás követkézményei...

A teljes kiőrlésű liszt egészséges! ...vagy tévedünk? A gabonafélék fogyasztásának veszélyeire már évek óta figyelmeztetnek egyes kutatók, kiemelve a glutén és lektin túlzott bevitelének negatív hatásait.

A mai búzafélék már nem azok amit őseink is fogyasztottak. A nemesítések következtében a WGA lektin (a gabonafélék önvédelmi mechanizmusa a rovarok és gombák ellen) és a glutén (összeragasztó képessége tartja egyben a kenyeret) koncentrációja is nagy mértékben megnövekedett a növényekben. Mindkét fehérje beleavatkozik a bélflóra megfelelő működésébe és így csökkenti a tápanyagok megfelelő felszívódását aminek következtében az immunrendszer gyengül és súlyos betegségek kialakulásához vezethet. Dr. Mercola orvos – szakíró szerint az embereknek, csak előnyük származhat abból, ha étrendjükből elhagyják a teljes kiőrlésű gabonát illetve a búzaféléket.

Tartalom:

Forrás: 
natursziget.com
4.8
Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (5 votes)

Az ételtársítások fontossága

helyes-taplalkozasEgyre több szó esik arról, miért is fontos odafigyelnünk arra, hogy milyen típusú ételeket fogyasztunk egy étkezésen belül. Annál is inkább, mert egyre többen küzdenek emésztési problémákkal. Az oldalon erről már sok szó esett, de nem lehet eléggé hangsúlyozni. Természetesen ebben az esetben is fontos, hogy ne az aggódás vezéreljen, ha néha nem sikerül betartani, akkor is fogyasszuk el jó ízűen az ételt, nem azon a pár alkalmon múlik az egészségünk. A lényeg, hogy döntő többségében jól társítsuk az ételeket!

Forrás: 
zoldujsag.hu
4.55
Értékelés: Nincs Átlag: 4.6 (20 votes)

Éleslátás: fontos, hogy mit eszünk?

Korábban igen kevés tudományos eredményt olvashattunk a táplálkozás és a szembetegségek kapcsolatáról, ma már birtokában lehetünk néhány megalapozott ténynek. Sorra vettük, mit tehetünk a szemünkért. Október a látás hónapja.

Forrás: 
medizona.hu
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel