Hús? - Huss! - 4. rész

Sav-bázis egyensúly

A szervezet számára a sav-bázis egyensúly fenntartása életbe vágó feladat. Érzékeny szabályozó rendszer õrködik afelett, hogy testünk belsõ környezete megmaradjon az enyhén lúgos kémhatású helyzetben (pH=7,4).

A táplálkozásunkban jelenlévõ savképzõ és bázisképzõ élelmiszerek aránya és mennyisége befolyásolja a sav-bázis egyensúlyt. A szabályozásban szerepet játszik a légzés, a vesék kiválasztó mûködése, és olyan anyagok, melyek tompítani tudják akár a savas, akár a lúgos irányba való elmozdulást. A szervezetnek arra is lehetõsége van, hogy elraktározza a sav-bázis egyensúlyt befolyásoló anyagcseretermékeket. Ha túlterheljük a szervezetünket túlzott mennyiségû savképzõ étel fogyasztásával (ez fõként a hús és egyéb állati eredetû ételek), akkor "túl sok savas anyag rakódik le, és ezáltal a ma meglehetõsen elterjedt anyagcsere-betegségek jelennek meg: a köszvény, a zsírvérûség, az elhízás és a cukorbetegség." (Dr. Volker zur Linden)

Savképzô ételek (Kerülendô)Lúgképzô ételek (Fogyasztandó)
 • összes húsféle
 • halak, állati zsír
 • vaj, margarin
 • finomított olaj
 • diófélék
 • hüvelyesek
 • sajt, tojás
 • fehérlisztbôl készült ételek
 • fehércukor
 • édességek
 • gyümölcsök
 • gyümölcslevek
 • zöld levelek, zöldséglé
 • gyökérfélék, nyers zöldségek
 • burgonya, burgonyalé
 • csicsóka, uborka, tök
 • hagyma, fokhagyma
 • Fûszernövények
 • búzakorpa, búzacsíra
 • gesztenye, datolya, füge

A mai táplálkozási szokások irdatlan mennyiségû savképzõ ételt tartalmaznak. A bázikus többletet tartalmazó ételek az egészség fenntartásában játszanak szerepet. A savas többletet tartalmazó ételek savas irányba tolják el a pH-t, ezáltal számos betegség okozói.

Amennyiben az ember több savtöbbletet tartalmazó ételt fogyaszt huzamosabb ideig, a savak közömbösítése már komoly problémává válik a szervezet számára. Valószínûleg a fent említett szabályozó rendszerek egyike sem lesz képes eltüntetni a túlzott savmennyiséget. Ekkor következik be a túlsavasodás: az acidózis. Enyhébb acidózis jelei: fejfájás, gyengeség, fáradékonyság, bõrviszketés, nyugtalanság, álmatlanság, csökkent összpontosító- és gondolkodó képesség, izomrángások, lepedékes nyelv. (Dr. Oláh A.)

Az elsavasodás nagyon súlyos következménye a mészhiány. A felesleges savak közömbösítésére a fogakból, csontokból, szövetekbõl ásványi anyagokat von ki a szervezet. A következmény: csontritkulás, csonttörés, csontfájdalmak, fogromlás, sõt ideggyulladás és idegfájdalmak. A fertõzõ és gyulladásos betegségek is gyakoribbá válnak. (Dr. Günter)

Nem is olyan régen az orvostudomány még úgy vélekedett, hogy a fölös fehérjemennyiség a vesén keresztül kiürül. Mára bebizonyosodott, hogy ez nem igaz. A fölösleges fehérje elraktározódik a testsejtekben, ezzel hatalmas károkat okozva a szövetekben. Az acidózis legfõbb okozója a szervezetben felhalmozódott fölös fehérje. A fehérje építõkövei az aminosavak. "Ha túl sok aminosav van jelen a testben, felborul a test sav-bázis egyensúlya, ez pedig rettenetes következményekkel járhat. " (Dr. Bieler)

"A menstruáció során is maró hatású vér ürül a normális helyett. Ha az ilyen helyettesítõ kiválasztás során a savak igen magas koncentrációt érnek el, könnyen rákot okozhatnak." (Dr. Bieler)

Mozgásszervi betegségek

"A rendelkezésünkre álló statisztikai adatokat túlszárnyalva feltételezhetõen minden második embernek van valamilyen reumatikus fájdalma, vagy reumás természetûnek tartható szervi, szöveti elváltozása." (Dr. Irányi J.)

"A felnõtt európai lakosság 45-50%-a szenved artrózis deformansban (idült degeneratív ízületi betegségben), melynek gyakorisága az életkorral egyre növekszik és a hatodik évtizedben eléri a 90%-ot." (Dr. Kajtár L.)

Magyarországon ma a körzeti orvosokat felkeresõ betegek mintegy harmadának reumatológiai panasza van. A húsban és az egyéb állati eredetû táplálékokban bõvelkedõ étrend túlsavasodáshoz vezet, és ez a fõ oka a reuma fellépésének, mert gyulladáshajlamot idéz elõ, másrészt kivonja a savasodást ellensúlyozni képes lúgos ásványi sókat az ízületi tokból és porcokból, az izmokból és a szalagokból. (Dr. Wearland)

Az elõzõ cikkben említett húgysav savas kémhatása miatt a mostani témánkhoz is idekívánkozik. Az állati fehérje, a hús egyik bomlásterméke a húgysav, mivel kiválasztódni nem képes kristályos formában lerakódik az ízületek közé, a porcban stb... Ez az oka a gyulladásoknak és a fájdalmaknak, amivel a reumatikus betegségek együtt járnak. Ráadásul a savas kémhatás növeli a kristályképzõdést. A köszvényes betegek 98%-a túl sok húgysavat "tárol" a vérében és a szövetfolyadékában. A magas fehérjetartalmú étrend az összes reumatikus betegséget erõsíti. Azokban az országokban, ahol magas a fehérje fogyasztás - fõként a hús - leggyakoribb a rák, a köszvény, reuma és a szívbaj elõfordulása. (Dr. Oláh A.)

A székrekedés hatása a pH egyensúlyra

A korábban már említett székrekedésre újra felhívnánk a figyelmet. A renyhe bélmûködés és az idült székrekedés következtében a húsfehérjék 50%-át a vastagbélben tanyázó rothasztó baktériumok bontják le (magyarul a hús megrohad a belekben). Ez fõként savas kémhatású anyagok keletkezéséhez vezet, melyek a reuma elsõ számú okozóivá válnak. A rostszegény étrend - a hús rosttartalma szinte a nullával egyenlõ - székrekedést idéz elõ. Székrekedésnek számít, ha csupán 2-3 naponta van széklet, és renyhe bélmûködésnek, ha csak napi egyszer. Egészséges bélmûködés esetén a napi székelés száma megegyezik az étkezések számával!

Az emésztõrendszer helyes mûködéséhez elengedhetetlen egyfajta baktériumflóra jelenléte a vastagbélben. A túlzott állatifehérje-fogyasztás rothadásos folyamatokat idéz elõ a bélben, ezért elszaporodnak a rothasztó mikrobák. A rothadás következtében keletkezõ bomlástermékek, melyekhez a mikrobákban létrejövõ mérgek és anyagcseretermékek is csatlakoznak - nagyrészt savas kémhatásúak. Egy részük a széklettel ürül - a szag mindent elárul - a többi pedig felszívódik, és károsan hat, például a sav-bázis egyensúlyra. (Dr. Oláh A.) Ezek a bomlástermékek elsõsorban az acidózist segítik elõ, de más toxinhatást is jelentenek. Ennek tünetei a fejfájás, a szédülés, a puffadás, a hányinger, a rossz közérzet, szívdobogás, egészen a depresszióig fokozódó lehangoltság.

Savtalanító módszerek

1. Étrend

 • Fogyasszunk legalább naponta kétszer nyers zöldségeket!
 • Igyunk meg naponta három-négy deciliter frissen készített zöldséglevet!

2. Savtalanító légzés

"Hasunk elõtt keresztbe tett karjainkat lassan széttárjuk és fejünk fölé emeljük, lassan, nyugodtan megtöltjük a tüdõnket levegõvel. Ezután leengedjük lassan a karunkat, s közben lélegezzük ki - szigorúan csak orron át - a beszívott levegõt, lehetõleg az utolsó csöppig, hosszan elnyújtva, hogy idõt adjunk a tüdõnek a vérbõl a legnagyobb mennyiségû széndioxid felvételére. Ha elfogyott a szusz, ne vegyünk újabb levegõt, helyette húzzuk hátra a vállainkat, mintegy kitágítva ezzel a tüdõtérfogatot, így vákuumot, légritkulást hozunk létre. Ezzel szabad utat adunk a vérbõl a nagyobb nyomású széndioxid és biogén gázmolekulák számára az alveolusokba. Az összegyûlt gázmennyiséget a vállak elõrehúzásával kipréseljük az orrunkon át. Ismételjük ezt meg, amennyiszer tudjuk! Kisebb gyakorlással már három-négy utánlégzés is sikerülni fog.

A sav-bázis egyensúlyban a szervezetben felhalmozódó savas jellegû bomlástermékek miatt bekövetkezett eltolódás e légzéstípussal jól javítható, hiszen segítségével a vérben felhalmozódott szénsavas gázok, biogén gázok távozni tudnak." (Ferencsik I.)

3. Szódabikarbóna-kúra (21 napos)

Éhgyomorra egy kávéskanálnyi szódabikarbónát kell bevenni 1 dl meleg vízben feloldva. Ebéd és vacsora elõtt 15 perccel egy csipetnyit kell bevenni, 1 dl vízben elkeverve. (Dr. Hanish)

Forrás: www.vegetarianus.hu

A cikk folytatása:

Forrás: 
http://www.napfenyes.hu/eletmod-gyogyitas/taplalkozas/enni-vagy-nem-enni
3.666665
Értékelés: Nincs Átlag: 3.7 (3 votes)

Hozzászólások

De...

Szia, most olvastam a húsról szóló cikksorozatot , nagyon hasznosnak találom, de... amint tudjuk tejet nem ajánlatos fogyasztani a benne lévő emészthetetlen fehérjék miatt.Kenyeret nem ajánlatos fogyasztani a benne levő glutén miatt. Húst nem ajánlatos fogyasztani mert ...a cikkben olvastuk miért. Rendben nem eszünk ilyesmit. Mi maradt ? Gyümölcs és zöldség. Én dolgoztam nyugaton gyümölcs és zöldség termelőknek , hát Köszönöm szépen azt a gyümölcsöt és zöldséget. Annyi permetlevet rányomtunk, hogy még a tulajdonos sem ette meg.A paradicsom pár óra alatt pirosodott meg a permetezés után. Kérdem én , hogy vajon egészségesebb agyonpermetezett zöldséget enni , mint egy házilag nevelt nyúlhúst vagy csirkét enni? Persze jön a válasz hogy zöldséget lehet házilag is termeszteni. Persze hogy igen ,csak nem annak aki regeltől estig dolgozik. Minden tiszteletem a cikk írójának  es annak is aki szakértő ebben a témában , de őszintén akkor most mit együnk ?Együnk egyáltalán? 


Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Mit együnk egyáltalán?!

Szia! 

Annyira igazad van!  De tényleg! 

Azért kezdeném azzal, hogy ez a fenti egy "hírszem" cikk, ami azt jelenti, hogy találtuk valahol, érdekesnek tartottuk, így beszerkesztettük ide, de nem mi írtuk, nem mindenben tükrözi a véleményünket. Néha semennyire, inkább csak vitaindítónak szánjuk, érdemesnek tartjuk arra, hogy beszéljünk róla. 

Tény, hogy a cikkben van igazság, fontos az egészséges PH-érték fenntartása a szervezetben. De tény, szerintem sem kell ennyire lesarkítani, hiszen az ételeket nem csak savasító-nem savasító szempontok szerint lehet csoportosítani. Szinte minden ételnek vannak előnyei és hátrányai is, persze van, amelyiknek csak hátránya (pl. cukor, fehér liszt, adalékanyagok), de ezeket nem is igazán nevezném ételnek. 

Én úgy gondolom, meg kell találni az egészséges középutat, törekedni kell arra, hogy valódi ételt együnk, a legkevésbé feldolgozott, adalékozott formában. Nálam simán belefér a hús, a tojás, zöldségek, gyümölcsök, gabonák. Mondjuk a tej tényleg nem egészséges, de az simán kihagyható, helyettesíthető növényi "tejekkel". Igyekszem nem túlbonyolítani a kérdést, amit meg tudok oldani házilag, azt megoldom, amit nem, azt megveszem a boltban és nem görcsölök rá. Amin tudok, változtatok, de nem fogok parázni egyfolytában azon, hogy vajon mi van a kajámban, amiről nem tudok.  Szennyezett világban élünk, ez tény, és nem árt vigyázni, honnan vásárolunk. De ne ez töltse már ki az egész életünket, hogy ezen aggodalmaskodunk. 

Igyekszem erősíteni az immunrendszeremet egyéb módokon is (pl. jó minőségű táplálékkiegészítők), úgy sokkal többet tolerál. És egy idő után ez már rutin, nem kell rá külön odafigyelni sem. 

Egyébként teljesen igazad van, szerintem! Akkor már jobb a házi hús, mint az agyonvegyszerezett zöldség, bár azért a zöldség-szükségletet is jó lenne megoldani valahonnan, biztonságos forrásból... Összegezve, nem hiszem, hogy le lehetne kategorizálni azt, hogy a hús rossz, a zöldség pedig jó. Mindkettő lehet jó és rossz is, minőségétől, tisztaságától függően. 

Értékelés: Nincs

érdekes kinézetű nyelv

Sziasztok,

A segítségeteket szeretném kérni, mert érdekes dolgot fedeztem fel a nyelvemmen: Meg van dagadva egy kicsit, a két szélén fognyomok vannak (valószínűleg ez lehet az oka, hogy érdekesen “hullámos” a széle, és fehér lepedék borítja (ezt le szoktam szedni reggelente). Gondolom emiatt a fehér lepedék miatt van, hogy nem érzem jól az ízeket (azt vettem észre, hogy erőteljesebben fűszerezek, mint szoktam).

Kb. kevesebb mint egy hónapja észleltem a tüneteket, gondolom emésztési problémák lehetnek az okai? Elvileg egy éve voltam laboron, ott nem mutattak ki semmit (normális értékeim voltak mindenhol), a neten utánanéztem, a fognyomok a lép gyengeségére utalnak, a fehér lepedék emésztési problémákra, bár nem tudom, hogy ez mennyire megbízható információ…

Gondolom első körben Emócióval kellene próbálkoznom, esetleg mellé ajánlotok valamit? Immun- vagy gyomorerősítő, vagy esetleg valami más? Húst szoktam enni (ritkán) tejtermékeket is (ezt is keveset). Köszönöm a segítséget!

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

A nyelv :)

Kedves Morgiana!

Mostanában nem érzed magad tompábbnak, nehézkesebbnek? Nem kívánsz többet aludni napközben, ha módod van rá meg is teszed?

Fázni nem szoktál? Étvágyad csökkent az utóbbi időben?

Nem terhelted mostanában túl az idegrendszered? Izületi problémákat nem észleltél? Gondolom az emésztésed egy cseppet lassabb, gyomrodnál szoktál teltségérzetet tapasztalni, enyhe fájdalmat evés után? Mellkasi nyomást?

Nem fáztál át? nem tartózkodtál/tartózkodsz sokat hideg, nedves helyen?

Niki

Értékelés: Nincs

nyelv válasz Nikinek:)

Szia Niki,

köszi, hogy segítesz, itt vannak a válaszaim: de igen, ez igaz, sokkal tompábbnak, nehézkesebbnek érzem magam mint eddig, a fáradékonyság is jellemző(bb), szívesen aludnék tovább reggelente, ha lehetne (mindezt kávéval kompenzálom, tudom, hogy nem jó, de különben tényleg elaludnék). Alapból fázós vagyok, szóval az, hogy téli időszakban fázom, az nem újdonság, az étvágyam egy kicsit csökkent, viszont inkább azt mondanám, hogy változó, reggel vagyok éhes inkább és este, amikor hazaérek:)

Hát, mivel gondok vannak a munkahelyen, igen, mondhatni hogy kicsit most meg van terhelve az idegrendszerem, ízületi fájdalmakat nem érzek,  a gyomrommal kapcsolatban inkább azt mondanám, állandóan érzem, hogy "van" - néha kicsit fáj, néha "bugyborog", néha jól elvan - tényleg változó. Valószínűleg kicsit sok a savam, szerintem ez is okozza, hogy érzem. Még nem kellemetlen, de jót tesz neki a meleg:) Mellkasi nyomás egy kicsi van.

Átfázni nem fáztam át, a konyha egy kicsit hidegebb, mint a lakás többi része, ott azért szoktam tartózkodni.

Remélem a válaszaim segítettek egy kicsit:)

 

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Dugd ki a nyelved és megmondom mire figyelj :)

Szia Morgiana!

Érdemes lenne figyelned arra, milyen ételeket eszel. Jelenlegi állapotod szerint mellőznöd kellene a túl sok nyers ételt, inkább párolva, gőzölve fogyasztanod őket.

Részesítsd előnyben a köles, hajdina, zab gabona-/fűféléket, de mehet még az árpa, rozs, tönköly is. Az olajokkal csínján bánj egy ideig, persze kis mennyiségben fogyaszthatod a mandula-, kukorica-, olíva- és napraforgóolajat. A fűszerek közül részesítsd előnyben a gyömbért, a chilit, és a csípősebb, erősebb fűszereket, fehér és fekete borst, a fahéjat, a szegfűszeget, a kardamomot, szerecsendiót, koriandert, kurkumát, babérlevelet, édesköményt, majorannát.. Ha nincs candidád, akkor édesítésre mézet használj. Gyógynövények közül bevetheted az ánizs, koriandert, a borsmentát, pitypangot, rozmaringot, csalánt, zsályát, édesköményt, citromfüvet,...

Sétálj, mozogj sokat friss levegőn, kerüld a nassolást, a nehéz és hideg ételeket. Próbáld meg étkezéseid nagy részét leves, vagy főzelék, kása formájában elfogyasztani. Csak akkor egyél, ha éhes vagy ... és reggel 10-ig próbálj meg csak gyógyteákat, forralt vizet fogyasztani, csak utána reggelizz, ha bírod... Igyekezz melegen tartani magad, kerüld a hideg, nedves helyeket... Terápiaként ajánlom a meleg pakolásokat, szaunát, és a mozgást :)

Az emésztésedet segítheted még az alábbiakkal: EMóció, mézes almarost, prebiotikus rostkoktél, fermentált készítmények...

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

nyelv kinyújtva

Szia Niki!

köszönöm, kipróbálom, amiket írtál - arra gyanakszol, hogy gyomorhurutom van?

gondolom addig csináljam, ameddig nem javulnak a tüneteim, igaz? vagy azért pár hét múlva, ha nem javul semmi, azért kezdjek gyanakodni?

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Nem, semmi gyanakvás nincs bennem

:)

A hagyományos tibeti-mongol gyógyászat alapján kérdezgettelek, ott pedig egészen más alapokon nyugszik a gyógyítás. Úgy tartjuk, hogy a test alapelemeinek zavara jelenti a betegségeket okozó közeli tényezőket, a lelki probélmák és az érzelmek pedig a távoli tényezőket. Ezek a tényezők nemcsak önmagukban okoznak betegségekte, hanem egymással együttesen is...

Persze sokkal pontosabb "diagnózist" lehet felállítani egy személyes találkozó keretén belül... ha nincs komoly gond, elsődlegesen minden esetben a táplálkozás, a környezeti tényezők és az érzelmi tényezők felől közelítünk, majd bevetjük az egyéb praktikákat :)...

Az előző válaszomban írt ajánlásokat jó szívvel ajánlom. Kérlek, jelezz vissza 3-4 hét múlva - ha be tudod őket iktatni és tartani is (táplálkozás, fermentkészítmények) -, hogy milyen mértékben javul az állapotod.

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

ph 7,4

Ha jól értem akkor a szervezet egészséges ph-ja 7,4? Most voltam komplett labor vizsgálaton és a vizelet ph 6. Ez azt jelenti, hogy nem jó igaz?

Értékelés: Nincs
dorka12345's picture

vizelet ph értéke

Reggel a második vizelet ph értékét kell mérni éhgyomorra!

wave.gif

Értékelés: Nincs

Váradi Tibor

Több, mint 10 éve vagyok vegán. Véleményem szerint a kutatások kizárólag fizikai szintröl beszélnek. Az emberek ma nagyon sokat adnak kizárólag a kutatátsoknak, amivel nincs is baj, de a teremtöt kifelejtik/jük.

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 votes)

Váradi - Tanítás

Szia ! Váradi előadásokon sokkal többet tanulhatsz , mint gondolnád !!! Nézz szét a weblapján ! Plusz 600 -nál is több eladás utólag is meghallgatható az alapítványban! üdv

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (1 szavazat)
dorka12345's picture

Váradi tanításait kihagynám!

Váradi tanításait kihagynám!
wave.gif

Értékelés: Nincs
paripa's picture

Kiváncsivá tettél Dorka !

Szia Dorka!

Én megvallom, még soha nem voltam Váradi Tibor előadásain, de évek óta olvasom írásait itt ott, most pl rendszeresen a Zöld Újságban is. Eddig úgy gondoltam, jó útmutatást ad az egészséges táplálkozáson indulóknak, folytatóknak, bizonytalanoknak, elmagyarázva mit miért jó, vagy jobb tenni/enni. Nem azt mondom, tekintsük táplálkozási gurunak, hisz minden ember egy egyedi alkotás, de én nem találtam eddig hibát az útmutatásaiban.

Elmagyaráznád picit bővebben, mit értesz ezen a felkiáltójeles, szinte tiltásodon, ami Váradi Tibor tanításait illeti?

Kiváncsian várom érveidet.

Szeretettel

Adri

Értékelés: Nincs
dorka12345's picture

Kedves Adri!

Olvasd Tejfalussy András weboldalát...
wave.gif

Értékelés: Nincs
paripa's picture

Dorka, te nem zökkensz ki ..:)

Kedves Dorka! Olvastam "bőséges és kimerítő" válaszod laugh.gif , és most előbbre vagyunk? A kérdésemre nem válaszoltál, csak odébblökted a labdát... Igen, sokat olvastam évekig, Tejfalussy Andrást, és már nem jutok vele előbbre. Értem én a jószándékát, de egy kicsit leragadt ennél a SÓ - TÉMÁNÁL, szegény olyan Don Quijote-ként harcol az "elemekkel", ezt most inkább hagynám is... Sokáig szimpatizáltam az írásaival, de talán nem véletlen, hogy hatalmas tábora nem lett hmmm.gif De hogyan mond ez ellent Váradi Tibor részletes, alapos tanításainak, azt még nem találtam...

Mégegyszer, én nem ismerem, nem jártam hozzá, semmiféle követője nem vagyok, csak olvasgattam, amikor szembejött egy-egy cikke, de azok mindig hitelesnek tűntek. Azt hiszem, nem is kell szembeállítani egymással a különböző tanokat hirdetőket, ráadásul Váradi T.-nak az írásai simán, közérthetően terelgetik az embereket, és hagyja őket elgondolkozni, nem harcol az elemekkel. Ha szeretnél valami KONKRÉTAT is írni a témában, amiért NEM AJÁNLOD Váradit, még kiváncsi vagyok ám yes.gif Szeretettel Adri

Értékelés: Nincs Átlag: 4.3 (3 votes)
dorka12345's picture

Kedves Adri!

Kedves Adri!

Csak ennyit olvastam Tejfalussy András oldalán Váradi Tiborral kapcsolatban:

A "Gerzson diétát" manapság hazánkban is terjesztik.
"Jelenleg elsősorban Váradi Tibor vallástörténész, a felé eljuttatott figyelmeztetéseket semmibe véve, jelenleg is nagy tömegeket képez ki a szinte teljesen konyhasó mentes, de ugyanakkor nagy káliumtartalmú ételek és italok fogyasztására rábeszélési technikákra. Ezek az aktivisták azután szerte az országban terjesztik a Gerzson tanokat, Váradi Tibor könyvei és magnókazettái segítségével:"

Más weboldalon ezt:
"A terápiás diéta magas biológiai értékű élelmiszerekből áll. Alapja az óránként frissen préselt zöldség- és gyümölcslevek fogyasztása, kizárólag biológiai termesztéssel előállított alapanyagokból. Ennek következtében a diéta túlnyomórészt növényi szénhidrátokból áll. Magas káliumtartalom mellett alacsony nátriumtartalom, fehérjében és zsiradékban szegény. Gyógyszerkiegészítésként sósav-pepszín, hasnyálmirigyenzimek, májkapszula, Lugol-oldat, pajzsmirigy-kivonat, méhpempő, lenolaj, ricinusolaj szerepelhet. A diéta része a rendszeres ricinusolajjal vagy/és kávébeöntéssel történő bélürítés.

Néhány általános tanács:
1. Az elfogyasztott ételnek kb. felét nyers zöldség vagy gyümölcs alkossa -- lehetőleg valamilyen friss salátával kezdjük az étkezést!
2. Minden zöldséget a lehető legkevesebb vízben főzzük meg, hogy a tápanyagokból minél kevesebb menjen veszendőbe.
3. Ne használjunk sót, borsot, vagy más erős fűszert. Használjunk inkább gyógynövényeket (rozmaringot, bazsalikomot, kakukkfüvet, borsikafüvet, metélőhagymát stb.)!
4. A cukrot és az édességet szigorúan ki kell hagyni!
5. Minden főétkezéshez igyunk egy nagy pohár frissen préselt sárgarépa-almalevet.
6. Kerüljük a finomított gabonaféléket: fehérkenyeret, fehérlisztből készült péksüteményeket!
7. Legalább három hónapig egyáltalán ne fogyasszunk tejtermékeket!
8. Főzéskor ne használjunk alumíniumedényt, hanem zománcozott vagy rozsdamentes acélból készült edényeket!

Összegzésként elmondhatjuk, hogy a Gerson-terápia egy átfogó méregtelenítő étrend és életmód, mely nyitott arra is, hogy a tudomány és a tapasztalatok újabb eredményeit is magába foglalja."

Nekem ennyi elég...
Ügyesen félrevezetik az embereket...
(A Só kérdés nagyon fontos!!!)
Ez a Don Quijote szerintem igazat mond!
Iszom a desztillált vizet és "zabálom"(Olvasd a Betegség gyártok írást!!!) a sót...
Most mértem a vérnyomásomat 119/76. régebben magasabb értékek voltak!!! wave.gif

Értékelés: Nincs

desztillált víz, nátrium, kálium, elektrolitok...

Dorka!
Ha desztillált vizet iszol, akkor valóban jól teszed, hogy sok sót fogyasztasz, hiszen - mivel a desztillált víz nem tartalmaz elektrolitokat, így - a vízből hiányzó nátrium-mennyiséget igencsak pótolnod kell! Hasznos dolog a desztillált vízből hiányzó ásványokat pótolnod. Nyilván sok zöldséget is megeszel, így a kálium-nátrium arány szépen rendben van a szervezetedben, és egyéb áványok sem hiányoznak, mivel kiegyensúlyozottan táplálkozol.

Ugyanezt a helyes arányt el lehet érni desztillált víz fogyasztás nélkül is, de akkor a víz nátrium-tartalmát is figyelembe kell venni, és nem szükséges annyi sót fogyasztani. Nyilvánvaló, hogy semmilyen ásványi anyagot - többek között sem a káliumot, sem a nátriumot - nem szabad túladagolni.

Az elektrolit-háztartás egyensúlyának a megteremtéséhez azonban nem csak egyetlen helyes út létezik. Mint ahogy például idegen nyelvet sem csak egyetlen módszerrel lehet jól megtanulni. winkkiss.gif

Értékelés: Nincs Átlag: 3.5 (2 votes)
dorka12345's picture

Még nem fogyasztok elegendő

Még nem fogyasztok elegendő mennyiségű sót!
70Kg testsúly mellet 15...20g lenne az ideális, nyáron még több!.
Egy dolog biztos!, valami nagyon el van titkolva a só fogyasztással kapcsolatban...
wave.gif

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (2 votes)
paripa's picture

Dorka , miénk az egész kert !

Szia Dorka !

Ezeket az általános tanácsokat nem tartod elég jónak, Váraditól? Pedig sok jó dolgot ajánl. És Tejfalussy is sok igazat mond, senki se vitatja, de nem szentség az ő igazsága sem.

Ez olyan, Dorka, mintha van egy szép kerted, abban megterem sok csodálatos dolog, de nem mindenkinek ugyanaz tetszik, nem mindenkinek ugyanaz ízlik, nem mindenkinek ugyanaz szolgálja az egészségét. (Itt a kulcs-szó, az EGÉSZSÉG, mert magyarázhat bárki bármit, hitelesnek kell lenni, tehát ha a módszerrel a hirdető egészséges, akkor hiteles, de ha betegecske...:) Dorka, az egészség kertjéből mindenki szedje fel magának azokat az ÉRTÉKEKET, ami neki, abban az élethelyzetében a legjobban használ, legnagyobb elégedettséggel tölti el. Örülj az egész kertnek, örülj, hogy van választék, de nem biztos, hogy ami Tenéked a szentség, az másnak is kötelező és kőbevésett dolog, a természet kertjéből válaszd Te a sóevést, ha úgy érzed, neked elégedettséget ad. Dorka kedves, ha vannak boldog és elégedett emberek, akik nem teljesen úgy érték ezt el, mint Te, (pl desztillált víz ivása és sok só nélkül ) attól lehet ám, hogy nekik, az jelenti a jó megoldást.

Mindamellett köszönjük, hogy figyelsz itt a kis közösségünkre, és elvárjuk a tapasztalati útmutatásaidat továbbra is, ugye tudod?

Szeretettel Adri

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)
Antal Vali's picture

Jól beszélsz Adri!

Az antalvalisok nem kőbe vésett dogmákat akarnak közvetíteni, hanem lehetőségeket a válsztáshoz. Jó, bevált és járható lehetőségeket. A cél mindannyiunk számára ugyanaz - akik itt vagyunk - az EGÉSZség; csak tudnunk kell elfogadni, hogy a célhoz több út is vezethet. Dorkának és Tejfalussynak a só és a desztvíz ivás, Váradinak a nyersevés, Sebestyén Szilviának a makrobiotika, nekem meg a szintetikumok kiiktatása, a méregtelenítés és az intelligens táplálékok... A szentírások is ugyanazt a történetet ragozzák, csak más ceremóniákkal és más köntösben.

(Mellesleg azért hadd súgjak meg Dorkának diszkréten valamit: amikor több mint 80 embert megvizsgáltunk, megdöbbentő volt számunkra, hogy a zöménél nem volt jó a nátrium-kállium egyensúly! Túl sok volt a nátrium, és túl kevés a kálium. Sokan szószerint ki voltak lúgozódva... Nem véletlen, hogy a böjtök és a drasztikus méregtelenítések nélkülözhetetlen kelléke a kálium leves. És tanusítom, hogy a kálium leves kúra szerű fogyasztása után mérhetően helyreállt a nátrium szint is!)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
paripa's picture

Az egészet zárójelben írom

( Valamelyik nap olvastam Tündit, hogy ne küldjék be többször a hozzászólásokat... Hááát, most lehet, én is többször küldtem, kétszer megírtam, mert valahogy csak azt láttam, elszáll az egész, nem megy át, hiába nyomtam a "mentés" billentyűt, nem volt visszajelzés, sőt az egész oldal végül hopp, eltünt... Nos, ha más is ilyen okok miatt jár úgy, hogy többször küldi be a hozzászólását, lehet, ugyanazért, mint én ??? Akkor bocsánatot kérek a magam és az ő nevükben is, de ezek rajtunk kívül álló okok, hogy azért megy többször, mert nincs visszajelzés , hogy átment...., olyan, mintha leállna minden) No csak ezt szerettem volna... Adri

Értékelés: Nincs

Hozzászólás beküldése

Nem tudom milyen böngészőt használsz,de nekem a chrome-mal nincs ilyen probléma. Az előbb kivételesen IE-t használtam és valóban nem sikerült beküldeni.

Értékelés: Nincs
paripa's picture

Nem böngésző-hiba...

Szia Kriszti ! Firefox-ot használok, de ez nem böngésző-hiba volt, alább még olvashatod is Isti írását, hogy megoldották a hibát.... mml.gif Adri

Értékelés: Nincs

Többször beírt...

Én meg bocsánatot kérek azoktól, akiket a technika ördöge "megviccelt". Igazából sokan tényleg nem tudják, hogy nem rögtön jelenik meg a hozzászólás, mint bizonyos fórumokon. Hanem javítás, csinosítás, átgondolás után!

Mert ez nem is egy fórum, hanem Vali oldala... ami már a Tiétek és a miénk is...

Értékelés: Nincs
Isti's picture

Egyáltalán nem a Te hibád, és

Egyáltalán nem a Te hibád, és elnézést kérünk ezért a hibás működésért, most javítjuk, hogy megfelelően működjön. :)

Értékelés: Nincs
paripa's picture

Hajrá Isti :)

Szia Isti !

Most olvastam a visszajelzésed. Tudod, nem irigyellek, annyiszor kell szabadkoznod a működésért, és ígérni, a "mostaztánmár" minden jót ! Csak azt mondhatom, HAJRÁ, és köszönjük a soha nem múló türelmet, és a mindig kedves és kulturált visszajelzéseket !

Szeretettel Adri

Értékelés: Nincs
Isti's picture

A "mostaztánmár" minden jó

A "mostaztánmár" minden jó lesz, az mindig csak az adott problémára vonatkozik, mert javítani / fejlesztenivaló mindig is lesz. Ezt tapasztalatból tudjuk, hogy soha nem lesz vége, de mi meg pont ezt szeretjük!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Antal Vali's picture

Dorka... Miért?

Csak érdekelne... Sokszor jelentesz ki olyan dolgokat "ad acta", amit nem magyarázol meg, pedig az olvasók nagy része tanulni jár ide, hogy az olvasottak alapján el tudja dönteni, hogy akrja-e vagy sem azt a valamit. Azzal hogy kijelentesz dolgokat:

 • Váradit kihagynám
 • ez a recept [email protected]
 • nem így kell kenyeret sütni
 • ez a probléma nem attól van...
 • stb...

sokszor megsértesz embereket, pedig ha adnál rá magyarázatot, hogy szerinted miért nem kell Váradit hallgatni, vagy szerinted miért [email protected] a recept, vagy hogyan is kell szerinted kenyeret sütni, vagy szerinted mitől van a probléma, akkor máris van egy értelmes vitaalap, vagy egy megfontolandó magyarázat. Tudom, kevés az időd kifejteni... De akkor az észt se oszd, mert pont azt tanítod Te is, hogy ne legyünk birkák, akik megyünk a média és a reklámok után..., és a Te kijelentéseid után menjünk birkamód? Hisz azok sincsenek kifejtve, megmagyarázva, csak kijelentve.

És félre ne érts, nem Váradit védem, de ennyi erővel mondhattad volna azt is, hogy ne hallgassatok AntalValit, Ole lámát, Ládi Szabolcsot, Gyurcsok Józsefet, Szabó Gyuri bácsit, Jézust, Luthert vagy akár Hitlert... Ahhoz, hogy valaki el tudja dönteni, hogy hallgathat-e rád és a kijelentéseidre, magyarázatot kéne hogy adj rájuk.

Mi - az antalvalis csapat - és a törzsolvasók tudják, hogy Te egy székely mód szűkszavú, de jó ember vagy. De az új olvasóknak sajnos nyitogatod a bicskát a zsebében. A Te érdeked is az, hogy a Világon minél több ember gondolkodjon úgy mint mi, nem? Akkor miért riasztod el őket? Miért vágod a fejükhöz, hogy az ő receptjük [email protected]? Miért nem fogod meg a kezüket, és miért nem tanítod meg őket arra, hogy mitől lesz jobb a recept, mitől lesz puhább és ropogósabb a kenyér, miben nincs Váradinak igaza, kontra miben van Neked igazad?

Ahhoz, hogy megváltozzon az emberek gondolkodása, és ezáltal megváltozzon a világ, idő kell, sok-sok tanítás és sok-sok tanító. És még ennél is több türelem. Hisz a 20. századi agymosást kell kimosnunk a fejükből, a gondolataikból és a logikájukból. Te is lehetnél jó tanító, ha türelmesebb lennél, és minden botlatozó kezdő életmód váltót felemelnél magydhoz, nem pedig folyamatosan azt érzékeltetnéd, hogy ő mindent [email protected] csinál. Persze, hogy [email protected], mert Te nem veszed a fáradtságot, hogy megtanítsd neki, hogyan kéne jól csinálni, jól gondolni, jól megélni dolgokat.

Szerinted én nem tépem a hajamat, amikor 1625-ödszörre is megkérdezi egy olvasó, hogy hennával lehet-e szőkére festeni a hajat, vagy hogy miért káros a nullás liszt? De igen, tépem a hajam, de elszámolok 10-ig, de van úgy, hogy 110-ig, nem ordítom le a fejét, nem csak annyit írok neki, "nem, te hülye", nem lépek a változásra nyitott lelkébe, hanem veszek egy nagy levegőt, és elkezdem neki sokadszorra is megmagyarázni, hogy nekem mi erről a véleményem. Ha nem ezt tettem volna, akkor ez a honlap nem tudott volna több tízezer ember kedvenc honlapjává válni, nem sikerült volna többszáz meddő nőnek megfogannia, Bésán Ildi és Bényi Berni soha nem emelte volna fel elsőként a szavát a gyermekétkeztetés miatt, nem lennének reform ovik, az emberek még mindig kennék magukra a haszontalan, vacak és mérgező kozmetikumokat, számtalan olvasónk nem kezdett volna neki házilag szappant főzni, kenyeret sütni, krémeket keverni - amikről azt hitették el vele, hogy bonyolult, házilag nem lehet megcsinálni, helyette inkább vegyük meg drágán a boltba a [email protected] és a mérgezőt.

Dorka!

Mögötted rengeteg bölcs élettapasztalat áll, a természet gyermeke vagy, Tőled rengetegen és rengeteget tanulhatnánk..., ha hagynád! Tedd félre a góbé makacsságodat és a szűkszavúságot, ne az észt oszd, hanem taníts! Szerintem többen hálásak lennénk Neked ezért!

Legyen béke a lelkedben, és ne harag!

Szeretettel, Vali

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (17 votes)
dorka12345's picture

Miért...?

Kedves Vali!

Köszönöm hogy ennyi időt áldoztál erre a hozzászólásra! bow.gif

Az elmúlt 3 évben rengeteg információt dolgoztam fel..., ezeket nem tudom leírni mert át kell élni...
Tudom hogy türelemtelen vagyok néha..., ennek is oka van mert nagyon gyorsan képes vagyok bizonyos dolgokat megérteni és szeretném átadni a tudásomat az embereknek csak,.. nem sikerül.. sad_smile.gif

Említettem többször hogy az írás nem az érősegem mert a gondolataimat nem tudom leírni, ezeket meg kell tapasztalni!...
Szeretnék tanítani csak nem tudom hogyan sad_smile.gif
Sajnos eddigi próbálkozásaim negatívak... sad_smile.gif
wave.gif

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Dorka Drága!!!!

Szerintem Te egy nagyon értékes ember vagy! És igenis szánj időt arra, hogy kifejtsd, leírd.... nehéz eleinte - mondjuk én imádok írni angel_smile.gif - nekem is meg kellett tanulom átadni amit tudok... próbáld meg lazán nem görcsölve, ahogy Veronika is írta yes.gif fog az menni!!!! Ha nekem Lenókának megy... akkor fog menni neked is. winkkiss.gif csak higgy benne!!!! Jó tanulást!!! És sok szépen megfogalmazott okos tanácsokkal szolgáló építő hozzászólást kívánok Neked!!!! Melletted vagyunk!!! Hajrá!!!! Lenóka wave.gif

Értékelés: Nincs Átlag: 4.5 (2 votes)
Veronika55's picture

Nem negatív... Pozitív!

Hiszen nekem is már egy csomó mindent tudtál tanítani, úgy ahogy én is neked!

Csak lazán..!

Értékelés: Nincs Átlag: 4.5 (2 votes)
Ordas83's picture

Re: Hús? - Huss!

Sziasztok!

Elolvastam ezt a 4 részes cikket. Az első olyan írás ez számomra, amely végre kielégítő alapossággal foglalkozik a húsevés nem kívánt hatásaival (is). Eddig csak mosolyogtam a vegetáriánusokon. Eddig. Azt hiszem itt az ideje, hogy jobban elmélyedjek ebben a témában! Az általános iskolában, gimiben és az egyetemen is azt tanították, hogy az ember mindenevő, akárcsak a sertés. Ezt bizonyítja a fogazatunk, az emésztőrendszerünk felépítése stb, és az ezekhez tartozó magyarázatokat szépen alá is támasztották... Mivel majdnem minden nap kerül a tányéromra kevés hús/húskészítmény, most tényleg elgondolkoztam a dolgon! Lehet, hogy azt a keveset sem kellene...? Ha esetleg Valaki tudna ajánlani komoly tartalmú írásokat a témával kapcsolatban, azt nagyon megköszönöm!

Üdv: Ordas

Értékelés: Nincs
dorka12345's picture

minden nap

itt van a hiba!!!!
"Ezt bizonyítja a fogazatunk, az emésztőrendszerünk felépítése stb, és az ezekhez tartozó magyarázatokat szépen alá is támasztották... Mivel majdnem minden nap kerül a tányéromra kevés hús/húskészítmény, "

kíváncsi vagyok arra húskészítményre!

mindennap húst eszel sad_smile.gif

wave.gif

Értékelés: Nincs

Váradi tanítások

Szia! Korábban én is hasonlóan gondolkodtam, időnként került a tányéromra jó minőségű hús vagy húskészítmény, aztán később már csak tojás és tejtermék, majd megismerkedtem a Váradi Tibor írásaival és azóta vegán vagyok. Méghozzá abból a típusból, aki nem elég hogy nem érez semmi lemondást ezzel kapcsolatban, hanem nagyon is élvezi! Engem fizikailag és lelkileg is megújított ez az életmód, olyan mintha mindig ezt kerestem volna. Ja és jók a receptek itt az oldalon, köszönet érte! Eszter

Értékelés: Nincs

Váradi tanitások

ezt én is irhattam volna...

Értékelés: Nincs

vegán

Akkor már legalább ketten vagyunk itt, akik szívből ajánljuk a vegán táplálkozást :-) Én rengeteget változtam lelkileg is, de ami testileg óriási megkönnyebbülést jelentett, hogy megszűnt a migrénem. Így utólag már gondolom, hogy korábban túl sok volt a fehérje bevitel. (Vagy ki tudja miért de azóta nincs migrénem :-) Ha van kedved megoszthatnál velünk néhány pozitív változást. Üdv: Esztere

Értékelés: Nincs

vegán

Számomra is nagy változást jelentett, föleg lelkileg, de fizikai szinten is teherbiróbb vagyok és jobb a közérzetem.

Értékelés: Nincs

Váradi Tibor elvei

Szia! Én már 5-6 éve vagyok vegetáriánus. Csak ajánlani tudom minden tudatos embernek. Váradi Tibor írásait, előadásait ismered?

Értékelés: Nincs
Ordas83's picture

Re: Váradi Tibor elvei

Szia! Köszönöm a tippet, még nem olvastam, a következő hetekben próbálok jobban elmélyülni a témában, ahogy az időm engedi. A napokban még több cikket elolvastam ezen a honlapon, és őszintén szólva Berni véleménye volt a legszimpatikusabb számomra, vele értek egyet a leginkább. (lényege: kis mennyiségben őseink is fogyasztottak húst, nagyjából hetente egyszer a szegényebbje. Valamint: ha a napi ételünknek max 1/3-adát adja az állati eredetű fehérjeforrás, az még nem terheli meg nagyon a szervezetet. stb) Egyenlőre úgy vélem, hogy jó minőségű és biztos, tiszta eredetű állati fehérje kis mennyiségben nem árt a szervezetünknek, még akár hasznos is lehet. Nem tartom elképzelhetőnek azt, hogy semmit tejes, tojásos, halas stb ételt se egyek, csak mert állati eredetűek, és károsak(?). Rengeteg jó és hasznos táplálóanyag van ezekben is, ha okosan, megfelelően és mértékkel fogyasztjuk őket. A 4 részes cikkben pedig azért volt néhány apróság, amivel nem értek egyet, de mint írtam, ennek hamarosan igyekszem utánajárni, hogy kialakíthassam végső véleményemet is a témával kapcsolatban. Addig is minden jót kívánok és köszönöm a segítséget! Ordas

Értékelés: Nincs
Veronika55's picture

Állati fehérje naponta..

Itt egy kicsit módosítanék, a legújabb kutatások szerint a még elfogadható mennyiség az 12% ... a napi fehérje 1/3-a állati forrásból már sok lenne.

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel