Gyógyít a víz? Hogyan?

Milyen megszokott számunkra, hogy ha kinyitjuk a csapot, friss és iható, hideg vagy meleg vizet kapunk, de az is, hogy bármelyik bevásárlóközpontban kedvünkre válogathatunk a palackozott ásványvizek közül.

A víz az egyik legősibb anyag. Őselemnek is nevezik. Az élet forrása. Víz nélkül nincs élet.

Földünk felszínének ma háromnegyed részét borítja víz. Ennek csupán 2,5%-a az édesvíz. Minden élőlény, növény, állat tetemes részét is víz alkotja. Az emberi szervezet közel kétharmadát is víz teszi ki.

Ez a legősibb és a legsokoldalúbban használható anyag, melyet már évezredek óta a gyógyítás szolgálatába állítottak. Az egyik legegyszerűbb ingerterápia a hideg és meleg vízzel való zuhanyozás. A zuhanyozást mindig meleg vízzel kezdjük, és hideg vízzel fejezzük be. Ezt egymás után többször ismételjük meg. Amennyiben időnk engedi, naponta többször is megtehetjük.

A meleg vizes zuhanyozás kb. 2 percig tartson, a hideg vizes zuhanyból elég 30 mp is. Aki a hideg vizet nem bírja, az hideg vizes szivaccsal is letörölheti magát. Utána törülközéssel dörzsöljük jól át a testünket. A váltakozó hőmérsékletű víz frissít, erősíti az immunrendszert, javítja a keringést. Aki nem tud zuhanyozni, az először langyos, majd hideg vizes szivaccsal törölje át a testét, vagy ha erre is képtelen, kérjen segítséget.

A láb érszűkülete esetén helyezzük lábunkat meleg, majd hideg vízbe, ezt ismételjük meg egymás után többször, ehhez csupán csak két lavór és víz szükségeltetik. Még az oly egyszerűnek tűnő csapvíz is olcsó és hatékony kezelési eljárás lehet.

A meleg vizes fürdő hatását gyógynövénykivonatokkal, illóolajokkal, sőt egyszerű konyhasóval még fokozhatjuk. A fürdővízbe csepegtetett levendulaolaj vagy főzet nyugtató hatású. Az eukaliptuszolaj pedig frissít, tisztítja az orrot, tágítja a hörgőket. A gyógyszertárakban többféle illóolaj és gyógynövény kapható, sőt még felvilágosítást is nyújtanak.

DR. BENKÔ ANDRÁS FÜL-ORR-GÉGÉSZ FÔORVOS

Forrás: 
patikamagazin.hu
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólások

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel