Farkasbogyó, avagy a sokoldalú Goji Berry

A goji bogyó a világon a második olyan gyümölcs, amely a legnagyobb mennyiségben tartalmaz C-vitamint.

Egyéb elnevezései: Wolfberry, Lícium (Lycium) gyümölcs, Farkasbogyó, Közönséges ördögcérna.

goji bogyó

béta-karotinról ismert tény, hogy segít megelőzni a szívbetegségeket és a bőrt is védi a nap káros sugaraitól.

goji bogyó a B-vitaminnak és az antioxidánsoknak is gazdag forrása, amelyek a káros szabadgyökök ellen védik meg a szervezet sejtjeit.

Gazdag továbbá poliszacharidokban, amelyek az immunrendszert erősítik. Továbbá 18 különböző aminosavat is tartalmaz és bőséges káliumforrás is.

És, mintha nem lenne elég a szív-és bőrvédő hatás, valamint az immunrendszert erősítő hatás, a béta-karotinnak és az antioxidánsoknak köszönhetően rákellenes hatással is rendelkezik.

 Tartalom:

goji-noveny-450x.jpg

A goji kutatások által bizonyított jótékony hatásai

Szexuális zavarok

A goji-t szexuális impotencia kezelésére is használják. Beszámoltak arról, hogy a goji fogyasztása jelentősen növelte a vér androgen szintjét, ami által a páciensek sokkal energikusabbnak érezték magukat. A goji legendásan híres vágyfokozó hatásáról is. Egy régi kínai közmondás figyelmezteti a férfiakat, akik feleségüktől távol utaznak: Az, aki 1000 km-re van otthonától, ne egyen gojit. 

Allergiák

Egy, a Journal of the Beijing Medical University c. szaklapban 1992-ben megjelent tanulmány szerint a goji csökkenti az allergiás típusú reakciókkal kapcsolatos antitest szintet, valószínűleg a CD8(+) T-sejtek támogatása és a citokininek szabályozásának mechanizmusa révén. E hatásnak betudhatóan a goji hatékony a psoriasis kezelésében is.

Öregedésgátlás

A goji különleges LBP poliszacharid komplexe hatékony szekretagóg (olyan vegyület, amely az agyalapi mirigy fiatalító hatású emberi növekedési hormonjának elválasztását fokozza). A gojit tradicionálisan az életkor meghosszabbítására, a test fizikai erejének és a szexuális potencia növelésére használják. Több vizsgálat során idős embereknek naponta goji bogyót adtak 3 hétig. Számos jótékony hatást tapasztaltak: a vizsgált személyek közel 70%-ának bámulatos módon megerősödött az immunrendszere, megháromszorozódott a T-sejt transzformációfunkció, és megkétszereződött a fehér sejtek interleukin-2(IL-2) aktivitása. Az eredmény azt is mutatta, hogy valamennyi kezeltben számottevően erősödött a lelkierő és az optimizmus. Ezenkívül szinte valamennyi személy étvágya és alvásminősége is javult. A kezeltek 35%-a a szexuális funkció jelentős javulásáról számolt be. Zhang (1993) a goji egyedülálló LBP poliszacharidjának peroxidáció gátló hatását tanulmányozta, amely az idő előtti sejtelhalás elsődleges okozója. Dr Zhang és kutatócsoportja a sejtmembránok elektromos paramétereinek változását mérte, miután az élő sejteket ártalmas szabadgyököket tartalmazó oldatban 6 órán át inkubálta. Megfigyelték, hogy a szabadgyökök sejtekre kifejtett végzetes hatása meggátolható és visszafordítható az LBP poliszacharidokkal.

Látásjavítás

A goji nagyon népszerű volt a látás javítására is az ősi Kínában. A modern kínai kutatások azt mutatják, hogy a goji képes a sötét adaptációs idejét csökkenteni, és javítja a látást a nem kielégítő fényviszonyok között is. A fiziológiás scotoma (vakfoltok) csökkennek, míg az A-vitamin szintje nő a goji-t fogyasztó páciensekben.

Ízületi gyulladás és gyulladásos állapotok

Az ízületi gyulladás kialakulásában szerepet játszó szabadgyök a szuperoxid anion. Normál körülmények között az emberi szervezet képes a szuperoxid anionok termelésének szabályozására a szuperoxid dizmutáz (SOD) enzim által, amely lebontja és neutralizálja a szabad gyököket, mielőtt még azok fájdalmat, gyulladást és sejtkárosodást okoznának.

Átfogó tudományos kutatások az utóbbi 20 év során bebizonyították, hogy akut és krónikus gyulladásban a szuperoxid anionok olyan felfokozott mértékben termelődnek, hogy a szervezet SOD enzim védekező mechanizmusa képtelen azokat közömbösíteni. Ezt az egyensúly felborulást szuperoxid-mediált károsodás követi.

Az SOD védő és jótékony hatása számos betegségben, mind pre-klinikai, mind klinikai tanulmányokban bizonyított. A klinikai tanulmányok azt mutatják, hogy a szuperoxid anionoknak fontos szerepe van a human betegségek kialakulásában és, hogy ezek SOD általi eltávolítása jótékony hatással bír. Egy Kínában végzett tanulmány szerint a goji fogyasztása jelentős, 40%-os növekedést idézett elő a SOD, e rendkívül fontos gyulladás gátló enzim szintjében.

Fizikai állóképesség/enegiaszint

Kísérleti állatokon végzett tanulmány szerint az LBP jelentősen megnövelte a tűrést és kitartást a fizikai igénybevétel során és csökkentette a kimerültséget. A goji LBP fokozza a glikogén raktározását (a glikogén a szervezet elsődleges energia hordozó anyaga). A goji LBP szintén segít megterhelés utáni felépülésben. Csökkenti az izomlázat az által, hogy növeli a tejsav eltávolító enzim, a laktát-dehidrogenáz aktivitását. A vér húgysav nitrogen clearance-t is gyorsítja, ami a fizikai megterhelés során jelentkező toxin.

Vérképzés

Egy Kínában végzett tanulmány szerint az LBP gyorsítja az őssejt proliferációt és növeli a csontvelőben a monociták számát. Az LBP segíti a monociták leukocitákká érését is. A bogyó számos újkeletű klinikai vizsgálat szerint hatékony csontvelő hiánybetegségek kezelésében is. (vörösvértestek, fehérvérsejtek és vérlemezkék alacsony termelése).

Egy másik tanulmány során 3 éven át vizsgálták a goji a vér immunparamétereire, fiziológiai és biokémiai markereire gyakorolt hatását idős önkénteseken. Az eredmények azt mutatták, hogy a goji bogyó jelentős mértékben fiatalította az idősebb emberek vérének tulajdonságait.

Rákmegelőző hatás

Az interleukin-2 (IL-2) fontos citokinin (sejtfehérje) amely hatásos tumor ellenes válaszokat indukál kísérleteken előidézett rákban. Számos növényi poliszacharid fokozza az interleukin-2 (IL-2) termelődését. A goji LBP különösen aktív e tekintetben, IL-2 fokozó aktivitásáról számolt be a pekingi egyetem Farmakológiai és toxikológiai intézete 1989-ben. Az USA-ban az IL-2-t, mint immunerősítő faktort 1983 óta tanulmányozzák és alkalmazzák egyes ráktípusok és HIV fertőzés kezelésében.

Más Kínában végzett tanulmányok szerint a TA98 és TA 100 által kiváltott génmutációt gátolja. Egyes tudósok meggyőződése, hogy a goji hatékony a májdaganat megelőzésében, védi a májat és rákellenes hatású is.

Rákbetegek kezelése

Az egyik, Cao és munkatársai által 1994-ben Sanghajban végzett vizsgálat során 79 előrehaladott rákos beteget kezeltek LAK/IL-2-vel és goji LBP-vel. Eredményeik azt mutatták, hogy a páciensekben bámulatos módon visszafordultak a rosszindulatú rákos folyamatok, melanoma, vastagbél karcinóma, végbélkarcinóma, tüdőkarcinóma, nasopharyngeális karcinóma és hydrothorax betegségben szenvedőknél. A LAK/IL-2 és goji LBP-vel kezelt betegek bámulatosan magas, 40,9%-a javulást mutatott, míg a LAK/IL-2-vel kezeltek esetében csupán 16,1%-os volt ez az arány. Azt is megfigyelték, hogy a rák jóval hosszabb idő után újult ki azoknál a betegeknél, akiket e kombinált kezelésben részesítettek. Az eredmények azt mutatják hogy a goji LBP a rák gyógyításában adjutánsként használható.

Egy másik Kínában végzett tanulmány szerint az LBP jótékonyan hatott a radioterápia során, és növelte a rákbetegek ellenálló képességét. Egy rákbetegeken végzett tanulmány szerint a goji növelte mind a limfocita transzformáció sebességét, mind pedig a fehér sejtek számát (amely az immunfunkció mutatója).

Az LBP hatása és mechanizmusa, amelyet a humán leukemia HL-60 sejtek növekedésének gátlására kifejt, szintén kutatások tárgya. Az LBP képes gátolni ezeknek a leukemia sejteknek a növekedését, és elősegíti azok elhalását (apoptosis). Lewis Lung-ráksejteket vittek át C57BL egérbe és bizonyították a goji LBP rákellenes hatását.

Szív- és érrendszeri egészség megőrzése

A lipid peroxidázok vérben történő felhalmozódása szív- és érrendszeri betegségekhez, szívinfarktushoz, érszűkülethez és stroke-hoz vezethet. Vérünkben jelen van az antioxidáns enzim, a szuperoxid dizmutáz (SOD), amely felveszi a harcot a lipid peroxidációval, azonban a SOD szintje az öregedés során egyre csökken. Egy klinikai tanulmányban azt tapasztalták, hogy a goji fogyasztása jelentős mértékben, 40%-al növelte az SOD szintet és 65%-al csökkentette a lipid peroxidáz szintjét.

Egy másik tanulmány szerint a goji flavonoidjai védő hatást fejtenek ki a vörösvértestekre. E védő hatást patkányon, a máj mitokondriumaiban és a vörösvértestekben Huang és munkatársai vizsgálták Kínában (1999). Megfigyelték, hogy a mitokondriális lipid peroxidáció jelentősen csökkent a goji flavonoidok hatására, és a mitokondriumok membrán fluiditását szintén hatékonyan védte. A vörösvértestek alakjukat megőrizték a goji flavonoid kezelés következtében, míg a kontroll vörösvértestek jelentős károsodást szenvedtek az oxigén szabadgyököktől.

Cukorbetegség (felnőttkori, nem inzulin-függő)

A goji-t Kínában a felnőttkori cukorbetegség kezelésére régóta használják, mivel egyensúlyban tartja a vércukor szintet és az inzulin választ.

Emésztőszervi zavarok

Mongóliában a hagyományos gyógyászatot kutató intézetben végzett vizsgálatok szerint a goji alkalmas az atrofikus gastritis kezelésére, amely egy, a csökkent gyomoraktivitás következtében fellépő emésztési zavar. A betegek minden alkalommal teljes gyümölcsöt fogyasztottak napi 3 alkalommal az étkezések előtt, 2 hónapig vagy ennél hosszabb ideig, és kiváló eredményeket tapasztaltak.

Magas vérnyomás

A goji LBP endotél sejtekre kifejtett hatását Jia és munkatársai 1998-ban vozsgálták Kínában. Eredményeik azt mutatják, hogy a patkányokban a magas vérnyomás kialakulása nagymértékben megakadályozható goji LBP adásával.

Immunitás

Egy tudományos közleményben, amely a Recent Advances In Chinese Herbal Drugs folyóiratban jelent meg, Dr Zhou Jinhuang kimutatta, hogy a goji poliszacharidjai növelik a sejtmediált és humorális immunválaszokat.

Már 5-10 mg/kg napi dózis esetén is egy hét után nőtt a szervezet leghatékonyabb betegség ellen küzdő immunsejtjeinek (T-sejtek, citotoxikus T-sejtek és természetes "killer-sejtek") aktivitása kisérleti állatokban az LBP poliszacharidok hatására. Több tanulmány azt mutatja, hogy a goji a limfocita transzformáció sebességét növeli és javítja a makrofágok fagocitotikus funkcióját állatkisérletekben. Az LBP segít a lép konkavalin A által indukált limfocita transzformációjában, valamint növeli a T-sejt függő antigen (SRBC) antitest reakcióját, ami azt jelenti, hogy az LBP szelektiven erősiti a T-sejt immunválaszt. Az LBP azáltal növeli a T-sejtek immunválaszát, hogy megnöveli a T-sejtek felületén az E-receptorok számát vagy növeli maguknak a T-sejteknek a számát. Az LBP szintén alkalmas ólommérgezés kezelésére, mivel gátolja a T-sejtek redukcióját és késlelteti az ólom által kiváltott allergiás reakciót.

Egy Kínában időseken végzett tanulmány szerint a goji fogyasztása során megnőtt a szérum lizozin, IgG és IgA szintje valamennyi vizsgált személy esetében. Az interleukin –2 (IL-2) aktivitása 2,26-szorosára növekedett a vizsgálatban résztvevők kétharmadában.

Terméketlenség

A gojit ázsiai orvosok régóta használják a terméketlenség gyógyítására. Mégis az, hogy a goji mely alkotórésze hatékony és az milyen hatásmechanizmussal bír, máig ismeretlen. Wang és munkatársai (2002) vizsgálták a goji LBP spermium epitél sejtekre gyakorolt hatását in vitro. Azt találták, hogy az LBP gátolta a hipertermia által előidézett szerkezeti károsodást. Azt is tapasztalták, hogy a goji LBP megnövelte a sejtek élettartamát. Az oxidatív stresszt a szerkezeti károsodás és sejthalál egyik fő okának tartják a testikuláris sejtekben. Wang és munkatársai vizsgálták a LBP hatását az uv-fény által indukált peroxidációra és a citokrom C szint szabadgyökök általi redukciójára. Azt tapasztalták, hogy az LBP mindkét folyamatra jelentős gátló hatást fejtett ki. Eredményeik tudományosan is bizonyították a goji tradicionális gyógyászatban tapasztalt terméketlenség gyógyító hatását.

Májvédelem

A goji-ból egy új cerebrozidot izoláltak, amely képes megvédeni a patkányok más sejtjeit a szén tetraklorid okozta mérgezésben. Egy másik tanulmányban Kim és munkatársai (1999-ben) azt találták, hogy a goji cerebrozidok megőrzik a máj mitokondriális glutation szintjét a reaktiv oxigén gyökök eliminálása révén és ezáltal csökkentik a lipid peroxidációt és a sejtkárosodást.

Kóros elhízás

A gojit úgy is vizsgálták, mint a kóros elhízásban hatékony szert. A páciensek minden reggel és délután goji teát fogyasztottak. Az eredmények kiválóak: valamennyi kezelt jelentős súlyt vesztett. Egy állatkísérletben azt tapasztalták, hogy a goji LBP fokozta a táplálék energiává alakítását és csökkentette a testsúlyt.

Szájüregi betegség

A goji emberi fogíny fibroblasztok gyökérhez való tapadására és növekedésére gyakorolt hatását in vitro vizsgálta Liu (1992), a xiani egyetemen Kínában. Eredményei azt bizonyítják, hogy az LBP már alacsony dózis esetén is képes volt növelni a fibroblasztok tapadását és növekedését a gyökér felszínén. A goji képes elősegíteni az új periodontális szövet képződését.

Kísérleti egereken tanulmányozták a Lycium Barbarum poliszacharidjainak hatásait

Abból a célból fecskendeztek Lycium Barbarum polysaccharidot (LBP-4) és néhány nehézfémet kísérleti egerek testébe, hogy megfigyeljék az eredményeket. 120 Nőstény egeret véletlenszerűen 4 csoportba osztottak. Minden egyes egeret kg-ként 5,10, és 20 mg LBP-4-el etettek meg. Mindennap lejegyezték az elfogyasztott táplálék súlyát és az egerek testsúlyát.

21 nappal később meghatározták a kálcium, magnézium, cink és vas tartalmat az egerek izomzatában és csontjában. Az eredmények azt mutatták, hogy az LBP-4 hat fajta monosacharidból áll, ami az egerekben fokozta az étel feldolgozási mértéket, valamint a cink és a vas tartalmat, ezenkívül csökkentette a testsúlyt.


Tények a goji bogyóról

 • 19 aminosavat (a fehérjék építőkövei) tartalmaz, amelyek közül 8 esszenciális, azaz nélkülözhetetlen az élethez.
   
 • 21 nyomelemet tartalmaz, köztük germániumot, amely ritkán fordul elő élelmiszerben, és amely rákellenes hatású.
   
 • Több fehérjét tartalmaz (13%), mint a teljes kiőrlésű gabona.
   
 • Az antioxidáns karotinoidok egész tárházát tartalmazza, beleértve a béta-karotint is (és jobb forrása annak, mint a sárgarépa!), és a zeaxantint, ami a szemet védi. Minden élelmiszernél több karotinoidot tartalmaz.
   
 • Még a narancsnál is több C-vitamin található benne.
   
 • Valamennyi B-vitamin megtalálható benne, amelyek nélkülözhetetlenek a táplálék energiává alakításához.
   
 • E-vitamint is tartalmaz, ami ritkán fordul elő gyümölcsökben, csak gabonában és magvakban.
   
 • Béta-szitoszterolt, egy gyulladásgátlót is tartalmaz, amely szintén csökkenti a vér koleszterin szintjét és amelyet szexuális impotencia és prosztata megnagyobbodás kezelésére is használnak.
   
 • Esszenciális zsírsavakat is tartalmaz, amelyek szükségesek a szervezet hormontermeléséhez, és az agy és idegrendszer tökéletes működéséhez.
   
 • Ciperont is tartalmaz, és ez a szeszkviterpén előnyösen hat a szívre és a vérnyomásra, és kedvezően befolyásolja a menstruációs zavarokat. A méhnyakrák kezelésére is használják.
   
 • Szolavetivont tartalmaz, amely erőteljes gombaölő és baktériumölő vegyület.
   
 • Fizalint tartalmaz, amely hatásos a leukémia főbb típusainak kezelésében. Bebizonyították erről a vegyületről, hogy növeli a lép természetes "killer-sejt" aktivitását, a normál és a tumoros egérben, és rákellenes hatása széles spektrumú. A hepatitisz B kezelésében is használják.
   
 • Betaint tartalmaz, amely a máj kolin termelésében tölt be szerepet, és amely vegyület jótékonyan hat idegesség esetén, javítja a memóriát, gyorsítja az izomnövekedést és védi a májat is. A betain metil csoportjai révén a szervezet energia folyamataiban is részt vesz, segít csökkenteni a homocisztein szintet, amely a szívbetegségek elsődleges rizikófaktora. DNS védő hatása is ismert.

goji-bogyo-2-450x.jpg

A goji bogyó gazdag C-vitamin-forrás, 500-szor annyi C-vitamint tartalmaz súlyarányosan, mint a narancs, és többet, mint bármilyen más gyümölcs. (Valójában a homoktövis tartalmazza a legtöbb C-vitamint, és a narancshoz képest annak is csak maximum 100-szoros a tartalma. - a szerk.) Az A-vitaminnak is kiváló forrása, ami nem meglepő, hiszen a bogyó maga is szép vörös színű. Tartalmaz továbbá B1-, B2-, B6- és E-vitamint, amelyek köztudottan antioxidánsok.

szelénium és a germánium bőséges forrása is, és számos klinikai vizsgálatban, köztük rákbetegek gyógyításában is alkalmazták: a kemoterápiában részesülő rákbetegek esetén májvédő hatással bír. A távol-keleti medicinában a chi-hiányt korrigálja e két elem. Ez azt jelenti, hogy az alacsony energiájú emberek, akik álmatlanságban, szívritmuszavarban, és szorongásban szenvednek, jobban érzik magukat, ha goji bogyót fogyasztanak.

A gyümölcs 18 aminosavat (többet, mint a lépes méz) és 21 féle nyomelemet tartalmaz, valamint linolénsavat és több béta-karotint, mint a sárgarépa.

In vitro tanulmányok azt mutatják, hogy a goji bogyóban található ásványi anyagoknak köszönhetően több féle ráksejtet is elpusztíthat. Feltételezhetően olyan mechanizmussal, hogy meggátolja a ráksejtek osztódását, amely által csökken azok reproduktív kapacitása. Egy Japánban végzett átfogó tanulmány szerint, a kontroll csoporthoz képest a rákbetegek 58%-ában csökkent a tumornövekedés a goji bogyó hatására. Egy Mongóliában végzett tanulmány azt mutatta, hogy a goji bogyót fogyasztó betegeknek jelentősen megnőtt a limfocita aktivitása, és vérük "megfiatalodott".

A Lycium Barbarum (a goji latin neve) számos legendás egészségnövelő hatását tudományos tanulmányok erősítik meg. Ezek:

 • immunválaszt fokozó hatás
 • kimerültség ellenes hatás
 • súlycsökkenés
 • szabadgyök gátlás

A goji gyümölcse az az élelmiszer, amely az ORAC-skálán a legmagasabb, 3472 egységnyi antioxidáns hatással rendelkezik.

Az ORAC-skála az USA mezőgazdasági minisztériuma által standardizált minősítés az élelmiszerek antioxidáns szintjének mérésére. Az ORAC az "Oxygen Radical Absorbance Capacity" (oxigén gyök abszorbancia kapacitás) kifejezés rövidítése, és egysége az ORAC-egység/ 100 g élelmiszer.


Általános tudnivalók

goji-berry-250x.jpgA "goji" növénytanilag a burgonyafélék családjába tartozik, latin neve Lycium barbarum. Az egyik legfontosabb, amit tudni kell róla, hogy gátolja az öregedést és egészségjavító hatással bír. Mind Kínában, Mongóliában és Tibetben igen fontos tápanyagként és roborálószerként tartják számon.

A goji berry a világ második leggazdagabb C-vitamin forrása!

A hagyományos keleti gyógyászat már több mint 5000 éve használja. Az ősi kínai gyógyászatban a szem, a máj és a vesék gyógyítására használták. A kínai orvoslás szerint a máj felel látásunkért, így "tiszta" májjal búcsút mondhatunk a szem problémáinak is. A tradicionális kínai gyógyászatban évezredek óta különleges és fontos szerepe van a lícium gyümölcsének.

A kínai emberek egészségmegőrző (immunrendszer erősítő, májvédő, látásjavító, keringésjavító) és nemi vágyserkentő szernek tartják. Fogyasztják nyersen, gyógyteába áztatva, kompótba keverve és levesbe főzve.

A gyümölcs az utóbbi időben a nyugati orvostudomány érdeklődését is felkeltette, és különböző területeken (rákkutatás, öregedés, immunfunkciók és cukorbetegség) tudományos vizsgálatokat folytatnak.

Tápanyag tartalom szempontjából nincs párja: 18 különféle aminosavat, köztük a 8 esszenciális aminosavat is tartalmazza, amelyek létfontosságúak a fehérjék felépítéséhez. Ezenfelül 21 ásványi anyagot, többek között cinket, rezet, vasat, kalciumot, szelént, foszfort, germániumot is tartalmaz. 500-szor több C-vitamin van benne, mint a narancsban, ami nélkülözhetetlen az egészséges sejtfejlődéshez.

A bolygónkon ismert növények közül ebben található a legtöbb béta-karotin, ami a zeaxantinttal, luteinnel együtt semlegesítik a szabadgyököket, csökkentik a bőrrák kockázatát és az időskori szemproblémák kifejlődését. B-vitaminok közül a B1, B2, B6 -ot, valamint E-vitamint tartalmaz. Ellaginsav tartalma miatt megvédi a DNS-t a mutációktól és rákmegelőző hatású. Az egyedülálló L.B. Poliszacharidok, amik megtalálhatók benne, szívvédő, rákmegelőző és immunstimuláló tulajdonságokkal rendelkeznek.

goji-bogyo-termesztes-2-450x.jpg

A Tibeti Fennsík és Belső Mongólia közötti Ningxia síkságon termesztik a goji-t teljesen vegyszer mentesen, immár 2000 éve. A Himalájából lezúduló patakok a Jangce folyóba torkollva érik el Ningxia síkságot, példátlan összetételű, ásványi anyagokban és más tápanyagokban gazdag vízzel táplálva a termőföldet. Az ott dolgozó földművesek szerint a rendkívüli hőingadozások (-20 és +40 fok között) az alkalikus termőfölddel együtt felelősek a bogyók egyedülálló tápértékéért.

A goji gyümölcsöt a vesszőn hagyják érlelődni, majd kézzel leszüretelik, 5 napig szárítják a napon, ezt követően gondosan, méret szerint hat csoportba szétválogatják.

goji-bogyo-termesztes-450x.jpg

A tartományban élő emberek erősek, egészségesek, hosszú életűek. Az öregek úgy tartják, a gojinak köszönhetik hihetetlen szívós szervezetüket, ami egész életük során ellenállt a betegségekkel szemben.

Forrás: 
Gary Young, Dr. Roland Lawrence, PhD, MarcSchreuder - Ningxia Wolfberry: A Tökéletes Táplálék; liciumgyumolcs.hu
4.636365
Értékelés: Nincs Átlag: 4.6 (22 votes)

Hozzászólások

Mennyi gojit javasolt fogyasztani?

Jó napot!

Érdeklődnék, hogy a 3 és fél éves kisfiam naponta hány szemet ehet a gojiból, illetve, én 26 évesen? Mindketten nagyon betegesek vagyunk. Inkább darabra vagy grammra érdekelne. Illetve, a szörpöt vízzel kell inni és hol lehet rendelni? Lehet a kettőt együtt?

Köszönöm!

Értékelés: Nincs
B.Kinga's picture

A goji napi adagja

Szia cornelia2!

Én ezeket a goji termékeket ismerem, így csupán ezekről tudok vélemény mondani, illetve ezekkel kapcsolatban tudok tanácsot adni!

Általánosságban elmondható, hogy az egy adagnyi mennyiség mindenkinek a saját markába beleférő tételt jelenti- felnőttek és kicsi gyerekek esetében is.  Viszont, "tekintve, hogy élelmiszerről van szó, a napi bevitel mennyisége nincs meghatározva".

Gojiból készült szörppel én még nem találkoztam (ez természetesen nem azt jelenti, hogy nincs ilyen...), viszont 100%-os nyers goji préslével már igen! Azt gondolom, hogy csupán ízlés és lehetőség kérdése, melyiket érdemes fogyasztani! Váljék egészségetekre!

Gyakori betegségek esetén különösen fontos az immunrendszer megerősítése, a táplálkozás megreformálása is! Ezzel kapcsolatosan kérlek, olvasd el a belinkelt tartalmat, valamint Vali kifejezetten ezzel foglalkozó írását is! A bionom életformáról itt olvashatsz bővebben, a Boszorkánykonyhában pedig csupa ide vonatkozó, egészséges és finom receptet találhatsz!

Jó szívvel- és jó tapasztalatokkal- ajánlom még figyelmedbe Dr. Csomai Zita Gyerekbajok természetes gyógymódjai című könyvét, szerintem minden kisgyerkes család könyvespolcán ott a helye!

Szép napot neked! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Kerti goji

Hogy tudok képet feltölteni? Csináltam képet a kertemben lévő gojiról. Két éve vettem kertészetben, rengeteg termése van, de nem tudom, hogy ehető-e. Az íze picit keserű. Köszönöm!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
verebedit's picture

Kép beküldése a kerti gojiról

Szia!

Amikor írod a hozzászólást, a szerkesztőlécben kell lennie egy fa ikonnak. Ez a kép beszúrása ikon, ha rákattintasz fel tudod tölteni a képet és  még a méretét is tudod igazítani. :)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Kép a gojiról

Szia!

Mobilon nem lehet, ott nincsenek ikonok. Laptopon már megvan

Igazából tudóm, hogy meg sem közelíti a másik gojit vitaminban, de azert valamire biztos jó, ha nem mérgező. Szerinted?

Semmivel nem volt permetezve.

Köszönöm

Szép napot!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
verebedit's picture

Magyar goji

Valamire biztosan jó lesz, mondjuk müzlibe, vagy kásába, de talán még lekvárt is lehet belőle készíteni? Nem tudom, még sosem próbáltam. A goji nem mérgező.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
bayerlekinga's picture

Goji a kertészetből

Szóval akkor amit a Sl árul nem biztos, hogy jó? Azért remélem ehető lesz a gyümölcse..... 

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Goji magyar földben

Szia!

Erre én is kíváncsi vagyok. Szerintem ehető lesz, bár a vitamin és ásványi anyag tekintetében már nem vagyok ennyire biztos, hiszen a mi időjárási és talajviszonyaink nem olyanok, mint Mongóliában. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Goji magyar földben

Goji bogyó Kínából származik. Nagyon igénytelen növény, a mi földünkben is megterem. Kinában, ahol legjobban elterjedt, ott sem egyforma mindenhol a talaj, akárcsak nálunk se. Nem kell félni, hogy az itthoni nem olyan jó.  Felnőtteknek frissen napi 30-35 g, száritva 15 g ajánlott. Három éve ültettem a növényeket, azóta rendszeresen fogyasztom. Amikor csak lehet frissen, amikor már leért, fagyasztva a hűtőből.  

Értékelés: Nincs

20 hónapos étel allergiás kifiúnak goji?

Jó napot.Azt szerettem volna megkérdezni hogy árthat e a kisfiamnak ha gojit adnék neki?Annyi jót olvastam róla ezért gondoltam hogy nekünk is jó lenne.De viszont a déligyümölcsökre is allergiás van esetleg a gojinak köze a déligyümölcsökhöz? És ha vennék hol javaslod a vásárlást mert olvastam h írtad goji és goji közt is óriási a különbség.Előre is Köszönöm.Annamária.

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

A goji nem számít "déligyümölcsnek"

Nálunk is megterem, de ezen az égövön és ebben a talajban teljesen más a hatóanyagösszetétele. Mivel a goji elég érzékeny növény, sajnos sok helyen kezelik növényvédő szerrel. Ezért fontos, hogy mindig a bio verziót válaszd. Ekkora gyereknek elsősorban a dzsúzokat javaslom, mert könnyebben tudja így fogyasztani, és szerintem finomabbak is, mint az aszalt bogyó. Ha ragaszkodtok az aszalékhoz, akkor ezt tartom a legjobb minőségűnek. Napi egy marékkal kell megennie a jótékony hatás érdekében.

Az ételallergia szempontjából leginkább az emésztőszerveit kéne rendbetenni szinbiotikus és fermentált italokkal, mint pl. az Emóció, ami már nagyon sok kisgyereken segített.

Érdemes lenne elolvasnod ezt a cikkemet is.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Gojit azért kezdtük el szedni, mert babát szeretnénk

Sziasztok!!

Mi a gojit azért kezdtük el szedni, mert babát szeretnénk, és ahogy utána olvastam ez az eggyik legjobb, ami tud segiteni a terméketlenség "gyógyitásában" 

Eddig nekünk nem volt probléma, de mióta a férjem ezt eszi, mondjuk úgy hogy elég nehezen megy el. 

Ennek lehet a goji az oka? mert hát csak olyanokat olvasok, hogy vágy fokozó, és nálunk valahogy pont másképp működik. Lehet ez???? 

Köszönöm a választ

Zsuzsi

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Vágyfokozás babára vágyó pároknak

Szia Zsuzsi!

A goji nagyon fontos vitaminokkal tudja feltölteni a szervezetet és egy tápanyagokkal, vitaminokkal feltöltött, lelkileg kiegyensúlyozott szervezet esetében hamarabb megérkezhet a vágyott baba is.

Nem kell válaszolnod, de szerintem ha nem a goji a "hibás" akkor, elképzelhető, hogy a férjed "rágörcsölt" a babakérdésre. Beszéljetek igazán őszintén az érzéseitekről, az örömök, vágyak mellett, ki miben bizonytalan, mitől fél, (pl:anyagi, érzelmi bizonytalanság, jó szülő leszek-e, függetlenség elvesztése, párunk, mint nő/férfi elvesztése, mert "csak" anya/apa lesz ezután, valóban most akarjuk-e mindketten a babát, várandósságtól, szüléstől való félelem, fel tudjuk-e nevelni stb.).

Vannak kifejezett afrodiziákumok és rengeteg étrendkiegészítő, így a goji helyett sok más út is van számotokra .

Egy Babára váró párnak írtam tegnap egy kis összefoglalót a hozzászólásokból.

Remélem magtaláljátok mindkettőtöknek jó megoldásokat és boldog szülők lesztek.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Vérhigító

Azt szeretném kérdezni, hogy vérhígító mellett szabad-e enni? Egyik oldalon ezt olvastam,
"A goji bogyók például reakcióba léphetnek a vérhígítókkal, mint a w..n. Ha ezt vagy valamilyen hasonló gyógyszert szed, semmiképpen se egyen Goji bogyót"
Köszönöm a választ: Marika

Értékelés: Nincs

Vérhigító mellett

Szia Marika!

Több féle vérhigító gyógyszer van forgalomban. A betegtájékoztatójukban fel kell tüntetni, hogy mivel nem szedhetőek együtt. Van amelyiket a táplálkozás is befolyásolja. Kérlek kérdezd meg a kezelőorvosod véleményét róla!

Értékelés: Nincs
Wexillifer's picture

Goji feldolgozása

Sziasztok!

Nemrég ültettem én is goji bokrokat. Igaz, hogy nem olyan jó, mint ha kínában teremne, de lényegesen olcsóbb. Mivel most ültettem, ezért még nem terem, de ha odajutok, akkor érdekelne néhány dolog, a feldolgozásával kapcsolatban. A levet gondolom gyümölcscentrifugával nyerhetem ki a bogyóból. Vmi megoldás a tartósításra? Jó lenne kicsit elrakni télre is. Szárítani vmi speciális masinával kell vagy elég a napon? A legfontosabb pedig, honnan tudom, hogy teljesen érett? Mennyire kell édesnek lennie?  Válaszokat előre is köszönöm

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Goji tartósítása

Szia! 

Teljesen jó a napon való szárítás, sőt...  A legjobb! 

Bevallom, én nem láttam még nyers, érett gojit. Annyit találtam róla, hogy érett állapotában piros, telt és finom.  Gondolom, iszonyú sokat segítettem ezzel az infóval. 

Értékelés: Nincs

8 hónapos baba ihat?

Jó napot! Azt szeretném megkérdezni, hogy a 8 hónapos Kisfiam ihat -t? Előre is köszönöm!

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Babának Goji

Szia Ági, miért szeretnél Gojit adni a babádnak? Szopizik még, vagy már vegyes étrenden van? Szerintem még elég korai... Megnéztem a terméket, de nem találtam pontos incit, így abban sem vagyok biztos, hogy tiszta, jó az összetétele. Kérlek, írd le az okot, hogy ajánlani tudjunk Neked megfelelő készítményt!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

8 hónapos baba

Köszönöm a gyors választ! :)

Azért kérdeztem mert volt egy elég komoly szájfertőzése, tele lett a szája aftával, még korházba is kerültünk, mert nem evett, nem ivott... :( Mostmár javul Neki szerencsére, csak azt olvastam, hogy ez visszatérhet és okozhatja immungyengeség! Azért gondoltam, hogy talán ezzel kicsit megerősíthetnénk ill. megelőzhetnénk a késöbbiekben! Nem szopizik, tápszeres, de már 4 hónaposan ekezdtük a hozzátáplálást, szinte mindent eszik már amit mi! (tej, méz, disznóhús stb. ilyenek kivételével)

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Baba immunrendszerének erősítésére

Szia Ági, mivel tápszert kapott gyermeked, és a hozzátáplálást is elég korán elkezdtétek, így nagyon fontos lenne a bélflórájának regenerálása, (Emóció, fermentpatron) hogy optimalizálódjon a felszívódása, ezáltal hasznosulni tudjanak a bevitt tápanyagok. Ez az alap, ezen felül az immunrendszerét erősíteni kellene vitaminokkal, és béta-glükánnal, erre legideálisabb a Manó Manna. A Grape Vitalt, vagy a Nyírfanedvet is bevethetitek kúra szerűen, érdemes körbe nézned a babáknak, gyermekeknek ajánlott készítmények között!

Értékelés: Nincs

Goji bogyó

Szeretnék segítséget kérni. 

Két napja vásároltam egy herbária boltam "Dr.Ca" kiszerelésben, csomagolásban Goji bogyót. 

Még nem jártam igy körbe a témát, de ez is megbízható lehet?

Köszönöm, várom a választ. 

Marika 

Értékelés: Nincs

Goji és goji között óriási különbségek vannak

Átmozgattam a kérdésedet életmód oldalunkra, mert nem konkrétan az adott termékről kérdeztél. Szóval nem ismerem az általad kérdezett Goji bogyót, de azt tudni kell, hogy goji és goji között óriási különbségek vannak.

Javaslom, hogy kóstolj meg egy PlanetBiosat, és te magad is fogod érezni a különbséget. Sok esetben aszottak, szárazak, szinte beletörik az ember foga.

Másrészt nagyon fontos, hogy milyen termőterületen szüretelték azt a gojit. Sajnos Kínában nagyon nehéz olyan gojit találni, melyek nincsenek vegyszerezve és a légszennyezés is hatalmas.

A PlanetBio termék esetében a forgalmazó saját maga kereste fel Kínába a termelőt, és győződött meg a goji tisztasásáról. Ez olvasható a cégről írt hírszemben: "Goji bogyóért például addig ment, amíg két év után nem talált egy olyan termelőt, akinek 300 km2-es környezetében nincs egy darab gyár se, ami szennyezhetné a piros vitaminbombát."

Ha biztos vagy benne, hogy az általad vásárolt goji is megfelel ezeknek a kritériumoknak, akkor fogyaszd nyugodtan.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Itthon is termő dísznövény, a magyar neve ördögcérna....

Kedves Olvasó Hölgyek!

Ez egy itthon is termő közönséges bogyós cserje, amit rézsükbe, árkokhoz ültetünk már régóta. A C vitamin tartalma hazugság, természetesen forrásmegjelölés ismét nincsen Vali néniéktől.

Tehát nem kell bevenni mndent, főleg nem a hazugságait erről a gazról. Enyhén mérgező is, szóval nem kellene nyersen sokat bezabálni belőle..:).

Üdvözlettel:Csaba bácsi

Értékelés: Nincs
Anita D.'s picture

Forrás és C-vitamin-tartalom

Kedves Csaba bácsi!
A goji bogyó C-vitamin-tartalmával kapcsolatos információ még környezetgazdálkodási agrármérnökünk (Reményi Mihály) szerint sem állja meg a helyét, ugyanis a homoktövis tartalmazza a legtöbbet, és a narancshoz képest maximum 100-szoros az értéke (OÉTI)! Valószínűleg elírás történt az eredeti tartalomban, amit egyébként a cikk aljára görgetve találsz, a 'Forrás' címszó alatt.

Köszönjük az észrevételt, szép napot! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Mi a faj és fajta között a különbség?

Kedves Csaba bácsi!

Érdeklődve olvastam a hozzászólást és ilyenkor mindig felmerül bennem néhány kérdés. Először is a szóban forgó növény - legalábbis ami itthon vadon is megél és még autópályák mentén is telepítik - valóban mérgező. Ugyanazt a mérget tartalmazza, mint a burgonya termése: szolanint. Pontosítani szeretnék: Lycium europaeum ami nálunk is megterem valóban enyhén mérgező. A termesztésbe vont fajták nem mérgezőek, legalábbis ami a termésüket illeti. A burgonya is ebbe a családba tartozik, amelynek a termése mérgező, de a gumóját valószínűleg már fogyasztottad. 

Egy kicsit érdemes mélyebben tanulmányozni a dolgokat. A faj és fajta között lényeges különbségek lehetnek. Nem kell nagyon messzire mennünk, elegendő a megint csak sokat fogyasztott mákot felhoznom példának. Nem gondolom, hogy ugyanaz a mák található meg a kiskertedben, süteményeidben, mint amit a gyógyszeripar számára termesztenek. Végül is mákról beszélünk, mégis két külön fajtáról.

A gyógynövények hatóanyag tartalmába és gyógyhatásába inkább nem szeretnék belemenni, mert elég hosszadalmas lenne. De röviden a gyógyszergyártás és a gyógyászat elég sok mindent köszönhet neki. Ma már elfedkeztünk róla, ugyanis a legtöbb hatóanyag totálszintézissel kerül előállításra, amit régen gyógynövényekből vontak ki. Szerencsére néhány hatóanyag esetében még ma is a természetre kell támaszkodnunk, mint például a mák is. 

Remélem sikerült eloszlatnom a kételyeidet a gojival és a gyógynövényekkel kapcsolatban. 

Ha jól értelmezem, akkor a gyakorlatban is kertészkedsz: "ültetünk már régóta", vagyis kollégák vagyunk. Akkor biztos vagyok benne, hogy a teraszokra, kiskertekbe a Picea abies Little Gem-et, fészekfenyőt választod, amely az egy méteres magasságot sem éri el és nem a Picea pungenst, ezüstfenyőt, amely 25-30 méter is lehet. Végül is egy fajról beszélünk, de mégsem egy fajta.

Üdv. Reményi Mihály (környezetgazdálkodási agrármérnök)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)
Révész Kara Ildikó's picture

goji bogyó talaj igénye

Kedves Mihály!

Két éve szüleim kiskertjébe ültettünk goji bokrot. Sajnos még egyáltalán nem termet, ezért anyukám ki akarja venni. Gondoltam, én átveszem, és kiültetem a virágos ketrbe. Ott bőven van napfény, viszont a talaj agyagos. Jó lenne neki ott?

Értékelés: Nincs

goji termesztése

Kedves Ildikó!

Ma már nálunk is lehet vásárolni a kertészetekben olyan fajtáhat, melyek itthon is termeszthetőek és fogyasztható a termésük.

Előfordulhat, hogy a talaj nem megfelelő, vagy a fény kevés a jelenlegi helyén. Alapvetően a könnyen termeszthető növények közzé tartozik. Magas tápanyagtartalmú talaj szükséges a termesztéséhez. Agyagos talaj esetén érdemes lazítani a talajt, egy nagy méretű ültetőgödröt kell kiásni és jó minőségű talajjal kell feltölteni. A tápanyagtartalmat szerves trágyával tudjuk biztosítani. A gyökeresedéshez és a talajlazításhoz a tőzeg a legalkalmasabb. Az nagyon fontos, hogy napos helyre ültesd.

A gyümölcstermő növények nem fordulnak azonnal termőre, általában 2-3 év szükséges a termőre fordulásukhoz. De vannak kivételek is: a homoktövis akár 5-7 év eltelte után hoz csak termést.

Megéri a fáradozást, nyugodtan ültesd át. 

Üdv.: Misi

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)
Révész Kara Ildikó's picture

köszönöm

Köszönöm a választ. Még egy kérdés, meg kell várni az őszt az átültetéssel, vagy még most, mielőtt kitavaszodna átültethetem?

Értékelés: Nincs

Átültetés

Kedves Ildikó!

Még most nyugodtan ültesd át, amíg nem kezd el hajtani a növény. Lehetőleg minél nagyobb földlabdával kellene kiásni és átültetni. Az EM-BIO serkenti a gyökeresedést.

Jó munkát!

Üdv. Misi

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Révész Kara Ildikó's picture

Köszönöm

 a választ!

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Én úgy tudom, hogy a ningxiai goji nem terem meg nálunk

De ebben nem vagyok biztos. Reményi Misi hamarosan válaszol majd! Én is kíváncsi vagyok, hogy mit mond.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Ningxiai goji vs. árokszéli ördögcérna

Én több éve fogyasztom a ningxiai gojit, és nagyon meg vagyok elégedve a hatásával. Tökéletesek a májfunkcióim, megállt a szemromlásom,  sőt javult a látásom, ami dioptriában is mérhető.

Kóstoltam a hazait is, de sem méretre, sem színre, sem ízre nem ugyanaz.

Te talán elmélyülten kutattad ezt a növényt, hogy ilyen biztosan állítod, hogy hazugság minden szó, amit leírtak vele kapcsolatban? Mert az én személyes tapasztalataim eddig minden jó tulajdonságot, amit a gojinak tulajdonítottak, igazoltak.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (7 votes)
Antal Vali's picture

Az itthon termő ördögcérna más beltartalommal bír

Kedves Csaba bácsi!

Mint már több cikkünkben megírtuk, az ördögcérna itthon is megterem, líciumnak is nevezik. Igen ám, de az európai fajok nem ugyanazzal a beltartalommal bírnak, hisz más az alfaj (az európai alfaj valóban enyhén mérgező, de csak akkor, ha egyszerre 1 kg-nál többet fogyasztunk belőle), más a talaj, más az éghajlat. Ezt minden kezdő kertész tudja, hogy az éghajlati és a talajadottságok erőteljesen befolyásolják a növény beltartalmi értékeit.

Bizonyára elkerülte a figyelmedet az is, hogy a fenti cikket nem én írtam. Azt meg különösen csodálom, hogy a cikk alján nem szúrta ki a szemed a pontos forrásmegjelölés, amit hiányolsz. (Mellesleg minden esetben van forrásmegjelölés!) Lehet, hogy kéne szedned egy kis eredeti ningxiai gojit, ugyanis magas béta-karotin, lutein, zeaxanthin és astaxanthin tartalmának köszönhetően erősíti a látást is .

A bogyó C-vitamin tartalmával kapcsolatban (ami szerinted nincs!) kérdezd Paul Clayton professzort, aki klinikai farmakológus, táplálkozás kutató, és épp Magyarországon tanít a Pécsi Orvostudományi Egyetemen.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (15 votes)

A goji bogyó hatása

Sziasztok!

Már egyszer írtam nektek, de se a hozzászólás nem jelent meg, választ sem kaptam. Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e a gojit és a Moksa cseppeket egyszerre fogyasztani? Lehet-e depresszióra felírt gyógyszerrel egyidőben fogyasztani? Ugyanis mind a hármat fogyasztom. Kérlek válaszoljatok!   Igen,nem?

                         Üdv.: Favola

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Antal Vali's picture

Mókhsa, goji és az antidepresszánsok

Válaszoltam a másik hozzászólásodra, bocsánat, hogy a tanácsadóim nem vették észre, mert bennragadt.

A Mókhsát a gojival szedheted egyszerre, de antidepresszáns mellé nem sok értelme van... Ártani viszont nem tudsz vele, csak a gyógyszer megzavarja a Mókhsa hatását.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

Goji és Móksha csepp

Kedves Vali!

Nagyon köszönöm,hogy válaszoltál. :) A cseppeket már lecsökkentettem, majd megpróbálom elhagyni. Valóban nem mindegy, hogy milyen eredetű, honnan származó goji bogyót szedünk, én is alaposan utána néztem az interneten. Köszönöm a tanácsodat,a legközelebbi adagot az általad javasolt helyről fogom beszerezni,mert hiszek benne és nem szeretnék lemondani jótékony hatásairól.

                       Üdvözlettel: Favola :) 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

A goji bogyó hatása

Kérlek benneteket, segítsetek nekem! Mi is hallottunk és olvastunk a goji bogyó sok jótékony hatásáról. Vettünk is egy nagyobb adagot, hogy az egész család szedhesse. Dec. 20-a óta szedjük, de azóta nem hogy jobban, hanem rosszabbul érezzük magunkat. Ha kávét is iszunk és később bogyót is veszünk be, nem pörget-e fel a kettő? Mennyit érdemes szedni? Napi 10 szemtől 20-30 grammig hallottam,olvastam. Nekem azóta magas lett a vérnyomásom,csak találgatok, hogy a bogyótól van-e. Eddig szedtem a Moksa cseppeket,majd a bogyó miatt elhagytam. Szedek Rilt is. Össze lehet-e ezeket egyeztetni,vagy hagyjam el a cseppeket? Hogyan szedjem,mikor, mennyit? Teljesen tanácstalan vagyok! 

Nagyon kérlek benneteket, ha lehet egy kicsit részletesebben válaszoljatok, mert már azt sem tudom, jót, vagy rosszat csinálok magamnak a goji bogyóval! Előre is köszönöm: Favola

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Goji bogyó hatásai

Kedves Favola, addig nem tudunk részletesen válaszolni, amíg nem tudjuk, hogy milyen forrásból szerezted be az állítólagos goji bogyót? Ugyanis divat lett, és fű-fa árulja már aszalva, csak épp azt nem tudják, hogy csak egy bizonyos himalájai fajtája (Ningxia) hatékony, a többi sajnos nem. Sőt a mi égövünk alatt termelt fajtái esetenként még mérgezőek is lehetnek.

Mi ennek és ennek a gojiknak a hatását tudjuk garantálni.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Goji és a felesleg

sziasztok :)  BÚÉK mindenkinek .. kérdésem a következő .. a Goji bogyótól várhatok egy pár kg felesleg leadására ?  kőszi a választ előre is :) :*

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Súlyfelesleg esetén mi segíthet?

Szia kinga37!

Neked is boldog új évet kívánunk!

Goji bogyó vagy több féle goji lé segíthet a testsúly csökkentésében, de jobb eredményt érhetsz el ha megtámogatod rendszeres mozgással, bionom táplálkozással amihez recepteket a Boszorkánykonyhában találsz. Testsúly-kontrollhoz több más termék is hozzájárulhat, Chox-okat akkor is bevethetsz ha egészséges nasira vágysz, fehérjeporral pedig étkezést is ki tudsz váltani. Fogyókúrás diétához ez a kapszula is segíthet.

Sok sikert kívánok!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Goji bogyó

Magyarországon vettem a cserjét, amit elültettem. Valószínűleg sokkal kevesebb vitamint tartalmaz a bogyója és a levele, mint ha a Himalája lábánál élne, de nem mérgező. A hozzászólásokat elolvasva így értelmezem. Tehát akkor lehet a leveléből teát készíteni- úgy gondolom, hogy annyit kell tenni egy csészébe, mint a szálas teákból - , és lehet naponta 4-5 levelet elrágcsálni is? Ha érett, piros a bogyója, akkor sütibe, stb. felhasználható

A szüleim rákban haltak meg, és nemrég nálam is találtak egy picike daganatot a agyalapi mirigyben. Ezért kezdtem ilyesmi oldalakat nézegetni, és ezért vettem a goji cserjét is. Ha szépen fejlődne és teremne, akkor 10-20 bokrot is vennék. A hasznossága mellett szép is.

Aztán még az ezüstkolloid használatán gondolkodom. 

Köszönöm!

Évi

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Goji bogyó levele

Szia Évi, ha egy kicsit lejjebb görgeted az oldalt, elolvashatod, hogy bionom kertészünk, Misi miért nem ajánlja a goji levelének fogyasztását. Az érett bogyót természetesen nyersen, és bármilyen ételbe keverve is fogyaszthatod.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Goji bogyó

Tavaly vettem egy goji cserjét, elültettem, és egy év alatt két méter magas lett. Tavasz óta folyamatosan  virágzik. Bogyó csak néhány van rajta. Azért ültettem, hogy tudjak a leveléből teát csinálni, valamint azt hallottam egy kertészmérnöktől, hogy minden nap néhány levelét el lehet rágcsálni, és ez annyira jót tesz, hogy nem leszünk betegek. Ő hisz benne. Persze ha lesz bogyója, azt is szeretném felhasználni. Ez tényleg így van? 

Köszönöm: Évi

Értékelés: Nincs

Goji

Kedves Évi!

Én semmilyen esetben sem javasolnám, sőt az éretlen gyümölcs is még mérgező, szolanint tartalmaz. Ezért nagyon fontos, hogy csak a teljesen érett gyümölcsöket szüreteljük le!

Természetesen itt jön szóba a dózis, ugyanis bizonyos terápiákban méreganyagokat juttatnak a szervezetbe nagyon kis koncentrációban, pl: atropin (szemészet, pupillatágító hatású). A dózist nagyon nehéz ilyen felhasználás esetén kiszámolni, meghatározni. Én nem javasolnám a fogyasztását.

Misi

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Goji bogyó

Tisztelt Mihály!

Azt szeretném kérdezni, hogy vettem aszalt goji bogyókat gyógynövényboltban, napi 10 gramm elfogyasztása javasolt. Mot kétségbe estem kissé, mert itt is többek között azt olvastam öntől, hogy mérgező, holott mindenhol csodaszernek van titulálva, és gondolom nem engedélyeznék az árusítását sem, ha gyilkos galóca lenne. Mindenesetre a cikket elolvasva kissé bepánikoltam, nehezebben veszem a levegőt, szárad a szám, rossz lett a gyomrom, stb. Ugye nem kaptam mérgezést egy olyan növénytől, amit rengeteg üzletben árulnak? Kérném, világosítson fel a tényekről. Válaszat előre is köszönöm

Tisztelettel: Zoltán

Értékelés: Nincs

A GOJI NEM MÉRGEZŐ!!!

Kedves Zoltán és Olvasók!

AZ ÉRETT GOJI BOGYÓ NEM MÉRGEZŐ!!!!

Számtalan olyan termés, gyümölcs, zöldség van, ami éretlenül mérgező lehet, illetve olyan anyagokat tartalmazhat, ami nem éppen egészséges.

A burgonya gumóját ha fény éri és zöld lesz, akkor azt sem szabad elfogyasztani, mert szolanint tartalmaz. De megemlíthetnénk a paradicsomot is.

A GOJI LEVELÉT ÉS ÉRETLEN GYÜMÖLCSÉT NEM JAVASLOM FOGYASZTANI CSAK! AZ ÉRETT GYÜMÖLCS SZÁMOS JÓTÉKONY ÉLETTANI HATÁSSAL RENDELKEZIK, NYUGODTAN FOGYASZTHATÓ!

Misi

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Goji bogyó mérgező???

Kedves Zoltán, nem kell megijedned, hiszen az érett goji bogyó nagyon áldásos hatással van a szervezetre! Kérlek, olvasd el a fenti cikket!

Bemásolom Misi válaszát:

"Én semmilyen esetben sem javasolnám, sőt az éretlen gyümölcs is még mérgező, szolanint tartalmaz. Ezért nagyon fontos, hogy csak a teljesen érett gyümölcsöket szüreteljük le!"

Itt a növény leveléről, és éretlen bogyójáról van szó, ezek tartalmaznak szolanint, az érett termés fogyasztásra alkalmas! Ezért is elérhetőek a Bionom bioboltunkban a Goji termékek.

Értékelés: Nincs

Goji bogyó

Sziasztok, ma kaptam egy nagy marék szárított goji bogyót, és érdekelne, hogy ezt hogyan használjam, illetve, hogy ebből mennyit kellene enni, hogy hatékony legyen? Jól sejtem, hogy a goji italok hatásosabbak? 14 hónapos baba eheti? 

Köszönöm!

Zsófi

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Goji bogyó

Szia Zsófi!

A goji bogyóból a napi adag kb. 30 g, egy jó maréknyi (értsd: mindenkinek a saját marka a mérce)

Akár el is nassolhatod, csak úgy magában, vagy ITT találsz kiváló recepteket.

A goji lé hatásos és költséghatékonyabb - szerintem.

Babád eheti, ha már vegyes táplálkozáson van.

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Goji

Kedves Niki! Azt olvastam egy - két oldalon, hogy a goji mérgező. Én vettem aszalt formában gyógynövényboltban, ettem is belőle olyan 10 grammot, de miután elolvastam egy ilyen cikket, rám tört a pánik, és a mérgezés összes tünete, persze azért még itt ülök, és gépelek, gyorsan bekaptam egy frontint, mert pánikolós típus vagyok amúgy is. Ha mérgező egy gyümölcs, akkor hogyan lehet az, hogy szinte minden gyógynövény üzletben engedélyezett az árusítása? Vagy nem is mérgező?

Válaszod előre is köszönöm.

Üdv. Zoli

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Goji

Szia Zoli, fentebb válaszoltam a kérdésedre, amit misinek is feltettél. Nyugalom, pánikra semmi ok, nyugodtan fogyaszthatod a Gojit!:)

Értékelés: Nincs

Köszönöm a gyors választ! :-)

Köszönöm a gyors választ! :-)

üdv,

Zsófi

Értékelés: Nincs

érdeklődés

Hello!

Olyan kérdésem lenne, hogy kismamák is szedhetik?

Köszi!! Anita

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Goji kismamáknak

Persze, hogy fogyaszthatod! Főleg, ha már másállapot előtt is szedted.

Ha nem, akkor érdemes Huminiqummal vagy múmióval (hamarosan elérhető a bionomon, NEM az Arany múmijó készítményről van szó!) együtt használnod. Mint fentebb olvashatod, hogy a máj méregtelenítést segíti, így mindenképpen olyan készítménnyel együtt ajánlott szedni, ami rögtön magához is köti a méreganyagokat és ki is vezeti, hogy a babába biztos ne kerülhessenek be mérgek.

Csodás babavárást,

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Itina's picture

Mennyi ideig érdemes fogyasztani?

Kedves Niki,

mennyi ideig érdemes fogyasztani a gojit, ha elsősorban a máj tisztítása a cél?

Előre is köszönöm a válaszodat,

Itina

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Máj tisztítása Gojival

Szia Itina, mivel a Goji egy táplálék, folyamatosan szedhető. Hogy meddig célszerű, az egyén függő, hiszen függ a máj állapotától, a táplálkozástól, a vele párhuzamban fogyasztott kiegészítőktől...

Értékelés: Nincs
Itina's picture

Epermaminak

Értem, köszönöm :)

Értékelés: Nincs

goji

én eddig nem szedtem, de rendeltem aszaltba! azt magában nem érdemes enni? és mennyi ajánlott naponta?

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Goji

Kedves Nitus12!

A szárított goji bogyóból a napi adag egy jó maréknyi, kb. 30g. Én kiadósabbnak találom a leveleket.

Sok gojilét kipróbáltam már, de EZ a kedvenc, ráadásul ez tartalmaz béta-glükánt is, ami - készülve már a téli, járványos időszakra - elengedhetetlen.

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

nagyon köszönöm a választ,

nagyon köszönöm a választ, egyszer megkóstolom milyen, és ha beválik rendelek még mást is!!! :-)

Értékelés: Nincs
Liza_anyu's picture

gyógyszerek a természetböl

Elkezdtem a fitoterápiás távoktatást és nagyon tetszik a dolog. Egy valami viszont zavar, és itt az oldalon is nagyon sok információt találok olyan gyógynövényekröl, amik Magyarországon vagy Európában nem honosak. Engem inkább olyan növények érdekelnek, amiket a kertben vagy a természetben meg tudok találni, és bocsánat az antireklám miatt: nem a bionom boltban. Aztán lehet hogy az én tudatlanságom és igenis van fakrkasbogyó, ginseng, astragalus Európában, csak én nem hallottam róluk.

Engem a farkasbogyó helyett inkább a berkenye érdekelne, mert az út út szélén terem mindenhol.

/Liza

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)
Juzus's picture

Olvasni szeretnél többet róluk?

Nem értettem a kérdésedet, bocsánat érte Liza-anyu.

Szeretnél többet olvasni azokról a növényekről itt az oldalon, melyek őshonosak vagy esetleg a kertben is megtalálhatóak? Esetleg azokat szeretnéd inkább megvásárolni?

Nagyon jó, ha az ember az őt körülvevő természetet, növényeit, virágait, gyógyírjait ismeri, tudja és alkalmazza és közelebbről is információt szerez róla. Ezzel nagyon sokan így vagyunk. Én - személy szerint - sokkal jobban szeretem a kis mikrovilágunkat, mint a makrot. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne legyenek ismereteink és tudásunk a tőlünk távol lévő növényekről.

Értékelés: Nincs Átlag: 2.3 (3 votes)
Liza_anyu's picture

hasonló hatóanyagok

De tegyük fel, hogy a berkenyének a hatóanyagai ugyanazokra a panaszokra jók, mint a goji bogyóe. (Tudom, minden növény más, de sok minden egybe esik.) A goji bogyóról olvasunk, a berkenyéről nem. A goji bogyó ázsiában van, a berkenye a szomszédban, de az utóbbit nem ismerjük, mert valahogy a goji (meg más keleti gyógynövény) ismertebb.... talán a reklámok révén? Marketing? Pénz?

Nem tettem fel kérdést, ez csak egy gondolat, megfigyelés. Elöbb a "saját" világunkat kéne megismerni, aztán a távolit, nem?

Értékelés: Nincs Átlag: 3.9 (7 votes)

goji berry

Olvastam a goji bogyoról, érdeklődnék, hogy tabletta formájában is ugyanolyan hatásos-e S: Goji Berry(Wolfberry)? Sok anyajegyem van, ezért szereném szedni.

Értékelés: Nincs

Anyajegyek lelki okai

Szia Rita! :) Ajánlom figyelmedbe a következő videót.

https://www.youtube.com/watch?v=s3dyRltD6Kc

Értékelés: Nincs Átlag: 4.1 (9 votes)

lelki okra válasz

Szia!

Megnéztem a videót, köszi. Nekem az anyajegyek 6 éves koromtól jöttek rám folyamatosan, addig egy darab sem volt rajtam.

Értékelés: Nincs
Hortenzia's picture

Anyajegyek okai?

Szia Rita!

Az általad kérdezett márkát nem ismerem. Lényeges a feldolgozás mikéntje, és természetesen a Goji eredete is fontos.

Jelenleg én ezt a Gojit ajánlanám, ebben benne van minden, a héja, húsa, magja.

Mióta van sok anyajegyed? Ha nem mindig volt ez így, akkor háttérben méreganyagok felszaporodása (növényvédőszer, tartósítószer, nehézfém, adalékanyagok), hormonális borulás (stressz, fogamzásgátló), tápanyag hiány (nem jól összeválogatott étkezés, szintetikus vitaminok), enzim probléma állhat.

Javaslom még Vali írását a témában.
http://eletmodszer.com/comment/47841/az-en-szemelyes-velemenyem-az-anyajegy-levetelrol

Járj utána, hogy mi lehet a baj!

Szeretettel,
Hortenzia

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Goji cukorérzékeny kisfiúnak

Sziasztok!

5 éves kisfiam Halolajat, Emóciót, Manó Manna Elixirt kap, -  "cukorérzékeny," (sztem) anyagcseréje fel van/lehet borulva. (3 óránként éhes, extrémen reagál a vércukorszint ingadozásra- pl.dühroham. Allergiás a poratkára, hiperaktiv tünetei vannak.- adhatom neki a fentiek mellé  a Gojit vagy jobb a Mangosztán vagy vmi más?

Válaszotokat elöre is köszönöm!

Szép adventi napokat kívánok! üdvözlettel! Réka

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Betty's picture

Cukoranyagcsere problémákra

Kedves Réka!

Átmozgattam a hozzászólásod az életmód oldalunkra, ugyanis itt válaszolhatok neked.

A Biogenic goji juice-át ajánlom, mert ár-érték arányban ez a legjobb.

A Biogenic goji juice nemcsak a goji húsát, hanem a héját (amiben a legtöbb értékes anyag van), és a magolaját is tartalmazza. Nagyon sűrű, ezért szörpként is fogyasztható. Gyerekeknek napi 25-30 ml ajánlott, de megihat akár 50 ml-t is. A gojit cukorérzékenységben szenvedők vagy cukorbetegek is fogyaszthatják az édes íz ellenére.

Cukoranyagcsere problémák esetén itt kellene nézelődnöd.

Az alábbiakat kifejezetten ajánlom:

Érdemes volna a halpástétomból egy minimum 27 napos kúrát elvégeznie. Gyerekenek 6 éves kor alatt a doboz 1/3-át kel naponta elfogyasztaniuk 27 napon keresztül.

Nem sokat írtál a táplálkozásról, de nagyon figyeljetek oda a rá, és lehetőleg semmilyen finomított cukor, finomított fehér liszt ne szerepeljen a táplálkozásában. Teljes értékű, rostdús ételek fogyasztása ajánlott. A napi testmozgás szintén nagyon fontos, ugyanis a testmozgásnak vércukorszint szabályzó hatása van.

A dühkitörések, és az agresszív viselkedést nagyon jól ellensúlyozza az egészség medálok közül a DELFIN. Hiperaktív gyerekeknek kifejezetten ajánlott, segítheti a tanulási képességet is. Most karácsonyi akció is van a medálokra, megéri összefogni.

Értékelés: Nincs Átlag: 4.3 (3 votes)

NAGYON KÖSZÖNÖM!!!

Kedves Betty!

Hálásan köszönöm a válaszodat, táplálkozással kapcsolatos tanácsodat már én is elkezdtem cukor /fehérliszt mentes étrendet bevezetni;)

Akkor Goji juice-val kezdem+halpástétom kúra. Párhuzamosan a Corcyceps/Csicsóka/NC Cinnamon Force termékek közül  melyikkel kezdjem?- egyiket sem ismerem...(még)

válaszodat elöre is köszönöm!

üdvözlettel

Réka

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
epermami's picture

Olvasd el a leírásukat,

és az alattuk lévő hozzászólásokat Réka, hogy jobban megismerd a készítményeket! Te tudod, hogy mennyi fér bele az anyagi keretetekbe, aztán állíts fel egy sorrendet, ha nem tudod egyszerre megvenni az ajánlott készítményeket. Majd írd meg kérlek a tapasztalataitokat, köszönöm!:)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

;)

Szia Epermami!

Persze olvasgattam, csak gondoltam megkérdezem, van-e a 3 közül olyan amivel érdemes kezdeni./ A tapasztalatokkal majd jelentkezem, addig is szép adventi napokat, és boldog Karácsonyt kívánok, az egész AntalVali-s csapatnak! Nekem nagy ajándék h itt ennyi "hasznos tudás", - hoz jutottam,  amit már " csak" át kell ültenem a mindennapokra is;)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Szeretnem megkerdezni, hogy

Szeretnem megkerdezni, hogy kronikus autoimmun hepatitis eseten ajanlott-e a goji berry fogyasztasa ?

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Autoimmun betegség

Kedves Erzsi!

Idéznék a Gay Young ND, Dr. Ronald Lawrence PhD, Marc Schreuder: Ningxia Wolfberry: a tökéletes táplálék c. könyvből:

"Klinikai vizsgálatok

Úgy tűnik, hogy a kínai farkasbogyó immunerősítő hatása összefüggésben van gyulladás-gátló hatásával. Más szavakkal, kevéssé valószínű, hogy a kínai farkasbogyó immunrendszert támogató hatása az ízületi gyulladás vagy egyéb autóimmun betegségek, azaz a természetben található gyulladásos állapotok súlyosbodását idézné elő." (78.old.)

Az autoimmun folyamatokat hátráltatják az ITT található készítmények, ill. érdemes személyes tanácsadást kérni Dr. Komáromy Héditől vagy/és Valastyán Gyöngyvértől (mindkettőjükhöz a lakatbobe kukac antalvali pont hu címen tudsz bejelentkezni). Gyöngyvérhez ingyenes terméktanácsadással is segítségedre tud sietni, erről részleteket ITT olvashatsz.

Jobbulást kívánok,

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Étvágy serkentése

Sziasztok!

A tanácsotokat szeretném kérni. Édesanyám nagyon "rossz evő", csak hogy szemléltessem, ma pl. reggelire csupán 1 szelet kis kenyeret, egy kevés sajtot, kb. 1 db felvágottat, plusz 1 fél főtt tojást evett. Délben nem ebédel rendesen, max. 1 gyümölcs és estére (kb. 8 óra körüli időszakra) hagyja a főétkezést. Azt mondja, hogy a kevéske reggeli és a gyümölcs ebéd utána annyira tele van, hogy ha még valamit ennie kellene, akkor kidurranna. Véleményem szerint, komoly étkezési problémája van, ezt mutatja az is, hogy a délelőtti házimunka után, délután lepihen, éjszaka pedig nem tud rendesen aludni. Abban kérném a segítségeteket, hogy mivel tudnám a megfelelő étkezési szokásra rábírni, vagy ajánlhatnátok esetleg olyan táplálékkiegészítőt, ami fokozná az étvágyát.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Milyen idős

Édesanyád?

Értékelés: Nincs

Étvágy serkentése

Augusztusban lesz 60 éves. A néha előforduló hátfájáson és fáradékonyságon kívül (+ van egy kis csontritkulása is), teljesen egészséges, semmilyen gyógyszert nem szed, csupán a multivitamint és a C-vitamin az, amit naponta bevesz. Sohasem evett sokat, karcsú testalkatú (170 cm, 58 kg). Viszont mi mégis aggódunk, mert olyan kevésnek tűnik az a táplálék, amit a nap folyamán magához vesz. Gyakorlatilag estére marad a főétkezés, ami szerintem helytelen, hiszen a beinduló emésztés miatt nem tud pihentetően aludni. Egyenlőre fogalmam sincs, mivel lehetne motiválni a napközbeni étkezésre, ezért nagyon örülnék pár javaslatnak.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Étvágytalanság

Kedves Newyork05!

Az, hogy nem eszik egy alkalommal sokat, mondhatni dícséretes. Ebben az életkorban - is -, inkább a túlevés szokott a fő probléma lenni.

Az esti étkezéssel kapcsolatosan teljesen egyetértek Veled. Érdemes lenne Édesanyádnak elmesélni, hogy a keleten megalkotott, ősi megfigyelésen alapuló "szervórát", ha figyelembe vesszük, akkor az Ő általa képviselt étkezési gyakorlat mennyire megterheli a máját és a gyomorműködésének sem tesz jót. Kifejtem egy kicsit bővebben:

A szervóra azon a megfigyelés alapul, hogy kétórás különbséggel a test más és más szerve működik a legerőteljesebben. Az elméletből következik az is, hogy egy szerv teljesítménye a csúcsidejétől mért 12óra múlva a leggyengébb. Az éjszakai és a hajnali órák, kb. reggel 5ig ún. pihenőidőnek számítank, amikoris az emésztőszerveknek ilyenkor nyugalomra van szükségük. Főként a májnak kell befejeznie számtalan bonyolult anyagcsere-tevékenységét, amely az emésztés kezdeti szakasza után hárul rá. Az egyik ilyen feladat a vértisztítás, amelyet a késő esti étkezés félbeszakíthat és módosíthat. Minél több idő telik el az étkezés és a máj csúcsműködése között, annál tökéleteseben tudja ez a szerv ellátni több száz feladatát. Ha az utolsó étkezésre 18 óra tájban kerül sor, akkor az étel hét órát tölt az emésztés előkészítő fázisában.

A gyomor pl. reggel 7 és 9 óra között működik a legintenzívebben, tehát 12 óra múlva, vagyis 19 és 21 óra között a leggyengébb - amikoris Édesanyád a fő étkezését iktatja be. ...

Ha napi két fő étkezést szeretne tartani, akkor érdemes lenne a 7-11 óra és a 15-18 óra között beiktatni azokat.

Felkelés után rögtön igyon vizet, gyógyteát, zöldséglevest vagy zöldség-, gyümölcslevest (bár idősebb embereknek a párolt, gőzölt és lassú tűzön főtt ételeket szoktunk javasolni - erre a főétkezéskor ajánlott figyelni.). Jó lenne, ha legalább langyosak lennének, ne hidegen igya őket, főleg amíg nincs nagy meleg :) A felkelés és az első étkezés között érdemes legalább 1-2 órát várni.

A korábbi hozzászólásod alapján arra merek következtetni, hogy Édesanyád nem teljes ételeket fogyaszt. Így pedig az étvágytalanság egyik okozója épp a nem megfelelő tápanyag- és vitaminhiány. Nem tudom milyen vitaminkészítményt szed, de figyeljetek arra, hogy ne szintetikus készítmény legyen. Első körben beszereznék Neki egy doboz Huminiqum-ot és egy-két üveg nyírfanedvet. Ha majd Ő úgy dönt, hogy leváltja a vitaminkészítményét, akkor azt ImmunElíxirre cserélném. Minden esetben pozitív változások zajlanak le a fentiek bevezetése után, így akár Anyukád is jobban elfogadja majd Tőled a további segítséget nyújtó készítményeket, mint pl. csontritkulására: D3 cseppek, Cormin por. Kerülje a finomított ételeket (cukor, fehérliszt, adalékos élelmiszerek) stb., fogyasszon évszaknak megfelelő ÉLŐ táplálékot!

A hátfájást, fáradékonyságot nagyon szépen lehet kezelni a Shang-gungal, amely egy energetikai gyakorlatsor.

Az idősebb korban lelassulnak az építő jellegű folyamatok, a leépítők pedig erősödnek. Az energiahiány és a gyengeség jellemzővé válik. Lelassul az agyműködés, tompulnak az érzékszervek, csökken a hallás, a látás. A hagyományos tibeti-mongol gyógyászat úgy tartja, hogy táplálni kell a hét erőt, és el kell látni esszenciával a testet és serkenteni kell az agyműködést. Úgy tartják, hogy a fenti tüneteket a levegő elem túlsúlya és a tűz erejének csökkenése okozza.  A levegő elem csökkentése érdekében kaphat meleg olajos, tisztító vajas masszázst (különben ez valami csoda!) Sétáljon gyakran a jó levegőn, pihenjen, olvasson.

Remélem, valamicskét tudtam segíteni.

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Étvágytalanság és babára való felkészülés

Kedves Niki!

Nagyon-nagyon köszönjük a véleményedet, ezzel a sok információval máris rengeteget segítettél! :)

Mindenféleképpen követni fogjuk a tanácsaidat és az általad említett termékeket is beszerezzük. A jövőben, multivitaminként New Chapter Every Woman's One Daily 40+ -t fogok anyának rendelni, illetve úgy gondolom, hogy Wholemega, Whole Fish Oil tabletta is jót fog tenni neki. Remélem, jóváhagyod :)

Én is csak ajánlani tudom az általatok forgalmazott termékeket, júniusban megpróbálkoznánk egy bébivel, így a 'felkészülés ideje' alatt Huminiqum-ot, Emóció-t iszok, Perfect Prenatal-t és Wholemega-t szedek. Azt azért megkérdezném, hogy Ca és Mg kiegészítésként máris kezdjek el szedni valamilyen terméket? A papayas Coral Calciummal szemezek, illetve nem tudom, hogy érdemes lenne-e beszereznem New Chapter-es Iron Support-ot is? Ha van esetleg még olyan termék, amit kihagytam, de érdemes lenne beszereznem, örülnék, ha megírnád. :)

Értékelés: Nincs

Kiegészítők szedése

Ügyesen válogattad össze a kiegészítőket, szerintem egyelőre ennyi elég :) Külön Mg és Ca nem kell!

Értékelés: Nincs

Vérképzés!

Szép napot mindenkinek!

Remélem valaki hozzáértő tud nekem segíteni és tanácsot adni.

Édesapámnak csökkent nagyon a fehér és vörösvérsejte és a vérlemezkék száma.

Itt olvastam ezt a cikben : Vérképzés: Egy Kínában végzett tanulmány szerint az LBP gyorsítja az őssejt proliferációt és növelte a csontvelőben a monociták számát. Az LBP segíti a monociták leukocitákká érését is. A bogyó számos ujkeletű klinikai vizsgálat szerint hatékony csontvelő hiánybetegségek kezelésében is. (vörösvértestek, fehérvérsejtek és vérlemezkék alacsony termelése).

 

Szeretnék segítséget kérni,hogy akkor milyen terméket,milyen formában kellene vennem? Szeretném megtudni azt is,hogy hol érhetem el Budapesten minél hamarabb.

Nagyon szépen köszönöm!

Üdv.Zoli

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Kérj személyes segítséget,

Zoli Édesapád számára. Keressétek fel Valastyán Gyöngyvért, ITT tudtok bejelentkezni és így a legjobb segítséget kapjátok.

Jobbulást Édesapádnak,

Niki

Értékelés: Nincs

Kisgyermek mikortól ehet gojit?

Kisgyermeknek mikortól lehet adni natúr szárított goji bogyót? 16 hónapos kisfiamnak adnám. Mazsolát is szeretni csipegetni játék közben, ez meg még jobb lenne, feltéve ha már kaphatja. Köszönöm a választ.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Kisgyermeknek goji

Kedves RaRita!

Kisfiad eheti már a gojit, esetleg egy kicsit áztasd be neki, hogy puhább legyen.

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (1 szavazat)

Sziasztok....Tanacsot

Sziasztok....
Tanácsot szeretnék kérni feherjével kapcsolatosan ...(jelenleg kulföldön élek).....Már olvasgattam a neten a feherjekröl... azt irják, hogy a túróban sok van., DE ebben az orszagban nem menö   .....Házi túró kilőve, mert házi tejet nem tudok egyenlöre beszerezni...
Arra gondoltam, ha naponta fogyasztanék goji bogyot mennyire fedezné a napi feherje adagot? Fontos lenne a feherje, mert sportolgatok.....
Valakinek valami ötlete?

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Sportolóknak

Szia Clau78!

Vali hozzászólását linkelném be Neked, ha nem bánod, amit a Chox Shake Ananász alá írt. Úgy vélem, hogy találsz benne használható információt.

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 votes)

Goji terhesség alatt

Kedves Antalvalisok! :)

Termékenység elősegítése céljából több, mint fél éve iszom (ittam) a Goji juice-t és időnként ettem a szárított Goji gyümölcsöt is. Most, hogy kiderült, terhes vagyok, lehet-e vagy ajánlott-e tovább inni a juice-t vagy enni a szárított gyümölcsöt? Ha igen, mennyit? Olvastam, hogy segít a hányinger leküzdésében... Talán nekem ezért nem volt eddig "reggeli rosszullétem"... :)

Köszönöm! További szép napot nektek!

 

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Májméregtelenítő

hatása miatt nem szoktuk ajánlani kismamáknak, kivéve akkor, ha már a másállapot megelőzőleg is fogyasztották. Idd, edd nyugodtan, hiszen rengeteg értékes anyagot tartalmaz mindkettőtök számára :)

Boldog Babavárást!

Niki

Értékelés: Nincs
Gabriella Horváth's picture

Maca

Sziasztok!

Nálunk megterem a maca? Melyik készítményetek tartalmazza a maca-t?

Köszönöm a válaszokat, Gabi

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Maca

Kedves Gabi!

A perui zsázsa Magyarország éghajlatán nem terem meg, részleteket az alábbi idézetben találsz:

"Perui maca (zsázsa, maka) [Lepidium meyenii Walpers, L. peruvianum Chacon]

A perui zsázsa, eredeti nevén maka növényt elég későn, a XIX. század közepén határozták meg botanikai szempontból. Az Andok sivár magashegyvidéki, zord klímájú, 4000 méter magasság fölötti területein fordul elő természetesen, amelyek szélsőséges termőhelyi adottságaihoz alaktani, élettani szempontból alkalmazkodott, és az evolúció során nagy biológiai hatékonyságú anyagokban gazdaggá vált. Hazájában, ahol tápereje és egészséges hatása miatt mintegy 2000 év óta hagyományos élelmiszer- és gyógynövény, is csak ott, a hideg éghajlatú, gyenge minőségű talajokon, organikus kultúrában termeszthető eredményesen, alacsonyabb tengerszint feletti magasságban, melegebb éghajlat alatt nem.
A perui zsázsa a keresztesvirágúak családjába (Brassicaceae) tartozik a nálunk is közismert kerti zsázsával (L. sativum), vagy az útszéli zsázsával (L. draba) együtt. Megjelenésében nagyon hasonló az ugyancsak „rokon” retekhez és a tarlórépához, amennyiben szikalatti-szár és főgyökér eredetű répatestét tekintjük. Lágyszárú, két- vagy egyéves, egyes források szerint évelő növény. Földön heverő, kétszeresen szeldelt levelei folyamatosan megújuló tőlevélrózsát alkotnak. Végálló fürt virágzatában fehér, öntermékenyülő virágok vannak, amelyekből kétmagvú becőke termések képződnek. Hasznosított terménye, a répateste, méretét, alakját és színét tekintve igen változatos. Tulajdonságai jól öröklődnek, ezért például színük alapján elkülöníthető az élelmezési és gyógyászati alkalmasságuk. A krémszínűek édes és nagyméretű étkezési répák, a vörösek elsősorban gyógyhatásúak, az édes vagy kissé kesernyés feketék fokozzák leghatékonyabban az erőnlétet.
A perui zsázsa répája átlagosan 60% szénhidrátot, 10% fehérjét, 8,5% emészthető rostot és 2,2% zsírt tartalmaz. A száraz termény tápértéke hasonló tehát a búzáéhoz, vagy a rizséhez. Fő hatóanyagai az alkaloidok, flavonoidok, glikozidok és fitoszteroidok. Emellett különösen sok szelén, kálcium, magnézium, foszfor, vas, jód, vitamin (béta-karotin, tiamin, riboflavin, niacin, B1-, B2-, B12-, B6-vitamin, C-vitamin, D- és E-vitamin), 19 féle aminósav, eszenciális zsírsav (elsősorban linolén-, palmitin- és olajsavat) található benne. Figyelemre méltó az uridin, almasav és származékai, glukozinolát tartalma. Alkoholos kivonata a központi idegrendszert serkentő, szellemi erőnlétet javító vegyületet tartalmaz; a p-metoxibenzil izotiocianát pedig férfiak és nők esetében egyaránt fokozza a nemi teljesítményt (nemi vágy, ondótermelés, fogamzóképesség).
A perui zsázsa fogyasztása előnyös a megerőltető életmódot folytató, a változó korba jutott, de a gyermekáldást kívánó férfiak és nők számára is. Erősíti a szervezet ellenálló képességét, betegség utáni felépülését, gyors segítséget nyújthat szellemi, testi kimerültség esetén. A hormon-háztartás szabályozásával enyhíti az öregedés folyamatát. Ellenjavallata jelenlegi ismereteink szerint nincs, de a sötét héjú változatok jód-anyagcserére gyakorolt hatása még nem teljesen ismeretes." (Dr. Szabó István egyetemi tanár, a Pannon Egyetem Növénytudományi és Biotechnológiai Tanszékének vezetője)

Jelenleg maca a NewChapter cég Every Woman és Every Man termékeiben található meg áruházunkban.

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
paripa's picture

Az én macám :)

Szia Niki!

Múltkor vettem a herbaházban bio maca őrleményt. Lelkesen rakosgatom a zöldturmixba, hogy óh mily jó az nekem...

Most olvasgattam, és látom ám a szeptemberi írásod, szomorkásan veszem tudomásul, az én macácskám sem nem vörös és gyógyító, sem nem fekete és erőnlétfokozó, hanem a krémszínű édes por. Ami csak étkezési répából van. Azért megeszem, de a simán fenéknövelő hatásán kivül van ennek is valami pozitvuma?

Jobban oda kell figyelnem okos írásaidra, mielőtt vásárolgatok ....

Szeretettel Adri

 

 

Értékelés: Nincs
Zsoó's picture

Lucuma, nem maca :)

Bocsi, amit én vettem az lucuma volt és nem maca :) De szerintem vettünk már macát is, de a lucumára gondoltam mert az is édes és krémszínű.

Értékelés: Nincs
Zsoó's picture

Maca

Szerintem van :) Egyébként az enyém is krémszínű volt amit egyszer vettem. De a fekete az ritka (a pora annak is világos, szürke, nem fekete), meg sztem a vörös is, ezért leginkább a krémszínűt lehet kapni.

Itt egy táblázat, ami összehasonlítja őket:

http://www.ra...anicmaca.info/maca-comparison/

Árban a krém tűnik legolcsóbbnak, de nincs olyan nagy különbség köztük. Mondjuk biztos jobb a fekete vagy a vörös élettanilag, de ahogy nézem, a fekete inkább férfiaknak, a vörös nőknek való.

Értékelés: Nincs
paripa's picture

Zsoónak

szia Zsoó, az ajánlott linken nekem semmi sem jön be, talán a kipontozott rész miatt?

Amilyen macát vettem, ez átlátszatlan zacskóban van, abból nem lehet tudni, milyen színű van benne. Nem mintha ismertem volna a lehetséges változatokat

Adri

 

Értékelés: Nincs

érdeklődés

Sziasztok!

Segitséget szeretnék kérni a goji bogyóval kapcsolatban. Cukorbeteg vagyok, és szeretnék egyenlőre néhány tövet ültetni a kertemben - aztán remélem lehet szaporítani is -,  Bizonyára olyan nem lesz, mint kínában, de szeretném megpróbálni. Honnan tudnám beszerezni...? Ahogy próbáltam informálódni, több alfajról is olvasgattam..., melyiket érdemes...? Próbálkozzak kertészetben, faiskolában..., esetleg internetről ...?

Tudna ez ügyben valaki instrukciót adni

Üdv

Palooo

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (1 szavazat)

Goji ültetés

Szia! Az alattunk lévő hozzászólások között sok hasznos írást találsz (a fenti cikken kívül) a gojiról! Faiskolában, interneten is biztos be lehet szerezni.

Ahogy írtunk is róla, az itthon termő fajok meg sem közelítik beltartalomban a hagyományos goji-t! Ezért szoktuk ajánlani a kész levet fogyasztásra! A cukorbetegséggel kapcsolatban is találhatsz az oldalon információkat, használd kérlek a bal felső részen található belső keresőt!

Értékelés: Nincs

Sziasztok!Nem tudom jár-e

Sziasztok!

Nem tudom jár-e még valaki ide, de esetlegn nemtud valaki adni nekem a barbarum féle gojiból, mert nerkem csak a chinese fjtábols ikerütl anapokban pár tövet szereznem.

Cserébe szívesen adnék lila orgonát, gyöngyvirágot vagy vadkakukkfüvet. Vagy kifizetném. bpi vagyok, tehát ha küldöd akkor természetesen a postaköltséget is kifizetem.

még egy kérdés, hogy mivel az itthoni goji satnyább lesz az éghajlat és egyebek miatt érdemes termeszteni vagy inkább jobb venni készterméket?

köszönöm a  válaszokat!

Riana

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

A barbarum nem él meg a mi éghajlatunk alatt

Nem véletlenül szerezzük be Kínából és/vagy Tibetből a gyümölcsöt. Ezt a fajta hatóanyagtartalmat és hatásfokot csak több ezer méter magasan lévő fensíkokon termett goji produkálja. És ugye nálunk ilyen nincs! Sajnos...

Egyébként világszerte több mint 80 különböző Lycium faj ismert, ezekből Kínában mindössze tíz él. Nálunk talán kettő, de ebben nem vagyok biztos. Azt mindenesetre jó tudni, hogy egy növény tápanyagtartalma nem kizárólag a fajtától függ, hanem a földtől, amibe elültetted, és az éghajlattól...

Értékelés: Nincs

érdekes

Na ez mondjuk érdekes, mert  vannak olyan oldalak ahol  ellenőrzötten barbarumot árulgatnak, de akkor elültetem a chineset és örülök annak amim van több a semminél vagy kár vele vesződni mert annyira nincs tápanyagtartalma?

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Felénk terem, mint a gaz...

nem kell vele vesződni. Tápértékét tekintve a mi éghajlatunkon a homoktövis klasszisokkal megelőzi. 

Értékelés: Nincs

oh.)

Ez esetben valakinek nincs felesleges homoktövis cserjéje? XDD

Vali, ha jól értem ne is ültessem el, mert  semmi értelme, mármint szép lesz meg bogyós, de tápértékileg nem éri meg? Pedig milyen sokan árulják jó drágán akkor ez az egész jó nagy átverés:((

Értékelés: Nincs

vesződés

Neked kell eldöntened, hogy kell-e ilyen növény a kertbe! Szerintem nem haszontalan... ehetsz ilyet is és Kínából származó goji-t is, a kettő nem zárja ki egymást

Értékelés: Nincs

+1

azt had kérdezzem meg, hogy a Chinese típus nem mérgező ugye? Tehát sokkal gyengébb persze, de azért ehető igaz?

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Ehető, de ne ess túlzásba!

Egy maréknál többet nem ajánlatos fogyasztani belőle. Mivel a mi éghajlatunkon kisebb a hatóanyagtartalma, nincs értelme azzal behozni a lemaradást, hogy többet eszünk belőle, mert hasmarsot és gyomorfájást okozhat.

Értékelés: Nincs

köszönöm!

Mivel kaptam így egyet elültetek, ártani nem árthat :)

Köszönöm szépen az információkat!

Értékelés: Nincs
panni6207's picture

Goji bogyó

Ez is újdonság számomra! Azt írja a fenti link alatt található téjékoztató, hogy a Goji,

"Egy különleges vörös bogyó, amelyet hagyományosan Kína Xingjiang és Ningxia tartományában és Mongóliában termesztenek.
A Lycium chinensis más néven Goji kétszikű lágyszárú növény. Előfordulása trópusi és szubtrópusi éghajlatú területeken jellemző. Őshazája Közép-Amerika és Dél-Amerika.
3-4 m közötti magasra nő. Intenzív növekedésű, akár a 2.-3. évben teremhet.

Eddig azt olvastam róla, hogy kínában 3000 méteren termesztik, most meg kiderül hogy szubtrópusi növény.

Értékelés: Nincs

Gojiról még

Egy kis érdekesség:

"Az észak-kínai Ningxia Hui Autonóm területen élők számára a Lycium Barbarum egy kisméretű, vörös, gyógyhatású bogyó, amelyet a nyugaton élők farkasbogyóként ismernek, Ázsia-szerte pedig Di Gu Zi-nak, Kei Tze-nek vagy Gou gi zi-nek (Gojinak) hívnak.
Kínában csupán 10 Lycium faj létezik. Ezek közül 7 faj, 3 fajta és 35 kultúrnövény-változat található Észak-Kínában. Ezek közül a legnagyobb megbecsülésnek gyógyhatásának köszönhetően a Lycium Barbarum örvend... A többit rosszabbnak vagy másodrangúnak tartják.

A Lycium Barbarum kizárólag Észak-Kína Sárga folyóhoz közeli kis területén nő: a Ningxia Hui Autonóm Területen és a Xinjiang Uygur Autonóm Területen.
A Lycium Chinense Miller, a farkasbogyó nagyon közeli, mindamellett jól megkülönböztethető rokona mind a tápanyagtartalmat, mind pedig a bioaktív tulajdonságokat tekintve alulmarad a kínai farkasbogyóval szemben. A Lycium Chinense Miller Észak-Kína Ningxia, Gansu, Hebei, Nei Monggol, Qinghai, Shanxi és egyéb területein őshonos.
2001-ben és 2002-ben összehasonlítottuk a kínai farkasbogyó antioxidáns értékeit egyéb, Kínában található farkasbogyókéval. Jóllehet mindkettőt bármilyen ismert tápanyagnál értékesebbnek tartottak, a Lycium Chinense jelentősen kisebb ORAC értékkel bír (202 vmTE/g), mint a Lycium Barbarum (303 vmTE/g)."

 

Értékelés: Nincs
santin's picture

Goji berry/Lycium barbarum

Kedves Tünde! Bocsánat,  mostmár végképp zúg a fejem a sok - sok érdekes dologtól amit olvastam! Végül arra jutottam, megnézem Ti mit írtok a Gojiról és az Ördögcérnáról. Ami bennem mostmár végképp kavart okoz, hogy az Ördögcérna az nem ugyan az, mint a farkasbogyó.... vis én így értem... én úgy tudtam eddig, hogy a farkasbogyó terem meg itthon és keverhető össze nagyon könnyen a gojival vagy ördögcérnával.... És az sem tiszta, hogy én még két éve olvastam egy cikket -sajnos már nem tudom hogy hol- mely szerint a Goji berry és a Lycium barbarum nem ugyan az... mivel én akkor nyugtázam hogy a goji nem mérgező, így nem is foglalkoztam a témával, de épp telepítés előtt állok... és mostmár nem tudom, hogy a goji és a fakasbogyó vis a farkasbogyó és a Lycium barbarum az egy és ugyanaz??? Bocsánat, de sehogy sem talátam meg a választ erre, Ti vagytok az utlós reményem... ha pedig butaságokat írok ezer bocsánat... tényleg totálisan összekavarodtam már a témában.... Köszönöm! Üdv.

Értékelés: Nincs

Amit erről tudok...

Én sem vagyok növényszakértő. Teljesen összekavarsz Én a goji bogyót fogyasztom, ami a Lycium barbarum. A másik fajta a L. chinesis, amiről fentebb írtam. Aztán van ezeknek egy Magyarországon is létező fajtája, amit farkasbogyónak hívunk. Szerintem mind azonos őstől ered csak nem mind egyforma (beltartalom pl.).

Kérünk segítséget!!!

Értékelés: Nincs
santin's picture

Köszönöm.

Kedves Tünde! Köszönöm Tegnap még keresgéltem és az állt össze, hogy a farkasbogyó a magyarországi 'fajta', ami ezek szerint mégsem mérgező..... A Lycium barbarum a goji (goji berry)névem általánosan ismert fajta melynek másik fajtája a Lycium Chinesis, ahogy Te is írod, viszont az ördögcérnáról nem áltam már neki keresgélni újabb forrásból - de az eddigiekből ez is fogyasztható és igazából uaz, mint a goji - , mert sztem már csak jobban megkavarodnék!

Úgy érzem, hogy igazából a Lycium és Goji megnevezés miatt megtévesztő ez az egész, de lehet, hogy akkor ezek alapvetően uazon fajok.....Még egyszer köszönöm, ha tudtok segíteni és elnézést, ha túlbonyolítottam és alapvetően nem kérdés a kérdés....

Szép 7végét kívánok mindenkienk!

Üdv. Zsanett

Értékelés: Nincs

Egy növénynek több neve

Minden növénynek számtalan neve van! Hivatalos latin és tájegységenként más és más lehet. Gondolj pl. a gyermekláncfűre: pitypang, Taraxacum officinale, pongyola pitypang, tejesfű virág, kákics, barátfej, barátfű, kikirics, kutyatej.

Szerintem se bonyolítsd tovább

Értékelés: Nincs
panni6207's picture

Most akkor mérgező vagy nem mérgező????

Ezt a cikket mégis hova kell tenni?

(linket töröltem, Niki)

Elvileg a goji-bogyó vagy más nevén kínai farkasbogyó (chinese wolfberry), azonos a nálunk honos ördögcérna (Lycium barbarum) néven ismert cserjével...

Egyesek azt írják róla hogy a két növény megegyezik, mivel Ázsiából, mint dísznövény került Európába. De ha ez ugyanaz a növény, akkor hogy lehetséges hogy sokkal gyengébb hatásaiban mint ami a tibeti fennsíkon terem meg, a lycium barbarum. Az hogy a neve különbözik, nem mond semmit, mert ugyanazt a növényt kétféleképpen is el lehet nevezni. Mások azt írják, mint lentebb is a cikk taglalja, hogy mérgező, ami szintén azért furcsa, mert elvileg ugyanarról a növényről van szó. Ha viszont nem ugyanarról a növényről van szó, azt honnan lehet megállapítani. Lehet hogy én vagyok roppant értetlen, de az eddigi hozzászólásokból nem derült ki hogy végül is mire alapozzák azt hogy mérgező, és ha nem, akkor miért írják róla mégis ezt. És egyáltalán, mi a különbség a két növény között, ha a nálunk honos növény Ázsiából származik, vagyis a Goji bogyó néven ismert növényről van szó....

Ez nekem magas!

Előre is köszönöm ha valaki megmagyarázza!

Részlet a cikkből:

Kínában csodabogyó, nálunk mérgező gyomcserje

 

A goji berry hazánkban is ismert, de köznapibb ördögcérna (Lycium barbarum) néven. Mindenki találkozhatott már vele támfalak, védősövények nem túl mutatós évelő cserjéjeként. Ázsiából, mint dísznövény került Európába, de igénytelenségének köszönhetően gyorsan meghonosodott. 2-3 méter magas, elhajló ágrendszerű, lombhullató cserje, termése hosszúkás, skarlátvörös, sokmagú bogyó. Hatóanyagai- a rokonságába tartozó burgonyafélékhez hasonlóan - a növény minden részében kis mennyiségben megtalálhatók: hioszciamint és más atropin alkaloidot, hallucinogén anyagot tartalmaz, ezért hazánkban, mint mérgező növényt tartjuk nyilván. A mérgezés tünetei: pupillatágulat, nyálkahártya kiszáradás, szapora szívműködés, izgatottság, ritkábban légzésbénulásos halál.

Héthelyi Éva okl. vegyészmérnök a Szent István Egyetem, Kertészettudományi Kar Gyógy- és Aromanövények Tanszék tanácsadója szerint "a kínai orvoslás eltér az európai módszerektől és gyógyítástól. Azaz nem biztos, hogy az a kínai szokás, hogy mérgező és erős hatású szert is bekombinálva először a kezelésbe, majd fokozatosan kiváltva azt más, kevésbé toxikus hatóanyaggal, nekünk is alkalmas gyógyítási módszer lesz."Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Nem mérgező!

Kedves Panni!

Ha szeretnél mindent megtudni a goji berry-ről, akkor ajánlom figyelmedbe a Ningxia Wolfberry: a tökéletes táplálék (Dr. D. Gary Young, Dr. Ronald M. Lawrenc, Marc Schreuder) című könyvet, grafikonokkal, tudományos kutatások leírásával, stb.

A magyarországi és a ningxia tartományon termő farkasbogyó beltartalmi különbsége a termőtalaj minőségében rejlik, de erről Vali alább írt.

Azt pedig, hogy miért kiáltották ki - többek között - a fokhagymát, a kamillát és a gojit mérgezőnek? Ki tudja... bár nem vagyok az összeesküvés-elméletek híve, de lenne tippem... :-S

Egyétek nyugodtan!

Niki

Értékelés: Nincs

Sziasztok!Érdeklődni

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy a goji bogyó mellé szükséges e más vitamin, vagy táplálékkiegészító készítményt szedni. Mennyire fedezi az ajánlott 15 gramm aszalt goji a napi vitamin és ásvány anyag szükségletet?

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

goji

Pannii!

Nem tudom mekkora mennyiség 15gramm az aszalt goji-ból, de úgy számolj, hogy a gojiból napi jó maréknyit ajánlanak elfogyasztani, hogy fedezze a napi vitamin és ásványi anyag szükségletünket.

Ha valami okból kifolyólag ragaszkodsz a farkasbogyóhoz, akkor szerintem ez a termék jobban megérné...

Szép estét,

Niki

Értékelés: Nincs

Köszönöm  a Választ

Köszönöm  a Választ Niki!

 

Még azt szeretném kérdezni, hogy koleszterinszint csökkentésre (Összkoleszterin:10,5, Ldl:7,5) mit tudnátok ajánlani? Nem szeretném a sztatin tartalmú gyógyszereket szedni, mert sok káros mellékhatásáról hallottam. A goji bogyó erre mennyire hatékony? Ha igen, milyen mennyiséget kell belőle elfogyasztani napoonta? Az alkoholos fokhagyma cseppet elkészítettem, de sajnos nem használt, nem változtatott semmit a vérvétel eredményén, pedig 3hónapig szedtem.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Koleszterin

Szia Pannii!

Koleszterinszint szabályozást már többeknek sikeresen beállította a koreai selyemfenyő, a szőlőmagőrlemény vagy - olaj, és/vagy a Flavil kékszőlőlé és mint ahogy Te is jól rátapintottál a goji...

de ezek egyike sem csodaszer még együtt sem, a majdnem dupla mennyiségű koleszterint mindenképpen a megfelelő táplálkozás betartásával és életmódbeli változással tudnád a legjobban kordában tartani. A fentebb ajánlott készítmények viszont meggyorsíthatják a folyamat kedvező alakulását.

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

táncoló gojik

teeth_smile.gif hazafelé utaztam busszal, nem ült mellettem senki, így kihasználtam a mellettem levő üres széket is, kipakoltam többek között az ásványvizem. kicsit éhes voltam, eszembe jutott, hogy van nálam goji. előbányásztam a táskám legaljáról, pár szemet ettem belőle, mikor hirtelen kanyarodni kezdett a busz, én pedig reflexből nyúlni akartam a mellettem levő ásványvízért, hogy ne essen le, mert én a bal oldali sorban ültem, és jobbra nem volt szék, hanem az ajtó, meg a lépcsők ahol le kell szállni. olyan hirtelen kapkodtam, hogy azzal a kezemmel fogtam meg az üveget amibe közbe benne volt a gojis zacskó. ennek az lett az eredménye, hogy sugárba teleszórtam az egész buszt gojival ahogy az üveget akartam hirtelen megfogni... clap2.giflaugh.gif mondanom se kell, hogy az egész busz rajtam nevetett, jobban mondva nem is tudták eltalálni, hogy mi a fenét csinálok hmmm.gif pattogtak össze-vissza a gojik. de legalább feldobtam pár embernek a pénteki napját, na meg persze az enyémet is, mert egész úton ezen nevettem, a többiek meg az én nevetésemen rolleyes.gif tanulság: ne egyetek buszon gojit yes.giflaugh.gif

Értékelés: Nincs Átlag: 4.8 (4 votes)

Goji fa?

Én nem vagyok abban a szerencsés helyzetben, hogy teremjen a kerítés tövében...ezért arra gondoltam veszek a kertészetben egy kis cserjét. Hogy mondjam, mit kérek, hogy ne nézzenek hülyének? Hova ültessem, hol kellemes neki? Mikor érdemes ültetni?

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

Goji ültetése

Hát a latin neve Lycium barbarum, ha így kéred, meg fogják érteni. Az már más kérdés, hogy kapsz-e sima kertészetben, mivel ez inkább "gyomnak" számít nálunk. Csomagküldős kertészeteknél viszont láttam már. Nekünk is van a kertben, nem túl szép szegény, olyan mint egy kócos frizura, nem is nagyon terem. Tudtommal igénytelen, bárhol megél, de nézz utána latin név lalapján az igényeinek. Azért arra ne számíts, hogy a leendő termések tápértéke megközelíti a himalájai társáét, de érdekességnek jó. Tavaszra ültetheted is!

Sok sikert!

Értékelés: Nincs

mérgező vagy nem mérgező???

Annyi jót olvastam erről a bogyóról, hogy vettem én is. A zacskón ez áll: lycium chinese . A származási helye Kína. Olvasgatva a goji jó tulajdonságairól rábukkantam egy oldalra, ahol mint erősen mérgező növényt említik, ami akár halált is okozhat, hallucinációt, vérnyomás esést, stb. és főleg a kisgyerekekre veszélyes. Viszont nagyon sok goji /lycium chinese/ termék kapható a neten, és állítják, hogy nagyon hatásos. Gondban vagyok, mert nem vagyok szakértő, és ha mindaz a jó tulajdonság igaz, amit állítanak róla, akkor enném én is, főleg hogy már itthon van, de így nem merem megenni. Folytattam egy kis kutatást növénytanban. Arra jutottam, hogy a Magyarországon is sok helyen fellelhető farkasbogyó /scopolia carniolica/ nem azonos a goji berry-vel /lycium chinese/, bár a csucsorfélék családjába tartoznak mindketten, ahova többek közt a nadragulya, az maszlag, a dohány, a bolondító beléndek, a paradicsomfa, és a paradicsom is. A paradicsomnak van úgy 6-7 faja. Ebből egy paradicsomfajnak kizárólag a bogyója nem mérgező /ezt használjuk főzésre/, de a növény összes többi része erősen mérgező, és a többi paradicsomfajta összes része is az. Mint ahogy a csucsorfélék 99% mind mérgező és halucinogén. A növénykatalógus a lyciumfajokra egytől-egyig azt írja, hogy mérgező, a lycium barbarum minden része /gyökér, levél, szár, termés/ mérgező, a többi lyciumra, beleértve a gojit is, szintén azt írja, hogy mérgező. http://novenykatalogus.hu/rendszertan/?rid=39278&rfid=1542 http://novenykatalogus.hu/noveny/lycium_chinense/?nid=75770&rfid=1542 Akkor most mérgező vagy nem? Nincs erről egyrészletes elemzés valahol? Vagy tud valaki akár nem magyar hatóanyag elemzést, ami kimondottan azt vizsgálja, hogy a lycium chinese-ben van egy halucinogén anyag, vagy olyan ami mérgező, sőt halált okozhat? Létezik az, hogy a keleti emberekre másképp hat mint ránk, és ők esetleg immunisabbak? Mint mondjuk ahogy a ciánhoz is hozzá lehet "szokni", ha megfelelően kis mennyiségben van adagolva. Segítsetek ezt kibogozni nekem kérlek! :)

Értékelés: Nincs

goji mérgezés

Sziasztok!

Én ma olvastam a goji bogyóról. Alap értelemben nem mérgező. Éretlen mivoltában a zöld termések és hajtásai igenis azok. Én még bővebben bele ástam magam, és sajnos Magyarországon is csak a gyengébb goji bogyó( Lycium Chinese )kapható még a csomagküldő szolgálatoknál is. I

gazi értékkel a Lycium Barbanum bír(Persze az előző is jó, de utóbbitól 30%-kal gyengébb. (pl. ORAC érték a B.-nél 25-30000, a C.-nél csak 20 ezer, így valószínűleg más hatásai is gyengébbek. De én annak is örülnék, ha ilyenem lenne itthon).

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Goji bogyó a superfood

Való igaz, hogy ami Magyarországon megterem, az sokkal gyengébb hatásaiban, mint ami a tibeti fennsíkon terem meg, ez a lycium barbarum.

Jó hírem van! Nálunk kapható a L. Barbarumból készült juice, és egy superfood is.

Remélhetőeg hamarosan aszalt formában is elérhető lesz.

Ha még jobban beleszeretnéd ásni magad a goji tanulmányozásába, akkor ajánlom figyelmedbe ezt a könyvet.

Értékelés: Nincs
Eszter1975's picture

Mérges goji?

Legfeljebb, mert ilyeneket állítanak róla. Nálunk a gyerekek imádják, és én is rendszeresen elmajszolok belőle egy marékkal. Mi is élünk még yes.gif

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Még élünk.... ;)

Egyed nyugodtan. Manapság a kamillát és a fokhagymát is kikiáltották mérgezőnek... Mi jöhet még?? cool.gif

Értékelés: Nincs

Úgy látom, Goji bogyó ügyben

Úgy látom, goji bogyó ügyben nem volt kérdés mostanság. Akkor én kérdeznék... regular_smile.gif Meg kell mosni a szárított bogyókat, mielőtt beáztatom? Mibe érdemes belekeverni? Én joghurtba vagy teába szoktam. Ugye az szabályos? hmmm.gif

Értékelés: Nincs
Fürtös's picture

Goji bogyó áztatása

Szia Gunci!

Nem kell megmosni a szárított gojit, mielőtt fogyasztásra kerül! Mi magában is imádjuk csemegézni, de ahogy írtad, joghurtba, teába is lehet áztatni. Én 15-20 szem gojit szoktam beáztatni zöld teába 10 perce, és a kiázott gojit pedig beleturmixolom a reggeli italomba, a Párom, ha kicsit megszáradt a kiázott goji, magában is megeszi! Salátát is meg szoktuk bolondítani vele! chef.gifÉrdemes kísérletezni, hogy kinek melyik lehetőség válik be a legjobban!

Értékelés: Nincs

Köszi Fürtöske!

Köszi a válaszodat! Akkor jó, sokkal egyszerűbb, ha áztatás előtt nem kell külön mosogatni... csak mintha valahol azt olvastam volna, hogy tanácsos megmosni, mert kezelik valamivel... coffee.gif Valóban magában is kellemes az íze, csak úgy kissé macera összerágni. Úgyhogy én maradok a teás, joghurtos verziónál, nekem az a nyerő! hooray.gif Klassz, hogy van egy csodabogyó, ami nem csak egészséges, hanem finom is, ezért nem kell leküzdeni a gigánkon...! regular_smile.gif

Értékelés: Nincs Átlag: 2 (1 szavazat)

szárított Goji

Sziasztok! Kaptam egy csomag szárított goji bogyót, és érdekelne, hogy szerintetek mit lehetne kezdeni vele, azonkívül, hogy elcsipegetem, esetleg turmixba keverem? regular_smile.gif Köszi: JJudit

Értékelés: Nincs
Kovács Barbara's picture

Goji bogyó felhasználása

Kedves Judit!

Azóta sok ötlet összegyűlt a goji bogyó fogyasztásáról, a keresővel kedvedre válogathatsz közülük. Müzlibe, Kolláth reggelibe, zabkásába, turmixba, sütibe mind nyugottan használhatod.

További szép napot :)

Értékelés: Nincs
zsazsy's picture

gyereknek is?

sziasztok? adható 4 évesnek is, s mennyi?

Értékelés: Nincs
Kovács Barbara's picture

Goji kicsiknek

Kedves Zsazsy,

adható 4 évesnek is, kb negyed adag higitva.

Értékelés: Nincs

Ellenjavallatok?

Sziasztok, Szoptatás alatt ihatom? 3 évesnek adhatom? Köszi! Vali

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

Goji szoptatás alatt

Ha már a terhesség előtt alapos méregtelenítést csináltál és azóta tisztán éltél, akkor ihatod, de egyébként inkább ne, mert nagyon erősen méregtelenít, és a felszabaduló méreganyagok az anyatejen keresztül a babába kerülhetnek. A 3 évesnek nyugodtan mehet, előbb kis mennyiségben (hígítva), majd fokozatosan emelheted a mennyiséget. Egyébként nagyon finom, biztos hogy szeretni fogja a gyerkőc! regular_smile.gif

Értékelés: Nincs

Goji Juice

Szia Márti! Olvastam fent hozzászólásodat. Nekem van egy 3 és egy 6 éves kisfiam. Ascaris parazita volt a beleikben. Béltisztítás már végeztünk. Közben kiderült, hogy erősen vitamin és ásványi anyag hiányos a szervezetük. Szívesen adnék nekik és magamnak is ilyen goji Juice. Olvastam, hogy napi 25 ml ajánlott felnőttetek esetében. Milyen hígítási arányt tudnál javasolni a srácok esetében? Válaszod előre is köszönöm. Üdv. Tímea

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

Goji

Szia Tímea!

Ez a goji-lé, tulajdonképpen egy 100%-os gyümölcslé, úgyhogy igazából nincsen meghatározott adagja sem. Ez a 25 ml felnőtteknek is csak olyan irányadó mennyiség, nem kőbe vésett szabály. Én a gyerkőcöknél mondjuk fele mennyiséggel kezdeném hígítva, majd fokozatosan emelném az adagot a felnőtt mennyiségig. Hogy milyen arányban hígítsad? Nincs akkora jelentősége ennek sem, ahogy érzed... meg ahogy szeretik a gyerekek. Nagyon finom, úgyhogy biztos meg fogják inni :-)

Értékelés: Nincs
verba kata's picture

Honnan lehet beszerezni ?

Szia Màrtu! Honnan lehet beszerezni a goji bogyót ? Biztos volt ròla màr szò, csak èn nem talàlom. Köszi, Kata

Értékelés: Nincs
Fürtös's picture

Honna lehet beszerezni-re

Szia Kata!

Igaz nem Mártu vagyok, de azt tudom, hogy hamarosan lesz a Bionom webáruházunkban is! Elméletileg szinte már minden bioboltban kapható, a szárított formáját biztosan megtalálod!cookies.gif

Értékelés: Nincs
RJudit's picture

Bettynek köszönet

Köszönöm Betty az információkat, majd megpróbálom így is, úgy is.

Értékelés: Nincs
RJudit's picture

hogyan kell inni a just gojit?

Tudnátok abban segíteni, hogyan kell inni a Just gojit? Vízben kell hígítani vagy csak úgy natúr is lehet inni ? Hogyan jobb a hatása? Ma vettem meg és nincs rajta semmi tájékoztató. confused_smile.gifhmmm.gif

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Hogyan fogyasszuk ezt az életelixírt!

Szia RJudit!

A Just goji-ből napi 25 ml az ajánlott mennyiség, bár akkor sem lesz semmi probléma, ha többet iszol belőle, mert ezt szuperélelmiszerként érzékeli a szervezeted.

Én általában reggel éhgyomorra iszom a folyékony Supra italokat, de volt már, hogy egy flakon vízbe beleöntöttem, és egész napra elosztva ittam meg. Így is, úgy is hatékony, próbáld ki! A No Limitnél, ami egy bio energiaital, jobb a hatás, ha flakonba töltöd, mert így egész napra elosztva, egyenletesen tölt energiával.

Élvezd a Himalája értékes kincsétcoffee.gif!

Értékelés: Nincs

Mit tud ez az új csoda just goji???

sziasztok.mit lehet tudni erről az új csoda just gojiról?

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

A mindentudó bio goji

Ez egy valóban organikus termék egy igazoltan organikus gazdálkodásból.
A Just goji italt friss farkasbogyók (goji Berry / Ningxia Wolfberry) nyers levéből, a farkasbogyó természetes ízét megőrző fejlett technológiával és antioxidáns feldolgozással állítják elő. Így adja a védelmet nyújtó vegyületek teljes arzenálját és a sértetlen antioxidánsokat.

A ’goji’ név egyet jelent az elragadóan édes ízű, skarlátvörös bogyóval. Növénytanilag a farkasbogyók családjába tartozik és Lycium barbarum-ként ismert. Ez a bogyó páratlanul gazdag természetes tápanyagokban és nagyra becsülik öregedést gátló, májregeneráló, vesetisztító és egészségjavító tulajdonságai miatt.
Kínában, Mongóliában és Tibetben a gojit fontos tápanyagként és egészségvédő gyümölcsként nagy tisztelet övezi.

A gojit a Tibeti Fennsík és Belső Mongólia között, a Ningxia síkságon termesztik vegyszerek nélkül, immár 5000 éve. A több ezer éves, legrégebbi fennmaradt kínai gyógyszerkönyvek már említést tesznek a goji-ról, mint a legfontosabb egészségmegőrző, ellenállókéápesség javító májvédő, látásjavító, keringésjavító és nemi vágyserkentő szerről.

A Himalájából lezúduló patakok a hatalmas Jangce folyóba torkollva érik el a Ningxia síkságot, példátlan összetételű, ásványi anyagokban és más tápanyagokban dús vízzel táplálva a termőföldeket.
Ningxia földművesei szerint a rendkívül nagy hőingadozás (-20 és +40 fok között) az ásványi anyagokban gazdag, alkalikus termőfölddel együtt felelősek a bogyók egyedülálló tápértékéért.
A Ningxia síkságról származó, goji gyümölcsök (Lycium barbarum) minden más eddig bevizsgált élelmiszernél több antioxidánst tartalmaznak az ORAC (umTE/g) skálán. (Nálunk is teremnek fajai, de azoknak szinte semmi gyógyhatásuk nincsen)

ningxia goji berry 303 földieper 27
lícium gyümölcs 202 narancs 26
acai 184 meggy 24
fekete málna 164 mazsola 21
gránátalma 105 fokhagyma 21
aszalt szilva 95 alma 14
fekete áfonya 35 vörös szőlő 11
vörös málna 28 földi fekete szeder 51

A mérést a MassachussetsállambeliWarehamben lévő Brunswick Labs végezte.

A Ningxia Autonóm Régióban élő Hui népcsoportban kiemelkedően magas a 100 év felettiek aránya. Itt 16x több 100 év feletti él, mint Kína más területein az egészségügyi hivatalok statisztikái szerint. Egy 4000 lakosú faluban 16 száz évnél idősebb ember lakik. Lehet hogy a mindennapi goji fogyasztás jelenti a magyarázatot?

 • 18 aminosavat a létfontosságú fehérjék felépítéséhez.
 • C vitamint az egészséges sejtfejlődéshez és sejtvédelemhez.
 • Káliumot, magnéziumot, vasat, kalciumot és még számos nyomelemet.
 • Ellagsavat, amely megvédi a DNS-t a mutációktól és rákmegelőző hatású.
 • Béta-karotint, béta-kriptoxantint, zeaxantint és luteint, amelyek semlegesítik a szabadgyököket, csökkentik a bőrrák kockázatát és az időskori szemproblémák kifejlődését, valamint védenek a káros sugárzások ellen
 • Az egyedülálló L.B poliszacharidokat, amelyek szívvédő, rákmegelőző és immunstimuláló tulajdonságokkal rendelkeznek.
 • Esszenciális zsírsavakat, E és B csoportú vitaminokat.
 • # 67-szer több B1 vitamint (tiamint) tartalmaz, mint a barna rizs
  # - 2-szer annyi B3 vitamint (niacint) tartalmaz, mint az élesztő
  # - 3-szor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs
  # - 5-ször annyi kálciumot tartalmaz, mint a nyers karfiol
  # - 2-szer annyi béta-karotint tartalmaz, mint a nyers spenót
 • gyakorlatilag minden benne van, amire egy egészséges emberi szervezetnek szüksége van - divatos szóval élve super food.

A Just goji 100 %-os gzsúz nem csak teljesen organikus és minősítetten bio, hanem nem tartalmaz tartósítószert, adalékanyagot vagy színezéket és nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Alacsony glikémiás indexű. Cukorbetegek is fogyaszthatják.

És nagyon finom!

Hát "csak" ennyit tud.

Értékelés: Nincs

Lícium barbarum

A multkor,mikor vettem 1 csomag Líciumot,az egyik vásárló azt mondta, hogy ő is ette évekig minden nap,de nemrég a kardiológusa azt mondta, hogy erősen májkárosító hatása van.Ezen egy kicsit meglepődtem. Miért mondják ezt,ha pont májvédő,ahogy Vali írja?? krém

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Szerinted miért mondja ezt épp egy kardiológus???

Lehet találgatni...

5000 éve tudvalevő és tapasztalt a májvédő és májtisztító hatása.

Értékelés: Nincs

Ebből is van a 4db vásárlási

Ebből is van a 4db vásárlási lehetőség,és akkor olcsóbb?

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Csomagban a Just Goji

Szia Csilla!

Tudomásom szerint hamarosan elérhető lesz 4-es pakkban is a Just goji, és természetesen az ára is kedvezőbb így. Érdemes mindennap bekukkantani az áruházba, hátha már ott leszrolleyes.gif.

Értékelés: Nincs

farkasbogyó

Sziasztok! Én gyógynövény tanfolyamra járok, és ott azt tanultuk, hogy a farkasbogyó mérgező az atropin tartalma miatt (szájszárazság, tág pupilla, izgatottság érzet, enyhe szédülés, látászavar, nyelési nehézség) és nem ajánlott a fogyasztása. A fenti cikket átfutottam, de nem találtam csak pozitív dolgokat erről a bogyóról. Kicsit most megkeveredtem, mert nem tudom eldönteni, hogy mi az igazság? Akkor most lehet fogyasztani vagy nem? Igaz az az állítás, hogy mérgező? A cikkben nem találtam utalást a kontrindikációra sem, vagyis mindenkinek lehet fogyasztani? Esetleg vannak kivételek, magas vérnyomás, terhesség stb. amikor nem ajánlott a fogyasztása? Köszönöm szépen, Misszie

Értékelés: Nincs
k.m.zsike's picture

Farkasbogyó

Nálunk a farkasbogyónak tüskés ágai vannak. Ültettem két éve egy gojit a kertembe. A tavaly már termett is. Nagyon meglepődtem amikor a virágát megláttam. Pont úgy néz ki mint a nálunk honos farkasbogyóé. Arra határozottan emlékszem még gyerekkori barangolásaimból, hogy a farkasbogyó ágai igen tüskések. Hogy mérgező azt a nagymamámtól tudom. A goji ami nállunk termett azt elfogyasztottuk és jó volt. Azt vettem észre, hogy az ízek az érési szakasz szerint bogyónként változnak. akkora mennyiség nem volt, hogy egészségilen bármit is befolyásolt volna. Remélem segítettem: Zsike

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

mizie farkasbogyója

Nézd meg, hogy a latin név is egyezik-e? Ha igen, akkor rossz gyógynövénytanfolyamra jársz.

A kínai farkasbogyó ugyanis NEM mérgező, sőt az orvostudomány által gyógyíthatatlannak hitt betegségekre kiváló hatással van.

Hivatalos mérésekkel is alátámasztották, hogy a goji berry (kínai farkasbogyó)

 • többszörös hatású, mint a máriatövis a májtisztítást illetően,
 • több fehérjét tartalmaz, mint a virágpor
 • több rostot tartalmaz, mint a zabkorpa
 • 67-szer több tiamint (B1-vitamint) tartalmaz, mint a barna rizs.
 • 2-szer annyi niacint (B3-vitamint) tartalmaz, mint az élesztő.
 • 3-szor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs.
 • 5-ször annyi kálciumot tartalmaz, mint a nyers karfiol.
 • 2-szer annyi béta-karotint tartalmaz, mint a nyers spenót.
 • 5-ször annyi káliumot tartalmaz, mint a kelbimbó vagy a brokkoli, és 4-szer annyit, mint a banán
 • Egyéb bioaktív hatóanyagaiból is többszörösét tartalmazza, mint a többi élelmiszer:
  • ellagsav (daganatellenes hatás)
   polifenolok (öregedés-gátlás)
   cerebrozidok és pirrolok (májvédelem)
   lycium poliszacharidok (immunitás)
 • 150-szer (!!!) magasabb az ORAC értéke, mint a sárgarépában található karotinoidoknak
 • elősegíti a sejttisztulást, és a sejtélettartam növekedését (2003: Pekingi Egyetem Genetikai és Sejtbiológiai Tanszéke: tüdőszövet átlagos sejttélettartam növekedése 0,025%-os goji kivonat hatására:   21% !!!)
 • a gyulladásgátló hatása 1000-szerese a nektarinénak, több 100-szorosa a citrusféléknek, és 4-sterese a chillinek!
 • Orvosilag bizonyított a daganatellenes és daganatpusztító hatása a következőkben:
  • prosztata
   tüdő
   leukémia
   máj
 • a Ming-dinasztia gyógyszerkönyve máj- és veseelégtelenségekre, cukorbetegség esetén és látászavarokra javasolja, valamint a legerősebb máj- és vesetísztító gyógynövénynek titulálja
 • Akár 80 %-kal csökkenti a vérszérum triglicerid- és koleszterinszintjét, azaz erőteljes vér és értisztító!
 • minden eddig ismert májvédőnél és májtisztítónál hatásosabbanak bizonyult (study és grafikon a birtokomban!)

Szóval dobd ki a tanárodat!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

goji

Sziasztok, Ma vettem szárított gojit. Vajon ha elültetek pár szemet lesz valami belőlük?. Láttam, hogy a pici magok még benne vannak. köszi, Vanda

Értékelés: Nincs
Zita's picture

Szerintem nem, de megér egy

Szerintem nem, de megér egy próbát. Én a fügét próbáltam így de nem lett belőle semmi no.gif sajnos.

Értékelés: Nincs
Móni71's picture

csírázás

A fügét a fügedarázs porozza be, ami benne él, legalábbis az eredeti élőhelyén...hosszú sztori, és ha mindent tudsz, talán meg se eszed:) Lényeg, hogy nálunk nem nagyon van termékeny magja, marad a tőosztás, bújtás. A gojit állítólag csak napon szárítják, akkor a magok nem károsodnak. Lehet viszont benne csírázásgátló anyag (mint pl. dinnyében, uborkában, hogy ne idő előtt keljen ki), szóval érdemes jó alaposan lemosni, áztatni (váltott vízben). Sok szerencsét!!! wave.gif Móni

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Megpróbálom elültetni, nem

Megpróbálom elültetni, nem veszítek vele semmit regular_smile.gif köszi a válaszokat

Értékelés: Nincs

Köldökzsinórvér

Sziasztok! Babámat várom 38 hetesen, és nagy dilemma számomra, amiről ráadásul nagyon gyorsan kell döntenem, hogy levetessük és tároltassuk-e a baba köldökzsinórvérét. Nagyon kíváncsi vagyok ezzel kapcsolatban a tapasztalataitokra illetve a véleményetekre! Előre is köszönöm! confused_smile.gif

Értékelés: Nincs

maca

Sziasztok! Vettem maca port és hányingerem van az ízétől. Mit lehet ilyenkor tenni? vegyek kapszulát és töltsem bele? köszönöm a választ!

Értékelés: Nincs

maca

Az is egy megoldás...bár nekem nem jutott volna az eszembe magában lenyelni. Inkább tedd hozzá a joghurtodhoz, müzlidhez, vagy valamilyen kásába is belefőzheted - mi így szoktuk, rendszeresen fogyasztjuk ugyanis. Én a kenyérbe is szórnék belőle, bár eddig puffasztott quinoát tettem csak bele, de majd legközelebb:) Egyszóval bármibe beleteheted!!!

Kati

Értékelés: Nincs

még mindig maca

Szia Kata! Köszönöm a választ! Azt elfelejtettem írni, hogy próbálkoztam joghurttal, de így sem volt jobb, már a szagától hányingerem van sajnos. Akkor marad a kapszula...

Értékelés: Nincs

Goji- csipkebogyó turmix

goji- csipkebogyó turmix szójatejjel.

Otthon kotyvasztottam a következőt: Egy éjszakára beáztattam egy-egy evőkanál csipkebogyót és goji-t hideg, tiszított vízben, reggel pedig az áztató vízzel együtt, (vagy annak egy részével) kb 2 dl szójatejjel és egy kis mézzel együtt leturmixoltam. Nagyon finom, és kicsit hasonlít a nyári pirosbogyós turmixvariációk ízére. Aki gondolja próbálja ki... nekem ízlett regular_smile.gif

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Juzus's picture

Milyen a szaga?

Sziasztok! regular_smile.gif Segitséget szeretnék kérni a rendszeres goji-fogyasztóktól! Nem régiben vásároltunk a bogyóból, igaz csak 10 dkg-t, kiprobálásképpen. A következöket vettem észre: a szaga, mintha füstös lenne és az ize kissé fanyar. no.gif Ilyennek kell lennie vagy éppen belenyultam egy "használhatatlan" zacskóba? hmmm.gif A várom a válaszokat, mert nagyon kiváncsi vagyok. Köszi és szép estét: Juzus

Értékelés: Nincs
Zita's picture

goji

Szia Juzus! Csatlakoznék Gridhez, most szagiztam meg az enyémet határozottan édeskés illata van, egyébként én szárítottat használok. Reggel szoktam beáztatni a teámba és ha megszívta magát kicsit kikanalazom. Üdv. Zita

Értékelés: Nincs

Goji szaga

Szia Juzus!

 

A leírásod alapján én majdnem biztos vagyok benne,  hogy sikerült belenyúlj egy hmmm... nem túl jó minőségű adagba (elég finoman fogalmaztam? ).

A goji egy édeskés gyümölcs, frissen ráadásul kellemesen leveses, és a szárított forma is illatra inkább gyümölcsös, édeskés, ízre pedig elsőre az szárított édes pirospaprikára hasonlít, talán kicsit több gyümölcsös aromával.

Szerintem vidd vissza az eladónak, de ha nem megy, akkor se egyétek meg szerintem, mert a goji nagyon hajlamos a levegő páratartalmát magába szívni és ezáltal ha rosszul tárolják, igen hamar penészedik és romlásnak indul.

Bocs', hogy nem tudtam szebbeket mondani az ügyben...

 

Szép napot

grid

Értékelés: Nincs
Napcsi's picture

Hello!!Nekünk van a kertben

Hello!!Nekünk van a kertben is ugy hogy megtudom mondani hogy milyen nyersen és száritva is!Édes egy enyhe kesernyés, fanyar utoizzel,de száritva még fanyarabb!A száritottat nem szoktam beáztatni csak ugy elrágcsálok egy marékkal mint valami aszaltgyümölcsöt,frissen meg a bokorrol legelem.Egyébként egy kertészetnél lehet kapni,kb.3000 forint egy tő ha jól emlékszem és már az első nyáron termése volt!

Értékelés: Nincs
babivali's picture

gojibogyó

Azt szeretném megkérdezni tőled,hogy nektek is hajt nagyon a második évben ,mert nekem is van és már 2 -3 méteresre nőttek meg a hajtásai de már látok rajta virágokat nő mint a gomba.Mikor kell megmetszeni és hogyan ha leirnád nagyon hálás lennék érte. A bogyó alatt bevan füvesitve és alig lehet levágni csak ollóval lehet mert lent vannak a bogyó levelei a földön,ugy kell lennie.

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

A lícium őshonos nálunk is,

egyes területeken ördögcérnának, máshol farkasbogyónak hívják. Gyakorlatilag gaznak számít! Régen a libáknak meg a kacsáknak adták. Sokan nem is sejtik, hogy a a falusi kerítésekre felfutó igen gyorsan növő, kócos és kusza hajtásokkal teli pirosbogyós növény a lícium.

A szemfüles kertészek ki is használják rendesen, hogy a növényt így felkepták szenzációs élettani hatása miatt, és már kertészetekben is lehet kapni azt a növényt, amit at alföldi tanyákon irtanak, hogy nehogy nagyon elburjánozzon.

Az igazsághoz azért hozzátartozik az is, hogy az a lícium, ami megkapta a szupertáplálék nevet, nálunk nem terem meg. Csak 2000-3000 méteren és afölött. A nálunk növő fajok élettani és gyógyhatása lényegesen silányabb, viszont nagyon finom!

Értékelés: Nincs
káfonya's picture

lícium bogyó gyűjtése

Szia Vali! Még akkor is silányabb a lícium hatása, ha vadon nő? Mikor érdemes leszedni a növényéről? Bármikor, ha megérett, úgy, mint a csipkebogyót vagy Hold-fázis időszakokat figyelembe véve? Üdv, Reni

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

gyűjtsünk líciumot

Sajnos a vadon növő fajok is lényegesen silányabb tápértékkel rendelkeznek, mint a himalájai társaik. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem is érdemes gyűjteni, mert így is rendkívül magas a tápanyag tartalma, de terápiás célra nem alkalmas, nem úgy, mint a goji.

Pont ilyentájt lehet gyűjteni, én a múltkor is szedtem egy marékkal. Egyesek aszalják, egyesek lekvárt főznek belőle. Én azért nem szoktam figyelembe venni a holdfázis szerinti gyűjtés szabályait, mert nem tudatosan gyűjtök, hanem mindig leszedem, amit túrázás közben találok. Ennyi...

Értékelés: Nincs
káfonya's picture

lícium gyűjtés, már indulok is

Hát akkor hamarosan én is elindulok egy gyümölcsszedő túrára winkkiss.gif Köszönöm a választ, Reni

Értékelés: Nincs
Veronika55's picture

Lícium

Csak nehogy összekeverd a csucsorral aminek hasonló piros bogyója van és szintén most érik.. yes.gif

Értékelés: Nincs
káfonya's picture

csucsor tán?

Szia Veronika!

Annyi különbség van a kinézett növényke és az itt látható képek között, hogy nem rózsaszín, hanem inkább lila a virágja. Más különbséget nem vettem észre. Lefotóztam egyébként. cool.gif Elküldjem a képet? Üdv, Reni

Értékelés: Nincs
Zita's picture

goji

Szia Hajni! Én bioboltban vásároltam aszalt lycium gyümölcsöt 10 dkg-os kiszerelésben, nekem így olcsóbb volt mintha neten rendeltem volna, a minőségről ill. hogy melyik jobb választás azt inkább a Valiék tudják megmondani. Üdv. Zita

Értékelés: Nincs

goji vs maca

sziasztok!!

szerintetek melyiket érdemesebb megvenni? Maca port vagy gojit?? És gojit hol tudnék beszerezni? Kaphatóak bioboltban is vagy csak neten? (mert boltban még nem láttam)

köszi: Hajni

Értékelés: Nincs

Hajninak goji és maca

Szia Hajni!

 

A kérdésedre, h goji v maca elég nehéz válaszolni, mert két teljesen más növényről van szó, teljesen más hatóanyagokkal. Leginkább attól függ a választás, h mi a célod a szedésével. Ha ezt pontosítod, akkor könnyebb lesz válaszolni ;)

További szépeket

grid

 

Értékelés: Nincs

goji vs maca

köszönöm a válaszokat!!

Hát, hogy mire szeretném használni? Vitaminforrás, immunerősítés, energianyerés, libidónövelés. Úgy tudom mind2 jó ezekre, vagy tévedek?? Ezért kérdeztem, hogy melyik lenne a jobb, vagy jó lenne mind2, de elég szűkösek az anyagiak.. így marad az egyik..

köszi,

Hajni

szép estét :)

Értékelés: Nincs

Hajninak energetizálás

Szia Hajni!

 

Az általad említett célokra messze veri a goji a macát, nem véletlen, h az OMI is ezt választotta az egészség-italainak és az ,,energiaitalának'' a fő komponensének. Úgyhogy nem veszítesz semmit, ha ,,csak'' a goji fér bele a büdzsébe

 

Szép napot

grid

Értékelés: Nincs

gridnek köszönet

a tanácsért! :) akkor megvan a befutó, majd beszerzem! clap2.gif

Egyébként ha tudja valaki,hogy szegeden melyik boltban tudom beszerezni a gojit akkor megköszönném az ötletet!! :)

további kellemes estét!! coffee.gif

Értékelés: Nincs

rhajninak goji Szegeden

Kedves Hajni! Az Anna kúttal és fürdővel szemben levő gyógynövényboltban, az emeleten találsz szárított gojit, ez a fajta finom magában is, és az ára is megfizethető.

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel