Az áfonyában lévő antioxidánsok mérséklik a memória romlását...

Az áfonyalé napi fogyasztása segíthet enyhíteni az időskori demencia tüneteit. A Cincinatti Egyetem kutatói idős embereket vizsgáltak 12 héten keresztül.

A kísérlet során egy kontrollcsoport placebót kapott. Az eredmények alapján az áfonyalét fogyasztók jobban teljesítettek a teszteken, köszönhető a benne lévő antioxidánsoknak.

Igyon áfonyalevet, és megőrzi a memóriáját

Napi fél liter áfonya segít mérsékelni a memória romlását idős korban - állítják egyesült államokbeli kutatók. A vizsgálatot olyan idős emberek részvételével végezték a Cincinatti Egyetem kutatói, akiknél már tapasztalható volt valamilyen memóriazavar, azaz az időskori demencia első jeleit mutatták. A résztvevők 12 héten át ittak napi fél liter áfonyalét, olyat, amely az Egyesült Államokban az üzletekben is kapható. Ennek hatására memóriájuk javult, bizonyos teszteken jobban teljesítettek. A felmérés során egy kontrollcsoportot is használtak, azaz voltak, akik az áfonyalé helyett placebót kaptak, olyan italt, amelyről a páciensek azt gondolták, hogy gyümölcslé, de valójában nem az volt.

afonya_antioxidans.jpg

A 70 év feletti résztvevők mindegyike nagyjából ugyanolyan szintű, csekély memóriazavarban szenvedett a vizsgálat kezdetekor. 12 héttel később azonban az áfonyalét fogyasztók mérhetően jobban teljesítettek az egyes memóriateszteken.  A gyümölcs antocianint tartalmaz, amely egy antioxidáns. Épp ezért lassítja a szervezet öregedését, emellett gyorsítja a gondolkodást. A bogyós gyümölcs emellett fontos C-vitamin forrás lehet, de hasznos összetevői miatt több szakember azt állítja: segít felvenni a harcot a rákkal szemben is.

(Forrás: inforadio.hu)

További oldalak:

0
Értékelés: Nincs

Hozzászólások

Móni71's picture

ÁFONYASZÜRET!

Sziasztok!

Éppen érik a fekete áfonya, akinek van még jártányi ereje, érdemes kimenni az erdőkbe, telepakolni a pocakunkat ezzel a csodálatos antioxidánssal, ami ráadásul az egyik legfinomabb gyümölcs! Itt az Alpokalján rengeteg van, de más (nem mészkő)-hegyekben is biztos érdemes keresni!

Jó csemegézést!

Móni

Értékelés: Nincs
scoryl's picture

túrahelyek

Szia Móni! nagyon szeretek túrázni, erdőt-hegyet járni...Szlovákiában élek, ugyan itt is sok a szép hely, de most Magyarországra vágyom:) Alpokalja nincs túl messze tőlünk, tudnál ajánlani konkrét helyeket, amiket érdemes bebarangolni? nem muszáj hogy épp alpokalja legyen..csak valami jó kis túrahely északon:) köszi! Viki

Értékelés: Nincs
Móni71's picture

Túrahely

Szia Viki!

Mi Sopron környékén vagy Kőszeg felett szoktunk csavarogni, attól függően, hogy a páromnál vagyunk-e vagy nálam. Itt az Írotkőre is fel lehet kaptatni, érdemes! :)

Ha komoly túrát tervezel, talán még érdemes Ausztriába is kiruccanni, ott vannak nagyon durva helyek, nem is messze! yes.gif

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel