Az oregánó megdöbbentő ereje

A csábítóan aromás ízű oregánó (vagy más néven szurokfű) az egyik leggyakrabban használt gyógynövény. Ugyanakkor az általa nyújtott ízélményen túl egy tápanyagokban gazdag, már-már "gyógyászati erőmű"-nek nevezhető növény, és sokak szerint a természet egyik legtökéletesebb antibiotikuma. Valójában ez egy olyan antioxidánsokban, vitaminokban és egyéb hasznos vegyületekben gazdag növény, hogy dőreség volna rendszeres fogyasztásának a mellőzése.

oregano-450x.jpg

A természetes egészség hívei közül már sokan ismerik az oregánó olajat is, amelyet - nevéből adódóan - oregánóból vonnak ki. Ez az olaj igen erős antibiotikus, gomba- és parazitaellenes, valamint antivirális hatással is rendelkezik, ellentétben a gyógyászati laboratóriumokban előállított gyógyszerekkel. És ez még csak a jéghegy csúcsa az oregano jótékony hatásait illetően.

Az ORAC-skála rangsorában előkelő helyet foglal el

A mentafélék családjába tartozó oregánó meglehetősen magasan helyezkedik el a rangsorban, ha az általános antioxidáns tartalmat tekintjük. A PreventDisease.com szerint az oregánó az ORAC-skála (Oxigén Radikális Abszorpció Kapacitás) ötödik helyét foglalja el. Jelenleg magasabban helyezkedik el a listán, mint más, jól ismert antioxidáns táplálékok, pl. a szömörce.

Az oregánó számos antioxidáns flavonoidja és polifenolja között szerepel a timol, a pinén, a limonén, a karvakrol, az ocimén és a kariofillén, amelyek együttesen adják a növény csábítóan kellemes aromáját. Valamint, ezen vegyületek közösen járulnak hozzá az oregánó ún. "gyógyszer" mivoltához, mivel ezek szinergikusan hatnak, és akadályozzák meg a fertőzéseket, görcsöket, emésztési zavarokat, illetve egyéb egészségügyi elváltozásokat.

"Az oregánó legalább 4 olyan vegyületet tartalmaz, amelyek csillapítják a köhögést, valamint legalább 19 olyat, amelyek antibakteriális hatásuknak köszönhetően segítenek csökkenteni a testszagot." - írja Karen Foster a PreventDisease.com-nak. "Összetevői azonban nem csupán ebben hatásosak. Nyugtatják a gyomor és a belek izmait, ezáltal segítik az emésztést is."

Számos betegséget megakadályozhat, beleértve a metabolikus szindrómát, valamint a rákot is

A fentebb említett összetevők segítik megelőzni a sejtek oxidatív károsodását, és különösen hatékonyak a krónikus betegségekkel szemben. Magas vérnyomás, magas koleszterinszint és szívproblémák esetén érdemes az oregánót a napi étrend részévé tenni. Ugyanez vonatkozik azokra is, akiknek valamilyen krónikus gyulladásuk van, akik csontritkulásban, allergiától, krónikus fáradtságtól vagy fejfájástól szenvednek. Számos tanulmány bizonyította, hogy az oregánó aktív hatóanyagai eredményesen veszik fel a harcot a fentebbi betegségekkel anélkül, hogy bármilyen káros mellékhatásuk lenne. Mindamellett rendkívül hatékony rákmegelőző tulajdonsággal is rendelkezik.

Egy, az Egyesült Arab Emírségek Egyetemén végzett tanulmány keretein belül megállapították, hogy az oregánó olyan módon hat a rákra, hogy az azt kiváltó sejtciklust támadja, és  apoptózist idéz elő. Így mondják más szóval a daganatos sejtek öngyilkosságát (programozott sejthalál). Egyértelműbben megfogalmazva: fogyasztása segít a szervezetnek megszabadulni a rosszindulatú sejtektől, ezzel egy időben pedig óvja az egészséges sejteket.

"Amikor csak lehetséges, inkább a friss oregánót válasszák a szárított formájú helyett, hisz annak még az íze is sokkal jobb." - tette hozzá Foster. Megjegyezte, hogy természetesen a szárított is tökéletesen alkalmas a fogyasztásra. Viszont csak addig, amíg organikus és megbízható környezetből származik.

Fordította: Dudás Anita

Szeretnénk felhívni a figyelmed arra, hogy a Hírszem rovatban megjelenő tartalmak tallózások a nagyvilág híreiből, NEM az AntalVali.com szerkesztőinek tollából származnak, utánközlések, és nem minden esetben tükrözik a véleményünket. Sok esetben a felkerült cikkeket vitaindítónak szánjuk, mert kíváncsiak vagyunk a véleményedre. A hírszemek eredetijét a cikk végén, a "Forrás" címszó alatti linken találod meg. A tartalmi kifogásokat se nekünk, hanem a cikk szerzőjének küldd! Köszönjük!

 


Az Antalvali.com szakértői és a Bionom Termék Tanács által legjobbnak ítélt termékek:


Kapcsolódó tartalmak:

Forrás: 
http://www.naturalnews.com/042754_oregano_healing_power_antioxidant_herb.html
0
Értékelés: Nincs

Hozzászólások

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel