Előzzük meg a szalmonella-fertőzést!

Lázzal, hasmenéssel, hányással járó kórképet hazánkban leggyakrabban az élelmiszerhez kapcsolódó szalmonella okoz. Megfelelő odafigyeléssel a betegség megelőzhető.

A fertőzésért többnyire a baromfihúsból, sertéshúsból, vagy nyers tojás felhasználásával készült, nem megfelelően tárolt vagy hőkezelt ételek felelősek. A baktérium viszont bármilyen élelmiszerre rákerülhet. A betegség a higiénés szabályok betartásával, és az élelmiszerek megfelelő hűtésével, hőkezelésével elkerülhető.

A szalmonellózis szalmonella baktériumok által okozott fertőző megbetegedés. A baktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel, vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. Jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható. A fertőzés tünetmentes is lehet. A tünetek általában a szennyezett étel elfogyasztását követő 1-2 napon belül jelentkeznek, de akár ennél hosszabb lappangási idő is lehetséges.

Hogyan kerül az ételbe a szalmonella?

A szalmonella az élővilágban nagyon gyakori. Az egészségesnek látszó élőlények (rovarok, hüllők, madarak, emlősök és az ember) bélrendszerében is előfordul. A kórokozó a beteg, a tünetmentes fertőzött személy vagy állat székletével, illetve tojással kerül a külvilágba. A levágott állatok húsán is előfordul. Leggyakrabban a nyers, vagy nem eléggé átsült hús és tojásételek közvetítik a kórokozót, de gyakorlatilag bármilyen ételre rákerülhet külső szennyezéssel. A fertőzést elősegíti, ha a baktérium az ételben elszaporodik. Ez hosszabb idejű (2-3 óra), környezeti hőmérsékleten, vagy langyos helyen (8-45 °C fok között) történő tárolás során fordulhat elő.

Hogyan előzhetjük meg a betegséget?

  • A szalmonella baktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja. Az így hőkezelt ételek, vagyis ha az étel teljes egészében felforrt, vagy ételhőmérővel ellenőrizhetően belsejében is elérte a 75 Celsius-fokot, biztonsággal fogyaszthatók.
  • A megmaradt ételt minél hamarabb le kell hűteni, és hűtőbe kell tenni (legfeljebb 5˚C fok), mert néhány órányi szobahőmérsékleten a tárolás már veszélyes lehet.
  • Felhasználás előtt az ételt újra át kell forrósítani, nem elég csak megmelegíteni.
  • Nagyon fontos a nyers anyagok és a késztermékek elkülönítése is.
  • Mindig mossunk kezet, mielőtt ételkészítésbe kezdünk, és amikor befejeztük a nyersanyag (húsok) előkészítését. Étkezés előtt is mossunk kezet!

Mi a teendő megbetegedés esetén?

A betegség lefolyása, időtartama, súlyossága változó. A megbetegedés a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet. Fontos megemlíteni, hogy a fertőzötteknél nem minden esetben lépnek fel panaszok.

Mind a tünetmentes fertőzöttek, mind a gyógyult betegek egy ideig még üríthetik a baktériumot. Ez csak laboratóriumi vizsgálattal deríthető ki. Ha valaki beteg, vagy vele egy háztartásában élő személy megbetegedett, különösen ügyeljen az alapos kézmosásra, kézfertőtlenítésre. Lázas, hasmenéses beteg ételkészítéssel, étel felszolgálással ne foglalkozzon, nehogy másokat is megfertőzzön! Ha a fenti tüneteket észleli magán, mindenképpen forduljon orvoshoz.

Forrás: Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal

Kép [cc] nutloaf

(Forrás: tudatosvasarlo.hu)

5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólások

SOS szalmonellára

Sziasztok!

Szalmonellára jó lehet a tinktúra, ha igen, akkor hogy adjam a 2 éves kisfiamnak?Olvastam, hogy Emócióval együtt nem ajánlott, viszont a hasmenés miatt jó lenne, ha azt is kapna.

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

További kérdések

Szia Csicsi!

Milyen kezelést, gyógyszereket kap jelenleg kisfiad?

Be kellett feküdnie a kórházba? Kap még infúziót? 

Mióta tart a fertőzés? Mikor volt utoljára tenyésztés?

Várom a válaszaidat!

Értékelés: Nincs

További kérdésekre a válasz

Szia Kinga!

Nem kap gyógyszereket, xxxx kap (+kevés Emóciót amennyit elfogad), diéta és folyadékpótlás (nehezen akar inni, napi 1l folyadékot fogyaszt kb.)

Múlt héten szerdán 39,7 fokos lázzal kezdődött és csütörtök hajnaltól ment a hasa. Mivel nagyon kevés folyadékot ivott, ezért bevittük a kórházba, ahol kapott 600ml infúziót, más kezelést nem. Szombaton haza is jöhettünk. Szerda óta nem volt lázas, hőemelkedése volt többször (37,5). Ma lett meg a tenyésztés eredménye, ezért tudjuk, hogy szalmonella. Tejterméket, húst és tojást nem eszik, így ezek nem okozhatták a betegséget. A doktornő annyit mondott, hogy ha nem lesz 4 napon belül újra lázas akkor nincs semmi teendő,kiürül majd a szervezetéből. Naponta van 6-7 széklete, összeálló is, meg híg is. 

 

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Gyógyulás támogatása szalmonellózisból

Szia Csicsi!

Remélem, simán és gyorsan átvészeli már a dolgot, nem lesz visszaesés!

A szimbiotikumok menjenek folyamatosan, de nagyon lényeges(!) a D-K cseppek emelt adagú fogyasztása is!

Ebben a helyzetben én a béta-glükán és a Nyírfanedv adagolását ajánlanám a kicsi fiúnak. A béta-glükánok remek és erőteljes immuntámogatók, segítenek a fertőzések, betegségek leküzdésében, gyorsítják a gyógyulási folyamatot. A BioConnect kapszula szétszedhető, bármilyen nem meleg folyadékban szépen oldható, jellegtelen ízű. Egyelőre 3 x 1/4 vagy akár 2 x 1/2 mennyiséget javasolnék neki. A nyírfanedvet is bármibe elkeverheted, de simán, önmagában is iszogathatja, ahogy elfogadja, nagyobb mennyiséget is elfogyaszthat belőle. A nyírfanedv természetes baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik, energetizál, táplál, roborál, feltölti ásványi anyagokkal a szervezetet.

A propolisz tinktúra is támogathatja a folyamatot, arra figyelj, hogy a szimbiotikumoktól és a béta-glükántól is legalább 2 órás időeltolással add kisfiadnak!

Nagyon-nagyon fontos a sok tiszta víz fogyasztása, ez a gyógyulás szempontjából is alapvető!

Egyelőre kerüljétek a magas hisztamintartalmú táplálékokat (interneten találhatsz erre vonatkozó táblázatokat), ezek fokozzák a gyulladást, kikezdhetik az érzékeny bélnyálkahártyát.

Mielőbbi, gyors gyógyulást kívánok nektek!

Értékelés: Nincs

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Nagyon szépen köszönöm a segítséget! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Kislányom hasmenése

Sziasztok! 2,5 éves kislányomnak harmadik napja van hasmenése, 38-39 fokos lázzal. A gyerekorvos ma a diétát kiegészítendő 2xfél, majd 2xnegyed Sumetrolim tablettát írt fel neki, amit egészben kell beadnom, és "tejmentes tápszert", hogy ne maradjon tápanyag nélkül. Én Protexint adtam neki, de tanácstalan vagyok, elég lesz-e ez, vagy adjam be neki a gyógyszert, amit amúgy 6 éves kortól ajánl a betegtájékoztató. Mit javasoltok? Válaszotok előre is köszönöm! Timi

Értékelés: Nincs
Plútó's picture

Egy jól összeállított házipatika kincset ér!

Szia Timi!

Közben már bizonyára változott (remélem javult!) a kislányod állapota, hisz ez egy akut fertőzés volt - így a segítséggel valószínűleg már elkéstem.  

Annyit szerettem volna az eseted kapcsán tanácsolni nemcsak Neked, hanem minden Anyukának, hogy épp az ilyen akut helyzetek miatt érdemes összeállítani egy sokoldalú, jól használható, mindig kéznél lévő kis házipatikát! http://eletmodszer.com/hazipatika_gyogyszermentesen

A fenti cikkben koncentrálj a következőkre: Zyflamend, béta-glükán, propolisz, ezüstkolloid oldat.

A tejmentes tápszert nyugodtan el lehet felejteni - főzz inkább neki bio barnarizst lassú tűzön (40-45 perc a főzési ideje), ami erőt ad neki, és elsőrendű étek emésztési problémák esetén. (Meg általában véve bármilyen legyengült állapotban, betegség esetén.) Jobbulást Nektek! wave.gif  

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Barbi beteg családja

Szia Barbi!

Lehet, hogy összeszedtetek valami vírust. Nagyon jól gondolod, hogy ilyenkor nagy segítséget nyújt a Synbiotic Colonies. Segít a hasmenés és a hányinger megszűntetésében. Felnőtteknek napi 2x1 kapszula ajánlott, a kislányodnál napi fél szemmel próbálkozzatok (szét lehet szedni a kapszulát, és tartalmát beleszórni ételbe, italba). Ha nincs más bélrendszeri probléma, akkor elég egy 2 hetes kúrát csinálni belőle. Emellett én szedném 1 hétig a béta glükánt is, ami egy kiváló vírus-, baktérium-, és gombaölő is, az immunrendszer erősítő hatása mellett. Az ezüstkolloid alkalmazása is sokat javíthat az állapototokon. Természetesen diéta, no cukor, no hús, no tejtermék. Jobbulást az egész familiánakwave.gif!

Értékelés: Nincs

hasmenés

Sziasztok Lányok! A segítségeteket kérném,ugyanis tegnap óta mindenkinek hasmenése és rossz közérzete van a családban.Hányás még nem volt. Azt szeretném kérdezni,hogy mennyi napig ajánlott szedni a synbiotic coloniest? illetve,hogy 4 éves lánykámnak mennyit adhatok? Ő amúgy sem egy jó evő cry_smile.gif , lehet,hogy a későbbiekben "csak úgy" is adhatnék neki,mintegy erősítési szándékkal? köszönöm!

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel