Amit még nem hallottunk

A fülek csodálatos, bonyolult szervek, és néha nem túl jó dolgokat tapasztalunk velük kapcsolatban. Bonyolultságuk miatt nem mindig működnek megfelelően. Itt egy összefoglaló pár hallással kapcsolatos dologról, melyeket nem biztos, hogy eddig ismertünk. A következő sorok ezekkel foglalkoznak. 

Meniere szindróma: Szédülést tapasztalunk? Ha ez az állapot tartósan fennáll, előfordulhat, hogy Meniere szindrómáról beszélhetünk, mely egy a belső fület érintő krónikus betegség. A hallásunkat befolyásolja és egyensúly zavart okoz. Az egészségügyi szakemberek szerint a Meniere betegség eredményezte szédülés és egyensúlyzavar kiváltója a belső fülben lévő folyadék. Bizonyos tényezők befolyásolják az egyensúlyt, mint a migrén, az allergia, a fejsérülés, a vírusos fertőzések, ezektől a fülcsatorna képtelen a megfelelő működésre.

Kettős hallás: Hasonló a kettős látás jelenségéhez, ez dupla hallást jelent. Az ilyen személyek eltolódást érzékelnek a hangmagasságok között, egy hangot kettőnek hallanak. A zenészek általában könnyebben felismerik ezt a jelenséget, mint mások. Gyakran fordul elő olyanoknál, akiknek az egyik füle jól működik, a másiknak pedig szenzori-neurális halláskárosodása van. A vezetéses halláscsökkenéssel élők csak átmenetileg tapasztalnak kettős hallást.

amit.meg_.nem_.hallottunkKözépfülgyulladás: Ha nemrég volt egy komolyabb megfázásunk, és nem hallunk jól, valószínűleg középfülgyulladásunk van. A gyermekek 75%-a tapasztalja meg legalább egyszer a középfülgyulladást három éves koráig. Általában gyermekkori betegségnek tekintik, de minden korosztályt érinthet.

Akusztikus idegdaganat: Bár az akusztikus neuroma ritka állapot, ez az egyik leggyakoribb formája az agydaganatnak, százezerből durván két embert érint. Lassan növekvő, jóindulatú daganatról van szó, mely a nyolcadik agyidegnél fejlődik ki, ez köti össze a fület az aggyal. A tünetek között említhető az egyik fül halláscsökkenése, fülcsengés (tinnitus), szédülés (vertigo) és egyensúlyi problémák.

Usher szindróma: A hallással foglalkozó szakemberek hisznek benne, hogy ez felelős 3-6%-ban a gyermekkori siketségért és 50%-ban a felnőtt siketségért és vakságért. A tünetek közé tartozik a halláscsökkenés vagy siketség, a látászavar és az egyensúlyproblémák. Az Usher szindróma öröklődik. Az egyes típusú a születéskor meglévő siketség, a kettes típusú közepesen súlyos vagy súlyos halláskárosodás. Akik a hármas típussal születnek, normál hallásúak és látásúak, a problémák tinédzser korban kezdődnek, és felnőttkorra vesztheti el az ember a hallását és a látását.


További Hírszem:

Forrás: 
http://www.fuldugo.hu/Magazin/Aktualis/Amit-meg-nem-tudunk
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Hozzászólások

halláskárosodás

Sziasztok!

Abban kérném a tanácsotokat, hogy a lányomnál a hallásvizsgálat 20-40%-os károsodást mutatott. A doki szerint túl nedves, zsíros a hallójárat. Pici műtéti beavatkozást szoktak itt ilyen esetben csinálni. Apró csövecskéket helyeznek a fülbe 1-1,5 évre, ami biztosítja a szellőzést és így ki tud úgymond száradni a járat. Én azonban ettől idegenkedem, kértem haladékot és addig más módszer után nézek.

A fülgyertya megfelelő alternatíva lehet vagy tudtok javasolni Magyarországon valakit, akihez fordulhatnék. 3 hónap múlva megyünk vissza az orvoshoz újabb vizsgálatra.

Köszönettel: Zsuzsa

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Zsíros hallójárat

Szia! 

A fülgyertya szerintem egy nagyszerű ötlet! Egy próbát mindenképpen megér! Még a Bi...tron lámpa is eszembe jutott, esetleges megoldásként. 

Orrmandulája megvan? Minden rendben vele? Még az is szokott problémát okozni. 

Értékelés: Nincs

hallójárat még

Szia

Köszi a reakciót. Igen van orrmandula. Most 13 éves, de volt párszor probléma a fülével (fülfájás, zsírdugó). Ritkán beteg. Éjjel azonban kicsit szuszogósabban alszik, de ez is időnként. Megfázás után időszakban elég hortyogós is egy jó darabig. A fülgyertyát már többször alkalmaztam sikerrel. Ez azonban komolyabbbnak tűnő helyzet. Ilyen esetben milyen gyakorisággal és meddig használjuk a fülgyertyát szerintetek? (Csak mert külföldön élünk és Magyarországról most betáraznék belőle, hogy kitartsunk).

Zsuzsa

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Hallójárat

Szerintem most érdemes lenne belőle egy három alkalmas kúrát csinálni, három egymást követő napon, mindkét fület gyertyázni. Utána pedig havi egy alkalom elég megelőzési, fenntartási céllal.

Fontos lenne még a füllel párhuzamosan az orrot is kezelni, mert összekapcsolódik a kettő. Ezért is írtam az orrmandulát. A doki nem mondta, hogy meg van esetleg duzzadva? Egy kis angyalgyökér balzsammal megtámogatnám az orrüreget is, a kettő együtt a fülgyertyával szerintem szuper kombó. 

Aztán biztosan van az az eset, amikor tényleg kell a műtét, de egy próbát megérnek a fentiek, szerintem. 

Értékelés: Nincs

Hallójárat

Köszi Melinda. Az orrmanduláról nem mondott semmit a doki. Akkor a  következő vizsgálatig gyertyázunk+balzsam aztán meglátjuk hogy változik.

Üdv: Zsuzsa

Értékelés: Nincs
baba56's picture

meniere kór

SOS! Segítségre lenne szükségem.

Egyik ismerősömnél diagnosztizálták a meniere-kórt. Mit tanácsolnátok erre a betegségre? Nem dohányzik, nem iszik, sportol .

Hálás köszönet

Értékelés: Nincs

Meniere kór

Én nem ismerem közlebbről a betegséget, megjelentettem, hátha valakinek van ötlete! Nekem most max. annyi, hogy felkeresheti Komáromy Hedvig doktornőt, akivel érdemes lenne konzultálnia!

Értékelés: Nincs
baba56's picture

meniere újra

Úgy látom nagyon ritka betegség lehet, egy hónap alatt senki sem válaszolt. Nincs javaslat, ötlet .

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Látatlanban nem tudunk

javaslatot tenni. Ötletem lenne, de interneten keresztül ez képtelenség. Semmit nem tudunk róla, állapotáról, életmódjáról... sajnálom, személyes találkozót szorgalmazok szakemberrel, ismerősödnek jó szível ajánlom, hogy érdeklődjön a fenti címen.

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel