Hús? - Huss!

Ez a cikksorozat, mint a címébõl már sejthetõ, azt a kényes kérdést fogja boncolgatni, hogy miért is kell kizárni a húst az ember étrendjébõl. A választ számos megközelítésben olvashatjátok, ez a bevezetõ rész csupán felsorolja a szempontokat, melyek a következõ számokban részletesen ki lesznek fejtve.

A testi-fizikai szintû válaszok közül az elsõ és legfontosabb, mely tulajdonképpen minden más tételt fölöslegessé tesz az, hogy az ember alapvetõen növényevõ és nem mindenevõ, mint azt a legtöbben hiszik kis hazánkban. Néhány példát említve ezen állítás alátámasztásához: a bélcsatornánk hossza, a nyálunk összetétele és kémhatása, a fogaink típusa és elhelyezkedése, stb. mind a növényevõkhöz tesz hasonlatossá minket.

Az orvosi kutatások eredményeit is érdemes figyelembe venni. Az ADA (American Dietetic Association) felmérései igazolják, hogy nemcsak nem káros a húsmentes étrend, hanem egyenesen jobb egészséget eredményez. A vegetáriánusok körében sokkal ritkábban fordulnak elõ szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás, daganatos megbetegedések, mozgásszervi degeneratív betegségek, légzési elégtelenségek és az emésztõrendszer különbözõ betegségei. Ez a lista korántsem teljes, ezért álljon itt még néhány elgondolkodtató adat.

nem-vettem-figyelembeA húsban lévõ zsír és fehérje együttesének legnagyobb veszélye, hogy elhízást és/vagy érelmeszesedést okoz. Tizenkét betegség kialakulásában döntõ szerepet játszik a húsban lévõ zsír pl. zsírmáj, szívelégtelenség, agyvérzés.

Az elfogyasztott húsban lévõ fehérje teljes megemésztése több ok miatt is gátolt az emberi szervezetben. Az egyik ok az, hogy az elfogyasztott hús túl sok fehérjét tartalmaz, így a fehérjék egy része megrothad. Ráadásul az ember még azzal az elõnnyel sem rendelkezik az ilyen helyzetek kivédésére, mint a ragadozók, akiknek rövidebb bélcsatornája lehetõvé teszi, hogy a rothadás során keletkezõ méreganyagok gyorsan távozzanak a szervezetükbõl. Az emberben, hosszabb bélcsatornája miatt, hosszabb ideig rothad a többletfehérje, több méreganyag szabadul fel és sajnos több is szívódik fel, mint a ragadozó állatokban.

A vérkeringésbe több aminosav jut be a szükségesnél az elfogyasztott húsban lévõ fehérjék megemésztése során. Ez túlterheli a májat és a vesét, a fõ kiválasztó-rendszereinket. A szervezet ekkor a "helyettesítõ kiválasztó szerveket" állítja munkába: a tüdõt és a bõrt. Különbözõ bõrkiütések, bõrfoltosodások illetve asztmatikus tünetek jelentkezhetnek ennek eredményeként.

A hús egyik bomlásterméke a húgysav. Ez olyan mennyiségben van a húsevõ emberek szervezetében, hogy nem tud mind kiválasztódni, ezért egy idõ után lerakódik pl. vesekõ formájában vagy apró kristályokként az ízületek közé (ld. köszvény). (Jola: A hús egyik alkotórésze a húgysav, mely a kiválasztódás során a vesében kristályt talál /pl. oxalát/ ahhoz kötődik és vesehomokká, később különböző nagyságú vesekővé növelheti magát.  Az ízületekben az izmok "olaját" a hyaluronsavat teszi közömbössé, teszi a mozgásokat fájdalmassá, az ízületeket duzzadttá -kialakul a köszvény. Már csak ezek kivédésére is érdemes a kellő mennyiségű folyadékot be vinnünk a szervezetünkbe. Elősegítenünk a vese kiválasztási munkáját és a kellő mennyiségű hyaluronsav jelenlétét az ízületekben.)

A hús savas irányba tolja el a szervezet savbázis egyensúlyát. Ez a közeg megfelelõ, "kényelmes és meleg fészket" jelent a baktériumok számára.

Az állatok a vágóhídon a mészárlás elõtt rettenetes félelmet élnek át, mely számos méreganyag keletkezésével jár együtt. Ezek mind belekerülnek a húsba!

meddig-nyomod-el

Ha az ételek biofoton ("napfényérték") tartalmát vizsgáljuk, arra a felismerésre juthatunk, hogy az élõ, friss táplálék sokkal több biofotont tartalmaz, mint a halott. A hõkezelés, fagyasztás, stb. hatására az ételek biofoton értéke drasztikusan csökken. Az állatokat csupán halott formában szokták fogyasztani, míg a növények a földbõl való kihúzás, fáról, bokorról való leszedés után is élõk maradnak egy ideig. A tudósok visszaigazolták ezt. Kutatási eredményeik azt mutatják, hogy a magas biofoton tartalmú ételek az egészségesek.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a vegetáriánusok hosszabb és általában egészségesebb életet élnek, mint a húsevõ társaik.

Térjünk át most egy másik nagy területre a psziché világába. A húsevés fizikális hatásai kihatnak a húsevõ ember lelki világára is. A fent említett savas környezet az idegrendszer károsodását okozza, ami hozzájárul ahhoz, hogy a húsevõ ember általában sokkal szorongóbb, idegesebb, aggódóbb és agresszivitásra hajlamosabb. Csak egy bizonyítékot említek itt. A börtönkísérletek során, ahol vegetáriánus táplálkozást folytattak az önként jelentkezõk, azt tapasztalták a kutatók, hogy ez utóbbi csoport tagjai, szemben a hagyományos táplálkozást folytató elítéltekkel, lényegesen kevésbé voltak agresszívebbek és a szabadon engedésük után kevesebben estek vissza a bûnözésbe.

Egy keveset az ember erkölcsi érzékérõl is szót kell ejtenünk. Az emberek többsége számára egyértelmûen vonzóbb egy érett alma látványa, mint egy véres húsdarabé. Gondoljatok bele, ha nektek kéne akár naponta elpusztítanotok egy másik élõlényt, aki érez, él és élni akar, akkor ennétek-e valaha húst. A konyhamûvészet mindent elkövet, hogy az asztalra kerülõ hús, minél kevésbé hasonlítson ahhoz a kedves, selymes bundájú, nagy fülû, folyton mozgó orrú nyuszihoz.

A húsevés gazdasági szempontból sem elõnyös. Például a húsevés elõállításához hat-tizenötször annyi mezõgazdasági terület kell, mint az ugyanannyi növényi fehérje elõállításához, és ne feledkezzünk meg arról, hogy a termõterület ma már nem igazán növelhetõ.

A környezetvédelmi megfontolások részben a gazdasági érdekekkel is egybeesnek, nem is beszélve az élõlények életfeltételeirõl. Az erdõkbõl évente 17 millió hektárt (Ausztria nagyságú) irtanak ki legelõnek. Egyetlen kilogramm hús elõállításához körülbelül 4000 liter víz kell, ennyit egy átlagos család egy hónap alatt használ el (mosásra, fõzésre, fürdésre, stb.) összesen.

Végül egy csipetnyi kitekintés a világba. A vegetarianizmus nem mai találmány és divathóbort, mint sokan gondolják Nyugaton. A húsevést szinte minden vallási irányzat valamilyen mértékben korlátozta és korlátozza a mai napig. A különbözõ vallások ezoterikus irányzatai pedig szinte kivétel nélkül tiltották/tiltják a húsevést, mert a szellemi fejlõdés elõfeltételének tartják a tiszta életmódot.

Remélem, ez a kis ízelítõ felkeltette az érdeklõdéseteket és elgondolkoztok azon, hogy - csupán megszokásból - lehet-e olyan ételt fogyasztani, melyhez érzõ, tudatos lény megölésére van szükség.

A cikk folytatása:

Forrás: 
http://www.napfenyes.hu/eletmod-gyogyitas/taplalkozas/enni-vagy-nem-enni
4.11111
Értékelés: Nincs Átlag: 4.1 (9 votes)

Hozzászólások

Ellentmondás

Sziasztok!
Kissé sarokba szorítva érzem magam, tanácsot kérnék Tőletek. Mióta járunk, azóta vitatéma köztünk párommal a húsevés: ő nagyon húsos, én abszolút nem. Mióta az édesanyja nálunk lakik, és főz ránk, számára is "probléma", hogy nem eszek húst, én meg nem akarom megbántani, így kötöttem már rengeteg kompromisszumot a témában. De ezt mintha észre se vennék.
Épp most meg vagyok fázva, és lázam is volt pár napja. A párom és édesanyja ápolt, és már jobban is vagyok a házi praktikáknak köszönhetően (sok itt is szerepel), antibiotikum nélkül. Viszont most azzal vádolnak, hogy azért vagyok beteg, mert nem eszek húst - miközben időnként eszek az ő unszolásukra. Ráadásul azzal érvelve, hogy energiára van szüksége a szervezetemnek a betegség ellen, sült marhahúst, meg rakott zöldbab címén darálthúst etettek velem. (alig bírtam megenni)
Bármilyen érvet felhozok:

1. nem szeretem a húst, mert nem szeretem:),

2. rossz a közérzetem a hústól,

3. a túl sok húsfogyasztás káros,

4. nem kell hús a teljes és egészséges étrendhez...

Egyik sem használ. Teljesen a szöges ellentétét mondják. Kettő az egy ellen elég nehéz. Bár az igaz, hogy nem vagyok túl felkészült érvelő, hisz "csak" a testem jelzéseire, érzeteire hallgatva hagytam el (szeretném elhagyni) a húst, és nem az olvasmányaim miatt. Arra gondoltam, hogy pótolhatnám a hiányosságaimat e téren, és akkor hátha sikerül meggyőznöm őket... Bár lehet, hogy szélmalom harc... Szerintetek? Volt már valaki hasonló cipőben?
A legrosszabb az, hogy tudom, hogy jót akarnak nekem, és hogy meg vannak győződve róla, hogy rosszat teszek az egészségemmel, magammal. A "hülyeségeimtől" próbálnak megvédeni, de vajon tényleg meg kell védeni engem? Hogyan győzhetném meg őket az ellenkezőjéről? Mit lenne érdemes elolvasnom, megnéznem, esetleg az ő orruk alá dungom a témában?
Előre is köszönöm a segítségeteket!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Varga Nikoletta's picture

Biztos, hogy meggyőzésre van szükség?

Inkább az elfogadást javaslom.

Tudom mit érzel, gyermekkorom óta nem eszem húst, még egész kicsi voltam, amikor így döntöttem. Szüleimmel sok beszélgetésem volt, hogy szépen fogalmazzak :-D

Aztán szép lassan elfogadták, hogy nekem más jó, mint nekik. Amikor megszülettek a gyerekek, akkor közölték, hogy egy fejlődő szervezetnek szüksége van húsra. Mondtam, legyen úgy és megkértem Édesanyámat, hogy amikor hétvégén meglátogatjuk őket, akkor készítsen a zalai mamám által nevelt állatok húsából valami ételt a gyerekeknek és ha a gyerekek azt mondják, hogy itthon is ennének belőle, akkor csomagoljon. Így ez megmaradt, a gyerekek heti 1-2x esznek húst, ha akarnak - hozzá kell tennem nem mindig a húsosat eszik - és engem sem molesztál senki :)

Aztán tavaly nyáron kiderült, hogy Édesapám rákos. Apukám egyet tudott, hogy kemót és sugarat nem akar... és akkor megkért, hogy segítsek. Éppen ma kapta meg a jó hírt, hogy hivatalosan is gyógyulttá lett nyilvánítva. Drasztikus életmódváltáson ment keresztül ... most már heti 1-2x húst is fogyaszthat, ha megfelelő helyről származik, akkor nem ártalmas, sőt váljék mindenki egészségére, aki el tudja fogyasztani. Azóta egyáltalán nem beszélek "hülyeségeket", sőt kikérik véleményemet egy-egy dologgal kapcsolatosan.

De amiért belekezdtem élettörténetünkbe :) Azelőtt hiába sorakoztattam fel az érveket, vittem nekik a tanulmányokat, könyveket, mondhatni hiába... Anyukám még el is olvasta őket, de Apukámnak minden "hülyeség" volt. Náluk speciel semmit nem értem el vele, csak esetleges nézeteltéréseket szítottam, így le is áltam a "térítésükkel" - mindenkinek sokkal nyugodalmasabb időszak következett :) Úgy voltam vele, hogy az idő majd mindent megold, meg fő a Szeretet (ezt nagyon komolyan és mélyen érzem, nem elcsépelt frázis részemről)!

Nekem nagy szerencsém volt, van, bár Anyóskám nagy húsos, de totálisan elfogadta, hogy én nem, mondjuk a párom sem :) Soha egy rossz szót nem szólt emiatt - sem -, és ha ebédre vagyunk hivatalosak, akkor mindig van vega étel is.

Első körben különben a Kína-tanulmányt javaslom, de nézz szét ITT, biztos találsz olyat, ami felkeltené az érdeklődésüket.

... és kérd Párod és édesanyja elfogadását, hiszen TE is elfogadod őket olyannak amilyenek (húsfogyasztók), ők pedig fogadjanak el Téged növényevőként :)... már az elején! mert ha megszületik az unoka, utána sokkal nehezebb lesz "kivívni" azt.

További ötleteket, tanácsokat biztos megosztanak Veled még a kedves Olvasók!

Nagyon drukkolok Neked és jobbulást!

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Meggyőzés

Kedves Niki!
Köszönöm a gyors válaszod! :) Valóban, a meggyőzés elég reménytelennek tűnik. Párom olyan érveket hoz fel, amik ellen nem tudok "védekezni": pl. mesél olyan ismerőseiről, akik vegetáriánusok voltak, és legyengült az immunrendszerük. Mondanám, hogy valamit nem csináltak jól, de honnan tudnám látatlanban, hogy mit? Tehát értem én, hogy aggódik miattam, de azért túlzás amit csinál. Igazából csak arra vágyom, hogy hagyjon élni nyugodtan, mert ez az állandó vita már nagyon fárasztó (főleg betegen). Nem igaz, hogy nem tudok nyugodtan megenni egy tányér zöldséglevest anélkül, hogy megkapnám, hogy ne csak zöldséget egyek, mert a szervezetemnek szüksége van a húsra is...
Amúgy most egy darabig biztos nem tudnak húst belém diktálni, mivel ma reggel ébredés után hánytam... Pedig a megfázásból már majdnem kigyógyultam: ezek szerint a kór átvándorolt az emésztőrendszerembe. Most kanalanként iszom a szódabikarbónás vizet, aztán majd a citromos vizet. Aztán jön a ropi. 3-as és 4-es Schüssler sókat ajánlották még. Szívesen veszek egyéb javaslatokat is! :)
Elnézést kérek, hogy párkapcsolati tanácsadásba ment át a dolog, de nem tudok már mit kezdeni a helyzettel. Olyan ez, mint a hidegháború. Tudom, hogy az okos enged, de ha az engedés azt jelentené, hogy húst eszek, akkor azt nem tudom megtenni.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
hbogi87's picture

Megértelek takara,

ugyanezen mentem/megyek keresztül magam is.  Egyszer már teljesen elhagytam a húst, tejtermékeket, aztán amikor a kicsi fiamat vártam, elkezdett hiányozni a joghurt, sajt, így módjával, de ettem. Majd a szülés után makacs hátfájás gyötört és mentálisan annyira lenulláztam magam, hogy 3 hónap múltán egyedül alig bírtam felkelni, menni, zuhanyozni, élni. Rettenetes volt....persze akkoriban mindenki azzal szekált, hogy ezt a hús hiánya okozza, hogy teljesen leszívja a baba az erömet satöbbi. Ìgy aztán engedtem az unszolásnak. 
Most ott tartok, hogy gerinctornával, jógával megerösödtem fizikailag, a lelkemet pedig a meditáció hozta helyre, így jó ideje nem okoz már gondot a mindennapi élet egy kisbabával ( aki lassan totyogó lesz)- és "csodák csodájára" a hús és a tejtermékek is egyre ritkábban szerepelnek az étlapon ( értsd: eddig heti 1-2x ettem, most van hogy csak 2 hetente eszem húsos ételt, akkor is minimális mennyiségüt). A vegánságot a párom nagyon nehezen fogadta el annak idején, söt igazából el sem fogadta, pedig ha valaki, akkor ö aztán nem nagy húsevö...nem tudom miért ellenezte mégis, talán neki túl radikális volt, vagy a miértekkel nem tudott mit kezdeni, nem tudom.
Azóta, hogy a kicsi fiunk is eszik mindent, nagyrészt vegán ételek kerülnek az asztalra, Apa meg ha akar, akkor föz magának húsosat. A pici is mindent megkóstol- ezzel úgy vagyok, ahogy Niki, nem tiltom, mert az csak ellenérzést szül-, aztán majd ö eldönti, hogy mit szeret és mit nem. Ahogy az ábra mutatja, a zöldségek, gabonák eddig nyerésre állnak. :-)
Tudom, a leírtakkal nem igazán segítettem a problémád megoldásában- igazából csak azért írtam le, hogy tudd: nem vagy egyedül.

Mosolygósat, Bogi 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Lúgos-savas

Sziasztok!

 

Létezik -pl. ezen az oldalon -, olyan   megbízható és részletes táblázat, felsorolás (könyv)...amely tartalmazza a savas és a lúgos táplálékok sorát???

Az interneten egymásnak totál, egymásnak ellentmondó ilyeneket találok, "DR. X vagy DR. Z"  tollából, és hálás lennék ha végre egy követhetőt tarthatnék a kezemben.

Hálás köszönet érte előre is

 

 

Értékelés: Nincs

Lúgos, savas ételek

Szia! Ilyen táblázatot itt nem fogsz találni, mert a táplálkozás nem ebből áll! Mondok egy példát: a citrom savas, mégis az emésztése során lúgosító hatású.

Az egészségünket érintő ételekről rengeteget írtunk már (használd a belső keresőnket), de általánosságban elmondható, hogy minden finomított élelmiszer (cukor, liszt, olaj), káros adalékokkal előállított kész/mű étel, gyorséttermi kaja (muszáj ezt a szót alkalmaznom rá), ki tudja miből készült szószok, porok, cukros - citromsavas lekvárok, bolti kekszek, édességek, ízesített tejtermékek, felvágottak, konzervek mind ártalmasak az emésztő- és immunrendszerünknek.

Ellenben a természetes alapanyagok, zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, csírák, fermentált (természetesen erjesztett) ételek, italok, olajos magvak, hidegen sajtolt olajok, friss gabonapelyhek, savanyított bio tejtermékek változatos és mértékletes fogyasztása elősegíti a regenerálódást, lúgosító hatású.

Ha valaki nagyon el van savasodva (egyébként a stressz, mozgáshiány, friss levegő hiánya is okozhat elsavasodást!), akkor célszerű pár hónapig a candida kúrát tartania és fogyasztani mellé ezeket a kimondottan lúgosító készítményeket. Fontos a teljes méregtelenítés, melynek részletes leírását ITT találod.

Egészséges recepteket a Boszorkánykonyhában, ötletekről hogyan hozd ki alacsony költségvetésből mégis egészségesen pedig az "Ínségkonyha" sorozatban olvashatsz.

Ha még beírod a keresőnkbe: lúgosítás, elsavasodás..stb., akkor még több információhoz fogsz jutni a Téged érdeklő témával, témákkal kapcsolatban.

Értékelés: Nincs

:)

Köszönöm Tünde, szép napot!

Értékelés: Nincs

Böjtölő 15 éves lány

15 éves lányom elhatározta, hogy a nagyböjtben 40 napig nem fogyaszt húst, és semmilyen cukrozott édességet. Utóbbival teljes mértékben egyetértettem, előbbivel kapcsolatban pedig megbeszéltük, hogy sajtot, tojást, kefírt stb eszik, és különösen odafigyelünk a táplálkozására ez alatt az idő alatt. Szüleim nagyon rossz szemmel nézik, állandóan unszolják, hogy hagyjon fel az elhatározásával, engem felelőtlennek tartanak, és többször nyomatékosan kértek, hogy beszéljem rá, hogy fejezze be a böjtöt, mert ebben a korban ez veszélyes. Egyébként 2 kilót fogyott a lányom, amúgy is vékony (de nem sovány). Én úgy gondolom, hogy hat hét alatt nem tud kárt csinálni magának ezzel a böjttel, szerintetek? Nagyon várom a választ. Előre is köszönöm. Eszter

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

Semmi baja nem lesz!

Szerintem nagyon is felelősen álltok hozzá ehhez a kérdéshez a lányoddal! Nem gondolnám, hogy bármi kárt lehet ezzel okozni, főként, ha ennyire odafigyeltek, hogy a szervezete ne szenvedjen hiányt semmiben. A böjtöknek évezredes kultúrája van, vannak olyan népcsoportok, ahol egyáltalán nem is fogyasztanak húst, gyermekek is nőnek fel hús nélkül egészségesen. Még a WHO ajánlása szerint is lehet hús nélkül teljes értékűen táplálkozni, bármilyen életkorban. Annyira furcsa, hogy sokan mennyire tiltakoznak, ha valaki átmenetileg vagy végleg lemond a húsról, de a szintetikus, cukros vackok fogyasztását bezzeg nem tartják károsnak... arról már nem is beszélve, amikor ilyen korú lányoknak szó nélkül írják fel a fogamzásgátlókat. Egy szó mint száz, ne aggódj, semmi baja nem lesz 40 nap alatt! Ha szeretnéd megtámogathatod a böjtjét valami jó kis fermentált készítménnyel, mondjuk egy mézes almarosttal. Ez a fehérjeszintészint is támogatja magas aminosavtartalmának köszönhetően, így a nagyszülőknek sem lehet szavuk. regular_smile.gif

Értékelés: Nincs

reform Husvet

Sziasztok! Erdekelne, hogy kinel milyen lesz az unnepi menu? Pl. a vegak a husveti sonkat mivel es hogyan "potoljak"? Illetve, hogyan lehet egeszsegesen tullenni az unnepi lakomakon? Konkret recepteket is varnek... Szep tavaszi napot kivanok mindenkinek! clap2.gifmml.gifwave.gif Vera

Értékelés: Nincs
esperanto's picture

Húsvét csokimentesen?

Sziasztok, főleg kisgyermekes Anyukák! Vera druszám kérdéséhez még annyit tennék hozzá, hogy Ti hogyan oldjátok meg a csokinyuszi-problémát? Mit adtok helyette a gyerekeknek, hogy az oviban/suliban ne legyen ciki, hogy nem kaptak csokinyuszit? Konkrétan egy nyolcévesem van, akit szeretnék egy kicsit "átnevelni" (sajna, csak kicsit tudom, mivel apukájával lakik, de azért kéthetente nálam eszi a barnakenyeret meg minden jót!).

Értékelés: Nincs
Kitty's picture

Szia Esperanto!Ötlet csokinyuszira

Igaz, hogy ez nem csokimentes, de tapasztalatom szerint ebből nem tudtak habzsolni a gyerekek, egy pár falat után elteltek vele.Én egy nem túl gyors,ám annál finomabb megoldást választottam múlt évben , igaz nem a saját gyerkőceimnek ( még nincs regular_smile.gif ), hanem a barátnőim picijeinek. Vettem 80 százalékos csokit és aszalt gyümölcsöket, amiket nagyon apróra lehet darálni ( dió,szilva stb ). A csokit gőzfürdőben felolvasztottam, a gyümiket ledaráltam.Nyuszis és tojás alakú (sütő ) formába öntöttem csokit, aztán gyorsan gyümit, összekutyultam. Betettem a hűtőbe dermedni. A csomagolásuk nem volt egyszerű, ezt a párom segítségével oldottam meg, akinek van némi kézügyessége: a tojás alakúakat színes papírokba csomagoltuk ( ez még nekem is ment tongue.gif ) , a nyuszikat pedig alakra vágta, majd csomagolás után rajzolt rá. Idén levadásztam egy nyuszikkal teli mintás szalvétát, azt hiszem, ebbe megy a nyuszifigura .... Már azon is gondolkoztam valamelyik nap, hogy a sütőformákat talán illene sütésre használni, és tojás vagy nyuszi alakú sütiket csomagolok be...Remélem tudtam segíteni regular_smile.gif

Értékelés: Nincs

Ez tuti ötlet!

Éppen ara gondoltam, hogy lírjam, a karácsonyi "szaloncukrom" akár mehet nyuszira is átformzva, de megelőztél! Nálunk sosem hoz a nyuszi csokit, ellenben valami apró hasznos és kedves ajándékot igen. A nagyszülők és barátok csokinyuszi és tojás áradata zacsiban landol, és ha nincs más megoldás - van, hogy az oviba leviszem omg_smile.gif ott 30 főre szétosztva meghamizzák- akkor a kukában landolnak. A sütiket is nyusziformával szúrom ki és akkor ez is egy jó kis nyuszis ámde egészséges dolog. Én mindíg sütök kalácsot is, és sonkás tésztát. A locsolók pedig nagyon egyedi kifújt dekopázsolt tojásokat kapnak winkkiss.gif a tojásfáról, ami aranyesőből készül. Már be vannak zsongva a csajok, a tojásgyártásra laugh.gif Remélem adtam pár ötlelet L.

Értékelés: Nincs

Kitty, ez óriási!

Ezt én is meg fogom csinálni, szerintem felnőtteket is levesz a lábáról! Nálunk Karácsonykor a feketecsokiba mártott aszaltáfonyás-mézes almasajt volt a sláger szaloncukorként, amit (mármint az almasajtot) két hétig szárítgattam a radiátoron. :) Ha belegondolok, azt is lehetne tojásalakúra formázni. Köszi a tippet! F.

Értékelés: Nincs
Kitty's picture

Kedves Felhőcske!

Eléggé hosszadalmas az előállitása , főleg a diszités miatt, de megéri yes.gif Esetleg el tudnád küldeni nekem a fent emlitett aszaltáfonyás-mézes almasajt elkészitési módját ? Nekem most ez csigázta fel a képzeletemet cookies.gif Előre is köszönöm!

Értékelés: Nincs

Állandó fejfájás

Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni, már elég régóta be vagyok regelve az oldalon, rengeteg mindent eolvastam már, bár még nem írtam semmi hozzászólást, nem is tudom, hogy jó helyre írok-e?! A kérdésem előtt egy kicsit magamról... 24 éves vagyok, kb. 1 éve kezdődött, hogy mindig fájt a fejem, szédültem, emiatt rossz kedvű voltam, miután utánanéztem neten, hogy mi ez az iszonyat fájdalom, - nem bírtam elviselni a hangokat, le kellett kapcsolni a villanyt, szóval totál ko-n voltam- megtudtam, hogy migrénes fejfájásom van. Az akkori munkatársaim, ismerőseim azt mondták, hogy háát, sajnos te ilyen típus vagy, sok nő szenved ettől, hozzá kell szokni vegyél be gyógyszert. Gyógyszert már akkor se vettem be ez az egyik, a másik meg, gondoltam mi az, hogy én ilyen típus vagyok? Ez hülyeség! Aztán elmentem egy természetgyógyász-csonkovácshoz, aki azt mondta, hogy a nyaki erekbe nem megy jól a vér meg oxigén a fejembe, mert helytelen a tartásom, és ettől van. Egy csomószor vissza kellett mennem, párszor megropogtatott, akkor egy kicsit jobb is volt, de nem múlt el. Egy orvost is felkerestem, aki csináltatott egy teljes vér, vizelet, ekg, de nem találtak semmi bajom, ők azt találták ki, hogy pánikbeteg vagyok, sokat stresszelek stb. Én mondtam amúgy, hogy nem stresszelek, maximum attól, hogy ilyen hülyeségeket mondanak, de azt mondták, hogy de igen, tudatalatt. Nyáron nem volt annyira gáz a helyzet, sokkal kevesebbet voltam rosszul, jártam is futni szinte minden nap, de ősszel megint elkezdődött az állandó szédülés, fefájás, főleg a halánékomnál ilyen nyomó fájdalom. Már annyira kivoltam, hogy mi lehet a bajom, itt sírtam, nem tudtam semmit jókedvűen csinálni, szóval nem kívánom seninek. Aztán egyik nap fényt kaptam, vagy nem tudom mi történt, de életem eddigi legjobb döntése volt az tuti, kitaláltam, hogy honaptól nem eszem húst és semmi állati eredetű kaját. Ennek kb. 2 hónapja és attól a naptól fogva 1 percet nem fájt a fejem mml.gif , nem szédülök semmi bajom, minha kicseréltek volna. Azóta egyre jobban jövök bele, hogy miket ehetek, az első 7en csak nyers zöldséget meg gyümit ettem, aszittem egy vegán csak azt eszik, de rájöttem, hogy csomó minden van, amit ehetek. Viszont most meg azzal kezdtek el bombázni, hogy nem jut a szervezetem elég kálciumhoz, B12 vitaminhoz és egy idő után majd vérszegény leszek meg hasonlók. Igazából a kérdésem erre irányul, hogy kell-e vmi plusz táplálékkiegészítőt szednem, ill. hogy bio tejölt, túrót meg ilyen tejtermékeket ehetek-e?, mert most ugye semmi állati. És még annyit, hogy ez a fejfájás, ezek szerint akkor tényleg lehetett a hústól,meg a különböző állati kajáktól? Jó hosszúra sikeredett a levelem, bocs. Előre is köszi! Ja és még annyit hogy a fejem pikkelysömörös volt, nem az egész csak piros foltok pár helyen, voltam bőrgyógyásznál csillagászati árakat ráköltöttem, különböző mérgekkel kellett kennem, mostmár tudom, el is múlt nagyjából egy-két hónapra, aztán megint előjött, de ezalatt a 2 hónap alatt az is elmúlt. teeth_smile.gif Köszi, csáó

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Dzsindzsi sorstársnak migrénre!

Kedves Dzsindzsi! Nekem 19 évesen volt először migrénem, én sem tudtam, hogy mi az. Aztán 2 évig semmi. Utána egy párszor előfordult újra. 22 voltam, mire rájöttem, hogy mi a bajom. Nagyon sokan szenvedtem migréntől. Azt vettem észre, hogy általában azok migrénesek, akik túlbonyolítják az életüket-ezt nem bántsáként mondom, csak megfigyelés. Én is hajlamos vagyok rá. sad_smile.gif Eleinte kétfajta gyógyszert használtam rá(görcsoldó+fájdalomcsillapító) de ahányszor fájt a fejem, nem butíthattam le magam, én is tudtam, hogy helytelen. Van, akinek a rendszeres nemi élet segített, van aki táplálkozási naplót vezet, és a roham után átnézi mit evett korábban, ezután következtetni tud rá, hogy nála mi okozza. Mindenkinél más váltja ki. A stressz, az idegesség, a szabad levegőn való kevés tartózkodás, a szemünk megerőltetése (számítógép előtt ülők különösen veszélyeztetettek, de ha napi 8 órában kell bámulni, mert ez a feladat... rant2.gif ) Ételek közül általában a kávé, cukros üdítők, energia italok, csokoládé, bor, és egyéb szeszes italok okozzák. Valóban lehet, hogy elnyomod magadban az indulatok és szomatizálódik. hmmm.gif Egyszer a Füves Gyuri bácsi boltjában jártam Bükkszentkereszten, és kérdeztem az eladó hölgyet, mi ajánlana rá? Mire ő: -Megissza a napi 2 l vizet? -Hát úgy ahogy...-habogtam. -Na jó, akkor menjen és jöjjön vissza, ha már megiszik napi 2l-t és még mindig migrénes. Azóta jobban odafigyelek a víz fogyasztásomra! Ha túlerőltetem magam szellemileg, lelkileg, idegileg akkor viszont mindegy mennyi vizet iszok, ezért a legjobb gyógyír rá nálam a PIHENÉS. Ha jön a roham, húzodj sötét, hűvös szobába, nem árt ha jól szellőzik, de huzat ne legyen. Készíts kis vizet magad mellé, esetleg vödröt-mert olykor a rókakoma is jöhet a fejfájástól.! A zajtól, szagoktól tartózkodj ilyenkor. Szemüveges vagy-e? Megfelelő dioptriájú szemüveget, kontaklencsét hordasz? Vitaminhiányod van-e? Jó megoldás lehet a jóga, vagy bármilyen lazító, nyugtató tevékenység. Olyat válassz, amit szeretsz csinálni, élvezettel végzel. A négylábú pajtások közelsége is csökkenti a fájdalmat, a cicám rendszeresen a fejemhez vackol, dorombol, ha érzi, gond van. Pihenj, lassíts, élvezd az életet, nevess sokat, és ne rágd magad a múlt dolgain, vagy a jövő fenyegetésein. ÉLJ A JELENBEN! yes.gif A hús elhagyása jó dolog, de nem akarlak elkeseríteni, önmagában ettől, nem biztos, hogy elmúlt örökre.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Dzsindzsi vega dilemmája

Szia!

Nagyon örülünk, hogy ilyen pozitív tapasztalataid vannak. Szuper, hogy nem fáj a fejed!

Az állati termékeket illetően főleg a mi MvNikink, a boszichef annak a megmondhatója, hogy mennyire nem kell a tökéletes egészséghez, de vagyunk itt egy páran, akik nagyon jól ellavírozunk hús nélkül.

Írt Niki egy cikket a Fehérjeegyensúlyról, engem teljesen meggyőzött, megtalálod benne a válaszokat az elmérgeződést illetően. Tényleg ne aggódj a kalcium és a vitaminok miatt, mert tökéletesek a növényi források, ha tudod mit keresel. Pl. szezámmag vagy héjasok(dió, mandula, mogyoró) a kalciumért, aztán rizs, és csírák a B-vitaminokért. Amúgy odavagyunk a csírákért, Katka a csírafelelős és itt is olvashatsz róluk.

Egyébként pedig ha tutira akarsz menni, akkor ajánlom a Supra termékcsalád folyékony táplálékkiegészítőit, pl. a Supra Balance-ot, amely a lehető legjobban felszívódó formában gondoskodik a vitaminokról, enzimekről és még megtépázott bélflóránkat is karban tartja. Bővebb infót találsz, ha átkattintasz a létezik a tökéletes oldalunkra. Mindannyiunkat meggyőzött, nálam néha van úgy hogy nincs kedvem enni, de most már tapasztalat, hogy emellett akkor sem kaptam el semmi kórságot.

Jó egészséget és további húsmentes napokat: emő

Értékelés: Nincs

Lenókának link és béles

Szia Lenóka!

Kezdetben talán próbálkozz "Dulmina"-val: dulmina pont blogspot pont com. Remélem a kedves szerkesztők nem veszik rossznéven a linket. Ha igen, akkor csak keress rá a nevére a gugliban. Abban az értelemben nyújthat segítséget, hogy nem használ tojást. Talán ez már jó kezdet nektek. A többit majd meglátod.

Az almás béles alapreceptjét pedig Horváth Ilona szakácskönyvében találod, én pedig kicsit átvariáltam: A tésztához: 30 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy 12 dkg zsír, 2 kanál tejföl, csipetnyi só. Itt felhívnám a figyelmed, hogy a liszt lehet teljes kiőrlésű is (ha a gyerekek nem eszik, kezdetben csak egy kis részét cseréld le a fehér lisztnek, mondjuk 10 dkg teljesk-t még biztosan nem vesznek észre, aztán meg lehet egyre nagyobb arányban cserélgetni :-) ) A vaj helyett tehetsz bele jó minőségű mangalicazsírt, ha be tudod szerezni. (akkor nem kell megalkudnod a margarinnal) A tejföl helyett pedig zsírosabb biojoghurtot vagy kefírt.

A töltelékhez: 1 kg alma (vagy más párolható gyümölcs - cseresznye, meggy is lehet, de akkor használj kenyérmorzsát, hogy ne folyjon ki a töltelék; vagy gyümölcs és lekvár keveréke stb..), méz ízlés szerint, durvára darabolt dió (ill. egyéb ) őrölt fahéj és lehet még kenyérmorzsa. Én néha mazsolát is szoktam bele szórni.

Elkészítése: A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk, két lapba kinyújtjuk. Az egyik lapot a tepsibe fektetjük (én sütőpapírra szoktam, mert utána könnyebb kiemelni a sütit, de teheted kapcsos formába is, akkor nem kell a papír). Megszórjuk a lapot kenyérmorzsával vagy a dióval. Rákenjük az almatölteléket, majd ráhelyezzük a másik lapot. Tetejét tejjel vagy tojással megkenjük (ezt szerintem kihagyhatod, akkor nem lesz fényes a tészta, viszont az ízén nem változtat). Én meg szoktam villával szurkálni egy picit, hogy ne púpospdjon fel a teteje. Sütni: Közepesen meleg sütőben (kb. 180 C), amíg a teteje kellemesen pirosas nem lesz. Sütés után deszkára borítjuk, hidegen vagy melegen tálaljuk. Ha nem találod elég édesnek, még mindig megcsurgathatod egy kis mézzel, amikor tálalod.

Almatöltelék elkészítése: az almát magházától megtisztítjuk (én meg is hámozom), legyaluljuk, megpároljuk. Párolás közbe a mézet ízlés szerint hozzáadjuk. Fahéjjal ízesítjük. (én a mazsolát is itt szoktam belekeverni).

Majd keresek még neked recepteket, és ha lesz időm, begépelem. De biztosan másnak is vannak a tarsolyában jó ötletek :-)

Kellemes sütögetést!

rois

Értékelés: Nincs

Roisnak köszönet!

Az oldalért és a receptért is!

A gyerekeim nagyon szemfülesek, de majd ügyeskedem a tésztával. A zserbót is szeretném megreformálni. A tojást keményítővel szokták pótolni, de nekem az nem szimpi. A tejföllel és a joghurttal viszont, mindíg sikerrel jártam a tésztakészítés terén, a kenyerembe is teszek egy 1 dl házi (jellegű)joghurott. Nagyon köszi még 1 X! L.

Értékelés: Nincs

Lenókának receptek a boszikonyhából

Lenóka, te körülnéztél már a boszikonyhában??? Rengeteg fincsi, kipróbálásra érdemes süti receptjét megtalálod clap2.gif És érdemes a hozzászólásokat is átböngészni.

Én ki szoktam másolni egy dokumentumba a nekem tetszőket, hogy utána már nem kelljen annyit keresgetni.

A kókuszkocka receptjét ott is megtalálod, nagyon jó. És az angyalkorong is finom (én kakaósan, étcsokidarabkákkal csinálom).

LegyélVega receptjei se rosszak, csak sok bennük a cukor, fehérliszt, és a margarin. Ezeket biztosan lecserélném.

Jó sütögetést, böngészést :-)

rois

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Roisnak és Mindenkinek

Hali! Nézegettem a boszikonyhát is, nem is egyszer, de alig találtam olyan tésztafélét, amibe ne kéne tojást tenni no.gif persze, lehet, hogy én vagyok figyelmetlen. Én is látom az összetevőkön, hogy némelyik módosításra szorul/hat, azért csak /hat, mert időszakosan szerintem megengedhető annyit lazaság, hogy egészségtelen fehérlisztet, cukrot használjunk, nekem legalábbis belefér, ahogy a csülkösbableves kolábásszal is winkkiss.gif Ilyen jó összetételű "piskótával" én még nem találkoztam sehol. Sütőport kapásból nem használok, mert nem bírom, allergiás vagyok rá, ahogy a szalicilre is. Sem sütőpapírt, sem folpakkot nem találni nálam no.gif meg alufóliát sem, mert nem használok. A táblás kakaós bevonókat nem szeretem használni, iknább olvasztott keserűcsoki kerül helyette a sütikre. A cukrot, mint írtam már, nem tudom el és kihagyni, mert mással nem tudom helyettesíteni, mert a kislány nem bírja még a tejemen keresztül sem, sajnos. A margarint sem tudom kiiktatni, mert a vajtól hasmenésük van, a zsírtól kiütéseik. hmmm.gif hiába minden vannak dolgok, amik bármennyire egészségtelenek nem lecserélhetőek nálunk. A kókusz is tartalmaz gyümölcscukrot és magas a zsírtartalma is, így az sem nyerő Ilcsusnál no.gif Még a dióval és a mandulával is óvatosan kell bánnom. A finomabbnál finomabb kenyereket is a boszikonyhából néztem ki, ahogy a kovász készítést és számos más dolgot is. S hogy ez mennyire komoly nálunk, tegnap egy kis harapás birsalmasajtot nasiztam wink_smile.gif és Ilinek bedagadtak a szemei reggelre. Nekem nagyon oda kell figyelnem, miből mennyit használok, vagy eszem meg. És sajnos muszáj elfogadnom, hogy vannak dolgok, amiket egyszerűen nem tudok kiiktatni a konyhából bármennyire nem nyerőek is. Nehéz elfogadni, de muszáj valahogy együttélni ezzel a súlyos táplálékallergiával, ez van. Remélem kinövi egyszer, és nem kell egész életében csorgó nyállal néznie, amíg a tesói almát esznek jóízűen, meg más finomságokat, amit neki egyszerűen nem lehet, mert akár súlyos sokkos állapotba is kerülhet tőle. Persze, ez most nem arról szól, hogy sajnáljuk szegény Lenókát, hanem arról, hogy átlássátok nem lehet mindíg minden mérget csak úgy átmódosítani egészségesebbre. Sajnos. L. wave.gif

Értékelés: Nincs

Lenókának

Szia Lenóka!

Én egyáltalán nem ledorongolásnak szántam a hsz-omat, remélem, nem is úgy hangzott, mert csak segíteni szerettem volna. Azt hittem, hogy elsiklott a figyelmed a boszikonyha sütijei felett. Nekem sokminden nagyon ízlik, de persze nincs allergiám. Nem akartam lelkifurdalást sem kelteni, hisz mindenki maga érzi, tapasztalja, tudja, hogy mi neki - vagy gyermekének, hozzátartozóinak a legjobb. Már az, hogy megpróbálod nagy dolog! Sokan el sem jutnak idáig. Csak becsülni tudlak, hogy ilyen mindenre odafigyelő anyuka tudsz lenni. :-)

Gondoltam, beírok neked egy jó kis almás béles receptet, de miután elolvastam, amit írtál, már nem is olyan jó ötlet. Viszont meg lehet csinálni más gyümölccsel is, szóval, ha érdekel, szólj (a tésztája alapvetően vajas, lisztes, - fehér lisztes ;-) ). Aztán esetleg néhány vegán blog linkjével tudok még szolgálni.

rois

Értékelés: Nincs

Rois! Drága vagy!

Egyáltalán nem vettem ledorongolásnak és semmi más rosszra ne gondolj, csak néha én is elkeseredem, ezen a dolgon, mert annnyira-de annyira idegesítő és nehéz és sokszor olyan kilátástalannak tűnik minden, hogy elmondani sem tudom. Vannak napjaim, amikor egész egyszerűen nem tudom ezeket legyűrni és kibuggyan belőlem, én sem bántásnak szántam, amit írtam, csak kicsit elgyengültem wink_smile.gif Mindíg ott a kérdés: ez a gyerek egészséges lesz valaha???? S ha igen károsodás nélkül megússza? Nagyon nehéz egy beteg, ámde nem annak tűnő gyerekkel az élet. Vannak más barátnőim is akik gyereke hasonló cipőben jár, és néha nagyon el vagyunk kenődve, pedig mi ez a probléma, egy daganatos gyerek betegségéhez, vagy egy engzimhiányhoz képest. Túró! Semmiség. "csak egy kis odafigyelés kell hozzá". Az is nagyon rossz, hogy tudom, hogy csapnivaló a margarin, és úgy sz.r ahogy van, mégis rá kell kennem a kenyérre, mert üresen nem eszik meg. Sőt van amikor a kis újjával kikotorássza a dobozból és úgy eszi.....borzalom. És meg kell sütnöm fehérlisztből is a kenyeret, sütit, mert a másik nem fogy el. A recept viszont jöhet, alma helyett majd kerül bele házitúró, vagy mák, esetleg dió, vagy a szőlő, az még "játszhat"! És a linkek is, nagyon köszönöm, hogy segítesz ebben és ilyen megértő vagy velem szemben! Azért próbálkozom a lehetőségekhez mérten. A tisztálkodó szerek összetevőire addig, míg nem ismertem az oldalt nem is figyeltem, de azóta....nemcsak az élelmiszerek összetevőit böngészem az áruházban. Nagyon köszönöm Mindenkinek, aki rányitotta a szemem ezekre a részletnek tűnő kics, ám annál nagyobb jelentősséggel bíró dolgokra! L.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

"Vega vagy? Nekem kell az erő a melóhoz!"

Sziasztok,

látom jó a téma, kösz Veronika. Nagymamám kislány korában úgy ment szántani, aratni a Szüleivel, és Testvéreivel, hogy "mokárellát" ettek. Ez paprikás kumpli hosszú lével, tojás nélküli nokedlivel, mert csirkéjük volt ugyan, de ünnepszámba ment, ha 1-2 tojást felhasznált az Édesanyja. Azt ugyanis eladták az uraknak. Kolbászt, szalonnát, mint hinnénk, szinte sosem ettek, szegények voltak, nem tartottak sertést. Nagyon ritkán ettek húst, ezért olyan Póver most is a nagymamám 79 évesen. Meg azért, mert Papa halála óta pár éve velünk él édes Dédi (már Ő is dédimama), és szinte mindig vegán ételt főz, tojás és tej nélkül, hogy én megegyem, így az egész család egészséges. Nem is tűnik fel senkinek hogy valami különleges lenne a koszt, csak imádják Dédike főztjét. Még vegán sütiket is tud varázsolni, almás és mákos pitét, lekváros és diós kuglicskát. Szóval hajrá a nemes állatmentes étrend felé Mindannyiótoknak, ha Dédike képes rá, Ti is meg tudjátok csinálni! mml.gif

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)
Betty's picture

LegyélVegának receptkérés déditől:)

Kedves LegyélVega!

Ez teljesen igaz! A "régiek" tényleg csak nagyon ritkán ettek húst. A szegényeknél talán az évi disznóvágáskor jutott egy kis hús az asztalukra, aminek szinte minden részét felhasználták, és beosztották egész évre. A tehetősebbeknél hetente/kéthetente került az asztalra húsétel. Épp a nyáron olvastam egy kis klasszikus magyar irodalmat, Kosztolányi Édes Annáját, és a könyvben is szó volt róla, hogy hús csak egyszer volt a héten az asztalon. Az urbanizált ember meg nem tudja a napját hús nélkül elképzelni. Vissza kell ásni a gyökerekhez, és nagyon sok jó dolgot tanulhatunk az idősektől yes.gif ! A dédikédtől szívesen látjuk az oldalon a "régi" recepteket regular_smile.gif ! Szép estét! Betty

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Szia LegyélVega!

Írnál nekem olyan sütireceptet, amiben nincs tojás? Légyszi!!!! Az én törpillám tojásallergiás és most éppen azon töröm a fejem, hogyan készítsem tojás nélkül égszségesen, adalékok nélkül a karácsonyi sütiket. Nekem sajnos már nem élnek a nagyszüleim sem, így nem tudok igazán egészségtudatos asszonyoktól tanácsot kérni, akik még ismerték a titkokat, amit mi most kezdünk újra felfedezni. Ngyon köszönöm, a Dédidnek is a segítséget! "Szaloncukor" recept is jól jönne :) köszi! L.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

smoothie/turmix

És bár sütit kértél Lenóka, itt a Zöld Életerő, a SzuperÉtel. Reggelente ezt isszuk, ettől vagyunk olyan kicsattanóak. Én még zöld porokat is rakok bele, innen-onnan be lehet szerezni zöldárpaport, búzafűport, csalánpor, kelp (alga), chlorella (alga), és egy kis jó baktérium van kikeverve egy befőttes üvegbe, abból teszek a turmixba egy kiskanállal. Nyami.

Zöld turmix alaprecept (Vegan recept)

kategória: Nyers étel - Turmixok

elkészítési idő: 5 perc

Hozzávalók: (1 személyre) 1 db banán 5 dkg spenót 1 e.k. citromlé 2 dl víz

Konyhai eszközök: Turmixgép

Elkészítés: Ezeket összeturmixolod és megiszod...

Ez csak az alap, végtelen a variációs lehetőség:

FRISS ZÖLD LEVÉL: A spenótot csak azért írtam, mert viszonyleg könnyen hozzájuthat mindenki. Egy jó nagy marék termesztett vagy vad friss zöld levél kell, a következőket lehet variálni: 1. Ezeknek semleges az íze, és nem túl rostosak: spenót, sóska, tyukhúr, csalán, lucerna friss hajtása 2. Keserű lehet, de jót tesz nekünk: salátalevél, gyermekláncfűlevél 3. Ízesítésre vagy zöld levélként a friss fűszernövények: petrezselyemzöld, zellerzöld, lestyán, citromfű, menta, oregano, koriander stb 4. zöldségfélék levele: cékla, sárgarépa, karalábé, káposzta, kelkáposzta stb Az ízeket ki kell próbálni. Friss zsenge leveleket jó használni - azok még nem túl rostosak. Ha mégis túl rostos lesz a turmix, le lehet szűrni.

GYÜMÖLCS: A gyümölcs csak azért kell, hogy jó ízű legyen a zöld turmix. Bármilyen gyümölcs jó hozzá, magában vagy vegyesen. Kipróbálásra a banán jó, mert elnyom minden más ízt.

VÍZ: Mennyisége attól függ, milyen sűrűn szereted a turmixot, ill. milyen leves a gyümölcs.

Fűszerezés: Lehet ízesíteni mindenfélével: fahéj, gyömbér, vanilia, csípős paprika (chili) stb

Jó étvágyat!

forrás: www.vegetarianus.info

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Vegán csokitorta, ennél jobbat nem ettem :-)

Azt mondják, a pasik jobban főznek, mint a Lányok. coffee.gif Hát ezzel a tortával mindenkit leveszek a lábáról - ha lenne időm sütögetni, hehe. Vegan csokitorta (Vegan recept) kategória: Sütemények - Édes Hozzávalók: (12 személyre) 3 e.k. baracklekvár (lehetőleg házi és cukor nélküli) Vegan piskóta hozzávalók: 3.5 pohár rizsliszt (barna rizsliszt) 3 pohár finomliszt (teljes őrlésű tönkölyliszt) 2 t.k. sütőpor (kihagyandó) 1 t.k. szódabikarbóna 4.5 dl szójajoghurt 0.75 pohár olaj 0.5 pohár vaniliás szójatej 2 pohár cukor (kb.14 dkg evőkanál méz=7 evőkanálnyi mennyiség) 5 csepp narancs illóolaj 2 t.k. ecet Csokis krém tortába hozzávalók: 4 e.k. (barna) rizsliszt 6 dl vaniliás szójatej 3 e.k. kakaópor 2 pohár porcukor (3-4 evőkanálnyi méz) 25 dkg liga margarin kocka (vaj! - bár ez esetben kevésbé vegán a recept) 4 e.k. kakaópor(most mennyi kakaóporra is van szükség?) 1 db DrOetker rumaroma (eredeti rum) 1 t.k. instant kávé (megéri lefőzni egy kis igazi kávét) Vegan piskóta konyhai eszközök: Sütőpapír (kivajazott+lisztezett tepsi) Vegan piskóta elkészítése: Ez a mennyiség elég két tortára. Ha kevesebbet akarsz, akkor fele mennyiségû hozzávalóból süsd. Yoja szójajoghurtot és szójatejet használtam hozzá. Gyújtsd be a sütõt. A sütõhöz tartozó lapos tepsibe rakj sütõpapírt, vagy vajazd-lisztezd ki. A száraz alkotórészeket keverd össze egy tálban, a nedveseket a cukorral egy másikban – aztán a szárazat öntsd bele a nedvesbe és gyorsan keverd össze. Jó sûrû, de szétteríthetõ massza lesz. Ha túl száraz, adj hozzá egy kis szójatejet. Terítsd szét a tepsiben, de ne érjen hozzá a széléhez. Forró sütõbe süsd 5 percig, utána vedd le a lángot közepesre (inkább alacsonyabb legyen, mint túl forró, mert megég a tészta külseje, belül meg nyers marad.) és még 15-20 percig süsd. Közben ne nyisd ki a sütõ ajtaját. 15 perc után egy tûvel ellenõrizd, hogy jó-e. Ha nem ragad a tészta a tûre, akkor kész. A tepsiben hagyd kihűlni. Utána borítsd ki, húzd le az aljáról a sütõpapírt és vágd el hosszában 3 darabra. A három darabot vizszintes irányban vágd ketté. (Ezt nem muszáj, akkor vastagabb rétegek lesznek a tortában.) Egy hosszúkás tálcán állítsd össze a tortát. Lehet készíteni egy nagyon magasat, vagy két kisebbet belőle – az utóbbi esetben akár kétféle töltelékkel. Csokis krém tortába elkészítése: A rizslisztet 3 evőkanál kakaóval 1 teáskanál instant kávéval és a vaníliás szójatejjel (Yoja márkájú)állandóan keverve sûrûre fõzzük és hagyjuk kihűlni. Hûlés közben időnként meg kell keverni, hogy ne csomósodjon meg. A margarint a porcukorral, kakaóval és rumaromával habosra keverjük, kanalanként hozzákeverjük a kihűlt rizslisztes krémet. Elkészítés: Elkészítjük a piskótát és a krémet. Használhatjuk a vegan diós piskótát is hozzá (szintén a receptek közt van). Ha gáztepsiben sütötted a piskótát, akkor hosszában vágd 3 felé, utána mindegyik darabból két réteget vágj. Egy hosszúkás tálcára rakd az első réteg piskótát. Vékonyan kend meg baracklekváral vagy más lekvárral ( ribizli, málna, narancs), kenj rá egy réteg krémet. Helyezd rá a következő piskótát, kend meg a krémmel. Még egy réteg piskóta következik. Az egészet vond be csokikrémmel. Díszítsd tetszés szerint. (gyertyák, csokidara, tejszínhab, diódarabok stb) Jó étvágyat! Forrás: www.vegetarianus.info

 

Vastagítva látható, hogy én hogyan készíteném el,  reformálnám meg... Utólagos engedelmet kérve, de szeretettel, Niki

 

Értékelés: Nincs Átlag: 2.3 (3 votes)

Vegaság

Kedves LegyélVega! Az én célom is az, hogy kihagyjam lassacskán az étrendből a húst. Két kicsi gyerekkel inkább fokozatosan haladgatok és közben tanulok, böngészem a recepteket, veszem a könyveket. Azt találom, hogy a vega receptek, amiket a vegák ált. megosztanak egymással, gyakran tartalmaznak olyan hozzávalókat, amiket én a számba nem vennék, pl. margarin, bár nekem a pálmazsír se szimpi. Van egy könyvem egy elkötelezett vegántól, de a receptek arra koncentrálnak, hogyan lehet "vega" rántott húst, húslevest, pacal-szerű pörköltet, kolbászt kreálni. Igaz, ő hasonló édességet nem készít, mint amiket beküldtél, és ez nem is véletlen, mint az előttem hozzászólók ezt már részletesen kifejtették. Úgy látom, el kell engedni a megszokott ízeket és újakat keresni. Én frissen készítem az ételeinket, alig párolva. Az indiai receptek sokat segítenek. Ihletet adnak :), bár római köményt pl. nem vagyok hajlandó használni, a szagát sem bírom. A curry ételek némi átalakítással jól működnek zöldségraguként, és a hüvelyesekből is pompás és zaftos kajákat lehet kreálni. Fejben kell átállni, kiötleni a saját ízlésünkkel harmonizáló zöldség-kombinációkat, és talán kell időnként egy kis kompromisszum vaj, joghurt, esetleg tojás képében. Mert nem lehet véletlen, hogy vki édességre vagy hús-szerű kajára vágyik. Talán túl sokat vállal az elvekért a lelke meg éhezik (vagy a teste ?). Én tisztelem az elveidet. Vigyázz az egészségedre, hogy semmiben ne szenvedj hiányt. Esetleg érdemes lenne tanulmányoznod az Ajurvedát.

Klárica

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Antal Vali's picture

LegyélVega receptjei

Kedves LegyélVega!

Rendkívüli módon hálásak vagyunk neked, hogy ilyen sok receptet küldtél be, sajnos nagy részüket nem tudjuk megjelenésre jóváhagyni - egy jó részüket pedig vissza is kellett vonnunk - mert vegánnak ugyan vegánok, de csak attól, hogy nincs bennük állati eredetű alkotórész. Mert egyébiránt tele vannak káros, műanyag és egészségromboló hozzávalókkal.

A vegán étrend és életforma nem csak abból áll, hogy nem eszünk húst, hanem abból is, hogy egészségesen táplálkozunk. Sajnos az a forrás, ahonnan a receptek származnak nem túl hiteles ilyen téren!

Nézzük a receptíró tévedéseit:

 • a margarin rendkívül káros, hisz egy hidrogénezéssel szilárdított vegyszeresen finomított növényi olaj, amely nagy mennyiségben tartalmaz rákkeltő, és keringést károsító transzzsírsavakat. Vegánság ide vagy oda, a vaj sokkal egészségesebb, és még csak bele sem hal a tehén!
 • a csokis tortabevonók is hidrogénezett növényi zsírokból, aromából, és egy kevéske rossz minőségű kakaóból vannak - tele fehércukorral. Helyettük valódi csokoládét kellene használni.
 • a pudingporok szinte teljesen műanyagok, műszínekkel és műaromákkal
 • a cukor és a porcukor MÉREG! Helyettük steviát, xillitet vagy mézet használnak az egészségtudatos szakácsnők. A cukor rendkívül káros "mellékhatásairól" már rengeteget cikkeztünk!
 • a vaniliáscukor szintetikus aroma, valódi vaniliát sosem látott. Mi valódi vanilia rudat használunk a sütikhez.
 • A fehérliszt száműzve! A fehérliszt erősíti az allergiás hajlamot, az ekcémát, a légúti problémákat és minden gyomorral és emésztéssel kapcsolatos betegséget. Helyette a teljeskiőrlésűt javasoljuk.
 • Szintetikus aromákat még véletlenül sem használunk, hanem mindig a valódit! Rumaroma helyett - ahogy Betty is írta - rumot.
 • Az instant ételek pedig egyenesen szentségtörés számba mennek nálunk. Igaza van Nikinek: a nescafé helyett főzzünk inkább valódit!
 • Az instant kakaó is inkább mindenféle azonnal oldódó adalékok tárháza, mint valódi kakaó. A sütikhez vagy szerezzünk be igazi kakaóbabból készült kakaót, vagy használjunk karobot.
 • Én lennék olyan szigorú, hogy a vaniliás szójatejbe is belekötnék. Olvastad már az összetevőit??? Bár nem mindegyik rossz, de a zöme igen! Én maradnék egy házikészítésű gabonatejnél, amelyben megáztatunk egy kis valódi vaniliát.
 • A sütőpornak semmi értelme nincs, de ha könnyebb tésztát akar valaki, akkor tegyen bele egy pici szódabikarbónát!
 • A lekvárokat mi cukor nélkül tesszük el, hogy a valódi gyümölcs íze maradjon meg a családnak télire, és ne egy gejl cukros massza, ami nem hasonlít a gyümölcsre.

Hidd el, tényleg nem kötekedni akarunk, csak megtanítani mindenkit arra, hogy ha valamire ráhúzzák a vegán jelzőt, az attól még nem biztos, hogy egészséges, sőt...

Szeretettel az "egészség-őr-angyalotok"

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (6 votes)

margarin

Kedves Vali és Lányok! Én egész biztosan úgy tudom ,hogy csak a kockarámában van transzzsírsav ,de az nem rákkeltő hanem érelmeszesedést okoz. Persze az se jó. A kenhető ( evős) rámák is hidrogénezéssel készültek régen ,de már nem, azokban nincs transzzsírsav. Ezt még a főiskolán tanultuk ( vendéglátó) élelmezéstanból és szerintem a floránk dobozán is ez van, de most nem vagyok otthon hogy megnézzem. Zuzu

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (1 szavazat)
Antal Vali's picture

Azt hiszem Konzol tudna mesélni arról

hogy mi az, amit tanítanak, és mi az, ami viszont a való élet és az igazság!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Konzol's picture

Nem tanítják a költséghatékonyságot... Azt az "élet" tanítja...

Sziasztok!

Háát... jaa! Tanultam néhány évig, hogy hogyan kellene, aztán dolgoztattak pár évig a megtanultak tökéletes inverze alapján...

Megtanultam a Magyar Szabványokat, aztán visszabutultam az Uniós szabványokhoz, következett a HACCP, meg az ISO, de sehol sem tanultam pl. olyasmiről, hogy az elrepedt szitakeretet vastagon kenjem meg gépzsírral, hogy ne porozzon ki a gép... az illetékes főmolnár mottója: "alig egy hétig kicsit szürkésebb lesz a lisztünk, de az nem vészes..."

Azt sem tanultam, hogy a visszadolgozható selejtet lezáratlan kartondobozokban kell tálalni a raktári egereknek és patkányoknak, majd miután belehelték a targoncák, megrágták a "jószágok", apróra ledarálva, minden kétes nyomot eltűntetve vígan keverhető az egész cucc vissza a gyártósor elején az eleve bogaras alapanyaghoz...

Az az igazság, hogy a gyártási tapasztalataim miatt azt állapítottam meg, hogy teljesen fölöslegesen tanultam nyolc évig élelmiszer-technológiát, mert jelenleg még a költséghatékonyság háttérbe szorítja a higiéniát...

Amikor pedig az ISO auditoroknak sem gyanús, hogy amikor megérkeznek a vizsgálatra/ISO minősétésre egy teljes üzem hét különböző moslékot gyártó hét különböző gépsora azonnal leáll termékváltásra hivatkozva, akkor nincs is több kérdésem....

Dióhéjban így lettem autóalkatrész- és építőanyag-kereskedő...

Üdv.: Konzol

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Valinak, és Mindenkinek

Drága Vali, drága Csajok! Újra tiszteletem a Tiétek, ne haragudjatok a margarinért, stb, én sem eszem. A recepteket használjátok szeretettel, ki vannak próbálva, mehet Provamellel, meg a pálmazsírral, stb. Most pl. kukoricasziruppal (ez ugyanis termés, még a répának sem kell meghalnia értünk, angelic.gif , bocs, ha ez már tényleg kiveri a biztosítékot , kedves Olvasó), meg lekvárral édesítek, vagy csak leturmixolom az almát, vagy ami van, attól olyan finom lesz a sütike, hogy mindjárt megéheztem! De hát ezt Nektek nem kell elmondani, olyan ügyesek vagytok! A receptek használhatóak, tegyétek akkor be helyes összetevőkkel az adatbázisba, Ti úgysem mérgeznétek Magatokat és Szeretteiteket csúnya nyersanyagokkal, ugye? Csak így tovább a Népért, hajrá Csajok, hajrá Vali! Respect! Én nagyon köszönöm innen a távolból. hooray.gif És egy kis szellemi táplálék, hogy még erősebbek legyetek a Nemes Úton: Álattartás és klímaváltozás: http://www.globalisfelmelegedes.info/index.php?option=com_content&view=article&id=534:allattartas-es-klimavaltozas&catid=38:haszonat-tart&Itemid=53

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 votes)
Veronika55's picture

Vegán receptek

Kedves Vegánkám, na ezt jól meg kaptad Vali nénitől! tongue.gif Látod erről papolok én neked személyesen is már hónapok óta, és nem csak én vagyok az ufó hanem itt szinte mindenki! teeth_smile.gif Örülök hogy itt vagy és át tudjuk egymásnak adni a tapasztalatainkat... kiss2.gif

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Betty's picture

Módosítás LegyélVegának a receptekhez

Kedves LegyélVega! Köszi a recepteket, bekerülnek a szakácskönyvembe, bár a receptek némi igazításra szorulnak. A cukor helyett xilit, stevia, méz, juharszirup ajánlott. A margarin helyett bio/házi vaj vagy bio növényi margarin. Az aromák szintén kerülendők. Helyettük 100% tisztaságú illóolajok ill. ha rumaromáról van szó, akkor igazi rum vagy házi pálinka. A sütésnél úgyis elpárolog az alkoholtartalma. A Marika tortabevonó helyett 70-86%-os kakaótartalmú étcsoki. A finomliszt helyett fehér tönkölyliszt teljes kiőrlésű lisztek. A sütőport is kihagynám, helyette mehet még egy kis szódabikarbóna pluszban. Az olaj mindenképp hidegen sajtolt legyen, például repce olaj, elég semleges az íze. A hagyományos recepteket mindig átreformálom, hogy minél természetesebbek legyenek az alapanyagok és minél megbízhatóbb forrásból szerzem be őket. Így már tutira egészséges lehet a desszert is tongue.gif !

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Szia Betty! ...mi a ..... az

Szia Betty! ...mi a ..... az a bio növényi margarin? . Egy margarin lehet bio, de attól még nem ennivaló. Vagy hogy is van ez??!! Megmondanád nekem ha megkérlek, vagy valaki aki nagyon ért hozzá!   Borga

Értékelés: Nincs

2,5 évvel ezelőtt...

Kedves Borga! Betty hozzászólása 2,5 évvel ezelőtt íródott, azóta már mindannyian tisztában vagyunk vele (megvilágosodtunk ), hogy a margarin semmilyen formában nem ajánlott.

Értékelés: Nincs

Oké köszi!

Oké köszi! már kezdtem azt hinni hogy lemaradtam valamiről.

Értékelés: Nincs

Bettynek

Szia Betty, respect.

Mindenben. Keep up the good work! Klassz ez az oldal clap2.gif

Értékelés: Nincs
mártus's picture

húst hússal

Sziasztok! Talán igaz, hogy a szervezetünk jelez - kérdés, hogy az ember veszi-e az adást. A környezetemben a legtöbb ember megszokásból étkezik, azok alapján a hagyományok és szokások alapján, amiket beleneveltek. Nagy részük ezen nem is lát túl. Csak teszi és eszi, amit gyerekkorától fogva megtanult. Még akkor is, ha mindenféle baja van - ami jobban megvizsgálva szoros összefüggéseket mutahat a táplálkozásával. Több ismerősöm "panaszkodik", hogy mindennap húst kell az asztalra tennie, mert a párjának csak az az ÉTEL, és hogy kell nekik az energia... - ez az általános felfogás. Pedig ismerek olyat, aki már 15 éve nem evett húst, sőt olyan ételt sem amiben, vagy amivel a hús főtt. Az illető maratont fut, és iron man versenyekn indul - valyon ő miből szedi az energiát mindehhez? A legfontosabb szerinetm, hogy kell bizonyos jobbítási, változtatási szándék az emberben, hogy elindulhasson egy másik úton, és értelmezze szervezete jelzéseit.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Veronika55's picture

Husi téma

Örülök hogy felvetettem ezt a témát, milyen sokan szólnak hozzá mindenféle gondolattal és tapasztalattal.... regular_smile.gif Igen, amit mártus mond, hogy mindennap hús kell mert attól érzik magukat jóllakottnak az emberek, és azt gondolják abból van az energia... szóval ezeket a beidegződéseket a legnehezebb átalakítani... de nem reménytelen a dolog! Kis lépésekben lehet előre haladni, és itt van ez a nagyszerű hely ahol mindig fel lehet töltekezni és beszerezni az összes szükséges információt! regular_smile.gifregular_smile.gif

Értékelés: Nincs

Berninek

Berni, köszönöm a bíztatást! regular_smile.gif Nagyon igyekszem...kb. fél éve vagyok az oldal rendszeres olvasója, csak olyan "nehezen ismerkedö" típus vagyok és csak most szedtem rá magam az írásra regular_smile.gif Minden tiszteletem a szerkesztők munkájáért. Nagyon sokat tanultam, változtattam és bizonyosságot nyertem sok dologban, hogy akkor mégsem én vagyok az ufó, ahogy néha hittem....mert hát vannak mások is, akik úgy gondolják, ahogy én. Ès ez nagyon jóóóó! mml.gif Még van egy kis gubanc az emésztésemmel és a pattanásaimmal, de remélem idővel rendeződik mindkettö. Szóval megbátorodtam és jövök gyakrabban kérdezni, beszélni. wave.gif Enikö

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Enikő, üdv az UFÓ-k között!

Szuper! Örömmel vesszük, ha megosztod velünk a gondolataidat, kérdéseidet clap2.gif !

Ha valaki, akkor mi itt az oldalon tényleg tudjuk, milyen az, amikor csodabogárnak néznek...vagy csak szimplán hülyének, vagy akár még ellened is fordulnak a másokétól meglehetősen különböző véleményed miatt...Nagyon nem könnyű és megmondom őszintén, ha nem lenne ez kis csodacsapat mellettem, sokkal nehezebben kezelném le ezeket a helyzeteket... soha nem adnám fel, de nem lenne könnyű...

Úgyhogy csak bátran, írj akkor is, ha csak egy kis biztatásra van szükséged, itt vagyunk!

Minden szépet!

Berni

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

húsevés

Nagyon eltérő lehet az, hogy kinek mennyi húsra lehet szüksége, nagyon különbözőek vagyunk. Szerintem ott van megborulva ez a dolog, hogy régen még az ősember korában le kellett vadászni az állatot, később meg levágni a háziállatot, ahhoz hogy húshoz jussál. Én úgy gondolom, ha valakinek a személyisége-lelke fel tudja dolgozni, hogy megöl egy állatot, hogy ő ehessen-élhessen, akkor valószínűleg a teste is fel fogja tudni dolgozni a "zsákmányt", így nem lesz gond. Viszont ma, amikor megveszem mondjuk a fagyasztott húst a botban, amihez mindenképpen tartozik egy küzdős, élet-halál harcos energia, viszont bennem ez nincs meg, mert képtelen lennék vért ontani, akkor szerintem ott már megbomlik a harmónia. A legtöbb ember nincs tisztában vele hogy mi mivel jár, vagy ha elvileg tudja is, nincs hozzá meg a kézzelfogható tapasztalata. Két hete történt velem egy megrázó dolog, amit elmesélnék nektek ezzel kapcsolatban. Egy ideje már nem veszek ketreces tartásból származó tojást mert olvastam, hogy ez egy nagyon kegyetlen állattartási mód, pici ketrecekben élnek összezsúfolva a tojók egész életükben. Múltkor a párommal elmentünk egy közeli állatfarmra tojást venni, mert én naív azt gondoltam, hogy ott biztosan szabadon futkosnak és a zöld fűben kapirgálnak az állatok mint anno a nagymamámnál. Hát, nem így volt. Sikerült saját szememmel látnom ketreces tartásban élő tyúkokat. Brutális volt a látvány és hozzá az a kétségbeesett kárálás, alig bírtam ki hogy ne sírjam el magam ott helyben, pedig nem vagyok egy sírós fajta. Az tuti, hogy soha többé nem eszem egy darab tojást sem ketreces tartásból!!! Én ezt nem tudom megemészteni, semmilyen értelemben, az biztos. Ha rajtam múlna én biztos elvinném az érettségiző fiatalokat vágóhídra, meg ilyen helyekre, hogy ne szakadjanak el már annyira a valóságtól. Mert ha eszünk húst az alapból szerintem nem baj, csak tudjuk hogy mi az ára. A pénzbeli árán túl.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Ketreces tyúkok

Szia Mártu! Nagyon egyet értek a fennt leírtakkal a vadászat és húsevés terén, csak egy kicsi hibádzik, hogy ezt a műveletet ált. nem a nők, hanem a férfiak vitték véghez. Azért is itták meg a friss vért, hogy harciasabbak, merészebbek legyenek a csatában. Persze később ez is változott, miután háziasítva lettek az állatok. Az öldöklés akkor is férfi dolog, nem női, szerintem.

Én is mesélek Neked valamit, a tyúkokról, amiket először vettünk... Kiárusítás volt, egy "tyúküzemben" a "kitojt" tyúkokat lehetett megvenni. Mi is vettünk, tolluk alig volt, napfényt soha nem láttak, itt nálunk a kertben nem is tudták hová legyenek, a tyúkólba nem tudtak felmenni, nem tudák megenni a drabos kukoricát, sőt a vizet sem tudák normálisan magukhoz venni. Egész nap a kis "szottyadt" testüket süttették a napon, csodálták és csipegették a zöld "füvet". meg persze azért tojtak is, mert a táp, amit kaptak dologzott bennük. Eleinte még mi is adtunk nekik, mert kell az átmenet a táptól a normális takrmányig. Két hétbe tellt, mire megtanultak élni. Nagy nehezen kinőtt a tolluk és már nem csipdesték egymást. Bejárták az egész kertet, a nap folyamán többször is. Aztán kaptak egy kakast is lovers.giflovers.gifhump.gif akivel nem is tudták mit kell kezdeni, de nem úgy a kakas! Örültem, hogy megmenekítettük őket a senyvedéstől. Siralmas látványt nyújtottak eleinte, és ha hiszed, ha nem a fejükön a kis tarajukon és a szemükön is látszott a változás, ki és letisztultak lettek.

L.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)
Mártu's picture

megmentett tyúkok

Lenóka, olyan jó volt ezt hallani, hogy nekem is kedvem támadt 1-2 ilyen tyúkot befogadni. yes.gif Nagy a kertünk, elférnének. Te honnan szerezted be őket?

Értékelés: Nincs

ketreces pipi

Mi innen helyből vettük, ahol lakunk, (Érd) egy "üzem" szerűből, ahol időnként van "kiárúsítás". Ez már nagyon régen volt, szerintem a lakóhelyed környékén nézz körül, érdeklődj a helybeliektől. Mi is -a férjem- a sörfőzdében találtuk a címet. Érdemes állatot tartani ilyen célból, a szomszédaim mind szeretenek tőlünk tojglit venni, mert van íze, és színe. Sok sikert a tollasokhoz! L.

Értékelés: Nincs

hús

Sziasztok! Én szeretem a husit, a gyerekeim is, a férjem kevésbé. Az tuti, ha nekem kéne leölni az állatot, azért, hogy húshoz jussak, vega lennék yes.gif ki nem nyiffantanám őket semmi pénzért. Megenni meg végképp nem tudnám. A pipikéim is végelgyengülésben fognak elhunyni, a tojásuk is elég fehérje. Mindenek neve is van. Ennyi erővel a kutyát is levághatnánk. Másfelől olyan édik tudnak lenni a barik meg a kis tehékék, a kismalacok és a nyuszik, is. A pulyka undi, azt azért nem enném....no, hát így állok én a husival, míg nem látom élve, nem okoz gondot meghamizni. Bár a csirkétől undorom van inkább a hetest kérem meg, hogy darabolja szét, míg főztem. Szerintem egy bizonyos fehérje mennyiség kell a húsból is, de nem annyi amennyit az emberek általában megesznek. L.

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (1 szavazat)

mindenevés vagy semmit?

sziasztok, új vagyok itt, direkt azért regisztráltam, hogy hozzászólhassak a sok érdekes és figyelemreméltó cikkhez. és mert remélem, valaki eligazít a sok kétely között. egyre komolyabb cikkekben látom, hogy aki jót akar magának, az ne fogyasszon tejterméket, húsféleségeket és legújabban gabonát sem, mert számos alapvető betegség okozói ezek. akkor mit? és pl. mit javasoltok a tejtermékek helyett? a húst még csak-csak lehet helyettesíteni, a gabonát már kevésbé.... bármilyen konkrét javaslatot hálásan köszönök

natura

Értékelés: Nincs

Natura a lényeg a milyen, nem a mit

Szia Natura!

Igazából lassan le is szokunk az evésről, megisszuk a fermentált lötyit és olyanok vagyunk, mint ha egy baglyot kereszteztek volna egy gyorsvonattal, de komolyra fordítva a szót:

Nem a mit, hanem a milyent a lényeg. Mindent, és mindenből keveset és jó minőségűt. Tejet erjesztve, lehet házit és háziast. Húst max.10%-ot, gabonát egészben. És ez még csak az 1/3 volt, mert a többi zöldség, gyümölcs. Nem kell télen dinnyét, meg szőlőt enni, nyáron meg nem vagyunk rászorulva a csírákra.

Ha egyszer beindulsz...

Üdv: emő

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Tegyétek rendbe bennem ezt a fogkérdést...

Én emlékszem, általánosban azt tanultam, hogy az embernek mindenevő fogazata van, mint pl a vaddisznónak... Ennyire hülyeséget tanítanának?

Értékelés: Nincs
Vargha Tamás's picture

Állkapocs, fogak és nyelv

Szia Adrica!

A cikksorozat második részében van bővebben kifejtve a fogazat illetve a nyelv kérdése:

Állkapocs, fogak és nyelv

 1. A húsevõk állkapcsa csupán fel-le képes mozogni mivel a táplálékot csak megragadják, de nem rágják meg igazán, hanem darabokban vagy egészben lenyelik. A növényevõk és az ember állkapcsa oldalirányú mozgásra is képes, így tudják a növényi rostokat is megrágni (Dr. Szentágothai).
 2. A húsevõk éles, hegyes elülsõ fogakkal rendelkeznek, melyek a táplálék (hús) megragadására alkalmasak. A növényevõknek és az embereknek nincsenek éles, hegyes frontfogai, mivel táplálékukat nem megragadni, hanem szétrágni kell (lásd csipkebogyó).
 3. A rágáshoz a növényevõk és az ember hátsó, lapos õrlõfogakat használnak, a húsevõknek erre nincsen szüksége, mert nem õrlik meg táplálékukat, így nincs is ilyen típusú foguk.
 4. A szemfogak keresztmetszete is az ember növényevõ mivoltára utal. A húsevõk szemfoga kör keresztmetszetû (ez könnyebb behatolást tesz lehetõvé a húsba), míg a növényevõk és az ember szemfogának keresztmetszete háromszög alakú, nem húsevésre specializálódott (Dr. Szentágothai).
 5. A húsevõk érdes nyelve nagyon praktikus segítség húsdarabok kiszakítására, csontok megtisztítására. A növényevõk és az ember nyelvének felülete sima, mely ezeket nem teszi lehetõvé (Darwin).

Folytatás: 3. rész , 4.rész

Üdv: Tomi

Értékelés: Nincs

Húsevés

Szia Tomi!

Igen, a későbbiekben elolvastam a többi cikket is, és aztán itt a hozzászólások közt olvastam, amire én is gondoltam, csak nem emlékeztem rendesen: gumós őrlőfogunk van, tehát sem ragadozó, sem növényevő.

Nem szeretem, ha a táplálkozásnak csak egy aspektusát emelik ki, pl. légy vegetáriánus és egészséges leszel, SŐT!!! légy vegetáriánus és megmented a Földet. Nem jók a szélsőségek és az sem, ha kiragadott dolgokkal támasztják alá őket, pl nem ragadozó fogazatunk van, tehát csak növényevő lehet.

Nem vagyok a vegetáriánusság ellen, sőt el tudom képzelni, hogy egyszer még az leszek, de az erre vonatkozó túlzó kijelentésekkel ugyanúgy be lehet vinni a tájékozatlan embereket a málnásba, mint a másik véglettel.

Úgyhogy előbb tájékozódjunk, aztán döntsük el, mi áll hozzánk közelebb!

Értékelés: Nincs

mindenevés

Szia Adrica! Én is úgy tudom, hogy mindenevő fogazatunk van.... Ez a húsevés dolog elég összetett, sztem. Az ember alkalmas a húsevésre és fogyasztja is régóta, ezzel talán még semmi baj nem lenne, de a modern ember mohósága és telhetetlensége miatt sajnos az állatokkal kegyetlenül bánnak és a környezetvédelem is rácuppant a témára: globális felmelegedés-klímaváltozás....Plusz ugye, egy isten van: a profit. Régen nem tehette meg akárki, hogy húst egyen, csak a módosabb réteg engedhette meg magának, tehát a hús egyben státusz szimbólum is volt.Aztán a világ változásával egyre könnyebben hozzáférhető lett és az emberek manapság fürdenek a jólétben.... wacko.gif (Az már más kérdés, hogy többnyire szemetet esznek és nem húst.) Én pl. nagyon ritkán eszem húst, heteket is elvagyok nélküle, aztán egyszer csak megkívánom, akkor eszek, de utána megint hetekig eszembe sem jut. Sztem itt sem ártana követni azt a bizonyos arany közepet - mennyit eszünk, milyen minőségűt, hogyan készítjük el, stb. Így talán nem lehetne téma sem az egészségügyi kockázat, sem a környezetvédelem. Üdv, K.Ági

Értékelés: Nincs

Húsevés és a történelem

Ági, teljesen egyetértek Veled! Szerintem csak azt kéne végiggondolnunk, hogy hogyan étkeztek az őseink. Az ősember ritkán jutott húshoz, mert nagy volt a kockázata egy vadászatnak, nem is voltak meg hozzá a legbiztonságosabb eszközeik, egyszóval sokkal nehezebb volt húshoz jutni, mint növényekhez: bogyókhoz, gyökerekhez, csírákhoz, magokhoz stb. Ebből következően, mivel vegyes táplálkozásúak vagyunk, azaz képesek vagyunk megemészteni a húst is (persze nagy energiával és óriási enzimvesztéssel), véleményem szerint nem baj, ha időnként eszünk húst, mint őseink, de mindenképpen figyelni kell az egyensúlyra, ami mondjuk 2/3 növényi és 1/3 állati eredetű táplálékot jelent. Persze ne felejtkezzünk el a Kína tanulmányról sem, ami szerint ha jut be méreganyag a szervezetünkbe, akkor max 20-30%-os lehet a napi állati fehérje bevitel, mert e fölött már hajlamosít a rákképződésre a helytelen táplálkozásunk...

A nagyszüleink még szintén tudtak egy egészséges egyensúlyt tartani, hetente max. egyszer volt hús, és amit megettek, le is dolgozták a földeken. Ma el vagyunk kényeztetve, sok ember naponta többször is eszik húst, amit ha büntetlenül szeretne élvezni, egyszer tiszta forrásból kéne beszerezzen, másodszor egész nap valamilyen nehéz fizikai munkát kéne végeznie, összekötve olyan zöldségekkel, gyümölcsökkel, csírákkal, amik rengeteg enzimet tartalmaznak...Hol van ez így mostanában??? És még panaszkodunk, hogy el vagyunk szegényedve...szerintem inkább nagyon is el vagyunk kényeztetve...

Megintcsak hangsúlyoznám a "bernis mondásomat": arany középút, mindig az adott élethelyzethez mérve.

Berni

Értékelés: Nincs

mivel az ember mindenevő, az

mivel az ember mindenevő, az arra jellemző fogazat alakult ki. valóban a disznóéhoz hasonló.

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

A mondat helyesen így hangzik:

mivel az ember fogazata semmilyen állatéra nem hasonlít, de talán küllemre a mindenevőkéhez a legjobban, ezért a tudósok Darvin evolúciós elméletét követve kitalálták, hogy az ember mindenevő, és a tápláléklánc tetejére tették. Darvin nyomán, aki mellesleg vegetariánus volt...

Sok tudós nem a fogazat, hanem a gyomor alapján próbálta belőni az étkezési hovatartozásunkat. Itt is nagy a bizonytalanság, mert a gyomrunk sem pont olyan, mint..., hanem csak hasonlít...

Véleményem szerint az ember nem is fűevő (kérődző), nem is ragadozó, hanem a szó nemes értelmében vett növény-evő, akit a Mindenható a túlélésre rakott össze, és ezért vagyunk képesek megbirkózni a hússal is, de nem erre van kitalálva a szervezetünk.

Aztán elgondolkodtató a vércsoportok szerinti besorolás is - annak ellenére, hogy én személy szerint sokmindennel nem értek vele egyet - hisz tény, hogy bizonyos vércsoportú emberek (0) szervezete könnyebben megbírkózik a hús elbontásával és emésztésével, mint másoké (A, AB).

Morfondírozzunk el azon is, hogy a gyerekek zöme alapból miért nem szereti a húst, és miért kell tuszkolni beléjük szép szóval?

Miért van az, hogy a vegetariánusok lényegesen tovább élnek, mint a húsevők?

Nekem van erről egy teóriám, de kíváncsi vagyok a véleményetekre.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Hús nélkül?!

Sziasztok!

Nem eszem hús már 15 éve. Nem okoz gondot, mert nem kívánom, sőt büdinek érzem. Érzelni és "filozófia" okokból is kerülöm. Amúgy a vércsoportom A, bár ezeket nem annyira ismerem. Ennyit a paramétereimről. Ami gondolat eszembe jutott a témával kapcsolatban, hogy mindenki egyen úgy, ahogy érzi és kívánja. Ezek az érzések akár változhatnak is, vagy maradnak úgy, ahogy vannak. Szerintem fontos, hogy a belső és a külső harmóniában legyen. Amit az ember belölről érez, próbáljon meg úgy tenni, hogy harmóniában legyen önmagával. Ha ez a harmónia nincs meg, talán sokkal nagyobb kárt okoz, mint amilyen nyereséget hozna egy egyébként egészséges gondolat. És itt nem csak a táplálkozásra godolok, hanem az élet más területeire is.

Sziasztok, Edit

Ja és a vegetáriánusok szerintem jobban kívánják az édeset, mint a húsevéses időszakban. (lsd.: Gombócartúr:) )

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

vegák és az édesség

Érdekes, amit mondasz, Edit, a makrobiotika szerint meg éppen úgy van állítólag, hogy az ellentétek vonzzák egymást: és a hús, ami nagyon az egyik véglet (yin vagy yang, nem tudom), vonzza a cukrot, ami a másik véglet. Tehát ha sok húst eszel, jobban kívánod az édeset.

Én azt figyeltem meg, hogy egy tényleg igazi húsos- sós- magyaros kaja után sokszor be tudnék nyomni egy igazi édes krémes-habos sütit, míg máskor nem kívánom annyira.

Lehet, hogy ez is egyéni.

Üdv!

Adrica

Értékelés: Nincs
Katka's picture

Adrica ezt én is így érzem

Hogy nagyon húsos, nagyon magyaros, szlovákos, cseh kaják után itt huncudkodik a kisördög a vállamon, hogy valami habossal, krémessel le kellene tolni az ebédet. Ha pedig húsmentes kaját eszek, valami nagyon könnyüt, akkor abszolút nincs ilyen.

Értékelés: Nincs
Zita's picture

édesség

Csatlakoznék Adricához Akkor nem vagyok egyedül, a mai ebédem egy nagy szelet rántott hús volt és engem is ebéd után ez a "megveszek valami édesért" érzés sanyargatott. Valamikor ellen tudok állni, valamikor nem icecream.gif

Értékelés: Nincs

mindenevö

Szia mindenkinek regular_smile.gif ùj vagyok az oldalon, nem szeretnék "belekontárkodni" a dolgogba, csak talán néhány szót a húsevésröl. Szeretném leszögezni nem vagyok vegetariánus, de nem szeretem a hús, soha nem is szerettem, csak akkor eszek, ha ellenállhatatlan vágyat érzek rá, vagy "megalkuvásból" a családi békéért. Régebben én is olvastam a vércsoportok szerinti táplálkozásról és 0 pozitiv léttemre nálam ez az elmélet nem nagyon jött be. Viszont a zöld zöldel, na meg a tészta jöhet akár mennyi.....szerintem mindenkinek érdemes hallgatni a szervezétére, jelez, ha valamire szüksége van, vagy ha nem tetszik neki valami azt is elég gyorsan a tudtunkra adja. regular_smile.gif szép napot mindenkinek, Enikö

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Enikő, köszöntünk az oldalon!

Kedves Enikő!

Teljesen egyetértek Veled! A szervezetünk valóban jelez, hogy mire van szüksége (azért halkan hozzáteszem, hogy ez akkor működik jól, ha jól is bánunk vele, mert különben képes mindenféle hamburger és cukorka-féléket is megkívánni...).

Érdekes a jelenlegi tapasztalatom. Én mindig nagy húsevő voltam, igaz csak házi és 98%-ban csirkét ettem, de most a várandóság alatt "beszólt" a szervezetem, hogy állj, nem kell több hús, és egy molekula cukor sem, különben kiütök az arcodon, felfújódsz és görcsölni fog a hasad, valamint nem lesz energiád! Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen kevés hússal be fogom érni...két hetente egyszer eszem, ha tényleg megkívánom, mert erre viszont figyelek, hogy ha kell neki, akkor biztosan szüksége is van rá.

Szóval kedves Enikő, hallgass a szervezeted jelzéseire, ne pedig egy sémába próbáld magad beletuszkolni!

Szeretettel!

Berni

Értékelés: Nincs
Zsoó's picture

Vegetarianizmus és egészségtelen táplálkozás

Sziasztok! Nagy téma lett az utóbbi időben az oldalon a vegetarianizmus. Meg hogy egészséges, az emberek tovább élnek, stb. Na most van például egy kollégám, aki vegás. Látom mit eszik, napi szinten: mirelit pizza, csipsz, előre csomagolt szendvics, kóla, egyéb cukros-műédesítős-aromás-tartósítós lónyálak, csokoládé, stb. Ezek mind vegás cuccok (kajának nem nevezném nagyon). Mégis én inkább eszek heti 2x valamilyen húst, meg naponta valami sajtot, de a fenti kajákat inkább kihagyom (ritkán eszem jobbfajta mirelit pizzát meg xilites csokit). Szóval sok vegás nem hiszem hogy egészségesebben él, mint pl mi itt, akik mondjuk nem vegások. Sőt. Az ilyen vegások nem fognak egész életükben egészségesek maradni. Egyébként én azokat se nevezném vegásoknak, akik halat esznek. A hal az szerintem hús :), és nem nevezném őket semi-vegásnak meg mittomén még milyen divatos szó van rá. Üdv Zsoo

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 votes)

Szerintem vegetáriánusnak

Szerintem vegetáriánusnak lenni lehet egészségesen és egészségtelenül is (mirelit pizza, csoki, chips, stb.), ahogy mindenevő is lehet valaki egészségtelenül és egészségesen is. Én Április óta vagyok majdnem-vegetáriánus (megettem pár falat húst és halat az elmúlt 6 hónapban...szó szerint pár falatot), de igyekszem ezt is kiiktatni (a hal természetesen hús, hiszen olyan élőlényből származik, amelyiknek valaha dobogó szíve volt...tudom, hogy attól nem mondhatnám magam vegetáriánusnak, a húsok közül csak a halat enném meg). Talán nyugodtabb lélekkel tudnám megenni a húst, ha tudnám, hogy az illető állat boldog, normális életet élt (a boci látott mezőt, a csirke pedig kapirgált) és nem szenvedett mikor meghalt. Ha tudnám, hogy az állattal életében és halálában tisztelettel bántak. Viszont az esetek jó részében azt hiszem nincs így (a PETA videóját elnézve legalább is nem)...és itt nem csak a mészárszékekre gondolok. Tudjuk, hogy például hány meg hány kozmetikai cég végez brutális teszteket szerencsétlen, védtelen állatokon. És mindez a szenvedés értelmetlen, ha azt nézzük, hogy az állatok sok hatóanyagra, gyógyszerre nem úgy reagálnak, mint mi. (A macskáknak káros az aszpirin) Én nem próbálok meggyőzni senkit arról, hogy legyen vegetáriánus (főleg, hogy még én sem vagyok teljes mértékben az), mindenki azt eszik ami neki jó. De az állatot attól tisztelni lehet...és kell. Egy jó dolog azért mindenképpen van a majdnem teljesen húsmentes táplálkozásban: az ember lánya egy csomó új zöldséges receptet fedez fel. :D

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

+ egy videó amit minden

 + egy videó amit minden húsfogyasztónak látnia kéne és utána eldönteni, hogy van e szíve/undora tovább folytatni a húsevést: http://www.meat.org/ (Én ennek hatására lettem vega másfél éve..) És igen, ha mindenkinek magának kéne leölnie a napi betevő rántotthúsát, az emberek 95%a szerintem vega lenne...


Find out more at meat.org.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Ez annyira szomorú...

Ez annyira szomorú...

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel