A ftalátok miatt szaporodik a koraszülések száma?

A Michigan Egyetem Közegészségügyi Intézetének kutatói megvizsgálták, van-e összefüggés a koraszülések emelkedő aránya és a ftalátok széles körű használata között.

ftalat
"Azért néztük meg ezt a gyakran használt vegyületet, amelyet mindenféle termékben használnak (műanyagokban, kozmetikumokban, festékekben, szőnyegekben), mert egy sor állatkísérletben toxikusnak bizonyult, és mivel az amerikai népességre vonatkozó adatok azt mutatták, hogy a népesség nagy részének szervezetében - tudtán kívül - kimutathatók a ftalátok - és még csak nem is tudhatják pontosan a fogyasztók, mivel kerül a szervezetükbe ez az anyag, mert nem kötelező feltüntetni a termék összetételében " - nyilatkozta John Meeker környezet-egészségtudományi professzor.

A koraszülés komoly kockázati tényező a gyermek egészségére nézve, ez az újszülöttkori halálozás fő oka, és folyamatosan növekszik az aránya: 1981 óta 30 %-kal emelkedett.

A kutatók egy mexikóvárosi klinikán gyűjtöttek vizeletmintát terhesanyáktól a terhesség utolsó harmadában. Összehasonlították az idő előtt (37 terhességi hetet megelőzően) szült anyák vizeletmintáiban található ftalát mennyiségét az érett magzatot világra hozó anyák vizeletmintájában találhatóval. Megállapították, hogy a koraszülött gyermeket világra hozó anyák vizeletének háromszor akkora volt a ftalát-szintje.

Újabb, szélesebb körű vizsgálatot terveznek a kutatók, tekintettel a probléma súlyára.

Forrás: Michigan Egyetem /Független

baba-elsosegely-konyv

Forrás: 
vitaminsziget.com
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólások

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel