Az ételtársítások fontossága

helyes-taplalkozasEgyre több szó esik arról, miért is fontos odafigyelnünk arra, hogy milyen típusú ételeket fogyasztunk egy étkezésen belül. Annál is inkább, mert egyre többen küzdenek emésztési problémákkal. Az oldalon erről már sok szó esett, de nem lehet eléggé hangsúlyozni. Természetesen ebben az esetben is fontos, hogy ne az aggódás vezéreljen, ha néha nem sikerül betartani, akkor is fogyasszuk el jó ízűen az ételt, nem azon a pár alkalmon múlik az egészségünk. A lényeg, hogy döntő többségében jól társítsuk az ételeket!

Tartalom:


A jó emésztés titka

Ha valaki étkezés után gyakran levert, fújódik és ég a gyomra - bár a tünetek kiváltó okai sokfélék lehetnek - a legvalószínűbb, hogy szervezete nem boldogul egy alapvető biológiai funkció elvégzésével, az emésztéssel.

A jó közérzet, az egészség biztosítása érdekében, a túlsúly elkerülése végett alapvető követelmény, hogy az elfogyasztott ételféleségek illeszkedjenek az emésztőrendszer vegyi folyamataihoz. Ezt segíti elő az ételek megfelelő társítása. Mindez csak az emésztés biokémiáját ismerve válik érhetővé.

A különböző ételfajták lebontásához különféle emésztőnedvekre van szükség. Ami az egyik ételféleség emésztéséhez alkalmas, az nem feltétlenül jó a másikhoz is. Például a fehérje (mindenféle hús, hal, tojás, tej, sajt, túró) lebontása savas emésztőnedvek jelenlétében megy végbe. A gyomor, ha étel kerül bele, mindig az éppen szükséges összetételű és kémhatású gyomornedvet választja ki. Sajnos, a mi hagyományos étkezési szokásaink szerint jóformán mindig olyan ételek kerülnek össze, amelyek egymással ellentétes kémhatású gyomornedveket igényelnek. Pl. hús-krumpli, hal-rizs, csirke-főtt tészta, tojás-pirítós, sajt- kenyér, tej-kifli és így tovább.

Tehát a legegyszerűbb ételtársítási 1x1 így néz ki:

- Szénhidrátot állati fehérjével NE - azaz kenyeret, tésztát, krumplit és a gabonák egy részét hússal és tejtermékkel ne fogyasszunk
- Tejet és tejterméket lehetőleg csak magában (kivéve az az egy kanálnyi joghurt vagy tejszín, amivel habarunk vagy ízesítünk)
- Gyümölcsöt tejtermékkel SOHA
- Zöldségeket szinte mindennel lehet fogyasztani, kivéve a hüvelyest, amit keményítőkkel ne fogyasszunk. 

Tudjuk, hogy a sav és a lúg semlegesítik egymást. Innen származik a baj, az emésztési problémák egész sora.  Amikor elfogyasztunk egy marhasültet burgonyával, az étel bekerül a gyomorba, ami előállítja a szükséges gyomornedveket (savasat a sülthöz, lúgosat a burgonyához). Ezek a nedvek azon nyomban semlegesítik egymást, tehát a szervezet további emésztőnedveket választ ki, ami időt és energiát igényel, ráadásul ezek is javarészt semlegesítődni fognak. 

Ez különösen nagy probléma, lévén, hogy egyre több ember nem rendelkezik kellő erősségű (pH: 1,2-2) gyomorsavval, amire nagy szükség van az állati eredetű fehérjék lebontásához.

Szervezetünk több órán keresztül kínlódik, miközben mi emésztési bántalmakat észlelünk. Ugyanis, ha az étel a gyomorban várakozásra kényszerül, akkor a fehérje oszlásnak indul, rothadni kezd, a keményítő pedig erjedni fog. Ez nem nevezhető emésztésnek! A rosszul társított ételek tápanyagai nagyrészt kárba vesznek. A rothadás és erjedés során pedig mérgező savak, gázok képződnek, és felfúvódást, gyomorégést érzünk, elnehezedünk, elálmosodunk (az erjedés során alkohol is termelődik!). Azt gondolhatjuk, hogy gyomorsav túltengésben szenvedünk, holott ilyenkor nem a gyomornedv természetes savtartalmát érzékeljük, hanem az étel bomlásából származó mérgező savakat. 

Nem egy esetben fordul elő, hogy az orvos savlekötőt ír fel, pedig ezzel a kiindulási probléma nem szűnik meg, sőt, még jobban akadályozza az emésztést.

A kellemetlen tüneteken túl az igazi baj az, hogy a szervezet nem jut hozzá kellő mértékben a szükséges tápanyagokhoz, mérgezettségi foka pedig egyre nő. Előbb-utóbb aztán csak kiürül a gyomor, az emésztetlen, vagy részlegesen megemésztett étel a bélbe továbbítódik, ahol még sok órán keresztül terheli a szervezetet.  

Mindez még nagyobb bajokat okozhat, ha a szivárgó bél szindróma is kialakult már. Ebben az esetben a méreganyagok az áteresztő bélfalon a vérkeringésbe juthatnak, további tüneteket okozva.

Persze vannak, akik a rosszul társított ételeket minden érezhető emésztési panasz nélkül fogyasztják. Az emberi szervezet olykor a rengeteg visszaélés ellenére is igen hosszú ideig képes látszólag jól működni. Akik gyakori fáradtságtól, kimerültségtől szenvednek, természetesnek tartják, hogy nap mint nap kávéhoz, serkentőszerekhez folyamodnak. Arra nem gondolnak, hogy a fejfájás, a levertség, az álmatlanság, a megfázás, a torokfájás mind-mind lehet a rossz emésztés tünete is. 

Az emésztőrendszer problémái pedig könnyen vezethetnek ételintolerancia kialakulásához.

Hogyan párosítsunk?

Az ételek megfelelő társításának elve kimondja, hogy a szénhidrátot (a keményítő is az!) tartalmazó ételt nem szabad együtt fogyasztani a fehérjékkel. Ezt a felismerést sok kiváló orvos hosszantartó kutatómunkája előzte meg. Az elmondottak bizonyára nagyon riasztóan hangzanak, de korántsem bonyolult betartani. Fontos tudni, hogy a zöldségek emésztése nem igényel sajátságos emésztőnedveket, semleges, savas és lúgos közegben egyaránt lebontódnak.

Ha húst kívánunk, akkor együnk húst, de zöldséggel és salátával! Hagyjuk el mellőle a szokásos köreteket: a krumplit, a rizst, a galuskát, sőt a kenyeret is. A zöldséget is el lehet változatosan készíteni: gyengén megpárolva, állandó kevergetés közben megpirítva, hirtelen kisütve, ízlés szerinti fűszerezéssel. Sajnos a zöldségeket mi többnyire másodrangú ételekként tartjuk számon, a húsok köreteihez képest háttérbe szorítjuk, nem helyezünk hangsúlyt a változatos elkészítésükre. Egészségünk érdekében komoly szemléletváltásra volna szükségünk. A szokásos szalámis, sajtos, tojásos szendvicsek helyett együnk különféle zöldségkrémekkel, pástétomokkal kent kenyeret, pirítóst, minél több retket, zöldhagymát, uborkát fogyasztva mellé! Ne feledkezzünk el a magas víztartalmú táplálékok fontosságáról! 

Ha már víztartalom, akkor meg kell említenünk a folyadékfogyasztás fontosságát is, mely szintén fontos a jó emésztéshez. Arra azonban ügyeljünk, hogy közvetlenül étkezés előtt, -után, illetve közben sem javasolt inni, mert ez az emésztőnedvek felhígulásához vezet, ami nehezíti az ételféleségek lebontását.

Ha egy étkezésen belül megfelelően összeválogatott ételeket fogyasztunk, azok gyorsan, 6-8 óra helyett 3 óra alatt megemésztődnek, hatékonyan felszívódnak, ami által energiaszintünk lényegesen nagyobb lesz.

Savak és lúgok

A savasság és a lúgosság mértékét pH-értékben fejezzük ki. Valamely anyag pH-értékét egy 0-tól 14-ig terjedő skálán mérjük. A 0 pH-értékű anyag nagyon savas, a 14 pH-értékű nagyon lúgos. A víz pH-értéke 7, azaz semleges kémhatású. A savas jelleg tehát 0-tól 7-ig csökken, a lúgos jelleg pedig 7-tol 14-ig nő. Az emberi szervezet csakis enyhén lúgos közegben működik tökéletesen. Testünkben sokféle nedv áramlik folyamatosan: vér, epe, izületnedv, nyál, vizelet, csarnokvíz stb. Folyadék van a szervekben és a szervek körül, minden sejtünkben és a sejteken kívül. Ezek mindegyike lúgosnak kell lennie. Kivéve a gyomorban levőket, melyek eredendően savasak.  Működése közben azonban a szervezet savat termel, méghozzá minden sejtünk, az érett vörösvértesteket kivéve. Ez a sav - a sejtlégzés mellékterméke - viszonylag gyenge, és nem jelent veszélyt a szervezetre (mármint nem befolyásolja károsan a létfontosságú lúgos közeget), ugyanis a tüdő könnyűszerrel kiválasztja és kilélegezzük. 

Ez is alátámasztja a mozgás és vele összefüggésben a légzés fontosságát. Tudvalevő, hogy a mozgáshiány is elsavasodáshoz vezethet, ne tetézzük hát a bajt!

Van azonban egy másik savforrás is, mely sokkal nagyobb megterhelést ró a szervezetre. Akár állati, akár növényi eredetű táplálékot fogyasztunk, az elfogyasztott táplálék megemésztése után visszamarad a salak. Ezt a salakot - a megemésztett táplálék maradványát - minden esetben egy bizonyos pH-érték jellemzi. Az állati fehérjéből, a tejtermékekből, a tojásból, a gabonakészítményekből főként savas jellegű salak képződik. (A legtöbb zöldségből és gyümölcsből lúgos salak keletkezik. ) Ez a savas jellegű salak képezi a fent említett másik savforrást, mely ellen küzdenie kell a szervezetnek, hogy megőrizhesse az enyhén lúgos kémhatást. Valódi küzdelemről beszélünk, hiszen itt erős savakról van szó (pl. kénsav, foszforsav), sokkal erősebbekről, mint amit a sejtjeink termelnek. Ezektől az erős savaktól a tüdő nem képes megszabadítani bennünket, nem úgy mint a sejtanyagcsere során termelődő szénsavból keletkező széndioxidtól. A savas salak a vese és a belek útján hagyja el szervezetünket. Előbb azonban testünknek ezt semlegesítenie kell, különben károsítaná az emésztőcsatorna szöveteit.

Az emésztés során keletkező savak semlegesítésére szervezet szerves ásványi anyagokat használ: nátriumot, kálciumot, káliumot és magnéziumot. Ezeket gyümölcsökből és zöldségekből nyerjük, azaz, az azok megemésztése után visszamaradó lúgos salakból. A semlegesítő ásványi anyagok szükség esetén azonnal felhasználhatók, de el is raktározhatók. Közülük a nátrium a legfontosabb. Az egyetlen biztos forrás, amiből megfelelő nátriumhoz juthatunk, a zöldség- és gyümölcsfélék. A konyhasó nem megoldás, ugyanis szervetlen nátriumot szolgáltat. A szervezet csupán a szerves anyagokat képes feldolgozni, a szervetlenek csak további megterhelést jelentenek számára. 

Az arányokban rejlik a titok nyitja. Ha több zöldséget és gyümölcsöt eszünk, mint savas salakképző ételeket, a szervezetünk rendelkezik a normál működéséhez szükséges hasznosítható nátriummal. Kellő mennyiségű nátriumtartalék birtokában a savas salakképző anyagokkal is könnyen elbánik.

Ha ezeken kívül a megfelelő fűszerezésre is hangsúlyt fektetünk, akkor nagyon jót teszünk magunkkal és családunkkal, hisz a fűszerek többsége emésztést segítő hatású.

Linda

Szeretnénk felhívni a figyelmed arra, hogy a Hírszem rovatban megjelenő cikkek csupán tallózások a nagyvilág híreiből, amelyek háromféle módon kerülnek be a rovatba: Egy részüket fordítóink fordítják, egy részüket különböző híroldalakról vesszük át, minden esetben forrásmegjelöléssel. Egy részüket pedig Hírszemeink írják, különböző hírügynökségek hírei alapján. A felkerült cikkek nem minden esetben tükrözik a véleményünket. Van, hogy csupán vitaindítónak szánunk 1-1 írást, mert kíváncsiak vagyunk a véleményedre. 

 


Kapcsolódó tartalmak:

Forrás: 
zoldujsag.hu
4.55
Értékelés: Nincs Átlag: 4.6 (20 votes)

Hozzászólások

Furcsa rosszullétek

Sziasztok!

Kíváncsi vagyok a véleményetekre, tapasztalataitokra.

Elég furcsa rosszulléteim szoktak lenni, sajnos. Általában étkezés közben egyik pillanatról a másikra nem tudok többet enni, hányingeremem van, remegek, és elönt a forróság. Irány a wc, 1 nagy dolog intézése (normál állag). Ilyenkor bevetem az elsősegély cseppet, és 1 dolog segít egy picit, a hideg levegő. Az a jó, ha annyira lehűt, hogy már fázom. Ezek a tünetek akár órákig is eltarthatnak, aztán, ahogy jöttek, úgy mennek.

Van pár testi dolog, amiről tudok. Járok talpreflexológiára, évek óta csak tiszta kozmetikumokat használok, odafigyelek a táplálkozásra, és a lelki résszel is foglalkozom.

Szerintetek van olyan fizikai elváltozás, ami ezt okozhatja?

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Hova forduljak?

Szia pema!

Sok minden állhat a panaszok mögött, érdemes lenne szakorvost felkeresni és elvégeztetni a szükséges vizsgálatokat. 

Lehet akár epebetegség, ételallergia, bélrendszert érintő betegség és sok más is a háttérben, azt javasolnám, első körben gasztroenterológushoz fordulj segítségért, valamint érdemes lehet vérből étellalergéneket is vizsgáltatni.

Jó egészséget, szép napot neked!

Értékelés: Nincs

Haspuffadás, sok bélgáz

Sziasztok!

Még új vagyok itt és szeretnék tanácsot kérni, hogy mit ajánlotok a problémámra. Ultrahang vizsgálat kimutatta, hogy a hasam jobb oldalán sok a bélgáz. Valószínűleg emiatt van a folyamatos tompa gyenge hasfájásom. Mást nem találtak. Az Emóció, útifű maghéj segíthet? Mit próbálhatnék ki? Elég kellemetlen érzés 

Előre is köszönöm

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Állandó haspuffadás, bélgáz

Szia!

Az Emóció, és az útifű maghéj nagyon jó választás a bélflóra rendbetételére, de azt gondolom, hogy egy kicsit kevés a problémád megoldására, a haspuffadás egy tünet, aminek meg kellene találni a kiváltó okait. Sok oka lehet pl: ételintolerancia, Candida, sok húsfogyasztás, rossz ételtársítás, kevés gyormorsav...stb. Érdemes ezzel a témával kapcsolatban elolvasni a fenti cikket.

Milyen a táplálkozásod? Mozogsz eleget? Voltál más kivizsgáláson is? Ételallergia, ételintolerancia vizsgálatot végeztettél? A haspuffadáson kívül vannak más tüneteid is?

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hogyan étkezzem?

Sziasztok!

A cikkben leírtátok, hogy célszerű étkezni. Külön a fehérje és külön a szénhidrát. Melyiket érdemes előbb és melyiket utóbb enni? Mennyi szünetet érdemes közben tartani?

Estére jó e ha yoghurtot eszem zabpehellyel?

Milyen fajta alternatíív fehérjeforrást tudtok ajánlani a tejsavó fehérjén kívül?
A rizsfehérjét kipróbálnám, de sajnos elég drága. Esetleg valami mást ismertek?
Súlyzós edzéseket végzek és tömegnövelés lenne a célom, viszont egyáltalán nem tudok hízni.
A 2. napja étkezek úgy, hogy a köreteket és a húst külön eszem egymástól, a húshoz, ahogy tudok pedig eszem zöldséget. Már az első nap érezhető volt a változás. Sokkal nyugodtabb, energikusabb voltam, ráadásul még teltség érzetem sem volt és puffadást sem éreztem a gyomromban.


Értékelés: Nincs

Tömegnövelés természetesen

Szia Éhesfiú!

Nincs olyan étkezés ami mindenkinek 100%-ban tökéletesen megfelel, vannak különböző irányzatok, de mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy számára mi a legjobb hosszú távon. Te már 2 nap után érzel pozitív változást és ez szuper jó hír:)

Ételtársításokról ITT a recept alatt is kezdődik egy beszélgetés. Ha az esetek nagy részében tartani tudod az jó, de persze alkalmanként nyugodtan el lehet térni tőle.

A joghurtot ételtársítás szerint külön önmagában kéne fogyasztani, bio vagy megbízható házi forrásból natúr változatban. Persze ha néha jól esik akkor tehetsz belőle a főzelékbe, levesbe, vagy kanalazhatsz bele zabpelyhet, gyümölcsöt is, csak ez ne legyen minden nap. Vegán gyümölcs joghurtot is készíthetsz.

Fehérjeporokról ezt a blogot olvasd el kérlek.  Egy 5 részes blogsorozat  első része a hízás hiányáról is szól: Motiváció, avagy: Hogyan kezdjünk edzeni? és szó van még benne az Edzés és táplálkozás kapcsolatáról is.

Értékelés: Nincs

Ételtársítás babáknál

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy a fenti ételtársításokat babák étrendjénél is kívánatos figyelembe venni (8 hós baba)?

Üdv, Docika

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Ételtársítás

Szia Docika! 

Amennyire lehet, természetesen ugyanúgy érdemes! Nem kell görcsösen szervezni, hogyan, mit, mivel, de a lehetőségekhez képest érdemes betartani a fő szabályokat. 

Értékelés: Nincs

Ételtársítás. Köszönöm! :)

Köszönöm! ;)

Értékelés: Nincs

S.O.S.

A tanácsotokat szeretném kérni. Kb. 2 hónapja antibiotikum kezelést kaptam. Akkor teljesen tönkre ment a bélflórám. Utána rendbe jött, viszont most újra rendetlenkedik. Az antibiotikum kezelés óta iszom az Emóciót és kb. 1 hónapja szedem, a Feketedió esszenciát éppen a bélflóra helyreállítása miatt. Most ott tartok, hogy együtt van székrekedésem és kis hasmenésem, és bélgáz problémám is. Hol "nehéz" a dolog, hol pedig "túl könnyű", és a sok bélgáz is nagyon megkeseríti az életemet. 

Mi történhetett? Esetleg a Feketedió esszencia kezdett el dolgozni?

Kíváncsian várom a véleményeteket!

Szép napot!

Klára

Értékelés: Nincs

Emésztési problémák antibiotikum után

Szia Klára!

A feketedió  "Segíthet a gyomor-bélrendszeri betegségek és fertőzések, valamint a különféle eredetű hasmenések esetén, mert elősegíti a bőr és a nyálkahártya gyógyulását" baktériumok, gombák, paraziták, férgek, vírusok esetében is segíthet. De a Feketedió esszencia önmagában nem bélfóra helyreállító szer, tehát nem fogja visszatelepíteni és elszaporítani a jótékony bélbaktériumokat. Erre az Emóció alkalmas és a többi bélflóra regeneráló termék. Ha nagyon rossz állapotban van a bélflóra akkor okozhatnak átmenetileg kellemetlen tüneteket (székrekedés, hasmenés, puffadás, gázosodás). Ha nagyon kellemetlen akkor lehet csökkenteni az adagot és/vagy más időpontban beszedni őket, majd fokozatosan emelni lehet az adagolást. Ha panaszaid hosszabb ideig fenállnak akkor kérlek fordulj hozzáértő szakemberhez, orvoshoz!

Konzultációk, tanácsadások itt is elérhetőek.

Értékelés: Nincs

Egy jól működő emésztésért melyike/ke/t válasszam?

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni,hogy melyiket válasszam bélflóra regenerálásra, emésztés helyreállításra. Panaszok: évek óta puffadás, hasmenés, székrekedés, hasi fájdalmak, görcsök, tejcukor érzékenység, gyenge immunrendszer.Sok gyógyszeres kezelés stb.

Ezek érdekelnének: Inulin star ( bár kétkedő vagyok ,mert látom kifutó termék valami végleges és hatékony kellene)

Ginger Force ( ez jó lenne,de csak 1 összetevő van benne és félek nem lenne elég)

Young pHorever - Doc Broc's Power Plants

Vadon Gyöngye

Mumio

Mindegyikhez írjatok kérlek véleményt és hogy hogyan szedjem őket, többet is ajánlhattok.Közel egy éve szedek emóciót és humiqumot ezek mellé szeretnék még valamit/ valamiket.

Köszönöm: Dia

Értékelés: Nincs

Glutén mentes diéta!

Kedves Dia!

Szerintem fogadd meg Anikó tanácsát. Kb. 5-6 hete tartom a glutén mentes diétát, "lekopogom", de minden Tiéddel egyező panaszom megszűnt. Egy próbát megér.

Jobbulást!

Üdv. Éva!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Emésztési és sok egyéb problémák

Kedves Dia! Átmozgattam a kérdésedet, mivel a bionomon betegségekről nem írhatunk.

Elsőként azért jó lenne az okig visszavezetni a tüneteket. Ez azért annál több, hogy csak tüneti kezeléseket végezzünk. Nincs gluténérzékenységed? Valamint a fenti cikket is érdemes elolvasnod, mivel nagyon sok oka lehet (pl. rossz ételtársítás is) az ilyen emésztési problémáknak. Sőt, még gyulladás is szóba jöhet. Ezt is olvasd el, kérlek. Tehát mindeneképp kellene egy kivizsgálás és egy diagnózis, hogy ne csak tapogatózzunk.

Az nagyon jó, hogy iszod az emóciót. Mellé kellene még pl. az inulin star vagy a prebiotikus rost-koktél. Ezek segítik a jó bacik elterjedését, hiszen annak táplálékként szolgálnak.

Nem tudom, hogy hogyan táplálkozol, mindenképp a bionom elveket kellene követni. Én a glutént is elhagynám egy időre. Ha ezzel van probléma, akkor biztos hamar érezhető javulás.

Az immunrendszer erősítésére több termék közül is választhatsz, akár felváltva mehetne: Vadon gyöngye, Organic Force, egy BioConnect kúra is jó lenne. A C food több egy egyszerű c vitaminnál, ha megnézed az adatlapját, láthatod, hogy még gyógygombát is tartalmaz... és ráadásul fermentált, tehát a hasznosulása is nagyon jó.

Az emésztési zavarokra pedig a ginger force is jó választás. De mint írtam is, az okot kell megkeresni! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Puffadás, kemény has....

Sziasztok! Segítségeteket szeretnem kérni. A páromnak - 40 éves férfi - majdnem minden étkezés után felpuffad és nagyon kemény hasa lesz. Volt mar orvosnál, semmi elváltozások

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Kemény, puffadó has

Szia! 

Azt hiszem nem sikerült befejezned a hozzászólásodat. Kérlek olvasd el Anikó fenti válaszát, illetve az általa ajánlott írásokat. Az említett termékek szintén segítségetekre lehetnek. Bár nagyon fontos lenne - ahogyan Anikó is írta - tisztázni az okokat, hogy még célirányosabban lehessen segíteni.       

A táplálkozásreformot, bélflóraregenerálást mindenképpen kezdjétek el a fentiek szerint, illetve javaslom a Food-Detective ételintolerancia-teszt elvégzését első körben.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

reflux puffadás

Helló!

Egy hete voltam dokinál kaptam savlekötőt, mert azt mondta refluxom van.  Fehér lepedékes a nyelvem egész felülete, a nyelvemet sokszor száraznak érzem, nem mindig, de gyakran. Éjszaka szájszárazság. Az orvos szerint a sav okozza.  Kaptam egy pár hete voen injekció kúrát, ez miatt alakulhatott ki a reflux?  Mióta szedem a savlekötőt, haspuffadást érzek. Étvágyam van, nem vagyok túlsúlyos 52kg. Nem eszek egyszerre sokat. Mit ajánlasz, hogy ne legyen ez a kellemetlen szárazság érzés a számban, és hogy helyre álljon az emésztésem? Köszi, várom válaszod!

Értékelés: Nincs

Reflux injekciótól?

Szia!

Kérlek olvasd el végig figyelmesen az említett injekció betegtájékoztatóját (ha már kidobtad, akkor a neten elérhető, én is onnan néztem meg most).  A mellékhatások hosszú sorában több helyen nagyon komoly tüneteket említ, emésztési panasz is fel van sorolva pl.:

"Fejfájás, szédülés, forgó jellegű szédülés, hányinger, hányás, hasmenés, emésztési zavarok (a diszpepszia tünetei), hasfájás, bélgázosság, étvágytalanság (az étvágycsökkenés tünetei), kóros májfunkciós vizsgálati eredmények (pl. emelkedett transzamináz szintek), bőrkiütés"

Diszpepszia tünete lehet a puffadás, felhasi égő érzés stb.

"szájfekélyek (a szájnyálkahártya-gyulladás tünetei), feldagadt, vörös és fájdalmas nyelv (a nyelvgyulladás tünetei), a nyelőcső betegségei, elsősorban étkezés után a has felső részében jelentkező fájdalom"

Így az említett panaszaid lehetnek az injekció mellékhatásai is, de ha megírnád, hogy milyen tünetekre, betegségre kaptad akkor célzottan tudnánk segíteni. Illetve ha a belső keresőnkbe (bal felső sarokban) beírod, akkor lehet megtalálod a Téged érintő információkat pl: Reflux, lepedékes nyelv.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Gyomorprobléma

Szia!

Köszönöm válaszod!

Az injekciót kb 3 hete kaptam 4db-ot, mert nem tudtam megmozdulni derékbecsípődés miatt. Már egy hónappal elötte is kaptam 3db-ot, mert a derekam akkor is be volt csípődve. Mozgáskorlátozott vagyok, egy kicsit nehezebben mozgok, így egy ilyen becsípődés, nagyon korlátozottá tesz, ezért kaptam a fájdalomcsillapító injekciókat. Tudom, hogy ez elég nagy adag, de akkor nem gondoltam volna, hogy kárt tesz a gyomromban. Késő bánat. Most kaptam az e......ol sandoz 20mg gyomornedv ellenállót, mert kicsit égett a gyomrom, és lepedékes a nyelvem, meg nyelvszárazságot érzek evés után kb. 1 órával. A gyomiorégés elmúlott a szárazság nem, meg a lepedékes nyelv sem. Sajnos mellette még jött a haspuffadás, de szerencsére nem minen étkezés után. A gyomorvédőt másfél hete szedem. Elég stresszes életet élek, két kicsi gyerkőccel. Lehet, hogy a stressz is besegít a gyomromnak. Bocsánat hosszúra sikeredett a levelem!

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Miért nem ajánlottak a gyomorsavlekötő készítmények?

Szia Andi!

Nem ajánljuk a gyomorsavlekötőlet, mert nagyon komoly problémákat tudnak okozni, erről Hatvani Galina tudna csak igazán mesélni.

Mindenféle gyomor-, és emésztési problémák esetén elsődleges fontosságú egy bélflóra regeneráló készítmény szedése, akár folyamatosan is. Detti belinkelte a refluxos cikket, aminek a végén további ajánlásokat is találsz.

A stressz nemcsak a bélrendszerre, hanem az egész szervezete negatív hatással van. Nagyon fontos, hogy a napi stresszt megtanuljuk kezelni, és levezetni. Érdemes esténként egy-két csésze nyugtató, lazító teát fogyasztani. 

A levendula is rendelkezik ellazító hatással, akár illóolajként párologtatva, fürdővízbe keverve, vagy akár egy csepp a párnára csepegtetve.

Ízületi-, ideg stb. fájdalomra a Zyflamendet tudom ajánlani a jövőben, ez egy növényi készítmény, ami nem okoz ilyen emésztési mellékhatásokat, akár még várandósok is szedhetik. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Emóció, vagy a szinbiotikus fermentpatron?

Szia!

Köszi a választ!

Amit szedek az nem savlekötő, rosszul írtam, hanem gyomornedv ellenálló. Egy pár hétig tervezem a szedését nem szeretném sokáig. Iszok még gyógyteát is (orbáncfű, kamilla) Gyomorégést már nem érzek, gondolom a gyógyszer miatt, csak a nyelv és torok szárazság, ami kellemetlen. A haspuffadás is elmúlott.  Melyik terméket ajánlanád nekem inkább az emóciót, vagy a Szinbiotikus fermentpatront? 

Köszi!

Andi

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Fermentált készítmények változatosan

Érdemes az Emócióval kezdeni, mivel ez egy nagyon komplex készítmény, több síkon is hat. A későbbiekben pedig lehet váltogatni a bélflóra harmonizáló, fermentált termékeket.

Fontos lenne odafigyelni a táplálkozásra, életmódra is, illetve kolléganőim fenti tanácsait is érdemes lenne megfogadnod. Hosszú távú javulást akkor várhatunk, ha mi magunk is teszünk érte, ne pusztán a "csodaszerekre" hagyatkozzunk.

Javulást kívánunk!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Lúgos víz!

Sziasztok!

8-as ph-jú pí vizet iszom rendszeresen. Reggel mindig azzal kezdtem, hogy 2 pohár vizet éhgymorra megittam, utána fél órára reggeliztem. Most hallottam, h a lúgos vizet, 1 órával étkezés előtt és 2 órával étkezés után lehet csak fogyasztani, mert beleszól az emésztési folyamatokba. Rosszul tettem akkor eddig, h így ittam a vizet? Kevés a fél óra? Emésztési problémáim mindig is voltak, lehet h ezzel még többet ártottam?

Köszönöm a választ előre is!

Zsanett

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Megfelelő étkezés

Kedves Zsanett!

A lúgos vizek fogyasztását mi maximum csak kúraszerűen javasoljuk.

Azt valljuk, hogy nem lúgosítani (lúgos, víz, szódabikarbóna stb) kell, hanem - legfőképpen megfelelő étkezéssel - a sav-bázis egyensúly beállítására kell törekedni. Ezzel kapcsolatban olvasd kérlek el Anikó kolléganőm lejebbi hozzászólásait. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Nórcsy's picture

Fehérjepor

Sziasztok!

Szeretném én is megosztani a tapasztalatom, és tanácsot is kérni... Már egy dobozzal elfogyasztottam ebből a fehérjeporbúl, vaníliás izesítéssel és ezután vettem kendermag fehérjeport, de mindkettőnél sajnos elfogysztás után pár perccel, mindig elkezd fájni a hasam, és tompán a fejem, és úgy érzem mintha ólom lenne a gyomromban Vajon mitől van ez??

Természetesen évekkel ezelőtt én is próbáltam sima fehérjeport, és bizony borzasztó rosszul szoktam lenni, puffadás, hányás, hasfájás (sokkal erősebb mint a növényitől)...

Szeretnék maradni a növényi alapú fehérje forrásnál, de akkor mit javasolnátok?? Melyik készítményt? A bélflórámat rendszeresen karbantartom Emócióval, trópusi enzim koktélt is fogysztok... nincs is különösebb problémám. Viszont szeretnék kicsit izmosodni, eléggé vékonyka vagyok, ezért is vettem ezeket a fehérjeporokat...

Üdv.: Nórcsy

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Növényi fehérjepor - emésztési gondok

Szia Nórcsy!

Átmozgattam a kérdéseidet a fenti cikk alá.

Hát két dolog állahat szerintem a háttérben: vagy étel-intolerancia valamely összetevőre, vagy (fehérjebontó) enzim-defektus... Érdemes lenne utánajárnod ennek.

Ajánlom még elolvasásra Anikó egy korábbi válaszát, tanácsait.

Ha nem vagy jól tőle, nem kellene erőltetni a szedését, számtalan más növényi aminosav forrás is rendelkezére áll, ITT találod őket.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Gyomor fájdalom

Sziasztok!

Általában szenvedek puffadástól, nem tudom, hogy van-e valamilyen érzékenységem, de valószínű. Az utóbbi pár napban azonban a köldököm felett kicsit baloldalt erőteljes fájdalmat érzek. El is mentem vele orvoshoz, megvizsgált és annyit mondott hogy felír egy gyógyszert puffadás ellen és mellette diétázzak. Két napja szedem, idáig nem nagyon javult a helyzetem. Érdeklődni szeretnék, hogy milyen kúrát javasoltok és milyen étrendkiegészítőket, mellyel segíthetem az emésztésemet, a beleim tisztítását.

Segeítségetek köszönöm.

Nicole

Értékelés: Nincs

Gyomor problémák

Átmozgattam ide a hozzászólásodat, mert a webáruházban csak termékekkel kapcsolatosan tudunk segíteni, életmódbeli tanácsokat itt tudunk adni.

Kezdjük az elején!  Először is nagyon fontos a bionom táplálkozás. Figyelj oda az ételtársításokra is. Második lépésként el kellene végezni a teljes emésztőrendszert kipucoló és méregtelenítő kúrát

Figyeld magad, ami nem esik most jól, rosszul érzed magad tőle, azt ne edd!! Fontos, hogy nagyon jól, alaposan rágj meg minden egyes falatot, mert pl. a keményítő emésztése már a szájban megkezdődik. Ezen kívül a rágás hatására a többi emésztőenzim termelődése is beindul! De okozhat puffadást a laktózérzékenység vagy akár a glutén intolerancia is. Ezeket egy ideig kerülni kellene.

Már most nyugodtan elkezdheted az Emóció-t vagy akár a Supra Balance-t fogyasztani, mert egyrészt segíti a normál bélflóra helyreállítását, másrészt harmonizálja a mikroorganizmusok működését az egész szervezetben!

Még ezt ajánlom elolvasásra, de a belső keresőt használva is sok hasznos olvasói véleményre bukkanhatsz. Ha rövid időn belül nem lesz javulás, javaslom neked a további kivizsgálást.

Anikó

 

 

Értékelés: Nincs

Böfögés

Kedves Vali! 

Sok hasznos ismertetést olvastam, de mit tanácsolnál a régen tartó böfögésem megszüntetésére, ami mellkas szoritással jár, de az orvosi vizsgálatok nem jeleztek semmi konkrétat. Próbálok a táplálkozásra figyelni, stb...

Értékelés: Nincs

Böfögés oka

Van egyéb tüneted is? Puffadás, bélgázosodás? Teltségérzés a gyomorban? Volt valaha fekélyed, vagy az epével probléma? Milyen a táplálkozásod? Rendszeresen eszel? Van időd az étkezésre? Gondolok itt a rágásra, a sietségre. Egyébként a reflux is lehet okozója. Volt ezirányú kivizsgálás? Lelki oldalról megközelítve valamit nem tudsz megemészteni, "visszajön, kiböfögöd."

Anikó

Értékelés: Nincs

Megoldás keresés

Kedes Anikó! Köszönöm a körültekintő választ, de még keressük a megoldást. A kérdéseidre röviden: diétásan, rendszeresen eszem, kivizsgálásokon nincs talált ok, társul mellkas szoritással hátfájás és bél gázosodás néha, lelki okok fennállhatnak. Természetes megoldások még nem hoztak eredményt, ezért Acida szedését próbálom, enyhe javulással. Várom javaslataidat, Üdvözletel: Judit

Értékelés: Nincs

Savlekötő helyett...

Olvastad ezt az írást? Sok hasznos dolog van benne, és a végén ír a lehetőségekről is. Az egyik legfontosabb az emóció fogyasztása lenne. Viszont nem éhgyomorra ajánlott bevenni, és a napi adagot kétfelé kell osztani.

A táplálkozás terén odafigyelni az ételtársításra és a bionom étrendre. Sok folyadék fogyasztása elenngedhetetlen.

A stressz megoldása is fontos lenne, ajánlom neked a megértés táblázatát, vagy akár a moksa elixírt.

Jobbulást neked. Anikó

Értékelés: Nincs
Panki74's picture

Emésztés "sebessége"

Tudom, hogy a különböző táplálékcsoportok emésztése nem ugyanannyi időbe telik, most mégis elgondolkoztam azon, hogy vajon normális-e, ha az este 7-kor elfogyasztott cékla már reggel 5-kor távozott. Zabpelyhes sárgarépafasirt és zabpelyhes húsfasirt, hagymás barna rizzsel, volt még mellette a vacsorám.

Vajon elég ideig volt-e a kaja a szervezetemben ahhoz, hogy fel is szívódjon az, aminek fel kell...??? Vajon mindig ilyen hamar "végigszalad" rajtam minden? Hogy tudnám ezt figyelemmel kísérni? Vagy jó ez így?

(visszaolvastam magam....most megint kicsit rágörcsöltem erre, bocsánat, igyekszem lazulni...)

Értékelés: Nincs Átlag: 1.7 (3 votes)
epermami's picture

Túl gyors emésztés?

Szia Panki, én mem nagyon emlékszem "görcsös" hozzászólásaidra, mindig hasznos hozzáfűzni valóid vannak az oldalon olvasottakhoz...:)

A fenti cikkben ez áll:Ha egy étkezésen belül megfelelően összeválogatott ételeket fogyasztunk, azok gyorsan, 6-8 óra helyett 3 óra alatt megemésztődnek, hatékonyan felszívódnak, ami által energiaszintünk lényegesen nagyobb lesz.

Ennek fényében az, hogy 10 óra elteltével a céklanyomok visszaköszöntek a wc-ben, nem hiszem, hogy kórosan gyors emésztést sejtetnének, és félned kellene, hogy a tápanyagoknak nincs idejük hasznosulni...:)

Ha beindul a "para", mindig ülj le egy pár percre, végy egy pár mély levegőt és figyeld meg, hogy vagy! Ha figyelsz, nincs szükséged külső segítségre, magad is felismerheted tested és lelked állapotát! :)

Értékelés: Nincs
Panki74's picture

Köszönöm Epermami!

Látod, pedig végigolvastam a cikket, ezt a bekezdést (amit kifejezetten kerestem) mégsem láttam meg! (igaz, közben felvettem 3 telefont és számolok is ...)

A görcsösség nálam belül van. Valami befészkeli magát a fejembe, és nehezen szabadulok meg tőle. Még akkor is így van ez, ha ez egy apróság, erre utaltam, ezen dolgozok. És kifejezetten örülök, hogy az írásaimon ez nem jön le. Persze, először mindig kutakodok, utána olvasok és csak aztán kérdezek (szerencsétekre ). 

De akkor az emésztésem sebessége felől megnyugodhatok, köszi!

Értékelés: Nincs

segítség

Sziasztok!

Nem rég fedeztem fel ezt az oldalt, nagyon tetszik, minden egyszerűen van elmagyarázva és nagyon tetszenek a tippek is az egészségesebb táplálkozásért. Viszont nekem is lenne egy kérdésem, kb 4 hónapja kezdtem érezni egy szúró fájdalmat a jobb oldalamon, kb a gyomorszájjal egy vonalban, először azt hittem, hogy a kondi teremben picit megerőltettem magam és egy ideg becsipődött, aztán elkezdett jobban fájni, annyira, hogy esténként nem tudtam elaludni.

Elmentem orvoshoz, elküldtek ultra hangra, epekőre gyanakodtak, vagy hasi gyulladásra, az ultrahang után kiderült, hogy se epe  kövem, de hasi gyulladásom sincs, máj rendben. Na ettől kicsit megnyugodtam, aztán következőleg a gyomor tükrözés következett, ott is minden rendben volt, szövet mintát is vettek, minden normálnak tűnik, nincs fekélyem, nincs refluxom. Jippi, gondoltam magamban, de akkor mégis mi a baj? Miért is fáj a hasam?

Azt fontos megemlítsem, hogy 1 éve költöztem ki Amerikába, elég nehéz volt a változás, nagyon stresszes voltam a tavaly a költözés miatt, majd mikor ide jöttem, más okok miatt. Sokkal többet is ettem itt, zsírosat, fűszereset, persze, hogy mindent kipróbáltam, de mellette jártam kondi terembe is. Nem hányok, nincs szék rekedésem. Viszont sokat fogytam ez alatt az idő alatt, most teljesen elhagytam a kenyeret, itt borzasztó a kenyér és igyekszem a lisztes termékeket teljesen elhagyni, diétázom egy ideje, de lassan a diétás kajákjtól is fáj a jobb oldalam, a gyomor szájtól egész a köldökömig terjed ez a fájdalom. Valamint ha valami olyat eszek, ami szénhidrátban gazdag, akkor tele vagyok gázzal.

Már nagyon tanácstalan vagyok, vajon mitől lehet ez a fájdalom? Olvasva itt a cikkeket, hozzá szólásokat, reménykedem, hogy itt valaki tud valamit mondani, mert az orvos úgy néz ki, hogy nem tud mit kezdeni velem.

Előre is köszönöm a választ

Értékelés: Nincs

Szúró fájdalom

Szia! Lehet, hogy olyan emésztési zavar, aminek nincs szervi elváltozása! Ezt helyes étrenddel, lazítással lehet javítani!

Kérlek írd le az átlagos napi étkezésedet! Minden nap rendszeresen táplálkozol? Mennyi folyadékot iszol? Jól megrágod a falatokat? Stresszes vagy még mindig? Szedsz bármilyen kiegészítőt?

Értékelés: Nincs

étrend

Kedves Tünde!

Nagyon szépen köszönöm gyors válaszodat. Mióta írtam, kicsit böngésztem még ezt az oldalt és láttam egy cikket a teljes kiörlésű kenyérről. És erről jutott eszembe a kenyér. Az előző levelemben említettem, hogy itt Amerikában nagyon furcsa állagú a kenyér, viszont én kb fél évig ugyanazt a kenyeret ettem, lehetséges, hogy abban van valami amitől elkezdődtek ezek a szúró fájdalmak? Pár hónapja sokszor megesett velem, ha étterembe mentünk utána hasmenésem volt. Persze itt minden ételben sokkal több az ízfokozó, ezzel tisztában vagyok. Most azzal is próbálkozom, hogy használok egy webes applikációt, amibe minden nap bevezetem amit eszek és az kb kimutatja, hogy mennyi szénhidrátot, zsírt, cukrot, szódiumot és kalóriát viszek a testembe. A vízre nagyon oda figyelek pár hónapja, napi 4-6 bögre vizet iszom, kiegészítő tablettát nem szedek, amit megpróbáltam az a kókusz víz, ami úgy tűnik mintha picit csökkentené ezeket a fájdalmakat, de már az is lehet, hogy csak bebeszélem magamnak

Amit eszek: reggelente probiotikumos kefir, munkába párolt zöldséget viszek be és mellé párolt sós csirke, banán, joghurt ebédre: saláta, vagy csak kefir, rizses csirke, alma, makaróni párolt zöldséggel és párolt csirkébvel, vacsora: főtt krumpli, marha hús, banán, vagy alma.

Kenyeret tehát nem eszek, megpróbáltam a glutén mentes kekszeket is, mert már lisztre is gyanakodtam, habár ezt itthon házilag lehet butaság kísérletezni. Mióta használom az ételek lejegyzését észre vettem, hogy akkor amikor több szénhidrátot és szódiumot viszek a szervezetembe, akkor ez a fájdalom erősebb. Ilyen eset volt ez amikor a marha húst krumplival együtt ettem, amit itt náltaok is olvastam, hogy rossz párosítás, ezen változtattam is. Viszont az édességektől is erősebb a fájdalom, azokat is nehezen lehet lebontani. Lehet, hogy a gyomrom esetleg kínlódik ezeknek az ételeknek a lebontásával? És lehetséges, hogy azért kerültem ebbe a helyzetbe, mert túl sokáig nem válogattam jól össze az ételeket?

Még egyszer köszönöm válaszod!

Értékelés: Nincs

Saját tapasztalat

Szia

Saját tapasztalat alapján feltennék pár költői kérdést, amin elindulhatsz másfelé, mint emésztési probléma.

Köldök táji fájdalom - nincs köldök sérved? Az is a köldök környéke, ami szúrós fűjdalom és kisugárzik egyik (pl: jobb) irányba.

Köldök és jobb oldali fájás - vakbél? bár gondolom ezt már nézték ... AZONBAN a kisfiamnak a tejérzékenység egyik tünete volt ez a köldök táji fájdalom (továbbá kiütések, ébredés utáni furcsa szájszag...).Mióta nem eszik tejterméket, azóta nem fáj a hasa.

Köldök és gyomortáji fájdalom - én elhagynám a kefirt és a joghurtot 2-3 hétig, hogy akkor is fáj-e. Ugyanis azt nem mondják, hogy vannak, akiknek a minden napos joghurt és a kefír után hasfájás, vagy puffadás vagy  görcsös hasmenése van. Több (!!!) olyen embert is ismerek, akiknek a tejtermékektől semmi baja, csak a joghurt/kefír párossal, és azzal is csak akkor, ha mindennap ették! Pár éve volt egy ivójoghurt reklám, na akkor több ismerősöm került belgyógyászatra hasonló tünetekkel.

Nekem 10 éve volt egy kiküldetésem, és nem rajtam álló okokból 3 hónapig McDonaldos kaján kellett élnem, nagyon durva ételallergiám lett tőle, ami szerencsére elmúlt az évek alatt. Lehet, hogy a rossz kenyértől te is érzékeny lettél valamire, ami elmúlna, ha kiderülne, hogy mi az (gasztroenteorólógus), el tudnál kerülni.

Sajnálom és átérzem a helyzeted, remélem hamarosan kiderül, mi a baj.

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (1 szavazat)

Egeszseges etelek Amerikaban

Szia, csak roviden irok mert nincs ekezet a gepemen :) En is Amerikaban elek, nem tudom te melyik varosban vagy, de ha van a kozeledben Wholefoods, Mothers vagy Trader Joe's, akkor ezekben mindent megtalalsz ami az egeszseges etkezeshez kell. Sok helyen pl. New York allamban mar helyi aruhazak is vannak amelyek csak egeszseges eteleket arusitanak (es ilyen a legtobb Coop uzlet is).  En teljes mertekben kovetem a bionom etkezest, es itt a boseg zavaraban szenvedek, vissza kell fognom magam hogy ne koltsem minden penzem a jobbnal jobb etelekre :)  Persze a tarsitasra meg mas szabalyokra oda kell figyelni, de az alapanyagokra itt az USA-ban nem lehet panasz!

Értékelés: Nincs

Táplálkozás Amerikában

Épp a minap olvastam, hogy egy amerikai egészségmagazin megkérdezett nyolc olyan embert, aki az élelmiszeriparban dolgozik és rálát arra, hogy az agrárcégek abban az iparágban hogyan „készítik” az ételeket, hogy ők mit nem lennének hajlandók megenni. Pl. minden, ami nem bio (ugyanis agyonra permeteznek mindent) hormonkezelt tehenektől származó tej; tápos marha húsa; paradicsomkonzerv. Ezzel csak azt akarom írni, hogy, azok az élelmiszernek nevezett valamik (mert ételnek nem nevezném), amiket a boltokban lehet kapni, sajnos nemigen tesznek jót az egészségnek. 

Szerintem reggelire próbáld ki Kolláthot, vagy a kásákat. A munkába vihetsz magaddal zöld turmixot. Az állati fehérjéket csökkenteni kellene. 

 

 • Gyümölcsöt csak magában vagy zöld levéllel  együnk. 
 • Zöldségeket tilos gyümölcsökkel együtt fogyasztani.
 • Gabonaféléket ne fogyasszunk gyümölcsökkel és burgonyával.
 • Hüvelyesek nem fogyaszthatók gyümölcsökkel, és burgonyával.
 • Burgonya nem illik össze a gyümölcsökkel, hüvelyesekkel.

A komplettálás elvével teljes értékű fehérjét (valamennyi esszenciális aminosavat) biztosítunk a szervezetnek. Helyes párosítás például: hüvelyesek gabonával, gabona zöldségekkel, gabona napraforgómaggal, búza hajdinával. A köles önmagában tartalmazza az összes esszenciális aminosavat.

Szerintem nyugodtan kísérlezett otthon gluténmentes keksz sütésével. Én próbáltam ezeket, és nagyon finomak:

http://eletmodszer.com/boszorkanykonyha/glutenmentes-fuszeres-keksz.html

http://eletmodszer.com/boszorkanykonyha/glutenmentes-kakaos-keksz-hazilag.html

Kenyér helyett készíthetsz sós vagy édes gofrikat. Mindenképp törekedj JÓ minőségű alapanyag beszerzésére, és abból te készíts magadnak tápláló ételt.

Fontos az alapos rágás, és mint írtad, a helytelen ételkombinációk is okozhatnak problémákat. Kerüljük a szénsavas italokat, és a napi víz fogyasztás legalább 1,5-2 liter legyen meg. Az erjedés elkerülését segíthetjük erjedésgátló fűszerekkel: fahéj és szegfűszeg (gyümölcsökhöz), kömény (burgonyához), édeskömény, ánizs és piros paprika (gabonafélékhez). Az élelmiszer-adalékok is fokozhatják a gázképződést. Édesítésre szerezz be egy stevia növényt, és abból csípj le - levélkét. Figyelj oda a só fogyasztására is. A bolti ételek többnyire több sót tartalmaznak a szükségesnél.

A bélflórádat mindenképp támogatni kellene, pl. az emócióval.

Ezt érdemes elolvasni:

http://eletmodszer.com/hirek/a_termeszetes_eletmodnak_megfelelo_taplalkozas_12_aranyszabalya

És végül a stressz:, felhalmozódott lelki problémák nagyban hozzájárulhatnak az emésztési gondokhoz.

Anikó

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

kismama

Második gyermekemet várva elég sok emésztési problémval küszködök, két orvosnál is voltam, sajnos nem kaptam használható segítséget... A problémáim azonban rendesen kínoznak sajnos, étkezések után sokszor hangos bélkorgás, alkalmanként hasmenés, kellemetlen szájíz, rossz közérzet. Emellett vér, ill.vizeletvizsgálatnál kimutattak sarjadzó gombát a vizeletemben-úgy tudom ez a candida :( , ezek mellett semmiféle tejterméket-gondolok itt pl natur joghurtra-nem tudok fogyasztani, mert rosszul vagyok tőle. Érdeklődnék, hogy ilyen problémákra ez a készítmény (fermentpatron) tud e segíteni, illetve várandósan fogyaszthatom-e? Válaszukat előre is köszönöm!

Értékelés: Nincs

kismama emésztése

Babavárás alatt is elkezdheted (sőt ajánlott) a táplálkozás reformját! Erről nagyon sokat olvashatsz a fenti cikkben, de kérlek használd a fenti belső keresőt is! A legfontosabb a candida elszaporodása miatt a cukor, finomliszt teljes kiiktatása!!!

A fermentpatront nyugodtan bevetheted, de emellett az Emóció, Méz almarosttal (sima!!!) is jót tenne! Nagyon boldog babavárást!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

kismama

Köszönöm szépen a segítséget. Amikor kiderült a candida rögtön elkezdtem gondolkodni a finomitott, illetve élesztős élelmiszerek kihagyásán, és próbálom teljesen elhagyni az étrendemből.

A fermentpatront megrendeltem, az lenne a kérdésem, hogy reszelt almába is lehet e tenni, és ha igen, mekkora mennyiségbe mennyit tegyek? Vagy esetleg jobb a facsart gyümölcslé? és abból egy litert facsarjak, vagy lehet vízzel higítani? :)

Az emócióval kapcsolatban kérdezném még, hogy mekkora kiszerelésben áruljátok?

Próblom az étkezésemet is megreformlálni, több kevesebb sikerrel, de biztosan kell idő az átállásra, főleg az ötletgyűjtésre-hogy mit főzzek-, és a család többi tagjának beolvasztásra is :))

ha candidás vagyok attól még ehetem a mézet almarosttal? ajánlottátok, de úgy tudom, hogy a méz az tiltott listán van candida diéta alatt... (a lemaradt utolsó bekezdést átszerkesztettem ide, utólagos engedelmeddel, hogy egy helyen legyen. Niki)

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Hemzsu-nak válaszolk

A fermentpatront gyümölcslébe tedd, vízzel hígíthatod. Akár kisebb adagot is készíthetsz egy alkalommal, természetesen ez esetben arányosan csökkenteni kell a fermentpatron mennyiségét.

Az EMóció egy literes kiszerelésben kapható.

Candida diéta alatt fogyasztható a mézes almarost. A fermentált élelmiszereket - ilyen pl. a mézes almarost is - candida és méregtelenítő diéta alatt is fogyaszthatóak. Hogy miért?, kérlek, olvasd el Vali részletes hozzászólását.

Értékelés: Nincs

kismama

Nagyon köszönöm a sok-sok hasznos információt!

szép napot Nektek! :)

Zsuzsi

Értékelés: Nincs

Puffadás

Nagyon nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra. Nagyon hosszú idő óta puffadok . De nem csak ez a problémám. Folyamatosan fáradt vagyok pedig már alig eszem valamit. Nem tudok fogyni és ahasam csak nő. Tényleg amorf módon hízok  és ha fogyok a hasam akkor is marad. Folyton olyan mintha a gyomorszájam környékén nyomna valami.

Sokat köhögök is és  mintha kaparna viszketne a nyelőcsövem. Amikor jobban puffadok akkor olyan érzésem van mintha az egész testem fuvódna mint a lufi. Egy ideje nem eszem kenyeret nem iszom tejet és cukrot sem eszem. Mégsem változik semmi. Ami még nagyon fontos rettenetesen büdös /széklet/szagú néha a szám. Ha valaki tud segítsen ......Köszi 

Értékelés: Nincs

Puffadás oka és megoldása

Kedves Gabyka! Szeretettel köszöntelek! Lenne pár kérdésem: hogyan táplálkozol? Ne azt írd le mit nem eszel, hanem hogyan néz ki egy átlagos napod? Mennyi folyadékot fogyasztasz? Mikor szedtél utoljára antibiotikumot? Stresszes-e az életed, ha igen hogyan kezeled?

Ha picit olvasgatsz az oldalon rájössz, hogy szinte mindenkinek hasonló problémái vannak az életmódváltás előtt. Kérlek picit nézz bele az alattunk lévő hozzászólásokba, valamint használd a bal felső sarokban lévő belső keresőnket.

Értékelés: Nincs

puffadás

Sziasztok!

Pár hete olvasgatlak benneteket és nekem is tanácsra lenne szükségem.enésem nincs.

37 éves 2 gyerekes anyuka vagyok és  puffadással küzdök már május óta. Sokat fáj a hasam és laza a székletem is, bár hasmenésem szerencsére nincs. Az előzményekről annyit, hogy 12 éve refluxos vagyok, amire savlekötőt szedek. Sajnos hosszabb távon nem tudom elhagyni a gyógyszert, pedig sokszor próbáltam. Eddig nem okozott mellékhatást a gyógyszer, de most valami nagyon nem stimmel az emésztésemmel. Persze voltam gasztroenterológusnál még júliusban, aki megnyugtatott, hogy komolyabb baj nincs, (colitis és társaitól rettegtem), de olyan tanáccsal nem tudott ellátni, ami a panaszaimat megszüntette volna. Ezért kezdtem el keresgélni, és így találtam rátok.

Nagyjából már sejtem, hogy az összes bajom okozója a táplálkozásból, illetve a savlekötő káros hatásaiból fakad. Kevesebb sav, tökéletlen emésztés.

Csináltattam egy étel intolerancia tesztet, ami kimutatta, hogy a búza, tej, tojás nem igazán jó nekem. El is kezdtem diétázni, de semmi nem változott hetek múltán sem. Persze most már tudom, hogy neetlen emésztésm csak ezeket az ételeket kellett volna elhagynom, hanem pl a húst is, meg a feldolgozott mű kajákat is.

Lehet, hogy csak én vagyok ilyen problémás, de nem igazán tudom, hogy milyen ételeket egyek. Eddig az étkezésem 90%-át a búza, hús, tej stb tette ki.

A zöldségeket sajnos nem igazán szeretem, a gyümölcsök nagy részétől, pedig nagyon sok savam lesz.

Írtátok itt az oldalon valakinek, hogy szedjem enzim tablettát, de nem tudom, hogy milyet és, hogy hol lehetne beszerzni. Az Emóciót már megrendeltem és jelenleg a Protexin probiotikumot szedem már hónapok óta, de nem igazán használ. Nem tudom, hogy ez jó-e, vagy valami más kellene helyette?

A Huminiqum nevű terméket érdemes lenne megrendelni?

Egyébként 1 hónappal ezelőtt valamilyen rejtélyes okból kifolyólag csökkentek, majdnem teljesen meg is szüntek a tünetek, de most újból kezdődött.

Kérlek segítsetek, hogy mit tehetnék, hogy elmúljanak a tünetek.

Egyébként nem is a tünetek a legborzasztóbbak, hanem a félelem, hogy esetleg kialakulhat valami komolyabb bélbetegség. Sajnos nagyon egészség szorongós vagyok.

Köszönöm,

Anikó

 

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

Puffadás

Kedves Anikó! Szeretettel köszöntelek!

Nagyon sok embernek komoly problémát okoz a puffadás. Az első oka: helytelen táplálkozás, ebből adódik a nem megfelelő bélflóra, túlterhelt emésztőrendszer, enzimtermelődés felborulása. Második ok: lelki problémák felhalmozódása, kezeletlen stressz. A tünetek elnyomására kezdődnek a gyógyszerszedések és kialakul az ördögi kör.

Megoldás: alább olvashatod Laci és többek tanácsait. Szép fokozatosan kellene áttérned az egészséges ételek fogyasztására. Mindenképpen ajánlatos lenne segítő kiegészítőket használni: Emóció, Méz almarosttal, New Chapter Probiotic All Flora, Emésztést segítő enzimek.

Azt vedd figyelembe, hogy nem egyik napról a másikra alakult ki a rossz emésztés, így idő kell, mire helyreáll! Fokozatosság, türelem szükséges.

Ne aggódj, még időben eszméltél a változás szükségességére, így hidd el rendbe fogsz jönni!Az oldal fennállása óta több ezer embernek sikerült kisebb-nagyobb bajoktól megszabadulni. Csak a saját példánk: férjemnek gyomor- és nyombélfekélye volt, piros és hámló volt az arca sok ételtől. Gyógyszert szedett. Mindez már 3 - 4 éve a múlté! Neked is sok sikert és jobb egészséget kívánok!

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 votes)

puffadás

Kedves Tünde!

Köszönöm szépen a gyors választ.

Azt hiszem itt az életmódváltás ideje. Nagyon remélem, hogy meg tudok szabadulni a rossz étkezési szokásoktól és a férjedhez hasonlóan én is rendbe jövök.

Szép napot!

Anikó

 

 

 

Értékelés: Nincs

PUFFADÁS

Kedves Vali!

Sűrgősen szükségem lenne tanácsodra.

22 éves férfi vagyok. Még suliba járok és reggelente és szinte egész nap nagyon puffadok, pedig nem eszem puffasztó ételeket. Próbáltam már ESPUMISANt, METEOSPAZMYLt, de nem váltak be. ibs-re gyanakodtam, ezért szedtem DICETELT is, de nem javul egyáltalán, iskolában is nagyon hangosan mortyog a gyomrom a sok "széltől" és nagyon kellemetlen tud lenni. Ha pedig nem vagyok felpuffadva akkor megy a hasam, így váltakozik egyik nap ez másik nap a másik, valami nagyon nincs rendben a gyomrommal. Nagyon ritkán nem hangoskodik, de csak akkor ha nem reggelizem, de az se jó. Valami természetes gyógymód nincs erre?

Válaszát előre is köszönöm.

Értékelés: Nincs Átlag: 2 (1 szavazat)
swarley's picture

puffadás és egyéb dolgok

Szia!

Nekem is voltak hasonló tüneteim, amikor koliban laktam (semmi főzési lehetőség stb.), puffadtam és székrekedésem is gyakran volt korábban, de rátaláltam erre az oldalra, és elkezdtem enni a Kollath reggelit, mert olvastam, hogy az rendbeteszi az emésztést. Láss csodát: 1 hónapig minden reggel azt ettem és meggyógyultam!

Csak olyankor puffadok néha, ha valami "hagyományos  ételt" (jó magyar szokás szerint húst krumplival nagy mennyiségben) eszem, bár ez csak vendégségben fordul elő.

swarley

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

Puffadás

Gyógyszerek elfelejt, szart sem érnek, BL55-cukor-tej trió elfelejt, tisztítókúra, léböjt, pancsolt ételek továbbra is elfelejt, állati fehérje 12% alá, Emóció szedése, viszlát emésztési panaszok, csuhajja!! 

Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (4 votes)
Varga Nikoletta's picture

Laci velős

hozzászólása...

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Varga Nikoletta's picture

Puffadás

nem kizárólag puffasztó ételektől lehet - pontosítanék: bizonyos ételek és kombinációi puffaszthatnak, ha nem megfelelő a bélflóra állapota, de sosem magával az Étellel - kivéve a finomított és adaléganyagokkal dúsított ételek - van baj.

Hogy táplálkozol?

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 3.5 (2 votes)

Nem is tudom, pl reggelente

Nem is tudom, pl reggelente egy szelet kenyér párizsival, délben rendes főtt kaja. Vacsira is egy kifli vagy kenyér, nem gondolnám, hogy olyan puffasztó ételeket ennék, de rengetegszer van, hogy felfúvódok. Próbáltam azt is, hogy nem reggelizek, de az sem vált be, akkor talán még jobban előjönnek ezek a dolgok.

Próbálok már egy hónapja tornázni is, hátha a mozgáshiánya a gond, de akkor meg megy a hasam, már teljesen rosszul vagyok mikor suliba megyek, hogy megint elkezdi a hasam a "mozgolódást".

Mit értesz azon, hogy nem megfelelő a bélflóra állapota? Ezt mivel lehet helyrehozni?

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

FELHÍVÁS! SEGÍTSÜNK EGYÜTT!

Kedves Régi-Gyakorlott Antalvalis-Bionom szemléletű Olvasóink segítségét kérném - és közben kiderül számomra, hogy van-e értelme annak, amit csinálunk, vajon az információáramlás megfelelően működik-e, sikerül-e a tudást továbbadni... 

Mit tanácsolnátok Sgerry-nek, hogy megszűnjön puffadása? Milyen táplálkozási (nem ér "valyuch"-stílusban!:)), életmódbeli és lelki tanáccsal látnátok el, hogy jobban legyen?

Örülnék, ha minél többen írnátok, szedjük össze közösen!

Niki

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

gluténérzékenység?

Nekem rögtön az jutott eszembe, hogy érdemes lenne pár hétre teljesen kiiktatni a glutént Sgerry étrendjéből. A tünetek alapján simán lehet gluténintolerancia.

Értékelés: Nincs

Tanács, "valyuch" stílus mentesen ;-)

Szia sgerry!

Először is:
Drága Niki, igazad van, a stílus hagyott maga után néminemű kívánnivalót, és még csak fair sem volt, hiszen annak idején én sem így kaptam segítéget Tőletek.
Mentségem nincs, csak nagyon siettem, ezért voltak a kurta szavak, sorok.
sgerry, bocs , most kicsit kibontom azt, ami be volt csomagolva néhány szóban, a stílusomat most otthagytam a konyhában, tehát...

Elsősorban:
Amiket nem kéne enni:

- finomított ételek, tartósítószeres, emulgálószeres, ízfokozós, színezékes, gyorsérlelésű vackokat, felvágottakat(párizsi! pfujöööeee)
- finomított cukrot, mert:
http://eletmodszer.com/hirek/cukor-stevia-mez-kristalycukor-fruktoz.html
http://eletmodszer.com/hirek/szabadon-garazdalkodik-a-cukor.html/?utm_source=av-hirlevel&utm_medium=email&utm_campaign=hirlevel-12.04.04&evp=20814
http://eletmodszer.com/hirek/a_cukor_taplalja_a_daganatot
http://eletmodszer.com/hirek/cukor_fuggoseg

- tejtermékeket, mert (bár néha azért egy-egy kefír belefér):
http://eletmodszer.com/mo_mergezo_italunk_a_tej
http://eletmodszer.com/mo_napfenyes_tej
http://eletmodszer.com/mo_napfenyes_tej#comment-41361
http://eletmodszer.com/hirek/egeszseges-e-joghurt.html#comment-46269
http://eletmodszer.com/boszorkanykonyha/karfiol-pastetom.html#comment-63472
http://eletmodszer.com/hirek/tej-sajt-gyumolcsjoghurt-hatasa-a-szervezetunkre.html

- fehérlisztet, mert:
http://eletmodszer.com/hirek/liszt_kisokos_melyiket_valasszam#comment-61848
http://eletmodszer.com/comment/62073/feher-liszttel-az-baj-hogy

Helyette:

- finomított vacak ételek helyett nyers, vagy "élő" ételek
- ez alatt persze nem azt kell érteni, hogy egy büdös nagy pofont lekeverünk az udvaron rohangáló csirkének, és hirtelen megesszük, amíg mozog. Inkább azt jelenti, hogy feldolgozatlan: tehát pl. a céklának nagyon sok jó hatása van az emberi szervezetre, ezért a fogyasztása nyersen egészséges, szemben a granulált változatával, ami talán(?) nem rossz(?), de hogy messze nem olyan jó, az tuti
- finomított cukor helyett xilit ( ezzel is óvatosan, mert már ez sem az, aminek látszik, és hosszú távon, vagy nagy mennyiségben ez is gáz ), de inkább méz
- tehéntej helyett gabonatej, például rizstej, bionom.hu -n kapható
- fehérliszt helyett teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt, vagy rozsliszt
- kenyér (teljes kiőrlésű rozs, vagy élesztő nélküli, de semmiképpen sem BL55 -ös vacak)
- Kolláth reggeli: http://eletmodszer.com/hirek/kollath-reggeli-elonye.html

aztán

- Zöldturmix:
http://eletmodszer.com/elso-lepeseim-az-egeszseges-taplalkozas-utvesztojeben-zold-hullam-sodor-1-resz.html
http://eletmodszer.com/hirek/az-igazsag-feherjekrol.html
- Ételtársításra figyelni:
http://eletmodszer.com/comment/62045/vicus-es-az-eteltarsitasok
- Idény szerinti zöldségek, gyümölcsök
- Figyelni a fehérjék(növényi), szénhidrátok(gluténmentes!), minimális cukrok(banán, szőlő, aszalt gyümölcsök) bevitelére
- Próbálj nem mikrózni, mert:
http://eletmodszer.com/hirek/miert_nem_eszem_a_mikrozott_etelrol
http://eletmodszer.com/hirek/sokkolo-okok-arra-hogy-elhajitsuk-mikrosutonket.html
- Elegendő gyümölcs, de inkább zöldség, dió, mogyoró, mandula, stb., stb...


És hogy "honnan jöttem":
- Allergia, orrfolyás, szem-szájpadlás-torokviszketés, ömlő könnyek, vérvörös szemek, rossz állapotú tüdő (100 méter futás után fulldoklás)
- Puffadás
- Nyombélfekély
- Frontérzékenység
- (Niki, fogd be a füled, vagyis a szemed)Napi háromszori húsos ételek fogyasztása (úristen...), (kinyithatod )
- Izületi fájdalmak
- Rossz közérzet
- Bizonyos ételektől, főleg zöldségektől(hagyma pláne!) hányinger, rosszullétek
Mindezen tüneteket ezúton szeretném megköszönni a sok húsnak, a rengeteg fehérlisztes kenyérnek, a napi 1-2 liter tejnek, és a sok somlóinak. Lacika leül, elégtelen...

Hol tartok most:
- Allergia nyomokban, néha folyik az orrom, kétszer-háromszor egy héten kb. 10-20 percet, más tünet nincs, jövőre még ennyi sem lesz
- Puffadás köszöni szépen, még megmaradt, de csak ha húst eszem
- Nyombélfekély elmúlt, köszönöm Hölgyeim, köszönöm Emóció
- Frontérzékenység nincs
- Hetente-kéthetente egyszer eszem húst, nyers ételeken, zöldségeken/gyümölcsökön/magvakon élek, és nem hiányoznak sem a sütik, sem a hús. Eleinte persze nem volt ez így...
- Izületi fájdalmak nincsenek
- A közérzetem? Hehe, egy hegyet is fel tudnék emelni!!! 
- Semmilyen ételtől nem vagyok rosszul, és hosszú évtizedek után csúszik a kedvencem is: a hagyma... :-) Még du. is, pedig ennek régebben róka lett volna a vége...

Persze több évtized szemetelését nem lehet gyógyítani néhány nap alatt, tehát türelem...
Mindezt azért írtam le, hogy lásd, nincs veszve semmi.

Nnnna, és most a konkrétum:
A puffadás (ezt olvasd el: http://eletmodszer.com/hirek/puffadas-savtultenges-gyomorrontas-gyomorpanaszok-gyogynovenyekl.html), legalábbis amennyire én tudom két dologtól lehet: bélgáz, vagy túl sok a beleidben a felhalmozódott sz... ööö izé, salakanyag (látod, Niki, fejlődök! :-))
A bélgáz a rossz emésztés, vagy a helytelen táplálkozás tünete:
- Ha nincs rendben a bélflórád, puffadsz
- Ha eszel húst, mondjuk marhát, és utána eszel gyümölcsöt, akkor a következő történik a beleidben (ételtársítás, link fent!):
- A marhahús emésztési ideje 72 óra
- A gyümölcsé ennek töredéke
- A gyümölcs menne a kjárat felé, de nem tud, mert útját állja a hús, ami előtte cammog a bélrendszerben
- A gyümölcs elkezd rothadni, toxinok szabadulnak fel, és persze gázok, és puffadsz

Felhalmozódás:
- Ha eszel marhahúst (72 óra), másnap megint eszel marhahúst (72 óra), aztán megint, majd megint, akkor felhalmozódik a salakanyag, nem képes ennyi idő alatt kiürülni, mint amennyi idő alatt jön a következő adag.
Itt segít a böjt, de ezzel is óvatosan, ennek is megvannak a maga veszélyei, fel kell rá készíteni a szervezetet, de ez a méregtelenítésnél részletesen le van írva.

Aztán: ha túl sok BL55 -ös lisztből készült kenyeret eszel, az mind le fog rakódni a beleid falára, ahol nem ennek a kulimásznak kellene lennie, hanem a bélbaktériumaidnak. Ezek a bacik adják az immunrendszered jelentős, intelligens részét. Ha ezt meghülyíted a sok BL55 -tel, előbb-utóbb jó eséllyel pályázhatsz vmi autoimmun betegségre, allergiára, miegymásra:
http://naturahirek.hu/gluten-a-rejtett-gyilkos/
A BL55 -ös liszt egy olyan búzának az őrleménye, amit különböző eljárások sokaságával megfosztanak a héjától, ezért ez gyakorlatilag majdhogynem színtiszta emészthetetlen glutén. Én elhagynám...
Mellesleg megjegyezném, hogy a pékárúk 95% -a ebből a lisztből készül, és a maradék 5% -ban is benne figyel bizonyos arányban... 

Nagyvonalakban ennyi, erről még lehetne írni sokat, de elfogyott az időm, és szerintem kezdetben ennyi is elég lesz Neked.


Üdv,
Lac

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)
vaskalapos's picture

Mibol gondolod?

"- A marhahús emésztési ideje 72 óra
- A gyümölcsé ennek töredéke
- A gyümölcs menne a kjárat felé, de nem tud, mert útját állja a hús, ami előtte cammog a bélrendszerben"

Nagyon erdekes, mire alapozod ezt az elgondolast?  Azert kerdezem, mert erosen ketelkedek benne, hogy igy lenne.

"ha túl sok BL55 -ös lisztből készült kenyeret eszel, az mind le fog rakódni a beleid falára"

Ez is erdekes, miert gondolod, hogy igy lenne? Azert kerdezem, mert erosen ketelkedek benne, hogy igy lenne.

"BL55 -ös liszt egy olyan búzának az őrleménye, amit különböző eljárások sokaságával megfosztanak a héjától, ezért ez gyakorlatilag majdhogynem színtiszta emészthetetlen glutén."

1. a gluten (siker) emesztheto, az egy feherje, aki nem allergias, vagy erzekeny ra, annak kivalo ertekes taplalek. A gyomorban a pepszin nevu enzim kezdi emeszteni,a  vekonybelben a tripszin es tarsai folytatjak az emeszteset.

2. a BL555 liszt fo alkotoja (tobb mint 70%) kemenyito, nem feherje... a finomlisztben tobba  kemenyito, a kenyerlisztben es a teljes kiorlesu talalsz relative tobb feherjet.


Értékelés: Nincs

További matatás, kicsit megkésve...

Szia!

Bocs, hogy ilyen későn válaszolok. Tehát, amit írtam, azt mind innen tanultam, Valitól, Nikitől, Tündétől, plusz jó részét meg is tapasztaltam. Én úgy működöm, hogy ha vmi új információ kerül a birtokomba, csak egy kicsit nézek utána máshol, mert belefáradtam a sok fals információba, és szakmai háttér nélkül egyáltalán nem tudom eldönteni, hogy melyik infó helyes, illetve, hogy melyik nem. A puding próbája az evés, nyilván ésszerű határok között (tehát ha Vali azt a tanácsot adta volna, hogy fingjam ki magamból szeleket, amik miatt esetleg puffadok, nem álltam volna neki kigyomlálni az ózont), vagyis lássuk szépen sorjában, miket próbáltam ki, és miket tapasztaltam:
#1: "Marhahús emésztési ideje 72 óra, gyümölcsé ennek töredéke..."...
Kipróbálva: Nekem elég gyors az emésztésem, szerintem 72 óráig egy kompletten összeszerelt tank sem maradna bent a beleimben, így a marhahús sem. Kipróbáltam marhahús+céklával, kipróbáltam marhahús+kukoricával, másfél+két nap kellett a végeredményhez, majd kipróbáltam marhahús+gyümölccsel is, az idő nagyjából ugyanennyi volt, viszont a végeredményig eléggé fel voltam puffadva, és néha nyilalt a hasam itt-ott, és a nyilalások, puffadás is nehezen szűnt meg, kellett még egy nap. Háromszor próbáltam ki, más húsokkal (sertés, csirke, nyúl), a helyzet ugyanaz, csak nyilván az idő lett rövidebb (nyúllal volt a legrövidebb, és ezzel volt a legkisebb a puffadás)... Nem kísérleteztem tovább, elhittem
#2: "ha túl sok BL55 -ös lisztből készült kenyeret eszel, az mind le fog rakódni a beleid falára..."...
Kipróbálva: Három-négy napon keresztül BL55 -ből készült kenyeret ettem reggelire és vacsorára, a negyedik nap végére fel voltam puffadva, közérzetem finoman szólva is [email protected] volt, és a napi 2-3 liter víz ellenére olyan kemény volt a székletem, hogy attól féltem, a nagy dolgok érkezésénél (egy kis vicces túlzással) darabokra törik a wc... :-| Számomra ezek után elég elfogadhatónak tűnik, hogy lerakódik a belek falára, mert kb. egy hét kellett ahhoz, hogy ne puffadjak, és rendbe jöjjön az emésztésem, és mivel ez idő alatt folyamatosan ettem, az ki is jött a túlvégen, tehát nem dugult el, csak lerakódott, nehezen ürült. A BL112 -ből, TBL-300 -ból, az RL-125 -ből, illetve az RL-190 -ből készült kenyér ugyanebben az időintervallumban és ugyanezekben a napszakokban történt fogyasztása nem okozott emésztési problémát. A kenyereket minden esetben ugyanazzal a márkájú vajjal kentem meg, és nemcsak a vaj mennyiségére figyeltem, hanem a kenyér mennyiségére is. Nem mértem, nem vagyok egy precíz kőagy-őrnagy, csak úgy szemre, de a teljes kiőrlésű kenyérnél kicsit küzdöttem a mennyiségazonossággal, mert az nagyon laktató.

Nekem ez az állati fehérje fogyasztás a vesszőparipám. Valiék szerint 12% alá kellene szorítani a fogyasztásukat, de ennél a szintnél nálam vmi nem úgy működik, mint gyakoribb húsevés esetében.
Az elmúlt jó néhány hétben hetente/kéthetente ettem húst. Megy az edzés rendesen, közérzet, egészségérzet, erő, vitalitás csillagos 5 -ös, de vmi nem oké (ez a "nem tudom mi nem stimmel, de vmi nem stimmel" típusú érzés). Ha elérek a húsnaphoz, utána megint szép és jó, egészen 4-5 napig, úgyhogy most visszatértem erre a szintre, jelenleg 4-5 naponta eszek húst, meglátjuk... Azt is hozzá kell még tennem, hogy míg más emberek(kollégáim, ismerőseim) a hús elfogyasztása után belassulnak, én ilyenkor kapok erőre, nyoma sincs semmilyen "emésztés miatt lefáradt szervezetnek", a vicces az, hogy ennek ellenére nem hiányzik. Tulajdonképpen ezért sem érzem indokoltnak az én esetemben a ritka húsfogyasztást, ugyanakkor elgondolkodtató a Kína Tanulmány is. Szóval valószínűleg ez a fajta tanácstalanség fogja vezérelni az életem hátralevő részét, hiszen annyi helyről kapunk ellentétes információkat... Ezért IS döntöttem úgy, hogy nem fárasztom magamat a túlzott utánaolvasással, ha magamévá tudom tenni az információt, akkor feldolgozom (kipróbálom), és ha működik, alkalmazom.

Láttam, a Szkeptikus Fórum -on is van egy Vaskalapos... Ha Te vagy az, örülök, hogy van itt az antalvali.com -on vki, aki ugyan más (vagy részben más) nézeteket vall, de lehet vele értelmesen eszmét cserélni.
Részrehajlás nélkül tanulni csak így lehet...


Üdv,
Lac

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
vaskalapos's picture

12% alá kellene szorítani

" Valiék szerint 12% alá kellene szorítani a fogyasztásukat..."  ha jol olvasom, ezt te ugy ertelmezed, hogy nagyjabol tiznaponta egyszere kene hust is enni.

En ugy gondolom, hogy ezt ugy kene ertelmezd, hogy ha megnezed, hogy egy nap mi mindent eszel, ennek csak 12%-a legyen hus.
Ha minden nap mondjuk egy kilogramm etelt fogyasztasz, akkor  aznap legfeljebb 12 dkg hus legyen benne. Nyugodtan egyel minden nap hus, csak ne sokat.

Ugye igy gondoljatok ti is? 

Vali kiserletet en is elvegeztem, nem talaltam kulonbseget a megjelenesi idokben. Akkor mar ketten vagyunk akik eseten ez nem igy mukodik, nem lassul a belmukodes a hus+szenhidrat hatasara.

A puffadas es a lerakodas meg szerintem ket kulon dolog.
En egy honap alatt altalaban par szelet kenyernel tobbet nem eszek meg, neha annyit sem. Viszont ha a szombati piacon elcsabulok es veszek egy vekni meleg, meg olvadt sajttal toltott kalacs-kenyeret, amit morzsolt csipospaprika fuszerez, akkor a felet ott helyben megeszem, es estere biztosan nem marad belole egy falat sem.
Nem rakodik le. 

Értékelés: Nincs

BL55

Nekem vmiért a heti bontás volt az egyértelműbb, pláne, hogy így van ideje kiürülni, de ez a napi bontás jobban hangzik, ha kicsit nyugisabbak lesznek a napjaim, ki fogom próbálni. Ahogyan azt is, hogy mi van akkor, ha marhahúst eszek krumplival, vagy tésztával, ilyet már nagyon régen ettem, nem emlékszem az eredményekre. Havi pár szelet kenyértől szerintem senkinek nem lesz baja, nekem is majd' négy nap folyamatos szemetelés kellet a BL55 -tel, hogy komoly gondok legyenek, de ha van olyan "élelmiszer", ami ilyen rövid távon ekkora gondot okoz, akkor kell a francnak abból a kisebb mennyiség is. Amúgy biztosan itt is a mérték a kulcs: ha valaki akar, egyen csak BL55 -t, mert valljuk be, finom, de mértékkel, és akkor nem lehet belőle probléma. Én inkább kihagyom :-)
Olvadt sajttal töltött kalács kenyér...
Hmmm...
Assz'em ezt nem reggel kellett volna elolvasnom, messze még az ebéd, kapros-hagymás lilakáposzta!

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Lac miből gondolja? Dr. Matata Kakiba tanulmányából!

Szerintem én tanítottam neki. Vagy ha nem, akkor más is ezt vallja.

Egy rosszul társított étel akár 8-12 órát is képes a gyomorban tartózkodni. És csak ezután megy a belekbe. A mérések szerint valóban képes a vörös hús akár 72 órát is a tápcsatornában tartózkodni, ha rosszul társítjuk (pl sültkrumplival vagy tésztával), míg egy alma alig 3 órát tölt a gyomorban, és csak újabb 2-3 órát a belekben. Akár 4 óra alatt is ki tud ürülni a belekből úgy, hogy minden hasznos tápanyag felszívódott belőle.

És hogy mire alapozom mindezt? Hát, mérésekre... Egészen pontosan jelölt ételeket követtek nyomon, majd következett a japán kolléganő: Dr. Matata Kakiba... Félretéve a viccet, minden alkalommal székletmintát vettek, és keresték a jelölt étel nyomait. Innentől csak ki kellett számolni a lenyelés, és a kikakilás közti időt, és megszületett az eredmény.

Mellesleg a kísérlet otthon is elvégezhető. Egyél egy kis marhasültet sültkrumplival, majd rá egy órára egyél nyers reszelt céklát. Kb. 2-3 nap múlva fogod látni a céklás cikkelyt a székletedben, hisz az a rész szinte fekete lesz! Majd válassz egy napot, amikor nyers reszelt céklasalátával kezdd a napot, és aznap ne egyél húst és krumplit, tarts zöldséges-gyümölcsös napot. Meglátod, hogy másnapra már ott figyel a cékla a kakiban, sőt az is lehet, hogy már estére.

Ez a kísérlet elvégezhető sütőtökkel és spenóttal is, ugyanis ezek az ételek erőteljesen festik a székletet. Persze a kísérlet elvégzésének az alapfeltétele, hogy ne legyen se hasmenéssel járó problémád, se szorulásod.

Értékelés: Nincs Átlag: 4.7 (11 votes)

Lac miből gondolja? Dr. Matata Kakiba tanulmányából!

A többezer éves ayurvéda is így tanítja a táplálkozást... Tényleg működik.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)
Pitta Dosha's picture

Jó e nekünk a Xylit?

Lac hosszú leírásában szerepel egy rövid rész a xylitről...

Nagyon örülnék neki, ha erről kifejtenétek a véleményeteket, mert már engem is foglalkoztat/aggaszt egy ideje.

Biztos hogy jó e nekünk a xylit? Hogyan/miből készül? (Tudjuk, hogy javarészt nem nyírfából, hanem kukoricából.)

Igencsak finomított terméknek tűnik: steril, hófehér kristály.

Felkapták az egészséges termékeket forgalmazó cégek, nagy sláger, de a csomagoláson pl. leggyakrabban fel sem tüntetik, hogy miből készül. Nyírfacukornak árulják - a kukoricacukrot. Kémiai összetétele alapján?

Nekem nagyon finomított, nagyon kémiaia dolgonak tűnik...

És mellékhatásai is vannak: puffadás, hasmenés

Tisztába tudnátok tenni ezt a kérdést? Vagy tudnátok ajánlani szakirodalmat?

Köszönöm

Értékelés: Nincs
vaskalapos's picture

Reszletes valasz

Rovid valasz: novenyekbol tobblepeses kemiai reakcioval keszul. Nagyon nagymertekben tisztitott.

Reszletes valasz:

A leggyakoribb kiindulási anyag ezek közül a nyírfa és a kukoricaszár, a világ legnagyobb xilitolgyártója, a dániai Dansico vállalat nyírfából kinyert xilózból állítja elő a xilitolt. Aprítás után a nyersanyagot nagy nyomáson és magas hőmérsékleten sósavval hidrolizálják, az így keletkező monoszacharidokból elválasztják a xilózt.


A xilózt ezután vagy vegyi úton redukálják, vagy fermentációval alakítják xilitollá. A vegyi redukció Raney-féle nikkelkatalizátoron, nagy nyomáson és magas hőmérsékleten történő hidrogénezéssel történik. Fermentációhoz különféle mikroorganizmusokat használnak, melyek a xilózt xilitollá alakítják.

A xilitolgyártás nagy tapasztalatot igényel, ugyanis a redukció során a xilóz mellett a többi feltárt monoszacharid (mannóz, galaktóz, arabinóz) is cukoralkohollá (mannitol, galaktitol, arabitol) alakul, melyek közül a galaktitol fogyasztása kataraktához vezethet, így a xilóz kvantitatív elválasztása kritikus. Másfelől a nikkelkatalizátoros hidrogénezés veszélyes és környezetszennyező eljárás. A kiindulási anyagok alacsony xilóztartalma miatt a technológia drága és sok hulladékot is termel, aminek elhelyezése problémát jelent: például mandulahéjból kiindulva a nyersanyag tömegének kevesebb mint 10%-a alakítható xilózzá, a visszamaradó magas lignintartalmú, viszkózus massza csak tüzelésre használható. A fermentáció során a mikroorganizmusoknak a xilóz mellett egyéb tápanyagokat is biztosítani kell, melyek költségesek, és a készterméktől szintén elválasztandók.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Pitta Dosha's picture

Xylit előállítása

Nagyon köszönöm a részletes választ!

Ezeknek a fényében a tanácsadóknak mi a véleménye a xylit fogyasztásáról?

Értékelés: Nincs

Xylit előállítása

Én nem vagyok szakember, "csak" a józan paraszti eszemmel gyanakodva figyeltem a boltokban azt a finom, kristályos, hófehér valamit, ami majd 5x drágább az ugyancsak finom, kiristályos és hófehér kristálycukornál....de ezek után meg pláne NEM veszem meg!

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Nem véletlen, hogy nem engedtük be a webáruházba!

Régóta cikkezünk róla. A véleményemet pl. itt (is) olvashatod. Szépen haladj csak egyre lejjebb. De a Cukor - kristálycukor, barna cukor, nádcukor, melasz, fruktóz, Stevia, Méz - melyiket válasszam? cikk alatt szinte az összes tanácsadó véleményével találkozhatsz a xilittel kapcsolatban. 

A xilit fogyasztását károsnak tartom abban az esetben, ha valaki az "egészség" zászlaja alatt egy az egyben azzal akarja kiváltani az étkezési kristálycukrot. Azaz 3 kanál cukorral itta a kávét, és innentől majd 3 kanál xilittel fogja inni.

Édesítésre a mézet, a steviát, az aszalványokat tartom a legjobbnak!

Értékelés: Nincs Átlag: 4.3 (4 votes)
Pitta Dosha's picture

xylit?

Köszönöm a választ!
Egy cikk megírása miatt (is) kell kutakodnom, mélyebbre ásnom magamat a dologban,  illetve már engem is régóta foglalkoztat a kérdés.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

A nyírfacukrot

cukorbetegnek és candidiázisban szenvedőknek ajánljuk... aki fogyaszthatja az aszalványokat, mézeket, inkább válassza azokat.

Üsd be az oldal keresőjébe, egy alkalommal Vaskalapos "levezette" a folyamatot.

Niki

Értékelés: Nincs
vaskalapos's picture

valami komolyabb forrast

Valami komolyabb forrast tudnal adni?

Sajat tapasztalatom nem tamasztja ala amit irsz, eleg gyakran fogyasztok ceklat es mas szines meg darabos eteleket is es mindig 24 oran belul megjelenik, fuggetlenul attol, hogy mi egyebet fogyasztok. 

Ezen tulmenoen az allitas az, hogy a _gyomorban_ tartozkodnak hosszabb ideig bizonyos etelek, nem ugy altalaban a belrendszerben. Az, hogy a sok rostot tartalmazo etel hamarabb kijon a tulodalt, az OK, a rostokat nem tartalmazo (pl hus) meg lassabban, hacsak nem eszel mellette vagy utana rost tartalmut, ez is logikus nekem. De az, hogy a rostos etel haladasat a hus lassitana ez nekem uj, meglepo allitas.

Tenyleg szeretnek valami kiserletes forrasbol utanaolvasni ennek. Tudnal benne segiteni?  Elore is koszonom.

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

A forrásokra (több is van) várnod kell

Mivel költözöm, minden könyvem be van dobozolva... A guglihoz pedig nincs türelmem...

Bár ha jól emlékszem von Dr. O. Z. A. Hanish is végzett ilyen felméréseket. A legtöbb idevonatkozó mérése Herbert Sheltonnak van, de mivel ő csak egy elég kettős megítélésű alternatív kutató volt (és voltak hibás állításai is), gondolom ő nem lesz számodra autentikus forrás.

A többit majd kipakolás után...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
vaskalapos's picture

Turelmesen varok

Turelmesen varok. A forrast tekintve: nem az az erdekes, hogy ki mondja, hanem az, hogy mit mond, es mivel tamasztja ala a mondanivalojat. Tolem lehet barmilyen ketes megitelesu, ha meggyozo adatai vannak, elfogadom (es persze forditva is igaz, lehet tobbszoros Nobel-dijas tudos is valaki, ha nem tudja alatamasztani, amit mond, akkor az pont annyit er, mint barki masnak a szava, amire nincs bizonyitek).

Értékelés: Nincs
hzoltan68's picture

Dr. Matata Kakiba tanulmánya

Előttem a kép, ahogy a mi kis precíz Vaskalaposunk tudóshoz méltóan beüti a gugliba a számára ismeretlen kutatóorvos nevét...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (9 votes)
vaskalapos's picture

ismertem a nevet, meg kozepiskolas korombol emlekszem ra

Ismertem a nevet, meg kozepiskolas korombol emlekszem ra... akkoriban vecepucolo volt. ;-)  
Ket kollegaja : Siklika Pisin es Osona Foson

 

Értékelés: Nincs Átlag: 4.3 (6 votes)
tothgabriel80's picture

Előttem a kép, és [email protected] a röhögéstől!

Ott a pont!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Tothgabriel a szarban

Remélem volt rajtad pelus...

Értékelés: Nincs

Sgerrynek

Kedves Sgerry!

Én csak a saját tapasztalatomat tudom leírni. Én is rengeteget puffadtam, fájt a hasam stb. Kb. 1 hónapja elhagytam a lisztet, cukrot és a tejet. A reggelit a zöld turmix után mindig valami kásával kezdem / és nem uncsi, ezeregyféleképpen el lehet készíteni, imádom/  Napközben rengeteg nyers ill. főtt zöldséget, gyümölcsöt, gabonát eszem. Én húst nem eszem, / na jó, ritkán egy kis lazacnak elcsábulok/ , de ha te eszel is, az első időszakban, míg helyre nem jössz, addig hanyagolnám, de utána is módjával, de majd úgyis megtapasztalod, ha elkezdesz rengeteg zöldséget-gyümölcsöt enni és később eszel húst teljesen le fogja szívni az összes energiádat. Legalábbis nekem így volt. Ezek mellett a Humi+Emóció páros nekem sokat segített, azt mindenképpen rendelnék.  És ami még nagyon fontos, hogy ne görcsölj rajta, ne arra koncentrálj, hogy puffadok, hasmenésem van, hanem inkább azt mondogasd magadba és hidd is el, hogy mostmár napról-napra jobban vagyok, egészséges vagyok, emésztésem rendben van és hasonlók… A lényeg, hogy csak pozitívan  Ezalatt az egy hónap alatt, azt érzem, hogy teljesen kicseréltek, semmi panaszom sincsen, naponta órákat sportolok, mondjuk az előtte is megvolt, de most vhogy jobban, könnyebben megy! 

Remélem tudtam segíteni és megszűnnek a panaszaid,  sok sikert!

És ha már úgyis írtam, megragadom az alkalmat megköszönni az antalvalis közösségnek és tanácsadóknak azt rengeteg hasznos infót, ami itt az oldalon van és segít.

Üdv

dzsindzsi

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Dzsindzsinek

Kedves Dzsindzsi, ez a téma engem is érdekel, mit értesz zöld turmixon és milyen kásákat eszel és hogyan elkészítve?

Értékelés: Nincs
Gabriella Horváth's picture

Kedves sgerry

Számomra egyértelmű, hogy a bélflórád oda van, a méregtelenítésről rengeteg infót találsz itt az oldalon. Nekem a böjt és a búzafűlé vált be leginkább, (keresd a füsi-t), de gyógyszerek után az emóció és társai is szükségesek lehetnek, aztán ilyen mértékű bajoknál, meg amúgy is fontos, a lelki hátterét is megvizsgálni.

Dahlke egyik könyvében erről ír: tüneti szint: Felfuvalkodottság; fontosság, helytelen élelmiszerek, elégtelenrágás, evés, helyett falás, addig kell rágni, míg folyékonnyá válik az étel. Megoldás: eresszük ki a gőzt, fontosságunkat, átvitt értelemben fejezzük ki. Étkezéskor ne a túlélés, hanem az életbiztosítása a cél. Helyes rágás, és az életet is emésszük meg kezdettől, béküljünk meg saját sötét oldalunkkal. 

Viszont ne ijedj, meg ha nem áll be rögtön javulás még rosszabbodhat is, ha beindul a méregtelenítés, viszont utána rend lesz. Hamarosan itt az őszi szünet kiváló időpont a böjtre, vannak segítők, táborok, kúra helyek, nekem Dahlke könyve elegendő volt, de itt az oldalon is sok kúra van. Legutóbb 7 napig csak vizet ittam és túléltem.. :)

Jobbulást,

Gabi

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

x

Nagyon Szépen köszönöm Nikinek és mindenkinek a válaszokat.

Remélem, ez a méregtelenítés beválik majd, csak hát igen, suli közben ez nem a legjobban megoldható.

Szerintem is van ennek kicsit lelki oldala, mert már elég régóta fenn áll ez az állapot és már van hogy azon görcsölök, hogy nehogy "hangoskodjon" a hasam. Ha nem gondolok rá talán még jobban is szokta. Vettem magamnak egy enyhe nyugtatót ,de attól se lett jobb, szerintem nem az idegességtől van ez, hanem akkor az étrendtől.

Gondoltam elsőnek neten keresek valami megoldást a problémámra, mielőtt elmenék orvoshoz, kipróbálom még ebben a hónapban a tisztító kúrát és megírom mi lesz a hatása :)

köszönöm mégegyszer a válaszokat .

Gergő

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Gergő, a fenti

ajánlások, amiket Gabi, Dzsindzsi írt mind jók, mindenképpen megfontosára érdemesek... közben férfitársad, Laci is írt Neked , rengeteg korábbi írást összegyűjtött számodra, amit érdemes lenne végigböngészned..

Ha további kérdésed van, tedd fel bátran, örömmel segítünk!

Niki

Értékelés: Nincs

x

Köszönöm szépen mégegyszer mindenkinek a tanácsokat, "lac"-nak ezt a sok gyűjtőmunkát :) ,most hétvégén lesz időm belemerülni, és kitervelni az étrendet. meg a lébőjtkúrát is beszorítom a jövőhét utánra.

Nagyon meglepődtem a válaszokon, azt hittem senki nem fog reagálni rá. Megörültem mikor másnap már választ is kaptam.. :)

Értékelés: Nincs

Ez új volt...

Most olvasom, talán fontos lehet: http://bionom.hu/comment/8136/az-a-gond-hogy-ez-nem-fog-jora-vezetni

Értékelés: Nincs

Lac annyira szépen

megfogalmazta helyettem a gondolataimat Még annyit akartam neked írni én is, hogy én többször belefutottam már abba, hogy kitaláltam, hogy életmódot váltok vasárnapról hétfőre. Nem lehet. Mindent elhagytam, amit gáznak gondoltam, ez ment is ideig-óráig, aztán teljesen kiéheztem, nem voltak alternatívák és annyi lett az egésznek... De most vhogy más... Régebben nagy kínais voltam , tojásos rizs, mézes csirke csípős szósszal... És már több mint egy hónapja nem ettem semmi ilyen szemetet, viszont múlt hét végén elmenteünk egy kínai büfé mellett és úgy megkívántam, mondom ebből nem lehet akkora baj, eszek egy kis adagot. Miközben ettem jól esett végülis is, de mégse annyira, mert nagyon intenzívnek, édesnek, furának éreztem. Meg is beszéltem egyből magammal, hogy néha még így az elején belefér. Na de amit rá fél órára kezdtem érezni... Pff...A hasam, a közérzetem pocsék lett, szédültem, minden bajom volt. És tudod, nagyon örülök, hogy megttem, mert valószínűleg péntek óta arra vágynék, így meg soha az életben nem vágyom rá többet olyan kutyául voltam, tuti mindig ez fog eszembe jutni...Szóval csak fokozatosan és remélhetőleg neked is ilyen tapasztalataid lesznek, hogy nem elutasítod, hanem egyszerűen nem kívánod. Tök jó leszel! Lac nagyon jókat írt, én is átböngésztem az összeset, ill. jó hogy fiú is írt szerintem, lehet hogy vele jobban tudsz azonusulni, mint a csajokkal Egy férfi is simán tud életmódot váltani, ha akarja!

dzsindzsi

Értékelés: Nincs

A kezdet...

... nehéz, hiszen lemondással jár, de amit cserébe kapsz a szervezetedtől, azt leírni nem lehet, át kell élni. Minden ember kivétel nélkül tartozik annyival saját magának, a családjának, és a szeretteinek, hogy minél tovább él, egészségben, hiszen akkor tudjuk kiélvezni a családunkkal eltöltött időt. Van egy rokonom, a minap műtötték, kivették az epehólyagját, mert már hasnyálmirigy-gyulladása lett. Őszintén kívánom neki, hogy teljesen felépüljön, 28 évesen az ember nem biztos, hogy erre vágyik. A másik példa egy edzőtársam (Wing-Tsun Kung Fu), 60 felett van, nemrégen vizsgázott mesterfokozatra. Egész életében sportolt, vigyázott magára, a fizikuma egyedülálló: pl.: húzódzkodó kereten nyújtott kézzel lóg, és alapállapotból a folyamatosan nyújtva tartott lábát fel tudja emelni úgy, hogy a bokájával megérinti a kézfejét, és nincs benne semmi lendület, csak a nyers erő. Nah, így akarok én élni, így kell élni, nem pedig 40 évesen sajgó izületekkel, gerinc problémákkal, rossz laboreredményekkel, mint ahogyan az emberek jelentő többsége...
A bajt mindig könnyebb megelőzni, ezért türelem, kitartás, hiszen minden fejben dől el. Az is, ha vágyakozol azon ételek iránt, amik nem tesznek jót Neked. Ha a fokozatosság elvét követed, nem fog annyira fájni, és hiányállapotok sem lépnek fel majd. Pl., ha vki hirtelen elhagyja a húst, és nem pótolja növényi úton a fehérjéket, azzal biztosan nem tesz jót a szervezetének. Ha viszont fokozatosan tér át, akkor van ideje "szakmailag" is felkészülni arra, ami vár rá: meg kell nézni, mi van a húsban, és milyen alternatívák vannak a helyettesítésére. Nekem a rengeteg edzés miatt okozott gondot a hús elhagyása, sokat szenvedtem vele, de idővel mindenki megtalálja magának a megoldást. Tartsd szem előtt a lelki tényezőket is, hiszen a lemondások miatt az ételek utáni folyamatos vágyakozás nem tesz jót a pszichének. Ha majd' megdöglesz egy somlóiért, inkább egyél, mert ha hetente egyszer eszel egyet, még mindig jobb, mintha minden nap akár többször is. Előbb-utóbb el fog jönni az az idő, amikor már hetente egyszer sem fogod kívánni, lassan átáll majd a szervezeted a normális étkezésre. Ha sietsz, türelmetlen vagy, hamarabb elbuksz... A megfontoltan alakítod át az étrendedet, sikerülni fog.

Kezdj el vmit sportolni, vmi olyat, ami alaposan igénybe veszi az állóképességedet, mert sokkal könnyebb elhinni az új életmód előnyeit, ha kézzelfogható eredményei vannak. Nekem ezért sikerült...

 

Üdv,
Lac

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

gyomorfájdalom

KEDVES VALI!

A segítségét szeretném kérni, napok óta gyomorfájdalmaiam vannak és bármit eszem felfújúdom illetve hasmenést okoz, ezen felül a fejem is fáj es szédülök. Teljesen össze vagyok zavarodva mióta olvasom mi ártalmas és mi nem..... szóval mivel el vagyok hízva és nem is igazán vagyok az egészséges étkezés mintapéldánya a tanácsát szeretném kérni, kihez forduljak a problémámmal és mit egyek, hogy bennem is maradjon.

várom válaszát

Értékelés: Nincs
Veronika55's picture

Gyomor

Kedves eper007!

Menj el orvoshoz és vizsgáltasd ki magad mitől vannak ezek a panaszok! Jobban vagy egyébként azóta? Ha megvan a diagnózis utána könnyebb elindulnunk valamerre...

 

Értékelés: Nincs

Rossz az emésztésem

Üdvözletem! Érdeklődöm  és tanácsot kérnék az én problémámra:

Szeretném tudni jó választás-e az Emóció 7.84, ha székrekedés, puffadás,  rossz az emésztés,vagyis az egész gyomor emésztés helyre állítását szeretném elérni? Rossz a cukor, zsíremésztés, habár a laboreredmény negatív /"hál'isten"/, tanácsolta az orvos a máj, epe, vastagbél méregtelenítést, nem jól szívódik fel a bevitt étel tápanyag tartalma. Igyekszem helyesen étkezni csak mindenki mást tart helyesnek, egyik orvos rácáfol a másikra én meg döntsem el, hogy melyik jó? Ha lehet gyógyszer nélkül, inkább azt választom.

A glutén laborerdménye is negatív, de nem jó a glutén tartamú élelmiszerek nekem, mert puffaszt, így minimálisra igyekszem csökkenteni, de még kell segítség a gyomromnak, mivel több éve fennállóak a panaszaim sajnos, sok mindent próbáltam már több kevesebb sikerrel, első volt az étkezés, pl.a fehér kenyér, kristálycukor, tészták, krumpli, rizs majdnem elhagyása, de nem mindig sikerül az igaz.

Hiába a zöldség nyersen, párolva vagy gyümölcsöt alig merek enni, mert puffaszt, az emésztő enzimek gyengén müködnek akkor,ugye? Mi lenne nekem a jó megoldás? Tisztelettel köszönöm a választ és várom a jó tanácsát: Üdv:Linkné Mari

Értékelés: Nincs

Emésztés javítása

Kedves Mária! A rossz emésztés nem egyik napról a másikra alakul ki, ezért a jó emésztés visszaállítása is időbe telik!

Kezdjük az elején!

Első lépésként teljesen el kell hagyni az étkezésből a finomított ételeket (cukor, liszt, olaj), adalékanyagokat, érdemes betartani a candida elleni étkezést , olvasd el kérlek az ételtársításról szóló tanácsokat is.

Második lépésként el kellene végezni a teljes emésztőrendszert kipucoló és méregtelenítő kúrát.

Most azért nem tudsz puffadás nélkül elfogyasztani bizonyos ételeket (mégha egészségesek is önmagukban - zöldségek, gyümölcsök), mert hiányos a bélflórád, a bélbolyhok a bélfalra vannak tapadva, az enzimtermelés sem tökéletes. Mindezt helyre lehet hozni!

Figyeld magad, ami nem esik most jól, rosszul érzed magad tőle, azt ne edd!! Fontos, hogy nagyon jól, alaposan rágj meg minden egyes falatot, mert pl. a keményítő emésztése már a szájban megkezdődik. Ezen kívül a rágás hatására a többi emésztőenzim termelődése is beindul!

Már most nyugodtan elkezdheted az Emóció-t fogyasztani, mert egyrészt segíti a normál bélflóra helyreállítását, másrészt harmonizálja a mikroorganizmusok működését az egész szervezetben!

 

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 votes)

Baba hasmenésére gyógymód

Kedves Berni és Hozzáértők! 14 hónapos Kisfiam benyelt egy bélfertőzést, ami lázzal és igen durva hasmenéssel jár (napi 7-8 vizesfosis pelus). Ma sikerült beszereznem 10ppm-es ezüstkolloidot. Mennyit adjak Neki? Napi 3 csepp elég? És egy 55 illetve egy 110 kilós felnőttnek ugyanerre a nyavajára? A C-vitaminon kívül van olyan étel, ital, amivel nem szerencsés beadni? Egyáltalán étkezés közben is lehet, vagy inkább üres gyomorra?

Van itthon még pár szem béta-glükán és Probiotic All Flora is. Azt adjak-e Neki, és ha igen, mennyit? Együtt is lehet őket? Vagy valami egyéb tanács? Még 95%-ban anyatejen él, alig fogad el mást (sem enni-, sem innivalót), ami alapjában nem különösebben baj, de ilyenkor hátrány, mert így még e fentieket is kínszenvedés Neki beadni. Szép álmokat! B-tündér

Értékelés: Nincs

hasmenésre

Szia! Remélem az éjszaka óta jobban vagytok!

Ha ilyen vírusos eredetű a hasmenés, akkor mindenképpen erősíteni kell az immunrendszert és a bélflórát! Ezen kívül most a tünetekre lehet használni jó minőségű ezüst kolloidot, a babának napi 3 x 1 csepp vagy ha higított, akkor 3 x 1 mokkáskanál. A felnőtteknél 3 x 1 teáskanál, de csak addig, amíg a tünetek fennállnak! Ezen kívül a felnőtteknek ajánlatos egy Grape Vital kúra!

Mivel még főleg anyatejes a pici, így most ne is adj neki mást, szopizzon!

Immunerősítésre a béta-glükán, bélflóra helyreállításra az All Flora és az EMÓCIÓ lenne a legjobb!

Sok folyadék kellene és az étkezést csak módjával! Ilyenkor nem tökéletes az emésztés és csak terhelődik tovább az ételektől. Főleg a tejtermék, hús amit kerülni kell még pár napig!!

Javaslatok még:

 • A fertőzéses hasmenések megelőzésére kiváló a zsályatea és az ürmöstea keveréke. Egy-egy kávéskanál 2 dl vízben, naponta háromszor, és melegen fogyasztva nagyon hatékony.
 • Bizonyos védettséget érhetünk el a fertőzéses hasmenéssel szemben, ha minden étkezés előtt 1 pohárka citromos vizet iszunk.
 • A már „meglévő" hasmenést legyűrhetjük és a beleket is megnyugtathatjuk, a borsmentatea, csalántea, édesköménytea, kamillatea, lándzsás útifűlevél- tea, és a tölgyfakéreg tea főzeteivel
 • Krónikus bélhurut esetén a gyömbérgyökér teát ajánlják a szakemberek. A gyökeret 5 percig lefedve főzzük, 10 percig ugyancsak lefedve állni hagyjuk, és naponta 5-ször 1 csészével fogyasztunk belőle.
 • A hasmenés elmulasztásában segít a koplalás, és a fekete tea is. A megfőzött teát 15 percig állni hagyjuk, ha langyos édesítésként frissen préselt narancslevet adhatunk hozzá. (Gyerekeknek ne adjunk erős fekete teát!)
 • Néhány gyümölcs is remek „hasfogó", mint pl. az alma, a banán, no meg a citrom leve. A nem túl érett, hámozott és reszelt alma (100-300g naponta), néhány csepp citromlével segít a hasmenés gyógyításában.
 • A gyerekek esetében diétaként sárgarépalevest is készíthetünk: Főzzünk meg fél kg reszelt sárgarépát kevés vízben, 3 g sóval, kb. fél órán keresztül, majd passzírozzuk át, és 1 l forró vizet adjunk hozzá. Kortól függetlenül napi 1-2 liter fogyasztható belőle.

Remélem hamar meggyógyultok!!!

Értékelés: Nincs Átlag: 2.7 (3 votes)
Tiaa's picture

puffadás

Sziasztok!! Szerintetek miért lehet az,hogy többször amióta átszoktam egy új étrendre (reform életmód,ráadásul vegetáriánus is és mindezt egyik napról a másikra- lehet megviselte a szervezetemet, de akkor is 1 év elég kellett volna legyen hogy megszokja nem?) Szóval reggel úgy kezdem hogy éhgyomorra gyümölcsöket eszek - szőlő,szilva,barack,alma- vagy keverve vagy egyedül - utána előjön többször ilyen teltség érzés és puffadás confused_smile.gif Mitől lehet ez? Lehet valami baj lehet a bélrendszeremmel? :S Arra is gondoltam,mert fehér a nyelvem.. elég régóta..ez minek lehet a jele? Előre is köszönöm a segítséget!!

Értékelés: Nincs
Kovács Barbara's picture

Puffadás kiderítése

Kedves Tiaa!

Lenne néhány kérdés, hogy jobban megértsük a problémád.Csak a reggeli gyümölcs fogyasztás után jelentkezik a teltségérzet, puffadás? A nap többi étkezése után nem? Az étrended változtatása után elkezdődtek a tünetek, vagy csak az utóbbi időben?Mióta étrendet váltottál volt e valamilyen béltisztító, bélflórakolonizáló,bélfalhelyreállító kúrád?Ha más időpontban reggelizel, akkor is előfordul ez az érzés?

A nyelveden megjelenő fehéres lepedék az egész felületet érinti, vagy csak egyes helyeken foltokban látható?A fehéres elszineződés, ha az egész nyelvet beborítja, a bélrendszer heveny pangására, tolulására enged következtetni. A bélrendszer nem tud kellőképpen működni, és megpróbál megszabadulni a probléma forrásától, így a nyelven keresztül is megpróbálja kilökni azt. Ha csak egyféle gyümölcsöt eszel akkor is puffadsz? Támogathatod az emésztésed ha kevéske fahéjjal szórod meg a gyümölcsöket. Étkezések előtt pedig gyömbér teát iszogathatsz.

Ha kinyújtod a nyelved, a szélén a fogad nyomai látszódnak e?Ha igen, a felszívódásra is kell gyanakodni. Bőröd hamar zsírosodik,vannak e pattanásaid, érzel e kesernyés szájízt étkezés után?

Értékelés: Nincs
Tiaa's picture

mi lehet az oka a puffadásnak?

6-kor szoktam kelni, majd 7-kor megiszok egy gyümölcsturmixot (általában 1 fajta gyümölcs). Majd 2 óra múlva megint eszek gyümölcsöt és ekkora lép elő a teltségérzet és puffadás és fáj a pocim :S Aztán, amikor 1 óra múlva eszek valamit, például egy zsemlét akkor máris elmúlik. Többnyire. Ám van amikor nem.

Aztán babfőzelék, leves illetve káposztás dolgoktól iszonyatosan puffadok akár több mint 1 napon keresztül :S A tünetek amúgy a változtatás után kb. 3 hónapra rá. Szóval lehet valamit nagyon nem szeret a szervezetem :S

Nem volt amúgy még semmiféle béltisztító kúrám, de nagyon úgy nézem hogy kellene... de nem tudom, hogyan is kezdjek neki.

Az egész felületet érinti a fehéres rész és elég jó ideje van már ez.. lassan fél éve is akár.

Azt, hogy ha csak egyféle gyümit eszek konkrétan nem figyeltem meg még, hogy akkor is puffadok. De reggeli 1 fajta turmix majd 2 órával később másfajta gyümölcsöket eszek... akkor is ugyanúgy nem érzem magam jól. Legtöbbször.

Ezt a fahéjas tippet kipróbálom :) Köszönöm! :) Szerintem nem látszódnak a fogaim nyomai, vagy legalábbis nem tudom hogy jól néztem e ...

Igen, vannak pattanásaim. Sok mitesszer és hamar zsírosodik a bőröm :S de kesernyés szájízre nem panaszkodtam még.

Nagyon szépen köszönöm a segítséget! :)

Értékelés: Nincs
Kovács Barbara's picture

Puffadás, emésztési gondok

Kedves Tiaa!

Mindenképp jó lenne az enzimháztartásodat megtámogatni:

 • Emóció
 • csiráztatott magvak, gabonák
 • főtt étkezésekkor enzimtabletta
 • nyers, hőkezeletlen méz, apiterápiás méz szűzbogánccsal

Illetve a bélrendszeredre egy regenerálás, tisztitás, bélflórahelyreállitás ráférne. Bár már odafigyelsz a táplálkozásodra, viszont a régi életmódod miatt a bélrendszered még nem tudott megtisztulni. A helytelen táplálkozás következtében a bélflóra felborult. A bélrendszer szoros kapcsolatban van a májjal, léppel, a létfontosságú szervekkel. Ha az egyikben pangás alakul ki, akkor a másik sem tud helyesen működni.

A miteszerek azért alakulnak ki, mert a szervezetbe túl sok zsir és cukor került. A kinai orvoslás szerint a cukor és zsir jin jellegű, csakúgy mint a pattanások. A jin jellegű dolgok kitágulnak és kifelé igyekeznek. Mivel a test felső része is jin, ezért itt alakulnak ki pattanások és mitesszerek, mivel a bőrön keresztül igyekszik kinyomni a szervezet a feles dolgokat. Ilyen a fölös só, zsiradék, cukor, finomitott táplálék. A bőr túlzott zsirosodása mögött is ez áll. Tehermentesiteni kell a bélrendszert, májat, epehólyagot, hasnyálmirigyet.

Lehetséges,hogy most nem fogyasztasz sok zsiradékot és cukrot, viszont a régebben szervezetbe került  felesleg még nem tudott kiürülni.

A bélrendszer tisztitására és a bélflórahelyreállitására nagyon jó a New Chapter Cleanser és Probiotic Allflora Ginger syrupba keverve. A beszerzésben tanácsadód tud segiteni. Emellett az Emóció jót tesz az enzimháztartásodnak, és az apiterápiás méz szűzbogánccsal szintén jó szolgálatot tesz.

Fogyassz lúgos kémhatású gabonákat, mint a köles, quinoa, amarant. A barna rizs, zab, tönköly búza magas rost tartalma révén, kiméletesen tisztitja a bélfalakat. Zöld levelű zöldségek, búzafű klorofill tartalma révén szintén tisztit.

Azt próbáltad már, hogy a napi második étezésed ne gyümölcs legyen?Lehet, hogy a szervezetednek nem tesz jót, ha a második étkezés is az. Illetve lehet nincs is szüksége az ebéd előtt újjabb étkezésre. Pl én 8 órakkor szoktam reggelizni, ami bőséges adag gyümölcsből áll. Utána csak délben étkezem legközelebb.

Ha fellép a puffadás, és fáj a pocid, igyál nyers gyömbérből készült teát. Megnyugtatja, elmúlasztja a hányingert, és támogatja az emésztést.

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (1 szavazat)
Zandra's picture

biorezo/emésztés/elsavasodás

Sziasztok! Az alábbi ügyben szeretném kérni a segítségeteket.: A barátnőm pajzsmirigy problémával küzdött (elkékült a keze), amit sikeresen stabilizáltak természetes módszerekkel. Aztán önszántából úgy döntött, hogy cukor és lisztmentes életet kezd el élni. Imádja a húst, úgyhogy az maradt, nagyon sok gyümölccsel és zöldséggel (nyersen is).

És most jön a lényeg, hogy a biorezo kontroll azt állapította meg, hogy nagyon rossz állapotban vannak az erei, mert a gyümölcsök megerjedtek benne, lerakódások vannak a kéz és láb erein, aminek következtében rossz a vérkeringése, és ismét kékülnek a kezei.

A kérdésem az lenne, hogy szerintetek is megoldás-e, ha most csak zöldséget eszik, nagy ritkán gabonát, és ha nem bírja ki akkor húsból kacsát és libát. Vagy van olyan gyümölcs, amit ehet, csak az nem mindegy, hogy mikor? (pl a reggeli citrom lugosító hatása).

A fenti cikket elolvastam, de nem kaptam belőle gyakorlati ötleteket, hogy akkor mit és hogyan kell enni? (melyik könyvet érdemes ebben a témában elolvasni?) Én pl. személy szerint minden tízóraira és uzsonnára gyümölcsöt szoktam enni. Az jó?? Előre is köszönöm a válaszotokat!Üdv,Z.

Értékelés: Nincs
Móni71's picture

Emésztés, hús, stb.

Zandra, mi a barátnőd vércsoportja? Miért nem akar semmilyen lisztet enni?

Értékelés: Nincs
Zandra's picture

0-ás vércsoport

vércsoportja: 0 RH pozitív, a lisztmentesség a paleoból jött....már ajánlottam a vonatkozó a blogbejegyzést neki ;-))

Értékelés: Nincs
Veronika55's picture

Zandra barátnőjének erei

Köszönöm Vali, nagyon jól összefoglaltad a dolgokat!
Annyit szeretném még hozzátenni neked Zandra, hogy nagyon jó lenne most elkezdeni a barátnődnek hidegen sajtolt vadlazac olajat szedni ami szuperül pucolja az ereket, és még számtalan jó hatása van!

Nagyon szuper amúgy, hogy természetes módszerekkel kezeli magát, nem szed gyógyszert a pajzsmirigyére és a táplálkozásán is hajlandó valtoztatni!

Ha nyitott rá szívesen segítek/segítünk neki a továbbiakban, közösen átgondolva min tud még javítani, akár levélben akár személyes konzultáció formájában.

Veronika
Személyes Tanácsadód

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (2 votes)
Zandra's picture

köszönöm szépen a gyors segítséget!! megbeszélem vele

regular_smile.gif

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Nem a gyümölcs volt a ludas, hanem a hús!

A húst nem szabad társítani gyümölccsel, mert a húsnak sokkal hosszabb az emésztési ideje (tovább tartózkodik a tápcsatornában), mint a gyümölcsök. Ha valaki húst is fogyaszt, akkor ajánlatos betartania azt a szabályt, hogy gyümölcsöt reggel éhgyomorra szabad csak fogyasztani, vagy önálló étkezésként, amikor előtte-utána 3 órán keresztül nem ehet mást, de főleg húst. Ha nem így teszi, akkor a hús "elállja" a gyümölcs útját az enésztőrendszerben, és ahelyett, hogy a gyümölcs a saját ütemében feldolgozódna, lelassul a hús miatt az útja, és "megcefrésedik" (alkoholos erjedés) a hús mögötti tápcsatorna szakaszban. Ennek köszönhetően a hús - nyakában az erjedt gyümölccsel - pedig megrothad, ahelyett, hogy szép lassan alkotóira essen, és az aminosavak felszívódjanak. Ráadásul a Hawk-táblázat szerint a hús közel kétszer annyi gyomorsav termelésre ösztökélli a gyomrot, mint a gyümölcs, ami szintén a gyümölcs erjedését szolgálja.

Húst csak párolt és nyers zöldségekkel szabadna társítani és nem gyümölccsel. Ez alól csak a papaya és az ananász kivételek, amelyek olyan erős fehérjebontó enzimeket tartalmaznak, hogy könnyedén elbánnak a hússal.

A hús, ha az emésztés körülményei és a társítások nem megfelelőek, nagyon sokáig az emésztőrendszerben marad, és bomlásnak indul a belekben. Ezért kell nagyon átgondolni, hogy milyen egyéb élelmiszerekkel társítjuk, ugyanis ha nem a megfelelő párosítást választjuk, akkor már a gyomorban kialakulnak az első emésztési nehézségek. Mire az étel a bélbe kerül, ahol normális esetben a hasznos anyagoknak fel kéne szívódnia, még tovább romlik a helyzet, a hús elkezd szó szerint megrothadni (ami toxinok felszabadulásával jár), a felszívódés nem lesz teljes. A szervezetünk ilyen körülmények között csak néhány aminosavat tud csak értékesen felhasználni, viszont óhatatlanul felszívódik néhány kellemetlen toxin is.

Tudomásul kéne már végre vennünk, hogy a húst csak önmagában lenne célszerű fogyasztani, mert akkor nem csinál csak túl nagy galibát a tápcsatornában. Nagy mennyiségben csak zöldségekkel társítható. Megengedett még mellé mértékkel bizonyos alacsonyabb keményítő tartalmú burgonyák, de csak főve. Gabonákkal, származékaikkal, egyéb szénhidrátfélékkel, tejjel és tejtermékekkel, hüvelyesekkel, kenyérfélékkel társítani tilos!

A legszerencsésebb, ha a húsfogyasztás előtt pár órával savanyú gyümölcsöket eszünk magában, vagy a hús fogyasztását követően ananászt.

Ha nem tudjuk betartani a húsfogyasztás ezen szabályait, akkor a több évnyi helytelen társítás miatt nem csak puffadással, gázképződéssel és emésztési nehézségekkel számolhatunk, hanem várható a tápcsatorna különböző betegségeinek a kialakulása (IBS, Colitis, Reflux, béldaganatok, stb.), valamint számolhatunk a köszvény lehetőségével is.

Erről a témáról közeljövőben tervezek egy cikksorozatot.

 

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)
Zandra's picture

nagyon szépen köszönöm

a gyors, és részletes választ, épp ilyenre vágytam!! :-) Főleg, hogy én is a húsra gyanakodtam első hallásra :-)

Értékelés: Nincs

változás

Kedevs Vali és Lányok Egy picit lemaradtam az oldal olvasásával és meglepetten tapasztalom,hogy új márka jelemt meg az oldalon az Organic mission. Szeretném megkérdezni ,hogy miért változott és mi történi az előző Newayessel. Előre is köszönöm a válaszotokat. Meli

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Miért is volt a változás?

Erről itt olvashatsz részletesen. A döntésünkben az is közrejátszott, hogy a Neway's termékek összetételében itt-ott olyan változtatásokat eszközöltek, amelyeket már nem tudtunk volna felvállalni kompromisszumok nélkül. Én azt tartom becsületesnek, ha hű maradok az elveimhez és senkinek a torkán nem tolok le olyan terméket, amiben már én sem bízom 100%-ban. Inkább felvállaltam azt, hogy nulláról kezdek, és nem csak én, hanem a legtöbb szerkesztő és tanácsadónő is így döntött.

Hát, ennyi.

Értékelés: Nincs

lassú emésztés

Sziasztok ! Nagyon érdekes volt a cikk és tapasztalatom szerint nagyon érdemes betartani ezeket a dolgokat. Én 8 éve nem is eszem húst csak zöldéseges körettel. Már nem is tudnám krumplival megenni a rántott húst. Viszont lenne egy olyan kérdésem, hogy nekem lassú az emésztésem, a keringésem, a vérkeringésem sem az igazi, pl. a pajzsmirigyem is "renyhe ", de hormonálisan teljesen jól működik. Milyen ételeket, kiegészítőket kellenne ennem, hogy felgyorsítsam az összes "lusta" folyamatot a szrervezetemben ? Köszönöm a választ előre is. Tika

Értékelés: Nincs
Katka's picture

Tikának lusta pajzsmirigyre

Kedves Tika, hogy kicsit felrázd a lusta pajzsmirigyed, én valami jó minőségü halolaj kapszulát szednék pl. Omega Oxishield, valamit kiváló jódforrás egy kelp nevezetü tengeri alga. Na most az a kérdés, hogy hol lehet hozzájutni?! Jobb bioboltokban árulnak kelpet, sajtolt - tablettázott formában is és szárított formában is. Ha beírod google-ba, akkor olvasgathatsz róla, ha még nem hallottál róla. Egyébként nekem is lusta a pajzsmirigyem, viszont hormonilag nincs gond. Legalább ennyi. A táplálkozásról, elveinkről pedig olvasgathatsz az oldalon, röviden: NO

 • finomított élelmiszer
 • adalékozott élelmiszer
 • félkész élelmiszer
 • cukor
 • szénsavas

És minden, ami teljes értékü, minél frissebb, kevésbé feldolgozott, természetes, adalékanyag mentes, tápláló, élő - csírákból kiváló jódforrás és nagyon finom a napraforgó csíra, magában a magot is rágcsálhatod, persze sótlanul, nyersen.

Értékelés: Nincs

Köszönöm Katka !

Köszönöm, hogy segítesz regular_smile.gif Hormonálisan nekem sincs problémám szerencsére. Eddig szedtem omega3 halolaj szirupot, de most jó ideje hiánycikk, ezért most áttértem a hidegen sajtolt lenmagolajra. Jódpótlásra kék algát szedek, a kelp-ről még nem hallottam, de utánanézek. Valószínűleg a táplálkozásban kéne megint fegyelmezettebbnek lennem, most meg is próbálom betartani amiket írtál yes.gif Ja és a folyadék, az napi kihívás nekem teeth_smile.gif Köszi mégegyszer regular_smile.gif Tika

Értékelés: Nincs
Zita's picture

Tikának lassú emésztés

Kedves Tika! Valóban a pajzsmirigynek lehet köze a lelassult anyagcseréhez. Hogy egy kicsit felpörgesd az emésztésedet, elsősorban el kell fogyasztani a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékot legalább két ligyi naponta a zöld tea kiváló anyagcsere fokozó és nagyon egészséges, emellett nagyon fontos a megfelelő rost bevitele a szervezetbe. Ja és a MOZGÁS. Étrendkiegészítőben ami elsősorban a bélrendszerre van jó hatással a supra balance. Én nagyon szeretem. De biztos kapsz még a többiektől is jó tanácsokat. Ha egészségileg nincs problémád ennek a három dolognak működnie kell ivás, rostok, és mozgás (szerintem). Esetleg ki lehet egészíteni nyirokmasszázzsal, szaunával. Remélem segítettem. wave.gif Zita

Értékelés: Nincs

Köszönöm Zita !

Köszönöm, a gyors válaszodat. Utánanéztem a Supra Balance-nek, finomnak tűnik yes.gif Biztosan ki fogom próbálni.

Köszönöm Tika

Értékelés: Nincs
Adrus's picture

Sziasztok! Nagyon érdekesnek

Sziasztok! Nagyon érdekesnek tartom a cikket, ezt nem is tudtam, hogy a gyomor az ételnek megfelelő gyomornedvet választja ki, hol savasat, hol lúgosat. Lehet hogy az én problémám is ebben lakozik? Kb. 1- 1,5 hónapja minden reggel a napot valamilyen joghurttal kezdtem, amibe belekevertem 1-2 teáskanálnyi búzacsírát, lenmagpelyhet, vagy puffasztott amaránt magot. Vettem néhány hete tönkölykorpát, és azt is szoktam belekeverni, de ezt sem magában, hanem mondjuk amaránttal vegyesen kevertem a joghurtba. coffee.gif Aztán mikor olvastam a joghurtban levő cukorról, aromákról stb., áttértem a kefírre, és ebbe kevertem a gabonákat. De azt vettem észre néhány napja, hogy reggeli után fájni szokott a hasam, gondolom ettől lehet. angry_smile.gif Szerintetek? Vagy mi lehet a probléma? Köszönöm a válaszokat! Adri

Értékelés: Nincs
Katka's picture

Adrus pocija

Hát elképzelhető, hogy a hasad hirtelen nem tud mit kezdeni a rostokkal, mikor elkezdtem én is búzakorpát meg ilyen sokgabonás kefírt, müzlit enni reggeli, akkor az elején nekem is voltak gondok, felfújt kicsit, meg enyhe görcsök, de aztán átment rajtam. Más problémáid nincsenek? Milyen az emésztésed? Mert ha nem, akkor lehet, hogy ez a probléma, főleg ha előtte rostszegényen táplálkoztál.

Értékelés: Nincs
Adrus's picture

Szia Katka!

Köszönöm gyors válaszod! regular_smile.gif Más problémám nincs az emésztésemmel, és csak azokon a napokon fáj a hasam, meg görcsöl (olyan, mint amikor meg szokott jönni), mikor ilyet eszem reggelire. (gabonák kefírben) Azelőtt nem ettem ilyet, csak mondjuk olyan joghurtot, amiben vannak magok eleve is, tehát így van csomagolva, attól nem fordult elő ez a probléma. De gondolom abban közel sincs annyi rost, mint amit én keverek magamnak!! Lehet hogy csökkentenem kéne mondjuk 1 teáskanálra a gabonamennyiséget? Szép napot!

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel