Egy méltatlanul keveset emlegetett természetes antibiotikum és csodaszer: a Propolisz

Egy légkonditól váratlanul kapott "ajándék" ragadtatott velem tollat, hogy eme hatékony szer jó hírnevét saját jó tapasztalataimmal öregbítsem, mint oly sokszor most is hatékonyabbnak bizonyult gyógyszertári társainál.

Illetve egy ismerősöm kért tanácsot vele kapcsolatban. Arra gondoltam: -de jó kipróbálom az EVP-t és küldök neki egy jó kis antalvalis tartalmat "sajnos" csak a mézről találtam, azért azt is elküldtem biztos ami biztos. Ezért vetemedtem arra, hogy írok róla egy két szösszenetet kedvcsinálónak a használatához, hátha másnak is szüksége lesz rá egyszer. Én személy szerint mindig tartok otthon egy kis üvegcsével (természetesen csakis megbízható termelőtől vásárolt) váratlan esetekre.

A tiszta propolisz kimagaslóan hatékony elemekből áll. Legfontosabb és legtömegesebb alkotórészei a flavonoidok. További fontos hatóanyagok: kalkonok, terpén, vitaminok (B1, B2, B6, C, E, ), aminosavak, enzimek, ásványi elemek (K, Na, Mg, Al, P, Si, Va, Co, S, N, Zn). Bizonyítottan tartalmaz ferulasavat, amitől baktériumölő és baktériumfejlődést gátló hatású (külsődleges felhasználás esetén).

A propolisz gyógyhatását az emberiség a legrégibb idők óta ismeri.

Arisztotelész „a fák könnyének” nevezte, s használta a gyógyászatban. A méhcsaládban számtalan méhecske él együtt, nincs a világon olyan nagy állattenyészet, ahol annyi állat élne együtt, mint egy méhkaptárban, mégis ritkák a járványok, mert a propolisz megvédi őket a káros mikroorganizmusoktól.

Általános jó hatással van minden szervrendszerünkre, sejtjeinkre is. Öregedést gátló, regeneráló, tisztító hatása van. A természetes bélflórát nem károsítja, ellenjavallata nincs. Használata csak propolisz-allergiásokra veszélyes. Szinte hihetetlen, milyen hatásosan csillapít bizonyos fájdalmakat, a hatása vetekszik a fájdalomcsillapítókéval.

 • SzülőszobaKülsőleg használhatjuk nehezen gyógyuló sebek, nyálkahártya- és bőrgyulladások kezelésére, horzsolásokra, vágásokra, más bőrproblémákra, ízületi fájadalmakra és gyulladásokra, erős baktériumölő és hámgyógyító hatása van.
 • Belsőleg légúti betegségekben, a húgyutak fertőzései, a prosztata- és a fültőmirigy gyulladásai ellen is sikerrel alkalmazzák. A hajszálérrendszerre értágító, vérnyomásszabályzó, baktérium-szaporodást gátló, frissítő. Rendszeres fogyasztása az általános szervezeti ellenálló képességet magas szinten tartja. Torokfájás, meghűlés esetén tinktúrás melegvízzel naponta többször gargalizáljunk. A szájban lévő sebeket ecsetelhetjük is. Sokan ajánlják impotenciára, más (nem lelki eredetű) szexuális problémákra, a propoliszon kívül magát a mézet is, férfiaknál akár a nemi szervbe masszírozva. Az orvostudomány a propolisz felhasználásával biztató eredményeket ér el a rákgyógyítás területén is.

Propolisz tinktúra

A tinktúra elkészítése

100 g, 80-96%-os alkoholhoz, jégszekrényben tartott "dermedt" propoliszból 20 g-ot reszelünk. Az alkoholt a propolisszal együtt 30-40 °C-ra felmelegítjük és jól összerázzuk. Ezt a műveletet egy héten át többször (6-7-szer) megismételjük. Végül az oldatot állni, ülepedni hagyjuk, majd óvatosan leöntjük a tiszta részt.

Tisztán, vagy alkoholos tinktúraként (így akár 2 évig is eltartható). Adagja 20%-os tinktúra esetén testsúlytól függően naponta 60-90 csepp.

A tinktúra alkalmazása

Eddig az alábbi megbetegedések gyógyításában bizonyult jónak:

 • Az összes belgyógyászati inflamidoknál, melyek lázas állapotokat idéznek elő a pácienseknél 3x naponta 30 cseppet.
 • A nők átmeneteiknél (klimakteriumnál) egy éven keresztül az elvárt átmenet előtt naponta 1x10 cseppet.
 • Prosztata gyulladásoknál naponta 1x30 cseppet.
 • Magas vérnyomásnál (hypertonia) naponta 1x30 cseppet gyógyulásig.
 • Vese- és májgyulladásnál jó eredménnyel használható, naponta 2x40 cseppet, 1 dl meleg vízben. Minden második nap kihagyandó. Gyógyulásig használjuk.
 • Anginánál, vagy katerális anginánál továbbá torokgyulladásnál, meghülésnél szövődmények elkerülése céljából naponta 40 cseppet 2 dl meleg vízben megisszuk és többször naponta gargalizálunk.
 • Gyomor- és nyombélfekélyeknél 1 dl meleg tejben 40 csepp propolisz tinktúrát adunk és éhgyomorra megisszuk.
 • Tyúkszemek és bőrkeményedéseknél tinktúrába mártott vattacsomót a fájós helyre helyezzük lehetőleg alvás előtt. Többször ismételjük. Nappal szappanos szaliciles propoliszkenőcs alkalmazható. (Vigyázat: napokig a bőrkeményedés fokozottan fáj.)
 • Bőrdefektusoknál, melyek eltűrik az alkoholt, bedörzsöljük a megbetegedett helyeket tinktúrával. A defektek gyorsan eltünnek. (Más esetben kenőcsöt alkalmazzunk.)
 • 1 dl meleg vízbe 40-50 csepp propolisz tinktúrát csepegtetünk és ezzel az oldattal borotválás után arcunkat megmoshatjuk.
 • TBC-nél naponta 3x30 cseppet beveszünk és 2 x hetenként inhalálunk gőz fölött. Az inhaláláshoz 1 liter forró vízbe 100 csepp tinktúrát csepegtetünk.
 • Lerészegedett embert úgy józanítunk ki, hogy megitatjuk 1 dl hideg vízzel, melybe 50 csepp tinktúrát teszünk.
 • Ujjak közötti penészmegbetegedéseknél tinktúrával bekenjük a megtámadt helyeket.
 • Gyomorfájdalmaknál megiszunk 1 dl meleg vizet, melybe 50 csepp tinktúrát csepegtetünk. A fájdalmak gyorsan elmúlnak. Ez az oldat bélparaziták ellen is eredményes, ha naponta 2 x éhgyomorra megisszuk.
 • Fogfájdalmaknál egy kis vattacsomócskát tinktúrába mártunk és a fájós fogra helyezzük. (Tiszta propolisz beteg fogínyre, fájós odvas fogra helyezve gyulladást gátló és fájdalomcsillapító hatást fejt ki.)
 • A tinktúra öreg sebre, felfekvéseknél használható, ha a helyet először megmossuk apróbojtorján főzettel és azután többször propolisztinktúrával bekenjük. Rövid idő után megszűnik a vizenyősség, mikor a fájdalmas felfekvéseket és sebeket meggyógyítja.
 • A tinktúra I. fokú égési sebekre is használható, ahol növényeredetű és szintetikus gyógyszerek nem érnek el eredményt.
 • párologtatóba cseppentve az alkoholos tinktúra fertőtleníti, csírátlanítja a levegőt, légtisztító, frissítő hatású.

Pécsek Zita

(Forrás: wikipédia propolisz) - Köszönet érte Zitának

Forrás: 
Pécsek Zita
4.833335
Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (12 votes)

Hozzászólások

Propolisz csepp

Mai nap foggyökér eltávolításom lesz (3db). Van otthon Propolisz cseppem (N....d). Használhatom majd ecsetelésre?

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Foggyökér eltávolítás esetére

Szia!

Használhatod, de az általad kérdezett márkával propolisz téren nincsen tapasztalatom, nem tudom, mennyire tiszta és megbízható.

Én ezt a propolisz terméket tudom ajánlani, egészen biztosan kiváló minőségű.

Szájsebészeti beavatkozások esetén a GrapeVital csepp is sokszor bizonyított már! Akár közvetlenül a sebbe is csöpögtetheted és vízben feloldva öblögethetsz vele naponta többször!

A Zyflamend kapszula segíthet a fájdalom- és a gyulladás csillapításában, megszűntetésében egyaránt!

Mielőbbi gyógyulást neked! 

Értékelés: Nincs

Köszönöm szépen a gyors válasz!

Köszönöm szépen a gyors választ.

Azt olvastam valahol, hogy csíp (szóval nem biztos, hogy a fájdalomra még nagyobb fájdalmat okozó dolgot kellene rakni... vagy nem így van?)

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Egyéni tűrőképesség és bevállalás kérdése

A propolisz gyógyszertári alkoholban van feloldva, az alkohol pedig bizony csíp. Ez szerintem egyéni tűrőképesség és bevállalás kérdése. Azért a csípő fájdalom szerencsére gyorsan elillan. 

Tegyél vele majd egy próbát, ha nagyon kellemetlennek éreznéd, öblítsd ki gyorsan tiszta vízzel a szádat és maradj a gargalizálós módszernél!

Szép napot neked!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Köszönöm szépen, akkor meg fogom próbálni!

Köszönöm szépen, akkor meg fogom próbálni. Én is további szép napot kívánok.

Értékelés: Nincs
molname's picture

Nyílt sebre propolisz?

Sziasztok!

Az egyik ismerősömnek nemsokára fel fogják vágni az arcát (valami begyulladt, gennyes kelés, tályog vagy hasonló kellemes jelenségről van szó) és érdeklődöm, hogy vágás után kenegetheti-e propolisz tinktúrával a nyílt sebet és ha igen, hány nappal később, naponta hányszor?

Köszönöm előre is a választ!

Melinda

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Propolisz tinktúra nyíltsebre

Szia!

Belsőleg mindenképpen ajánlom a Propolisz tinktúrát, külsőleg pedig attól függ, hogy mennyire bevállalós az ismerősöd, ugyanis az alkohol miatt nyílt sebbe csöppentve bizony csíp. Ettől függetlenül  szerintem az egyik legjobb sebfertőtlenítő hatású, és biztos vagyok benne, hogy a sebgyógyulást is felgyorsítja. Szóval, ezt neki kell eldönteni, egyébként naponta többször is lehet használni. 

Ha kevésbé "csípős"  szeretnél az ismerősödnek adni seb kezelésére, akkor inkább a Rózsa-teafa esszencia sebolajat javaslom.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
molname's picture

Köszönöm szépen a segítséget!

Köszönöm szépen a segítséget!

Értékelés: Nincs

Candida esetén

Sziasztok!

Candida esetén is lehet használni? Intim területen, lábgombára...?

Köszönöm!

Klára

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Candida és Propolisz

Szia Klára, nyugodtan használhatod belsőleg, és külsőleg is a Propoliszt a candida kezelésére, bár azt jó tudni, hogy erőteljes sárga szine van, ami befogja a bőrt! A nőgyógyászati candida gomba kezelésére ajánlott terápiát itt olvashatod, körömgomba elleni praktikákat pedig itt találsz.

Értékelés: Nincs

Házi tinktúra

Sziasztok! 

Napok óta keresem a megoldást arra, hogy hogyan tudnám hasznosítani itthon elkészített propolisz tinktúrából a szűrőn fennmaradt anyagot. Tudna valaki tippet? Nincs szívem kidobni. 

Köszönöm. 

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Propolisz tinktúra

Szia Dina, nem tudok segíteni ebben a kérdésben, de továbbítottam a hozzászólásod Orsikának, bízom benne, hogy hamarosan ellát ötletekkel!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Propolisz tinktúra

Köszönöm epermami! 

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Orsika válasza

Szia Dina, megjött Orsika válasza:

Mézbe keverve nyugodtan elfogyaszthatja! Jobban hasznosul, ha picit megrágja, mielőtt lenyeli!

Üdv: Orsika

 

Értékelés: Nincs

Lehet terhesség alatt?

Sziasztok! A kérdésem az lenne, hogy ha esetleg szüksésg lenne rá (de ne legyen), akkor propolisz csepp szedhető-e terhesseg alatt? Es a viragpor? Köszönöm!

Értékelés: Nincs

Természetes gyógymódok kismamáknak

Igen, lehet. Nézd csak, olvastad Betty remek blogját?

Boldog babavárást

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

100ml vagy 100g?

Egy másik oldalon 100ml alkoholhoz írtak 20g propoliszt és nem 100g-hoz.
Most kaptam 100ml 96%-os alkoholt és 160g a súlya. (Üveg nélkül persze)
Na most akkor melyik a jó?

Értékelés: Nincs
vaskalapos's picture

Akkor ne hasznald, az nem alkohol!

100ml alkohol (etanol, etilalkohol) sulya 79g kellene, hogy legyen, tehat vagy az alkoholod nem alkohol, hanem valami mas vegyszer, vagy a merleged nagyon rossz.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Hortenzia's picture

Mennyi az annyi?

Itt 100 g van megadva és az ahhoz tartozó adagolás. Ott is ezek az adagolási arányok?

Egyébként a kereskedelemben kapható propoliszos készítmények is különböző töménységűek...

Értékelés: Nincs

Igen, ott is 20g-ot írtak,

Igen, ott is 20g-ot írtak, csak 100ml-hez, nem 100g-hoz, ami nem ugyanaz.
Azt írták, hogy ha 100ml-hez adunk 20g-ot, akkor 20%-os tinktúrát kapunk.
De lehet, hogy félreírta, vagy félretájékozódott, erről szeretnék megbizonyosodni. 

Értékelés: Nincs

Pikkelysömör

 Tudnátok segíteni légyszi, még új vagyok itt. Az lenne a kérdésem, hogy pikkelysömörre tudtok-e valami csodakenőcsöt.

Értékelés: Nincs

pikkelysömör

Kedves Klaudia!

Ha szeretnéd felvenni a harcot, akkor az első és legfontosabb a kitartás. Erre vértezd magad fel. Fizikai, lelki és szellemi szinten is fontos, hogy ráhangolódj a gyógyulásra. Sajnos, tudom, miről beszélek, 1996-2012-ig küzdöttem, feladtam, kesztyűt vettem fel, majd megint meguntam, de végülis sikerült. Ma, teljesen tünetmentes vagyok, persze több dolgot be kell tartanom.
Fizikai szinten: próbáld meg leváltani a hagyományos mosószereket. keress számodra elérhető alternativát, pl. mosódiót, mosószódát vagy valamilyen természetes mosószert. Öblítő kihúzva, ecet és illóolaj.
A tusfürdőket cseréld le. Sokféle házi készítésű szappan van a piacon, érdemes körbenézni, ismerősöknél érdeklődni, vagy magad is megpróbálhatod, nem egy ördöngősség. Amióta magam csinálom hobbi is lett belőle, kikapcsol és nagyon szereti a bőröm. Olyan alapanyagokat használok mint: sheavaj, kókuszvaj, mandulaolaj, kakaóvaj... megpróbálom olcsón beszerezni, de minőségi dolgokat beletenni. Végülis a sajátom lesz. :)
Étkezés: ez nagyon fontos, de talán ez a legnehezebb: nekem el kellett hagynom a tejet (mint alapanyag is, tehát semmi olyan, amiben előfordul/hat tej pl. saját sütésű kenyérbe sem tehetem, a húst, felvágottakat. Az elején a joghurt és társait is, bár kb. félév múlva ezeket óvatosan visszavezettem, bár azóta sem eszek sokat belőlük. Sajtot igen, az nem okoz nálam problémát.
Ami viszont nagyon jó: sokkal több zöldség, gyümölcs, zabpehely, kölespehely. Ezekből kásák, leves, főzelék sűrítése ezekkel.
Próbáld ki a pilatest illetve a jógát, mert a fizikai testedzés lényegesen csökkenti a stresszt, ami legfőbb kiváltója lehet a tüneteknek.
Lelki szinten, meg kell, hogy békélj magaddal, és a környezetedben lehet nem árt, ha elköszönsz néhány embertől/ismerőstöl. Magyarul szanálni kell a kapcsolatokat is, mert sokszor bizony 1-1 ember borzasztó mértékben lassítja vagy gáttolja a gyógyulást, sőőőt, akár kiváltója is lehet.
Szellemi szinten: próbálj ki néhány relaxációs, meditációs gyakorlatot. Ha nincs a környezetedben ilyenre lehetőség, akkor ajánlom, hogy nézz körül az interneten, találni jó néhány lehetőséget (pl. Louise Hay könyvei, videoi).
Alternatív segítség lehet még a Bach-virágterápia, kineziológia, ami segíthet a blokkok feloldásában és a benne lévő harmónia visszaállításában.
Nagyon jó egészséget, kitartást kívánok, mert érdemes! :)
Ha bármiben esetleg tudok segíteni, keress meg nyugodtan. :)
Ági


Értékelés: Nincs

Szia!

Köszi, a tanácsokat.Eszemben sincs fel adni!!

Szűlés után 2 hónappal jött ki rajtam, pöttyökbe, és akkor

mentem el a bőr gyógyászhoz, aki megnyugtatott hogy

nincs rá gyógymód. Próbálgattam eddig azokat a kenőcsöket, amit ő írt fel

kicsit mindig jobb lett de még megvannak, sajnos. Sőt hogy ne legyek elégedetlen, ahol elmúlt, ott pigment folt maradt. Hát szóval 3 hónapja próbálkozom. Most rendeltem mester balzsamot ami gyógynövényekkel van összeállítva, ettől várnám a csodát.    

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Klaudiának pikkelysömörre

Szia! 

Üdvözöllek körünkben, örülök, hogy itt vagy!  

Nem tudom, mennyit olvasgattál már itt a témáról. Én most küldök neked néhány írást, kérlek, olvasd el! Vannak köztük olyanok, amelyek konkrét termékeket, módszereket ajánlanak, és olyanok is, amelyek választ adnak a miértekre, és a konkrét okok megszüntetésére adnak tanácsot. Ugyanis a pikkelysömör nem maga az ok, hanem csak egy tünet, amelytől véglegesen megszabadulni nem valami "csodakencétől" fogsz, hanem... Küldöm az olvasnivalót! 

Mindentudó sóterápia Hortenziától

Szép bőr, belülről, Valitól

A bőr és betegségei, Valitól 

Egyébként a bionom.hu-n nagyon sok jó külsődleges és belsődleges termék van, amelyek enyhítik a pikkelysömörös tüneteket. Rá is kerestem neked, melyek ezek a termékek: 

http://bionom.hu/pikkelysomoros-tunetek-enyhitesere.html

Javaslom, hogy olvasd el az adott cikkek, termékek alatti hozzászólásokat is, nagyon sokat lehet belőlük tanulni! 

Ha ezek után is van kérdésed, nyugodtan tedd fel! 

Értékelés: Nincs

köszönöm

Köszönöm szépen a segítséget.

Értékelés: Nincs
Hortenzia's picture

Alkohol mennyisége

Én az adagolási útmutatóra gondoltam, mint pl.

"Az összes belgyógyászati inflamidoknál, melyek lázas állapotokat idéznek elő a pácienseknél 3x naponta 30 cseppet."

Szerintem a 100 ml a jó, de talán Zita majd megadja a pontos választ.

Értékelés: Nincs

nincs

Ja, olyan nincs, csak az, hogy így 20%-os tinktúrát kapunk.

Értékelés: Nincs

alkohol beszerzése

sziasztok,

házi propolisz-tinktúra készítéséhez próbáltam 80-96%-os alkoholt szerezni, de a gyógyszertárban ilyet csak vényre adnak. továbbá a gyógyszertári borzasztó drága: a 75%-osból 100ml úgy 700ft körül van, míg a háztartási boltban a 96%-osból egy liter kb 900ft. azért nem mertem eddig megvenni az utóbbit, mert az van ráírva hogy emberi fogyasztásra alkalmatlan, csak takarításra és fertőtlenítésre ajánlják. de... más meg viszont nem kapható, a 96%-os kategóriában...
én nem találok valamit, vagy valóban ezt az alkoholt kéne használni a tinktúrához, és mondjuk a hatóanyagok kivonása UTÁN emberi fogyasztásra alkalmas %-ra kéne felhigítani a végterméket?

köszönöm!!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

A természetes antibiotikumnak nem káros a hatása?

Sziasztok!

Mivel a 4 éves kisfiam elég beteges és már több antibiotikum kúrán túl van, ezért elkezdtem utána járni, hogyan tudnám erősíteni az immunrendszerét. 

Sok helyen olvasom, hogy pl. a méz + fokhagyma mennyire jó immunerősítő, ún. "természetes antibiotikum". Ezt olvasva felmerül bennem a kérdés, hogy a természetes antibiotikumnak nem ugyanolyan káros a hatása, mint amiket felírnak betegség esetén az orvosok és kiváltjuk a patikában?

Mert ha csak az a különbség, hogy az egyik természetes, de ugyan úgy árt a bélflórának, ill. megöli a hasznos baktériumokat is, ezzel gyengítve az immunrendszert, akkor ezt sem célszerű adni a gyerekeknek, sem magunknak.

Nagyon várom a válaszokat, mert ezzel kapcsolatban káosz van a fejemben.

Köszönöm, Anyazon

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Propolisz, mézes fokhagyma

Szia Anyazon, kérlek, olvasd el figyelmesen a fenti cikket, amiben ez található: "Általános jó hatással van minden szervrendszerünkre, sejtjeinkre is. Öregedést gátló, regeneráló, tisztító hatása van. A természetes bélflórát nem károsítja, ellenjavallata nincs."

Nyugodtan készítsd el a mézes fokhagymát és fogyasszátok egészséggel!:)

Mivel gyermeked már több ízben kapott antibiotikumot, a bélflórája igencsak le lehet gyengülve, ezért mindenféleképp regenerálni kellene azt. Ha gyenge a bélflóra, akkor nem jó a felszívódás, ebből következik, hogy a bevitt tápanyagok nem tudnak hasznosulni, így az immunrendszer legyengül. Ezért a bélfóra regenerálása mellett fontos még az immunrendszer erősítése, a helyes táplálkozás és a megfelelő minőségű és mennyiségű folyadék fogyasztása.

Rengeteg infót találsz az oldalon ezzel kapcsolatban, kérlek, használd belső keresőnket a megfelelő keresőszavak segítségével: bélflóra, immunrendszer, antibiotikum, bionómia, folyadék fogyasztás, táplálkozás, glutén

A fizikai test támogatása mellett még nagyon fontos a biztonságot adó lelki háttér megteremtése is, ezért érdemes megfigyelned, hogy családotokban mitől lehet esetleges feszültség, amire kisfiad ily módon szeretné felhívni a figyelmet...

Értékelés: Nincs

Propolisz, mézes fokhagyma

Kedves Epermami!

Nagyon szépen köszönöm a válaszodat, amit már nagyon vártam. Akkor elkészítem  a gyerekeimnek a "csodaszert". :) - csak szerintem akkor nem szabadna antibiotikumnak nevezni ezt, mert így azonnal jön a negatív érzés. 

Mind a kettő császáros és tápszeres gyerek (4 éves és 12 hónapos) , így azonnal ráállok a bélflóra regenerálására.

Kb. 5 napja találtam rá erre az oldalra, azóta függő vagyok!!! :)

Szeretném, ha a gyerekeim betegségeit ill. betegségre való hajlamát természetes úton tudnám megszüntetni. 

Köszönöm még egyszer!

Anyazon

Értékelés: Nincs

Nyers propolisz

Sziasztok!

Vettem nyers propoliszt, hogy a legtanácsosabb fogyasztani? Egy nagy tömb az egész, próbáltam mézzel egy kis darabot elszopogatni, de elég "csípős"- zsibbasztó érzés volt :) Ez normális? Tegyem esetleg mézbe, és fogyasszam propoliszos mézként? (alkoholos verziót nem szeretnék készíteni). A másik kérdésem az lenne, hogy lehet valahogy tisztítani? Ugye vannak benne itt-ott szárnyak, lábak, néha kisebb tetemdarabok is. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
MGomboc's picture

a nyers propolisz ehető?

Egy bioboltban ajánlották a nyers propoliszt, azt mondták torokfájásra stb. jó, rágcsálni, szopogatni kell (naponta egy pici darabkát belőle)... Ez tényleg ehető így, szilárd formában is? És még egy dolog: a propolisz tinktúra "kicsapódik" amikor a langyos teámba csepegtetem és felragad a kiskanálra, a csésze szélére...ennek is így kell lennie normálisan vagy valami nem stimmel vele? Amúgy friss, a napokban vettem méhész-boltban...

Értékelés: Nincs

Propolisz fogyasztása

Szerintem nyugodtan fogyaszthatod nyersen, bár a méhészek 2 módját ajánlják: nyersen mézbe áztatva (esetleg mézzel krémesítve), és tinktúra formájában.

Ne a teába tedd, hanem egyből a szádba, ahogy lecsurog egy filmréteget képez és folyamatosan fejti ki a hatását, tehát ne öblítsd le semmivel, teával se!

Értékelés: Nincs

Májgyulladás (sárgaság)

Sziasztok,

 

Volt aki propoliszos tinktúrát is használt antibiotikumos kezeléshez? Mert a készítmény alkoholt is tartalmaz és az a májnak nem túl jó.

Értékelés: Nincs

Arclemosó propolisszal

Szia!

Azt olvastam, hogy ha ásványvízbe propoliszt csepegtetünk, nagyon jó arclemosó lesz. Csak azt nem tudom, mennyi vízbe mennyi propolisz kellene? És valóban jó lehet?

Értékelés: Nincs

méhpempő.propolisz

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy honnan juthatnék megbízható forrásból méhpempőhöz illetve propoliszhoz természetes formájában, ha lehet Nyíregyháza és környékén, de ha tuti a forrás interneten is megrendelném nagyon sürgős lenne.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Miért olyan sürgős,

Barcimonika? Sajnos, nem tudok biztos helyről ajánlani.

Viszont a Manuka mézet szívből ajánlom, talán a fentiek helyett ez is segíthet...

Niki

Értékelés: Nincs

méhpempő

Köszi Niki!

Bioboltban tudok manuka mézet szerezni?

A férjemnek súlyos kétoldali tüdőgyulladása van nekem meg magas a vérnyomásom és azt olvastam mindkettőre megoldás lehet. Nem szeretnék gyógyszert szedni, pláne nem életem végéig.

Értékelés: Nincs

tüdőgyulladás, magas vérnyomás

A férjed szed gyógyszert? Mert a kétoldali súlyos tüdőgyulladásra nem elég egy kis manuka méz..

A magas vérnyomásnak OKA van, amit ki kellene deríteni. Minden betegségnek, legyen ideiglenes vagy hosszú távra kiható a helytelen életmód és nem kielégítő lelkiállapot a fő oka. Voltál már kivizsgáláson a vérnyomás problémáddal kapcsolatban?

Értékelés: Nincs

tüdőgyulladás magas vérnyomás

Szia Tünde!

Köszönöm, kap a férjem gyógyszert, sőt injekciót is, az immunrendszerét szeretnénk erősíteni. Engem most kezdtek el kivizsgálni, a terhességem utolsó hetében lett magas a vérnyomásom, azt mondták elmúlik, de sajnos nem így lett.

Nem tudom mi okozhatja, de eredetileg méhpempőt szerettem volna szerezni mert azt olvastam arra is jó. Üdv:Mónika

Értékelés: Nincs

Immunerősítés

Először is gyors és teljes gyógyulást kívánok férjednek és természetesen Neked is!

Az immunrendszer erősítéséről ITT mindent megtalálsz!

A magas vérnyomás okát ki kell deríteni, ahogy már írtam. Mert lehet kezeletlen stressztől a hormonális gondokon át vese problémáig számtalan dolog. A méhpempő nagyon jó, de nem megoldás mindenre, mint ahogy egyetlen csodaszer sem létezik.

Elsősorban az életmódban keressétek meg, min tudnátok változtatni, erről már rengeteget írtunk, kérlek használd a fenti belső keresőnket.

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (1 szavazat)
Hedi Nagy's picture

Elhúzodó felső légúti betegségek, krupp 4 éves kisfiúnál

Sziasztok!

Szeptemberben kezdtük az ovit, azóta 4 évse kisfiam sokat betegeskedik. Visszatérő és elhúzódó náthája van, ami minden bevett praktika ellenére ( salvus vízes inhalálás, napi többszöri orrátmosás, infrázás, párásítás) felülfertőzödik és hol a fülében köt ki, hol az arcüregében. Sajnos szeptember óta ugyanezen vírusos nátháskodások enyhe krupp formájában is manifesztálódnak...emiatt már 2 hónapja nem is vittem pl. oviba, mert megelégeltük a sok betegeskedést és az éjszakai teraszon ácsingózást. Meg is úsztuk a nyavajákat, de tegnap óta már megint írtó sűrű, zöld váladék jön az orrából (megjegyzem előtte 2 hétig dugult volt sarjam orra, tehát kaptunk jelzéseket, hogy vmi nincs rendjén) és éjszaka megint jött a nehézlégzés:( 1 hónapja kap propolisz tinktúrát, más egyebet nem szed immunerősítés céljából. Mit javasoltok egyrészt arra, hogy ne legyen megint 2-3 hetes "dátháskodás", gyulladt füllel vagy arcüreggel spékelve illetve milyen megelőzést vagy természetes kezelést javasoltok kruppra? Most rendeltem Bionomból angyalgyökér balzsamot, torok és mellkas olajat illetve kakukkfű-mírtusz balzsamot is...Minden tapasztalatot, javaslatot szívesen veszek!:) Köszönöm

Értékelés: Nincs

krupp :(

Szia!

Én kérdezném először mit értesz orr átmosáson?? (remélem nem prötzölöd???)

A fülgyertyát javaslom, plussz a kruppra a drosera nevű bogyót -már vagy 1000X leírtam :) - nekünk mindíg használ. Ámbár 1 ideje úgy tűnik a macska sem kedves vendég s kénytelen vagyok erősebb kemikáliákat alkalmazni :(  időnként és van hogy ez is alig ér valamit. Kruppra a hidegpára a jó. Ha a teraszon álltok biztosan tudod is. Sürgős esetben mélyhűtőbe betett fejecske.

Gyógyulást!!!

Értékelés: Nincs
Hedi Nagy's picture

Nem, nem prötzölöm (de azzal

Nem, nem prötzölöm (de azzal mi a gond?). Már voltunk ilyen kezelésen, de csak ideig-óráig (konkrétan pár óráig) volt hasznos, utána minden kezdődött előlről, így nem is mentünk többször. Én szoktam neki tengervízes orrspray-vel jó alaposan átfújni majd kiszívni. Természetesen hidegpára, stb.. rögtön alkalmazva gyermeknél, sajnos gyakorlott anyuka vagyok krupp terén, de igyekszem a természetes adta lehetőségeket is felkutatni:)

Értékelés: Nincs

Prötzölés

Értem. :)

A prötzöléssel az a "baj" egy orvos ismerősöm szerint, hogy a vízzel be is vihető baci, nem "higiénikus".  Míg mikor felszúrják az arcüreget, akkor valóban "belűlről" tisztítanak...Fül-orr-gégész az illető, úgyhogy biztosan érti hogy is van ez....én elfogadtam ezt a magyarázatot, mert idegenkedem tőle. A gyerekemet nem tenném ki ennek, a logopédusok állandóan "javasolják".  Mert szerintük a bennrekedt váladék onnét máshogy nem jön ki.....én nem hiszek ebben. Ezért kérdeztem, mert van ismerősöm, aki otthon maga végzi ezt a műveletet.

Nekem a bogyó nagyon bevált

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Orrzuhany

Kedves Hedi Nagy!

Az orrzuhanyt naponkénti alkalmazását javasolják a szakemberek.

A közelmúltban volt szerencsénk egy kiváló gyermek fül-orr-gégész előadását végighallgatni, aki elmondta, hogy praxisában ajánlott mindennapos orrzuhany használata milyen sokat segít a kis betegeknek.

Kapható gyermekek és felnőttek számára is orrmosó készülék.

Niki

Értékelés: Nincs
epermami's picture

vírus, krupp

Szia Hédi!

Sokat fognak segíteni a készítmények, amiket vettél, de nagyon fontos, hogy belsőleg is támogasd a kisfiad szervezetét, erősítsd az immunrendszerét, regeneráld a bélflóráját! Ehhez nagyon sok segítséget kapsz az oldalon, ha beütöd a keresőbe a kulcsszavakat, akkor a kilistázott tartalmak elolvasásakor el tudod dönteni, hogy melyek azok a táplálékkiegészítők, amiket szívesen adnál Neki.

Fontos szempont, hogy ízérzékeny-e, le tudja-e nyelni a bogyókat, számít-e az állaga, színe, szaga annak, amit be szeretnél adni Neki és az is, hogy milyen ételeket fogyaszt, hiszen a finomított élelmiszerekben gazdag (főleg a cukor) táplálkozás elősegíti a kórokozók szaporodását a szervezetben.

Beírtam a keresőbe, hogy krupp, hát van mit olvasgatni a témában :), mint pl ez.

Értékelés: Nincs
Hedi Nagy's picture

Köszönöm a tippeket!:)

Köszönöm a tippeket!:)

Értékelés: Nincs

gyerek immunerősítés

Sziasztok!

Nagyon örülnék, ha tudna nekem vki segíteni! 4 éves kisfiam január óta folyamatosan beteg, felsőlégúti nyavajákat szed össze! Már túl vagyunk néhány antibiotikumos kúrán, sajnos már injekciós formában is. Kisfiam nagyon rosszul eszik, az orvos szerint ettől borzasztóan legyengült és ezért fogékony ennyire a betegségekre. Az általános vérképe nagyon gyenge,pl. alig van vasa!!!Óvodába januárban kb 2 hetet járt, utána néha max. 2 napot, aztán mindig betegség...Egyébként én ősz óta Béres cseppet adok neki, meg néha homeopátiás bogyókat, de úgy látszik ez kevés lehetettt! Kistestvére 16 hónapos, ő is mindig lebetegszik, de ő nincs még annyira "legatyásodva"! A nagyfiú sokat fogyott is, sápadt, láthatóan gyenge! Apukám egy méhész bácsitól kapott virágport és propoliszt, azt mondta a porból napi 3 kkanállal, a propoliszból csak úgy nyersen, ragacsos formában naponta 3szor egy borsszemnyit rágjon el! Jó lehet ez? Nyers fogyasztásáról még sehol sem olvastam! Miért? Vagy esetleg van ötletetek mit/miket adhatok neki/nekik, hogy kicsit megerősödjön? Köszi szépen a választ előre is!

Sziszka

 

A

Értékelés: Nincs

Gyermek innumerősítése

Szia!

Kérlek a bal fenti keresőnkbe írd be ezt pl.: gyerek immunerősítés

Már több százszor írtunk erről a témáról és nem lustaságból adódik, hogy most nem írnám le még egyszer... Olvasvasd el az erről szóló tartalmakat, ha utána is van kérdésed NAGYON SZÍVESEN SEGÍTÜNK!!!!

Értékelés: Nincs

gyermek immunerősítése

Szia Tünde!

Először is köszi a gyors választ! Átttanulmányoztam a témát, és a bionomos termékleírásokat! Tényleg nagyon sok az info, ezért mégiscsak lenne néhány kérdésem! Szóval én úgy gondoltam a fiúknak adnék manó mannát, lazacolajat és mézet almarosttal, vagy emóciót, vagy rendelnék fermentpatront! Eddig is szedtek szinte folyamatosan probiotikumot és mondjuk nem annyira tudom, hogy ezek miért jobbak, persze láttam, hogy az emócióban sokminden klassz dolog van még plusszban! De nem tudom eldönteni, hogy a 3 közül melyiket adjam, és akkor gyógyszertári probiotikum ne, ugye? Nagyfiúnak a humaniqumot is gondoltam a gyorsabb felépülés érdekében! De akkor viszont gondolom, nem kell a Béres csepp. És még valami: néhány napon belül megszületik a 3. kisfiunk is, valószínűleg császárral. Az olvasottak alapján úgy gondolom adnék neki kezdetektől fermentpatront, csak újszülöttnek mennyit? Én meg vennék magamnak szoptatás idejére immunelixírt, emóciót és esetleg humaniqumot, bár eddig a humet-r szirupot ittam és összetételében szerintem nagyon hasonlítanak!

Szerinted így nagyjából jó lesz? Bocsi a sok kérdésért, de elég bizonytalan vagyok és szertném a lehető legjobbat és legjobban adni a fiúknak!!!

Előre is köszi, Sziszka

Értékelés: Nincs

Immunerősítés

Az immunrendszerünket többféle képpen erősíthetjük, amit fontos lenne a gyerekeknél is figyelembe venni:

- egészséges étkezés: kerüld a cukrot, finomított ételeket, bolti tejet, nasikat. Recepteket a Boszorkánykonyhában találsz! Alapanyag ötleteket pedig ITT.

- megfelelő tápanyag: Manó Manna, Emóció, Huminiqum, Rost koktélok, pl.: karotinos, Raw Food-ok...stb.

- bélflóra helyreállítás: Emóció, Méz almarosttal, Probiotikus fermentpatron (babáknak az adagolást itt elolvashatod), minden fermentált étel és ital

- béta glükán tartalmú termékek: fermentált étel, ital, Maximmun, Manó Manna béta-glükánnal

Ha megfelelő a táplálkozás és a szinbiotikum, akkor nem kell folyamatosan pótolni a bélbacikat! Az általános probiotikumok centrifugált baktériumok, nem tudnak megtelepedni vagy kevés a csíraszám, de láttam már olyat is, hogy tele volt a készítmény borzalmas adalékokkal, szerintem abban már nem élnek bacik...

Nem véletlen, hogy a Huminiqumot ajánljuk ásványi anyag bevitelre!

Remélem megerősödnek a fiúk! Sok boldogságot a nagy Családnak!

Értékelés: Nincs

antibiotikum kipucolása vagy immunerősítés?

Segítségeteket szeretném kérni, bár több éve lelkes olvasója vagyok az oldalnak. Nagyfiam barátja kért tőlem tanácsot, hogy milyen immunerősítő termékeket szedjen be. Tudom, számtalanszor leírtátok már, melyek a legjobbak, (és a családommal ezeket is szedetem) de, az ő problémája úgy gondolom összetettebb. A története szomorú, megrázó és felháborító, de ezen már változtatni nem tudunk segíteni viszont a legjobb tudás(otok) alapján szeretnék.  19 éves élsportoló lány, aki egész télen különböző nátha-felfázás-influenza-vesemedence gyulladással küzdött, különböző orvosok különböző antibiotikumokat adtak neki, melyektől hol jobban lett, hol kiütései keletkeztek, de a problémát -sajnos- nem oldották meg. 3 héttel ezelőtt ismét belázasodott, kórházba került a magas láz miatt, ott mélyaltatással szerették volna kezelni, (egy műhiba azért gazdagította ezt is) de a ct-én kiderült, hogy gyakorlatilag az egyik veséje nem működik, tehát el kell távolítani. A műtét megtörtént, de még mindig nincs vége a történetnek, mert jelenleg 4 hetes megfigyelésen van a szívbillentyű nem megfelelő müködése miatt.

Kérdéseim: - mi az elsődleges? Az antibiotikumok kipucolása, bélflóra helyreállítása?  Vagy az immunerősítés?  Vagy mehet együtt ? A szív erősítése? Normál adagolás, vagy emelt?

Emóciót, béta glükánt biztos szedetnék vele, nekem van még NC-s komplex C-m is,  vagy inkább grépfruitmag kivonat? Q10?

előre is köszönöm  a segítséget!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Varga Nikoletta's picture

Kedves Gab!Az elsődleges -

Kedves Gab!

Az elsődleges - véleményem szerint -, hogy menjen el egy szakemberhez, akivel részletesen át tudja beszélni esetét. Nagyon komplex, nem kizárólag néhány táplálék-kiegészítők beszerzésén van a hangsúly, hanem több oldalról kell megközelíteni a problémát.

Szívből ajánlom Wolfgang Köbelt, kérjetek tőle konzultációs időpontot a [email protected] e-mail címen.

Szeretettel,

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (2 votes)

táplálék-kiegészítőnek virágpor

Sziasztok!

Sokan írtátok itt az oldalon, hogy nem tellik minden hónapban drága és sokféle táplálék-kiegészítőre. Én rendszeresen fogyasztom a virágport, mert vegetáriánus vagyok, így ezzel is pótlom a fehérje szükségletemet. A piacon már pár száz forintért hozzájuthat az ember és rengeteg értékes anyagot tartalmaz. Persze allergiások vigyázzanak vele!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

propolisz és kockacukor?

A minap kaptam az ismerősömtől egy üveg propolisz-tinktúrát. Azt mondta, hogy nem érdemes vízbe vagy teába csepegtetni, mert ki fog rakódni a pohár falára, és így kevés hatóanyag jut be a szervezetembe. (Tényleg ragacsos lesz tőle a pohár.) Meggyőződése szerint a kockacukorra csepegtetés a megoldás. Én viszont nem szeretnék cukrot fogyasztani. Mit javasoltok? Csepegtessem egy kanál mézbe?

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Juzus's picture

Orsi és a propolisz

Szia Orsi!

A kedves ismerösödnek igaza van, hogy a propolisz timtúrát, ha hígítjuk, akkor a teában vagy vízben fehér ragacsos anyag rakódik ki a pohár falára. Ez nem minden esetben történik meg, függ a tinktúra koncentrációjától és az alkoholtartalomtól. A százalékosan kisebb alkoholban nem olvad úgy fel a propolisz hatóanyaga, mint a magasabb százalékú alkoholban.

Ha mézben kevered el, akkor még duplán is jól jársz; ízletesebb és kétszeres gyógyeröre is szert teszel. Esetleg még egy kis darabka kenyérre is rácsepegtetheted, ha épp nincs kéznél méz.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
maybeeysu's picture

propolisz

Gondoltam belekotyogok :) Szüleim pár évvel ezelőttig aktívan méhészkedtek, így nálunk virágpor, méz, propolisz stb - minden fellelhető. A propolisz tinktúrát saját maguk készítik, valami brutál kilencvenakárhány fokos alkohollal öntik fel a ragacsot. (Erdélyben még lehet ilyen alkoholt kapni..) Szóval sok benne a propolisz, magas az alkoholtartalom - egyszer vízbe csepegtettem, de mind a pohár oldalán landolt. Ezért gondolom, hogy talán mégsem az alkohol töménysége az ok... (talán maga a propolisz ilyen, és az nem csapódik ki, amiben csak mutatóban van egy kis propolisz? - biztosat nem tudok, nem vádaskodom!) Amúgy mézzel keverve szuper ízű krémet lehet keverni belőle, én torokfájáskor szoktam ipari mennyiségben fogyasztani. Zsu

Értékelés: Nincs

propolisz és várandósság

Sziasztok! Tudja valaki esetleg, hogy lehet-e szedni propoliszt a várandósság alatt? Első trimeszterben vagyok és itt az influenza szezon, jó lenne valami természetes a megelőzésekre. regular_smile.gif És van itthon propoliszom. Köszi wave.gif

Értékelés: Nincs

Propolisz kismamáknak

Erre a kérdésre én is nagyon szeretném tudni a választ. Van itthon propolisz tartalmú bio "cukorkám", és egy tegnap óta sajgó torkom. :( Kismamaként bevethetem a propoliszt? Hálásan köszönöm annak, aki válaszol!

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Propolisz kismamának

Kedves Zsuzsi!

Ha nem áll fenn allergia méhészeti termékkel és a "cukorka" összetétele is megfelelő, akkor szedd nyugodtan.

Mielőbbi jobbulást és csodás babavárást!

Niki

Értékelés: Nincs

Köszönöm

Köszönöm a választ Niki, nincs semmi allergia, a "cukorka" összetétele is megfelelő. Mindig megnézem mindennek az összetételét, mielőtt megveszem, ha vmit nem tudok, előkapom a telefont, és rutinosan jön a hatóanyagkereső. :) És, hát én vagyok a "fura", de ezzel már régen nem foglalkozom. :)

Értékelés: Nincs

Propoliszos torokfertőtlenítő

Helló Csajok És Fiúk! regular_smile.gif
Kotyvasztáshoz szeretnék segítséget kérni. Elkezdett kaparni a torkom, és arra gondoltam, készítek egy propoliszos fertőtlenítő sprayt. Ötlet, hogy mit tegyek bele? regular_smile.gif

Értékelés: Nincs
Fürtös's picture

Torokfertőtlenítésre még...

Torokfertőtlenítésre ezt használjuk, hihetetlenül gyorsan segít! Nem olcsó ugyan, de nagyon kevés kell belőle, és rendkívül hatékony! Itt elolvashatsz minden felhasználási módot róla! Nekünk már többször bizonyított, ezek után el sem tudom képzelni a házi patikánkat nélküle!yes.gifA propolisz cseppet szerintem szintén elég, ha vízbe cseppented és úgy gargalizálsz vele!

Értékelés: Nincs

Köszi Fürtös

És elhiszem hogy tökéletes, csak az a helyzet, hogy propoliszom most épp van, ilyen csepp pedig nincs regular_smile.gif Ennyi csak az oka, de szemeztem én is ezzel a csodacseppel, aftára is... A gargalizálás pedig munkahelyen bajos, ezért gondoltam a spray-re. Kipróbálom, majd beszámolok, de még egy ok, hogy miért ruházzak be a grapefruitosra is regular_smile.gif

Értékelés: Nincs

propolisz allergiásnak?

Kérdésem, hogy ha testvérem parlagfűre illetve fűfélékre allergiás, akkor fogyaszthatja-e napi rendszerességgel a propoliszt, immunrendszer erősítés céljából? Vegyes virágmézet naponta fogyaszt, gond nélkül. Viszont virágport vagy egyéb méhészeti terméket még nem használt.

Értékelés: Nincs
Anidúla's picture

Allergia és a proplisz

Szia!

Nyugodtan használhat propoliszt, virágport és más méhészeti termékeket is!

Ani

Értékelés: Nincs

virágpor

Sziasztok! Azt kérdezném,hogy a virágport meddig lehet eltartani? Kb. 2 éve már megvan,kis csavaros tetejű üvegben. Vajon jó még? Üdv mindenkinek. krém

Értékelés: Nincs

Propolisz kérdés: mint immunerősítő?

Kedves Vali illetve Többiek! Termelői propolisz tinktúrát szereztem be a napokban, de a napi (méhész által) ajánlott 30 csepp teában elkevert adag mellett is bacis-náthás maradtam confused_smile.gif Emellett sok gyümi-zöldség, illóolajos párologtatás, sok folyadék stb. megy természetesen. Mit csináltam rosszul? 43 kiló vagyok (26 éves), úgy gondoltam, elég lesz a 30 csepp... Általános immunrendszer erősítőként továbbra is fogyasztani szeretném -- Ti mekkora adagban és milyen formában ajánlanátok?

Értékelés: Nincs
Juzus's picture

Propolisz immunerösítö Norajának

Noraja! Mivel a propolisz tinktúrát magában nem szedheted teában vagy esetleg más folyadékban elkeverve csepegtethetsz 10-50 cseppet, attól függöen, hogy mennyire intenzíven akarod használni. Megbetegedést belsöleg kezelve vagy immunerösítés céljából 1-3 csészével lehet naponta inni, természetesen folyadékban elkeverve. Az immunrendszeredet erösítheted még hideg-meleg váltott vízes zuhanyzással is. Egyáltalán nem biztos, hogy Te valamit is rosszul csináltál. Gondold végig, hogy mielött náthás lettél mennyire volt félkészülve az immunrendszered? Esetleg keveset aludtál? Mert a pihentetö és elegendö alvás is nagyon fontos a test regenerálódásában. Ért-e mostanában (túlzott) stressz? Tartózkodtál-e eleget a friss levegön, legalább 2 órát naponta? De az is lehet, hogy a szervezeted fejlödéseéhez szükség volt ezekre a bacikra. Ne keress rögtön hibát a szervezet müködésében!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

propolisz és virágpor - Juzusnak

Köszönöm a gyors választ! Hááát igen, stressz és kialvatlanság az bizony ért mostanában... Teában kevertem a propoliszt eddig is, csak hát bevallom, hogy mivel eddig sosem fogyasztottam, most hirtelen gyors eredményt vártam tőle... Ma vettem termelői virágport is: a (kissé gondolom buta) kérdésem az, hogy szét kell rágni, vagy elég csak lenyelni és úgy is hatásos? Finoman fogalmazva nem rajongok az ízéért... ezért mézzel tuszkoltam le.

Értékelés: Nincs
Juzus's picture

Propolisz és virágpor Norajának

Tudod Noraja, a természet tudja, hogy mit és hogyan, milyen gyorsasággal kell, intéznie, léteznie. Bízd rá magad a testedre  regular_smile.gif

Azt bizonyára tudod, hogy a virágpor nem más, mint a növények hímivarsejtje és azok a drága kis állatok abból táplálkoznak. Nem is csoda hiszen sok fehérjét, zsiradékot, 20 féle aminósavat tartalmaz. Gazdag lítiumban, ami azért fontos, mert ez az anyag normalizálja az agyban lévő idegsejtek bizonyos funkcióit. A vérben növeli a vörösvértestek számát, a szervezet edzettségi állapotát fokozza, hatására csökkennek a megfázások. Napi 30-40grammos adagokban alkalmazva az erős fizikai munkát végzők állapotát szinten tartja, gyorsítja a test regenerálódását, javítja az étvágyat, elősegíti a jobb tápanyag hasznosítást, szabályozza az emésztést (hatásos a hasmenés és a székrekedés ellen) és serkenti a szellemi képességet. Úgyis mondhatnánk, hogy a fiatalság forrását veszi magához, aki ezt rendszeresen fogyasztja.

A virágpor adagolása: gyermekeknek 5-15g/nap, felnőtteknek:15-20g/nap (1 kávéskanálnyi kb. 5g).
Magában is fogyaszthatod, esetleg mézzel vagy teába is teheted, viszont arra vigyázz, hogy ne legyen nagyon meleg a tea, mert a virágpor értékes hatóanyagai elvesznek.  Megszórhatod vele a reggeli müzlidet, a Kolláth-regglibe is tehetsz belöle vagy joghurtba, esetleg más ennivalóba. A lehetöség tárháza korlátlan yes.gif.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

virágpor csodája - Juzusnak

Nahát, nem is tudtam ennyi pozitív hatásáról ennek a "mini tápszernek"! Nekem a mézboltban napi 1 kávéskanálnyit javasoltak minimum -- azt mondta a hölgy, hogy annak is fogom hatását érezni... De akkor megpróbálom beiktatni a 3 kanálkányit. Köszönöm az infókat! heartbeat.gif

Értékelés: Nincs
Juzus's picture

Noraja virágpor csodája

Még nagyon sok mindenre jó ez a valóban piciny csoda, hosszasan lehetne sorolni. Amilyen kicsi, olyan csodálatos. A természet adta és nem szabad visszaélni vele. Használd egészséggel! yes.gif

A mennyiséggel kapcsolatosan, pedig az eladónak abban igaza van, hogy eleinte (aki nem szokott hozzá) elegendö az 1 kávéskanálnyi is, majd fokozatosan lehet emelni az adagot 3 kávéskanálig.

Értékelés: Nincs

Na de szét kell rágni vagy sem?

Megteszitek hogy ezt még megválaszolja valaki? Ez engem is érdekelne... regular_smile.gif De köszönöm én is a többi infót Juzus, nekem is nagyon hasznos volt... regular_smile.gif Juci

Értékelés: Nincs
Bogárka's picture

Virágpor

Szia! Én kiszórok egy adagot a tenyerembe, onnan felnyalábolom a nyelvemmel, finoman, krémesen olvad, kellemesen édeskés. :)

Értékelés: Nincs
Juzus's picture

Konkrét választ vársz happci?

Nagyon szívesen! Nos kedves happci, konkrét választ vársz tölem? Akkor azt kell, hogy mondjam: igen is + nem is laugh.gif.

Ha teába vagy másmilyen folyadékba teszed, akkor elolvad. De azt mondják, hogy a vízet is meg kell rágni, mivel az emésztés már a szájban elkezdödik yes.gif. Persze Te megszórhatod vele a joghurtot is, akkor is folyamatosan rágni kell. Nos a válaszom igen, rágni kell.

Mindenki, aki diabéteszes, súlyos allergiája van, illetve gyomorsavtúltengésben szenved nem szedheti!

Értékelés: Nincs Átlag: 2 (1 szavazat)

Fáj a hasam a virágportól.

Sziasztok! Nem igazán találtam más párbeszédet a virágporról ezért írom ide a kérdésem. Nemrég vettem egy zacskóval, mert úgy hallottam, hogy nagyon jót tesz a szervezetnek egy-egy ilyen kúra és nekem most minden segítségre szükségem van. Azt is olvastam, hogy kis adagokkal kell kezdeni és lassan emelni, ezért először csak egy fél mokkáskanálnyival indítottam. Vízbe keverve veszem be, mert egyébként előjönnek az allergiás tüneteim (parlagfű; orr- és fülviszketés, tüsszögés, orrfolyás). Amikor 1 hét után megemeltem az adagot egy kávékanálnyira azt vettem észre, hogy rettenetesen fáj a hasam, nem is annyira gyomortájékon, hanem inkább köldök alatt (nem tudom, hogy mi lehet ott, talán már a belek?). Nagyon erős és hosszantartó, égő fájdalom ez és sokszor szédülést, fejfájást is érzek mellé. Ha ilyenkor eszek valamit egy rövid időre enyhíti a fájdalmat, de aztán ugyanúgy visszaerősödik. Jellemzően ilyenkor beindulnak a beleim is és egy, de inkább két sikeres vécélátogatás után végülis megszűnik a fájdalom.

Mikor rájöttem az összefüggésre újra csökkentettem az adagot, mert nem rémlett, hogy az elején ilyen problémáim lettek volna, de kiderült, hogy a kicsitől is fáj, csak éppen kevésbé és rövidebb ideig (de ilyenkor is a vécémenet zárja az esetet).

Nem tudom, hogy mi tévő legyek, még csak 2 hete szedem, de nem hiszem, hogy jót jelentene az, hogy fájdalmamaim vannak. Vajon mit jelenthet ez?

Köszönettel:

Éva

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Virágpor

Kedves Éva!

A virágpor alkalmazása előtt ajánlatos egy szemcsével próbát tenni, hogy az esetleges szélsőséges allergiás reakciókat ki lehessen zárni.

 A virágpor többek között a bélműködést is szabályozza és baktérium, gombaölő is - bármiféle tüneted pl. candidiázis jelentkezett korábban/még a virágpor szedése előtt?

Megbízható forrásból származik a virágpor? - nehogy szennyezett legyen!

Niki

Értékelés: Nincs

virágpor

Kedves Niki!

Köszönöm a gyors választ.

A virágport a helyi bioboltban vettem, ugyanaz a fajta, amit még évekkel ezelőtt is vettem egy budapesti bioboltban és úgy általában a legtöbb bioboltban ez kapható. Most hirtelen nem emlékszem a termelő nevére. Candidiázisról nincsen tudomásom, de nem csodálkoznék, ha esetleg lenne.

Az egyik ok, amiért szedni szeretném a virágport a parlagfű allergiám. A másik pedig, mert a szülés óta úgy érzem, hogy nagyon rossz bőrben vagyok. Mondjuk az már 2 éve volt, ám a kisfiam még mindig szopizik,így nagyobb méregtelenítésbe még nem mertem belevágni.

A terhességem előtt és alatt kifejezetten jól voltam, és egész jól is étkeztem, sok zöldség és gyümölcs, nagyon kevés kenyér, abból is teljeskiörlésű, a tejet és tojást sosem szerettem, időnként hús vagy hal, rengeteg víz, habár az édességekről sosem tudtam lemondani.

Szülés után 2 kilóval kevesebb voltam, mint a terhesség kezdetekor, de a szoptatás 6. hónapjától hirtelen 13 kilót híztam, ami azóta sem megy se lejebb, se feljebb. Ez mondjuk annyira nem is meglepő annak tudatában, hogy a szülés után elkezdtem olyan dolgokat enni - részben kényszerűségből, részben kivánósságból -, amiket előtte gyébként nem szoktam: rántott hús, virsli, tojás, tej, zsíros, vajas és lekváros fehérkenyér illetve sütemények, amiket én sütöttem és mellette keveset ittam. Nagyon hamar érezni is kezdtem, hogy teljesen kikészítettem a szervezetem, de csak mostanra jutottam el odáig, hogy képes vagyok újra a zöldségeket túlsúlyba hozni az étrendemben. Ami mondjuk érdekes, hogy tinédzser korom óta küzdök gombás hüvelyfolyással (és parlagfű allergiával is), de a szülés óta semmilyen gombás problémát nem észleltem magamon. Ezt kifejezetten furcsálom, pedig tutira el lehetek savasodva, és szerintem a beleimet is ki kéne már pucolni.

Aztán ott van még a kéztő alagút szindróma, amit a neurológus diagnosztizált és nagy dózisú B vitmaint írt rá, de a szoptatás miatt nem lenne szerencsés szednem, de pl. a virágpor talán erre is jó lett volna.

És még van egy-két problémás dolog, de jelenleg a gyesből nem engedhetek meg magamnak semmilyen komolyabb kiadást, ezért egyszerű és költséghatékony temészetes dolgokkal szeretnék itthon próbálkozni, így minden bizodalmam a virágporban volt/ van. :-)

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

virágpor 2.

Kedves Ebi_chan!

Leírom, amit Te is megtettél, hiszen nagyon jól tudod, hogy a táplálkozásod kellene - újra - megreformálni :) Az emberiség nagyon sokáig csak a teljes éeleket ismerte. A finomított vagy szintetikus anyagok fogyasztásakor a szervezet magát rabolja meg, hogy teljessé tegye ezeket az ételeket. Tudom, a gyes sok mindenre roppant kevés, de attól még nem szükséges egészségtelen ételeket fogyasztani. Kevés pénzből is lehet jókat és egészségeseket enni. Ha ötletekre vágysz, akkor szívből ajánlom Melinda Ínségkonyha blogbejegyzés-sorozatát.

Azt tudod, hogy a B vitamin hiánya hatással van minden anyacsere-folyamatokra is, tehát nem csak a kezed fájdalma miatt, hanem egyéb okokból kifolyólag is érdemes pótolni a hiányt. Érdemes lenne visszatérned a teljes őrlésű gabonákra, a sok zöldségre-gyümölcsre és mindenképpen a változatos ÉLŐ táplálékokr fogyasztására!

A virágpor helyett, vagy inkább szedését megelőzendő, mintegy a szervezeted felkészítéseként ajánlom - ráadásul tényleg költséghatékony(!) - , hogy a virágport már feltárva és többszörösen fermentálva lenne érdemes bevinned. Pocakos és szoptató Anyukák is fogyaszthatják a Méz almarosttal készítményt!

Az alagút szindrómára ajánlásokat ITT olvashatsz.

Niki

 

Értékelés: Nincs

Üdv Juzus! A propolisznak van

Üdv Juzus!

A propolisznak van allergiapróbája?
Édesanyám cukorbeteg, napi 4szer szúrja magát, de szeretnénk valami általános immunerősítőt is neki, gondoltam a propoliszra. Adható? Általában magas a vérnyomása, arra is jól jönne. ...

Válaszod előre is köszönöm. wave.gif

Értékelés: Nincs
Juzus's picture

Propolisz, mint allergológiai vizsgálat

A propolisznak nincs allergia próbája. Virágpor, méh, darázs, korai fák, késői fák - amiről a virágport gyűjtik a méhek - ezeknek van allergénjük ami alapján tesztelhetők.
A méh és darázs érzékenység vizsgálata vérvétel útján történik és kb 3 hét a vizsgálati eredmény megérkezéséig.
 

Általánosan egészséges embereknél roborálónak használható, de cukorbetegnek semmiképp NEM adható !!!!!!!!!!!!!
Nem csak a cukor szintjét, de a túlzott szénhidrát bevitel is a magas vérnyomását is tovább ronthatja - emelheti.
A longovital adható, de csak abban az esetben, ha nem tartalmaz glükózt.
Cukorbetegeknek a cink tartalma miatt még ajánlható Huminiqum 1x2 adagban.

Ezügyben pedig keresd személyes Tanácsadódat, Veronikát, aki több infóval is ellátregular_smile.gif

Értékelés: Nincs

Nagyon köszönöm Juzus!!!

regular_smile.gif

Értékelés: Nincs

propoliszos krém

Sziasztok ! Kérnék szépen egy krém elemzést,ugyanis a keresővel nem jutottam sokra ! Összetevők: Aqua, Zea Mays Oil, Glyceryl Stearate, Ceteareth20-12, Cetyl Palmitate, Glycerin, Cetearyl Alkohol, Propolis Extract, Tocopheryl Acetate, Phenylpropanol Előre is köszönöm ! Türelmeske

Értékelés: Nincs
Seres Tünde's picture

Mit nem találsz?

Szia Türelmeske,

Meddig jutottál a keresővel? Melyik hatóanyagot nem találod?

Értékelés: Nincs

PROPOLISZ KRÉM SERES TÜNDÉNEK

Szia Tünde ! Sajnos egyik összetevőt sem találom ! book.gif Talán pont azért,mert minden anyag tökéletes ? Szerinted ,amennyiben jó a krém mennyire hatékony ? Előre is köszi a segítséget ! További szép napot ! Türelmeske

Értékelés: Nincs
Seres Tünde's picture

Felső menüsorban a hatóanyagokra kattints

Szia Türelmeske,

Érdekes, mert nálam kidobja a hatóanyagkereső: http://eletmodszer.com/hatoanyagkereso

Értékelés: Nincs

mindig krém elemzés!

Szia Tünde ! Most megint az összeset bepötyögtettem ,de semmit sem talál ! Tegnap a nővéremnél is kerestük a hatóanyagoknál ,de ott sem dobott ki semmit . Úgy látszik nem akarja,hogy okosodjunk ,de kár !!! Üdv.Türelmeske

Értékelés: Nincs
Seres Tünde's picture

Böngésző váltás segíthet

Szia Türelmeske,

Próbálj meg egy másik böngészőt használni, hátha akkor bejönnek a hatóanyagok, ezért belinkelek neked ide kettőt:

http://eletmodszer.com/hatoanyagok/z/zea_mays

http://eletmodszer.com/hatoanyagok/g/glycerin

Ami pedig a krémet illeti elmegy kategória, ha teheted legközelebb válassz másikat inkább, vagy készítsd el saját magad, például ezek alapján: http://eletmodszer.com/bosz_katka2_mehesz-kreme

Tünde (tanácsadód)

Értékelés: Nincs

propoliszos krém

Szia Tünde!

Köszönöm a segítségedet! A krémet még nem vettem meg,de ezek után nem is fogom. Sajnos elkészíteni nem tudom,mert nem tudok mindent beszerezni hozzá. Próbáltam másik böngészőt, de még az oldal sem jött be . Úgy látszik most ebben nincs szerencsém, de nem adom fel! Jó éjszakát!

Türelmeske.

Értékelés: Nincs

propolisz-immunerősítés gyereknek-fülfájás

Sziasztok Lányok! Szeretném kérdezni,hogy adhatok e propolisz tinktúrát kislányomnak (4 éves,15 kg) a téli nyavalyák megelőzésére? Gyerekekre vonatkozó adagolást találtam ugyan,de nem elég alapos. És ellentmondó is. Titeket szeretnélek kérdezni erről,mert amit mondtatok az eddig mindig úgy volt. És még azt is kérdezném,hogy fülfájásnál (ami a nátha miatt alakul ki) csepegtethetek terápiás levendulát a fülbe? Vagy bármi jó ötlet érdekelne. Nagyon köszi!!! H. B. wave.gif

Értékelés: Nincs
Plútó's picture

fülfájásra gyerekeknek

Barbi, próbáld ki a fülgyertyát! A 4 éves már valószínűleg szépen fogja tűrni, mert jóleső érzés. Nálunk ugyan nem voltak különösebben "füles" gondok, de pár alkalommal azért adódott ilyen is, ilyenkor segített a fülgyertya. Egy ismerős anyuka javaslota nekem, aki rendszeresen fülgyertyát használt lányainál megelőzésképp, akiket óvodáskortól úszni hordott. Egy-egy csepp levendulát is meg lehet próbálni a fülbe. de én azért ezt felhígítanám (legalábbis az első pár alkalommal).

Felsőlégúti megbetegedésekre, megelőzésképp az 1,3-1,6 béta-glükánok folyamatos adását tudom ajánlani, erről már sokszor írtunk az oldalon, keress rá! Kutatások szerint akár 8-10-szeresére növeli a fehérvérsejtek aktivitását ez az egyébként teljesen természetes vegyület, ami pár tíz éve még jelen volt mindennapi táplálékainkban.

A propolisz tinktúra jó, és adható is lenne, de az a helyzet, hogy nagyon különbözőképpen bírják előállítani a gyártók. Az egyik piszok erős még egy felnőtt számára is, míg a másik nem (gondolom attól függ, hogy milyen alkoholt használnak az előállításhoz). Elvileg a gyártónak kell tudnia útmutatót adni az adagolásra vonatkozóan!

Kiváló természetes antibiotikum még a szétnyomott fokhagymagerezd, kis mézzel lecsurgatva (lenyelés után még egy falat kenyeret lehet bedugni a gyerek szájába, így elviselik a csípősséget). Napi 2-3-szor lehet adni a gyerekeknek! (Bár, a 4 éves még nem biztos, hogy meg fogja enni - azért ez is megér egy próbát) Jobbulást!  wave.gif

Értékelés: Nincs

fülfájás- Plútónak

Drága Plútó! Köszönöm a választ!! Igen,ez a propolisz adagolás nehézkes. Mindegy. A fülgyertyával a páromnál jó tapasztalataink vannak,jó ötlet kipróbálni a Zizin is. Most melegítős sapkázunk és pulsatilla és bekentem a fülcimpát (beljebb a válaszotokig nem mertem) levendulával, orrszívás,és hát supra live-ot adtam neki,mert a kids elfogyott. Azóta egyébként folyamatosan mesélünk,talán emlékszel, Te javasoltad clap2.gif ,és képzeld! a mazsolát már megeszi... mml.gif friss gyümit még nem,de ez hosszú játszma lesz. Beta-glükánt hétfőn rendelek, mennyit adjak neki? illetve ha meggyógyult akkor is adjam? Nagyon szép napot!!! köszönöm! H.B.

Értékelés: Nincs
Plútó's picture

Szia Barbi! :-)

De jó hallani Felőletek! Ismerős volt a felhasználóneved, de nem is figyeltem, hogy Neked válaszolok - igen emlékszem! yes.gif Örülök, hogy a mazsola már megy, ez nagyon jó, mert teli van sok-sok hasznos vitaminnal, ásványi anyaggal - próbálj meg bio minőségűt venni a kis hercegnőnek, egyes bio ABC-kben lehet kapni kilóra is, és úgy lényegesen kedvezőbb az ára. És ha már megeszi a mazsolát, onnan egyenes az út az aszalt szilvához, ami szerintem fejedelmi étek, és az egyik legkiválóbb antioxidáns forrás - szintén érdemes bio minőségűt beszerezni, ugyancsak lehet kimérve, kilóra is kapni. (Nekünk az egyik kedvenc őszi uzsonnánk az alma-aszalt szilva-dió hármas. volt - nagyon jól harmonizálnak ezek az ízek együtt!) Majd utána szépen beszivárog egyre több jó dolog az étrendjébe, ahogy szépen megérti mi miért jó neki...

béta-glükánból fél kapszula tartalma (vagy fél tabletta porrá törve) naponta, vagy kétnaponta 1 db elég neki. 

Kitartás a "játékhoz" - jó móka, tényleg, és megéri a fáradtságot!!!   

Értékelés: Nincs
scoryl's picture

propolisz-sárga és viaszízű?

sziasztok, ma elkészült a propolisz-tinktúrám, és biztos akarok lenni benne hogy ilyennek kell lennie: sötétbarna tiszta folyadék, pohár vízbe cseppentve sárga réteg alakul ki, amit ha elkeverek, az egész pohár tartalma halványsárga és méhviasz-ízű lesz. ja, és még valami. a szűrést meg átöntögetést csak egy műanyag edény segítségével tudtam megoldani. kioldhatott abból valamit a 96 százalékos alkohol az alatt a rövid idő alatt? köszi a választ! Viki

Értékelés: Nincs
Jegimacko's picture

Válasz Nikinek

Kedves Niki! Nekünk ezt egy igen neves bioméhész mondta, de olvastam is. Már régebben volt, nem tudom megtalálom-e, de pár linket addig is küldök. http://www.mezbolt.hu/mezrol.html http://mez.hipofizis.hu/a_mez_hatasa.php "Nem adható egy éves kor alatt méz, mézes tea sem, bár valóban magas a méz vitamintartalma, de csecsemőkorban botulizmust okozhat!!! " Most hirtelen ennyit találtam, de még keresek. regular_smile.gif

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Válasz Jegimackónak!

Kedves Jegimackó!

Én sosem mondtam, írtam olyat, hogy 1 éves kor alatt adható méz , "lapozzad" vissza a hozzászólásaimat...

Örülnék, ha végre tisztába tehetnénk a nagy dilemmát, hogy 1 vagy csak 2 éves kor után adható gyermekeinknek, unokáinknak a méz...

Köszönet a segítségért!

Niki

Értékelés: Nincs
S z a n d r a's picture

méz babának mikortól?

Sziasztok! Mindenkitől mást hallok, így benneteket kérdezlek: mikortól lehet babának mézet (tisztát) adni és milyen mennyiségben, gyakorisággal? Valaki egy éves kort mond, valaki pedig szigorúan a kétéveset. Ugyanez a dilemmám egyébként a dióval, mákkal és egyéb olajos magvakkal. Köszi a segítséget! S z a n d r a.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Szandra és a méz és a magok

Szia Szandra!

Tegnap már elkezdtem írni a választ, csak sajnos, nem sikerült befejeznem, most pótlom.

Tehát, igen, sok minden kering a világhálón, hogy mikor is érdemes a piciknek mézet adni. Én egy éves korukban már adtam, nálunk nem okozott problémát...

Az olajos magvak - mogyoró kivételével az 1 éves korban vezettem be - kb- 9-10 hónapos koruk körül már bekerült az étrendjükbe. Vegetáriánusok vagyunk, így ezekből biztosítom számukra a fehérjéket, a vitaminok, ásványi anyagok és az értékes telítetlen olajok mellett. Esznek szezámmagot, napraforgót, diót, mandulát, tökmagot és mákot is. Amire figyelek, hogy ilyen piciknél mindig megdarálom a magokat.

 

Szerintem bízz magadban, figyeld a Picikét reakcióit és nem hibázhatsz! :)

 

További szép napot,

Niki

 

Értékelés: Nincs
S z a n d r a's picture

Csipegetés magvakból

Szia Niki! Örülök, hogy te is hozzászóltál vegetáriánusként :) én viszonylag bátran adtam/adok picuromnak mindent, mivel azt tapasztaltam, hogy jól viseli. Azóta is kis hezitálás után, de kipróbálja az új dolgokat, főleg ha látja, hogy én is jóízűen eszem. Az is lehetséges, hogy nincs egy meghatározott kor az említett élelmiszerek esetében, hanem, ahogy te is írtad, csak figyelni kell a kismanók jelzéseit. A mandulát nyilván ledarálod, mert az nagyon kemény, de mi a helyzet a többivel. Van amelyiket egészben adod vagy jobb valamennyire megtörni ezeket, hogy jobban hasznosuljanak? Arra gondoltam, hogy uzsira kaphatna pl napraforgó magból készült krémet vagy szezámmagosat. Szívesen vennék néhány ilyen receptet itt a honlapon tőletek. Köszönöm! Szandra

Értékelés: Nincs

méz mák és társai

Szia Szandra! Én 2 éves kort tudok határnak a méznél, - a kismama naptárjában 1 éves kort írnak- 18 hónapot a dióféléknél, -félrenyelés veszélye miatt- máknál. Hát próbáld meg, ha nincs baja és szeretei szeirntem mehet, eleinte csak heti egy-két alkalommal. Az én kislányom előbb kapott diót, mint 18 hónap nem nyelte félre egyszer sem és szeretei, igaz néha megpöttyösödik, de Ilusnál ez így "normális", merthogy szinte mindenre allergiás reakciója van. A méz meg nem jön szóba mert allergiás rá még a tejemen keresztül sem bírta. L.

Értékelés: Nincs
S z a n d r a's picture

mákom van

Szia Lenóka! Hát nem irigyellek, nem tudnék méz nélkül élni...egy jó kis gyesztenyeméz, nyammm. Úgy gondolkodom most, hogy mivel kisfiamnál eddig (lekopogom) SEMMIFÉLE allergiás reakciót nem tapasztaltam, hát kipróbálom a mézet. A diót és mákfélét pedig inkább apróra darálva talán zabpehelybe téve. Persze nem egyszerre. Amikor én eszem, hát az neki mindig nagyon érdekes! Ilyenkor a tányérom szélére teszek belőle kicsit (az új dolgokat), ő pedig repes a boldogságtól és izgatottságtól, hogy megkóstolhatja, amit anya eszik. Elcseni a tányéromról és általában habzsolja. A múltokor megszerzett egy paradicsomot és megette úgy ahogy van, mint egy almát. Olyan boldog voltam tőle és főleg büszke :))) Szép napot neked! Szandra

Értékelés: Nincs
Jegimacko's picture

méz babáknak

A 2 éves kort, nem az allergiás reakciók miatt mondják. A méz olyan komplex összetételű, és olyan nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, nyomelemeket, stb., hogy a babák szervezete még nem tud megbírkozni vele. A méhészünk is figyelmeztetett egy anyukát a múltkor. Ne felejtsétek el, hogy még a felnőtt gyomrot is szoktatni kell a mézhez. Sokaknak okoz a méz eleinte gyomorfájást. Nem is szabad hirtelen sokat enni belőle.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

méz és babák

Szia Jegimaci! Köszi, hogy ezt leírtad! Én eddig úgy tudtam, hogy az alleriga miatt nem lehet adni, látod mindíg okosodik az ember lánya itt az oldalon, ez nem is meglepő :))) Igaz a gyomrom nekem sem bírja, fájt meg égett tőle, pedig fini házi mézünk van. Most már legalább ehetem, ha Ilcsusz nem is. A férjem és a másik két lányka is szeretei. L. wave.gif

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

még mindig méz és a babák

Szia Jegimackó!

Az utóbbi napokat azzal töltöttem, hogy utána járjak annak a megjegyzésednek, hogy: "olyan nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, nyomelemeket, stb., hogy a babák szervezete még nem tud megbírkozni vele."

Elővettem jegyzeteket, könyveket, beszéltem méhészekkel, még az interneten is szörfölgettem (ez nálam nagy szó!), de semmi erre utalót nem találtam, nem hallottam...

Az tény, hogy a legkisebbek bélflórája még nem áll készen a méz fogadására, de csak annyira, mint a többi táplálék esetében... tehát nem kevésbé, vagy nem jobban...

Az tény, hogy tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat, de kevesebbet, mint pl. egy darab gyümölcsben megtalálható. Viszont az idő előrehaladtával nem veszít semmit, vagyis akár évek múltán is ugyanannyi a vitamin-, ásványi anyag tartalma, mint amikor leszűrték.

A méz nyomelemei, a réz, a kobalt is elősegítik a vas felvételét a szervezetbe, a gyerekek vörösvérsejtjeinek száma gyorsabban nő. A mézben előforduló vitaminok: A, B1, B2, B3, B6, C, folsav.

Különben a mézfogyasztás legtermészetesebb formája  a lépes méz.

 

Abban pedig teljesen egyetértünk, hogy nem szabad egyszerre sokat enni belőle!

 

Szép estét,

Niki

 

 

 

Értékelés: Nincs
S z a n d r a's picture

Szia Jegimackó! Köszönöm,

Szia Jegimackó! Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmemet erre! Valóban van logika abban, amit írtál. Extra óvatos leszek. Mondjuk én csak alkalmanként tervezem adni és inkább csak azért, hogy ne kelljen abba a minimális ételbe se cukrot tenni, amibe szoktam egy kávéskanálnyit. Tehát inkább helyettesítésként. Tegnap kisfiam kapott kóstolásra házilag elkészített pizzát vendégségben. Nem ette meg...nem csodálom, mert nincsen hozzászokva a fűszeres ételekhez. Amúgy NAGYON jó evő, ez nekem új dolog volt. Alternatívaként felajánlottam neki egy pástétomot, amiben többek között volt hal, tejföl, tojás és még sok finomság. Rozskenyéren kínáltam és olyan, de olyan gyönyörűen ette, hogy csuda. Azért írom ezt le nektek, mert olvatam már sokatoktól, hogy a jól táplált gyerek elutasítja az ilyen dolgokat. Én olyan büszke voltam!!! Hoztunk is haza ebből a szószból :) Szép napot nektek! Szandra.

Értékelés: Nincs
Boskó-Dénes Henrietta's picture

Rosszul táplálom!

Szia Szandra! Olyan jó lenne,ha az én gyerkőcöm is mindent enne,s 'jó evő' lenne!De sajnos nem így van. sad_smile.gif Mióta odafigyelek arra,hogy BIOt egyen,meg egészségeset,azóta fogyott! A gyerekorvos 2 hétig íratta velem,mit adok neki.Ma voltunk ellenőrzésen,s majd elsüllyedtem előttük,úgy ledorgáltak! omg_smile.gif A gyerekem szeme alatt sötét árok húzódik,s ez a tápanyaghiánytól van. omg_smile.gif A "rizstejem,tönköly kekszem,bulátám,köles golyóm,puffasztott rizsem, amarantom, karobom,kölesem,hajdinám,bulgurom,kuszkuszom, zab- és köles pelyhem,barnarizsem stb.-stb.' okozzák! rant2.gif Szerinte!Mert ezek nem gyerekek táplálására vannak! A legtöbbről azt sem tudta micsoda! Szerinte sok húst,csirkemájat kell adni,meg reggel este tehéntejet,kakaót,krémtúrót stb.Na én épp ezeket hanyagoltam eddig.Húst csak 2szer kapott egy héten,de tejet még sosem adtam.Meg tápszert sem. Reggel-este még szoptatom,bár már nem sok van sad_smile.gif ! Amióta az oldalakat olvasom,azóta elhagytam a tejpépeket,meg az üveges bébikajákat is.Csak az üveges gyümi maradt,hogy változatosabb legyen,mivel egy héten csak egyszer tudok piacra menni. Az igaz hogy csak mostanság tanulok főzni,így még nem kapott mindenféle főzeléket,de már kezdem szépen sorjában. yes.gif Adok neki hidegen sajtolt kukoricacsíra-olajat ,extraszűz olivát,s bio napraforgó sütőolajat használok. Nemrég a vajat,túrót,tejfölt is bevezettem.S mézet is szoktam kis mennyiségben.De sütöttem már neki muffint is nádcukorral,mazsolával.,de finomított cukrot sohasem kapott!S holnap fogom az első tönköly kenyeret is megpróbálni! mml.gif TLMelinda már ellátott pár tanáccsal,táplálást illetően,s a tejről szóló írással. Elolvasva,elborzadtam,s tudtam hogy nem fogok tejet adni neki soha! De a doktornő...,meg a család... Szóval a legnagyobb dilemmát a tej okozza,hiszen nem egészséges! Bár később tényleg nem fogom tudni elkerülni,hogy kapja, mondjuk az oviban,majd a menzán! Most akkor mit tegyek??? Adjam vagy ne?Ezzel szerintük azt érem el,hogy majd akkor fog először találkozni vele,s az még rosszabb lesz! Te,Ti,akik egészségesen tápláljátok a gyerkőceiteket,SEGÍTENÉTEK? doubt.gif Anyukám is elkísért minket,s ő is a doktornő pártján áll.Meggyőztek arról,sürgősen kell neki valami vitaminokban,tápanyagokban gazdag 'cucc'.A védőnő adott nekünk H..p folyékony,tejalapú,anyatej kiegészítő BIO tápszert-10 hónapos kortól. hmmm.gif (S kajánul vigyorogtak,hogy ez BIO! laugh.gif ) angry_smile.gif Ajánlották hogy vegyek a kétbetűs drogériában 3as,szoptatást követő tápszert,meg 'Jó éjszakát' pépeket! hmmm.gif MOST MIT CSINÁLJAK? ( Kérlek ne azt tanácsoljátok hogy adjak OM vitamint,mert nem tudom megfizetni! Sajnos!Pedig adnám,ha tudnám!) Bocsi,hogy ilyen hosszan írtam,de teljes a kétségbeesésem mostmár!!!

Értékelés: Nincs
edinalorincz's picture

bébidesszert

Szia! Már írtam külön üzenetet, de kicsit kutakodtam utána: a kétbetűs üzletlánc saját márkájú babatermékeinek a honlapján megnéztem, h mit tartalmaznak a kis üveges babakaják, és randomra itt van egy: Összetevők: 84% gyümölcs*(52% alma*, 32% almalé* almalékoncentrátumból), víz, 3% teljes kiőrlésű gabonapehely*, 3% teljes kiőrlésű zabpehely*, rizsőrlemény* *Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból Engem meggyőzött, ezt még magamnak is meg fogom nézni. :)

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Edina babadesszertje

Szia Edina!

Elnézést, hogy belekotyogok, de bármennyire is bio, azért ne nagyon szokjál rá!

Többek között azért se, mert hőkezelik a jobb eltarthatóság miatt... vagy azért, mert néha olyan is belekerül(het) az üvegbe, amit egyébként nem kötelező ráírniuk a gyártóknak, mert olyan elenyésző mennyiség szerepel benne, viszont a hatásuk óriási... értek ezalatt bizonyos enzimeket, amik pl. megédesítik, "megízesítik" az ételt/italt... Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ez a termék egy "olyan" készítmény lenne, de inkább kerüljük, amit lehet :)

Ráadásul otthon is könnyen és sokkal olcsóbban elkészíthető a példádban szereplő desszert. Időnként persze fogyasztható, pl. utazáskor...

LenkeZsófiánk is evett már 2-3-szor üveges bio bébiételt és még csak a jövő héten lesz 15 hónapos... Tehát én sem zárkózom el tőle mindenáron, de mindent módjával :) 

Niki

Értékelés: Nincs
Boskó-Dénes Henrietta's picture

Bébikaja Nikitől!

Köszönöm a gyors és kielégítő válaszodat! Bár lenne még kérdésem! Sok! teeth_smile.gif Sajnos az a helyzet, hogy a fél éves korig kizárólagos szoptatást követően, 1 éves koráig, szinte mindig üvegeset kapott! omg_smile.gif Az legalább ellenőrzött, BIO volt! Ez volt amiből nem engedtem, hiszen anyukám kútvizet használt, s nem is épp egészséges ételeket készített! Ezzel most beteggé tettem a gyereket egy életre? Miközben az ellenkezője volt a cél! Most már végképp kikészültem! omg_smile.gif

Elköltöztünk, mostanság kezdek főzni tanulni, s én már az egészségeset akarom megtanulni. Még jóvá tehetem a rosszul táplálást? A fiam még csak 13 hónapos!

A gyerekorvos azt mondta nem ehet olajos magvakat, majd csak 3éves kortól! Hüvelyesek közül meg csak a borsót! A babot, lencsét majd csak 15-18 hónapos kortól! Vagy nem így van? Szóval ezek a fehérjék kiesnek. A társítás hogy nézzen ki? Írnál 1-2 konkrét fincsi társítást?

A virágport hogyan lehet adni a gyereknek? Na és a csírákat? S melyiket? Konkrétan 60dekát fogyott 1 hónap alatt! Nem nagyon ette a darabosat, csaka turmixokat. Na meg akkor szoktunk le az üvegesről, s kezdtem én kotyvasztani. Ez úgy néz ki hogy összefőzök minden zöldséget levesnek. A húsokkal nincs gusztusom babrálni, /de a párom miatt kell!/ ezért az ritkán van. A főzelékeket most tanulom... A rántás, habarás. Próbáltam rizstejjel, teljes kiőrlésű liszttel, kukorica liszttel. confused_smile.gif A vége a turmix lett, hogy legyen főzelék kinézete legalább! Remélem hamar belejövök!

Azért is egészséges, erős, okos gyerekem lesz!!! mml.gif Amint megtanulom jól társítani az ételeket! De tényleg kellenének a konkrétumok. Nincs valami étrend, ami használható lenne számomra?

Akkor azt mondod nem kell a tápszer? Vagy megitassam vele azt az 1 litert? Nem lesz tőle baja?

A gyümidesszert azért kellett, mert eddig csak almát, banánt és narancsot tudtam adni. A többi még nem volt elérhető! Bár a cseresznyénk a fán rohadt, az epertől kipattogott, barackot ma vettem először - holnap bio túróval és kölessel keverem. (ezt most ötlöttem ki-nem tudom megfelelő-e a társítás?)

Hűű, nem hiszem, hogy lenne nálam tudatlanabb, de nagyon tanulni akaró, aggódó anyuka itt az oldalakon! hmmm.gif Olyan jó hogy vagytok nekem! Nem is tudom szavakkal kifejezni!!! bow.gif KÖSZÖNÖM!

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Heni, aki hamarosan az egyik legtudatosabb anyuka lesz köztünk

Szia Heni!

Hogy sikerült a túrós desszert?

Ne aggódj, NEM TETTED beteggé gyermeked!!! Sokszor a jószándék többet jelent, a Szeretet(!), mint az, hogy mit is adtál neki... és egy Édesanya a legjobbat szeretné adni gyermekének, gyermekeinek...

Viszont most, hogy tudatában vagy annak, hogy mi ártalmas és mi előnyös gyermeked szervezete és saját magatok számára, így már tudatosabbnak kell lenned.

Nem értem, hogy az orvos miért mondta, hogy hüvelyesek közül csak a borsót eheti a Pici... Tény, hogy a hüvelyesek bevezetésénél a borsóval kezdünk 7hónapos kor körül, bár akkor még héj nélkül adjuk, de 8-9 hónapos kortól már mehet héjastól. A zöldbab 10-11 hós kortól, a bab, lencse és minden egyéb pedig 1éves kor után...

Virágpor: no, ezzel óvatosan kell bánni. Ugyanis 1-2 teáskanálnyi fedezi egy felnőtt ember egész napi teljes fehérje szükségletét. Néhány "golyócskányit" adhatsz neki, hogy megnézzük, hogy reagál a szervezete. Allergiások nem szedhetik! A mi Kiskirálylányunk nem igényli, valószínűleg nincs rá szüksége. Korábban fogyasztott csírát, most már azért sem nyúl... A kedvence a lucernacsíra volt. Ezt ne úgy képzeld el, hogy egy nagy adaggal megevett, csak úgy, hogy látta az asztalon, a tányéromon és egyet-egyet csippentett belőle és jóízűen elfogyasztotta. A többi csíraféléért nem rajongott túlságosan

Olajos magvakat is adhatsz neki, csak őrölt, daráld meg, hogy elkerüld a félrenyelés veszélyét! Sokszor a csírát is megdarálom és úgy keverem bele az adott pástétomba, ételbe...

Én elég szigorú vagyok tápszer-téren és elutasítom. Mindezt úgy teszem, hogy nem voltam olyan anyuka helyében, akinek ez volt az egyedüli választása, hogy a babája ne sírjon, mert szegény éhes. Tehát mostani fejemmel mindenképpen nemleges a válaszom, hogy megitassad-e vele vagy se. Ráadásul kisfiad már 13 hónapos, tehát Nála nyugodt szívvel ki lehet váltani.

A főzeléket habarással sűrítsed, vagy főzzél bele egy kis krumplit, amit szétnyomkodsz... vagy kiemelsz egy kis adagot az ételből, turmixolod és azzal sűríted az ételd. A habarást érdemes zabpehely- vagy rizsliszttel készíteni.

Ételtársítás: hű... sok leírni :), de néhány példa:  puliszka juhtúróval, kenyér lencsepástétommal, de szinte bármelyik zöldségpástétom! Tehát teljes gabonafélék zöldségekkel, ez akár lehet egy egytálétel, akár az előbb említett pástétom, akár főzelék, amihez gabonafasírtot készítünk. Minden napra lehet más főzeléket készíteni, más-más gabonafasírttal. Egyik nap köles, másik nap rizs, harmadik nap hajdina/krumpli, stb. Hihetetlenül lehet variálni őket. Sokkal jobban, mint a húsfeltéteket, amikor is egyik nap hús van rántva, a másik nap hús van sütve, a harmadik nap hús van pörköltnek és így tovább.

Gyakran készítek levest. Éppen abból, ami otthon van. Répák, (póré)hagyma, zeller, karalábé, cékla, cukkini, sütőtök, stb - tényleg azokból, amik épp otthon vannak!!! Megpárolom, ízesítem majd turmixolom. Ha laktatóbbra szeretném, akkor kenyérkockákat píritok mellé sajttal, vagy csak megszórom reszelt sajttal a leves tetejét...

Ha nincs kedvem a turmixoshoz, akkor marad a leves eredeti halmazállapotában, csak más-más betéttel...

Amikor én rizsről vagy bármiféle gabonaféléről beszélek, mindig a TELJES rizsre és gabonára gondolok!!!

Már készülőben van egy blogbejegyzés-sorozat, amiben a tudatos táplálkozásról lesz szó antalvalis-szemmel. Amiben végigvesszük a táplálkozás - számunkra - fontos alapköveit, amire már mindenki saját maga biztos építkezhet!

Szép estét, még szebb hetet,

Niki

 

 

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Henrietta és a rosszul (?) táplálás

Szia Heni!

 

Mindenekelőtt NYUGODJ meg! Ha érzi Rajtad a kétségbeesést, azzal biztos nem segítesz Neki!

Azt nem írtad, hogy mennyit fogyott a Picikéd és mennyi idő alatt...

Nem tudom, hogy a fenti leírásból miből mennyit adtál gyermekednek, de azt tudom ajánlani, hogy "nasikat" (buláta és társai) átmenetileg ne adj neki, hanem nagyon figyelj a napi ötszöri étkezésre és figyelj a komplettálásra. Ugyanis abban igaza van a doktornőnek, ill. családodnak, ha nem megfelelően komplettáljuk az ételt az hiánybetegségekhez vezethet.

A komplettálás  ételtársítást jelent, hogy teljes értékű fehérjét vigyünk be szervezetünkbe. A barnarizs, a gombafélék, a szója (génmanipulációtól menteset válasszunk!), a tönkölybúza, az olajos magvak, a gabona- és magcsírák valamennyi alapvető aminosavat tartalmazzák,a köles viszi a pálmát a 7 aminosav tartalmával, de a hüvelyesek se sokkal maradnak le tőle. Fontos a tudatosság, amely abban rejlik, hogy a gabonafélék (8-12% fehérjetartalom), a hüvelyesek (25-40%) és az olajos magvak (25-30%) együttes fogyasztása  barnarizzsel és a zöldségekkel tökéletesen kielégíti a szervezet fehérjeigényét. 

Ha étrendünket kiegészítjük joghurttal, kefirrel, olajos magvakkal, hüvelyesekkel, gombával, teljes értékű fehérjéhez juthatunk a növényekből is, nincs szükségünk feltétlenül az állati fehérje fogyasztására.

Bővebben itt írtam róla.

A tej és TEJ között óriási különbség van, de erről is már sokat írtunk. TEJet én is szoktam adni gyermekeimnek, ha megkívánják. Ilyenkor, ha tehetem Nyers Bio TEJet vásárolok és azt adom nekik, nyersen... bár hozzáteszem, hogy ha átlagolok, akkor havi szinten 4-5 liter tej fogy nálunk.

Idősebbik fiacskám meglehetősen alacsony és "szálkás" termetű rolleyes.gif, természetesen elküldtek bennünket vérvételre ... az eredmény csodás volt, és végre mindenki békén hagy bennünket... Megértették, hogy Ő ilyen! És csak azért, hogy kerekebb legyen, nem fogom mindenféle vacakkal tömni. A pontosan két évvel fiatalabb testvére ugyanúgy étkezik, mint nagyfiam, Ő mégis sokkal erősebb testalkatú. ...  Itthon egyáltalán nem esznek húst a gyerekek, ha esznek, akkor heti 1x édesanyáméknál, vagy ott sem, mert közlik, hogy nem kérnek. Az oviban is sokszor csak a köretet eszik meg... persze, figyelem az ovis étlapot, hogy tisztában legyek, hogy mit kapnak gyermekeim és az itthoni menüt úgy tervezem, hogy kiköszörüljem az ovis csorbát...

No, de visszatérve az esetedre: én nem vennék tápszert, sosem lépte át házunk küszöbét. Úgy vélem, ha gyermeked nem kap finomított termékeket, odafigyelsz az ételtársításra, megfelelő minőségű étel kerül elé az asztalra, sok zöldség és gyümölcs jut a szervezetébe,  jártok kirándulni, sokat vagytok jó levegőn, mozogtok, akkor hamarosan rendeződni fog az állapota. Ami nagyon fontos: BÍZZ MAGADBAN!!!

 

Melinda biztos ellát további étkezési tanácsokkal! Jó kezekben vagy!

yes.gif

 

Jó éjt,

Niki

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Henrietta!

Mint megtudtam, nem Melinda a tanácsadónőd, hanem Fürtös! Azért gondoltam rá, mert a hozzászólásodban Őt említetted... végül is nincs jelentősége, mert  Mindannyiunk kezében jó kezekben vagy!

Niki

 

Értékelés: Nincs
Jegimacko's picture

méz babáknak

Kedves Szandra! Nagyon jó olvasni, hogy ilyen gondosan, okosan neveled, szoktatod ezt az apróságot! Bár sok ilyen anyuka lenne. Az én két kisunokám is így van szoktatva. Nem kapnak édességet (igaz még picik is - 7 hónapos, és 1 éves), sok gyümölcsöt viszont igen. A fiamék vegák, de a kisfiúknak adnak mindent, hogy majd ő dönthesse el, hogyan szeretne étkezni. A lányomék Olaszországban élnek, a kislányuk még pici, de már ők is figyelnek arra, mit adnak neki a szopás mellett. Egyszer láttam, hogy egy 1 év körüli kisgyereknek az anyja egy McDonalds-os hamburgert nyomott a kezébe! Majdnem odamentem, hogy elvegyem tőle! Anyuka természetesen elhízott volt, ő is ezt ette! Mi lesz abból, aki már gyerekkorában így étkezik?! rant2.gif

Értékelés: Nincs
S z a n d r a's picture

Köszönöm a dícséretet!

Kedves Jegimackó! Köszönöm a dícséretet :) jól esik! Próbálkozom csak , igyekszem a legtöbbet adni. Gratulálok a két kisunokádhoz! Nagyon büszke lehetsz rájuk. Testvérem is Olaszországban él férjével sé kislányával, átérzem a helyzetedet. Én a cigit kézben tartó és közben babakocsit toló vagy játszótéren gyerek mellett dohányzó anyukáktól vagyok kész teljesen. Nehéz megállnom, hogy ne 'daráljam' le őket kapásból.

Értékelés: Nincs
Andi82's picture

propolisz es menstruacio kerdes megegyszer

Sziasztok!

Irtam a mult heten Nektek a propolisszal kapcsolatban, de nem tudom, hogy megkaptatok-e. Gondolom rengeteg hozzaszolas, kerdes, ohaj-sohaj erkezik be hozzatok, uh tenyleg abszolut megertem, hogy nem tudtok egybol irni. Igy is nagyon-nagyon jo,hogy vagytok, es probaltok mindig megoldast talalni. Csak azert irok megint, mert hala Istennek megjott a hetvegen majd 2 het utan, clap2.gif de tovabbra se tudom, hogy ezt a nagy csuszast nem-e esetleg a propolisz szedese okozta. Ha lesz egy kis idotok irjatok majd. Elore is nagyon koszi! Andi

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

propolisz

Szia Andi82!

Saját tapasztalatomat szeretném veled megosztani a propolisszal kapcsolatban. Ha elkap valami kósza nátha akkor szoktam szedni és öblögetni vele a fájós torkomat, sokat szokott segíteni. Én eddig még nem tapasztaltam, hogy így befolyásolná a menstruációs ciklust, nem tartom valószínűnek, hogy a propolisz okozta volna a csúszást. Rendszeres propolisz szedők majd biztos írnak még tapasztalatokat. A női ciklus egyébként nagyon érzékeny lelki dolgokra is, nem történt veled valami éppen? Stressz, vizsga, sok munka vagy ilyesmi? Amikor életemben először hosszabb időre külföldre utaztam, egyáltalán nem menstruáltam kinn! Majd amikor fél év után hazajöttem, másnap megjött!

Remélem a továbbiakban rendben lesz veled minden, ha mégis gond lenne írj nyugodtan a személyes tanácsadónődnek, hogy kiderítsétek a rendszertelenség okát.

 

Értékelés: Nincs
Andi82's picture

koszi!

Szia Martu! Koszonom szepen, hogy irtal! Tulajdonkeppen volt stresszhelyzet ebben az idoszakban, de ennyi szerintem maskor is szokott lenni. Ezert gondoltam, hogy esetleg a propolisz lehetett a ludas, nade a kovetkezo honapban majd kiderul. Remelem, akkor nem fog tortenni semmi kulonos az eletemben, s rendesen megjon, mert most nagyon megijedtem, hogy gyerkocom lesz. Persze majd szeretnek, de most eleg rossz lett volna az idozites. Egyebkent jo sok rozmaring-zsalya teat ittam, valszeg vegul emiatt jott meg. regular_smile.gif Tovabbi szep napot! Udv: Andi

Értékelés: Nincs

Propolisz ("száraz")

sziasztok "biocsajok"

Méhésztől vásároltam propoliszt (nem oldatot, magát a "ragasztóanyagot", virágostul mindenestül....). Kaptam hozzá egy tinktúra receptet, de az 40%-os alkohollal készül, gyanitom babának nem javallott. Tudja valaki mit lehet még ebből késziteni, és hogyan?

köszi
bildi

Értékelés: Nincs

alkoholmentes propolisz kérdés B. Ilditől

Szia B.Ildi! Kaptál már választ a porpoliszos kérésedre? Érdekelne, volt-e ötlet a babáknak adható változatra. Üdv, Bogica

Értékelés: Nincs
Zita's picture

Állatorvos kontra méz

Délután néztem egy műsort az animal planeten, állatmentőkről volt szó. Volt benne egy hattyú akinek horog került a nyakában confused_smile.gif , a doki néni kiszedte, de fel kellett egy kicsit nyitnia, mert az csontig hatolt és elfertőződött, begyulladt. És most jön amit én még nem láttam(lehet, hogy más már igen) mézet rakott a sebbe és úgy varrta össze. Azt tudtam eddig is hatásos, antibiotikum....stb, de ennyire. Több ilyen ember gyógyászra lenne szükség. yes.gif

Értékelés: Nincs

méz és sebek

A mézet égések, horzsolások gyógyítására is használhatjuk. Persze csak felületi horcsolásokra próbáljuk ki, ne nyílt sebbe kenjük!

Már az Ókori Egyiptomban is használtak a sebek kezelésére méz kenőcsöt. A sebre kent méz folyadékáramot indít be, így a szervezet könnyebben megbírkózik a baktériumokkal. Másrészt glükozoxidázt tartalmaz, ami lebontás után hidrogénperoxidot képez, ami igen erős baktériumölő hatású.

Horzsolások, kisebb sérülések, égések esetén a horzsolt területet a megfelelő tisztítás után bekenhetjük mézzzel.

Kicserepesedett ajak kezelésére is jó. Lányok, lehet újabb ajakbalzsamokat gyártani!

Kati

Értékelés: Nincs

nekem is tetszett és ki fogom próbálni

mml.gifmml.gif most csatlakoztam hozzátok. Nagyon tetszenek az írások. Főleg a Propolisszal kapcsolatosak. Én is használom már régóta.

Értékelés: Nincs
nonibaja's picture

propoliszos tinktúra

Én még tavaly kértem aputól propoliszt / ő méhész/,egy rokontól kaptam hozzá házi füge pálinkát.A propoliszt bele nyomkodtam az üvegbe,azóta ott áll a hűtőben leszűretlenül és még soha nem használtam.De majd most...Kérdés:Ti milyen üvegbe töltöttétek,hogy csepegtetni tudjátok?A pálinkás üvegből legfeljebb kiskanállal tudnám adagolni teeth_smile.gif

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Nonibaja és a propolisz cseppentése

Orrcseppes üvegbe tölthetsz belőle, azzal könnyedén cseppenthetsz. De úgy tudom, gyógyszertárban kapható külön cseppentő pipetta is (legalábbis régen volt, mostanában nem néztem).

Értékelés: Nincs

Propolisz és pattanás ,meg májkárosodás?

Sziasztok! Tényleg nem lehet huzamosabb ideig szedni a propoliszt, mert pattanásokat okoz?! Ezt nem értem! Miért? És hogy lehet májkárosító hatása? Az állandó alkohol bevitel miatt, dehát az minimális mennyiség, pár csepp naponta! Én most másfél hónapja szedem! Akkor meddig lehet? Ezt Kata426 írta, úgyhogy tőle várom előként a választ! Bocsi a sok kérdésért! Köszönöm

Értékelés: Nincs

Ágnes 2-nek válasz

Szia!

Én úgy tudom, csak kúraszerűen ajánlott a fogyasztása, nem egyfolytában. Az említett hatások akkor jelentkezhetnek, ha sokáig folyamatosan szedi az ember.

Egyébként méhésze/gyártó válogatja, hogy hány százalékos az alkoholos oldat. Ha már 40% feletti, akkor például mindenképpen folyadékba kell cseppenteni az oldatot, nem ajánlatos mondjuk egy kenyérdarabkára cseppentve bevenni.

Én biztos csak egy üvegcsével fogyasztanék el egyszerre, majd valami mást keresnék immunerősítésre, aztán újra lehet kezdeni - tehát kúraszerűen.

Ugyancsak az alkoholtartalma miatt az adagolása sem mindegy gyerekek esetében. Ezt általában testsúlykilogrammokhoz kötik.

Máj-és cukorbetegeknél az alkoholtartalma miatt, még ha csak pár cseppről is van szó, óvatosnak kell lenni.

A hegyes pattanást pedig nem feltétlen okozza. Ha ilyen pattanásod jelenne meg, az egy jel arra, hogy a szervezetednek most már elég a propoliszból.

Remélem, most már kicsit világosabb!

Kati

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Veronika55's picture

Propolisz

Amit én fogyasztok az nem alkoholban van feloldva, hanem a nyers propolisz mézben elkeverve! Nagyon fini és nincs benne alkohol! regular_smile.gif

Értékelés: Nincs

Propoliszos krém egy

csoda! Sziasztok! Nálam most "aranyatér az aranyér" program fut valami miatt cool.gif Én magam sem értem miért, sőt néha abban sem vagyok biztos, hogy az a dolog aminek gondolom, de ez most lényegtelen. Egy nagyon kedves ismerősöm, mondhatni már-már barátnőm, adott egy kis üveg propoliszos disznózsír krémet, valami fantasztikus a hatása, az emésztőszerveimre nézve, a probléma maga, a dudor ami fáj, és ha hozzáérek az egész hasam alja megfájdul, ugyan nem nagyon javul, de más igen! (Azért megkérdem így elbeszélve szerintetek mi lehet ez?) Egy öreg nénitől vette, aki egy csomó problémára használja gyógyszerként, a tyúkszemtől kezdve a gyomorbántalmakon át a popsigondokara is wink_smile.gif Nagyon tuti, három órán át gőzöli össze a propoliszt és zsírt vízfürdő felett, finom illatos, felszívódik a bőrön, nem úgy, mint a patikai kőolajos trutymákok. Azért majd orvoshoz elmegyek, mert valahogy nem stimm ami itt kialalult bennem. wave.gif L.

Értékelés: Nincs
Zita's picture

Propoliszos kenőcs

Szia Lenóka! Azt esetleg megtudnád tudakolni, hogy milyen arányba van összegőzölve a zsír és a propolisz, ugyanis van jó fajta mangalica zsírunk itthon és szívesen kipróbálnám ezt a kenőcsöt? Épp most áztattam be a körömvirágot is az olajba, teljesen be vagyok indulva kotyvasztás téren és ez a krém egész egyszerűnek és beszerezhetőnek tűnik regular_smile.gif Köszi Zita

Értékelés: Nincs

Zita!

meg fogom kérdezni, jövőre én is szeretném elkészíteni. L.

Értékelés: Nincs

Zita 2. fejezet

Szia! Sajnos nem lehet tudni az arányokat, de van egy kis titkom: érzéssel légy iránta, akkor nem lesz se sok, se kevés a propolisz! L.

Értékelés: Nincs
Zita's picture

Lenóka

Köszi winkkiss.gif Hogy van az aranyered? Jobb már? Voltál már orvosnál? Nem lehet, hogy valami fertőzés? Én a műtétem után jártam úgy, hogy katétert kellett kérnem, amitől lett egy jó kis hólyag fertőzésem (biztos előtte szedték ki másból rolleyes.gif ), amiben az volt a pláne, hogy a műtét utáni első menzeszig tünetmentes voltam. Na azután volt ereszd el a hajamat, főleg amikor pisilnem kellett, ahogy ürült a hólyagom annál jobban görcsölt (mintha egyre jobban szorították volna össze). Hát elég borzalmas volt. A vége kétszer egy hetes antibiotikum kúra lett. sad_smile.gif

Értékelés: Nincs

Az aranyat érő aranyér

köszönöm jól van. Néha fáj, de egyre furcsább érzés, mintha nőne, lehet, hogy nem is aranyér... hmmm.gif Én is gondoltam fertőzésre, a fájdalom végett, de ez a krém tök tutin lehúzta a gyulladást a bél alsó részéről, mert egyre kevésbé fáj. Néha úgy érzem összefügg más ezen a helyen található dologgal is. Majd megyek dokihoz és megkérem nézze meg, mi lehet ez a dolog, ultrahanggal. Remélem megteszi nekem, ez a szivességet, ha nem kénytelen leszek a proctológiára beutalót kérni. confused_smile.gifcry_smile.gifsad_smile.gif kb ennyire van kedvem hozzá.L.

Értékelés: Nincs

Meddig jó a propolisz?

Kedves Lányok! Ha jól emlékeszem, tavaly kaptam egy kb. ökölnyi nagyságú propoliszmennyiséget, amelyet színében és állagában elég furcsának találtam, (sötétbarna és kemény... teeth_smile.gif ) úgyhogy nem használtam semmire, de valószínűleg meg van még valahol a konyhában. Az lenne a kérdésem, hogy ennyi idő után lehet-e még valamit kezdeni vele, mondjuk tinktúrát csinálni belőle? Valamelyik hozzászólásban olvastam, hogy 20g-ot tesznek 100g alkoholba, hát, az enyém úgy emlékszem ennek sokszorosa volt súlyban. Szóval ha megtalálom, lehet még vele valamit kezdeni? Köszönöm!

Értékelés: Nincs

trichomonas és szoptatás

Kérlek segítsetek! Trichomonasom van, ami az antibiotikumos kezelés hatására sem akar elmúlni, úgy sem, ha a páromat is kezelik, és úgy sem, ha nem élek nemi életet egyáltalán. Kaptam még egy utolsó esélyt Clion hüvelykúppal és egyszeri antibiotikumkezeléssel, de ha most sem múlik el, le kell szoktatnom a másfél éves babámat a szoptatásról, amit egyáltalán nem szeretnék, mert 10 napig kéne szednem a Supplint. A leszoktatás valószínűleg nagyon megviselné, születése óta igény szerint szopik. Tudtok valami természetes és hatásos megoldást, hogy addig szoptathassam a kisfiamat ameddig ő akarja?

Értékelés: Nincs

Szoptatás és tricho

Szia! Először is nem értem miért kapsz gombás fertőzésre antibiotikumot no.gif A trihomonas egy gombafajta. Ami, habos sárgászöld maró, viszkető folyást szokott okozni, de megél a hüvelyben anélkül is, hogy gondot okozna. Én lecserélném ezt a nődokit yes.gif és kerítenék egy másikat, aki nem fog antibiotikumot adni egy gombás fertőzésre. Az antibiotikum jól kiöli a hasznos dolgokat is mindehonnan, ezért az újrafertőződés nagyon hamar kialakul.

A szoptatós időszak alatt az ember lánya hajlamosabb ilyen problémákra, mert a hormonok ezt elősegítik. Mivel szabályozzátok a fogamzást? Én nagyon tudnám javasolni a teafaolajos óvszert. A spermában, szőlőcukor van, hogy legyen energiájuk úszni, ezért ilyenkor fontos, hogy a sperma ne a hüvelybe landoljon. A Clion és az antibiotikumos kúra után pedig vissza kell állítani a hüvely és a bél normális flóráját! Homeopátiás szerekkel, is lehet ezt kezelni. Ilyen esetben fotnos az alkati szer megtalálása és rendszeres szedése. Az általam sokat emlegetett oldalon (homeopatia.info.hu-n) tudnak ebben segíteni, én ehhez kevés vagyok. Én semmiképpen nem szedném be a tablettát,( Supplin) ez ugyanis csak időszakos megoldást fog jelenteni. A kisbabádat és téged is meg fog viselni lelkileg a hirtelen elválás, nemcsak lelkileg, hanem testileg is. Ilyenkor a tej elepasztására külön figyelni kell, mert hamar begyulladhat a mellszövet. Főleg, ha lélekben nem vagy készen az elengedésre! Ráadásul a siker egyáltalán nem biztos. Én a szopira szavazok! Ne hagyd magad, lebeszélni róla, sok orvos "nem szereti"ha egy kisbaba ilyen sokáig szopizik, sajnos, pedig ez volna a normális! A sövénykúti kecsketejes szappannal való mosakodás segít az intim- szféra körüli savköpeny megőrzését, a betétre cseppentett teafa és citrom olaj, mely gomba és baktérium ölő hatású segít abban, hogy a fertőzés ne alakuljon ki. A kamillás, ülőfürdő szintén gombaölő, és antibakteriális hatású, ami a párodnak sem ártana. A napi tisztálkodás terén a tusolás egy jó megoldás, mert akkor nem ázik fel a hám és a bőr sehol. Szeretkezés után igyekezzetek pisilni mindketten, és megmosakodni. Fontos a pamut fehérnemű, melyet ecetes, illóolajos vízzel öblíts a mosás során.

A táplálkozás terén fontos a rostban gazdag étrend, minimális gyümölcs, sok zöldség, teljeskiörlésű gabonából készült termékek. Semmi cukor, ha véglegesen nem is, de legalább 2-3 hétig kerüld, vagy csökkentsd minimálisra a fogyasztást, a mézét is! Sok víz! Gyógytea, ami ezt a problémát segít megoldani, a katalizátor kiadónál lehet kapni Stadelmann bába teakeverékeit is, ha jól tudom, onnan kéne kiválasztani egyet, ami erre a gondra is megfelel. Ez a helyes bél és hüvelyflóra fenntartása mellett, az immunrendszeredre is jó hatást fognak gyakorloni, ami valószínű nem működik a legjobban. Főleg, hogy gyógyszert gyógyszer után kapsz. confused_smile.gif A gombás fertőzések és a cukor gondok nagyon összefüggnek egymással, testileg és lelkileg is. Ezek a betegségek a szeretet elfogadásával és adásával vannak kapcsolatban, gondold át a párkapcsolatod mennyire kiegyensúlyozott érzelmileg! Gondolom az Olive bgf is egy szuper megoldás volna erre wink2.gif A lányok majd ellátnak tanáccsal! Én csak ennyit tudok hozzátenni, a magam részéről cool.gif ! Remélem kitartasz a szopi mellett! L.

Értékelés: Nincs

Szia Lenóka! Nagyon szépen

Szia Lenóka! Nagyon szépen köszönöm a válaszod! Én úgy tudom, hogy a trichomonas nem gomba, hanem ostoros egysejtű élősködő. Mindenhol, ahol utánanéztem, háromféle hüvelyfertőzést különböztetnek meg: vagy baktérium okozta, vagy gomba, vagy trichomonas... Vagy rosszul tudom? hmmm.gif Ez változtat valamit a kezelésén? Az antibiotikum tényleg nagyon gáz cry_smile.gif A szoptatást nem adom fel! regular_smile.gif Lehetetlen... no.gif

Értékelés: Nincs

trico mi is az???? helyesbítés Lenókától

Helyesbítés: Bocsánat, Zseszter! Igazad van, bár én idáig tényleg így tudtam, hogy ez egy gomba a sok közül confused_smile.gif ezt írják a Nők egészségkönyvében róla: " Ez egy nagyon zavaró, kellemetlen, de semmilyen súlyos következménnyel nem járó betegség. Maga a Trichomonas ugyan nem veszélyes, de más mikrobákhoz kapcsolódva egyéb szexuálisan terjedő betegségek előmozdítója. Megnyilvánulásai: Híg, habos, zöldes színű bűzös folyás. Melyet hüvelyviszketés és égő érzés kísér. A közösülés fájdalmassá, sőt, lehetetlenné válik. Ezek a tünetek gyakran a havi vérzés után jelentkeznek, mert a m.vér kedvez a trichom. kifejlődésének. Férfiaknál, mérsékelt, világosszínű húgycső váladékozás fordulhat elő. Minimális csípő érzést okozhat, de nem jellemző. Kezelés nélkül akár a prosztatát is elérheti. A Trichomonas vaginalis: mikroszkópikus élősködő, melyet 4 ostorszerű szerv segít a helyzetváltoztatásban. A hüvely természetes közegénél a kevésbé savas környezetet kedveli, a menstruáció előtt van ilyen megváltozott környezet, mely segítheti a továbbszaporodást. Ez a parazita nem jelent különösebb veszélyt az újszülöttre még kezelés hiányában sem jár komolyabb kockázattal a csecsemőre nézve. (szülés alatt) Mivel soha nem éri el a fetőzés a méhet és a petevezetéket, gyulladást sem tud okozni. A fertőzés terjedése: szexuális úton, nedves holmin, úgymint: mosdókesztyű, fürdőruha, törölköző, fehérnemű. Kivételes esetben az uszoda vize is közvetíti. Kezelés: Klion-D hüvely tabletta, Klion hüvelykúp és gyógyszer formájában. Meg kell előzni egy esetleges gombásodás kialakulását. Mint minden szexuális úton terjedő betegségnél a partnert is egyidejűleg kezelni kell."A kezelés alatt sok folyadékot ajánlott fogyasztani. Ennyit találtam róla, ebben a könyvben. Igaz, hogy ez már egy régi könyv, de azért sokban nem térhet el a mai kezelési formáktól. Az antibiotikumot akkor sem értem no.gif Mindenesetre azt jól írtam, hogy a hüvely savas közegét ajánlott fenntartani. A vérzés alatt én kerülném a tamponhasználatot, és inkább valami biobetétet használnék. Van egy hüvelykúp a gynoflor, ebben van sajnos össztrogén is, de azért hatékony szer a hüvelyflóra helyreállítására. Kérdezd meg, hogy ajánlja -e a kúra után, receptköteles szer. Vagy készíthetsz, Te is házilag élőflórás biojoghurtból. Nagyon helyes, hogy kitartasz a szopi mellett, még én is rendszeresen szoptatom, a legkisebbem, aki 2,5 éves. winkkiss.gif L.

Értékelés: Nincs
Horváth Dóra's picture

sokáig eltartható

Szia Kata! Ha megtalálod, és még nincs semmi baja (moly, avas szag), tedd gyorsan a hűtőbe! Nyugodtan készíthetsz belőle tinktúrát, abból akár propoliszos mézet is regular_smile.gif A propoliszt ajánlott hűvös helyen elzárva, vagy hűtőben tartani, mert szeretik a molyok cookies.gif A forgalmazók ált. 2 év szavidőt szoktak adni rá, hűvös, sötét helyen történő tárolás mellett. Az alkoholos tinktúrát szobahőmérsékleten lehet tárolni.

Értékelés: Nincs

Horváth Dórihoz propolisz kérdés

Szia Dóri!

Kezdő propolisz tinktúra készítőként szeretnék kérdezni Tőled, biztosan el tudsz igazítani! Elkészítettem a tink.-át a fenti recept szerint 96% -os alkohollal. Lehetséges hogy kicsit több propoliszt tettem bele a kelleténél, a végeredmény ugyanis teljesen homogén, nem válik két fázisra, igy aztán nincs is mit leöntenem. eyebrow.gif Max. a fel nem oldodott kristályokat szűrhetném le. hmmm.gif Szerinted tegyek így? Az adagolást 20%-os oldatra írja. Ezt úgy lehetne elérni, ha felhígítanám pl. szűrt vízzel? chef.gif Hálásan köszönöm válaszodat! bow.gif Üdv. : Tündér

Értékelés: Nincs
Horváth Dóra's picture

Tündér és a propolisz

Szia Tündér,

a propolisz tinktúrát azért ajánlott leszűrni, mert nyers propoliszban lehetnek viaszdarabkák, egyéb részecskék (pl. a kaptár belső felületéről véletlenül levált apró darab, stb.), amiket a kemény tömbben nem lehet észrevenni. Ezeket úgy tudod eltávolítani az oldatból, ha gézlapon átszűröd. Milyen kristályok úszkálnak benne? Viasz-szerű darabkák? Sztem a legjobb, ha leszűröd őket. Akkor jó, ha a prop. sötétes barnára színezte az alkoholt. 2 hétig is nyugodtan szűretlenül hagyhatod és rázogathatod, h teljesen kioldódjon a propolisz. wacko.gif Naponta 1-2szer 10-20 cseppet szoktunk a fenti töménységű (kb. 20%-os propolisz tartalmú) tinktúrából bevenni. Sztem úgy a legegyszerűbb, ha ilyen töménységben tárolod, és fogyasztáskor hígítod, vagy ha mézbe kevered. Ha van kérdésed, és tudok, szívesen segítek! wave.gif Dóri

Értékelés: Nincs

Dóritól propolisz kérdés

Szia Dóri! Nagyon köszönöm a segítségedet! 2 hét után le fogom szűrni.Csupán egy dologban maradt bennem egy kis bizonytalanság: a 20%-os oldatot hígítással állítsam-e elő a 96%-os oldatomból,vagy esetleg úgy,hogy az adagolást az ötödére csökkentem? hmmm.gif Tehát hígítsam-e fel a 96%-os oldatomat úgy,hogy 20%-os oldatot kapjak pl. szűrt vízzel , vagy ez teljesen felesleges? Te mit gondolsz erről? Köszönettel: Tündér wave.gif

Értékelés: Nincs
Horváth Dóra's picture

Szia Tündér! Sztem ne hígítsd

Szia Tündér! Sztem ne hígítsd a propoliszt! Csak egyszerűen cseppentsd a 10-20 cseppet langyos teába, limonádéba, vízbe, és egészségedre beer2.gif

Értékelés: Nincs
Füle Ildikó's picture

Propolisz Zitának!

Kedves Zita! Örülök a válaszodnak, akkor én is így fogom- vízzel- bevenni! Köszi szépen! wave.gif Ildikó

Értékelés: Nincs

Propolisz

Sziasztok !

Én ezt az oldalt találtam, elég részelekbe menő a leírás a propoliszról és annak felhasználásáról. http://mati69.uw.hu/ A szopi alatt általában nem szoktak megengedettek lenni olyan élelmiszerek, melyekben élő baktériumok, élő gombák taláhatóak. pl. márványsajt, vagy a kamamber félék, nyers hús. Mert a tejben is kiválasztódik. Én ettem sajtokat -minimális mennyiséget- nem okozott gondot. A méztől viszont baj volt/van. De ez a méz gyümölcscukor tartalmának köszönhető. A mézben van egy baktérium, ami miatt 1 éves kor előtt nem is adhatjuk a kicsiknek, mert megbetegedhetnek tőle. Igyekeztem utána olvasni ennek a propoliszos résznek is, de nem találtam a szopival kapcsolatos használható infot. Én Rád bízom használod-e. Ez alkoholos oldat, amiből az alkohol biztosan 100 %-ban megjelenik a tejben is, higítás ide vagy oda. Ha minimális adagot fogyasztod is- gyerek adag- figyeld a Babucid, hogyan reagál. Az újdonság mellé ne fogyassz más új dolgokat, legalább 4-5 napig, hogy lásd hogyan reagál a Kicsi. De miután nagyon bizonytalan vagyok, megkérdezek egy "nagy" hozzáértőt és akkor majd megírom a "tutit". L. wave.gif

Értékelés: Nincs

Propolisz szoptatáskor?

Sziasztok! Megelőzésképpen lehet-e fogyasztanom propoliszt, ha szopizik még a babám (2 hónapos)? Köszönöm válaszaitokat! Tucsi

Értékelés: Nincs
Horváth Dóra's picture

szoptatáskor

Eltérő vélemények vannak hmmm.gif . Általános esetben csak annyit határoznak meg a propolisz fogyasztásával kapcsolatban, hogy pajzsmirigybetegek és allergiások ne fogyasszák. A kismamák esetében a jellemző szemlélet az, hogy az alkoholtartalom és az esetleges allergizálás miatt nem ajánlják. Emellett sok kismama fogyasztja, panasz nélkül. A babára nézve az alkoholtartalom szerintem elég gázos.. A mézzel hogy állsz? szoktál eszegetni? wave.gif

Értékelés: Nincs
Zita's picture

propolisz és pajzsmirigy

Kedves Dóra! Az ügyben lenne kérdésem, hogy a propolisz és pajzsmirigy betegség miért összeférhetetlen? hmmm.gif Köszi Zita

Értékelés: Nincs Átlag: 2 (1 szavazat)

Propolisz szoptató mamáknak

Elvileg nincs akadálya, hogy szedd, de csak keveset, mert ha van pollenallergiás érzékeny lehet rá a pici.

Figyeld folyamatosan a reakciótokat!

Berni

Értékelés: Nincs

Köszönet (Propolisz szoptatáskor?)

Kedves segítő Angyalok! Köszönöm a válaszaitokat, kis adagokban ki fogom próbálni. Amúgy nagyon szeretem a mézet, majd belekeverem a propoliszt. Köszönettel, Tucsi

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

popoliszos méz (jó méhészet) kerestetik!

Sziasztok! Tud valaki megbízható propoliszos méz forrást? Köszi előre is a segítséget: Mártu

Értékelés: Nincs
Mázsa Viki's picture

Propoliszos bio méz

Tanítványoméknak minősített bio méhészetük van, és tartanak propoliszos mézet. Azt hiszem Budapesten is árulnak. Priviben megadom az elérhetőségüket!!! Viki

Értékelés: Nincs

Propoliszos méz Anidúla is még válaszol

Megbízható méhész ügyében Anidúla még ír Neked, ha megjavul a rendszere.

Propoliszos mézet Te is készíthetsz egyébként, ha összekevered a tinktúrát a mézzel.

Berni

Értékelés: Nincs

Propolisz

Nagyon megörültem ennek a cikknek, mert nekünk is van itthon propolisz tinktúránk, ami egy kissé feledésbe merült, nem használtuk. Na most elővettem, azzal a szándékkal, hogy renszeresen fogjuk fogyasztani. Főleg a gyerekeknek szeretnék adni, de a 80-96%-os alkohol igencsak erős. Nem biztos, hogy jót tenne a szervezetüknek az állandó alkoholizálás. Tehát a kérdésem: Gyerekek használhatják-e rendszeresen, ha igen, hogyan adagoljam? Eszter

Értékelés: Nincs
Horváth Dóra's picture

propolisz gyerekeknek

Szia Eszter, gyerekeknek inkább a propoliszos mézet add, mert ez nagyon kíméletes a szervezetükhöz. Ebben is alkoholos tinktúra van, de általában nagyobb propolisz aránnyal, és így kevésbe hat a kis szervezetükre az alkohol. A propolisz erős íze sem érződik annyira, inkább különlegességként szoktuk tálalni a gyerkőcöknek :) Rögtön utána ne igyanak, hadd hasson a "szer" ;) Propoliszos mézet Te is tudsz otthon készíteni így: a propolisz tinktúrát 1-2 napig hagyom párologni, hogy az alkoholtartalma alacsonyabb legyen. Ezután belekeverem a mézbe, de fontos, hogy ne legyen hideg a mézecske, mert akkor nagyon nehezen keveredik el. Ha 1-2 napig a konyhapulton tartod a mézet a művelet előtt, nem a kamrában, akkor sikerülni fog. Érdemes először kipróbálni kisebb mennyiségen, hogy mennyi propoliszt teszel a mézbe, mindenkinek más az ízlése. Én egy kiló mézbe kb. fél deci tinktúrát teszek. Egy idő után a propolisz egy része képes a méz tetejére kiülni, ekkor újra jól meg kell keverni... Az a fránya fizika... Jó kísérletezgetést! A propoliszt nagyobbacska gyerekeknek (14 éves kor alatt; nem ajánlott rendszeresen használni!): testsúlykilogrammonként 1 cseppet szoktak adni. Felnőtteknek: megelőzésre napi 1-2-szer 10-20 csepp, betegség esetén 3-szor 20-30 csepp.

Értékelés: Nincs

Propolisz!

Néhány gondolat még ide kívánkozik a propolisz áldásos hatásairól. Több 10 éves tapasztalatom alapján mondhatom, hogy a betegségek elkerülnek amit kizárólag a propolisz rendszeres fogyasztásának tudhatok be, mert mást nem fogyasztok. Napi 10 csepp reggelenkénk éhgyomorra biztosítja a folyamatos védelmet. Én a H1N1 vírustól sem félek mert tudom a propolisz megvéd tőle. Ha azon gondolkozna valaki, hogy beoltassa magát a H1N1 ellen javaslom ne tegye, inkább fogyasszon propolisz tinktúrát ami biztosan megvédi és mellékhatásoktól sem kell tartania. ( ráadásul olcsó is!!) Marica

Értékelés: Nincs
Füle Ildikó's picture

Propolisz kérdés Maricához

Szia Marica! Írod, hogy már igen régen fogyasztod a propoliszt.

Kérdésem, hogy azt a 10 cseppet valamiben feloldod, és ha igen akkor miben?! Mert gondolom, nem csak úgy magában nyeled le? hmmm.gif

Előre is köszi: Ildikó wave.gif

Értékelés: Nincs
Zita's picture

propolisz füleildinek

Kedves Ildi! Remélem nem baj, ha én is válaszolok regular_smile.gif Én úgy szoktam bevenni, hogy egy feles pohárba engedek vizet és abba csepegtetem bele úgy egész elviselhető. Töményen nem ajánlom, mert elég maró élmény tud lenni. De szokták még javasolni a kenyérre ill. a cukorra(szerintem ez kevésbé jó ötlet) való csepegtetést is. Üdv Zita

Értékelés: Nincs
Horváth Dóra's picture

propolisz . mi az?

Szuper ez a cikk, örülök, hogy felkerült az oldalra :) Írok pár sort, hogy mi is az a propolisz vagy más néven méhszurok?

A méhek fantasztikus élőlények (kedvenceim ) - az élelem mellett fertőtlenítő anyagot is termelnek maguknak (és nekünk)! A fás növényekről gyűjtik az alapanyagot: a csonthéjasok, a fenyő, nyárfa, gesztenyefa, fűzfa, tölgyfa kérgeiről és a rügyekről szedik össze a ragacsos anyagokat, és átalakítják. Az eredeti propolisz több színű anyagból tevődik össze: ez attól függ, hogy éppen milyen fáról származik.

Gyantából, viaszból, illóolajból, ásványi anyagokból, cukrokból, enzimekből áll. A méhek a kaptáron belül több dologra használják fel (védelmi célokra, a propolisz szó jelentése: a "város előtt", azaz a méhkaptár védelmi rendszeréra utal): - építkezésre: tél közeledtével ezzel az anyaggal téliesítik a kaptárokat a méhecskék: leszűkítik a kijárókat, betömik a kis réseket. - fertőtlenítésre: "sterilen" tartják segítségével a méhkaptárt (a bejáratot is!) és idegen betolakodókat vonnak be vele, illetve ezzel védik a fészket

Csak ajánlani tudom a használatát, de előtte meg kell nézni, nem allergiás-e rá az ember.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Propolisz kérdés Dórinak

Szia Dóri!

Propolisz- kivonatot csak alkohol segítségével lehet készíteni? Nincs más mód, hogy a tömböket valamilyen formában fogyasztható állapotba hozzuk?

Illetve írtad, hogy propoliszos méznél néhány napig párologtatod belőle az alkoholt, hogy minél töményebb legyen propoliszra nézve. Túlzásba lehet ezt vinni (pl ha túl sokáig párologtatod propolisz- darabkák válnak ki az oldatból)? Vagy ha már alkoholmentesen nem lehet, hogy lehet a legkevesebb alkohollal megúszni a dolgot? :)

Köszi- puszi!

Adrica

Értékelés: Nincs
Horváth Dóra's picture

Adrica, szopogathatod is

Szia Adrica! A nagypapám mindig szopogatta a propoliszt. Sztem durván sárga lett tőle a foga, de nem zavarta, és így is használt. Ez azért manapság fiatal lányoknál nem a legjobb módszer angelic.gif Én imádom az illatát, néha rátapadok, és szagolgatom. A benne lévő illóolajak így is bejutnak, de hogy hatnak-e, azt nem tudom. Még nem próbáltam túlzásba vinni a párologtatást, de valszeg az lesz a vége, amit írtál :) Szerintem az a legjobb megoldás, ha mézbe kevered, és úgy eszegeted. Puszik! Dóri

Értékelés: Nincs
babidome's picture

Természetes antibiotikum

A propolisz legnagyobb szerepe a betegségek megelőzésében van. Egyik leghatékonyabb, természetes antibiotikumként működő kincsünk.

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel