Csokoládé kontra koleszterin

Kedves Csokoládé imádok! Jó hírem van számotokra! Kutatások alapján bizonyított tény, hogy a kakaóporban lévő polifenolok képesek csökkenteni a koleszterin szintet.

kakaopor

Sok bogyós gyümölcshöz és a zöld teához hasonlóan a kakaópornak is magas az antioxidáns tartalma. Egészen pontosan a polifenol tartalma. Sőt, a kakaóban a polifenolok "családjába" tartozó flavonoidok dominálnak benne. Ezekről pedig már több tanulmány is kimutatta, hogy pozitív hatással vannak a szívműködésre.

Az angliai Hull Egyetem kutatói vezetésével született meg az a tanulmány, amely az elsők között vizsgálta a polifenolok koleszterin szintre gyakorolt hatását. Ez a Diabetic Medicine című lapban meg is jelent 2010-ben. A kísérlet egy úgynevezett keresztezett tanulmány volt, ami azt jelenti, hogy a résztvevőket véletlenszerűen két csoportba osztották (kísérleti és kontroll), majd a két csoportot megcserélték. Ezáltal a kutatók össze tudták hasonlítani a beavatkozás hatásait mind egyénenként, mind a csoportok egészén.

csokoladeA tanulmánynak 12 résztvevője volt, akik kettes típusú diabéteszben szenvedtek. A kísérleti beavatkozás során mindannyian 45g magas polifenol tartalmú csokoládét kaptak naponta. Az ellenőrző beavatkozás során pedig alacsony polifenol tartalmút. A kutatók arra jöttek rá, hogy a magas polifenol tartalmú csokoládé fogyasztása növelte a HDL, azaz a "jó" koleszterin szintet, viszont az összkoleszterin szintet csökkentette.

A csokoládé csökkenti az LDL szintet

Ezeket az eredményeket alátámasztotta és kibővítette két másik tanulmány is, amiket két évvel később végeztek.

Az első 2011-ben jelent meg a European Journal of Clinical Nutrition című lapban. Ez egy, a kakaófogyasztásról és a koleszterinről végzett 10 korábbi tanulmány meta analízise. A kutatók azt állapították meg, hogy a kakaófogyasztás növelése még rövid távú beavatkozások során is képes csökkenteni az LDL, azaz a "rossz" koleszterin szintet, valamint az összkoleszterint. Viszont a HDL szintre nincs jelentős hatással.

A második tanulmányt a San Diegoi Egyetem kutatói végezték, és a 2012-es Experimental Biology Program keretein belül mutatták be. Ennek lényege, hogy a 31 résztvevőt két csoportra osztották, ahol az egyik csoport fehér csokoládéból (0% kakaó), míg a másik étcsokoládéból (70% kakaó) kapott 50-50 grammot, 15 napon keresztül.

Észrevették, hogy az étcsokoládés csoport alanyainál számottevően nőtt a HDL szint, amivel egyenes arányban csökkent az LDL szint. Tehát egyértelmű, hogy hatalmas mértékben csökkent a vércukor szintjük is!

sziv-_es_errendszerSőt, van még ennél is jobb! A csokoládé nem csak az LDL szintet csökkenti, hanem az oxidált LDL arányát is redukálja. Erről a Pennsylvaniai Egyetem kutatói jelentettek meg egy tanulmányt 2012-ben. Ez azért nagyon fontos, mert nagy részben az oxidált LDL ludas az artériák megkeményedéséért. Tehát, ennek az oxidációs folyamatnak a lassításával a szívbetegségek kialakulásának a veszélye is mérsékelhető.

Egy hasonló kísérlet 23 személyt vizsgált olyan módon, hogy egy részüknek úgy kellett a megszokott étrendjük szerint táplálkozniuk, hogy abból módszeresen  kivonták a flavonoidokat. Másik részüknek ugyanez a diéta volt a "feladatuk" annyi különbséggel, hogy egy teáskanál kakaóport és étcsokoládét kaptak naponta. Mindkét étrend ugyanakkora mennyiségben tartalmazott koffeint és teobromint (mindkettő csokoládéból származó). A kontroll csoport tagjai plusz kakaóvajat is kaptak. Méghozzá azért, hogy kompenzálják azt a kakaóvaj mennyiséget, amit a másik csoport az étcsokoládéval vitt be a szervezetébe.

E folyamat során a kutatók azt figyelték meg, hogy a csokoládé diéta lényegesen hatékonyabban lassította az LDL oxidációját, mint a kontroll diéta. Sőt, még az antioxidáns-, valamint a HDL koleszterin szint is nagymértékben emelkedett a csokoládé diétát követően.

Ugyanakkor nem árt szemfülesnek lennünk, ugyanis a legtöbb, kereskedelmi forgalomban kapható csokoládénak alacsony a polifenol tartalma. Viszont cukorból és telített zsírsavakból annál több van benne!

Leginkább akkor tudjuk kockázat nélkül kiélvezni a csokoládé jótékony hatásait, ha az étrendünkbe a cukrozatlan, sötét kakaóport iktatjuk be.

Fordította: Dudás Anita

Az Antalvali.com szakértői és a Bionom Termék Tanács által legjobbnak ítélt termékek:

Forrás: 
http://www.naturalnews.com/040887_cholesterol_chocolate_diabetes.html
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Hozzászólások

Csokoládé házilag

Most kaptam egy receptet, amihez kell 10 dkg finomítatlan cukor (nálam ez kókusz volt), 10 dkg vaj, 10 dkg kakaópor. Csináltam egy adagot és ízlett. Vajon hány százalékos csokinak felel meg, ha 20-22%-os kakaóporral csinálom és ha 10-12%-sal? Na tudja valaki a választ?

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
verebedit's picture

kakaótartalom

Szia!

Én úgy tudom, hogy a kakaóra írt százalék, a zsír tartalmára /kakaóvaj tartalmára / vonatkozik. Nyilván ha minél magasabb annál jobb. A csokoládéra írt százalék a kakaótartalomra vonatkozik.  Nyilván itt is a minél magasabb a jobb. Remélem tudtam segíteni.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
verebedit's picture

csoki recept

Kedves Masiniszta!

Örülnék, ha ezt a receptet beküldenéd a boszikonyhába is, Itt ugyanis elvész. Egy kérdésem van a recepttel kapcsolatban: Kakaó vaj nem kell bele?

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel