A vegyi anyagok egészségügyi hatásai

Vegyi anyagok élelmiszerekbenAz ún. Párizsi Felhívást tető alá hozó francia professzor, Dominique Belpomme klinikai onkológus egy előadásában arról beszélt, hogy a legújabb tanulmányok szerint a betegségek akár 25 %-a is összefüggésben lehet a vegyi szennyezéssel! Rák, asztma, allergia, leukémia, terméketlenség/meddőség, idegrendszeri károsodás, születési és fejlődési rendellenességek. Ezek mind kapcsolatba hozhatók a különböző vegyi anyagokkal. Ma már ott tartunk, hogy ún. többszörös kémiai túlérzékenység is létezik, ami egy olyan tünetegyüttes, amelyet környezeti mérgek váltanak ki az arra érzékeny emberekben.

Fontos kiemelni, hogy bár több esetben az egészség és egyes vegyi anyagok közötti közvetlen összefüggés jól ismert (példa erre a benzol és a leukémia kapcsolata), a legtöbb ártalmas hatás több ok együttes hatásának eredménye, azaz figyelembe kell venni olyan tényezőket is, mint például az öröklődés, az életmód, az étrend, vagy a légszennyezés.

A nők és a babák érzékenyebbek

Annak, hogy a nők veszélyeztetettebb csoportba   tartoznak, alapvetően biológiai és társadalmi okai vannak:

  • a nőknek arányaiban több zsírszövetük van, amelyben így több káros vegyi anyag tud  felhalmozódni
  • átesnek olyan időszakokon (terhesség, változókor), amikor a női szervezet sokkal  sérülékenyebb
  • a hagyományos nemi szerep miatt a nők gyakrabban kerülnek kapcsolatba a vegyi anyagokkal (tisztítószerek, kozmetikumok)

A fejlődésben levő szervezetek az embrionális és magzati időszakban, illetve az élet kezdeti éveiben különösen sebezhetőek. Miért?

  • a szervrendszerek még fejlődésben vannak, például a csecsemők veséi fejletlenek és a vegyületek kiválasztására kevésbé képesek, mint a felnőtteké
  • a kisgyermekek testtömegükhöz képest több levegőt lélegeznek be, többet esznek és isznak, tehát relatív több szennyezést vihetnek így be a szervezetükbe
  • a kicsik sokat csúszkálnak a földön, és gyakran teszik a kezüket a szájukba, sőt mindenfajta tárgyat szívesen a szájukhoz emelnek
  • könnyebb, gyorsabb a bevitt anyagok felszívódása

Ami különösen elgondolkodtató

Ma már mindenki tudja, mennyire szennyezett a környezetünk. Ám gondoljunk bele: mindannyiunk számára a női test az első környezet. De ha ez az anyai környezet is káros vegyi anyagokkal (higannyal, peszticidekkel) terhelt, a magzat sem számíthat semmi jóra.

Korábban úgy gondolták, hogy a méhlepény védőburokként megvédi a magzatot, így kiszűri a káros vegyi anyagokat is. Aggasztó módon azonban a káros vegyi anyagok átjutnak a méhlepényen, így az anya átadja ezeket a gyermekének. Honnan tudjuk ezt? Az USA-ban egy vizsgálat során újszülöttek köldökzsinórvérét elemezték. A vizsgálatok során összesen 287 különböző vegyi anyagot találtak, közülük számos anyag rákot, idegrendszeri problémákat, születési vagy fejlődési rendellenességeket eredményez (pl. biszfenol-A, ftalátok, DDT). Egyes káros hatások (allergia, asztma, tanulási zavarok) csak évekkel, évtizedekkel késõbb jelentkeznek.

A németországi Föld Barátai nemrégi tanulmánya szerint több mint 300 vegyi anyagot találtak az anyatejben is. Köztük olyan anyagokat is, amelyeket veszélyességük miatt a REACH külön engedélyezési eljárásban fog szabályozni.

Nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy a babáknak joguk van arra, hogy káros vegyi anyagoktól mentesen kezdjék meg életüket!

Az alábbi táblázat összegzi néhány vegyi anyag legfõbb egészségügyi hatását.

Egészségügyi hatás

Érzékeny csoport

Néhány társított vegyi anyag

Rák

Mindenki

Azbeszt, Policiklusos aromás szénhidrogének (PAH-ok), benzol, néhány fém, néhány peszticid, többszáz állati rákkeltõ, néhány oldószer, természetes eredetû toxinok

Szív és érrendszeri megbetegedés

Különösen az idősebbek

Szén-monoxid, arzén, ólom, kadmium, kobalt, kalcium, magnézium

Légzőszervi megbetegedés

Gyermekek, főleg az asztmások

Belélegzett szemcsék, kén-dioxid, nitrogén-dioxid, ózon, szénhidrogének, néhány oldószer, terpének

Allergiák és túlérzékenység

Mindenki, de különösen a gyermekek

Szemcsék, ózon, nikkel, króm

Szaporodási zavarok

 

Nemzőkorú felnőttek

PCB-k, DDT, ftalátok

 

Fejlődésbeli rendellenességek

Magzatok, gyermekek

Ólom, higany, biszfenol-A

Idegrendszeri károsodás

Magzatok, gyermekek

PBC-k, metil-higany, ólom, mangán, alumínium, szerves oldószerek

Forrás: UNEP/EEA 1997

Egy példa: a növényvédõszerek egészségügyi hatásai

Napjainkra az egészségüggyel is foglalkozó, nagy nemzetközi szervezetek – például az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Amerikai Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala (EPA), az Európai Unió érintett szervei – kialakították álláspontjukat a forgalmazott növényvédő szerek kockázatával kapcsolatban. Csak az EPA 150, napjainkban is használt növényvédőszerről feltételezi a rákkeltő hatást. Magyarországon ma is számos káros peszticid van indokolatlanul engedélyezve, hazánkban több mint 200 olyan növényvédőszer-hatóanyag van forgalomban, melyeket különböző okokból a WHO, veszélyes anyagnak minősített. Van közöttük akut és krónikus mérgező hatású anyag, közel negyven pedig szerepel a különböző rákkeltő anyagokat megnevező listákon.

Az egyes növényvédőszerekkel kapcsolatban folyamatosan merülnek fel lehetséges egészségügyi problémák. Ezeket leggyakrabban csak közvetve állatkísérletek által fedezik fel, melyek megbízhatósága nem 100 százalékos, amit az engedélyezés folyamatában úgy érezzük túlzottan is figyelembe vesznek. A lakosságra kifejtett hatása szempontjából igen fontos feltételezhetõen hormonhatású, vagy az immunrendszert (az emberek a betegségek elleni védekező rendszerét) károsító hatóanyagokat nem kezelik a súlyuknak megfelelően. Az eddigi gyakorlat szerint a biztonsági kételyek felmerülése után a hatóanyagokat még évekig lehet minden korlátozás nélkül használni.

Nagyobb gondot okoz, hogy a vizsgálandó anyagok esetleges egészségügyi hatásait külön-külön értékelik. A szervezetben megtalálható (egy átlagos európai emberben körülbelül 300) vegyi anyagok együttes hatása, az úgynevezett koktélhatás azonban teljesen ismeretlen. Ennek a "vegyianyag-koktélnak" az elemei egymással reagálhatnak és egészségügyi problémákat okozhatnak. A kutatások megmutatták, hogy vannak olyan növényvédő szerek, melyek együttes hatása azonos azzal, mintha csak az egyikből fogyasztottunk volna százszoros mennyiséget.

Vannak olyan káros hatások is, melyekre a kutatók nem számítanak, ezért nem is vizsgálnak. Nemrég derült ki, hogy a növényvédőszereknek olyan káros hatásai lehetnek, mint az immunrendszer és a hormonháztartás megzavarása. Ezeket a lehetséges egészségkárosító hatásokat csak az utóbbi időszakban kezdték vizsgálni. Egy-egy vegyi anyagnak a hormonháztartást zavaró hatása nem biztos, hogy a szennyezésnek kitett szervezetben jelenik meg. Gyakran az utód egyedfejlődésében, szaporodási képességében jelentkeznek a zavarok.

Azok a permetezőszerek a legveszélyesebbek, amelyek valamilyen általános, az összes élőlényre jellemző hormonrendszer működését zavarják meg. Hiába feltételezzük, hogy a specifikus hatású szerek ártalmatlanok, hiszen egy anyagnak igen sok, előre meghatározhatatlan "mellékhatása" lehet (emlékezzünk csak a 2006. év elején történt tragikus kimenetelű angliai gyógyszerkísérletekre). Így ez a kérdéskör az általános hatású szerek felhasználásának tiltásával nem oldódik meg. A növényi sejtosztódást gátló egyik gyomirtó szer (trifluralin) mellékhatásként az állatokban hormonális zavarokat okoz, és emiatt az EU-ban már tiltólistára helyezték.
A már említettek mellett a növényvédő szerek krónikus hatásaként kialakulhat ekcéma, valamint az ideg-, az emésztőrendszer és más belső szervek (pl. szív, máj, vese) is károsodhatnak.
Szeretnénk felhívni a figyelmed arra, hogy a Hírszem rovatban megjelenő tartalmak tallózások a nagyvilág híreiből, NEM az AntalVali.com szerkesztőinek tollából származnak, utánközlések, és nem minden esetben tükrözik a véleményünket. Sok esetben a felkerült cikkeket vitaindítónak szánjuk, mert kíváncsiak vagyunk a véleményedre. A hírszemek eredetijét a cikk végén, a "Forrás" címszó alatti linken találod meg. A tartalmi kifogásokat se nekünk, hanem a cikk szerzőjének küldd! Köszönjük! 

Kapcsolódó tartalmak:
Forrás: 
http://vegyireakcio.hu/egeszsegugy.php
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Hozzászólások

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel