Cigaretta, alkohol, drog - döbbenetes adatok a hazai 16 évesekről

Nem annyira a droghasználat, mint inkább a korai alkoholfogyasztás elfogadottsága a legnagyobb probléma a 8-10. osztályos fiatalok körében - ezt a tapasztalatot szűrte le a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet a Keszthelyen végzett felmérés eredményének ismertetésekor.

Fábián Róbert, az NDI munkatársa a több mint 800, nyolcadik és tizedik osztályos keszthelyi diák körében végzett anonim felmérés alapján úgy összegezte: az igazi gond az, hogy a gyerekek meghatározó része 14-16 éves korában már tudatosan iszik alkoholt.

Ennél kevésbé elterjedt és elfogadott körükben az illegális szerek használata, de az is kiderült, hogy nagy szükségük van életvezetési tanácsokra.

A keszthelyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum által szervezet konferencián elhangzott az is: kissé lehangoló, hogy a diákok úgy gondolják, mindent tudnak a szexről, nem kérnek tanácsot, de még sincs megfelelő ismeretük a fogamzásgátlásról vagy a nemi betegségekről.

Fábián Róbert kifejtette, hogy az életkorral együtt változik a diákok magatartása, hozzáállása is, vagyis 14 évesen még tartózkodóbbak, védettebbek, de 16 éves korra döbbenetes a változás a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az illegális szerek használatának elfogadását illetően.

A szakember példaként említette, hogy a keszthelyi fiatalok körében végzett felmérés szerint nyolcadikosként a gyerekek egyharmada még eltökélt egészséghívő, tizedikesként már csak minden ötödik az.

Az általános tapasztalat pedig az, hogy minél kisebb településen él valaki, annál erősebb az eltökéltsége a dohányzás és az italozás visszautasításában.

A 16 évesek egyötöde dohányzik

Keszthelyen a 16 évesek egyötöde rendszeres dohányos, 14 évesen még csak minden tizedik gyerek. Kevésbé tartják helytelennek, ha valaki minden héten részegre issza magát, és azt is inkább tolerálják, ha valaki nem ügyel a biztonságos szexre.

Az egyes kérdésekre adott válaszok összesítése alapján Fábián Róbert úgy összegezte: a megkérdezett keszthelyi fiatalok 52 százaléka a védett kategóriába tartozik, ők nagyobbrészt felelősen és megfelelő információk birtokában tudnak dönteni a helyes és a helytelen között.

A gyerekek 12 százaléka azonban - a dunántúli 16 százalékos átlagnál tehát kevesebb diák - a veszélyeztetett kategóriába tartozik.

Az általános magyarországi tapasztalatokról a szakember elmondta: a veszélyeztetett fiatalok nem látnak perspektívát, rossz a kapcsolatuk a szülőkkel, nem akarnak tanulni, nehezen létesítenek kapcsolatokat. Akinek pedig nincs jövőképe, hamarabb nyúl egészségkárosító szerekhez is - tette hozzá.

(MTI)

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólások

TinkerBell1's picture

Cigi, kábítószer, alkohol a tizenévesek körében

A budapesti lakótelepeken úgy tűnik, sokkal rosszabb a helyzet: a 12-13 évesek már dohányoznak (rendszeresen, sőt, azt állítják magukról, hogy függők - ez a lányok körében is egyre nagyobb "divat"), 13 évesek már rendszeresen berúgnak (nem vicc, nagyon részegre, a rosszullétig isszák magukat), és nem ritka a 15 éves kábítószerfüggő. cry_smile.gif

Kis tizenévestől tudom, hogy ő iskolájában pl. ezidáig egyetlen ilyen jellegű felvilágosítás nem volt, amit mindenkinek meg kellett volna hallgatnia. A gyerekek nem ismerik ezeknek a szereknek a hatásait, nem tudják mit csinálnak - ez viszont a felnőttek felelőssége.

Az említett kis tizenéves még drogellenes pályázatra is írt, hogy tudassa a nagyokkal, mit kellene tudatniuk a kicsikkel. - Dobogós lett, elismerték, gratuláltak neki, de a helyzet azóta sem változott. No felvilágosítás. Vajon miért...?

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel