Fogamzásgátlás természetesen

Napról napra egyre többen írnak az oldalra olyanok, akik fogamzásgátló tablettát szedtek vagy szednek, és most esik le a tantusz, mi mindent köszönhetnek ennek az alattomosan ható méregbogyónak. Talán már kevés az okokról beszélni, ha hiányzik a megoldás: az egészséget és biztonságot egyaránt lehetővé tevő, szelíd módszerek sora. A felkészült párok által választott arany középút.

ethel_shore-a_no_biologiaja.jpgTartalom:


A ritmus - Fogamzásgátlók nélkül (1.rész)

A ritmus szó régebbi kifejezés arra a születésszabályozási módszerre, ami a közösüléstől való periodikus tartózkodást jelenti. "Természetes születésszabályozásnak", "természetes családtervezésnek", "alaptesthőmérséklet-módszernek", "számolásos", "naptármódszernek" vagy "hőmérős módszernek" is nevezik. Nem használnak semmilyen fogamzásgátló eszközt, hanem ehelyett bizonyos megfigyeléseket, technikákat és számításokat végeznek a menstruációs ciklus "termékeny", illetve "biztonságos" szakaszainak a megállapítására.

Paul Ehrlich, a Stanford Egyetem biológia professzora, a "Zéró Népességnövekedés" fogalmának megalkotója szerint azok az emberek, akik a naptármódszert alkalmazzák, egy idő múlva szülők lesznek. Ez a véleménynyilvánítás a módszer eredményességét illetően talán igazságtalanul súlyos. Manapság vannak olyan párok, akik kellő odafigyeléssel és együttműködéssel olyan tökéletes módon alkalmazzák ezt a módszert (több eljárást kombinálva), hogy igen sikeresen meg tudják tervezni, vagyis késleltetni vagy megakadályozni a terhességet.

A fogamzás elkerülését célzó eljárások, amelyek lényege az időszakos megtartóztatás, a következő néhány feltételezésen alapulnak:

Ciklusonként egyszer van peteérés, a következő menstruáció kezdete előtti 14. nap körül.

A petesejt körülbelül 24 óra hosszat életképes és fogamzóképes.
Az ondósejtek maximálisan körülbelül 72 óra hosszat maradnak életben a nő szaporítószerveiben, és képesek arra, hogy megtermékenyítsék a petesejtet

részlet Ethel Sloane "A NŐ biológiája" c. könyvéből

Naptármódszer - Fogamzásgátlók nélkül (2.rész)

naptar.jpg

Ahhoz, hogy a partnerek a naptármódszert alkalmazzák - vagyis hogy kiszámolják, melyek a termékeny napok, amikor közösülésre nem kerülhet sor -, nyolc hónapon keresztül fel kell jegyezni minden menstruációs ciklus napjainak számát. A vérzés első napja a menstruációs ciklus 1. napja, és ettől számítva tart a ciklus a következő menstruáció első napjáig. Ha a nő a ciklusok megfigyelésében eljut a 9. ciklusig, akkor a következőképpen számolhatja ki a termékeny vagy a közösülésre nem alkalmas napok időpontját: kivon 18 napot a legrövidebb ciklus hosszából, és kivon 11 napot a leghosszabb ciklus napjainak számából. Például ha a nyolc ciklus folyamán a legrövidebb ciklus 24 napos, a leghosszabb 33 napos volt, akkor a termékeny napok, amelyek alatt közösülésre nem kerülhet sor, a ciklus 6. Napjától (24 - 18) a 22. napjáig (33 - 11) tart. Ez a számítási módszer azt feltételezi, hogy a peteérés a menstruáció előtti 14. napon következett be mind a legrövidebb, mind pedig a leghosszabb ciklusban, és azt is figyelembe veszi, hogy ebben az időpontban némi eltolódás is előfordulhat előre vagy hátra, valamint figyelembe veszi a petesejt és az ondósejt élettartamát is.

A naptármódszer lélektanilag és élettanilag is kedvezőbb akkor, ha a nőnek rendszeresen 28 napos ciklusai vannak. Ebben az esetben a megtartóztatás időszaka rövidebb és a legtermékenyebb napok becslése is pontosabb. Fiatal nőknél, menopauza előtti korban lévőknél, szülés, spontán vetélés és művi abortusz után a ciklusok gyakran rendszertelenek. Emiatt a naptármódszer önmagában nem alkalmas a fogamzásgátlásra és elavultnak tekinthető. Szerencsés esetben is csak 60-80%-os hatásfokú.

részlet Ethel Sloane "A NŐ biológiája" c. könyvéből

Alap-testhőmérséklet - Fogamzásgátlók nélkül (3.rész)

homero.jpg

Az alap-testhőmérséklet-görbe ismeretében az időszakos megtartóztatás hatásfokát növelni lehet. A naptármódszerrel ellentétben, amelyet nagyon befolyásol a ciklus rendszeressége, az alap-testhőmérséklet láthatóan, mérhetően jelzi a peteérést. Ekkor ugyanis az egészséges határokon belül megnő a testhőmérséklet a petesejtnek a petefészekből történő kiszabadulásakor vagy röviddel előtte. Az alaptesthőmérsékletgörbe használatát a 11. fejezetben tárgyaltuk, abból a szemszögből, hogy hogyan alkalmazhatják azok a párok, akik gyermeket akarnak. Ahhoz, hogy az alaphőmérséklet-mérést fel lehessen használni a terhesség elkerülésére, az szükséges, hogy a nőnek olyan ciklusai legyenek, amelyekben jól mérhető hőmérsékletnövekedés van, mert csak ekkor lehet megállapítani a peteérés időpontját. Ha közösülés nem történik a hőmérsékletemelkedést követő három napon, vagyis a peteérést követő úgynevezett posztovulációs időszak eléréséig, amitől kezdve a fogamzás már biológiailag lehetetlen, akkor az alap-testhőmérséklet-mérés gyakorlatilag teljesen megbízható módszere a születésszabályozásnak.

Egy felnőtt, egészséges, petesejtet termelő nőnél a havi alap-testhőmérséklet-változás jellegzetes kétfázisú görbét ír le két menstruáció között. Ha a testhőmérsékletet alapállapotban (legalább három óra alvás után, nyugalomban és bármilyen tevékenység megkezdése előtt) mérik szájban vagy végbélben, a ciklus első napjától kezdve a napi ingadozás 0,1—0,2 °F, egészen a peteérés időpontjáig. Akkor az alaphőmérséklet kis mértékben lecsökken, néha nem is mérhető módon, azután hirtelen felemelkedik, amit hőkiugrásnak neveznek. A legalább 0,4 °F testhőmérséklet-emelkedés, ami legalább három napig tart, azt jelzi, hogy a peteérés megtörtént. Ez után a hőmérsékletkiugrás után egészen a következő menstruáció kezdetéig, vagyis a következő ciklus preovulációs (peteérés előtti) fázisának a kezdetéig nem szükséges védekezni a közösülések alkalmával. Az alaphőmérséklet-módszer igen pontos betartásával nagyon eredményes a fogamzásgátlás.

A gyakorlatban előfordul, hogy nehéz felismerni az alap-testhőmérséklet-kiugrást. A hőmérsékletnövekedés esetleg nem egy nap alatt játszódik le, hanem fokozatosan emelkedik öt-hat napig vagy lépcsőzetesen nő több vízszintes szakasz közbeiktatásával, vagy cikcakkban - kisebb fel-le ugrálásokkal — halad felfelé egy héten át. Betegség, álmatlan éjszaka vagy elektromos melegítőtakaró alatti alvás is megbolygathatja a görbét. Bár ugyanaz a variáció nem feltétlenül jelenik meg minden hónapban, minden nőnek általában megvan a saját jellegzetes, egyéni alaphőmé-séklet-görbéje, ezért meg kell tanulnia a saját görbéjének alakját (12.6. ábra).

fogamzasgatlas.jpg

Ha egy ciklus alatt elmarad a peteérés, akkor nem lehet hőmérsékletnövekedést észlelni. Ilyen körülmények között az egész hónap során arra várni, hogy mikor kerülhet sor a közösülésre, nem éppen kellemes, de arra nincs mód, hogy ki lehessen biztosan deríteni, hogy a peteérés csupán csak késik, vagy pedig teljesen elmaradt. Moghissi 1976-ban közölt egy tanulmányt 30 egészséges menstruáló nőről, akik feljegyezték saját alaphőmérséklet-görbéjüket, és ugyanakkor sor került ösztrogén, progeszteron és luteinizáló hormonszintjük változásának mérésére. A hormonszintek változása azt jelezte, hogy a 30 nő közül 27-nél volt peteérés, viszont az alaphőmérséklet-görbe emelkedése csak 21 esetben fordult elő a peteérés idején. Nyilvánvaló, hogy az alaphőmérséklet-növekedés elmaradásának nem szükségszerű velejárója a peteérés elmaradása.

Az alap-testhőmérséklet-módszer fő hátránya az, hogy a peteérés időpontja előre nem állapítható meg belőle. Csak azt jelzi, hogy a peteérés mikor következett be. A teljes biztonság kedvéért a közösüléseket a következő menstruációs periódust megelőző 10-12 napra kell korlátozni. Ahhoz, hogy a védekezés nélküli közösülésekre alkalmas napok számát növelni lehessen, az alaptesthőmérséklet-módszeren kívül más módszereket is kell alkalmazni, hogy jobban meg lehessen határozni a biztonságos vagy meddő napokat a peteérés előtt.

részlet Ethel Sloane "A NŐ biológiája" c. könyvéből

A szimptotermális módszer - Fogamzásgátlók nélkül (4.rész)

A szimptotermális módszer a naptármódszer legújabb finomítása. Több eljárás kombinációján alapul. Megfigyeli a peteérés időpontját, beleértve az alaphőmérséklet változását, a méhnyaknyálka minőségének változását, a méhnyak helyzetének és tapintaíának változásait, a méhszáj nyitottságát és a peteérés egyéb tüneteit, mint például a peteéréskor jelentkező fájdalmat, a mellfeszülést és az ödémát, amit a nő maga vesz észre.

Az endocervikális mirigyek által termelt méhnyaknyálka változásokon megy keresztül a menstruációs ciklus folyamán. Kizárólag a nyálka minőségváltozásainak a megfigyelésén alapszik az úgynevezett ovulációs módszer vagy Billings-féle fogamzásgátlási módszer, amelyet az ausztrál John és Evelyn Billings dolgozott ki. A Billings-módszer nem használja a hőmérőt, a hőmérsékletgörbét és a naptárt, de sajnos nem minden nő észlel egyértelmű változásokat a méhnyaknyálkában, illetve egyes ciklusokban észleli, máskor viszont nem.

A méhnyaknyálka-módszert nem nehéz elsajátítani. A nőnek meg kell tanulnia, hogy mikor száraz és mikor vizes a hüvelyváladéka, és meg kell tudni különböztetni a ragadós és nyúlós váladékot a csúszós, jól nedvesítő váladéktól.

Előfordul, hogy a méhnyaknyálka változásait a fehérneműn látható nyomokból is meg lehet állapítani, de megbízható információt csak úgy lehet szerezni, ha a nő megvizsgálja a hüvelynyílásban megjelenő nyálka jellegét, sőt még jobb, ha két ujjával a hüvelyen belül kitapintja. A méhnyak nyálkatermelése a hormonális változásokkal összefüggésben a következőképpen alakul:

Száraz napok, vagyis a kezdeti biztonságos napok, amelyek közvetlenül a menstruáció után vannak. A hüvely belül nedves, de a szeméremtest kimondottan száraz. A nő nem érzi nedvesnek vagy síkosnak a hüvelyt, és nem lesz folt a nadrágon.

Korai preovulációs nyálka. A nyálka opálosfehér vagy sárga színű, sűrű, ragadós, nyúlós. A nő ragadósnak érzi a nyálkát, és határozottan észleli, hogy van nyálka a száraz napokkal ellentétben. Ez a kevésbé termékeny állapotot jelző nyálka napokig változatlan minőségű marad, azután átalakul vizes nyálkává.

Vizes nyálka - vékony, vizes, áttetsző. Az ösztrogénszint magas, a méhnyakváladék mennyisége nő, átlátszó és magas a sótartalma. A peteérés időpontjában a nyálka igen áttetsző, olyan az állaga, mint a tojásfehérjének, és a képződés csúcspontján nyúlékony. Ez azt jelenti, hogy a nyálkát a hüvelykujj és a mutatóujj közé fogva hosszú, átlátszó vékony szállá lehet kinyújtani. Ha ezt az átlátszó nyálkát üveg tárgylemezre kikenik, és hagyják meg-száradni, akkor a mikroszkóp alatt páfrányszerű formát lehet látni a kikristályosodott só miatt. Ezek a jelek igen termékeny időszakot jeleznek — erősen fönnáll a fogamzás lehetősége -, és a peteérés után több napig megmaradnak.

Posztovulációs nyálka — ismét sűrű és ragadós a progeszteron hatására. Ez a viszkózus nyálka közvetlenül a menstruáció előtt ismét átlátszóvá és vizessé válhat, de ez a fázis nem mindig jön létre.

A peteérés közeledte megfigyelhető közvetlenül a méhnyak állapotváltozásaiból is. Közvetlenül a menstruáció után a méhnyak könnyen elérhető, tömött tapintású és majdnem száraz. Amikor a korai preovulációs nyálka képződik, a méhnyak még mindig könnyen elérhető a hüvelyben, és még mindig tömött. Amikor a vizes, termékeny szakaszra jellemező nyálka kezd termelődni, akkor a méhnyak csúszós, puhább tapintású kezd lenni és nehezebben érhető el. A méhszáj megnagyobbodik és elkezd kinyúlni. A nyalkaképződés csúcsnapján, amikor legnagyobb a nyálka nyúlóképesége, a méhnyakat ujjal gyakorlatilag nem lehet elérni, és a méhszáj határozottan nyitva van. A száraz posztovulációs napokban a méhnyak ismét leszáll, könnyen elérhető és a méhszáj zárva van.

A szimptotermális fogamzásgátlási módszer megkívánja az alaphőmérséklet naponkénti feljegyzését, a méhnyaknyálka, a méhszáj és a peteérés szubjektív jeleinek - fájdalomnak, a pecsételő vérzésnek, a medence teltségérzetének és a mell feszülésének - megfigyelését. A fogamzás elkerülése szempontjából a ciklus első öt napja biztonságos, feltéve, hogy a ciklus sohasem rövidebb 26 napnál. Azután nem kerülhet sor közösülésre a száraz napokon napközben mindaddig, amíg a nyálkatermelés elkezdődik, mert az ondó elfedheti azokat a jeleket, amelyeket a nő meg akar figyelni a nap folyamán. Az éjszakai nemi aktus megengedett. Miután a vizes nyálka termelődése megkezdődött, nem történhet sem közösülés, sem genitális érintkezés. Ez a tilalom fennáll mindaddig, amíg három nap el nem telik az alaptesthőmérséklet megemelkedése után, és a méhszáj újra be nem záródik és le nem száll, azonkívül a nyálka mennyisége le nem csökken, és „száraz" nem lesz.

Joggal érezhetik sokan, hogy ennek a módszernek az alkalmazása túlságosan nagy odafigyelést kíván, és túl komplikált ahhoz viszonyítva, hogy az óvszerek ugyanúgy ártalmatlanok, kevesebb pszichológiai problémát okoznak a megtartóztatás miatt, és talán nagyobb hatásfokkal akadályozzák meg a terhességet. Azok a párok viszont, akiknek vallási meggyőződése tiltja az egyéb fogamzásgátlási módszerek alkalmazását, elfogadhatják és sikerrel alkalmazhatják a szimptotermális módszert, különösen akkor, ha a termékeny napokban a közösülés helyett a szexuális vonzalomnak más módon adnak kifejezést. A módszer javára szól, hogy a fogamzásgátlás felelősségét a két partner egyformán osztja meg. Ha egy nő egy kis tapasztalatot szerez saját testének műkö-désével kapcsolatban, akkor a szimptotermális módszer gyakorlása révén új és egészséges módon birtokolhatja saját testét.

Született néhány tanulmány a szimptotermális módszer eredményességének kiértékelésére. Egy felmérés szerint, amelyet 122 házaspár részvételével 1970-1973 között öt országban végeztek, a nők 14%-a esett teherbe a módszer gyakorlásának első két évében (Rice és mtsai, 1977). Ez alacsonyabb terhességi arányt jelez, mint egy másik vizsgálatban, amelyben 84, a módszert jól ismerő nő vett részt. Két és fél év elteltével 22-nél jött létre nem kívánt terhesség (Marshall, 1976). Jelenleg az Amerikai Alapítvány Az Emberi Életért folytat felmérést az Egyesült Allamokban a módszer eredményességének megállapítására, és a WHO támogatásával klinikai vizsgálatok folynak hat országban a módszerrel kapcsolatban.

részlet Ethel Sloane "A NÕ biológiája" c. könyvébõl

intimzona-banne

Forrás: 
http://www.szexualitas.hu
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)

Hozzászólások

Pesszárium

Sziasztok!

Szeretném tudni, hogy mi a véleményetek a pesszáriumról?

Találtam egy nagyon jó oldalt, de nem tudom, hogy belinkelhetem-e ide, hogy arról mi a véleményetek. Bio termékek vannak, és hormonmentes pesszárium, illetve az a teafás óvszer..de már lehet tudjátok is melyikre gondoltam. Az egyik pesszárium a F.C a másik pedig a C.y. pesszárium. 

Szeretnék most már az óvszeren kívül egy kicsit túl látni, persze nem elhagyva, de néha-néha mellőzni, de mindenképpen szeretném a véleményeteket kikérni!

Köszi a munkátokat!

Anna

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Nincs baj vele...

Legalábbis szerény véleményem szerint.  Mármint, most általánosságban a pesszáriumról beszélek, nem az álalad említett konkrét márkáról, mert azt így nem ismerem. Nyugodtan írd ki a nevét, úgyis kicenzúrázzuk, ha kell, de tök jó, ha találtál olyat, ami jó és beszerezhető. 

Értékelés: Nincs

Mi a legbiztosabb?

Sziasztok!

Már sokszor kaptam tőletek nagyon jó tanácsokat, ezért jelenlegi tanácstalanságomban is hozzátok fordulok iránymutatásért. :) 

30 éves vagyok, Istennek hála három egészséges gyermekem van. Kétszer szültem (másodszorra ikreket), sajnos mindkétszer császármetszéssel. A méhem a két császármetszés és a 40. hétig kihordott ikerterhesség miatt sajnos nagyon rossz állapotban van, a méhfalon lévő heg rosszul gyógyult, ezért az orvosom szerint egy esetleges következő terhesség során nagy eséllyes szétnyílna a méhfal, ami végzetes lenne a baba és az én számomra is. Mindemellett nem is tervezünk több gyermeket a férjemmel.

Jelenleg spirálom van, de sajnos rosszul tolerálja a szervezetem (össze-vissza vérzek tőle, sokszor heteken át), fogamzásgátló tablettát pedig egy korábbi műtétem miatt nem szedhetek (és nem is szednék).

Nagy dilemmában vagyok, hogy melyik lenne az a fogamzásgátlási módszer, amely szinte 100%-os biztonságot nyújt (hiszen egy későbbi terhesség életveszélyes lenne). Már a sterilizáció is eszembe jutott, csak a nagyon végleges mivolta miatt hezitálok...

Köszönöm válaszotokat.

Napfényes délutánt

Anita

Értékelés: Nincs

Fogamzásgátlás

Szia Anita,

Gratulálok a gyermekeidhez, jó egészséget kívánok Nektek!

Egyetlen fogamzásgátló módszer sem tud 100%-os védelmet biztosítani, a spirál sem... Ha ennyire rosszul tolerálod akkor beszélj a nőgyógyászoddal és keressetek másik alternatívát! Érdemes lenne másik nőgyógyász véleményét is kikérned a méhed állapotáról és a fogamzásgátlási lehetőségekről!

Az óvszer használatát fontoljátok meg! Körültekintő alkalmazás mellett nagyon kicsi az esélye a teherbe esésnek, és előnye, hogy nem juttat hormonokat a szervezetbe. Ezt a teafaolajos óvszert is kipróbálhatjátok. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Óvszer méret

Sziasztok, én a teafaolajos óvszerről szeretném megtudni, hogy milyen méretű? mintha azt olvastam volna, hogy 52-es, de ez nekünk sajnos semmit nem mond...mégis, az mit jelent? Normál? Átlagos? M-es vagy más?

Nem élünk Magyarországon, de most szeretnénk egy hétvégére hazautazni és addigra szeretnék lerendelni dolgokat a Bionom bioboltból a szüleimhez. Nagy segítség lenne, ha valami közelebbit tudnátok mondani ezzel kapcsolatban, hogy nyugodt lélekkel vásárolhatunk-e belőle, vagy sem, mert próbára sajnos nem lesz időnk... :-( :-) 

Előre is köszönöm szépen, szép estét!  

Értékelés: Nincs

Teafaolajos óvszer mérete

Szia!

Tefaolajos óvszer 52 mm-es méretű, nincs belőle másik méret. Néhány vásárló azért nem tudja használni, mert kicsi rá. Az óvszerek csomagolásnak hátulján fel van tüntetve a mérete, nézzétek meg azét amit most használtok, így össze tudod hasonlítani a méreteket. Azért szerintem egy próbát megérhet

Értékelés: Nincs

Bionom nőgyógyászt keresek

Sziasztok!

Tudna valaki megbízható. Nőgyógyászt ajánlani? 8 éve szedek gyógyszert egyszer abbahagytam fel evre, közben egyaltalan nem jott meg, vegul ujra el kezdtem szedni annyira nyomasztó volt. De most le szeretnem tenni végleg eleg volt a mergezesbol. Viszont olyan nőgyógyászt keresek aki tenyleg segit..meghallgat..bionom..amennyire van ilyen.

Köszönöm, elore is!

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Fogamzásgátló abbahagyása, hormonrendszer harmonizálása

Szia!

Nagyon remélem, hogy az olvasók segítenek majd Neked és találsz egy jó nőgyógyászt. 

Kedves Olvasók! Kérlek segítsetek Trinitynek nőgyógyászt találni! Ha tudtok ajánlani neki valakit, akkor a nevére kattintva vegyétek fel Trinityvel a kapcsolatot és magánban írjátok meg neki. Itt az oldalon nyilvánosan semmilyen személyes adatot nem jelentetünk meg.  Előre is köszönöm Nektek!

Trinity! Addig is amíg a válasz megérkezik,  a figyelmedbe ajánlok néhány olvasnivalót és egy speciális torna tanfolyamot, ami segíthet rendbehozni a hormonrendszeredet. 

A speciális torna az AVIVA torna, melyet AVIVA Steiner dolgozott ki, speciálisan a hormonrendszer rendbetételére. A következő tanfolyam szeptember 29-én lesz, erre itt tudsz jelentkezn. Októberben 2 tanfolyam is lesz, érdemes figyelni a Programajánlónkat.

A fogamzásgátló tabletta "áldásos" hatása sajnos nagyon sok nőt érint. Érdemes elolvasni mások tapasztalatait, küzdelmeit és sikereiket. Búcsú a fogamzásgátlótól -a hezitálóknak címmel Tarsius is megírta nekünk a történetét mások okulására. Nem csak a cikket érdemes elolvasni, hanem az alatta lévő hozzászólásokat is. 

A Hormonok harca - Hormonális problémáink okai című cikk is egyik legjobb cikk az oldalon, mivel Vali részletesen leírta benne a hormonrendszerünk működését, a problémákat kiváltó okokat.

Értékelés: Nincs

Aviva oktatót keresek

Sziasztok!

Néhány gondolat, néhány kérdés:

A fogamzásgátlót, mint itt a legtöbben, én is méregbogyónak tartom. Az új párommal azonban mégis felmerült a gondolat, hogy visszatérnék a szedéséhez, pedig már 10 éve abbahagytam. Újabban ugyanis észrevettem, hogy az óvszer szárít - minél hosszabban szeretkezünk, annál inkább; a vége felé már szinte éget. (Próbálkoztam régebben a bionom teafaolajos óvszerrel, de az csak egy méretben kapható és elég vastag is; nem túl férfibarát.) Ilyen tüneteim régen nem voltak. emellett pedig, mivel egyre inkább törekszem a vegyszermentes életre, hogy az óvszerbevonattal miféle anyagokat is engedek be a hüvelyembe.

Erre nem a hormonális fogamzásgátlás a válasz, tudom én, de mégis felmerült, mert szerettük volna, ha végre semmilyen plusz réteg nem áll közénk, sem a kiszáradás. Így fel is irattam gyógyszert, ami úgy zajlott, hogy a doki semmit nem kérdezett tőlem, csak hozzám vágta a receptet, mondván, ez most nagyon népszerű. Az egyéni és családi kórtörténetem, érzékenységek, allergiák, dohányzás kérdése - semmi nem merült fel, aminek ilyenkor porondon kellene lennie. Felháborodva elmentem ezért másodvéleményért, ahol a következő választ kaptam: "miért, mit akar, mit kérdezzek? jó ez a gyógyszer, szedje csak be!" Mindemellett már a gyógyszer neve hallatán is rossz érzés fogott el, én a megérzéseimre mindig hallgatok, ezért utána olvastam fórumokon. Nos, 10 nőből átlag 7-nél okozott depressziót, hangulatingdozásokat,  libidó csökkenését, majd teljes megszűnését. Remek. Én ezt beszedni márpedig nem fogom, de legalább még időben jöttem rá, hogy nem szabad ehhez a méreghez visszatérnem.

Így most válogatok az alternatív és hormonmentes megoldások közt, így találtam rá Nálatok az Avivára. Én KIT-es vagyok, nem ismeretlen számomra ez a terület és szeretnék utána járni. Ajánljatok nekem kérlek oktatót, tanfolyamot, szakirodalmat, stb.! Csak megbízható forrásból állnék ennek neki, ezért fordultam hozzátok. Ja igen, Pesten

A másik kérdésem: hogyan, hol lehet kideríteni, mit tartalmaz az óvszerek bevonata? A csomagolásokon nincs összetevő-lista, ami már önmagában gyanús...

Köszönettel

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Aviva tanfolyamok és tornák

Szia Emese!

A Bionomban Pogány Zsuzs tart rendszeresen tanfolyamokat, őt tudom Neked ajánlani. A legközelebbi tanfolyam július 28-án lesz. Itt tudsz jelentkezni rá.

A tornák és a többi tanfolyam időpontjai a Programajánlóban szerepelnek, Pogány Zsuzsiról pedig Anidúla blogjából olvashatsz többet. Zsuzsi itt írt egy hozzászólásban a hüvelyszárazságról, szerintem érdemes elolvasnod. 

Ismered az Illatos bio síkosító receptünket?  Én úgy tudom fel kell tüntetni a síkosítóknál is az összetételt.

Értékelés: Nincs

Segítség!

Sziasztok!

Tegnap kellett volna bevennem a fogamzásgátló tablettám, amit majdnem 10 éve szedek, de úgy döntöttem nincs tovább.

A szervezetem jelzett, hogy most már elég. Viszont tanácstalan vagyok Nem szeretnénk még gyereket a párommal, viszont ö az óvszer gondolatától és látványától is rosszul van Szeretném természetesen és biztonságosan megoldani a dolgot.

Sajnos semmilyen számolásos módszer nem jó, mert a gyógyszer elött teljesen rendszertelen volt a ciklusom. Hüvelygyürüt, pl. Leát nem szeretnék használni, mert minden idegen dolog zavar a testemben, tampont sem használok. A mexikó Yamsz gyökérröl olvastam, hogy régen az indiánok ezt használták fogamzás gátlásra, de olvastam egy fórumon, hogy többen teherbe estek mellette. Aviva torna felejtös, mert nem bízom magamban.

Tudom, hogy körülményes vagyok, ezért is szedtem gyógyszert, de csak van más lehetöség a természetben... Nins pl. valamilyen gyógynövény, ami fogamzásgatló hatású?

Bármilyen ötletet elfogadok, kérlek, ha tudtok segítsetek!!

Köszönettel: Adrienne

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
verebedit's picture

Természetes fogamzásgátlók

Kedves Adrienne!

A problémáddal megkerestem Pogány Zsuzsi kolléganőmet. Íme az ő válasza a Neked: 

Sajnálom, de olyan fogamzásgátló módszer nem létezik, amiben neked semmit sem kell csinálni, és nélkülözi a rendszert.
Minden fajta természetes módszer a megfigyelésen, az önismereten alapszik, és ezt kell kiegészíteni a természetes fogamzásgátlással. Sajnos tisztán növényi szerek nem állnak rendelkezésre, csak mint kiegészítők, de valamennyihez használni kell a megfigyelést, előbb beszabályozni a ciklust, kiüríteni a káros anyagokat szervezetből és tudatosan élni.

Szeretettel.
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Fogamzásgátlás természetesen

Kedves Edit,

köszönöm a gyors választ!

Üdvözlettel:

Adrienne

Értékelés: Nincs

Lea kérdés

Sziasztok! Én is NAGYON!!!! szeretném letenni a tablettát, (Nagyon régóta szedem, meg sem írom mióta!) de amíg nem látok igazán jól használható és biztonságos eszközt addig várok vele! Itt és most akadtam rá Leára! Végigolvastam a Lea-val kapcsolatos írásaitokat és rengeteg jó infókat írtatok....! De....! Valaki tudja róla, hogy meddig használható? 1-2 év? Bocsi, ha valahol már írtátok és én átfutottam volna rajta! 

A választ előre is köszönöm!

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Lea, hormonmentes fogamzásgátlás

Szia Móni, a leírásában ez áll: Meleg vízzel és szappannal tisztítható, azonnal újra használható akár 12 hónapon át.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Lea kérdés

Szia Epermami!

Bocs, hogy csak most válaszolok, de a telefonomról valamiért nem tudok hozzászolni, csak olvasni! 

Köszönöm a gyors választ, bár abban bíztam, hátha tovább is lehet használni, de így is jó! Mostantól csak a méretével barátkozom, de valahogy csak ráveszem magam.....és megrendelem!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Hunny's picture

Tapasztalatom Leáról

Sziasztok!

Én is eljutottam arra a pontra az életemben, mikor azt mondtam, hogy elég volt a fogamzásgátló tablettákból, váltsunk valami másra. Hallottam a Jónás módszerről és az Aviva tornáról is, el is hiszem, hogy hatásosak, de  mégsem bízom bennük, mondhatni magamban nem bízom. Sokat vívódtam, hogy mi is legyen az új fogamzásgátló módszer, és végül a Lea mellett döntöttem. Még egy nőgyógyászt is megkérdeztem róla, ő nem javasolta, mégpedig azzal az indokkal, hogy nem lehet ellenőrizni, aktus közben elmozdulhat, majd ismét könnyen visszakerülhet a pesszárium. Utólag gondoltam bele, hogy szerintem ő nem is tudja, hogy ez egy vákuum-os szerkezet.

A használatát gyakorolnom kell még, számomra kicsit nehézkes betuszkolni-nem túl nagy a hüvely nyílásom-de odabent nagyon könnyen megtalálja a helyét. Azzal reklámozzák nagyban, hogy ha a partnerünk nek nem szólunk, akkor észre se fogja venni, hogy ott van. Hát az én férjem azon nyomban észre vette (persze azt tudta, hogy megvettem). Azt mondta, hogy ez által kb csak a fél hüvelyem használható, arról nem is beszélve, hogy eleinte nekem is kicsit fájt, amikor meglökte leát, az meg "nekiütközött" a méhszájamnak. De ez szerintem csak kezdeti ügyelenkedés volt. Kérdeztem férjemet, hogy mi a véleménye róla, annyira nagy lelkesedést nem láttam rajta, de azt mondta, hogy megszokható. Remélem ez tényleg így lesz

Az igazi meglepi másnap reggel ért, mikor eljött az idő, hogy kivegyem a helyéről. Eléggé nagy szenvedés volt, sehogy sem tudtam megszüntetni a szívó hatást, de aztán rájöttem a trükkjére és sikerült. Sajna kicsit megcincáltam a méhnyakamat, kissé fájt is utána. Azóta gyakoroltam már a le-föl helyezést, már rájöttem a praktikájára:)

Összességében: biztos, hogy nem mozdul el sehogy sem, mint ahogy a doki mondta (a rendes pesszáriumokról elhiszem, de erről nem), hogy hosszabb távon mennyire lesz elviselhető és megszokható, ezt még nem tudom, majd azt is megírom

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Lea tapasztalat

Szia Hunny,

én is kipróbáltam a LEA-t és az izgulást leszámítva rendben van. Első pár alkalommal nehezen ment, de könnyen rá lehet jönni a technikára. 8 óránál tovább nekem nem jó bennhagyni, afölött sem kellemetlen érzés, de egy pici kényelmetlenséget érzek. Neked működik azóta is, nem estél teherbe? Használsz mellé gélt, vagy csak így natúran? Én csak így magában...

üdv, Felhőcske

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Hunny's picture

Leáról hasonlóan

Kedves Felhőcske!

Immár hónapok óta használom baba mentesen (vagyis sikeresen) a LEA-t. Idő közben a férjem is megszokta, kényelmesen használjuk. Pár alkalommal megijedtem, mikor levételnél kicsit véres volt, de a gyártó szerint ez nem rendellenes, és meg is szűnt. Azt írják, hogy 6-8 óra után már eltávolítható, de én azért meg szoktam várni a 10 vagy inkább a 12 órát is.

Gélt nem használok, de nálam ennyi idő után már bizonyított, ezek szerint Nálad is

Üdv:

Hunny

Értékelés: Nincs

Jónás-módszer

Sziasztok!

Olvasóként már régi, hozzászólóként még új vagyok. Évek óta adalékanyagok nélkül főzök, méregtelenítettem is már Antal Valival, és csomó más dolognak (méregmentes kozmetikumok, gyógyteák, stb.) is itt néztem utána.

Kicsit túlkorosan kezdett érinteni a fogamzásgátlás kérdése, de sebaj  Az elmúlt napokban sokat olvastam utána a természetes fogamzásgátlásnak. Van családtagom is, aki természetes módszerrel gyakorolja már évek óta, sikeresen. (Azóta semmiféle nőgyógyászati problémája nincs, addig meg csőstül jöttek neki!) Ezért én is úgy gondoltam, hogy nem érdemes megbolygatnom a hormonháztartásomat.

A lényeg viszont a következő: tavaly olvastam Jónás doktor könyvét, amelyben a módszere kitalálásán és továbbfejlesztésén kívül azt is leírja, hogy a módszert Magyarországon egyedül alkalmazó orvoson kívül ne bízzuk magunkat más, hús-vér vagy internetes kalkulátorokra. Találtam a neten több kalkulátort és fórumot, sőt, újságcikket is egyébként, amelyek azt mondják, hogy a születésünk napjával egybeeső holdfázisban van az úgynevezett Jónás-napunk (ami a "papír szerinti" peteérésünktől függetlenül is termékeny nap). Ezek szerint 28 naponta kellene lennie. Meg is örültem neki, és megvizsgáltam a könyvben szereplő mintanaptárakat, hogy stimmelnek -e. Az első, amit megfigyeltem, hogy bár minden esetben 28 napos ciklusú nőket választottak szemléltetésre, a Jónás-napok gyakorisága eltért mindenkinél! (Volt 30, 29 és 28 napos is.) Szóval azt hiszem, ebben az esetben jobb megbízni a módszer hitelesített alkalmazójában. Na meg kombinálni mással is. (Én egyelőre hőmérő, méhnyaknyák vizsgálat, illetve a veszélyes napokon óvszer. Azt hiszem, ez megfelelő kompromisszum mindkét félnek.)

Sokan panaszkodtak amúgy, hogy drága (15000 Ft volt, amit én láttam), de ha belegondolunk, mennyit költene el az ember fogamzásgátlóra (meg pár éven belül a mellékhatásainak kikezelésére), szerintem megéri. Arról nem is beszélve, hogy a könyvben sok más befolyásoló tényezőt is megemlítenek (persze úgy, hogy azért Te magadnak ne tudd kiszámolni), például a gyermek nemének megtervezésénél a korábban születettek neme is meghatározó.

Értékelés: Nincs

LEA

Lehet már tudni esetleg valamit a Lea-ról?

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

LEA-ról

ITT írtam 

Értékelés: Nincs

Lea valaki?

Sziasztok!

Tegnapi levelemet megette az internet, vagy nem tudom, úgyhogy újra megpróbálom összeszedni a gondolataimat:-)

Én másfél éve hagytam abba a fogamzásgátlót (10 év után). Érdekes módon, pont egy meditációs "üres" állapotomban jött egy erős gondolat, hogy nekem ezt nem kell tovább szednem-tartsatok hülyének, tényleg a semmiből:-))

Szóval abbahagytam csak úgy. Azóta nem túl rendszeres a menstruációm, és hát előtte sem volt az, emiatt ezt a naptár módszert nem érzem túl biztonságosnak. Próbáltam a hüvelygyűrüt, de az horror. Nekem a tabiktól soha semmi bajom nem volt, de ettől?! Felszedtem 10 kilót és olyan bőrkiütésem lett odalent(!!), hogy öröm volt kikezelni. Szóval kuka az egész:-(

Azóta gumizunk a párommal, amit annyira utálunk mindketten, hogy a szexuális összebújásaink száma katasztrofális, így 29 évesen meg pláne :-(

Szemezgetek egy ideje a LEA hormonmentes fogamzásgátlóval, de egyszerűen sehol nem olvasok róla véleményt-kivéve persze a forgalmazó honlapján.

Nem tud erről valaki valamit? Vagy bármi más elfogadható megoldást tudtok ajánlani?

Értékelés: Nincs
Kismacs50's picture

helyi fogamzásgátlás

Olvasgatom itt a hozzászólásokat és a kérdéseket. Azon csodálkozom, hogy Vali sem tud a legegyszerűbb, hormonmentes és megbízható  helyi fogamzásgátlóról:

Lehet kapni krém, gél stb. formában, kinek melyik szimpatikus. A lányom évekig ezzel védekezett, most egy egészséges gyönyörű baba boldog anyukája.

Értékelés: Nincs

fogamzásgátló krém

Kedves Kismacs! Ha beírod  fenti keresőbe az Általad említett krém nevét vagy a benne található hatóanyagot: benzalkónium-klorid láthatod, hogy már nagyon sokszor volt róla szó...

Értékelés: Nincs

hüvelygyűrű

Sziasztok!

Én egy hetet használtam a hüvelygyűrűt, előtte 9 évig semmit nem használtam, hasonló tapasztalataim voltak mint Ursula84-nek, hasfeszülés két hét alatt 3 kiló, mellnagyobbodás, terhességi tünetek reggeli hányinger abba hagytam. 3 hét alatt egy hét kihagyással kétszer menstruáció, én nem ajánlom senkinek.

llenben engem is érdekelne a Lea, és ha valaki tudna valamilyen információt adnia a jamszgyökérről, mivel arról is olvastam a természetesfogamzásgátlás oldalon, hogy jó, csak nem tudom, hol lehet ilyen jellegű tablettát kapni.

Segítségetek köszönöm.

Értékelés: Nincs

hormonmentes, biztonságos

Elhihetem, hogy tényleg van ilyen fogamzásgátlás?
Végre!!!

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Hormonmentes fogamzásgátlás

Kedves Ursula84!

Épp a múlt pénteken találkozott a szerkesztőség Gáspár Zsófival, az általad kérdezett hormonmentes fogamzásgátló forgalmazójával. A termék úgy tűnt átment rostánkon, de még egy orvosi vizsgálatot szeretnénk elvégeztetni - vajon milyen hatással van/lehet a keringésre a vákuum segítségével méhszájra csücsülő kütyü. Ha megfelel, akkor hamarosan kapható lesz a bionom.hu-n, ha nem felel meg... :(

Kis türelmedet kérem még, a vizsgálati eredmény hiányában, nem tudlak biztatni...

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

LEA

Sziasztok! Van esetleg valamilyen fejlemény - eredmény - orvosi vélemény a LEA-val kapcsolatban? Köszi: Judit

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Pogány Zsuzsát

kértük fel, hogy járjon utána a "kütyünek", amint érdemi információhoz jut, azonnal jelentkezik!

Niki

Értékelés: Nincs

Lea fogamzásgátló

Szia Niki!

érdeklődnék, mikorra várható "eredmény" a Lea-val kapcsolatban... engem is  nagyon érdekelne, egészséges, biztonságos-e a használata...

köszönöm, Anita

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

A LEA bekerült a BIONOM-ba,

igaz a megtűrt kategóriába... ITT megtalálod!

Hogy miért a megtűrt kategóriába került? Engedd meg, hogy Aviva és Kriston-torna trénerünket, Pogány Zsuzsát idézzem:

"Összefoglalva: Kis méretű farokkal, heti 1-2 szex, félidőben egyéb védekezéssel, intimtornás gáti erősítéssel, alkalmazható."


Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

ez egy pesszárium?

Sziasztok, ez a LEA gyakorlatilag egy pesszárium, vagy attól hatékonyabb, mert vákuumos? Lehet tudni, hogy miben különbözik a pesszáriumtól?

F.

Értékelés: Nincs

helyi fogamzásgátló

Szia! Olyasmi, én láttam élőben, de nem használtam. Kis tenyérnyi méretű, össze kell hajlítani és feltenni. Állítólag aki használta azt mondta, hogy nagyon könnyen a helyére illeszkedik és igen, vákuumos, tehát magától, "menet közben" nem csúszik el, nem jön le.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Tarsius's picture

megtűrt LEA

Én azért örülök a kis megtűrtkének, nem nagyon találtam olyan eszközt, ami kézzelfogható (szó szerint) és szimpatikus volna. Kevés dologgal vagyok úgy, "látnom kell, hogy higgyek" benne, de ez pont ilyen. Látnom kell a védelmező katonát, no

Esetleg lehet szó egy pindurit hosszabb összefoglalóról? Bár tény, így is érthető és kellőképp lényegretörő volt, kiskukacostul, mindenestül, de érdekelne kicsit részletesebben, mit szeressek benne és mit ne, miért csak heti egy-kettő, mennyivel lesz biztonságosabb ha gyúrok arra a bizonyos területre, satöbbi 

köszi

T.

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Szögezzük le, hogy bármilyen hormonális fogamzásgátlónál jobb

és biztonságosabb! Egy gond van vele, hogy alkalmazása közben folyamatos vákumos nyomást gyakorol a méhszájra, amiről még nincsenek hatásvizsgálatok, hogy jó-e nekünk... És arról sincs hatásvizsgálat, hogy fiúknak jó-e egy hevesebb szex közbeni folyamatos falba ütközés... De ezt majd szakértő "puncilógusunk"  Pogány Zsuzsa KIT és Aviva tréner kifejti részletesebben is.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Nesze semmi..

Köszi a választ!

Akkor ez felejtős. Kb. ha szerencséd van nem leszel terhes, ha nincs, akkor...

Sejtettem, hogy ezért nem terjedt el...

Értékelés: Nincs
Pogány Zsuzsanna's picture

Miért megtűrt a LEA? Van más fogamzásgátlás?

Kedves Ursula!

Niki tömören idézte az álláspontom. Kicsit részletesebben:

Egy idegen test tartózkodik konkrétan minimum 8 órát a hüvelyedben. Ez általában nem okoz semmilyen érzetet (én nem próbáltam), de elváltozást okozhat. Különösen, ha a pár nem elégszik meg egy-max két alkalmas szerelmi együttléttel, de ennél gyakoribbat kíván. Ilyen esetben éjjel, nappal, mondhatnám állandóan fennt tartózkodik a kütyü. A tampont sem díjazom, csak végszükségben. Hasonló okok miatt. A hüvely falára nyomást gyakorol, ezáltal gyengíti az amúgy vékony nyálkahártya réteget, rontja a helyi vérellátást,  és ezzel az izmot is gyengíti. Ahogy Vali is rávilágított nincs tapasztalat a vákuum méhszájra történő hatásáról sem.

Szóval lehet használni, de ha szeretnéd a hüvelyed erősségét megőrizni, akkor ezdeni kell a hüvelyi izmot. Erre jó a Kriston intimtorna.

Meg kell még említeni a méret kérdést is. A hüvely mérete is változó. Rövidebb, hosszabb. A pénisz mérete is hasonlóan változik.  Csak elképzelni tudom, milyen élvezete lehet annak a férfinak, aki rendszeresen ütközik a nem annyira rugalmas kütyübe. Ugye normális esetben az izgalom tetőfokán elmozdul a méhszáj, kicsit több teret engedve ezzel. De hogyan tud elmozdulni ebben a vákuumos szorításban?

Van még nyitott kérdés. 

Azután, meg a biztonság. Ez ugyan 98%-s biztonságot ígér, de ezt ígéri a többi eszköz is, oszt mégis.... Így amikor a peteérés van, jó lenne egy kis védelmi rásegítés. Mi lehet ez?

Hát az Aviva torna. Az Aviva torna a  Jónás nappal kombinálva közel 99%-s biztonságot nyújt. És nincs mellékhatása.

Miért nem próbálod ezt ki? Kevés befektetés és egy életre szól. Egyéb jótékony hatásáról nem is beszélve (most).

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)
Tarsius's picture

egye fene LEA

köszönjük a leírást, így azért könnyebb mérlegelni. én bizony úgy döntöttem, adok neki egy esélyt, majd meglátjuk, hogy nekem és a hozzám tartozó - egyáltalán nem kiskukacos - férfiegyednek sikerül-e kijönnie vele

majd beszámlok kislányok, nagylányok

T.

Értékelés: Nincs
Hunny's picture

Szia Tarsius! Ti hogy jöttök

Szia Tarsius!

Ti hogy jöttök ki LEA-val? Én is nagyon gondolkozom rajta, de láttam páromon, hogy ő egy kicsit megijedt mikor rájött, hogy az ő férfiassága bizony találkozhat odabent mással is. Nálatok ezzel mi a helyzet?

Üdv:

Hunny

Értékelés: Nincs

LEA - Spirál

Sziasztok,

mi is kipróbáltuk a párommal a Lea-t. Nagyon tetszett, h orvosi szilikonból van, vákuumos, tehát ott marad, és feltenni sem volt nehéz nekem. Úgy gondoltam, h egy kis macerát megér, ha ezzel nem ártok a testemnek (oké, a vákuum ki tudja, h milyen hatással van rá, de össze sem hasonlítható ez, illetve egy gyógyszer... )

Viszont sajnos nekünk nem vált be. Azt mindenhol olvastam róla, h tök szuper, mert univerzális, minden nőnek megfelelő a mérete, de azt nem írták le sehol, h a férfiak méreteinél más a helyzet. A barátomnak nem maradt elég hely odabent...:(

Akit viszont nem zavar, nem ér el odáig stb., szerencsés. :) Örültem volna, ha beválik!

Tovább keresgélve felmerült a Gynefix spirál. Olvastam, h valaki már kérdezett róla, de nem igazán tudjuk még, h jó-e vagy sem. Azóta van valakinek új információja róla? Én nem ismerem a hagyományos spirált (sem). Tudnátok róla írni? Talán Varga Niki írta valahol, h spirált ne. De miért ne? Milyen hatással van a réz a szervezetre? Milyen mellék-, utóhatásai lehetnek? A Gynefix elméletileg nem okoz erősebb vérzést, illetve fertőzést. (Ezeket olvastam a hagyományos spriálról, mint hátrány.)

Az Aviva torna tényleg jó fogamzásgátlásra? 

 

Köszi a segítséget!

Klau 

Értékelés: Nincs
Pogány Zsuzsanna's picture

Lea és egyéb természetes fogamzásgátlás

Kedves Klau!

Kedves, hogy megosztottad velünk a tapasztalatod. Sajnos ez az egyik hátránya a LEA-nak. És akkor még nem beszéltünk a folyamatos viselés hátrányairól. Arról azonban volt szó, hogy ez nem minden férfitípusnak lesz megfelelő.

Spirál. A spirálok zöme hormonnal együtt működik, a teáltalad kiválasztott más elven. A réz ionok segítségével fejti ki hatását. Egyszerű kis műtét alkalmával helyezik fel, néha altatásban. Csak hozzáértő orvosok  (ki tudja ki az) teheti fel sikeresen. Vannak mellékhatásai, de azokat nem közlik, csak ször mentén kis mellékhatásokként említik nem részletezve.  Úgy gondolom kevés a tapasztalat még.

Mi lehet még?

Lehet a naptár készítés kiegészítve az Aviva tornával. Hatékonysága 98%. Pont akkora, mint bármilyen más fogamzásgátló eszközé, csak mellékhatások nélküli. 

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Szia,Tündétől hallottunk

Szia,

Tündétől hallottunk először a Lea-ról, akkor a bionomon még nem volt kapható, tehát 'majd mi kitapasztaljuk' módon vágtunk bele. Akkor még nem volt szó férfi méretekről . :)

Köszönöm a hozzászólásod a spirál kérdéshez, de ki tudnád még fejteni? Milyen mellékhatásai lehetnek? Ha a Gynefix-esről még nincs is elég tapasztalat, de akkor a hagyományosnak milyen káros hatásai vannak/lehetnek? Sok helyen olvastam a spirálokról, hogy potenciális komplikációi lehetnek, de mik?? Semmi konkrétat nem olvastam egyik fórumon sem. (Nyilván a forgalmazó oldalán meg nem fogom megtalálni..) Szóval szeretnék még konkrét információkat. (Főleg az érdekel, hogy hosszútávon okozhat-e, ha igen, milyen károkat a testemnek, illetve ha tervezünk babát, ott minden rendben legyen.) Tudtok olyan infóról, hogymég nem szült, fiatal nőknek ajánlott-e a spirál? Valahol olvastam, hogy nem biztos, de hogy miért, azt nem tudtam meg...

Remélem, segítetek!

Az AVIVA Tornáról olvasni fogok. Köszönöm!

KLau 

Értékelés: Nincs
Pogány Zsuzsanna's picture

Spirál vagy Aviva torna?

Erről is érdemes olvasnod.... Íme egy kis ízelítő:

"A méhen belüli fogamzásgátlók kevésbé hatásosak a  fogamzásgátló tablettánál, és feladatuk abban áll, hogy a méhet és környezetét ellenállóvá teszik a megtermékenyített petesejt beágyazódásával szemben."

Nekem ebből az egyböl rögtön lejön, megváltozik a méh nyálkahártya állapota, ingerli azt, állandó irritáció, húzamosabb ideig történő behatás. ELVÁLTOZÁS. Ezért nem is ajánlják többségében még nem szült nőknek. Arról nem is beszélve, hogy nem nyújt még 98%-s védelmet sem.

Más:"A spirálból műanyag zsinór nyúlik ki, amelynek segítségével ellenőrizni lehet, hogy nem lökődött-e ki.."

Ebből meg az következik, hogy a méhszáj kevésbé zár. Ennek meg számtalan következménye lehet.

Arról még nem is beszéltem, hogy ezek még hormonális anyagokat is tartalmazhatnak, és még találhatsz több indokot, amiért ezt jó elvetni.

Nézd me, az Aviva tornának hány káros mellékhatása van. Annak is van mellékhatása nem is egy:

Javul a közérzet, megszűnik a depresszioó, jobb az állóképesség, a test minden funkciója javul. 

 

Értékelés: Nincs
Pogány Zsuzsanna's picture

LEA (hormonmentes fogamzásgátló) beszámoló

Díjazom, hogy kipróbálod. Remélem megosztod a tapasztalatotokat.

Sok sikert!

Értékelés: Nincs

Gondolkodom az Aviva tornán:-)

Kedves Zsuzsa!

Köszönöm az alapos kifejtést, így már érthetőbb és nem kell kisebb szerszámú pasit keresnem.A LEA azért nem nyerte el a tetszésemet,mert a meghírdetett "csak felteszed azt' jóvan" helyett több előkészületet igényel. És ha ilyen szuper,akkor miért nem ezt használja mindenki? De akkor ezért.

Az Aviva tornán amúgy is gondolkoztam már, mivel nekem sosem volt rendszeres menstruációm, csak a tabletta mellett(anno nagyon korán emiatt kaptam a most nagyon "népszerű" Diane 35-öt), ezért nem jöhettek szóba a naptáras, kiszámolós módszerek...De a tornával ezek szerint ez megoldódna!:-)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Pogány Zsuzsanna's picture

A ciklus rendezésére a legjobb az Aviva torna

Így van, ahogy gondolod. A ciklusodat rendbeteszi az Aviva torna, utána a fogamzásgátlást már a Jónásnaptár, azaz a holdciklus és a biológiai rimusod fogja biztosítani.

Sok sikert az új módszeredhez!

Szeretettel

Zsuzsa

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Szerintem nem nesze semmi...

Ez minden esetben így van - vagy terhes leszel, vagy nem... még gyógyszer mellett is!!! Nem egy embert ismerek, akinek gyógyszer mellett is megfogant a kisbabája, mégis elterjedt fogamzásgátló módszer - az már más kérdés, hogy mi róla a véleményünk.

Érdemes kombinálni a technikákat :) Hallottál már a Jónás módszerről? vagy érdemes beszerezni a PG 53 Ovulációs Mikroszkópot és a kérdéses időpontokban inkább "egyéb" kényeztetésben részesíteni egymást Párocskáddal

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Hunny's picture

pesszárium

Sziasztok!

Mint korábban jeleztem, engemis nagyon érdekelne ez a védekezési forma! Közben a neten is kutakodtam, érdeklődtem, többek közt egy nőgyógyászt is megkérdeztem. Az ő véleménye az volt, hogy ez egy nagyon elavult módszert, nem biztonságos. Miért mondhatta ezt? Más hölgyek véleményét olvastam az Interneten, és mindenki nagyon szerette, dicsérte. 

Tudom, tesztelés alatt van még a termék, de nekem van hozzá kapcsolódóan egy kérdésem: mielőtt felhelyezzük az eszközt, be kell kenni egy bizonyos spermicid készítménnyel. Ez lehet a patikában kapható pharmatex krém? Vagy egy speciálisabb krém kell hozzá? Ha utóbbi, remélem az is könnyen beszerezhető, esetleg majd itt nálatok, ha a pesszárium is:)

Nagyon nagyon várom már!

Hunny

Értékelés: Nincs

hormonmentes fogamzásgátlás

én is várom a választ - vizsgálati eredményt Judit

Értékelés: Nincs

Érdeklődés

Kedves Nikoletta! Ajánlanak kiegészítésként egy spermicid anyagot, amivel nagyobb a biztonság. Összetétele(ez áll a neten hivatalosan)

100% Natural Ingredients

  • Water
  • Lactic Acid
  • Sodium Lactate
  • Methyl Cellulose
  • Sorbic Acid

Megkérdezhetem erről a véleményeteket? Köszönettel: Eszter

Értékelés: Nincs

spermicid gél

Semmi gond az összetétellel, minden savas (itt most a természetes tejsavra gondolok) környezet gátolja a spermiumok mozgását, rövidíti élettartamukat.

Értékelés: Nincs

Bogyó után

Sziasztok!

A sok bíztatás és utána olvasás után se sikerült méregtelenítő kúrát csinálnom. Viszont nagyon sok mindenben változott a hozzá állásom az étkezést tekintve és hiába még mindig ugyan úgy eszek csokis kekszet meg chipszet is ha lehet :D de az ételek minősége és milyenségét megválogatom és főzök magamra ha tehetem. Én ezt pozitív fejlődésnek veszem, jobban erre nem is fogok figyelni, persze ha visszafogom magam kenyeret se eszem stb stb de akkor az nekem már diétának számít. :)

Viszont a bogyót teljesen elhagytam, már öt hónapja nem szedem és a mensturációm akár hittem akár nem, köszöni szépen, tökéletesen jól van. Pedig hat év az hat év.( Ennyi ideje szedtem) Volt egy hónap mikor nagyon hamar megjött, de aztán minden tökéletesen működött. Rengeteg cickafark teát iszom azóta is, nem görcsölök és imááááádom amit velem tett. Nem tudom leírni és emgfogalmazni de megváltoztam belülről. A libidó meg ilyenek egy dolog de minden jobb, egyszerűen.  :) :) :) Nagy az érzelmi hullámzás is, de ez belefér én szeretem ezt is. Eddig se voltam olyan visszafogott. :D És így hogy nem görcsölök és rendesen működik minden, maximum 5 napokat késik, sietni nem szokott, persze hogy izguljak.. Már három teszetet vettem azóta.. sajnos ez benne van a pakliban, izgulás ilyenkor meg minden.

Mert hát én gyűűlölöm a gumit.. :D Ez tény, erre is jó volt, hát rájöttem. Sok évnyi guminélküliség után nem is gondoltam hogy ez ennyire szörnyű, és barátom még jobban el van vele mint én. Sőt már inkább ő mondogatja mert a megszakítósdi nem csak nem biztonságos, de hát nem is az igazi, bár én meg inkább izgulok meg minden más, szóval komklúzió..Mi a véleményetek a hüvelygyűrűről???? Novaringet említette nekem barátnőm. Van aki ismeri?

Értékelés: Nincs

pesszárium

Végigveséztem sok cikket, és láttam a pesszárium is szerepel a bio  védekezési mechanizmusok  mellett, ez mennyire biztonságos az óvszer és a naptárazás pg/53 mellett? plusz a spermaölő krémet nem lehet kiváltani valami biztonságosabbal pesszárium esetén, mert az is káros. Vagy amennyit védene annyit árt is a krémmel? Még tipródok rajta, de csak az óvszert és a pg-t nem érzem elégségesnek.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Természetes fogamzásgátlás

Kis türelmet Riana, valószínűleg találtunk - vagyis Ő talált meg minket :) - természetes fogamzásgátlót, de még utána kell járnunk egy-két apróságnak, ha megfelel a bionómia elveinek, akkor hamarosan megtudjátok, hogy mi is az, amiről most titkolózom :)

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

fogamzásgátlás

Huha :)) Azt hiszem erre most sok szem felcsillant :) Jó lenne még valami megbízható a repertoárba az óvszer, a pg és a naptárazgatás mellé a paranoiásoknak :) Reméljük hamar megérkezik a bionomba .) Köszönjük előre is!

Értékelés: Nincs
zita79's picture

Védekezés

Már elég régóta 11 éve nem szedek gyógyszert, egész jól megvagyok nélküle. A párkapcsolataim is úgy alakultak, hogy a férfi együttműködő volt védekezés terén. A párommal többnyire azt használunk vagy ha nem akkor megszakított közösülést a nem kritikus napokon. Néha használok spermaölős kúpott ha eszembe jut. Egyébként könnyen teherbe esős típus vagyok. 2 kislány van. Annyira nem kell lebonyolítani a védekezést.

 Szerintem egy harmonikus kapcsolatban nem okozhat gondot ez a kérdés. A párom nem is támogatná, ha szednék. Ő vallásos és én is. Olyan szert nem szabad alkalmazni ami bármelyik fél egészségét veszélyezteti. Kötöttünk is kompromisszumot. Bármi mellett teherbe esnék akkor nincs abortusz.

 Ezeket a dolgokat is ki kell tapasztalni. Megbízható partner nélkül nem működnek ezek a dolgok. Sajnos az sem mindegy milyen férfi mellett alkalmazzuk a természetes módokat. A szexuális partnert mindig körültekintően kell megválasztani ezt örökre megtanultam.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
hbogi87's picture

Abszolut egyet értek Veled!

Ha egy férfi eröltetné, hogy újra bogyót szedjek/szurit kapjak, csak azért, hogy neki ne kelljen óvszert viselni, akkor úgy repülne, hogy a lába nem éri a földet! Mert hol van akkor a szeretet, a bizalom a kapcsolatban?!

Amúgy pedig ha egy baba jönni akar, akkor még a hormoninjekció sem tántoríthatja el- erre a kisfiam a legjobb példa, aki kapásból kétszer lett bombázva hormonokkal az elsö trimeszterben ( mert a doki nem vette észre, hogy ott van).....Szerencsére minden rendben volt és van vele, virgonc, huncut, mosolygós 9 hónapos. 

Értékelés: Nincs

fogamzásgátlás

Sziasztok

Barbi vagyok. Most hagytam abba a fogamzásgátlót 14 év után, 31 évesen. Ez volt az utolsó lépés az úton az egézséges táplálkozás és életmód mellett. Sokat gondolkoztam rajta, nem volt könnyű döntés mivel még nem szeretnénk babát egy pár évig. Aztán kb 2 éve nagyon csúnya bőrproblámám lett a hátamon. Piros kiütések, amik utána fehér pigment hiányos foltokká alakultak. természetesen a dokik kisérleteztek krémekkel műkodtek egy ideig aztán mindig visszajött. Most 2 év után döntöttem el hogy a gyógyszer lehet az utolsó ok ezért is meg a folyások, hüvelyi fertőzések miatt is felelős lehet. Candidára is gyanakodtam de azt sem tudta senki sem megállapítani hogy van-e vagy nincs. Szóval írom a tapasztalataimat majd. Szerintetek melyik módszer a legbiztonságosabb? Én arra gondoltam hogy a naptár módszer és az óvszer használata a kritikus napokon? Ha most hagytam abba a gyógyszert majdnem 2 hete, mikortól lesz hiteles a naptár módszer?

Válaszotokat előre is köszönöm 

Értékelés: Nincs
zita79's picture

védekezés

Nálunk bevált az óvszer használata a kritikus napokon. Menszesz előtt 5 napig és utána 5 napig csak megszakított közösüléssel védekezünk. Ritkán használok kúpokat. Ha nem használunk óvszert, akkor utána mindig csinálok hüvelyöblítést akkor is, ha megszakítottuk az aktust. Szoktam a hüvelyváladékot is nézni. 11 éve nem szedek semmit és szabályosan váltakozik az állaga. Olyan is van, hogy más módon okozunk egymásnak örömet.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Varga Nikoletta's picture

fogamzásgátlás

Kedves Barbieee!

Örömmel olvastam soraid és szívből gratulálok döntésedhez!

Amint kiürül szervetedből a műhormon és beáll szervezeted normális hormonegyensúlya, egész biztonságosnak mondható a naptár módszer... Ez hosszú időt vesz igénybe, de egyéntől függ, hogy mennyit...

Megfelelő méregtelenítéssel és személyre szabott természetes hormonkészítményekkel lehet gyorsítani a folyamaton.

A legbiztosabb módszer a pohár víz... szerelmeskedés helyett ...

Személy szerint én az óvszerre szavazok, ill. az "egyéb" kategóriába sorolható egymás kényeztetésére

Niki

Értékelés: Nincs
zita79's picture

 Osztom a véleményed.

 Osztom a véleményed. 33 éves vagyok és egész életembe szedtem 3 évet gyógyszert pedig folyamatosan volt párkapcsolatom. Az óvszerrel nem volt gond soha. Nem is kényelmetlen. Olyannal nem nagyon foglalkoztam, aki elutasítja az óvszert.

Értékelés: Nincs

Segítség kérés

Sziasztok!

Én körülbelül 6 éve szedek fogamzásgátló tablettát, szünet nélkül, és három nap múlva fogom bevenni az utolsó szemet remélhetőleg, mert eldöntöttem, hogy már tényleg elég volt. A nagy baj az, hogy 16 évesen írta fel nekem az orvos a rosszul léteim és erős görcseim miatt. Mikor elkezdtem menstruálni nekem azóta voltak nagyon durva rosszul léteim stb. persze nem minden hónapban, de elég gyakorta és nem bírtam tovább csinálni, tehát elmentem dokihoz és ő ezt a megldást válaszotta. Akkor teljesen elégedett voltam vele, hiszen azóta sincs semmi bajom és mellékhatása sem volt a gyógyszernek, amit érzékeltem volna, kivéve, hogy könnyen megfertőződtem. Akkor az orvos azt ajánlotta figyeljek a táplálkozásomra, mivel ennek köszönhetem a betegségek könnyű kialakulását, mivel jó táptalaj a cukor, tej stb. Hát itt kezdődött el, az is hogy elkezdtem figyelni magamra és valóban teljesen megszűntek az ehez hasonló problémák, tudom mi a mérték. Ennek köszönhetően, hogy tudatosabb lettem kétszer is le szerettem volna tenni a bogyót, de mindig volt valami ami visszatartott. A fájdalomtól való félelem, vagy egy kapcsolat.

Nem sokára 23 leszek és úgy érzem azzal, hogy ilyen korán elkezdtem szünet nélkül szedni a tabit, rengeteget ártottam magamnak. Szeretném rendbe hozni, és segíteni a szerevezetem ebben. Bárki aki végig ment hasonlón, vagy tudna segíteni, akár azzal, mivel támogassam meg a tisztulást, azt nagyon megköszönném. Tudom, hogy hosszú folyamat lesz, nekem ráadásul csak a pár napos hétvégi méregtelenítések jönnek szóba, mert iskola, és munka mellet tényleg nincs időm sokszor magamra főzni, csak hétvégén. Melegíteni pedig csak mikróban tudok, így inkább megveszem a rendes főtt ételt, amit nem én készítek, de nem mikrózom a sajátom.. :( A kérdést bonyolítja, hogy van egy párom :) de úgy gondolom a pesszárium meg fog felelni. Remélem minél előbb beáll a hormon háztartásom és a számolással együtt majd nem kell annyira gyakran pesszáriumozni. (Gumi sztorno..csak a fiú arcát láttátok volna..az elkeseredés és kétségbeesés szomorú egyvelege :D )

Szóval segítséget szeretnék kérni. A héten már nőgyógyászomhoz is elmegyek, hogy felvilágosítást kérjek. A cickafark teán és a görcsoldó masszázs olajon kívül sajnos eddig semmit nem tudok, mivel segíthetném ezt a kicsit sem egyszerű folyamatot. Tudom, hogy nehéz lesz és még fájdalmas is..gondolom. Meg hogy jó darabig nem lesz normális a hormon háztartásom, de nagyon szeretném támogatni a tisztulást. Kérlek segítsetek!

Értékelés: Nincs
Hunny's picture

pesszárium

Kedves Babszem!

Teljes mértékben ugyan abban a cipőben járok mint Te! Annyit kivéve, hogy én a pattanásaimra kaptam a fogamzásgátlót. Én is elérkezettnek látom az időt, hogy letegyem a gyógyszert, és valamilyen más védekezési módszert szeretnék, legalkalmasabbak a pesszárium tűnik nálunk. Neked milyen tapasztalataid vannak vele kapcsolatban? Bármi érdekel!

Természetesen mások véleményét, tapasztalatait is várom!:)

Üdv: Hunny

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Hormonmentes fogamzásgátló,

ami  tényleg véd is - elképzelhető, hogy hamarosan felkerül a bionom kínálatába!

Kis türelem, ha minden igaz, pénteken kiderül, hogy tudjuk-e jó szívvel ajánlani, vagy sem...

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

hormonmentes fogamzásgátlás

Kedves Nikoletta, van már új fejlemény a témával kapcsolatban? Nagyon szeretnénk ezt a módszert kipróbálni, de csak ha ti is ajánljátok. Ha valamilyen szempontból nem felel, akkor maradnánk a teafás óvszer mellett. De ha felkerül a kínálatba, mindenképp tőletek szeretném megrendelni, ezért érdeklődöm.

Köszönettel mindenért: Eszter

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

teherbeesés elleni termék

Kedves Eszter! Megnéztük, megfogtuk...hát... megállapítások, amik elhagzottak: túl nagy, lehetne szebb, hogy fogjuk "oda" feltenni?, nem károsítja-e a hüvelyizmokat az állandó használat?, milyen hatással van a hüvelyflórára?, csak az ajánlott géllel együtt biztonságos?...stb. szóval még vizsgáljuk...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Lea

hu, mar én is nagyon várom az eredményt, főleg azt, hogy milyen gelt kell hozza alkalmazni. Mert azokat eddig se használtam volna szívesen. Mar ott tartok, hogy akkor legyen spirál, de arról is csak rosszakat olvasok. :(

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Spirált NE,

várj még egy cseppet!

Értékelés: Nincs

Gynefix

ezt ismeritek? Spirál helyett. Állítólag nincsenek olyan kockázatai, mert csak egy rézlánc, egy ponton "kapaszkodik" a méhbe, nem hormonos és nem okoz steril gyulladást sem. Hm?

A Leának utánaolvastam, a mamamin van néhány kisbaba, akik emellett fogantak...és a német anyukák sem áradoznak a megbízhatóságáról.

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel