Gyógy- és/vagy fűszernövények

Gyógynövények és fűszernövények lexikona

Fűszer- és gyógynövénykert

Ismét egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fűszer- és gyógynövénygyűjtés, azonban akár saját fűszerkertet is kialakíthatunk, amelyből garantáltan szennyezőanyag-mentes növényeket szüretelhetünk. Valamint kora tavasztól késő őszig frissen is felhasználhatjuk.

fuszer

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (11 votes)

Téli kertészkedés

A tél beköszöntével nem sok teendő akad a kertben, a metszéseket, lemosó permetezést már elvégeztük, vagy a kora tavaszi időszakban folytatjuk, de a lelkes kertészek ilyenkor is találnak elfoglaltságot. A hangsúly ebben az időszakban leginkább a szobanövényeken van, illetve a lakásban termeszthető növényekre koncentrálódik.

fuszer

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Orvosi zsálya (Salvia Officinalis)

A zsálya az egyik legrégebbi gyógynövény. Erre utal latin neve is: Salvia, ami annyit tesz "gyógyítani". A botanikai neve a latin salvere (megőrizni) szóból ered, hiszen a zsályáról azt tartották, hogy minden betegséget gyógyít. A sokféle zsályafaj közül gyógyításra legalkalmasabb az orvosi zsálya. Dél-Európa karsztos vidékein vadon tömegesen termő, de az egész világon elterjedt termesztett gyógynövény. A méhészek szívesen ültetik a kaptárak közelébe, mert jó "méhlegelő".

Salvia officinalis

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (11 votes)

Szőlő - ősz - szüret!

Ha nem is örülünk felhőtlenül a nyár elmúltának, azért a színes őszben is meg lehet találni a szépséget. Ekkor van a szőlőszüret ideje is.

Szőlő az egyik legősibb kultúrnövény

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (18 votes)

Kukorica, a sokoldalúan felhasználható szántóföldi növény

A kukorica az egyik legfontosabb és nagy mennyiségben termesztett szántóföldi növényünk. A takarmányozási felhasználás mellett az élelmiszeripar számára is nagyon fontos.

Az élelmiszeripar elsősorban a csemegekukoricát használja fel konzervekhez, friss fogyasztásra főzve, fagyasztott zöldségkeverékekhez. A csemegekukoricának lényegesen magasabb a cukortartalma a hagyományos kukoricához képest. A kukorica minőségétől függően takarmányozási és élelmezési célokra egyaránt használható.

kukorica

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (13 votes)

25 év Sonnentor, 25 év öröm

"Ha tudom, hogy honnan jövök és erős gyökereim vannak, akkor ismerem az irányt, ahová tartok." - Johannes Gutmann, a Sonnentor alapítója.

"Kezdetben három paraszt szállított nekem gyógy- és fűszernövényeket ökológiai gazdálkodásból. Azt tettem, amihez a legjobban értettem - a történeteiket elmeséltem, és a csodálatos terményeiket eladtam. Nem csupán az én örömöm nőtt ebben fokozatosan, hanem a bio termékeink rajongóinak száma is. Az elkötelezettségem naponta megjutalmazásra kerül a termékek és a bio termékek felé mutatott megbecsülésen keresztül" - meséli Johannes Gutmann.

johannes-gutmann-sonnentor-alapito

Forrás: 
eve Magazin, 2014/1, 25 Jahre Sonnentor, 25 Jahre Freude
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (9 votes)

Kék a kökény... vagy fekete?

A címben szereplő dalt biztos mindenki ismeri, ez jutott elsőre eszembe a kökényről. Persze, ahogy utánaolvastam kiderült, hogy micsoda értékes növény.

Kökény

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (9 votes)

Sáfrány, a világ legdrágább fűszere

SáfrányMost nem egy hagyományos, a magyar konyhában ismert fűszer- és gyógynövényről lesz szó. Ezt nem szabad összekeverni a sáfrányos szeklicével (pórsáfrány, parasztsáfrány, magyar sáfrány), az egészen más növény. Sőt, még a kurkumát is indiai sáfránynak nevezik.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Zöld dió - egy különleges csemege

Korábban már megjelent egy írás a dióról az oldalon Vali tollából. Ezúttal azonban egy másik formájában való felhasználásáról lesz szó.

Zöld dió

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (11 votes)

Ehető virágok és zöldfűszerek 1. rész - A rózsa és a lestyán

fuszernovenyekA mai magyar konyhából sajnos hiányoznak a zöldfűszerek, szinte csak sót, borsot és pirospaprikát használunk. Na jó, vegetát is. Talán ismerjük, és a tányérunkra is kerül a petrezselyem, a metélőhagyma, a kakukkfű, a bazsalikom és a rozmaring; körülbelül ezek kaphatók a szupermarketekben is. Pedig nagyon sok értékes fűszernövényünk van ám. Ilyenkor nyáron használjuk ki a lehetőségeket, és ezeket mindig frissen tegyük az ételeinkbe. Viszont gondoljunk a télre, és a "felesleges" fűszernövényeket szárítsuk ki. Ez történhet napon vagy akár aszalóban is.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (11 votes)

Danima - akinél a modern és ősi gyógyászat összefér

Sámánizmus_MongóliábanDanima a rendelőjében fogadott, szelídséget, ugyanakkor komolyságot árasztott. Kértem, hogy meséljen magáról. Elmondtam neki, hogy ez nem egy kérdezz-felelek típusú riport. Szeretném, ha magáról mesélne annyit, amennyit jóérzéssel elmond nekem és az olvasóknak.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (9 votes)

Koriander, a megosztó fűszer- és gyógynövény

Bevallom őszintén, örültem, amikor kiderült, hogy a korianderről írhatok, mert eddig kevéssé ismerkedtem meg ezzel a növénnyel.  Ahogy egyre inkább beleástam magam a témába, egy nagyon hatásos és megosztó ízű gyógy- és fűszernövény képe bontakozott ki előttem. Az ehhez hasonló, sokféle gyógyhatással rendelkező fűszernövények miatt is működhetnek olyan jól az évezredes hagyományokkal bíró, ősi gyógyító módszerek, amelyek elsősorban ételekkel, és főleg fűszerek használatával gyógyítanak.

Koriander

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Növényvédelmi jótanácsok a csapatépítőről

A hétvégi csapatépítőnk ismét a csodálatos helyen lévő és kilátással rendelkező Szeremley birtokon volt. A szokatlanul hideg és esős időjárás sem rontotta el a kedvünket. Az egyik séta alkalmával támadt az a nagyszerű ötletem, hogy miről is írhatnék: ha Badacsony, akkor szőlő, és nem is jött volna jobbkor ez az ötlet. A változékony időjárás a lisztharmatos és peronoszpórás időszakok váltakozásának kedvez.

 

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Friss fűszerek saját kertünkből 2.

A múltkori cikkhez kapcsolódva most a fűszernövényeket mutatom be részletesen. Így könnyebb lesz kiválogatni, hogy milyen fűszer- vagy gyógynövényt ültessünk a kertbe vagy a balkonon. A legtöbb fűszernövény gyógynövény is egyben. Régen nemcsak ízesítésre használták, hanem fontos szempont volt a nehéz ételek emésztésének megkönnyítése, vagy a tárolhatóság növelése.

Az egyik legjelentősebb fűszernövény az oregánó volt, amelyet a középkorban az ételek tartósítására is használtak, ugyanis a természet antibiotikumaként is nevezett növény segítségével jelentősen növelhető volt az ételek eltárolhatósága.

Most vegyük sorba, hogy milyen felhasználási lehetőségei vannak, milyen egyedi sajátosságokkal rendelkeznek, illetve mi szükséges a termesztésükhöz.

A felsorolás nem teljes, természetesen még nagyon sok fűszernövény van, azonban arra törekedtem, hogy elsősorban olyan fajokat válogassak össze, amelyeket mindenki be tud szerezni, illetve a konyhában nagy gyakorisággal használni tudjuk.

Kakukkfű (Thymus vulgaris)

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Fekete üröm (Artemisia vulgaris)

A növényt a történelem során sokszor használták konyhában, gyógyászatban és füstölőként. Fűszerként a húsételek kiegészítője, gyógynövényként emésztést javító szer. Kevésbé kellemes tulajdonsága, hogy pollenje allergiát okozhat.

Fekete üröm

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (11 votes)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel