Cukor - kristálycukor, barnacukor, nádcukor, melasz, fruktóz, stevia, méz - melyiket válasszam?

Ha jobban megnézzük a mindennap vásárolt termékeinket, akkor észrevehetjük, hogy az első, második vagy a harmadik helyen a cukor szerepel és néha még követi a fruktóz is, plusz egyéb adalékanyagok… érzékszerveinket egyszerűen becsapják. 

„…Keleten úgy vélték, hogy minden testi és lelki nyavalya oka az, amit eszünk. Ahogy a keleti bölcsek fogalmazták: a test és a lélek nem független egymástól.” (William Dufty - Cukor Blues)

Rengeteg cukrot fogyasztunk, és az emberi test nem képes feldolgozni. Természetesen szervezetünk megpróbálja lebontani, feldolgozni, de ehhez értékes mikrotápanyagokat, és kalciumot von el a szervezetünktől. Mi  a megoldás? Milyen cukrot fogyaszthatunk? Milyen eljáráson esik át a cukorrépa és a cukornád?

Tartalom:

Cukrok pro és kontra

Kristálycukor, barna cukor, nádcukor, melasz. A kínálat óriási, és az egészségtudatos fogyasztó igyekszik jól választani. Feltéve, hogy a cukor esetében ilyesmi szóba jöhet egyáltalán. 

cukor_stevia.jpgFontos megérteni, hogy a csomagolt cukrok között legfeljebb rossz, vagy kevésbé rossz létezik. Az emberi szervezet egyáltalán nincs felkészülve olyan mennyiségű cukor feldolgozására, amit az átlagember ma elfogyaszt. A boltban kapható termékek a testből vonják ki a lebontáshoz szükséges B-vitamint és más mikrotápanyagokat, ezzel hiánybetegségeket idéznek elő. Erősen savasítják a szervezet kémhatását, így a csontokból kivont kalciummal és ásványi sókkal kénytelen kompenzálni a testünk. A bűnlajstromot még folytathatnánk tovább, de nézzük meg, miben különböznek egymástól a különböző termékek - és melyek azok, amik kevésbé károsak az egészségünkre.

 

A KARÁCSONYI BEJGLI

Egy rúd diós bejgliben körülbelül 10 dkg cukor található, ha a dió rostmentes szénhidráttartalmát is figyelembe vesszük. Ha viszont azt is hozzászámoljuk, hogy a finomliszt pillanatok alatt egyszerű cukorrá válik a szervezetben, nyugodtan megduplázhatjuk ezt a számot.

 

Hogyan készül?

A leggyakrabban használt fehér cukrot nálunk a cukorrépából nyerik ki, a világ cukortermelésének alapanyaga 70%-ban viszont a cukornád. A módszer mindkét esetben ugyanaz: a felszeletelt növényt áztatják, kipréselik, majd mésszel tisztítják - ilyenkor a szennyeződésekkel együtt minden szerves anyagot is kivonnak a cukros oldatból -, végül további tisztítási és finomítási eljárások során nyeri el sűrű szirup formáját. Ezt egy kis rásegítéssel kristályosítják, majd megszárítják, és így kapjuk a kristálycukrot, majd a porcukrot. 

Tényleg jobb a barna cukor?

Sajnos nem. Sokan úgy gondolják, hogy a melaszos vagy barna színű cukor tartalmaz bizonyos tápanyagokat, amiket a fehér cukor nem, vagy hogy ez valamilyen természetesebb formája a cukornak. A barna cukor gyártása csupán a legutolsó fázisban tér el a fehér cukorétól. A finomítás utáni utolsó sűrítések során visszamaradt oldat a melasz, aminek azért van valamennyi ásványi anyag tartalma - ezt keverik a finomított cukorhoz, és ez adja ragacsos állagát, jellegzetes ízét és sötétbarna színét. 

Manapság sokszor még melasz sem kell a sűrű barna cukorhoz: egyszerűen sziruppal, színezőanyaggal és aromával készítik el. Ennél nem járt jobban a pergő szemű barna cukor sem, hiszen csak a színezőanyagtól, a sziruptól és a szárítás mennyiségétől függ a kész barna cukor állaga és árnyalata. 

Nádcukor

Általában bioboltokban kapható valódi nádcukor, ami nem keverendő össze a nagykristályosra szárított, melaszos finomított cukrokkal. Úgy készül, hogy a megtisztított cukornádat kipréselik, és a kapott léből gőzzel készítenek granulátumot. Mivel nem finomítják, említésre méltó mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, valamint a cukornádból származó ásványi anyagokat.  

Fruktóz

Más néven gyümölcscukor. Bár szerkezetileg megegyezik a gyümölcsökben található cukorral, innen csak a nevét kapta, ugyanis kukoricából állítják elő. A kristályos fruktóz úgy húsz éve kedvelt élelmiszeripari alapanyag. Lassabban szívódik fel, mint a sima cukor, viszont jóval gyorsabban, mintha a gyümölcs egyéb alkotórészeivel (például a rostokkal) együtt fogyasztanánk. 

Fruktóz-szirup

Hívják kukoricaszirupnak, invertcukornak, és még nagyon sok néven találhatjuk meg az élelmiszerek címkéjén. Úgy készül, hogy a szacharózt lebontják glükózra és fruktózra, így a szirup édesebb lesz, mint a sima cukor, ráadásul folyékony állagú. Az élelmiszeripar különösen kedveli, ezt találhatjuk az üdítőitalokban, a kekszekben, a fagylaltban, de még a virsliben vagy a mirelit pizzatésztában - és sajnos a mézek egy részében is. Amikor azt halljuk, hogy ma az ember túl sok cukrot fogyaszt, az nem csak a kávéba kanalazott cukrot jelenti. A bevitel nagy része invertcukor formájában kerül a szervezetébe a készételek által.

Szőlőcukor

A nevével ellentétben ezt is kukoricából, vagy pedig burgonyából nyerik. Leginkább sportolóknak szokták ajánlani fogyasztását, mivel már a nyálban lebomlik, és gyorsan felpörgeti a szervezetet. Pont emiatt igen káros is, hiszen pillanatok alatt emeli meg a vércukorszintet, ami nagy teher az inzulinháztartás számára.

Méz

Technikailag ez is cukor, ám teljesen természetes. Bár édesebb a cukornál, lassabban szívódik fel, glikémiás indexe fajtától függően fele a cukorénak. A natúr méz rengeteg tápanyagot tartalmaz, enzimjei egyedülálló táplálékká teszik. Hő hatására viszont az enzimek - valamint a tápanyagok egy része - elbomlanak, így nyersen hasznos igazán. 

Datolyacukor

Szárított datolyából állítják elő, és nagyon jól édesíti az ételeket. Ugyanakkor nem oldódik fel úgy, mint a finomított cukor, hiszen nem finomított - így felhasználása korlátozott. Ahogy a méz, ez is édesebb, mint a cukor, lassabban szívódik fel, és tartalmaz hasznos tápanyagokat, ellenben meglehetősen drága. 

Agavé nektár

Az agavé növényből (ami többek között a tequila alapanyaga) nyerik. Préselés után hőkezelik, ezzel hidrolizálják a cukrot. Összetétele szerint nagyrészt fruktózból és kisebb részben glükózból áll. A vas-, kálium-, magnézium- és kalciumtartalmától függően világostól a sötétbarnáig terjed a színe fajtától függően, állaga valamivel hígabb, mint a méz. 42%-kal édesebb, mint a cukor, viszont a kalóiaértéke ugyanannyi, így az édesebb ízt kevesebb kalóriával is el lehet érni. Glikémiás indexe körülbelül a fele a cukorénak, tehát lassabban emeli meg a vércukorszintet. Ásványi anyag tartalmát kivéve a szervezetre gyakorolt hatása nem sokban különbözik a kukoricasziruptól.

Nyírfacukor

Más néven xilit vagy xylitol. Leggyakrabban kukoricarostból vagy nyírfakéregből állítják elő. Cukoralkoholnak minősül, így csak kis része szívódik fel, ezért nem terheli az inzulinháztartást. Glikémiás indexe minössze 7, szemben a kristálycukor 68-as GI-jével. A cukorhoz hasonlóan használható, könnyen oldódik, viszont mivel nem táplálja a gombákat, élesztős tészták elkészítéséhez nem alkalmas. Az egyetlen hátránya, hogy cukoralkohol lévén hasmenést okozhat, ha túl sokat használunk belőle.

Stevia, vagy sztívia

Bár egyáltalán nem cukor, mégis a legjobb természetes édesítőszer por, oldat formában. A stevia nevű növényből vonják ki, különböző vegyületei 12-szer, vagy akár 300-szor édesebbek, mint a cukor. A süteményben fizikailag ugyan nem fogja létrehozni azokat a változásokat, amiket a cukor, viszont nem csak ártalmatlan, hanem kifejezetten gyógynövénynek minősül. Az egyetlen hátránya jellegzetes íze, amit különböző gyártók különböző sikerrel tudtak kiküszöbölni a sztíviás édesítőszerek esetében. Szintén nem tartozik az olcsó termékek közé, viszont nagyon keveset kell használni belőle. Egyáltalán nem emeli meg a vércukorszintet, nincs kalóriatartalma, és számos kedvező hatása van a szervezetre. Érdemes egy kicsit kutatni, míg megtaláljuk a számunkra kellemes ízű sztíviát. (Hírszem: ..ha a Stevia-ról többet akarsz olvasni kattints ide.)

 

Cukorfogyasztás Magyarországon

A magyar ember átlagosan közel negyven kiló cukrot fogyaszt évente. Ez heti majdnem nyolcvan deka, ami az év végi ünnepekkor a duplájára, akár a háromszorosára is emelkedik. Ez a sok kicsi sokra megy elve alapján könnyedén összejön, elvégre az alkoholos italokban, a süteményekben és az üdítőitalokban rengeteg cukor található.

 

 

További oldalak:

Forrás: 
lifenetwork.hu
4.9
Értékelés: Nincs Átlag: 4.9 (10 votes)

Hozzászólások

60 napos léböjt, ekcéma

Sziasztok! Túl vagyok két méregtelenítő kúrán, most pedig egy 60 napos teljes léböjt 21. napjánál tartok. Jobban vagyok, mint valaha! :) A történetemet az hl.blog.hu/ -n olvashatjátok. Sokat emlegetlek titeket az oldalamon.

Az ekcémám még mindig megvan, viszont most szembesültem vele, hogy pl a kókuszvirágcukor sem ajánlott. Jelenleg - a teljes léböjt miatt - nem fogyasztok cukrot, sem más édesítőt, viszont mi az amit ajánlanátok? Szerencsére az a nagy édesség iránti vágyam nagymértékben csillapodott, de azért szeretném, ha lenne mihez nyúlni, ha egy kis édesre vágyom. Köszönöm!

(A linket - ha nem osztható meg - nyugodtan töröljétek.)

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Méregtelenítés mérték nélkül

Szia!

40 naposnál hosszabb léböjt kúrát senkinek sem javaslunk, 40 naposat is csak a nagyon-nagyon gyakorlott böjtölőknek és csak azoknak akik szakszerűen állítják össze a leveket, hogy ne lépjen fel hiánybetegség és hozzáértő szakember felügyelete mellett végzik a böjtöt. Mi az antalvali.com-on senkinek nem javasolunk 10-12 napnál hosszabb  böjtöt, ez az az intervallum, ami egy egészséges szervezet számára biztonságos otthon böjtöléshez. Nem tudom, hogy milyen méregtelenítő kúrákat végeztél, de tudnod kell, hogy egymás után 2 méregtlenítő kúra + ilyen hosszú léböjt kúra nagyon veszélyes, egyáltalán nem javaslom. Miért csinálod? Valami betegség van a háttérben?

Nem értem a cukorra vonatkozó kérdésedet sem, hiszen a méregtelenítés alatt semmilyen cukor fogyasztása nem javasolt. Az édesség utáni vágy túlzott Candida jelenlétre utalhat, amit őszintén szólva nem értek, hogy fordulhat elő 2 méregtelenítés után. Ilyenkor általában az édesebb gyümölcsök, vagy az édesebb zöldségek frissen préselt levét (alma, cékla, répa..stb) szoktam ajánlani. Az üzleti gyümölcslevek nem jók erre a célra sem.

Amit még megtehetsz: a gyógyteákat ízesítheted sztevianövénnyel, esetleg szirupot is készíthetsz sztéviából. A szirup receptet itt találod. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Méregtelenítés és az ekcéma együtt

Szia! Igazad van! Nem fejeztem ki magamat pontosan. Az itt ajánlott nagy méregtelenítő kúrát végeztem el tavaly tavasszal és ősszel beszedve minden földi jót, amit ott ajánlottatok - ősszel már nem esett jól, így eléggé felemásra sikeredett. A mostani 60 napos léböjt felénél tartok, amit elég jól átvezettem, megvolt az átmenet a "rendes evés" és a léböjt között. Az átmenetnek köszönhetően nem voltak a méregtelenítésnél jól ismert kellemetlen tünetek sem (fejfájás, fáradtság, szédülés, depresszió stb). Ebből semmi azaz semmi és azóta sem volt semmi bajom. Az átmenet 27 napig tartott. Eleinte csak a vacsorát váltottam le, majd a reggelit és napi 1x ettem valamilyen főzeléket, vagy krémlevest. Ezt követően simán ment a teljes léböjt. Azóta is tele vagyok energiával. 

A motivációt két dolog adta Joe Cross Kövér beteg és majdnem halott c. filmje, ill. egy komplett léböjtöt tartó csapat a FB-on.

Az ekcémám még megvan, köszöni szépen.

A cukorra vonatkozó kérdésem természetesen a léböjt utánra szólt. A leveket magam préselem egy elég jó présgéppel, igyekszem bio alapanyagokat választani.

Jelenleg - a teljes léböjt miatt - nem fogyasztok cukrot, sem más édesítőt, viszont mi az amit ajánlanátok - utána? Melyik az a cukor amit az ekcémám is bírhat esetleg? Szerencsére az a nagy édesség iránti vágyam nagymértékben csillapodott. Mondhatni megszűnt. Tehát Candidám biztos, hogy nincs.  De azért szeretném, ha lenne mihez nyúlni, ha egy kis édesre vágyom.

Sajnos a szteviának nem bírom a mellék ízét.

Köszönöm!

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Ekcéma és méregtelenítés

Szia!

Nekem az a véleményem, hogy egy átfogó méregtelenítő kúra egy évben igen hatásos és szerintem nincs szükség még egyre. Lehet, hogy ezt a Te szervezeted  is érezte tavaly, és ezért sem esett már jól őszel a méregtelenítés. A segítő fb csoportok valóban nagyon jók lehetnek, de a szakembereket nem pótolják. Ilyen hosszú böjtnél fontosnak tatom a rendszeres kontroll vizsgálatot, ellenőrzést.  Örülök annak, hogy jól érzed magad és energikus vagy. 

Az ekcémára visszatérve, nem írtál arról, hogy milyen tusfürdőt, mosó-, mosogató-, takarítószert használsz, de bízom benne, hogy ha már méregtelenítesz, ezekre is odafigyelsz. Fontos, hogy teljesen környezetbarát, károsanyagmentes legyen. A testi méregtelenítés mellett fontos a lelki méregtelenítés is, ezzel sajnos kevesebbet foglalkoznak, pedig kellene. Kérlek, olvasd el a Méregtelenítés meghatározó része, melyről kevés szó esik című írást. 

A cukorral kapcsolatban, ha már valóban nincs Candidád, a méz, Kókuszvirág cukor, Rapadura, és a szirupok nagyon jó választás lehet. Ha  van még gombád, akkor inkább a Csicsóka sűrítményt ajánlom. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

36. napon befejeztem a léböjtöt

Szia!

A testem jelezte, hogy ennyi elég volt a léböjtből, így a 36. napon befejeztem és elkezdtem gyümölcsökkel és magokkal a visszatérést, illetve folytatva az egészséges étrend kevésbé folyékony változatát. :) 60 napot szerettem volna, de nem élem meg kudarcnak. Életemben nem böjtöltem ilyen hosszan. A felvezető szakasszal együtt 63 napig tartott és ez idő alatt 9kg-ot fogytam is - bár tudom, hogy ez a léböjtnek nem célja, inkább "mellékhatása". :)

Így is büszke vagyok arra amit végigvittem. :)

A szappanomat és samponomat lecseréltem - egy barátnőm készíti és a bőröm nagyon szereti ezeket a szappanokat, hajmosókat. Sajnos a mosószert és öblítőt még nem sikerült. Tudom, hogy ez is kulcs fontosságú, de az én ekcémám nem kontakt ekcéma.  Persze ráerősíthet. Igyekszem lecserélni. A fehérneműim egy része bambuszból van, ezeket nagyon szeretem. Minden káros anyagot nem tudok sajnos kizárni, legalábbis még, mert kórházban dolgozom és a sok fertőtlenítő és gyógyszer, pláne a gumikesztyű elég sokat ér a bőrömhöz.

Köszönöm a tanácsaidat! Szép estét neked! :)

Értékelés: Nincs

További sok sikert!

Szia,

Örülök, hogy ilyen jól érzed magad:) További sok sikert kívánok Neked !

Értékelés: Nincs

Köszönöm! :) 

Köszönöm! :) 

Értékelés: Nincs

Nem jó ez a méregdrága csoki sem?

Sziasztok!

Sokáig a Ca....er méregdrága csokijait ettük, akkor most az sem jó?

Összetevők:

kakaóvaj, teljes tejpor, rostok (dextrin, inulin, oligofruktóz), kakaómassza, tejsavópor, édesítőszerek (eritrit, szteviol glikozidok), emulgeálószer (szójalecitin), természetes aromák.
A tejcsokoládéban a kakaó szárazanyag legalább 36 %, tej szárazanyag legalább 30 %

Ha jól sejtem ez a dextrin az elején a bibis ugye?

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Milyen a jó csokoládé?

Szia nyuszibeka!

Sokszor olvashatod itt az oldalon, hogy nem a márka számít, hanem az összetétel. Sok ocsmány dolgot el lehet adni sajnos egészen elképesztő árakon, nem ezen múlik a minőség!

Bemásolom neked a Rapunzel IGAZI fekete csokoládéjának az összetételét, így magad is láthatod az eléggé szembetűnő különbséget:

Összetétel: Kakaómassza, rapadura (finomítatlan, nyers nádcukor), kakaóvaj, kakaópor, bourbon vanília.

Valamennyi összetevő ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó.

Az általad kérdezett csokoládéban nem nagyon van olyan összetevő, amiért én kedvet kapnék a vásárlásra. 

Ezzel a jó kis recepttel kár magad is készíthetsz otthon igazi csokoládét!

Szép napot neked!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Jó? Nem jó?

Az a baj ezzel, hogy S. N. pl. a rapadurát sem tarja egészségesnek, mivel ELÉGGÉ megemeli a vércukorszintet...

Én azt értem hogy szerintetek természetes, de a GI-je akkor is magas.

Igazából akkor mit lehet fogyasztani? Stevia levelet? Esetleg az olyan stevia készítményt lehet, aminek az összetevője: 19 % steviol glikozid, 45 % desztillált víz, 36 % glycerin stabilizáló

 

Köszi!!!

Értékelés: Nincs

Stevia és más édesítők

Szia nyuszibéka,

A bionom követelményeknek megfelelő természetes cukrok, édesítőszerek,így a rapadura használatával nem egy az egyben kéne kiváltani az esetleg óriási mennyiségű kristálycukor/porcukor fogyasztást. Alkalmanként kevés mennyiségben fogyaszthatóak, de cukorbetegség, candida stb. esetében nem mindegyik.

A személyes véleményem az, hogy aki telerakja a termékeit mesterséges édesítőkkel, rengeteg felesleges adalékanyaggal, színezékekkel az az ember nekem nem teljesen hiteles abban, hogy mi az egészséges és mi nem... 

Egy termék glikémiás indexe önmagában semmit nem árul el arról, hogy egészséges-e.

Igazi stevia növényt  jázminpakóca néven kaphatsz te is kertészetben, nagyobb virágboltban. A szárított egész zöld levelét is megveheted bioboltokban. Porrá örölve is zöld színe van.

Milyen állaga, színe van az édesítőnek amiről kérdezel? A színtelen folyadék, fehér tabletta, fehér por steviol glikozid néven mesterséges édesítőt takar. Glycerin minősége is fontos lenne .

Cukor ABC sorozatot érdemes lenne elolvasnod.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Cukorka nem cukor hanem szénhidrát

Sziasztok!

Szeretnék pár dolgot tisztázni a témával kapcsolatban:

A cukrot a levegô szén-dioxidjából és vízbôl, a napfény energiájának segítségével állítják elő a növények.

Tehát minden növény kivétel nélkül, tartalmaz szénhidrátot. (cukrot)

Hol?
gyökér, szár, gyümölcs

Mi ez a cukor valójában?

Több fajta cukor létezik, a legegyszerűbb cukor a monoszacharid (mono jelentése egy) (szacharid jelentése édes)

Mono szacharid (egyszerű cukor): Több neve is van. Fruktóz(gyümölcs cukor) (glükóz;tudományos néven) (szőlőcukor; a szőlőből kristályosították ki előszőr innen a név) 1 glükóz molekulából áll.

Diszacharid:(di jelentése kettő) 2 glükőz molekula összekapcsolásával keletkezik. Pl tejcukor más néven laktóz. És a szacharóz más néven répacukor, köznyelvben ezt nevezzük cukornak.

Poliszacharid: (poli jelentése sok) egyszerű szénhidrátok (glükóz molekulák) összekapcsolásával jön létre. Itt akár több 100 glükóz molekuláról beszélünk, nagyon erős kötéssel. Ide tartoznak a keményítők és a növényi rostok is pl cellulóz(növények váz anyaga). És ide tartozik a glikogén is amit a máj raktároz.

Néhány szó a sejtekről, miért fontos ez nekünk?

Az emberi sejt 2 féle dolgot csinál.
Épít: Ez energia vesztéssel jár.
Lebont: Ez energia nyeréssel jár.

Ha a sejtek lebontják az egyszerű cukor (glükóz) molekulákat azzal energia szabadul fel, amit üzemanyag az izomsejteknek(összehúzódás,elernyedés ciklus), magyarul ettől tudjuk mozgatni izmainkat.

Ha építenek,(hogy újra lebonthassák) energia vesztéssel jár.
Azért teszik ezt a sejtek, hogy mindíg legyen készenlétben lebontható,elégethető cukor, Pl májban a glikogén.( összetett cukor)

Minden összetett cukor molekula lebontásával energia szabadul fel (ezt KJ-ban mérjük) addig, amíg végül egyszerű cukor nem keletkezik.
Az egszerű cukrot lebontva víz és szén dioxid keletkezik. (átalakul)


Miért irtam le mindezt a kedves olvasónak?

Azért, hogy rádöbbentsem, a cukor(szénhidrát) nem rossz! Sőt, sejtjeink esszenciális építőeleme.

Itt a fontos azt megérteni, hogy a gyakorlatilag mi cukor esszenciát kapunk. 10 kg répacukorból 1 kg kristályosított formájú cukrot kapunk (Ez az adat hozzávetőleges)

Magyarul a természetben nem tudnánk hozzájutni ennyi cukorhoz, egyszerűen azért, mert a gyomrunk fizikailag nem bírná a megterhelést. (Nem tudunk 10 kg répát megenni 1 étkezés alkalmával) Viszont az édes ipari termékek miadt ez lehetséges lévén cukor(kivonat) áll a rendelkezésükre/rendelkezésünkre.

Tehát teljesen lényegtelen, hogy ön éppen A répa,nád,nyírfa stb kivonatolt formáját fogyasztja, egyik se egésségesebb a másiknál. (Hiszen egy tömény kivonatot fogyaszt.)

Mint ahogy illóolajból is elég csak pár csepp egy egész lakás beillatosításához, mégis több 100 virágot kellett ehhez felhasználni.

Ez egy vázlatos lényegre koncentráló leírás, természetesen aki a biokémia,anatómia iránt érdeklődik egy sokkal mélyebbre ható struktúrával fog találkozni.

Értékelés: Nincs

Cukor ABC

Szia!

Köszönjük szépen, hogy megírtad véleményedet a cikkhez. Alatta olvashatod, hogy a cikket nem mi írtuk, vitaindítónak szántuk. 

A témával kapcsolatban figyelmedbe ajánlom a Cukor ABC 1-2-3 részét is

Értékelés: Nincs

Cukor érzékenység

Helló! 

Cukor érzékeny vagyok... azt szeretném kérdezni, hogy szerintetek  a mézet fogyaszthatom időnként??? 

Üdv  

Gabó 

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Mit értesz az alatt, hogy cukorérzékeny vagy?

Fruktóz, szaharóz vagy laktóz intoleranciád van? Vagy inzulin rezisztenciád? Hogyan és ki állapította meg ezt az érzékenységet? Vagy csak a hagyományos izolált étkezési cukrot nem tolerálod? Mert elárulom, azétkezési fehércukrot senki nem toerálja! Csak kinél előbb, kinél később jelentkezik az intolerancia.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Bocsi....nem voltam pontos.

Bocsi....nem voltam pontos.  Nádcukor és répacukor érzékenységet mutattak ki voll-diagnosztikával.

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

A méz az más!

Mellesleg aki mért, tudnia kellett volna, hogy a méz nem cukor, de van benne cukor is, és be kellett volna mérnie, hogy arra hogyan reagálsz. Szerintem mézet módjával fogyaszthatsz, de nem úgy, hogy kiváltod vele, az eddigi cukorfogyasztásodat.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Ő a termesztés édesítőket ajánlotta

Ő a termesztés édesítőket ajánlotta. Külön nem tért ki a mézre. Nem nagy kanállal szeretném fogyasztani, csak ha esetleg egy-egy süti recept megkívánja. 

Köszönöm a válaszokat! 

Üdv 

Gabó 

Értékelés: Nincs

Cukor helyett mit tegyek a süteménybe?

Sziasztok!

Nem tudom, hogy jó helyre írom-e a kérdésemet, mert lehet, hogy inkább a boszikonyhában kellett volna feltennem, csak nem is tudom, hogy hova...

Szeretnék készíteni egy szülinapi tortát, ami állítólag nagyon-nagyon isteni, és legalább egyszer az életben ki kell próbálni. Összetevők szempontjából nagyjából egészséges a recept, amelyik mégsem az, azt helyettesíteni szeretném természetesen. Egyetlen bökkenő van csak. A cukrot én nagyon jól tudom helyettesíteni ízben, de itt az állaga nélkül egyszerűen ehetetlen lenne a végeredmény. Én azonban nem szeretnék sem kókuszvirágcukrot, sem rapadurát, sem mézet, sem bármi egyéb cukrot használni, mivel a testem nagyon rosszul visel bármilyen cukrot. Legfeljebb morzsányi mennyiséget engedek meg magamnak nagyon ritkán, de a tortába rengeteg kell, még ha 1/4 adagot is készítek.

A csicsóka sűrítmény picit nagyobb adagban már csúnyán meghajt engem, úgyhogy az is kilőve. A xilitolt sajnos nem nekem találták ki, mert abból csak egy mokkáskanálnyi mennyiség az, ami nem hajt meg. Az eritritollal kis mennyiségben (mondjuk naponta egy szelet süti vagy egy szelet lekváros kenyér) semmi bajom, de ekkora mennyiségben túladagolnám. Hasmenésem már egy ideje nincs tőle, de így is rengeteg vizet vesz fel, ha túl sokat eszem belőle, és utána meg egész nap szomjazom akkor is, ha vedelek mértéktelenül (vízre gondolok természetesen). Tudom, hogy a bélflórámmal van a probléma, hogy még mindig nem jött teljesen rendbe, de tudom, mit kell változtatnom, csak nem megy gyorsan. Ezért én már nagyon szoros barátságot kötöttem a steviaval, tudom, hogy mihez illik, mihez nem, és finom édességeket szoktam vele készíteni. Viszont mivel nagyságrendekkel kevesebb kell belőle, így nem tudom a cukor állagát helyettesíteni vele.

A probléma az, hogy töménytelen mennyiségű olaj kell bele (3 deci egy teljes adaghoz, de az rengetegnek tűnik, ha nincs mellette az a 350 gramm cukor, ami felszívja). Akinek van tapasztalata ebben, az megírhatná, hogy azon kívül, hogy csak 1/4 adagot készítek el, még mit csökkentsek vagy növeljek, hogy a cukor állagát helyettesíteni tudjam, és ne legyen ehetetlenül zsíros arányaiban se. Az eredeti recept egy könyvben van, de én gluténmentesen készíthetem csak el, az a változat itt ... található, s én azt helyettesítem tovább egészségesebb összetevőkre.

Amiért nagyon ragaszkodom ehhez a tortához, hogy több családtagom ajánlotta teljes szívvel, hogy mennyei, és én is nagyon szeretném egyszer megkóstolni, de ha egy mód van rá, akkor cukormentesen.

Az én ösztöneim azt sugják, hogy egyszerűen jóval kevesebb kókuszolajat tegyek bele, inkább apránként hozzáadva érzéssel, ahogy jónak látom. Viszont megkérdeztem a linkelt blog íróját, és azt mondta, hogy fogalma sincs, hogy mit tenne, mert szerinte az olaj és a cukor nem elhagyható ebben a receptben, de azt mondta, hogy ettől függetlenül próbálkozhatok, hátha mégis valami jó sül ki belőle, csak kicsi esélyt lát arra, hogy így is finom lesz. Ha a répa mennyiségét növelem, az jól hangzik, csak már egész más ízt kapnánk, és ugyanez igaz a lisztekre is szerintem. Úgyhogy ezért vacillálok ennyire. :D

Ha valakinek van tapasztalata abban, hogy a cukor állagának kiváltásakor mit érdemes tenni, annak előre is köszönöm a tanácsát! :) Ha másnak még nem volt ilyen gondja, mert megoldotta a fent említett egyéb édesítőkkel, akkor nem baj, ha nem tudtok válaszolni, pár nap múlva ígyis-úgyis elkészítem, csak akkor saját belátásom szerint. :D Viszont mindenképpen beszámolok az eredményről. :) Ha esetleg nem is kapok választ, mert mondjuk csak nekem vannak ilyen "problémáim", akkor is köszönöm a lehetőséget, hogy ismét fordulhatok hozzátok, nagyon segítőkész ez a közösség. <3

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Cukor, mint állagjavító?

Kedves Doci!

Megnéztem az általad írt oldalon a receptet. Nekem rendkívül zsírosnak tűnik, és rendkívül sok a cukor benne. Az a véleményem, hogy a sok olaj azért kell bele, mert más folyadék nem szerepel a receptben. Nincs benne sem tej, sem növényi tej, sem tisztított víz.

 Nem a cukor szívja fel az olajat, hanem a lisztek, így szerintem nem kell aggódnod a stevia miatt. Nyugodtan használhatod. Kísérletezz bátran, én is kíváncsi vagyok az eredményre.Bár nyilván kicsit másabb ízű lesz, mint az eredeti.

Egyébkpént megkérdezhetem, hogy miért nem eheted  a cukrot? Cukorbetegség, vagy intolerancia miatt?

A mi Boszorkánykonyhánkban is vannak cukormentes kipróbált receptek. Érdemes belekukkantani, itt találod

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Cukor állagának helyettesítése vagy recept módosítás

Szia Kedves Edit!

Nekem is rendkívül zsírosnak és cukrosnak tűnik, ezért akarom kihagyni a cukrot (illetve kevés steviat tenni bele helyette), és csökkenteni az olajat, mert habár nem csak a cukor szívja fel az olajat, de az is fog rajta valamennyit, hiszen 350 grammnyi mennyiség azért nem elhanyagolható.

Azért linkeltem be, mert gondoltam, ha más is láthatja az összetevőket, akkor tud tanácsot adni, hogy melyik összetevőből kellhet több azért, hogy ellensúlyozza a sok zsír hatását.  A dió elég olajos, bár nyilván nem csak abból áll, a répa vagy a liszt (esetleg még a datolya és a mazsi) mennyiségének növelése volt az ötletem, bár leginkább az, hogy egyszerűen csökkentsem a kókuszolaj mennyiségét. Azt hiszem, így fogok tenni, akkor nem ronthatom el az ízvilágát.  Gondoltam én is arra hogy vizet tegyek bele esetleg, de nem tudom, működne-e ebben a receptben, hiszen még nem ismerem ennek a tésztának a viselkedését, mivel még sosem készítettem el. Mindenesetre jó ötlet a növényi tej esetleg, hiszen útközben úgy is látni fogom, hogy mire lesz szükség, úgyhogy köszönöm! 

Mindenképp beszámolok majd róla, sőt a blog írójának is megígértem, hogy viszek kóstolót, mert nagyon kíváncsivá tettem, úgyhogy majd arról is beszámolok, hogy szerinte mennyire különbözik az eredetitől.

Ismerem, kedvelem és használom is a boszikonyha egyes recepteit! 

A cukor szinte minden porcikámnak rosszul esik, nagyon megérzem.  Sorolhatnám, de nem hiszem, hogy lenne idő végigolvasni.  Úgyhogy megtiltottam magamnak,  de nem bántam meg.  Legfeljebb kóstoló szintjén eszek néha cukorfélét a gyümölcsökön kívül, vagy ha nem tudom, hogy egy sós ételben van némi cukor, és csak utólag árulják el, amikor nem otthon eszem. Sokan mondták, hogy nem kell ilyen szigorúnak lennem magamhoz, de elképesztően cukorfüggő voltam (és valamennyire még bennem van néha a kísértés, de már alig), s ez az egyetlen megoldás ilyen esetben. Az alkohol függőknek sem szabad egy kortyot sem inniuk, nehogy visszaszokjanak, ehhez képest én néha eszem/iszom egy kis kóstolót cukrosból, szóval még mindig nem jól csinálom,  de nem adom fel, mert a néhai kihágásaim csak megerősítenek a döntésemben.   

Értékelés: Nincs

Fruktóz

Szervusztok! 

Az orvosom 3 féle diétát írt fel, fokozatosan, egyiket a másik után. A hatását kell néznem. Most a fruktóz mentes diétát kezdeném. Kérdésem az, hogy az almában is van fruktóz? Én naponta több almát eszem meg. Akkor most hogyan csináljam ezt a diétát? 

Zsuzsa

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Fruktózmentes diéta

Szia Zsuzsa! 

Az almában is van fruktóz, minden gyümölcsben van! Az orvos nem adott pontos útmutatást, felsorolva, mi az, amit ehetsz, mi az, amit nem? Mit értett fruktózmentes diéta alatt? 

Szerintem kérj tőle pontosabb útmutatót. 

Értékelés: Nincs

Fruktóz mentes diéta

Kedves Melinda!

Nem mondott több információt az orvosom, akkor erre jobban rákérdezek. Köszönöm a választ. Zsuzsa

Értékelés: Nincs

Inzulinrezisztencia

Sziasztok,

Szeretnék  egy kis segítséget kérni. Még nem próbáltam a Zyflamendet, mert eddig enm ismertem. Most kipróbálnám, a téli torokgyulladáson kívül a IR-re is. ez ugye a cukorbetegség megelőző állapota, és amerikai kutatók kimutatták, hogy ez is gyulladással járó folymat.
Amit erre adnak gyógyszert vagy bármit, azt folymatosan kell szedni.

A Zyflamendet ebben az esetben,  meddig lehet alkalmazni folyamatosan? ( és enyhe hypertoniám is van, amire vérnyomáscsökkentőt szedek.)

Köszönettel:

Trixi

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Inzulin rezisztencia okai, és kezelése, valamint magas vérnyomás

Szia Trixi!

Átmozgattam a hozzászólásodat, a webáruház felületén nem válaszolhatunk egyészségügyi gondokra vonatkozó kérdésekre.

Niki komplett válaszát az inzulinrezisztenciácal kapcsolatban (okok, természetes kezelés, diéta) itt olvashatod: Inzulinrezisztencia - vértezzük fel magunkat gyógynövényekkel!

Szív- és érrendszert támogató, vérnyomást optimizáló készítményeket pedig ITT találsz.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

1 eves kisgyereknek edesito?

Sziasztok!

A segitsegeteket szeretnem kerni: kisfiam most lesz egy eves es en eddig erythrit-et hasznaltam edesitesre. Ugy tudtam ez a legjobb. Most egy orvos azt mondta, hogy a xilit es az erythrit mesterseges, ne adjam gyereknek es en se egyem, a legjobb a barna nadcukor.Szerintetek?

Kulfoldon elek jelenleg es nem tudok toletek rendelni, a kokuszviragcukorrol pedig itt hallottam eletemben eloszor (es utoljara is). Sehol nem kapni a kornyeken, vagy kozel s tavol. :(

Most akkor en tulajdonkeppen artottam a gyerekeimnek (3 es 1 evesek) a xilittel es erythrittel? :(

Koszonom a segitseget! Eszta

Értékelés: Nincs

Kisgyereknek édesítő

Kedves Eszta !

Kisgyereknek ha édesítőt szeretnél adni, akkor Steviat használj.

Nem lenne gond a cukoralkoholokkal (xylit, eritrit), csak az előállítási technológiával van gond, így nem lett egészségbarát. 

Értékelés: Nincs

Kisgyereknek edesito

Koszonom szepen a valaszt, kedves Zsigipapa!

A Steviaval kapcsolatban is zavarban vagyok, mert hol ezt irjak,hol azt. A bolti Stevia allitolag nem is annyira jo, fogalmam nincs honnan allapithatnam meg, hogy az most ott a polcon TENYLEG olyan egeszseges-e. Itt csak porallagu van, allitolag az sem jo 1 eves gyereknek.:(

Értékelés: Nincs

Stevia azaz jázminpakóca

Szia Eszta!

Steviát jázminpakóca néven vehetsz kertészetben, esetleg virágüzletben. A levelét felhasználhatod édesítésre. De sima szárított levelet is kapni lehet több helyen (egészben vannak a szárított levelek egy zacskóba csomagolva). A boltokban kapható fehér porok, tabletták, folyékony levek, mind kivonatok, nem természetesek. Ha biztosra szeretnél menni akkor itt van stevia tea édesítésre.

Készülőben van egy blog ami a cukorhelyettesítőkről fog szólni.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Betty's picture

Milyen édesítőket érdemes adni a gyerekeknek?

Kedves Eszta!

Őszinte leszek! Én egyiket sem (xilit, eritrit) adnám a gyerekemnek. Ha gyerekről (felnőttről is) van szó, én csakis a természetes édesítőket részesíteném előnyben, persze mértékkel!

Milyen természetes édesítőszereket lehet használni a sütik, és egyéb nyalánkságok készítéséhez?

A Boszikonyhában számtalan édesség receptet találsz.

Egyébként külföldre is tudunk szállítani, a részleteket lásd itt.

Egyébként hamarosan készül egy blog is ezzel a témával a kapcsolatban.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Én épp most vettem

Sziasztok!

Épp most vettem egy kis csomag xilitet, miután itt utánaolvastam, hogy nem is annyira jó. Most kicsit bajban vagyok, mert inzulinrezisztenciám van, és nem tudom, mit használjak édesítésre. Eddig mézet használtam (persze mértékkel, kb. heti max. 4-5 teáskanálnyit), és úgy tapasztaltam, hogy nekem ez még belefér. Ti mit gondoltok? PCOS/inzulinrezisztencia esetén mi a legjobb édesítőszer?

Értékelés: Nincs
kedina's picture

IR

Én érzem, hogy nekem pl a kókuszvirágcukor belefér. De most egyenlőre, pár hónapra nyírfacukrot használok, aztán visszatérek a kókuszcukorra. Viszont, ami nagyon jó hatással volt az értékeimre az Aloha Ganodermája!! Már a másodig dobozt pusztítom!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Inzulin rezisztencia

Köszönöm a tapasztalatmegosztást! Hogy érted, hogy neked belefér?
Nekem sajnos (vagy hála Istennek?) pattanások formájában jelenik meg szinte azonnal, ha valami túl magas cukortartalmú, így elég biztosan tudom, hogy mi a tettes..
Mi ez a ganoderma? Már régóta tervezek valami inzulinérzékenységet javító "kiegészítő" beszerzését. Ebben esetleg tudsz segíteni? Sok mindennel próbálkozom egyébként (edzés, futás, almaecet, fahéj, utifűmaghéj, és sokáig folytathatnám..).

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
kedina's picture

Inzulin

No, Niki, köszi! Nagyon jó kis összeszedett válasz! :)

Ann316

Hát, hol is kezdjem! :D Volt egy 120perces 68-as inzulinom, amiből 27 lett 3 hónap alatt. Kevesebb,mint a felére levittem gyógynövényekkel, gombával:

Mit szedek? Könnyebb megkérdezni mit nem...

A GanoUltra a "bestof"!!! Egyértelműen jobban lettem és a tipikus gyulladt göbök eltűntek az arcomról.

Ezenkívül most Supra Balancot iszok, ha elfogy Emóció.

D-vitamin, ami nagyon fontos. És szedek csicsókát is, hol egyiket, hol másikat.(Én most a Natur elixirt szedem, de a PreBion csicsókái is isteniek)

Gyógynövénycseppekből a diabetesz tinktúrát szedtem, most szünetet tartok. De most diabetesz teát iszok helyette..

Kéne a halolaj, de besokaltam belóle, azóta nem tudok ránézni sem. Most kéne valami kapszulás abból is.

Az én nagy hiányosságom a mozgás...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)
Varga Nikoletta's picture

Inzulinrezisztencia - vértezzük fel magunkat gyógynövényekkel!

Kedves Ann316!

Kedina a GanoUltrára gondolt, ITT megtalálod!

Az inzulinrezisztenciának nevezett tünetegyüttes, sokak szerint a cukorbetegség előszobája. Az esetek nagy többségében az érintett szinte semmit nem vesz észre belőle, ill. a tüneteket könnyen össze lehet keverni mással. Ha hosszú ideig nem foglalkozunk vele, akkor a hasnyálmirigy előbb-utóbb kifárad, és nem termel elegendő inzulint. Ha itt zavar támad, akkor az egész szervezet hormonegyensúlya megborul, ilyenkor jön létre az esetek többségében a PCOS, a fokozott szőrnövekedés, menstruációs zavarok, bőrprobléma, elhízás, akár meddőség is. De a lista nem teljes, hiszen az IR hatással van a koleszterinszintünkre, a szívünk egészségére, a teljesítőképességünkre, még a hangulatunkra is rányomja bélyegét, megjelenhet depresszió, állandó éhségérzet, de magas vérnyomás, puffadás, egyéb emésztési zavarok okozója is lehet.

Ha eddig még nem próbáltad, akkor a legelső lépés ez esetben is az életmódváltás! (Ha ez nem újdonság számodra, talán hasznos lesz másnak, ezért leírom) Fontos a kiegyensúlyozott alacsony szénhidráttartalmú táplálékok fogyasztása. Majd utána azonnal következhet egy alapos méregtelenítés. Hogy miért is, arról Vali ITT írt.

Az alábbi étrendi ajánlás nem annyira a komoly megvonásokról, mint inkább egy rendszerről és minőségi váltásról szól, mely hosszú távon hozza meg a kívánt eredményt.
Érdemes az egy napra javasolt szénhidrát mennyiséget napi 5-6 alkalomra elosztani, időpontjai naponta lehetőleg azonos időben legyenek. A szervezet inzulinérzékenysége napszakos ingadozást is mutat, ezért az elosztás az alábbiak szerint a legideálisabb: reggel 15-20%, ebéd 30-35%,  uzsonna 10-15%, vacsora 20-25, utóvacsora 5%.

Ajánlott szénhidrátforrások:
- teljes őrlésű gabonák és az azokból készült lisztek, tészták és kenyerek, müzlik, korpák
- útifűmaghéj
- zöldségek, hüvelyesek
- olajos magvak
- gyümölcsök nagy része
- natúr (lehetőleg megbízható helyről származó) joghurt, kefír. Ez utóbbi kettő kis mennyiségben javasolt.

Nem ajánlott szénhidrátforrások:
- cukor, méz, növényi szirupok és a belőlük készült ételek, italok
- finomított lisztből készült ételek, tészták, pékáruk, darák, puffasztott termékek
- kukoricás- és burgonyás kenyér
- burgonya
- aszalt gyümölcsök
- banán, szőlő, görögdinnye, gyümölcslevek
- alkoholos italok

A húsok , a halak, a tojás és az olajok nem tartalmaznak szénhidrátot, de a sajtok, a túró és a természetes édesítőszerek szénhidráttartalma is elenyésző, módjával fogyaszthatóak.
Minden étkezés tartalmazzon zöldséget vagy gyümölcsöt is, és mellőzzük a félkész és késztermékek fogyasztását.


Élelmiszerek Glikémiás indexe, hogy mégis legyen egy kis támpont:
15 alatt:
avokádó, ánizs, brokkoli, cukkini, dió, fekete ribizli, fenyőmag, fokhagyma, gomba, gyömbér, káposzta, karfiol, kelbimbó, kesudió, mandula, mogyoró, olívabogyó, padlizsán, paprika, paradicsom, pisztácia, póréhagyma, retek, saláta, sárgabarack, savanyú káposzta, sóska, spárga, spenót, karob, uborka, vöröshagyma, sztívia, nyírfacukor

16-30
articsóka, citrom, fruktóz, kakaópor, étcsoki (min.70-85%-os), áfonya, cseresznye, egres, földieper, málna, mandulakrém, ribizli, sárgaborsó, szeder, tökmag, agavészirup, barna lencse, csicseriborsó, grépfrút, körte, mandarin, mandulatej, paszternák, sárgarépa (nyers),  kefír, zöldbab, zabtej

31-50
alma, birsalma, csicseriborsóliszt, füge, gránátalma, joghurt, napraforgómag, narancs, nektarin, őszibarack, paradicsomital, quinoa, szárított alma, szárított paradicsom, szárított sárgabarack, szezámmag, szilva, vadrizs, zeller, aszalt szilva, szárazbab, hajdina, kókusztej, szárított füge, zabpehely, zöldborsó, ananász, kókusz, barna rizs, basmati rizs, csicsóka, édesburgonya, kivi, makaróni durum tésztából, mangó, teljes őrlésű vagy korpás kenyér

51-70
ketchup, mustár, naspolya, spagetti, méz, árpagyöngy, banán (érett), búzadara, gesztenye, majonéz, cékla (főtt), gesztenyeliszt, héjában főtt és sült burgonya, juharszirup, kuszkusz, mazsola, sárgadinnye, croissant, köles, cirok, kukoricaliszt, puffasztott amaránt, szárított datolya, kukorica

71-90
görögdinnye, tök, burgonyapüré, paszternák (főtt), pattogatott kukorica, puffasztott rizs, rizstej, sárgarépa (főtt), zeller (főtt), fehér és félbarna kenyér, zsemle, kifli, kétszersült, sós sütemények,kekszek, édes müzli, pudingpor, tejberizs, fehér liszt, főtt tésztafélék

91-100
burgonyakeményítő, rizsliszt, sült burgonya, szőlőcukor, cukorszirup, gabonapehely, kukoricapehely, rizspehely, cukros üdítők

Nagyon fontos az omega zsírsavak bevitele, rendszeres bevitele fokozza a sejtek inzulinérzékenységét, és támogatja a fogyás ütemét.
A D-vitamin képes pozitívan befolyásolni az inzulinháztartást és a zsírsejtek alakulását. A Q10 szedése is javasolt.
Ásványi anyagok közül a króm, a cink, a mangán és a vanádium-szulfát, amelyek fokozzák az inzulinérzékenységet, persze kizárólag természetes formában ajánlom a bevitelt, de szerény véleményem szerint jobban jársz, ha a Múmió golyócskákat (hamarosan elérhető lesz a bionomban az eredeti mongol változat!) vagy a Huminiqumot választod.
Gyógynövények közül a görögszénamag is sokat segíthet, vagy a fahéj, a ginzeng, a gymnostemma... Az Active GTC egy csoda az ilyen állapotokra is, mint a Tiéd, elég csak rápillantani az összetevőire :)

Jó szolgálatot tehet még a fent már említett GanoUltra, vagy a Cordyceps kapszula, ill. hamarosan bekerül áruházunk kínálatába egy új, Gymnema-t is tartalmazó új termék. A keleti gyógyászatban előszeretettel használják, és magyar neve annyit tesz, hogy "cukor romboló" - beszédes elnevezés :)...

Ha nem is kezdesz neki a nagyméregtelenítésnek, mindenképpen támogasd meg májadat egy kis gojilével, sokat teszel magadért!

Kicsit méltatlanul hagyva a lista végére, de a csicsóka is legyen életed része.

Te is tudod, tapasztalod, hogy a mozgás milyen fontos, heti 1-2 alkalommal építsd be az Aviva tornát is!

Remélem, némi segítséget ad a fenti kis szösszenet. Ha bármi kérdés felmerül Benned, tedd fel bátran :)

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)
Juzus's picture

IR esetén mit? Főleg, ha még PCOS is van

Szerintem a legjobb édesítőszer a szeretet. 

Ami fontos ilyenkor, az életmód reformálása - gondolom, hogy ez már elindult és jó hatással is van Rád.

A másik a mozgás, a torna. Ami Neked megfelelő lenne és segítene a női bajodon is az az Aviva torna. Érdemes lenne megtanulnod. A D-vitamint sem szabad elfelejteni, ami a hormonokra is hat, a torna mellett.

Amit én javasolhatok az a datolyaszirup (magad is elkészítheted), stevia természetes formájukban, csicsóka. Nem emeli meg a vércukorszintet, hanem egyenletesen emelkedik és csökken, nem pedig hirtelen.

Bettynek itt olvashatod el a hozzászólását, melyet az IR-eseknek írt és ad tippet is, hogy mit választhatnak. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

nádcukor

Érdeklődnék, hogy amit vettem nádcukrot megfelelő-e? Sajnos már teljesen össze vagyok zavarodva, mert minden oldal mást ír, szeretnék egészségesen élni, de eddig, amit vettem kiderült, hogy nem jó és már annyi mindent kipróbáltam, amiről kiderült, hogy mégsem jó, hanem épp ellenkezőleg, mérgező. Szeretnék képet küldeni és segítséget kérni, hogy ez a fajta nádcukor jó-e. Külföldön élek, így csak azokat ismerem, amik itt vannak, de remélem valaki tud nekem segíteni.Csináltam képet ennek az állagáról egy fehér cukor mellett de sajna nem engedi ide feltölteni.

Értékelés: Nincs
Juzus's picture

Nádcukor vagy sem?

A képen látható egy nádcukor tartalmú csomagolás.

Sajna nem látok bele a csomagolásba, van egy fajta sejtésem, hogy mi lehet benne. Sok jóra nem biztatlak, de a bizonyosat csak akkor tudnám megírni Neked, ha leírod a tapasztalataidat: színe, állaga, hogy néz ki, mit érzel, ha az újjbegyeiddel összemorzsolod, stb.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Nádcukor vs Fehércukor

Az állaga teljesen más, nagyon finom szemű, nem pedig kristályos, mint a fehér cukor, enyhén ragacsos. Remélem tudtam segíteni.

Üdv. Reni

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Juzus's picture

Nádcukornak nádcukor

de hogy teljes értékű nádcukorról van-e szó, sajnos ezt így nem tudom Neked megmondani. 

Nekem túlságosan világos a teljes értékű nádcukorhoz képest a kép alapján, bár ez még nem jelent semmit.

A leírásából esetleg lehet-e valamit olvasni róla?

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
bayerlekinga's picture

Juharszirup?

Vele kapcsolatosan mi a véleményetek? Nem mintha fogyasztanám, még nem is kóstoltam, de elvileg az is természetes vagy nem? Nekem a kókuszvirág cukor most nagyon bejött!!!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Juzus's picture

Juharszirup?!

Kedves Kinga!

Már mielőtt feltetted a kérdést válaszoltak is rá, ha egy picit lejjebb tekersz. 

Itt megtalálod a választ is. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Datolya cukor

Sziasztok mi a véleményetek a datolya cukorrol? Koszonom a választ

Értékelés: Nincs
epermami's picture

A fenti cikkben

megtalálod a választ Kinga! Mi ezeket a bionom édesítőszereket használjuk, és ajánjuk.

Értékelés: Nincs

stívia babáknak?

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy stíviával milyen idős kortól lehet ízesíteni babáknak, a kicsi már egy éves eddig kókuszvirág cukorral édesítettünk.

A választ előre is köszönöm!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Stevia babáknak?

Szia Valcsi! 

Miért szeretnél steviára váltani? Én a helyedben maradnék a kókuszvirág cukornál. Egyébként lehet neki steviát adni, de csak a növényből készített főzetet, a tablettát vagy a stevia port ne használjátok, azok mesterségesek. 

Értékelés: Nincs

mértéktelen cukor fogyasztás

Az mindenesetre igaz, hogy a mértéktelen cukor fogyasztás nem egészséges.
Van egy jó cikkem, ami segít kiigazodni, hogy mivel érdemes helyettesíteni.

http://

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Újra cukor, és cukor blues...

Bizony ezzel mi is egyetértünk, hogy a mértéktelen cukorfogyasztás egyáltalán nem tesz jót szervezetünknek! Fontos tehát a mértékletesség, emellett viszont az sem mindegy, hogy finomított, vagy természetes cukrokat/édesítőszereket fogyasztunk.

Ne haragudj, de ki kellett cenzúráznom a cikket, hisz bizonyos részeivel mi nem értünk egyet, és még véletlenül sem szeretném, ha az olvasók azt hinnék, hogy szintetikus édesítőszerek, finomított cukrok fogyasztására buzdítjuk őket, hiszen ezek már kis mennyiségben is megzavarják a szervezet egyensúlyát... Meg amúgy is, minek nekünk finomított cukor, amikor annyiféle természetes formában elérhető édesítő áll rendelkezésünkre?

A Cukor Blues-t olvastad már?

Fő az egyszerűség, a változatosság, és amint te is említetted, a mértékletesség!

Értékelés: Nincs

cukor

"Rengeteg cukrot fogyasztunk, és az emberi test nem képes feldolgozni. Természetesen szervezetünk megpróbálja lebontani, feldolgozni, de ehhez értékes mikrotápanyagokat, és kalciumot von el a szervezetünktől." Ez, honnan jött?   Igazolhatók ezek az állítások?

Értékelés: Nincs

cukor káros hatásai

Kedves Jákob! Ebben a cikkben is számos "mellékhatás"-ra derül fény, ami a túlzott cukorfogyasztással kapcsolatos.

A fenti hírszemben található állítás esetleges hamis voltát milyen tanulmány támasztja alá? Érdekelne a véleményed a túlzott cukorfogyasztás hatásairól! Te hogyan vélekedsz erről?

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (3 votes)

Vélemény a cikkről

Kedves tünde!

Tetszett a cikk összehasonlító mivolta, ezért megosztottam ismerőseimmel is.

Egy orvostanhallgató ismerőstől jött a következő reakció: "Melyiket válasszam? Mondjuk első körben az utánajárást (biokémia, élettan), ha ilyen cikket írok... (Nem neked szól Jákob, de a 3. bekezdésnél majdnem kiestem a székből.)"

Ezután figyelmesebben is átolvastam, az említett bekezdést, és valóban laikus számára is volt pár "új " infó benne, például, hogy nem képes feldolgozni a szervezet a sok cukrot (elgondolkoztam, vajon akkor mitől az elhízási probléma, amit okoz) illetve, hogy kálciumot von (na) ki a szervezetből.

Szóval nekem ezek új dolgok, szakavatottabbnak hajmeresztő!

De mivel én sem, és az ismerősöm sem dietetikus, vagy biokémikus, így teljes rálátásunk nincs a dologra, én személy szerint, (és sokan mások is) csak abból építkezhetünk, amit hasonló oldalakon megosztanak velünk, és ez lehet tudományos is, de félrevezető is!

Ezért igyekeztem feltárni a tudományos hátterét, az említett hatásoknak.

Ha ez nem sikerülne, azt komolyan sajnálnám, mert így az egész cikk hitelét vesztheti! :-(

A belinkelt cikkben pontosabban (másképp) fogalmaznak, azonos problémákról, illetve ott legalább nevek meg vannak említve (bár ez édes kevés a hitelességet illetően, hisz nem egy esetben kiderült már, az illető nem is létezik, vagy mint majd egy link-ből kiderül, simán lehet áltudományos szerző, vagy akár sarlatán!) illetve szó van a cukor savasító mivoltáról!

Ez a link, " http://" ahol a savas szervezetről, és annak lúgosításáról esik szó, nagyszerűen rávilágít a problémára, amire felhívták a figyelmem ezzel a cukrokról szóló cikkel kapcsolatban.

Hozzászólásom, nem romboló szándékkal íródott, csak figyelemfelhívásként szántam, a hasonló cikkekkel kapcsolatban, mert rengeteg hasonló van táplálkozás tudomány témában, és sajnos ilyen cikkekkel bármit be lehet bizonyítani, ha eleget keres az ember, de annak az ellenkezőjét is (például a zsírok vélt, vagy valós élettani hatási is igencsak megosszák a táplálkozás szakértőket, de ha jobban beleássuk magunkat a témába, kiderül, még a komoly tudomány is sötétben tapogatózik, nem tud irányt mutatni)!

Ezért lenne fontos szerintem a pontos, és hiteles tájékoztatás (a cikkekben szakirányú kutatási anyagok felhasználása, illetve azokra való hivatkozás, ahol az olvasó szakmailag is tájékozódhat).

Köszönöm türelmed és megértésedet!

Üdv: Jákob

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Henn Mónika's picture

Cukor és egyéb finomított élelmiszerek

Kedves Jákob!

Nagy újdonságot gondolom nem árulok el azzal, hogy mi semmilyen finomított élelmiszer fogyasztását nem helyeseljük, főleg nem a kristálycukorét .

Lehetne most ezt boncolgatni nagyon hosszan, hogy miért is káros a kristálycukor, illetve milyen hatással vannak szervezetünkre a finomított élelmiszerek (rengeteget írtunk már erről is, használd kérlek a keresőt). Én nem bonyolódnék most ebbe bele, de minek is, hiszen ott vannak nekünk a természetes édesítőszerek, mint  méz, a stevia, a finomítatlan, nyers cukor, aszalványok, amikkel (mértékkel fogyasztva) biztosan nem nyúlunk mellé, és még élvezeti értékük is sokkal jelentősebb!

Ha választani lehet egy természet alkotta, és egy emberi tevékenység által finomított/megdolgozott termék között, nálam nem kétséges, hogy melyiket választom .

Ha mélyebben érdekel a cukor téma, ajánlom neked elolvasásra a "Cukor Blues"-t. Ugyan nem a cukorról szól, de nagyon jelentős táplálkozás-kutatási eredményeket bemutató írás a Kína tanulmány is.

Jó olvasgatást kívánok!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

feldolgozatlan élelmiszerek fogyasztásának fontossága

Kedves Henn Mónika!

Magam is az egészséges táplálkozás, életmód híve vagyok.

Véleményünk egyezik a feldolgozatlan élelmiszerek fogyasztásának fontosságában! Nem véletlenül keveredtem erre az oldalra! ;-) Csak a cikk felületességére kívántam felhívni a figyelmet. Mint, hogy a cukor kivonja a kalciumot a szervezetből.

Ez így közvetlen nyilvánvalóan nem igaz, mint a többi ajánlott cikkből kiderül (ahol már másként fogalmaznak) a cukor vélt savasító hatásának következménye, a kalciumvesztés.

A link, amit nem sikerült megosztanom, ha jól látom, rámutat, hogy az emberi test, a vér, nem képes elsavasodni, annak PH-értéke közel állandó.

A vizelet az, ami a helytelen  táplálkozás során (túlzott fehérje bevitel) savasabbá válhat, így köszvényt okozhat.

De mint írtam, Én sem vagyok tudós, amit most leírtam is a netről összekukázott ismeretanyag.

Attól függetlenül, hogy a savasodás tényét vannak, akik elvetik, hajlok rá, hogy sok savanyított és friss zöldség fogyasztással, igyekezzek a plusz fehérjebevitelt (amit a sport tevékenység megkíván) kompenzálni.

Zsírokból is igyekszem inkább növényi eredetűt fogyasztani, annak ellenére, hogy  egyre inkább az látszik bebizonyosodni, hogy majd, hogy nem mindegy állatit, vagy növényit fogyasztunk, a lényeg itt is a mértéken van!

Ami pedig a cukrokat illeti, nyilván a természetes eredetűt favorizálom magam is, és mint máshol is, itt is a mértéken a hangsúly, de ha az ember mégiscsak "bűnözne" egy tepsi sütivel, akkor jó tudni, mi az a cukorfajta, amit lelkiismeret furdalás nélkül használhat az ember a süteményben, például, ahol a méz, nem feltétlen működik.

Tehát féleértettél, ha úgy véled fehér cukor párti vagyok (nem véletlenül keresgélek itt is alternatívák után) csak a cikk hanyagsága zavart (illetve még csak nem is engem, Én átsiklottam felette első olvasatra).

A steviat kipróbálom majd, bár ki tudja, az mit okoz a szervezetben, arról is van olyan vélemény, miszerint az édes érzet után a szervezet felkészül a szénhidrát energia tartalmának fogadására, és az "átverést" nem jól tolerálja.

Úgy vélem, az alternatívák terjesztése, megismertetése másokkal jó dolog, ha csak ebből áll a cikk, de tudományos folyamatok beleszövése, megfelelő ismeretek nélkül, fölösleges, túlzás, és helyenként káros is lehet.

Üdv: Jákob

Értékelés: Nincs
Henn Mónika's picture

Nincs félreértés cukor ügyben:)

Nem értettelek én félre, ne aggódj!

Az említett cikket (lásd forrásmegjelölés a végén) nem mi  írtuk, ez mint hírszem, mint vitaindító került fel az oldalra valamikor nagyon régen. Mivel én sem vagyok tudós, nem láttam értelmét "vitába" bonyolódni a részletekről, már csak azért sem, mert éreztem, hogy a lényeget tekintve egy oldalon állunk. Inkább annyit írtam csak le, hogy számomra mi a fontos szempont a táplálkozásban (minél feldolgozatlanabb, természetes alapanyagok) - és nagyon örülök, hogy hasonló elveket követsz te is.

Igen, hát a netes források sokat és sokfélét állítanak, no meg minedezek ellenkezőjét is ... Ezért ajánlottam neked inkább a fenti könyveket is.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

 :)

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
orsolyi's picture

Eritritol - stevia mi a véleményetek?

Sziasztok! Az alábbi termékről mi a véleményetek? Használom egy ideje, egész működőképesnek tűnik, sütéshez mézzel együtt használom, mert simán önmagában nem jön fel tőle a sütemény. (Tudnátok még ajánlani valamit amivel kombinálható?) Árban tűrhető, de szeretnék biztosra menni az ártalmatlanságát tekintve. Köszönettel: Orsoly :)

"A Ds "Negyedannyi-Ugyanannyi" Cukorhelyettesítő eritritol alapú (természetes úton kialakuló cukoralkohol) édesítőszer, mely a kristálycukorhoz hasonló célokra és módon használható fel. 1 teáskanál termék édesítőereje 4 teáskanál kristálycukornak felel meg, azaz a répacukorhoz képest negyedakkora mennyiséggel ugyanolyan édesítőhatás érhető el, miközben kalóriaterhelést gyakorlatilag nem okoz a szervezetnek, glikémiás indexe 0 (GI=0). A termék sütésálló.

Összetevők: eritritol, sztívia.

Tápérték 100 g termékben:
Energia: 0 Kcal / 0 KJ
Fehérje: 0 g
Szénhidrát: 99,4 g, ebből nem felszívódó: 99,4 g
Zsír: 0 g
Összesített felszívódó szénhidrát: 0 g

Eritritol

Az eritritol egy természetes cukoralkohol, mely gyümölcsökben (pl. körte, dinnye, szőlő) is előfordul. Kinézetre és ízre nagyon hasonlít a cukorra, de a cukorra jellemző mellékhatások nélkül.
Teljesen kalóriamentes (0 kcal/100g), így a legideálisabb édesítőszer diétázóknak és fogyni vágyóknak. Nincs hatással a vércukorszintre, glikémiás indexe alacsonyabb a többi cukoralkoholénál, még a xiliténél is. Egyes országokban 0 glikémiás indexűnek írják le. Nincs hatással az inzulintermelésre, így cukorbetegek nyugodt lelkiismerettel fogyaszthatják. A cukorral ellentétben nem okoz fogszuvasodást, mi több, kutatásokból kiderül, hogy nagyobb védelmet biztosít a fogaknak, mint a xilit. Íze hűs és édes, nincs utóíze.
Az eritritol teljes mértékben felszívódik a vékonybélben. A vastagbélbe csak egyszeri nagy mennyiség (több mint 80 gramm) fogyasztása esetén jut, ezért a többi cukoralkoholtól eltérően laxatív, hashajtó hatása gyakorlatilag nincs. Metabolitjai a vesén keresztül választódnak ki, a vizelettel ürülnek, de 90%-ban változatlanul hagyja el a testet.
Az eritritol kisebb molekulájú, és 90 százaléka felszívódik a vékonybélből, és nagy részben változatlan formában kiválasztódik a vizeletben. Ez a tulajdonsága az eritritolt egyedivé teszi a cukoralkoholok között.
Az eritritol emésztési toleranciája magas: 2-3-szor jobb mint a xilité, a laktité, a maltité, és az izomalátáé, 3-4-szer jobb mint a szorbité és a mannité.
Az eritritol a szervezetben gyorsan felszívódik, nem metabolizálódik, azután a vizelettel gyorsan, változatlan formában ürül.
A cukoralkoholok közül az eritritolnak van a legerősebb gombaszaporodást gátló hatása, így candida diétások is fogyaszthatják.

Sztívia (Stevia, Jázminpakóca)

A sztívia, magyar nevén jázminpakóca, adja a termék négyszeres édesítőerejét az eritritolhoz. A Dél-Amerikában őshonos jázminpakóca leveleiből készült kivonat kb. 300-szor édesebb a répacukornál, természetes és szénhidrátmentes, sütésálló, sav- és lúgálló. Mindezek mellett a sztívia kivonat az erős gombaölő hatásának köszönhetően candida diétában is kiválóan alkalmazható."

Értékelés: Nincs

Bionom cukorhelyettesítő blog hamarosan

Kedves orsolyi!

A cukorhelyettesítő termékekről pont ma került fel egy hírszem cikk,  kérlek olvasd el az alatta kialakult beszélgetéseket is.

Hamarosan felkerül egy blog is, ami pont erről a témáról fog szólni bionom szempontok szerint. Az általad említett édesítőszereket tartalmazó termékek általában kivonatok, izolátumok,  nem tudni, hogy pontosan miből és hogyan vonták ki, így megoszlanak a vélemények róla. Sok esetben ez vegyszerek használatát jelenti. Az igazi stevia nem egy fehér színű por. Használhatsz stevia levelet is, amit akár magad is tudsz ültetni (magyarul jázminpakócának hívják, és számtalan Biola kozmetikum alapanyaga).

Egyébként miért akarsz izolált édesítőszert használni? Ugyanis a xilitet, az eritriolt elsősorban candida és cukorbetegség esetén javalott használni.

Ha nincs ilyen jellegű problémád, akkor törekedj a minél természetesebb édesítőforrásokra, mint ahogy Niki is írta.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Cukorhelyettesito blog

Sziasztok:-)

 

Keresem a blogot. nem talalom. Lehet, hogy meg nem kerult fel? A cukorhelyettesitore gondolok.

 

Elore is koszi a valaszt:-)

 

Udv. Anita

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Még nem került fel,

de a lényeget ITT elolvashatod :)

Niki

Értékelés: Nincs

Szuper. nagyon koszonom:-)

Szuper. nagyon koszonom:-)

Értékelés: Nincs
orsolyi's picture

Köszi a választ Detti77!

Köszi a választ Detti77! :)

Az az igazság, hogy én egészen jól megvagyok ezek nélkül az édesítőszerek nélkül. DE 2 sarkos, "így szoktuk, és nem változtatunk" tipusú férfi emberrel élek együtt. Az egyik a férjem, a másik az apósom. Nekik szeretnék kitalálni valami alternatívát arra, hogy az átmenet a bionom táplálkozásba ne egy szakadék legyen, hanem csak egy kis lejtő. :) Sok mindennel próbálkozok itthon, pl a stevia termesztéssel is. Több-kevesebb sikerrel, és nem vagyok egy gyorsan feladós tipus :). Igen, nekem is ez a problémám a "fehér porokkal", hogy ezeket vegyileg kezelik, és ki tudja hogy mit művelnek még vele, hogy ilyenek legyenek, ezért vagyok szkeptikus. Köszönöm a segítséget, a hírszemes cikket, és a blog "előrejelzést" is. Továbbra is figyelni fogom! :)

Értékelés: Nincs

szirup

Niki korábban írt a szirupokról (az agave szirup kapcsán), hogy ugyanolyan finomított dolgok mint a kristálycukor stb. Ezek szerint ugyanilyen finomított a datolya, szilva szirup és kukorica maláta szirup is?

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Szirupok

Kedves Boroc!

Úgy vélem, hogy bizonyos szirupok (minőségre hangsúlyt kell fektetni!) mindenképpen jobb megoldás, mint a finomított cukor. Többek között azért is, mert sok kálciumot tartalmaznak, amit kimondottan ajánlanak idős embereknek és fejlődésben lévő - tejfehérje-érzékeny (nem tartalmaz zsírt és fehérjét) - gyerekeknek. Emellett még számos vitamin, aminosav és ásványi anyag megtalálható benne pl.  A vitamin, ami a  látásban, a bőr karbantartásában és az immunrendszer működésében játszik szerepet, és panthotén-sav (B5 vitamin), amely az emberi test növekedésében játszik szerepet. A riboflavin(B2 vitamin) a test energiaháztartását segíti. A cukrok mellett nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot, vasat és B1-vitamint.

A keleti gyógyászat úgy tartja, hogy az édes íz energiát és erőt ad, persze a túlzás itt is visszafelé sülhet el és nem hogy erősödnénk, épp ellenkezőleg, legyengülünk.

Ettől függetlenül egy "hiányos, száraz" embernek gyógyszer lehet az édes íz, a főtt és sült desszertek, ha mértékkel fogyasztja őket. Persze itt nem csak a desszerteket értem, hiszen a puhára főzött gabona (kásák!!!) és a keményítőtartalmú zöldségek, mint a pasztinák, sütőtök, sárgarépa pl édesek, az egyszerű, főtt gyümölcsételek is tonizálják a szervezetet, esetükben használhatóak a szirupok, a méz, és egyéb cukrok (rapadura, kókuszvirágcukor) Nagymamám szokott készíteni kompótot, nagyon jól erősít, persze nem finomított cukorral nyakon öntve :-S

Ugye említettem, hogy kinek "való" az édes íz, így utalnék arra is, hogy kinek nem. A robusztus testfelépítésű, "többlet- vagy túlmelegedett" személyiségnek a fenti édességek kevésbé valók, nekik inkább nyers gyümölcsdesszerteket adnék. Egyszerű az indok, azért, mert édes az íze a gyümölcsöknek, de nyersen megőrzik hűsítő, csillapító hatásukat. Az ilyen embereknek a legjobb a sztívia és a nyers méz, pici rapadura/kókuszvirágcukor.

.. és pl. a "nedves, nehézkes" (értsd: ödémás, candidiázisban szenvedő, tumoros, kinövéssel küszködő) egyén se igen fogyasszon édes ízt, ha mégis megkívánja, akkor szárított sztíviaport, és egyéb fűszereket használjon az édes íz elérésére, pl. fahéj. A nyírfacukrok csak nagyon minimális (!) mennyiségben.

Összegezve véleményemet, bizonyos esetektől eltekintve a szirupokat is lehet használni, a legfontosabb a MÉRTÉK!

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Melasz mint édesítő?

Sziasztok!
Olvastam, hogy a melaszt önmagában mint édesítő is lehet használni méghozzá igen jól hasznosítható. Találtam neten folyékony és szárított verzióban is. Ti tudtok valamit erről? Glikémiás index, egészséges -e, stb.? 

Köszi 

Értékelés: Nincs
Hortenzia's picture

A melasz a Rapadura folyékony változata

Halottunk róla és már nálunk is kapható.

Érdemes elolvasni az alatta lévő hozzászólásokat is.

Értékelés: Nincs

Mi a véleményetek a juharszirupról?

Sziasztok!

Mi a véleményetek a juharszirupról?

Anita

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Ha beírod a belső keresőbe

a juharszirup keresőszót, akkor rátalálsz Vali és Niki hozzászólására Anita!

Értékelés: Nincs Átlag: 2 (1 szavazat)

Mi lett a cukorral?

Kedves Valika!
Valami baj van a cukorral! 
A kedvesem, hosszú évek óta készít így karácsony közeledtével, mézeskalácsot. Aminek a díszítéséhez használt krémjébe, cukrot kell tenni, mert különben össze fog esni és nem lesz jó...
A napokban panaszkodott nekem, hogy ez egyre kevésbé sikerül, pedig mindent az eddigiek alapján tesz...
Amikor a teába tettem volna cukrot, a zacskó kissé nedves tapintású volt és meglepődve vettem tudomásul, hogy a tartalma nem tömörödött össze, miként arra gyermekkoromból emlékszem.
Rögtön eszembe jutott a konyhasó esete napjainkban. Azaz, hogy káliumot tesznek bele tapadásgátlóként és, hogy ez milyen káros hatást tud kifejteni a szervezetben.
Eddig sem sok cukrot fogyasztottunk, de ezek után még kevesebbet fogunk felhasználni.
Ám jó lenne tudni, hogy mi lett a megszokott kristály, illetve porcukor minőségével..?
Talán Ön tud valamit segíteni ebben az ügyben!

Értékelés: Nincs

Sziasztok! Hallott már valaki

Sziasztok! Hallott már valaki a cukviáról. Magyarországon termelt stiviaból van előállítva adalékmentesen. Szimpatikus kis vállalkozásnak tűnik. Hallottatok róla? Köszönöm

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (1 szavazat)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel