A Mediterrán diéta értékesebb, mint a Zsírszegény

A mediterrán diéta szerinti táplálkozás eredményesebb a diabétesz kezelésében, mint az általánosan javasolt zsírszegény-diéta. Állítja egy közelmúltban megjelent tanulmány.

A mediterrán diéta a közelmúltban vált ismertebbé. Jellemzője a sok olivaolaj, gabona, zöldségek, gyümölcsök, dió, hal. Csekély mennyiségű hús, tejtermék és alkohol. Közismert volt eddig is, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében jelentős szerepet játszik, de keveset tudtunk arról, hogy mennyire hasonló a helyzet a cukorbetegséggel kapcsolatban.

A közölt kutatási eredmény azért is figyelemre méltó, mert pár étkezési módosítással időben jelentősen ki tudták tolni a diabétesz gyógyszeres kezelésének megkezdését a legtöbb vizsgált páciens esetén.

A cukorbetegség hozzávetőlegesen 19 millió embert súlyt az Európában, ami a teljes populáció négy százaléka. Ez a szám 26 millió lesz a jelenlegi tendenciákat figyelembe véve 2030-ra. Az USA még nálunk is rosszabb állapotban van. Ott a lakosság mintegy 8 százaléka (24 millió ember) kezelt cukorbeteg, ami évente 174 milliárd dollár kiadást jelent, amiből 116 milliárd közvetlenül gyógyszerkiadásokra megy el.

A kutatás eredménye a gyakorlatba ültetve ezt a horribilis egészségügyi kiadást tudná csökkenteni, amennyiben komolyan vennék. Ráadásul az eredmény ennél sokkal tovább mutat. A cikk szerzői szerint: "a résztvevők, akik a mediterrán diétát alkalmazták, több testsúlytól szabadultak meg, jobb vérzsír eredményeket értek el, és jelentősebben javult a rizikótényezőjük egy infarktusra, mint azoknak, akik csökkentett zsírtartalmú diétát folytattak." A fenti költségek mellett vegyük figyelembe, hogy a mellékesen javuló testi állapotok milyen egyéb egészségügyi kiadástól mentik meg az egyént és az állami költségvetést egyaránt.

A tanulmány részletei

A kutatást vezető Dr. Esposito és munkatársai 215 túlsúlyos, a frissen diagnosztizált kettes típusú cukorbeteget toboroztak a kísérlethez. A csapat fele az úgynevezett mediterrán diétát követte, aminek jellemzője volt, hogy nem tartalmazhatott több szénhidrátot, mint a napi kalória szükségletük 50%-a. A másik csoport olyan alacsony zsírtartalmú diétát követett, amiben a napi kalóriamennyiség mindössze 30%-a származott zsiradékokból.

A vizsgálat 4 évig tartott. A négy év elteltével a mediterrán diétát követők 44%-a, míg a csökkentett zsírtartalmú diétások 70%-a szedett valamilyen diabétesz gyógyszert. Vizsgálták a testsúly változást is. Bár mindkét diéta típus átlagosan jelentős testsúlycsökkenést ért el, a mediterrán diéta 2kg-al jobb eredményt hozott.

Forrás: Annals of Internal Medicine Volume 151, "Effects of a Mediterranean-Style Diet on the Need for Antihyperglycemic Drug Therapy in Patients With Newly Diagnosed Type 2 Diabetes - A Randomized Trial"

(Forrás: naturhirek.hu)

Forrás: 
.
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólások

Szupermarketes olcsó extra szűz olívaolaj

Sziasztok!

 

A kérdésem az lenne, hogy mi a véleményetek a szupermarketekben kapható gyanúsan olcsó extra szűz olívaolajokról?  Ezek több márkanéven futnak, a 750ml mindössze 800 ft körüli áron kapható. Mindegyiken rajta van a szöveg, hogy: "Az Európai Közösség országaiból származó olívaolajok keveréke."

Ha azt írják, hogy extra szűz, akkor gondolom annak kell lennie, ízre és állagra is teljesen olyan. De mégis, mennyire bízhatok meg bennük?

 

Üdv. Ivett

Értékelés: Nincs

Megbízható olívaolaj

Mivel nem ismerjük a gyártót, forgalmazót nehéz lenne megbízhatónak nevezni...

Az olaj vásárláskor keressük a csomagoláson a termelőt, a termőhelyet és a bogyó típusát! Régen rossz, ha valahol ez szerepel: Származási hely: EU. Ez mindenképpen gyanús, hiszen ebben az esetben nem minden ok nélkül van elhallgatva a termelő, a hely és a fajta, tehát a termék valószínűleg pancsolt és több helyről összevásárolt. 

Főzéshez, sütéshez ne használj hidegen sajtolt olívát, csak salátákhoz, növényi krémekhez és olyan ételekhez, amit nem teszel ki hosszabb ideig magas hőfoknak.

Megbízható olajakat pedig itt találhatsz!

Értékelés: Nincs

Olíva olaj

Köszönöm a válaszod!

Az biztos, hogy "pancsolt", méghozzá nem is egy, hanem több országból származó olívaolajból. Ettől függetlenül persze még lehet jó, habár az biztos, hogy nem csúcsminőségű, de ennyi pénzért nem is várja el az ember.

Egyedül az vígasztal, hogy az "extra szűz" minősítés már önmagában is garantál egy bizonyos fajta minőséget, meg persze azt, hogy nem oldószerrel vagy melegítéssel nyerték ki, hanem hidegen sajtolással (mint ahogy a hátoldalon is írják).

Természetesen csak salátákba használom, illetve naponta letolok egy evőkanállal, mert nem készítek mindennap salátát.

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel