Így szervezz bevásárló közösséget!

Szaporodnak a bevásárló közösségek, ami azt sejteti, hogy egyre nagyobb az igény a megbízható eredetű és minőségű termékekre. Megkerestük néhányukat, mondják el, hogyan érdemes belevágni. Íme néhány jótanács kezdőknek és haladóknak.

igy_szervezz_01A bevásárló-közösség lényege, hogy a vásárlók közvetlen kapcsolatban vannak a helyi gazdákkal, és hétről-hétre vagy ahogy az adott terméknek szezonja van, tőlük rendelik az árut a közösség tagjainak. Az ezzel kapcsolatos szervezés – rendelés, szétosztás – is közösségi feladat, valamilyen szinten a közösség legtöbb tagja kiveszi a részét benne.
"Zavart minket, hogy a helyi gazdák tönkremennek, a boltok becsuknak, miközben a "globál" áruházban csak egyre rosszabb minőségű, agyoncsomagolt, zavaros eredetű élelmiszert lehet kapni" - írta Vassányi István, az egyik első honi bevásárló közösség, a Csiperke kör alapító tagja néhány évvel ezelőtt egy cikkben a miértről.

A Csiperke kör 8 éve működik. István szerint a sikerre nincs recept, a lényeg, hogy a szabályokat minden csapat a saját igényei és lehetőségei mentén alakítsa.

A fenti igény nemcsak bennük fogalmazódott meg, azóta egyre szaporodnak a hasonló rendszerben működő kezdeményezések.

Budapest

A fővárosi alapítású Szatyor szintén egy baráti társaság kezdeményezése volt, akik közös beszerzést kezdtek szervezni maguknak bio minőségű zöldséget áruló helyi termelőktől. Az indulásakor 5-8 családból álló közösség ma már egyesületként működik. 5 éves fennállásuk alatt több csapat is indult a segítségükkel országszerte.

Eddig ahhoz hogy valaki a Szatyorban vásárolni tudjon, csatlakozni kellett az egyesülethez, 2012. május elsejétől viszont mindenki számára megnyitották a vásárlási lehetőséget. Az egyesületi tagok viszont 10%-os kedvezménnnyel vásárolhatnak. „Létrehoztuk a Szatyorboltot, ahol nagyobb választékot és mennyiséget tudunk tárolni, és megoldódik a számlaadási kérdés is" – mondta el kérdésünkre Kármán Erika, az egyesület vezetője.

Érd

Bábáskodásukkal alakult az érdi Natúr kosár tavaly nyáron. „Több termelő és biogazdaság termékeiből lehet rendelni. Elsősorban a helyi, térségi gazdákat kerestük meg, akik organikus módon termelnek. A termékek köre a vegyszermentes zöldségektől, a mézen, tartósítószermentes szörpökön, házias ízű lekvárokon, gyógynövényes készítményeken át, a teljes kiőrlésű liszt, pékáru és tejtermékek széles választékáig terjed" – mesélte Márton Anikó, a közösség egyik alapítója.

A nehézséget eddig mindössze az átadások helyszínének megváltoztatása jelentette, de ez gyorsan megoldódott. „Az egyik család telkén, egy használaton kívül lévő épületben kapott helyet a közösségi átadás. A házigazdák maguk is vásárlók, és nagyon sokat segítenek az informatikai háttér gördülékeny kialakításában is" – folytatta Anikó.

Kecskemét

A budapesti segítségével indult a Kecskeméti Szatyor is cirka egy évvel ezelőtt. Itt is bő a kínálat, a zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek mellett, húst, tisztálkodó és tisztítószereket, befőtteket, olajos magvakat, mézet, szendvicskrémeket is árulnak.

Számukra is nagy kihívás, hogy menedzselni tudják a szervezést, sajnos a vásárlók számához képest kevés a segítő. 8-10 ember dolgozik, átlagosan, minden szervezéssel együtt körülbelül heti 35 órát, teljesen önkéntes alapon.

„Gondoltunk arra, hogy a rendelésnél azokat a feladatokat is feltüntetjük, amelyekben az adott héten segítséget várnánk, hogy mindenkinek egyértelmű legyen, a bevásárló-közösség ezt is jelenti" – mondta Rátkai Edit, a kecskeméti csapat tagja. Az egyesületnek körülbeül 150 regisztrált tagja van, ebből heti szinten 25-30 rendelés érkezik.

Kiskunfélegyháza

A Kiskunfélegyházi Szatyor Klubban is hasonló kihívásokkal kell megküzdeniük, ennek ellenére bizakodóak. Tavaly (2011) nyár végén indultak, de heti szinten már ők is 30 körüli megrendelést intéznek 4-5 segítővel, néhány hónapja pedig saját helyük is van.

„Jelenleg 15-20 termelővel van kapcsolatunk, de ez csak átmeneti időszak, az idénytermékek növekedésével bővül majd a kör" – mondta Kiss Kálmán, alapító. „Azt látom, nem minden vásárló van tisztában azzal, hogy ez az egész miről szól, hogy közösséget próbálunk építeni, amelynek a közös beszerzés csak egy szelete. Mi a közösségi oldalakon, saját szervezésű programokon próbáljuk megszólítani az embereket, kóstoló napokat szervezünk a termelőknél, a téli időszakban pedig beszélgetéseket" – tette hozzá.

Kiskunfélegyházán

A többi bevásárló-közösség is hasonló szellemben dolgozik. A közösségi programok és a szemléletformálás mindenhol alapvető cél.

Fizetni mindegyikünknél átvételkor kell, a helyszínen. Néha előfordul, hogy valaki nem tud érte menni, de ez egyik csapatnál sem okoz problémát. Vagy más elviszi, vagy a közösség oldja meg, hogy eljusson hozzá.

„Eddig egyetlen esetben fordult elő, hogy valaki sorozatosan nem jött el a rendelt áruért. Végül a közösséghez tartozását korlátoztuk, hiszen a kölcsönösségen alapuló bizalom az egyik alapja az egésznek" – mondta Márton Anikó.

Székesfehérvár – Vásárokban gondolkodnak

A 2011 nyarán rendezett Tudatos Vásárló Fesztivál sikerei (büszkék vagyunk rá! – a Szerk, Tudatos Vásárlók Egyesülete) nyomán Székesfehérváron is elindult a mozgolódás. A Fúzió Egyesület önkéntesei kóstolóesteket és vásárt kezdtek szervezni tavaly ősszel. A havi rendszerességű vásáron először 4-5, néhány hónap múlva már 10-15 termelő volt jelen, kezdetben 60-100, legutóbb mintegy 200 látogatóval.

A vásárt nulla forintból, önkéntes alapon szervezik, helypénzt sem kérnek. „Később szeretnénk egy nagyobb szabású projektet indítani, ahol marketing és arculati segítséget adunk a termelőknek, és nagyobb vásárok szervezését is tervezzük" – mondta el Silye Zoltán, a Fúzió Egyesület munkatársa, a kezdeményezés egyik szervezője.

Erre figyelj, ha bevásárló-közösséget szervezel:

A közösség minden tagja vegyen részt a munkában, mindenki a maga kvalitásainak megfelelő feladatot kapjon.
Törekedni kell arra, hogy a termelők is megértsék, a heti rendelések teljesítése, az időnként felmerülő minőségi kifogások kezelése elengedhetetlen ahhoz, hogy a vásárlók részéről töretlen maradjon a bizalom.

Figyelni kell rá, hogy olyan helyen legyen az átvételi pont, ahol egyébként is van forgalom, így nem okoz gondot, ha egy-egy délután sok ember fordul meg az adott helyszínen. Ezzel elkerülhető a konfliktus a szomszédokkal.

Nézzétek meg, hogyan működnek mások, kérjetek tanácsot tőlük, de a szabályokat a saját igényeitek szerint alakítsátok!

További tudnivalók a közvetlenül a termelőtől történő vásárlásról a TVE Közvetlenül c. kiadványában.

Néhány, már működő bevásárló-közösség elérhetősége

 1 Szatyor Egyesület Budapest http://www.szatyor.org
 2 Fúzió Egyesület Székesfehérvár http://www.kingsziti.hu
 3 Kecskeméti Szatyor Egyesület Kecskemét  http://kecskemetiszatyor.hu/
 4 Kecskeméti Szatyor Egyesület Kiskunfélegyháza http://kkfhaza.szatyorklub.hu/index.php
 5 Natúr Kosár Érd http://kkfhaza.szatyorklub.hu/index.php
 6 Kiskosár Vásárló Közösség Esztergom 


A cikk a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával a FV-I-11-D-0007 jelű pályázat keretében valósult meg.


További Hírszem:

Forrás: 
http://tudatosvasarlo.hu/cikk/igy-szervezz-bevasarlo-kozosseget
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Hozzászólások

sziasztok!engem is erdekel a

sziasztok!

engem is erdekel a kelenfoldi vagy mas budapesti bevasarlokozosseg elerhetosege. A Szatyort mar ismerem.

Tud meg valaki ilyet?

Udv: Kata

 

 

Értékelés: Nincs

esztergomi

Sziasztok!

Esztergomi vagyok, de így most nem tudom az esztergomi közösség az kiket is takar? Lehet bővebbet tudni róluk, vagy elérhetőséget?Köszi:Bogi

Értékelés: Nincs
szilvi7601's picture

Esztergomi közösség

Engem is érdekelne bővebb infó, vagy elérhetőség :)

Értékelés: Nincs
amelia's picture

bevásárlóközösség Pécsett?

Sziasztok!

Pécsiek és Pécs környékiek, ti tudtok bevásárlóközösségről itt a közelben? Én már próbáltam utánajárni, de nem találtam, illetve nem olyat, amiről itt szó van. Ha valaki tud, esetleg csatlakozott már ilyenhez, megírná nekem? Köszönöm

Értékelés: Nincs
Leylus's picture

Pécs

Azóta már jó sok idő eltelt, sikerült Pécsen találni ilyen közösséget. Ha igen, hogy lehet oda bekerülni? 

Előre is köszi a válaszod! :)

Értékelés: Nincs
Almamánia's picture

I. Pécsi Tüke Piac

Kedves Pécsiek, Pécs környékiek, Kedves Mindenki!

2012. augusztus 16-án Pécsen megrendezésre kerül az I. Pécsi Tüke Piac!

Helyszín: Pécs, Kossuth tér.

A századfordulón hagyománya volt Pécsett a termelői piacoknak, melynek hagyományos helyszíne a Kossuth tér volt. Lehetett kapni zöldséget, gyümölcsöt, házi füstölt árut, tejet, vajat, túrót, sajtot, bort, mézet, lekvárt, pékárut stb. – természetesen mindenből házit, ezen felül kisiparos mesterek munkáit, használati tárgyait a  cipőtől a subáig. Pécsett rangos eseménynek számított a piac, - árusoknak, vásárlóknak egyaránt.

 Ezt a hagyomány szeretnék most feléleszteni!

Abban az esetben, ha sikeres lesz első próbálkozás, ígéretet adott a városi vezetés, hogy ősztől havi rendszerességgel tarthatnak Tüke Piacot a Kossuth téren, ami nagy jelentőséggel bírna.

 

Legyünk ott minél többen!

 

Edit

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Pécsi bevásárlóközösség

Szia!

Akkor már ketten vagyunk, mert én is szívesen csatlakoznék. 

Üdv.: Adri

Értékelés: Nincs

Pécsi bevásárlók

Érdeklődjetek ezen a címen: m.com

Úgy tudom, még nem teljes a választék, de ha nagy az érdeklődés, változhat. 

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Magánban vegyétek

fel egymással, kérlek, a kapcsolatot.

Köszönöm,

Niki

Értékelés: Nincs

Kelenföldi Zöldségkör

Mi tavasszal indítottunk egy bevásárlókört a XI. kerületben. Egyre több a termék (bio zöldség, méz, tejtermék, kecskesajt, forrásvíz, savanyúság, gomba, tojás, gyümölcs...), és egyre inkább kötődöm hozzájuk, mert nagyon finomak! Lehet csatlakozni, hétfő délutánonként van az átvétel a Tétényi úton.

Értékelés: Nincs

csatlakozás

Sziasztok!

 

Szeretném megtudni hogyan lehet a Kelenföldi Zöldségkörhöz csatlakozni és honnan szerzitek be a termékeket? köszönöm

 

 

Értékelés: Nincs

Kenlenföldi zöldségkör

Szia! Érdeklődni szeretnék, hogyan tudok vásárolni a közösségtől Kelenföldön? Köszönettel Sára

Értékelés: Nincs

Vásárolj helyi gazdáktól!

Nálunk is működik Fóton és Dunakeszin ilyen szuper kis közösség. Mivel a tagok létszáma korlátozott így számatalan új szerveződés jöhetne létre még az egész országban! Mutassuk meg, hogy nem panaszkodni kell a rossz minőségű, ellenőrizhetetlen élelmiszer miatt, hanem segíteni egymásnak, hogy egészséges alapanyagokhoz tudjon mindenki jutni! A termelők pedig vegyék fel a kapcsolatot helyi családokkal, így biztosított az állandó kereslet - kínálat. 

Értékelés: Nincs Átlag: 4.6 (5 votes)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel