Gyümölcs

Szedd magad őszibarack - Frissített adatok

Az őszibarack képes megszépíteni a bőrt, védi a szívet, de még csontépítő hatásai is vannak. Nevét valószínűleg az érési idejéről kapták még a legelső fajták.

Manapság már az 500 különböző fajtája miatt az érési ideje jóval kitolódott, így a friss őszibarackot hosszabb időn át élvezhetjük. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy június végétől szeptember közepéig folyamatosan találkozhatunk vele a földeken. 


Forrás: 
http://kornyezettudatoselet.hu/szedd-magad/szedd-magad-oszibarack
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Szedd magad sárgabarack - Frissített adatok

Annak ellenére, hogy a sárgabarack csak június végétől augusztus elejéig érik hazánkban, mégis egész évben érdemes lenne fogyasztanunk. Szerencsére a felhasználása elég sokrétű, így télen is könnyedén élvezheti a szervezetünk a magába foglalt tápanyagokat aszalva, lekvárként vagy akár befőttként is.

Forrás: 
http://kornyezettudatoselet.hu/szedd-magad/szedd-magad-sargabarack
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Szedd magad meggy - Frissített adatok

Jelentős figyelmet érdemel ez a szemet gyönyörködtető, mélybordó és emellett rendkívül jó ízű gyümölcsünk is. A legkorábbi meggy június elején érik, de akadnak olyan fajták is, amik érési idejüket csak június végén érik el. Sok gazdaságban pontosan azért ültetnek különböző fajtájú meggyfákat, hogy a szüretelési időt meghosszabbíthassák.

A magyar gyümölcsnemesítők kiváló eredménye az, hogy a magyar meggyfák világszinten is nagy elismertségnek örvendenek, elsősorban a nagy fajtaválaszték és a kiemelkedő minőség miatt. 


Forrás: 
http://kornyezettudatoselet.hu/szedd-magad/szedd-magad-meggy
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Szedd magad cseresznye - Frissített adatok

Általában június közepén érik hazánk egyik legnépszerűbb gyümölcse, a cseresznye. Különleges zamatával könnyen meg tud hódítani minket. Annak ellenére, hogy csak a lehető legritkább esetekben dolgozzuk fel, és inkább csak gyümölcsként fogyasztjuk, mégis sokan örömmel gondolunk erre a gyümölcsre, és szívesen fogyasztjuk. 

Mint minden gyümölcsnek, a cseresznyének is nagyon sok pozitív hatása van a szervezetünkre. Nézzük, mik is ezek!


Forrás: 
http://kornyezettudatoselet.hu/szedd-magad/szedd-magad-cseresznye
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Betakarítás, a termések téli tárolása

Az ősz eleje leginkább a betakarításról szól, illetve a termés téli tárolásának előkészítéséről. Hogyan is álljunk neki? Milyen hibákat ne kövessünk el?

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (15 votes)

Nyers ropogtatnivalók - nem csak a hosszú téli estékre

nyers-ropogtatnivalokA gyerekeim folyamatosan igénylik a nasikat, ropogtatnivalókat. Nálunk nincsenek bolti kekszek, ropik; viszont vannak gyümölcsök, zöldségek, és ezekből készült finomságok.

Ha leülnek megnézni egy mesét, akkor almaszeleteket vagy pattogatott kukoricát kapnak, de szeretik a répát és a káposzta torzsát is ropogtatni. És bármennyire hihetetlen, a sóska levelét is szeretik nyersen. A mungóbab csíra is nagy sláger nálunk, a kedvenc "gumicukruk" az aszalt almalap.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (17 votes)

A nyár legzamatosabb gyümölcse

Jogosan tartják a barackot a nyár legzamatosabb gyümölcsének, legyen az a sárga - vagyis a kajszibarack -, őszibarack vagy nektarin. Eredetileg Ázsiából származó növények, azonban a hazai területi adottságok és egyes területek mikroklimatikus adottságai miatt kiváló beltartalmi értékekkel rendelkeznek, lédúsak, zamatosak.

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Az almatermésűek jótékony hatása

A barack után az almatermésűek következnek a sorban, közülük is az alma és a körte. Az egyik leggyakrabban fogyasztott gyümölcsök. Magyarország az alma és a körtetermesztésben is jeleskedik a minőséget tekintve. Akár csak a többi gyümölcs esetén, ezekből is termesztő körzetek alakultak ki hazánkban. A termelők azonban egyre nehezebben tudnak versenybe szállni a más országokból érkező gyümölcsökkel. Pedig a reklámokból oly népszerű zöldalma, vagyis Granny Smits alma is kiválóan termeszthető hazánkban! Vagy a körték közül népszerű Bosch kobakot, vagy Alexandert miért Olaszországból hozzuk a zamatos hazai termés helyett?

alma

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Enni vagy nem enni? Ez itt a ...

Illetve, ez nem kérdés! Naná, hogy enni, enni és ENNI! Hiszen a fényevés manapság még nem igazán számít bevett gyakorlatnak. Meg egyébként is... enni jó!

enni-jo

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Szedd magad szilva - 2015-ös frissített adatok

A szilva a hazai kertek legelterjedtebb gyümölcsfajtája. A középkorban hazánk révén vált híressé Európában, ahol mint "magyar szilvá"-t emlegették. Az egyik legnagyobb szilva termesztő város az erdélyi Beszterce volt, ahonnan nagy mennyiségben szállítottak Lengyelországba, Csehországba, Ausztriába és Németországba egyaránt.

Forrás: 
http://kornyezettudatoselet.hu/szedd-magad/szedd-magad-szilva
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Tények és tévhitek a dinnyéről

Egy szelet görögdinnye kiváló nyári csemege, és még gyógyhatású is lehet. Ezentúl nem csak az íze miatt lesz a kedvenced! 

Ha azt gondoltad, a dinnye nem más, mint édes hűsítő, érdemes alaposabban megismerned a hatásait. Alkotórészei számtalan betegségtől megvédenek, és segítenek megőrizni ideális testsúlyodat. Rendszeres fogyasztásától csak néhány krónikus panasz mellett kell tartózkodnod. Oszlasd el kétségeidet, hogy bátran élvezhesd a dinnyét akár szeptember végéig!


Forrás: 
http://www.karpatinfo.net/cikk/eletmod/tenyek-es-tevhitek-dinnyerol
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

A sárgadinnye élettani hatásai

A sárgadinnye számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, gyógynövényként is ismert. Finom, édes ízével nyaranta meghatározója étrendünknek. Ehetjük lehűtve, felkockázva, gyümölcssalátaként, vagy készíthetünk belőle hűsítő italt, sorbet-et.

sargadinnye

Forrás: 
http://www.exastudio.hu/a-sargadinnye-elettani-hatasai.html
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Inka bogyó, avagy a perui földicseresznye

Amikor először kóstoltam inka bogyót, azt sem tudtam, mi az, és az ízével is hadilábon álltam, ha őszinte akarok lenni. Bár a földicseresznye neve nem volt teljesen ismeretlen, inka bogyóként nem ismertem. Másodszor azonban - az Everness fesztiválon kóstolt PlanetBio-s Inka bogyó - már nagyon ízlett.

Inka bogyó

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Szedd magad nektarin - 2015-ös frissített adatok

A nektarin ismertebb neve: kopasz barack. Mivel az őszibarack egyik alfajáról van szó, így helyes a megnevezés is. Ez a gyümölcs egy igazi vitaminbomba. Hűtőben tárolva akár 3 hétig is képes megőrizni tápértékét. Mivel igen magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma, így éréskor érdemes minél többet fogyasztani belőle.


Forrás: 
http://kornyezettudatoselet.hu/szedd-magad/szedd-magad-nektarin
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Vadon termő kincseink

Pénteken délelőtt érkeztem Badacsonyba, az Életmód táborba. A déutáni előadás után túrázni indultunk a Szigligeti várhoz. A túrázás során számos vadon termő gyógy- és gyümölcstermő növénybe botlottunk. Ezért úgy gondoltam, hogy a héten ezekről írok, illetve a felhasználásuk lehetőségeiről. Sokan nem is tudják, hogy milyen kincseket rejt az erdő, mező. A termesztett változatok meg sem közelítik ezeknek a gyógy- és fűszernövényeknek a beltartalmi értékét. Egy-egy túra során biztosíthatjuk a család számára szükséges gyógynövény mennyiséget.

szaritott_novenyek

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (9 votes)
Tartalom átvétel Tartalom átvétel