Koleszterincsökkentő hatással rendelkezik a vörös rizs

A vörös rizs képes csökkenteni a „rossz” LDL koleszterinszintet, hívja fel a figyelmünket a legújabb tanulmány. A monakaolin K, amit felfedeztek a vörös rizsben, a természetes növényi megfelelõje az azonos szerkezetû lovasztatinnak  amit a gyógyszeripar állít elõ.

A vörös rizst 800 éve fogyasztják és használják a különbözõ betegségek kezelésre. A tesztek szerint fél év fogyasztás után 21%-al csökkenti a koleszterinszintet.

Mire jó a vörös rizs?

A kínai orvoslás emlékei szerint a vörös rizst legalább 800 éve alkalmazzák különféle betegségek kezelésére. Különleges színét a Monascus purpureus élesztőgombának köszönheti.

koleszterin.jpgAz csak a korszerű kémiai kutatásnak köszönhető, hogy kiderült: egyik alkotóeleme, a monakolin K gyakorlatilag természetes, növényi változata az egyik legnagyobb forgalmú koleszterincsökkentő sztatin gyógyszernek. Érthető módon a monakolin K és a gyógyszeripar által előállított, azonos szerkezetű lovasztatin egyformán alkalmas a "rossz" LDL koleszterin normális értékre történő leszorítására. (A "rossz" LDL koleszterin magas vérszintje a koszorúér-betegség egyik legfontosabb kockázati tényezője.)

A gyógyszer megfelelően ellenőrzött vizsgálatai az orvosi szakirodalomban jól ismertek, de most Julie M. Sease, a Medscape gyógyszerészeknek szóló kiadásában ismertette azokat a tudományos vizsgálatokat, amelyek vörös rizs rendszeres evésével nyert tapasztalatokról szóltak. Ezekben a tanulmányokban a jelenlegi tudományos elvek szerint az önként jelentkező résztvevőket véletlenszerűen osztották be vagy a vörös rizst fogyasztó csoportba, vagy azok közé, akik hasonló színűre festett, de közönséges rizst kaptak ugyanolyan mennyiségben. A napi egy-két gramm rizst a vizsgálati alanyok néhány hónapig ették. Mindegyik vizsgálat bizonyította, hogy a vörös rizs jól értékelhetően csökkentette a "rossz" LDL koleszterin vérszintjét.

koleszterinszint.jpgA gyógyszerészeknek írt tájékoztatóban külön említik azt a megfigyelést, amely két amerikai szívgyógyász, David Becker és Ram Gordon nevéhez fűződik. Ők olyan betegeiknek adták a vörös rizst, akiknek a koleszterin szintjét szívpanaszaik miatt fontos volt leszorítani, de a sztatin gyógyszereket mellékhatások miatt nem alkalmazhatták. A szívbetegek fél évig ették a diétát, a vörös rizs hatóanyagot napi 3,6 grammnyi adagban. A megfigyelés végére a vörös rizst fogyasztó betegek koleszterinje átlagosan 21 százalékkal lett alacsonyabb.

Az ilyen tápanyagok alapvető gondja, hogy senki sem tudja, hogy mennyi a polcról levett zacskóban lévő ennivaló hatóanyagtartalma, tehát milyen mennyiségben célszerű gyógyszerként fogyasztani.

(Forrás: medizona.hu)

További oldalak:

0
Értékelés: Nincs

Hozzászólások

Hunny's picture

Barna rizs főzése

Sziasztok!

Szeretnék barna rizst készíteni, de nemigazán vagyok otthon benne. Anyukámtól a fehér rizs főzését úgy tanultam, hogy egy kicsit olajon megpirítani, majd 2x annyi forrásban lévő vizet ráönteni, míg a rizs beissza a vizet lefedve főzni, ekkor elzárni a gázt és továbbra is lefedve hagyni.

Ahogy olvasgattam interneten, sokan panaszkodnak hogy kemény marad, ezért 1 éjszakára beáztatják. Olyat is olvastam hogy dupla adag forrásban lévő vízbe beleönteni, 3/4 -1 órát főzni.

Vagy még ez tetszene nekem:

  • Mossuk át alaposan és többszörösen a rizst, majd adjunk hozzá, a rizs tetejétől számítva, 2.5cm mélységű vizet.
  • Teljes lángon, fedő nélkül, főzzük mindaddig, amíg a víz elpárolog, és a felszínén nagy buborékok alakulnak. (Tipp: Ha hab alakul ki a rizs felett, egy szűrűvel óvatosan szűrjük le). Ez kb 10-15 percig tart.
  • A tűzhelyt állítsuk be a lehető legalacsonyabb hőmérsékletre, és fedő alatt pároljuk a rizst tovább kb 10-15 percig. Nagyon fontos, hogy a fedőt ne vegyük le ez idő alatt, mert akkor a rizs nem párolódik rendesen, és több az esély arra, hogy odaég.
  • Vegyük le a tűzről, és hagyjuk pihenni még 5-10 percig tálalásig. (A fedőt továbbra se vegyük le!) 

Ti melyiket tudnátok ajánlani? Vagy esetleg van más elkészítési mód? Minden tippet szívesen fogadok! Köszönöm:) Hunny

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)
Varga Nikoletta's picture

Szia Hunny! A barna rizst is

Szia Hunny!

A barna rizst is készítheted úgy, ahogy édesanyádtól a fehér rizs főzési módját tanultad, csak előtte mindenképpen 8-10órára áztasd be a rizsszemeket.

Én nem mindig szoktam beáztatni, ugyanis néha elfelejtem, néha pedig "hirtelen felindulásból" döntök úgy, hogy rizst készítek, de ajánlatos az alapos átmosás után beáztatni, néhány órára. Majd 2,5-szeres hideg vízben, lassú tűznél fedővel takarva főzöm. Amikor a levét majdnem elfőtte, elzárom a gázt, és a fedő alatt jó ideig állni hagyom, hogy "kidagadjon" a rizst. Ami fontos, hogy a rizst mindig a végén sózzuk, ez is megkönnyíti, hogy hamarabb puhuljon.
Természetesen a főzővízbe tehetsz fűszereket is, ha kedveled őket.. ez lehet egy egyszerű fűszerkeverék(vegamix), vagy ha nem áll tőled távol a babérlevél, akkor azt, de ha ezekhez nem szeretnél nyúlni, viszont valami pikánsra vágysz tehetsz bele néhány csepp citromlét (ezt főképp indiai ételek mellé ajánlom :) )

Igazából annyi rizs főzési recept van, ahány ház... Biztos vagyok benne, hogy még sokan megosztják Veled a "tuti rizskészítés" módját! :)


Niki

Értékelés: Nincs

Barna rizs

Bevallom, őszintén, ezidáig fogalmam sem volt, mitől barna a barna rizs, miért egészségesebb, mint a fehér, vagy, hogy a fehér rizs is eredetileg barna volt-e vagy sem. Ezért elkezdtem keresgélni az interneten. Ezt találtam: "A barna rizs abban különbözik a fehértől, hogy a szemek külső, tápanyagban gazdag burkát nem csiszolják le. " Most, hogy ezt már tudom, felmerül bennem a kérdés: Ha a fehér rizs előállítása több munkafázist igényel, akkor miért a barna a drágább? Eszter

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Konzol's picture

Re: Barna rizs

Sziasztok!

Miért drágább a barna?! A válasz egyszerű, mert aki eljutott odáig, hogy barnát akar enni, az ragaszkodni fog a barnához, és ezt sajnos kihasználják!  

A fehér, fényezett rizshez hozzáfűznék egy érdekességet:

Mitől lesz fényes? 

Csiszolással csak "kifehérítik", gyakorlatilag lecsiszolják a vitaminokat, és eladják takarmányalapanyagnak, mint a búzacsírát. (Ez is bevételkiesés a barnarizsnél, amit pótolni kell!)

Felpolírozni nyilván képtelenség, tehát marad a viszonylag olcsó, praktikus megoldás: A CUKORMÁZ! permetezve a szemekre fújnak egy kis cukorszirupot (nagyon vékony rétegben), ami megszilárdulás után tetszetős fényes rizsszemeket produkál.

Az pedig mindenki számára egyértelmű, hogy ez a szirup nem mézből, vagy nyírfacukorból van...

Üdv.: Konzol

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Ismét barna rizs

Miért kell egyáltalán a barna rizst lehántolni? Nem tartható olyan sokáig? A barna rizsnél nincs az a veszély, mint a búzánál (a teljes kiőrlésű lisztnél), hogy ha nem bio, akkor vegyszermaradványok lehetnek rajta.

Értékelés: Nincs
Konzol's picture

Anikának rizs...

 Szia Anika!

Az első kérdésedre a választ már leírtam az előző hozzászólásomban: 
Amit lecsiszolnak a rizsszemekről, az szó szerint aranyat ér a keveréktakarmánygyártásban... Elvesszük az embertől a vitamint, hogy gyorsabban hízzanak/szaporodjanak a haszonállatok... 

A második kérdésedre pedig egyszerű a válasz:
Ha valamit permetszer ér, akkor az permetszeres lesz.
Ha ennek a valaminek nincsen lehúzható héja, akkor az ember biztosan megeszi a permetszert... 
A barna rizsszemekről már lehántolták a pelyvaleveleket. Elvileg ezek a levelek találkozhattak permetszerekkel...
Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy célszerűbb a bio rizsek felé orientálódni. Biztos, ami tuti... 

Üdv.: Konzol 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel