A pasztőrözött tej 150-szer több vért, gennyet és székletet tartalmaz mint a friss házi tej

A pasztőrözött tejtermékek előállítása az elképzelhető legmocskosabb tejüzemekben történik, ahol a vér, genny, E. coli és egyéb valóban veszélyes kórokozóktól való rutinszerű megszabadulás csak pasztörizálás útján képzelhető el. 

Végül is ez a lényege a pasztőrözésnek, hogy megöljön mindent, ami életben lehet az ultra-piszkos tejben. Az igazi célja a pasztőrözésnek nem egyszerűen az, "hogy a tej biztonságos" legyen, hanem hogy a tejipar működése koszos is lehessen. Ez így sokkal könnyebb, csak kifőzni a "szart" a tejből (igen, van fekália benne) mint, hogy megtisztítsák a gépeket. 

pasztorozott_tej_01

Hála a pasztőrözésnek, nem kell, hogy alaposan kimossák a fejőgépeket, nem kell sterilizálni a tejes konténereket, nem kell, hogy kezet mossanak, és nem kell tiszta fejési környezetet fenntartani. 

A tejelő tehenek szennyben élnek 

Természetesen a tejipar sokkal inkább pasztörizál, minthogy steril környezetet biztositson a tehenészetekben. 

Szóval, a pasztörizált, homogenizált tej vásárlása egy mocskos, fertőzött és koszos tejet forgalmazó iparágat támogat. 

Vér, genny, baktériumok és ürülék – egy pohár tej, tiszta fej! 

Ezen túlmenően, a hagyományos tejelő tehenek a következőket kapják: 

  • Antibiotikumok 
  • Rovarirtó szerek (DDT, dioxin, atrazin stb.) amit a tehén a takarmánnyal elfogyaszt a tejzsirban választódik ki és tovább adódik az emberbe. 

A legtisztább tej a világon? A tiszta gazdaságból származó friss tej! 

Ez a legtisztább, legérintetlenebb tej a világon. És miért? Mert az kell, hogy legyen. Ha azt szeretnénk, hogy tiszta, friss tejterméket kapjunk pasztőrözés nélkül, akkor egy szuper tiszta létesítményben, egészséges teheneket kell tartanunk, szigorú tisztaság gyakorlata mellett. 

A pasztőrözött tejben az emésztőenzimek a hő hatására megsemmisülnek, így az allergiás reakciókat okozhat. 

A pasztőrözött, homogenizált tej elősegíti a szívbetegség, elhízás, autoimmun rendellenességek, székrekedés, arcüreggyulladás és sok egyéb krónikus egészségi állapot kialakulását. 

pasztorozott_tej_02

Források: 
http://www.raw-milk-facts.com/raw_milk_health_benefits.html 
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2003/03/26/pasteurized-milk-part-one.aspx 
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/07/26/who-knew-this-cocktail-of-up-to-20-chemicals-was-in-your-glass-of-milk.aspx 


További Hírszem: 

Forrás: 
http://naturahirek.hu/a-pasztorozott-tej-150-szer-tobb-vert-gennyt-es-szekletet-tartalmaz-mint-a-friss-hazi-tej/
4.545455
Értékelés: Nincs Átlag: 4.5 (11 votes)

Hozzászólások

Tejüzemek

Testvérem dolgozott kb. 1 éve Svédországban tejüzemben, és sajnos pontosan ezeket tapasztalta! Undorral mesélte el és én megdöbbenve hallgattam... Azóta nem iszik tejet...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Az koszos tejüzem nem Svéd, hanem Magyarországon volt.

Elnézést kérek a tévedésemért! Testvérem akkoriban hol itthon, hol ott dolgozott és én eltévesztettem a helyszínt.Most újra szóba került és kiderült a dolog...

Értékelés: Nincs

Tejautomata

Sziasztok!

Én is és családom is nagyon szeretjük a tejet, de már korántsem fogyasztunk annyit mint azelőtt, mióta tisztában vagyunk, pontosabban amióta  megismertük különféle egészségkárosító hatásait.

Figyelünk, hogy ha lehet ESL, vagy bio tejet vásároljunk vagy pedig tejautomatából a nyers tejet.

Azonban az automatán lévő kiírás is utasít hogy forraljuk fel a tejet fogyasztás előtt! Akkor ha még nyers tejről is van szó a forralással ugyanúgy "halottá"  válik a tej! NEM?

Tisztában vagyok, hogy a forralással megelőzünk, de akkor nem szar csak kaka.

Üdv.

Zita

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Varga Nikoletta's picture

Tejautomata

Kedves Zita!

Minden - engedéllyel rendelkező - nyers tej árusítónál ki van írva, hogy kizárólag forralás után szabad fogyasztani, így kapnak engedélyt.

Ha ismered a forrást (a szállítót biztos meg lehet kérdezni és akár ellátogatni a tehenészetbe) és úgy döntesz, hogy nem forralod megteheted.

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Kismacs50's picture

pasztőrözött tej

Horrorba illő ez a cikk, ember legyen aki ezután pasztőrözött tejet vesz. Vaskalapos hozzászólásai után azonban már kicsit megnyugodtam. Tényleg, hol van az igazság?
Én vettem nem pasztőrözött dobozos " friss" tejet, ami másnapra megbüdösö-
dött. Pedig kétszer annyiba kerüt, mint a pasztőrözött.
Amúgy meg szerintem is a feldolgozással van a baj. Az én lányom 30 évvel ezelőtt literszámra itta a tejet, még víz helyett is. Soha nem volt allergiás, ekcémás. Én is rengeteg tejet ittam szintén minden probléma nélkül.
Ma viszont nem tudom meginni, felpuffadok, minden bajom van. Ugyanakkor amikor Erdélyben vagyunk, az ottani házitejet büntetlenül ihatom, semmi bakom. Pedig az esti fejés reggelig nem a hűtőben áll.
Szóval nem a tejjel van a baj. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Nah, most aztán jól bezavartatok.....

Ki ezt, ki azt írja... ki azt mondja házi, ki az ellenkezőjét, ki egyiket sem... Tök véletlenül olvastam bele ebbe a tejes dologba csak, de mostmár aztán nem tudom adjak-e a gyerkőcöknek... eléggé elment a kedvem, viszont ők imádják a kakaót!!!!!!!!! Főleg a kicsi 1nap 3-4x is inna:)

A bajom az, hogy lassan már tényleg semmit nem lehet sem enni, sem inni, sem semmi...ez szönyű!!!! Van itt egyáltalán olyan, aki iszik tejet???

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 votes)

kakaó - ahogy én iszom

Régebben én is rengeteg kakaót ittam, ami azt jelenti, hogy kb. minden reggelim és vacsorám a kakaó volt. Az az igazi instant, tehéntejes változat. Ennek mára már az illatát se tudom elviselni, nem hogy igyam.

Most kikeverős kakaót iszom úgy, hogy kb. a 2/3-a víz, a maradék 1/3 pedig növényi tejből (általában zabtej) van. Hozzá egy kicsi méz és kész is. (Egyszer talán a karobot is megpróbálom.)

Ez persze másoknak nem ízlik, de lehet, hogy egy (több? :) ) próbát megérne a nálatok is, hátha rákap a gyermeked az ízére.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (3 votes)
Varga Nikoletta's picture

Tej-kérdés

Kedves Tkika!

Semmit nem kelt tiltani, bár bizonyos dolgokat a napi használatban érdemes kiváltani!

Ha szereti gyermeked a tejet, kakaót, igya... Módjával!

A legkisebb gyermekem szerette nagyon a tejet.. kb. 2éves korától kezdve egy éven keresztül legalább hetente 3-4x biztos kérte. Figyeltem a minőségre és az ételtársításra, ami a tej esetében annyit jelent, hogy magában fogyassza... ennyi. Ez egy évig tartott, most már teát kér ...

Alább olvashatsz ötleteket a tej fogyasztásának visszaszorítására. Ha pedig kakaó-pártiak gyermekeid, akkor próbáljátok ki a Chox for Kids-et, összekötve a kellemest a hasznossal -> rásegítesz a kis immunrendszerük támogatására :)

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

kakaó

Próbáld ki a növényi tejeket az állati helyett, igaz az íze nem ugyan az, meg kell szokni, de nagy a választék, létezik rizsből, zabból, szójából, kamutból, mandulából, stb. készült "tej", valamelyik biztos bejönne :) És még megvenni sem muszáj, készíthető otthon is. Bár a kakaóval más baj is van, mégpedig a cukor, amit mégkevésbé kéne fogyasztania egy gyerkőcnek, mint a tejet. Helyette mehetne a méz inkább, és már igazi reformédességet innátok! 

Értékelés: Nincs

Történetem a tejjel

"A tej: Élet, Erő, Egészség". Ehhez régen is tartottam magam, ittam nyakra főre. Elég beteges gyermekkorom volt, az egész kamaszkoromat végigköhögtem, egy évben kb 200 napot, és állandóan írta fel a háziorvosom az antibiotikumot, évente 10-20 Augmentin kúrát végignyomtam, persze nem segített, ki tudja mennyire bombázta szét a májam és a vesém.

20 éves koromban találkoztam egy rokonommal, aki háziorvos, de mellette akupunktúrás orvos és természetgyógyász, elmondtam neki a gondomat, egyből azt mondta hogy a tejet azonnal hagyjam abba (az egész rokonságot letiltotta róla, azóta rengeteg egészségügyi probléma egyszerűen megszűnt a rokonságban). Addig napi 2-3 litert ittam, abbahagytam és a köhögés is jelentősen visszaszorult, de még tavasszal jelentős maradt, főleg favirágzási időszakban. Egyik tavasszal annyira erősen köhögtem, hogy lágyéksérvem is lett tőle. 25 évesen küldtek el allergiavizsgálatra, és kiderült, hogy mindenféle fára, fűre allergiás vagyok, a megfelelő gyógyszer elkezdésével a köhögés megszűnt. Ennek már lassan 10 éve, azóta sem ittam egy csepp tejet sem, de elkezdtem tudatosan kerülni a módosítatlan tejfehérjét tartalmazó ételeket is, ennek hatására 2 éve allergiagyógyszert sem szedem még tavasszal sem, és tünetmentes vagyok. Tehát a tehéntej okozta a pollenallergiámat.
Ebben a cikkben sok káros hatás van említve, de az az alapvető probléma pont nem, amit orvos rokonom a legjelentősebbnek tart, és ami rám is hatott. A lényeg röviden, hogy a tejet a tehén a kisborjúnak készíti, és úgy van kitalálva, hogy a tej „mindent megtegyen” annak érdekében, hogy a kisborjúból szép nagy egészséges tehén váljon. A kazein nevű tejfehérje a térszerkezetében információt hordoz, amit a tejivó szervezete érzékel (még nem minden részletében felfedett folyamat során), viszont ez az információ speciálisan a kisborjúnak szól. Az emberben ez egyfajta „információ-betegséget” okoz, az immunrendszert megzavarja, és jelentősen hozzájárul másfajta immunrendszeri zavarok kialakulásában, például a természetben régen is megtalálható, megszokott pollenekre is rendellenes, fokozott immunválasz, allergia alakul ki. Az információs betegséget egy molekula kazein is kiválthatja, ezért vigyázni kell a felvágottakkal, csokival, chipssel, meg majdnem mindennel, szinte kivédhetetlen. Az erjesztett tejtermékek lebontott, hatástalanított formában tartalmazzák a kazeint, így azok fogyaszthatók, de azoknál is ott vannak az egyéb problémás faktorok, a béta-kazo-morfin, a marha inzulin, a gennysejtek, a növényvédő szerek, a kérődző életmóddal kompatibilis immunanyagok, enzimek, stb. A szkeptikusok hatásos érve, hogy „öregapám is tejet fogyasztott egész életében, sohasem volt baja, 90 évig élt”. A lényeg, hogy akkoriban házaknál ált. 2-3 tehén volt, azok tejét itták, azokat a fehérjekódokat bizonyos korlátok között képes volt a szervezet tolerálni, hozzászokni, ennyit még elbírt a szervezet egészségben (és nem is ettek ennyi mesterséges anyagot mellé). A mai bolti tej egy literjében 10000 tehén teje van összekeverve, ez az állandóan változó kódhalmaz bombázza és megzavarja az immunrendszert.

 Alapvető gond a hozzászokással kapcsolatban, hogy bár az emberiség egyes csoportjai több ezer éve isszák a tejet, de ilyen esetekben a természetes szelekció nem, vagy nehezen tud érvényesülni, nem az történik hogy a tejet nem bíró génváltozattal rendelkezők meghalnak, és a tejet tolerálók túlélnek, ha okoz is problémát a tej, az a szaporodási képességet nem befolyásolja, ha meg is hal az egyed valamely tejfogyasztásból adódó szövődménytől, az jellemzően a szaporodóképes időszak után történik.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Gyorsan a hozzászólásom előtt

Gyorsan a hozzászólásom előtt leszögeznék valamit: nem iszok tejet, nem fogyasztok tejterméket. Szóval nem elfogultságból fogom mondani, amit most mondok, hanem tapasztalatból. Semmi közöm már a tejiparhoz és a legkisebb lelki sérülést se okozná nekem, ha egyik napról a másikra eltűnne az egész :D

A cikk ebben a formában nem több mint hatásvadász rágalmazás (mivel megjelöli a helyes utat is, ezért azt is tudjuk, hogy milyen irányból fúj a szél).

Tanultam a szakmát és dolgoztam is suli mellett e kilencvenes évek közepén a tejiparban. Otthon is volt tehenünk és láttam azt is, hogy az öreg gazdák mit műveltek. Egyet kijelenthetek ez alapján: a nagyüzem nem annyira mocskos, a háztáji nem annyira tiszta, mint ahogy a cikk írója feltételezi.

Először is a 90-es években átvettük az európai normákat, ami azt jelenti, hogy a tej átvételekor (vagyis amikor a tejüzem átveszi a falu tejcsarnokában vagy a nagyüzem telephelyén), akkor olyan szigorú mikrobiológiai mérőszámoknak (csíraszám) kell megfelelni, ami a régi szocialista tejiparunknak nem kis kihívást jelentett. A legkisebb kosz, vagy egy gennyesedő tehén a 100-ból hazavágja az egész szállítmányt! Ha nem hűtik azonnal hazavágja az egészet! Ha nincs rendesen takarítva minden naponta 3x, akkor hazavágja az egészet.

Akkor nézzük sorban:

- a tehenek életkörülményei: igen, maguk alá szarnak... és nagyüzemben elég mocskosak a tehenek, ez van. A háztáji se sokkal jobb! Inkább csak annyi a különbség, hogy háztájinál sokkal jobban odafigyelnek külön az egyes tehenekre.

- betegségek: gyulladt tőgyű vagy beteg tehén tejét tilós leadni (amennyire lehet kifejik, mert különben még rosszabb lesz a helyzet). Utaltam már rá fentebb, hogy egyből hazavágna egy teljes szállítmányt és nem kis pénzekről van szó. És persze a még gyógyszer hatása alatt álló tehént se szabad. Oké gyakorlat más. És itt utalnék arra, hogy háztájiban sokkal előbb előfordul az, hogy nem hívja ki időben az állatorvost a vén parasztja (bocs, de most nem pejoratívan értve) aztán meg átszűri még egyszer, hogy ne látszódjon a genny. Ellenőrzéskor viszont kiderül azonnal.

- tisztaság: a fejés előtt alaposan lemossák és masszírozzák a tehén tögyét. Nem luxusból, nem kényeztetésből. Hanem mert egyszerűen ez így működik, így lehet kinyerni a tejet és így lehet biztosítani az előírt minőségi paramétereket. A fejőgépet, tároló edényeket, mindent minden fejéskor tisztítanak. Vegyszeresen. Ha valakinek borult már ki tej és folyt be a konyhaszekrény vagy a hűtőgép alá, akkor tudja, hogy még az UHT tej is pillanatok alatt iszonyat büdösen elkezd rohadni. Ha járt már valaki tejcsarnokban, tejüzemben, akkor ismeri azt a tejszagot, ami mindent áthat. Ha nem lenne tisztaság, akkor nem tejszag lenne, hanem rohadna minden nagyon büdösen. A fejőgépet csak egyszer nem tisztítanák ki rendesen és nem kis gondjuk lenne! (főleg a nagyüzemit, ahol csőhálózaton megy a tej és nem mobil kanna van)

- fekália: hát ez külön történet. A vicces, hogy ezt nagyüzemben nem láttam belekerülni a tejbe, sokkal zártabb a rendszer annál, viszont a háztáji gazdáknál akik kézzel fejtek ott figyelt sokszor a szaros szalmaszál meg egyéb dolgok a szűrőnek használt textílián.

Hát ennyi röviden. És miközben én a nagyüzemi oldalon benne dolgoztam, addig a szüleim meg évekig tolták háztájiban a témát. Én el tudom képzelni, hogy hogy nézne ki az a tej, amit a cikk írója feltételez! Amúgy meg egyszer ha valakinek van rá pénze, akkor nyugodtan vizsgáltassa be a háztájit, lesz meglepetés! Én borítékolom, hogy olyan paramétereket kapna az illető vissza a laborból, amivel az a tej be se tehetné a lábát egy tejüzembe. Ez igaz amiatt is, mert ha nincs folyamatosan hűtve a kifejés pillanatától kezdve, akkor már nem tudja teljesíteni a törvényileg előírt értékeket.

És szerintem akinek a gyomra és immunrendszere nincs hozzászokva a friss háztáji tejhez az tuti végig fog tőle fosni egy napot (egyrészt nincs lefölözve a tejzsír, másrészt tele van mikroorganizmusokkal).

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Piszkos tej?

Znagy megelőztél. Előző írásomat csak bevezetőnek tartottam, most folytatnám hozzászólásomat a cikkhez.

Harminc éve van rálátásom a szakmára egy 1000-es tehenészet kapcsán. A tejipar 10 naponta vesz mintát a tejből. 8 paramétert vizsgált /mikróbaszám, szomatikus sejtszám, fizikai tisztaság, gátlóanyag /antibiotikum maradvány/ fagyáspont /ebből lehet kiszűrni hogy nem vizezik-e a tejet/ savfok, zsír, fehérje, kazein, laktóz, / Keményen minden pénzre megy, ha a szomatikus sejtszám 400 ezer felett van már nem lehet extra minőségű a tej, ha gátlóanyag van benne visszaküldik az egész szállítmányt. Egy gátlós tejből nem lehet túrót, joghurtot, kefírt készíteni!!!

A fejőházban minden krómozott acélból van, minden fejés után nagy nyomású forró vízzel az egészet kitakarítják, enni lehetne onnan, ahol előtte a teheneket fejték. A tej fejés után azonnal 4 fokosra le van hűtve, miután a tejet elvitték minden nap mosószeres /váltakozva savas-lúgos mosószerrel/ forró vízzel ki van mosva és 5 öblítés van utána. A beteg tőgyes teheneket, akik valóban antibiotikummal kezeltek, be se viszik a fejőházba, a betegistállóban külön fejik és a tejet megsemmisítik. Hogy a DDT hogy jött ide nem is tudom, 40 éve betiltották! Az  egyéb növényvédőszerek pl gyomírtószerek az összes haszonállat közül a tömegtakarmányokat fogyasztó szarvasmarha és birka a legkevésbé találkozik ezen mérgekkel. A szarvasmarha lévén kérődző állat takarmányának 90 %-a tömegtakarmány: széna /lucerna, fű nem permetezik!!!/ szenázs /lucerna, fű nem permetezik!!!/  kukoricasiló / ezt bizony kell permetezni, de jó agrotechnikával minimálisra lehet csökkenteni a felhasznált vegyszer mennyiségét és mivel igen drága a vegyszer, ezt meg is teszik/ Ezen kívül még eszik a marha abrakot is kukorica, búza, és egyéb dolgokat pl répaszelet, tök, melasz.

Az, hogy a boltokban pasztörizált tejet lehet venni a piac igénye alakította ki. Az emberek kényelmesek, és inkább viszik a tartós tejet, ami 1 hétig se romlik meg a hűtőben. No, meg inkább veszik a 20 Ft-al olcsóbb külföldi gyengébb minőségűt, mint a jó minőségű magyart. Ez az üzem is tejének 90%-át külföldre értékesíti. Szomorú...

 

Értékelés: Nincs Átlag: 4.5 (4 votes)

piszkos tej?

Az allergiás esetek félelmetes nagy száma ennek a szemléletnek következménye. Élénken él az emlékezetemben, mikor gyermekként átmentem a szomszédba tejért. Erzsi néni egy kis vizet lötykölt a tehén tőgyére, egy piszkos ronggyal letörölte, a tehén farkát lekötötte, és már kezdte is kézzel a fejést. A tehén farka néha elszabadult, és belecsapott a sajkába...Fejés után egy rongyon átszürte a habos tejet, volt ott légy, szalmaszál, és még ki tudja mi minden. Ezt ittuk minden nap, 6-an voltunk testvérek, egész nap a szaros baromfiudvarban és az utcán játszottuk, de nem ismertük az allergiát hírből sem. Hallottam egyszer egy virológus professzor előadását ő azt mondta, hogy a gyerekeknek évi 1 kg koszt meg kell enniük, hogy az immunrendszerük jól működjön. Igaza volt.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

