Gránátalma hatásai

granatalma

Tartalom:

A bevezetőt itt olvahatod: Gránátalma (Punica granatum), a többfunkciós szuperétel

Gránátalma, a szuper antioxidáns

Aviram professzor kutatásai szerint a gránátalma megközelítőleg háromszoros antioxidáns képességgel bír a vörösborhoz, a zöld teához, az áfonya- és a narancsléhez viszonyítva, amelyeket az eddigi ismereteink a legerősebb antioxidáns hatásúaknak tartottak.

granatalma-5.jpgA Berkeley egyetem (University of California) munkatársai is megerősítették, hogy a gránátalma legalább 3 féle erős antioxidánst tartalmaz, amelyek együttes hatása az antioxidáns ekvivalenciát mérő Trolox-teszt szerint háromszor akkora, mint a vörösboré vagy a zöld teáé.

Az antioxidáns aktivitás TEAC értékben kifejezett számítása tehát háromszoros antioxidáns hatást mért e gyümölcsnél, mint a zöld teánál vagy a vörösbornál, de az antioxidáns hatás egy  másik jellemző mértékével, az ORAC értékszámmal (mely lelkes olvasóinknak biztos ismerős már) kifejezve a gránátalma 105 vmTE/g értékével az 5. helyen áll a legtöbb antioxidánst tartalmazó élelmiszerek versenyében (az első a szárított kínai farkasbogyó, a lícium).

A perzsa eredetű gyümölcs kedvező tulajdonságait fokozza, hogy antioxidáns alkotórészei gyorsan felszívódnak, és nem toxikusak.

A gránátalma és a szív- és érrendszeri betegségek (érelmeszesedés)

Ugyancsak Aviram professzor vizsgálatai mind állat, mind humán kísérletekben megállapították, hogy a gránátalma fogyasztása 20%-kal csökkentette az LDL (káros koleszterin) szintjét, egyúttal növelte a HDL (hasznos koleszterin) mennyiségét a vérben,  Illetve a vér koleszterin oxidációját 40%-kal csökkentette.

A már kialakult szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedő páciensek körében a szívinfarktus több rizikófaktora (szisztolés vérnyomás, ACE aktivitás) jelentős javulást mutatott a kontrollcsoporthoz képest. Így a gránátalma-kivonat fogyasztása már két hét alatt jelentős mértékben csökkentette a szisztolés vérnyomást magas vérnyomású páciensek körében, és egy év alatt átlagosan 35%-kal csökkentette a már meszesedést mutató artériák falának vastagságát.

Ami még nagyon ígéretesnek hangzik az érelmeszesedés megelőzése szempontjából, az a következő érdekes tény: a gránátalma az érfalakra már lerakódott plakkok méretét is képes volt csökkenteni! A vizsgálatok során 19, 65–75 év közötti, a nyaki artéria (carotis) súlyos, 70-90%-os szűkületében (stenosis) szenvedő betegnek adtak naponta 50 ml koncentrált gránátalmalét. Egy év után képalkotó vizsgálattal ellenőrizték a nyaki erek állapotát, és azt találták, hogy a szűkület 35%-kal (!) csökkent, miközben a placebocsoport tagjainak állapota tovább romlott.

Dr. Aviram azt is bebizonyította, hogy a gránátalma csökkenti a vér sűrűségét, ragadósságát és az öregedéssel együttjáró vérrögképzési hajlamot is, ami az embólia és a szívinfarktus veszélyét jelentősen megnöveli.

Gránátalma a rákmegelőzésben és a rák gyógyításában

granatalma-6.jpgA legújabb kutatások szerint a gránátalma segíthet számos rákbetegség megelőzésében és kezelésében is. A Wisconsin Egyetem (USA) kutatói kimutatták, hogy a gránátalma gyümölcskivonata képes meggátolni a bőrrák kialakulását egereken. Egy másik kutatás szerint a gránátalmából kivont anyagok jelentős védőhatást fejtenek ki a prosztatarák, illetve humán rákos emlősejtek ellen. Bebizonyosodott, hogy a gránátalma-kivonat elősegítheti a rákos sejtek differenciálódását, azaz azt a képességét, hogy egészséges formájukba visszatérjenek.

A gránátalma az ellagsav (ellagénsav) legjobb természetes forrása, amely egy olyan fenol típusú komponenes, ami antikarcinogén és antimutagén sajátossággal rendelkezik, gátolja a daganatos sejtek osztódását elsősorban emlőrák, bőrrák, prosztatarák és tüdőrák esetén. A gránátalmában az ellagsav egy cukorféléhez, a glükózhoz kötődik. A rákos sejtek körülbelül 15-ször annyi glükózt fogyasztanak el, mint más sejtek, így sokkal nagyobb adag ellagsavhoz jutnak.

Az ellagsav háromféleképpen fejti ki hatását a rákkal szemben: megállítja a rákos sejtek osztódását, elpusztítja a rákos sejteket, és gátolja azok kialakulását.

Lássuk csak: Donald Yance, a táplálkozás-tudomány szakértője, jeles gyógynövényszakértő a Herbal Medicine, Gyógyulás és Rák című könyvében ezt írja: "az ellagsav meggátolja a rák kialakulását, és úgy gondolják, hogy megakadályozza a rák mutációját is azáltal, hogy a génen ideiglenesen odakötődik a DNS funkcionális oldalához, elhárítva ezáltal az oxidatív gyökök káros hatását". Yance szerint különösen a dohányzás okozta tüdőrák elleni hatása kiváló. Ez azt bizonyítja, hogy az ellagsav gátolja a rákos sejtek kialakulását.

Ugyanezt láthatjuk Dr. Glen Halvorson kutatási eredményeiben is, mely egy másik elméletet állított fel, miszerint az ellagsav a rákkeltő anyagokhoz kapcsolódva megakadályozza, hogy azok a DNS-hez kötődjenek, és mutációval tumor keletkezzen.

Az ellagsav elpusztítja a rákos sejteket: Az egészséges sejtek életciklusa kb. 120 nap, majd az apoptózissal normálisan elhaló sejteket a szervezet új, egészséges sejtekkel pótolja. Ezzel szemben a rákos sejtek nem halnak el, hanem gyors osztódással szaporodnak. Laboratóriumi vizsgálatok során az ellagsav a rákos sejteknél úgy váltotta ki a normál sejthalált, hogy az egészséges sejteket nem károsította.

Az ellagsav megállítja a rákos sejtek osztódását: A Hollings Rákkutató Intézetben (Dél-Karolina Orvosi Egyetem) végzett 9 évig tartó kísérletsorozatban méhnyakrákos betegek bevonásával kimutatták, hogy az ellagsav szerepe nemcsak a tumor növekedésének megállítása azáltal, hogy gátolja a rákos sejtek osztódását 48 órán belül, de természetes sejthalált (apoptózist) is képes indukálni a rákos sejtekben, méghozzá 72 órán belül. Ugyanezt figyelték meg mell-, hasnyálmirigy-, nyelőcső-, bőr-, vastagbél- és prosztatarákos sejtekben is.

Jelenleg a rák kezelésében az ellagsavat általában nem önmagában, hanem más kezelési módokkal együtt alkalmazzák. Ugyanakkor tudnunk kell, hogy magában a gránátalmában is találhatók olyan flavonoidok, amelyek csökkentik a tumor környékén történő érképzést - az angiogenezist -, így hozzájárulnak a daganat csökkentéséhez.

Tehát a gyümölcs rendszeres fogyasztása csökkenti a tumorok kialakulásának valószínűségét. Ez azért nagyon fontos, mert ilyen hatású gyógyszert még nem sikerült a kémikusoknak előállítani.

Gránátalma hatása

Mivel a gránátalma ösztrogénhez hasonló hatású, hormonszerű anyagot, ösztront tartalmaz, előnyösen alkalmazható a klimaxos panaszok csökkentésére, így depresszió és csontritkulás ellen is, és többek között bőrünkre, hajunkra is csodás hatással bír.

granatalma-magjai.jpgEmellett baktérium-, vírus- és parazitaellenes hatását is igazolták. Tehát a gránátalma a gyümölcsök közül egyedüliként képes többek között a bélrendszeri candida fertőzést megállítani, hiszen gátolja a káros gombák, élesztőgombák és baktériumok szaporodását. Azt minden lelkes olvasónk már tudja, hogy sok fruktóztartalmú gyümölcs elősegíti a gombák szaporodását. Hát most itt van egy olyan csodás gyümölcs, ami éppenhogy meggátolja azok növekedését!

Érdekes összefüggésekre szeretnék még rávilágítani: Több gomba-végterméknek van rákkeltő hatása (pl. Aspergilllus funghi által termelt Aflatoxin, amelyről a korábban megjelent írásainkban emlegetett Kína Tanulmány is szól). Ezek a végtermékek, a mikotoxinok heves, krónikus gyulladásos immunválasz-reakciókat válthatnak ki a szervezetben (legenyhébb esetben allergia formájában), mivel az immunrendszer kétségbeesetten próbálja eltávolítani azokat. A folyamat végén azonban az immunrendszer csak saját szöveteiben tesz kárt, amelynek végeredménye a felgyorsult öregedés, valamint szív- és érrendszeri betegség. Talán részben a gránátalma candida és egyéb gombaellenes hatása magyarázhatja a szívbetegségek oly sok kockázati tényezőjére való kedvező hatását.

Nézzük csak ezt a gondolatmenetet a baktériumoknál is (a következőben leírtakat is több kutatásban egyértelműen bizonyítottak már) : sok esetben a szívbetegség összefüggésbe hozható a Chlamydia pneumoniae által okozott krónikus fertőzéssel, amely közismerten légzőszervi betegségeket okoz, influenzaszerű tünetekkel. A kezdeti fertőzés alábbhagyásával a kórokozó megtelepszik az arra fogékony gazdaszervezet vérereinek falán, amely gyulladást idéz elő, ami pedig egymást követő immunreakciókat indít el. Ez végül érelmeszesedéshez és szívbetegséghez vezet.

A kutatási eredmények szerint tehát úgy fest, a gránátalma a szuperélelmiszerek táborát képviseli, hiszen többek között szembeszáll a szervezet lappangó fertőzéseivel, és visszafordítja az agyvérzéshez és a szívinfarktushoz vezető krónikus gyulladásokat.

Tippek a tároláshoz, vásárláshoz és felhasználáshoz

granatalma-szaradaskor.jpgGránátalma vásárlásakor kemény, fényes héjú gyümölcsöt válasszunk. Éles késsel vágjunk le a gránátalma kalapjánál egy szeletet. A magvakat tartó hártyáknál vágjunk bele a gyümölcsbe, majd merítsük 4-5 percre víz alá, hogy az értékes hússal körülvett magvak épségben kinyerhetőek legyenek. Óvatosan nyomkodjuk ki a magokat, amelyek lemerülnek a víz aljára, míg a héj a víz tetején marad. Szűrjük le, és már ehetjük is.

A gránátalma termése késő ősszel érik. Ha magunk szüretelhetjük le, akkor a nagy, gömbölyded bogyókat éles késsel vagy ollóval vágjuk le, hiszen erős szárral tapadnak a növényekhez.

Nyers fogyasztásra az édeskés típusok a legalkalmasabbak, legkellemesebbek - ezek terméshéja általában világos, fehéres színű.

A gránátalmák bőrnemű héjuk miatt nagyon kevéssé érzékenyek, így a terméseket hosszú heteken át, fagymentes, de hideg helyen akár több hónapig is tárolhatók, értékes tulajdonságaikat megtartva. A tárolás ideális hőmérséklete +2 °C.

Az édes és savanyú termésűek levének keverékéből - vízzel vagy ásványvízzel hígítva - kellemes üdítőital készíthető.

Fogyasztható nyersen vagy levét kifacsarva, müzlibe szórva, de semmiképp se főzzük!

Ezenkívül gyümölcsfagylaltok, likőrök, szirupok, lekvárok és sűrítmények is készíthetők belőle, sőt bornak és ecetnek is kiválóan alkalmas.

Szépülni vágyók figyelmébe

Ezidáig kizárólag a belső táplálásra helyeztük a hangsúlyt, de érdemes külsőleg is használni a gránátalma gyümölcsét és magját is.

Maga a gyümölcs magas víztartalma miatt kitűnő hidratálószer, érdemes pakolásként alkalmazni. Álljon itt egy egyszerű recept: keverd össze joghurttal vagy tejszínnel, esetleg egy kis zabpehellyel a gyümölcsöt, majd a megtisztított arcra vidd fel, és hagyd fent 15-20 percig.

A gránátalma magjából préselt olajnak is csodálatos hatása van. Erős hatóanyagai miatt nem szabad hígítás nélkül a bőrre kenni, de 10:1 arányban vegyítve más olajjal, például bio argánolajjal, erős ránctalanító kencét kapunk, ami napokon belül érezteti hatását, visszanyerjük bőrünk rugalmasságát, az esetleges ráncok száma csökken.

Gránátalma mint a termékenység szimbóluma

Piros színe és a termésében kifejlődő rengeteg magva miatt lett a gyümölcs a termékenység, a szerelem, az élet és a bőség ősi szimbóluma - Aphrodité "szent" gyümölcse.

Mivel nem támadják meg a férgek, a tisztaságot is kifejezi.

Álomban gránátalmákat látni, termékenységet, jó egészséget és hosszú életkort prognosztizál, de szexre való csábítást, felhívást is jelezhet.

Alternatív módon a vért reprezentálja.

grnatalma-novesben.jpgGörögországban gyümölcse a lét és megsemmisülés, a termékenység jelképe még napjainkban is. Némely görögországi vidéken a lakodalmi vendégek a mátkapár belépése alkalmával gránátalmát dobnak a padlatra; ha a gránátalma darabokra törik, ez szerencsét, bőséget és termékenységet jelent.

Egy alkalommal, amikor a görög király az országot beutazva a thermopülai alattvalókhoz érkezett, egy anyóka gránátalmával a kezében lépett hozzá.

- Uram, annyi legyen éveidnek száma, amennyi magva van ennek az almának. Ha kívánsága teljesült volna, szegény Ottó király még ma is élne. Legendák ihletője, az emberi képzelőerő örök modellje, a különböző korokban újra és újra megtelt emberi indulatokkal a szeretet, a hatalom és a szerelem jelképévé válva.

Végül még két aspektusból szeretném taglalni a gránátalmát: szerepéről a különböző népek hitvilágában, életében, illetve a művészetekben való megjelenéséről is gyűjtöttem információt. Ezeket először az írásom elejére szántam, de mivel biztos akartam lenni abban, hogy a gránátalma gyógyító hatásáig mindenki eljut az olvasásban, ezért végül a végére hagytam. Akinek tehát eléggé felcsigáztam az érdeklődését, annak további kellemes olvasást kívánok.

Gránátalma jelentősége a Föld különböző népeinek életében, hitvilágában

Az ókori sírokat sokszor gránátalma elemekkel díszítették.

granatalma-cserjek.jpgAz ókori és középkori világban, azáltal, hogy maga is képes a vérzésre, a gránátalma a születést és a halált jelképezte. Gyakran szüzekkel és szűz istennőkkel társították, vérvörös húsa és leve miatt olykor az alvilági istennő menstruációjával hozták kapcsolatba. A gránátalma elsősorban az - egyidejűleg pozitív és negatív tulajdonságokkal rendelkező alvilági istenségek, nevezetesen az élet és halál, a betegség és egészség, valamint a termékenység és terméketlenség fölött uralkodó Földanyák (Anyaistennők) jelképe volt.

A vallási és mitológiai hagyományokban a gránátalmafa, az Éden- vagy a tudás fájaként, piros gyümölcse pedig mint a paradicsomi alma, vagy mint aranyalma jelenik meg. Húsos virága a tüzes szerelmet és a női nemi szervet, a vaginát szimbolizálja.

Az egyiptomiak a gránátalma virágaiból ünnepi füzéreket fontak, a XVIII. dinasztiától kezdődően a halottak sírjába a termékenység és a lét folytonosságának jeleként gránátalmát helyeztek.

Az ősi Perzsiában a gránátalma a legyőzhetetlenséget szimbolizálta.

A babiloni harcosok, abban a hitben, hogy ez verhetetlenné teszi őket, az ütközet előtt gránátalma magvakat rágcsáltak.

A gránátalma Kínában - ahová valószínűleg perzsa közvetítéssel érkezett - a bőség, a boldog jövő, a gazdag gyermekáldás jele. A buddhizmusban az őszibarack és a Buddha-keze (Indiában őshonos citrusféle) mellett a szent gyümölcsök egyike. A lányok szívesen tűznek gránátalma szirmokat a hajukba.

A koreaiaknál a gránátalma az istenek eledele, az ősök áldozati gyümölcse.

A hinduk számára az isteni áldás fája, a termékenység és a bőség szimbolikája. A hindu mitológiában Káli és Durga istennők fogai - miután felfalták a démonokat - vértől piroslottak, mint a gránátalmafa virágai. Amikor viszont nyugodt hangulatban volt, az Anyaistennő (Mahadévi) gránátalmafa alatt ülve osztogatta a jólétet a világ számára.

Görögországban ez az isteni táplálék egyúttal a halhatatlanság jelképe is, amelyet jól példáz Perszephoné esete. Az alvilág királynéját Hadész elengedte anyjához, de előbb titkon megetette gránátalmamaggal, hogy ne feledkezzen meg a holtak birodalmáról, és térjen oda vissza.

A rómaiaknál a "megőrző" Juno emblémája, az egyetértés kifejezője. Termékenységi jelentésére utal az a szokás, miszerint házasságkötéskor földhöz vágják, hogy magjai szétszóródjanak.

Minthogy égőpiros színe miatt a szerelmet jelképezi, vigyáznia kellett annak a lánynak, aki gránátvirágot kapott. Szerelemre gyújtó hatása mellett Cato legalább oly nagyra becsülte gyökerének hashajtó hatását. De e becses növény használatos volt vesekő ellen, vérzéscsillapító készítésére, lázcsillapításra, féreghajtásra, cserzésre, festésre, sőt mustkészítésre - amelyről oly nemes férfiak is megemlékeztek, mint Filosztrátusz és Dioszkoridész.

Kisázsiában és Mezopotámiában a meghaló és feltámadó növény- és termékenységi istenségek (Tammúz, Adónisz) jelképe; pusztulásukra a sebként felfakadó héj, újjászületésükre a sok mag, a férfiúi termékenység szimbóluma utal.

A muszlimok Mohamed gyümölcseként tisztelik: "Egyetek gránátalmát, mert ez megtisztítja a szervezetet az irígységtől és a gyűlölettől" mondta a Próféta. Kipréselt levéből még a haldokló szájába is csöppentettek. A muzulmánok szent könyve, a Korán háromszor említi a gránátalmát, kétszer mint Allah ajándékát az emberek számára, egyszer pedig mint a Paradicsomban található gyümölcsöt.

Ősidők óta a különböző vallási szertartások szereplője volt a gránátalma. A föníciaiak is bevonták szertartásaikba a színes gránátalmaterméseket.

A Bibilia szerint Salamon papjai pedig csak akkor léphettek a szentélybe, ha ruhájukon apró gránátalmák lógtak. Az Ószövetség szerint gránátalma után áhítozott a pusztában vándorló Izrael népe. A zsidó szóbeli hagyományban a Tudás Fáján növő, Ádám és Éva számára tiltott gyümölcs. Az Énekek Énekében a gránátalma magjai a Tórát tanulmányozó gyermekeket reprezentálják. A megújulás, a termékenység mellett azt az áldást is jelképezte, amely az Istennel kötött szövetség eredménye.

Egy zsidó történet a gránátalmát a halállal és a menstruáló vagy tisztátalan nővel, Lilittel vagy egy prostituálttal társítja. A Talmud elmondása szerint Hiyya ben-Abba rabbi felesége Harutha (a Tiltott Hajadon, egykoron híres prostituált) képét öltötte, hogy próbára tegye az ura akaraterejét. Amikor a rabbi meglátta a gyönyörűen felcicomázott boszorkányt, nagyon izgatottá vált, és "Ki vagy Te?" szavakkal szólította meg. "Harutha vagyok, és ha kívánsz, egy gránátalmáért megkaphatsz. Hozd ide nekem azt, amelyik ott a legmagasabb ágon található!" - válaszolta a hölgy. Hiyya rabbi sietve felmászott a fára a gránátalmáért, de amikor visszatért, Harutha helyén a feleségét találta, aki azzal nyugtatgatta, hogy csak próbára kívánta tenni őt. A rabbi azonban igen erős bűntudatot érzett, és a következőt mondta: "Gonoszságot követhettem volna el." És vezeklésként halálra koplalta magát.

A keresztények számára a gránátalmát ajándékként Jézus Krisztus hozta az égből. A kereszténység az öröklét és a szellemi, spirituális termékenység jelentését kapcsolta a gránátalmához. A koptok, az egyiptomi keresztények művészetében a gránátalmafa a feltámadás szimbóluma.

A középkori Mária-kultusz idején a gyümölcs számtalan magját a Szűzanya erényeire és mérhetetlen irgalmára vonatkoztatták.

A keresztényeknél termése és virága a szeretetet szimbolizálta. A korabeli olasz festők Mária-képein ott szerepel a pomme d'amour, a szeretet almája. Később korona került az almára, a harc és a harccal járó jutalom jelképeként. Vándorútja tovább folytatódott, és eljutott a hatalom legfelsőbb fokára. A királyok kivették Mária kezéből, és büszkén szorongatták századokon át a "birodalmi almákat". A szeretet szimbólumából hatalmi jelvény lett.

A gránátalma eredetével kapcsolatos a Hérával rivalizáló szemérmes Side története. Orion felesége, a beóciai eredetű istennő szépségversenyre hívta ki Hérát. Merészségéért azonban súlyos büntetésben részesült, ugyanis abban a tudatban kellett élnie, hogy maga okozta a gyermeke halálát. A lelki teher következtében Side egy magas szirtről a sziklák közé vetette magát, és ahol a vére a kövekre fröccsent, ott nőttek ki az első gránátalmafák. Más elképzelések szerint a gránátalma Dionüszosz véréből sarjadt, és a halált valamint a feledést jelképezi.

A gránátalmának a gyermekek halálával való társítása számos nép hagyományában visszatér. A buddhista mitológiában Hariti boszorkány (a démonok anyja) eredetileg Lilithez hasonlóan gyermekevő volt. Gonoszságából Buddha gyógyította ki, ugyanis sikerült rávennie arra, hogy evési vágyát ropogós gránátalmákkal elégítse ki. Később Hariti a kisgyermekek védőszellem-asszonyává vált.

Japánban - ahol Kishimojin (Kisimodzsin) néven ismert - a meddő asszonyok hozzá fohászkodnak termékenységért. Az ábrázolásokon egy csecsemőt szoptat, és egy gránátalmát tart a kezében.

A gránátalmafa minden részének gyógyító hatást tulajdonítanak. A Tunézia területén élt, Nefzawi sejk 1500 körül a következőket írta a gránátalma hatásáról: "Ha egy nő hüvelyszűkítésre vágyik, kimagozott János kenyérből és gránátalmafa-kérgéből készített főzet segíthet rajta. Ülőfürdőt kell venni ebből a főzetből, amelynek elviselhetetlenül forrónak kell lennie."

Matthiolus a "Fűszerek könyve" című művében a gránátalmát mint a sebek gyógyítóját említi meg. A tibetiek gyógyszerek komponenseként használják. Kisajtolt leve igen sok C-vitamint tartalmaz, és hatékony a rák, a szívproblémák és a cukorbaj megelőzésében. Úgy tartják keleten, hogy édes-savanyú íze segít húgyhólyag-rendellenességek esetén, ahogy fentebb utaltam rá, elpusztítja a bélférgeket; erősíti a fogínyt, enyhíti a száj és a torok fekélyeit.

A gránátalma "sodródása a történelem tengerében", szerepe a művészetekben

A gránátalma Nyugat-Ázsiában már évezredekkel ezelőtt felkeltette az ember figyelmét. De először nem virágával, hanem főként gyümölcsével. Talán már a kőkori nyugat-ázsiai embernek gyümölcse volt. De kerti története is lehet vagy négyezer éves, mert Egyiptomban már Kr. e. 1500 körül ültették.

granatalma-2.jpgHogy az ókori kertekben milyen fontos szerepe volt, a Biblia is bizonyítja, amely Palesztina legfontosabb gazdasági növényeit ebben a rendben sorolja fel: búza, árpa, szőlő, füge, gránátalma, olajfa, datolya. Homeros a feákok országában leírja Alkinoos kertjét, s abban említi a körtefát, almafát, gránátalmafát, fügefát, olajfát, szőlőt. Görögországba és Rómába többnyire keletről és Afrikából szállították a gyümölcsnek használt árut, noha a gránátalmafát gyakran ültették Hellaszban és Itáliában is. Itáliában az ókorban kapta sok magjáról malum granatum nevét, s a modern nyelvekben ez a Plinius által is használt neve honosodott meg. (A granum szó magot jelent, a malum granatum tehát sokmagvú alma.)

A reneszánsz korában már csak emlék volt a gránátalma. Az arabok a X. században elhozták Indiából a citromot és a narancsot, s előbb Palesztinában, majd Egyiptomban és Afrika északi partjain alapítottak narancskerteket, a XI. században pedig Spanyolországban és Szicília szigetén is. A gránátalmánál sokkal kellemesebb narancs és citrom, a serbetnél üdítőbb limonádé ettől kezdve hamarosan kiszorította a gránátalmát. Ugyan még Albertus Magnus és Petrus de Crescentiis is felsorolják a gyümölcsfák között, de utóbbi már azt írja, hogy az egyszerűbb emberek délen gránátalmafát, északon szilvafát, birset, füzet, nyárt, vagy szilt használjanak kerítésnek. Tehát a XIV. században már inkább csak mint kerítés játszott szerepet a déli országokban.

Újra fontos szerephez jut azonban a XV. században. De a gyümölcs ekkor már csak az ornamentikában nevezetes. A reneszánsz híres gránátalma-motívuma csírájában az ókorba nyúlik vissza. Tudjuk, hogy Salamon (Kr. e. 970-933) templomának oszlopfejein többféleképen ábrázolták a gránátalmát, s Herodotus szerint Xerxes testőrségének lándzsáin gránátalmadísz fityegett. Keleten a XIV. században elterjed a selymeken a gránátalma-motívum, s a XV. században Itáliában is ez a legkedveltebb dísz az olasz selymeken. Mátyás király Itáliában készült trónkárpitján a korabeli pápai aranyrózsát utánzó rózsa-motívumon kívül naturalisztikus eredetiségében láthatjuk a gránátalma-motívumokat (XI. tábla).

"A XV. század második felében - olvassuk Az iparművészet könyvében - az olasz selyemszövés terén Velence jut vezető szerephez; de a szigetváros mellett a selyemszövés többi olasz főhelyei is számot tesznek. A gránátalmás mustra most is az uralkodó, de szerény levélkeretéből káprázatos változatossággal alakított, és egymást metsző indadísz keletkezik, amelynek egymásba fonódó virág- vagy szalagfüzéreinek keretében magának a gránátalma motívumnak csak kitöltő szerep jut. Ez a kitöltés azonban csak körvonalaiban emlékeztet még a gránátalmára, amelyeken belül a stilizált gyümölcs helyébe akantusz-lombok, szimmetrikus virágbokréták, tollas vagy virágos vázák - régi magyar nevükön olasz korsós virágok - és más effélék kerülnek". Minthogy a XV. századnak legkedveltebb virága a szegfű, többnyire szegfűvel kombinálják a gránátalma motívumot. Így látjuk egy, a bártfai múzeumban őrzött olasz származású miseruhán.

Az arab-mór textildíszítmények ihletője volt, és az egész XV. századi Európában a szőnyegek és brokátok szinte kizárólagos díszítőeleme lett.

Városokat is neveztek el róla. Frigiai eredetű neve sok helység nevében megtalálható, és van, aki Granada város nevét tőle származtatja. A X. századi arab városalapítóknak talán hazájukat juttatta eszébe?

granatalma-1.jpgA reneszánsz azonban más módon is feltámasztotta a gránátalmát. És pedig virágjáért, amelyet ugyan jól ismertek az ókorban is, de csak alárendelt szerepet juttattak neki. Plinius azt írja a gránátalma virágjáról, hogy a neve balaustium, orvosságnak és ruhák festésére használják, s az ilyen ruhát balaustium-színűnek nevezik. Löw Imánuel szerint a balaustion vagy balaustium sémi eredetű szó, és a gránátalma elfeledett sémi neve, amely a betsa vagy belasa szóból ered. Belasa pedig repedést jelent, tehát eredetileg az érett gyümölcs neve volt. Később azonban ezt elfeledték, s Dioskurides és Plinius a balaustion szót a virág neveként foglalták le.

A gránátalma a reneszánsz kor óta a magyaroknak is elterjedt és kedvelt motívuma volt, és igen meglehet, hogy őseink Ázsiából hozták magukkal. Mátyás király udvarának újjászülető, humanista fényében vörösmárvány gránátalmák ragyogtak. Az olasz művészetek mellett, e gyümölcs emlékét Galeotto krónikái is megőrizték a királyi lakomák leírásában.

granatalma-3.jpgA balaustium nem tűnt el a középkorban sem, sőt mint gyógyszer használatos volt az egész keresztény és arab kultúrterületen. Nyilván eme szerepének köszönheti, hogy akkor sem szűnt meg iránta az érdeklődés, amikor a gyümölcs már eljutott a feledés útjának kezdetére. A reneszánsz pedig előtérbe tolta a virágot, és azzal, hogy a gyümölcsöt az ismert gránátalma-motívummá alakította, azt is dísszé avatta. A reneszánsz embere a balaustium-ot az olasz balaustro alakjában használta, s az egész gránátalmafát gyakran így nevezte. Amikor Alberti javaslata nyomán elterjedt a növényveder iránt az érdeklődés, a lépcső és az erkély díszítésére szívesen alkalmazták a vederbe ültetett gránátalmafát, amely piros virágaival versenytársa lett a szegfűnek, és azt inkább az ablakba szorította. A lépcsőkorlát és az erkélykönyöklő mai napig őrzi nemzetközi nevében a balustium emlékét, ugyanis - mint Löw Imánuel kimutatta - a lépcsőkorlát és erkélykönyöklő Itáliában a díszítésére használt balaustro alapján kapta olasz balaustrata (virágos gránátalmafával szegélyezett) nevét, ebből lett a francia balaustrade, amely később világszerte meghonosodott. A vederbe ültetett gránátalma a XVI. században egész Közép-Európában divatossá lett az olasz példa nyomán az úri házakban hű társa, a leander kíséretében. Télire pincébe tették a növényt, nyáron pedig a balustrádokat díszítették vele. Lippay ezt írja róla: "Balaustia, vad pomagránát, avagy teljesvirágú pomagránát, aki gyümölcsöt nem hoz, de a virágja igen szép miniumszínű veres: öreg teljes, mint a középszerű rózsa. Fája, levele nem külömb a gyümölcsöző pómagránátrál. Kirül az olasz fák között. Szaporítása lehet a bujtatás által, vagy a gyökeréről kinőtt ágacskákról, amint gyakran megmondottam. Öreg faedényekbe kell tenni, hogy télbe a pincébe vihessék." Azonban még a XVIII. század végén sem volt Magyarországon gyakori. Grossinger azt állítja: "a fa nem állja ki a tél szigorát, ezért az ország díszkertjében nagyon ritkán látható."

A századok folyamán sok híres növény neve merült feledésbe, és a növényvilág új ritkaságai tűntek fel, belopva magukat az emberek szívébe. A gránátalma híre, szépsége azonban semmit sem halványodott.


Az Antalvali.com szakértői és a Bionom Termék Tanács által legjobbnak ítélt, gránátalmát tartalmazó termékek:


Felhasznált irodalom:

 • http://paramedica.hu/200609/19_novenyek1/index.htm
 • http://patikamagazin.hu/index.php?cikk=9700
 • http://healthfreedom.info
 • http://terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/granatalma.html
 • http://tuja.hu/granatalma.htm
 • http://hazipatika.com/topics/zoldseg_gyumolcs/articles/Granatalma_Aphrodite_gyumolcse?aid=20080110162307
 • http://hetek.hu/szabadido/200802/granatalma_a_szuper_antioxidans
 • Gary Young ND, Dr. Ronald Lawrence phD, Marc Schreuder: Ningxia Wolfberry, a tökéletes táplálék

További tartalmak a témában:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (18 votes)

Hozzászólások

Zsibbadás

Kedves Vali!

Segíts nekem abban légy szíves,hogy pár napja furán zsibbad mind a két nagylábujjam. Nem értem mi van,de meg vagyok ijedve nagyon. Mi lehet ez? Mi lehet a baj? Ülőmunkám van,lehet nem mozgok? Rossz a keringésem? Mit tegyek?

köszönöm!!

Értékelés: Nincs

Menj el kérlek orvoshoz!

Szia,

Kérlek menj el orvoshoz kivizsgálásra, és  írj a diagnózis után, hogy segíteni tudjunk!

Jobbulást kívánok!

Értékelés: Nincs

Préselés után...

Sziasztok!

Segítségeteket kérném, mert nem találtam sehol információt arra vonatkozóan, hogy a frissen préselt gránátalma levet mennyi ideig lehet tárolni úgy, hogy az értékes hatóanyagai megmaradjanak?

Konkrétan arra gondolok, hogy este kipréselem (most vettünk gyümölcsprést), és ha reggel 6:30 körül megiszom, akkor még minden hatóanyag benne lesz, vagy esetleg hasonlóan a búzafűhöz, ennél a gyümölcsnél is van egy rövid időkorlát?

Köszönöm a válaszokat!

Eszter

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Frissen préselt gyümölcslé a legjobb!

Szia Eszter!

Erre a kérdésre Lénárt Gitta (a nyersétkezés koronázatlan királynője) ezt válaszolta. Az lenne a legoptimálisabb, ha rögtön a préselés után el tudnád fogyasztani a gyümölcslevet, de azt gondolom, az "este présel-reggel issza" módszerrel is rengeteg jó dolgot viszel majd be a szervezetedbe!

Váljék egészségedre! 

Értékelés: Nincs

Gránátamla -érelmeszesedés

Sziasztok!

Szerintetek az lehetséges, hogy 3. hónapja hogy iszom a gránátalma levet és most 3. hete, hogy olyan nagyon elkezdett mind a két lábam (vádli, talp) görcsölni illetve fájni - égni, hogy néha alig tudok menni csak csoszogva illetve be kell fásliznom és mnt veszek be, de még azzal is húzza a görcs, szóvel lehet az, hogy ez a gránátalma létől lenne, mivel olvastam hogy kipucolja az ereket s milyen jó hatással van az érrendszerre, a meszesedésre.

Értékelés: Nincs

Lábfájdalom, görcs

Szia pihe73!

Ha  több hete van ilyen problémád akkor fordulj kérlek vele szakemberhez! Mi nem tudjuk megmondani mitől lehet nálad ez a fájdalom. Fő a változatosság és mivel több hónapja iszod a gránátalma levet válts valami másik termékre. Szív- és érrendszeri problémákra itt nézz körül!

Izomgörcsöket a magnézium hiánya is okozhatja, ha ez gond lehet nálad akkor a belinkelt cikkben és az alatta lévő hozzászólásokban találsz termékjavaslatokat.

Jobbulást kívánok!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Fecskefű's picture

Gránátalma és PCOS

Sziasztok,

Elkezdtem enni a gránátalmát, nekem nagyon ízlik,és a megpucolással sincs gondom,bár azért tény,hogy időigényes vízben kiszedegetni a magokat :) 2011-ben diagnosztizáltak pco-val, ami fél év alatt elmúlt,ha mondhatom így, mert átálltam a paleolit táplálkozásra. Utána lett egy negatív ultrahangom, persze ezek után elengedtem magam,mondván elmúlt teljesen,és hát visszatértem a rossz étrendre (sok tészta, csoki...stb.) tavaly év elején megint kiújult, a hajam hullott nagyon durván, még most is küzdök vele,de már egy fokkal jobb. Most megint próbálom magam tartani a már bevált étrendemhez, amit kibővítettem a gránátalmával. Viszont olvastam egy 2011-es bejegyzésben ezen a weboldalon,hogy a görögöknél fogamzásgátlóként funkcionált. Ez a cikk több helyen írja,hogy a termékenység szimbóluma...stb. Akkor most melyik az igaz? 2 éven belül szeretnénk párommal kisbabát, emiatt is próbálok mostmár tudatosan odafigyelni arra, amit eszem, ill. emellett mozgok is nagyon sokat. Szóval szerintetek ehetem a gránátalmát, vagy pco esetében inkább nem ajánlott?

Előre is köszönöm a segítséget!

Értékelés: Nincs

Gránátalma, PCOS és babára készülés

Szia Fecskefű!

Szeretettel üdvözlünk! Látom új regisztrált vagy itt az oldalon ezért pár olvasnivalót adnék.

Szerintem  a változatos, egészséges táplálkozás a lényeg. Őszintén szólva nem tudom, hogy nagy mennyiségben rendszeresen fogyasztva a gránátalmának van-e termékenységnövelő vagy fogamzásgátló hatása. A rengeteg magja miatt is tarthatták termékenységi szimbólumnak. Csodás hatása miatt mi is ajánljuk (a fenti cikk alján belinkelve vannak az általunk ajánlott gránátalmás termékek). Itt az oldalon több olyan cikket is olvashatsz amivel nem értünk egyet vagy nem teljesen értünk egyet és elgondolkodtatónak, vitaindítónak szántuk, ilyenek a Hírszem cikkek is.

Ha belső keresőnkbe beírod a Téged érintő témákat akkor rengeteg hosszászólást, cikket találhatsz, kezdetben íme néhány közülük:

Paleolit hosszú távú hatásairól többször volt már szó itt az oldalon, bionom táplálkozáshoz segítséget a Boszorkánykonyhában is találsz.

PCOS nem nőgyógyászati probléma

PCOS

Hormonok harca

9 hónap és az alatta lévő hozzászólások, valamint a várandósságra való felkészülés.

Február 20.-án indul a Bionom Mami Klub ahova akkor is várunk szeretettel mindenkit ha majd csak szeretne egyszer édesanya lenni.

Konzultációk, tanácsadások itt érhetőek el ha szeretnél személyesen is segítséget kapni

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Fecskefű's picture

Már olvasom is a cikkeket

Szia Detti,

köszönöm a gyors választ, és a cikkeket, már olvasom is őket! :)

Értékelés: Nincs

Hogyan bontsunk fel gránátalmát

Hogyan bontsd fel a gránátalmát?! Amikor először próbálkoztam vele, a fél konyha vörös cseppekkel ékeskedett. Keresgéltem a neten, hogyan lehet "normálisan" kibontani és elfogyasztani ezt a gyümölcsöt, de csak a vizes módszert találtam (darabold, víz alatt szedd szét, szűrd le, stb...). Startból elvetettem. A vitamint úsztassam a víz alatt? A drága lé pedig, ami a magokról belekerül a vízbe, kárbavesz. Javaslok egy sokkal egyszerűbb módszert, amire magamtól jöttem rá. Keresztbevágom az almát (nem merőlegesen, hanem az asztallappal párhuzamosan), veszek egy leveses tányért, a gyümölcsöt a vágott felével lefele a tányér fölött tartom és nyugodtan, de erélyesen nyomkodom fél kézzel, pontosan úgy, mintha citromot préselnék ki. Előbb kifolyik a drága leve, utána meg elkezdenek kipotyogni a magok. Legvégül csak alig pár szem magocska marad a héjban, azok, amik egészen a héjba vannak ágyazodva. Késheggyel ki lehet piszkálni őket. Mondjuk max. 1 percet vesz igénybe ez a művelet, és a gyümölcs teljes vitamin- és ásványianyag-tartalma a tányérban landol. (Nem vesztődik el a vízben). Utána szépen kikanalazom, mint a levest. Amióta ezt a módszert felfedeztem, azóta van kedvem gránátalmát sűrűbben fogyasztani. És az sem mellékes, hogy tiszta marad a konyha :D

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Gránátalma

Sziasztok!

Nem tudjátok véletlenül, hogy vajon a nálunk kapható gránátalmákat is kezelik, hasonlóan más egzotikus/déli gyümölcsökhöz? Vagy bízhatok abban, hogy amúgy is sokáig eláll, ezért talán nem kezelik?

Köszönöm!

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Gránátalma

Szia!

Szerintem próbálj meg bio minősítésűt vásárolni, a "sima" több mint valószínű, hogy kezelve van...

Értékelés: Nincs
Zéné Ildikó's picture

használható gránátalma olaj?

Sziasztok!

Ajándékba kaptam egy gránátalma olajat, elég sok összetevője van és jópárat nem találok a hatóanyag keresőben. Tudnátok segíteni, felhasználható? Az összetevői: Punica Granatum Seed Oil, Tocopherol, Beta-Sitosterol, Squalene, Rosmarinus Officinalis Leaf Extract, Ascorbyl Palmitate. (Neeem, nem vagyok olyan ügyes hogy hibátlanul leírjam az összes összetevőt, megkerestem a gyártó honlapját, onnan másoltam ki :) )
Köszönöm a segítséget!

Ildikó 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Gránátalma-olaj összetevői :D

Ha beírod a böngészőbe, sorra mindegyiket megtalálod és olvashatsz róluk. Attól többet - gondolom -, szaktudás hiányában egyikünk sem tud, mint amennyit a neten összeszedhetsz. Igaz, jó részük angolul meg németül van, de ha egy kicsit is érted valamelyik nyelvet, képet alkothatsz magadnak arról, hogy melyik micsoda és mi a hatása.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

olaj

Kedves Ildikó! Használhatod. A hatóanyag listában növényeket nem érdemes keresned, mert teljesen felesleges lenne beletennünk :)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Candida es Granatalma

Sziasztok!


Rettentöen örülök, hogy van egy ilyen hasznos oldal, ahol a bizonytalan olvasok minden kerdesükre maximalisan kielegitö es szakertö valaszokat kaphatnak! Ez tenyleg oriasi segitseg mindenkinek (az egeszseges illetve a beteg emberek szamara egyarant, hiszen sajnos az az igazsag, hogy az orvosok nem minden esetben tudnak (vagy nem akarnak?) segiteni es amikor mar az ember teljesen remenyvesztett vagy csak egyszerüen tanacstalan, mint pl. most en is, akkor olyan jo, hogy vannak meg olyan csodalatos Angyalok, akik olyan szeretettel segitenek embereken, mint ahogyan Ti is! Ezuton is nagyon köszönöm az önzetlen munkatokat  es kivanok meg tovabbi sok sikert az egesz csapatnak!

A kerdesem pedig a következö: ha reform üzletben vasarolom a Granatalmalevet, ami 100%-os es az all rajta, hogy BIO, akkor az ugyanugy alkalmas-e a fogyasztasra - Candida eseten - , mint a frissen preselt Granatalmale? Az en felelmem az, hogy valoszinüleg valamifele tartositoszer van benne, akkor is, ha az BIO termek. Azt olvastam, hogy a Candida dietaban nem javasolt az olyan elmiszerek fogyasztasa, amelyek tartositoszert tartalmaznak. Persze kerülök minden olyan elelmiszert, ami konzerv formajaban van elöallitva, de az üzletben kaphato BIO Granatalmale-vel kapcsolatban meg nem vagyok olyan tajekozott es eppen ezert örömmel vennem a valaszotokat.

Köszönöm! Perle 

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Fogyaszthatod

candida esetén is, ha nincs feltüntetve tartósítószer, akkor valószínűleg nincs is benne, hőkezeléssel tartósították, azt meg kell jegyeznem, hogy hatásban eltér a friss préseléstől.

Hogy mi mit ajánlunk candida gombák burjánzása esetén ITT és ITT találod,  az egy hetes menüsor-ajánlást pedit ITT.

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

antioxidáns verseny

Sziasztok!

 

éppen most nyitottam fel egy gránát almát és érdekelt jellemzése. remek ez a gyümölcs. a cikkben írtok arról, hogy volt egy antioxidáns-verseny :P ahol az 5. helyezést érte el. lehet tudni, hogy mi lett a teljes sorrend? az első helyet láttam h a lícium kapta. és a többi?

jó egészséget ági

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Az antioxidáns versenyt az ORAC érték alapján szokták elbírálni,

DE...

Tudni kell azt, hogy nincs mindenható és abszolut első helyezett. Ugyanis az antioxidánsok cascadban (kaszkád, azaz lépcsőzetes) hatnak, és egyik sem hatékony a másik nélkül önmagában. Az ORAC érték nem más, mint az adott anyag szabadgyök lekötő képességének a mérőszáma, de ez még mindig nem garancia arra, hogy bizonyos szabad gyököket nem pont egy kevesebb ORAC értékű anyag köt-e le hatékonyabban.

Ha minden áron össze akarjuk szedni a tíz leghatékonyabb antioxidáns élelmiszert, helyezés nélkül, akkor sem kapnánk pontos adatokat, ugyanis az sem mindegy, hogy az adott élelmiszert hogyan dolgozták fel, illetve hol volt a termőterülete.

Sokszor felelőtlenül kijelentik, hogy a kakaónak magas az ORAC értéke. Igen magas, de CSAK a pörköletlen nyers kakónak, amit pl. a CHOX termékek tartalmaznak. De egy Nesqick, vagy egy szerencsi kakaó szinte nulla antioxidáns tartalommal rendelkezik. A gránátalma ORAC értéke sem annyi kényszeréretten (ezt kapod itthon), mint amelyik mediterrán környezetben és fán érik meg. És ugyanez vonatkozik minden gyümölcsre.

Versenyt csak egyedi adott gyümölcsök vagy élelmiszerek között lehet felállítani.

Az bitos, hogy minden olyan olyan gyümölcs, amely gazdag flavonoidokban (a xantonok a legerősebbek, amely a mangosztánban van rengeteg), antociánban (ide tartoznak a fekete és pirosbogyós gyümölcsök élükön az áfonyával és a fekete ribizlivel.), karotinoidokban (goji áll az élen) és polifenolokban (kakó, és a gyógygombák pl.), annak magas a szabadgyök lekötő képessége.

Az én pályafutásom és kutatásaim során a következő élelmiszerek bizonyultak a leghatékonyabbnak:

 1. fűszerek (fahéj, szegfűszeg, fekete kömény, római kömény, csillagánizs, kurkuma, gyömbér, bors, oregano, kakukkfű, majoránna, tulsi)
 2. gabonacsírák, gabonakorpák
 3. olajosmagvak
 4. egzotikus gyümölcsök (goji, mangosztán, noni, maqui, acai, red nopal,camu-camu, durian)
 5. piros vagy fekete bogyós, illetve a pirostól sötétebb húsú gyümölcsök, illetve néhány sárga (homoktövis, goji)

Mint már fentebb írtam, az sem mindegy, hogy honnan származik az élelmiszer. Az US Department of Agriculture 2007-es hivatalos mérései szerint néhány élelmiszer csak a következő területeken termesztve rendelkezik valóban magas antioxidáns értékkel:

 • fokhagyma, köles, alma, bodza, csipkebogyó - Magyarország
 • mangosztán, durian - Thaiföld
 • gránátalma - Törökország, Grúzia, Örményország
 • áfonya - Kanada
 • goji - Tibet
 • noni - Polinézia
 • maqui - Chile
 • acai - Brazília
 • red nopal - Mexikó
 • camu-camu - Amazónia
 • fahéj, szegfűszeg - Sri Lanka
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Zsoó's picture

Thai durian

Érdekes, hogy az áfonya Kanadában a "legjobb". De a duriánra visszatérve, igaz hogy Thaiföld a legnagyobb termesztője és exportőre, de nem ott kéne a legjobbnak lennie ahol őshonos? (Malajzia, Indonézia + Borneó szigete). Penang szigeten egy helyi emberke nekünk azt mondta (lehet csak elfogult volt), hogy a penangi durián a legjobb, mert azt nem kezelik vegyszerrel, szépen megterem, viszont máshol (Malajzia félszigetet és Thaiföldet említette) igen. De ahol megterem vadon (mi láttunk duriánfát), nem annak kéne a legjobbnak lennie? Mondjuk táplálék kiegészítőt a thai duriánból készítenek leginkább, nem pedig a malájból/indonézből, akkor nehéz összehasonlítani. Na meg biztos termesztenek organikusan is, plusz vastag a héja, talán nem éri annyi vegyszer a húsát.

Értékelés: Nincs

Gránátalmát torokfájásra!!!!!!

Az elmúlt napokban erős, kaparó torokfájásom volt. Két alkalommal ettem meg az itthon levő gránátalmát, és teljesen elmúlt. Próbáljátok ki, engem teljesen meglepett, nem is számítottam rá.

Értékelés: Nincs Átlag: 2 (1 szavazat)

Gránátalmalé kinyerése

Nagyon olcsón sikerült vennem pár darab gránátalmát vásárolnom, de sajnos nem tudom, hogy kell belőle levet kifacsarni. 

A magocskákat, mire és hogyan lehet még felhasználni?

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 votes)

Lé kinyerése

Szia!

Én beletettem a magokat egy szűrőzsákba (harisnyával is működhet), és kézzel markolásztam :-) Így lejött a magokról a lé, jó sok lett. A száraz magokat kidobtam.

Hajrá :-)

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 votes)

Gránátalmalé...

Köszi a tippeket, erre nem is gondoltam.  

Értékelés: Nincs

Gránátalmalé

Ha Magadnak vagy más felnőttnek szeretnéd, akkor egyszerűen edd meg a magokat! Ha kisgyermeknek, akkor szűrőn préseld át.

Értékelés: Nincs

gránátalma és a menses összefüggései

Sziasztok! Én is el kezdtem inni 100%-os gránátalma levet és néhány nap múlva újra megjött a mensesem, pedig már 1,5 éve nem jelentkezett ( 49 éves vagyok). Elszaladtam rögtön a természetgyógyászomhoz, aki azt mondta, hogy minden rendben, nem érez semmi rendkívülit. 6 nap alatt le is csengett az egész. Utána most újra ittam, és 1 hét elteltével megint megjött....lehet, hogy a gránátalma csinálja?...most tisztítana ?...soha semmi gondom nem volt nőgyógyászatilag és tavaly voltam is a szokásos éves vizsgálaton, minden ok volt. Most igyam, vagy ne igyam többet?:)

Köszönöm előre is a segítséget.

Értékelés: Nincs

gránátalma - fitoösztrogének? - fogyasszuk vagy sem?

Több forrás is említi, hogy a gránátalma fitoösztrogéneket tartalmaz. Úgy sejtem, hogy ennek van köze az általad tapasztaltakhoz.

Többiek, mit szóltok? Mi az álláspont a gránátalmalé fogyasztásával kapcsolatban? Az ösztrogéndominancia igen gyakori jelenség a nőknél; kerüljük vagy sem?

Értékelés: Nincs
happyjohi's picture

Nagyon finom!

Egyik kedvenc! Mar alig varom a szezont! mml.gif

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel