A bükki füvesember előadása

Szabó György, a bükki füvesember. Legalábbis mindenki így ismeri. De vajon tudja valaki, hogy mióta füvesember, hol végezte tanulmányait, és miért nem tudtunk róla 2006-ig szinte semmit? Hol volt?

Pár hete találkoztam vele egy népszerű délelőtti műsor VIP várójában, ahol mindketten vártuk, hogy adásba kerüljünk. Biztosan nagyon izgulhatott, mert magolva kántálta annak a három gyógynövénynek a nevét, amit egy tálcán bevinni készült a műsorba. Megszólítottam kedvesen:

- Jó napot Gyuri bácsi! Látom hasznos növényeket hozott.

- Igen - vette kezébe a borágót - itt van ez az orbáncfű, amit minden nőnek ismernie kéne! - Kikerekedtek a szemeim. Azt hittem viccel.

- Nem ez az orbáncfű inkább, Gyuri bácsi? - mutattam a kis sárga virágzatos növényre.

-Nem drágám, az a cickafark, de az nagyon veszélyes a férfiakra, mert elnőiesednek tőle. - mondta, majd újra nekifogott magolni a növények neveit. Közben jött rá, hogy összekeverte őket. Iszonyatos zavarba jött... Majd gyorsan helyesbített... de ismét nem találta el, hogy melyik melyik...

Az alább olvasható előadását még régebben küldte be nekünk egy olvasó. Később ezt az előadást személyesen is volt szerencsém meghallgatni ezredmagammal egy óriási színházteremben. Kettős érzések kavarognak bennem. Egyrészt örülök, hogy Gyuri bácsinak ennyi embert sikerült meggyőznie arról, hogy számtalan betegség gyógyítható gyógynövényekkel is, másrészt én éreztem magam kellemetlenül a rengeteg félreértelmezési hiba, és helyenként sületlenség miatt, ami az előadáson elhangzott tuti tippként.

Hogy miért nem vettük le mégis az írást? Tanulságként. Mert nagyon sok benne a hasznos információ is (amelyet akármelyik gyógynövénykönyvből megtudhatunk), és azért, mert kíváncsiak voltunk, hogy hányan fülelik vajon le a turpisságokat, de ezidáig senki nem kérdőjelezte meg az írás valóságtartalmát.

(Antal Vali)


Gyuri bácsi "Az ősi magyar népi gyógyítás" című 2010. októberi előadása.
Kaptam, gondoltam, megosztom veletek, szerintem nagyon érdekes, bár itt-ott erősen sántít...

Szeretettel köszöntöm Önöket. Először nagyon röviden magamról és a családról. Nyolcvankét éves múltam áprilisba. Teljesen egészséges vagyok, használom a gyógynövényeket, természetes körülmények között élek.

szabo-gyuri-bacsi-a-bukki-fuvesember

Hat éves koromtól tanultam nyolc éven keresztül 14 éves koromig a gyógynövények, a népi gyógyítás ismeretét nagyanyámtól, aki Sajókazincnak volt a javasasszonya, anyai ágon, nagyon régen. Ő úgy mondta, ő volt a huszadik nagymama. Abban az időben, 30-as években minden falunak, sőt a mai napig is vannak olyan emberei, akik gyógyítanak különböző módon, nemcsak gyógynövényekkel, hanem más dolgokkal is. Nagymama is elég sok mindent csinált, amit én már nem használok pl. petróleum, néha ajánlom, és néha elfogadják, de én magam nem használom. Rák ellen és torokgyík ellen használtuk a petróleumot, és állatgyógyászatban, baromfivésznél. De elsősorban füveket használunk, olyan mint pióca, mész, só, iszap, szénapelyva, ezeket nem használjuk, pedig nagyon ráférne az emberiségre.

Aztán a rendszerváltás óta csinálom, mert az előző rendszerben nem volt szabad ezzel foglalkozni, kuruzslásnak minősítették. 1979-ben Oláh Andornak az Új hold, új király c. könyvében le van írva, hogy ’79-ben Kuszkoban az egészségügyi világszervezet Bannerman professzora hivatalosan semmisnek jelentette ki a népi gyógyítás hátrányos megkülönböztetését. Nálunk akkor még nem vették figyelembe.

Azóta egyre nagyobb az érdeklődés ebbe az irányba, ma már egész meglepő dolgok vannak a természetes gyógymódokkal kapcsolatban. Minden népnek van népi gyógyítása. Nekünk miért ne lenne, minden faluban van. Nagyon sok öreg ismeri és használja a gyógynövényeket, csak nem járják az országot, nem mondják el úgy, mint én. És ne vegyék szerénytelenségnek, de esetleg csak rész dolgokat tudnak.

Azóta volt legalább négy vagy öt világkonferenciája az egészségügyi szervezetnek. Sőt az egészségügyi világtanács határozatban rögzítette, hogy a kormányok foglalkozzanak a népi gyógyítással, hozzanak megfelelő rendeleteket, hogy a népi gyógyítók tudják ezt alkalmazni. Kezdjék el ismét a tudományi egyetemeken tanítani és kezdjék el kutatni a népi gyógyítást.

Most viszont ott tartunk már, hogy az egész világ hihetetlen mértékben fordul a természet felé. Talán mondhatjuk azt, hogy az emberiség harmadszor akar visszatérni a természethez, mert nagyon nagy baj van. Borzasztóan nagy baj van, amikor már hivatalos adatok vannak. A Kossuth rádióban hangzott el július egyik reggelén. A bemondónő kérdezte a berlini riportert, hogy igaz e, hogy németek 35% nem hajlandó elfogadni a gyógyszert. A berlini riporter visszaigazolta valóban így van, ez hivatalos adat. A franciák 30%-a – ez egy magyar professzor tanulmányában van –, a világ összes lakosságának pedig 82%-a nem hajlandó elfogadni a gyógyszert, ebbe benne van Ázsia, Afrika, Dél-Amerika, ezért ilyen magas ez a szám.

Vannak olyan országok pl. Ázsiában – Indonézia –, ahol 80 ezer orvos közül 20 ezer a nyugati értelembe vett orvos és 60 ezer a népi gyógyító.

Alternatívát kér, mert van olyan ország, ahol a második halál ok a gyógyszer mellékhatás. Ez állítólag Amerika, de a világon a negyedik a halál ok a gyógyszer mellékhatása. Ma már ki merik jelenteni az orvosok, hogy az orvosi kezelés 60%-a tünetkezelés, ki merik jelenteni, hogy vége van az antibiotikumos korszaknak, mert egyszerűen nem reagál az antibiotikum már a kórokozókra. Ki merik jelenteni most már hivatalosan, hogy a rákos, azaz az onkológiai vizsgálatoknak az 50%-a téves. Ezt is hírközlő szervekben mondják ki, és azzal indokolják, hogy a jó onkológus szakemberek kimentek külföldre, akik itt maradtak gyakorlatlanok. Van benne igazság. Viszont abban is van igazság, a Dunántúli Naplóban jelent meg pár évvel ezelőtt, hogy egy magyar főorvosnő, aki kint praktizál, hogy a németeknek több mint 50%-a, ahhoz az orvoshoz, aki csak gyógyszert tud felírni nem szívesen adja le a kártyáját. Keres alternatívát. Én személyesen ismerek egy magyar orvost, aki Bern mellett egy rákkutató intézetben dolgozik – Bogácson szoktunk találkozni. Ő mondja, hogy náluk van olyan rendelőintézet, ahol megvizsgálják a beteget és az orvos megkérdezi tőle, hogy milyen gyógymódot akar és, ha azt mondja, hogy gyógynövényekkel akarja gyógyítani magát, az orvos felírja a gyógynövény receptet, melyikből és mennyit és ott a rendelőintézetben lévő boltban megveszi, a gyógynövényes, patikus vagy gyógyszerész összekeveri neki és odaadja.

És most lepődjenek meg, hogy a borsod megyei miskolci kórházzal jövő héten vagy utána kötök szerződést. A megyei kórház főorvosa és orvos igazgatója, aki egyben a nőgyógyászati osztály vezetője nagyon nyitott az egészre, a Babaváró programunkkal fogunk szerződést kötni. A Duna TV-ben nyilatkozott erről. Hihetetlenül jól működik most már az egész országban. De hívtak már az ózdi kórházba, hogy csináljunk boltot, oda akarnak hívni. És még egy nagyon nagy öröm a számomra, hogy a Pécsi Orvostudományi Egyetem meghívott, márciusban fogok menni. Két előadást kell tartanom orvostanhallgatóknak a népi gyógyításról, a tanszékvezető professzor hívott meg. Megyek most ebbe a hónapban, vagy a jövő hónap elején Nyíregyházára, egy zártkörű rendezvényre, ahol ápolóknak és orvosoknak fogok előadást tartani. Nagyon szoros a kapcsolatunk a Semmelweis Egyetem gyógynövénykutató intézetével. Ők vizsgálnak öt teánkat is.

A legutóbbi egészségügyi világszervezeti kongresszus 2008. november 8-án volt Pekingben, az internetről le lehet tölteni, az úgynevezett Pekingi nyilatkozatot, ahol hat pontban rögzítették, hogy mit kell a kormányoknak tenni, meg a népnek, az orvostársadalomnak. Azzal kezdődik, hogy mindenkinek kötelessége a saját egészségével törődni. Egyértelmű. Legjobban saját magunk tudunk vigyázni az egészségünkre. Aztán azzal folytatja, hogy a kormány hozzák meg a megfelelő rendelkezéseket, az orvosok kezdjék el tanulni újra a népi gyógyászatban rejlő tudást, és a kutatók pedig kezdjék el kutatni azokat a dolgokat, amiket a nép sok ezer év alatt összeszedett. A népi gyógyítók pedig vizsgázzanak le. Én májusban vizsgáztam, igaz azt kérdezték, hogy minek az nekem. Mondtam, hogy legyen egy papírom, és most nagyon jó, hogy van egy papírom, mert ezzel tudok szerződést kötni a kórházzal, így ők nincsenek bajban, hogy egy kuruzslóval kötöttek szerződést. Még van ilyen per Magyarországon, képzeljék el. Nemrégen a televízió egyik csatornáján arra lettem figyelmes, hogy egy idős hölgy megy ki a teremből, és visszaszól, hogy „Továbbra is állítom, hogy nem vagyok kuruzsló.”. És megkérdeztem egy rendőrorvost, hogy igaz e, és igaz, hogy vannak ilyen perek. Az illető nem tudta a Pekingi Nyilatkozatot, meg az orvos sem tudta, meg az bíró sem tudta, hogy van ilyen. Sőt mondok egy nagyon érdekeset, az Országos Gyógyszerészeti Intézetbe mi vittük fel a lányommal ezt a Pekingi Nyilatkozatot, mi adtuk nekik oda az idén, mert ők sem tudták. 2008-ban hozták, és ők sem tudták. Erről röviden ennyit.

szabo-gyuri-bacsi-a-bukki-fuvesemberEgyre több fiatal érdeklődik és ez nagyon jó, mert akkor kell kezdeni, amikor még egészségesek vagyunk, és akkor nem leszünk betegek. Hat éves koromban kezdtem, azóta használom a gyógynövényeket. Egy öt literes fazék volt a sütő tetején, nagyanyám, amíg élt, abba mindig tea. Aki szomjas volt itta a gyógyteát, víz helyett, mert nagyon rossz volt a vizünk. Nem volt vezetékes víz a szüleim házában, és nagyon vas ízű volt a víz. Ezért döntött úgy nagymama, hogy mindenki teát iszik.

Mit is tud ez a népi gyógyítás? Egészen meglepő dolgokat és most egyre inkább kerülnek elő az írásos anyagok is, mert eddig csak a régészeti leletek voltak. Hogy van hat vagy nyolc honfoglalás kori harcos koponyája, ami meg van lékelve, és alá van írva – én Szentendrén láttam a Skanzenben –, hogy még élt 12 évet ezután. Most már elkezdik mondani, hogy II. Vak Bélát megvakították és meggyógyították a sámánok, életben maradt. Azért vakították meg, hogy ne legyen király – ő Árpádházi király volt – de király lett, a végén még gyerekei is születtek. Túlélte a vakítást, tüzes karddal csinálták annak idején. Nagyon-nagyon régi írásos anyagokban, a legrégebbi írásos anyagban, az úgynevezett inkvizíciós peranyagokban van, hogy sámánokat büntették sokszor halállal, mert gyógyították a rákot. Akkor… Az első inkvizítort 1270 körül nevezte ki a pápa, és az úgynevezett kassai kódexben van rögzítve az összes inkvizíciós per, ez dominikánus szerzeteseknél van Kassában, de az egyik ilyen szerzetesnek sikerült kimenteni egy ilyen anyagot és abból írta a könyvét.

Nekem is volt egy bőrrákom, amit magam meggyógyítottam annak alapján, amit a nagymamám tanított nekem.

Most azt mondanám, hogyan védekezzünk, hogyan maradjunk egészségesek, és elkezdenék beszélni arról, hogy fejtől lefelé milyen baj érheti az embert és azt hogyan kell gyógynövényekkel gyógyítani.

Kezdjük a hajunkon - az enyém a lustaságtól ilyen, mert ma is meg tudnám csinálni, hogyha rendszeresen csinálnám, diólevéllel kenném be, diólevél teával. Hajmosás után a diólevél teát rajta hagynám, és akkor elkezdene nőni a hajam. A másik módszer, amikor korpásodás és kicsi hajerősítést akarunk csinálni, akkor csalánlevéllel történő hajmosás utáni leöblítés, beledörzsölni és 10-15 perc után leöblíteni. És van egy olyan, amit kevesen alkalmaznak, pedig nagyon hatékony a hajukra. Egy fél citromlé, ugyanannyi tejszínnel és 4-6-8 csepp mandulaolajjal összekeverni és azt beledörzsölni hajmosás után a hajba, és ezt egy fél óra után le kell mosni, mert akkorra a mandulaolaj beszívódik a hajhagymákba, hihetetlenül jó korpásodásra és hajnövekedésre. Van még sok minden más pl. a nagybojtorján gyökere, amit a Bánfi hajszeszbe tettek –a Herbária állította elő –, annak csak az első éves gyökere jó, amikor még nem hoz magot.

Szemünkre nagyon kell vigyázni. A szemünk gyógyítására két növényt használunk, az egyik a diólevél, a másik a szemvidító fű. A diólevél hivatalosan is ki van mutatva a szemnek a működését segíti, és csak bele kell dörzsölni fél decinyi diólevelet. A diólevéllel meglepő eredményeket tudok most Önöknek mondani, amit én tapasztaltam. A népi gyógyítás úgy épül fel, hogy mindig valaki hozzátesz valamit és az marad meg az emberek számára. Én két dolgot tettem hozzá, amit most elmondok Önöknek. Nagyon jó látásjavító és szemfenéktisztító a diólevél. Szürke hályog ellen ajánljuk, amikor még nem alakul ki, akkor naponta, hogy egy kicsikét csak négyszer-ötször bekenjük a szemünket, bele is kell, hogy menjen a szemfenékbe, mert ki kell tisztítani. Ha már kialakult a szürke hályog, akkor már nem használ. A zöld hályognál viszont sokáig kell használni, egy évig, és annál használ. Látásjavító, hogyha nem termel könnyet a szemünk, akkor száraz szem ellen lehet használni. Ezek régiek, ezeket tudjuk. Tavaly valamikor novemberben vagy decemberben felhívott egy idős néni, hogy romlik a látása, nagyon rossz már a látása, szeretne valamit és akkor neki a diólevelet ajánlottam. Az idén márciusban felhívott és mondta, hogy Gyuri bácsi megszűnt a kettős látásom a diólevéltől. Beleteszi a kezét és dörzsöli naponta ötször-hatszor. Nem gézzel, nem vattával, hanem kézzel. A másik ilyen az idén volt, hívott egy néni szintén, hogy romlik a látása, nagyon rosszul lát, homályosan, a szokásos, amikor az idős beteg már rosszul lát. Neki is a diólevelet ajánlottam. Júliusban hívott fel, hogy Gyuri bácsi a ciszta eltűnt a szemfenékről. Ezek a dolgok azok, amiket hozzá lehet tenni, de a diólevéllel további dolgokat is lehet tapasztalni.

A szájon belül rengeteg problémánk van, orvosok mondják, hogy a végbelünkben nincs annyi károkozó, mint ami a szánkban van. Múltkor egy nagyon érdekes fogorvos előadását hallottam, hogy nem jól mossuk a szánkat. A nyelvünket soha nem mossuk meg fogkefével, csak a fogunkat és a fogínyünket, pedig a nyelvünkön a lepedékben nagyon sok kórokozó megtelepszik. Érdemes csak megelőzésként is diólevél teával gargalizálni és kiköpni. Azok a gyerekek, akik már gargalizálni tudnak, azoknak nem lenne szabad megengedni, hogy kivegyék a manduláját. A diólevél nagyon jó a mindenféle a gyulladásra, ami a szánkon belül van. Idős asszony egy éve antibiotikummal kezelték, mandulagyulladásra, de nem operálják már meg. Ajánlottam neki a diólevelet, csak annyit, hogy gargalizálja és köpje ki, nem kell meginni. Három hét múlva boldogan hív, hogy a doktor úr megkérdezte mit csinált, mert egy szikra genny sincs a mandulájában, egy évig nem volt ilyen lehetőség, egy évig ott volt állandóan a genny a mandulájában. Az antibiotikum már nem használ, mert a kórokozók ellenállóbbak lettek. Valószínű, hogy a gyógyszeriparban is növekedni fog a gyógyhatású készítmények listája, meg maguk a gyógynövények is.

A fogínysorvadásra két növényt ajánlunk. Az egyik a diólevél teájával kell ecsetelni a fogínyünket, a másik pedig a fagyalkéreg, de ez egy mérgező növény, csak ecsetelni szabad vele, kiköpni és utána kimosni a szánkat, viszont hihetetlen jó fogínysorvadásra. Nagyon jó a diólevél, ha arcüreg- vagy homloküreg gyulladásunk van, vagy orrmandula gyulladás, vagy van egy orrpolip az orrunkban, akkor a diólevéllel kell felszívni, vagy pumpával felnyomni és a két orrjáratot kitisztítani belülről. Ha arcüreggyulladás van, akkor az először gargalizálni, majd arcüregre rátenni a diólevelet kívülről dunsztkötésben éjszakára, ha homloküreg gyulladás van, akkor a homlokra rátenni. Így 4-6 hét alatt rendbe jön.

Nagyon jó a torkunkra az apróbojtorján, amelyik a torokfertőtlenítést végzi és amellett emésztésjavító is. Érdemes használni.

Sok embernek van problémája a pajzsmiriggyel, alulműködik vagy túlműködik. A népi gyógyászatban először mindig meg kell keresni, hogy miből ered a probléma. Van egy olyan mirigyünk, hogy agyalapi mirigy, ez 11 féle hormont termel, a 11 féle hormon egyike a pajzsmirigyünket működteti, a pajzsmirigyünk az egész anyagcserénk szabályozója. Ha ez az agyalapi mirigy azt a hormont nem megfelelő módon termeli, nem megfelelően szabályozza a pajzsmirigyünk működését, akkor az egész anyagcsere folyamatunk felbomlik. Elsősorban az alapbajt kell kezelni, s ezt úgy hívják, hogy szurokfű, vadmajoranna. Rendkívül jó az agyalapi mirigy működésére, korlátlan ideig iható, korlátlan mennyiséget lehet belőle meginni és nemcsak arra, hanem 11-féle hormon termelésére kedvezően hat (tejtermelés, peteérésre, hereműködésére, növekedés szabályozó, stb.), nagyon sok féle hormont termel. Megelőzésként elég hetente egyszer, tíznaponta egyszer egy csészével meginni belőle. Érdemes használni a szurokfüvet. Nálunk a Babaváró programban a keverékben szurokfű is van. Ha már a pajzsmiriggyel baj, vagy ha nincs baj, akkor is érdemes egy galaj növényt használni. Maria Treben az írja, hogy a közönséges galaj a legjobb, majdnem ugyanolyan hatású a ragadós is, és a harmadik a tejoltó galaj. Ez utóbbi jó a vesénkre és a mirigyrendszerünkre.

tejolto-galaj-galium_verumAz idén különösen valami olyasmi probléma lesz a télen, amihez tejoltó galaj fog kelleni. A veseműködést is segíti. A természet mindig előrejelzi, hogy milyen növényekre van szüksége az embereknek, és meg is termi. Nagyon érdekes, hogy éppen a pajzsmirigy problémával kapcsolatban. Bükkfürdőre mentünk egy orvos ismerősömmel egy konferenciára, és abban az évben nagyon sok volt a közönséges galaj, és mondtam neki: Nézd János, mennyi galaj van. Kérdezi: És azt mit jelent. Mondom: Azt jelenti, hogy pajzsmirigyprobléma lesz az idén biztos. Ő akkor nem szólt nekem rá semmit, később mondta el, hogy a környezetében lévő orvoskollégákat, házi orvosokat megkérte, hogy írják már fel, jegyezzék fel, hogy mennyivel több a pajzsmirigybetegséggel jelentkezők száma. Utána mondta el nekem, hogy majdnem megduplázódott a számuk. De a természet már előre jelezte, hogy szükség lesz a közönséges galajra, mely nyelvrák ellen is jó frissen készítve.