tej

Mi is sokszor ittunk házi tejet forralás és mindenféle tisztítás nélkül. A mamám megfejte a Bimbót (ő volt a tehén), aztán kiöntötte nekünk a pohárba a friss tejet. Érdekes, még hasmenésünk sem lett tőle, és nem voltunk beteges gyerekek sem. Úgyhogy szerintem semmi baj nincs a tehéntej fogyasztásával. És láttam nagyüzemi fejést és tejtárolást is, minden csilli-villi volt. A tehenek csak annyira piszkosak, mint bármelyik szabadon élő állat, fejés előtt tőgymosás, stb. Úgyhogy  a mocskos tejüzemekről írni szerintem nem korrekt. Biztos van olyan is, de nem kell általánosítani. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)
Csati's picture

Bizony,bizony...Nekem volt

Bizony,bizony...

Nekem volt "szerencsem" latni egy nagyuzemi teheneszetet...  Azota inkabb nem iszok tejet. A fejogepbe pedig tenyleg minden bele megy...

Nagyon sajnaltam az ottani teheneket..

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 votes)
Dortsa's picture

Egy tapasztalat...

Éppen tegnapelőtt történt, hogy nem bírtam ellenállni, és ittam egy tejeskávét, amit reggelire kínált a szállásadónőnk. Ugyan vidéken vagyunk, de feltételezem, hogy nem frissen fejt tejecskét kaptam... Amúgy elég ritkán iszom tejet, és bár sajnos nem mindig sikerül frisshez hozzájutnom, akkor sem UHT-t, hanem a sima dobozosat veszem (tudom, az sem sokkal jobb). Mindenesetre jól taccsra vágott egész napra, kirándulás közben végig úgy be volt dugulva a fülem, hogy "dobozban" hallottam a saját szavaimat.  Más ludat nem találok, csak a tej lehetett az...

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (4 votes)

Milyen magasan?

Mekkora magasságba mentetek kirándulni?

Értékelés: Nincs
Dortsa's picture

Kirándulás

Szia!

A Mátrában voltunk, de első nap semmi bajom nem volt, pedig akkor is mentünk fel-le... És csak aznap volt, a többi napon nem... Persze, lehet millió oka, de UHT tejet kb 1-1,5 éve nem iszom, és még soha nem volt, hogy ilyen hosszan be volt dugulva a fülem (eddig max 1-2 percig volt ilyen). Azért gondoltam, hogy lehet összefüggés, mivel rögtön reggeli után kezdődött. De ez már örök rejtély marad... 

Szép napot!

Dortsa 

Értékelés: Nincs
vaskalapos's picture

vagy a kave?

Nem tudhatod biztosan, mi volt az ok. A kave is okozhatta, vagy a masfajta kornyezet... vagy egyeszruen egy bacifertozes, amit az immunrendszered masnapra lekuzdott... en sem tudhatom. Lehet, hogy erzekeny vagy a tejre... de a fulbedugulas inkabb bacifertozes, vagy allergia, mint tejjel kapcsolatos dolog lehetett.
 

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (1 szavazat)

Tejcukor érzékenység?

Ha valaki érzékeny a tejre: hányingere van tőle, puffad ,stb. akkor lehetséges, hogy másra is érzékeny ami benne van, nem csak a tejcukorra?

Köszönöm a válaszokat!

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

A tejcukor

mellett a tejfehérje (kazein) is okozhatja a fenti tüneteket.

Niki

Értékelés: Nincs

pasztörizált tej

Igaz.

Értékelés: Nincs

"A pasztőrözött tejben az

"A pasztőrözött tejben az emésztőenzimek a hő hatására megsemmisülnek, így az allergiás reakciókat okozhat. " ... és ezt a fonalat megragadva mesélném el személyes tapasztalatomat ebben a témában. A kisfiunk születését követően egy időszakban majdnem elapadt a tejem, s a doktornő hipoallergén tápszert írt elő pótlásnak. Mást már nagyon nem is írnak fel, s rögtön hípoallergén is legyen, mert a tej nem jó, allergizál, egy életre tönkreteheti az emésztőrendszert. No, kezdő anyukaként, hit nélkül ugyan, de engedelmeskedtem. volt vagy 5 hetes a fiúcskánk. egy-két hónapig kapta a "puffasztószert". Nem tudtam azonosulni vele... időközben egész nagy, alkarnyi ekcéma jelent meg a gyermeken. "Tejallergia" - mondták. "???!" (én) "Hát a tápszer alapja is tehéntej..." "oh, aha" (én) no attól a naptól váltottam a frissen fejt tejecskére, felesben, persze. s, csodák csodája az ekcéma nyom nélkül tünt el. azóta is napi kétszer három decit iszik, már három éves és igazi kis erőgombócka :)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
vaskalapos's picture

Butasag.

Butasag.

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (1 szavazat)
Varga Nikoletta's picture

Miért?

Miből gondolod, hogy nincs valóságalapja?

Niki

Értékelés: Nincs
vaskalapos's picture

Miert butasag?

Mintha mar valaszoltam volna, csak elveszett? Ujra irom.
Azert butasag, mert a tejben nincsenek semmifele emesztoenzimek, igy nem is semmisulhetnek meg a hokezeles hatasara.
A hokezeles a tejben levo bakteriumok szamat csokkenti.  Ez a dolga, ezert csinaljak.

Egyereszt a potencialis korokoz bacikat megolni, hogy ne lehess beteg a tejtol, masreszt a tejet lebonto bacikat megolni, hogy a tejbol ne legyen savanyu tej, majd aludttej, mire hazaersz vele a boltbol, hanem meg napokig tejkent fogyaszthasd.
Ha meg savanyitott tejtermek kell, elegendo beoltanod yoghurt vagy kefir vagy aludttej kulturaval es szepen megerjed masnapra a hokezelt, pasztozozott, vagy ultrapasztorozott tejed is. Es kozben tovabbra sem lesz benn korokozo, ami a hokezeletlen tejben bizony elofordulHAT. Nem biztos, csak lehet... de minek kockaztatni? 

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (1 szavazat)

Enzimek és a tej

Tudom, hogy már 3-szor leírtad a fentieket és nem jelentettük meg.

A tejben igenis vannak emésztőenzimek! Vagyis olyan enzimek, amik a mi emésztőrendszerünkben is fellelhetőek. Ilyen pl. a lipáz.

A lipázok fokozatosan bontják le a triglicerideket, tehát a reakció első lépésében diglicerid, majd monoglicerid keletkezik, és csak ezután válik a hidrolízis teljessé. A lipázok nemcsak a glicerideket, hanem az egy- és kétértékű alkoholok hosszabb-rövidebb szénláncú zsírsavakkal képzett észtereit is képesek bontani. A lipázok legfontosabb lelőhelyei az emlősök hasnyálmirigye és mája, a ricinusmag, az olajosmagvak, a gabonamagvak, a tej, az egyes penészgombák és baktériumok. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
vaskalapos's picture

Bocsanat.

Vazze: te kerdezted: "Miből gondolod, hogy nincs valóságalapja?" haromszor valaszoltam, es ti cenzuraztatok. Akkor miert kerdezted?

Nem tudtam, hogy csak olyan hozzaszolas jelenhet meg amivel "Ti" egyetertetek.
Azt hittem beszelgetunk, eszmet cserelunk.
Elnezest kerek, hogy nem ertettem egyet, hanem mas sajat velemenyem volt, amit megprobaltam mindenfele szemelyeskedes es bantan nelkul kifejteni.

Megprobalok leszokni rolatok. Ettol en nem leszek kevesebb.

(valamiert azt hiszem, ez sem fog megjelenni, de nem szamit: "ti" olvassatok, ez eleg.

Értékelés: Nincs
maybeeysu's picture

Vaskalapos, el ne tűnj :-)

"Megprobalok leszokni rolatok. ". Kérlek, ne tedd. A Te hozzászólásaid egyensúlyt hoznak az Oldalra. Az meg egy más kérdés, hogy az olyan beállítottságú emberek, mint jómagam (inkább hiszek a logikában és a természet törvényszerűségeiben, mint a megérzésekben) sok mindent tisztábban látnak egy szakmai alapokon nyugvó, ugyanakkor hétköznapi nyelven megfogalmazott gondolat révén.

Azért vagyunk itt, mert Egészségesen és Fenntartható módon szeretnénk élni. És itt nagyon sok jó ötletet kaphat ehhez az ember! Ugyanakkor nagy kérdés az, hogy MI egészséges és fenntartható (és MI nem az...). És mivel értelmes emberek vagyunk, jó, ha ezt több oldalról nézzük, más-más megvilágításba helyezzük - szituációfüggően - ugyanazt a dolgot.

Nagynéném tüdőgyulladásban halt meg, 1944-ben. Rá egy évre került forgalomba az antibiotikum, ami ezek után gyerekek/emberek ezreit (tízezreit?) mentette meg. Az más kérdés, hogy ma azt mondja a háziorvosom, hogy "orvosi csoda", hogy a takonykóromat echinacea-val és GrapeVital-al kikezeltem... De az igazság nem egyik vagy másik végletben rejlik, hanem valahol középtájt: ismerd az adott dolog előnyét/hátrányát, és mindig az adott szituációt mérlegelve dönts. De ne utasítsd el azt, hogy MEGISMERD a különböző nézeteket.

Üdv:

Zsu

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

magánbeszélgetés?

Kedves Vaskalapos! Nem én kérdeztem, de ettől függetlenül: naponta több száz hozzászólás érkezik az oldalainkra, Tőled érkezőket általában megjelentetjük. Sajnálattal tapasztalom, hogy sok már a személyeskedő (pl. oltás ügyben...).

Nem szeretnék magyarázkodni, hogy miért ne magánban írjunk regényeket egymásnak, de egy-két ok: a fontos tudnivalókat mindenki számára elérhetővé kell tenni (hidd el, nem panaszkodhatsz, hiszen az utóbbi időben Neked jelent meg a legtöbb hsz-od), 3 gyerek, 3 munkahely mellett kevés időm van, hogy tudományos értkezéseket írjak levelezésben.

Várom/várjuk továbbra is építő, tanító, pozitív jellegű hozzászólásaidat! További szép hétvégét!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
vaskalapos's picture

Epito jellegu javaslat ;-)

Epito jellegu javaslat ;-)

Ha egy hozzaszolas nem szemelyeskedo, nem toletek idegen reklam, nem elfogadhatatlan etikailag, akkor egyszeruen hagyjatok megjelenni. Kulonosen ha valakinek (igazad van, nem neked) a kerdesere valaszol. A kerdezo valoszinuleg kivancsi a valaszra.

En tenyleg legjobb tudasom szerint, mindenfele erdek nelkul probalok itt eszmet cserelni. Legfeljebb annyi az erdekem, hogy olyan vilagban szeretnek elni, ahol logikusan gondolkozo, tajekozott, ertelmes emberek elnek.
Ehhez probalok hozzajarulni tolem telhetoen.
Legtobbszor a biologia, elettani, egeszseggel kapcsolatos, es kemiai kerdesekhez szolok hozza. Ha van valami mondanivalom az adott tema kapcsan.

Szakmai artalom. Bocsanat erte.

Értékelés: Nincs
vaskalapos's picture

Koszonom.

Ilyenkor igazan dobhatnal egy maganuzenetet, hogy ne strapaljam magam, vagy fejtsem ki jobban. Csak olyan jelenhet meg amivel ti egyetertetek, igaznak veltek, nem lehet eszmeket cserelni?

Emesztoenzimekrol volt szo. Lipaz valoban van a tejben, es ha mukodik, akkor rossz, femes izuve teszi a tejet allas, tarolas soran, ami elvezhetetlen, undorito. Ezert meg az anyatej eseten is rovid hokezelest ajanlanak, ha tarolni akarjak az anyatejet. Egyes anyak tejeben tobb, masokeban kevesebb lipaz van.
Nincs szuksegunk ra, nem segit nekunk a tejet emeszteni, mivel a gyomorban a gyomorsav es a pepszin lebontja a megevett lipazt.

Ahogy irod, az emesztesunkhez szukseges lipazt a hasnyalmirigyunk termeli.

Es foleg: a tejben levo lipaz aktiv vagy inaktiv volta nem valtoztatja meg az allergiat kivaltoz tulajdonsagat a tejnek. Hallottal mar tejzsir allergiarol?

Tovabbi emesztoenzimekrol is tudsz a tejben? Beszeljuk meg azokat is.

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel