BPA vagyis Biszfenol A - Mérgező műanyagok: hiszti vagy hormonhorror?

Sziasztok, BPA-ra szerintem azért kellene felhívni a figyelmet, mert fontos, hogy mibe van benne az étel, kozmetika, stb...

Szép napot Beleznai Ági

Mérgező műanyagokMinden, amit az ételtároló műanyag edényekben, cumisüvegekben lévő BPA-ról, biszfenol A-ról tudni lehet...

Nemegyszer előfordult a történelemben, hogy valamiről, amit a tudomány akkori állása ártalmatlannak ítélt, később kiderült, hogy forgalomba se lett volna szabad hozni. Máskor meg csak a média nagyotmondása, egy komolytalan tudományos kutatás vagy egy ellenérdekelt ipari lobbi ügyeskedése állt a háttérben. Melyikről van szó az élelmiszereinkbe átszivárgó műanyagipari alapanyag miatti aggodalmak esetében? A zóna utánajárt a tudományos érveknek és a magyarországi helyzetnek.

Már kezdjük megszokni az aggódást. Nézzük az óránkat, hogy kimehetünk-e már a napra az árnyékból a strandon. Váltogatjuk, hogy a kávéba édesítőt vagy cukrot teszünk aszerint, hogy épp a ráktól, a cukorbetegségtől vagy az elhízástól félünk-e aznap. Tanácstalanul ácsorgunk a közértben a hűtőpult polcai előtt, hogy a margarint vagy a vajat vegyük le. Az ehhez hasonló apró napi döntések ezreitől várjuk azt, hogy tovább éljünk. Ám a veszélyek kerülgetése egyre bonyolultabb, a tudományos érvek között a laikus egyre nehezebben igazodik el. Eközben minden olyan hírnél, amely alapján a tiltólistánkra kellene tennünk egy régi megszokott terméket, mégis mérlegelnünk kell: vajon ezt a kutatást épp mennyire kell komolyan venni?

Különösen nehéz helyzetben vagyunk, ha rémisztő kutatási eredményekről van szó. Mint például akkor, amikor a műanyag cumisüvegekről derült ki, hogy szivárog belőlük egy veszélyes vegyi anyag, amely megzavarhatja a csecsemők hormonháztartását. Kanada ezért visszahívta a boltokból és várhatóan betiltja a polikarbonátból készült babatermékeket, az Egyesült Államok és az Európai Unió is épp felülvizsgálja a kérdést. A kismamák kétségbe estek, ám egyértelmű választ hiába kerestek, pláne Magyarországon. Pedig a híradások ez esetben csak a felszínt kapargatták, mint némi utánajárással a zóna kiderítette.

meddig-nyomod-el

Korántsem "csak" csecsemőkről és cumisüvegekről van szó.

A biszfenol-A (BPA) az egyik legelterjedtebb műanyagipari alapanyag, évente hárommillió tonnát gyártanak belőle világszerte, évről évre öt százalékkal többet. Ebből készül az összes polikarbonát és epoxi-gyanta. Ez mit jelent a gyakorlatban? Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) listáján a következők szerepelnek: cumisüvegek, műanyag tányérok, poharak, kancsók, ételtároló dobozok, újratölthető vizes és üdítős palackok (például kiránduló és sportpalackok), ivóvízvezetékek. Az epoxi-gyantát pedig konzervek kibélelésére és a befőttes üvegek fedelének bevonására használják, hogy ne rozsdásodjanak és a bennük tárolt élelmiszer ne szennyeződjön. Ez borítja a fémdobozos üdítők belsejét, az ivóvíztározókat és a fémből készült bortartályokat. De van BPA még a fogtömésekben is. 

Hogy a háztartásunkban van-e BPA-t tartalmazó műanyag, úgy ellenőrizhetjük, ha megnézzük rajta a háromszögben lévő jelet: ha

  • 3-ast,
  • 7-est vagy
  • PC-t látunk, akkor szivároghat belőle a biszfenol A.

A BPA-val az a gond, hogy hatása túlzottan hasonlít az ösztrogénekéhez. A szervezetbe kerülve leköti az ösztrogénreceptorokat, de valójában persze nem hormon, ettől a szervezet összezavarodik. S mivel a nemi hormonok rengetegféleképpen alakítják a folyamatokat a szervezetben, szinte feltérképezhetetlen, hogyan torzítja fejlődésünket és működésünket. Az már biztos, hogy a fiúknál például csökkentheti a spermiumtermelést, a lányoknál a saját ösztrogén termelését, meddőséget és idő előtti pubertást okozhat, gyermekkorban pedig befolyásolhatja a másodlagos nemi jellegek kialakulását. A tudósok úgy gondolják, hogy szerepe lehet az elhízásban is.

Az Egyesült Államok egészségügyi minisztériumához tartozó Környezeti Egészségügyi Tudományok Intézete (National Institute of Environmental Health Sciences) – a téma temérdek kutatási anyagának átvizsgálása után – arra a következtetésre jutott, hogy nem lehet többé figyelmen kívül hagyni azt a lehetőséget, hogy a BPA esetleg károsan befolyásolhatja az emberi agy és más szervek fejlődését, valamint növeli egyes ivarszervi rákfajták felnőttkori kockázatát.

Nagyjából itt ér véget a konszenzus. Innentől kezdve határértékek, mennyiségek, módszertani kérdések talaján folyik a vita, laikusok számára nehezen követhetően. A magyar kutatók sem értenek mindenben egyet.

Az Országos Kémiai Biztonsági Intézet (OKBI) nem tartja veszélyesnek a BPA ipari használatát. Marcsek Zoltán, az OKBI molekurális és sejtbiológiai osztályának vezetője szerint azért nem, mert a BPA nagyságrendekkel gyengébb hatást fejt ki, mint maga az ösztrogén, s távolról sem vagyunk kitéve akkora mennyiségnek, amennyi szignifikáns hatást válthatna ki. Ráadásul a BPA-t viszonylag könnyen feldolgozza és kiválasztja az emberi szervezet, elsősorban a máj, ellentétben más hormonszerű vegyi anyagokkal, amelyek csak nehezen bomlanak le, és hosszú időre elraktározódnak a zsírszövetekben (például a hírhedt, rég betiltott DDT növényvédő szer). Az EFSA által elfogadott kutatások szerint hat óra alatt kiürül a BPA az emberi szervezetből.

Zsarnovszky Attila, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának adjunktusa szerint zömmel az ipar által finanszírozott, s ezáltal "irányított" kutatások érvelnek a biztonságosság mellett, miközben az elmúlt években tudományos kutatások sora szolgált "kőkemény" bizonyítékokkal, hogy a BPA-val súlyos gondok vannak. A biszfenol A központi idegrendszerre gyakorolt hatását kutató magyar tudós szerint a BPA hatása nem egyenes arányban növekszik a koncentráció mértékével. Hatása az igen kicsi és a meglehetősen nagy koncentrációkban jóval kifejezettebb, mint a közbülső tartományokba eső mennyiségeknél. A már szignifikáns hatást kiváltó nagyon kicsi koncentráció a kutatások szerint megfelel annak a nagyságrendnek, amelynek az emberek ki vannak téve a mindennapokban – hangsúlyozza Zsarnovszky Attila.

A mennyiségi problémák a kísérleti módszertanra is kiterjednek, a kutatók erősen megosztottak abban, hogy a kísérleti állatok megbetegedésével záruló vizsgálatokban jól lőtték-e be a mennyiségeket a kutatók. Az egyik tábor fő érve, hogy ez nagyságrendekkel meghaladta azt a szintet, amelynek az emberek ki vannak téve. A másik csapat szerint széles körű vizeletvizsgálatok bizonyítják ennek az ellenkezőjét.

Fred vom Saal, a Missouri-Columbia Egyetem biológusa szerint a hatéves gyerekek vizeletében például több BPA-ra utaló mellékterméket találtak, mint amennyi a laboregereknél később rákot és egyéb egészségügyi problémákat okozott. Ráadásul az, hogy a felnőttek képesek tolerálni a BPA-t, még nem zárja ki, hogy a csecsemőkre és a gyermekekre káros lehet. Amúgy is a még meg nem született babák és a gyerekek miatt aggódnak leginkább a tudósok, mivel ők találkoznak a legtöbb olyan műanyag termékkel, amelyekből szivároghat a BPA.

(A szivárgás mértéke a használat módjától is függ. A Cincinatti Egyetemen Scott Belcher és csapata – Zsarnovszky Attiláékkal közösen – azt vizsgálta, hogy mi történik a használt és új, polikarbonátból készült vizes palackokkal, ha normál használatnak vannak kitéve. A régi és az új palackok között semmi különbséget nem találtak a BPA-szivárgás mennyisége és sebessége között. Forró víz esetében azonban rövid idő alatt is drasztikusan nagyobb, 15–55-szörös BPA-szintet mértek.)

"Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az emberi szervezetnek, kezdve a szójától az egyes szappanokban fellelhető antibakteriális összetevőkig, számos egyéb hormonszerű vegyi anyag zűrzavarával kell rendszeresen megbirkóznia" – magyarázza Zsarnovszky Attila. Ennek a vegyi koktélnak a hatása még nem ismert, de a tudósok egy része amiatt aggódik, hogy esetleg erősíthetik egymás egy-egy kedvezőtlen hatását.

A modern korunk velejárójának számító mindennapi vegyi koktél mellett szinte eltörpül a BPA jelentősége – érvel Tompa Anna, a Semmelweis Egyetem Közegészségtani Intézetének igazgatója. Európában mintegy 80-100 ezer vegyi anyag vesz körül bennünket állandóan, ebből alig valamivel több mint négyezret vizsgáltak be toxikológiai szempontból. Csak a cigarettában négyezerféle káros anyag van, nem beszélve a magyarországi vizekben fellelhető arzénről, amely több mint egymillió embert veszélyeztet. De a túl sokat és sokáig szedett fogamzásgátló tabletták is rákkeltők, hiszen az ösztrogén a hatóanyaguk, amely maga is karcinogén lehet, ha túl sok van belőle. "Semmi sem fekete-fehér. Nagyon sok múlik a dózison és az egyéni érzékenységen" – hangsúlyozza Tompa Anna.

BPA mentes cumisüvegekAz ipar azzal érvel, hogy amíg nem bizonyítják be a biszfenol A emberekre gyakorolt kedvezőtlen hatását, addig folytatják a gyártását és a használatát, mert olcsó, könnyű, szilánkmentesen törik, és számos egyéb olyan tulajdonsága van, amely miatt nehezen helyettesíthető. Persze az ipar ilyenkor már rég felkészült, és van B terve – mondja Iván Béla, a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Kutatóközpontjának osztályvezetője. Léteznek alternatív anyagok, például az úgynevezett alifás vegyületek (nyílt láncú szénhidrogének), ám az előállításuk jóval drágább, ahogy az általában lenni szokott. Iván Béla azt is lehetségesnek tartja, hogy éppen egy vagy több ilyen helyettesítő terméket gyártó cég lobbitevékenysége áll a háttérben. A szakember szerint ez már csak így működik: "Az ózonlyuk és az egész globális felmelegedés is akkor lesz igazán téma, ha üzletileg kifizetődik."

A kanadai törvényhozás által életbe léptetett tiltás a "jobb félni, mint megijedni" elven alapul, a kanadai szakemberek ugyanis úgy ítélték meg, hogy ha bármiféle kétely van azzal kapcsolatban, hogy egy vegyszer ártalmas, akkor annak a veszélynek nem szabad a kitenni a gyermekeket – mondja Kiss Katalin, a világ egyik legnagyobb babatermékgyártójának számító MAM Baby magyar leányvállalatának ügyvezetője. Az európai szakmai szervezetek és az EFSA sem osztja azonban az amerikai véleményt, hanem megalapozatlan hisztériakeltésnek tartja, amely fölösleges hadjáratot indított el egy amúgy mechanikai, optikai és hőtűrő képességében páratlan műanyag ellen.

Ennek ellenére a Magyarországon is népszerű MAM 2006-ban elkezdte fokozatosan lecserélni termékeinél a polikarbonátot polipropilénre – mondja Kiss Katalin. Első körben azon termékek esetében történt meg az átállás, amelyek valószínűsíthetően fokozott igénybevételnek vannak kitéve, és élelmiszerrel kapcsolatba kerülhetnek. Így a cumisüvegek és az etetőedények anyagait váltották ki először, majd 2007 közepétől a cumitányérok és kupakok, majd 2008 közepétől – amerikai nyomásra – a cumicsipesz alapanyagát is lecserélték.

A tengerentúlon népszerű Nalgene sportpalackok gyártója, a Nalge Nunc International is bejelentette, hogy bár továbbra is biztonságosnak tartja a polikarbonátot, a növekvő nyomásra az idén mégis fokozatosan leállítja a gyártását, és más műanyagokkal, például az Eastman vegyipari óriás egy új kopoliészterével helyettesíti, amely a polikarbonát legtöbb tulajdonságával rendelkezik, biszfenol A nélkül.

A The New York Times beszámolója szerint egy kaliforniai anya már be is perelte a Nalge Nuncot, azzal vádolva a céget, hogy tudott a BPA veszélyeiről, mégis jelentéktelennek állította be. Ez az első, ám valószínűleg nem az utolsó per, amellyel az iparnak szembe kell néznie. A fogyasztói aggodalmak miatt a kereskedők is nyomás alá helyezik a gyártókat: Kanadában a világ legnagyobb kiskereskedelmi hálózatának számító Wal-Mart például azonnal száműzte polcairól a BPA-t tartalmazó bébiflaskákat és egyéb termékeket, amerikai boltjaiból pedig jövőre vonja ki őket.

A magyar kormányzati szervek és hatóságok nem nagyon foglalkoznak a témával, legalábbis ez derült ki a zóna által befutott körökből. Az Egészségügyi Minisztérium még csak nem is válaszolt a téma többszöri felvetésére, honlapjának keresője egyetlen találatot sem ad a biszfenol A-ra. A hazai élelmiszer-biztonság széles területét koordináló szervezet, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal nem foglalkozik BPA-val, mert nem élelmiszeripari anyag. Innen a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz irányították a zónát, ahol kiderült: néhány évvel ezelőtt vizsgálták ugyan a csomagolóanyagok hatását az élelmiszerekre, de mostanság már nem ők az illetékesek ebben a témában, hanem a már említett OKBI. Az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézettől és a Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézettől is azt a választ kaptuk, hogy ők sem foglalkoznak a szóban forgó vegyi anyaggal.

Magyarországnak egyébként sem járható a kanadai út, hiszen uniós tagállamként nem dönthet önállóan ebben a ügyben, a BPA-t csak az EU tilthatja be.

Szerző: Márk Edina

 

Szeretnénk felhívni a figyelmed arra, hogy a Hírszem rovatban megjelenő tartalmak tallózások a nagyvilág híreiből, NEM az AntalVali.com szerkesztőinek tollából származnak, utánközlések, és nem minden esetben tükrözik a véleményünket. Sok esetben a felkerült cikkeket vitaindítónak szánjuk, mert kíváncsiak vagyunk a véleményedre. A hírszemek eredetijét a cikk végén, a "Forrás" címszó alatti linken találod meg. A tartalmi kifogásokat se nekünk, hanem a cikk szerzőjének küldd! Köszönjük! 

További tartalmak a témában:

Forrás: 
http://www.humusz.hu/hirek/3044
4.42857
Értékelés: Nincs Átlag: 4.4 (7 votes)

Hozzászólások

Ételhordók: melyiket válasszam?

Sziasztok!

Most hogy Paleo étrendet kezdtem el és a gyereknek is kizártam a glutént (tejet már egy éve), átnéztem minden ételhordót/tárolót. Szinte mindegyik a nagy amerikai T......re gyártótól van, 5-ös jelzéssel a háromszögben. Ez még nagyjából rendben is lenne, DE a nagyobb gyerkőc (versenysport és tiszta étrend miatt) minden nap viszi az ebédet az egyik "mikróban is melegíthető" edényben. Felmerül a kérdés, hogy vajon tényleg melegíthető benne? Mekkora kárt okozok neki? Az üveggel az a probléma, hogy 100%, hogy összetöri utazás közben... Köszönöm, ha valaki megosztja véleményét, vagy akár vmilyen tudományos cikket.

Üdvözlettel: Erika

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Műanyagok: melyik veszélyes és melyik veszélytelen?

Szia!

Minden kérdésedre válaszra lelhetsz, ha elolvasod Vali írását! Itt fel vannak sorolva a biztonsággal használható, valamint a toxikus hatású műanyagok is! 

Szép napot neked! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Használható ételhordó-Köszönöm a választ!

Nagyon köszönöm! 

Neked is szép napot!

Erika

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Film

Sziasztok,

Most néztem egy filmet a D...L... csatornán: "Fogyasszunk és féljünk?" címmel. Sajnos, sehol nem találtam meg, hogy letöltsem. Tudományos kutatásokról mutat be riportokat olyan országokban, mint pl. Svájc, akik kutatjàk és ellenzik a BPA- t vagy a DEPH-t. Nagyon érdekes és elkeserítő, persze nem kevésbé felvilágosító film volt. Ajánlom! Ha valaki meg tudja szerezni én is szívesen fogadnám.

Ildikó

Értékelés: Nincs

Poliészter ruha, töltet

Sziasztok, a segítségeteket kérem mert nem tudom eldönteni, hogyan álljak a poliészter töltetű babaruhákhoz (hálózsák, kabátkák, stb).

Az evidens nekem, hogy poliészter ruha ne érintkezzen a bőrrel, ezért próbálok minden ruhácskából, kellékből természetes alapanyagút beszerezni (pamut, gyapjú stb), de vannak dolgok, amikből akárhogyan is keresem, csak poliészter van (főleg bélelt dolgok, sok játékszer is poliészterrel van kitömve).

Mi a véleményeteke a poliészterről, és az ilyen fajta felhasználásáról? Adhatom a babának, babára? Lehet káros kipárolgása? Azt olvastam, hogy a polár anyagtól nem kell tartani. Ez igaz?

Lassan ott tartok, hogy magam varrok meg dolgokat, de pl. pamut bélést-, vagy töltőanyagot nem találtam a boltokbam (max. gyapjú-pamut-poliészter kerveréket, és a pamut vattát :) ).

Szóval káros a poliészter vagy sem? 

Köszönettel, Kata

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Ruhák természetes anyagokból

Szia Kata!

Az én véleményem az, hogy amiben lehetséges, és ahogy csinálod is , törekedj a természetes anyagok használatára (gyapjú, pamut stb), de nem csinálsz azzal sem rosszat a babádnak, ha például poliészter töltetű játékkal hagyod játszani! 

A polár anyaggal kapcsolatban itt indul egy rövid beszélgetés, ahol Vali válaszát is elolvashatod! 

Szép napot neked! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Károsanyagmentes háztartás

Sziasztok!
Most fogok saját lakásba költözni, amit szeretnék egészségtudatosan berendezni. Tudtok ebben segíteni? Pl. hol tudok venni az egészségre nem ártalmas edényeket, fazekakat, egyebeket? Illetve, mi az, amire szerintetek még figyelni kell?
Köszönöm!
Ann

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Háztartás káros anyagok nélkül

Kedves Ann!

Veled együtt örülök a lakásodnak. Kívánom, hogy nagyon jól érezd magad benne! Örülök neki, hogy teljesen környezetbarát és egészségtudatos módon szeretnéd berendezni. Ha ennyire tudatos vagy, bizonyára olvastad már Epermami blogsorozatát a Környezettudatos háztartásról, ha nem olvastad még, akkor javaslom olvasd el az összes részét, mert nagyon érdekes és sok hasznos információt ad kezdő és gyakorló háziasszonyoknak egyaránt. 

A konyhai edényekkel is foglalkoztunk már a Halál a konyhában című cikkben és a hozzá kapcsolódó hozzászólásokban is. Érdemes inkább a drágább, de jó minőségű edényeket választani.  Az itt található konyhai eszközök, edények garantáltan méreganyagmentesek.

Ha nem csak környezetbarát, hanem még energiatakrákos háztartást is szeretnél, akkor érdemes elolvasnod Vali blogsorozatát az energiatakarékos háztartásról, melyet itt találsz. 

Értékelés: Nincs

Tritán kulacs, polietilén kupak.

Sziasztok!

A kisfiamnak szeretnék kulacsot venni.

Az egyik nagy sportáruháznál találtam olyat, ami tritán anyagú de a kupak és a szívófej polietilén.

Erről mi a véleményetek?

Azt tudom, hogy a tritán anyag jó, de a polietilénről meg rosszakat olvastam.

Előre is köszönöm!

 

Eszti.

Értékelés: Nincs

Kulacsok

Szia Eszti!

Kolláganők keresik a minden szempontból megbízható kulacsokat. Reméljük hamarosan bekerülhetnek a Bionom bioboltba.

PET-ről ellentétes információkat is hallani, itt olvashatsz még róluk.

Értékelés: Nincs

Kulacsok

Kedves Detti!

Köszönöm a gyors választ. :)

Eszti.

Értékelés: Nincs

Honnan tudhatom, hogy egy PET

Honnan tudhatom, hogy egy PET palackban van-e BPA vagy nincs?

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

BPA van vagy nincs?

Kedves Adrienn!

Átmozgattam hozzászólásodat a fenti cikk alá, érdemes elolvasni és a sok alatta található hozzászólást is, hogy kérdésedre megkapd a választ.

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Polipropilén tégely?

Olvastam-olvastam rengeteg mindent itt, de pontos választ nem kaptam. Segítsetek légyszi! Akkor most a poliproplién tégely jó krémek tárolására?? Köszönöm!

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Polipropilén

Szia Pipacssára, kérlek, olvasd el Vali válaszát, és az alatta lévő eszmecserét.

Értékelés: Nincs

még mindig pp tégely

Kedves Epermami, ezeket olvastam, és nem találtam a pontos választ, ezért írtam. így még mindig fennáll a kérdésem. Köszönöm, ha vki válaszol! Üdv.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Tégely

Kedves Pipacssára!

Ha nem melegíted benne a krémet, nem teszed ki magas hőnek, akkor garantáltan biztonságos.

Ami elvileg biztonságos: 

  • 2-es számú HDPE
  • 4-es számú LDPE
  • 5-ös számú polipropilén
  • SAN (lágyító nélküli akril)

Ha ez sem a megfelelő válasz, akkor ne haragudj, de nem értem a kérdést... előfordul, kérlek, légy hozzám türelmes, ma különösen nehézkes vagyok!

Szép délutánt - olyan szépen süt a napocska :)

Niki

Értékelés: Nincs

Turmixgép kehely használat

Sziasztok,

Nagyon sokat olvastam a témában, de nem találtam arra vonatkozó információt, hogy körülbelül mennyi idő kell, hogy a káros anyag kioldódjon a műanyagból. Konkrétan itt a turmixkészítésre gondolok, ami monjuk nem BPA mentes, lehet- e káros akár ránk, akár gyermekekre/babákra? Itt ugye néhány percig érintkezik a zöldség-gyümölcs a műanyag kehellyel amíg a turmix ital elkészül, mert soha nem abban tárolom.

A válaszokat előre is nagyon köszönöm.

Szép napot,

Regina

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Mennyi idő alatt oldódik ki a káros anyag a műanyagból?

Szia Regina, én sem ismerek erre vonatkozóan hivatalos álláspontot, de szerintem ennyi idő alatt nem tud kioldódni semmi a műanyagból, főleg, hogy nem éri hőhatás, nyugodtan használhatod!:)

Értékelés: Nincs

Nagyon köszönöm a megnyugtató választ,

, Epermami :-)

Értékelés: Nincs

Aloe Vera Gél flakonja 7-es műanyag!!

Nagyon ritkán, kb. évente egyszer veszek maganak egy flakon Aloe Vera Gélt, a három betűs MLM cégtől... 

Eddig nem foglalkoztam a flakon alján levő számmal, most viszont megfordítottam és elképedve láttam, hogy a kis háromszögben a 7-es szám van! Tehát nem BPA mentes a Termászetgyógyászok Szövetsége által is ajánlott termék flakonja. 

Kérdésem az lenne, hogy valóban jól gondolom -e, hogy a 7-es műanyag tartalmaz BPA-t és történetesen az Aloe Gél ki tudja -e ezt oldani belőle. 

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Mérgező műanyagok

Az oldalon már többször foglalkoztunk a kérdéssel. Kérlek olvasd el Vali válaszát a kérdéssel kapcsolatban, itt találod. 

Értékelés: Nincs

biszfenol-A

Kedves Olvasók!

A biszfenol-A nevezetű vegyületet arra használják, hogy prekurzor legyen a vegyületek előállítása során. A háromszögben lévő számok a hulladékkezelés miatt kerülnek a tárgyakra. A műanyag típusát jelölik.  A BPA-tól való félelmünk akkor lehet valós, ha 3-as (PC) illetve 7-es (egyéb műanyag -feldolgozás szempontjából-) jelzést, vagy PC feliratot látunk. Az ilyen edényekbe savas, lúgos illetve forró élelmiszert tárolva kioldódhat bizonyos mennyiségű BPA. A többi műanyag esetében ettől nem kell tartani. 

Remélem a rövid összefoglaló segíti az olvasókat! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

BPA mentes és 7-es szám?!

Kedves Szerkesztők,

Keresgéltem mindenhol a honlapon a mérgező műanyagokról, de továbbra sem látom át teljesen, melyik szám, jelölés mit jelent. Pl a kulacs ügy, engem is érdekelne (ahogyan egy korábbi hozzászólót, de nem láttam választ a kérdésére), hogy lehetséges-e az, hogy egy műanyag termék BPA mentes és 7-es szám van a háromszögben? És, ha igen, akkor ez jó vagy mérgező. Ugyanis megtaláltam azt a cikket is, ahol a BPA mentes kulacs márkát megnevezik (Nalgene). Én még nem fogtam a kezemben, csak webáruháznál érdeklődtem, hogy milyen jelölés van rajta. Nos, azt a választ kaptam, hogy Tritán kopoliészterből készült és BPA mentes (ahogy a cikk is állítja), mégis 7-es szám van az alján!

Akkor ez jó vagy nem?

Tudtok segíteni?

(Sürgősen kellene egy használható kulacs)

Köszi

Értékelés: Nincs
Zsoó's picture

BPA és 7-es szám

Kukkants ide, remélem ez a 3 hozzászólás választ ad a kérdésedre:

http://eletmodszer.com/tudnivalok-a-bparol.html#comment-70097

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Görögsali's picture

Ha nem hárömszöges a jelölés...

Sziasztok!

Ha mondjuk egy műanyag gyerekjátékon nincs háromszöges jelölés, csak számok, vagy még az sem, akkor mit kell nézni???

És ha van háromszög, ami ÜRES és mellette vannak a számok?

Honnan tudom, hogy káros-e?

Előre is köszi a választ!

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Gyerekjáték

Őszinte leszek, fogalmam sincs... sosem vizsgálgattam őket, mert nem igen vannak - max. ajándékba kapnak a gyerekek ilyeneket, de szerencsére egyik sem kedvenc. A közeli rokonokkal egyeztetünk, így igyekszünk minimálisra csökkenteni a műanyag játékok számát.

Biztos  vagyok benne, hogy mások ki tudnak majd segíteni!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Görögsali's picture

Gyerekjáték

Dejó! :) És mivel játszanak a gyerekeid? Textiljáték, fajáték? Ezt maximum nagyobb gyerekeknél működhet. Mit érdemes akkor venni nekik? Én úgy látom, hogy szinte minden játék műanyagból van. :( (Persze minőségi különbségek vannak.) Főleg csecsemőknek a műanyag kiscsörgők, készségfejlesztők. Igazából pont ezen gondolkodtam, hogy egy kisbaba, aki mindent szájba vesz, akkor mivel játszhat?

Értékelés: Nincs

műanyag játékok

A fajáték, textiljáték tökéletesen működik kicsi gyerekeknél is. Valójában szerintem egy csecsemőnek nincs is igazán szüksége még játékra, inkább magunknak vásároljuk meg a gyönyörű, színes darabokat. Én legalábbis így voltam vele. De csak az első gyerekemnél, a másodiknak már többnyire "csak" saját készítésű játék jutott. Meg az erre alkalmas otthon fellelhető tárgyak, amikkel tökéletesen boldog volt. A csecsemők "készségfejlesztése" meg egy hatalmas marketingfogás, semmi haszna, sőt.. Egy baba készségei az anya szerető gondoskodásától, a közös játéktól, azoknak a tárgyaknak a megfogdosásától, megrágcsálásától fejlődnek, amiket a szülők otthon valamire használnak, amiknek van "értelmük". Mondjuk egy fakanál, amivel a baba minden nap látja, hogy a mamája főz. Szerintem egész jól fel lehet nőni műanyag játékok nélkül is. 

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Nem, nem csak nagyobb gyereknél

működik a textil és fajáték... egész picik voltak a gyerekek, amikor kapták őket. Rágókák és egyéb "izékék" kerültek hozzánk. Vannak olyan játékkészítők, akik megfelelő anyagokkal kezelik és festik a fákat. Nem olcsó, de mindhárom gyereket kibírta, most pedig barátok gyermekei szórakoznak velük és még mindig úgy néznek ki, mintha újak lennének - szinte nem is koptak.

Attól ne félj, hogy a fajátékokkal megüti magát, okosabbak annál :)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Legjobb az UVEG tarolo edeny!

Olvasva ezt a cikket, annyit fuznek hozza, hogy a szamokkal kapcsolatban mas datokat talaltam angol oldalakon. Ide tennem az angol cikket, itt azt irjak a #2, #4  #5 szamozasu muanyagok kevesbe veszelyesek, mig a #3.es a #7 es a legveszelyesebb! Most csereltem le a haztartasomban minden muanyagot uvegre. Az a biztosabb! :-) http://ecovillagegreen.com/903/what-do-the-plastic-recycling-numbers-mean/

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (1 szavazat)

Egyéb jelölések

Tud valaki információt adni a konyhai berendezések gyártásához használt műanyagokról. Pl.: vízforraló (a miénken nincs jelölés), vízszűrő kancsó (üres háromszög alatt ABS jelöléssel)? Előre is köszönöm.

Értékelés: Nincs

nem találom a hozzászólásom

Elő akartam keresni egy hozzászólásomat amit pár hónapja írtam és felsoroltam benne a biztonságos műanyagokat, de nincs sehol a hozzászólásom.

Utólagosan is töröltök hozzászólásokat?

Értékelés: Nincs

Műanyag hozzászólás

Megkerestem az említett hozzászólást, rejtve van. Olyan információt tartalmaz, amiről ugyan sok helyen szó van, de mégsem lehet biztonsággal állítani melyik műanyag jelöli az egészséges kategóriát.

A 6-os: polisztirol pl: általában poharak, eldobható ételhordó edények és műanyag evőeszközök anyagában található meg. A polisztirolt tanácsos elkerülni, mert a vele érintkező élelmiszerekbe sztirol kerül. Ezt az anyagot a WHO nemzetközi rákkutató intézete lehetséges rákkeltő anyagként tartja számon, ami a hormonháztartásba is beleszólhat, és a termékenységet is befolyásolhatja.

Tárolásra alkalmasabb az üveg vagy kerámia edény. Ha hordozni kell, akkor inkább a 2,4,5 jelölésűt válaszd. Forró ételt, italt ebbe se tölts, mert ki tudja pár év múlva mik fognak kiderülni a kioldódó  vegyületekről...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

polietilén

Sziasztok! Kérdésem, hogy a polietilén anyagú műanyag hordóból (savanyú káposztát teszünk el benne télire) kioldódik-e a műanyag ennek a fajta savnak a hatására? Márciusig fogy el az a bizonyos mennyiségű savanyú káposzta... Veszélyes az egészségre? Hallottam már pro- és kontrát is ezzel kapcsolatban.

Köszi a választ: Márti

Értékelés: Nincs

kulacs, műanyag melyik biztonságos?

Sziasztok! BPA mentes kulacsot kerestem, de nem akarok reklámozni. Viszont nem  vagyok meggyőzödve hogy amit találtam megfelelő-e vagycsak így akarják eladni a terméket, mivel elég"gagyi" helyen találtam. Esetleg valaki tud ajánlani vásárlási lehetőséget ahol tuti jo palackot és dobozokat vehetek?

köszönöm!

Értékelés: Nincs
diamia's picture

Eredmény: IR

Most, hogy kiderült, elkezdtem a diétát, vagyis teljesen megrefrormáltam a táplálkozásomat. Egyéb jótanácsokat kaphatnék az új életemhez? :)

Értékelés: Nincs

IR-re ajánlások

Gondolom inzulinrezisztenciára gondolsz, erre nagyszerű ajánlásokat írt Betty, ITT tudod megnézni!

Értékelés: Nincs

káros?

Van valami információtok arról, hogy a gyógyszertári kis műanyagtégelyek miből készülnek? eddig egyiken sem találtam semmilyen jelzést.. elég sok ilyen kis tégelyem van pár, pici dobozok meg mindig kellenek..

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Kérdezd meg a gyógyszertárban!

Hisz ők tudják, hogy tégely ügyben ki a beszállító vagy a gyártó. És ők tudnak egyedül utána kérdezni ennek.

És Neked, mint vásárlónak jogod van ezt tudni, és ők kötelesek erre válaszolni!

Ha jutsz valamilyen eredményre, okvetlenül írd meg nekünk!

 

Értékelés: Nincs

műanyag edények étel tárolásra

Sziasztok! Pár hónapja lettem ANTAL VALIS/most már a férjem is csatlakozott és az egyik ismerősünk is/. Nem is gondoltam volna, hogy a műanyag csomagoló anyagokkal is ekkora gond van. Én mindennap főzök, általában amit csak tudok házi anyagból. A felesleget a fagyasztóban szoktam tárolni. Kérdésem az lenne, hogy milyen műanyag edényeket használjak erre a célra. Sokan dicsérik a T.....e edényeit, nekem nincs még, de a barátnőmnek igen és én nem láttam a műanyag edényen feltüntetve se háromszöget, se számokat, se betűket arra vonatkozóan, hogy milyen műanyagból készült. Köszi a válaszokat.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Mártu's picture

műanyag edények

Legjobb tudomásom szerint ez a típus rendben van, használhatóak.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Köszi Mártu a gyors választ!

Köszi Mártu a gyors választ! Így nem sajnálom a pénzt ezekre a drága, de jó termékekre, lassanként megvásárolgatom az étel tárolására alkalmas darabokat.

Értékelés: Nincs

Káros anyagok a műanyagokban?

Sziasztok mindenkinek! Az egész cikksorozat elolvasása után felmerült bennem hogy a BPA-n kivül vannak egyéb káros anyagok a műanyagokban? Ha igen ezekkel foglalkozik valaki? Ha valamit tudtok erről írjatok! Szép napot mindenkinek! Köszönettel: Molnár Zoli

Értékelés: Nincs

Mű-anyag

Pár cikket elolvastam a műanyagokról és sajnos vannak még káros anyagok, de ha nem haragszol nem tudnám a vegyület neveket idézni...  Sajnos a mű-anyagok korát éljük, ki sem tudjuk kerülni őket akkor sem, ha nagyon tudatosak vagyunk, még a bio termékek zöme is ebbe van csomagolva. De ahogy az alábbi hozzászólásokból is kiderül, nem mind káros, illetve nem oldódik ki belőle normális használat alatt semmi.

Szélsőséges hő, fény, vegyi hatásnak nem kell kitenni ezeket (pl. mikro)!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

4es műanyag jó?

sziasztok! Vettem egy sportáruházban műanyag kulacsot, melyen ezek az infók vannak: háromszög, benne 4-es, alatta PE-LD.. Ez használható napi szinten vizet, langyos teát vinni benne? (mivel se 3mas, se 7es, se PC...) Köszi és szép estét!! :) Hajni

Értékelés: Nincs
Fürtös's picture

Biztonságos műanyagok

"A 2-es, 4-es és 5-ös számmal jelölt csomagolások, azaz a polietilén és polipropilén alapanyagú palackok esetében a kutatások döntő többsége azt mutatta ki, hogy ezeket használva nem jutnak rákkeltő és a hormonháztartást károsan befolyásoló anyagok az élelmiszerekbe."(idéztem)

Használd nyugodtan!

 

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

egyéb műanyagok

Sziasztok, meg tudjátok mondani, mi a helyzet a copolimerek esetében (az edény alján pp-c, TPE és AS feliratot találtam), illetve van olyan edényem, amin 6-os szám van a háromszögben, ezzel mi a helyzet? Még egy kérdés: ftalát csak a polietilénben van? Előre is köszönöm, üdv

Értékelés: Nincs

Ki ért nagyon a műanyagokhoz?

Szia Zeszter!

Hátha más ért hozzá, amire tudok, válaszolok.

  • A ftalát egy műanyag lágyító, tehát nem csak a PET-ben van, itt elolvashatod, hogy ált. mikben: http://eletmodszer.com/ftalatok-bpa.html.
  • A 6-os, ill. a többi jelölés ezt jelenti:

1: PET/PETE – Polietilén-tereftalát
termékek: üdítős, ásványvizes flakonok, poharak, néhány háztartási- és tisztálkodószer flakonja

2: HDPE – Nagysűrűségű polietilén
termékek: játékok, tejes flakonok, mosószerek, tisztítószerek, samponok, motorolaj flakonjai

3. V vagy PVC – Polivinilklorid
termékek: csövek, palackok, háztartási olaj palackja

4: LDPE – Kissűrűségű polietilén
termékek: fóliák, zacskók

5: PP – Polipropilén
termékek: palackok, joghurtos dobozok, krémsajtok, egyéb tejtermékek dobozai, mustáros, ketchupos flakonok, műanyag edények, tálcák, kulacsok, háztartási szerek flakonjai

6: PS – Polisztirol
termékek: kávéspoharak, élelmiszeres dobozok, joghurtok dobozai, egyéb tejtermékek dobozai

A 2, 4, 5-ről tudjuk, hogy használható, a többi valószínűleg nem. Esetleg nézz utána más fogyasztóvédőknél.

Értékelés: Nincs

bpa mentes kulacs

Sziasztok! Most szeretnék rendelni a lányaimnak kulacsot. Találtam az interneten egy BPA mentes kulcsot kopoliészterből készült. Mi a véleményetek erről az anyagról, káros vagy nem? hmmm.gif Köszi: Zsuzsa

Értékelés: Nincs

Köszönöm a választ! A gondom

Köszönöm a választ! A gondom az, hogy sokszor olyan betűkombinációk vannak az edényeken, amit ha meg is találok a neten, nem tudom eldönteni, hogy hova soroljam (pl. SAN, ABS). Annak hogy nem számot, hanem kódot tesznek a termékre, az az oka, hogy az összetételük alapján nem illenek bele az 1-7 rendszerbe? Persze főleg a már meglévő tárgyaimmal kapcsolatos ez a dilemma, mivel nem szeretnék mindent kidobni...:)

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

márkás műanyag edények?

Sziasztok! Tudtok valamit a Tupperware edényekről? Használhatóak élelmiszerek tárolására, vagy inkább ne? Köszönöm Mártu

Értékelés: Nincs

Tupperware

Olvasva a cikket, vegig neztem a Tupperware edenyeimet. Tobbsegeben 5-os jelzesu, de a kerek szilikon hercegno forma, a gyongyszemes Elegancia salatas talam is 7-es jelzesu "other" felirattal. Akkor penz kidobas volt?

Valaszt elore is koszonom!

 

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Műanyag jelzések

Szia Balazsmea, Vali írt már ezzel kapcsolatban az oldalon, ezt itt találod. Ezek szerint az 5-ös teljesen biztonságos, a 7-es pedig kérdéses, érdemes lenne megkérdezned a Tupperware céget, hogy pontosan milyen anyagból készítik. Kérlek, ha válaszoltak, oszd meg velünk is az infót, mivel a Bionom webáruházunk kínálatát is szeretnénk bővíteni ilyen termékekkel!

Értékelés: Nincs

.... kulacs

Most vettem egy .... 1literes flakont, hogy méregmentesen hordhassam az innivalómat, és látom, hogy az alján kicsi háromszögben egy 5-ös szám van. Akkor már ez sem biztonságos? Vagy ez ...nél mást jelent? Tudtok erről valamit? katasamo

Értékelés: Nincs

Ez a kulacs rendben

5-ös PP(prolipropilén): eddigi kutatások alapján megfelelő

Értékelés: Nincs

A Nikken sport pimag flakonja

A Nikken sport pimag flakonja is 5-ös, azaz polipropilén. Amúgy az 5-öst elég biztonságosnak tartják.

Értékelés: Nincs

műanyag

Abban nyugodtan tárolhatsz, úgy tudom, méreganyagmentesek.

Értékelés: Nincs

kontra

Üdv!
Azt kell, hogy mondjam, hogy ismét csak sikerült áldozatul esni az internet átkának, miszerint az kellően tájékozatlan ember mindent elhisz, olyan dolgokról, amit nem ismer. Ezt a cikket nem egy szakértő írta, nem olyasvalaki akibármit is értene a témához, egyszerűen összeollózott mindenféle sületlenséget más totálisan megbízhatatlan noname honlapokról. Akit érdekel ajánlom figyelmébe ezt a cikket: http://efrira1.antsz.hu/oeti/kozerdek/aszpartam.pdf. FIGYELEM! A CIKKET SZAKMABELI EGYETEMET VÉGZETT SZAKÉRTŐK ÍRTÁK! Akinek fáj az unalmas valóság, az keresse nyugodtan a szenzációhajhász laikus okkult cikkeket. De akinek nincs is kedve elolvasni, azok kedvéért idéznék belőle (nem szószerint):
1. A fenilalanin fontos szerepet játszik az idegrendszer működésében
2. A szervezet nem tudja előállítani, a táplálékkal kell bevinni
3. Természetes anyag: megtalálható a narancsban, paradicsomban és többszörösét tartalmazza a diétás üdítőben megtalálható mennyiségnek.
4. A metonal mérgező hatása nagy mennyiségben érvényes (10g!!!)
Tipikus laikusságra utal a mennyiségek totális figyelmen kívül hagyása. Nyugodtan írhatná azt is a kedves szerző, hogy senki ne egyen semmit (még biot se) és ne vegyen levegőt, mert a bennük lévő nehézfémek és mérgező gázok rákot okoznak. Ami való igaz is, hisz ezeket képtelenség kizárni az életünkből, de csak nagy mennyiségben (ez alatt a táplálékal bevitt mennyiség több tízezerszeresét értem) okoznak bármiféle mérhető mellékhatást.
Csak óvatosan az önjelölt szakértőkkel!
Minden jót!

Warren G. Harding

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

BPA - a veszélyes műanyag 3.

Műanyag - BPA 3.

Folyamatosan oldódik ki a műanyag palackokból a BPA


Cincinnati Egyetem kutatócsoportja vizsgálta, hogy a polikarbonát műanyagból (mint a visszaváltható műanyag palackok) készült palackokból mennyi BPA (biszfenol A) oldódik ki különböző körülmények között.
Arra ugyanis már sok a tudományos bizonyíték, hogy a BPA - a biszfenol A - nagyon kis mennyiségben is káros hatással van az élő szervezetre, mert megváltoztatja az endokrin (belső elválasztású hormon) rendszerének működését azzal, hogy a szervezet saját hormonjait utánozza.
A biszfenol A olyan vegyület, amely a természetben nem létezik, ráadásul csak egy az ember előállította hormonháztartást befolyásoló anyagok közül.
A többször használatos műanyag palackok, az élelmiszerkonzervek belső fala (bevonata), a vízvezetékcsövek, a fogtömések tartalmazzák - sok egyéb használati cikk mellett. Állatkísérletekben úgy találták, hogy a szaporodást és az agy fejlődését képes befolyásolni a BPA, már igen kis mennyiségben is.
Hegymászók műanyag vizespalackját vizsgálták a kutatók: többször használtat és vadonatújat, egy teljes héten át, a hegymászás, hegyi túra normális körülményei között - hidegben és forróságban egyaránt.
Kíváncsiak voltak arra, hogy mennyi BPA oldódik ki a műanyagból és milyen sebességgel különböző külső hőmérsékleten. Az eredmény eltérő volt az egyes palackokat tekintve (0,2 és 0,8 nanogramm óránként), de nem változott a kioldódás sebessége, amíg hideg vagy csak mérsékelten meleg hőmérsékletű volt a víz a palackban. Vadonatúj volt a palack vagy használt, nem befolyásolta a vegyi anyag kioldódását.
Amikor azonban forró vizet tettek bele, a BPA kioldódása erősen felgyorsult: 8 - 32 nanogramm mennyiségre óránként.
Mivel a BPA sok más ösztrogénszerű hormon-utánzó anyaggal együtt felhalmozódhat az emberi szervezetben, aggályos, milyen hatást fejt ki hosszabb idő után. (EurekAlert)
fuggetlen.hu
(2008.02.15. 08:55)

hazipatika.com/services/news?nid=16632

Értékelés: Nincs

BPA info elsőkézből

Kedves Vali, Kedves Fórumtársak,

Örülök, hogy a bisphenol-A (BPA) kérdésében ilyen "heves" az érdeklődés. Ezt látva és engedve hugom hosszas unszolásának, szíves engedelmetekkel megosztanék néhány információt.

A Yale egyetemen dolgozom kutató orvosként és a saját két kezemmel végeztem vizsgálatokat a BPA-val. Higgyétek el, ez az anyag elképesztő rondaságokat művel a kísérleti állatok agyával - majmokat és patkányokat vizsgáltunk.

Először is mit csinál a BPA? Rengeteg vizsgálati adat van a BPA-ról, és igazából ez gerjeszti a vitát és ellentmondást. Az adatok többsége ugyanis arra utal, hogy a BPA veszélytelen standard toxicológiai tesztekben: nem mérgező, nem rákkeltő és nem okoz komoly fejlődési rendellenességeket. Mivel a BPA a nemi hormonokra (androgén és ösztrogén) hasonlító vegyület, ezért a reproduktív szervekre gyakorolt hatását is vizsgálják - úgy tűnik ezekre is veszélytelen. Akkor mi ez a nagy felhajtás?

Tisztelt professzorom, Neil J. MacLusky említette nekem néhány évvel ezelőtt, hogy mivel az agyunk minden más szervnél érzékenyebb a nemi hormonokra, ezért a BPA befolyással lehet az agy szerkezetére és működésére. A nemi hormonok egyik borzasztó fontos hatása, hogy az idegsejtek közötti kapcsolatok (ezeket szinapszisoknak hívjuk mi tudóskodók) mennyiségét szabályozza. Négy éve fogtam először a kezembe az első BPA-val kezelt patkányokból származó elektronmikroszkópos metszeteket, és igazán meg sem lepődtünk amikor az analízis a szinapszisok több mint felének eltűnését mutatta! Mi ennek a jelentősége? Ilyen mértékű szinapszis döglést találtak többek között elbutulással járó betegségekben, mint amilyen az Alzheimer-kór, és saját kutatásaim bizonyították a szinapszis pusztulást depresszióban és skizofréniában. Hogy egyszerűen fogalmazzak, a szinapszisok felének eltűnése olyan, mintha a fele agyunk elpusztulna!

Nemrég megjelent közleményünkben irjuk le, hogy ezeket a csúnya elváltozásokat majmokban is látni lehet BPA adása után. Ez az első teszt, ami főemlősben, az emberre leginkább hasonlító élőlényben is bizonyította a BPA káros idegrendszeri hatását. Ami a legfélelmetesebb, hogy a BPA-val kezelt majmainkban 1-2 ng/ml BPA vérszintet mértünk (ez még friss, nem teljesen kontrollált adat). Ez az 1-2 ng/ml BPA vérszint mérhető az emberek nagy többségében! Tehát nem az a lényeg, hogy melyik műanyag vacakból mennyi BPA oldódik ki és mitől, hanem az, hogy 1-2 ng/ml BPA állandóan ott van a vérünkben és ez káros az agyunkra - vagy legalábbis a majmok agyára.

Kire veszélyes a BPA? Leginkább a csecsemőkre és 14 év alatti gyerekekre. Gyerekekben tipikusan 10-szer (!!!) magasabb a BPA vérszintje (10-15 ng/ml), mint felnőttekben. Ennek oka elsősorban nem az, hogy műanyagokkal tömjük gyerekeinket, hanem az, hogy a fiatal szervezetből még hiányzik az a mechanizmus ami a felnőttekben már működik, és a BPA-t képes gyorsan kipucolni a testünkből. Ráadásul a nemi hormonok (ösztrogén és androgén) az agy fejlődésében kritikus szerepet játszanak, amivel ha a BPA összeveszik, akkor az agy fejlődésében visszafordíthatatlan károsodás keletkezik. Ezért amíg az agy fejlődik (tipikusan 14 éves korig), addig a BPA-t messze el kellene kerülni.

Honnan jön a BPA? BPA-t használnak polikarbonátok és bizonyos PVC-k előállításához, amik a 3-as és 7-es plasztik csoportba tartoznak. Ha ezt látjuk a műanyag edényünk alján, akkor keressünk másikat. BPA-t használnak a konzervdobozok bevonatában, hogy a nehézfémek ne kerüljenek bele a kajába - jó vicc: nehézfém helyett ehetjük a BPA-t. Sok orvosi eszközben is van BPA: fogászati anyagokban, katéterekben, kanülökben. Ami fölött viszont majd mindenki figyelme elsiklik, hogy az évek során számottevő BPA szennyezés került a felszíni vizekbe, folyókba, tavakba, ahonnan mindennapi ivóvizünket nyerik. Magyarul, már a csapból is BPA folyik, és víz nélkül nehéz meglennünk. 

Hát hirtelen ennyi a mondandóm (a többit elfelejtettem, mert májkrémet ettem vacsorára konzervdobozból :)). Ha kérdésetek van megpróbálok válaszolni, bár eléggé nyüzsi az életem.

Sziasztok,
Hajszán Tibor

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

BPA mentes 7-es jelolesu muanyag flakon - lehet ilyen??

Kedves Tibor:) Gondolom mostmar tenyleg eleged lehet belolunk ertetlen laikusokbol rolleyes.gif Par napja vettem nehany vizes palackot, mivel az muanyag palackos asvanyviznek eleg muanyag ize kezdett lenni, gondoltam, biztos ami biztos, inkabb attoltom es ugy viszem magammal. Az uj vizes palackomra az van irva, hogy BPA free, a kis haromszogben egy 7-es szerepel, alatta pedig other felirat. confused_smile.gif Nekem ez magas, megmondanad, hogy ez mikent lehet? vagy reklam? (nem gagyi kinai piacos cucc, egy IKEA-hoz hasonlo helyen vettem) Meg annyit, hogy ezt azert szeretnem nagyon tudni, mert ahol lakom ott egesz evben 30 fok korul van a homerseklet, a legkondis szobaban is kb 25 korul. Nagyon koszi a valaszt elore is regular_smile.gif Udv: Szilvi wave.gif

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Kérdések Hajszán Tiborhoz a BPA-ról

Köszönjük a megcáfolhatatlanul elsőkézből származó infót. Remélem ez a média és az áltudományok által kilúgozott agyú szkeptikusokat, illetve az örök kételkedőket is meggyőzi.
A kérdésem az lenne, hogy ha nincs feltüntetve a műanyagon a számozás, akkor milyen külső jegyekből következtethetünk ara, hogy a műanyag BPA -s?
Illetve tudsz-e konkrét terméket megjelölni, ami BPA-s műanyagból van? (Értem ezalatt pl. cumisüveg, ásványvizes palack, mikrósedény, partypohár, gyorsétkezdés evőeszköz, gyermekjátékok, stb.)

Értékelés: Nincs

Honnan jön a BPA?

Kedves Vali,

A polikarbonátok áttetsző anyagok, tehát minden áttetsző müanyag esetében lehet gyanakodni.

Viszont ha az edényünk tartalmaz is BPA-t, még akkor sincs nagy baj. A BPA hő, mechanikai hatás és sav/lúg hatására oldódik ki. Hogy ezt elkerüljük, műanyag edényben ne melegitsünk ételt a mikróban, műanyag edényt ne súroljunk mosogatás közben és a gyerek ne a müanyag játékait használja rágókának. Ezen kívül használjunk pH semleges mosogatószert (pH=7) és savas italokat (citromlé és társai) ne tartsunk műanyag flakonban.

Amúgy megette a fene az egészet, mert mint említettem, jelentős mennyiségű BPA van a felszíni vizekben és így az ivóvizünkben. Amíg a BPA gyártása teljesen meg nem szűnik és el nem telik pár év, hogy kitisztuljon a természetből, addig gyakorlatilag lehetetlen elkerülni ezt a anyagot.

Tibor

Értékelés: Nincs

bpa még mindig - Hajszán Tibortól

Üdv!

Először is nem tartom magam agymosottnak, csak azért mert nem hiszek el mindent elsőre amit hallok, pláne ha az nem tűnik valószínűnek, és emiatt UTÁNANÉZEK, majd jutok egy bizonyos következtetésre. Mellesleg nem árt több forrásból tájékozódni, az itt megjelenő cikkekről.

Az lenne a kérdésem, hogy igaz-e amit mondtam, miszerint a halálos adag 700ezer év alatt oldódik ki egy forróvizes palackból?

És az számomra továbbra sem világos, hogy a normál városi élettel össze lehet-e szedni mérhető hatást kiváltó dózist. Ez csak azért jutott eszembe, mert a társadalmon nem látom a totális leépülést, márpedig az emberek jó része teljesen átszokott arra egész nap csak a Coca-Cola vagy Nestlé palackos vizét iszogatja. Nem lehet, hogy teljes tolerancia alakult ki? Vagy az emberre nincs is komoly hatással?

És hamár e téren egyetemet végzett embert üdvözölhetünk köreinkben, kíváncsi lennék mi a véleménye az "energetikailag jó minőségű" információt hordozó szupervízről (Én földhözragadt hülye nem hittem el elsőre), mert ez a téma is érdekel, és ezzel kapcsolatban is ellentmondó információkat találtam (Mindenki vs Dr.Emoto).

Warren G. Harding

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (1 szavazat)

Még mindíg BPA

Kedves Warren,

A szkepticizmusod jogos BPA ügyben, mivel embereken végzett vizsgálat eddig nem igazolta a BPA káros hatását - mert eddig még nem volt emberi vizsgálat. Nehezen tudom elképzelni, hogy egy ilyen vizsgálatot valaha is engedélyeznének a kutatásetikai bizottságok. Így aztán kénytelenek vagyunk arra támaszkodni, amit a kísérleti állatokban látunk. Ebből a szempontból a mi majmokon végzet kutatásunk szolgál a legtöbb információval, mivel egy majom szervezetének működése szinte mindenben megegyezik az emberével.

Mint korábban említettem, az ÁTLAG FELNŐTT EMBER vérében 1-2 ng/ml BPA szintet lehet mérni - valószínűleg ennyi BPA megtalálható a Te és az én véremben is ebben a szent pillanatban. Több korábbi patkány és egérkísérlet bizonyította, hogy ez a mennyiség bizony már káros az agy különböző funkcióira. Viszont annak kiderítése, hogy az 1-2 ng/ml vérszint káros-e a majmok agyára, egyelőre még a jövő zenéje. Néhány nagyon friss adatunk azt mutatja, hogy igen, de ezt még kontrollálnunk kell. Erre irányuló majomkísérleteink tervezetét most birálják, és majd meglátjuk, hogy kapunk-e pénzt a munka folytatására. Summa summarum, tudományos megalapozottsággal egyelőre senki nem mondhatja, hogy a BPA veszélyes az emberekre. Rengeteg adat van, ami aggodalomra ad okot, de egyértelmű bizonyíték még nincs.

Nem látod a leépülést a társadalomban? Első ránézésre nem is feltűnő. Viszont az már elgondolkodtató, hogy bizonyos betegségek, amiket én is említettem: az Alzheimer-kór, a depresszió - főleg a gyerekkori depresszió, vagy az agy fejlődési rendellenességeire visszavezethető betegségek bizony egyre gyakrabban fordulnak elő az utóbbi néhány évtizedben - pont mióta a műanyagok elárasztották a világot. Persze soha senki nem fogja tudni bebizonyítani, hogy van-e összefüggés a kettő között. De arra gondolva, hogy a BPA csak a "jéghegy csúcsa" - még számtalan káros anyag lehet a környezetünkben, amik eddig nem "lepleződtek le" - én bizony nem vagyok nyugodt...

Üdvözlettel,
Hajszán Tibor

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Antal Vali's picture

Warren, ne érts félre

Téged nem az agymosott kategóriába, hanem a kételkedő szkeptikusok közé sorollak.

Értékelés: Nincs

Tibor

Köszi az infót :-)
Egyedül a kísérleti alanyok miatt nem örülök.Ám hogyha már így alakult,akkor köszönet nekik is az áldozatért,ami nem is kicsi,ha azt vesszük.

Szép estét:)Vagyis,napot:)

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Kísérleti alanyok

Ha ők nincsenek, akkor soha nem derülnek ki ezek az eredmények, viszont mi is és gyermekeink is belehalnak... Néha sajnos kellenek kísérleti állatok az emberiség fennmaradásának és a tudomány érdekében.
Ha nem szintetizálnánk el ennyire a világot, akkor nem is lenne szükség rájuk.

Értékelés: Nincs Átlag: 4.5 (2 votes)

hozzátartozik

Sajnos megint ellensúlyoznom kell az itt leírtakat:
A BPA halálos adagja patkányokon 3250mg/kg, vagyis ha közelít az emberéhez, akkor egy 60kg-os embernek 195g-ot kéne elfogyasztani, na most ez 695634 ÉV alatt oldódik ki egy forróvizes palackból. Hát asszem ez a veszély senkit sem fenyeget. Vaklárma. Ismét...

Üdv

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

Műanyagos kérdés

csak eszembe jutott, hogyha a műanyagok ennyire nem jók, akkor a neways termékek miért vannak műanyagban?
Lásd: anatomix és tsi.

Valaki esetleg tud megnyugtató válasszal szolgálni?
(nem lehet esetleg üvegre lecserélni a dobozokat? számomra pl. sokkal megnyugtatóbb lenne)

Orsi

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

A Neways flakonjai

Igen, tudok megnyugtató választ adni. A Neways egyedülálló technológiájának köszönhetően ftallát és BPA mentes flakonokat gyárt. De erről már írtunk bővebben. Nem véletlen, hogy a kiürült flakonoknak nagy keletje van. Én is ebben szállítom a napi innivalómat.

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Warren G. Harding, nagyon el vagy tévedve

Te a tények embere vagy! Ezért becsüllek is, és jó, hogy néha az ördög ügyvédje vagy, mert kell, hogy a másik oldalt is meghallgassák. Csakhogy véleményem szerint nem szabadna ennyire a tényekre hagyatkozni.
Tételezzük fel, hogy az arzénből 10 egység halálosan mérgező. Akkor napi 9 egységet bátran és dalolva be lehet juttatni a szervezetbe?
Véleményem szerint itt korántsem arról van szó, hogy mekkora egységtől halunk meg, hanem arról, hogy egyáltalán bejut egy ilyen természetidegen anyag a szervezetünkbe, ami nem halálos, de befolyásol olyan szervezetben lejátszódó biokémiai folyamatokat, ami azon kívül, hogy szervezeti működési problémákat okoz, még akár végzetes is lehet. És nem arról van szó, hogy a BPA túladagolásba halunk bele, hanem annak a kevéske BPA-nak a mellékhatásaiba, ami a szervezetünkbe kerül.
Tudom, az számodra édeskevésnek tűnik, amennyi matematikailag kiszámítható az átlagos vízfogyasztásból, de most folynak a kutatások, hogy pl. egy kozmetikum milyen koncentrációban képes káros anyagokat kioldani a flakonból (messze többet, mint a forróvíz), az egyéb csomagolóeszközökről, műanyag használati tárgyakról meg ne is beszéljünk.
Ha nem lenne káros, én akkor is gyűlölném a műanyagot, mert természetidegen, és megerőszakoljuk vele a természetet. Elismerem, hogy az iparban szükség van rá, de arra semmi szükségünk nem volt, hogy elárasszák vele a háztartásokat, az életünket, és most már a testünket is!

Értékelés: Nincs Átlag: 4.7 (3 votes)

Jó, persze nem arról van

Jó, persze nem arról van szó, beszedi-e valaki a halálos adagot vagy nem, mert a sokkal kisebb mennyiség is komoly bajokat okazhat, DE (és most jön a lényeg:) még ez a mennyiség is elképzelhetetlenül messze van a műanyagból kioldódóból. Azt lenne jó látni, hogy attól, hogy valami káros, attól még nem jelent feltétlenül veszélyt az emberre, merthogy a kutatás nem állítja, hogy ez a komoly probléma -minthogy nem is az-, csak azt, hogy ilyen létezik . Ha valaki annyira figyel az egészségére, hogy egész életében nem iszik műanyag palackból, azzal kb annyival lesz egészségesebb, mint hogy ha megeszik egy szem borsót, vagy élete során eggyel kevesebbet szippant a városi levegőből.

Értékelés: Nincs

W.G.H., még egy kérdés...

Én már csak egyet nem értek, mi a jó franctól alakul ki akkor pl. a rák??????????!!!!!!!!!!!!
A többi betegségről, amit felsorolni is hosszú lenne, meg nem is beszélve!
Természetesen ezeknek az anyagoknak (sok kicsi sokra megy elvet ezesetben ugye figyelmen kívül is hagyhatjuk) a szervezetben való találkozása sem lényeg, mert a DDT megemeli kalapját a BPA-nak és továbbmegy...sőt, a sok kis BPA, egyik a vizespalackból érkezik, másik a tányérból, esetleg a cumisüvegből, netalán édesanya tejcijéből, meg áthágva a matematika szabályait, soha nem fog összeadódni az életünk során...Minden tökéletes és ami mérgecske bemegy, az maradéktalanul távozik is, még egy teára sem időzik nálunk...
Én ezt nem értem, kérlek magyarázd el!

Egy kis ráadás a mai szókimondóbb hangulatomra:

A jótanuló zsidó fiú járkál az iskola udvarán és ezt hajtogatja: "Nem, értem, nem értem..." Odamegy a rabbi és megkérdezi: "Elmagyarázzam?"
Mire a válasz: "Ja, elmagyarázni én is el tudom, de nem értem, nem értem, nem értem..."

Berni

Értékelés: Nincs Átlag: 4.3 (3 votes)

még egy válasz

Jó, akkor megkísérlem megmagyarázni. Értem, hogy a mérgek felgyűlhetnek a szervezetben, ez nekem sem újdonság, a probléma ott van, hogy ti a mennyiségek totális figyelmen kívül hagyásával gondolkodtok. A palackból kioldódó mennyiség elmondhatatlanul kevés, ezt nem győzöm elégszer hangsúlyozni. Ha a halálos adaghoz 690 000 évnek kell eltelni, akkor még az egész élet alatt felgyűjthető mennyiség is abszolúte elhanyagolható. A palackokkal tudnám érzékeltetni a problémát; az emberek egy része nem dobja ki, hanem eldobálja a természetben -a gyakorlatilag le nem bomló- palackokat szerte a világban, tehát egyre több és több lesz, az a veszély azonban még sem fenyeget, hogy egy szép napon arra ébredünk, hogy már a nyakunkig ér a sok palack, mert ehhez el kell telni mondjuk 690 000évnek, mi viszont csak 100ig élünk, vagyis a probléma létezik, de nem jelent semmiféle veszélyt az életünkre.

Értékelés: Nincs Átlag: 2 (2 votes)

Egy apró, de tanulságos hasonlat - elsősorban Warrennek

Kedves Warren, aki már-már anyanyelvi szinten beszélsz magyarul, engedd meg hogy elsőképp a tokaji borászok szájából csent hasonlattal örvendeztesselek meg: Ha van egy hordó trágyalevünk, és belecsöppentünk egy csepp tokajit, az attól még trágyalé. Ha van egy hordó tokajink, és abba belecseppentünk egy csepp trágyalevet- nos az IS trágyalé.
A zárómondatod verte ki nálam a biztosítékot, miszerint "A palackokkal tudnám érzékeltetni a problémát; az emberek egy része nem dobja ki, hanem eldobálja a természetben -a gyakorlatilag le nem bomló- palackokat szerte a világban, tehát egyre több és több lesz, az a veszély azonban még sem fenyeget, hogy egy szép napon arra ébredünk, hogy már a nyakunkig ér a sok palack, mert ehhez el kell telni mondjuk 690 000évnek, mi viszont csak 100ig élünk, vagyis a probléma létezik, de nem jelent semmiféle veszélyt az életünkre.". Nos: 10.000 év múlva szobrod lesz, az biztos, amin az akkor tökig a palackokban gázoló  ükunokáink levezethetik a bánatukat. Ezt a magatartást nevezi az angolszász környezetvédelmi szakirodalom Not In  My Backyard, rövidítve NIMBA, azaz ne az én hátsókertembe mentalitásnak. Tudod, ezek azok akik megállnak a kanális mellett, mert ott kidobhatják a megunt tv-t, zsák szemetet, stb. Nem töltött el örömmel, amit olvastam.
Minden jót kívánok neked: Balogh Péter

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

félreértés

Kedves Péter,
Köszönöm ezt a találó hasonlatot, bár nem tudom mi köze a témához. Valószínűleg úgy értetted, hogy a szemetelés híve vagyok, pedig csak egy hasonlatot mondtam, úgytűnik nem valami jót. Ez olyan mintha a tiedből azt venném ki, hogy szerinted jó ötlet trágyával "feljavítani" a tokaji bort... Nem töltött el örömmel, hogy fatálisan félre értetted ami akartam mondani.Na mindegy.

Ja és mindenki óvakodjon a "2-[3-[(4-amino-2-methyl- pyrimidin-5-yl)methyl]- 4-methyl-thiazol-5-yl] ethanol" nevű anyagtól, már pár gramm is halált okozhat, megtalálható pl. a krumpliban, spárgában, lisztben, élesztőben is...

megboldogult elnökötök,
Warren Gamaliel Harding

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (3 votes)

BPA

Szia Vali!

Már jó ideje próbálom rávenni bátyámat, hogy küldjön valamit a témával kapcsolatban, mivel Ő éppen ezt kutatja New-Yorkban. Most elküldtem neki ezeket a hozzászólásokat, remélem lesz ideje és szakértőként is hozzá fog szólni a témához. Nemrég a Reader's Digest magazin is csinált vele egy interjút ezügyben, de nem kapott róla semmi visszajelzést. Próbálta már Magyarországon is elmondani újságíróknak, de nem igen hallgatta meg senki. Szép mi? Amerikában betiltják ezt az anyagot, mi meg ezzel tömjük a gyerekeinket, na és a fogorvosok a fogainkat! Most mit válasszunk? Amalgám, vagy fehér tömés? Én speciel maradok az amalgámnál, azzal eddig semmi bajom nem volt. Az az egy, amit kicseréltek, azóta is érzékeny, nem tudok ráharapni. És ráadásul a fehér tömés alatt tovább romlik a fogad, illetve pontosan a tömés rontja tovább. De én nem kotnyeleskedem tovább, mert nem értek hozzá, csak amit a bátyámtól hallottam, azt tudom, remélem írni fog nekünk pár sort ezekután! Mi már több éve megpróbáljuk elkerülni ezeket a műanyagokat, de nem egyszerű. És a legszörnyűbb az, hogy míg Amerikában kötelező feltűntetni a palackokon hogy BPA-t tartalmaz, addig nálunk ez nincs rajta egyen sem. Most találja ki valaki, melyik használható, és melyik nem!

Üdv!
Hajszán Márti

Értékelés: Nincs

veszélyes műanyag palackok helyett?

Sziasztok!
A lenti cikk miatt arra lennék kíváncsi, hogy ki miben viszi magával a munkahelyére vagy suliba (vagy bárhová, ahová reggel indul) az 1-2 liter zöld teát, amit a nap folyamán elkortyolgat?
Én eddig egy literes pet palackot használtam, de ezek szerint a teámba így folyamatosan oldódnak az egészségre káros anyagok :-(
Viki

Értékelés: Nincs
Nagy Gabriella's picture

Vikinek üveg

Szia Viki!

Én speciel a kiürült NewVera-s üvegemet töltöm meg reggelente teával! De bármilyen üveg megteszi!

Gabi

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

BPA mentes üvegek

Durianos üveg. 1 literes. Az ikeában lehet kapni nagyon olcsón valódi literes csatosüveget, az is megoldás.

Értékelés: Nincs

háromszög 1-el jó? - műanyagok


  Sziasztok!
 Megnéztem az némely ásványvizek, gyereküdítők műanyag flakonjait. Háromszög 1-el
 van, nem 3,7, PC. Akkor azokból nem szivárog, biztonságosak?
 Köszönöm!

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

BPA - a veszélyes műanyag 2.

Műanyag - BPA 2.

Az EU újra megvizsgálja a cumisüvegeket

Az Európai Unió Élelmiszerbiztonsági Hatósága (EFSA) bejelentette, hogy újból megvizsgálja azt a műanyag cumisüveget, amelynek betiltására Kanada nemrég megtette az első lépést. Az EFSA 2007 januárjában még biztonságosnak minősítette a bisfenol A-t tartalmazó cumisüvegeket.

Az új vizsgálat eredményétől függően az EU-hatóság felülvizsgálhatja a cumisüvegekről kiadott tavalyi szakvéleményét. Az EFSA - szóvivőjének bejelentése szerint - rövid időn belül meghozza a döntést. 

 

A kanadai kormány áprilisban társadalmi vitát kezdeményezett a "potenciálisan ártalmasnak" minősített cumisüveg betiltásáról. Az Egyesült Államok kormánya áprilisban úgy foglalt állást, hogy a bisfenol A veszélyes lehet a szaporító szervekre és az idegrendszerre.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság 2007. januári véleménye szerint testsúlykilogrammonként napi fél század milligramm bisfenol A bevitele nem okoz egészségi gondot, és a csecsemők szervezetébe ennél lényegesen kevesebb jut a cumisüveg anyagából.

A bisfenol A-t széles körben alkalmazzák műanyagok gyártásában. Az anyag nagyon hasonlít az ösztrogén hormonra, ezért a szervezetben megfelelő hormonválaszt provokálhat.

Forrás: www.webbeteg.hu/index.php?page=news_full&type=49&menu=
egeszsegugy&news_id=1203&cim=Az-EU-ujra-megvizsgalja-a-cumisuvegeket

A cikket Beleznai Ági küldte be.

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Rákkeltő ételek, és az égett ételek rákkeltő hatása

A RÁK 3O-60 %-BAN TÁPLÁLKOZÁSI SZOKÁSOKRA VEZETKEZŐ VISSZA. TÁPLÁLÉKAINK BIZTOSÍTJÁK SZÁMUNKRA AZOKAT A LÉTFONTOSSÁGÚ VEGYÜLETEKET, AMELYEK NÉLKÜL ALIGHA TUDNÁNK LÉTEZNI. UGYANAKKOR TÁPLÁLÉKAINK VESZÉLYFORRÁST IS JELENTHETNEK SZÁMUNKRA.

A helytelen étkezési szokásokon túl bizonyos konyhatechnikai eljárások, az utóbbi száz év során az ételekbe került rengeteg mesterséges kémiai anyag kedvezhet a kóros sejtburjánzások megindulásának.
Szervezetünkben már egészen kis mennyiségű daganatkeltő anyag elegendő ahhoz, hogy meginduljon a rákos sejtek képződése. Ez a hatás elsősorban akkor érvényesül, ha ehhez a kis dózishoz rendszeresen "jutunk hozzá". Minél korábban kezdődik el a rákkeltő anyagnak a szervezetbe jutása, annál nagyobb az esély a betegségre. Különösen fontos tehát a gyermekek megkímélése ezektől az anyagoktól.
                               
Rákkeltő hatású kémiai anyagok

Sokáig tetvek, szúnyogok ellen alkalmazták, ma a mezőgazdaságban gyomirtószerként használják az ún. klórozott szénhidrogéneket. Kártékony, rákkeltő  hatásukat felismerve ugyan már régen betiltották, mégis az állati zsírszövetekben elraktározódva belekerültek a táplálékláncba.
A környezetszennyezésből származó policiklusos aromás szénhidrogének nem csupán belégzés útján károsítják az emberi szervezetet. A gépkocsik kipufogó gázaiból és a petrolkémiai iparból származó benziprén például könnyen szennyezheti a nagy forgalmú utak mellett termesztett növényeket, ill. az ott legelő állatokat.
Nagyrészt a túlzott műtrágyázás következtében halmozódnak fel a növényekben a nitrátok, melyek nitritekké, majd rákkeltő hatású nitrozaminokká alakulnak.
A nitrit egyébként - a nyál alkotórészeként - az emberi szervezetben is jelen van, a nitrozaminképződést pedig a dohányzás is serkenti. Külső forrásból az élelmiszerekkel és az ivóvízzel kerülhet be szervezetünkbe.
A nitrát főleg csecsemőkre veszélyes, időseknél pedig a rák rizikóját sokszorosára növelheti. Sajnos falvaink jó részében a talajvíz nitráttartalma elég magas, ezért az ásott kutak vizét ivásra és ételkészítésre nem ajánlatos felhasználni.
Az élelmiszeriparban a penészek és élesztőgombák szaporodásának gátlására, nitrites pác-sót alkalmaznak. A tartósítás szempontjából hatékony nitritet azonban a bélflóra nitrozaminná alakítja, amely erősen rákkeltő hatású.
A nyelőcső- és gyomorrák előfordulása összefüggésbe hozható a sózással konzervált élelmiszerek gyakori, rendszeres fogyasztásával.
Az említett rákfajták kockázatát csökkenthetjük úgy, hogy mértékkel fogyasztunk hidegkonyhai húst és sonkát.

Konyhatechnika

A fentiekből kiderül, hogy nem mindegy, hol és hogyan termesztett nyersanyagokat használunk fel. Aki azt hinné azonban, hogy a körültekintő nyersanyag-válogatásnál véget ér a rizikótényezők kiszűrése, bizony téved. Az otthon végzett ételkészítési eljárásoknál sem szabad megfeledkeznünk az óvatosságról. Ha nem áll módunkban friss alapanyagokkal dolgozni, a tartósító eljárások közül a fagyasztást részesítsük előnyben, ugyanis nitrozamin keletkezik a füstöléssel, sózással tartósított élelmiszerekben, de pácolás, valamint a szabad tűzön és a roston sütés alkalmával is.
Policiklusos aromás szénhidrogének sütéskor, részben a füstölés alkalmával jöhetnek létre, tehát frissensültekben, faszénen sült húsokban, kolbászokban, füstölt húsokban fordulnak elő. Ezen kívül felhalmozódhatnak a húsok zsírban, olajban sütésekor a túlzott pörzsanyagképződés, azaz odaégetés során, főleg ha a zsiradékot újra felhasználjuk.
A sütemények, vagy a pirítós égett részét mindig vágjuk le, hiszen minél jobban odaégett az étel, annál nagyobb a rákkeltő benzpirén-tartalma.
Mivel egyes penészgombák (pontosabban azok anyagcseretermékei, az aflatoxinok) szintén rákkeltők, kerüljük a nyirkos és meleg tárolási körülményeket, a penészes ételt dobjuk ki.

Forrás: vital.hu

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel