Cukor - kristálycukor, barnacukor, nádcukor, melasz, fruktóz, stevia, méz - melyiket válasszam?

Ha jobban megnézzük a mindennap vásárolt termékeinket, akkor észrevehetjük, hogy az első, második vagy a harmadik helyen a cukor szerepel és néha még követi a fruktóz is, plusz egyéb adalékanyagok… érzékszerveinket egyszerűen becsapják. 

„…Keleten úgy vélték, hogy minden testi és lelki nyavalya oka az, amit eszünk. Ahogy a keleti bölcsek fogalmazták: a test és a lélek nem független egymástól.” (William Dufty - Cukor Blues)

Rengeteg cukrot fogyasztunk, és az emberi test nem képes feldolgozni. Természetesen szervezetünk megpróbálja lebontani, feldolgozni, de ehhez értékes mikrotápanyagokat, és kalciumot von el a szervezetünktől. Mi  a megoldás? Milyen cukrot fogyaszthatunk? Milyen eljáráson esik át a cukorrépa és a cukornád?

Tartalom:

Cukrok pro és kontra

Kristálycukor, barna cukor, nádcukor, melasz. A kínálat óriási, és az egészségtudatos fogyasztó igyekszik jól választani. Feltéve, hogy a cukor esetében ilyesmi szóba jöhet egyáltalán. 

cukor_stevia.jpgFontos megérteni, hogy a csomagolt cukrok között legfeljebb rossz, vagy kevésbé rossz létezik. Az emberi szervezet egyáltalán nincs felkészülve olyan mennyiségű cukor feldolgozására, amit az átlagember ma elfogyaszt. A boltban kapható termékek a testből vonják ki a lebontáshoz szükséges B-vitamint és más mikrotápanyagokat, ezzel hiánybetegségeket idéznek elő. Erősen savasítják a szervezet kémhatását, így a csontokból kivont kalciummal és ásványi sókkal kénytelen kompenzálni a testünk. A bűnlajstromot még folytathatnánk tovább, de nézzük meg, miben különböznek egymástól a különböző termékek - és melyek azok, amik kevésbé károsak az egészségünkre.

 

A KARÁCSONYI BEJGLI

Egy rúd diós bejgliben körülbelül 10 dkg cukor található, ha a dió rostmentes szénhidráttartalmát is figyelembe vesszük. Ha viszont azt is hozzászámoljuk, hogy a finomliszt pillanatok alatt egyszerű cukorrá válik a szervezetben, nyugodtan megduplázhatjuk ezt a számot.

 

Hogyan készül?

A leggyakrabban használt fehér cukrot nálunk a cukorrépából nyerik ki, a világ cukortermelésének alapanyaga 70%-ban viszont a cukornád. A módszer mindkét esetben ugyanaz: a felszeletelt növényt áztatják, kipréselik, majd mésszel tisztítják - ilyenkor a szennyeződésekkel együtt minden szerves anyagot is kivonnak a cukros oldatból -, végül további tisztítási és finomítási eljárások során nyeri el sűrű szirup formáját. Ezt egy kis rásegítéssel kristályosítják, majd megszárítják, és így kapjuk a kristálycukrot, majd a porcukrot. 

Tényleg jobb a barna cukor?

Sajnos nem. Sokan úgy gondolják, hogy a melaszos vagy barna színű cukor tartalmaz bizonyos tápanyagokat, amiket a fehér cukor nem, vagy hogy ez valamilyen természetesebb formája a cukornak. A barna cukor gyártása csupán a legutolsó fázisban tér el a fehér cukorétól. A finomítás utáni utolsó sűrítések során visszamaradt oldat a melasz, aminek azért van valamennyi ásványi anyag tartalma - ezt keverik a finomított cukorhoz, és ez adja ragacsos állagát, jellegzetes ízét és sötétbarna színét. 

Manapság sokszor még melasz sem kell a sűrű barna cukorhoz: egyszerűen sziruppal, színezőanyaggal és aromával készítik el. Ennél nem járt jobban a pergő szemű barna cukor sem, hiszen csak a színezőanyagtól, a sziruptól és a szárítás mennyiségétől függ a kész barna cukor állaga és árnyalata. 

Nádcukor

Általában bioboltokban kapható valódi nádcukor, ami nem keverendő össze a nagykristályosra szárított, melaszos finomított cukrokkal. Úgy készül, hogy a megtisztított cukornádat kipréselik, és a kapott léből gőzzel készítenek granulátumot. Mivel nem finomítják, említésre méltó mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, valamint a cukornádból származó ásványi anyagokat.  

Fruktóz

Más néven gyümölcscukor. Bár szerkezetileg megegyezik a gyümölcsökben található cukorral, innen csak a nevét kapta, ugyanis kukoricából állítják elő. A kristályos fruktóz úgy húsz éve kedvelt élelmiszeripari alapanyag. Lassabban szívódik fel, mint a sima cukor, viszont jóval gyorsabban, mintha a gyümölcs egyéb alkotórészeivel (például a rostokkal) együtt fogyasztanánk. 

Fruktóz-szirup

Hívják kukoricaszirupnak, invertcukornak, és még nagyon sok néven találhatjuk meg az élelmiszerek címkéjén. Úgy készül, hogy a szacharózt lebontják glükózra és fruktózra, így a szirup édesebb lesz, mint a sima cukor, ráadásul folyékony állagú. Az élelmiszeripar különösen kedveli, ezt találhatjuk az üdítőitalokban, a kekszekben, a fagylaltban, de még a virsliben vagy a mirelit pizzatésztában - és sajnos a mézek egy részében is. Amikor azt halljuk, hogy ma az ember túl sok cukrot fogyaszt, az nem csak a kávéba kanalazott cukrot jelenti. A bevitel nagy része invertcukor formájában kerül a szervezetébe a készételek által.

Szőlőcukor

A nevével ellentétben ezt is kukoricából, vagy pedig burgonyából nyerik. Leginkább sportolóknak szokták ajánlani fogyasztását, mivel már a nyálban lebomlik, és gyorsan felpörgeti a szervezetet. Pont emiatt igen káros is, hiszen pillanatok alatt emeli meg a vércukorszintet, ami nagy teher az inzulinháztartás számára.

Méz

Technikailag ez is cukor, ám teljesen természetes. Bár édesebb a cukornál, lassabban szívódik fel, glikémiás indexe fajtától függően fele a cukorénak. A natúr méz rengeteg tápanyagot tartalmaz, enzimjei egyedülálló táplálékká teszik. Hő hatására viszont az enzimek - valamint a tápanyagok egy része - elbomlanak, így nyersen hasznos igazán. 

Datolyacukor

Szárított datolyából állítják elő, és nagyon jól édesíti az ételeket. Ugyanakkor nem oldódik fel úgy, mint a finomított cukor, hiszen nem finomított - így felhasználása korlátozott. Ahogy a méz, ez is édesebb, mint a cukor, lassabban szívódik fel, és tartalmaz hasznos tápanyagokat, ellenben meglehetősen drága. 

Agavé nektár

Az agavé növényből (ami többek között a tequila alapanyaga) nyerik. Préselés után hőkezelik, ezzel hidrolizálják a cukrot. Összetétele szerint nagyrészt fruktózból és kisebb részben glükózból áll. A vas-, kálium-, magnézium- és kalciumtartalmától függően világostól a sötétbarnáig terjed a színe fajtától függően, állaga valamivel hígabb, mint a méz. 42%-kal édesebb, mint a cukor, viszont a kalóiaértéke ugyanannyi, így az édesebb ízt kevesebb kalóriával is el lehet érni. Glikémiás indexe körülbelül a fele a cukorénak, tehát lassabban emeli meg a vércukorszintet. Ásványi anyag tartalmát kivéve a szervezetre gyakorolt hatása nem sokban különbözik a kukoricasziruptól.

Nyírfacukor

Más néven xilit vagy xylitol. Leggyakrabban kukoricarostból vagy nyírfakéregből állítják elő. Cukoralkoholnak minősül, így csak kis része szívódik fel, ezért nem terheli az inzulinháztartást. Glikémiás indexe minössze 7, szemben a kristálycukor 68-as GI-jével. A cukorhoz hasonlóan használható, könnyen oldódik, viszont mivel nem táplálja a gombákat, élesztős tészták elkészítéséhez nem alkalmas. Az egyetlen hátránya, hogy cukoralkohol lévén hasmenést okozhat, ha túl sokat használunk belőle.

Stevia, vagy sztívia

Bár egyáltalán nem cukor, mégis a legjobb természetes édesítőszer por, oldat formában. A stevia nevű növényből vonják ki, különböző vegyületei 12-szer, vagy akár 300-szor édesebbek, mint a cukor. A süteményben fizikailag ugyan nem fogja létrehozni azokat a változásokat, amiket a cukor, viszont nem csak ártalmatlan, hanem kifejezetten gyógynövénynek minősül. Az egyetlen hátránya jellegzetes íze, amit különböző gyártók különböző sikerrel tudtak kiküszöbölni a sztíviás édesítőszerek esetében. Szintén nem tartozik az olcsó termékek közé, viszont nagyon keveset kell használni belőle. Egyáltalán nem emeli meg a vércukorszintet, nincs kalóriatartalma, és számos kedvező hatása van a szervezetre. Érdemes egy kicsit kutatni, míg megtaláljuk a számunkra kellemes ízű sztíviát. (Hírszem: ..ha a Stevia-ról többet akarsz olvasni kattints ide.)

 

Cukorfogyasztás Magyarországon

A magyar ember átlagosan közel negyven kiló cukrot fogyaszt évente. Ez heti majdnem nyolcvan deka, ami az év végi ünnepekkor a duplájára, akár a háromszorosára is emelkedik. Ez a sok kicsi sokra megy elve alapján könnyedén összejön, elvégre az alkoholos italokban, a süteményekben és az üdítőitalokban rengeteg cukor található.

 

 

További oldalak:

Forrás: 
lifenetwork.hu
4.9
Értékelés: Nincs Átlag: 4.9 (10 votes)

Hozzászólások

60 napos léböjt, ekcéma

Sziasztok! Túl vagyok két méregtelenítő kúrán, most pedig egy 60 napos teljes léböjt 21. napjánál tartok. Jobban vagyok, mint valaha! :) A történetemet az hl.blog.hu/ -n olvashatjátok. Sokat emlegetlek titeket az oldalamon.

Az ekcémám még mindig megvan, viszont most szembesültem vele, hogy pl a kókuszvirágcukor sem ajánlott. Jelenleg - a teljes léböjt miatt - nem fogyasztok cukrot, sem más édesítőt, viszont mi az amit ajánlanátok? Szerencsére az a nagy édesség iránti vágyam nagymértékben csillapodott, de azért szeretném, ha lenne mihez nyúlni, ha egy kis édesre vágyom. Köszönöm!

(A linket - ha nem osztható meg - nyugodtan töröljétek.)

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Méregtelenítés mérték nélkül

Szia!

40 naposnál hosszabb léböjt kúrát senkinek sem javaslunk, 40 naposat is csak a nagyon-nagyon gyakorlott böjtölőknek és csak azoknak akik szakszerűen állítják össze a leveket, hogy ne lépjen fel hiánybetegség és hozzáértő szakember felügyelete mellett végzik a böjtöt. Mi az antalvali.com-on senkinek nem javasolunk 10-12 napnál hosszabb  böjtöt, ez az az intervallum, ami egy egészséges szervezet számára biztonságos otthon böjtöléshez. Nem tudom, hogy milyen méregtelenítő kúrákat végeztél, de tudnod kell, hogy egymás után 2 méregtlenítő kúra + ilyen hosszú léböjt kúra nagyon veszélyes, egyáltalán nem javaslom. Miért csinálod? Valami betegség van a háttérben?

Nem értem a cukorra vonatkozó kérdésedet sem, hiszen a méregtelenítés alatt semmilyen cukor fogyasztása nem javasolt. Az édesség utáni vágy túlzott Candida jelenlétre utalhat, amit őszintén szólva nem értek, hogy fordulhat elő 2 méregtelenítés után. Ilyenkor általában az édesebb gyümölcsök, vagy az édesebb zöldségek frissen préselt levét (alma, cékla, répa..stb) szoktam ajánlani. Az üzleti gyümölcslevek nem jók erre a célra sem.

Amit még megtehetsz: a gyógyteákat ízesítheted sztevianövénnyel, esetleg szirupot is készíthetsz sztéviából. A szirup receptet itt találod. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Méregtelenítés és az ekcéma együtt

Szia! Igazad van! Nem fejeztem ki magamat pontosan. Az itt ajánlott nagy méregtelenítő kúrát végeztem el tavaly tavasszal és ősszel beszedve minden földi jót, amit ott ajánlottatok - ősszel már nem esett jól, így eléggé felemásra sikeredett. A mostani 60 napos léböjt felénél tartok, amit elég jól átvezettem, megvolt az átmenet a "rendes evés" és a léböjt között. Az átmenetnek köszönhetően nem voltak a méregtelenítésnél jól ismert kellemetlen tünetek sem (fejfájás, fáradtság, szédülés, depresszió stb). Ebből semmi azaz semmi és azóta sem volt semmi bajom. Az átmenet 27 napig tartott. Eleinte csak a vacsorát váltottam le, majd a reggelit és napi 1x ettem valamilyen főzeléket, vagy krémlevest. Ezt követően simán ment a teljes léböjt. Azóta is tele vagyok energiával. 

A motivációt két dolog adta Joe Cross Kövér beteg és majdnem halott c. filmje, ill. egy komplett léböjtöt tartó csapat a FB-on.

Az ekcémám még megvan, köszöni szépen.

A cukorra vonatkozó kérdésem természetesen a léböjt utánra szólt. A leveket magam préselem egy elég jó présgéppel, igyekszem bio alapanyagokat választani.

Jelenleg - a teljes léböjt miatt - nem fogyasztok cukrot, sem más édesítőt, viszont mi az amit ajánlanátok - utána? Melyik az a cukor amit az ekcémám is bírhat esetleg? Szerencsére az a nagy édesség iránti vágyam nagymértékben csillapodott. Mondhatni megszűnt. Tehát Candidám biztos, hogy nincs.  De azért szeretném, ha lenne mihez nyúlni, ha egy kis édesre vágyom.

Sajnos a szteviának nem bírom a mellék ízét.

Köszönöm!

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Ekcéma és méregtelenítés

Szia!

Nekem az a véleményem, hogy egy átfogó méregtelenítő kúra egy évben igen hatásos és szerintem nincs szükség még egyre. Lehet, hogy ezt a Te szervezeted  is érezte tavaly, és ezért sem esett már jól őszel a méregtelenítés. A segítő fb csoportok valóban nagyon jók lehetnek, de a szakembereket nem pótolják. Ilyen hosszú böjtnél fontosnak tatom a rendszeres kontroll vizsgálatot, ellenőrzést.  Örülök annak, hogy jól érzed magad és energikus vagy. 

Az ekcémára visszatérve, nem írtál arról, hogy milyen tusfürdőt, mosó-, mosogató-, takarítószert használsz, de bízom benne, hogy ha már méregtelenítesz, ezekre is odafigyelsz. Fontos, hogy teljesen környezetbarát, károsanyagmentes legyen. A testi méregtelenítés mellett fontos a lelki méregtelenítés is, ezzel sajnos kevesebbet foglalkoznak, pedig kellene. Kérlek, olvasd el a Méregtelenítés meghatározó része, melyről kevés szó esik című írást. 

A cukorral kapcsolatban, ha már valóban nincs Candidád, a méz, Kókuszvirág cukor, Rapadura, és a szirupok nagyon jó választás lehet. Ha  van még gombád, akkor inkább a Csicsóka sűrítményt ajánlom. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

36. napon befejeztem a léböjtöt

Szia!

A testem jelezte, hogy ennyi elég volt a léböjtből, így a 36. napon befejeztem és elkezdtem gyümölcsökkel és magokkal a visszatérést, illetve folytatva az egészséges étrend kevésbé folyékony változatát. :) 60 napot szerettem volna, de nem élem meg kudarcnak. Életemben nem böjtöltem ilyen hosszan. A felvezető szakasszal együtt 63 napig tartott és ez idő alatt 9kg-ot fogytam is - bár tudom, hogy ez a léböjtnek nem célja, inkább "mellékhatása". :)

Így is büszke vagyok arra amit végigvittem. :)

A szappanomat és samponomat lecseréltem - egy barátnőm készíti és a bőröm nagyon szereti ezeket a szappanokat, hajmosókat. Sajnos a mosószert és öblítőt még nem sikerült. Tudom, hogy ez is kulcs fontosságú, de az én ekcémám nem kontakt ekcéma.  Persze ráerősíthet. Igyekszem lecserélni. A fehérneműim egy része bambuszból van, ezeket nagyon szeretem. Minden káros anyagot nem tudok sajnos kizárni, legalábbis még, mert kórházban dolgozom és a sok fertőtlenítő és gyógyszer, pláne a gumikesztyű elég sokat ér a bőrömhöz.

Köszönöm a tanácsaidat! Szép estét neked! :)

Értékelés: Nincs

További sok sikert!

Szia,

Örülök, hogy ilyen jól érzed magad:) További sok sikert kívánok Neked !

Értékelés: Nincs

Köszönöm! :) 

Köszönöm! :) 

Értékelés: Nincs

Nem jó ez a méregdrága csoki sem?

Sziasztok!

Sokáig a Ca....er méregdrága csokijait ettük, akkor most az sem jó?

Összetevők:

kakaóvaj, teljes tejpor, rostok (dextrin, inulin, oligofruktóz), kakaómassza, tejsavópor, édesítőszerek (eritrit, szteviol glikozidok), emulgeálószer (szójalecitin), természetes aromák.
A tejcsokoládéban a kakaó szárazanyag legalább 36 %, tej szárazanyag legalább 30 %

Ha jól sejtem ez a dextrin az elején a bibis ugye?

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Milyen a jó csokoládé?

Szia nyuszibeka!

Sokszor olvashatod itt az oldalon, hogy nem a márka számít, hanem az összetétel. Sok ocsmány dolgot el lehet adni sajnos egészen elképesztő árakon, nem ezen múlik a minőség!

Bemásolom neked a Rapunzel IGAZI fekete csokoládéjának az összetételét, így magad is láthatod az eléggé szembetűnő különbséget:

Összetétel: Kakaómassza, rapadura (finomítatlan, nyers nádcukor), kakaóvaj, kakaópor, bourbon vanília.

Valamennyi összetevő ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó.

Az általad kérdezett csokoládéban nem nagyon van olyan összetevő, amiért én kedvet kapnék a vásárlásra. 

Ezzel a jó kis recepttel kár magad is készíthetsz otthon igazi csokoládét!

Szép napot neked!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Jó? Nem jó?

Az a baj ezzel, hogy S. N. pl. a rapadurát sem tarja egészségesnek, mivel ELÉGGÉ megemeli a vércukorszintet...

Én azt értem hogy szerintetek természetes, de a GI-je akkor is magas.

Igazából akkor mit lehet fogyasztani? Stevia levelet? Esetleg az olyan stevia készítményt lehet, aminek az összetevője: 19 % steviol glikozid, 45 % desztillált víz, 36 % glycerin stabilizáló

 

Köszi!!!

Értékelés: Nincs

Stevia és más édesítők

Szia nyuszibéka,

A bionom követelményeknek megfelelő természetes cukrok, édesítőszerek,így a rapadura használatával nem egy az egyben kéne kiváltani az esetleg óriási mennyiségű kristálycukor/porcukor fogyasztást. Alkalmanként kevés mennyiségben fogyaszthatóak, de cukorbetegség, candida stb. esetében nem mindegyik.

A személyes véleményem az, hogy aki telerakja a termékeit mesterséges édesítőkkel, rengeteg felesleges adalékanyaggal, színezékekkel az az ember nekem nem teljesen hiteles abban, hogy mi az egészséges és mi nem... 

Egy termék glikémiás indexe önmagában semmit nem árul el arról, hogy egészséges-e.

Igazi stevia növényt  jázminpakóca néven kaphatsz te is kertészetben, nagyobb virágboltban. A szárított egész zöld levelét is megveheted bioboltokban. Porrá örölve is zöld színe van.

Milyen állaga, színe van az édesítőnek amiről kérdezel? A színtelen folyadék, fehér tabletta, fehér por steviol glikozid néven mesterséges édesítőt takar. Glycerin minősége is fontos lenne .

Cukor ABC sorozatot érdemes lenne elolvasnod.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Cukorka nem cukor hanem szénhidrát

Sziasztok!

Szeretnék pár dolgot tisztázni a témával kapcsolatban:

A cukrot a levegô szén-dioxidjából és vízbôl, a napfény energiájának segítségével állítják elő a növények.

Tehát minden növény kivétel nélkül, tartalmaz szénhidrátot. (cukrot)

Hol?
gyökér, szár, gyümölcs

Mi ez a cukor valójában?

Több fajta cukor létezik, a legegyszerűbb cukor a monoszacharid (mono jelentése egy) (szacharid jelentése édes)

Mono szacharid (egyszerű cukor): Több neve is van. Fruktóz(gyümölcs cukor) (glükóz;tudományos néven) (szőlőcukor; a szőlőből kristályosították ki előszőr innen a név) 1 glükóz molekulából áll.

Diszacharid:(di jelentése kettő) 2 glükőz molekula összekapcsolásával keletkezik. Pl tejcukor más néven laktóz. És a szacharóz más néven répacukor, köznyelvben ezt nevezzük cukornak.

Poliszacharid: (poli jelentése sok) egyszerű szénhidrátok (glükóz molekulák) összekapcsolásával jön létre. Itt akár több 100 glükóz molekuláról beszélünk, nagyon erős kötéssel. Ide tartoznak a keményítők és a növényi rostok is pl cellulóz(növények váz anyaga). És ide tartozik a glikogén is amit a máj raktároz.

Néhány szó a sejtekről, miért fontos ez nekünk?

Az emberi sejt 2 féle dolgot csinál.
Épít: Ez energia vesztéssel jár.
Lebont: Ez energia nyeréssel jár.

Ha a sejtek lebontják az egyszerű cukor (glükóz) molekulákat azzal energia szabadul fel, amit üzemanyag az izomsejteknek(összehúzódás,elernyedés ciklus), magyarul ettől tudjuk mozgatni izmainkat.

Ha építenek,(hogy újra lebonthassák) energia vesztéssel jár.
Azért teszik ezt a sejtek, hogy mindíg legyen készenlétben lebontható,elégethető cukor, Pl májban a glikogén.( összetett cukor)

Minden összetett cukor molekula lebontásával energia szabadul fel (ezt KJ-ban mérjük) addig, amíg végül egyszerű cukor nem keletkezik.
Az egszerű cukrot lebontva víz és szén dioxid keletkezik. (átalakul)


Miért irtam le mindezt a kedves olvasónak?

Azért, hogy rádöbbentsem, a cukor(szénhidrát) nem rossz! Sőt, sejtjeink esszenciális építőeleme.

Itt a fontos azt megérteni, hogy a gyakorlatilag mi cukor esszenciát kapunk. 10 kg répacukorból 1 kg kristályosított formájú cukrot kapunk (Ez az adat hozzávetőleges)

Magyarul a természetben nem tudnánk hozzájutni ennyi cukorhoz, egyszerűen azért, mert a gyomrunk fizikailag nem bírná a megterhelést. (Nem tudunk 10 kg répát megenni 1 étkezés alkalmával) Viszont az édes ipari termékek miadt ez lehetséges lévén cukor(kivonat) áll a rendelkezésükre/rendelkezésünkre.

Tehát teljesen lényegtelen, hogy ön éppen A répa,nád,nyírfa stb kivonatolt formáját fogyasztja, egyik se egésségesebb a másiknál. (Hiszen egy tömény kivonatot fogyaszt.)

Mint ahogy illóolajból is elég csak pár csepp egy egész lakás beillatosításához, mégis több 100 virágot kellett ehhez felhasználni.

Ez egy vázlatos lényegre koncentráló leírás, természetesen aki a biokémia,anatómia iránt érdeklődik egy sokkal mélyebbre ható struktúrával fog találkozni.

Értékelés: Nincs

Cukor ABC

Szia!

Köszönjük szépen, hogy megírtad véleményedet a cikkhez. Alatta olvashatod, hogy a cikket nem mi írtuk, vitaindítónak szántuk. 

A témával kapcsolatban figyelmedbe ajánlom a Cukor ABC 1-2-3 részét is

Értékelés: Nincs

Cukor érzékenység

Helló! 

Cukor érzékeny vagyok... azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek  a mézet fogyaszthatom időnként??? 

Üdv  

Gabó 

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Mit értesz az alatt, hogy cukorérzékeny vagy?

Fruktóz, szaharóz vagy laktóz intoleranciád van? Vagy inzulin rezisztenciád? Hogyan és ki állapította meg ezt az érzékenységet? Vagy csak a hagyományos izolált étkezési cukrot nem tolerálod? Mert elárulom, azétkezési fehércukrot senki nem toerálja! Csak kinél előbb, kinél később jelentkezik az intolerancia.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Bocsi....nem voltam pontos.

Bocsi....nem voltam pontos.  Nádcukor és répacukor érzékenységet mutattak ki voll-diagnosztikával.

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

A méz az más!

Mellesleg aki mért, tudnia kellett volna, hogy a méz nem cukor, de van benne cukor is, és be kellett volna mérnie, hogy arra hogyan reagálsz. Szerintem mézet módjával fogyaszthatsz, de nem úgy, hogy kiváltod vele, az eddigi cukorfogyasztásodat.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Ő a termesztés édesítőket ajánlotta

Ő a termesztés édesítőket ajánlotta. Külön nem tért ki a mézre. Nem nagy kanállal szeretném fogyasztani, csak ha esetleg egy-egy süti recept megkívánja. 

Köszönöm a válaszokat! 

Üdv 

Gabó 

Értékelés: Nincs

Cukor helyett mit tegyek a süteménybe?

Sziasztok!

Nem tudom, hogy jó helyre írom-e a kérdésemet, mert lehet, hogy inkább a boszikonyhában kellett volna feltennem, csak nem is tudom, hogy hova...

Szeretnék készíteni egy szülinapi tortát, ami állítólag nagyon-nagyon isteni, és legalább egyszer az életben ki kell próbálni. Összetevők szempontjából nagyjából egészséges a recept, amelyik mégsem az, azt helyettesíteni szeretném természetesen. Egyetlen bökkenő van csak. A cukrot én nagyon jól tudom helyettesíteni ízben, de itt az állaga nélkül egyszerűen ehetetlen lenne a végeredmény. Én azonban nem szeretnék sem kókuszvirágcukrot, sem rapadurát, sem mézet, sem bármi egyéb cukrot használni, mivel a testem nagyon rosszul visel bármilyen cukrot. Legfeljebb morzsányi mennyiséget engedek meg magamnak nagyon ritkán, de a tortába rengeteg kell, még ha 1/4 adagot is készítek.

A csicsóka sűrítmény picit nagyobb adagban már csúnyán meghajt engem, úgyhogy az is kilőve. A xilitolt sajnos nem nekem találták ki, mert abból csak egy mokkáskanálnyi mennyiség az, ami nem hajt meg. Az eritritollal kis mennyiségben (mondjuk naponta egy szelet süti vagy egy szelet lekváros kenyér) semmi bajom, de ekkora mennyiségben túladagolnám. Hasmenésem már egy ideje nincs tőle, de így is rengeteg vizet vesz fel, ha túl sokat eszem belőle, és utána meg egész nap szomjazom akkor is, ha vedelek mértéktelenül (vízre gondolok természetesen). Tudom, hogy a bélflórámmal van a probléma, hogy még mindig nem jött teljesen rendbe, de tudom, mit kell változtatnom, csak nem megy gyorsan. Ezért én már nagyon szoros barátságot kötöttem a steviaval, tudom, hogy mihez illik, mihez nem, és finom édességeket szoktam vele készíteni. Viszont mivel nagyságrendekkel kevesebb kell belőle, így nem tudom a cukor állagát helyettesíteni vele.

A probléma az, hogy töménytelen mennyiségű olaj kell bele (3 deci egy teljes adaghoz, de az rengetegnek tűnik, ha nincs mellette az a 350 gramm cukor, ami felszívja). Akinek van tapasztalata ebben, az megírhatná, hogy azon kívül, hogy csak 1/4 adagot készítek el, még mit csökkentsek vagy növeljek, hogy a cukor állagát helyettesíteni tudjam, és ne legyen ehetetlenül zsíros arányaiban se. Az eredeti recept egy könyvben van, de én gluténmentesen készíthetem csak el, az a változat itt ... található, s én azt helyettesítem tovább egészségesebb összetevőkre.

Amiért nagyon ragaszkodom ehhez a tortához, hogy több családtagom ajánlotta teljes szívvel, hogy mennyei, és én is nagyon szeretném egyszer megkóstolni, de ha egy mód van rá, akkor cukormentesen.

Az én ösztöneim azt sugják, hogy egyszerűen jóval kevesebb kókuszolajat tegyek bele, inkább apránként hozzáadva érzéssel, ahogy jónak látom. Viszont megkérdeztem a linkelt blog íróját, és azt mondta, hogy fogalma sincs, hogy mit tenne, mert szerinte az olaj és a cukor nem elhagyható ebben a receptben, de azt mondta, hogy ettől függetlenül próbálkozhatok, hátha mégis valami jó sül ki belőle, csak kicsi esélyt lát arra, hogy így is finom lesz. Ha a répa mennyiségét növelem, az jól hangzik, csak már egész más ízt kapnánk, és ugyanez igaz a lisztekre is szerintem. Úgyhogy ezért vacillálok ennyire. :D

Ha valakinek van tapasztalata abban, hogy a cukor állagának kiváltásakor mit érdemes tenni, annak előre is köszönöm a tanácsát! :) Ha másnak még nem volt ilyen gondja, mert megoldotta a fent említett egyéb édesítőkkel, akkor nem baj, ha nem tudtok válaszolni, pár nap múlva ígyis-úgyis elkészítem, csak akkor saját belátásom szerint. :D Viszont mindenképpen beszámolok az eredményről. :) Ha esetleg nem is kapok választ, mert mondjuk csak nekem vannak ilyen "problémáim", akkor is köszönöm a lehetőséget, hogy ismét fordulhatok hozzátok, nagyon segítőkész ez a közösség. <3

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Cukor, mint állagjavító?

Kedves Doci!

Megnéztem az általad írt oldalon a receptet. Nekem rendkívül zsírosnak tűnik, és rendkívül sok a cukor benne. Az a véleményem, hogy a sok olaj azért kell bele, mert más folyadék nem szerepel a receptben. Nincs benne sem tej, sem növényi tej, sem tisztított víz.

 Nem a cukor szívja fel az olajat, hanem a lisztek, így szerintem nem kell aggódnod a stevia miatt. Nyugodtan használhatod. Kísérletezz bátran, én is kíváncsi vagyok az eredményre.Bár nyilván kicsit másabb ízű lesz, mint az eredeti.

Egyébkpént megkérdezhetem, hogy miért nem eheted  a cukrot? Cukorbetegség, vagy intolerancia miatt?

A mi Boszorkánykonyhánkban is vannak cukormentes kipróbált receptek. Érdemes belekukkantani, itt találod

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Cukor állagának helyettesítése vagy recept módosítás

Szia Kedves Edit!

Nekem is rendkívül zsírosnak és cukrosnak tűnik, ezért akarom kihagyni a cukrot (illetve kevés steviat tenni bele helyette), és csökkenteni az olajat, mert habár nem csak a cukor szívja fel az olajat, de az is fog rajta valamennyit, hiszen 350 grammnyi mennyiség azért nem elhanyagolható.

Azért linkeltem be, mert gondoltam, ha más is láthatja az összetevőket, akkor tud tanácsot adni, hogy melyik összetevőből kellhet több azért, hogy ellensúlyozza a sok zsír hatását.  A dió elég olajos, bár nyilván nem csak abból áll, a répa vagy a liszt (esetleg még a datolya és a mazsi) mennyiségének növelése volt az ötletem, bár leginkább az, hogy egyszerűen csökkentsem a kókuszolaj mennyiségét. Azt hiszem, így fogok tenni, akkor nem ronthatom el az ízvilágát.  Gondoltam én is arra hogy vizet tegyek bele esetleg, de nem tudom, működne-e ebben a receptben, hiszen még nem ismerem ennek a tésztának a viselkedését, mivel még sosem készítettem el. Mindenesetre jó ötlet a növényi tej esetleg, hiszen útközben úgy is látni fogom, hogy mire lesz szükség, úgyhogy köszönöm! 

Mindenképp beszámolok majd róla, sőt a blog írójának is megígértem, hogy viszek kóstolót, mert nagyon kíváncsivá tettem, úgyhogy majd arról is beszámolok, hogy szerinte mennyire különbözik az eredetitől.

Ismerem, kedvelem és használom is a boszikonyha egyes recepteit! 

A cukor szinte minden porcikámnak rosszul esik, nagyon megérzem.  Sorolhatnám, de nem hiszem, hogy lenne idő végigolvasni.  Úgyhogy megtiltottam magamnak,  de nem bántam meg.  Legfeljebb kóstoló szintjén eszek néha cukorfélét a gyümölcsökön kívül, vagy ha nem tudom, hogy egy sós ételben van némi cukor, és csak utólag árulják el, amikor nem otthon eszem. Sokan mondták, hogy nem kell ilyen szigorúnak lennem magamhoz, de elképesztően cukorfüggő voltam (és valamennyire még bennem van néha a kísértés, de már alig), s ez az egyetlen megoldás ilyen esetben. Az alkohol függőknek sem szabad egy kortyot sem inniuk, nehogy visszaszokjanak, ehhez képest én néha eszem/iszom egy kis kóstolót cukrosból, szóval még mindig nem jól csinálom,  de nem adom fel, mert a néhai kihágásaim csak megerősítenek a döntésemben.   

Értékelés: Nincs

Fruktóz

Szervusztok! 

Az orvosom 3 féle diétát írt fel, fokozatosan, egyiket a másik után. A hatását kell néznem. Most a fruktóz mentes diétát kezdeném. Kérdésem az, hogy az almában is van fruktóz? Én naponta több almát eszem meg. Akkor most hogyan csináljam ezt a diétát? 

Zsuzsa

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Fruktózmentes diéta

Szia Zsuzsa! 

Az almában is van fruktóz, minden gyümölcsben van! Az orvos nem adott pontos útmutatást, felsorolva, mi az, amit ehetsz, mi az, amit nem? Mit értett fruktózmentes diéta alatt? 

Szerintem kérj tőle pontosabb útmutatót. 

Értékelés: Nincs

Fruktóz mentes diéta

Kedves Melinda!

Nem mondott több információt az orvosom, akkor erre jobban rákérdezek. Köszönöm a választ. Zsuzsa

Értékelés: Nincs

Inzulinrezisztencia

Sziasztok,

Szeretnék  egy kis segítséget kérni. Még nem próbáltam a Zyflamendet, mert eddig enm ismertem. Most kipróbálnám, a téli torokgyulladáson kívül a IR-re is. ez ugye a cukorbetegség megelőző állapota, és amerikai kutatók kimutatták, hogy ez is gyulladással járó folymat.
Amit erre adnak gyógyszert vagy bármit, azt folymatosan kell szedni.

A Zyflamendet ebben az esetben,  meddig lehet alkalmazni folyamatosan? ( és enyhe hypertoniám is van, amire vérnyomáscsökkentőt szedek.)

Köszönettel:

Trixi

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Inzulin rezisztencia okai, és kezelése, valamint magas vérnyomás

Szia Trixi!

Átmozgattam a hozzászólásodat, a webáruház felületén nem válaszolhatunk egyészségügyi gondokra vonatkozó kérdésekre.

Niki komplett válaszát az inzulinrezisztenciácal kapcsolatban (okok, természetes kezelés, diéta) itt olvashatod: Inzulinrezisztencia - vértezzük fel magunkat gyógynövényekkel!

Szív- és érrendszert támogató, vérnyomást optimizáló készítményeket pedig ITT találsz.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

1 eves kisgyereknek edesito?

Sziasztok!

A segitsegeteket szeretnem kerni: kisfiam most lesz egy eves es en eddig erythrit-et hasznaltam edesitesre. Ugy tudtam ez a legjobb. Most egy orvos azt mondta, hogy a xilit es az erythrit mesterseges, ne adjam gyereknek es en se egyem, a legjobb a barna nadcukor.Szerintetek?

Kulfoldon elek jelenleg es nem tudok toletek rendelni, a kokuszviragcukorrol pedig itt hallottam eletemben eloszor (es utoljara is). Sehol nem kapni a kornyeken, vagy kozel s tavol. :(

Most akkor en tulajdonkeppen artottam a gyerekeimnek (3 es 1 evesek) a xilittel es erythrittel? :(

Koszonom a segitseget! Eszta

Értékelés: Nincs

Kisgyereknek édesítő

Kedves Eszta !

Kisgyereknek ha édesítőt szeretnél adni, akkor Steviat használj.

Nem lenne gond a cukoralkoholokkal (xylit, eritrit), csak az előállítási technológiával van gond, így nem lett egészségbarát. 

Értékelés: Nincs

Kisgyereknek edesito

Koszonom szepen a valaszt, kedves Zsigipapa!

A Steviaval kapcsolatban is zavarban vagyok, mert hol ezt irjak,hol azt. A bolti Stevia allitolag nem is annyira jo, fogalmam nincs honnan allapithatnam meg, hogy az most ott a polcon TENYLEG olyan egeszseges-e. Itt csak porallagu van, allitolag az sem jo 1 eves gyereknek.:(

Értékelés: Nincs

Stevia azaz jázminpakóca

Szia Eszta!

Steviát jázminpakóca néven vehetsz kertészetben, esetleg virágüzletben. A levelét felhasználhatod édesítésre. De sima szárított levelet is kapni lehet több helyen (egészben vannak a szárított levelek egy zacskóba csomagolva). A boltokban kapható fehér porok, tabletták, folyékony levek, mind kivonatok, nem természetesek. Ha biztosra szeretnél menni akkor itt van stevia tea édesítésre.

Készülőben van egy blog ami a cukorhelyettesítőkről fog szólni.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Betty's picture

Milyen édesítőket érdemes adni a gyerekeknek?

Kedves Eszta!

Őszinte leszek! Én egyiket sem (xilit, eritrit) adnám a gyerekemnek. Ha gyerekről (felnőttről is) van szó, én csakis a természetes édesítőket részesíteném előnyben, persze mértékkel!

Milyen természetes édesítőszereket lehet használni a sütik, és egyéb nyalánkságok készítéséhez?

A Boszikonyhában számtalan édesség receptet találsz.

Egyébként külföldre is tudunk szállítani, a részleteket lásd itt.

Egyébként hamarosan készül egy blog is ezzel a témával a kapcsolatban.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Én épp most vettem

Sziasztok!

Épp most vettem egy kis csomag xilitet, miután itt utánaolvastam, hogy nem is annyira jó. Most kicsit bajban vagyok, mert inzulinrezisztenciám van, és nem tudom, mit használjak édesítésre. Eddig mézet használtam (persze mértékkel, kb. heti max. 4-5 teáskanálnyit), és úgy tapasztaltam, hogy nekem ez még belefér. Ti mit gondoltok? PCOS/inzulinrezisztencia esetén mi a legjobb édesítőszer?

Értékelés: Nincs
kedina's picture

IR

Én érzem, hogy nekem pl a kókuszvirágcukor belefér. De most egyenlőre, pár hónapra nyírfacukrot használok, aztán visszatérek a kókuszcukorra. Viszont, ami nagyon jó hatással volt az értékeimre az Aloha Ganodermája!! Már a másodig dobozt pusztítom!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Inzulin rezisztencia

Köszönöm a tapasztalatmegosztást! Hogy érted, hogy neked belefér?
Nekem sajnos (vagy hála Istennek?) pattanások formájában jelenik meg szinte azonnal, ha valami túl magas cukortartalmú, így elég biztosan tudom, hogy mi a tettes..
Mi ez a ganoderma? Már régóta tervezek valami inzulinérzékenységet javító "kiegészítő" beszerzését. Ebben esetleg tudsz segíteni? Sok mindennel próbálkozom egyébként (edzés, futás, almaecet, fahéj, utifűmaghéj, és sokáig folytathatnám..).

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
kedina's picture

Inzulin

No, Niki, köszi! Nagyon jó kis összeszedett válasz! :)

Ann316

Hát, hol is kezdjem! :D Volt egy 120perces 68-as inzulinom, amiből 27 lett 3 hónap alatt. Kevesebb,mint a felére levittem gyógynövényekkel, gombával:

Mit szedek? Könnyebb megkérdezni mit nem...

A GanoUltra a "bestof"!!! Egyértelműen jobban lettem és a tipikus gyulladt göbök eltűntek az arcomról.

Ezenkívül most Supra Balancot iszok, ha elfogy Emóció.

D-vitamin, ami nagyon fontos. És szedek csicsókát is, hol egyiket, hol másikat.(Én most a Natur elixirt szedem, de a PreBion csicsókái is isteniek)

Gyógynövénycseppekből a diabetesz tinktúrát szedtem, most szünetet tartok. De most diabetesz teát iszok helyette..

Kéne a halolaj, de besokaltam belóle, azóta nem tudok ránézni sem. Most kéne valami kapszulás abból is.

Az én nagy hiányosságom a mozgás...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)
Varga Nikoletta's picture

Inzulinrezisztencia - vértezzük fel magunkat gyógynövényekkel!

Kedves Ann316!

Kedina a GanoUltrára gondolt, ITT megtalálod!

Az inzulinrezisztenciának nevezett tünetegyüttes, sokak szerint a cukorbetegség előszobája. Az esetek nagy többségében az érintett szinte semmit nem vesz észre belőle, ill. a tüneteket könnyen össze lehet keverni mással. Ha hosszú ideig nem foglalkozunk vele, akkor a hasnyálmirigy előbb-utóbb kifárad, és nem termel elegendő inzulint. Ha itt zavar támad, akkor az egész szervezet hormonegyensúlya megborul, ilyenkor jön létre az esetek többségében a PCOS, a fokozott szőrnövekedés, menstruációs zavarok, bőrprobléma, elhízás, akár meddőség is. De a lista nem teljes, hiszen az IR hatással van a koleszterinszintünkre, a szívünk egészségére, a teljesítőképességünkre, még a hangulatunkra is rányomja bélyegét, megjelenhet depresszió, állandó éhségérzet, de magas vérnyomás, puffadás, egyéb emésztési zavarok okozója is lehet.

Ha eddig még nem próbáltad, akkor a legelső lépés ez esetben is az életmódváltás! (Ha ez nem újdonság számodra, talán hasznos lesz másnak, ezért leírom) Fontos a kiegyensúlyozott alacsony szénhidráttartalmú táplálékok fogyasztása. Majd utána azonnal következhet egy alapos méregtelenítés. Hogy miért is, arról Vali ITT írt.

Az alábbi étrendi ajánlás nem annyira a komoly megvonásokról, mint inkább egy rendszerről és minőségi váltásról szól, mely hosszú távon hozza meg a kívánt eredményt.
Érdemes az egy napra javasolt szénhidrát mennyiséget napi 5-6 alkalomra elosztani, időpontjai naponta lehetőleg azonos időben legyenek. A szervezet inzulinérzékenysége napszakos ingadozást is mutat, ezért az elosztás az alábbiak szerint a legideálisabb: reggel 15-20%, ebéd 30-35%,  uzsonna 10-15%, vacsora 20-25, utóvacsora 5%.

Ajánlott szénhidrátforrások:
- teljes őrlésű gabonák és az azokból készült lisztek, tészták és kenyerek, müzlik, korpák
- útifűmaghéj
- zöldségek, hüvelyesek
- olajos magvak
- gyümölcsök nagy része
- natúr (lehetőleg megbízható helyről származó) joghurt, kefír. Ez utóbbi kettő kis mennyiségben javasolt.

Nem ajánlott szénhidrátforrások:
- cukor, méz, növényi szirupok és a belőlük készült ételek, italok
- finomított lisztből készült ételek, tészták, pékáruk, darák, puffasztott termékek
- kukoricás- és burgonyás kenyér
- burgonya
- aszalt gyümölcsök
- banán, szőlő, görögdinnye, gyümölcslevek
- alkoholos italok

A húsok , a halak, a tojás és az olajok nem tartalmaznak szénhidrátot, de a sajtok, a túró és a természetes édesítőszerek szénhidráttartalma is elenyésző, módjával fogyaszthatóak.
Minden étkezés tartalmazzon zöldséget vagy gyümölcsöt is, és mellőzzük a félkész és késztermékek fogyasztását.


Élelmiszerek Glikémiás indexe, hogy mégis legyen egy kis támpont:
15 alatt:
avokádó, ánizs, brokkoli, cukkini, dió, fekete ribizli, fenyőmag, fokhagyma, gomba, gyömbér, káposzta, karfiol, kelbimbó, kesudió, mandula, mogyoró, olívabogyó, padlizsán, paprika, paradicsom, pisztácia, póréhagyma, retek, saláta, sárgabarack, savanyú káposzta, sóska, spárga, spenót, karob, uborka, vöröshagyma, sztívia, nyírfacukor

16-30
articsóka, citrom, fruktóz, kakaópor, étcsoki (min.70-85%-os), áfonya, cseresznye, egres, földieper, málna, mandulakrém, ribizli, sárgaborsó, szeder, tökmag, agavészirup, barna lencse, csicseriborsó, grépfrút, körte, mandarin, mandulatej, paszternák, sárgarépa (nyers),  kefír, zöldbab, zabtej

31-50
alma, birsalma, csicseriborsóliszt, füge, gránátalma, joghurt, napraforgómag, narancs, nektarin, őszibarack, paradicsomital, quinoa, szárított alma, szárított paradicsom, szárított sárgabarack, szezámmag, szilva, vadrizs, zeller, aszalt szilva, szárazbab, hajdina, kókusztej, szárított füge, zabpehely, zöldborsó, ananász, kókusz, barna rizs, basmati rizs, csicsóka, édesburgonya, kivi, makaróni durum tésztából, mangó, teljes őrlésű vagy korpás kenyér

51-70
ketchup, mustár, naspolya, spagetti, méz, árpagyöngy, banán (érett), búzadara, gesztenye, majonéz, cékla (főtt), gesztenyeliszt, héjában főtt és sült burgonya, juharszirup, kuszkusz, mazsola, sárgadinnye, croissant, köles, cirok, kukoricaliszt, puffasztott amaránt, szárított datolya, kukorica

71-90
görögdinnye, tök, burgonyapüré, paszternák (főtt), pattogatott kukorica, puffasztott rizs, rizstej, sárgarépa (főtt), zeller (főtt), fehér és félbarna kenyér, zsemle, kifli, kétszersült, sós sütemények,kekszek, édes müzli, pudingpor, tejberizs, fehér liszt, főtt tésztafélék

91-100
burgonyakeményítő, rizsliszt, sült burgonya, szőlőcukor, cukorszirup, gabonapehely, kukoricapehely, rizspehely, cukros üdítők

Nagyon fontos az omega zsírsavak bevitele, rendszeres bevitele fokozza a sejtek inzulinérzékenységét, és támogatja a fogyás ütemét.
A D-vitamin képes pozitívan befolyásolni az inzulinháztartást és a zsírsejtek alakulását. A Q10 szedése is javasolt.
Ásványi anyagok közül a króm, a cink, a mangán és a vanádium-szulfát, amelyek fokozzák az inzulinérzékenységet, persze kizárólag természetes formában ajánlom a bevitelt, de szerény véleményem szerint jobban jársz, ha a Múmió golyócskákat (hamarosan elérhető lesz a bionomban az eredeti mongol változat!) vagy a Huminiqumot választod.
Gyógynövények közül a görögszénamag is sokat segíthet, vagy a fahéj, a ginzeng, a gymnostemma... Az Active GTC egy csoda az ilyen állapotokra is, mint a Tiéd, elég csak rápillantani az összetevőire :)

Jó szolgálatot tehet még a fent már említett GanoUltra, vagy a Cordyceps kapszula, ill. hamarosan bekerül áruházunk kínálatába egy új, Gymnema-t is tartalmazó új termék. A keleti gyógyászatban előszeretettel használják, és magyar neve annyit tesz, hogy "cukor romboló" - beszédes elnevezés :)...

Ha nem is kezdesz neki a nagyméregtelenítésnek, mindenképpen támogasd meg májadat egy kis gojilével, sokat teszel magadért!

Kicsit méltatlanul hagyva a lista végére, de a csicsóka is legyen életed része.

Te is tudod, tapasztalod, hogy a mozgás milyen fontos, heti 1-2 alkalommal építsd be az Aviva tornát is!

Remélem, némi segítséget ad a fenti kis szösszenet. Ha bármi kérdés felmerül Benned, tedd fel bátran :)

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)
Juzus's picture

IR esetén mit? Főleg, ha még PCOS is van

Szerintem a legjobb édesítőszer a szeretet. 

Ami fontos ilyenkor, az életmód reformálása - gondolom, hogy ez már elindult és jó hatással is van Rád.

A másik a mozgás, a torna. Ami Neked megfelelő lenne és segítene a női bajodon is az az Aviva torna. Érdemes lenne megtanulnod. A D-vitamint sem szabad elfelejteni, ami a hormonokra is hat, a torna mellett.

Amit én javasolhatok az a datolyaszirup (magad is elkészítheted), stevia természetes formájukban, csicsóka. Nem emeli meg a vércukorszintet, hanem egyenletesen emelkedik és csökken, nem pedig hirtelen.

Bettynek itt olvashatod el a hozzászólását, melyet az IR-eseknek írt és ad tippet is, hogy mit választhatnak. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

nádcukor

Érdeklődnék, hogy amit vettem nádcukrot megfelelő-e? Sajnos már teljesen össze vagyok zavarodva, mert minden oldal mást ír, szeretnék egészségesen élni, de eddig, amit vettem kiderült, hogy nem jó és már annyi mindent kipróbáltam, amiről kiderült, hogy mégsem jó, hanem épp ellenkezőleg, mérgező. Szeretnék képet küldeni és segítséget kérni, hogy ez a fajta nádcukor jó-e. Külföldön élek, így csak azokat ismerem, amik itt vannak, de remélem valaki tud nekem segíteni.Csináltam képet ennek az állagáról egy fehér cukor mellett de sajna nem engedi ide feltölteni.

Értékelés: Nincs
Juzus's picture

Nádcukor vagy sem?

A képen látható egy nádcukor tartalmú csomagolás.

Sajna nem látok bele a csomagolásba, van egy fajta sejtésem, hogy mi lehet benne. Sok jóra nem biztatlak, de a bizonyosat csak akkor tudnám megírni Neked, ha leírod a tapasztalataidat: színe, állaga, hogy néz ki, mit érzel, ha az újjbegyeiddel összemorzsolod, stb.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Nádcukor vs Fehércukor

Az állaga teljesen más, nagyon finom szemű, nem pedig kristályos, mint a fehér cukor, enyhén ragacsos. Remélem tudtam segíteni.

Üdv. Reni

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Juzus's picture

Nádcukornak nádcukor

de hogy teljes értékű nádcukorról van-e szó, sajnos ezt így nem tudom Neked megmondani. 

Nekem túlságosan világos a teljes értékű nádcukorhoz képest a kép alapján, bár ez még nem jelent semmit.

A leírásából esetleg lehet-e valamit olvasni róla?

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
bayerlekinga's picture

Juharszirup?

Vele kapcsolatosan mi a véleményetek? Nem mintha fogyasztanám, még nem is kóstoltam, de elvileg az is természetes vagy nem? Nekem a kókuszvirág cukor most nagyon bejött!!!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Juzus's picture

Juharszirup?!

Kedves Kinga!

Már mielőtt feltetted a kérdést válaszoltak is rá, ha egy picit lejjebb tekersz. 

Itt megtalálod a választ is. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Datolya cukor

Sziasztok mi a véleményetek a datolya cukorrol? Koszonom a választ

Értékelés: Nincs
epermami's picture

A fenti cikkben

megtalálod a választ Kinga! Mi ezeket a bionom édesítőszereket használjuk, és ajánjuk.

Értékelés: Nincs

stívia babáknak?

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy stíviával milyen idős kortól lehet ízesíteni babáknak, a kicsi már egy éves eddig kókuszvirág cukorral édesítettünk.

A választ előre is köszönöm!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Stevia babáknak?

Szia Valcsi! 

Miért szeretnél steviára váltani? Én a helyedben maradnék a kókuszvirág cukornál. Egyébként lehet neki steviát adni, de csak a növényből készített főzetet, a tablettát vagy a stevia port ne használjátok, azok mesterségesek. 

Értékelés: Nincs

mértéktelen cukor fogyasztás

Az mindenesetre igaz, hogy a mértéktelen cukor fogyasztás nem egészséges.
Van egy jó cikkem, ami segít kiigazodni, hogy mivel érdemes helyettesíteni.

http://

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Újra cukor, és cukor blues...

Bizony ezzel mi is egyetértünk, hogy a mértéktelen cukorfogyasztás egyáltalán nem tesz jót szervezetünknek! Fontos tehát a mértékletesség, emellett viszont az sem mindegy, hogy finomított, vagy természetes cukrokat/édesítőszereket fogyasztunk.

Ne haragudj, de ki kellett cenzúráznom a cikket, hisz bizonyos részeivel mi nem értünk egyet, és még véletlenül sem szeretném, ha az olvasók azt hinnék, hogy szintetikus édesítőszerek, finomított cukrok fogyasztására buzdítjuk őket, hiszen ezek már kis mennyiségben is megzavarják a szervezet egyensúlyát... Meg amúgy is, minek nekünk finomított cukor, amikor annyiféle természetes formában elérhető édesítő áll rendelkezésünkre?

A Cukor Blues-t olvastad már?

Fő az egyszerűség, a változatosság, és amint te is említetted, a mértékletesség!

Értékelés: Nincs

cukor

"Rengeteg cukrot fogyasztunk, és az emberi test nem képes feldolgozni. Természetesen szervezetünk megpróbálja lebontani, feldolgozni, de ehhez értékes mikrotápanyagokat, és kalciumot von el a szervezetünktől." Ez, honnan jött?   Igazolhatók ezek az állítások?

Értékelés: Nincs

cukor káros hatásai

Kedves Jákob! Ebben a cikkben is számos "mellékhatás"-ra derül fény, ami a túlzott cukorfogyasztással kapcsolatos.

A fenti hírszemben található állítás esetleges hamis voltát milyen tanulmány támasztja alá? Érdekelne a véleményed a túlzott cukorfogyasztás hatásairól! Te hogyan vélekedsz erről?

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (3 votes)

Vélemény a cikkről

Kedves tünde!

Tetszett a cikk összehasonlító mivolta, ezért megosztottam ismerőseimmel is.

Egy orvostanhallgató ismerőstől jött a következő reakció: "Melyiket válasszam? Mondjuk első körben az utánajárást (biokémia, élettan), ha ilyen cikket írok... (Nem neked szól Jákob, de a 3. bekezdésnél majdnem kiestem a székből.)"

Ezután figyelmesebben is átolvastam, az említett bekezdést, és valóban laikus számára is volt pár "új " infó benne, például, hogy nem képes feldolgozni a szervezet a sok cukrot (elgondolkoztam, vajon akkor mitől az elhízási probléma, amit okoz) illetve, hogy kálciumot von (na) ki a szervezetből.

Szóval nekem ezek új dolgok, szakavatottabbnak hajmeresztő!

De mivel én sem, és az ismerősöm sem dietetikus, vagy biokémikus, így teljes rálátásunk nincs a dologra, én személy szerint, (és sokan mások is) csak abból építkezhetünk, amit hasonló oldalakon megosztanak velünk, és ez lehet tudományos is, de félrevezető is!

Ezért igyekeztem feltárni a tudományos hátterét, az említett hatásoknak.

Ha ez nem sikerülne, azt komolyan sajnálnám, mert így az egész cikk hitelét vesztheti! :-(

A belinkelt cikkben pontosabban (másképp) fogalmaznak, azonos problémákról, illetve ott legalább nevek meg vannak említve (bár ez édes kevés a hitelességet illetően, hisz nem egy esetben kiderült már, az illető nem is létezik, vagy mint majd egy link-ből kiderül, simán lehet áltudományos szerző, vagy akár sarlatán!) illetve szó van a cukor savasító mivoltáról!

Ez a link, " http://" ahol a savas szervezetről, és annak lúgosításáról esik szó, nagyszerűen rávilágít a problémára, amire felhívták a figyelmem ezzel a cukrokról szóló cikkel kapcsolatban.

Hozzászólásom, nem romboló szándékkal íródott, csak figyelemfelhívásként szántam, a hasonló cikkekkel kapcsolatban, mert rengeteg hasonló van táplálkozás tudomány témában, és sajnos ilyen cikkekkel bármit be lehet bizonyítani, ha eleget keres az ember, de annak az ellenkezőjét is (például a zsírok vélt, vagy valós élettani hatási is igencsak megosszák a táplálkozás szakértőket, de ha jobban beleássuk magunkat a témába, kiderül, még a komoly tudomány is sötétben tapogatózik, nem tud irányt mutatni)!

Ezért lenne fontos szerintem a pontos, és hiteles tájékoztatás (a cikkekben szakirányú kutatási anyagok felhasználása, illetve azokra való hivatkozás, ahol az olvasó szakmailag is tájékozódhat).

Köszönöm türelmed és megértésedet!

Üdv: Jákob

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Henn Mónika's picture

Cukor és egyéb finomított élelmiszerek

Kedves Jákob!

Nagy újdonságot gondolom nem árulok el azzal, hogy mi semmilyen finomított élelmiszer fogyasztását nem helyeseljük, főleg nem a kristálycukorét .

Lehetne most ezt boncolgatni nagyon hosszan, hogy miért is káros a kristálycukor, illetve milyen hatással vannak szervezetünkre a finomított élelmiszerek (rengeteget írtunk már erről is, használd kérlek a keresőt). Én nem bonyolódnék most ebbe bele, de minek is, hiszen ott vannak nekünk a természetes édesítőszerek, mint  méz, a stevia, a finomítatlan, nyers cukor, aszalványok, amikkel (mértékkel fogyasztva) biztosan nem nyúlunk mellé, és még élvezeti értékük is sokkal jelentősebb!

Ha választani lehet egy természet alkotta, és egy emberi tevékenység által finomított/megdolgozott termék között, nálam nem kétséges, hogy melyiket választom .

Ha mélyebben érdekel a cukor téma, ajánlom neked elolvasásra a "Cukor Blues"-t. Ugyan nem a cukorról szól, de nagyon jelentős táplálkozás-kutatási eredményeket bemutató írás a Kína tanulmány is.

Jó olvasgatást kívánok!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

feldolgozatlan élelmiszerek fogyasztásának fontossága

Kedves Henn Mónika!

Magam is az egészséges táplálkozás, életmód híve vagyok.

Véleményünk egyezik a feldolgozatlan élelmiszerek fogyasztásának fontosságában! Nem véletlenül keveredtem erre az oldalra! ;-) Csak a cikk felületességére kívántam felhívni a figyelmet. Mint, hogy a cukor kivonja a kalciumot a szervezetből.

Ez így közvetlen nyilvánvalóan nem igaz, mint a többi ajánlott cikkből kiderül (ahol már másként fogalmaznak) a cukor vélt savasító hatásának következménye, a kalciumvesztés.

A link, amit nem sikerült megosztanom, ha jól látom, rámutat, hogy az emberi test, a vér, nem képes elsavasodni, annak PH-értéke közel állandó.

A vizelet az, ami a helytelen  táplálkozás során (túlzott fehérje bevitel) savasabbá válhat, így köszvényt okozhat.

De mint írtam, Én sem vagyok tudós, amit most leírtam is a netről összekukázott ismeretanyag.

Attól függetlenül, hogy a savasodás tényét vannak, akik elvetik, hajlok rá, hogy sok savanyított és friss zöldség fogyasztással, igyekezzek a plusz fehérjebevitelt (amit a sport tevékenység megkíván) kompenzálni.

Zsírokból is igyekszem inkább növényi eredetűt fogyasztani, annak ellenére, hogy  egyre inkább az látszik bebizonyosodni, hogy majd, hogy nem mindegy állatit, vagy növényit fogyasztunk, a lényeg itt is a mértéken van!

Ami pedig a cukrokat illeti, nyilván a természetes eredetűt favorizálom magam is, és mint máshol is, itt is a mértéken a hangsúly, de ha az ember mégiscsak "bűnözne" egy tepsi sütivel, akkor jó tudni, mi az a cukorfajta, amit lelkiismeret furdalás nélkül használhat az ember a süteményben, például, ahol a méz, nem feltétlen működik.

Tehát féleértettél, ha úgy véled fehér cukor párti vagyok (nem véletlenül keresgélek itt is alternatívák után) csak a cikk hanyagsága zavart (illetve még csak nem is engem, Én átsiklottam felette első olvasatra).

A steviat kipróbálom majd, bár ki tudja, az mit okoz a szervezetben, arról is van olyan vélemény, miszerint az édes érzet után a szervezet felkészül a szénhidrát energia tartalmának fogadására, és az "átverést" nem jól tolerálja.

Úgy vélem, az alternatívák terjesztése, megismertetése másokkal jó dolog, ha csak ebből áll a cikk, de tudományos folyamatok beleszövése, megfelelő ismeretek nélkül, fölösleges, túlzás, és helyenként káros is lehet.

Üdv: Jákob

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Nincs félreértés cukor ügyben:)

Nem értettelek én félre, ne aggódj!

Az említett cikket (lásd forrásmegjelölés a végén) nem mi  írtuk, ez mint hírszem, mint vitaindító került fel az oldalra valamikor nagyon régen. Mivel én sem vagyok tudós, nem láttam értelmét "vitába" bonyolódni a részletekről, már csak azért sem, mert éreztem, hogy a lényeget tekintve egy oldalon állunk. Inkább annyit írtam csak le, hogy számomra mi a fontos szempont a táplálkozásban (minél feldolgozatlanabb, természetes alapanyagok) - és nagyon örülök, hogy hasonló elveket követsz te is.

Igen, hát a netes források sokat és sokfélét állítanak, no meg minedezek ellenkezőjét is ... Ezért ajánlottam neked inkább a fenti könyveket is.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

 :)

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
orsolyi's picture

Eritritol - stevia mi a véleményetek?

Sziasztok! Az alábbi termékről mi a véleményetek? Használom egy ideje, egész működőképesnek tűnik, sütéshez mézzel együtt használom, mert simán önmagában nem jön fel tőle a sütemény. (Tudnátok még ajánlani valamit amivel kombinálható?) Árban tűrhető, de szeretnék biztosra menni az ártalmatlanságát tekintve. Köszönettel: Orsoly :)

"A Ds "Negyedannyi-Ugyanannyi" Cukorhelyettesítő eritritol alapú (természetes úton kialakuló cukoralkohol) édesítőszer, mely a kristálycukorhoz hasonló célokra és módon használható fel. 1 teáskanál termék édesítőereje 4 teáskanál kristálycukornak felel meg, azaz a répacukorhoz képest negyedakkora mennyiséggel ugyanolyan édesítőhatás érhető el, miközben kalóriaterhelést gyakorlatilag nem okoz a szervezetnek, glikémiás indexe 0 (GI=0). A termék sütésálló.

Összetevők: eritritol, sztívia.

Tápérték 100 g termékben:
Energia: 0 Kcal / 0 KJ
Fehérje: 0 g
Szénhidrát: 99,4 g, ebből nem felszívódó: 99,4 g
Zsír: 0 g
Összesített felszívódó szénhidrát: 0 g

Eritritol

Az eritritol egy természetes cukoralkohol, mely gyümölcsökben (pl. körte, dinnye, szőlő) is előfordul. Kinézetre és ízre nagyon hasonlít a cukorra, de a cukorra jellemző mellékhatások nélkül.
Teljesen kalóriamentes (0 kcal/100g), így a legideálisabb édesítőszer diétázóknak és fogyni vágyóknak. Nincs hatással a vércukorszintre, glikémiás indexe alacsonyabb a többi cukoralkoholénál, még a xiliténél is. Egyes országokban 0 glikémiás indexűnek írják le. Nincs hatással az inzulintermelésre, így cukorbetegek nyugodt lelkiismerettel fogyaszthatják. A cukorral ellentétben nem okoz fogszuvasodást, mi több, kutatásokból kiderül, hogy nagyobb védelmet biztosít a fogaknak, mint a xilit. Íze hűs és édes, nincs utóíze.
Az eritritol teljes mértékben felszívódik a vékonybélben. A vastagbélbe csak egyszeri nagy mennyiség (több mint 80 gramm) fogyasztása esetén jut, ezért a többi cukoralkoholtól eltérően laxatív, hashajtó hatása gyakorlatilag nincs. Metabolitjai a vesén keresztül választódnak ki, a vizelettel ürülnek, de 90%-ban változatlanul hagyja el a testet.
Az eritritol kisebb molekulájú, és 90 százaléka felszívódik a vékonybélből, és nagy részben változatlan formában kiválasztódik a vizeletben. Ez a tulajdonsága az eritritolt egyedivé teszi a cukoralkoholok között.
Az eritritol emésztési toleranciája magas: 2-3-szor jobb mint a xilité, a laktité, a maltité, és az izomalátáé, 3-4-szer jobb mint a szorbité és a mannité.
Az eritritol a szervezetben gyorsan felszívódik, nem metabolizálódik, azután a vizelettel gyorsan, változatlan formában ürül.
A cukoralkoholok közül az eritritolnak van a legerősebb gombaszaporodást gátló hatása, így candida diétások is fogyaszthatják.

Sztívia (Stevia, Jázminpakóca)

A sztívia, magyar nevén jázminpakóca, adja a termék négyszeres édesítőerejét az eritritolhoz. A Dél-Amerikában őshonos jázminpakóca leveleiből készült kivonat kb. 300-szor édesebb a répacukornál, természetes és szénhidrátmentes, sütésálló, sav- és lúgálló. Mindezek mellett a sztívia kivonat az erős gombaölő hatásának köszönhetően candida diétában is kiválóan alkalmazható."

Értékelés: Nincs

Bionom cukorhelyettesítő blog hamarosan

Kedves orsolyi!

A cukorhelyettesítő termékekről pont ma került fel egy hírszem cikk,  kérlek olvasd el az alatta kialakult beszélgetéseket is.

Hamarosan felkerül egy blog is, ami pont erről a témáról fog szólni bionom szempontok szerint. Az általad említett édesítőszereket tartalmazó termékek általában kivonatok, izolátumok,  nem tudni, hogy pontosan miből és hogyan vonták ki, így megoszlanak a vélemények róla. Sok esetben ez vegyszerek használatát jelenti. Az igazi stevia nem egy fehér színű por. Használhatsz stevia levelet is, amit akár magad is tudsz ültetni (magyarul jázminpakócának hívják, és számtalan Biola kozmetikum alapanyaga).

Egyébként miért akarsz izolált édesítőszert használni? Ugyanis a xilitet, az eritriolt elsősorban candida és cukorbetegség esetén javalott használni.

Ha nincs ilyen jellegű problémád, akkor törekedj a minél természetesebb édesítőforrásokra, mint ahogy Niki is írta.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Cukorhelyettesito blog

Sziasztok:-)

 

Keresem a blogot. nem talalom. Lehet, hogy meg nem kerult fel? A cukorhelyettesitore gondolok.

 

Elore is koszi a valaszt:-)

 

Udv. Anita

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Még nem került fel,

de a lényeget ITT elolvashatod :)

Niki

Értékelés: Nincs

Szuper. nagyon koszonom:-)

Szuper. nagyon koszonom:-)

Értékelés: Nincs
orsolyi's picture

Köszi a választ Detti77!

Köszi a választ Detti77! :)

Az az igazság, hogy én egészen jól megvagyok ezek nélkül az édesítőszerek nélkül. DE 2 sarkos, "így szoktuk, és nem változtatunk" tipusú férfi emberrel élek együtt. Az egyik a férjem, a másik az apósom. Nekik szeretnék kitalálni valami alternatívát arra, hogy az átmenet a bionom táplálkozásba ne egy szakadék legyen, hanem csak egy kis lejtő. :) Sok mindennel próbálkozok itthon, pl a stevia termesztéssel is. Több-kevesebb sikerrel, és nem vagyok egy gyorsan feladós tipus :). Igen, nekem is ez a problémám a "fehér porokkal", hogy ezeket vegyileg kezelik, és ki tudja hogy mit művelnek még vele, hogy ilyenek legyenek, ezért vagyok szkeptikus. Köszönöm a segítséget, a hírszemes cikket, és a blog "előrejelzést" is. Továbbra is figyelni fogom! :)

Értékelés: Nincs

szirup

Niki korábban írt a szirupokról (az agave szirup kapcsán), hogy ugyanolyan finomított dolgok mint a kristálycukor stb. Ezek szerint ugyanilyen finomított a datolya, szilva szirup és kukorica maláta szirup is?

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Szirupok

Kedves Boroc!

Úgy vélem, hogy bizonyos szirupok (minőségre hangsúlyt kell fektetni!) mindenképpen jobb megoldás, mint a finomított cukor. Többek között azért is, mert sok kálciumot tartalmaznak, amit kimondottan ajánlanak idős embereknek és fejlődésben lévő - tejfehérje-érzékeny (nem tartalmaz zsírt és fehérjét) - gyerekeknek. Emellett még számos vitamin, aminosav és ásványi anyag megtalálható benne pl.  A vitamin, ami a  látásban, a bőr karbantartásában és az immunrendszer működésében játszik szerepet, és panthotén-sav (B5 vitamin), amely az emberi test növekedésében játszik szerepet. A riboflavin(B2 vitamin) a test energiaháztartását segíti. A cukrok mellett nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot, vasat és B1-vitamint.

A keleti gyógyászat úgy tartja, hogy az édes íz energiát és erőt ad, persze a túlzás itt is visszafelé sülhet el és nem hogy erősödnénk, épp ellenkezőleg, legyengülünk.

Ettől függetlenül egy "hiányos, száraz" embernek gyógyszer lehet az édes íz, a főtt és sült desszertek, ha mértékkel fogyasztja őket. Persze itt nem csak a desszerteket értem, hiszen a puhára főzött gabona (kásák!!!) és a keményítőtartalmú zöldségek, mint a pasztinák, sütőtök, sárgarépa pl édesek, az egyszerű, főtt gyümölcsételek is tonizálják a szervezetet, esetükben használhatóak a szirupok, a méz, és egyéb cukrok (rapadura, kókuszvirágcukor) Nagymamám szokott készíteni kompótot, nagyon jól erősít, persze nem finomított cukorral nyakon öntve :-S

Ugye említettem, hogy kinek "való" az édes íz, így utalnék arra is, hogy kinek nem. A robusztus testfelépítésű, "többlet- vagy túlmelegedett" személyiségnek a fenti édességek kevésbé valók, nekik inkább nyers gyümölcsdesszerteket adnék. Egyszerű az indok, azért, mert édes az íze a gyümölcsöknek, de nyersen megőrzik hűsítő, csillapító hatásukat. Az ilyen embereknek a legjobb a sztívia és a nyers méz, pici rapadura/kókuszvirágcukor.

.. és pl. a "nedves, nehézkes" (értsd: ödémás, candidiázisban szenvedő, tumoros, kinövéssel küszködő) egyén se igen fogyasszon édes ízt, ha mégis megkívánja, akkor szárított sztíviaport, és egyéb fűszereket használjon az édes íz elérésére, pl. fahéj. A nyírfacukrok csak nagyon minimális (!) mennyiségben.

Összegezve véleményemet, bizonyos esetektől eltekintve a szirupokat is lehet használni, a legfontosabb a MÉRTÉK!

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Melasz mint édesítő?

Sziasztok!
Olvastam, hogy a melaszt önmagában mint édesítő is lehet használni méghozzá igen jól hasznosítható. Találtam neten folyékony és szárított verzióban is. Ti tudtok valamit erről? Glikémiás index, egészséges -e, stb.? 

Köszi 

Értékelés: Nincs
Hortenzia's picture

A melasz a Rapadura folyékony változata

Halottunk róla és már nálunk is kapható.

Érdemes elolvasni az alatta lévő hozzászólásokat is.

Értékelés: Nincs

Mi a véleményetek a juharszirupról?

Sziasztok!

Mi a véleményetek a juharszirupról?

Anita

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Ha beírod a belső keresőbe

a juharszirup keresőszót, akkor rátalálsz Vali és Niki hozzászólására Anita!

Értékelés: Nincs Átlag: 2 (1 szavazat)

Mi lett a cukorral?

Kedves Valika!
Valami baj van a cukorral! 
A kedvesem, hosszú évek óta készít így karácsony közeledtével, mézeskalácsot. Aminek a díszítéséhez használt krémjébe, cukrot kell tenni, mert különben össze fog esni és nem lesz jó...
A napokban panaszkodott nekem, hogy ez egyre kevésbé sikerül, pedig mindent az eddigiek alapján tesz...
Amikor a teába tettem volna cukrot, a zacskó kissé nedves tapintású volt és meglepődve vettem tudomásul, hogy a tartalma nem tömörödött össze, miként arra gyermekkoromból emlékszem.
Rögtön eszembe jutott a konyhasó esete napjainkban. Azaz, hogy káliumot tesznek bele tapadásgátlóként és, hogy ez milyen káros hatást tud kifejteni a szervezetben.
Eddig sem sok cukrot fogyasztottunk, de ezek után még kevesebbet fogunk felhasználni.
Ám jó lenne tudni, hogy mi lett a megszokott kristály, illetve porcukor minőségével..?
Talán Ön tud valamit segíteni ebben az ügyben!

Értékelés: Nincs

Sziasztok! Hallott már valaki

Sziasztok! Hallott már valaki a cukviáról. Magyarországon termelt stiviaból van előállítva adalékmentesen. Szimpatikus kis vállalkozásnak tűnik. Hallottatok róla? Köszönöm

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (1 szavazat)
Antal Vali's picture

Cukvia

Hallottunk róla, de nem pártoljuk! Hisz nem maga a növény van benne, hanem csak egy vegyülete, egy izolátum, ami az emberi szervezetnek ebben a formában idegen. Hasonló képpen, mint a xilitol. A stevia és a nyírfacukor is jó, de a cukvia és a xilitol nem. Ez majdnem olyan, mintha az almának izolálnák egy vegyületét, és cseppek formájában szeretnénk megenni.

Bár abban igazad van, hogy a hagyományos étkezési fehércukornál még ez is klasszisokkal egészségesebb!

Értékelés: Nincs Átlag: 2.7 (3 votes)
vaskalapos's picture

nyirfacukor

Tevednek, amikor ugy gondolom, hogy a nyirfacukrot a novenyi hemicellulozbol ketlepcsos kemiai reakcioval allitjak elo, majd tisztitjak (izolaljak)?

Eloallitasa: a nyersanyagot nagy nyomáson és magas hőmérsékleten sósavval hidrolizálják, az így keletkező monoszacharidokból elválasztják a xilózt, ezután azt vagy vegyi úton redukálják, vagy fermentációval alakítják xilitollá. A vegyi redukció nikkel-katalizatoron nagy nyomáson és magas hőmérsékleten történő hidrogénezéssel történik. Fermentációhoz különféle mikroorganizmusokat használnak, melyek a xilózt xilitollá alakítják.
A fermentáció során a mikroorganizmusoknak a xilóz mellett egyéb tápanyagokat is biztosítani kell, melyek költségesek, és a készterméktől szintén elválasztandók. 

Értékelés: Nincs

stevia por?

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy az alábbi stevia porról mi a véleményetek?

Stevioside 9%
Rebaudioside A 9%
Nonoglucosyl-stevioside és Rebaudioside A NA 25%
Diglucosyl-stevioside és Rebaudioside A NA 24%
Triglucosyl-stevioside és Rebaudioside A NA 12%
Higher glucosyl-stevioside és Rebaudioside A 12%
Rebaudioside C and Dulcoside A és származékai 9%

Köszönöm, Bea

Értékelés: Nincs
Gabriella Horváth's picture

Stevia

Kedves Bea!

A fenti  porról nem tudok nyilatkozni.

A steviát,  mint minden mást is legjobb legkevésbé feldolgozott, finomított formájában használni. A stevia egy növény, lehet kapni virágboltban is akár,  néhány helyen. A leveleket leszeded megszárítod, és így tárolható. Használni a teáját lehet, tehát leforrázod, és már használhatod is. Friss levelei harmonizálják a hasnyálmirigy működését. Kapható természetesen szárított levél is, érdemes azt használni, de sok esetben a kényelem az első számú tudom. Remélem tudtam segíteni.

Üdv,

Gabi

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Richie's picture

GMO-s nyírfacukor

Ma az egyetemen békés vitába bocsátkoztunk, mert az egyik kollegina szerint a xylitol (magyarul nyírfacukor) az egy génmódosított termék, ergó önmagad ellen elkövetett legmagasságosabb vétek, ha ilyet veszel.

Lehet benne ráció? Állítólag az összetevői között látott valami E-valahányat is. 

Úgy gondolom, hogy ez badarság, mert minden számomra hiteles szakértő csak ajánlotta eddig a nyírfacukrot és soha, senki nem említette, hogy vigyázzunk, mert van GMO-s xylit is.

Mi az igazság?

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Nem csodálkoznék rajta,

Richie!

Hiszen a "nyírfacukrok" nagy része kukoricarostból készül... így már közelebb kerültél a válaszhoz?

Nyírfacukor és "nyírfacukor" között létezik különbség, alaposan meg kell vizsgálni, ki mit vesz meg, ha szükségét érzi.

Nem tartjuk ÉLŐ tápláléknak, így édesítőszerként kizárólag candidiázisban szenvedőknek - amíg nem rendeződik a candida gombácskák száma - és cukorbetegeknek szoktuk ajánlani, de megelőzi a sorban a sztívia levél!

Aki a fenti kategóriákba nem csúszik bele, annak léteznek jobb alternatívák a sztívia mellett: pl. méz (!!!), aszalványok és EGYEBEK.

Niki

Értékelés: Nincs

Teljes értékű nádcukor?

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy mi a véleményetek az alábbi nádcukorról: bio teljes értékű nádcukor. Az előállításáról ezt írja: A teljes értékű cukor előállításához a cukornádat hengerléssel kipréselik. Az így kapott cukornád-lét sziruppá sűrítik, majd szárítják és finomra őrlik. Nem finomítják különböző kémiai és fizikai eljárásokkal, vagyis a szirupot (melaszt) és a cukorkristályokat nem választják el egymástól, így, megőrzik a cukornád értékes összetevőit. A magas melasztartalomnak köszönhetően jellegzetes, karamellás íze van.

Összetevők: teljes értékű nádcukor (ökológiai gazdálkodásból)

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Nádcukor

Szia Wiki89! A fenti írásban ez található:

Nádcukor

Általában bioboltokban kapható valódi nádcukor, ami nem keverendő össze a nagykristályosra szárított, melaszos finomított cukrokkal. Úgy készül, hogy a megtisztított cukornádat kipréselik, és a kapott léből gőzzel készítenek granulátumot. Mivel nem finomítják, említésre méltó mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, valamint a cukornádból származó ásványi anyagokat. 

Csak nem erre gondoltál?;)

Értékelés: Nincs

Köszönöm

Köszönöm a választ! :) Én a "kétbetűs" drogériában vettem ma ezt, aminek bepötyögtem az előállítását. Akkor ezek szerint ezt nyugodtan használhatom? :)

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Szerinted?:)

Szerinted?:)

Értékelés: Nincs

;) Köszönöm :) 

;) Köszönöm :) 

Értékelés: Nincs

Nyers nádcukor - teljes nádcukor

A nyers nádcukor az a nádcukor, amit Valiék nem szeretnek :-) Ez a sima kristályosított, finomított nádcukor. Németül Rohrohrzucker. Azért írom ide, mert elég sok bioterméken németül látod az összetevőket (Rapunzel, Sonnentor, de a kétbetűs esetében is...)

A bionomban is kapható Rapadura teljes nádcukor, ez a "jó" nádcukor, amit mértékkel persze, de fogyaszthatunk, mert nincs finomítva. Ez németül Vollrohrzucker. 

Remélem segít az eligazodásban :-)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Barna, cukornádból készült finomítatlan nyerscukor

Sziasztok!

Barna, cukornádból készült finomítatlan nyerscukor-ez áll a csomagoláson! Akkor ez most jó vagy átverés?! Fontos lenne tudnom, mert ezzel édesítünk mindent, de nem tudom, hogy a finomítatlanra tegyem a hangsúlyt vagy a nyers-re! Szóval ez akkor nem teljes nádcukor? Brrr

Köszi előre is!

Üdv: Rocky

 

Értékelés: Nincs

nyers cukor?

Milyen a cukrod? Úgy néz ki, mint a kristálycuor, csak barna? Tehát pici, barna, fényes kockákból áll?

Vagy matt és darabos? Olyasmi, mint az instant kávé, csak annál apróbb szemű? Mert akkor jó :-) Az a baj, hogy nem minden termék neve rapadura. Ha ez van ráírva, könnyű a dolgod, de ha nem ez, viszont ugyanúgy néz ki, akkor sem nyúltál mellé. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
darkania's picture

Nádcukor kérdés!

Olvasva a hozzászólásaitokat én is kétségbe vagyok esve a nádcukrom valódiságát illetően. :) Én egy hazai (román) terméket használok, kicsit nehézkes lenne lefordítanom amit rajta ír, de a lényeg: nyers, természetes, szín és adalékmentes,  nem finomított, egyszerű módszerek elvei alapján előállított, így megőrizve természetes sötét színét és aromáját a melasz szirupnak.  Na, nem tudtam jobban lefordítani.

Színe sötétbarna, apróra őrölt, enyhén ragacsos, így az állaga nem hasonlít a kristálycukorhoz. Ezt használom néhány hónapja fehér cukor helyett, a reggeli teába vagy kávéba (mértékkel).

Szerintetek??? 

Értékelés: Nincs
Hortenzia's picture

Jó-e a cukrom?

Szia!

Így látatlanba, Nekem jónak tűnik, még döntő lehet a kérdésben a szemcsék milyensége. Ha kis kockák, akkor biztos nem jó, ha olyan granulátum kinézetű és nem is egyformák, akkor esélyes, hogy jó.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
darkania's picture

Köszönöm a gyors válaszodat!

Köszönöm a gyors válaszodat! :) Nem vagyok meggyőződve, hogy jó! :( Esetleg lehet itt képet linkelni? Van egy kinagyított kép róla a gyártó honlapján. 

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Megfelelő-e az a cukor?

Hát ... persze küldhetsz képet, de azért egy kép alapján nem lehet bevizsgálni egy termék beltartlamát, előállítási módját .

Szerintem használd el ezt most már nyugodtan, legközelebb pedig vegyél olyat, amiben 100% meg tudsz bízni. Én EZT használom, illetve mézet. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
darkania's picture

Köszi! Sajnos már nem lesz

Köszi! Sajnos már nem lesz időm rendelni innen, mert indulok külföldre pár nap múlva.  Mézből viszont milyen fajtát érdemes venni és honnan? 

Itt a kép az említett cukorról :  :)

Értékelés: Nincs

Jó-e a cukor?

Hát, így a kép alapján nem nagyon lehet kivenni a szemcse méretét, formáját, így nehéz véleményt mondani. Mézet szerintem megbízható méhésztől vegyél, semmiképp nem boltból. A fajtát illetően: amelyik ízlik. Én alapból vegyes virágmézet használok, ez jó sütikhez, meg a mindennapokhoz. 

Anikó

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Engem is megtévesztettek

Engem is megtévesztettek a szép (nyers, finomítatlan, stb) szavak. :/

Így tavasszal megint erősödik a refluxom, és mivel gyógyszert nem kérek, újabban mindent megérzek a gyomromon. A fehér cukrot elhagytuk végleg, aztán édességhiánynál elővettünk egy ilyen finomítatlan izét, és hiába került belőle alig valamennyi a palacsintába, ugyanúgy iszonyú savval reagált rá a gyomrom! De így akkor már értem, miért. (Mármint nem értem, miért, csak értem, hogy mért nem jobb a kristálycukros időknél...)

Köszönöm ezt a leírást, így meg fogom ismerni a valóban jó cukrot! :-) (Remélem, a keretbe is bele fog egyszer férni. Addig marad az, ami mézzel elkészíthető.)

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Ha ez a rapadura,

akkor jó! 

Értékelés: Nincs

Mik ezek??

Sziasztok!

Ciklamát, Aceszulfám-K, Szukralóz. Mik ezek? Ez egy új édesítőszer összetevője még a szacharin is benne van.  Szembe jött velem  ez a  yummy sweet red nevű édesítőszer, és nem tudom hova tenni.

A nevük alapaján nem szimpatikus. Egészségtelen??

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Igen, egészségtelen, sőt MÉREG

véleményem szerint.

Kedves Judy71!

"A szukralóz nevű mesterséges édesítőszer kb. 600-szor édesebb, mint a cukor és a közelmúltban végzett vizsgálatok alapján kiderült, hogy humán alanyoknál annak ellenére hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához, hogy nincs kalóriatartalma!...

Annak ellenére, hogy a szukralózzal végzett, engedélyeztetést megelőző vizsgálatok az egészségre ártalmas hatások széles skáláját találták állatoknál, az amerikai és nemzetközi élelmiszerbiztonsági szabályozó testületek, beleértve az FDA-t, teljesen biztonságosnak tekintik napi használatát emberi fogyasztásra.
Ugyanez vonatkozik az aszpartámra, amit annak ellenére hagytak jóvá 90 országban, hogy közismert az agykárosító, valamint negyvenféle egészségkárosító hatása.

Az iparág befolyása okozza, hogy az olyan szintetikus vegyi anyagokat, mint az aszpartám, a neotám, a szacharin és a szukralóz "biztonságos" kalóriamentes édesítőkként annak ellenére rásózzák az emberekre, hogy ezt nyilvánvaló kutatási eredmények cáfolják. A steviának, ami egy biztonságosan használható természetes, kalóriamentes édesítő alternatíva, 1500 éves irodalma van, mégis csak egy nagy üdítőgyár nyomására engedélyezték egy-két éve a használatát.

A szukralóz egészségkárosító hatásait bizonyító vizsgálatok száma egyre gyarapodik. A közelmúlt kutatásai azt mutatták ki, hogy ez a vegyi anyag hozzájárulhat a következő egészségügyi és környezeti problémákhoz:

 • Gyulladásos bélbetegségek: a New Jersey Medical School egyik kutatója azt vetette fel, hogy a szukralóz az irritábilis bélszindróma gyakoriságának globális mértékű növekedéséhez vezet, beleértve a fekélyes kolitiszt és a Crohn betegséget is. Egy "Mi tette Kanadát vezető országgá a gyulladásos bélbetegségek terén: lehet, hogy a szukralóz a bűnös?" című cikkben, a szerző, Xiaofa Qin leírja, hogy Kanada, ahol valaha a világon a legalacsonyabb volt a gyulladásos bélbetegségek előfordulási gyakorisága, mára a világon a legelsővé vált ebben a statisztikában, miután az első ország volt, amely 1991-ben elfogadta a szukralóz használatát több ezer termékben.
 • Károsítja a bélflórát és a gasztrointesztinális egészséget: Egy 2008-as vizsgálat kimutatta, hogy a szukralóz jóval kisebb mennyiségben történő adagolása patkányoknak, mint amit az amerikai FDA elfogadható napi bevitelnek megállapított, a következőt eredményezte: 1) a hasznos bélbaktérium széles skálájának csökkenése, 2) a széklet pH-jának emelkedése, 3) megnövekedett P-gp, CYP3A4, és CYP2D1 szint, ami a szájon át bevett gyógyszerek biológiai hasznosíthatóságának csökkenését jelenti.
 • Migrének: A Headache (Fejfájás) című szaklapban 2006-ban megjelent egy beszámoló, mely szerint az orvosoknak figyelembe kell venniük azt a lehetőséget, hogy a szukralóz migrénes fejfájást válthat ki.
 • Tartós környezeti károsodás: Számos organikus környezeti szennyező anyaghoz hasonlóan a rovarirtó kategóriában, a szukralóz kifejezetten ellenáll a lebomlásnak, mind a környezeti folyamatok (mikrobiológiai lebomlás, hidrolízis, talajfelszívódás) mind a kezelési folyamatok során (klórozás, ózonizálás, aktív szénnel való felszívás és UV sugárzás). Végül is a szukralóz, amit véletlenül fedeztek fel rovarirtó kutatók, a DDT-vel kémiailag rokon. Bizonyos kutatók ideális "antropogén (az emberi tevékenységtől függő, vagy emberi tevékenység által okozott hatás, szennyezés) aktivitás jelzőnek", tartják. Ugyanez igaz az olyan halálos sugárizotópokra, mint pl. az uránium 238 és a plutónium 239, mivel ezek is ellenállnak a lebomlásnak. A közelmúlt kutatásai kimutatták, hogy a szukralóz lebomlási rátája alacsony (11%) az ivóvízben, amely jelenleg 28 millió embert szolgál ki.
 • Környezeti toxicitás: A szukralóz megváltoztatja a rákfélék fiziológiai és viselkedéses jellemzőit, ami a kutatókat arra a figyelmeztetésre készteti, hogy e vegyi anyag valószínűleg számos egyéb ökológiai következménnyel jár."

Egyéb édesítőszerekről: a szacharint állatkísérletek során kapcsolatba hozták a hólyag- és húgyúti megbetegedésekkel, arról nem is beszélve, hogy a disznók tápjába is szacharint kevernek ugyanis ez közismert étvágynövelõ szer (ami a fogyókúrában nem túl hasznos). Ugyanez a helyzet a ciklamáttal, amit az Egyesült Államokban 1969-ben betiltottak, mivel az állatkísérletek szerint a herét és a spermiumokat is károsíthatja. Emellett nincs kizárva, hogy ezek a mesterséges adalékanyagok igen nagy szerepet játszanak a narancsbõr kialakulásában.

Az aceszulfám-K pedig rákkeltőnek bizonyult...

Léteznek kiváló természetes édesítőszerek, mint a méz, a sztívialevél, kókuszvirág cukor, rapadura, ITT megtalálod őket.

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 4.2 (5 votes)

érdekes

dolgok ezek.

Sok mindenről lehet itt olvasni.  Pár dolgot nem értek, de csak egyet kérdeznék.

Itt olvastam, hogy nem ajánlatos a répacukrot 1:1-ben nyírfacukorral helyettesíteni. hát ha sokkal több a kedvezőbb élettani hatása a nyírfacukornak, akkor miért ne? ha már cukrozunk, akkor pl. fele-fele arányban fogyasszuk? mi értelme?

Falun élünk, anyu nagyon sok befőttet, lekvárt tesz el minden évben. ezekbe több-kevesebb cukrot tesz. Inkább répacukrot tegyen bele továbbra is? nem lenne sokkal jobb a nyírfacukor???

vagy a süteményekbe is tegye a sokkal egészségtelenebb répacukrot? 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Varga Nikoletta's picture

Érdekes bizony...

Kedves Berbécs!

Nehéz megadni a választ kérdésedre, mivel roppant összetett.

Mondhatjuk, hogy a nyírfacukor egészségesebb testünkre nézve, mint a finomított répacukor, de ez így nagyon sarkos. Tény, hogy 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, ill. ajánlható cukorbetegeknek, hiszen nem emeli meg a vércukorszintet, hanem stabilizálja, alacsonyan tartja. Sőt, a candidiázisban szenvedők is elcsaphatják a nyírfacukorral készült süteményekkel édességvágyukat. De semmiképpen nem ÉLŐ anyag...

Olvastad már a Cukor blues című könyvet? Véleményem szerint alapmű.

Egy az egyben kiváltani a fenti termékkel, de akár sztíviával, kókuszcukorral, rapadurával, mézzel azt a rengeteg finomított cukrot, amelyet egy átlagember beenged szervezetébe nagy butaság lenne. Hosszú távon igyekezzünk arra törekedni, hogy minél kevésbé édesítsük ételeinket. Próbáljuk meg élvezni a gyümölcsök, zöldségek adta ízeket, ne nyomjunk el mindent a só és a cukor (édes) ízével.

Süteményekhez én általában mézet (1-2 kanálnyi elég egy nagyobbacska tepsihez), vagy rapadurát, kókuszvirágcukrot, aszalványokat használok. Még jó 10évvel ezelőtt én is nagyobb mennyiséget használtam, ma már olyan édesen nem esne jól elfogyasztásuk.

Kezdhetitek rögtön a lekvárok befőzéséve - épp aktuális! Figyelmedbe ajánlok két nagyszerű cikket, amelyek a tartósítószer- és cukormentes lekvárok, szörpök világába kalauzol.  ITT és ITT találod az írásokat. Talán Édesanyád is beleegyezik, hogy próbaként legalább néhány üveggel így tegyetek el... aztán jövőre majd Ő is belemer vágni a "nagyüzemibe" :)

Drukkolok,

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (4 votes)

hát.....

köszönöm Niki!

elolvasom a könyvet, biztos sok okosat találok majd benne.

átolvastam a lekvárokat, befőtteket, szörpöket. holnap szedünk szedret, (kb. 20kg-t), ebből már cukor nélkül lesz lekvár. majd meglátjuk.

persze, iparkodunk kihagyni a cukrot, amiből lehet. de ha mégis cukorral eszek valamit, (van pár ilyen étel), azt majd nyirfacukorral fogom. tudom, nem élő, de a répacukor se az, de ez legalább a egészségre messze nem olyan ártalmas.

mert én még mindig nem értem, hogy miért nem lehet a répacukrot teljesen elhagyni s helyette csak pl. nyirfacukrot, mézet, kókuszcukrot használni. miért lenne butaság? ha a szervezetre nézve a répacukor a legegészségtelenebb, akkor miért kellene továbbra is megenni, ha vannak nála sokkal jobbak?

vagy csak én vagyok ilyen értetlen, Niki?

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Igazad van!

Kezdetnek egy az egyben váltsd ki a finomított cukrokat nyírfacukorra, mézre, kókuszvirágcukorra, rapadurára, ahogy korábbi üzenetedben írtad... aztán hamarosan megtapasztalod, hogy sokkal kevesebb is elég belőlük, mint amihez korábban hozzá voltál szokva!

A "ma" embere mindent vagy sósan, vagy édesen tud elképzelni... ahogy kikerülnek a finomított termékek étlapodról, úgy fogod egyre jobban megérezni és megszeretni a "valódi" ízeket és rádöbbeni, hogy nincs szükség akkora mennyiségű édes ízre, még akkor sem, ha egészségesebb a szervezetre nézve, mint a finomított cukrok :)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Stevia korlàtozàs

Sziasztok! Sparban újfent lehet kapni stevia tablettát, ami ugye természetes elviekben. Na de maga a tabletta hogyan készül? Hogyan lehet ez természetes? És ami a fő kérdésem lenne, hogy miért írjak rá azt, hogy napi max 20 tablettát lehet használni az édesítőszer tartalma miatt, mikor ugye teljesen növényi eredetű? Elgondolkodtató... Mindjárt veszek egy növényt és kitermelem saját magamnak...

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Préseléssel,

szerintem...:) vágj bele, és írd meg, hogy sikerült!:)

Értékelés: Nincs

Mit csináltam rosszul...?

Sziasztok!

Kipróbáltam egy stevia port. 50 g-is kiszerelésben vettem, rá van írva, hogy 100% stevia szárított őrölt levél, valamint az, hogy 30x édesebb a cukornál. Nos, ki is próbáltam egy sütivel, és egész egyszerűen a korábban használt cukor mennyiségének pontosan 1/30-ad részével helyettesítettem így a stevia porral. Ennek ellenére a végeredmény kicsit kiábrándító lett - egyáltalán nem lett édes. Keserű sem szerintem. Egyszerűen csak nem érezni semmi édes ízét. Olyan semleges. Ez mitől lehet? Mit ronthattam el?

Én úgy értelmeztem, hogy ha harmincszor erősebb a cukornál, akkor annyival kevesebb is kell belőle. Pl. 20 dkg cukor helyett kb. 6-7 g. Meg hogy ezzel a por formával már nem kell tenni semmit, hanem csak egyszerűen beletenni az ételbe. Ha így van, akkor mi nem stimmel...?

Köszönöm szépen előre is a választ!

Tamás

Értékelés: Nincs
Judyka's picture

Stevia őrlemény keverve mézzel vagy..

Kedves Thoomas26!
Gondolom egy (zöld) stevia őrleményt vásároltál. Ez bizony nem a folyékony, koncentrált kivonat, vagy egy sűrített szirup, hanem a növény szárított leveleinek az őrleménye, ami csak magát a növényt tartalmazza és semmi mást, így nem is olyan édes, mint a folyékony társai, no meg az adagolása sem egyszerű. Süteményekbe nem, de forró italokhoz ezt használom, tea, kávé stb. .
Igazad van, valóban, ha csak az 1/30-ad rész veszed aránynak, nem azt az íz hatást éred el, amit egy cukorral. Viszont, ha túl sokat teszel bele, akkor sajnos kiérződik a növény íze   
A forrázás sem megoldás, mert sajnos úgy sem lesz édesebb.  Amúgy csak halkan megjegyzem, ha megszokod a természetes édesítőket, már nem is fogod kívánni a nagyon édes dolgokat, meg a cukrozott ízt. Ha tanácsolhatom, próbáld emelni egy kicsit(!) az arányt, vagy keverni ezt az őrleményt, ahogy én is tettem, valamilyen más természetes édesítővel pl. mézzel, xilittell stb.. és meglátod, meglesz a siker!

Jó sütögetést kívánok!
Üdv, Judit

Értékelés: Nincs

stevia por/csepp

Nekem ugyan nem por van itthon, hanem csepp, de adalékanyag mentes, 100%-os stevia kivonat. A doboza szerint 5 csepp felel meg belőle egy teáskanál cukornak. Amikor így próbáltam használni (teában),  lett a teának egy halvány mellékíze, de édes egyáltalán nem lett, még egy kicsit sem. Addig kísérletezgettem a mennyiséggel, míg arra jutottam, hogy kb. 3/4 teáskanál steviával lesz olyan édes, mint két teáskanál cukorral. (Bár elég nehéz összehasonlítani, mert egészen más jellegű az édessége.)

Ebben a mennyiségben viszont a fura mellékíze elnyomja az italok eredeti ízét. És még nagyon drága is. 

Sütit egyáltalán nem sikerült vele édessé varázsolnom, két próbálkozás után feladtam és maradtam a nyírfacukornál/méznél. 

Értékelés: Nincs
gszabina's picture

mi is tapasztaltunk ilyet,

mi is tapasztaltunk ilyet, mikor  "tiszta" stevia cseppet sikerült vennünk elméletileg, a színe is szinte sötétbarna, nem úgy, mint a stevia _alapú_ cseppnek, amit szintén simán steviaként árulnak, nézett is az eladó mikor visszaadtam a kezébe, hogy köszönöm, ezt nem kérem...

szóval én is ezt tapasztalom, hogy nem is olyan édes és ha a napi cseppadagot nézem akkor felesleges is volt megvennem

nyírfa és kókuszcukrot használunk és mézet is néha mellé, mikor mit, mértékkel-ésszel, még ha mindenképp édesíteni szeretnénk, de nekem magában amit legutób vettünk (csepp formátum) egyszerűen nem jött be

Értékelés: Nincs

sztívia por

ha valóban 100%-os sztívia porod van, akkor az szárított - jól gondolom? szerintem le kellene forrázni, ahogyan a levelekkel is ajánlják a lányok. Próbáld meg így, szerintem akkor lesz édes.

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Olvasóink segítségét kérjük stevia használat ügyében

Én nem használok steviát, úgyhogy nem tudok hozzászólni!

Értékelés: Nincs

Kicsit átverés...?

Köszönöm szépen mindenkinek a válaszát! Próbálkozom még vele akkor egy kicsit, de az eddigi tapasztalatom (melyről fent írtam) egy kicsit legondolkoztat... Miért hirdetik mindenhol azt, hogy nagyon-nagyon erős, csak egy minimális kell belőle; valamint, és ez a legfontosabb, miért írják rá egy termékre, hogy 30x erősebb a cukornál, ha ez egész egyszerűen nem igaz? Nem akarok naiv lenni persze, de ez azért mégis csak egy csúnya átverés nem?

Értékelés: Nincs

Eritritol: mit szóltok hozzá?

Sziasztok!

A eritritolhoz mit szóltok? Egészségtelen? 66 éves vastagbélrákos édesapámnak keresek édesítésre olyasmit, amit nyugodt lélekkel fogyaszthat. Ugyanez a kérdésem 1,5 éves kislányom (makk egészséges ;)) tekintetében is. Tudtok segíteni? Mivel édesítsünk? Előre is köszönöm a segítséget! Marcsi

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Az eritrolt még vizsgálgatjuk...

Viszont bélrendszeri rákosoknak a nyírfacukor a legjobb, mert enyhe béltisztító hatással rendelkezik. Kislányodnak viszont a kókuszcukrot javaslom.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Y... S... R... - új édesítőszer végre mellékíz nélkül!

Üdvözlök mindenkit!

A mai nap találkoztam az interneten ezzel a termékkel. Jó dolgokat írnak róla, én viszont szkeptikus vagyok vele kapcsolatban. Megannyi más termék van, amit erőteljesen propagálnak a médiában, de jól tudjuk, mi van mögötte. Mi a véleményetek erről a termékről? Hallott már valaki róla? Mivel nem találtam a fórumban semmit róla, ezért bátorkodtam megkérdezni! :)

További szép napot!

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Megnézted az összetételét?

Ciklamát vegyületek, szacharin, aceszilfam-K, szukralóz.

Ezek nem emberi szervezetbe való vegyületek! Az én elveim szerint ez egy életveszélyes méreg!

Azért nem találsz itt az oldalon róla semmit - bár már sokat beszéltünk róla -. mert az általunk rossznak ítélt márkák ügyvédi fenyegetései miatt cenzúrázzuk a termékneveket.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

összetétel

Én kerestem az összetételét a google-ban, de nem igazán találtam. Aztán észre vettem, hogy majd kiszúrja a szemem a hivatalos oldalon lévő plakáton! :D

Köszönöm gyors válaszod!

Értékelés: Nincs

Stevia kérdés

Sziasztok!

Találtam a neten egy "stevia alapú folyékony édesítőszer"-t.

Jelenleg xilitet használok olyan ételeknél, melyeket hőkezelek, de a steviát is megpróbálnám, így a véleményeteket szeretném Tőletek kérni, hogy jó-e, ha ezt a terméket választom? A felhasználása és az ára szompatikusnak tűnik.

Dióhéjban a következőket írták róla:

"A ....... Stevia szirup Magyarországon termesztett, friss STEVIA levélből készül. Az előállítása géntechnológia mentes, és NEM tartalmaz adalékanyagot.

Sütésre, főzésre alkalmazható, nem bomlik le hő hatására. Mellékízmentes, ételek és italok kiváló édesítőszere.

Felbontás után 60 napig használható,hűtve tárolandó.

Kiszerelés: 1 literes flakonban

Adagolása: 1 kávéskanál CUKVIA 1 csapott kávéskanál cukorral egyenértékű."

Előre is köszönöm szépen a válaszokat!

Tamás

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Sztívia

Kedves Tamás!

Nem tudom, hogy milyen minőségű lehet ez a szirup, nem ismerem, nem próbáltam. Megírod a nevét? (nem fogjuk megjelentetni) Utánanézünk, ha megfelel a bionómia elvárásainak, akár be is kerülhet a bionom.hu webáruházba.

Niki

Értékelés: Nincs

Likőrbe milyen cukrot?

Remélem, nem néztek szeszegérnek :-D

Szeretnék likőrt készíteni. Milyen cukorral mehet? Az alkohol és a cukor olyannyira rossz párosítás, hogy mindegy, mi megy bele? Vagy átalakul a cukor?

Van itthon mezei nádcukrom, érintetlenül áll, legutóbb bőrradír készült belőle :-) Ha semmi jótékony hatás nem érvényesül a bionom cukrokból, beleteszem ezt. Vagy mehet akár rapadura, kókuszcukor, méz vagy xilit is? Ha gyakorlatilag mindegy, akkor megmondom őszintén, sajnálnám bele az egészséges édesítőket. Valakinek tapasztalat? 

Limoncellót szeretnék amúgy készíteni a nyárra, semmi extra, de szeretnék jó minőségűt.

Köszi előre is! :-)

Értékelés: Nincs

cukor helyett kisgyereknek

Sziasztok! Lenne egy kérdésem. Évek óta steviát és xilitet használok édesítésre. Mióta 16 hónapos kisfiamat hozzátáplálom, folyamatosan foglalkoztat, hogy mit használhatok a legnagyobb biztonsággal és hasznosságal cukor helyett a sütés főzés során, mert már mindenből együtt eszik velünk. Maradhatok a steviánál és a xilitnél, vagy van jobb választás? Köszönöm előre is.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Cukor helyett

Kedves Netti!

A xilitet, nyírfacukrot cukorbetegeknek és a candidiázisban szenvedőknek szoktam javasolni (de nekik is csak addig, míg nem normalizálódik a gombák száma). Ha belső keresőnkbe beírod a fenti szavakat megtalálod a választ a -z esetleges - miétre.

A sztíviát "szeretjük", de nem por vagy kivonatként, hanem a növény levelének felhasználását részesítjük előnyben, légyen szó akár friss, akár szárított formáról.

Édesítésre a legjobb, talán a legtermészetesebb a méz, persze módjával (!), ha nem vagytok vegánok, vagy az aszalványok, vagy a fent említett sztívia, de a rapadura is használható, főleg gyermeknél, persze a mérték itt is fontos tényező!

Niki

Értékelés: Nincs

A xylit lehet GMO-s?!

Kedves Niki!

A Délpesti-Biopiac oldalán jelent meg a következő cikk. Kérlek, segíts(etek)!! Már a xylitben sem lehet bízni?!

Előre is köszönöm a választ: Márti

"Újabb érdekes, jogszabályi hivatkozásokkal alátámasztott anyagot kaptunk a nyírfacukorról, ami csak fokozza az ellenérzéseinket, ugyanis már GMO is bekerült a dologba...

A xilitet kémiai reakcióval xilózból állítják elő. Ezt az úgynevezett facukrot nyírfából nyerik. A xilit emellett a keményítő cukrosításánál nyert glükózból is előállítható. 

Genetikailag módosított anyagok alkalmazása lehetséges!!!!!!!!!!!!

A xilit mennyiségi korlátozás nélkül, meghatározott élelmiszerekben engedélyezett. Ezek közé tartoznak többek között: 
• Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes desszert, fagylalt 
• Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes édesség és rágógumi 
• Csökkentett energiatartalmú ill. cukormentes sütemény és kekszek 
• Szószok 
• Mustár 
• Táplálékkiegészítők

Biztonság

A xilit veszélytelennek számít.

Nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést, hasfájást és puffadást okozhat, ezért azokat az élelmiszereket, amelyekben a cukorhelyettesítő anyagok aránya meghaladja a tíz százalékot, a „nagyobb mennyiség fogyasztása hashajtó hatású” figyelmeztetéssel kell ellátni."

http://www.facebook.com/DelpestiBiopiac/posts/595003090509946

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

A xilit simán lehet GMO-s, ha kukoricából nyerik!

Ugyanis az tévhit, hogy minden xilit valódi nyírfakivonat.

Értékelés: Nincs

Xylit és a GMO

Köszi a gyors választ. De honnan tudhatom, hogy melyik a GMO-mentes xylit?

Üdv: Márti

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Hát ez az!

Utána kell járni, levelezni a gyártóval és a forgalmazóval, bekérni a certifikációkat... Máshogy nem megy...

Értékelés: Nincs

cukorpótló

bionómba várható valamikor szítvia vagy xilit?

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Nem vagyunk hívei a cukorpótló szereknek!

Az a szó, hogy CUKORPÓTLÓ, magában hordozza azt, hogy az évi 50 kg-os cukorfogyasztásomat szeretném pótolni valami más édesítővel. A helyzet az, hogy a táplálkozási szokásainkat kellene megváltoztatni, és leszoni arról, hogy mindent túlédesítünk, mert azt gondoljuk, hogy az úgy finom. Pedig ez csak egy függőség.

Visszatérve a kérdésedre, régóta gondolkozunk azon, hogy nyitunk a bionomon egy olyan kategóriát, hogy "MEGTŰRT TERMÉKEK". Ide olyan termékek kerülnének be, amelyek nem mérgezőek, nem károsak, de a bionom életformába nem nagyon férnek bele, mert hoszzútávú használatuk nem túl egészséges. Nos ide esetleg bekerülhetne a valódi nyírfacukor (és nem a kémiailag előállított xilit!). és még jópár olyan termék, ami várakozik a háttérben, mert tanácstalanok vagyunk velük kapcsolatban - szívünk szerint nem engednénk, de nagy a nyomás a vásárlói oldalról, és attól félünk, hogy ha mi nem vesszük be a kínálatba, akkor esetleg a gyanútlan vásárló megveszi máshol a károsat.

Steviánk van! Szárított növényi filter formájában...

Értékelés: Nincs

cukorpótlók

candidával sokan küzdenek és olyankorr tilos a méz. Van amit nem lehet aszalt gyümölcsökkel édesíteni, bár candida alatt az is tilos. Ti írtátok hogy a xilit mehet.

mi már szinte nem használunk cukrot, ám a napokban kaptunk kokusztejet és a kávét azzal ittuk és brrr. Annyira hozzászoktam hogy a rizstej pont annyira édes hogy a kávé jó vele és nem keserű de egy kokusztejjel keserűen szinte ihatatlan volt. És igen hozzászokás kérdése, de én már a kávét is kampányszerűen iszom heti 1 vagy néha havi 1. Szóval szerintem nálunk egy év alatt biztos nem fogyna el 50 kilo cukor de még 5 kiló sem...De amikro néha néha kéne akkor szeretnék olyat használni ami egészségesebb mint a cukor de mégsem az.Tudom a radrapudra is ilyen, de candidánál az is kilőve.Ha abbahagyom a c diétát utána sem szeretnék cukrokat fogyasztani de ha mégis akkor nem jobb ha nyirfacukrot eszik az ember mint mézet vagy radrapudrát? Én eddig úgy gondoltam ha már cukor akkor ez jobb de ezekszerint mégsem.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Riananak nyírfacukor

Szia Riana!

Igen, édesítésre módjával mézet, aszalványokat és rapadurát szoktunk ajánlatni, DE ha valaki cukorbeteg vagy candidiázisos, akkor használja a nyírfacukrot! A szárított és a friss sztívai levél mehet mindenkinek!!!

A jó hír, ha a candidás egyénnél sikeresen visszaszorítjuk a candida gombácskákat, akkor a későbbiekben fogyaszthatja a kúra idejére tiltott édesítőszereket (lásd fentebb)...

Mivel TE épp kúra közben vagy, így Neked jelenleg a nyírfacukor és a sztívia fogyasztható.

Értékelés: Nincs

cukorpótló

Igen pont ezért kérdeztem hogy a bionomban lesz-e :) Rengetegen csinálják a candida kúrát és sokan szeretnék biztonságos változatot megvenni. Bár az is jó ha megmondjátok melyik az igazi nyírfacukor mert én dobozról/márkárol nem tudom megkülönböztetni. mindegyikre az van írva, hogy igazi, az eladó is azt mondja, belbecs meg majdnem ugyanolyan ízű csak az egyik árt a másik nem :)

Értékelés: Nincs

nyírfacukor

Hát ez a xilit kérdés még mindig napirenden van, hogy legyen-e... most nem fog tudni ebben senki segíteni sajnos! Nem tudom melyik márka készól nyírfából és melyik kukoricacsutkából, de mindkettőt átalakítják, a keletkező vegyület pedig ugyanaz.

Értékelés: Nincs

Eltévedt válasz

Bocsánat, ezt most láttam! Nem nekem írtad, mert úgy tűnik, ketten is feltettük a kérdést :-)

Ezek szerint Te sem tudsz biztosat mondani :-( Na mindegy, az az évi elenyésző mennyiség végülis mindegy, annyi cukorból is becsúszik, innen-onnan. Teljesen úgysem lehet kiszűrni, arany középút! :-)))

Inkább a mézem minőségén kellene agyalnom, mert abból fogy édesítésre a legtöbb, de az meg termelői...

Értékelés: Nincs

így van ez...

... ha egyszerre írunk, olvasunk, járunk-kelünk itt az "antalvalin" Remélem jól vagytok!!!

Értékelés: Nincs

Hát igen,

elbeszélünk itt egymás mellett :-)

Megvagyunk, most inkább ezt mondanám... nemrég ért véget a téli szezon ;-) Most erőt gyűjtünk! Áprilisban otthon leszünk, májusban méregtelenítek, aztán fejest ugrunk a nyárba! :-)

Ó, és ha már így "elcsíptelek" és nem számít reklámnak: tudsz olyan szállodát, ahol bionom kozmetikus dolgozik? Szeretnénk elmenni (otthon) egy pár napra ejtőzni, és szívesen kényeztetném magam, de csak ha tudom, hogy mivel dolgozik a kozmetikus. Lövésem sincs, hogy álljak neki ez alapján a keresésnek.

Göd felé sajna nem járunk :-( Így is zsúfolt lesz az időszak...

Értékelés: Nincs

bionom kozmetikus

Bionom kozmetikust máshol nem tudok, de szerintem ha kikapcsolódtok és ott helyben szeretnél igénybe venni kozmetikai szolgáltatást egyszeri alkalommal, akkor bőven elég ha tiszta termékkel dolgozik: Kaviczky, Biola, dr. Hauschka.

Értékelés: Nincs

Bocsánat, rosszul tettem fel a kérdést...

Erre lettem volna kíváncsi, hogy milyen termékekkel dolgozik... Egyszer szerintem az Ilcsi is belefér, csak nem szeretnék szintetikus kezelést kapni, mert rosszabb lesz a bőröm, mint előtte... 

Egyszer kaptam szülinapomra egy masszázst, a végén vmit rákentek az arcomra, 10 perc múlva égett és csípett - ilyen a tiszta életmód, meg a "hátulütői" :-)

Értékelés: Nincs

Valódi nyírfacukor

Vali, segítenél ebben? Nem igazán fogy nálunk, évente fél kiló, vagy annyi sem, de akkor viszont szeretnék jót használni. Az, amire Nyírfacukor van írva, az jó, és amire xilit, az nem? Ennyire egyszerű lenne? :-) Valamiért félek, hogy nem :-( Néha xilitre is az van írva, hogy 100 nyírfacukor, nyírfából kivonva. És az erithriolt is egy lapon szokták emlegetni a xilittel, hát, ehhez sem értek. Nekem elég kémiailag hangzik a neve... Én mézes vagyok, azzal édesítek, ez a legfinomabb, és nekünk már nagyon kevés is elég. Csak néha olyan készül, amibe jobb a nyírfacukor. Ilyenkor jó lenne jót választani.

Köszönöm!

Értékelés: Nincs

Eritrit (és egyebek)

Szia, az eritrit is cukoralkohol, mint a xilit, de ha már cukoralkohol, akkor én inkább utóbbinál maradok, mert a xilit igen jelentéktelen mértékben szívódik fel, gyakorlatilag a nagy része átmegy a bélcsatornán. GI-je úgy 7 körüli, mert egy igen kis része azért lebomlik és felszívódik. Érzékenyebbeknél hasmenést okoz (illetve ez mennyiségfüggő is).

Ezzel szemben az eritrit teljes mértékben felszívódik már a vékonybélben (ezért nem okoz hasmenést), GI mégis gyakorlatilag zéró, mert állítólag egyáltalán nem bomlik le, és teljes mennyisége kiválasztódik a vizelettel. Azért ezzel én úgy vagyok, hogy az elmúlt pár év még nem hosszú tapasztalat ahhoz, hogy biztos legyen, hogy semmit nem csinál velem, míg eljut a pisibe...

Úgyhogy úgy vagyok vele, hogy ha már cukoralkohol, akkor xilit.

Egyébként én váltogatva használok xilitet, mézet, steviát, aszalványokat, de ezekből sem fogy sok, kevesebb, mint régebben a kristálycukorból (régen, egy messzi-messzi galaxisban :), amikor még a hagyományos kristálycukor volt otthon, évente 2-4 kg körül fogyott belőle, meg persze a máshol elfogyasztott cukor és egyéb magas GI-jű szénhidrát, ami a nagy átlaghoz képest nem sok, de ahhoz képest, hogy az ember éves összcukor fogyasztása kb. 2 kg kellene, hogy legyen, azért nem kevés), és nagyon-nagyon ritkán egy-egy jó minőségű csokival becsúszik egy kis szacharóz is.

Használtam csicsóka szirupot, nagyon szerettem. Aztán egyszer vettem agaveszirupot, majd ezután kicsit utánanéztem, és arra jutottam, hogy a kivonási eljárás során ez úgy átalakul, hogy nem jobb, mint a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, úgyhogy megszabadultam tőle, közben hajamat tépve, hogy - árát is nézve - olvashattam volna vásárlás előtt. Viszont elgondolkoztam, hogy a csicsókából vajon hogy lesz szirup? Hasonlóan. Préselés, hőkezelés, sűrítés. Hiszen az agave is magas inulintartalmú növényként kezdi, mire szirup lesz, már csak fruktózszirup. Miért lenne ez más a csicsókánál?

Az inulin egy fruktózmolekulákból álló hosszú szénhidrátmolekula (az oligofruktóz is ilyen). A fruktózmolekulák közötti kötést az ember nem tudja lebontani, ezért nem szívódik fel, nem jut át a bélfalon (és ezért okoz érzékenyebbeknél hasmenést). Tápláléka jó bélbaktériumainknak (ők tudnak mit kezdeni vele :) ).

Viszont az agavéból történő kivonási eljárás során szétesik ez a hosszú molekula fruktózmolekulákra, az meg már nem annyira jó nekünk.

Sajnos nem találtam megnyutató adatot arra, hogy a kapható csicsókaszirupoknál ez máshogy lenne. Még arra sem, hogy a csicsókaszirupban egyáltalán marad-e valamennyi inulin, vagy mind fruktóz lesz? Nem tudom, hogy bárki vizsgálta-e a csicsókaszirup kémiai összetételét. Úgyhogy egyelőre száműztem. És csak óvatosan mindenféle sziruppal, az mindig hosszú főzési időt jelent.

Úgyis az a legjobb, ha az ember csak azt az évi 2 kg édeset eszi meg, lehetőleg mézből és gyümölcsökből, idényben.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Csicsókasűrítményről

bővebben Tóth Gábor: Édesítsünk okosan c. könyvében olvashatsz.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

No, én ilyenkor

szoktam a Rapadurát használni... számomra még mindig természetesebb, mint a xilit, nyírfacukor... Hozzáteszem, hogy candidiázisos(nak átmenetileg) és cukorbeteg egyéneknek tilos a fogyasztása!

Értékelés: Nincs

Rapadura vs. xilit

Már rapadurám is van :)

Méregtelenítés alatt is jó? hiszen cukor, és méz helyett is a nyírfacukrot javasoljátok... Én habcsóknál használom a nyírfacukrot, a porcukor helyett. Gondolhatod, milyen gyakran készül :-) de az az évi 1 alkalom sikerüljön jól :-) 

Értékelés: Nincs

édesség méregtelenítés alatt

A kúra alatt célszerű az édességeket visszafogni, tehát az a kevés édesítő lehet bármi ezek közül: rapadura, méz, stevia és aki szeretné nyírfacukor. De hangsúlyozom, hogy KEVÉS!! Inkább csak fűszerként :) Ha a stevia növényt teába áztatod vagy sűrű főzetet csinálsz belőle vízből, akkor édesíthetsz vele bármit.

Értékelés: Nincs

Köszönöm Tündi!

Ez mind oké, de köszönöm, hogy leírtad, így egy icipici méztől nem lesz lelkifurdalásom :) A kávét nálam a rizstej édesíti :-)

És hogy válasszak Nyírfacukrot? :-) Amire ez van írva, az jó, amire xilit, az nem? Nem is csak magam miatt kérdezem, cukorbeteg is van a családban, hátha egyszer ezt ajándékozok neki... :-)

Köszönöm!

Értékelés: Nincs

xilit

Kicsit feljebb épp az előbb írtam erről :) Lényeg, hogy biztosan van olyan cég, aki igazi nyírfából készíti, de épp most van tárgyalás alatt, hogy bekerüljön-e a bionom áruházba. Minden esetre aki cukorbeteg, annak a xilit megfelelő, de akkor sem a cukor helyettesítésére és abban a mennyiségben! Egy cukorbetegnek fel kell ismernie, hogy attól, hogy nem eszik cukrot még nem javul az egészsége, neki is életmódot kell(ene) váltani...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Cukorbeteg

ó, ezzel semmi baj,antalvalis:-))))))

a férje álma pedig egy önellátó öko-bio ház, remélem egyszer sikerül ;-)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

de jó!!!

Jaj de jó! Kívánom, hogy az álom valósággá váljon!!! Ha nagyon akarja, tesz érte, akkor így is lesz!!!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
bthomas's picture

Hala nektek mar jo uton vagyok,de valami nem hagy nyugodni:)

Üdvözlök Mindenkit:)

Szoval...cukor függö vagyok, de mar leszokasi folyamatban. Par honapja lettem Antal Vali "rajongo" es hala nektek azota lecsereltem a  vegyszereket organikus termekekre es duplan oda figyelek a taplalkozasomra. Öszinten szolva ez neha az örületbe kerget merthogy mindenben ott cukor (rajöttem nem a baratom;) ),a hustermekekben, izesitökben meg  a mustarban is. Szörnyü!

Hetek ota jarom a bioboltokat itt Ausztriaban es minden termekben cukor helyett, nyers nadcukor van. Es többen is irtatok hogy az sem igazan franko mert az is csak cukor.

Es most meg olvasom hogy a feketecsokolade mennyire egeszseges pedig abban is nyers nadcukor van.

Fogalmam sincs mitevö legyek mert szenvedek ha nem nassolhatok csokit, az aszalt es friss gyümölcsök melle. Csak eppen probalom kizarni  a cukrot az eletemböl. (Depresszios idöszakomban volt hogy egy felkilos Milka felfaltam egy ora alatt). Nem vagyok meg cukorbeteg vagy legalabbis eddig nem vizsgaltattam ki magam, de minden esetre ha meg lehetseges szeretnem megelözni.

A kerdes tehat : A nyers nadcukor, ami majdnem minden biotermek összetevöje ugyanolyan karos-e mint a többi cukor? En itt most kifejezetten a bio elelmiszerekre gondolok: szendvicskrem, zöldsegpastetom, nutella,mogyorovaj, lekvar, kenyerfelek, tofutermekek.

Tenyleg mindenben ott  a nyers nadcukor. Legalabbis itt Osztrakban.

Segitsegeteket elöre is köszönöm.

Köszönettel Thomas
Értékelés: Nincs

Thomas és a cukor

Szia! Örülök, hogy jó hatással van Rád az oldal! :)

Először az jutott eszembe, hogy ha alapvetően zöldséget, gyümölcsöt, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöt, hüvelyeseket fogyasztasz, akkor nem kerül elő a cukor kérdés, mert ezekbe nem raknak külön :)

Tehát főleg készételeket eszel? Tudom, hogy bio-ról beszélünk, de kérlek írj le egy átlagos napod táplálkozását.

Nasi: semmi baj a nasival, ha ésszerű mértékben kerül a szánkba. Pl. 1-2 kocka étcsoki (még ha nyers nádcukor van benne 2%-ban), kiskanálnyi bio mustár a salátára (aminek cukortartalma szintén elhanyagolható) belefér.

Az emberek zömének napi étkezése péksüteményre, desszertre, cukros kávéra, bizonytalan eredetű és összetvőjű készételekre alapul. Te már biztosan elkerülöd ezt.

Nagyon jól teszed, hogy megnézed az összetevőket, de ha most teljesen nullára akarod csökkenteni a cukrot (a nyers nádcukrot is beleértve), akkor alapanyagokat kell vásárolnod, nem készre összeállított termékeket.

Mi a véleményed?

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Xilit plusz tényleg jó megoldás?

Sziasztok!

A minap olvastam hogy létezik egy bizonyos "xilit plusz" termék, 98% xilit, 2% stevia tartalommal, 1 kg ugyan 3500 ft körül van, de édesítő ereje 4-5 kg cukornak felel meg. Így könnyen kiszámolható, hogy bőven megérné ezt venni (ezer ft-ra sem jön ki a kilóár) a sima xilit helyett, melynek 1700-3500 ft között mozog a kilóára, amely ugye 1 kg cukor erejének felel meg... Mit gondoltok erről? Köszönöm szépen előre is a válasz(oka)t!

Értékelés: Nincs

98% xilit

Szia! Szerintem a 98% xilit az szinte ugyanolyan, mintha 100% lenne... Miért kellene kétszer annyit kiadni, mert egy kis steviát is beletettek?

A cukoralkoholokkal vigyázni kell, okozhatnak emésztési problémát, még véletlenül se váltsd ki vele egy az egyben a cukrot! Ha nincs túlszaporodva a candida, akkor mézzel édesíts, édes "fűszerként" pedig a rapadurát is bevetheted.

Ha nem zavar a stevia pici mellékíze, akkor őrölt leveleket vagy vizes forrázatát is használhatod édesítére. Illetve amibe beleillik aszalt gyümölccsel is tudsz  édesíteni.

Értékelés: Nincs

Kicsit most összezavarodtam... :)

Sziasztok!

Tünde, köszönöm szépen a gyors választ. Bár egy kicsit most kusza nekem még az egész. A helyzet dióhéjban a következő: szerencsére (lekopogom) cukorbeteg nem vagyok, krónikus gyulladásom sajnos van, candidáról nem tudok; én egész egyszerűen életmódot/étrendet váltottam kb. fél éve, pusztán az egészségem jobbá tételéért. Több nyers zöldséget és gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonafélét és kevesebb tejterméket, húst, valamint nagyon kevés cukrot tartalmaz azóta az étrendem. (Azelőtt pont fordítva volt sajnos - 34 éves vagyok.) Mivel rettentő édesszájú voltam mindig is, nem is hittem volna, hogy megállom heti egy vagy kétszeri (visszafogott mennyiségű) cukrot tartalmazó házi süti evéssel. Szóval összegezve: a jelenlegi étrendem bevállt, azóta sokkal jobban érzem magam, de a cukor bevitelt még mindig csökkenteni szeretném, ill. a lényegre térve, azt szeretném, ha az a heti egy vagy két házi süti evést (amiről azért nem szeretnék lemondani) is minél egészségesebben tudjam megtenni. Ezért már egy-két hete úgy készítem a megszokott sütiket, hogy sima liszt helyett kizárólag teljes kiőrlésű tönkölylisztből, margarin helyett vajjal, és cukor helyett fele-fele arányban finomítatlan nádcukorral és xilittel. Pl. a tésztába egyikből, míg a krémbe a másikból teszek. Ezért is tettem fel tegnapi kérdésemet, mert láttam azt a költséghatékony xilit-plusz terméket, vajon tényleg úgy lehet-e, ahogy írták róla, hogy 1 kg az 4-5 kg cukornak felel meg. Hiszen akkor azt éri meg venni a sima xilit helyett. Jól gondolom? Vagy inkább maradjak a sima xilit mellett? És miért van az, hogy tudok venni xilitet 3500 ft kg és 1800 ft kg árért is? Mi a különbség?

Ha már itt vagyok, engedjetek meg még egy kérdést; nem írom a márkát, csak rövidítem (remélem az nem baj), S.F. finomítatlan nádcukrot használok egy szupermarketből, 735 ft egy kg. Az íze kitűnő, kevesebb is kell belőle egy harmaddal, mint a sima kristálycukorból. Ez egy jó választás élettani hatása szempontjából? Csak azért kérdezem, mert olvastam a neten, hogy finomítatlan nádcukrok között is nagy különbségek lehetnek. Azért nem egy sima színezett sima cukorral (barna cukorral) állok szembe talán, hiszen, akkor nem lenne ráírva, hogy finomítatlan nádcukor, nem?

Köszönöm szépen, és elnézést a sok kérdésért - csak mint írtam, tele vagyok (még) bizonytalansággal.

Értékelés: Nincs

Te kis édesszájú :)

Nagyon ügyesen csinálod! Több zöldség, gyünölcs, teljes értékű gabona mind-mind hozzájárul az egészséges táplálkozáshoz! Mindig figyelj arra mit kívánsz és mit ad épp a természet :) Értem ez alatt, hogy most nem az uborka, saláta, paradicsom szezonja van...  Inkább: hüvelyesek, gabonák, téli zöldségek (sütőtök, káposzta, feketeretek, célka, krumpli, répák), házilag eltett lekvárok, zöldségmixek, cukor nélküli aszalványok...stb. ideje.

Na de visszatérve az édességekhez: ha leszoksz a cukorról, akkor hidd el sokkal kevésbé édes étkekre fogsz vágyni! Az édes ízt pedig érdemes természtesenen megoldani, mézzel pl. A xilitről megoszlanak a vélemények, nekem van itthon, de csak nagy ritkán és keveset kávéba szoktam tenni. Sütikbe pár kanál méz is megteszi. Steviát a teába szoktam tenni ha megkívánja.

A nádcukor sajnos ugyanolyan, mint a sima cukor, főleg ha egy az egyben szeretnéd kiváltani. a rapadurát sem úgy ajánljuk, hogy kilószám, csak fűszerként, ahogy már írtam.

Ha az elején vagy a váltásnak és még kívánod az édesebb ízt, akkor próbálkozhatsz az említett steviás xilittel, de mivel nem ismerem, így sem ízre sem édesség szempontjából nem tudok nyilatkozni.

Már többünknek bevált a csak méz használata édesítésre és ahogy az előbb írtam, egyre kevesebb kell majd a sütikbe.

További sikeres életmód váltást kívánok! Ha még maradt kérdés írj ám!!!

Értékelés: Nincs

Szóval inkább méz?

Nos, látom, a méz kerül ki "győztesnek" az édesítőszerek közül véleményed szerint! Tekintve, hogy termelői mézet itt a helyi piacon tudok venni már 1200 ft/kg árért (ami ugye fele a xilitnek), meggondolandó. Mit értesz az alatt, hogy a xilitről megoszlanak a vélemények? Egy-két hete fogyasztom (napi 20 g-nál nem többet, kb.), hasmenést/puffadást, amit mindenhol leírnak esetleges mellékhatásként, szerencsére nem tapasztaltam. Mást is tartogathat nekem?

Ha jól tudom, sütik készítésénél a mézet csak úgy érdemes használni, ha azt később nem tesszük ki hőhatásnak, hiszen akkor elveszíti mindazt, ami miatt értékes; ugye? Márpedig akkor a krém részt leszámítva nem igen tudom máshova felhasználni. A tésztájába, ill. olyan töltelékekbe, amelyeket még sütni kell, ezek szerint hiába is rakom bele? Szóval ezzel sem vagyok tisztában teljesen - ha mézet használok egy süteménybe, melyet aztán megsütök, akkor, elveszítve minden jó tulajdonságát, nem ugyanoda lyukadok ki, mintha sima cukrot használtam volna?

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Igen, a mézet

ajánljuk egészséges embernek édesítésre, ill. az aszalványokat, no és ahogy Tündi is írta a Rapadurát.

Tény, a méznek vannak hőlabilis összetevői, de nem minden vész el, az ásványi anyagok nagy része megmarad, így a táplálék feldolgozásához nincs szükség a szervezetnek saját magától elvonnia azokat, míg a "sima" cukor esetében ez nem mondható el.

A xilit-tel nekem személy szerint az a "bajom", hogy ilyen formában nem található meg a természetben. A sztívia is csak levél formájában fogadható el számomra édesítésképpen. Ez nem azt jelenti, hogy sosem eszem xilittel készült édességet, mert Édesanyám Apukám korábbi betegsége miatt csak azt használta - a mézet mellőzniük kellett-, de itthon nem tartok. Nem oly régóta használja az emberiség, így ki tudja mit rejteget még számunkra hosszú távú fogyasztása... Nem riogatásképp írtam! :)

Niki

Értékelés: Nincs

A xilittel nekem is...

...ezek a fenntartásaim. Mégis hirtelen ezt tűnt a legjobb megoldásnak. Hozzáteszem, csak sütibe használok belőle, tehát általánosságban elmondható, hogy napi 20 g-nál többet nem fogyasztok belőle - nem tudom, ez mennyire jelent sokat hosszútávon. Igazából a mézet szívesebben is használnám, mind a természetessége, mind az ára miatt, hiszen szinte fele a kilogrammonkénti ára a xilithez képest; csupán kettő félelmem van, nem tudom, jogosan-e.

Szóval az egyik, hogy piacon, termelőtől veszem a mézet, tehát nem boltban, de ennál biztosabbra nem tudok menni, ugyanis nincs ismerősöm, aki méztermelő, szóval bennem van a fenntartás, vajon nem vágnak-e át vele. Ugyanis annyi rosszat lehet hallani, hogy cukorral keverik a mézet, és akkor elég hülyén nézne ki az egész, hogy odafigyelek ennyire, aztán végeredményképpen ugyanúgy sima cukrot eszek. A másik kérdésem pedig az lenne, hogy azontúl, hogy a méz természetes formájában fogyasztható, és tartalmazza még hőkezelés után is a lebontásához szükséges anyagokat; nem rendelkezik-e a sima cukor további számtalan káros tulajdonságával (mivel mégis csak cukor)? Szóval ez a kettő dolog miatt döntöttem a xilit mellett. Vagy rosszul gondolom? Vagy túlzott jelentőséget tulajdonítok az egésznek? Hiszen mint mondtam, nem nyakló nélkül eszem a xilitet, csupán egy tepsi süti készítésénél használok fel kb. 20 dkg-ot belőle, aztán napi két-három kis kocka, amit megeszek belőle. :)

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Méz beszerzése

Kedves Thoomas26!

Ha nincs ismeretség, akkor érdemes a bio minősítéssel ellátott mézeket előnyben részesíteni vásárláskor. (Merre élsz?)

A xilit-et vegyileg állítják elő, a mézet nem - vagy legalábbis másképp. Ha nagyon leegyszerűsítem azt szoktam mondani, minket embereket is anno "úgy raktak össze", hogy a természetben megtalálható táplálékokat legyünk képesek feldolgozni (akkor tájt nem is létezett más :) )... bár tény, hogy a szervezetet egy darabig nagyon jól képes alkalmazkodni...

A xilit feldolgozásáról Vaskalapos írt egy hozzászólásában, idemásolom:

"vegyi eljarassal, kemiai uton keszitik: sosavas hidrolizis majd redukcio a ket kemiai lepes amire szukseg van: "Aprítás után a nyersanyagot nagy nyomáson és magas hőmérsékleten sósavval hidrolizálják, az így keletkező monoszacharidokból elválasztják a xilózt. A xilózt ezután vagy vegyi úton redukálják, vagy fermentációval alakítják xilitollá. A vegyi redukció Raney-féle nikkelkatalizátoron, nagy nyomáson és magas hőmérsékleten történő hidrogénezéssel történik. Fermentációhoz különféle mikroorganizmusokat használnak, melyek a xilózt xilitollá alakítják." 

A fermentált változat akár még szimpatikus is számomra...

Niki

Értékelés: Nincs

Méz vs Xilit

Szia Niki!

Köszönöm szépen a gyors választ! Szóval Pápán élek (Veszprém megye) és a helyi piacon vesszük termelőtől a mézet; azt mondják, azért ez megbízható - szerinted?

Értem a kettő eljárás közti különbséget és azt is, miért inkább a méz! De ahogy tegnap is kérdeztem, a méz nem rendelkezik a sima cukor összes többi egészségre gyakorolt rossz tulajdonságával - mivel hogy ez is cukor? Úgy értem, a lebontása oké, nem terheli meg a szervezetet, meg természetes, meg minden, de a többire gondolok, most nem sorolom fel, úgyis tudod, mi minden ártalmat tud még okozni az előbbieken túl a cukor.

És végül utolsó mondatodra reagálnék; van fermentált változat is? És azt honnan ismerem fel? Erről még nem hallottam.

Szia: Tamás

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Ha valaha bekerül a xilit

a bionom.hu-ra (óriási a vásárlói nyomás - így elképzelhető, hogy kreálunk egy "megtűrt kategória" fülecskét), akkor mindenképpen olyat fogunk keresni, ami a lehetőségekhez mérten a legbiztosabb és legmegfelelőbb lesz. A dobozon ezt nem tüntetik fel, fel kell venned a forgalmazóval/gyártóval a kapcsolatot, be kell kérni a certifikációkat és egyéb dokumentumokat - ezt különben mi minden egyes termék esetén megtesszük, ami bekerül a bionom.hu-ra.

Ha nincs cukorbetegséged (a vér glükózszintjének kilengéseit hasonlóképpen segítik a méz, aszalványok, mint a finomított cukor), vagy candidát, akkor nyugodtan fogyaszthatod a mézet, az aszalt gyümölcsöket, mert a szervezetben egyébként másképp műkődnek. :)

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Köszönöm szépen...

...a választ! Megpróbálom akkor a sütik készítésénél a mézet túlsúlyban használni a xilit mellett. Mindegyikről annyi jót írnak ugyanis, így nincs szívem egyiket sem kihagyni, de mivel a méz valóban a természethez közelibb, így az a célszerű, ha abból használok többet. :)

Csak "zárójelben" jegyzem meg, hogy mióta teljes kiőrlésű (tönköly)lisztből készítem a sütiket és a receptben szereplő cukor mennyiségét alapból megfelezem (!) s annak megfelelő xilitet vagy nádcukrot (s most majd mézet) használok fel, teljesen meg vagyok döbbenve, hogy így is milyen finom a végeredmény!! El vagyok képedve, hogy így is lehet, eddig meg mennyi cukorral ettük!

Üdv: Tamás

Értékelés: Nincs

répacukorral mi legyen?

Sziasztok!

Ma vettem a piacon egy répacukrot, a cékla mellett volt, miért ne? 

Szóval azon filóztam, hogyan lehetne ezt felhasználni, esetleg cukrot készíteni, bár ahhoz egy répa szerintem kevés...

Szerintetek ha lereszelem, lehet vele pl teát ízesíteni, vagy ahhoz is főzni kell? 

Előre köszönöm a válaszokat!

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (1 szavazat)
vaskalapos's picture

?

Cukorrepat?

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

én is összezavarodtam :)

Sziasztok!

Elolvasgattam a kommenteket is, de nem világos ezek után sem, nem kaptam választ a címben feltett kérdésre...

Szóval akkor mit??? Néhol az áll, hogy a kristálycukor majdnem ugyanolyan, mint a nádcukor. Van, aki meg azt írja, hogy a nádcukor kb. a mézzel egyenértékű, ami a káros hatást illeti. A méz nem teljesen egészséges? Én alig eszem cukrot, de a párom egyelőre nem tud a reggeli cukros kávé nélkül élni, neki szeretnék valami jó megoldást. Annyi fogy belőle, hogy a nyírfacukrot, steviát túl drágának tartom. A nádcukor, amit most használ, sima szupermarketből származik, az van ráírva, hogy "finomítatlan nádcukor", akkor ez most jótékony, mint a méz, vagy nem is jobb, mint a kristálycukor?

Köszönöm a válaszotokat! (és tudom, a legjobb semilyen cukrot nem enni! :)) 

Értékelés: Nincs
vaskalapos's picture

kristalycukor

A kristalycukor, kemiai neven szacharoz keszulhet cukornadbol es keszulhet cukorrepabol. Nincs koztuk kulonbseg.
Barmelyik kiindulasi novenybol lehet kulonbozo mertekben tisztitott termekeket kesziteni, ebben lehet kulonbseg a kulonbozo kristalycukrok kozott, de igazabol ez inkabb csak az izben es szinben latszik, elettanilag nem jelentos. 
A porcukor es kockacukor is ugyanaz kemiailag es igy elettanilag is, mint a kristalycukor. 

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

kristálycukor, nádcukor, méz, rapadura

Kedves Annina!

Így igaz, a nádcukrot nem sok minden különbözteti meg a fehér kristálycukortól, általában a végső művelet a fehérítés...

Miért ne lenne a méz egészséges? Persze figyelembe kell venni az egyéb diétákat, pl. cukorbetegnek akár méreg is lehet, candidásnak sem tesz jót, de egy egészséges szervezetben, ügyelve a mennyiségre (ami ugye, még a világ legegészségesebbnek kikiáltott táplálékára is vonatkozik!) kimondottan jótékony hatással bír. Azoknak szoktuk ajánlani a sztívia levél áztatását (tehát nem a fehér színű port!), vagy a nyírfacukrot, akik pl. a fenti betegségben szenvednek.

Finomítatlan nádcukor és finomítatlan nádcukor között is óriási különbségek lehetnek... Sok esetben a barna cukor/nádcukor illúzióját egy speciális kristályosítási eljárás révén nyerik, ami tetszetős külsőt kölcsözön... DE létezik olyan is, hogy cukornád nyers kivonata = Rapadura, amelyet szerencsétlen szóhasználat miatt szintén finomítatlan nádcukornak hívunk. Mondhatni mentes a finomítás alól: a cukornádat megtisztítják, majd az utolsó cseppig kipréselik belőlük a sűrű édes levet. Ezt a levet gyűjtőkádba vezetik, majd üstbe átszűrik. Ezután faformákba adagolják, amikben elnyerik végső alakjukat. Száraz meleg helyen tartják, szárítják... 

A rapadura jótékony, mint a méz... gondoljunk csak a cukornádarató rabszolgákra, akik munka közben rágicsálták, kiszürcsöl(het)ték a cukornád finom levét... de ez esetben is fontos a MÉRTÉK!!!

Párod fogyaszt vörös húsokat?

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Köszönöm a válaszokat!

"Finomítatlan nádcukor és finomítatlan nádcukor között is óriási különbségek lehetnek..." --- akkor itt a titok nyitja... szóval valószínűleg az én szupermarketes verzióm a gagyi kategóriába tartozik, de így is kb 2-3-szorosa a sima kristálycukornak, úgyhogy pénzkidobás és önámítás ezt venni. (?) Köszönöm a rapadurás tippet, most már elfogyasztatom vele a meglévő cukrot, és talán majd kipróbálom ezt. Nem értem, miért olyan fontos az a reggeli cukros kávé, miért nem teszi meg egy sima zöld tea helyette?? :)

Egyébként Niki, a kérdésedre válaszolva, enne vörös húst a párom, (ha olyan helyre megyünk ahol van, szívesen eszi), de nem veszek, és így szerencsére elvan nélküle. Kiváncsiságból kérdezem, hogy hogy jön ez ide? :)

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Vörös húsok és a cukor iránti vágy

Kedves Annina!

A válasz egyszerű, a keleti népek már időtlen idők óta figyelembe veszik, hogy a maszkulin jellegű janghús erős vágyat ébreszt a szervezetünkben saját ellentétpárja, anagyonédes, feminin jellegű jin ételek iránt, mint amilyen pl. a gyümölcs vagy a cukor.

A vörös húsról a halhúsra vagy a baromfihúsra való áttérés csökkent(het)i az édes desszert iránti vágyat az étkezések végén, és megkönnyíti a természetes gyümölcsökre való átállást, akár a desszertek teljes elhagyását is. (Félreértés elkerülése végett, a gyümölcsöt mindig étkezések előtt legalább 1órávat érdemes fogyasztani, sosem étkezés után!)

Mivel írtad, hogy sok cukor fogy, ezért kérdeztem ...

Jó éjt,

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

cukorrépa

Kedveseim!

A családi történet őriz egy "édes' részletet. Amikor pólyás voltam, a nagy háború vége felé, édesapám szerzett (cserélt) egy zsák cukorrépát. A kádban lesúrolták, lereszelték és egy kis préssel kinyomkodták a levét. Három család ezzel édesített pár hónapig... A présben maradt szilárdabb valami még mindíg elég édes volt. Édesanyám kísérletképp rétes-tölteléknek használta. Olyan jól sikerült, hogy az egész ház (10-15 család) azt ette, sőt édesanyám pár hétvégén kiült valamelyik pesti piacra, meg a Nyugati elé és kendőjét mélyen a szemébe húzva árulta, mint káposztás rétest. Még kis pénzt is kapott érte. Tudjátok abban az időben egy kalap pénz hétfőn még egy sarokházat ért, kedden már csak egy doboz gyufát...

Puszi apróknak és nagyoknak!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)
Varga Nikoletta's picture

CSICSÓKA

Kimaradt előző hozzászólásomból, hogy édesítésre cukorbetegeknek a sztívia levél és a nyírfacukor mellett - de jó szívvel Mindenkinek -a CSICSÓKÁt is ajánljuk, sőt én kötelezővé tenném fogyasztását.

"Adott mennyiségi határig (30-80 g) hasznosítása nem igényel inzulinta szervezet számára, így diabetikus élelmiszerek alapanyaga, illetve cukorbetegek egyik fő „édes” tápláléka lehet. Húgysavszint csökkentő hatása révén ízületi betegeknek is javasolható. Alkoholfüggőséget és iváskényszert kedvezően befolyásolja, az elvonókúrák hasznos kelléke lehet (az alkohol, illetve acetaldehid oxidatív lebomlását sietteti).

A biocsicsóka-sűrítmény összetevői között kiemelkedőek:
 • inulin (frukto-oligoszacharidok, prebiotikum),
 • fruktóz,
 • béta-karotin,
 • B-vitaminok,
 • ásványok és nyomelemek (kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, cink, réz, króm, mangán, cink, szelén),
 • élelmi rostok (pektin),
 • fitokemikáliák,
 • szerves savak.
Fogyasztásával eredményesen fenntarthatjuk a szervezet vitamin, és ásványi anyag egyensúlyát, egész évben. Inulin- illetve fruktóztartalma révén optimális felszívódási körülményeket, bélrendszeri- és energia-egyensúlyt hoz létre, mely a bélrendszeri immunitás, a komfortérzés és szellemi erő alapja is egyben.
 
Az otthoni konyhatechnikában – kiemelt tápértékén túl – kenyerek, sütemények konzisztenciáját jobbá, tartósabbá teszi (nedvszívó képesség). Alkalmas az édesség-igény kielégítésére, segíti az édességvágy leküzdését, visszaszorítja a táplálkozási kilengéseket, evési kényszert.
 
A termékek nem tartalmaznak glutént, tejfehérjét, laktózt, szójaszármazékot, olajos magot, adalékanyagokat (E-számok), virágport tartalmazó anyagot (pollenérzékenyek is fogyaszthatják)."
Niki
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Antal Vali's picture

Rapadura

Írtam a Bionom.hu oldalon egy hozzászólást a Rapaduráról, érdemes elolvasnia mindenkinek, aki kíváncsi rá.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Mit használjak?

Sziasztok!

Elég régóta próbálok keresni egy egészséges(ebb), természetes(ebb) édesítő módszert. Legelőször ugye a finomított répacukor került kiiktatásra, de ezután jött  a nagy fejtörés. Én mindenféle gyom- és mezei növényre vagyok allergiás, és így a méz fogyasztása sem éppen a legkellemesebb. Akárhol gyűjtenek a méhek, abba kerül egyéb virágpor is. Évek óta nem is fogyasztok mézet ez okból. Első körben jöttek az édesítők, de azokat is régóta hanyagolom. Aztán jött a nyírfacukor, ami már kis mennyiségben is hasmenést okoz nekem és Páromnak. Többször próbáltam és mindig wc-re szaladgálás lett a vége. Ott van a stevia, amit szeretek, ilyen pötyi és folyékony formában is, de még most sem igazán tapasztaltam ki az arányokat (főleg folyékonynál), és sokszor keserű lesz az étel, mint édes. De ugye vannak olyan ételek, amikhez a cukornak a tömege is kell. Pl.: palacsintába. Oda kéne valami kézzel fogható cukorpótló, amire eddig a fruktózt használtam, de miután elolvastam a róla szóló cikket, már azt se merem használni ezután. Ott vagyok, hogy ötletem sincs, mivel édesítsek. Teába, pudingba, krémekbe még ott van a stevia, de mikor mennyiségre is kéne az ételbe, az igazán nagy fejtörést okoz nekem. Mit próbálhatnék még ki?

Értékelés: Nincs

Édes íz

Méz: ha allergiás vagy és ezért nem használsz mézet, akkor kezelni kellene az allergiát (erről már nagyon sokszor volt szó az oldalon, kérlek használd a keresőt)

Xilit: igen, a cukoralkohol okozhat hasmenést de tapasztalat szerint csak nagyobb mennyiségben (ha a cukor mennyiségét szeretnéd helyettesíteni vele - amit nem ajánlunk!) és általában csak kezdetben. Ne használd ha kellemetlen tüneteitek vannak!

Stevia: érdemes magából a növényből tömény főzetet készíteni és azzal édesíteni

Aszalt gyümölcsök: süteménybe bőven elég édes ízt biztosít

Növényi szirupok (100% növény!): módjával használható, még mindig jobb, mint a finomított cukor

Az édes íz kívánása általában lecsökken a cukor kiiktatásával. Nem múlik, hanem sokkal kevésbé édes a sütemény, de akár a palacsinta is. Miért kell Nálatok a palacsintához "cukor" tömeg? Simán teljes kiőrlésű lisztből, tojásból és vízből is lehet palacsintát készíteni.

Nekem nincs több ötletem most. Másnak??

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

Köszi a választ :)

A palacsintához töltelékként kerestem megoldást. Pl kakaósnál is a kakaót cukorral keveri az ember, ahogy a fahéjasnál is. Persze ott a lekvár, mint töltelék, vagy steviával készített puding is, de az ember szeretné élvezni a kakaós és/vagy fahéjas palacsinta ízét is. Töltelékként viszont mennyiségre kell pakolni, nem tudom kiváltani pl steviával.

A xilit az nagyon érdekes, mert tényleg nagyobb mennyiségben okoz csak gondot. De volt, h azzal csináltam pl egybesült süteményt, azaz a tepsibe került elosztva, nem töményen ettük, mégis hasmenés lett a vége, ahogy a vele készült pudingnak és palacsintának is (ahol szintén töltelékként tettem bele). Így inkább fel is hagytam vele.

Aszalt gyümölcs nagyon jó ötlet, sütikbe eszembe nem jutott volna Mármint megszokott recepteket majd felturbózom velük.

Méz: hallottam olyan mézről, amit allergiások is fogyaszthatnak, valami kóró van a kevében. Ez mennyire igaz? Mert attól 1-1 méhecske eltévedhet más virágra is, és belekerülhet. Vagy maga a méz máshogy készül? Allergiámra rá akarok majd feküdni, 20 év után időszerű végre.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Allergia mögött húzódó okok

felgöngyölítésének első állomása a bélflóra helyreállítása.

Rengeteg információt, tanácsot találsz e téren oldalunkon, érdemes használni belső keresőnket. Ha segítségre szorulsz, írj!

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

re: édes íz

Mi se használtunk soha a palacsinta tésztájába cukrot. Én úgy tudom, attól könnyebben odaég. (a töltelék persze más dolog) Pár éve én is teljeskiőrlésűvel csinálom, és imádom, hogy van egy diós mellékíze a korpától.

Cukorpótlás: régebben, talán valamelyik Oláh Andor fémjelezte reformétrend kötetben olvastam, hogy simán lehetne cukorrépával is édesíteni (belereszelni a süteménybe, stb). csak: én még sose láttam piacon cukorrépát, lehet, hogy már nem is termesztik egyáltalán Magyarországon, nemhogy étkezési célra. erről van valakinek tapasztalata? Engem is érdekelne :)

dűne

Értékelés: Nincs

Megint cukor kérdés

És a Demerara, Turbinado, Sucanat és Muscovado cukorról mi a véleményetek? Ezeket lehet használni?

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Cukor kérdés

Ezek sem különböznek a nádcukortól (ettől pláne nem:) ), melasztól, kókuszcukortól, nyírfacukortól és társaiktól. Ilyen formában NEM található meg a természeten, ritkán fogyasztható, de nem napi szinten!

A mézet és az aszalványokat ajánlom továbbra is mindenkinek, ha édes ízre vágyik, ill. ha valaki cukorbeteg, vagy candidiázisban szenved, akkor a nyírfacukrot és a sztíviát (lehetőleg a levelét "áztatva") használja.

Niki

Értékelés: Nincs

Génkezelt kukoricából készült fruktóz-glukóz szirup káros !

Vigyázni kell a fruktóz-glukóz sziruppal, és az ezt tartalmazó élelmiszerekkel, és italokkal, melyekkel teli vannak a szupermarketek, mert (szerintem) többségük génkezelt kukoricából készült, ami higanyt tartalmaz, és káros az egészségre, mint minden génkezelt termék !!! 

Ugyan így a szója is !

A másik káros az aszpartam !

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (1 szavazat)
vaskalapos's picture

Ketelkedem. A kukorica nem lazac.

A kukorica itt felenk a nagy viz masik oldalan valoban donto tobbsegeben genetikailag modositott. Az ebbol keszitett fruktoz-glukoz szirup valoban nem a legeszsegesebb elelmiszerek koze tartozik, sot, es is azt mondom, hogy keruld, DE NEM AZERT, mert a kukorica ilyen olyan genjeit modositottak.
A kozonseges hagyomanyosan nemsitett es hibrid es vad kukoricabol keszitett fruktoz-glukoz szirup epp olyan rossz az egeszsegednek.

A modositott genek nem jutnak be a szirupba, de ha bejutnanak sem okoznak neked semmi bajt. Ami rossz benne az glukoz es fruktoz.

Nem tudom, a higanyt hogyan keverted ide, higany a halakban talalhato, szennyzeskent (szeneromuvek, es energiatakarekos lampak hulladekabol), es kis mennyisegben vedooltasokban tartositoszerkent.
A kukoricaba csak akkor kerul, ha az bio-kukorica, es mutragya helyett hal fermentummal tragyazzak. De  a kukoricaszirupba akkor sem jut be.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Várandós és a cukrok

Sziasztok,

Amiatt írok most Nektek, mert a 36. héten vagyunk a második babával és minden rendben van hála Istennek, a terheléses cukrom még alacsonyabb is volt, mint kellene, de nagyon nagy a hasam. Az első baba 4 kg-os volt és várhatóan a második is nagy lesz. Anyai ágú Nagyszüleim cukorbetegek így öröklési hajlamom is van. Azt mondta a Dokim, hogy ha valaki cukorbeteg, akkor általában nagy babát szül és ha valaki nagy babát szül, akkor az cukorbeteg lesz később.. Soha nem szedtem sem fogamzásgátlót, sem terhes vitamint, mert nem bízom meg bennük és sok barátnőm 20-30 kg-ot hízott a sok jó kis hormonos vitamon miatt.. Szóval kissé meglepődtem, hogy fordítva is igaz a folyamat (hogy ha valakinek nagy a hasa és nagy babát szül, akkor az cukorbeteg lesz) nem is annyira értem az összefüggést, de azt mondta, hogy vigyázzak nagyon, mert hajlamom is van rá. Kérdeztem, hogy és akkor most mit csináljak, erre azt mondta, hogy egyelőre semmit, de ha vége a szoptatási időszaknak, akkor szigorú diéta és folyamatos orvosi kontroll kell.. Hogy őszinte legyek nem tudom, hogy most mit csináljak, mivel kezdjem a szigorú diétát. Azt sem tudom, hogy mit jelent pontosan a szigorú diéta, mert eddig soha nem kellett diétáznom.. Meg most egész további életemben diétázzak hátha esetleg véletlenül cukorbeteg leszek?? Nem annyira értem a dolgot, de lehet, hogy csak jó fej akart lenni, hogy odafigyeljek a dolgokra, mert a diéta és a rendszres sport,mozgás mindnekinek jó..

Segítsetek kérlek, hogyan kezdjem el, miket hagyjak ki vagy mennyire mélyen érdemes belemenni a régi táplálékok elhagyásába, mert most kicsit káosz van a fejemben ezzel kapcsolatban.. Elég, ha odafigyelek és mozgok és a cukrot xilittel helyettesítem??  Köszönöm szépen

Értékelés: Nincs

Nagy has és cukorbetegség

Szia! Még ez hiányzott Neked, hogy a szülés előtt ilyen badarságokkal ijesztgessenek, őrület

Nekem óriási hasam volt, csak a középső lett 4 kiló feletti, soha senki nem volt cukorbeteg a családban és a kislányom sem lesz az nagy valószínűséggel.

A cukorbetegség (2-es) kialakulásában nagy részben a helytelen életmód, egészségtelen táplálkozás, nagyon kis részben genetikai hajlam a felelős.

Az egészséges életmód nem szigorú, élethosszig tartó diéta, hiszen ennek semmi értelme nem lenne. A sanyargatás, állandó ételmegvonás végül még olyan lelki terhet is jelentene, hogy attól betegednél meg!

Mi a teendő? Erről szólnak nálunk a blogok, hozzászólások (jelenleg 79606), kérlek használd a keresőt, írd be ami érdekel, pl.: táplálkozás. Nézz körül a Boszorkánykonyhában is! Ha változatosan, sok növényi alapanyag felhasználásval készíted ételeiteket, kerülöd a finomított (cukor, liszt, olaj), adalékanyagos, mű, gyorséttermi borzalmakat, mozogsz, elegendő folyadékot fogyasztasz már sokat tettél!

A szoptatás után lehetőség van speciális étkezéseket (pl. candida kúra), méregtelenítéseket végezni. Jól tetted, hogy nem szedtél szintetikus hormonokat és művitaminokat! A megfelelő tápanyag ellátáshoz, jó emésztéshez szükség lehet kiegészítőkre, de ezek mindenképpen organikusak, természetesek legyenek!

Most szépen nyugodj meg, készülj lelkileg - testileg a baba fogadására! Minden jót Nektek! 

Értékelés: Nincs

Nagy has és cukorbetegség

Kedves Tünde!

Nagyon szépen köszönöm gyors válaszodat és kedves soraidat akkor a szoptatás után rátérek a méregtelenítés témakörére, addig is odafigyelek, mint eddig 

Köszönöm!!!

Értékelés: Nincs

Sport

Sziasztok!

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat,segítséget!

Vali,én is leginkább vizet szeretek inni, általában Pí vizet szoktam,vagy buborék mentes vizet. Csak régebben akivel elkezdtem tekerni ő ajánlotta hogy igyak izotóniás poros italokat, amit anno megtettem, de azóta életmódváltásba kezdtem és épp ezért szeretnék helyette alternatívákat. Nagyon jó ötleteket adtál, az algás megoldás is tetszik, bár algát amugy is szedek kapszulában, de a saját kotyvasztásu megoldások is nagyon jól hangzanak! Mindenképpen ki fogom próbálni ezeket.

Zsoó: A kendermag proteinnek is utánajárok mindenképpen, mert proteinkoktélt is ittam eddig (tejfehérje proteint,cukor nélkül)a túrák után, de épp aktuális lesz az új vásárlása. köszi a tippet!

Vaskalapos: én is úgy gondolom, hogy nagyon nagy a marketing a táplálékkiegészítők körül,és elég sokan (pl kezdő testépítők) ettől várják a csodát. De az biztos hogy tekerés és más sportok alatt is vesztünk vizet és más értékes anyagokat amiket pótolni szeretnék. Eddig én is hittem a sportitaloknak, de mióta "felnyílt" a szemem,és igyekszem egészségesebben élni, azóta keresek más megoldásokat.

Egyébként ha tehetem 100 km körüli országuti vagy 50 körüli monti útra szoktam menni hétvégén, hétköznap pedig a városba tekerek be mindig ami 15 km-re van, vagy kisebb 50-es országuti turára megyek,esetleg 20 as montira. Lényeg hogy mindegyiknél szükségem van ivásra és evésre is. Az ivás úgy tűnik akkor megoldódni látszik a javaslatokkal, már csak a túra közbeni evésre kéne kitalálnom valamit. Bevallom ott is lecsúszott néha 1-1 protein szelet régebben, mert egyébként nagyon vékony vagyok és féltem hogy tulzottan fogyok a sporttól. Szóval az étkezésre is muszáj nagyon odafigyelnem. Gyümölcsöt,műzlit,néha szendvicset szoktam vinni eddig, régebben csokit is, de mióta Candidás lettem a cukrot kerülöm. 

Heni és Niki nektek is köszönöm a tanácsokat,hozzászólást! A nyírfanedv nekem kicsit drága jelenleg sajnos, de ha lesz munkám és keresetem azt is szeretném kipróbálni akár hosszabbtávon is.

Köszi, Cassiopeia

Értékelés: Nincs
vaskalapos's picture

Igen, termeszetesen. Vesztunk.

"De az biztos hogy tekerés és más sportok alatt is vesztünk vizet és más értékes anyagokat amiket pótolni szeretnék. "

Igen, termeszetesen. De miert kene ehhez mas, mint a kozonseges tiszta viz es normalis taplalek?  Komoly a kerdes.

Ha megirod egy altalad ismert sport ital/etel osszetetelet, kereshetunk olyan elelmiszert, amiben ugyanaz megtalalhato - es sokkal olcsobban. 

Értékelés: Nincs
dorka12345's picture

Úgy látom sok a cukor függő

Úgy látom sok a cukor függő ember...

Lehet finom cukros dolgokat enni, csak nagyon ritkán! 

A cukor nem annyira mérgező!, csak ügyesen kell bánni vele...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

sport ital

Sziasztok!

Először is szeretném elmondani, hogy nagyon szeretem az oldalatokat, rengeteg hasznos dolog van rajta, és magam is kezdő életmódváltó vagyok. A cukrot amennyire lehet kiűztem a háztartásból, xilitet, steviat használok édesítésére, sőt ahol lakok, találtam stevias joghurtot, gyümölcsleveket és más termékeket, amiket eddig még fogyasztottunk, de most steviával nyugodtabbak és egészségesebbek vagyunk:)

Rendszeresen kerékpározok hosszabb távon, melyhez eddigi olvasataim szerint elengedhetetlen a táplálékkiegészítők,sportitalok, fogyasztása, mely nem csak sima vízből kell,hogy álljon.

Ha jól tudom ezek tele vannak mindenféle anyaggal amik talán károsak,cukrosak,savasítanak. Ezen a területen szeretném a segítségeteket kérni, hogy mit tudnátok ajánlani a boltokban megtalálható izotóniás italok helyett? 

A bolti sportitalok összetétele pl:

Tartalmaz kalciumot és magnéziumot, melyek az izomműködésben és a sejtek anyagcseréjében fontosak. B1 vitamin segít a fáradság elviselésében. 
Készült: víz, szénhidrát (szacharóz, maltodextrin, étkezési sav: citromsav; nátrium-citrát, természetes aroma, kalcium-foszfát, magnézium-karbonát, nátrium-klorid, kálium-klorid, antioxidáns: aszkorbinsav, stabilizátor: szója olaj, kókusz olaj és természetes színezék: béta-karotin, B1 vitamin felhasználásával. 

100 g porban : Szénhidrát 87,4 g 

- ebből cukor 75,2 g  
- ebből oligoszacharid 12,2 g 


No és persze rengeteg más sportboltban fellelhető táplálékkiegészítő van, amiről azt állítják nincs egészségkárosító hatása, én mégis gyanakodva állok a termékek előtt, viszont a sport miatt muszáj valami speciális étrendet kitalálnom edzés előtt,közben és után is... csak nem tudom mi mennyire káros, főleg,hogy néha a Candidával is meg kell küzdenem. (Cukrot és élesztőt emiatt kezdtem el elhagyni az étrendemből,immunerősítek,és több oldalról támadok egyre több sikerrel)

Tehát nagyon örülnék, ha segítenétek tanácsot adni mivel helyettesíthetném természetes módon a boltokban kapható sportitalokat,táplálékkiegészítőket, úgy hogy ne legyen egészségkárosító,de az energialöket,izomépítés stb. meglegyen.

Remélem nem kérdeztem nagy hülyeséget:)

Mindenkinek szép napot!

Köszönettel: Cassiopeia

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Miért elengedhetetlenek szerinted a sportitalok?

Szerintem a jó minőségű folyadék az elengedhetetlen - ami leginkább víz legyen. De oldhatsz vízben algát (százszor jobb a természetes "izotóniás" tartalma, mint bármilyen "csinált" sportitalnak), himalája sót, AquaGardent, de a rostkoktélok (karotin, flavon, biomega) és a Raw Food-ok közül is bármelyiket. Kiváló energiát adó ital a nyírvíz, a kókuszvíz, sőt az egyszerű citromos só-mézes limonádé is (1 liter tisztított vízhez 1 biocitrom leve, 3 evőkanál méz, 1 mokkáskanál himalája só).

De a fent említett szerekből Te is kutyulhatsz magadnak ízlés szerint energia italt.

Igaz, én csak kerékpár túrázom, és gyalogtúrázom, de kerékpárral így is lenyomjuk alkalmanként a minimum 40 - 50 km-t. Én is zöldteát (nem a bolti filterest, hanem igazi magaskategóriást) szoktam magammal vinni, mint Vaskalapos, amit enyhén megsózok himalája sóval. 

Értékelés: Nincs
Zsoó's picture

izomépítésre

nekünk (leginkább páromnak) bevált a kendermag protein (hemp protein). Zöld por, egyik olvasó Scoryl is ajánlotta itt az oldalon, így mi is utánanéztünk, vettünk egy nagy bödönnel és párom szerint nagyon jó.

Értékelés: Nincs
vaskalapos's picture

kerékpározol hosszabb távon

A valaszhoz elobb megkerdeznem, mit ertesz hosszabb tav alatt? Ha tavolsagban is es idoben is megadnad, az lenne a legjobb.

Miert kerdezem? Ugy gondolom, hogy kicsit tul van dimenzionalva, hogy "elengedhetetlen a táplálékkiegészítők,sportitalok, fogyasztása".

En naponta masfel orat edzek (evezek), parevezos hajoban. Edzesre 30 perc az ut, bringaval,  13km, odafele jol meghajtom, hazamenni edzes utan ugyanannyi, azt mar lazan tekerem.
Tiszta vizet (en a szensavasat szeretem), meg idonkent hazi kefirt  iszok, 6-10 decit osszesen az edzes elott-alatt-utan. 
Speci sport tapkiegeszitot, sportital sosem ittam. Azaz egyszer megkostoltam az itt meno "Gator Aid"-et, de nem izlett.

26km-es (2 ora par perc) versenyt altalaban megallas nelkul szoktam leevezni, elotte, utana iszok. Viz, narancsle...
42km-es maratonon (kb 3 ora) egyszer vagy ketszer egy par korty viz, narancsle, zod tea.
84km-es turaversenyen (8 ora) kb ketorankent ittunk, egyszer ettunk is, erre vittem magammal olyan elektrolit oldatot, amit a hasmenes-hanyas miatt kiszarado betegenek adnak szajon at  (orvos a csaladban felirta a verseny elott).

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (1 szavazat)

sportital

Szia!

Izotóniás italnak remek a nyírfanedv.

Heni

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 votes)
Varga Nikoletta's picture

A "hagyományos" sport italok helyett

érdemes lenne Vali javaslatait átböngészned, biztos vagyok benne, hogy ezekkel kiválthatod az általad eddig használt sport italokat.

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 3.7 (3 votes)

édesítés és almakoncentrátum

sziasztok! Almasűrítménnyel készült termékeket meg lehet venni szerintetek? Az ugye édesítés miatt használatos? vagy jobb azt is elkerülni? Köszi a választ: Lilla

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Édesítés almasűrítménnyel

Ha egy élelmiszer kizárólag almasűrítménnyel van édesítve, akkor az jó termék! A cukor minden fajtája, és a mesterséges édesítőszerek kerülendőek.

Értékelés: Nincs

Xillit, sztívia kismamáknak - szösszenet

Sziasztok!

Minap voltam diétás tanácsadáson, mivel magasabb lett a terheléses vércukorszintem az elvártnál (7,8 helyett 7,9).

A diétás nővér közölte velem, hogy mint kismama felejtsem el a xillitet és a sztíviát, mert nincsenek rendesen bevizsgálva, ki tudja mit okozok ezzel a születendő gyermekemnek. De nyugodtan fogyasszak C***rel tablettát, napi 10 szemet.

Értetlenkedve néztem rá, hogy dehát a xillit és a sztívia tudtommal természetes édesítőszer, a C***rel meg egyáltalán nem, szóval miért is nagyobb az esély hogy bajt okozok a természetes édesítéssel mint a mesterségessel ? 

Mire ő; maga nem figyel? most mondtam, hogy C***rel-lel édesítsen, azt az egyet szabad, semmi mást!

Azért úgy jól megmagyarázta, nem!? 

Amúgy az milyen már, hogy a C***rel új terméke, a C***rel Green, nem más, mint sztívia?! Kezdődik hát a "sajt" darabolás..... 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

xilit, nyírfacukor, várandósság, stevia

Sziasztok, az én lányom egy éves, és a várandósság alatt nekem is figyelnem kellett a cukorra. Az édesítőszer alapból ki volt lőve, mert előtte sem fogyasztotam, sokat hallottam káros hatásairól. Alaposan utánajárva azonban egy dolgot kezdtem el használni, a nyírfacukrot - mesterséges változata xilit néven ismert. A várandósság alatt is minden rendben volt és azóta is. És azon felül, hogy a vércukorszint ingadozását akadályozza, még a fogszuvasodást is gátolja, ami ugye a várandósság alatt szintén nem mellékes. Sőt, mint kiderült, a gyermekeknek a fogzáskor adható Gebi is xilitet tartalmaz, valamit a babafogkrém is. Gondolom, nem véletlenül.

Értékelés: Nincs

Can...er green?

Gondolom véletlenül sem szirup, hanem por vagy tabletta, mi? :-) Ajjjjjjjaj nagy a baj... Remélem "felelősségteljes" leszel és nem eszel olyan sz*rokat mint a xilit ;-))) És ugye tudod, hogy ha éjjel rádtör, hogy tartós tejből bolti zacsis pudingot főzz és megspékeled ezt egy kis habspray-vel, az teljesen normális dolog? Hisz az biztos kell a fejlődő gyermekednek, nincs mese, meg kell enni, mert ő kívánja... Na jó, most cinikus voltam, de azért a pofám leszakad, hogy ez a hivatalos tanácsadás... Én már előre félek, pedig még nem most lesz a gyermekáldás, hogy mennyi mennyi mennyi mindenkit fogok/fogunk a búsba elküldeni... és még én leszek a felelőtlen. Hát, kitartás, én minél többet informálódom, annál jobban tartok a szüléstől. Én elhiszem, hogy egy nő magától, ösztönből meg tudja csinálni, attól félek, hogy mennyi felesleges beavatkozást erőltetnek rám, hogy ne én legyek a "főnök", hanem a doki... :-( És ez olyan hátborzongató.

Rámennek az anyai szeretetre, ez gusztustalan. Ha nem Bep... használsz Marci popsijára, akor rossz anya vagy. És dejó, hogy már 3 hónaposnak is adható lázcsillapító (!!!!!!!!!!) És nem mindenki ismerheti ezt az oldalt!!! És kinek hiszünk? És az a szomorú, hogy aki ezeket a tanácsokat vakon követi, az csak jót akar a gyermekének. Nálam ez mindig kihúzza a bicskát. Itt a legkönnyebb félrevezetni. Ezzel kéne valamit kezdeni, ez olyan undorító. Ugye nem csak én érzem így???

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Zöld Can...el

Jóóóóhogy, fehér por és fehér pici apró tabletta. 

Annyira feleősségteljes vagyok, hogy hazajöttem és ki is dobtam minden természetes [email protected] a konyhámból..... nyilván. 

Hál Istennek az orvosom nagyon jófej, nagyon egy hullámhosszon vagyunk és támogat mindenben (úgy vajúdjak ahogy jól esik, gátvédelemmel fogunk szülni, stb.)

Engem is mélységesen felháborít hogy így befolyásolják a szülőket, anyukákat, na de kérem...mindenkinek lehetősége van tanulni, tájékozódni, utánajárni.... mi is pl.  ide keveredtünk valahogy.

Az meg, hogy a nagy fogyasztói társadalom nem holnap fog megborulni, elég sajnálatos, de ugyanolyan nyilvánvaló is.

Értékelés: Nincs

Cukor, édesítőszer kérdés

Szia Niki, sziasztok!

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogyha a cukrot kerülni kell, de az édesítőszer meg egészségtelen, akkor mivel lehet édesíteni az ételt, teát, stb.? 

A barna cukor az jó?

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

Mivel édesítsünk?

Szia Dettyke!

Sajnos a barna cukor csak egy hajszálnyival jobb, mint a fehér.

Míg maga a nyers cukorrépa körülbelül 20 százalék cukrot, a kristálycukor 95 százalékot tartalmaz. Ez a természetben előforduló minden növény cukortartalmának a többszöröse, míg természetes anyag egyáltalán nem marad benne.

Egészségesnek kikiáltott alternatívája a barna cukor, melyet ugyanúgy cukorrépából, azonos eljárással állítanak elő azzal a különbséggel, hogy a folyamatot még azon a ponton leállítják, ahol a tisztítás nem teljes, vagyis a cukor még tartalmaz természetes anyagokat. Élettani hatása mindkettőnek hasonlóan káros.

Érdemes elgondolkodni, hogy mivel édesítettek az emberek, amikor még se cukor, se édesítőszer nem volt. A cukor ezer esztendővel ezelőtt Európában még csak egy-két tengerparti állam fejedelmi udvarában volt ismeretes. A középkori krónikások, mint jóízű és kellemes hatású, kedvelt és értékes ritkaságot említik.

Mi volt előtte: méz, aszalt gyümölcsök, édes gyümölcsök, ezeket bátran használhatod! Ezen kívül még a mértékkel használt stevia kivonat/por és a nyírfacukor (xilit) is szóba jöhet!

Olvasd el az Édesítsünk okosan! és a Cukor blues című könyveket, ha bővebbet szeretnél tudni a témáról! wave.gif

Értékelés: Nincs

Nyers finomítatlan cukor

Sziasztok. Láttam már több helyen nyers finomítatlan cukrot, illetve egyes csokikban is az van. Ezzel mi a helyzet? Ha finomítatlan akkor jó? Vagy nem? Köszi előre is: Móni

Értékelés: Nincs

Cukor helyett xillit

Szeretnénk áttérni a cukorról valami egészségesebbre.Olvastam a cukorról és helyettesítőikről szóló cikketeket is.

A xillitet próbáltuk ki, jó is volt, de felmerült bennem, hogy végülis ez mitől jobb, mint a cukorrépából vagy cukornádból készült cukor. Végülis mindkettő növény valamelyik részéből van, ráadásul még hasonlóan is néz ki, gondolom hasonlóan is készül. Vagy nem? Miért jobb?

Vagy jobb lenne a sztívia?A sztíviához pedig az a kérdésem, hogy kelt tésztákhoz jó? Vagy ez sem táplálja az élesztőgombákat?

Köszönöm!

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Xilit, stevia

Szia Melissam!

Olvasd el kérlek a feni cikket, ebből másoltam ki:

A cukor   Hogyan készül?

A leggyakrabban használt fehér cukrot nálunk a cukorrépából nyerik ki, a világ cukortermelésének alapanyaga 70%-ban viszont a cukornád. A módszer mindkét esetben ugyanaz: a felszeletelt növényt áztatják, kipréselik, majd mésszel tisztítják - ilyenkor a szennyeződésekkel együtt minden szerves anyagot is kivonnak a cukros oldatból -, végül további tisztítási és finomítási eljárások során nyeri el sűrű szirup formáját. Ezt egy kis rásegítéssel kristályosítják, majd megszárítják, és így kapjuk a kristálycukrot, majd a porcukrot.

Nyírfacukor

Más néven xilit vagy xylitol. Leggyakrabban kukoricarostból vagy nyírfakéregből állítják elő. Cukoralkoholnak minősül, így csak kis része szívódik fel, ezért nem terheli az inzulinháztartást. Glikémiás indexe minössze 7, szemben a kristálycukor 68-as GI-jével. A cukorhoz hasonlóan használható, könnyen oldódik, viszont mivel nem táplálja a gombákat, élesztős tészták elkészítéséhez nem alkalmas. Az egyetlen hátránya, hogy cukoralkohol lévén hasmenést okozhat, ha túl sokat használunk belőle.

A stevia sem jó kelt tésztákhoz, mint a xilit, így a (foszfát mentes) sütőpor mellé egy késhegynyi szódabikarbónát is ajánlott tenni, hogy feljöjjön a tészta.

Értékelés: Nincs

Xilit

Sziasztok,
a kedvenc bioboltomban elfogyott a stívia, és a xilit-et ajánlották, amiről én még sosem hallottam.  Én candidás vagyok, nem tudom, ezt is használhatom-e. Melyik a jobb- stivia vs. xilit??
Válaszotokat előre is köszi


Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Xilit candidásoknak

Olvasd el a fenti cikket!
Mellesleg candidásoknak én személy szerint csak az édesgyökeret és a steviát szoktam javasolni, bár a legjobb az lenne, ha megtanulnád az édes íz nélküli életet. Tudom, ez most lehetetlen kérésnek tűnik, pedig hidd el, aki kipróbálja, utána el sem tudja képzelni, hogy hogyan tudott élni annyi cukorral...

Értékelés: Nincs
Józsa Andi's picture

Xilit


Szia Vali!

Olvastam az "Édesen szép az élet" című cikket. Korábban én nem hallottam a xilitről csak a sztíviáról. Érdekelne a véleményed a xilites rágógumiról. Én a gyermekeimet amennyire lehet lebeszélem a rágózásról tudván, hogy aszpartammal édesítik, de nehéz kordában tartani Őket amikor minden fiatal rágózik a társaságukban.
Kérdezném: Vegyek vagy ne?

Köszi a válaszod: Andi

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

A Xilit még aránylag elfogadható.

Inkább, mint az aszpartam. Bár én semmilyen mesterségest nem pártolok, tudod!

Értékelés: Nincs

megint xilit

Sziasztok!
Egyre többet hallani a xilitről, én eddig azt hallottam, hogy természetes édesítő, akárcsak a stevia. Az alábbi írást találtam róla.
Látom, hogy Vali mesterségesnek titulálja. Akkor most mi van?
Viki

"Xilit: Hogyan készül pontosan?

A xylose-t természetes fermentálással (erjesztéssel) nyerik a kukorica rostjának kivonatából. Nem magából a kukoricaszemből készül, és nem tartalmaz kukorica fehérjét vagy más allergén anyagokat a kukoricából.
A Xylosweet gyártási folyamata során minden lépésnél szigorú minőségellenőrzésen esik át. Első lépés a kukoricacsutkák tisztítása. Ezután a kukoricacsutkából először almasav segíségével xylan-t nyernek ki. A xylan-ból egy baktériumktériumkultúra segítségével nyernek xylose-t. Egy másik baktériumkultúra alakítja a xylose-t xilitté. Az így nyert xilitet szárítják, és őrlik.

A xilit, mint természetes anyag, előfordul a málnában, eperben, szilvában, kukoricában, endíviában és a gombákban. Az emberi testben a glukóz lebontása közben keletkezi napi 10-15 g mennyiségben.
A xilit egy 5 szénatomból álló cukoralkohol, más néven polyol (C5H12O5), ami előállítható több természetes növényből, mint például a nyírfakéreg vagy a Xylosweet esetében a kukorica csutkája. Az így kapott xilit azonos a természetben előfordulóval."

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Ha figyelmesen olvasol,

én nem a xilitet tituláltam mesterségesnek, de lehet, hogy félreérthető volt...

Az egész előállítása túl "vegyipari" számomra. Természetes anyagból vonják ki ugyan, de közel annyi "kristályosítási" és finomítási procedurán átmegy, mint a hagyományos répacukor. Attól olyan szép fehér és kristályos, pedig a nyírfa leve nem is képes kristályosodni...

Ennek ellenére az aszpartamnál és a hagyományos cukornál egy fokkal jobbnak tartom...

De fenntartom a véleményemet, hogy nem ez a legegészségesebb megoldás az édesítésre.

Értékelés: Nincs

méz

Sziasztok,

azt szeretném megkérdezni, hogy ilyenkor télen nagyon nehezen veszem rá magam a vízivásra (tudom, hogy azt is kellene, igyekszem  ) ezért szinte egész nap zöldteázom...Mézzel, valódi citrommal ízesítem, de elég sok fogy belőle (eddig csalánteával felvátva, de arra most azt mondták, hogy ne nagyon vígéckedjek a 90/60-as vérnyomásommal és igyak mééég többet). A lényeg: ez a sok méz lehet-e ,káros' a szervezetemnek (pl.: a májamnak, hasnyálmirigyemnek)? Tavasztól már nem szokott problémát okozni a vízfogyasztás, olyankor a tea redukálodik 1-2 csészére/nap, mert szeretek teázni esténként 

 

Köszönettel: bandesz

Értékelés: Nincs

Tea ízesítése

Kérdés, hogy miért muszáj ízesítened a teát? Hiszen akkor nem a növény finom aromáját, hanem az édes/savanyú ízt érzed... Próbálj ki különböző aroma nélküli gyümölcs és/vagy gyógyteákat. meglátod egy idő után élvezni fogod a natúr ízeket és a kérdésed nem lesz aktuális.

Kérlek olvasd el Vali nagyszerű írását a témával kapcsolatban!

A zöldteából nem szerencsés napi több litert inni, ahonnan ered, ott is csak egy-két csészével isznak belőle!

A kérdésedre a konkrét válasz: nem szabad semmit túlzásba vinni, az arany középút a fontos! Tehát attól függ mennyi mézet használsz! Ha pl. 1 liter teához 1 kanállal, akkor oké, de ha sokat teszel bele, akkor ugyanolyan rossz, mintha cukrot ennél.

Értékelés: Nincs

Tündének

Kedves Tünde!

 

Köszönöm szépen, a linket is mindjárt elolvasom. Igazából megiszom anélkül is a teákat, csak így jobban ízlik. Kb. egy nagy fél literes bögrém van, abba megy fél citrom+ 1 evőkanál méz -néha picit több  . Szóval tudom, hogy ez nem a legjobb, de így legalább sok fogy belőle, és összejön a napi ~2,5-3 liter folyadék (mármint minden mással együtt-gyümölcs, leves, kevéske víz ), amit így télen egyébként nehezen produkálnék, sajnos.

Köszönöm a válaszod: bandesz

Értékelés: Nincs
Évke's picture

Kókuszcukor jó-e?

Sziasztok!

Mi a véleményetek a kókuszcukorrólElég horror az ára, de olyan mennyei az íze, hogy megéri. Azt írják, hogy a virág nektárjából készül kíméletes szárítással. Nekem természetesebb anyagnak tűnik, mint a xilit.

Évke

Értékelés: Nincs

Sziasztok!Engem is

Sziasztok!

 

Engem is érdekelne a dolog. Nyirfacukrot nem akartam venni mert egy hozzáértő ismerősöm  levezette, hogy krumplibol csinálják. a steviának tejesm ellékíze v an . A bioboltban azt mondták  a kokuszcukor is jo ugyan nem 0  a glukémiás indexe, de cukorbetegek és candidások is figyaszthatják.(jo lenne erre egy megerősítés szakembertől, hogy tényleg, vagycsak rám lett tukmálva :) )

Az illata amikor kibontottam mindenesetre nagyon megcsapott. Rögtön a dobostorta teteje jutott az eszembe amit anno imádtam megenni.  Bevallom 5 perc  szimatolás után nem bírtam ellenállni a kísértésnek hogy egy kiskanállal ne egyek belőle a la natur. hát isteni.

Nekem a xilittel az volt a bajom, hogy azt írták kevesebb kell belőle, de egyáltalán nem éreztem édesnek tőle a dolgokat. Ezzela kokuszossal viszont, keveset probáltam ki, hogy milyen mint szoktam és szinte még édesnek is találtam, szóval ebből tényleg  kevesebb kell (lehet hogy a karamelizált íz miatt érzi az ember töményebbnek?)

Igen tudom le kéne szokni a cukorrol, de a kávét nem birom keserűen meginni hiába próbálom.Nem iszom sokat ugy heti 1-2t de házitejszín és cukor nélkül nem bírnám meginni. Ha nem iszom akkor meg az íze istentelenül hiányzik(a kávénak) Szóval ok a kávé nem egészséges, de mivel lehet kiváltani?(esetleg erre is ötletelhetne akinek van valami tippje)

Namegpersze a lényegre, hogy a kókuszcukor akkor ártalmas vagy nem .)

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

kókuszcukor

Számomra a kókuszcukor - legalábbis a leírások alapján - egy kalap alá került a többi sziruppal (juhar-, agavé-, rizs). Módjával mehet, de nem napi szinten...

Kapható nem kukoricacsutkából kivont nyírfacukor is a piacon...

Arra sehol sem találtam utalást, hogy kókusz/pálmacukor candidiázisban alkalmazható-e vagy sem...(ezt csak "úgy" írtam :) )

Niki

Értékelés: Nincs

Édesítők a Bionomban

Az érdekelne a bioboltban a mézen kívül miért nincs semmi alternatíva? A méheket is cukorral etetik, így a méz sem jó például cukorbetegeknek vagy candidásoknak. Bár a bioboltos mézekkel gondolom nem ez a helyzet vagy igen?  Mindenesetre én örülnék azért méz alternatívának is a boltban, mert nem mindent lehet gyümölcsökkel édesíteni. Tudom szokjak le teljesen az édesről, de addig is mig eljutok ide jól jönne alternatíva. Esetleg ha valaki tud megbízható nyírfacukrot. köszönöm a választ

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

Bionom édesítőszerek

A méheket tudtommal csak a silány méhészetekben etetik cukorral, mert jóval olcsóbb. A bioméhészetekben a méhek táplálkozásához minden esetben elegendő mézet kell hagyni a kaptárban és tilos a vegyszeres kezelés is. Sajnos a cukortól a méhek imunredszere is meggyengül, fogékonyabbak lesznek a betegségekre, stb. Nem folytatom. Nem amiatt nem ehetik cukorbetegek és a candidások a mézet mert cukorral etetik a méheket, hanem mert a méznek magának nagyon magas a természetes cukortartalma.

Lesz egyébként más édesítő is a bioboltban, úgy tudom.

Értékelés: Nincs

Ez szuper, nagyon jó lenne

Ez szuper, nagyon jó lenne megfelelő minőségű pótlékot találni, mert egyenlőre a doboz csomagolásárol nem tudom eldönteni, hogy az a nyirfacukor megfelelő-e, vagy sem. De ha esetleg valaki tud  jól beváltat, az ne fogja vissza magát az információmegosztással :)) Köszönöm!

Értékelés: Nincs
vaskalapos's picture

Kókuszcukor kémia

A kókuszcukor kémiailag megegyezik a répa és a nádcukorral. Szacharóz.
Nincs annyira tisztitva, mint a feher szinu kristalycukor, egyéb anyagokat is tartalmaz, ezért valamivel értékesebb táplálék, de lényegében ugyanaz, mint a répacukor.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Igen, ezt azt

hiszem nem hangsúlyoztam eléggé ki hozzászólásomban, tehát a nem napi szint kb. annyit jelent nálam ez esetben, hogy 2-3 hetente egy alkalom...

Értékelés: Nincs
vaskalapos's picture

nyírfacukor

"Kapható nem kukoricacsutkából kivont nyírfacukor is a piacon..."

Nem tudom, hogy mennyien tudjatok, hogya  nyirfacukrot nem kivonjak a novenybol, nem tisztitjak, hanem ketlepeses kemiai reakcioval allitjak elo.
A termeszetben sem a nyirfa hancsaban, sem a kukoricacsutkaban nincsen nyirfacukor. Egy polimer molekula van ott, a hemicelluloz, ami. 
A novenyben talalhato hemicelulozt eloszor savas hidrolizissel xilozza alakitjak, majd azt hidrogennel reagaltatjak, igy keszul a xilitol, amit nyirfacukornak is neveznek. 

Semmi kifogasom ellene, en nem ellenzem a kemiai szintezissel eloallitott vegyuleteket, de mivel ti sokszor ellenzitek a szintetikus kemiai vivmanyait, gondoltam, nem art, ha ezt tisztazzuk.

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (1 szavazat)

Kókuszcukor=pálmacukor

Egy ismerősöm szerint (aki valami vegyész vagy kémikus) a kettő egy és ugyanaz, csak kókuszcukor néven jobban, drágábban el lehet adni, tehát a pálmacukor is kókuszcukor...érdekes....

Értékelés: Nincs
Évke's picture

Kókuszcukor vagy pálmacukor

Szia Lizzi!

Jó, hogy ezt megírtad.

Ezt találtam még a neten:

"A legfinomabb pálmacukrot a toddy vagy kitul pálmából és a palmyra pálmából lehet előállítani, de lehet kókuszpálmát és indiai cukorpálmát, illetve jávai és maláj cukorpálmát is használni e célra. Minden országnak megvan a saját névváltozata. Burmában jaggery és tanyet; Indiában jaggery, gur; Indonéziában gula jawa, gula aren; Malájziában gula melaka, gula anau; Sri Lankán jaggery, kitul-hakuru, tal-hakuru, pol pani; Thaiföldön pedig nam taan pep, nam taan bik, nam taan mapraow a pálmacukor elnevezése, de a lényeg minden esetben ugyanaz:
Végy egy 15-20 éves virágzó pálmát, minden reggel vágd le kis "csápjai" előző nap begyógyult legvégét, tégy alá egy tartót és a kicsordogáló, állítólag ambróziára emlékeztető, édes fehér nedvet hagyd megerjedni, ha énekelni és táncolni szeretnél; ha pedig pénzt akarsz keresni, akkor addig főzd lassú tűzön, amíg egy sűrű, vajkaramella-szerű masszát nem kapsz, amit aztán jó keményre szárítva és pálmalevélbe csomagolva a helyi piacon eladhatsz."

Ezek szerint igazad van.


Értékelés: Nincs
Évke's picture

kókuszcukor plusz

Még azt tenném hozzá, hogy a sima pálmacukor fényképen sokkal világosabb (és egy tömbben van), mint a kókuszcukor néven árult darált cukor, ami egész sötétbarna.

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Kókuszcukor

Szia, nem igazán jutottam sokkal előbbre, az egyik tanácsadónő külföldön él, ott találkozott vele egy biovásáron a nyersétel-fogyasztó standon, úgyhogy nem lehet rossz...

Értékelés: Nincs
Évke's picture

Kókuszcukorról csupa jót olvastam

Köszönöm Epermami!

Igazából csak kíváncsi voltam, hogy bionom szempontból ti megfelelőnek tartjátok-e.

Én csak jót olvastam róla. Egyedül az ára nem tetszik...

"Hogyan készül?

A kinyílatlan torzsavirágzatokat melyeket hüvelyszerű burok véd betakarítják, majd vágást ejtenek rajtuk, amiből édes nedv kezd kifolyni. (Egy virágzatból akár napi 4 liter is.) Ezt a nedvet bambusztárolókba gyűjtik, majd hatalmas wokokban kíméletes hőfokon szárítják. Gazdag, karamelles ízű, bármihez használható ami édesítést kíván (sütéshez, főzéshez is). Alacsony a glikémiás indexe: GI=35. Ugyanannyi szükséges belőle mint a hagyományos fehér cukorból.

Nagyon magas az ásványi anyag tartalma, gazdag káliumban, magnéziumban, cinkben és vasban. Ezen felül B1, B2, B3 és B6 vitamint is tartalmaz. A nektárban 16 féle aminosav található, legnagyobb mennyiségben a glutamin, amelyről kimutatták hogy hasznos komoly betegségek kezelésében és lerövidíti a különböző sérülések, égések gyógyulási idejét. Nagyobb mennyiségben tartalmaz még inositolt, ami számos sejtfunkció nélkülözhetetlen eleme és aminek a központi idegrendszerre való jótékony hatása ismert. (Az inositolt néha a vitaminok közé is besorolják, annak ellenére hogy a szervezet maga is szintetizálja.)

Nekem jobban bevált, mint a xilit, mert azt nem bírom emészteni.

Üdv Évke

Értékelés: Nincs
Nelli78's picture

Kókuszcukor / nektár

Szia!

Azt nem tudom, jó-e bionom szempontból, de az íze, illata csodás karamelles. Mennyiség nem fogy belőle, inkább csak szagolgatom  van mellette méz és stevia, azokból sem nagy a fogyasztásom.

Annyit még tudok róla, hogy a Nata de Coco is azzal készül, ami erjesztett kókuszvíz és hús. Az erjedés beindítására teszik bele (pont mint a cukornádmelaszt az EmBio-ba)

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Nem is hallottam még róla...

Szia Évke, utána olvastam és jónak tűnik, de azért bemásoltam a kérdésed a tanácsadói levelező listára, meg az infókat, amiket találtam róla, ha válaszoltak a szakértők, akkor megírom Neked, hogy mit.

Értékelés: Nincs

nyírfacukor sokadszorra

Sziasztok!

Tudom, hogy sok szó volt már erről a témáról, de felmerült bennem még két kérdés - mivel most készülök "átállni" a nyírfacukorra. 

1. Az édesítő értéke megfelel a hagyományos kristálycukornak? Ha egy jól bevált sütireceptet szeretnék megcsinálni, az arányokon kell változtatnom?

2. Lehet, hogy buta kérdés - elsősorban a kíváncsiság hajt, szerencsére nem vagyunk benne érintettek - cukorbetegek is használhatják?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Értékelés: Nincs
epermami's picture

nyírfacukor cukorbetegeknek

Szia Krila!

Ugyanúgy édesít a nyírfacukor, mint a fehér cukor, így nem kell változtatnod az arányokon. Idővel viszont csökkentheted a mennyiségét, apránként le tudtok így szokni az édes ízről.

Cukorbetegek is fogyaszthatják, mivel stabilizálja a vércukorszintet.

Értékelés: Nincs
diamia's picture

xilit és IR

Persze én nem tudom, hogy a PCOS mellett IR-em van-e, de azért felteszem a kérdést, hogy az IR-eseknek fogyasztható a xlilit? Ha nem, akkor létezik olyan édesítőszer, ami igen?

Értékelés: Nincs
epermami's picture

xilit vagy stevia

Én úgy tudom, hogy igen, de utána kérdezek, ha biztosra akarsz menni, akkor a steviát tudom ajánlani. Mint mindenben, itt is nagyon fontos a mértékletesség!

Értékelés: Nincs

xillit vs. fruktóz

Sziasztok,

bennem az a kérdés merült fel, hogy van olyan xillit, amit kukoricából nyernek, és van olyan, amit nyírfából? Az enyémre az van írva, hogy kukoricából nyerik, de akkor viszont nem értem a különbséget ez és a fruktóz között. Ízbeli nyilván van, de a fruktóz elleni érvek, mint pl. hogy nagyüzemileg kukoricából állitják elő, a xillitre már nem érvényesek? Hogy van ez? Előre is köszönöm, ha valaki megosztja velem a véléményét és tudását erről a dologról.

Értékelés: Nincs

barna nádcukor vS candida

sziasztok!

 

Elvileg kcisit túl van szaporodva a candida a szervezetemben amit nem nagyon hiszek, mert semmilyen panaszom nincsen, de mégis teljesen lemondtam a cukros dolgokról.

Viszont most vettem egy  86 %os csokoládét amiben demerara barna nádcukor van. szerintetek? Nagyon ártok magamnak ha néha egy egy kockát bekapok?

 

Értékelés: Nincs

Candida és csoki

Szia! Ki állapította meg, hogy túl van szaporodva a candida?

Minden esetre nagyon jól tetted, hogy lemondtál a cukorról, nem csak a candida ürügyén okoz gondot! Ismered ezt a könyvet? Érdemes elolvasni! A mi családunk életét is ez indította el erőteljesen az egészséges étkezés felé vezető úton!

Ettől függetlenül ha nem vagy szigorú candida diétán, akkor nem fog megártani néha egy kocka magas kakaótartalmú csokoládé!

Értékelés: Nincs

Chox

A csokiról jut eszembe: van már Choxunk!

Értékelés: Nincs

fruktóz a Chox-ban?

Na jó, de miért van benne fruktóz? (csak hogy kötekedhessek egy kicsit )

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Kötekedés (?)

Szia Ági!

Nem kötekedés, teljesen jogos a felvetés! :)

Gondolhatod, hogy nekünk is szemet szúrt a benne található fruktóz, így a gyártó ráállt, hogy lecseréli maltitolra és majd idővel biztos csicsókára is :) Kivétel a ChoxDrops, mert ott a technológia miatt nem megoldható a csere...

A "csokszokban" található szójalecitin garantáltan GMO mentes, de olyan kedves a gyártó cég, hogy akár lecserélnék borsóproteinre...

KÖSZÖNJÜK, hogy figyelsz!...

Niki

Értékelés: Nincs

candida

Biorezonanciás módszerrel ! Szerinted a pohár vízbe köpött candida teszt valós eredményeket mutathat? Mert én talán úgy láttam hogy nekem max egy "szál nyál" ereszkedett le a pohár aljára olyan 30 perc múlva .

Értékelés: Nincs

Candida kimutatása

Mindenkiben van candida gomba! A biorezonanciás mérések nagyon sok mindentől függnek: a kezelő személyétől, a pillanatnyi állapottól, a készülék beállításától, programjától...

A nyál vízbe csurgatásáról nem hallottam még...

Az biztos, hogy a cukor, finomított - adalékanyagos műételek elhagyása minden embernek ajánlott candidától függetlenül!

Igyekezz minél egészségesebben, pozitívabban élni és akkor várhatóan nem is lesz továbbiakban sem nagy problémád!

Értékelés: Nincs

Agavé, rizsszirup igen vagy nem??

Sziasztok!

Már régen meg szerettem volna kérdezni, hogy az agavé szirupot miért nem javasoljátok édesítésre. Ebben a cikkben olvastam, hogy hatása nem sokban különbözik az ártalmas cukortól, de mivel nem minden egyes Hírszemmel értetek teljesen egyet,  szeretnék tisztán látni ebben a kérdésben is.

Rizsszirupról olvastam Niki egyik hozzászólásában, hogy bár finomított, de pici mennyiségben néha mehet ( jól emlékszem?).

Búzaglükózszirup, búzaszirup esetében mi a véleményetek?

Ezeket az említett édesítőket egyre több bio terméken látom feltüntetve, amiknek a többi összetevője számomra teljesen rendben van. Mivel az utóbbi időben mindenhol kerüljük a kristálycukor és társai fogyasztását, nem szeretnék olyat vásárolni, aminek a kristálycukorhoz hasonló hatása van családom egészségére.

Van ezek közül olyan, amelyik néha módjával ehető, vagy messziről kerüljem el mindet?

Előállításuk módja különbözhet, hogy bio vagy nem bio minősítésű-e? (pl. mint a  hagyományos bolti étolaj vs bio étolaj esetében)

Köszönöm.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Szirupok

Kedves Detti!

Korábbi hozzászólásomban egy kisbabának igyekeztük kiváltani a tápszer használatát és mivel a rizsszirupnak van egy enyhe székletlazító hatása írtam, hogy icipicit tehet a Kicsi rizsnyákjába.

Véleményünk szerint a szirupok ugyanolyan finomított cukrok, mint a kristálycukor, barna cukor, stb. ... tehát nem ajánljuk!

Viszont ha nagy ritkán mégis hozzányúlunk, mert annyira kívánjuk, semmi bajunk nem lesz tőle, többet árthatunk pszichénken keresztül azzal, ha megvonjuk magunktól a hőn áhított nedüt ...Igyekezzünk szem előtt tartani a minőséget (fontos!), de ez esetben talán a mennyiség a legfontosabb! Minél kevesebb kerül be szervezetünkbe, annál jobb!

Niki

Értékelés: Nincs

Re: szirupok

Köszönöm Niki! Sokat tanulok Tőled az írásaidból yes.gif

Detti

Értékelés: Nincs

Maltitol?

Sziasztok! Diabetikus kézműves csokoládékban láttam a - szintén kukoricából készült - maltitol nevű édesítőszert. Erről mi a vélemény? Előre is köszönöm.

Értékelés: Nincs

Édesítőszerekről

Az energiát szolgáltató édesítőszerek közé a cukor- vagy polialkoholok tartoznak: a laktit, mannit, maltit (E965), szorbit és a xilit, ezek a bélbaktériumok által bonthatók, a vékonybélből azonban csak részben szívódnak fel, hasznosulásuk így részleges. Ezeknek a vegyületeknek az édesítőképessége a szacharózhoz hasonlítva 0,4–1,0, energiatartalmuk grammonként 2,3 kcal, fogszuvasodást nem okoznak. Hátrányuk, hogy napi 20–30 g feletti mennyiségben fogyasztva, illetve arra érzékeny egyéneknél a bélperisztaltikát fokozzák, puffadást, hasmenést és hasi diszkomfortérzést okoznak.

A szorbit (E 420) egyes gyümölcsökben a természetben is előfordul. A szorbit, a mannit, az izomalt, a maltit, a laktit és a xilit biztonsággal alkalmazható ésszerű mennyiségben, azonban ennél nagyobb adagban (napi 30 g felett) fogyasztva puffadást, hasmenést okozhat a mannithoz (E 421) hasonlóan.

A xilit energiahordozó, és a fehérje-anyagcserében is szerepet játszik. Előnyei a fruktózhoz és a szorbithoz hasonlóak, azaz a máj inzulin nélkül vonja ki a keringésből. Oldhatatlansága folytán nem használja fel a szervezet, hanem változatlan formában ürül a vizelettel. Az arra hajlamosaknál extrém bevitelt követően (200 g) oxalát-kristály lerakódást, ennek következtében vesekövet okozhat.

Forrás: Patikamagazin

Értékelés: Nincs

A cukor témához

Sziasztok!

A cukor témához szeretnék hozzászólni. Teljesen egyetértek Valival, az a legjobb ha csak gyümölcsökkel jut a szervezetünkbe. Ugyanakkor a legjobb alternatíva szerintem a nyírfacukor, azaz a xilit. Mivel az egy vegyület, amit több mindenből vonnak ki, tapasztalataim szerint nincs közte nagy különbség. Az is nagy előny, hogy ugyanúgy lehet használni, mint a cukrot, azaz teába, kávéba ugyanannyi kell belőle pl. Én azzal készítek itthon sütiket, és nagyon jó vele, senkinek sincs hasmenése tőle. Igaz, ezek paleo sütit, amiben liszt sincs, tej sincs. A férjem kb. fél éve kezdte el a paleolit diétát, és én kb. azóta próbálom a család étkezését megreformálni, átállítani erre a szerintünk legegészségesebb életmódra.

Van egy 7 és 5 éves kislányom, akik korábban imádták és követelték az édességet, amit persze csak ebéd és vacsora után kaptak, de az is sok volt. Mostanra jutottunk el arra, hogy már nem is kérik. :) Hanem azt, hogy vágjak fel almát, vagy esznek a magos tálból vagy megcsináljuk azt a szuper gumicukrot, aminek ezen az oldalon találtam a receptjét, és még számtalan alternatíva van az édességre. Az ún. magos tálat mindenkinek, főleg gyerekeseknek ajánlom (bár kissé költséges, mert mindig hamar kifogy :) ) hogy legyen az asztalon egy kis tál, ami tele van magokkal, asztalt gyümölcsökkel (itthon is lehet kapni cukor nélkülit, én pl. tegnap vettem nagyon finom vörösáfonyát, cukor nélkül). Kitűnő nasi, nagyon egészséges, és kielégíti az édesség iránti vágyukat. Minden jó, csak földimogyoró ne kerüljön bele!

A vendégség témához annyit, hogy én ilyenkor engedem a gyerekeket csipegetni az egészségtelen dolgokból is, de mértékkel. Egyrészt senkit nem akarok megbántani, másrészt azt gondolom, hogy annyitól semmi baja sem lesz, ismerjen meg mindent, de otthon úgyis az egészségesre nevelem. És ilyenkor terjesztem az igét és mindig elmondom, hogy mi nem ilyeneket eszünk és viszek kóstolót is. Mindig sikere van, az emberek többsége erre nyitott, én ezt tapasztaltam.

Üdv,

julia

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
dorka12345's picture

xilit???

Érdekesnek találom a következő írást!

"Hozzászólásában az egyik olvasóm hívta fel figyelmünket, hogy a legújabb „őrület” a xilit, nevű, cukrot helyettesítő édesítőszer, amiről dicshimnuszokat zengnek. Egy picit röstellem is magam, amiért kimaradt a szaharin, ciklamát és az aszpartam mellől, de csak picit. Ugyanis a xilitol egy cukorféleség, és cukorból van néhány fajta: nádcukor, répacukor, szülőcukor, stb. A xilitol viszont nem igazán cukor, cukor-alkohol a pontosabb megnevezése, a képlete pedig C5H12O5. Természetes anyag, olyan értelemben, hogy található gyümölcsökben és zöldségekben. Leginkább kukorica rostból vonják ki. De mi az, amit érdemes róla tudni? Igaz, amit híresztelnek róla, hogy édes, mint a cukor, de csak kétharmad annyi kalória van benne. Jó hír a fogyózóknak. Lassabban bomlik, mint a cukor, tehát jó a diabéteszben szenvedőknek is. Kísérletekkel bizonyították, hogy aki cukor helyett xilitolt fogyaszt, annak kevesebb lyukas foga lesz. Éppen ezért az elmúlt néhány évben számtalan termékbe építették be, rágógumiktól kezdve száj illatósítón át süteményekig bezárva. Finn kutatók azt állítják, hogy megakadályozza a csontritkulást (osteoporosis), sőt visszafordítja (bones). Ennek a megállapításnak az a szépséghibája, hogy a finnek „fedezték” fel és forgalmazzák gőzerővel. Ez azonban mind semmi! Tanulmányok bizonyítják, hogy xilites rágógumi rágása megakadályozza a fülgyulladást (otitis media), tisztíja a középfület és persze az orrot is, illetve baktérium mentesen tartja. Csodát tesz a terhes- és szoptatóanyákkal. Ráadásul abszolút biztonságos. Hónapokon át lehet napi 40 dkg-ot fogyasztani mindenfajta mellékhatás nélkül. De itt álljunk meg, mert a kép azért nem ennyire rózsás. Mivel a cukor-alkoholok a szervezetben nem bomlanak le tökéletesen, ezért hashajtó hatása van, aminek foka az egyéntől függ. Más szavakkal van, aki hasmenést kap tőle. Napi 65 gramm elfogyasztása a gyerekek 25 százalékánál okoz hasmenést. Kutyákkal való kísérlet kimutatta, hogy 100 mg xilit/kutya kg, tehát egy 20 kg-os kutya esetében napi 2 gramm alacsony vércukrot (hypoglycaemia) váltott ki, ami bizony életveszélyes is xilit képletelehet. Az alacsony vércukorszint szédüléssel, zavarodottsággal, eszméletvesztéssel majd halállal jár, esetünkben a xilit elfogyasztása után 30 perccel. Ugyancsak kutyák esetében 1 gramm xilit/kutya kg, májkárosodást okozott. Csak hát, a kutya nem ember, legfeljebb a legjobb barátja J. Az én magánvéleményem pedig az, hogy sokkal egyszerűbb, ha 30 százalékkal kevesebb cukrot teszünk a teánkba. Ebben az esetben a kalória annyi, mintha xilitet tettünk volna bele, csak egy kicsit kevésbé édes. Ezt pedig meg lehet szokni. Aztán majd kivárjuk, amíg a cukor lobby elő nem áll azzal, hogy hányan és hogyan haltak bele a xilitbe. Ez már csak egy ilyen világ. Akit pedig érdekel a molekula szerkezet, jobbra megtalálja. "

Értékelés: Nincs

Paleo életmód

Kedves Júlia!

Nagyon jó emberek vesznek körül benneteket! Engem mindenki totál idiótának nézett, hogy mér-nem-eteted-már-normálisan-azokat-a-gyerekeket...

Anikó

Értékelés: Nincs

Melyiket teába?

Az információ tengerében lassan kezdem elveszteni a fonalat. Igazából most kezdem reformálni a családot és épp a cukor kérdés van porondon. Sok teát iszunk (persze még a nem oké bótit) persze cukorral.

Az lenne a kérdésem mit tegyek bele cukor helyett? Nádcukrot, vagy xilitet vagy steviat? És persze akkor a stevia és a xilitet egészségesebb,mint a nádcukor?

Köszi a válaszokat előre is

Értékelés: Nincs
dorka12345's picture

semmit.

semmit.

Értékelés: Nincs

Tea édesítése

Kedves Enyiko!

Ha nem akarsz drasztikus változtatást, akkor szép lassan kezd el lecsökkenteni a cukor mennyiségét és pótold ki mézzel. De a méztől soha sem lesz ugyanolyan édes a tea, ezért szokni kell. A méz inkább "lágyítja" a tea ízét. Én másfél éve még 5 kiskanál cukorral ittam a fél liter teát és fél kanalanként csökkentettem. Amikor már úgy is finom volt (2-3 hét után), akkor még egy fél kanállal kevesebbet tettem bele. Ma általában üresen iszom, de a feketeteát nem bírom. Ezért azt csak ritkán iszom, olyankor két kiskanál cukorral. Ez egy kis bűnözés nekem. regular_smile.gif

Ez a változás az ízérzékelésemre is hatott, jobban megérzem a gyümölcsök, sárgarépa édes ízét, a cukrászdai sütemények pedig már túl édesek. Persze azért még imádom az édeset!

A steviát nem ismerem, de a méz mellett szól az is, hogy természetes anyag, tudsz termelőtől venni és olcsóbb, mint a xilit. A nádcukor jelenlegi ismereteink szerint nem sokkal jobb, mint a répacukor.

Eszter

Értékelés: Nincs

Tea édesítése Az örök kérdés minden kezdőknek

   Stevia növény tökéletes ízesítésre, vagy csak úgy elrágcsálni  édes íze fantasztikus.

  A méz, az örök klasszikus, és  édesgyökér teába, rágcsálni.

Mindegyiket csak ajánlani tudom, bár az ár/érték/hatás arány megtévesztő lehet, amíg a tapasztalat igazolja a sokszoros VALÓDI megtérülést.

  Üdv; Móni

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Mit tegyünk a teába?

Kedves Enyiko!

Semmit...

na jó, a gyümölcsteát az én gyermekeim is édesebben szeretik... ilyenkor mézet csurgatok a langyosra hűlt teába, semmi esetre sem a forró,hogy ne gyilkoljam meg a benne található értékes anyagok nagy részét.

Ha nincs a családban cukorbeteg, vagy candidiázisban szenvedő beteg, akkor maradjatok a méznél. Ha van, akkor a sztívia és a xilit is rendben van, ebben az esetben figyelni kell, hogy melyik gyártó termékét vesszük le a polcról.

Egyik kolléganőnk a napokban járt utána a különbözőségeknek, hogy webáruházunkba - a biztos információk birtokában - a lehető legjobb minőségű termék kerülhessen be.

... bár én továbbra is a jó minőségű, termelői mézre szavazok!

 

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

Xilitből cukormáz?

El lehet vele készíteni? hmmm.gif

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

A valódi nyírfacukrot lehet karamellizálni

Aztán hogy a kukoricából gyártott xilitet lehet-e, azt nem tudom. Ki kéne próbálni.

Értékelés: Nincs

Karamell

Szia Vali!

Nekem van otthon egy doboz nyírfacukrom, ez is van ráírva, nem az, hogy Xilit vagy Xukor. Most megtaláltam ugyanezt a terméket egy webáruházban, ez van aláírva: "Kukoricacsutkából készült xilit nyírfacukor néven" - már egy termékleírásnak sem lehet hinni? Ez a barna-zöld dobozos, 2-3x áron, mint a sima xilit. Azt hittem, ez a valódi. Nálad ez mit takar? Remélem csak a webáruház vitt félre... Ha nem lehet karamellizálni a Xilitet, kandírozni attól még tudok vele? Cukorszirupnak jó lehet? Anyukámnak nagyon ízlett a tavalyi kandírozott narancsom, idén is csinálnék neki. Ő ugyan nincs cukormentes étrenden, azért én olyat szeretnék adni, ami egészséges...

Köszi

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Nyírfacukor valódi vagy sem

Nem akarlak elkeseríteni, de szerintem nem nagyon lehet kapni olyan nyírfacukrot, ami valóban nyírfanedvből készült volna.

Az viszont jó kérdés, hogy mi okozza a jelentős árkülönbözetet, ha az általad említett xilit 2-3x-szoros áron van? Maximum írj a gyártónak, és kérdezd meg tőle!

Szerintem cukorszirupot tudsz vele csinálni, viszont kandírozásra nem alkalmas, hiszen benne van a műveletben a karamelizálás is.

Ha nagyon szeretnél kandírozni, akkor kivételesen használj barna cukrot vagy nádcukrot, szerintem ennyi belefér, úgysem kilószámra eszitek a kandírozott gyümölcsöt. Ha nem vagy candidás, és nincs komoly egézségügyi probléma (emésztés, cukorbetegség, rák), akkor néha megengedhető egy pici bűnözés.

Értékelés: Nincs

nem is valódi??

Én a Múzeum körúti bioboltban vettem nyírfacukrot, az  van ráírva a csomagolásra, hogy Xukor, a gyártás helye Finnország, összetétele 100% xilit, (nyírfacukor) valamint még rá van írva, hogy fa alapanyagú.

Ez most vajon valódi nyírfacukor?

Basszus ha ez is csak egy hamisítvány, én már tényleg megőrülök. Eddig is egészségtudatos voltam, meg hipochonder, de mióta ezt a honlapot olvasgatom, lassan már levegőt sem merek venni!  Ha ez a nyírfacukor is hamisítvány, én már nem tudom miben bízzak

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

Úgy tűnik nyírfából van ...

Én is csak arra tudok támaszkodni, amit a gyártó a honlapján feltüntet. Megnéztem, azt írják, hogy fa alapanyagból készül, döntő részt nyírfából és egy kevés bükkfát használnak fel az előállítása során.

Értékelés: Nincs
vaskalapos's picture

Valóban nem nyírfanedvből készült.

Egyaltalan nem fogsz olyan nyirfacukrot talalni, ami a nyirfa nedvebol keszult volna! Nem abbol keszul.

A nyirfacukor a fa szilard rostjaibol (az azt alkoto hemicellulozbol) keszul kemiai eljarassal. Es valoban, nem csak a nyirfabol, hanem mas novenyi rostokbol (egyebek kozott kukorica hulladekabol is) eloallithato ugyanazzal az eljarassal, savas hidrolizissel es azt koveto hidrogenezessel. 

A juharfa nedvebol keszitek juharszirupot (ez okozhat felreerteset, keveredest) - de ennek a fo komponense a szacharoz, ugyanaz, amit repacukornak vagy nadcukornak is neveznek.

Értékelés: Nincs

Köszi Betty

Szia, köszönöm :-)

Én úgy kandíroztam, hogy sűrű cukorszirupban kellett megfőzni a narancshéjat, majd ázott egy éjszakát, és le kellett csepegtetni. A nádcukor olcsóbb megoldás valóba, gondoltam erre is :-) Főleg egy cukorevőnek ... Azért köszönöm! Csak akkor nem értem, mire fel a sok nyíefa felirat - megvezetés? olyan kár h a bio-ból is ipart akarnak csinálni... És a Xukor? Ő a xilit? Mert amit én találtam Xukor néven, arra is nyírfacukor van írva. Kicsit megvezető, bocsi az értetlenkedésért. Eddig mézzel és agavéval elvoltam, most megbarátkoztam a sztíviával is. De néha kellene a cukor "állaga", ezért kacsintgatok... :-)

Értékelés: Nincs

Xukor

Szia!

A Nyírfacukor és a Xukor márkanevű termékek egyaránt xilitek. Az előbbi - bár neve mást sugall - kukoricacsutkából kivont, az utóbbi valóban nyírfából kivont xilit. A végtermék, azaz a xilit mindkettőben ugyanaz. A kukoricából kivontnál arra kell nagyon figyelni, hogy a felhasznált kukorica "biztonságos" legyen.

Heni

Értékelés: Nincs

Xukor :-)

Köszi! Akkor tulajdonképpen teljesen mindegy? Az érdekes az, hogy a Xukor nevű az olcsóbb, amire Nyírfacukor van írva, az 2x annyiba kerül. Hjaj itt igazodjon el az ember... Bár ha nem lehet vele karamellizálni, akkor mindegy, a méz és a stívia tökéletesen bevált... Tegnap is azzal ittam a rizstejes kakaóm, és semmi fura ízt nem éreztem Köszi a segítséget Neked is!

Értékelés: Nincs
Pitta Dosha's picture

xylit nem karamellizálódik

A Xylit tapasztalataim szerint sem karamellizálódik, így elég sok sütemény készítéséhez nem alkalmas (pl. vajas kekszfélék, linzertészta amikben nincsen más összetartó anyag mint pl. tojás). A méz viszont hígítja a masszát, úgyhogy a kekszekre/linzerekre még nincs tökéletesen működő megoldásom nekem sem...

Értékelés: Nincs

Tojás helyett, süti mézzel

Szia!

Tojás helyett darált lenmagot önts nyakon vízzel, és kész is a tojáspótlód :) Én a múltkor grízgaluskát csináltam így, mert elfogyott a tojásom. és mivel a gabona-tojás nem szerencsés párosítás, ahol tehetem, kicserélem. Én sütöttem mézzel linzert, több liszt kell bele, mint az alapreceptbe, akkor nem lesz ragacsos.

Értékelés: Nincs

nem karamellizálódik

Több xilittel foglalkozó oldalon is leírják az ismertetőben. Én azért kipróbáltam, és tényleg nem.

Heni

Értékelés: Nincs

Xilit - hasmenés rulez

Candida diétát tartok, az édes ízért viszont odavagyok. A stevia nekem nem annyira jött be, maradt a xilit. Kb 3 napja kezdtem el próbálkozni vele, és úgy tűnik, én is azok közé tartozom, akiknek hasmenést produkál a drága (szó szerint is :)). Pedig kis mennyiséggel kezdtem, napi 1-2 kiskanál. A hasmenés nem olyan vészes talán, napi 3-4 a szokásosnál lazább széklet (bocs!).

A kérdéseim:

1. A xilit által kiváltott hasmenés káros, vagy felfoghatom egy kisebb tisztítókúrának is ezt az időszakot, amíg hozzá nem szokik a szervezetem?

2. Várhatom-e, hogy hozzászokik-e a szervezetem, vagy olyan is van, hogy valakinél megmarad ez a hasmenés dolog? Mennyi ideig várjak, h rendeződik-e, és mikor adjam fel a dolgot?

Van-e olyan tapasztalata valamelyikőtöknek, hogy először hasmenést okozott, de x idő után ez elmúlt? Ha igen, mennyi az x? :)

Köszi szépen a válaszokat előre is! wave.gif

Értékelés: Nincs

xilit

A stevia ízét én se bírtam megszokni, ezért próbáltam ki a xilitet mint utolsó megoldást. Nekem kis mennyiség (néhány teáskanál) nem ártott, de igazából sütikhez szerettem volna használni, abba meg ugye sokkal több kell. Ezt már nem bírtam, végül feladtam egy zacskó után. Vagyis kettő volt, először egy dobozosat vettem ami kukoricacsutkából volt, másodszor egy igazi nyírfából készült zacskósat, mindegyiktől hasmenésem lett. Így aztán sütéshez maradt a méz és a cukor. De persze ezek a diétádhoz nem passzolnak.

Én úgy gondolom, hogy amit az ember szervezete nehezen fogad el, (márpedig ha a xilit hasmenés okoz akkor ott valami nem stimmel) az nem lehet igazán egészséges, de ez csak az én véleményem. Én is szeretem az édességet, régen sokat ettem, most már visszafogom magam, de azért teljesen nem mondok le róla. Szerintem normális mennyiségben semmi se árt.

Zuzu

Értékelés: Nincs

xilit és a hasmenés

Kedves Rita!

Én nem használok ugyan xilitet, de anyukámnak már vettem. Először a drágább "verziót", amit nyírfacukor néven árulnak (zöldes-szürkés doboz, ha jól emlékszem), de mivel azt olvastam, hogy már azt sem nyírfából vonják ki, ezért legközelebb a xilit néven árult, fehér dobozos, olcsóbb fajtát vettem. Utána mesélte anyukám és a hugom, hogy az elsőtől semmi bajuk nem volt, a másodiktól viszont mindkettőjüknek hasmenése lett, ha napi 1-2 kanálkánál többet ettek belőle.

Próbáld ki, lehet, hogy neked is jobban bejön egy másik fajta! wave.gif

Értékelés: Nincs

xilit hasmenés - elmúlt

Kedves zuhu és Pitypang! Köszönöm a tapasztalatokat! Időközben elmúlt a hasmenés téma, úgyhogy azt hiszem, nálam porondon marad a xilit. Persze nem zsákszámra, hanem kókusztejet, joghurtot édesíteni vele, stb. Amúgy a xilit szerintem cukorleszoktatóként is működik. most, hogy elkezdtem enni, kevésbé kívánom az édeset, gondolom azért, mert ízben kielégít, viszont nem ugrik az egekbe a vércukorszint, és utána nem esik le a béka segge alá, és ezért nincs az erős édességvágy.

Értékelés: Nincs
paripa's picture

Miért erőlteted, Rita ?

Szia Rita!

Ha ennyire tiltakozik a tested, ha olyan jelzést kapsz, hogy nem örül valaminek, inkább meghajt....., akkor MIÉRT ERŐLTETED ? Valóban nem tudsz meglenni az édes íz nélkül ? Pl gyümölcscsel nem tudod megoldani ? Kérlek szépen, gondold át, mennyi mindennek tudsz még örülni, fizikai vagy lelki dolgoknak!

Képzeld, én annyira leszoktam az édes íz szeretetéről - magamtól, semmi erőlködés, ez csak jött...! - hogy már kifejezetten nem is szeretem. Vettem Xilitet is, csak hogy legyen itthon, nekem ez az egyetlen cukorpótló, ami NEM HAJTOTT MEG, a többi igen, de ezt se igénylem. (az más kérdés, hogy a család még igen, de nem kóros mennyiségben...).

Ha adsz egy picit a véleményemre, szerintem el tudod hagyni az édességet. Meglátod, te magad fogsz csodálkozni, mennyire könnyen. Azzal segítek, hogy drukkolok, és bízom benned mml.gif

szeretettel Adri

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

nem erőltetem, kipróbálom :)

Szia paripa!

Köszönöm a választ és a jóindulatodat, érzem a soraidból és a kedvességedből, hogy jót akarsz nekem.

Ezek mellett úgy érzem, nem a kérdéseimre kaptam választ. Igen, valóban nem tudok meglenni az édes íz nélkül, és teljes mértékben nem elégít ki a gyümölcs, pont ezért jött a xilit ötlet, mint egy jobb megoldás a cukor helyett. Rendszeresen átgondolom, mi mindennek örülhetek az életben az édes íz mellett, és természetesen nem a csokizabálás az egyetlen hobbim :D. És nem mondhatnám azt sem, hogy erőltetem a xilitet, hisz a napokban próbáltam ki, és olvastam róla, hogy kezdetben hasmenést okozhat, amíg nem szokik hozzá a szervezet, erre lettem volna kíváncsi, hogy van-e valakinek személyes tapasztalata erről, elmúlt-e, meddig tartott ez, stb. Örülök, hogy sikerült leszoknod az édes ízről, ha nekem is erőlködés nélkül menne, hidd el, már én sem enném :D

Szia!

Értékelés: Nincs

Xilit Ritának

Velem 2-szer fordult elő az elején, de nem volt vészes, el is múlt. Ismerősök, akik kóstolták a xilites teát (mézet nem eszik....), kutya bajuk nem volt tőle, észre sem vették a különbséget.

Ismeretlen volt a szervezetednek picit és ennyi. Biztos, hogy valami hiányérzeted van és azért kívánod az édeset, a csicsóka-sűrítményt próbáltad már? Azt mondják remekül csillapítja az édesség utáni vágyat. Én nassolásképpen pár kávéskanál házi lekvárt nyalogatok el néha. Ha azt tudnád.... a xilit messze elmarad mögötte reakció tekintetében.

Értékelés: Nincs
zsoltesviki's picture

Sütikhez mivel???

Na most én akkor nem is tudom mit használjak.... Szeretem a mézet, de ugy tudom azzal nem könnyű sütni mert megkeményedik a tészta. Igaz? Akkor mit használok pl. egy pitetészta sütésnél? vagy piskotatészta sütésnél? Feljön az élesztő a mézre is?

Én gyakran szoktam sütiket sütni, és szeretném kiváltani a cukrot. Köszönöm a választ!!!!!!

Viki

Értékelés: Nincs
swarley's picture

élesztő cukor vagy méz nélkül is feljön

Szia!
Nekem cukor vagy méz nélkül is megkel a tésztám, mindig szépen feljön. Korábban, amikor elkezdtem sütni, mindig figyeltem a tej hőmérsékletét, hogy kb. mikor lehet elég meleg, de nem forró, most már nem futtatom fel soha, hanem belemorzsolom a lisztbe, és öntök rá langyos vizet. Semmi cukor, semmi méz, max. ha édes sütemény lesz, 1-2 kanál méz. Ja, és a vaj nagyon édes önmagában is.
Remélem, segítettem!

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Szerinted amikor még nem ismerték a kristálycukrot,

vajon mivel édesítettek? A sok régi bevált sütemény receptje vajon cukorra lett komponálva? Kérlek olvasd el ezt a cikket,  és használj bátran mézet: sokkal szebben feljön tőle az élesztő, és egyáltalán nem keményedik meg tőle a tészta... 

Értékelés: Nincs

rizsszirup

A rizsszirup miben jobb mint a kristálycukor? Múltkor majdnem vettem, de aztán mégse. Zuzu