Harc a szabad szülés jogáért

2012. szeptember 20-án a világ különböző országaiban, összesen mintegy 1000 helyen mutatják be a Freedom for Birth című dokumentumfilmet, amely egy világviszonylatban égető problémával, a szülő nők és az újszülöttek emberi jogi kérdéskörével foglalkozik.

A Freedom for Birth – ami magyarul annyit tesz: Legyen szabadság a szülésben, születésben! – című, 60 perces dokumentumfilmben a szülés körüli ellátás szakértői, emberi jogi képviselői és maguk az anyák szólalnak meg, együttes hangon kiáltva a rendkívül időszerű és szükséges, radikális változtatásért.

harc_a_szabad_szules_jogaert_01 2012. tavaszán Hágában rendezték meg A szülés, mint emberi jog című nemzetközi konferenciát, melynek nyitó beszédében Hermine Hayes-Klein amerikai ügyvéd, a program főszervezője a következőket mondta: „A szülés körüli ellátás gyakorlata a világ számos országában megkérdőjelezhető. Akaratuk ellenére nők milliói kényszerülnek háton fekve szülni, és különböző beavatkozásokon átesni a kórházakban. A szülészek és szülésznők sokszor saját kényelmük érdekében, vagy a kórház anyagi előnyére való tekintettel végzik az egyébként szükségtelen gyógyszeres és művi beavatkozásokat. A nők világszerte egyre szélesebb körben ismerik fel, hogy a szülés valódi természete nem ilyen, és nem is kell ehhez hasonlónak lennie. Nem szabadna, hogy a biztonság ára a nők figyelmen kívül hagyása és a nőkkel szembeni erőszak legyen."

Mondanivalójukat a brit film készítői – Toni Harman és Alex Wakeford – Geréb Ágnes magyar bába története köré építették, akit az otthonszülés körüli bábai tevékenysége kapcsán ítéltek el. Az egyik érintett édesanya, Ternovszky Anna, második gyermekét várva az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, ahol beperelte Magyarországot. Ternovszky Anna megnyerte a pert és a bíróság elmarasztalta Magyarországot. Ez a kulcsfontosságú győzelem a szülés és születés ügyére világszerte komoly hatással van.

Toni Harman, az egyik rendező így nyilatkozott:
„A Ternovszky kontra Magyarország ügyben született döntés értelmében, Európában minden nőnek törvényes joga, hogy maga válassza meg, hol és hogyan szeretne szülni. Amennyiben egy nő szabad választásában korlátozva érzi magát, és ebből fakadóan úgy véli, hogy emberi jogait nem tartják tiszteletben, abban az esetben jogai védelme érdekében jogorvoslatért folyamodhat. Reményeink szerint A Freedom for Birth - Legyen szabadság a szülésben, születésben! című dokumentumfilm bemutatásával nők sokasága ébred rá az őt megillető jogokra, és így a filmünkben rejlő forradalmi erő gyökeres változást hozhat a szülés körüli ellátásban, ami egyenlő lesz az anyák forradalmával."

Hayes-Klein szerint a Freedom for Birth – Legyen szabadság a szülésben, születésben! című film választ ad arra, hogy a fennálló rendszert miként lehet megváltoztatni. A szülés körüli ellátásban akkor történik változás, ha a nők végre ráébrednek arra, hogy a szülés során joguk van a valóban őket szolgáló segítségre és ehhez a jogukhoz ragaszkodni is fognak. A szülés helyzete akkor fog rendeződni, amikor a nők szembeszállnak az őket érő gyakori megaláztatással, visszaéléssel, túlkapásokkal és azt mondják: elég volt!"

A Freedom for Birth – Legyen szabadság a szülésben, születésben! című dokumentumfilm helyi vetítése: Szeptember 20 csütörtök, 19. 00 óra, utána vitaest

Helyszín: Menta Terasz Étterem, Kávézó (Budapest, Margit körút 14.)
Belépő: 1000 Ft.
További információk: http://freedomforbirth.com
https://www.facebook.com/FreedomforBirthHungary
Nézd meg a film trailerét!


További Hírszem:

baba-elsosegely-konyv

Forrás: 
http://eletmod.msn.mainap.hu/test-lelek/harc-a-szabad-szules-jogaert-37054/
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Hozzászólások

otthonszülés jelenleg

Sziasztok!

10 napja szültem itthon, (minden rendben zajlott, csodás élmény volt) így pont tisztában vagyok a törvényi háttérrel: a 5/2011. (III. 25.) kormányrendeletet érdemes elolvasni, aki a lehetőségek után érdeklődik. ( megtalálható pl. itt: http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100035.KOR ) itt a legális otthonszülés egészségügyi feltételei és kizáró okai is megtalálhatók. Léteznek engedéllyel működő bábák, tudtommal van olyan kórház ahol vezethetnek szülést, de még gyerekcipőben jár a dolog...  bár biztos vannak itt a fórumon dúlák, akik tudnak erről tájékoztatást adni. Sok sikert mindenkinek, aki belevág! :)

Értékelés: Nincs
M.Bogika's picture

Szülés

Sziasztok!

Lehet, hogy itt ez egy vicces kérdés, de én nem vagyok tisztában vele, hogy most lehet otthon szülni, vagy sem. Lehet egy kórházban hisztizni, hogy nekem ne segítsenek, vagy van "joguk" kb. belevágni egy szülőszékbe és telenyomni oxitocinnal arra hivatkozva, hogy nem vagyok beszámítható. Esetleg be lehet vinni egy bábát a kórházba, hogy ott segítsen megszülni? Vagy esetleg csak annyi, hogy bemegyek a kórházba és már csak akkor szólok a dokiknak, ha már jön ki a baba? Még nem szültem, de érdekelnének a lehetőségeim manapság. Ha nincs a lakókörnyezetemben bába, akkor gyanítom nem túl okos dolog Pesten választani valakit, így marad a kórház esetleg egy dúlával? És egy dúla ha bent van a kórházban a szülésnél, akkor Ő mondhatja a dokinak, hogy köszönjük nem kérjük a beavatkozásokat? Dúlát fogadni mikor ajánlatos? Amikor kiderül, hogy babát vár az ember? Rengeteget olvastam itt a témában, sőt szinte minden cikket, de az alapvető, fizikai dolgokat még mindig nem tudom a dúlákról, bábákról, mint a jogok, lehetőségek. Ha ez nem publikus, akkor magánba is szívesen veszem a válaszokat.

Előre is köszönöm a válaszokat. :) További szép napot!

Értékelés: Nincs

otthonszülés

Szia!

Szerintem jogos a kérdés, abszolút nem egyértelmű, sokan nem tudják, mi a helyzet éppen. (Pl. a saját védőnőm, gyerekorvosom sem tudta...) Tavaly óta létezik az otthonszülésről rendelet Magyraországon, ami szabályozza a kérdést. A rendeletet az alábbi honlapokon is megtalálod. Ez alapján - sok feltételnek megfelelve - lehet otthon szülni, de erre csakis engedéllyel rendelkező bába segítségével van lehetőség, mégpedig kettővel. Jelenleg összesen 3 létezik az egész országban (ketten Budapesten, egyikük pedig Hódmezővásárhelyen dolgozik), de tudtommal több bábának is folyamatban van az engedélye. www.babapraxis.hu az oldaluk, tanfolyamot is szerveznek, ha érdekel. De szülésfelkészítő tanfolyamot az Alternatal alapítvány is szervez (http://szules.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=58:felkeszites&catid=39:tanfolyamok&Itemid=63). A jogokkal kapcsolatban is kérdezhetsz itt. Meg ezen az oldalon is találsz sok infót: www.mindenszules.hu

A kórházi ellátásról a legtöbben azt mondják, hogy bár sokmindent jogodban áll visszautasítani, a valóságban azért ez mégsem ilyen egyszerű. Hiába van az ember tisztában a jogaival, szülés közben egy kórházi ágyon viszonylag kicsi az érdekérvényesítő képessége...

Én most már bármelyik nap szülhetek, szorítsatok!:-)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Varga Nikoletta's picture

Mindenórás

Ashima! Minden rendben, ügyesek lesztek kisbabáddal együtt!

Várjuk családdá születésetek történetét (ha megosztjátok velünk)...

Niki

Értékelés: Nincs

Igazán nem kötekedésből írok,

Igazán nem kötekedésből írok, de az ismerettségi körömben több olyan eset is előfordult, hogy éppen hogy nem tettek semmit, amikor szükség lett volna rá! Az vajon miért van? Van aki szerencsésen megúszta, de olyan is van, akinek maradandó károsodása lett a babájának.

Értékelés: Nincs
torzsa's picture

Kik?

Kik nem tettek semmit? Az orvosok, a bábák, a szülők?

Értékelés: Nincs

Az orvosok, mindhárom esetben

Az orvosok, mindhárom esetben szükséges lett volna a császár metszés, akkor nem lettek volna oxigén hiányos állapotban a babák hosszú ideig!

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel