A Víz Világnapja - Március 22.

Az ENSZ 1994-ben nyilvánította március 22-ét a víz világnapjának. A föld népessége egyre gyarapszik - nemsokára 7 milliárd élünk a földön - és a megnövekedtet vízigényt bolygónk lassan nem tudja kiszolgálni.

Az UNECSO becslése alapján, amennyiben a népesség növekedése, továbbra is ilyen drasztikus lesz és nem változtatunk a környezetünkhöz való hozzáállásunkon 2050-re majdnem 50 országban szükséges lesz bevezetni a vízkorlátozást. Szakértők szerint az eljövendő háborúkat nem az olajért hanem a vízért fogják vívni...

A víz: maga az élet.

viz_vilagnap.jpg

  • Minden élőlény elsősorban vízzel táplálkozik.
  • Az emberi test 75 % (agyunk 85 %) vízből áll.
  • A Föld vízkészletének (kb. 1,444 milliárd km3) mindössze 3 százaléka édesvíz. Ennek is nagy része (2,2 %) jég.

Évente 20 millió ember - köztük 5 millió gyermek - hal meg a világon ivóvíz által közvetített betegségben. A fejlődő világ szennyvizének kilenctizede mindenféle tisztítás nélkül ömlik a folyókba, tavakba. Kínában a folyóvizek négyötödében már nem élnek halak. A világ vízfelhasználásának üteme a huszadik században kétszeresen meghaladta az emberiség létszámának egyébként is robbanásszerű bővülését. Az USA fejenként naponta 500 litert fogyaszt, az EU 200-at, Magyarország 100-at, Etiópia 20-at.

A WHO szerint 1,2 milliárd ember nem jut megfelelő ivóvízhez. Az egy főre jutó ivóvízkészlet a következő két évtizedben a harmadára csökken. Az UNESCO szerint ha a jelenlegi trendek (drasztikus klíma- és ökológiai változások, népesség-növekedés, nagyfokú urbanizáció) folytatódnak, 2050-ben legalább 48 országban több mint kétmilliárd ember komoly vízkorlátozással lesz kénytelen szembenézni.

who_viz_vilagnap.jpg

A Világbank szerint a következő század háborúi a víz miatt fognak kitörni. 1 kg búza megtermelése 1790 liter vizet igényel, 1 kg marhahús előállítása 9680 litert. 2004-ben hazánkban 1 millió 300 ezren isznak olyan vizet, amelyben a megengedettnél több az arzén. Magyarország vízkészleteinek 90-95 %-a az országhatárokon túlról származik. (Ez csak a felszíni vizekre vonatkozik!!!) Vízmennyiségben a 12. helyen vagyunk Európában. Sajnos, a vízpazarlásban is az élen járunk. Évente 1,3 milliárd köbméter szennyvíz tisztítatlanul jut vissza vizeinkbe.

 


 

További oldalak:

Forrás: 
bocs.hu
4.25
Értékelés: Nincs Átlag: 4.3 (4 votes)

Hozzászólások

ezt hogy értsük? /vízfogyasztás/

"Az USA fejenként naponta 500 litert fogyaszt, az EU 200-at, Magyarország 100-at, Etiópia 20-at." Hogyan fogyaszt Magyarország fejenként naponta 100 liter vizet?

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 votes)
Konzol's picture

Vízfogyasztás Felhőcskének...

Szia Felhőcske!

Ez egy átlag! Annyit jelent, hogy az összfogyasztást (amit letekernek a vízórák) visszaosztogatják a lakosság és a napok számával: Pl.: Magyarországon a Vízművek adatai alapján elfogy egy évben 365.000.000 m3 víz (ennyit számláznak ki), akkor ezt leosztják a 10.000.000 lakossal = 36.5 m3/fő/év. Ezt tovább osztják 365-tel = 0.1m3=100liter /fő/nap.

Tehát nem azt jelenti, hogy minden egyes ember ennyit fogyaszt! Vannak olyanok, akik csak ivásra, főzésre, fürdésre fogyasztanak (ez sacc 30-40 liter között lehet/fő), DE VANNAK OLYANOK IS, AKIK KOCSIMOSÁSRA, PÁZSITZÖLDÍTÉSRE...

Üdv.: Konzol

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel