Gyermeknevelés

Amikor segítséget nyújtunk a gyermekünknek, és amikor segítséget kérünk a gyermekünkhöz

A játék és pszichodráma egy olyan eszköz egy szülő kezében, ami megfizethetetlen kincs. A gyerek kommunikációja először a sírásban jelenik meg. Egy babának semmilyen más kommunikációs eszköze nincs, mint a sírás. Mi anyák pedig csitítgatjuk, lessük minden kívánságát, és számtalanszor súgjuk az üvöltő gyerek fülébe kétségbeesve: "Ne sírj".

Ne sírj

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (22 votes)

Tiszta lappal - 10. rész: Rossz kutya kölke!

Az utóbbi egy-két bejegyzésemben picit elkalandoztam a gyereknevelés, család témakörétől, de ez csak látszólag van így! A futás nem véletlenül szerepelt sokat a sorozatomban, hiszen komoly szerepet szánok neki a gyerekekkel való kapcsolattartás, közös időtöltés címén.

Benedek

Benedek fiacskám nemsokára elballag az oviból. Kicsit nagy volt rajta a nyomás az utóbbi időben: felvételi két iskolába, táncgálára való próbák, maga a gála, elvárások tömkelege, holott ő közölte - de tudjuk is -, hogy utál szerepelni! Méghozzá nagyon! Az előadás előtt kijelentette az óvónőnek, hogy ő ugyan nem megy fel a színpadra, akármilyen kalózkardot kap, meg akármilyen tetkót tesznek a kezére motiváció gyanánt. Végül mégis sikerült rávenni, hogy végigtáncolja... akarom mondani, végigtéblábolja a műsort.

Benedek

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Beszélgetés Feldmár Andrással a gyermek, a szülő és az iskola kapcsolatáról

Magyarországon borzasztóan bánnak egymással az emberek, ráadásul vezető pozícióba teszik azokat, akik ebben élen járnak – véli Feldmár András. A Kanadában élő pszichoterapeuta úgy véli, a megszégyenítésre épülő, engedelmességre nevelő iskola börtön, a szülők pedig filmrendezőként késztetik "jó gyerek szerepre " utódjaikat. Feldmár aki külön kérte, hogy tegeződve beszélgessünk, keddtől Életunalom, Élettér, Életkedv címmel tart három nap előadásokat a Syma Csarnokban. Interjú.


Forrás: 
http://hvg.hu/kultura/20131112_Feldmar_Valoszinuleg_ambulans_orultnek_g
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Hogyan hat a gyerekek agyára a virtuális világ?

Az Élet és Tudomány 2009. évi 13. számában olvasható volt egy figyelemreméltó és lebilincselő írás Gerald Hüther professzorral, aki az egyik legismertebb német agykutató és neuropszichológus. Közérthetően elmagyarázza, mi történik a gyerekek agyában, amikor tévéznek vagy számítógépeznek.

Forrás: 
Forrás: http://www.kontrollblog.com/2014/01/mi-zajlik-gyerekek-agyaban-ha-teveznek.html
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

A nyelvtanulás már az anyaméhben kezdetét veszi

A szülők általában gondosan figyelnek a szóhasználatukra, amikor gyermekük a közelükben van. Talán a majdani szülőknek is érdemes lenne erre odafigyelniük. Hogy miért? Mert nem csupán arról a nyelvtudásról van szó, amelyet a babák életük első pár évében szippantanak magukba. Kutatások alapján feltételezhető, hogy ez a nyelvtanulás már az anyaméhben elkezdődik.

A várandósság utolsó hónapjaiban a magzat már képes felismerni és emlékezni dalokra, magánhangzókra és akár egész szavakra is.

korai_nyelvtanulas

Forrás: 
https://www.sciencenews.org/article/year-review-language-learning-starts-birth
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Mi a legnagyobb ajándék, amit gyermekünknek adhatunk karácsonyra?

Nem elég, ha elhalmozzuk gyermekünket ajándékokkal! Ilyenkor, decemberben, a családokban az egyik legfontosabb kérdés, hogy mit vegyünk karácsonyra. Az sem mindegy persze, hogy mivel lepjük meg egymást mi szülők, és hogy mivel kedveskedjünk a nagyszülőknek, testvéreknek, rokonoknak, de a legfontosabb kérdés mégis csak az, hogy mit ajándékozzunk a gyerekeknek. A legtöbb szülő ilyenkor lesi a reklámújságokat, a tévéreklámokat, figyeli a játékboltok és a szupermarketek kínálatát, és az átlagosnál is jobban odafigyel arra, hogy milyen játékokat említ meg gyermeke.

karacsonyi_ajandekok_gyerekeknek

Forrás: 
http://www.domokosikitekinto.eoldal.hu/cikkek/---testi-lelki-egeszseg/mi-a-legnagyobb-ajandek--amit-gyermekunknek-adhatunk-karacsonyra-.html
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

A gyermekkori asztma lelki okairól

Köztudott, hogy az asztma pszichoszomatikus betegség. Ez azt jelenti, hogy létrejöttében biológiai és lelki tényezők szorosan és meghitten kapcsolódnak össze, és mindkét összetevő aktívan és egymással versengve járul hozzá a betegség kialakulásához.

Forrás: 
http://tudnodkell.info/a-gyermekkori-asztma-lelki-okairol/
4.333335
Értékelés: Nincs Átlag: 4.3 (6 votes)

A gyermeklÉLek ápolása

Egyre több kutatás folyik arról, milyen hatása lehet az anya lelkiállapotának, illetve a külső körülményeknek a gyermek egészséges testi-lelki fejlődésére.

Forrás: 
http://www.herbahaz.hu/magazin/pszichologia/a_gyermeklelek_apolasa/
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hogyan segíti az OMEGA-3 gyermekeink egészséges fejlődését?

Az utóbbi években számos nemzetközi tanulmányból kiderült, hogy az omega-3 zsírsavak – különösen az EPA és a DHA – melyek nagy mennyiségben találhatók a hidegvízi, mélytengeri halak húsában – nélkülözhetetlenek a gyermekek egészséges fejlődéséhez. 

Forrás: 
http://www.herbahaz.hu/magazin/gyermekkor/hogyan_segiti_az_omega-3_gyermekeink_egeszseges_fejlodeset
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Íjász és késdobó pálya. Kutya nincs. Minek...

Ez a tábla fogadja a látogatót nálunk már egy éve az eperfára szögezve. Tanyán élünk Békésben, békésen. 

Forrás: 
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10201058253232739&set=a.3451160151989.2138774.1060314267&type=1&theater
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Vekerdy: az állam a diktatúrák iskoláiban főszereplő

A közoktatásban minden használ, ami lehetséges, és minden pusztít, ami kötelező – idézi Vekerdy Tamás egy kutatás eredményét, és figyelmeztet, most Magyarországon túl sok minden lesz kötelező. Elképesztő tudatlanságnak tartja, hogy külön erkölcsi nevelés lesz kisgyerekeknek, és kikéri magának, hogy a jelenlegi kormány Klebelsbergre hivatkozzon. 

Forrás: 
http://fn.hir24.hu/nagyinterju/2012/11/03/vekerdy-az-allam-a-diktaturak-iskolaiban-foszereplo/
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Ne mondja a gyereknek, hogy okos!

Thomas ötödik osztályos New York egyik szupererős iskolájában. Aki ide be szeretne kerülni, annál IQ teszttel kell igazolni, hogy a jelentkezők legintelligensebb egy százalékához tartozik. Thomas nem csak, hogy ebbe az egy százalékba tartozik, de még az ide járó gyerekek közül is a legmagasabb IQ-jú egy százalékba. 

Forrás: 
http://divany.hu/poronty/2013/08/14/iskolakezdes_ne_mondja_a_gyereknek_hogy_okos/
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Szenvedés vagy szenvedély? - A mosható pelenka 6. rész: Tárolás, mosás, szárítás

Elérkeztünk az utolsó simításhoz, a végső állomáshoz. Lehet, hogy mára eldöntötted, hogy mosható pelenkát szeretnél használni, mérlegeltél, osztottál-szoroztál, kiválasztottad a megfelelő típust, szóval a nehezén túl vagy.

Viszont még mindig maradt egy kritikus pont: Hogyan kellene tárolni a szennyezett pelenkákat, mivel kellene mosni, és hogyan lenne érdemes fertőtleníteni őket?

Tartalom:

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Miaszösz: Egy hely, ahol a játékok lélekkel készülnek

Levente Dorka, tájépítészmérnök vagyok, a Miaszösz textiljátékok megálmodója, a figurák tervezője, kivitelezője, fotósa, anyagbeszerzője, menedzsere... Kezdetben egy édesanya-társsal, Sík Rékával indítottuk útjára a Miaszöszt, később Ő visszatért végzettsége szerinti hivatásához, és én viszem tovább a műhelyt, annak minden teendőjével együtt.

miaszosz_textiljatekok_muhelye

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel