Hatóanyag kereső

Cocoamphoglycinate

Sodium Cocoamphoacetate

Amfoter szerves vegyület, kondícionáló, felületaktív habzóanyag.

Forrás.

  • ewg.org

Sodium Cocoamphoacetate

Cocoamphoglycinate

Amfoter szerves vegyület, kondícionáló, felületaktív habzóanyag.

Forrás.

  • ewg.org

Potassium benzoate

Kálium benzoát

A benzoesav káliummal alkotott sója. Konzerváló szer. Benzoe allergiások kerüljék!

Felhasznált adatok:

  • ewg.org

Hydrogenated jojoba oil

hidrogénezett jojobaolaj
Funkció: zsírkomponens
Megjegyzés: főleg növényi eredetű anyag. A hidrogénezés során képződő rendkívül káros transz-zsírsavak  hosszútávú bőrre gyakorolt hatásairól még nincsenek adatok.
Fel nem szívódó dekorkozmetikumokban (szemceruzák, szájceruzák, rózsok, stb.) veszélytelen.

 

Hydrogenated olive oil

hidrogénezett olívaolaj
Funkció: zsírkomponens
Megjegyzés: főleg növényi eredetű anyag. A hidrogénezés során képződő rendkívül káros transz-zsírsavak  hosszútávú bőrre gyakorolt hatásairól még nincsenek adatok.
Fel nem szívódó dekorkozmetikumokban (szemceruzák, szájceruzák, rózsok, stb.) veszélytelen.

Octyldodecanol

1-DODECANOL, 2-OCTYL-; 1DODECANOL, 2OCTYL; 2-OCTYL DODECANOL; 2-OCTYL- 1-DODECANOL; 2-OCTYLDODECAN-1-OL; 2-OCTYLDODECANOL; 2-OCTYLDODECYL ALCOHOL; 2-OCTYLDODECANOL; 2-OCTYLDODECYL ALCOHOL; EUTANOL G; EXXAL 20

Hosszúláncú zsíralkohol, sminkek, krémek szintetikus alapanyaga.

Lágyító, oldószer, emulzió kondícionáló segédanyag, szintetikus parfüm vagy illatanyag komponens. 

Irritáló hatású lehet aerosolos termékekben, amit belálegzünk, vagy olyan kozmetikumokban, amelyek felszívódnak a bőrbe, főleg a szemkörnyék és az érzékeny bőrfelületeken. 

Methyl eugenol

1,2-dimetoxi-4-(2-propenil)-benzol, 3,4 dimethoxyallylbenzene, Eugenol Methyl Ether, Eugenyl Methyl Ether

Szintetikus aromás vegyület, illatkomponens. Rák és sejttoxicitás tekintetében közepes kockázatú vegyület, kozmetikumokban való felhasználását jogszabályok korlátozzák. Magasabb koncentrációban rákkeltő lehet (egy 2006-os kutatás szerint magas kockázattal bír az emlőrák kialakulásában), allergén és idegkárosító hatású.

Benzyl cinnamate

Benzyl Ester Cinnamic Acid, Cinnamic Acid Benzyl Ester, 2-propenoic acid 3-phenyl-phenylmethyl esther, 3-phenyl 2-propenoic acid-phenylmethyl esther

Benzil alkohol és a fahéjsav észtere. Szintetikus illatkomponens. Allergia és immuntoxicitás tekintetében közepes kockázatú vegyület, kozmetikumokban való felhasználását jogszabályok korlátozzák. Magasabb koncentrációban erőteljesen irritatív, allergén és idegkárosító hatású. Limitált koncentrációban biztonságos, de allergizálhat.

Forrás:

  • ewg.org

Isoeugenol

Szubsztituált fenol, szintetikus anyag. Parfümök gyakori összetevője. Immuntoxikus allergén. Idegrendszeri zavarokat okozhat. Az EWG besorolása szerint az egyik legmagasabb egészségügyi kockázattal rendelkező vegyipari illatanyag. Egyes Eu országokban már betiltották a kozmetikumokban való alkalmazását.

Felhasznált adatok:

Hydroxycitronellal

Parfümök gyakori összetevője, vegyipari illatanyag, a természetes citronella illóolaj szintetikus másolata. Az egyik legismertebb immuntoxikus allergén. Idegrendszeri zavarokat okozhat. Az EWG besorolása szerint az egyik legmagasabb egészségügyi kockázattal rendelkező vegyipari illatanyag.

Felhasznált adatok:

Sodium Dodecyl Sulfate

Sodium Dodecyl Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Nátrium Lauryl Szulfát

Sodium Lauryl Sulfate (Nátrium Lauryl Szulfát) szinonim elnevezése. Erős tisztító és nedvesítő hatású anyag, amely előfordul a felmosószerekben, a gépi zsírtalanítókban és az autómosószerekben egyaránt. Tudósok szerint a Sodium Lauryl Sulfate a leggyakoribb bőrallergén anyag. Gyorsan felszívódik, és az agyba, májba, szembe és szívbe kerülve maradandó károsodást okozhat.

Rhizobian gum

Filmképző, viszkozitást szabályzó, lágyító poliszaharid, amelyet a Rhizobium baktériumok állítanak elő erjesztéssel.

Egészségügyi kockázata nincs.

Sodium Sulfate

Nátrium szulfát

Vízmegkötő, viszkozitást szabályozó, tömegnövelő szervetlen só.

Egy-két állatkísérletben moderált dózisban toxikusnak bizonyult, de kozmetikumokban az előírt mennyiséget nem túllépve biztonsággal használható.

Egészségügyi kockázata alacsony, csak minősített kozmetikumokban biztonságos a használata.

Forrás:

  • ewg.org

Tetrasodium iminodisuccinate

Iminodibutanedioic acid

Kelátképző tetrasodium só, emulgeáló szer. Főleg tisztítószerekben és kézmosószerekben használják.

Egészségügyi kockázata alacsony, a NLM (National Library of Medicine) . 2012. PubMed internetes szakirodalmi adatok (http://www.pubmed.gov) alapján nem toxikus, viszont nehezen bomlik le, és terheli a környezetet.

Forrás:

  • ewg.org

Sodium picramate

Nátrium pikramát

Vörös vegyi színező komponens, hajfestékek alapanyaga. Allergén.

Egyes gyártók hennához is keverik, ennek ellenére vegyi festék mentesnek tüntetik fel a terméket.

Forrás:

  • cosmeticsinfo.org
Tartalom átvétel Tartalom átvétel