Érdemes ezzel a galajjal foglalkozni és segíteni a pajzsmirigy működését, akkor mikor már úgy alakult. Akár alul, akár túlműködik. Gargalizálni kell és utána meginni. Ha van rajtunk göb, akkor mindenképpen a göbre rá kell tenni a galajfüvet, éjszakára dunsztkötésbe. Nem hatnak gyorsan a gyógynövények, de hat-nyolc hét alatt rendbe teszik mindenképpen. És el lehet hagyni a pajzsmirigyműködést segítő gyógyszert is, kb. egy év múlva. Megelőzésképp érdekesebb.

Érdekes, hogy van egy olyan kézikönyv, hogy MSD Orvosi kézikönyv a családban egy amerikai könyv, és állítólag ők azt írják –nagyon jó orvosi kézikönyv a háznál lehet használni – pajzsmirigyproblémáknál, hogy Amerikában amióta minden sót jódoztatnak, kötelező a sógyártóknak jódot tenni a sóba, és minden tehén tőgyét jódos vízzel kötelezően mossák le fejés előtt, azóta nincsen pajzsmirigy probléma. Ezt írja a könyv.

Azon kívül olyan gondunk lehet még a fülünkkel, vagy az agyi vérellátásunk nem megfelelő. Mindenféleképpen meg kell nézetni, aki ilyen problémával jön, mindenféleképpen küldjék el nyaki ultrahangra. Nézzék meg a nyakán a két nyaki ütőérnek az áteresztő képességét. Idős embereknél nagyon gyakori, hogy beszűkül, lerakódik a koleszterin és 80-85%-os már az áteresztő képessége, az egész agynak rossz lesz már a vérellátása – ilyenkor van szédülés, memóriazavar. Többek között a fülünknek is, akkor zúg a fül. Mindenképpen ezt kell kitisztítani, úgy hívják, hogy fokhagymás almaecet. Almaecetbe kell pucolni fokhagymát, almaecet félig legyen összevagdalt fokhagymával, és ezek a kicsi fokhagymák maradjanak benne. 24 óra alatt a hatóanyagok kioldódnak belőle, és ezt a két nyaki ütőeret ki lehet tisztítani tökéletesen 6-8 hét alatt. Napi kétszer-négyszer este otthon megcsinálja, és akkor kitisztul. Ha már ennél anyagnál járunk, akkor ez gerincmeszesedésre is nagyon jó ez a fokhagymás almaecet. Kenegetni kell vele a gerincmeszesedést, gerincsérvet, vagy ha már kopva van, és esetleg a két csigolya egymást éri, akkor étkezési zselatint kell minden alkalommal este rákenni a gerincre és akkor pótolja azt a síkosságot, ami két csigolya között mozog. Csontritkuláskor, ha a csontsűrűség nem megfelelő, akkor egy tyúktojás héját kell megenni egy héten. Megfőzni, lehámozni, a hártyát kikaparni belülről, a sütőben még egy kicsikét sütni és akkor megdarálni és megenni.

A fülünkre, ha zúg, akkor mindenképpen kell veronikafű. Nagyon jól tisztítja az agyi hajszálereket, egy kicsikét tágítja is. Én ugyan nem vagyok híve a tágításnak, mert a kistéri zöldből csinálták a Cavingtont, egy magyar professzor felfedezte, most már vegyi úton állítják elő, nem is olyan jó, mint volt. A kistéri zöldből csináltak Tiszavasváriban vérnyomáscsökkentőt, az jó volt; amikor pedig vegyileg kezdték előállítani a hatóanyagot az már nem volt jó, és már nem is csinálják. Ilyen egyszerű, hogy nem állnak vissza rá, hanem vegyileg állítják elő, mert az hihetetlenül olcsóbb, mint a gyógynövényt felvásárolni.

A másik probléma a tüdőnk, a légutak rendben tartása, a hörgők működése.

Martilapu tussirago farfaraErre nagyon régi növények vannak, talán a legtöbb ilyenből van. A martilapu, melynek 3000 éves írásos anyaga van Kínában, írták, hogy a martilaput asztmára is lehet használni. Szivart csináltak belőle és úgy szívták el a levelét az asztmások, és így tisztította a légutat. Régen használták a virágát. A másik 2000 éves, úgy hívják, hogy illatos macskamenta. A kakukkfüvet, útifüvet régen használják, nagyon jó a tüdő tisztán tartására. A diólevélről – közben-közben eltérek elnézést kérek -, hogy hihetetlen rossz terjed, ami a könyvekben le van írva pl. hogy a túlzott használata májkárosodást okoz. No de kérem, mi a túlzott használat, mi az, hogy lehet. Az, vagy nem az. Kinek mennyi a túlzott? Van egy ismerősöm, vizsga előtt meghívtak az ETI-be egy természetgyógyász vizsgára nézőnek, hallgatónak, hogy nézzem meg hogyan zajlik egy vizsga. Egy gyógyszerész docens mellett ültem, akivel beszélgettünk közben, és mondta, hogy kíváncsi volt, hogy a diólevélre talál e szakmailag olyan hivatalos kutatási anyagot, ami ezeket bizonyítja. És képzeljék el nem talált, pedig kutatott az interneten, tudományos helyeken, folyóiratokban, szakkönyvekben és sehol nem talált hivatalos adatot, hogy a diólevél valami kárt is csinál az emberi szervezetben. Ami még érdekes, hogy van egy ismerősöm, aki rendőrorvos és vele tavaly találkoztam Gödön egy sazbadegyetemi előadáson, megismerkedtünk és ő szereteti tütüt. És mondta, hogy adjak neki valamit a májára, mondtam, hogy a diólevél kiváló a májra. Azóta többször találkoztunk és kérdeztem, hogy a diólevél. Hát még mindig iszom. Mondtam, hogy hagyja már abba, mert az írják, hogy nem jó. Engem nem érdekel a könyv, én megyek májfunkcióra nincs semmi baj, megyek két hónap múlva májfunkcióra nincs semmi baj. Ez év júliusáig itta, akkor együtt voltunk Erdélyben egy előadássorozaton, akkor sikerült rábeszélnem, hogy hagyja már abba. Semmi baja nem lett a májának, és minden nap egy csészével megivott.

Varró Aladárnak van egy könyve – talán ismerik, tudják egy nagyon jó magyar gyógyszerész volt, aki könyvet írt – még úgy van leírva, hogy napi két csészével is iható és nincs korlát. Nem írja, hogy mikor kell abbahagyni. Nyilván minden gyógynövényt akkor kell abbahagyni, mikor elmúlt a baj. Ez a legegyszerűbb módja. Amikor elmúlt, mondjuk nekem van egy májfunkció problémám, rosszul működik a májam, iszom a diólevél teát, addig amíg elmúlik a probléma, utána emlékeztetőnek heti egyet és ez így működik. A népi gyógyászatban mindig is így működött.

Tüdőre nagyon régi növények vannak és azok nagyon jól működnek az útifű, a kakukkfű, a martilapu, a pemetefű, az ezerjófű, mindenképpen, ha a hörgők le van tapadva, arra ökörfarkkóró virág kell, mert nagyon jól felszabadítja a hörgőket, feljön a slejm. Régen volt olyan, hogy pemetefű cukorka, és ez még a májnak is segít a keserű anyagánál fogva.

pettyegetettlevelu-tudofu-pulmonaria_officinalisA tüdőfüvet már kevesebben ismerik. Érdekeségként van erre egy keverékem, most Torok barátja a neve, ebbe még beleteszem az ezerjófüvet, beleteszem a fekete nadálytő levelét – hiába mondják, hogy mérgező, ettem a fekete nadálytő levelét kirántva, tudják milyen finom, mint a hal, olyan íze van, ugyanúgy kell bepanírozna – és beleteszem még a kígyósziszt is, ezt ma már nem nagyon lehet kapni. Régen más volt a neve, de borzasztó, hogy már mik vannak ezen a területen is.

Van olyan ismerősöm, aki fitoterapeuta vizsgát tett, aki öt évvel ezelőtt ingatlan ügynök volt. Pesten lakott a szerencsétlen, azt sem tudta, hogy milyen csalán, csak ha megfogta. És most ő úgy hívja magát, hogy európai gyógynövény guru, mert van egy természetgyógyász vizsgája. Vigyázzanak erre, legyünk nagyon szerények, minél szerényebbek vagyunk, annál nagyobb sikert érünk el, annál inkább hisznek nekünk. Ez az illető már ott tart, hogy elküldte az alkalmazottját – mert az is volt neki –, mert már nem bírta fizetni. Egyszerűen elkerülték az emberek. Mindenféleképpen a diagnózist egy orvosnak kell felállítania, egyébként is az orvosok feladata lenne az egész gyógyítás, de a természetgyógyászok is tökéletesen tudnak gyógyítani.

Visszatérve a légutakra, ezeket a növényeket jó használni. Fontos, hogy kezdjük el megint inhaláltatni az embereket. Elfelejtettük az úgynevezett keresztkötést alkalmazni, amit kamillával vagy szénapelyvával csináltunk annak idején. Tehát az inhalálás nagyon lényeges, hogy akinek torokproblémája van, azt inhaláltassuk időnként, mert érzékeny a torkuk. De legtöbb esetben az a baj, hogy szájon keresztül fertőződnek el, nincs saját immunrendszerük, nincs saját védekezőképességük, tehát mindenképp növelni kell a védekezőképességüket.

Képzeljék el, hogy Amerikában – egy ottani magyar new york-i szerkesztőriportertől tudom – kosztablettát gyártanak az amerikai gyerekeknek a gyógyszeriparban, azért hogy védekezzen a szervezete, az immunrendszere kezdjen el dolgozni. Olyan hihetetlen tisztaság van. Olvastam nem is olyan régen, hogy nem kellene olyan tisztának lennünk. Az rendben van, hogy a kezünket megmossuk stb., de ha régen leesett egy darab zsíros kenyér, vagy akármi a földre, akkor nem dobtuk el. Most kidobjuk. Régen megfújtuk és megettük. Vagy a falról lekaparta a kisgyerek a meszet és megette, a gipszet nem ette meg, vagy éppen a tyúkszart megette. Nagyon érdekes, egy faluban voltam és egy öregasszony mondta, hogy jaj Gyuri bácsi én úgy megijedtem, amikor a kislányom, amikor még csúszott-mászott bekapta a tyúkszart. Ki tudtam az egyik részét mosni a számból, de a többit lenyelte. Szaladtunk a szomszéd faluba az orvoshoz kocsival, szegény lovak agyon lettek hajtva. Mondom, jaj doktor úr a kislányom tyúkszart evett, és azt mondta: Adjon még neki. Ez volt a válasz. Mészhiánya van a gyereknek, ezért eszi meg ösztönösen. A földnél is, ha kiteszik a gyereket a földre, három-négy helyről fogja megkóstolni, legtöbbször kiköpi, egy van, amit megeszik. Ösztönösen érzi, hogy neki annak a hatóanyagára szüksége van. Védekezőképessége beindul. Van olyan növény is, amire a védekezőképesség beindul, aranyvesszőfű a neve. Máj, epe, vese, hólyagműködést segíti, nagyon gyenge gyulladást kelt a szervezetünkben, és ez a gyulladás elég ahhoz, hogy ez elég ahhoz a szervezet immunrendszere elkezdjen működni, és a védekezőképességünk fokozódjon.

kakukkfuKakukkfű, nagyon jó méregtelenítő és jó az immunrendszer segítésére. Baktériumölő, és vírusölő is, már az egyiptomiak is használták. Azoknak az anyukáknak ajánlom, akinek hat év alatti gyerekük van és gyakran megfáznak, elkapnak akármit. Tegyenek két evőkanálnyi kakukkfüvet egy gézbe, kössék el, tegyék be a kádba, engedjék rá a vizet és fürödjön abban a gyerek. Amikor kiveszik a gyereket, ne töröljék meg, csak jól burkolják be, amíg beszívja a bőre a kakukkfű hatóanyagát. Egész télen egészséges marad, ha háromnaponta csinálják. Több tapasztalat van, nemcsak a faluban most már. A faluban két helyettesítő orvos volt, mert a miénk kiment külföldre, nőgyógyász és háziorvosként működik, és egy gyerekorvos és egy aneszteziológus volt, akik helyettesítették. Jött hozzám a férfi, és mondja, hogy nagyon gyakran megfáznak a gyerekei, óvodáskorú mind a kettő. Mondtam neki ezt a kakukkfüvet. Akkor volt ez a mostani influenza, akkor háromszor volt az óvoda bezárva, mert csak négy-öt gyerek jött állandóan, de az ő két gyereke mindig benne volt. Nem kaptak el semmit. Három naponta fürdették őket kakukkfűben. Érdemes teában is inni, megelőzésképpen is meg immunrendszerünk erősítésére is.

orbancfuAz orbáncfű egy csodálatos növény, és egyike azoknak a növényeknek, amire azért oda kell figyelni, és egyre többet tud meg róla az emberiség. Én ’88-tól tudok róla két dolgot, amit hivatalosan jelentettek be. Az egyik a ’88-as, hogy nagyon jó immunerősítő, jól fejleszti a védekezőképességünket, és még nagyon jó sok mindenre. Tehát az AIDS-esek is kitolják vele az életüket két-három évvel. Tavaly pedig egy magyar professzornak az előadását láttam a tévében és a riporter azt kérdezte tőle, hogy igaz-e az Alzheimer kórra jó az orbáncfű hipericin tartalma. És a professzor azt mondta igen, de nem önmagában, hanem kamillatea is kell hozzá (a kamillának ez a hatóanyaga van meg ugyanúgy a cickafarkban is). Egy csésze kamillatea, egy csésze orbáncfű – 8 hétig és utána 4 hét szünet, és újra 8 hétig iható az orbáncfű – és ezek mellé van még a zöldpaprika és a zeller. Engem az bosszantott ebbe a riportba, hogy a riporternő megkérdezte, hogy mikor lesz ebből gyógyszer, és a professzor úr azt mondta, hogy reméli 5-10 év múlva. Paprika is van, zeller is van, orbáncfű is van, tehát ezeket mind lehet használni, és tessék ajánlani Alzheimer kórra.

Nagyon érdekes. A régi orvosok valahogy közelebb voltak, tanulták. Egy idős nő – nem praktizál már – aki a Horty rendszerben végzett, főorvosnő volt, és ő mondta a léböjtöt, és mondja, hogy ők azt tanulták, hogy négy gyógyszernél többet nem szabad felírni. Másképpen álltak hozzá. Egy idős nőgyógyász mondta még a Kádár-rendszerben, hogy minden esetben, a nőnél, a párnál, a férfinél úgy kell kezdeni a babavárást, hogy kitisztítják magukat belülről. Higgyék el, hogy nagyon fontos, nagyon jól működik. Belső tisztítás. És az egyház úgy magyarázta annak idején, hogy a jövendő életet egy tiszta környezetben kell megfogantatni, ez a Jóisten parancsa. Én egy ’41-ben egy bábától tanultam, hihetetlen mit tudtak annak idején. Most mondják, hogy el kellene kezdeni a bábáknak újból tanítani, és bábaképzést csinálni.

Visszatérve… Van a gyógynövények között olyan, amire érdemes odafigyelni. Ezt most muszáj, elmondanom hogyan kategorizáljuk őket. Van a gyenge hatású, az erős hatású és a mérgező gyógynövény. A gyenge hatású gyógynövényeket lehet általában kapni, azokat gyűjtik. Ezeket korlátlanul lehet fogyasztani, de csak addig igyuk ameddig baj van, utána hetente egyszer emlékeztetőnek. A természetgyógyászok használhatják őket az erős hatásúakat is - keverékbe, házilag nem. A mérgező hatásúakat pedig csak külsőleg. Amit az előbb mondtam fogínyre, de vannak még mások is, amit tudunk használni, de csak külsőleg.

A gyenge hatásúak közül is vannak olyanok, amire oda kell figyelni. Nem azért, mert mérgezőek, hanem azért, mert olyan hatóanyagok vannak benne pl. csalán, zsurló és apróbojtorján esetében pl. a kovasav. A kovasavat nehezen üríti ki a vesénk, tehát időt kell hagyni. Általában ugyanannyi ideig kell szünetet tartani, ameddig a teát használjuk. 8 hétig csinálunk egy tisztítást a zsurlóval, utána 8 hét szünet, hogy a vese kidolgozza magából a kovasavat, ne rakódjon le a vesébe. Ugyanez vonatkozik a csalánra és az apróbojtorjánra, ezt ugyan ritkábban isszuk, viszont élvezeti teának is kiváló, a torokfertőtlenítés mellett az emésztést is javítja. Jobb módszer az, amíg nincs baj, addig négynaponta, hetente egyszer egy csészével meginni ebből a növényből.

Vannak más növények is pl. a kamilla és a közönséges cickafark virágjában azulén (csíraölő hatású szénhidrogén) van, túlzott használata a bélbolyhokat úgy tönkreteszi, hogy többé nem lehet helyrehozni. Tehát mindenképpen vigyázni kell, ez a túlzott használat fél évig egyfolytában. Viszont egy 10 napos vagy két hónapos kezelésre is tökéletesen jó mind a kettő, de ezután abba kell hagyni. A cickafark virágot ritkán lehet kapni, mert azt háromféleképpen gyűjti a gyógynövény szakma. A csipet – lecsípjük a virágot és eladja a kozmetikaiparnak az azulén miatt. Levágjuk a felső 41 centit és a szárát – ez a cickafarkfű. És a harmadik mód, hogy mi gyűjtjük az egész növényt, akkor amikor virágzik.

Van még pár ilyen növény – az egyik az orbáncfű. Akik Sinkumárt szednek azok nem használhatják – a Sinkumárt kellene eldobni, mert az egy nagyon veszélyes gyógyszer. A szívbetegnél gyorsítja a gyógyszerfelszívódást, ez az OGYI tudjuk, mert a cukorteánkra (DIABESS) ezt írták rá, két differenciálnak kell lenni, a vérvizsgálatok ezt állapították meg. Van még egy olyan, hogy azt mondják, hogy fehér bőrű, napra érzékeny emberek ne menjenek napra vele, mert felhólyagosodik a bőrük. Én ezt nem fogadom el olyan értelemben, hogy az orbáncfüvet, mint minden nyugtatót este kell inni, és akkor nem süt a nap. Reggelre pedig a szervezetünk feldolgozza. Ezért ezt nem fogadom el.

harsfaviragA következő ilyen növény, amit kevesen tudnak, de nagyon sokan használják a hársfavirágot. Ugye itt két virágot gyűjtünk, és a kis- és nagylevelű hársfavirágot. A kislevelű virága jobb, ezt hívják orvosi hársnak, viszont szívbetegek abszolúte nem használhatják a hársfateát, és sokáig azt sem lehet használni, mert a hársfavirágban lévő egyik hatóanyag öli, pusztítja a vörösvértesteket. Viszont kiváló köhögéscsillapító. Náthateának hívjuk ezt is, és a bodzateát is. Ha a nátha elmúlt abba kell hagyni, egy héten egyszer lehet belőle inni. Szívbetegeknek egyáltalán nem szabad adni a hársfavirág teáját. Az ezüst hárs az nem gyógynövény.

Nagyon sok problémánk van a légúttal, hangszalagokkal, mint nekem is, és sok a gyomorsavam, marja a torkomat, a hangszalagjaimat, az egész számon belül probléma van. Erre mindenképpen használni kell az orbáncfüvet – gyomorproblémára, gyomorfekély, nyombélfekély, reflux, nyelőcsőfekély – mindenképpen az alapbajt kell meggyógyítani. Az alapbaj pedig a gyomorideg, gyomorhurut, a hurutos gyomor rengeteg savat termel, és az felbüfög, rengeteg savat termel és az marja a nyelőcsövet, a számat, a hangszalagjaimat teszi tönkre, és nekem sokat kell beszélni.

A gyomorideget orbáncfűvel rendbe lehet hozni. Hivatalosan gyomoridegre és depresszióra van klinikailag igazolt hatása az orbáncfűben lévő hipericinnek. Mellette azonban, mivel a tünet az, hogy gyomorsav túltengés, a gyomorsav termelését kell csökkenteni. Erre a vizeken – Salvus és a szódabikarbónán – kívül két növény akackiválóan alkalmas. Az egyik a fehér akácvirág, melyik nagyon jó savtartalom szabályozó – ez az enyhébb –, ezt kell naponta inni legalább 16 hétig, ez a legkevesebb, amíg rendbe jön, de korlátlanul iható a nap bármelyik szakában. De eközben, mint az orbáncfűnél szünetet kell tartani - 8 hétig inni, utána 4 hét szünet, és újra 8 hétig és ezalatt rendbe hozza a gyomorideget. A másik pedig a fehér árvacsalán. Se az egyikről, se a másikról nincs leírva a könyvekben, hogy gyomorsav szabályozó. A fehér árvacsalán nagyon drasztikus, tehát ha valaki ezt akarja használni, akkor három napnál tovább nem szabad ezt inni egy csészével, mert akkor savhiányos lesz. De emellé még a hólyagzáró izom működésére is jó. Mind a két növény jó még rák ellen is, mivel mind a kettő savcsökkentő. A rák alapja ugyebár az, hogy el vagyunk savasodva, tehát ebből eredően lehet mind a két növényt használni megelőzésként, de akkor ugyebár rövidebb ideig.

Gyomorproblémánál egy alapbaj, hogy nem tudunk rágni, annyira rohanunk, hogy nem figyelünk rá eléggé, egy falatot legalább negyvenszer-ötvenszer meg kell rágni. Én megadom neki a módját, így eszem, így tanultam a polgáriban. Rágjuk meg, mert a nyálunkkal összekeveredik, a nyálunk fertőtlenít, az emésztés ott indul a szánkon belül, sőt orvosok ajánlják, hogy aki gyorsan eszik üljön olyan mellé, aki lassan eszik és tanulja el tőle. És orvosi vizsgálatok bizonyítják, hogyha valaki ötvenszer-hatvanszor megrág egy falatot, a gyomra még nincs tele, csak úgy háromnegyedik, de már úgy érzi, hogy kipukkad. És akkor nem rakódik le a felesleg, nem lesz súlyfelesleg. Itt indul az emésztés, és ezután jön a máj, a koleszterin és elindul az egész folyamat.

Emésztés után az májunkkal foglalkozunk. A máj ugyebár összefügg az emésztésünkkel, a koleszterin termelésével, ez nagyon fontos. Ugye a májunk megtermeli a koleszterint, az epehólyag tárolja, étkezéskor megy be a gyomorba és elindítja az emésztést. Azt mondják, hogy a jó koleszterin 0-5,2-ig lehet, így van a laborleletbe. Hát, ha 0 is lehet, akkor szerintem az 5,2 nagyon sok. Nagyon érdekes, a gyógynövény napon a MTV 1 volt nálam, és csináltak egy riportot. Az operatőr mondja, hogy volt egy régészeti feltáráson itt Magyarországon felvételeket készíteni nyilván, amelyikbe egy 4 ezer éves női csontvázat ástak ki egy régi sírból. Megállapították, hogy száz éven túl élt, ugyebár a mai vizsgálatoknak ez nem jelent gondot, és azt is megállapították, hogy 3 volt a koleszterinje. Hogy ezt honnan tudták, az nem tudom, ő ezt mondta. Én is ezt tartom normálisnak, 3-4 között legyen a koleszterin. A koleszterinünknek amellett, hogy az emésztés ezzel indul, van egy olyan szerepe is, hogy amíg kevés a koleszterinünk, addig lerakódik az érfalon és védi az érfalat. Amikor még ez vékony védi az érfalat, és ez fontos, hogy ne sérüljön, rugalmas maradjon. Elsősorban a rugalmasságának segít a koleszterin. Ha megvastagodik, akkor már baj van, mert elkezd a mész lerakódni és merevedik az érfal, könnyen törik és pattan el. Úgy hívják, hogy tyúkhúr. Mediterrán növény. A tyúkhúrnak a teája, ami nagyon jól rendbe tartja a koleszterintermelésünket. Le lehet vinni 3-4 közé és ott lehet tartani. Korlátlanul iható és ehető. A tyúkhúr télen is zöld és salátába lehet tenni. Ha salátát csinál, akkor szedjen, akinek kertje van egy kis tyúkhúrt és tegyenek bele egy ilyen maroknyi tyúkhúrt. Ki se lehet irtani, még a hó alól is ki lehet ásni. Vizsgálatok bizonyítják, hogy tízszer annyi a C-vitamin tartalma, mint a citromnak, de csak zölden. Érdemes használni. Nagyon érdekes Bükkábrányban voltam, egy fiatalember jött el 35 év körüli, november első felében volt vérvizsgálaton. Nézték a koleszterinjét – 20 volt a jó koleszterin és 6 a triglicerid. Ez borzasztó sok. Ő azt mondta, hogy nem fogad el gyógyszert, próbáljuk meg. Két hétig minden nap két csésze tyúkhúrteát itattam vele, aztán január végén kellett visszamenni kontrollra, és utána pedig napi egy csészével ivott. Mikor visszament, január elején jött, 6 volt a koleszterin és 2 a triglicerid. Majdnem normálisra visszavitte a tyúkhúr.

Ha már a C vitaminnál tartunk, a tablettás C-vitamin tablettánál az aszkorbinsav a tömegének a 7%-át jelenti, tehát egy tablettába 7%-nyi az aszkorbinsav, a többi vivőanyag. A növényekben sokkal több a C-vitamin, 70% is van. Érdemesebb növényben frissen használni a C vitamint a védekezőképességünkre.

A koleszterinünket rendbe tudjuk tartani még veronikával. A veronikafű amellett, hogy az agyi ereket tisztán tartja és tágítja, amellett a koleszterintermelésünkre is nagyon jó hatással van. Ezt viszont este kell alkalmazni, mert altat is.

Méregtelenítő szervünk három van – a máj, a vese és a verejtékmirigyek.

A verejtékmirigyeinkkel nem nagyon foglalkozunk, megöljük őket dezodorokkal, pedig nem véletlen, hogy az északi népek szaunáznak. Sok ember panaszkodik, hogy jaj Gyuri bácsi olyan pattanásos az arcom. Azért pattanásos, mert a szervezet nem tudja azt a méreganyagot, amit megetetnek velünk kidolgozni, és valahol ki kell, hogy jöjjön pl. pattanás formájában. Az arcunkon vagy esetleg az egész testünkön, vagy májfoltban a testünkön bárhol. A májunkat kezelni kell.

Nagyon rosszul étkezünk – sok édességet, lisztes anyagot eszünk és kevés keserű anyagot fogyasztunk. A máj kezelésére nagyon jók a keserű anyagok: gyermekláncfű, pitypang ebben nagyon sok keserű anyag van. Salátának is lehet használni, külföldön már árulják összecsomózva a levelét salátának. Egy héten egyszer elég egy maroknyit belevágni és megenni. Soha nem lesz a májunkkal probléma. Egy kicsit keserű, aztán megszokjuk. Én már úgy vagyok vele, ha nincs keserűanyag a teámba, akkor már nem is esik jól. A katángban van nagyon sok, mezei katáng, katángkóró. Ez a növény is jól működteti a májunkat, de az epénket is, és emésztésjavító, székletcsinálónak is hívjuk ezt a teát. Nagyon érdekes legutóbbi tapasztalatom egy idős néni. Hetente egyszer, tíznaponta egyszer volt széklete. Kérdezte, hogy mit csináljon, mert a szennától kezdve mindent kipróbált, és egy darabig használ és aztán nincs semmi haszna belőle. Mondtam neki használja a katángot. Naponta egy csészével rendszeresen. Két hét múlva felhívott, hogy Gyuri bácsi, semmi nem történt, azóta kétszer volt székletem, pedig minden nap iszom a katángot. Mondtam neki, hogy tessék tovább inni. Több mint két hónap eltelt, a néni boldog hív, Gyuri bácsi, minden másnap van rendszeresen székletem. Érdemes a katángot ebből a szempontból is használni, de sokáig kell inni és korlátlan ideig lehet. Annak idején, az öregek közül emlékeznek rá biztosan, a cikória kávé. A cikória kávé katáng gyökérből van, termesztett gyökérből, aki azt használta, annak nem volt székletproblémája. Rendszeresen itta reggel, tejjel összekeverve. Májra még tökéletes a pemetefű, a cickafark, az ezerjófű. Ezeket a keserű anyagokat lehet használni megelőzésképpen, vagy ha már a májfunkció rossz, akkor mindenképpen diólevél. Ha ciszta van, akkor diólevéllel el lehet mulasztani. Abból a levélből, amiből a tea készül, rá lehet kötni és éjszakára otthagyni dunsztkötésben, és 6-8 hét alatt elmúlik.

Nőgyógyászati problémák: Képzeljék el, hogy nem csak teaként belsőleg, hanem irrigálásnál is lehet a cickafarkat használni. Nemrég voltam Pesten, és egy anya és a lánya jött el hozzám. A lánya is már húszon felül van, és mondja az anyuka, hogy Gyuri bácsi tetszett ajánlani polipra a méhen belül a diólevél és cickafark irrigálást és ivást, és egyszer úgy megijedtem, mert ott csüngött bennem a polip, az elhalt polip. A lányom szedte ki diobelőlem. Megölte a diólevél a polipot. Meg a cisztát is elmulasztja, meg a miómát. Azt mondják az orvosok, hogy az nem lehet, mert a mióma nem gyógyítható, sőt az endometriózis is gyógyítható, azzal a módszerrel, ami a nép már nagyon régen tud, irrigálni kell vele, és inni, és pakolást is tenni rá, ha a jobb petefészken van a ciszta, akkor a jobb petefészekre tenni a füvet, amit készítettünk. Egyik nap diólevél, másik nap cickafark fél liter. Úgy működik, hogy addig kell fedő alatt tartani, amíg testmelegre kihűl, utána le kell szűrni, a szüredéket félretenni. Két decit meginni, három decivel irrigálni. Kádba feküdni, feltenni a kád szélére a lábát, beönteni irrigátorral 20 percig a méh szájánál tartani vagy tamponnal bent tartani, és a jobb petefészek tájékára rátenni éjszakára a cickafark vagy diólevél füvet. Ezt lehet 10-12 hétig csinálni.

Amikor már probléma van az epénkkel, akkor érdemes a tyúkhúr mellett a veronikát használni, de ha már kő van benne, akkor a fekete retek kell, vagy sör retek is jó. Nyáron nincs fekete retek. Este kell megenni, amennyit tud, de mindenképpen este kell enni. Mert reggel méreg, délben étek, este orvosság a retek! Aki reggel fogyasztja, az mérget eszik, aki délben az ételt, aki este, az orvosságot eszik.

A következő probléma az, amikor a bélrendszerünk nem jól működik. Begyulladnak a beleink és ott pang a salak a bélrendszerünkben, a vastagbélben. Borzasztó, hogy milyen rossz a bélállománya, nemcsak nekünk, hanem egész Európában és Amerikában. Amerikában volt egy ilyen vizsgálat – pár évvel ezelőtt olvastam – hogy a férfiaknak rendszeresen két kiló salakanyag pang a vastagbél görbületekbe. Rendszeresen két kiló. Borzasztó. Hogy abba mi minden van. Érdemes kitisztítani, úgyhogy csinálunk egy hashajtást, nem túl erős, egy gyenge hashajtóval. Úgy hívják, hogy gyújtoványfű egy csészével megiszik belőle, az biztos, hogy székletet csinál, és kitisztítja a beleit, két nap is meg lehet csinálni egymás után, még akkor sem száradunk ki. Nagyon érdekes, hogy szemdiagnosztikán, egy íriszdiagnosztikán voltam és ez az úr, aki ezt csinálja már hosszú időn keresztül, Bogácson volt szintén, azt mondta, hogy Gyuri bácsi, maga a harmadik ember, akinek ennyire tiszta a vastagbele. Gyógyteák, én azt iszok rendszeresen. Gondolom, hogy elég sok vizsgálatot csinált. Nagyon lényeges, hogy tiszta legyen a vastagbelünk. Gyulladásra a diólevél, szintén a diólevél – 6-8-10 héten keresztül iható napi egy csésze. Crohn betegségre is lehet alkalmazni a diólevél teát korlátlanul egy ideig iható. Crohn betegség azzal jár, hogy megy is a hasa az illetőnek, amíg a hasa megy addig a vadsóska vagy lósóska magját kell használni, megenni – megdarálni, megenni úgy a leghatékonyabb. Lehet teát is csinálni belőle. Már a középkorban használták a lósóska magot vérhas ellen. Egy evőkanálnyit kell naponta megenni belőle, egy csészével a diólevéllel meginni és akkor elmúlik. Csak addig kell használni, amíg a hasunk megy, utána abba kell hagyni.

Ha már itt tartunk, akkor nagyon sok ember küszködik az aranyérrel. Az aranyeret tökéletesen lehet gyógyítani útifűvel, de utifucsak a frissel. Itt nem jó a lándzsás útifű pedig az a jobbik, abban van több hatóanyag, hanem a nagy útifű kell, mert az ugye ilyen nagy, mint a tenyerem, ha normális helyen terem. Akkor letépjük, megmossuk, megcsipkedjük körömmel és az eres oldalával befelé egy kis szivarkát csavarunk belőle és odatesszük az aranyerünkhöz. Reggel egyet, este egyet – 12 órán keresztül ott lehet tartani, ott marad. Nekem is volt aranyerem, elmúlt 6-8 hét alatt. Érdemes használni, de mint mondtam csak a friss útifű jó. A száraz nem alkalmas erre, mert akkor már nem kezd termelni az aukubin nevű anyagot. Ha megsérül, akkor nem termeli, ezt könyvekből nem a nagymamától tudom.

A vesénk működését is segíteni kell. Mivel méregtelenítő szervünk egyike, és a verejtékmirigyünket alig használjuk, elfojtjuk dezodorral, különösen a hónunk alatt, ezért próbálja a vese átveszi a szerepét. Hihetetlen mennyi mérgező anyagot, adalékanyagot eszünk meg, szívunk magukba, kenünk magunkra, szívunk be ennek a három méregtelenítőnek a feladata lenne. Hihetetlen nagy baj van. Mondok egy nagyon érdekes előadást. Dávid professor úr mondta el a Rákkérdés c. műsorában a tévében. Amerikában egy orvos-professzor vezetésével vizsgálták, hogy mennyi ideig fogja bírni a szervezetünk ezt a rengeteg méreganyagot, amit beviszünk, magunkra kenünk, adalékanyagokban megeszünk. Hiába van ott, hogy Európai Unió, és hogy nem lehet szintetikus anyagot beletenni, mégis van benne szintetikus dolgok az adalékanyagokban is. A vizsgálat azt állapította meg, hogy 2300-ra a fehér emberi fajnak a 70%-a marad életben. Ha így folytatjuk, ha ő nem mondott igazat, mondta a professzor nevét is. Érdemes elgondolkozni rajta. Meg kell nézni, hogy mi van ráírva az élelmiszerre, hány E betű van rajta, milyen nagy az a szám az E betű után. Nem túl régen, a nyáron, a kisbolt, ahol vásárolok, Marika mondja, hogy Gyuri bácsi falusi kovászos kenyér, egy kilós tessék megvenni. Most jelent meg a pék, most csinálta először. Jó mondom, megnézem, szép kerek kenyér, E 300 utána. Mondom, köszönöm szépen Marika, ebből a kenyérből soha nem fogok enni. Nekem ez nem kenyér, és sajnos, mondom neki, hogy olyan kevés barna kenyeret rendel, teljes kiőrlésűt, barna kenyeret, vagy félbarnát, vagy speciális barna kenyeret. Miért nem rendeli? Gyuri bácsi, az öregek mondják, hogy nekik elég volt a háború alatt fekete kenyeret enni. Hát, én is öreg vagyok már, meg a háború alatt ettem fekete kenyeret, de én tudom azt, hogy nekem az jó, kell. És a fiatalok? Hát, erre nem tudott mit mondani. A fiatalok is a fehér kenyeret szeretik, pedig abban is, talán már a liszt sem igazi, amit meggyúrtunk annak idején otthon.

Egy felmérés szerint az Ausztrál lakosság évente 5 kiló adalékanyagot eszik meg. Nem tudom a magyarok mennyit, biztos van itt is ilyen vizsgálat, csak nem közlik. Abból az 5 kiló adalékanyagból 5 kiló sav lesz. Tehát mindenképpen minél hamarabb ki kell takarítani magunkból, a vesénket működtetni kell.

bodzaviragNagyon sok gyógynövény van a vesének a működtetésére, és nagyon jól működnek. A legegyszerűbb mondjuk a bodza virág, amit nátha teának hívunk. Nemcsak köhögést és lázat csillapít, hanem izzaszt, az izzadás már önmagában is tisztítja a szervezetünket, hanem a vesénk működését is segíti, és ezáltal hamarabb kitakarodik belőlünk az a sok szemét, amit megeszünk. Nagyon jó ízű a teája, érdemes időnként inni belőle. Korlátlan ideig iható, aki szereti igya, és nagyon fogja segíteni a vese működését. A következő ilyen növény – tejoltó galaj. És ennél a galajnál szeretnék egy kicsit bővebben elidőzni, mert a nyirokrendszer áramlásával szinte nem foglalkozunk. Nem tudom, hogy miért. Van egy véráramlás és van egy nyirokáramlás a szervezetünkön belül. A keleti gyógyászat hihetetlen, hogy milyen fontosnak tartja a nyirokrendszer működését. Bizonyítékok vannak rá, és az emberek nem gondolják végig, sőt én állítom, hogy még az orvosok sem, hogy segíteni kell neki, védeni kell, működtetni kell a nyirokrendszerünket, mert a rák ellen is véd – majd kitérek rá, hogy miért. A rák ellen is lehet használni a galajféléket.

Három galajfélét ismerünk: a tejoltó, a közönséges és a ragadós galaj. A közönséges és ragadós galaj fehér virágú, a tejoltó pedig sárga virágú. Mindegyik galaj a Gallium család tagja, ez egy növényi család, az egész világon el van terjedve, Dél-Amerikában is van, és úgy hívják, hogy macskakarom. A Dávid professzor teája a macskakarom, rák ellen ő ezt ajánlja. A macskakarom is a Gallium családnak a tagja, mint a mi a közönséges galajunk, amiről Maria Treben azt írja, hogy szájrák ellen, szájon belül lévő betegség ellen kiváló. Igaza van. Ő úgy írja, hogy a galajt frissen kell szedni, meg kell mosni, frissen, vizesen, kipréselni és úgy kortyolgatni a közönséges galaj levét. Én úgy tanultam a nagymamától, hogy frissen megmosni és egy csésze diólevél teába bele kell tenni egy evőkanállal. Az egyik evőkanálnyival gargalizálni kell és kiköpni, a másikat pedig meg kell inni. Egy gyógynövénygyűjtő túrára jött egy fiatalember pár évvel ezelőtt, és mondta, hogy az édesapjának nyelvrákja van, de már az egész szája tele van göbbel, hogy mit tudunk ajánlani. A kollégával csináljuk közösen, azért mondtam többes számban, ezt ajánlottuk. Már alig mozog az édesapa, a WC-re megy el csak, már a harmadik stádiumban van, tehát nem sok van neki hátra. Következő évben jött egy másik túrára, kérdeztük az édesapa, hogy van. Óóó köszöni szépen, már jár a kocsmába. Már annyira jól van. De azóta másoknak is többször ajánlottam, és mindenki visszaigazolta, hogy valóban jól működik a közönséges galaj. De mindegyik galajféle rák megelőző. A tejoltó galaj egyedüli a galajok közül, ami a vesét működteti. Vízhajtó, érdemes rendszeresen használni megelőzésképpen is, a heti egy csésze a vesénket tökéletesen rendbe fogja tartani. És ezen kívül az egész nyirokrendszerünknek, az egész mirigyrendszerünknek segíteni fog a működésében, és ez azt jelenti, hogy nem lesz belőle daganat a hónom alatt, a mellékvesén és az összes mirigyem jól fog működni, mert kapnak megfelelő támogatást ennek a növénynek a hatóanyagaiból.

A másik két növény elsősorban pajzsmirigyműködésre való. Maria Treben írja az Egészség Isten patikájából c. könyvében, hogy kár, hogy az emberek a közönséges galajt elfelejtették. Mi nem felejtettük el, van, sok van, használják sokan, ismerik, kapni nem lehet sehol. Nem gyűjtik, nem tudom miért. Sok növény van, amit nem gyűjtenek, amit régen használtunk. Az emberek viszont használják, ismerik és használják, higgyék el, hogy nagyon nagyon jó.

A vesénknek a következő segítőjét úgy hívják, hogy nyírfa levél. Ukrajnából hozzák be a nyírfa vizet literszámra a piacra – ugyanazt tudja, mint a tea. Tavasszal gyűjtik. Régebben megcsapoltuk a nyírfát, ferdén belefúrtunk, egy nádszálat tettünk bele, egy óra három liter víz is lejött egy ilyen fából. Hihetetlenül jó a vesére. Kőmorzsoló a levelének teája is, és a vize is. Akinek veseköve van érdemes nyírfalevél teát inni. A miskolci Szent Péter kapui kórházba az általános igazgató hívott meg előadást tartani orvosoknak, ápolónőknek és akkor elmondtam, hogy morzsolja a követ a nyírfalevél, érdemes a vesére úgy is használni, akinek köve van, vagy homok képződik állandóan. És akkor ő felállt és elmondta mindenkinek, hogy a férjének két hét alatt szétmorzsolta a veseköveit. Nem tudom milyen nagy volt, azt nem mondta. A másik ilyen esetem, ami nagyon kirívó szintén a nyírfalevélhez kapcsolódik. Egy fiatalasszony 8 éves gyerekének olyan nagy volt a veseköve, hogy már műteni kellett. Nem tudták a három szúrással eltávolítani, nem tudták szétmorzsolni. Hétfőn szólt, jövő héten hétfőn lett volna a műtét. Mondom azért ez nagyon rövid idő, de próbálja meg a gyerek két csészével meg tud inni minden nap a nyírfateából. Aztán két hónap múlva találkoztam vele a tiszaújvárosi ÁNTSZ egészség napon egy tanyán, ahol rendszeresen csinálnak egészség napot. A megyébe Miskolc kivételével már mindenhova meghívtak, még Pesten is négy helyre. A Miskolc városi tiszti orvos nagyon nem szereti a gyógynövényeket, azt mondta, hogy a mind mérgező. Nekem mondta. Nem tudom, hogy akkor én milyen növényeken élek, gyerekkoromtól használom. A lényeg az, hogy odajött hozzám ez a fiatalasszony, bemutatkozott és mondta, köszöni szépen, hétfőre nem volt veseköve a gyereknek. Jézus Mária mondom, és mennyit ivott az a szegény gyerek. Egy litert minden nap, de hétfőn nem találták a vesekövét.

Erdélybe fogok menni majd a gyógynövényekről előadást tartani. Hihetetlen mennyire megnőtt az érdeklődés ezután a tudás után, és nagyon kevesen vagyunk. Erdélyben pár idős asszonyt, embert ismerek, aki szintén ismerik a népi gyógyítást és ők is használják a gyógyteákat. Az a néni, akinek elmúlt a mandulájáról a genny, egy hónap múlva felhívott, hogy a doktor úrnak elment a hangja, azt kérdezi, hogy mit csináljon. Nekem is meg kellene tudnom, tudom és csinálom is, csak nem régen kezdtem el.

Ha ciszta van a vesénken, akkor a zsurlót kell használni, a teát, 8 hétig egyfolytában, utána 4, de inkább 8 hét szünet, és a zsurlófüvet rátenni a cisztára és dunsztkötésben rajta hagyni. Ez van a májnál is, ha ciszta van, akkor diólevél kell, belülről és pakolás kívülről.

Mozgásszervi betegséginkről – a veséből eredően. A mozgásszervi problémáink 80%-a veséből ered. Ha a vesénk nem működik rendesen, akkor az adalékanyagok lerakódnak, és az egyik oka a reumának, hogy begyullad az ízület és ez lesz az egyik oka a reumának. Tehát mindenképpen a vesét kell jól működtetni, és a reumát pedig lehet gyógyítani, amikor gyulladás van két növénnyel: réti legyezőfűvel (nálunk sajnos nem terem, mert nincs rét, csak gyep) és a fűzfa kéreggel. Mind a kettőben szalicil van, és ezek a szalicilek nagyon jó gyulladásgátlók. Jó, ha felváltva használjuk.

De nagyon sok embernek van olyan problémája, hogy porckopások, ez is nagyon jól kezelhető egy egyszerű módszerrel, étkezési zselatinnal. Beépül, a bőrön keresztül is felszívódik. Úgy kell elkészíteni, ahogy rá van írva. Rá kell kenni, amikor rászárad, akkor le kell mosni, egy vékony hártya marad ott, ott kell hagyni és az is beszívódik, és beépül pl. a térdporc közé, vagy a gerincnél, akinek gerincsérve van, de itt először a fokhagymás almaecettel kell lepucolni a gerincét. És esetenként a fekete nadálytő tinktúrájával kell bekenni a térdét, vagy a vállízületét, vagy a csípőízületét.

Ha valakinek van protézise – ez egy konkrét eset, amit elmondok – és a protézist a lába nem fogadta be, és begyulladt neki, akkor diólevél pakolást érdemes rátenni, mert lehúzza a gyulladást róla. A diólevél nagyon jó gyógynövény, nagyon régen használja az emberiség.

És belsőleg kell használni, a kocsonyát. Régen ették a sertésbőrt, régen ették a tyúkbőrt, régen tyúklábból csináltunk kiváló húslevest, és az másnapra olyan kocsonyás volt, hogy kocsonyaként ettük meg. Tessék ezt használni.

A vese működésével kapcsolatban, a rossz méregtelenítés sok esetben a magas vérnyomásnak is az okozója. El vannak szennyeződve az érfalak, és a vesénél is el vannak szennyeződve kapillárisok, amik a legvékonyabbak, csak a szív próbálja oda is eljuttatni a vért, hogy táplálja az ott lévő sejteket, és megemelkedik a vérnyomás. Mindenképpen kezelni kell a vérnyomásunkat és a szívünk működését is segíteni kell. Nagyon jó gyógynövények vannak a szív és vérnyomás működésére is. Talán a leghatékonyabb erre a galagonya virágos hajtása, a termése is jó egy kivétellel. A galagonya virágos hajtása szív segítő és vérnyomáscsökkentő, de nekem 120/80 szokott lenni. Háromnaponta iszok egy galagonyát, és amikor néha megnézetem a szívem, akkor a doktornő azt mondja, hogy sok fiatal megirigyelhetné. Ennyire rendbe tartja a galagonya a szívemet. Vérnyomást csökkent, szívritmust szabályoz, szívideget nyugtat, érelmeszesedés ellen jó, a koszorúeret nagyon jól kitisztítja és a szív és erek inait rugalmasan tartja. Ez utóbbi nagyon lényeges. Egyedül Oláh Andor doktor kutatásában szerepel ez a mondat: „A szív és erek izmait rugalmasan tartja a galagonya.” A virágos ág és a termés között az a különbség, hogy a virágos ágban van szívideg nyugtató, a termésben nincs. A termésben viszont a magját ha megtörjük, akkor vérhígító van benne, tehát lehet sűrűvérűség ellen is használni. Érdemes használni, nagyon jó gyógynövény. A másik a fehér fagyöngy, a levele és az ága. A terméséből külsőleg csinálunk kenőcsöt, mert az mérgező. Habár nagyon érdekes, mert egy természetgyógyász vizsgát csináltam, hagy legyen egy papírom, abban az van, hogy négy-öt szem fagyöngy bogyóból lehet teát csinálni. Én azért nem csinálnám meg. Bár van egy olyan kollégám, aki a beléndek – bolondító beléndek – bogyójából már négyet meg tudott enni belőle. Nagyon jól érezte magát tőle, és nem halt meg. A fagyöngy vérnyomás szabályozó, hideg vízben kell áztatni, de amellett, azok az anyukák, nők, akiknek nem sikerül a baba, tessék a fagyöngyöt használni. Már a kelták szerelemnövénynek hívták a fagyöngynek a teáját, mert azt mondták, hogy azt a nőt, aki a fagyöngy alatt áll, minden férfinek meg szabad csókolni. Már akkor szerelemnövénynek tartották. Az egész mirigyrendszerünkre jó a fagyöngy, és korlátlan ideig iható. A kelták már nem ma éltek, és azóta nagyon jó ez a gyógynövény.

Még a cukorbetegségről hagyj beszéljek egy pár szót, mert ez az egyik olyan probléma, ami tíz éven belül megduplázódik a cukorbetegek száma az egészségügyi világszervezet adatai szerint. Nagyon rosszul étkezünk, keveset mozgunk. Nekünk van ez a cukorteánk (DIABESS), amit a Országos Gyógyszerészeti Intézet törzskönyvezett már, a patikában kapható, aki megrendeli. Engedéllyel használjuk. Nagyon jól működik. Tapasztaljuk, hogy amikor többet mozognak az emberek, tehát június-július-augusztus, a nyári időszakban, akkor kevesebb fogy belőle. Maga a mozgás elég ahhoz, hogy ne alakuljon ki a cukorbetegségünk. Ha kialakult akkor epekövesek kivételével ez a tea kiválóan működik. Már folyamatban van az átminősítése, mert jövőre egy más kategória kell. Érdekességként mondom, hogy az OGYI-nál egyszer voltunk konferencián, és a másodikon mondta el az igazgatónő, hogy 400 gyógyhatású készítmény van, amit át kell minősíteni jövő év áprilisa utánra, és eddig kilencen jelentkeztünk nála tárgyalásra. Nem tudom a többiek mit gondolnak.

Még egy érdekes dolog egy pécsi tanár úrral beszélgettem néhány évvel ezelőtt: Mit ajánlok koleszterinre. Mondom neki: tojást. Mit? Mondom, hogy egyen sok tojást. Aztán elkezdett gondolkozni rajta, és mondta: Tényleg, igazad van. Beviszem a koleszterint, akkor nem fog termelni, mert megkapta kívülről.

A tea készítési módról pár szót. A teákat általában – a leveleket, a virágokat, az egész növényeket forrázással készítjük, egy-két kivétellel. Ez ugye össze van aprítva, morzsolva a növény. Egy csapott evőkanál összevágott levelet beteszünk porcelán csészébe, vagy zománcozottba, fémbe nem. Leforrázzunk két és fél deci vízzel, fedő alatt tartjuk 10-20 percig, akkorra kiázik belőle a hatóanyag és leszűrjük. Ha friss növényről van szó, akkor 2 vagy 5 perc is elég, mert a friss növénynek nem kell sokáig állni, mert több benne a hatóanyag, és nem kell megszívnia magát. Van egy pár olyan növény, ami csak hideg vízben áztatható, ezek a papsajt félék, mind a három papsajt – a papsajt, a fehér mályva és az erdei mályva, hurutoldó mindegyik. Ezeket csak hideg vízben szabad áztatni, 3-4 órán keresztül. Ugyanannyi mennyiség kell belőle, mint a többiből. A csipkének a húsának 6 óra hossza áztatás szükséges, ez 62 fok felett elbomlik. És a fehér fagyöngy, kiváló – már a kelták használták annak idején. Ezüst sarlóval teleholdkor aratták a fehér fagyöngyöt. Az interneten kering egy olyan, hogy a Gyuri bácsi ajánlja, és hogy a fehér fagyöngy mérgező. Igaz, de csak a bogyója, és azt nem gyűjtjük. A fehér fagyöngy vékony ágát és leveleit gyűjtjük. Azt is a januárban a legjobb. Minden gyógynövénynek megvan, hogy mikor lehet használni.

Főzni kell viszont a gyökereket, a kérgeket és a terméseket két-három percig, és amikor főztük, levettük a tűzről 15-20 percig hagyjuk fedő alatt, hogy kiázzon belőle a hatóanyag.

Kérdések:

Csonthártyagyulladás, csontbetegség?

szabo-gyuri-bacsi-a-bukki-fuvesemberMindenféle gyulladásra jó a diólevél, és emellett pedig vasat kell etetni – a szederlevélben és csalánlevélben nagyon sok a vas. A csalánt ne, inkább a szederlevelet, vagy céklát, vagy a fekete ribizlinek a levelét. Vagy magát a fekete ribizlit, vagy magát a fekete szeder gyümölcsöt, és hihetetlen, hogy a diólevél mi mindent tud csinálni. Kívülről-belülről.

Szurokfűvel kapcsolatban, mennyi ideig lehet inni? Korlátlan ideig lehet inni. Oregánónak vagy majorannának is hívjuk. 100 évig is lehet használni, semmi problémát nem jelent.

Fülgyulladás? Mindenféleképpen azt kell megnézni, hogy jó e az agynak és így a fülnek is vérellátása – nyaki ultrahang. Ha ott minden rendben van, azért belül lehet még egy kis elzáródás, szűkülés, vagy egy gyulladás a hallójáraton belül. Kakukkfű teával ki kell mosni, naponta kétszer-háromszor. Fültisztító pálcikára kakukkfűtea, ezzel kitisztítani kétszer-háromszor és a kövirózsának a levét belecseppenteni, egy-két-három cseppet. Ha a fültőmirigy is be van gyulladva, akkor hátul körömvirág kenőccsel bekenem. Ez általában jól működik. Magának a hallásnak a javítására is jól működik ez a módszer. Kéri professzor asszonynak a módszere, aki a Semmelweis Egyetem gyógynövénykutató intézetébe dolgozik és tanít az egyetemen a gyógyszeréti karon.

Visszér probléma? Mindenképpen összehúzó növényeket kell. A szederlevél teája, az erdei málnalevél, az orvosi zsálya teája, és krémként lehet kezelni a körömvirággal, ha a visszér be is van gyulladva. Ha nincs begyulladva, akkor a vadgesztenye krémjét. Készítünk krémet belőle. Vannak olyan összehúzó növények, amiket ma már nem lehet kapni pl. mogyoró. A nép régen használta. Körömvirág krémbe ezen kívül mogyorókérget teszek, vérehulló kecskefüvet teszek bele, somkórót, ha van lehetőségem és mindenképpen orvosi zsályát.

Emésztésjavítás? Sav vagy koleszterin gond lehet, nem jól indul az emésztés, de a rágásunkkal van a legtöbb baj. Nem rágunk rendesen. Én még a Horty rendszerben polgári iskolába jártam és ott tanítottak élet- és egészségtan. Vizy E. Szilveszter tíz évvel ezelőtt mondta, amikor az Akadémia elnöke volt, hogy tessék kérem tanítani az egészségtant. Nem tanítják. Általános iskolába kellene tanítani 14 éves korig a gyerekeket.

Még annyit szeretnék elmondani, hogy hihetetlen milyen nagy az igény rá, nálunk is itt Magyarországon. Két könyvet írtunk, az egyiket én egyedül, azt a Tudományos Akadémia Néprajzi Kutatóintézete rátette a honlapjára, ennek az a címe, hogy A javasasszony unokája. A másik, azt már a lányommal együtt írtuk, A bükki füvesember gyógynövényei. Meg lehet vásárolni. Könyvkereskedésbe nem adjuk, mert 65%-ot kérnek belőle, mi vagyunk a kiadók, tehát az egész költség a miénk, és ők akarnak többet keresni rajta. Bolondok nem vagyunk.

Köszönetképpen szeretném elmondani, hogy az év első felében voltunk itt, és már Gyuri bácsi javaslatára elhagytam a Cortist, a koleszterin gyógyszert. Azóta teát iszom, tyúkhúr teát, a vizsgálat hasonló eredményeket mutat, mint a gyógyszernél. Igen, és ennek nincs vivőanyaga. A professzorasszonnyal beszélgettünk régebben, most már inkább a lányom, mert a cukorteánkat ő vizsgáltatta be, hogy hihetetlen, hogy a cukorteánk mit tud. Ez is nagyon érdekes, ezt mondom el először. Mindenáron tablettát akart belőle csinálni, vagy legalább kapszulát legalább. Mondtam neki: Ne tessék, nem tudja ugyanazt, ne tessék, ragaszkodnék a teához. Nem – mondta – az már nem modern, tabletta vagy kapszula. Elkezdte kísérletképpen csinálni, ugye ott náluk a laboratóriumban megvan a lehetőség rá. Először kapszulát – nem tudta ugyanazt a tea. Aztán csinált belőle tablettát – nem tudta ugyanazt, mint a tea. És most már elismeri, hogy a tea jobb. A teában több hatóanyag marad, mint ami a kapszulában vagy tablettában ki lehet hozni. És akkor kérdeztem tőle, hogy miért van az, hogy a gyógyszereknek van mellékhatása. Azt mondta, hogy nagyon egyszerű. Az a drog – mert ők drognak neveznek minden hatóanyagot – az a drog, ami egy embernek egy-egy alkalommal adagolható olyan kicsi, hogy nem lehet adagolni. Bele kell tenni valamibe, úgy hívja a gyógyszeripar, hogy vivőanyag. A vivőanyag csinálja ezt, nem tudnak olyat csinálni – 200 éve van gyógyszeripar –, olyan vivőanyagot nem találtak ki, aminek nem lenne mellékhatása. Magamban mondtam, hogy nem akartak, nem is akarnak. Ez is hozzá tartozik, hogy nem túl régen az egyik kolléga mondta, hogy látott egy előadást, amikor egy gyógyszerész, aki gyógyszergyárban dolgozik, azt mondta, hogy az a jó gyógyszer, aminek sok a mellékhatása. Nekik…, nekik valóban az a jó. És akkor megkérdeztem tőle, hogy miért nincs a gyógynövényeknek mellékhatása? Azt mondja, hogy azért nincs mellékhatása, mert a mérgező növényben lévő drog is egy növényi életnek egy része, tehát az az emberi szervezetre a mérgező növényből káros lenne, de a növény még él tőle, nem csinál kárt a növényben tőle. A legtöbb gyógynövény gyenge hatású növények élnek és virulnak, nekünk sem csinálnak kárt.

Lábköröm gomba? A diólevél rendbe tudja hozni 3-4 hónap alatt. Nem a tea, hanem maga a diólevél. Belsőleg is kell használni, és a diólevelet rá kell tenni a körömgombára. Ez az egyik, a másik pedig a tölgyfakéreg, ennek a teájával kell ecsetelni.

Tyúkszem? Maria Treben a fekete nadálytő tinktúráját ajánlja. Vagy olyan cipő, ami nem csinál tyúkszemet.

Van egy fiatal hölgy, akinek nagyon rosszak a hormonértékei. Mit lehet tenni? Babaváró program rendbe fogja hozni. 45 éves a legidősebb, akinek babája született. Most egy 49 éves van, aki használja, mert gyereket szeretne a külföldi barátjától. De már Moszkvában, Németországban, Tel Aviv-ben, Amerikában is használják.

Ekcéma? A friss útifű levele nagyon jó. Zölden kell szedni, és beledörzsölni az ekcémás helyre, ha száraz már nem használ.

Pikkelysömör? Egy elég komoly betegség. Erre egy keverékünk van, a nagymama receptje – külső - belső, és orbáncolaj. A külsőben mérgező növény van, a farkasalmalapu. Nagyon jól működik. Két tea – egy külső és egy belső, és még az orbáncolajjal kell kenni, és akkor a pikkelysömör elmúlik. Az övsömör már nem. Az övsömörnél nagyon érdekes módon a kövirózsának a levelét kell beledörzsölni, a gyógyszer után. Erre egy nagyon jó gyógyszer van, nem vagyok a gyógyszerek híve, de ez nagyon jó gyógyszer. Azt mondják, akik használják.

Kötőhártya gyulladás? Kötőhártya gyulladásra is kitűnő a diólevél, kívülről kell mosogatni, nem baj, ha belemegy. De jó rá a kamilla is. A diólevél jó árpára, szaruhártya gyulladásra.

Gerincsérv? A gerincsérvnél az a gond, hogy a két csigolya összecsúszik, hiányzik a síkosító anyag kettőjük közül, és el van meszesedve. Ahogy mondtam fokhagymás almaecettel be kell kenni, lemosni a meszet róla, utána étkezési zselatint elkészíteni, rákenni, rászárad, lemosni (naponta kétszer legalább), a vékony hártyát nem szabad lemosni, és fekete nadálytő krémmel bekenni, és be fog épülni 6-8 hét múlva a zselatin a két porc közé, és ha kicsi a gerincsérv még vissza is húzódik.

Diólevél gyűjtése? Minden gyógynövénynek megvan a gyűjtési ideje, de minden gyógynövénynél nagyon fontos, hogy tiszta legyen, és olyan állapotban legyen, amikor a legtöbb benne a hatóanyag. Konkrétan a diófára elmondom, hogy mire kell odafigyelni. Amikor barkáját kihozta, és elpergett, akkor elkezd nőni a levele. Kijön az összes levele, halvány, vékony és halványzöld. Nő, nő, a dió maga. Amikor a dió megnőtt, olyan nagyra, mint amilyen azon a fán szokott lenni, akkor elkezd valami kipermetezni belőle és az alja tiszta ragacs lesz a diófa alatt mindennek. A növekedés gátló anyagot akkor ő kipermetezi és akkortól kezdve két hét alatt megsötétedik a diólevél, és megvastagodik. Ekkortól lehet gyűjteni. Egészen addig, amíg rozsdagomba nem jelenik meg a diólevélen, mert a diónak van gombaölő tulajdonsága is, és ha a gomba megjelenik, akár egy levélen, egy rozsdagomba, akkor ez a gombaölő tulajdonsága, az az anyag elbomlott belőle. A július a legbiztosabb hónap, de minden növénynél meg kell nézni. Nekem az asszonyok, kezdtek gyűjteni, a májusi csalán kiváló. De későn indult a tavasz, sokáig volt tél. Március végén, április elején még hó volt. Akkor szedték nekem a csalánt, halványzöld volt, vékony a levele. Visszaküldtem velük, dobjátok ki. A csalánlevelet akkor kell szedni, amikor elkezdi az első bimbót hozni, amikor már kijött a virág, akkor már jó, vagy a sarjúcsalánt ősszel, de az már nem olyan jó. Nem a dátum a lényeg, hanem a növény állapota. Nagyanyám úgy tanított – fogd meg, kóstold meg, nézd meg, szagold meg, és amikor olyan, akkor szedd le. És akkor ő ezt így elmagyarázta, ahogy én most Önöknek.

Hány fajta gyógyteát lehet inni egy nap? Sokfélét lehet inni. Az a kérdés, hogy üdítő italként, egy kis mézzel vagy. Én egy liter keveréket iszom, abban van hat-nyolc féle gyógynövényt, de én azokat mindig váltogatom. És akkor két-három-négy teát csak egyedileg csinálok meg, nekem mindenképpen kell a prosztatámra a kisvirágú füzike, a szívemre a galagonya, a diólevél, kell az aranyvessző fű, a katáng. Hármat csinálok belőle minden nap, és azt egyedi teaként iszom meg minden nap.

Áttétes kivétel után, nem tudják mi az alap probléma. Mit ajánl? Mindenféleképpen lúgosítani kell. A ráknak az ellenszere a lúgosítás, céklalevet igyon meg minden nap, egy decit legalább. Háromnaponta egy közepes nagyságú krumpliból nyers krumpli levet. Megreszeli, kicsavarja, megissza a levét. A sötét színű gyümölcsöket, amiben sok az antioxidáns, tehát olyan, hogy fekete szilva, fekete szőlő, mazsola, fekete szeder, ezeken mindenképpen igyon, egyen, amennyit tud. Sok C-vitamin, elsősorban gyümölcsből, zöldségből. És igyon diólevél teát legalább 8-10 hétig. Nem szed vérhígítót? Ha nem szed, akkor a diólevél teát ihatja.

Kóli baktérium? A kóli bacilusra jó a diólevél, nagyon jó baktériumölő tulajdonsága van, de akinek a kóli megjelent a szervezetében, ott gyenge az immunrendszer. Elsősorban az immunrendszert kell helyrehozni C vitaminnal, és a diólevélből kell használni – teát, ha olyan helyen van ülőfürdőt. De az alapbaj az immunrendszer.

Térd megvan dagadva, a boka is. Mit ajánl? Vesére mindenképpen ajánlom a tejoltó galajt és azon kívül kenje be a térdét és bokáját zselatinnal, amikor meg van dagadva, akkor káposztalevéllel szívassa le a duzzanatot a lábáról. Fehérkáposzta jó csak rá, rá kell kötni és leszívja pár nap alatt a vizet.

Autoimmunbetegségre, hasonlót a hasonlóval, orbáncfüvet.

Lábszárfekélyre diólevelet ajánlok, térdtől lefelé naponta mosogatni kell, egy csészét rákenni, és a diólevelet rátenni a fekélyre éjszakára, tűzpiros lesz két-három napig, nem kell megijedni, be fog gyógyulni. Ha keringési probléma az ok és szed gyógyszert, akkor a Sinkumát tessék leváltatni. A 2 mg Sinkumába Amerikában öt ember meghalt néhány percen belül, a nagy erek szétrobbantak, azóta nem gyártják csak az 1 mg-os. Erősíteni kell az érfalat, lehet tornáztatni, forró víz- hideg víz. Lehet olyat használni, hogy egy fél citromot minden reggel kicsavarni reggel és felhígítani másfél decire, és háromfele elosztva meginni minden nap ebből a léből. De mindenképpen ki kell cseréltetni a gyógyszert.

Ortopéd cipőben fáj a lábam, és nem tudnak mit csinálni vele. Pásztortáska tinktúra nagyon jó vérkeringés javító, van még benne palástfű, fehér árvacsalán, málnalevél. Nagyon jó az izomműködésre, és akkor nem fáj a lába.

Idegrendszer erősítése? Akarattal, azt mondják, az idegeinkkel rendbe hozni akarattal lehet. De vannak ideg erősítő teák – a citromfű és az orbáncfű. A citromfüvet korlátlan ideig lehet inni, az orbáncfüvet nem. És van egy csodálatos teánk, ami elmondok, ha megengedik. Van egy menta, az a neve, hogy bugás macskamenta, egy öreg barátom mondta nekem, mutatta meg ezt a füvet. Azt mondja ez volt a magyar táltosok itala, azt mondja a magyar néphagyomány. Elkezdtem utána érdeklődni, megnéztem a latin nevét Nepeta pannonica L., Linné törzskönyvezte. Elkezdtem érdeklődni erdélyiektől, szlovákiai magyaroktól, mindenhol ismerik, ők is azt mondják, hogy nagyon jó. Legutóbb egy doktornő kérdezte tőlem, hogy mit tud ez a táltosok itala. Mondom neki, hogy Erdélyben úgy tartják, nagyon jó emésztésjavító. Szlovákiában nagyon jó torokfertőtlenítő, az én nagyanyám azt mondta, nagyon jó idegnyugtató. Erre a doktornő, akkor mindent tud. Két éve vizsgálja a Semmelweis Egyetemmel Kéri Ágnes professzornő, most már kijelölte a helyeket, hogy honnan vigyük. Csodálatos eredmények vannak vele. Egyetlen könyvbe szerepel, a Jávorka – Csapodi: Erdők-mezők virágai. Hihetetlenül jó az immunrendszerünkre is.

Prosztata megnagyobbodásra kisvirágú füzike nagyon jó rendszeresen használni, és tökmagot kell enni, a héj nélküli tökmagot, ami úgy terem, héj nélkül. Ez egy gyógytök – görögöknél, albánoknál nincs ilyen probléma.

Szeretnénk felhívni a figyelmed arra, hogy a Hírszem rovatban megjelenő tartalmak tallózások a nagyvilág híreiből, NEM az AntalVali.com szerkesztőinek tollából származnak, utánközlések, és nem minden esetben tükrözik a véleményünket. Sok esetben a felkerült cikkeket vitaindítónak szánjuk, mert kíváncsiak vagyunk a véleményedre. A hírszemek eredetijét a cikk végén, a "Forrás" címszó alatti linken találod meg. A tartalmi kifogásokat se nekünk, hanem a cikk szerzőjének küldd!  Köszönjük
Forrás: 
e-mail
4.02857
Értékelés: Nincs Átlag: 4 (35 votes)

Hozzászólások

Révész Kara Ildikó's picture

Sántítás

Hosszú cikk, és csak átfutottam, de nekem úgy tűnik, Gyuri bácsi egy öreg ember, aki idős korára sok mindenbe belekap. Amikor olvastam az jutott eszembe, amikor idősebb emberekkel beszélgetek, akik bizony néha sok mindent összehordanak. Talán nem is Gyuri bácsival van a baj, hanem azokkal, akik reklámozzák, akik szakértőként tüntetik fel. Tanácsai veszélyesek is lehetnek (lásd petróleum). Én nem vagyok gyógynövényszakértő, viszont aki igen, annak igenis fel kell hívnia az emberek figyelmét a füvesember sületlenségeire!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Gyuri bácsi a bükki füvesember tévedései

Sziasztok!

Megdöbbenéssel olvastam, hogy Gyuri bácsi valami oknál fogva átveri, megvezeti az embereket. Sok jó dolgot mond, de mégtöbb rosszat. 

Találtam a neten egy újabb leleplezést, engedjétek meg, hogy megosszam veletek. 

Itt részletezik Gyuri bácsi tévedéseit, ami akár emberéletekbe is kerülhet. (pl. állandó szedésre ajánl olyan teát, amit tilos hosszú távon szedni; bizonyos betegségekre pont ellenkező hatású gyógynövényt ajánl, petróleum kenegetéssel akar rákot gyógyítani, belsőleg ajánl olyan főzeteket, amelyeket csak külsőleg lehet alakalmazni és fordítva, stb. )

http://.hu

Üdvözlettel: Zsuzsa

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Antal Vali's picture

Azért "annak" az oldalnak sem kell elhinni mindent!

Ugyanis ők meg a ló túloldala. Gyuri bácsival kapcsolatban sok dologban igazuk van, de sok dologban tévednek. Maradjunk az arany középútnál.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

orrpolip

üdvözlöm régota figyelem az ön tevékenységét,és egyben csodálom is amit müvel. visszatérö orrpolipom van már elég sok éve müteni nem érdemes mert mindig visszajön, azt kérdezném ha minden nap megiszok egy csésze diolevél teát az használ-e? probáltam az orromba szippantani de mivel a polip nagy méretü és teljesen elzárja mind a két orrlukat ezért ez nem megoldhato.

Értékelés: Nincs
Gabriella Horváth's picture

Orrpolip -megoldások műtét nélkül

Szia!

Köszöntelek az oldalon, a fenti cikk egy hírszem ami azt jelenti, hogy átvett tartalom.

Olvasd el ezt a bejegyzést hogy könnyebben eligazodj az oldalon:

Oldalhasználati trükkök

Találtam a témában egy beszégetést lehet neked is hasznos lehet:

orrpolip Olvasd el a válaszokat is a hozzászólás alatt.

És egy másik hozzászólás a témában

Orrpolip okai

Belső keresőnk használatával te is sok mindenre választ kaphatsz.

A diófa levél tea, mint a fenti cikk is írja segíthet a problémán, de mivel ez egy gyulladás, ha hasonlóképp lennék, mint te, én megtámogatnám gyulladáscsökkentő szerekkel is a kúrát.

Azt biztosan tudod, hogy a diólevél tea csak kúraszerűen fogyasztható, tehát egy hét után 3 hét szünetet kell tartani.

A táplálék kiegészítők és a gyógyteák is csak tűneti kezelést nyújtanak, ha nem társul mellé életmódváltás. Ehhez sok segítséget találsz az oldalon.

Gyulladáscsökkentő hatású szerek:

Kedvencem a Zyflamend, de hatásos lehet a többi szer is olvasgasd el ezeket hátha megszólít valamelyik: gyulladásra

Jobbulást,

Gabi

Kérlek, számolj be mi hozzott javulást.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Rendszeres mandulagyulladás

Sziasztok!

Azügyben szeretnél segitséget kérni, hogy kedvesemnek folyomatosan visszatér a mandulagyulladása. Kb 3 éve kezdődött és azóta 4-5 havonta kiújul. Minden alkalommal kap antibiotikumot, ami én sajnos nem nézek jó szemmel, de a munkája miatt nemigen engedheti meg magának, hogy beteg legyen. Már több doki is a mandulaműtétet javasolta, de ezt én végképp ellenezném. 

Amiket én találtam és mindenképp ki fogunk próbálni:

-Gyuri bácsi féle diós öblögetés

-Sós, kamillás öblögetés

-Immunassist, Maximmun

Azt szeretném kérdezni, hogy Nektek ezekmellett milyen ötleteitek lennének még? Minden tippnek és tapsztalatnak nagyon örülük :)

Nagyon köszönöm! Szilvi

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Hogy Gyuszitól megszabaduljon!

Kedves Szilvi!

Mindenképpen érdemes az antibiotikumok "nagytakarítása" után a bélflórát regenerálnia, tippeket ITT találtok!

A gyulladásokat nagyon szépen lehet kezelni a Zyflamenddel, az immunrendszer erősítésre pedig ahogy írod is, kiváló lehet az ImmunAssist 247 és a Bioconnect Pure.

A kórokozók ellen bevethetitek a GrapeVital-t is.

A kamillás öblögetés helyett inkább körömvirágfőzetet ajánlok.

Egyet mindenképpen érdemes szem előtt tartani, ha állandóan gennyesedik mandulája és sehogy sem szűnik, akkor lehet jobb kint, mint bent...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Rendszeres mandulagyulladás

Kedves Vali!

Nagyon köszönöm a gyors választ és a tippeket!!! Nem is tudtam, hogy a körömvirág ilyesmire is jó, de tényleg :) A Zyflamedet el is felejtettem, podig már a múltkor feltűnt nálatok. A bélflóra helyreállitás már sajnos rég folyik :(

Kata

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Hunny's picture

Méhszájseb

Sziasztok!

A nőgyógyászati vizsgálatom papírján ez szerepel: A méhnyak erosiója és ectropionja. A doki nem mondott rá semmit, még csak meg sem említette, így gondolom, hogy nem lehet túl nagy, és szerencsére panaszt sem okoz. De én akkor se szeretném, ha ott lenne. Gyuri bácsi cickafarkfű-diófalevél irrigálása erre is jó? Mit tehetek még a gyógyulás érdekében?  Folyásom szokott lenni, de eddigiekben a candidának tudtam be. Ez általában enyhén sárgás és erősen savas illatú. Fogamzásgátlásnak LEA-t használok, az ronthat a helyzeten? Gyógyulást hátráltatja?

Üdv: Hunny

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (1 szavazat)
Varga Nikoletta's picture

Méhszájseb

Kedves Hunny!

Gondolom az már bizonyos, hogy a méhszájseb nem igazi seb, ezért ne várjuk, hogy pár nap alatt meggyógyulunk belőle. A lényege, hogy az állandó irritáció miatt, amit a visszatérő folyások okoznak, a méhnyak belső nyálkahártyája kikerül a méhszáj felszínére és ezáltal ott egy vérzékeny más kinézetű hám alakul ki. Ennek az lesz a következménye, hogy egyrészt bővebb váladékozás lesz, ami a folyás melegágya. Másrészt pedig, bármi megsérti ezt a nyálkahártyát, az vérzést okozhat. Így fordulhat elő, hogy szex után apró vérzés jelentkezik. Amíg nem leszel rendben, nem ajánlom a LEA-t.

Korábban már írtam a méhszájseb témakörről, ITT találod. Amivel még kiegészíteném a régen íródott hozzászólást az méregtelenítés fontossága, továbbá az immunrendszer erősítése (pl. Emóció, Every Woman, Supercritical Omega7), a bél és hüvelyflórád regenerálása (Emóció, Grape Vitál, körömvirág tea, ezekkel irrigálhatsz is, csak az emóciós éa GV használata között legalább 2 óra teljen el). Továbbá WholeMega vagy SynergyTech halolaj, CoQ10, gyulladásra Zyflamend.

Jobbulást,

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Szederlevél tea a várandósság alatt?

Sziasztok, az lenne a kérdésem, hogy milyen gyogyteát ajánlanátok seprűvéna eltüntetésére ( masszázs olaj vagy krém is érdekel!). 21 hetes kismama vagyok, sajna kicsit bedurrantak a seprűvénák a lábamon az utóbbi hetekben. Vettem málna és Szeder level teát, -állitólag jó a seprűvena kezelésre- a malnát csak a 36. Héttől ajánlják, de mi a helyzet a szederrel? Szabad inni várandossag alatt? Esetleg más ötlet ? Nagyon köszi elore is a válaszokat!

Értékelés: Nincs

Seprűvéna ellen

Szia!

Javaslatok: testmozgás (lehetőségeidhez - várandósság - mérten): séta, kirándulás, friss levegő és helyes légzés a sejtek oxigén ellátásához, sok-sok folyadék, Szőlőmag mikroőrlemény, Halolaj (omega 3 zsírsav), Flavon koktél, Feketeribizli ital, fokhagyma és összes hagymaféle, magas rutin (P vitamin) tartalmú étrend: hajdina, citrom, zöldpaprika, csipkebogyó, feketeribizli, bordó szőlő, szilva, áfonya.

A későbbiekben (terhesség, szoptatás után) is figyelj a fentiekre, kiegészítve: nyirokmasszázs, teljes méregtelenítés!

Hormonális gubancok is okozhatnak ilyen típusú keringési zavart, főleg ha valaki szedett fogamzásgátlót.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Seprűvénák és fogínyvérzés

Sziasztok!

Én sajnos kezdek elveszni az információ rengetegben. Többféle tünetem van, amik szerintem összefüggnek egymással, de nem tudom, hogy pontosan mit szedjek mivel, és hogyan. Már többmindent kipróbáltam, de nem vagyok benne biztos, hogy jól csináltam. Megpróbálom röviden leírni: alsó lábszáron nagyon sok seprűvéna látható a lábamon, főleg boka körül, de feljebb is, nagy területen. Fenti részen még halványak, de félek, erősödni fognak, így is elég ronda látvány. Ezenkívül fogínyvérzés, és a látásomon is lenne mit javítani. Ezek a legfőbb tünetek. Most fogyasztottam el egy Emóciót és Longovitalt egymással párhuzamosan, de semmi változás. Huminiqumra gondoltam, meg valamilyen C-vitamin forrásra. De mit javasoltok még ezek mellé vagy helyett, és mi az én fő problémám szerintetek?

Előre is köszönöm!

Értékelés: Nincs

Seprűvénákra K-vitamin is

Szia!

Én  a K2D3 csepp Forte változatával is kiegészíteném a Melinda által javasoltakat, mert a seprűvénákat a K- vitamin hiánya is okozhatja.

Vali hozzászólását is olvasd el a visszéről, mivel javaslatai a seprűvénákra is vonatkoznak.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Seprűvéna és fogínyvérzés

Nagyon köszönöm mindkét választ!

Nem is tudtam, hogy a K-vitaminnak is van ehhez köze!

Akkor szerintetek a Humi és a C-vitamin felesleges is? A Longovital eddig nem csinált semmit. És akkor ezeket mind célszerű lenne megvenni, és egyszerre szedni?

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Táplálékkiegészítők hatásfoka

Szia Ketrin, nem tudom hány éves vagy, de gondolj bele, hogy az évek alatt felhalmozódott méreganyagok, a több éve fennálló tápanyaghiány nem tünhet el egyetlen táplálékkiegészítő hatására! Emellett még nagyon fontos a táplálkozás, a testmozgás, a megfelelő folyadék fogyasztása, erre is oda figyelsz?

A szem egy meridiánon van a májjal, így a látásproblémákra nagyon jó a máj kiméregtelenítése, mi ezt az átfogó tisztító kúrát ajánjuk, és utána is a bionom étkezés melletti kiegészítők szedése az, ami több hónap után eredményt hoz. Én beütemezném őszre, de legkésőbb tavaszra a nagy méregtelenítést, életmódot változtatnék, és szedném az ajánlott készítményeket, (a C vitamin is nagyon fontos!) hogy elérjem a várt hatást! Ha elakadnál, segítünk!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Alapanyagok biztonsága?

Nagyon köszönöm Epermami!

Igen, így azért érthetőbb . Már régóta odafigyelek ezekre valamilyen szinten, ami azt jelenti, hogy vannak kis kilengések (pl. a palacsintának nem akarok ellenállni, de csak nagyon ritkán eszem, és sokat dolgozom, tehát nincs mindig időm/energiám bevásárolni, ételt készíteni). De nagyon megválogatom, mi kerüljön a szervezetembe, és folyamatosan fejlődöm ezen a téren. A bionom étkezés bevezetése gondolom csak szokás kérdése, viszont hosszabb folyamat, és vendégségben vagy rokonoknál betartani gyakorlatilag lehetetlen, pláne nekem, mert úgy szeretek enni!! (egyáltalán nem vagyok kövér) Nem eszem cukrot, sütiket egyáltalán, minimális kenyeret, de csak jót, és mindenben inkább a "jó" a cél, mint a mennyiség. Sok zöldség, rendszeres mozgás, sok folyadék, ez alap. De az alapanyagok tisztasága??? Azt anyagilag és logisztikailag is nehéz megoldani, és pl. honnan tudom, hogy a piacon a néni/bácsi mivel "kezeli" a növényeit?

Bocsánat, hogy hosszan írtam, köszönöm a tanácsokat, igyekszem fejlődni, és sokat segítettetek!

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Bionom étkezés, de hogyan?

Szia Ketrin, elfelejtettem belinkelni Neked a bionom étkezés, életvitel alapjait, most pótolom, itt találod. Ebben is az áll, hogy az alapanyagok minősége nagyon fontos, de nem lehetetlen rátalálni azokra a forrásokra, amik megbízható élelmiszereket nyújtanak. A tartós élelmiszereket meg tudod venni a Bionomban, a zöldség, gyümölcs és hús, tojás, igazad van, hogy már nehézkesebb, de megoldható!

Egyre több városban alakulnak vásárló közösségek, akik összefogva megkeresik a termelőket, és rendszeres időközönként rendelnek, így jóval olcsóbban jutnak a termékekhez. Érdemes az ismerősöket megkérdezned, hogy tudnak-e ilyenről, a neten is tájékozódhatsz, de az is lehetőség, hogy Te gyűjtesz össze pár családot, így elindulhat kicsiben a dolog, de hidd el, idővel egyre többen csatlakozni fognak, mivel az igény egyre nő az emberekben a tiszta táplálék iránt.

Az is lehetőség, hogy a piacon elbeszélgetsz az idős nénikkel, bácsikkal, és így pár mondat után kiderül, hogy mivel kezelik a növényeket, állatokat, és csak onnan vásárolsz, aki megbízhatónak tűnik. Ha biztosra szeretnél menni, akkor meg is látogathatod őket, ha tényleg bioban utaznak, akkor örülni fognak a látogatásodnak. Ez már alapja lehet a kínálat felderítésének, a kereslet meg úgyis csatlakozik, rövid időn belül köréd gyűlnek az egészségtudatos emberek! Drukkolok, majd mesélj, mire jutottál...:)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Méregtelenítés

Nagyon köszönöm mégegyszer! Igyekszem ezekre odafigyelni, mindent betartani és új megoldásokat találni

Még egy utolsó kérdés: valahogy nagyon szöget ütött a fejemben a méregtelenítés, most rendeltem is egy csomó mindent, pl. Huminiqumot és mézes almarostot is, mert arra gondoltam, a folyamat elején a méregtelenítésre koncentrálnék (amíg erőt gyűjtök a nagy kúrára). Mivel tudnám még ezt a folyamatot fokozni? Mert régen szedtem fogamzásgátlót, már több éve ugyan, és most elsősorban az van a fejemben, mint elsődlegesen kiűzendő méreganyag. Van itt nálatok valami speciálisan erre a dologra való?

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Fogamzásgátló - máj méregtelenítés

Szia Ketrin, a méregtelenítés előtt a bélflóra regenerálása, és a tápanyagfeltöltés a legfontosabb, de a legtöbb készítmény, ami erre való, az egyben salaktalanít is, így két legyet ütsz egy csapásra...:) Fontos, hogy felkészítsük az elmérgeződött, elsavasodott szervezetet, mivel ebben az esetben az immunrendszer is gyengébb, leterhelheti a méregtelenítés.

A fogamzásgátlóban lévő műhormonok a májban raktározódnak el, és addig mérgezik a szervezetet, amíg ki nem pucoljuk őket (a máj, és a látás minősége közti kapcsolatról már írtam Neked). Tehát legalább egy bélflóra harmonizáló (ez optimalizálja a felszívódást, ezáltal hasznosulni tudnak a tápanyagok - ilyen pl a Mézrost, amit rendeltél), és egy vitamin készítmény az alap. Ha még választasz mellé egy májtisztító készítményt, (ez lehet pl a Goji, vagy ha a szűzbogáncsos Mézrostot választottad, akkor az a bélflórád mellett a májadat is tisztítja) akkor ez a pár termék ideális a Nagy Méregtelenítésre való felkészítésre. A Huminiqum ezzel párhuzamban kivezeti a nehézfémeket, és feltölt ásványi anyagokkal, szóval hajrá, kezd el most! 

Értékelés: Nincs

Hűha,

 ...szépen lassan kezd tisztulni a kép és összeáll az egésznek a logikája!

Ma már el is kezdtem, mert tegnap jött meg a csomag, de így még jobb, hogy már nagyjából értem, mi hogyan működik. Most már világos, hogy a májamat biztosan támogatni kell, erre is fontos volt ráeszmélnem!

Igen, szerencsére szűzbogáncsos mézrostot rendeltem, és szerencsére nagyon finom

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Keringés támogatása

Szia! 

Átomozgattam ide a hozzászólásodat, mert itt épp erről a témáról van már egy ajánlás. 

Tehát első körben a keringésedet kellene támogatni, és az érrendszert kitisztítani. 

Tündi javasolt termékeket is, azóta újakat is találtunk már. Valamilyen omega zsírsav forrás mindenképpen alapvető, a krill olajat ajánlom. Plusz mellé a szőlőmag mikroőrlemény segíti a keringést. 

Fogínyvérzésre szuper továbbra is a LongoVital, és látáserősítésben (de egyébként a többi problémára is jó hatással lehet) segíthet a BioAstin.  

Értékelés: Nincs

nem eszik a gyerek

Kedves Gyuri bácsi!

A testvérem kisfia 4 éves, kb 1 évvel ezelőtt kezdődött nála, hogy elkezdte a főtt ételeket elutasítani. Már ott tartunk, hogy ha csak meglátja a főtt ételt elkezd öklendezni, csapkod, dühöng. Egyedül kenyeret, kalácsot és kakaót hajlandó elfogandi. Már minden féle vizsgálatot elvégeztek nála. Kb. 2 hónapja Clostridum A+B bélfertőzése volt, de az újabb vizsgálat szerint már rendbejött, viszont immunrendszere nincs.. Már ott tartunk hogy az orvos Nutridrinket írt fel neki kiegészítés képpen. Minden lehetséges utat kipróbáltunk, de semmi nem használt. Egyedül a gyógynövényt nem mertük ,mivel nemtudom ilyen korú gyereknek mit lehet és milyen mennyiségben. Tud esetleg tanácsolni vmit? Mit érdemes adni neki étvágyjavítónak, vagy gyomorgörcsre. Igazán azt sem tudjuk mi az amire kellene neki. Az orvos szerint pszihés alapon alakult ki nála, mivel kicsi kora óta hordani kell különféle gyógytornákra a dongaláb miatt. Tanácsát előre is Köszönöm 

Tisztelettek G. Andrea 

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Kedves Andrea

Gyuri bácsi, mint már többször leírtuk, nem válaszol ezen az oldalon. Viszont én remélem tudok feleletet adni a kérdésedre. Jó lenne, ha bővebben tudnál írni a gyermek szokásairól és körülményeiről.

  • Milyen módon (császár, hagyományos) született? - Nem is hinnéd, hogy mekkora jelentősége van ennek a gyermek későbbi táplálkozásával és emésztésével kapcsolatban!
  • Meddig szopott anyatejet? - Az anyatejjel sokáig táplálált gyermekek kevésbé válogatósak, jobb az immunrendszerük, az emésztésük...
  • Kapott-e valaha is tápszert? - A rossz minőségű tápszerek ugyanis függőséget alakítanak ki, ezért a gyermek csak hasonló összetételő ételeket kíván. Mivel a tápszerek nagy része nem más, mint finomított szénhidrát, cukkor, és némi tejpor hozzáadott szintetikus vitaminokkal és aromákkal, ezért nem szabad csodálkozni, ha a gyerek a kalácsot és a kakaót kívánja.

Ha az orvos szerint nincs immunrendszere a gyereknek, akkor hogy mondhatta azt, hogy helyrejött???

Nekem az a gyanúm, hogy vagy candidás, vagy egyszerűen csak soha nem volt jó a bélflórája születésétől fogva, lehet, hogy felszívódási zavarokkal küzd, de gyanús az is, hogy lehet, hogy valami ételintoleranciája van. Egyébiránt az is előfordulhat, hogy csak dac mindez részéről, aminek lelki okai vannak. (Ezzel kapcsolatban érdemes lenne elolvasnod ezt és ezt)

Ahhoz, hogy valamilyen gyógynövényes terméket ajánljak, jó lenne tudni az okokat is, és nem csak a tünetet.

Addig is, amíg ez ki nem derül (kérhetsz személyes konzultációt a lakatbobe kukac antalvali pont hu-n), addig javaslok pár terméket, amely csak a javára válhat a picinek, és biztosan nem nyúlsz mellé:

A Nutridrinknek nem látom értelmét, ugyanis az a tapasztalatom, hogy vannak olyan esetek, amikor többet árt, mint használ!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

nem eszik a gyerek

Kedves Vali!

Köszönöm gyors válaszát. Gondoltal több mindennel összefüggésben lehet, csak nem akart kisregényt írni. :) A gyerek normál módon született dongalábbal! 11 hónapos koráig kapott anyatejet, melette kiegészítés képp (4-5hós körül) tápszert és bébiételt. 5 hónaposan műtötték dongalábra,3 naposkorától 7 hós koráig gipszben volt, azután 4 hónapig napi 24 órát merevítőben volt, majd mai napig éjszakára merevítőben van. 3 éves kora előtt beszédzavart állapítottak meg nála, amire TSMT tornát írtak ki. Azt a tornát 1 évig csináltam vele heti 5-6 alkalommal.(1órás).Lovasterápiát is ajánlottak. Az első alkalom után hatalmas hólyagos kiütései lettek ami 1 hónap után bőrrel együtt jöttek le, kifakadtak. Még az egyik lábujjkörme is leesett emiatt.Addigra már túl voltunk két allergia teszten növény állat, étel. Minden negatív lett, annak ellenére a kórházban a kiütésekre azt mondták allergia. Tavaly szeptemberben kezdte az ovodát / de összesen 2 hónapot járt ovodba egész évben/ az állandó torna és orvsi vizsglatok miatt. Akkor kezdte drasztikusan a nem evést. Akkor fordult először elő ,hogy az ételt kihányta. Állandóan hasfájásra panaszkodott. Napi 6-7 szer volt széklete, úgy hogy napi 1-2 szelet kenyeret evett. Nagyon sokszor volt felső légúti problémája, ami mi mindig hányással kezdődött. Ez év tavaszán addig fajult, hogy teljesen befulladt, rectodel kúpot kapott rá. Akkor elvittem egy magánorvoshoz ahol megálapították, hogy az IgA szintje nagyon alacsony (0,17).Elküldtek pszichiátriára vele, mert nem akarta megfogni az ételeket,nem szerette ha koszos lesz. Ott azt mondták, hogy korához képest túl okos a gyerek. Az evésre nem mondtak semmit.  Rá 1-2 hónapra hasmenése lett naponta többször és akkor a székletvizsgálat kimutatta a clostridium fertőzést. 1 hétig Kliont kapott rá, majd az  újabb széklet vizsgálat negatív lett. Az evése azótta sem javul. Dühöng ha enni kell. Mindig csak kenyeret akar enni. Megkóstolni sem hajlandó semmit. Sajnos már ott tartunk , hogy nem tudjuk merre induljunk el vele. Voltunk Homeopata orvosnál /Voll-diagnosztika/ arra szedi a homeopátiásat, de egyenlőre nem használ, elmentünk egy /léleklátóhoz/ aki gyógyította belsőleg energival /itt a hölgy azt mondta a gyerek szervezete teljes görcsben van ,ezért nem eszik/. Ami érdekes ,ahogy eljöttünk tőle magától kérte az ételt. Egészen 4 napig mindent megkóstólt amit eléraktunk. Azótta megint semmi, undorodik mindentől. Ha tud erre vmit ajánlani az nagyon jó lenne, mert mi már nem tudunk.  Köszönöm válaszát.

Üdvözlettel G. Andrea 

Értékelés: Nincs

Nem eszik a gyermek

Sajnos későn kezdtem a gyógynövények után kutatni. Nekem az a véleményem, ha nem eszik a gyermek, ott valami baj biztos hogy van. A én kisfiam is három hónapos kora óta asztmás volt. Fél évente jártuk a tortúrát, korházat stb. Nem evett meg sok mindent. Leginkább tészta félét. Húst, zöldséget nem akart enni, azt lehet mondani semmilyen formában. Sok antibiotikumot is adtak neki, meg mindenféle gyógyszert.

Először  tag lettem, ott ismertem meg a candidát is, meg a greepfruit kivonatot (Már nem vagyok tag). Elmentünk candida tesztre, és ki is mutatta, ott írták fel a graapefruit cseppet. Azt amikor elkezdtem adni, illetve teába tettem, érdekes módon nem volt annyit beteg, vagy nem olyan súlyos volt a lefolyása. És azt vettem észre, hogy kezd a fiam mindent megenni, sőt ő kéri a főzeléket. És ezt mástól is hallottam, aki szedte, hogy elkezdte a természetes ételeket enni. 

De azt általában ősszel kezdtem a téli betegségek miatt. Közben kiverte valami, tele volt már nem is emlékszem milyen foltokkal ami szörnyen viszketett neki, lényeg az, hogy azt mondták, hogy allergia. De a pick teszt nem mutatott ki semmit. Elküdtek vérvételre, egyből vagy tíz féle ételt kihozott. Kiderült, hogy multiplex étel allergiás, és ekcémás. Egy évig szenvedtünk vele, de az amit megállapítottak, az nem okozott tünetet, és a tünetet meg nem tudták mi okozza.

Ekkor elmentünk az ételallergiával homeopátiás  orvoshoz. Ja igen. Közben kiderült, hogy a beszédével is baj van, nem lehetett a beszédét megérteni. És mivel így ment ovodába, a többieket irritálta, és piszkáltá, ő meg kezdett, hogy is mondjam, kiakadni, a hiszti az nem a legjobb kifejezés rá, de hasonló kitörései voltak. A homeopátiás szert olyan jól beállították, hogy ezek a hisztis, meg van a megfelelő szó: dühöngő rohamok elmúltak, sőt az allergia sem viselte úgy meg. Utána kezdtem a gyógynövényekkel foglalkozni.  Viszont az ekcémája időről időre kijött. 

Az én véleményem, hogy rossz gyerek nincs. Ha egy gyerek nem jól "működik", nem eszik, hisztis, stb. ott valmi baj van. Egy kiegyensúlyozott, nem agyon TV-zett gyermekkel nincsenek ilyen gondok, az fut, rúgja a labdát, szaladgál. Most tizenötéves a fiam 180 cm, 72 kg és nagyon szép mély hangja van, és tisztán beszél, elmúltak ezek a betegségei hála Istennek, de az emésztése megsínylette, meg a vérnyomása. Sok gond volt a székletével, nem volt hajlandó wc-re járni, nem érezte a szükséget egyáltaláln. Ebből vita támadt, ami rontott a helyzeten. Akkor kezdtem, hogy milyen gyógynövény lenne jó. A tea nekünk azért nem jó, mert vagy elfelejtem megfőzni, vagy ott felejtem a fedő alatt. Erre lenmagot adtam neki, vagy kapszulában, vagy mag formájában. De most egy nagyon jót találtam, kb fél éve ezt használom, kurkumát teszek a főtt kajába.

Nem is veszi észre nagyon senki, csak a riszen talán, és csak azt veszem észre, hogy már magától megy a gyerek wc-re. Most a következő lépés a vérnyomás beállítása, de a te nem tudom, hogy fog bejönni a fent említett gondok miatt. És én sajnos későn jöttem rá, hogy az a sok gyógyszer csak ártott a gyereknek. Ezért határoztam úgy, hogy váltok.  Nagyon szeretem Vali oldalát, csupa hasznos dolgok vannak. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Görcsös étkezések

Kedves Andrea!

Nem vagyok sem orvos, sem gyógyfüvekben jártas, csak egy sokat próbált anyuka. Az eset, amit itt olvasok, kísértetiesen hasonlít fiam gyermekkorára. Nagyon sokat betegeskedett, súlyos asztmás volt. Három havonta a kórházban kötöttünk ki a súlyos és életveszélyes befulladások miatt. Okos gyerek volt, mint a tiéd!

Az evés nem ment. Minden számára készített étel a szemétben kötött ki. Ha a miénkből kínáltam, nem kellett. Könnybe lábadt a szeme az étel láttán. Mikor kinyitotta a száját, felgördítette a nyelvét. Kórosan sovány volt. Viszont a kórházban mindig azt mondták, a lényeg, hogy igyon! Eldöntöttem, hogy ez nem mehet tovább. Rajtam ne érezze azt, hogy erőszakolom. 1-2 ételt fogadott el, azt adtam. Másnap is, harmadnap is. Aztán evett egy kis gyümölcsöt és a vitaminos ivólevet. Két éves volt, mikor nyaralás közben, valami hangulatos helyre beültünk...megevett egy egész virslit! Karácsonykor is azt kapta, amit enni akart. (Tejfölös tésztát.) Az iskolában szóltak, hogy nem eszik. Nem baj, csak lássa, hogy a többiek igen. Aztán egyre több dolgot evett meg. Ma már 22 éves és nem válogat többet, mint az emberek többsége. Nem kövér, nem sovány...viszont szívós, lefut 25 km-t is. Mindezt csak bíztatásként írtam le Neked, hogy felejtsd el a görcsös étkezéseket! Üdvözlettel: Annamária

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Én a lelki okok feltárására szavazok!

Szerintem főleg ott van a kutya elásva, bár ahogy olvasom, nem gondtalan a gyerekkora szegény csemetének. Olyan sok kellemetlen atrocitás éri, hogy nem csodálkozom, hogy "betegségeket" produkál magának. Kérlek írj  Böbének, hogy megtaláljuk neked a megfelelő szakembert.

Értékelés: Nincs

Endometriózis

Kedves Gyuri Bácsi!

 

42 éves, endometriózissal küzdő nő vagyok. El kezdtem a cickafarkfű teát fogyasztani, és lehet, hogy valamit nem jól csinálok, mert kezd ingadozó lenni a vérnyomásom. Elképzelhető, hogy ilyen mellékhatása lenne ennek a teának? Korábban a szintetikus Visanne nevű gyógyszernél is hasonló problémáim voltak, ezért kellett abbahagynom. Azt olvastam, hogy a cickafark is tartalmaz hormonokat, ebből gondolnám, hogy befolyásolja a vérnyomást. De még ha így is van, enyhébb a mellékhatása, mint a gyógyszernek. És ha ez elkerülhetetlen (a vérnyomásingadozás, pulzus-változás), akkor mivel lehetne a cickafark mellett fenntartani az egyensúlyt? Gyógyszert már egyáltalán nem akarok szedni.  

Értékelés: Nincs

Hormongondokra kit ajánlunk?

Kedves Jucilike! Ahogy már alább is sokszor írtuk, ez egy bemásolt cikk, Gyuri bácsi nem fog válaszolni.

Jó hír, hogy megfelelő szakembert tudunk Neked ajánlani, aki a hormonális problémák specialistája. Ha gondolod keresd fel őt: Wolfgang Köbel (rendeles.wk kukac gmail.com)

Jobbulást!

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 votes)

Kérem segítsen!

Tisztelt Gyuri bácsi!

Édesanyámat tavaly májusban operálták rosszindulatu daganattal a hasnyálmirigyén. Sajnos a héten kiderült, hogy a daganat kiújjult, és a műtéti eltávolítása annyira kockázatos, hogy  a  kisvárdai kórházban nem vállalták a műtétet, közben keresünk más orvost, de sajnos nem sok reményünk van. Tudom, hogy nem csodaszerek a gyógynövények, de remélem tudna valamit ajánlani, valami terápiát.

A baj nem jár egyedül, idén márciusban édesapámat vastagbél daganattal operálták.

Kérem segítsen!

Tisztelettel: M. Csaba

Értékelés: Nincs

Rákos daganat

Kedves Csaba! Nagyon sajnálom, hogy szüleid ilyen szörnyű helyzetbe és betegségbe kerültek

Gyuri bácsi fenti cikke egy átvett írás, itt az oldalon biztosan nem fog válaszolni! Egyébként is, ide kevés lenne néhány gyógynövénytea...

Rákosoknak speciálisan összeállított étrend, megfelelő terápia szükséges, amit személyre szabottan szakember állít össze! Kérlek írj erre a címre: lakatbobe kukac antalvali.hu

Gyógyulást kívánok!!!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Fülzúgásnál elírás!

Nem kistéri zöld, hanem kis téli meténg nevű gyógynövényről van szó!!

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (1 szavazat)

Mit tegyek?

45 éves vagyok, úgy érzem kevesebb sperma termelődik nekem, mit csináljak vagy mit egyek hogy olyan  legyen mint régen? Köszi.

Értékelés: Nincs
Pogány Zsuzsanna's picture

Mit tegyek?

Kedves Férfi!

Az életkor előrehaladtával sajnos a spermium mennyisége nem drasztikusan, de folyamatosan csökken. Javítani lehet a helyzeten, az egészséges életmóddal, a szervezet savbázis egyensúlyának helyreállításával, egy jó böjti tisztítókúrával. Most júniusban lesz is erre lehetőség Antal Valival egy csodálatos helyen Badacsonyban. Azután jöhet a torna, a Kriston intimtorna, vagy az Aviva torna, mert mindkettő serkenti a nemi mirigyek működését. 

Sok sikert!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Ciszta

Tisztelt Gyuri bácsi!

A párom bal heréjében ciszták vannak és a bal here folyamatos gyulladásban van. Több fajta vizsgálaton is részt vett, a gyulladásnak bakteriális oka nincs, a ciszták egyelőre nem befolyásolják a nemzőképességet, ennek ellenére még is műtétet javasol az egyik urológus, a másik viszont azt mondja, h amíg a ciszta nem növekszik és nem okoz fájdalmat, addig nem bolygatná meg műtéttel.

A kérdésem az, hogy milyen gyógyteát, ülőfürdőt vagy borogatást vagy bármi egyebet lehet tenni a gyógyulás érdekében? Tudna esetleg számunkra javasolni valamit?

Előre is nagyon szépen köszönöm!

Krisztina

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Hereciszta

Kedves Krisztina!

Kérlek, olvasd el Tündi hozzászólását.

Mindenképpen személyes konzultációt ajánlunk, az imént említett hozzászólásban találod meg a címet, ahol segítséget kaphattok.

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Orrpolip

Sziasztok !

Nem tud valaki egy gyógymódot az orrpolipomra ? Volt már műtétem, de nem ért semmit! Előre is köszi!

 

Zsarka

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (1 szavazat)
Antal Vali's picture

Orrpolip okai

sokfélék lehetnek, ide tartozik első körben a nem megfelelő táplálkozás okozta, mostanában oly divatosan "csak" elsavasodásnak nevezett tény, de szerepet játszanak: légúti allergiák, orrmelléküregek krónikus fertőzése, asztma, allergiáért felelős gombafajok - amelyek szintén a nem megfelelő táplálkozás és hiányos bélflóra együttes hatására alakulnak ki, ill. súlyosbodnak. Ha allergén vagy vegyszerek, szennyezett levegő ingerlik az orrnyálkahártyát, az ismétlődő ingerek hatására a nyálkahártyán kialakulhat a polip. Általában annál fordul elő, akinél gyakrabban jelentkezik felsőlégúti betegség, ami az orrnyálkahártya gyulladásával jár.

Érdemes lenne a szervezet tehermentesítésére törekedni, méregtelenítést végezni. Első körben - míg tovább böngészgetsz - lehetőeleg iktasd ki étrendedből az állati fehérjéket és a finomított termékeket!

Értékelés: Nincs Átlag: 4.3 (3 votes)

Sinkumár

Tisztelt Gyuri bácsi!

Az anyukámat szívbillentyűvel műtötték és pace makerje is van. Sinkumárt szed. Azt szeretném kérdezni, hogy a sinkumárt helyettesítheti- e gyógynövénnyel, vagy esetleg mellette használhatja- e. És ha lehet, akkor melyik gyógynövénnyel.

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: G.Kata

Értékelés: Nincs

Gyuri bácsi nem válaszol!!!

Kedves Kata! A fenti cikk egy átvett, "Hírszem" írás... Nagyon sajnálom, hogy édesanyád ilyen komoly betegségben szenved. A kérdésedre a választ szakemberre kell bízni, aki a hagyományos orvoslás mellett tud ajánlani alternatív terápiát is. Kérlek egyeztess időpontot kolléganőmnél, aki a megfelelő szakértőhöz fog Benneteket irányítani: lakatbobe kukac antalvali pont hu

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Kedves Tünde!Köszönöm szépen

Kedves Tünde!

Köszönöm szépen a válaszod! Írok a megadott címre.

Szia!

Kata

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Aneurizma

Tisztelt Gyuribácsi!

Véletlenül kiderült van egy 0.5mm-es agyi aneurizmám. A vizsgálatok /MR/ még nem készült el, 1 hónapot kell várni. Addig mit tehhetek, milyen gyógyteát igyak? Gondoltam az érfalak rugalmasságának növelésére, /56 éves/ de tanácstalan vagyok, mit használjak.

Kérem segítsen tanácsával.

Köszönettel Kata

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

aneurizma

Kedves Kata!

A fenti cikket nem Gyuri bácsi írta, csak egy írás egy előadásról, amit egy olvasónk küldött be. Itt nem fog Gyuri bácsi erre (sem) válaszolni!

A gyógynövények ereje hatalmas, de önmagukban nem mindig elegek. Egy átfogó méregtelenítésre és teljes életmódváltásra lenne szükséged. Érdemes lenne átfogó ismeretekkel rendelkező szakembert felkeresned, ebben tudunk Neked segíteni - ha gondolod, időpontot itt tudsz egyeztetni ha megvannak az eredmények: lakatbobe kukac antalvali pont hu

Az aneurizma az érfalak kötőszöveti gyengesége által következik be, ami magas vérnyomás, magas koleszterinszint következménye is lehet. Ezek pedig az egészségtelen táplálkozás- és életmód velejárói sajnos. Érdemes lenne átbeszélni ezeket!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Pikkelysömör!

Tisztelt Gyuri bácsi!

Férjem testén nagyon kezd elterjedni a pikkelysömör. Eddig csak a könyökén és a térdén volt, most már az egész testén pöttyönként terjed.

Olvatam, hogy külső-belső teát tetszik ajánlani a orbáncolajjal együtt, de többet nem találtam róla. Mi az összetevője a külső és belső teának, hogyan kell elkészíteni és alkalmazni?

Köszönöm a válaszát és jó egészséget kívánok Önnek, hogy még sokáig tudja gyógyítani az embereket!

 

Üdvözlettel: Katalin

Értékelés: Nincs

pikkelysömör

Mikor mi mentünk végig ugyanezen a közepes bioptron lámpa irdatlan sokat segített.Előszőr anyukám kapta meg és neki fél év volt mire helyrejött. Én a lámpával 3 hónap alatt letudtam.Ha tudtok kölcsönkérni(vagy befektetni, mert sajnos hihetetlen drága) javaslom kiegészítő terápiának. Nem csak erre jó, érdemes hosszútávon befektetni.

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

A gyógynövényteák segítenek,

de nem oldják meg a súlyos problémákat magukban - életmódot kell változtatni!

Bővebben ITT olvashatsz a pikkelysömörről.

Mielőbbi gyógyulást,

Antal Vali

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Körömgomba

Sziasztok!

Körömgombára van esetleg bevett gyógymódotok?

(Diófalevél esetleg?) valami más?

Köszönöm előre

Értékelés: Nincs

Körömgombára

Szia! Ilyenkor a külső kezelés mellett az immunrendszeredet is kellene erősíteni!

Külsőleg alkalmazható helyileg több hétig: Grape Vital csepp, teafa - levendula - manuka illóolaj, neem olaj, sós vagy ecetes vagy szódabikarbónás borogatás.

Belsőleg fontos lenne kerülnöd a cukrot, finomított ételeket, immunerősítésre pl. a BioConnect, Cordyceps hatásos lenne! Kérlek használd a belső keresőt is!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Körömgomba

Köszönöm Tündi a javaslatokat. Finomított ételeket nem eszem, cukrot sem. Az évekkel ezelőtti antibiotikum kúra miatt gyengülhetett le az immunrendszerem. Kb. 9 hónapja küzdök a gombával teafaolajjal, canesten pro-val próbálkoztam. Javult a helyzet, de nem múlt el.

Megnéztem az említett táplálék kiegésztőket és az lenne a kérdésem, hogy a Cordyceps javasolt-e úgy, hogy babatervezés előtt kb. 2 héttel 1 hónappal hagynám el. Azért kérdezem, mert ha méregtelenítő hatású, nem javasolják közvetlen babatervezés előtt a méregtelenítést, mert majd belekerülhet a véráramba a méreganyag. Vagy legyen inkább bioconnect?

Köszönöm a választ!

Értékelés: Nincs

méregtelenítés másképp

Írok egy példát: amikor megiszol 3dl vizet vagy megeszel egy olívaolajos salátát az is méregtelenít! A cordyceps az egy gyógygomba, hatására beindulnak az öngyógyító folyamatok a testedben. És ne felejtsd el, hogy minden pillanatban méregtelenít a szervezeted! Tehát babavárás és szoptatás alatt a célzott, rövid ideig tartó kúrákat, közvetlenül májra, vesére ható gyógynövényeket, fűszereket kell elkerülni.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Méhszáj polip

Hálás vagyok, hogy megtaláltam a cikket amikor borsónyi méhszáj polipot diagnosztizáltak nálam. 10 nap kezelés után a menzeszem első napján eltávozott! :)

A kezelés: naponta váltva: cickafark és diófalevél tea ivása (kb 0,5 l naponta + esti irigálás)

Az irrigálást frissen facsart zöld buzafűvel folytattam (kb 0,5 dl megtart öt percig utána egy tamponnal le is zártam éjszakára, amit reggel eltávolítottam)

Mellette lugosítottam a "zöld löttyel"és sok zöldséget és gyümölcsöt ettem, minimális húst.

A menzeszem első napján a maradványok eltávoztak.

És hittem benne..

Nagyon köszönöm!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Méhszáj polip

Kedves Kriszti!

Soraid nagyon lelkesítően hatottak rá, ezért nem engedtem a műtétet és az általad említett kúrával akarom én is eltüntetni a polipot. Ma, a harmadik napon, kijött belőlem vmi nyákos dolog, de nem tudom milyen a polip, amikor távozik. Azt szeretném kérdezni, hogy el tudod-e mondani így sok ídő elteltével, hogy milyen volt, ami kijött belőled?

Előre is köszönöm!

Hajna

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Polyp

Szia Hajna!

Sok sikert hozzá! Mindenképpen menj el kontrollra kb. 2-3 hónap múlva, hogy kiderüljön, eltűnt-e a polyp, és jelentkezz:) sok sikert!

Kriszta

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Méhszájpolip

Kedves Kriszta!

Nagy örömmel olvastam soraid, és köszönöm, hogy megosztattad velünk rövid történeted, így adva erőt, kitartást és hitet másoknak, hogy igenis meg lehet "csinálni".

További jó egészséget kívánok,

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Méhszáj polip

Szia Niki!

Én is köszönöm a sorokat! Hát, csodálkoztam is, és persze nagyon örültem..

Mindenesetre biztonságosabb és biztosabb ez a módszer, mint a kapirgálás bármilyen műszerrel is legyen az..

Ebben az időben egyébként még utánaolvastam (tehát kb két hete...) az agykontroll technikának: egyik keretben elképzeltem a régi állapotot, aztán azt "letöröltem", és egy fényes keretben az új helyzetet, ahol makk egészséges vagyok. Két-három nappal ezelőtt már a leváló polipot láttam magam előtt (fura nem?).

Tehát, mindenkinek sok sikert és hitet hozzá, mert működik!

Kriszta

Értékelés: Nincs

Gyomor fekély

Gyomor fekélyre milyen győgynövények jók és hogyan?

Értékelés: Nincs

Gyomor betegségre

Ebben az írásban megtalálsz mindent a gyomorbántalmakról és gyógyításukról.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)
traer's picture

szárítás

Sziasztok!

Hétvégén szedtem virágzó cickafarkot és bodzavirágot, felkészülve a téli megfázásra és egyéb dolgokra. Épp sütőben a legalacsonyabb fokon, kitámasztott ajtóval szárítom, mivel nincs most túl meleg, tehát se a padláson, se máshol nem száradna meg csak nagyon lassan... Nagymamám mesélte, hogy ők Szabolcsban a szilvát így aszalták, gondoltam, hátha ezeknek a növényeknek is jó lesz így...

Értékelés: Nincs

ciszta

Sziasztok

Van egy problémám/dilemmám, és nem tudom kihez/ hova forduljak. 7 évig szedtem fogamzásgátlót a nődokim tanácsára, és tavaly szeptemberben hagytam abba, mivel ide találtam, és rögtön eldöntöttem, hogy soha többet nem akarok szedni, és minél hamarabb elkezdem a méregtelenítő kúrát is. Igen, de sajnos ma voltam a női orvosnál éves kivizsgáláson és a bal petefészkemben ciszták vannak, még nem sok, de azt mondta, ha elterjednek nagy baj is lehet belőle, nagyon megijedtem. Azt tanácsolta, hogy kezdjem el ujra szedni a fogamzásgátlót, mert az ösztrogénnek köszönhetően ezek a ciszták nem alakulnak ki és tényleg amíg szedtem semmi ilyen problémám nem volt és önfeledten távoztam a rendelőből. Nem tudom mit csináljak, tanácstalan vagxok és rémült, mert végre elhatároztam, hogy nem szedek többé fogamzásgátlót és akkor most jött ez a hír....remélem valaki jó tanáccsal tud segíteni..

köszönöm

 

Értékelés: Nincs

Ciszta ellen fogamzásgátló

Sajnos pont a fogamzásgátló miatt alakult ki a ciszta! Hiszen műhormonkat tartalmaz és szinte teljesen megszünteti a természetes nemi hormonok termelődését. A fogamzásgátló megzavarja a peteérés, tüszőrepedés folyamatát, így kialakulnak a ciszták. Ezen kívül ahogy már olvashattál is róla rövid- és hosszútávon is nagyon sok egészségügyi kockázatot rejt a szedése. Kár, hogy nem tudtál eljönni Wolfgang előadására, ami erről a témáról szólt.

De semmi nem késő, menj el hozzá és ne ijedj meg van segítség mellékhatások nélkül is.

[email protected]

Vigyázz Magadra!

Értékelés: Nincs

Kedves Tünde! Köszönöm

Kedves Tünde!

Köszönöm a gyors válaszod. Már csak azt szeretném megtudni, hogy hol és mivel kezdjem a tisztítást? Candida diéta (ebben is volt részem sajnos a szedés alatt) vagy először a májtisztító kúra? és milyen termékekkel? olvastam itt az oldalon, hogy a cisztára írtak life enhancer meg pro mass termékeket, ezeket beszerezzem vagy most inkább a méregtelenítést kezdjem el? tegnap már cickafark teát iszogattam és estére rátettem a petefészkemre, ahogy Gyuri bácsi mondta, remélem segít, ha hosszú távon betartom...bocsánat, hogy ennyit kérdezek, de most olyan tanácstalan vagyok...köszönöm

Értékelés: Nincs

Petefészek-ciszta

Első lépések: teljesen elhagyni a cukrot, finomított lisztet, tejteméket, húst. Tehát mi marad? Összes zöldség, gyümölcs, hüvelyesek, csírák, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonák (részesítsd előnyben a gluténmenteseket), hidegen sajtolt olajok, recepteket a Boszorkánykonyhában találsz.

Miután az étkezésedet átállítottad csináld végig a kíméletes méregtelenítőkúrát. Ha elmész Wolfganghoz, akkor ő kimondottan a Te problémádra tud adni gyógynövény teákat, tinktúrákat, olyan enzimeket, amik segítenek a nőgyógyászati problémák lekűzdésében!

És még egyszer kihangsúlyoznám, hogy a fogamzásgátló tablettát szedő nők szinte mindegyikénél kialakulnak ciszták, mióma, endometriózis. DE: van természetes megoldás, ami hosszabb, mint egy műtét, viszont nincs mellékhatása és a szervezet saját öngyógyító folyamatai indulnak be és így múlnak el a bajok. Nem mindegy...

Értékelés: Nincs

Petefészek ciszta

Kedves Tanácsadók!

Hasonló cipőben járok, mint sokan, van egy 5 cm-es ciszta a petefészkemben, szeretnék tőle megszabadulni. A diétát el fogom kezdeni, csak előtte még pár dolgot szeretnék tisztázni: mézet lehet enni? A Boszorkánykonyhás teljes kiőrlésű kenyér is mézzel készül. A finomított fehér búzalisztet kell elhagyni? Teljes kiőrlésű mehet, illetve ilyenek, hogy riszliszt, zabliszt, rozsliszt, stb? Teát, kávét lehet inni? És esetleg néha vörösbort? Vagy az alkohol is tiltólistás? Halat lehet enni?

Ez a Wolfgang, akit mindenki emleget, még praktizál? Ha igen kaphatok hozzá elérhetőséget?

Köszönöm segítséged előre is!

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Írj magadról bővebben!

Szia Bea!

Ahhoz, hogy célzottabban tudjak neked segíteni, nekem is bővebb információkra van szükségem veled és a problémáddal kapcsolatosan!

Milyen panaszaid vannak? Mi a pontos diagnózisod: PCOS, esetleg endometriózis (pl. csokoládé ciszta...)? Szedsz bármiféle gyógyszert, táplálék- kiegészítőt? Voltak vérvizsgálataid is az ultrahangon kívül? Hány éves vagy, szültél már?

Várom a válaszaidat!

Szép estét neked! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Már írtam, de nem találom!

Kedves Kinga!

Már írtam választ, de nem találom az oldalon, Te látod esetleg?

Köszönöm!

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Telepátia...

Szia Bea!

Működik a telepátia, mert pont most küldtem neked e-mailt!

Csupa szépet kívánok!

Értékelés: Nincs

Tünde, de jó, hogy itt vagy

Tünde, de jó, hogy itt vagy és segítesz, nagyon sokat jelent nekem, hogy valaki "gatyába ráz":)

De ha nem haragszol még lenne pár kérdésem: mennyi idő után kezdhetek bele a méregtelenítésbe, illetve addig beszerezzek-e emóciót vagy bármi mást vagy rögtön jelentkezzek be Wolfganghoz és akkor kizárólag az általa javasolt termékeket szedjem? (nem tudom,hogy illik-e vagy meg tudod-e mondani, de kb. mennyibe kerül nála egy ilyen konzultáció, mivel még egyetemista vagyok, és azért előre be kéne osztanom a pénzem:)

Előre is köszönöm!

 

 

Értékelés: Nincs

Hogyan tovább?

Szerintem első lépésként az étkezést állítsd át! Közben bármikor elmehetsz Wolfganghoz! Nem tudom mennyi a konzultáció, mert többféle van, de ezt a megadott e-mail címen le tudod egyeztetni. A méregtelenítő kúrádba majd beépítheted a tőle kapott gyógynövényeket is.

A hormonrendszer helyreállítása és a ciszták "visszafejlődése" több idő, erre fogsz kapni külön készítményeket. Sajnos muszáj ennyi minden, de a végén amikor túl leszel rajta, akkor az egészség kárpótol mindenért! Drukkolok Neked!

Nyudogtan szedhetsz addig is bármilyen kiegészítőt, az Emóciót akár egy egész életen át

Értékelés: Nincs

Kedves Tünde! Köszönöm

Kedves Tünde!

Köszönöm a tanácsod, már voltam is Wolfgangnál, egy élmény volt, rengeteg hasznos információt kaptam tőle, és végre valaki megnyugtatott,hogy van megoldás  a cisztákra. Azt tanácsolta nekem, hogy használjak progeszteron krémet, Serratia-t, női cseppet (fitoöstrogénes), illetve, hogy tartsak tisztító kúrát miután sikeresen megreformáltam az étrendemet...én eddig ezekről nem is hallottam, s most kezdtem el utána olvasni itt az antalvalin és kicsit megijedtem, mert olvastam olyan hozzászólásokat is,hogy a krém is "függőséget" okozhat, s  volt akinél szívproblémák alakultak ki?:S

Valamit azt is mondta, amit már ti, hogy próbáljam meg kiűzni az állati fehérjéket az étrendemből...na most ezen dolgozok..

Bocsánat és nem akarom felülbírálni azt a javaslatot amit kaptam, csupán laikusként még érdeklődő fázisban vagyok:)

Értékelés: Nincs

Túlzott aggodalmak

Szia! Nem kell aggódni, én már olyat is olvastam, hogy a kamilla rákkeltő...

Ha valakinek olyan tapasztalata van, hogy a progeszteron krémtől szívproblémák alakultak ki, akkor azt nem a krém okozta, hanem a helytelen életmód. Hiszen ha a természetes progeszteronnak ilyen hatása lenne, akkor amint elkezdi a szervezetünk ezt termelni máris szívbetegek lehetnénk.

Megnyugtatlak, hogy nagyon sok problémán segítettek már a fitohormonok, amik nem helyettünk dolgoznak, hanem értünk! A kedvező tapasztalatokra figyelj, ne a rémhírekre!

Ahogy Wolfgang is javasolta kezdd el az életmódod megreformálást, az állati fehérjék elhagyását, nagyon sok sikert és nyugalmat kívánok!!

Értékelés: Nincs

Kedves Tünde!Még azt

Kedves Tünde!

Még azt elfelejtettem megkérdezni, hogy meddig kell tartanom a teljes hús és tejtermék megvonást, a cukor, liszt eddig is ment...és körülbelül meddig csináljam, miután elkezdhetem a méregtelenítést?

Köszönöm  

 

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (1 szavazat)

Nincs sehol megírva!

Nincs sehol megírva, hogy pontosan hány napig, mit kell csinálni a méregtelenítő kúra előtt. Hiszen mindenkinek más az emésztése, más ételeket evett a kúra előtt.

Te ismered magad, Neked kell eldöntened, hogy mikor vágsz bele! Mindenképpen szokni kell az új életritmust, új ételeket. Nem mindegy, hogy füstölt csülöktől vagy párolt zöldségtől indítjuk a változásokat, majd a kúrát.

Ha késznek érzed magad, akkor kezdd el!

Értékelés: Nincs

Köszönöm, még egy kérdés

Köszönöm, még egy kérdés, és többet tényleg nem kérdezek:)

Írtad, hogy hagyjam el a tejtermékeket, húst...akkor semmi sajtot, vajat, vagy akár növényi tejterméket sem ehetek? Ugyanez a hússal is...hal/csirke mehet, vagy az sem?

Ma már sütöttem magamnak kenyeret, amit a boszorkánykonyhában találtam, hát szokni kell az ízét, de azért fincsi:) ebből körülbelül mennyit lehet enni egy nap?

Az szerinted nem jó, ha a candida diétát tartom (bár ott van sajt és hús is) be egy hónapig, és mondjuk utána  méregtelenítek? Vagy a cisztánál teljesen hús és tejtermék mentesen kell?

jaj, nagyon  köszönöm

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Kedves Kethleen!Igen, a

Kedves Kethleen!

Igen, a candida diéta alatt lehet fogyasztani kis mennyiségű húst és bizonyos tejterméket, viszont ha valakinek cisztája, egyéb sejtburjánzása van, akkor az állati fehérjéket KI KELL IKTATNIA!!! Ebben az esetben nincs pardon...

Niki

 

Értékelés: Nincs

ciszta és a hús

Igen, a ciszta miatt írtam főleg, hogy hagyd el az állati eredetű ételeket! Savasít, műhormonkat tartalmazhat (ha nem bio vagy ellenőrzött), a szervezetednek most a gyógyulással, hormonális egyensúly visszaállításával kellene foglalkoznia, nem a nehezen emészthető ételekkel kellene kűzdenie.

A méregtelenítés alatt úgysem lehet ezeket fogyasztani! Növényi tejek nyugodtan mehetnek, hisz az nem igazi tej, csak az állaga alapján nevezzük annak.

Ügyes vagy, hogy sütötöttél kenyeret! Mindenben a változatosság és mértékletesség a fontos, a kenyérnél is!

Lazíts, bele fogsz jönni!

Értékelés: Nincs

Na jó, akkor kibírom hús

Na jó, akkor kibírom hús nélkül egy darabig, ha muszáj:)

Kedves Tünde, ha nem haragszol és még nincs eleged belőlem, akkor leírnám, hogy most hogy zajlik egy napom, vagyis hogy kezdtem el a candida/ciszta diétát..

R: ganodermás kávé, eper

E: lencsefőzelék 1 db magvas pogácsával (ezt egy lébárban szereztem be)

U: szárított almakarikák, egy marék olajos magvak

V: 1 alma

ez mellé még szedek grapefruitmag cseppeket (15 per nap), zöld tea, gyömbéres tea, cickafark tea, facsart grapefruitlé, és majd ehhez jön még az emóció és az almarostot méz...

szerinted ez igy jó?

ma bevásároltam bioboltban is vettem kakaós riztsejet, csíráztatni valót, babpástétomot, amire igy kezdetben szükségem lehet,hogy átvészeljem a kezdeti időszakot:)

még egy utolsó kérdésem maradt, hogy  gyuri bácsi azt írja cickafark, illetve diólevél oldattal kell irrigálni, csak azt nem írja, hogy ez heti hány alkalmat jelent, vagy ezt minden nap kell?

köszönöm a segítséged, és nyugodtan írd meg,hogy álljak már le:) de most nekem még minden annyira új és szokatlan, és nem tudom jól csinálom-e:)

Köszönöm

 

Értékelés: Nincs

Éhen ne halj nekem!

Senkiből nincs elegem, ilyet ne is gondolj! Viszont a napi menüdet olvasva én ettől biztos hamar éhen halnék.. Egyél nyugodtan! A candida kúra, egészséges étkezés nem arról szól, hogy napi egy étkezés (mert az alma, eper, kávé nem igazán az) kellene. Reggelizz, ebédelj és vacsorázz (max. 18 órakor) rendesen! Ha délelőtt csak gyümölcsöt kívánsz az nem gond, de remélem az eper nem egy-két szem!

Az irrigálás elég egy héten egyszer-kétszer, mert ugyanúgy, mint a léböjtnél a bélflórának, a hüvelyflórának is regenerálódnia kell a folyadék után. Próbálj meg a gyógynövények mellett hetente Emócióval is irrigálni.

Értékelés: Nincs

Köszönöm,rendes vagy, hát

Köszönöm,rendes vagy, hát tényleg nem ettem tele magam:) most már azért táplálóbb ételeket eszek és kedden megyek Wolfganghoz is, már nagyon várom mit mond...

Értékelés: Nincs

Köszönöm, akkor most megvárom

Köszönöm, akkor most megvárom a citológia eredményét, és utána be is jelentkezem hozzá. Remélem sikerül, annyira bízom benne!

Értékelés: Nincs
diamia's picture

Sajtot és húst is?

Nem tudtam, hogy ezeket is mind el kell hagyni. Én reggelire és vacsorára sajtot eszem. A hal gondolom nem számít húsnak, egyebet meg csak csirkemellet eszem, kb. 2 hetente. Erről is le kell mondanom? A szüleim így aggódnak, mert a diéta miatt már 2 kg-ot fogytam.

Értékelés: Nincs

Ha nem tudsz róla lemondani...

Arra figyelj, hogy az állati fehérje 12% alatt maradjon és a legfontosabb a minőség!

Tejtermékből csak bio-t fogyassz, a hús is mindenképpen ellenőrzött helyről származzon! A hal is szennyeződhet, a kifogási helytől függ ehető-e.

Nem kell feltétlenül fogyni, ha egészségesen étkezel. Vali is 2,5 kg-ot hízott a méregtelenítő kúra alatt. Mások sem fogynak állandóan, hanem szépen beáll az ideális testsúly. Soha ne éhezz, egyél rendszeresen teljes értékű táplálékot!

Értékelés: Nincs

Tejoltó galaj kismamáknak?

Lassan 5 éve elhúzódó nyiroködémám van a bal lábamban. Folyamatos fáslizást és gyógyharisnyát igényel a kezelése.  Most rátaláltam a tejoltó galaj teára, amit Gyuri bácsi is ajánl. Vettem is egy adagot, készítettem belőle krémet a lábamra, de teaként nem merem fogyasztani, mivel erőteljesen méregteleníti a nyirokrendszert.J elenleg 24 hetes kismama vagyok.  Mit ajánlotok? Ihatom a teát? Mivel egészítsem ki?

Válaszotokat előre is köszönöm! :)

Értékelés: Nincs
Veronika55's picture

Ödéma

Nagyon jól látod, kismamáknak és szoptatüs anyukáknak semmilyen méregtelenítő hatású dolgot nem szabad fogyasztani, ez alól a Huminiqum a kivétel..

Ezt olvastad ödémával kapcsolatban?

http://eletmodszer.com/aromaterapia-varandossag-idejen.html#odema

Nagyon jó házilag elkészíthető kenegetős recept van benne, de ha nem vagy egy krémkeverős típus, akkor készen is meg tudod vásárolni a levendula-ciprus olajat, melyben még több minden van. 

Érdemes lenne belsőleg is megtámogatni a szervezetedet... de ahhoz, hoogy erre tudjunk megoldást ajánlani több információra van szükség rólad, az életmódodról, mikor alakult ki, mitől, milyen a táplálkozásod, szedtél-e gyógyszereket, stb..

 

Értékelés: Nincs

Nyiroködémás kismama

Köszönöm a gyors választ! A nyiroködémám kb. 5 évvel ezelőtt alakult ki, először a lágyékomban volt duzzanat, ami hol előjött, hol visszahúzódott. Végül egyre lejjebb húzódott, rá a combomra, a bokára, egészen a lábujjakig. Eleinte pihentetés hatására visszahúzódott, de már több cm-rel vastagabb a bal lábam, mint a jobb. Jelenleg fáslizom és kompressziós harisnyát hordok.


Akkoriban egyáltalán nem foglalkoztatott az egészséges táplálkozás,
nem sportoltam, édességet ettem és elég stresszes időszakom volt.
Viszont soha nem dohányoztam, és elhízva sem vagyok. Fogamzásgátló tablettát szedtem négy évig, majd abbahagytam egy évre, végül újra szedtem.... ez idő alatt alakult ki az ödéma. De már nem szedem több, mint négy éve!

Egyszer egy kozmetikai bemutatón csak a jobb lábamra helyeztek fel algás pakolást, kifejezetten vízhajtó, méregtelenítő pakolás volt. A bal lábat kihagyták. Nem tudom, hogy ennek van e
jelentősége.

Jelenleg nem sportolok, nagyon sok gyümölcsöt eszem, a húst mellőzöm, folyadék fogyasztásom próbálom növelni. Cukros üdítőket ritkán iszom.

Allergiás vagyok a parlagfűre, ürömre. Gyakran vannak gondjaim a hüvelyi fertőzésekkel. Nagyon korán elkezdett őszülni a hajam. Ahogy utána olvastam, a réz hiánya is okozhat korai őszülést és ödémát, szerintetek lehet összefüggés? 24 hetes kismama vagyok. Nem tudom mi lehet még fontos információ, ahhoz , hogy a problémának megfelelő
táplálékkiegészítőket szedhessem?!


Nagyon köszönöm a segítséged!! További szép napot kívánok!

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Ödéma kismamánál

Kedves Krisztina!

Ödémánál - és szinte minden más egyéb testi tünetnél - az egyik kulcsszó a táplálkozás, a másik - a teljesség igénye nélkül - lehet a bélflóraés halkan megjegyzem a kettő együtt jár az esetek nagy többségében... Ugyanúgy, mint az allergiáinál és a hüvelyi fertőzéseknél is érdemes első körben a bélflóra állapotán segíteni. Ha ezidáig még nem olvastad, szeretettel ajánlom figyelmedbe a nőgyógyászati problémák hátterében meghúzódó - manapság oly divatos szóval élve - elsavasodásról és a bélflóra fontosságáról szóló cikket. ...

Az ödéma - a test szöveteiben vagy valamelyik testüregben a sejtek között lévő kóros folyadék felszaporodását értjük - megjelenésért általában valamilyen gyulladást, szívelégtelenséget vagy veseműködési problémát szoktak okolni, de a hagyományos tibeti gyógyászat teljesen máshonnét közelít. A tibeti orvostudomány - nagyon leegyszerűsítve! - a test három alapvető energiájára épül. Ezek sajátos kombinációja teszi minden emberi lény természetét egyedülállóvá. Harmonikus, egyensúlyi állapotukban a szervezet alappilléreit alkotják, de ez az egyensúly azonban ingatag, és bármelyik irányba való kibillenése vagy rendellenes viselkedése betegséghez vezet. Ezek a tényezők pedig az életviteli (lakhely, környezet, ruházatk) és érzelmi (az ősi tudás szerint mind a szenvedés, mind a betegségek forrása az elme, és a nyugtalan elme ártalmas érzelmei idézik elő a testet építő elemek egyensúlyának felborulását) tényezők, az időjárási tényezők, az egyébtényezők (kórokozók, sérülések, testi ingerek visszatartása, stb.) és az étkezési tényezők! Roppant fontos, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékot viszünk be szervezetünkbe! Kerüld a finomított termékeket, a kész-, félkész és adalékanyagokkal készült élelmiszereket!

Amit a helyedben tennék, első körben: segíteném a bélflórám regenerálódását (Emóció, mézes almarost - kismamák is fogyaszthatják;) igyekeznék pótolni az esetleges tápanyaghiányt (Huminiqum és Corall Calcium és/vagy felváltva Stadelmann Felépítőszer, és a Schüssler-sók közül a natrium-sulfuricum), segíteném az immunrendszerem (Maximmun, bár az esetedben az ImmunAssist 247 jobb lenne, de persze anyagilag ez megterhelőbb)...

Igen, abban igazad van, hogy az őszülés és az ödéma között lehet összefüggés, oly mértékben, hogy a réz közreműködik a tirozin nevű aminosav felhasználásában: lehetővé teszi, hogy a haj és a bőr festék-(pigment-)faktorává váljék, ill. rézhiány miatt többek között alakulhat ki ödéma...

Niki

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Nyiroködéma

Köszönöm a választ :) !  A Huminiqumot már el is kezdtem szedni, hamarosan megrendelem először az Emóciót, a Maximmunt és a Schüssler sót. Az Immunassist tájékoztatójában azt olvastam, hogy nincs ellenőrzési adat a kismamáknál való használatról. Réz kolloiddal kiegészítsem még ezt? 

 

Krisztina

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

nincs tapasztalatom

Szia Krisztina!

Nincs tapasztalatom vele, óvatosan bánnék a kolloidokkal... Véleményem szerint nincs szükséged rá.

Niki

Értékelés: Nincs

Köszönöm Niki!Kíváncsian

Köszönöm Niki!

Kíváncsian várom a hatást :) Majd jelentkezem...

Szép napot, hetet! Krisztina

Értékelés: Nincs

Gyuri bácsi előadása Székesfehérváron!

Gyuri bácsi előadása "Gyógynövényekkel az egészségért" címmel
Időpont: 2011-10-11 (kedd) 17:30
Helyszín: Székesfehérvár, Szent István Művelődési Ház, Liszt Ferenc u. 1

Értékelés: Nincs

Köszönet

Szeretnék a későbbiekben is sok hasznos információt kapni. Köszönettel: Manu

Értékelés: Nincs

Végre!

Nagyon szépen köszönöm! Imádom! Mindenben egyetértek. Örülök, hogy a Világ ismét a természet felé fordul. Imádom a gyógynövényeket, könyvekből képezem magam, bár "hagyomány útján jobb lenne. Anno gyógyszerészkaron tanultam, pár évet ott is foglalkoztunk gyógynövényekkel/Dános Béla tanár úr/. Ott szerettem meg a gyógynövényeket.Én is elutasítom a gyógyszereket, nem ez a megoldás. Szeretnék egyszer Gyuri bácsival személyesen is találkozni!

Szeretettel ölellek benneteket: Antónia

Értékelés: Nincs

füvesember

köszönöm az előadást.

Értékelés: Nincs

Gratulálok

clap2.gif Emelem a kalapom, hihetetlen a tudása a Bácsinak. Köszönet az előadás közreadásáért is, nagyon örülök neki. Én nagyon szeretem a gyógynövényeket alkalmazni magamon és a családomon is. Soha nem hagytak cserben. Csak türelem kell hozzá. Mindenkinek jó egészséget kívánok.

Értékelés: Nincs

"A füvesember" Szabó Gyuri bácsi video

Ez egy 1 órás előadás Gyuri bácsitól, érdemes megnézni.

A bükki "füvesember" Szabó Gyuri bácsi 2009. 10. 16. video http://vimeo.com/12232109

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Gelus's picture

Köszönöm szépen a cikket

Nekem is volt szerencsém ezt az előadást végighallgatni. Egy élmény volt ! yes.gif

Értékelés: Nincs

Istenfa

Sziasztok, nem feltétlenül ide tartozik, de megkérdezem, hátha tudtok segíteni: tudtok esetleg Budapesten egy olyan faiskolát, amelyik kicsit "különlegesebb" fákat is forgalmaz? Ugyanis szeretnénk venni egy egy istenfát (artemisia abrotanum a hivatalos latin neve) és sehol sem találjuk. Köszönöm!

Értékelés: Nincs

istenfa

Szia! Be tudod szerezni, ha írsz a következő címre etnoflora kukac chello pont hu Én tavaly tavasszal vettem tőlük, mostanra már elérte a 1 méteres magasságot is. Sok sikert!

Értékelés: Nincs

Gyuri bácsi nekem a legjobbkor jött

Szeretném én is megköszönni a cikket ugyanis nekem pont jókor jött. Január elején volt tüszős mandulagyulladásom amire (sajnos) antibiotikumot szedtem. A tüszők eltűntek de a mandulám vissza vissza térően azóta is fáj. Sok mindent kipróbáltam rá de ideig óráig hatott. Már nagyon elkeseredtem. Ahogy olvastam a cikket rögtön magamra ismertem és délután vettem is diólevél teát. Azóta iszom minden nap egy csészével és gargalizálok vele reggel-este. Most már nem érzek fájdalmat, érzékenységet. Két hétig minden nap folytatom a kúrát, remélem továbbra is hatásos marad! Úgyhogy nagyon köszönöm! mml.gif Mindenkinek szép napokat! wave.gif

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

ez szuper

hogy közzétetted, nagyon köszönjük! Egyébként hol lehet tájékozódni, hogy hol tart előadásokat Szabó Gyuri bácsi? Nagyon érdekelne, sajnos most Zalaegerszegre nem tudok leutazni...:S

Értékelés: Nincs
Tundermese's picture

Gyuri bácsi, a füvesember előadásairól

a honlapján tudsz tájékozódni: www.gyorgytea.hu

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
EgyEdina's picture

Gyuri bácsi előadása

Köszi Vroni! Nagyon jó volt olvasni. Tudod véletlenül, hol fog legközelebb előadást tartani Gyuri bácsi? Edina

Értékelés: Nincs

Gyuri bácsi legközelebbi eladása 02.19

02.19 én Miskolcon a Kocsonyafesztiválon

Értékelés: Nincs

Gyuri bácsi legközelebb

Polgárra jön, 2011.márc.12-én, úgy hallottam. Nem tudom ez mennyire esik közel hozzád Edina.... Mindenesetre én is nagyon várom!!! mml.gif

Értékelés: Nincs
EgyEdina's picture

Kedves Timcsi! Hát, hozzánk

Kedves Timcsi! Hát, hozzánk tényleg nincs közel. Mindenesetre megrendeltem a könyvét a honlapján, biztos ami biztos. Amilyen idők járnak, még azt is betiltják a gyógynövényekkel együtt. hmmm.gif Köszi Edina

Értékelés: Nincs
Vroni's picture

Nagyon szívesen

Nagyon szívesen teeth_smile.gif Sajnos, nekem sem volt alkalmam részt venni az előadásán, hamarosan Zalaegerszegre utazik, de nekem az is messze van confused_smile.gif .. 2011. február 25-én (pénteken) előadást tart Zalaegerszegen, a Dózsa György Általános Iskola aulájában (Zeg, Kis u.6.) Az előadás kezdete: du. 17.30 Az előadás után lehetőség van vásárlásra, illetve kérdéseket lehet feltenni a gyógyító embernek. Belépődíj: 500 Ft, Barantásoknak: 300 Ft

Nagyon tisztelem a tudását, példaértékű!

Értékelés: Nincs

Gyuri bácsi előadása...

Kedves Vroni! Gyuri bácsi honlapján nem szerepel a 2o11. február 25.-i előadás! Bízhatunk abban, hogy pénteken nem utazunk oda hiába!?

Értékelés: Nincs

Szabó Gyuri bácsi Zalegerszegen

Sajnos ma kaptuk az értesítést, hogy nem tud pénteken Zalaegerszegre jönni, mert lebetegedett. Április-május környékén fog tudni valószínűleg eljönni. Innen is jobbulást kívánok neki! - az ő hatalmas tudásával nem lehet probléma, de inkább vigyázzon magára és épüljön fel gyorsan, hogy még nagyon sokáig taníthasson minket a gyógynövények szeretetére.

Értékelés: Nincs

Szabó Gyuri bácsi Zalaegerszegen lesz!

Szabó Gyuri bácsi most pénteken jön Zalaegerszegre! 2011.februárban nem tudott betegség miatt eljönni, de 2011.szeptember 30-án itt lesz! 2011. szeptember 30-án, pénteken 18 órai kezdettel Zalaegerszegen, a Dózsa György Általános Iskola aulájában előadást tart Szabó György, a Bükki füvesember. Előadásának címe: Az ősi magyar népi gyógyítás Az előadáson személyre szóló egészségügyi tanácsadásra, illetve különféle népi gyógyászati termékek (gyógyteák, gyógyfüvek, termelői méz, stb) vásárlására is lehetőség lesz. Belépődíj: 500Ft

Értékelés: Nincs

Lehetne egy buta kérdéssel több?

Kik azok a barantások?

Értékelés: Nincs
Ordas83's picture

Re: timcsi94-nek

Kedves timcsi94!

A barantások azok az emberek, akik az ősi magyar harcművészeteket és nagyon sok, ezekhez kapcsolható magyar hagyományokat (is) ápolják és művelik. Ebbe aztán az íjászattól a botoláson át a birkózásig nagyon sok dolog tartozik. Ha van 10-15 perced rá...(szerk.jav.)..privátban küldök egy linket, ahol részletesebben olvashatsz a baranta történetéről, leírásáról is: Minden jót! (Baranta-barát) Ordas

Értékelés: Nincs

Légyszi, nekem is!

Kedves Ordas83! Légyszi küldd el a linket nekem is. Előre is köszönöm.

Értékelés: Nincs

Hattttttalmas köszönet Vroni!

Nem rövid, de jó velős! clap2.gif

Nemsoká jön hozzánk is Gyuri bá'! Alig várom!!! Fantasztikus az öreg úr!

Azt is jó volt olvasni, hogy egyre többen nem hajlandóak gyógyszerhez nyúlni. Magam is így vagyok vele.

Ez pont olyan mint a szépségápolás. Kiválthatjuk a drága flakonos sampont s.k. Édua-féle tojásossal, de arra nincs idő, hogy mindig kutyulgassunk, ebben a rohanó világban...pedig mennyivel értékesebb, hasznosabb!

Igenis lassítanunk kéne és élni is! Nemcsak rohanni. Odafigyelni egymásra, időt szakítani egymásra, időt adni a szeretetnek, az érzéseknek, a gyásznak, a családunknak, a régi barátainknak, a hobbinknak, egy jó teázásnak. Meghallgatni az időseket, a bölcsebbeket, akik olyat taníthatnak nekünk, amit soha, senkitől nem tudunk már meg, ha ők elmentek.

Isten tartsa meg jó egészségben nekünk Gyuri bácsit!

Értékelés: Nincs Átlag: 4.3 (3 votes)

Koszonom

Kedves Vroni! Koszonom szepen, hogy kozzetetted Szabo Gyuri bacsi eloadasat. Nagyon tisztelem ot merhetetlen tudasa miatt, meg nem volt alkalmam szemelyesen reszt venni valamelyik eloadasan, de a konyvet azota is eloszeretettel forgatom. Nagyon orulnek barmilyen eloadasanyaganak, ha tudsz tole tobbet is igy irott formaban, nagyon szivesesen elolvasnam, esetleg megneznem. Koszonet meg egyszer. clap2.gif

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel