A bőrgomba ellen is jó a levendulaolaj

A levendulaolaj nyugtató, görcsoldó és antimikrobiális tulajdonságairól volt ismert természetgyógyászati berkekben, most portugál kutatók újabb hatását mutatták ki: az illóolaj elpusztítja az élesztő- és a fonalas gombákat, amelyek az embernél bőr- és körömgombás megbetegedéseket okozhatnak.

A kórokozó gombák közül legismertebb a lábgomba, amelyet a legfelső hámréteg vagy a köröm keratinjából táplálkozó fonalas gombák okoznak. A nyálkahártyákat is megtámadhatja gomba, ez többnyire a Candida nemzetségbe tartozó élesztőgombákra jellemző. Lígia Salgueiro, a Coimbrai Egyetem kutatója és csapata Portugáliában növő levendula (Lavandula viridis) levegőn szárított leveleiből desztilláltak illóolajokat. Ötvenegy alkotóelemet azonosítottak, legnagyobb arányban az 1,8-cineolt, alfa-pinént, linaloolt és kámfort. Ezt követően megvizsgálták, milyen koncentrációtól hat az olaj gátlón vagy akár halálosan különböző gombákra - írja a Der Spiegel internetes kiadása a Journal of Medical Microbiology című szaklapban megjelent cikket ismertetve.

lavender_oil_2.jpg

Az olajt és egyes alkotóelemeit külön is tesztelték. A gombákat a Candida nemzetségbe tartozó élesztőgombák, penészgombák és fonalas gombák képviselték. A levendulaolaj a Cryptococcus neoformans nevű penészgomba és a Candida nemzetségbe tartozó különböző élesztőgombafajok ellen bizonyult a leghatékonyabbnak, ugyanakkor kevésbé vált be az úgynevezett kannapenész (Aspergillus) ellen. Az egyes alkotóelemek közül az alfa-pinén volt különösen hatékony.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a természetes eredetű illóolajoknál gyakran a hatóanyagok kombinációjában rejlik a siker titka. Mivel többnyire ugyanannál a koncentrációnál jelentkezett a gátló és a halálos hatás is, a biológusok úgy vélik, hogy az illóolaj a gombák sejtfalait, illetve a sejtszervecskéket körülvevő hártyát roncsolja.

tihanyi_levendula.jpg

Forrás: 
http://hvg.hu/egeszseg/20110218_borgomba_levendulaolaj
4.5
Értékelés: Nincs Átlag: 4.5 (2 votes)

Hozzászólások

Autóillatosítás

Sziasztok! Remek ötlet az illóolajok használata az autóban, csak körültekintően válasszatok. A nyugtató hatású olajok - és ilyen a levendula is - amellett, hogy csillapítják a dugó okozta stresszt, álmosítólag is hathatnak, csökkenhet a figyelem, ami pedig vezetéskor fontos. Ezért célszerűbb inkább frissítő hatású (pl. citrusfélék), jó hangulatot előidéző (fenyőfélék, eukaliptusz, virágillatok) olajokat választani, nehogy a nyugi tompultságba csússzon át:) Jó kísérletezgetést és szép napot Nektek!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

autó illatosító

Mivel ez az első hozzászólásom, ezért először gratulálok az oldalhoz és köszönöm, hogy ennyi infó áll a rendelkezésemre! Illóolajból szeretnék autóillatosítót készíteni, van rá valami tippetek?

Értékelés: Nincs

autóillatosító parfüm

Nagyobb szupermarketekben kapható utántölthető autóillatosító. Arra a fajtára gondolok, amit a szellőző rácsra lehet ráerősíteni. Ha ilyet veszel, akkor ki kell önteni a benne lévő szintetikus parfümöt, majd jó alaposan kimosni az utántölthető részt (ez 3 részből áll: az üveg, amiben a parfüm van, egy kis műanyag rácsocska a tetején, és egy szivacsszerű anyagba beépített pálcika). Ezeket nagyon alaposan ki kell mosni, de még utána is lesz szaguk, úgyhogy érdemes pár napig ecetbe áztatni őket, ezután megszárítani, szódabikarbónába tenni, majd jól szellőző helyen szellőztetni. Nem kis macera, nagyon nehezen múlik el az eredeti szaga, de csak egyszer kell megcsinálnod, mert utána azzal töltöd után, amivel akarod. Én alkohol+víz+illóolajok előzetesen összerázott keverékét használom.
Nem vagyok valami ügyes ilyenekben, de azt is el tudom képzelni, hogy aki szeret barkácsolni, az otthon is tud készíteni hasonló szerkezetet, és akkor addig se érintkezik a szintetikus parfümmel, amíg az eredeti szagot eltávolítja.
Sajnos olyan utántöltőt még nem láttam, ahol a szerkezetben nincs benne a parfüm, hanem mellé csomagolják, pedig az lenne az ideális. regular_smile.gif

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Autóillatosító

Szia! Kis darab szatén anyagba tegyél szárított virágot (lehet pl. kamillavirág is, amit teának vettél - az sem baj, ha lejárt a szavatossága), kösd össze, és arra cseppents illóolajat (persze mindig újra kell rá cseppenteni). Nekem most ilyen illatosító van a WC-ben. Üdv. Kati

Értékelés: Nincs

autóillatosító

Lehet, hogy ez most hülye kérdés lesz, de a zsákocskába tett dologra cseppentet olaj nem tud kifolyni, kijönni ? A páromat szeretném meglepni szülinapjára, arra gondoltam valami kis mogrammos zsákot varrok, de iszonyú háklis a kocsira, mindig patika belül és ha holmi levendula olaj "szennyezné" a felületet biztos nem lenne boldog. A másik, kimosós megoldás is jó ötlet+, bár munkaigényes, de a jó dolgoknak ennyi jár. Köszi!

Értékelés: Nincs

Autóillatosító

Nekem még sohasem folyt le, pedig kívülről cseppentem a zsákra, hamar felszívódik. Nem kell ám sok az illóolajból, én kb. 5 cseppet szoktam.

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Illtosító

Szia! Örülünk, hogy idetaláltál, olvasgass kedvedre! regular_smile.gif

Pici zsákocskát tudok elképzelni kitömve, illóolajat rácsepegetve... Vagy pedig levendulával töltött textilzsákot, szintén felturbózható illóolajjal, persze, ami illik a már meglévő levendulához. Az illóolajat időnként pótolni kell, mert elpárolog.

Sok sikert! wave.gif

Értékelés: Nincs

Autoillatosító

Sziasztok! Léteznek már előre gyártott gyógynövényes szaténzsákocskák, kamillával, rózsával, levendulával stb. megtöltve. Nemcsak az autóban, de fürdővízben is lehet őket használni. Házilag is elkészíthető.

Értékelés: Nincs
Zsani's picture

levendulaolaj

Bőrgombára még nem volt "szerencsém" kipróbálni. teeth_smile.gif Párologtatáskor szoktam alkalmazni a levendulát többek között. Épp múlt este csepegtettem a kerámia párologtatómba, s reggel abban a testhelyzetben keltem fel, - kipihenten, pár óra alvás ellenére - ahogy lefeküdtem aludni. mml.gif

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel