Fontos körlevél: Stroke Magyarországon

"Egyre többen hívják a mentőket, amikor a szélütés tüneteit észlelik. ... Az emberek sokkal bátrabban nyúlnak a telefon után, sokkal hamarabb kérnek segítséget. Jól tudják, hogy minden perc számít, hiszen, ha három órán belül sikerül a betegnek eljutnia a legközelebbi Stroke központba, úgy sokkal nagyobb esélye van a túlélésre."

Dr.  Mikola  László,  a  Magyar  Stroke Alapitvány munkatársa üdvözli Önt! Tudta,   hogy   stroke,  más  néven  a  szélütés  felelős  minden  harmadik halálesetért? És tudta, hogy három esetből kettő megelőzhető, ha még időben felismerjük  a tüneteket, és azonnal mentőt hivunk? Most Ön is tehet ezért, mindössze   ezt   a  levelet  olvassa  el  figyelmesen,  és  küldje  tovább ismerőseinek, barátainak!

Magyarországon  öt  millió e-mail cim létezik (de ennél kevesebb cimzett) - ha csak egy részükre eljuttatnánk a levelet, emberi életeket mentenénk meg!

És egy történet, melyet érdemes elolvasnia - hiszen, ha mindenki emlékezne a három betűre, életeket lehetne megmenteni vele.

"Egy kerti-partin, egy barátnőm kissé megingott, el is ejtette a tányérját, de ezután, mindenkit megnyugtatott, hogy jól van (ugyanis a többiek orvost akartak hívni). Ő azt állította, hogy csak az új cipője miatt csúszott meg egy téglán. Felsegítették, kapott egy másik tányér ételt és bár egy kissé gyengének tűnt, tovább szórakozott. Később felhívott a férje, hogy elmondja, a feleségét kórházba vitte, ahol el is hunyt. A parti során STROKE-ja volt. Ha tudták volna, hogyan kell beazonosítani a stroke jeleit, talán ma is velünk lehetne. Mások nem halnak meg,de reménytelen, tehetetlen helyzetbe kerülnek.

Egy neurológus azt állítja, hogy ha a stroke áldozatát 3 órán belül elkezdheti kezelni, teljesen visszafordítható az állapot. TELJESEN! Azt mondja, hogy a stroke felismerésének és diagnosztizálásának egyszerű a trükkje, azután pedig 3 órán belül el kell kezdeni a kezelését.

A stroke felismerése. (Néha nehéz beazonosítani a stroke jeleit. Sajnos, a tudatosság hiánya katasztrófát okozhat. A stroke áldozata súlyos agykárosodást szenvedhet, ha a környezete nem ismeri fel a stroke jeleit.)

Az orvosok szerint bárki felismerheti a STROKE-ot, ha három egyszerű kérést mond az illetőnek:

 1. Meg kell kérni az illetőt, hogy MOSOLYOGJON.
 2. Meg kell kérni, hogy BESZÉLJEN, mondjon egy egyszerű mondatot(összefüggően: pl. Szép napunk van.).
 3. Meg kell kérni, hogy EMELJE FEL mindkét karját. Ha az illetőnek a három kérés teljesítésének bármelyikével nehézsége van, azonnal hívd a mentőket és mondd el a tüneteket!
 4. Még egy jel: Mondd az illetőnek, hogy ÖLTSE KI A NYELVÉT.

Ha a nyelv kicsavarodott , ha egyik vagy másik oldalra megy a nyelv, ez is a stroke jele lehet.

Forrás: Körlevél
 

kép: egeszseg.origo.hu

Szélütés (stroke)

Az agyérbetegségek gyakorisága fokozatosan emelkedett az elmúlt évtizedekben. Ennek oka az egyes országokban az életszínvonal, az életkörülmények romlása, a kockázati tényezők halmozódása. Más országokban (fejlett ipari országok) a várható élettartam meghosszabbodása miatt kell egyre több agyérbeteg ellátásával szembe nézni.

Bár az iparilag fejlett országokban a kórkép letalitása (az az arányszám, amely megmutatja, hogy adott időegységben és helyen egy adott betegségben szenvedő 100 ember közül hány halt meg) az egyre korszerűbb egészségügyi ellátásnak köszönhetően csökken, mégis egy hónapon belül a betegek több mint 2/3-a meghal és a túlélőket igen gyakran maradványtünetek - mozgáskorlátozottság, beszédzavar, hangulatzavar, szellemi leépülés- sújtják.

A stroke a harmadik leggyakoribb halálok világszerte. Tavaly hazánkban 18 ezren hunytak el agyérbetegség következtében. Becsült adatok szerint jelenleg 200-250 ezer szélütést elszenvedett és még életben lévő beteg él közöttünk.

Mit értünk a stroke fogalma alatt?
A stroke ütést, csapást jelent. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint az agyi érkatasztrófa (gutaütés, szélütés, stroke) az agyműködés általános vagy gócos zavarával jellemezhető, gyorsan kialakuló tünetegyüttes, amely több mint 24 órán át fennáll, vagy a beteg halálához vezet és amelynek bizonyíthatóan nincs más oka, mint az agyi érrendszerben kialakult elváltozások.

Hogyan alakul ki a stroke?
A stroke két fő típusát különböztethetjük meg aszerint, hogy milyen folyamat idézte elő. Az iszkémiás stroke esetében az agyi erekben vagy az agyat közvetlenül tápanyaggal és oxigénnel ellátó érrendszerben elzáródás/érszűkület alakul ki, az agy vérellátása zavart szenved, csökken. A másik esetben állományvérzés következik be, ez a vérzéses stroke. Az iszkémiás stroke négyszer gyakoribb, mint a vérzéses stroke.

Az iszkémiás stroke-ot rendszerint figyelmeztetőjelként ún. TIA (átmeneti iszkémiás esemény) előzi meg. A tünetegyüttes a stroke-hoz hasonló, általában néhány percen belül megszűnik. A vérzéses stroke többnyire hirtelen lép fel, fejfájással, hányással-hányingerrel, tarkómerevséggel kísérve. Az orvosnak azonnal el kell döntenie, hogy mely típussal áll szemben, mert mind az életkilátások, mind az alkalmazandó terápia eltér a különböző esetekben.

Melyek a stroke kialakulásának fő kockázati tényezői?
Több tényező ismert, amely a szélütés kockázatát növeli. Mindenekelőtt az érelváltozások kialakulásának csökkentésére hívnánk fel figyelmüket, hiszen a stroke-események túlnyomó többségében érelmeszesedés áll a háttérben. A magyar betegre sajnos jellemző, hogy több rizikófaktor egyidejűleg van jelen

Nem befolyásolható kockázati tényezők a nem, a rassz, az életkor. A befolyásolható kockázati tényezők között több betegséget, kóros állapotot, helytelen életmódot találunk:

 • Magas vérnyomás: az agyi infarctus és az agyvérzés legfőbb kockázati tényezője. A stroke-os betegek több mint 2/3-ának magas a vérnyomása (!). A hipertónia felgyorsítja az aortaívben és az agyat ellátó nyaki nagyerekben az érelmeszesedést, megbetegíti a kisereket, elősegíti a szívbetegségek kialakulását. A kórosan emelkedett vérnyomás az agyérbetegségek rizikóját 2-7-szeresére növeli. A szélütés kockázata és a vérnyomás-emelkedés szorosan összefügg. A 10/5 Hgmm-es vérnyomáscsökkentés 42%-os stroke kockázat-csökkenést eredményez.
 • Dohányzás: az agyérbetegségek kialakulásának 10-15 százalékáért felelős. A dohányzás számos módon segíti az iszkémiás és a vérzéses stroke fellépését. Fokozza az érelmeszesedést, a trombózis kialakulását és emeli a vérnyomást. 1,5-2-szeres rizikónövekedéssel jár, dózisfüggően, erős dohányosokban kifejezettebb. A dohányzás abbahagyása után a kockázat fokozatosan megszűnik.
 • Cukorbetegség:a kockázat 2-3-szoros.
 • Szívbetegségek:általában 2-3-szorosára növelik a kockázatot a szívinfarktus, a szívkoszorúér betegség, a szívelégtelenség, a bal kamra megnagyobbodás, a szívbillentyű betegségek. A legnagyobb kockázat a pitvarfibrilláció. Az iszkémiás stroke 15-25 százaléka vezethető vissza szív-eredetű tényezőkre.
 • Egyéb tényezők: a zsíranyagcsere zavarok, a magas konyhasó bevitel, a túlzott alkoholfogyasztás 3-szoros stroke-kockázat. A fizikai aktivitás növelése csökkenti a stroke gyakoriságot, mert csökken a vérnyomás, csökken a testsúly, javul a zsír- és szénhidrát anyagcsere.
   
 
Melyek a stroke vagy TIA kialakulásának főbb jellemzői?
Ha önmagunkon, hozzátartozónkon vagy közvetlen környezetünkben észleljük a következőket, haladéktalanul forduljunk orvoshoz:


 • hirtelen bekövetkező gyengeségérzés karban, kézben, lábban;
 • nem érezzük testünk vagy arcunk egyik felét;
 • váratlanul csak egyik szemünkre látunk;
 • hirtelen nehézkessé válik a szavak megformálása, a beszéd;
 • nem értjük beszélgetőpartnerünk szavait;
 • egyre erősbödő fejfájásunk van, olyan, amilyet még soha nem éreztünk;
 • szédülés, egyensúlyvesztés érzése;
 • átmeneti emlékezetkiesés-eszméletvesztés.
Hogyan csökkenthetjük a stroke előfordulásának kockázatát?
 • A vérnyomás normális szinten tartásával.
 • A dohányzás abbahagyásával.
 • Alacsony sótartalmú és zsírszegény diétával.
 • Testsúlycsökkentéssel, az ideális testsúly elérésével.
 • Rendszeres testmozgással.
 • Az alkoholfogyasztás mérséklésével.
 • Az orvos utasításainak betartásával.
Figyelem, az oldal elsősorban páciensek, betegek tájékoztatására készült! Az itt olvasható információk önmagukban nem alkalmasak diagnózis felállítására. A tünetek észlelésekor forduljon kezelőorvosához! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

(Forrás: richter.hu)

 

0
Értékelés: Nincs

Hozzászólások

Nagyon meg vagyok ijedve!

Sziasztok!

Nagyon meg vagyok ijedve tarkótáji fejnyomásom, kis szédülésem, teljes levertségem miatt. Ma csináltunk biorezot és kijött az agyi érelmeszesedés és a pajzsmirigy alultermelődés. Találtunk még felszívódási zavart is. Elöl, a nyakam bal alsó részén, egy puha csomót érzek 2 napja. Most küldenek mindenféle vizsgálatra én pedig teljes pánikban vagyok, hogy mit találnak.

Mit csináljak?? 

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Puha csomó a nyak alsó részén...

Szia Nituka!

Először is, ami a legfontosabb: nyugodj meg!! Ne gondolj rögtön valami rosszra!

A nyakad alsó részén lévő puha csomó lehet akár kis ártalmatlan zsírcsomó (lipoma), de akár egy átmenetileg (pl. megfázás stb.) miatt megnagyobodott nyirokcsomó is! Fogászati problémák is állhatnak a háttérben.

Első körben azt javaslom, mielőbb végeztesd el a szükséges vizsgálatokat!

Egy nyaki érvizsgálat (ultrahang), általános vérkép célszerű lenne, ezekre a háziorvos kiírhatja a beutalót. Ő mit mondott a csomóval kapcsolatosan; milyen vizsgálatokra irányított?

A pajzsmirigy paramétereit is lényeges lenne ellenőriztetni (TSH, fT3, fT4, ellenanyagok viszgálata vérből), ezeket magánúton, vagy szakorvosi beutalóval tudod levetetni. Az alulműködő pajzsmirigy is okozhat depresszív panaszokat, lassult emésztést, felszívódást, de akár keringési panaszokat is! 

Kérlek, olvasd el ezt a hozzászólást, az ebben ajánlott keringést támogató termékek használata, életmódbeli tanácsok alkalmazása esetedben is segítséget jelenthet! 

A bélrendszeri problémákkal, felszívódási zavarral kapcsolatosan pedig Vali cikkét szeretném figyelmedbe ajánlani, ahol sok hasznos és praktikus tanácsot olvashatsz, de érdemes "átbogarászni" a cikk alatti hozzászólásokat is!

Írj majd, milyen eredményeket hoznak a vizsgálatok!

Jó egészséget és minden jót kívánok neked! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Folynak a vizsgálatok!

Hát folynak a vizsgálatok, a vérkép elkészült, rendben van, a tsh kicsit határ alatt. Ma reggel úgy éreztem, el vagyok gyengülve, mintha remegnék.

Ez lehet a tsh miatt?

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

Rengeteg mindentől is lehet...

Hát Nituka, erre nem tudok neked válaszolni!

Ezek a tünetek tipikusan a "rengeteg mindentől is lehet" kategória tagjai... Az is elképzelhető, hogy abszolút semmi jelentősége nincsen a dolognak!

A TSH önmagában nem feltétlenül mérvadó, a fT3, fT4 értékekkel és a panaszokkal, tünetekkel, előzményekkel egyetemben lehet csak megfelelően értékelni- erről kérlek, kérdezd a kezelőorvosodat!

Szép napot neked! 

Értékelés: Nincs

vérnyomás csökkentése

Sziasztok! Egy barátomnak fiatal kora ellenére magas nagyon a vérnyomása (27 éves srác, apukájának is ilyen baja volt). olykor eléri a 160-at is mikor összehúzódik a szíve. Rendszeresen gyógyszert szed rá. Mit javasolnátok a vérnyomása csökkentésére? A fokhagyma kapszula folyamatos szedését ajánljátok? Tudom, a legbiztosabb az lenne, ha teljes mértékbe életmódot váltana, de ez (még) nem megy neki, csak részlegesen. Egyébként szerencsére eléggé mozgékony ember, fizikai munka mellett még otthon is szokott edzeni, káros szenvedélyektől mentes, nem stresszes, a sóval nem tudom hogy áll. Köszönöm, Hunny

Értékelés: Nincs

Hunny barátjának vérnyomása

Kedves Hunny!
Teljesen igazad van, a teljes életmódváltás a titok kulcsa és egy nagyméregtelenítés. Az nagyon bíztató, hogy azért nincsenek káros szenvedélyei és sokat mocorog
Azt kellene tudni, hogy mitől magas a vérnyomása? Van valami fejlődési rendellenessége a szívének? A magas vérnyomást egyébként pusztán lelki tényezők is okozhatják, még ha nem is látszik rajta... De volt már olyan tapasztalatom is, hogy egy kedves barátom valamiből összeszedett egy jó kis anilinmérgezést, ami leterhelte a máját és okozta a magas vérnyomását.
Mit tudsz róla mesélni?
A fokhagymakapszula jó, ha jó minőségű, de én mindig amellett vagyok, hogy a fokhagyma legjobb nyersen !
Vérnyomásra jó még a galagonya is és a gyöngyajak, mindezt viszont megtalálod egy teljesen éló, probiotikus készítményben is, ami 24-től kapható lesz:

-300 mg szőlőmagkivonatot tartalmaz

-8 nap alatt már érezhető vérnyomáscsökkentő hatása mind a szisztolés, mind a diasztolés diszfunkciónál és az oxidált koleszterin mennyiségének csökkenése a vérben, mely az élerzáródásokért felelős

-természetes ACE-gátló (angiotenzin-konvertáló enzim)

Fő hatóanyaga a galagonya és a gyöngyajak.

Ha érdekel, küldj egy postagalambot :)

Berni

Értékelés: Nincs

A stroke cikkhez!

Mindez nagyon szép, ami és ahogyan le van írva!

A valóság!  Régóta van magas vérnyomásom (8 évesen pulmonalis stenosis miatt műtöttek), de gyógyszerrel jól szinten tartható volt. Egy reggel arra ébredtem, hogy az arcom egyik fele lebénult.  Sürgősségi felvételes beutaló a háziorvostól! Nosza irány a kórház! Ahol 39 évig dolgoztam!!!

Üljek le, vájam az orvost!

Telefonáltam a régi főnökömnek (aki alig értette mit mondok, míg a feleségem el nem magyarázta neki), hogy mi a helyzet. Mondta, azonnal átszól a felvételes osztályra, hogy irányítsanak rögtön az osztályára, elvégre 39 évi együtt dolgozás, az szoros kapocs, mág orvos - ápoló viszonylatban is. 

1 óra elteltévelével elkezdtem reklamálni, hogy micsoda dolog ez, mire mondta a nővérke (régi kollegina), hogy -Bécikém várj, nem találok 1 orvost sem!!!

Azért behívott, és az asszsztens csinált egy EKG-t.

Megjött az ORVOS!  Egy éve sem dolgozott a kórháznál, és kiírt agyi ultrahangra és ezzel ideggyógyászati consiliumot kért! Hozzátenném ,hogy az EKG-n a sistolés zörejt észre sem vette!!! (eltelt 2 óra).

A consilium után be akart utalni egy másik osztályra, holott kifejezetten felhívtam a figyelmét, hogy másik osztályra, - a sajátomra ahol gályáztam - szeretnék menni!   Erre közölte velem, hogy - Ez nem kívánságműsor, és őt nemérdekli, hogy kivel vagyok én "JÓBAN!" És hogy nem szakszervezeti beutalóval jöttem, ha nem tetszik, el is mehetek!!! (3 óra telt el).

Mit tehettem? Önként, "szabad akaratomból, orvosi tanács ellenére" eltávoztam a Sürgősségi Betegfelvételről!

Átmentem a volt főnökom osztályára, ahol már előkészített Nootropios infusioval vártak, és azt sem engedték meg, hogy elmondjam miért nem jöttem előbb!

Mi van, ha nem vagyok egészségügyi dolgozó? Vagy nem épp abban a kórházban húzok le 39 évet?

Segít a sok jó tanács? Az emberség, az segítene!

Amikor még dolgoztam, ha meglátott egy takarítónő egy ilyen beteget, messziről kiabál a nővérnek, hogy készítsen össze egy Nootropilos infusiot, mert jön egy beteg facialis paresissel!

Ma?  Az orvos, mindenféle drága vizsgálatokkal "lefedezi diagnosisát", akár milyen kézenfekvő, MERT ELSŐ A PROTOKOLL!

Mindent a MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSÉRT!!!

Ha a beteg bele döglik, akkor is! 

Tisztelettel: A Bélanővér, Általános Ápoló (OKJ) Reg. sz.:

                              Fülakupunktúrás addiktológu Reg. sz.:

Tessék mondani, mi a fontos itt? Csak nem az idő???

(regisztrációs számok "Bélanővér" érdekében lettek cenzúrázva, PT)

Értékelés: Nincs

2016...

Mi lehet ma, ha ez 2012-ben volt...?!?

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel