Fogamzásgátló okozta halálesetek Franciaországban

Négy, mélyvénás trombózis miatt bekövetkezett haláleset köthető az elmúlt 25 évben Franciaországban a Diane 35 tablettához - közölte vasárnap a francia gyógyszerészeti ügynökség.

A német Bayer konszern 1987 óta forgalomban lévő, eredetileg a pattanásos bőr kezelésére szolgáló készítményét elsősorban fogamzásgátlóként használták.

A gyógyszerfelügyeleti szerv bejelentette, hogy a Diane 35-öt és generikumait ”különleges vizsgálatnak” vetették alá. A teljes jelentést és a gyógyszer használatával kapcsolatos intézkedéseket a jövő héten hozzák nyilvánosságra.

diana35

A bejelentés előzménye: a Le Figaro című napilap hétvégi számában azt írta, hogy a Diane 35 1987-es forgalomba kerülése óta heten haltak meg ettől a tablettától vagy generikumaitól. Ezek közül négy eset ”egyértelműen” a Diane 35 fogamzásgátlóként való használatához köthető. A hatóság adatai szerint 2012-ben 315 ezer nő használta ezt a készítményt fogamzásgátlóként.    A lap által említett három esetben a halál oka feltételezhetően más betegségéhez köthető, a Diane 35 szedésével nem hozható összefüggésbe - állítja a gyógyszerfelügyelet.

Valamennyi esetről az orvosok értesítették a hatóságot. Ez alapján az utóbbi 25 évben 125 olyan trombózisos esetet regisztráltak, amely a Diane 35 vagy generikumainak szedéséhez köthető.

A trombózis azt jelenti, hogy vérrög alakul ki a szervezet valamelyik mélyen futó vénájában. A mélyvénás trombózis lehet jóindulatú is, sok esetben magától megszűnik, ám veszélyes szövődményeket, tüdőembóliát vagy agyvérzést is okozhat.

”A Diane 35 pattanásos bőr kezelésére szolgáló készítmény, amely megakadályozza a peteérést. Több vizsgálat is azt mutatja, hogy ez az engedély nélküli használat nagyon elterjedt” - hangsúlyozta még január 11-én Dominique Maraninchi, a felügyelet vezetője. A készítmény forgalmazási engedélye kizárólag a bőrkezelésre vonatkozik.

A kérdés akkor azért merült fel, mert a harmadik és negyedik generációs fogamzásgátló tabletták használata körül botrány robbant ki a múlt év végén Franciaországban. Azok gyártóját, szintén a német Bayer konszernt egy francia nő azzal vádolta meg, hogy az egyik újfajta fogamzásgátló, a Méliane által okozott trombózis miatt kapott agyvérzést. Azóta összesen 14-en tettek feljelentést a Bayer és a francia hatóságok ellen. Marisol Touraine egészségügyi miniszter azóta bejelentette, hogy korlátozni fogják a harmadik és negyedik generációs fogamzásgátlók felírásának lehetőségét a trombózisveszély miatt.

A gyógyszerfelügyelet már akkor jelezte, hogy ”nem normális”, hogy a Diane 35 bőrgyógyászati készítményt sokan fogamzásgátlásra használják. Jean-Christophe Coubris ügyvéd vasárnap azt közölte, hogy mintegy szász feljelentést nyújt be február elejéig a termék gyártója és a felügyelet ellen, amelynek ”előbb kellett volna meghúznia a vészharangot”.


További Hírszem:

Forrás: 
http://www.betegszoba.hu/cikkek/szexualis_egeszseg/fogamzasgatlo_okozta_halalesetek_franciaorszagban/
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Hozzászólások

saját tapasztalat

Régen szedtem én is pár évig, de nekem szerencsére nem lett belőle komoly bajom, csak annyi, hogy híztam tőle 5 kg-ot (bár az is rossz). Erre nekem mindig azt mondják, hogy biztos nem attól híztam, csak ráfogom - de ugyanannyit ettem, mint előtte, ugyanannyit sportoltam, mint előtte, és mégis akkor kezdtem el hízni, mikor elkezdtem szedni, ráadásul oda, ahova genetikailag sose híznék, mert oda előtte sose híztam (azelőtt is gyorsan híztam, de gyorsan le is adtam), és oda egyik családtagom sem hízott soha, egy nagyon természetellenes helyre, aránytalan kinézetet kapva.

Először 10 nap szedés után abbahagytam (e 10 nap alatt is híztam, csak akkor nem gondoltam, hogy ettől), mert egy mellékhatás előjött (mellfeszülés). Kértem időpontot a dokihoz, hogy megkérdezzem, mi a teendő, és egy hónap múlva, amikor sorrakerültem és elmentem az orvoshoz, azt mondta, ez természetes, és el fog múlni, nyugodtan szedjem tovább. Ezért újabb két hét után ismét elkezdtem szedni, és ismét elkezdtem hízni. A 3 hét letelte után csúnyán el voltam hízva, nagyon nagy volt a különbség, még ha csak 5 kilóról is van szó, mert viszonylag kis helyre ment az egész. Egyébként ez Mo-n fogamzásgátlóként is regisztrálva van. Én is arra kaptam, de azért ezt írta, mert rengeteg pattanásom volt. Azok gyönyörűen el is tűntek tőle, de utána meg a kilóimat csak iszonyatos koplalás és napi több száz tornagyakorlat után tudtam csak leadni, úgyhogy nem javaslom még azoknak sem, akik egyébként szeretnének fogamzásgátlót szedni. (Mondjuk én már egyáltalán nem szedek semmilyen fogamzásgátlót, de megérti a Párom.)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Ez csak egy

Nem csak ezzel a bogyóval van a baj. Nyilván nem a legjobb. Más gyógyszerek mellékhatásától még többen halnak meg és a durvább orvosi beavatkozások miatt is (pl béltükrözés) sokan belehaltak már az utóhatásaiba. Az a baj, hogy a gyógyszeripar az élelmiszeriparral karöltve kényszerítik az embereket tartós betegségbe. Szemét kaját tudsz csak venni, hogy beteg legyél aztán szedjed a gyógyszert, de pont annyit, hogy meg ne halj, mert akkor már nincs haszon. Betegen élni minél tovább. Ez a céljuk. De szerencsére aki gondolkodik annak van lehetősége kikerülni a spirált.

Értékelés: Nincs Átlag: 4.3 (3 votes)

Jó, vagy rossz hír?

Nem is tudom eldönteni, mert igaz, hogy közel 10 évig szedtem, viszont abbahagytam lassan fél éve és megúsztam trombózis, vagy bármilyen olyan egészségkárosodás nélkül, amit egyértelműen ennek tudhatnék be. (tudom, tudom, hogy azért volt hatása, nem kell mondanotok :) Egyébként nekem nem volt negatív tapasztalatom vele, nem hiztam, kiszámítható volt a menszeszem, a pattanásaim elmúltak tőle, pedig nagyon csúnya volt az arcom kamasz koromban is, és 28 éves fejjel is, mikor abbahagytam egy fél évre. Aztán szedtem ismét kb egy évig, de mellette a " http://eletmodszer.com/hirek/az-egeszseg-es-a-taplalkozas-osszefuggesei-avagy-a-halott-orvosok-nem-hazudnak.html " ihletésére elkezdtem ásványi anyagokat szedni, köztük vasat. Nem tudom, hogy a mégező kozmetikumok elhagyása is szerepet játszott-e, de a döntő szerepet a kelát kötésű vasnak, és estleg egy kis cink glükönátnak tulajdonítok.

Most 30 éves vagyok, 2012 szeptember 4-én vettem be az utolsó dianémat. A menszeszem rendszeres, és azóta nem jöttek elő a pattanások az arcomon. Próbálok belátásom szerint egészséges dolgokat enni, magamra kenni, jógázom, és eszem ágában sincs ismét kitenni magam annak, amit eddig megúsztam.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Ezért is lenne jó, ha az

Ezért is lenne jó, ha az Aviva torna minél nagyobb nyilvánosságot kapna. Mert az nemcsak arra jó, hogy legyen gyerek, hanem arra is, hogy ne legyen.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Pogány Zsuzsanna's picture

Aviva torna , fogamzásgátlás és felvilágosítás

Köszönöm, hogy ezt írtad. Igen az Aviva torna egy fogamzásgátló módszer is lehet. De ami a legfontosabb, hogy felvilágosítsuk az embereket  saját testük működéséről, mert sajna sokan nem ismerik. Ezért fordulnak a tabletta felé.

A gyerekek felvilágosítása a szülő és az iskola feladata.

Szerintetek van ilyen az iskolákban?

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

És ezért lenne jó, ha minden

És ezért lenne jó, ha minden nőgyógyász kapna felvilágosítást az Aviváról. Nagyon sokan még csak nem is hallottak róla.

Kötelező továbbképzéseik vannak, esetleg ezek közé a kamara segítségével be lehetne építeni (illetve kötelezően megszerzendő bizonyos számú kreditpont adott idő alatt). Lehet, hogy az orvosi kamara továbbképzési "részlegével" lenne érdemes felvenni a kapcsolatot.

Értékelés: Nincs
Pogány Zsuzsanna's picture

Nőorvosok felvilágosítása?

Az ötleted nagyon jó, csak az a probléma, hogy nem vagy orvos. Ezért az orvosok 95%-a elutasít minden olyan technikát, amelyet nem orvos talált ki, javasolt. Én már próbálkoztam sok helyen, sok orvosnál. Rendre elhajtottak. Ez nem üzlet nekik. Az üzlet a gyógyszer, a műtét, az állandó kezelés. Ha lehet életfogytiglan.

Tisztelet a kivételnek.

Rajtam nem múlik. Ha van kapcsolatod, akihez fordulhatok, megszervezem. Eddig 3 orvos végezte el nálam a tornát, egy nőorvos.

Szerinted?

Értékelés: Nincs

fogamzasgatlo

Nekem 2 szemelyes tapasztalatom van fogamzasgatloval:

-- 1. alkalommal pozitív, meggyógyított: 19 éves koromtól kezdve 10 évig szedtem Tri-Regolt, felírása terápiás célból történt, minden szükséges vizsgálat elvégzése után választotta ki számomra a nőgyógyász. Szedtem (az előírt szünetek megtartásával!), panaszaim elmúltak. Abbahagyása problémamentes volt, évekig utána is egészséges voltam.

-- 2. alkalommal negatív, majdnem megölt: 33 évesen egy panaszomra Dienille szedését javasolta egy nőgyógyász, megelőző vizsgálatok nélkül. Állítóleg ezekhez a korszerű tablettákhoz már nem kell. 3 hónapig bírtam, aztán abbahagytam (szerinte továbbra is szednem kellett volna). Erős és állandó vérzést okozott (2-szer mentővel vittek kórházba, ahol transzfúziót kaptam (3 adag)). Vajon a fogamzásgátló következménye volt-e az a betegségsorozat, mely ezután 2 évig tartott, nem tudom megítélni, mert nem vagyok független orvosokból és gyógyszerészekből álló kutatócsoport. Mindenesetre túl vagyok 1 transzfúzión, 3 műtéten, és rengeteg egyéb kezelésen. 2 évig jóformán nem hagyhattam el a házat (kivéve, ha orvoshoz v kórházba vittek), fizikailag rendkívül legyengültem, minden energiámat és pénzemet a gyógyulásra fordítva mára már "csak" fel kell épülnöm az utolsó műtétből. Ha végetér a lábadozásom pár hét múlva, leírok mindent, dokumentációszerűen. Addig is csak annyit, h soha többet nem veszek be korszerű hormongyógyszereket.

-- Természetesen ki-ki döntsön maga, de nem becsületes dolog, h nincs a betegnek információja a dönéshez. Ha kaptok valami gyógyszert, itt tudtok posztmarketing statisztikát nézni:

http://www.ehealthme.com/

Ha névvel nem találjátok a gyógyszert, próbáljátok hatóanyag szerint. Össze lehetne vetni, h pl. a M..... spirál itthoni jóhírét a statisztikák mennyire támasztják alá... semennyire.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Varga Nikoletta's picture

Szin,

várjuk beszámolódat, amit előre is köszönök.

Jobbulást Neked, bízom benne, hogy mihamarabb túl leszel rajta! Lélekben Veled vagyunk!

Értékelés: Nincs
gszabina's picture

csak úgy...

Férjemnek volt több olyan páciense, akik szintén mélyvénás trombózist kaptak fogamzásgátló szedését követően, persze mielőtt felírták volna nekik a fogamzásgátló tablettát, nem szűrtek náluk alvadási problémát - vannak orvosok akik rutinból megteszik ezt, de ők sajnos az elenyésző kisebbség. Azok a szerencsések (volt kiket férjem éveken át rehabilitált) akik túlélték a trombózist, elkerülhették volna azt a traumát amit elszenvedtek - sok család ment tönkre ebbe szó szerint, rettenetes következményekkel járhat, maradandó testi-lelki károsodásokkal :( ha az orvosok is napi szinten belelátnának abba, amit egy ilyen röpke vizsgálat mulasztásával előidézhetnek... de legtöbben csak felírják a receptet és ennyi.

Sosem szedtem tablettát és nem is szednék; a gyógyszeripar kegyetlen...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)
nowzeca's picture

elpattant az agyam...

megosztottam fészbukon ezt a cikket, és 1 gyógyszerész ismerősöm a következőképpen kommentálta: "A laikusok szamara az ilyen "bulvar-szeru" hirek es a bio-szakertok sokkal inkabb veszelyesek...". kicsit ideges lettem...

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Nyugi! Jön még kutyára kamion...

Nekem is van gyógyszerész ismerősöm, aki hasonlókat mondott. Viszont van 3 barátnőm, és 27 ismerősöm, aki belehalt a fogamzásgátló mellékhatásaiba. Ha a fogamzásgátlóktól bekövetkező halál ritka véletlen lenne, akkor statisztikailag több gyógyszerész ismerősömnek kéne lennie, mint fogamzásgátló miatt meghalt ismerősömnek. Vagy nem?

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
nowzeca's picture

...

na igen... amúgy ezt válaszoltam neki: "mondod ezt 1 olyannak, aki 7,5 évig mérgezte magát ezzel a szennyel, és az egészsége nagy valószínűséggel 1 életre gallyra ment tőle... sztem ebbe inkább ne menjünk bele! szedd te is legalább addig, mint én, és utána térjünk vissza rá, jó?" számomra az az igazán vérlázító, hogy mindig olyanok okoskodnak, akik soha nem tapasztalták meg a saját bőrükön, mit tud művelni 1 ilyen az emberi szervezettel... waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaargh!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel