Liszt kisokos - Melyiket válasszam?

Ember legyen a talpán, aki a polc előtt állva kiigazodik a számtalan lisztféle között. Ebben próbálunk segítséget nyújtani: mit, miért és mihez használjunk?

kukoricaliszt

Az emberi táplálkozásban a gabonafélék csoportjába tartozó növények (pl. búza, kukorica, rizs, árpa, rozs, zab, tritikále, köles, cirok, pohánka, amarant, tönkölybúza) a legfontosabbak, mert szemtermésük energiában gazdag, jól tárolható, viszonylag egyszerűen feldolgozható és sokféleképpen felhasználható.

Többségüket már több ezer éve termesztik. A különböző gabonaféléknek eltérő az éghajlat- és talajigénye. Hazánk természeti adottságai elsősorban a búza, kukorica, árpa, rozs és zab termesztésének kedvez.

A gabonafélék őrlése során lisztet, darát és korpát állítanak elő. A liszt a gabonafélék terméséből őrléssel és részleges héjeltávolítással nyert finom szemcséjű termék. Tágabb értelemben a gabonaőrleményeken kívül a gumók, hüvelyesek őrleményeit is a lisztek közé soroljuk (pl. burgonyaliszt, borsóliszt).

A lisztek csoportosítása többféle szempont szerint történhet:

 • gabona fajtája alapján (búza, rozs, rizs, kukorica)
 • szemcseméret alapján (sima liszt, fogós liszt - ld. alább)
 • hamutartalom alapján (izzítás és kénsavas kezelés után visszamaradó anyag, amely a színét adja a lisztnek)

A gabonaszem fizikailag is szétválasztható három fő része a héj, a magbelső és a csíra. Az összetevők eltérő koncentrációban vannak jelen ezekben. A héj a fő cellulóz-, élelmirost-hordozó rész, az alatta lévő rétegek ásványi anyagokban és vitaminokban gazdagok. A magbelsőt főleg keményítő és fehérjék alkotják, jelentős a cukor-, zsír- és ásványianyag-tartalma. A csíra szintén gazdag ásványi anyagban, A- és E-vitaminban.

A hagyományos feldolgozás során a gabonaszem eredeti vitamin- és ásványianyag-tartalmának 20-80%-a, rosttartalmának mintegy 90%-a kerül a korpába, de elvész a gabonaszem héja alatt lévő értékes fehérje- és zsírsav-komponensek jelentős része is. Ezért táplálkozástani szempontból előnyösebb a gabonaszem szinte összes alkotóját tartalmazó, teljes kiőrlésű lisztek használata.

A lisztek jelölése
A Magyar Élelmiszerkönyvelőírásai szerint a csomagoláson az első betű B), rozs (R), durumbúza (D), graham (G), tönkölybúza (TB).

A második betű a szemcseméretet jelöli: L (liszt - apró szemcséjű finomliszt), FFF (kétszer-fogós - durva szemcseméretű pl. rétesliszt), D (dara).

A szám pedig a hamutartalmat fejezi ki. Minél nagyobb ez az érték, annál több a korpa a lisztben. jelöli, hogy milyen gabonából készült a liszt: búza ( (fogós - nagyobb szemcseméretű liszt),  

Melyiket válasszam? 

Búzaliszt (B)

A búza a legfontosabb, és egyben leggyakrabban használt gabonaféle. Az a búzaliszt, amely szinte teljesen csak a magbelsőből áll, minőség szempontjából fontos anyagokat veszít el, ezért táplálkozástani szempontból előnyösebb, ha olyan lisztet választunk, amely a búzaszem őrlése után a búza mindhárom részét tartalmazza. Ezek a teljes kiőrlésű lisztek (BL 200), amelyek tartalmazzák a búzaszem külső rétegeit (korpa) és a csírát is.

A búzalisztnek három fő típusát különböztethetjük meg: finomliszt, fogós liszt, kenyérliszt.

 • A finomliszt (pl. BL 51; BL 55) apró szemcseméretű, alacsony korpatartalmú, világos színárnyalatú őrlemény. Főleg cukrászati termékek és a péksütemények előállítására használják. Háztartásokban pedig sűrítéshez (habaráshoz, rántáshoz, lisztszóráshoz), panírozáshoz, palacsintatésztába, valamint kalácsokhoz, kelt tésztákhoz és süteményekhez használják.
 • A fogós liszt (rétes- vagy grízes liszt) (pl. BF 50; BFF 55) a finomlisztnél érdesebb tapintású, nagyobb szemcseméretű őrlemény. Mivel sikértartalma (a gabonafélék szemtermésében előforduló, vízben nem oldódó fehérjék együttese, amelyek főként a tészta rugalmasságát és nyújthatóságát határozzák meg) az őrlés során kevésbé károsodott, ezért olyan termékeknél használják, ahol a jó sikérminőség elsőrendű követelmény.
 • A rétesliszt pogácsához, piskótához, réteshez, valamint gyúrt tészta, nokedli (galuska) és nudli készítéséhez való. A csak lisztbe (vagy paprikás lisztbe) forgatott húsok, halak sütésénél is ezt a lisztfajtát érdemes használni. A rétesliszt és a gríz korpatartalma, hamutartalma azonos a finomlisztével, hiszen ehhez is csak a búzamagbelsőt használják fel, csak durvábbra őrlik.
 • A kenyérlisztek (pl.: BL 80; BL 112; BL 160) viszonylag több héjrészt tartalmazó, sötétebb színű őrlemények. A sütőiparban a különböző kenyérfajták alapanyagaiként kerülnek felhasználásra. Ez a legideálisabb lisztfajta kenyerek és kelt tészták sütéséhez.

Rozsliszt (RL)

A rozs a búza után a legfontosabb gabonafélénk. A rozslisztet (pl. RL 60; RL 90; RL 125; RL 190) leginkább kenyérsütéshez használják. Vitalizáló, immunerősítő hatású, növeli a fizikai erőnlétet. Gazdag B-vitaminokban, kalciumban, magnéziumban, nitrogénben és foszforban. Alacsony sikértartalma miatt célszerű más lisztekkel keverni.

Durum simaliszt (DSL)

A durumbúza a mediterrán vidék búzája. Magas a fehérjetartalma. A durumbúza ­ magbelsőjére jellemző ­ sárgás alapszínű, finomszemcsés őrlemény. Csekély mennyiségben a lisztszemcsékkel azonos méretű világos héjrészeket is tartalmaz. A durumbúza lisztje magas fehérjetartalmú, kitűnő tészták készülhetnek belőle.

Graham liszt (GL 200)

A Graham liszt abban különbözik a teljes kiőrlésű liszttől, hogy a liszt szemcsemérete nagyobb. A szervezetbe jutva a szénhidrát, mivel nagy szemcseméretű, lassan szívódik fel, illetve ezzel egyidejűleg étkezés után nem alakul ki olyan hamar éhségérzet. Nem mellékes a Graham lisztben található búzacsíra-, ásványianyag-, folsav- és B-vitamin-, továbbá kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és mangántartalom sem. Jobb a tápértéke, mert magasabb a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma.

Tönkölybúzaliszt (TBL)

A közönséges búzához képest a tönkölybúza (pl. TBL 70; TBL 300) fehérjetartalma hatszor magasabb. Az emberi szervezet számára sokkal jobban hasznosítható fehérjéket tartalmaz, aminosav-összetétele kiváló. A tönköly értékeit tovább növeli a közönséges búzához viszonyított magas ásványianyag-tartalma és változatos vitamin-összetétele is.

Kukoricaliszt

Gluténmentes. (A glutén a búzalisztben található fehérje, allergizáló hatású lehet.) Európa több országában fontos alapanyag, de a kínai konyha is gyakran dolgozik vele. Kiváló mártások sűrítéséhez, galuskához, krémlevesekhez, hústöltelékek dúsításához. Belőle készül két híres népi étel, a puliszka és a prósza.

Kis mennyiségben érdemes a kenyérhez adni, amely a kukoricaliszttől kissé édeskés, kellemes ízű lesz. Édes süteményekhez is jól használható. Vigyázni kell, hogy a kukoricaliszt friss legyen, mert míg frissen édeskés ízű, kellemes illatú, addig az állott kukoricaliszt könnyen megkeseredik.

Rizsliszt

Barna és fehér rizsből is készülhet. Selymes textúrájú, gluténmentes. Rizslisztből készül a rizstészta is, ami a kínai ételek gyakori alkotója. Sütéshez rendszerint más lisztekkel keverik. A rizsliszt jól használható porhanyós, omlós tésztákhoz, de galuska, palacsinta, krémleves is készülhet belőle. Édestésztákhoz is kitűnő, szószokat is sűríthetünk vele.

A rizsliszt előnye, hogy sütés során nincs szükség tojásra, így a rizslisztből készült süteményeket tojásallergiában szenvedők vagy magas koleszterinszinttel rendelkezők is fogyaszthatják.

Hajdinaliszt

Gluténmentes. Sötét és világos változatban kapható. A hajdinaliszt érdes, földes jellegű ízt kölcsönöz a kenyérnek, de rosttartalma kétszerese a Graham lisztének. Telítetlen zsírsavtartalma 77%-kal több, mint a búzáé. Hajdinalisztből készül az orosz lepény, a blini. Ezenkívül kenyeret, száraztésztát vagy hajdinakását is készíthetünk belőle.

Burgonyaliszt

Szárított burgonya lereszelésével készítik. Gluténmentes. Ha sütésre használják, akkor általában más lisztekkel keverik össze. Jól használható levesek és szószok sűrítésére, illetve burgonyás kenyér sütéséhez.

Étkezési búzadara

A búzamag belsőjének nagy szemcsés őrleménye. Fehéres krémszínű, kismértékben a daraszemcsére tapadó héjat is tartalmaz. Az asztali darában csírarészecskék is előfordulhatnak, amelyek nagy tápértéket biztosítanak a terméknek.

Étkezési búzakorpa

Az étkezési búzakorpa a terméshéjat és a csíra egy részét tartalmazza, a lisztnél nagyobb szemcseméret-eloszlás jellemző rá. Ásványi anyag és vitamintartalma magas, rostban gazdag, azonban rosttartalmának jelentős része nem emészthető. Ez azonban fontos a szervezet számára, mert jó hatással van az anyagcsere-folyamatokra, elősegíti a bélműködést, és csökkenti az éhségérzetet, így a fogyókúrás és diétás étrend kiegészítője is lehet.

(Forrás: tudatosvasarlo.hu)

Forrás: 
antalvali.com
4.7
Értékelés: Nincs Átlag: 4.7 (10 votes)

Hozzászólások

bayerlekinga's picture

Zöldségek panírozása

Hogyan készíthető a legkönnyebben és legegészségesebben? Kérek szépen ötleteket! Kisfiam is lassacskán elkezdi enni, amit mi is. Van pár ötletem de próbálok mindig újítani. Köszönöm! Kinga

Értékelés: Nincs

Falafel-panír

Szia!

Nálunk  most a falafelporban sült patisszon az ügyeletes sztárCsicseriborsóliszt, só, bors, őrölt római kömény,  fokhagymapor és petrezselyem.

Beleforgatva a zöldség és sütőben "kirántva ".


Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
bayerlekinga's picture

Re: Falafel panír

Köszönöm derva1! Kipróbálom, megmarad a zöldségen tojás nélkül is...?

Értékelés: Nincs

Falafelpanír-tojás nélkül

A patisszont felszeletelve picit megsózom, és állni hagyom. Így levet enged, és akkor forgatom meg a lisztben.

A csicseriliszthez szoktam kávéőrlőben darálni kevés csicseriborsót is. Így kicsit szemcsésebb lesz a panír.

Annyira nem fedi be mint a hagyományos panír , nem lesz olyan sütés után sem. Nem hagyományos panír, inkább csak egy vékony, ízesített réteg, ami nem is biztos, hogy minenhol befedi. Viszont nagyon finom ízt ad a zöldségnek.

Gabi

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Panír

Nem nagyon szeretjük a panírt, ha csak lehet, kerüljétek! Ha mégis néha-néha befigyel... Teljes kiőrlésű morzsával, liszttel + pici kókuszolajon, sütőben sütve - egynek. 

Aztán lehet ezt még variálni pl. maglisztekkel gluténmentesen. 

Értékelés: Nincs

Oat fiber?

Mi lehet az oat fiber? Ha jól gondolom, nem zabkorpa, vagy igen? Úgy tudom, nagyon egészséges és nem hízlal.

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Oat fiber = zabkorpa

Értékelés: Nincs

Nyílgyökérliszt

Sziasztok!

Egyre többet hallok és olvasok a nyílgyökérlisztről.

Úgy tudom, hogy például főzelékek sűrítéséhez sokkal kevesebb elég belőle, mint más lisztből.

Inzulinrezisztenciám van, ezért gondoltam, hogy kipróbálom.

Nektek mi a véleményetek róla? A keresőben nem találtam ezzel kapcsolatosan szinte semmit. Köszönöm a segítséget!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
verebedit's picture

Nyílgyökérliszt inzulinrezisztenciában szenvedőknek

Én nagyon jónak tartom, és bízom benne, hogy hamarosan nálunk a Bionomban is kapható lesz majd.

Persze  a nyílgyökérlisztnél is fontos, hogy honnan származik. Megbízható hely legyen..stb. 

Addig, amíg nem lesz kapható nálunk én egyéb magliszteket használok. Mostanában nagyon megkedveltem a szezámlisztet, a kendermaglisztet, napraforgómagbél-lisztet

Érdemes váltogatni, mert nem jó ha túl egyoldalúan étkezel.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Köszönöm az információt a maglisztekről!

Kedves Edit!

Köszönöm a segítséget! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Durumrozs

Sziasztok!

Több helyen keresgéltem már, de eddig a termelő cég honlapján kívül nem igazán találtam véleményeket erről az új magyar nemesítésű gabonáról, a durumrozsról.

Beltartalmilag sok jó tulajdonságáról olvashatunk, mint például: 

"nyersrost és élelmi rost tartalma több mint kétszerese a búzalisztének, összes szénhidráttartalma viszont közel 10 %-kal alacsonyabb, így energiatartalma is ezzel arányosan alacsonyabb. A szemtermés (liszt) összetételét a búzával megegyező, vagy annál magasabb fehérjetartalom jellemzi és ezen fehérjetartalomban az esszenciális aminosavak mennyisége, különösen a lizin, a metionin és a cisztein magasabb. Az ásványianyag-tartalom tekintetében a búzánál magasabb a P, K, Ca, Cu, Mg és Zn-tartalma, amelyek segíthetnek a szervezet ásványi anyag bevitelének növelésében. A vitaminok közül az E, B1, B2 és B6 vitamin tekintetében a Hungaro tritikálé liszt kétszeres mennyiséget tartalmaz, mint a búzaliszt.

forrás: kruppamag.hu

A lisztből állítólag fehér és teljes kiőrlésű változatot is előállítanak, de még kevés helyen próbálkoznak a felhasználásával. Az interneten való keresgélések eredményeként viszont hangsúlyozzák, hogy finom és egészséges pékáru készíthető belőle, sokrétűen felhasználható.

Mivel mindenhol ilyen jó tulajdonságairól olvashatunk, meglepett, hogy nem igazán találtam a témával foglalkozó véleményeket, tapasztalatokat.

Az interneten olvasottak alapján szívesen kipróbálnám, de gondoltam megkérdezem, hátha van már valakinek személyes tapasztalata is ezzel a liszttel kapcsolatban. :)

Előre is köszönöm!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Konzol's picture

Re.: Durumrozs

Kedves Mollus!

Elöljáróban fontosnak érzem kihangsúlyozni, hogy az elnevezésen szerintem még lehetett volna csiszolni.
Merthogy a sokféle búza között létezik a Durumbúza; és ebből a névből akár arra is lehet következtetni, hogy ez egy önálló rozs fajta. Pedig nem.

Ettől függetlenül az ötlet szerintem jónak tűnik!

Anno takarmánynak kitalálták a tritikálét. Ez a búza (Triticum) és a rozs (Secale) keresztezése.

A tritikálé óriási előnye az, hogy a rozs igénytelenségét egyesíti a búza nagy terméshozamával és jó beltartalmi értékével.

Elolvastam én is Dr. Kruppa József PhD (agrármérnök, tb. egyetemi docens, c. főiskolai tanár, növénynemesítő) cikkeit.

Ezekből kiderül, hogy ez esetben a durumbúzát egyesítették rozzsal, ezért lett a neve durumrozs.

Az eredmény pedig hasonló az eddigi tritikálékhoz:

"A rozs genom adja a kórokozókkal szembeni rezisztenciát és a jó alkalmazkodóképességet a kedvezőtlen ökológiai körülményekhez (éghajlat, talaj), beltartalom szempontjából pedig a magasabb ásványi anyag és rost tartalmat, B-vitamin és E- vitamin tartalmat. A búzától örökölt gének biztosítják a nagy termést és jó sütőipari minőségi tulajdonságokat."

Tehát a papírforma alapján kaptunk egy olcsón (szinte gondozásmentesen) termelhető, nagy terméshozamú, rostban, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag emberi fogyasztásra alkalmas gabonát.

Szerintem bátran ki lehet próbálni!

Üdv.: Konzol

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Rendeltem belőle és kipróbálom

Köszönöm szépen a választ!:)

Rendeltem belőle és kipróbálom! Remélem a sok jó tulajdonsága mellett ízre és felhasználhatóság szempontjából is jó lesz, mert a leírtak alapján szívesen beilleszteném a táplálkozásomba. Amint megérkezik letesztelem, minden esetre bizakodó vagyok. :)

Üdv.: Mollus

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Segítség!

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni nem liszt, hanem tészta témában.

A Kína tanulmány hatására csökkenteni szeretném a napi húsfogyasztásunkat. Gondolkodom a lehetőségeken, hogy ha megunom a rizst és a quinoát, akkor esetleg milyen egészséges kész tésztaféléket lehet vásárolni?

Gondolok itt spagettire, stb. Pl a bio teljekiőrlésű búzalisztből készült spagetti az mennyire felel meg a bionom táplálkozási elvnek? Vagy a nem bio rizstészta? bár nincs előttem egyik sem, hogy megnézzem az összetevőket, de heti 1 alkalommal gondolkodom tésztás étel elkészítésében... Tehát a kérdésem összességében az, hogy a boltban kapható kész tésztafélék mennyire egészségesek/szükségesek?

Bocsánat, ha hülye a kérdés, de nagyon nem vagyok "tésztás", eddig a szénhidrátszegény fogásokat részesítettem előnyben természetesen mindig hússal, de rájöttem, hogy ezzel nem tettem épp jót magamnak. 

Értékelés: Nincs
verebedit's picture

Segítség tésztakérdésben

Kedves Kittyleó!

A Bionom táplálkozásban a tésztával, tésztafélékkel  nincs gond. Azt valljuk, hogy mindent lehet fogyasztani mértékkel. Fontos, hogy a tészta alapanyaga, jó minőségű, bio teljeskiőrlésű liszt legyen. Fő a változatosság, ezért időnként érdemes gluténmentes napokat tartani. Én nagyon szeretem a kukorica lisztből készült tésztaféléket

Éredemes az ételtársítás szabályait is betartani a tészta fogyasztásnál, vagyis hússal nem ajánlom fogyasztani. Inkább különféle zöldségekkel. A Boszorkánykonyhában találhatsz finom recepteket, érdemes böngészni.

Egyideig mi is csináltunk szénhidrátmentes diétát a fiammal a GAP diétát, ezért saját tapasztalatból azt javaslom Neked, hogy fokozatosan térj át a Bionom táplálkozásra

Nem tudom, hogy más üzletekben kapható tészták milyenek, érdemes elolvasni az összetevőket. A Bionom boltban kapható tésztaféléket nyugodt szívvel tudom ajánlani, mert bevizsgált, megbízható helyről származnak. Ha van kedved főzőcskézni, akkor saját magad is készíthetsz otthon tésztát

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Liszt kérdés

Sziasztok,

Tudnátok olyan lisztet ajánlani aminek nincs utóíze, ha bármihez főzéshez, sütéshez akarom felhasználi?:S

Sajnos itthon még ez az egy alapanyag, amit még nem sikerült találnom, mert itthon mindenki csak a hagyományos fehér lisztet hajlandó megenni

A kókuszolaj nagyon bevált

Köszönöm!

Adarisel

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Liszt főzéshez

Kedves Adarisel!

Nekem erre a célra leginkább a barna rizsliszt vált be, ill. a zabpehelyliszt. Ezeket a candida diéta alatt is beépítheted.

De biztos mások is megosztják tapasztalataikat.

Niki

Értékelés: Nincs

Liszt főzéshez 2

Szia Niki:)

Nagyon köszönöm:)

Fura, eddig azt gondoltam, hogy ami barna, az kerserű ízt ad az ételeknek, de ki fogom próbálni mindkettőt:)

Hm...még egy valamit szeretnék kérdezni, hogy a pelyhek (zab, rizs, kukorica, búza?) közül melyik az amelyek nem hízlalnak? Ellentétes véleményeket találtam ezekről neten:S

Szép Napot!

Adarisel

Értékelés: Nincs

Gabonák hízlalnak?

Szerintem ha teljes értékű gabonákat/pelyheket eszel és változatosan, nem kell félned, hogy elhízol. 

Anikó

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Gabona

Értem, neked is köszönöm Anikó

De nem én "félek" hanem egy sajnos túlsúlyos barátnőm kért tippeket, hogy mire cserélje a fehér kenyeret!!

Köszönöm a válaszokat!

Adarisel

Értékelés: Nincs

Fehér kenyérnél bármi jobb

Mindenképp teljes őrlésűre cserélje le, hiszen a benne lévő rostok miatt lassabban szívódik fel, és később lesz éhes. Délelőtt  és a nap folyamán is igyon zöld turmixot, egyen gyümölcsöket, müzlit, ebédre gabonaétel zöldséggel, és vacsorára zöldsaláta. Az nem jó, ha éhezik, mert utána többet fog enni. Ajánlom neki a családi menü sorozatot, innen rengeteg ötletet meríthet. Na meg persze a méregtelenítésre is szükség lenne.

Anikó

Értékelés: Nincs
Juzus's picture

Az ételeimet nem eszerint válogatom össze

Még ezen soha nem gondolkodtam, hogy melyek azok a gabonafélék, melyek nem hízlalnak. Az étkezéseim alkalmával próbálom úgy összeválogatni az ételeimet, hogy számomra a lehető legjobban fedezze a testem szükségleteit, megkeresem a számomra legmegfelelőbb arany középutat.

Felsorolom azokat a gabonaféléket (a teljesség igénye nélkül), melyek a beleilleszthetőek egy tisztító kúrába:

 • Árpa
 • Köles
 • Tönkölybúza
 • Hajdina
 • Barna rizs

De, miért is szeretnél olyan gabonapelyheket, melyek nem hízlalnak? 

Értékelés: Nincs

Köszönöm!

Szia Juzus! Köszönöm, tisztító kúra miatt érdekelt

Üdvözlettel: Adarisel

Értékelés: Nincs

Dilemma

Sziasztok!

Mivel búzaallergiám van, kerülnöm kell a gluténtartalmú gabonákat, liszteket. Eddig rizslisztet és kukoricalisztet használtam - sajnos nagyon édesszájú vagyok, és sokat sütök idehaza magamnak. Viszont most olvastam, hogy a rizs- és a kukoricaliszt is magas glikémiás indexű, ami nem túl nyerő nekem, különböző okok miatt (nem akarom nyújtani a hozzászólást). 

Szóval az lenne a kérdésem, mit javasoltok, milyen liszttel süssek magamnak sütiket? Olyant keresnék, ami nagyobb mennyiségben is vásárolható - nem horror áron. Akár egy házi malom beszerzése is megoldható lenne, ha ezt tanácsoljátok.

Mi a véleményetek a barnarizs+házi malom kombinációjáról? Keverve néha egy kis hajdinaliszttel, és kukoricaliszttel? Ezekből ugyan olyan fincsi sütiket tudok készíteni, mint a sima fehér rizsliszt-kukoricaliszt párosából?

Sokat segítenétek a tanácsokkal, mert egy világ omlott össze bennem, hogy a rizslisztnek ilyen magas a GI-je :((

Előre is nagyon köszi a válaszokat!

Értékelés: Nincs

GI a gabonákban

A gabona GI értékét nagyban befolyásolja az, hogy hogyan készíted el. Az intenzív főzés, pürésítés, turmixolás megemeli a GI-t. Például, ha a kölest lisztté őrlöd, és ebből készítesz kását, akkor magasabb lesz az érték, mintha egészben párolnád, és sok zöldséggel fogyasztanád. Tehát ha alacsony glikémiás indexű alapanyaggal társítod, az javít a helyzeten. A rost is csökkenti a GI-t. (a barna rizs jobb választás, mint a fehér). Tehát fontos, hogy lassan felszívódó szénhidrát legyen.

A malom azért lehet jó ötlet, mert szabályozni tudod a liszt finomságát/szemcseméretét.

Gluténmentes gabonák: köles, hajdina, rizs, kukorica, amarant, zab (ez utóbbit gyakran tárolják a búzával együtt, ezért gyakran gluténnal szennyezett), quinoa

Egyébként ételallergiád van vagy gluténintolerancia? Írtad, hogy szeretsz sütni, szívesen fogadunk bevált, gluténmentes recepteket.

 

ANikó

Értékelés: Nincs

GI és lisztek

Szia!

Köszönöm szépen a választ! :)

Ételallergiám van sok dologra, köztük a búzalisztre is. Viszont e mellett figyelnem kell a cukorbevitelre is.

Most a barna rizslisztet szeretném kipróbálni, hogy ezzel süssek, meg mellette esetleg belekeverni az Sc*ä* lisztet, így csökkenteni a GI-t. A lényeg, hogy nagyon édesszájú vagyok, és szeretnék magamnak olyan édességet sütni, amit nyugodt szívvel fogyaszthatok :)

Egy dolog aggaszt még: a barna rizslisztre azt írják, hogy nagyon erős mellékíze van. Erről van esetlegt tapasztalatotok?

Értékelés: Nincs

Rizsliszt

Én ezt használom süteményekhez, kenyérbe, gofriba, szóval mindenhez. Semmi mellékízt nem érzek rajta:

http://bionom.hu/biobolt/elelmiszerek/lisztek-porok/rizsliszt-barna-bio-gluck.html?evp=11964

A hajdinának és a kölesnek sokkal erőteljesebb íze, illata van, szerintem.

Anikó

Értékelés: Nincs

zabliszt készítése házilag

Sziasztok!

Zablisztet lehet otthon készíteni házilag kávédarálón?

És ha teljes kiőrlésűt szeretnék, akkor azt a szúrós héjén le kell szedni? (Ha igen, hogyan? Kézzel, egyenként?) Ha egészben darálom, akkor olyan furcsa hosszú szálak maradnak benne, amik nem tűnnek ehetőnek.. Tudnátok ebben segíteni? Köszönöm!:)

Értékelés: Nincs

zabliszt házilag

Szia! Én zabpehelyből szoktam kávédarálóval készíteni, így nem kell bajlódni a héjakkal.

Értékelés: Nincs

kávédaráló

Kedves Tünde és mindenki, aki kávédarálózik!

Épp most tervezi a Jézuska, hogy hoz nekünk egy kávédarálót házi lisztezéshez (sajnos a malom "kicsit" drága).

Mire érdemes figyelni, milyet válasszak? Azt már tudom, hogy a teljesítmény nem jelent semmit, mert aprítóval jártam úgy, hogy az otthoni 250 W-os gond nélkül mogyoróvajat készített a mogyoróból, az újonnan vásárolt 450 W-os pedig fél perc után büdös lett és csak szenvedett. Úgyhogy inkább a kávédaráló felépítésére, típusára gondolok.

Köszönöm szépen előre is!

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Milyen a jó kávédaráló?

Szia Enn, mivel nem ismerem a kávédarálókat, nem tudom, hogy melyiket érdemes megvenni, de az Olvasók közül biztos vannak olyanok, akik profik a témában... Kérlek Titeket, segítsetek Ennek a választásban!

Értékelés: Nincs

a jó kávédaráló =)

Közben persze választottam, és egy hónapnyi használat után ki merem állítani, hogy a lehető legjobb döntés volt. Szóval aki még most szándékozik venni, annak ajánlom a B-betűs márka 180 W-os darálóját, simán bírja még a keményebb dolgokat is (b.rizs, kukoricadara), és nagyon finomra őröl pár másodperc alatt. Ja és csak 5000 Ft!

Értékelés: Nincs

Búzaszemek

Sziasztok!

Kaptam BIO búzaszemeket. Ezt így ahogy van őröljem le és kész is a tk.búzalisztem? Vagy esetleg van más dolgom is vele?

Köszönöm!

Éva

Értékelés: Nincs

Házi malom

Sziasztok!

Gondolkodom azon, hogy veszek egy házi malmot, de több kérdés merült fel bennem. Hántolva vagy hántolatlanul kell venni a gabonákat? Őrlés előtt meg kell-e mosni? Hol és hogyan tároljátok, ha nagyobb mennyiséget vesztek egyszerre. Ja és a legfontosabb, hogy mennyiért veszitek pl. a tönkölybúzát, zabot. Hú, remélem nem kérdeztem butaságokat.

Köszönöm:Edina

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Nem kérdeztél butaságokat :)

- Hántolva

- nem szoktam megmosni. Ha megmosod, terítsd szét őket és jól szárítsd ki őrlés előtt!

- papír- vagy lenvászonzsákban lehet tárolni a gabonát, ill. kapható már házi siló is.

- a Gabona kuckóban (Csángó u. 8. hétfőn és szerdán 14-18 között van nyitva - a Bionom fesztiválon végig lesz árusítás!) is hozzá tudsz jutni gabonához.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Niki!Köszönöm a gyors

Niki!

Köszönöm a gyors választ. Békés megyében lakom. Rendelni lehet esetleg a biobolton keresztül vagy csak személyesen lehet megvenni? 

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Annyit tudok

tenni, hogy továbbítom Takács Andinak kérdésed és felveszi Veled magánban a kapcsolatot.

Értékelés: Nincs

Köszönöm, hogy ennyit

Köszönöm, hogy ennyit segítesz nekem.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Varga Nikoletta's picture

Semmiség,

számomra öröm :)

Bízom benne, hogy Andi mihamarabb jelentkezik Nálad!

Vagy miért nem jöttök el szombaton a fesztiválra és személyesen meg tudnád Vele beszélni, mit szólsz?

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Sajnos messze lakunk és a

Sajnos messze lakunk és a lánykám nagyon nehezen viseli az utazást.Még 25-30km alatt is nehéz vele. Na de most, hogy elnapoltátok van egy hónapom, hogy ezt átgondoljam

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Liszt szitálása

Kaptunk kipróbálásra biogabonát, amit meg is őröltettünk, de felhívták a figyelmünket, hogy őrlés után szitáljuk át, mert a pelyva, ami a tönkölyről olyan nehezen jön le, helyenként benne maradt, és arra nincs szüksége a szervezetnek, az puszta cellulóz. Kicsit kétkedve hallgattam, mert pont a cellulózról olvastam, hogy bár emészthetetlen az emberi szervezet számára, de mégis hasznos. És szitálás után láttam, hogy mintha nem csak pelyva darabok akadtak volna fenn, hanem más is. Félek, hogy így értékes részeket vesztünk el. Mi az igazság ezzel kapcsolatban, kell szitálni, vagy nem?

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Pelyvára

tényleg nincs szüksége a szervezetünknek. Valószínűleg nem sikerült túl jól a szem pelyvától való megszabadítása, én is jártam így... no, azt egy nagylukú szitán szépen átszitáltam, a korpa nem, csak a pelyva akadt fenn.

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Sné's picture

Mit értünk barna liszt alatt?

Tudom, hogy ez a kérdés már egy lerágott csont. Tegnap bementem a helyi malomba. Lisztet szerettem volna venni kenyérsütéshez. Gondoltam, tudom mit akarok. Aki ott volt, lényegesen elbizonytalanított.  Rengeteg listféléből lehetett választani. Búza finom, rétes és kenyérliszt. Teljes kiörlésű búzaliszt. Valamint tönköly búza teljes kiörkésű. Szerinte a kenyérlisztet kellett volna választanom, mert bár megindokolni nem tudta, hogy mi az előnye, de szerinte messzemenőkig az volt a legalkalmasabb kenyérsütésre. Mondtam neki, hogy a fehérliszt fogyasztása nem egészséges és magam is azt tapasztalom, ha csak finom lisztből készítem a kenyeret, másnap mindenkinek nyafog a gyomra, fáradékonyak vagyunk és az emésztésünk lelassul. 

Viszont csak tönkölylisztből nem lehet sütni kenyeret. Amikor barna lisztről beszélünk, akkor abba beletartozik bármilyen gabonából készült teljes kiörlésű liszt?

Annyi próbám volt már kenyérsütésből és annyi sok kenyér kötött már ki a kutya szájában, hogy meguntam a kisérletezést, viszont továbbra is határozottan magam szeretném a családom részére a kenyeret készíteni. Kérhetnék gy kis segítséget?  

Judit

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Barna liszt alatt sok mindent érthetünk :)

de én a teljes őrlésű liszteket értem alatta. Ami tartalmazza a maghéját és a csírakezdeményt is, vagyis az életet, ahogy szokták nevezni.

Azért gondolom, hogy a kenyérlisztet azért javasolta a  "molnár", mert egy kicsit magasabb abban a lisztben a héjrész, viszont még így is magas a sikértartalma (=glutén), ami a magas tésztát eredményezi. A lakosság nagy része úgy véli, "szép" kenyeret lehet abból sütni - bár tény, hogy mutatós, de kinek mi a szép. Nekem az, ami egészséges is :)

Miért nem lehet teljes őrlésű tönköly lisztből kenyeret sütni? Évek óta abból sütöm... egész jó :)

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Sné's picture

Kizárólag tönkölylisztből?

Szia Niki!

Köszönöm a válaszod! Meg szeretném kérdezni, hogy 100 %-ban tk tönkölylisztet használsz a kenyérsütéshez?

Nem lesz nagyon sűrű?

Ha megkérnélrk, megírnád a receptet?

Én úgy csinálom a kenyeret, hogy semmit sem mérek, csak az elején kb 3 dl langyos vízet beleöntök a kenyérsütő gépbe, ehhez öntök kb 15 dkg tk lisztet és annyi finomlisztet búzacsirával, amennyit felvesz a víz. Eközben egy pici kovászt készítek pár kanál liszt, egy kevés barnacukor, egy hangyányi élesztő és lanygyosvíz segítségével.  Ezt is a kenyérsütőbe teszem és megturbózom búzacsírával, és 2 tk sóval. Megdagasztom és megkelesztem a tésztát. Mikor megkelt, egyszer ismét összegyúrom, majd formázom és hagyom kelni. 220 fokos sütőben 40 percig sütöm úgy, hogy kb 0,5 dl vízet még az elején a tepsibe öntök, közvetlen a kenyér mellé. Majd ha kész, még forró állapotban átkenem vízzel. Azután gyorsan el szokott tünni a kenyérvágó deszkáról és megint kezdhetem előlről az egésszet. Nagyon finom lesz, a héja nem vastag és nem is kemény. Amin szívesen változtatnék, hogy az állaga nekem túl sűrű. Vagy ez így jó, másnak is ilyen? Csak hozzá vagyunk szokva a bolti "levegős, könnyű" változathoz?

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Kenyér teljes őrlésű tönkölyből

Kedves Sné! (Te régen nem Sné voltál , viszont a kereszt/nicknevedre nem emlékszem, ne haragudj!)

Szokás kérdése úgy vélem, ha nem vagytok felkészülve még  a tömörebb kenyér ízére, akkor csináld tovább, ahogy most készíted.  Különben hiába írnám le a receptet, mert kézzel szoktam gyúrni a tésztát és sütőben sütöm ki.

Esetleg keverd köles-, zabliszttel a teljes őrlésű tönkölyt, vagy tegyél bele pelyhet az is lazít... vagy diófélék őrleményét.

Ügyes vagy, és váljék egészségetekre :)

 

Niki

Értékelés: Nincs
Sné's picture

Nikinek

Igen, most lemaradt a levél végéről az aláírás. Judit vagyok. 

Nekem nem baj, ha sűrű a kenyér, viszont kicsit olyan érzés, mintha megülné a gyomromat. 

Én is sütőben sütöm ki a kenyeret, csak dagasztásra használom a kenyérsütőt. Csak ez lemaradt.

Köszönöm a válaszod: Judit

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Ha feljebb tekertem volna...

és nem már válaszadás közben lettem volna, akkor láthattam volna, hogy Judit a becses neved... hozzáteszem amint megláttam, rögtön be is ugrott :)

A fehérkenyér is megüli? Milyen búzát készíted, vegyszermentesből? Mennyit eszel belőle együltő helyedben? Mivel fogyasztod együtt?

Niki

Értékelés: Nincs

teljes kiőlésű liszt hamisítása:)

Szerintetek, ha finom liszthez nemtommilyen arányban búzakorpát kevenék, nem lenne-e egyenlő a végeredmény a teljes kiőrlésű liszttel??? Vajon milyen arányokban kellene tennem ezt? És nem jönne ki olcsőbban az eredmény?

Mifelénk nagyon nehezen beszerezhető és drága a teljes kiőrlésű liszt, s ezért merült fel bennem ennek gondolata.

Köszi a válaszokat előre is.

nannan

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

A korpa

fehér lisztbe való visszacsempészése jót tenne emésztésednek, egy gabonaszem kb.  20%-át alkotja a korpa. Sajnos azt kell, hogy írjam, semmi esetre nem kapnál teljes kiőrlésű lisztet, hiszen hiányozna a csírakezdemény is...

Hogy jobban értsd a teljes szemet vegyük 100%-nak, a liszttest ebből 81,60% (a liszttest=finomliszt, amelyből már hiányzik a csíra és a héjrétegek, aleuronréteg, tehát a gabonaszem értékes részei!), a csíra 3,27%, a héjrétegek és aleuronréteg 15,13%... a növényi rostokat pótolnád a korpával, de az Életet nem...

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

búzacsíra

Kedves Niki!

Köszönöm a választ!

És ha búzacsírát is kevernék hozzá? Bár lehet, hogy ha ennyi mindent külön-külön összemixelek, lassan ugyanannyiba fog kerülni, mint a teljes őrlésű liszt... 

Értékelés: Nincs

Szerintem nem ugyanaz

Ha egy teljes magot gyárilag szétválasztanak alkotórészeire és utána otthon tetszőleges arányban összekeverünk az nem ugyanaz, mint amikor a teljes magot megőröljük. Abban a lisztben pont annyi van mindenből, amennyi szükséges, ráadásul még pár hétig "élő" táplálékról beszélhetünk. A teljes őrlésű lisztnél az is fontos szempont, hogy bio minőségűt válassz.

Értékelés: Nincs

köszönöm

Köszönöm a választ, hát akkor marad a bio teljes őrlésű :( ... vagy inkább:)

Értékelés: Nincs

Kedves Konzol!Talán Te tudsz

Kedves Konzol!

Talán Te tudsz ebben segíteni. Áttértünk a teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztre. Részben. Ugyanis nem engedhetjük meg megunknak az 500ft/kg-os árát teljesen. Ezért úgy csinálom, hogy a tésztafélék, kenyerek, sütemények 2/3-a t.k. tönköly, 1/3-a pedig olcsóbb liszt. Tehát az lenne a kérdésem, hogy az olcsóbb liszt mi legyen: sima búzaliszt, kukoricaliszt, kukoricapehelyliszt, stb.?

Segíts légyszíves!

Köszönöm

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

liszt

Kedves Kollibry!

Lehet ez is, lehet az is - ízlés függő. Próbáld ki és amelyik a legjobban ízlik Nektek és maradj annál...

Én pl. a sütiket szeretem egy kis kukoricaliszttel megbolondítani. A kenyérbe hol hajdina-, quinoa-, amarant-, hol zablisztet teszek, vagy zabpelyhet rakok... mikor mihez van kedvünk...

Niki

Értékelés: Nincs
Sihe's picture

Gnocchi kérdés

Sziasztok!

Tegnap készítettem gnocchit, tönköly, graham és barnarizsliszt keverékéből, de így is elég folytogatós lett. Szeretjük a teljes kiőrlésű gabonákat, tehát nem az ízével van gond, és nem is várom, hogy olyan legyen mint a fehérlisztből készült tésztáé. Van esetleg olyan liszt, ami szerencsésebb választás gnocchi esetében?

Köszönöm.

 

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Hogy készítetted

a Gnocchi-t?

Értékelés: Nincs
Sihe's picture

Gnocchi úgy készült

,hogy kb. 75 dkg krumpli, 35 dkg juhtúró, kb. 75 dkg liszt, de ezt nem mértem ki pontosan, arra próbáltam hagyatkozni, amennyit felvesz. 20 dkg körül maradt a tönkölylisztből, úgyhogy kb. 50 dkg-t pótoltam a graham és a barna rizslisztből. Összegyúrtam, kifőztem. 

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Háááát, a rizsliszt bizony "betonoz"! :)

Én maradnék a tönkölynél vagy a teljes búzánál. Bár én eleve kevesebb lisztet tennék hozzá. Én sokallom a 75 dekát.

Értékelés: Nincs

Király búza?

Sziasztok!

Egy internetes oldalon a kovetkezo lisztet talatam: Kiraly buza, KBL-100. idezek a leirasbol: "Durumot és tojást kiváltó liszt, magas daratartalommal. A Király búza fajtanév, a nemesítő nevezte el Triticum Rex-nek. Olyan beltartalmi, sütőipari és termeléstechnológiai tulajdonságai vannak, ami miatt a legmagasabb minőségi kategóriába sorolható. Az ilyen minőségű búzát javító búzaként is alkalmazzák, ami annyit tesz, hogy a takarmány búzát étkezésre alkalmassá tehetik vele.A félbarna liszt a malmi technológiából adódóan sötétebb, magasabb a hamu tartalma, nem két liszt keverékéből áll össze.
Minden lisztnek van ásványi anyag tartalma, a Király liszt, a Teljes kiőrlésű tönkölyliszt és a félbarna kenyérliszt ugyanúgy tartalmaz ásványi anyagokat.
"

Mi a velemenyetek róla?

Értékelés: Nincs
Konzol's picture

Re.: Király búza

Kedves Vass Katyi!

Megmondom őszintén, még soha nem hallottam a Triticum Rex-ről... 

Ami még furcsább, hogy sem a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi karán, sem a Gödöllői Agrártudományin, sem a Szegedi Gabonakutatónál nem találtam róla semmilyen infót... valamint nem találtam semmilyen utalást arra nézve, hogy ezt valaki bemutatta volna valamilyen szakmai fórumon, vagy esetleg szabadalmaztatni szeretné... Egyelőre ez a faj kicsit még misztikus nekem.

A leírást sem értem. 

Először azon akadt meg a szemem, hogy "liszt, magas daratartalommal"... Ennek mi lehet az értelme? Gazdaságilag azért nem értem, mert a malomiparban a dara kiválasztása a legkényesebb folyamat, ami a legnagyobb precizitást követeli (bonyolult művelet, de szívesen részletezem, ha szükséges), ebből következik, hogy a lisztnél drágábban kerülhet a piacra. Technológiai oldalát pedig azért nem értem, mert a felhasználóipar (sütő-, cukrászipar, stb), akkor tud gyártástechnológiát alkotni, ha a felhasznált alapanyag homogén. Ellenkező esetben minden egyes új gyártás a beállítások és az összetevők arányainak találgatásával kezdődne. Az egyik legalapvetőbb elvárás egy malomipari termékkel (pl.: liszt) szemben a tökéletesen homogén szemcseméret. Így tehát nem hinném, hogy elfogadható egy tételen belül a 125 mikronos lisztszemcse és a 700 mikronos daraszemcse. Meglepően nagy mértékben függ a tésztaképző képesség a szemcsemérettől...

A másik amin megakadtam, az a takarmánybúza feljavítása... 

A szabványok rögzítenek és elfogadnak bizonyos beltartalmi és fizikai követelményeket (ezzel vitatkozni nagyon nem lehet), valamint keverékességi értékeket, amelyek megmondják, hogy az ÉTKEZÉSI búza mellé milyen egyéb növényből maximálisan mennyi százalék kerülhet. Ez így rendben is van, mert ezen keverékesség nagyrészét a malmi előkészítőgépek kiválogatják a halmazból.
Na de olyan nincs, hogy a takarmányba szórok egy kis über-brutál-csodabúzát, és az már mehet is a pékekhez! Ez azért józan ésszel belátható: ami egyszer a malacnak lett könyvelve, azt kapja meg a malac! 

REX fajtanév alatt találtam egy árpafajtát, plusz egy olyan növényt, aminek az a neve, hogy Triticale Rex. Ez a Triticale/tritikálé egyik alfaja.
A tritikáléról annyit kell tudni, hogy a búza (Triticum) és rozs (Secale) keresztezésével hozták létre, a donorok előnyös tulajdonságait örökítve: a búza nagy terméshozamát és a rozs igénytelenségét. Eredetileg takarmánynövény volt (itt visszautalnék a malacra), de lassan teret hódít magának kenyérgabonaként is. 

Tény, hogy lehet belőle kenyeret sütni, de azért a Durummal még véletlenül sem hasonlítanám össze!

Egyébiránt megtaláltam néhány oldalon ezt a leírást, amit bemásoltál... megmondom őszintén a teljes szöveg szakmailag ingencsak imbolygós. Olyan, mintha innen-onnan összeollózgattak volna néhány jól csengő mondatot... A legfurcsább részlet a leírásban:

"Általában a lisztek E-,B-vitamint, káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot tartalmaznak. Sokszor beszélnek arról az emberek, hogy minden föld ki van már zsigerelve. A kizsigereléssel csak részben egyet. Egy jó gazda, akinek a megélhetését adja a föld, gondját is viseli, hogy évről évre termelhessen.
Magas minőség alatt azt értjük, hogy valóban jó minőségű búzából készültek a lisztek, minden szintetikumokat nem tartalmaznak, ezért az áruk nem igazán hasonlítható össze egy teljesen más paraméterekkel rendelkező termékkel."

Tehát az "átlag búza" a fent leírtakat tartalmazza, a Király búza pedig "valóban jó minőségű" -> "ezért evidens, hogy drágább". 
Oké! De kérdezem én: Mi van benne, amitől jobb? A jó gazda gondviselése?! 

Azzal összegezném, hogy ki lehet próbálni, ha nem gond az ára, de különösebb csodát nem várnék tőle.

Üdv.: Konzol

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)

Király búza kontra bármilyen más búza

Én csak egy laikus fogyasztó vagyok, de semmi minőség beli különbséget nem érzek a Király búza lisztje, és bármilyen más minőségi liszt között...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)
syssypussy88's picture

Király búza

Én is kipróbáltam bedőlve a forgalmazó öndícséretének, de én sem éreztem semmi kirívó különbséget. Pedig tud lenni liszt és liszt között különbség, amit azóta érzékelek, amióta a barátnőimmel vettünk közösen egy konyhai malmot, és otthon őrőljük a búzát, és friss lisztet használunk. A friss őrléshez próbáltuk a rábcakapit, a piszkeit és a király búzát. Frissen őrölve mindegyik jobb, mint a kész liszt, de egetverő különbség nem érezhető. Speciel ízre és állagra nekem a piszkei jön be a legjobban, majd a rábcakapi. A király sem rossz, de a másik kettő nekem jobban bejött.

Dehát ízlések és pofonok... 

Értékelés: Nincs Átlag: 3.7 (3 votes)

Király búza, de honnan?

Tisztelt Hölgyem!

Ön azt állította, hogy Király búzát saját maga őrölte.

Még mindig várjuk válaszát, hogy hol vásárolt Király búzát?

Most Ön vagy illegállísan szerzett búzát a két vetőmagszaporító cégtől vagy Ön ki sem próbálta a Király búzát és úgy állított valamit.

"Kérjük" ennek tisztázására.

Amennyiben nem kapunk választ, kérem az oldal adminisztrátorát, hogy kérje meg a hölgyet (syssypussy88), hogy adja meg elérhetőségeit nekünk.

Feltételezzük, hogy az antalvali.com tiszteletben tartja mások márkáit, szabadalmait és kizárólagossági jogait.

Király Roland, családellátó és Varga Frigyes Gabona kutató és nemítő (Király búza, Novum Bácska)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
syssypussy88's picture

Ezt a pökhendi hozzáállást!

Mintha nem is búzaforgalmazó, hanem egy kihallgató tiszt lenne? Mi ez a sürgetés? Nem is lennék köteles szóba állni magával. Vagy Ön annyira egoista, hogy úgy gondolta, hogy éjjel nappal a gép előtt ülök, lesve azt, hogy mikor válaszolhatok önnek? Hát nem!

Mellesleg már egy órája válaszoltam. Mielőtt újabb levéllel zaklat, nézzen körül. 

Abban pedig reménykedek, hogy az antalvali.com nem csak mások márkáit és szabadalmait tartja tiszteletben, hanem az én személyiség jogaimat is, és nem adja ki az adataimat ennek az erőszakos, sértett, vádaskodó Királynak.

Nos innentől már garantálom, hogy mindenkit lebeszélek a maga lisztjéről! 

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 votes)
Antal Vali's picture

Király búza - Ezt nem az antalvali.com -on kéne folytatni

Megkérem mindkét felet, hogy ha lehetséges a további "kihalgatást"  ne itt intézzék.

Én személy szerint úgy látom, hogy syssypussy88 nem járatta le a búzát, csak fogyasztói véleményt mondott róla, paprikás hangnemét pedig Király Roland provokálta ki.

Az antalvali.com sem a családellátó hibáiért, sem az olvasók véleményéért nem vállal felelősséget, az adatbázisából pedig semmilyen adatot nem szolgáltat ki senkinek.

Köszönjük a megértéseteket.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (5 votes)

Hogyan is van ez?

Kedves osztrák herecegnő!

Tényleg kipróbáltad a Király búzát? Hol tudtál venni király búzát?

Mert nem forgalmazza, forgalmazhatja senki.

 

Légy szíves írd meg hogy kitől vettél mert az  jogilag kell tisztázni.

Én és fajtanemesítő nem tud róla. Akkor pedig valaki hamisat állít.

Vagy netán ki sem próbáltad csak beálltál egy magyar nemesítést lejárató táborba.

 

Szomorú lenne.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
syssypussy88's picture

Király Roland! EZT KIKÉREM MAGAMNAK!

Érzek a soraid közt egy paranoiás sértettséget, ami rossz ómen. A vádaskodások helyett nézz körül a családellátós berkekben, mert szerintem a saját kollégáid járatnak le Téged, és az egyre kevésbé szimpatikus búzádat is.

Igen, családellátóstól rendeltük a lisztet, aztán vettünk malmot, és mivel lisztet már nem vettünk, ezért a családellátós felajánlotta, hogy hoz búzát. 5 kgos kiszerelésben hozta, mert nem akartunk 50 kg-ot venni. Ő ajánlotta fel, hogy kiméri nekünk. 

Ezek szerint becsapott, és más búzát adott el. Mellesleg ez a más búza is jobb volt frissen őrölve, mint a Király liszt. A kolléga pedig valószínűleg bevételtől eshetett el, hogy nem tőle vettük a lisztet, ezért találta ki azt, hogy a búzát adja el nekünk.

Mégegyszer hangsúlyozom: Nem azt írtam, hogy a Király liszt rossz, csak azt, hogy nem jobb, mint bármelyik. Ez lejáratás? Ez szerintem csak egy felhasználói vélemény, amit a gyártónak/forgalmazónak tudomásul kéne vennie, nem pedig betámadnia azt, aki nem zeng ódákat a Király búzáról. 

Már bánom, hogy írtam, nem gondoltam volna, hogy pont a forgalmazó részéről ilyen uninteligens lesz a hozzáállás. 

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (4 votes)

Király búza

Tisztelt : syssypussy88

Sajnálatos módon téged nagyon becsaptak, ugyanis a király búza nincs forgalomban.  Csak lisztként kapható./ Áruld el mégis, hol jutottál hozzá/

Üdv: Morgó

Értékelés: Nincs

Király Búza liszt

Kedves Konzol, kedves Antalvalikomosok!

 

Mivel, Családellátó alapítójaként én vagyok a fő forgalmazója a Király búza lisztnek, ezért írnék én is pár sort.

Nagyon fontosnak tartanám levelem nem cenzúrázást.

1. a területi kizárólagosságaink és sajátoságaink miatt nem lettünk beszállítója a bionomnak, amiről kaptunk felkérést.

2.Jó oldalnak tartjuk az antalvali.com-ot és a bionom-ot is, de azért ugye nem bűn, ha nekünk is vannak olyan termékeink, amelyek nem jó, hanem egészen kimagasló minőségűek.

3.A király búza lisztet több mint 5 ezer család fogyasztja.

Magyarország 20 legjobb étterméből 3 használja. Pl.: a Csalogány 26., Magyar Országgyűlés

Konzol!

A szakmádból kifolyólag, neked könnyű lenne kipróbálni ezt a lisztet és véleményt mondani.

Küldjek egy adagot?

Te megnézed és leírod, amit tapasztaltál. Én bízom ebben a lisztben és a korrekt véleményedben.

Hidd el nagyon komoly liszt. Én azért nem merném mások liszjeit ismeretlenül lehúzni...

A triticale és triticum nem ugyanaz...

 

Konzol

Ha küldesz egy email és egy postai címet akkor elküldöm Varga Frigyes gabona kutató és nemesítő anyagait, mintáját és mérési eredményeit, amelyeket kapott, talán általad is elismert helyekről a Király búzáról

Korrekt így?

 

Roland

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Konzol's picture

Király búza - Király Rolandnak

Tisztelt Roland!

Elnézést kérek a megkésett válaszért, kicsit el vagyok havazva mostanság…

Az első három pontban nem vagyok kompetens, ezért azok megválaszolását meghagyom az illetékeseknek.

Ami a rám vonatkozó részt illeti (tételesen – lépésről lépésre):

Éppen a szakmámból kifolyólag kell azt mondanom, hogy nem lenne könnyű kipróbálni…

Hosszútávú élettani hatásokat nem lehet egyetlen darab kenyér megsütésével megjósolni. Ehhez kell egy laboratórium, ahol meg lehet vizsgálni pl a fehérjék egymáshoz viszonyított arányát, az ásványi anyagok és vitaminok mennyiségét stb (keményítő, cukor, enzimek stb)
Egy egyszerű kipróbálással annyit tudhatunk meg, hogy „szép” lett e a kenyér, ízlett-e és jól laktunk-e vele. Ezek az információk kicsit kevesek egy életmód-tanácsadó oldalon.

Nem kötözködni akarok, és nem vagyok zsigerből elutasító, de végiggondolva ezt szerintem nyugodtan lehet ténynek tekinteni.

Egyébiránt a szerkesztőségünkben az elmúlt három napban meglehetősen sok szó esett a Király búza lisztről (tegnap volt szerkesztőségi találkozó is). Nagy százalékban Nők alkotják a csapatot, akik sokat sütögetnek, és szívesen kipróbálják a lisztedet. Sütünk belőle egy kenyeret és szívesen megkóstoljuk. De hangsúlyozom: ebből nem fogunk tudni semmiféle messzemenő következtetéseket levonni a hosszú távra szóló élettani hatásairól.

Természetesen tudom, hogy a Triticale és a Triticum nem ugyanaz:

• Triticum aestivum = közönséges búza
• Secale Cereale = rozs
• Triticale = Triticum + Secale (búza és rozs keresztezése, amely előnyösen a a búza terméshozamát és a rozs igénytelenségét örökítette -> főleg takarmánynövény) ez az a mondat, amit elsőnek tanult meg egy molnár Magyarországon

Éppen ezért írtam, hogy nem szabad felületesen olvasni az írásomat, amelyben azt írtam, hogy REX fajtanév alatt csak egy Triticale REX nevű növényt találtam a hivatalos listákban. Plusz egy árpafajtát.
Ezzel pedig nem azt állítottam, hogy a triticale = triticum-mal!

Postacím: Válogatott Bionom Termékek Kft, 1134 Budapest, Csángó u. 8. (Azért ezt adom meg, mert itt gyűlik össze rendszeresen a fent említett szerkesztőség.)

És ismét el kell mondanom, hogy soha sehol semmilyen formában nem „húztam le” a Király búza lisztet, mert nem volt róla semmilyen érdemi információm.

Az egész hercehurca azért alakulhatott ki, mert a Király búza liszt leírása a családellátó.hu-n semmiféle szakmai információt nem ad a Király búza lisztről. Idéztem lényegében a teljes leírást, és azt a konzekvenciát kellett levonnom belőle, hogy semmilyen infót nem ad a Király búza liszt beltartalmi értékéről/összetevőiről (a 100-as hamutartalmon kívül).

Annak idején Vass Katyi nevű olvasónk kérdésének megválaszolásához megkerestem a családellátó.hu-n lévő leírást.

Ha ott annak idején azt láttam volna, hogy
• fehérje - % (ezen belül a glutenin gliadin arány X:Y)
• X-vitamin - ?mg
• Y-vitamin - ??mg
• Z-vitamin - ???mg
• Cink - ???mg
• vas - ???mg
• szelén - ???mg
• ….

Akkor ez az egész bonyodalom ki sem alakul, mert vannak tényszerű adatok, amelyek alapján legrosszabb esetben is csak annyit mondtam volna, hogy
Szép-szép-szép, próbáld ki nyugodtan, de "ilyen" vagy "olyan" összetevőből esetleg többet találsz az "ebben" vagy "abban" a búzának lisztjében.

Viszont a családellátó.hu-n található leírás csak közhelyeket tartalmaz.

Miért érdekes a Király búza lisztjének leírásában a teljes kiőrlésű tönköly hamutartalma?

Miért érdekes a Király búza lisztjének leírásában az, hogy általában a lisztek milyen vitaminokat tartalmaznak, és miért nem érdekes, hogy konkrétan a Király búza liszt milyen vitaminokat tartalmaz?

Miért érdekes a Király búza lisztjének leírásában, hogy a félbarna liszt előállítása pontosan milyen malmi technológia?

Miért érdekes a Király búza lisztjének leírásában, hogy "a Király liszt, a teljes kiőrlésű tönkölyliszt és a félbarna kenyérliszt is tartalmaz ásványi anyagokat" (kőzetbolygón élünk - konkrétan minden tartalmaz körülöttünk ásványi anyagok).
Miért nem inkább az az érdekes, hogy konkrétan a Király búza lisztben milyen ásványi anyagok vannak, és azokból pontosan mennyi?

Aki egy kicsit is ért a lisztekhez, annak ez a leírás édeskevés, és ennyi közhely egyáltalán nem ébreszt bizalmat a termékkel kapcsolatban. 

Ismétlem:

A Király búza lisztről nem tudok/tudtam nyilatkozni, mert nincs róla érdemi információm!

A családellátó.hu-n lévő Király búza liszt leírásáról tudok/tudtam csak nyilatkozni. Szerintem át kellene írni közhelyekről konkrétumokra.

Szerintem ezzel válaszoltam József írására is, remélem nem hagytam ki semmit!

Üdvözlettel:
Kónya Zoltán

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Antal Vali's picture

Király búza

Kedves Király Roland!

Nem szándékoztam belefolyni a Király búza kérdésbe, már csak azért sem, mert nem vagyok túl nagy lisztfogyasztó. De ha már másfél év távlatából újra elő lett rángatva ez a kérdés, akkor úgy gondoltam, hogy hozzászólnék én is, mivel alapvetően méltatlan sértődöttséget érzek ki a sorai közül.

Az én részemről egy liszt kiválósága 3 dologban merül ki:

 1. Mennyi az alfa-gliadin tartalma %-osan az össz fehérjéhez képest?
 2. Az őrlés után mennyi idővel kerül a fogyasztóhoz?
 3. teljesőrlésű-e?

Mivel nem ismerem a Király búza lisztet, szívesen kipróbálnám, miután - szégyen tájékozatlanságomnak - választ kapok a fenti a 3 kérdésemre.

Mellesleg nem tudok arról, hogy a Bionom Biobolt valaha is szerette volna forgalmazni a Király búzából készült lisztet. Ha ez így lett volna, akkor - mint a Tudományos Termék Tanács elnöke - valószínűleg tudnék róla. Évekig be sem engedtünk semmilyen lisztet, mert nem találtunk megfelelő tisztaságot és minőséget. Nem gondolom úgy, hogy szakértőnk Kónya Zoltán negatívan nyilatkozott volna a Király búzáról, sőt a kipróbálására buzdított. Ha ez Önöknek mégis úgy jött le, akkor utólag is elnézést kérek a munkatársaim nevében.

Ettől függetlenül nem vagyok meggyőzve arról, hogy a Király búza a búzák királya - mint ahogy azt Önök állítják - bár elolvastam, megnéztem mindent, ami fellelhető róla a neten és a videó megosztókon. Kérem legyen segítségemre, és világosítson meg a témával kapcsolatban, hogy megértsem, hogy mitől jobb a Király búza.

Köszönettel: Antal Vali

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (10 votes)
Konzol's picture

Re.: Király Búza liszt

Kedves Király Roland!

Este lesz időm bővebbben kifejteni.

Most csak dióhéjban annyit mondanék, hogy sehol nem "húztam le" a Király búzát.
Kezdem úgy érezni, hogy mindenki csak felületesen átfutotta az első írásomat, azután pedig éppen ugyan olyan felületes ítéletet alkotott róla.

Azt írtam, hogy sehol semmilyen szakmai leírást nem lehet erről a búzáról és lisztjéről találni. Ebből kifolyólag pedig, ha egy olvasó megkérdezi a szakmai véleményemet, akkor nem írhatok egyebet csak annyit, hogy ki lehet próbálni, mert fogalmam sincs a Király búzáról. Szerintem ez így korrekt, és elképzelésem sincs, hogy hol van ebben a "lehúzás"

Van egy olyan érzésem, hogy akivel korábban beszélgettem (Morgó52) az nem más, mint a nemesítő, Varga Frigyes. Bent maradt a rendszerben az utolsó hozzászólása, este megjelentetem, és arra is válaszolni fogok.

Üdvözlettel: 
Kónya Zoltán / Konzol 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (9 votes)

Triticum Rex (Király búza)

Tisztelt konzol !

Véleményedet a Király búzárol kb. egy éve ismerem,de nem akartam vitát nyitni . Mostani hozzászolásomat az élet kényszeritette ki , ill a király búza fogyasztói várják el.

Véleményt alkotsz olyanrol amiről semmilyen ismereted nincs,és erre még büszke is vagy. Ennél azért több kéne egy szakértőtől. Miért zárod ki az általad felsorolt kutatóintézeteken kivül nincs élet? Azzal pedig biztossan egyetértesz, hogy az élőanyagokban nincs abszulot homogém, bizonyos szorás még egy táblán belül is adódik ami akár 10% is lehet. Ezért véleményedet osztva, azok a felhasználok akiknek a szakértelme csak a "zöldgomb"megnyomásáig terjed valóban formázott liszteket kivánnak, de véleményem szerint az Antal Vali.com oldal látogatói nem ilyen minőséget igényelnek! Az Ő elvárásaiknak is megfelel a király búza. A termékek árát nem minden esetben minőség alapján képzik,a legdrágább nem minden esetben a legjobb!! Ár érdekes a tönköly és a közönséges búza ára között van. Kérdezed hogy mitől jó ( ize van természetes, tojás nélküli tészta készitésére alkalmas , meg minden ami egy liszttől elvárható ) 32 - 40% sikér ,  és egy redküvül fontos élettani hatás az átlag fölötti emészthetőség!

Egyébként a tönköly valóban jó , ha olyanok a kürülmények de lehet rosszabb a közönséges búzánál is! / Termesztési technólogia/ függvénye.                                                                                                                                             

Üdv:morgó                                  

 

Értékelés: Nincs
Konzol's picture

Re.: Király búza

Kedves Morgó52!

Sajnálom, hogy nem akartál vitát nyitni egy évvel ezelőtt, mert akkor hamarabb tudtam volna reagálni az írásommal kapcsolatos kételyeidre.

Tételesen válaszolok:

„Szánom-bánom” módon azzal kezdtem a hozzászólásomat, hogy még soha nem hallottam a Király búzáról… pedig kellett volna, ha már egyszer Malom- és Keveréktakarmányipari technológus vagyok végzettségemet tekintve… Ugyanakkor elképzelhetőnek tartottam, hogy időközben kikísérleteztek egy új keresztezést, ami nem jutott a tudomásomra, ezért kutattam a neten minden irányba, de sehol nem írnak semmi konkrétumot a Király búzáról (a Triticum Rex-ről).

Egyetlen „leírást” találtam ma is (ami megegyezik az egy évvel ezelőttivel, csak már több oldalon látható (webáruházak) változtatás nélkül), ami ugyanazokat a közhelyeket tartalmazza, de lényegi információt nem:

Sokszor beszélnek arról az emberek, hogy minden föld ki van már zsigerelve. A kizsigereléssel csak részben egyet. Egy jó gazda, akinek a megélhetését adja a föld, gondját is viseli, hogy évről évre termelhessen.
Magas minőség alatt azt értjük, hogy valóban jó minőségű búzából készültek a lisztek, minden szintetikumokat nem tartalmaznak, ezért az áruk nem igazán hasonlítható össze egy teljesen más paraméterekkel rendelkező termékkel.

Azt kifogásolom – mint ahogyan ezt bő egy éve is leírtam -, hogy pusztán a „jó gazda” gondviselésétől lett „valóban jobb minőségű” a Király búza a Közönséges búzánál és a Durum búzánál… Vagy van valami kézzel fogható különbség is a beltartalmi értékek között?

Sehol nem írtam azt, hogy büszke vagyok arra, hogy semmilyen leírást nem találok a Király búza beltartalmáról! Ettől inkább szomorú vagyok… 
Állítólag kikísérleteztek egy olyan búzafajtát, ami kiválthatja a Durumot, ami a világon a legelterjedtebb alapanyaga a tésztagyártásnak, de mégsem találom sehol tényszerűen publikálva…

Szomorú vagyok, mert emiatt csak annyit írhattam, hogy „ki lehet próbálni… de (én személy szerint) csodát nem várnék tőle.”

A homogenitást (ahogyan ez a hozzászólásomban olvasható) a szemcseméretre írtam, nem(!) a beltartalomra!

A Király búza lisztnél pedig ez olvasható:

Király búza liszt KBL-100. Durumot és tojást kiváltó liszt, magas daratartalommal.

A lisztben nem lehet dara, mert más a szemcsemérete, és ettől megőrül a többi élelmiszeripari feldolgozó.

Az pedig teljesen nyilvánvaló dolog, hogy a beltartalmi érték nem homogén az egyes tételek között, sőt egy tételen belül sem tökéletesen, de erre szolgálnak a javító búzák (erre mindjárt visszatérek, mert érintett), és a malmi előkészítés gépei.

A malmok mellett találhatóak a silók (általában nagy zöld színű vasbeton, vagy alacsonyabb-szélesebb fém „tartályok”), amelyek több különálló cellából állnak. A cellákban található gabonahalmazok között több-kevesebb eltérés van a beltartalmat és a fizikai tulajdonságokat tekintve. Éppen ezért mielőtt őrlésre kerülnének, átforgatják, „megkeverik”, homogenizálják a különféle halmazokat, hogy a malomba már megközelítőleg azonos minőség kerüljön három műszak folyamatosban, ezáltal három műszak folyamatosban azonos minőségű lisztet állítsanak elő úgy, hogy közben a molnárok nem rohangálnak össze-vissza, mint pók a falon, hogy folyton átállítsák a gépeket, ami megnövelheti a selejt képződését, valamint a műszaki hibák számát... 

Visszatérve a javító búzákra:

Valóban létezik ez a kategória. Az is tény, hogy a javító búzák a beltartalmat tekintve magasabb minőséget képviselnek az átlagosnál.
DE(!) ezeket nem a takarmányhoz keverik, hogy abból étkezésit csináljanak –mint ahogyan ezt a Király búza „leírása” állítja!

Térjünk vissza a silókhoz: a sok-sok cellában van ilyen minőségű búza is, meg amolyan is… (Takarmánybúza biztosan nincs, mert az már rég a takarmánykeverő üzemek kalapácsos darálójában aprítódnak stb...)

A javító minőségű búzát az alacsonyabb beltartalmi értékű, de ÉTKEZÉSI búzához keverik, hogy a malmi gépekre, és végül a késztermékraktárba is azonos minőségű termékek kerüljenek. 

Véleményem szerint az antalvali.com olvasói olyan minőségű írást érdemelnek, hogy ha valamilyen új fejlesztésű búzáról mindenféle tényszerű adathalmaz nélkül valahol máshol (egy/több webáruházban) azt olvassák, hogy jobb, mint a durum, akkor azt kell írnom, hogy „ki lehet próbálni, de - konkrét publikációk hiányában, merthogy sehol nem találok semmit – csodát én személy szerint nem várnék tőle”. Aztán ha kellemes a meglepetés, akkor mindenki boldog.

Egyébként örülök is, hogy megint szóba került, mert az időközben eltelt másfél év (2012.05.02-án írtam) után sem találtam semmilyen tényszerű publikációt…

Példának okáért én nem találtam meg ezt a 32-40% sikértartalmat sem, amit írtál. Ellenben az is tény, hogy a közönséges búzának is ilyen az átlagos nedves sikér tartalma (30-38%: BL55 30-34%; BL80 32-36%; BL112 34-38%), valamint az is tény, hogy a javító búzáknak ettől csupán 2-4%-al magasabb.

Elfogadom, hogy jó íze lehet. Ez ugyanis abszolút szubjektív dolog. 
Elfogadom, hogy kiválthatja a Durumot, ha tényleg van olyan sikértartalma.
Az emészthetőségét sem vitatom, mert egy 100-as lisztnek nyilván magasabb az ásványi anyag- és rosttartalma (héj ->cellulóz), mint egy BL55-ös finomlisztnek. Bár, ha csupán a rostot nézem, akkor bőven a 300-as, teljes kiőrlésű Tönköly vagy a 200-as szintén teljes kiőrlésű Rozs alatt van, de a korrektség kedvéért a BL112-es is egy kicsit magasabb. Tehát valószínűleg az ásványi anyagoknál lehet a kutya elásva, ám ezekről az ásványi anyagokról szintén nincsen semmilyen elérhető publikáció.

Az utolsó mondatoddal pedig maximálisan egyetértek.

Az előző hozzászólásomban nem írtam sem jót, sem rosszat a Király búzáról, mert nem találtam róla konkrétumként sem jót, sem rosszat.

VassKatyi talált egy leírást valahol a neten, amiről megkérdezte a véleményünket, amit én le is írtam.

Továbbra is tartom magam ahhoz, hogy a lisztben nem lehet dara, mert a két teljesen különböző szemcseméret lehetetlen helyzet elé állítja a feldolgozóipart.
Ahhoz is tartom magam, hogy javító búza hozzáadásával nem lesz a takarmány búzából étkezési.

A Király búza leírásának elején beszélnek a „számok jelentéséről”, a hamutartalom meghatározásáról, ami egy általános dolog, ezért a Király búza minőségének, beltartalmi értékének meghatározásánál irreleváns.
Majd beszélnek arról, hogy „általában” miket tartalmaznak a lisztek -> szintén nem a Király búzáról van szó.
Aztán jön a „jó gazda gondoskodása". Elismerem, hogy ez fontos dolog, de a Király búza beltartalmát még mindig nem tudjuk.
Végezetül pedig azt írják, hogy a Király búza is, meg a Tönköly is, meg a félbarna kenyérliszt is tartalmaz ásványi anyagokat. Hát persze, hogy tartalmaz! És tartalmaz még a borsó is, meg a cukkini is, meg a körte is a fán, mégsem mondjuk rá, hogy tojás nélkül készíthetünk belőlük tésztát.

Másfél éve is azzal zártam, amivel most is kénytelen vagyok:
ki lehet próbálni, de még mindig nem tudjuk, hogy konkrétan mitől jobb, mint az „átlag liszt”, csupán annyit, hogy „valóban jobb”…

Ez pedig kevés ahhoz, hogy az antalvali.com-on az egekig magasztaljuk.

Persze lehet, hogy tényleg jobb, csak én/mi nem tudjuk… de hadd ne én vigyem laborba, hogy véleményt alkothassak a beltartalmi értékeiről.

Üdv.: Konzol

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (12 votes)

Király búza

Tisztelt Konzol !

A mostani hozzászólásod már tárgyszerüb . Az nem volt kifogásom tárgya hogy nem ismered ,de az igen hogy csak kutatóintézetekben gondolkodsz egy alternativ oldalon. Ugyanis a tönköly búza sem a kutatóintézetek produktoma, azt is  pár ember munkája tette Magyarországon ismerté ! A folyamat 1993 - 2000 között zajlott. Igen tudom hogy az Ősi tönkölynek 2 -3 ezeréves multja van,ezt kellett a mai kor követelményeihez alakitani, és újra ismerté tenni.              

Komoly gondott okoz hogy elkerüljem a reklámot, a másik problémám milyen mélységig érdemes szakmázni?

A Király búza nem egy fajta hanem egy faj,ami jelenlegi ismeretek szerint 4 - 5 fajta kinemesitését sejteti,amiböl már van egy kész fajta IXX. századi módszerekkel. A faj nemzetközi szabadalmi oltalma folyamatban.Termesztési technológiája szembe megy a mai trendekkel. Beltartalma 14 - 20% fehérje, 34 - 40% sikér 3 szoros sárga pigment tartalom a durumhoz képest /tészta/ és a lényeg a fehérjén belüli aminósavak aránya. Az emészthetöség nem csak rosttartalom nagyságán múlik, hanem az adott liszt " simulékonysága " a döntő !Ize igen van a lisztekkel ellentétben. /kivétel a tönköly/

Abban igazad van hogy sok a nem preciz megfogalmazás. az általad kiragadott példákban,de ez a Net ! Lehet hogy ez az iromány is ilyenre sikeredet, de bizom benne hogy új ismereteket is felszinre hozott,az új kérdéssekkel együtt.

üdv:morgó

ui:sajna de a te első irásodat idézik mint negativ véleményt a "jóakarók" mint tutit.

 

 

 

Értékelés: Nincs
Konzol's picture

Király búza - Morgo52

Tisztelt József!

A legfontosabbal kezdeném: Akik az írásomat a Király búza lisztről alkotott negatív véleményként idézik, azoknak üzenem, hogy olvassák el újra! A Király búza lisztről nincs információm, így nincs róla véleményem sem!

A leírásról van véleményem:

Azt, hogy valami "nem precízen" van megírva, azt nem lehet a "Net"-re fogni, mert nem a "Net" írta, hanem az ember.

Nem "kiragadott példák" voltak. A teljes oldalt idéztem, szakaszokra bontra és elemezve.

A rosttartalom nagysága olyan nagy mértékben határozza meg a liszt emberi szervezetre gyakorolt hatását, hogy nem lehet eléggé hangsúlyozni! (Ezért aggaszt is egy kicsit a vékonyabb héj. Ugyanis emiatt a teljes kiőrlésű Király búza lisztnek arányaiban nézve alacsonyabb lesz a rosttartalma)

Azt kell tudomásul venni, hogy ezen az általad "alternatív"-nak nevezett oldalon életmód-tanácsadással foglalkozunk.

Emiatt nekünk az a fontos, hogy pontosan milyen összetevőket tartalmaz egy liszt.

Nekünk nem elég annyi, hogy 100-as hamutartalma van.
Ahhoz, hogy speciálisan be tudjuk építeni a táplálkozásba, nekünk azt is tudnunk kell, hogy ez a "hamu" mennyi cinkből, vasból, szelénből stb. (hogy a korábbi példáknál maradjak) áll.

Ezen az alternatív oldalon, ha valaki megkeres minket egy konkrét egészségügyi problémával, aminek az oka pl. vashiányra vezethető vissza, és tegyük fel, hogy a Király búza lisztjében brutális mennyiségű vas van, akkor számításba vennénk, hogy terápiaként X ideig a Király búza lisztet vegye be a táplálkozásába...
vagy ha valamiből brutális mennyiség van benne, akkor nem ajánlunk mellé olyan ételeket, amelyekben ugyanabból az összetevőből szintén brutális mennyiség van...

!!!EZ CSAK EGY HASRAÜTÖTT PÉLDA VOLT!!!

...de szerintem jól szemlélteti, hogy miért fontos nekünk a pontos beltartalom. 

Attól, hogy ez egy "alternatív" oldal, még nem a teafűből és az olvasók tenyeréből olvassuk ki az egészséges életükhöz szükséges hozzávalókat!

Egyébiránt szakmázhatunk nyugodtan, szeretik az olvasók! 

Üdvözlettel:
Zoltán 

Értékelés: Nincs

Nagyon köszönöm a választ.

Nagyon köszönöm a választ. Az ár (szerintem) nem árul el jobb minőséget, 566 Ft/kg. Lehet, hogy maradok a tönkölynél. 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Konzol's picture

Vass Katyinak

Kiváló választás!

...és ha már valamelyik búzát mindenképpen "Király"-nak akarjuk hívni, akkor ezt a címet Tönköly érdemli ki leginkább!

Szép Napot!
Üdv.: Konzol  

Értékelés: Nincs Átlag: 4.3 (6 votes)

Tonkolybuza retesliszt

Sziasztok!

Segitsetek legyszives:-)) Tonkolybuza retesliszt vagy a teljeskiorlesu tonkolybuzaliszt az egeszsegesebb. En a masodikra tippelek:-))

Szaraz tesztat melyikbol erdemes illetve jobb gyurni? Van valakinek gyakorlata ebben?

Koszonom elore is!:-)

 

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (1 szavazat)
Varga Nikoletta's picture

lisztek Ilednek

Kedves Iled!

Jól tippeltél, úgy tartjuk, hogy a teljes őrlésű az egészségesebb.

Száraztésztát durumbúzából tudsz szépet gyúrni!

Niki

Értékelés: Nincs

Szia Niki!Koszonom szepen a

Szia Niki!

Koszonom szepen a valaszt.

Maradnek a tonkolynel, de akkor a teljes kiorlesut probaljuk meg. Lentebb olvastam,hogy valaki abbol gyurt tesztat.

Tenyleg, ha nem frissiben gyurjuk es fogyasztjuk, akkor kivesznek a dolgok belole? Halott taplalek lesz?

Erika

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

liszt - halott táplálék

Kedves Erika!

Az oxidáció következtében az őrlés és felhasználás közti időben a liszt sok értékes vitamint elveszít, de az ásványi anyagokat nem, így ezért a nem frissen őrölt bio/vegyszermentes  lisztek még mindig többet érnek, mint finomított, fehér társaik.

A kutatások arra jutottak, hogy az őrléstől számítva 14 napon belül érdemes felhasználni a liszteket. A részleteket itt találod:
"A fehér kenyér és fehér liszt elhagyásának szükségessége igen súlyos csapást jelentene táplálkozási szokásainkra, holott fogyasztásuk alig több mint 100 esztendőre tekint vissza. Az 1870-es évek táján Széchenyi állíttatta fel az első olyan ipari malmot Magyarországon, amely képes volt a korpát a gabonaszem többi részétől eltávolítani. A lakosság egészen eddig az időpontig csak és kizárólag teljes őrlésű gabonából készült kenyeret fogyasztott, amelyhez a lisztet vagy saját kezűleg otthoni kis őrlőkön őrölték, vagy a közös falusi malmokban őröltették. A városok megnövekedésével azonban problémát kezdett jelenteni a lakosság ellátása, mivel a teljesőrlésű liszt csak rövid ideig volt tárolható a korpa zsírtartalmának avasodása miatt.

Mi is tehát a különbség a fehér, illetve a finomított liszt és a teljes őrlésű liszt között?
A finomított liszt nem tartalmazza a gabonaszem héját és csírakezdeményét. A következő táblázat kis ízelítőt ad abból, hogy mit jelent ez az úgynevezett vitálanyagokra kivetítve.

A finomított liszt kiőrlési vesztesége búza esetében a teljes őrlésű liszthez képest
(átlagértékek):

Ásványi anyagok/nyomelemekVeszteség %-ban
Vas84
Réz75
Magnézium52
Mangán71
Kálium76
Kalcium50
  
Vitaminok 
B186
B269
B650
Niacin86
Pantoténsav54
A100
E100
  
Rostos anyagok (csaknem 100-féle) 
búzábanmajdnem 100%
rozsban"

A táblázat a vitálanyagokban bekövetkező veszteséget mutatja százalékban, a teljes őrlésű gabonához képest.

A vitálanyag kifejezés dr. Werner Kollath professzor, német táplálkozástudós munkássága nyomán került be a modern táplálkozástudományba, aki kísérleteiből megállapította, hogy a három fő tápanyagon, a fehérjéken, zsírokon és szénhidrátokon kívül táplálékunk ún. vitálanyagokat, azaz az élethez nélkülözhetetlen anyagokat is kell hogy tartalmazzon. Ezek mai tudásunk szerint a vitaminok, ásványisók, nyomelemek, telítetlen zsírsavak, enzimek, rostos anyagok, valamint az íz- és szaganyagok.

Vajon hiányzik-e nekünk mindez?
Patkányokon végzett kísérletek a következő eredményre vezettek: a finomított liszttel táplált patkányok néhány hét alatt elpusztultak, míg a teljes őrlésű liszttel táplált állatok egészségesen éltek tovább.

Egy másik érdekes szempont a liszt minőségét illetően az őrölt liszt frissesége. A liszt hatalmas felülete miatt, a benne lévő vitaminok a levegő oxigénjétől napok alatt értéküket vesztik.

LISZT-ÖSSZEHASONLÍTÁS

Kühnau és Bernasek állatkísérleteikben megállapították, hogy a frissen őrölt és a 14 napos teljes őrlésű liszt között jelentős különbség van. Több generáción keresztül figyelték, hogy hogyan változik az utódszám a különböző táplálékok hatására.
A kísérleti állatok egyes csoportjai 50% normál táplálék mellett a következőkkel lettek etetve:

Generációk: 1.2.3.4.
  utódszám
I. csoportfrissen őrölt teljes őrlésű liszt11,39,712,312,0
II. csoportkenyér frissen őrölt teljes őrlésű lisztből12,39,59,311,6
III. csoport14 napos teljes őrlésű liszt9,54,53,2-
IV. csoportkenyér 14 napos teljes őrlésű lisztből8,03,52,0-
V. csoportfinomított liszt8,04,01,2-

A gabona finomított lisztté való kiőrlése tehát a szervezet számára vitálanyaghiányt jelent, amely például a B1-vitamin esetében ? amely különösen nagy mennyiségben fordul elő a korpában ? a következőket jelenti. A B1-vitamin minimális napi szükségletét a WHO 1.5 mg-ban, orosz kutatók 3 mg-ban adják meg, míg a 100 évvel ezelőtti átlagos B1-vitamin-bevitel napi 5 mg volt. Ehhez képest a mai német lakosság átlagos B1 vitamin-fogyasztása napi 0,8 mg körül van, amely szám nem sokban különbözhet a civilizált világ más országaiban sem. Ez azt jelenti, hogy ezek a népek egy állandó B1-vitamin-hiányban szenvednek, ami, ha a B1-vitaminnak az anyagcsere-folyamatokban elfoglalt központi helyére gondolunk, szükségszerűen zavarokat kell hogy okozzon ezekben a folyamatokban.
A finomított liszt, illetve a belőle készült fehér és rozskenyér tehát egyik nyilvánvaló oka a táplálkozás okozta civilizációs betegségeinknek, amelyek nagyon kevés kivétellel magukba foglalják a ma ismert összes betegséget.
Végezetül szeretnék az olvasónak segítséget nyújtani a jó kenyér megtalálásában. Sajnos a barna színű kenyerek többsége csak a beléjük tett ételszínezéktől barna. Jó minőségű és többnyire jó ízű, a fent leírt szempontoknak megfelelő kenyeret kaphatunk azonban a bioboltokban, szülőjük szinte mindig valamely biogabonából dolgozó pékség. Ennek magyarázata pedig abban rejlik, hogy a gabonaszemek nemcsak a vitálanyagokat, hanem a növényvédőszerek mérgeit is maghéjukban gyűjtik össze."

irodalom:Dr. M. O. Bruker:Unsere Nahrung, unser Schicksal
  Biologische Ratgeber für Mutter und Kind
 Dr. W. Kollath:Die Ordnung unsere Nahrung

 Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Lisztek

Szia Niki!

Nagyon szepen koszonom a valaszt!

Igy most mar ertem a dolgot es logikus.

Erika

 

Értékelés: Nincs

lisztek eltarthatósága

Ha egy légmentesen záródó műanyag edényben tartott Graham liszt szavatossága 1 hónapja lejárt, akkor annak lehet valami komoly baja? Kerüljön inkább kukába, vagy még egy kis ideig felhasználható? Panírozáshoz és kenyérféle sütéséhez használnám. Kinézetre semmi baja, szagra egy picit avas, állott.
Egyébként általában véve mennyire szigorúan kell betartani a liszteknél a lejárati időt?

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

lisztek eltarthatósága

Kedves Noraja!

Úgy vélem, hogy semmivel sem rosszabb az a liszt (ha nem másznak benne ), mint mondjuk 1 hónappal korábban... hiszen a gabonaszemeket felbontásuk után (lisztté őrlés, pelyhesítés) 14 napon belül kellene elfogyasztanunk... Ez pedig csak nagyon ritkán történik meg, leginkább akkor, ha otthon magadnak őrlöd/pelyhesíted...

Niki

Értékelés: Nincs

Durum búzából tészta

A durum búzát finomítják úgy, mint a hagyományos búzát? Én többnyire tönköly lisztet használok, amiből szép barna színű száraztésztát lehet készíteni. Viszont orsó vagy ehhez hasonló tésztát házilag nem tudok csinálni, a boltokban meg lehet kapni durumbúzából készült száraztésztát. Az összetevőben csak annyi szerepel, hogy durum búzaörlemény és víz. Ez a búzaörlemény teljes értékű? Ugyanis érdekes hogy olyan sárga színű, mintha hagyományos lisztből készült volna. (Bár a hagyományos tésztánál lehet a tojás miatt sárga?) Szóval használhatom ezeket a durum listből készült tésztákat?

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Tészta

Szia Anika!

Elolvastad a fenti cikket?

Durum simaliszt (DSL)

A durumbúza a mediterrán vidék búzája. Magas a fehérjetartalma. A durumbúza ­ magbelsőjére jellemző ­ sárgás alapszínű, finomszemcsés őrlemény. Csekély mennyiségben a lisztszemcsékkel azonos méretű világos héjrészeket is tartalmaz. A durumbúza lisztje magas fehérjetartalmú, kitűnő tészták készülhetnek belőle.

Teljes értékű elvileg, csak mivel a liszt 2 hétig tartja meg a beltartalmi értékét, így a bolti tészta ugyanolyan halott táplálék, mint a bolti termékek általában. Ha igazán jó minőségű tésztát szeretnél a család elé tenni, akkor frissen megörlöd a lisztet, sebtibe begyúrod tésztának, majd két héten belül elfogyasztjátok! Kérdés, hogy ez mennyire kivitelezhető... :) Mértékkel nyugodtan használhatod a durum tésztát!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Durum búza és egyebek

Igen, olvastam a fenti cikket. Csak nekem nem volt egyértelmű, hogy a külső korpa részét eltávolítják-e? Mert akkor lehet nem is sárga lenne a dara. Szóval nem tudom, mert még nem láttam durum búzát szemesen és teljes őrlésben sem. Attól, hogy a magbelső sárga, még eltávolítható a külső része. Azért kérdeztem, hogy ez hogy is van. Tehát a száraztésztán, ha csak az van feltüntetve, hogy durumbúzaörlemény, abban vajon benne van-e a külső korpa része, vagy ez is "finomított"

A másik, hogy ha az őrlés vagy pelyhesítés után a gabona elveszti beltartalmi értékét, akkor a bioboltban, vagy más boltokban vásárolt pelyhek, és tk. lisztek sem sokat érnek. Nem tudom elképzelni, hogy régen az emberek 2hetente jártak a malomba lisztet őrölni. Anyósom mondta, hogy gyerekkorában ősszel elvitték a malomba a lisztet, volt vagy négyféle, és azt a padon tárolták.

Egyébként mi veszlik el benne? Az ásványi anyag vagy a vitaminok? Elpárolognak vagy hogyan?

 

Jó lenne, hogy a bioboltban lehetnek kapni frissen őrölt búzát, vagy frissen pelyhesített gabonát. Sajnos nem mindenki tud beruházni malomra vagy pelyhesítőre, de ha már a boltban kiadok 5-600 Ft-ot tk. lisztre, és az olyan, mintha fehér liszt lenne (beltartalmilag), akkor az elgondolkodtató, hogy érdemes-e. Tudom, a rostok miatt jó, de ha elég gyümit, zöldésget eszek, így a tk. liszt még mellé drága mulatság.

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

re: Durumbúza és egyebek

Kedves Anika!

A durumbúzát, értem ezalatt a szemes gabonát, hasonlóan képzeld el, mint pl. a tönkölyt, csak talán kevésbé hosszúkás... picit sárgásabb a színe, de nem kimondottan látványos.

A boltban kapható durum tészták nem teljes őrlésűek, ugyanis a teljes őrlésű durum tészta barnásabb színű, hasonlóképpen a tönköly vagy az "étkezési" búzához.

Igen, a gabonaszem felnyitása után, a liszt hatalmas felülete miatt, a benne lévő vitaminok a levegő oxigénjétől napok alatt értéküket vesztik. DE az ásványi anyagok nagy része megmarad, sőt(!) tehát semmiképp nem egyenértékű a boltban kapható finomított készítményekkel...

Korábban falun a lakosság nagy része vagy saját házi kis őrlőn őrölte a lisztet, vagy a közös falusi malmokban őröltette. Ez egészen 1870-ig volt így, amíg Széchenyi fel nem állíttatta az első ipari malmot...

A bionom.hu - többek között - azon ügyködik, hogy hogyan is juthatna az a Kedves Olvasónk, aki nem engedheti meg magának a saját malmocskát és pelyhesítőt, minél frissebb és természetesen jó minőségű liszthez és pelyhekhez.

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)

Kiegészítés

Zab is van, ez kimaradt :-) Azt nem tudom, pelyhesítenek-e vagy csak őrölnek, de majd megkérdezem...

Értékelés: Nincs

Frissen őrölt liszt - Budapest

Remélem segítségére leszek pár olvasónak... Én ma találtam egy remek firssen őrölt liszt forrást, és teljesen fel vagyok dobódva! 

Akinek messze van Takács Andi... A nagy elefántos plázában (bocs, de nem tudom ki lehet-e írni :-D), mégpedig az egyes számúban, tehát a bal oldaliban. Ott van egy nagy biobolt, emelett van egy kisebb bolt, bio zöldségek, gyümölcsök, csírák, pár gyümilé, gabona kapható. A gabonafélék (és még pl. sárgaborsó, lencse, mák,...) nagy zsákban vannak, kis zacsiba annyit szedsz, amennyit szeretnél, és helyben (plusz költség nincs!) megőrlik. Hozott anyagot nyilván nem, de én ennek is nagyon örültem. Kértem egy kis adag őszi búzát, még meleg volt a zacskóban :-)

Nem tudom, hogy az árak olcsónk számítanak-e. Mindenesetre lehet kapni bolti lisztet ennél drágábban is.

Őszi búza: 390/kg

Tönköly 510

Rozs 590

Volt barna rizs is, de erre nem emlékszem. Minden bio volt.

 

Remélem segítettem! Én még mindig fel vagyok dobódva, hogy ilyesmihez jutottam egy bp-i plázában!! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Frissen őrölt liszt

Szia!

Légyszíves írd meg hogy sikerült kenyeret, süteményt sütni a lisztből, mert nagyon kíváncsi lennék. Amikor én tavaly kérdeztem az eladót hogy megörölné-e a búzát, azt mondta hogy kenyérnek és egyéb ilyen péksütinek nem alkalmas, mert durvára örli a gabonát. Ha jól sikerül, én is vennék ott.

Köszönöm ha megosztod a tapasztalatodat!

Szép napot, Krisztina

Értékelés: Nincs

Durva liszt?

Szia!

Hétvégén kipróbálom és mindenképpen megírom a tapasztalatomat. Egyszer volt frissen őrölt lisztem, ugyanúgy nézett ki, mint ez, azzal minden sikerült. Amúgy nem is értem az egészet, hogy mondhattak neked ilyen balgaságot?! A malom az malom, őröl. Mégpedig lisztet. Mégis mire való az a liszt, amivel nem lehet sütni??? :-DDDD Tudod mi viszi durvára a gabonát? A diódaráló... Elhiszem, persze, hogy ezt mondták, de miért?! Sima malom volt...

Majd beszámolok :)

Értékelés: Nincs

Durva liszt

Szia!

Köszönöm szépen, kedden megyek arra, akkor én is veszek őrölt lisztet, és ki fogom próbálni én is. Hetente jártam oda vásárolni, és nagyon megörültem amikor észrevettem a malmot, már sajnálom hogy hagytam magam lebeszélni!

Arra lennék még kíváncsi, hogy bio gyümölcs-zöldség máshol is ilyen árban van? A környéken van esetleg máshol is?

Várom a tapasztalatodat!

Köszönöm, Krisztina

Értékelés: Nincs

Liszt...

Szia!

Ez tökjó, kösz a tippet. Már csak egy kérdés... Ki az a Takács Andi? 

 

L

Értékelés: Nincs
Sihe's picture

Bp-i liszt őrlés+Takács Andi

Kedves L!

A friss élményeim nem engedik, hogy szó nélkül elmenjek a kérdésed mellett. Bár látom, már többen válaszoltak, azért én is megerősíteném a leírtakat. Először is köszi a tippet a lisztőrlésre, közel is van a hely a munkahelyemhez, biztosan el fogok látogatni oda. Ezek szerint te is előnyben részesíted a saját kezed által készített pékárukat. Viszont ha alkalmad és kedved támad rá, ne hagyd ki az Andi által tartott kenyérsütő szeánszot. Amellett hogy hasznos, igazán lelkesítő élményben lehet részed. Én még most is a hatása alatt vagyok, úgy érzem hosszútávú szerelem lesz ez a foglalatosság. Bár ha az ember megszokja, természetessé válik a házi kenyér feeling, de megszokhatatlan érzés az elégedett, teli szájjal habzsoló buksik látványa, amikor tudod, te is adtál magadból egy morzsát. Elnézést, még nagyon szentimentálkodok, de hát ez van. Ezt tette velem Takács Andi, ő tehet róla

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Kenyérsütés élmények

Köszönjük, hogy megosztottad a tapasztalatodat! Sok sikert a további kis kenyérkékhez!!

Bocsáss meg, de nem tudtam kinek szánod a választ... ha segíthetek egy kicsit: amikor valakinek írsz választ, akkor a hozzászólása alatt lévő: válasz-ra lehet kattintani és így nem fordul elő.

Értékelés: Nincs
Sihe's picture

Kenyeres válasz félrement

Valóban megzavart közben egy bejeletkezés, bár már többször sikeresen válaszoltam egy-egy hozzászóláshoz, ez most félrement. Szóval eredetileg valyuchnak akartam válaszolni.

Értékelés: Nincs
Sihe's picture

elnézést valyuch

elnéztem a neved, pardon

Értékelés: Nincs
Veronika55's picture

Takács Andi vajon ki? :-)

Lacc, Andi az egyik tanácsadó/szakértő kollégánk, aki nagyon ért a malmokhoz, gabonákhoz! 

Katt a nevére!

Értékelés: Nincs

Takács Andi...

Veronika, köszi szépen! 


Lac

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Még egy kis infó Takács Andiról...

Nem elég, hogy bio-háztartást vezet, amit a lehető legkevesebb pénzből hoz ki (gyakorlatilag olcsóbban, mint a hagyományos "vegyszeres" háztartást), ráadásul az egyik legkiválóbb japán szinkrontolmács.

És a kenyérsütő tanfolyam nem csak a kenyérsütésről szól, hanem a bio-háztartás apró trükkjeiről is.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

tészták készítése házilag

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy van- e valakinek, bevált receptje, vagy tud- e tanácsot adni abban, hogy ha egészséges lisztből szeretnék száraz tésztákat  készíteni, akkor mit kell másképp csinálni, mint ha sima fehér lisztből készíteném, esetleg másak -e az arányok, ilyesmi?

Szeretnék tésztákat gyúrni a családnak, csak nem tudom melyik liszt lenne hozzá a legjobb, illetve mire kell vigyázni, hogy jól sikerüljön.

Ha valaki válaszol, azt előre is nagyon köszönöm!

Üdv.:

Zsuzsa 

Értékelés: Nincs
Veronika55's picture

Házi tészta

Kedves Zsuzsa!

Ugyanúgy kell a fehér lisztet és a teljeskiőrlésűt is használni, amire figyelned kell, hogy a teljeskiőrlésűhöz valamivel több víz kell, hogy ugyanazt az állagot elérd.

Majd meséld el milyen lett!  

Szép napot:

Veronika 

Értékelés: Nincs

Tk liszt és vízmennyiség

Veronika hozzászólásáról eszebe jutott az én tapasztalatom a frissen őrölt teljeskiőrlésű liszttel kapcsolatban. Ehhez sokkal kevesebb víz kell, mint a bolti tk-hoz vagy a fehérhez. Kíváncsi lennék, hogy ez vajon mitől lehet és más is tapasztalta ezt? Timi

Értékelés: Nincs

Tk liszt

Nekem is több folyadék kell, ha hagyományos receptetr reformálok. Sosem elég az, amit fehér liszthez adnak meg. De a bolti ugye nem friss őrlésű. Olyanhoz is volt szerencsém, egy vásáron vettem (egy álom...), arra már nem emlékszem, hogy annál mennyi kellett...

Értékelés: Nincs
Veronika55's picture

Liszt és víz

Hmm, ez érdekes, lehet én emlékszem rosszul mert sok éve nem sütöttem fehér liszttel 

A másik meg az, hogy már nem nagyon méricskélek, mindent csak úgy "érzésre" készítek és jó szokott lenni... viszont arra határozottan emlékszem, hogy amikor hagyományos receptből sütök és kicserélem az összetevőket egészségesre, az ott megadott folyadékmennyiség kevés szokott lenni... 

Értékelés: Nincs
dorka12345's picture

mosolygó

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Liszt + víz

Ez tényleg érdekes, talán függ a liszt fajtájától is. A lényeg, hogy "érzésre" és tuti jó lesz.

Értékelés: Nincs
Sz.Angéla's picture

Kenyérsütés géppel vagy sütőben

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, Ti miben sütitek a kenyert? Nekem van kenyérsütő gépem, de nem izlik a benne sült kenyér. Ami pedig a gázsütőben sűlt, olyan kemény lett, hogy nem lehetett megenni. Úgy gondolom nagyon kiszárad. Elég lassan sül meg minden a sütömben. Lehet, hogy azzal van a baj? Így el is ment a kedvem az egésztől. Pedig nagyon szeretnék finom rozskenyeret enni. Amit a boltokban nem kapok.

Köszönöm a tanácsokat 

Angéla

Értékelés: Nincs

Kenyérsütés vegyesen:)

én a kenyereket úgy szoktam sütni ,hogy beteszek mindent a kenyérsütőgépbe dagasztás programra és ha teljesen lejárt a program ,akkor lisztezett deszkán átgyúrom ,majd újra hagyom megkelni ,és 200 fokos sütőben ,ahová betettem egy kis edényben vizet szép pirosra sütöm .Nekem így a legfinomabbak a kenyereim!

jó sütögetést!!!

 

Értékelés: Nincs
FREYA59's picture

a kenyér íze

Szerintem tényleg szokás kérdése is! Én is sütök géppel, most már rendszeresen, próbálgatva a liszteket keverni, kisebb-nagyobb "íz sikerrel", de időnként "besokallok" és kell a sima fehér kenyér. Pl.a vajas lekváros, csak fehérből

Szeretnénk kovászt használni, de 2 személynek sok, (meg egyébként is a súlyom...) még úgy is, hogy eltehető pár napra. Na, majd ha meg lesz nekem is a kemencém - a búbos!- akkor biztos váltok.

Tele van a fórum csupa széppel- jóval, egészségessel, de sajnos mindenre nem  telik.

Jó éjszakát, és közben megéheztem, de nem szoktam ilyenkor enni.

 

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

nyugi :)

Szia Freya!

Írod, hogy "Tele van a fórum csupa széppel- jóval, egészségessel, de sajnos mindenre nem  telik." ... szerintem kevesen vannak, akiknek mindenre telik... szerintem a többség nem ilyen, szép lassan, hónapról hónapra "váltanak"... 

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Szatyor/Natúrkosár közösség Budapest

Sziasztok,

nem tudtok esetleg  Szatyor/Natúrkosár közösségről Budapesten? (jobban mondva Bp 'központjában'? Olvastam, hogy van érdi és XXII. kerületi, de nekem ez eléggé messze van, esetleg egy kicsit 'beljebb' tud valaki valamit?;)

Köszönöm!

Értékelés: Nincs
Tundermese's picture

Szatyor közösség a belvárosban

Szia Morgiana!

A központi Szatyor a Pozsonyi úton (NOHA stúdió) jó lenne? Fent vannak a Facebookon is és valahol olvastam már több, most szerveződő Szatyor pontról is.

Tündérmese

Értékelés: Nincs

Szia Morgiana!A Szatyor

Szia Morgiana!

A Szatyor központi átvételi helye a Pozsonyi út 12. szám alatt (13. kerület) működik. Ezen kívül van egy 12. kerületi csoport, akiknek még nincs fix helye, illetve szerveződnek új csoportok a 8., 11., 14. és 22. kerületekben. Azonban én úgy tudom, hogy a nagy népszerűség és megnövekedett érdeklődés miatt januárig nem tudnak vásárlási lehetőséget biztosítani  új érdeklődőknek (technikai háttér miatt). Az érdeklődőket felveszik egy címlistára és értesítik őket, amint készen állnak.

 

Üdv.Ketyes

 

 

Értékelés: Nincs

Szatyor

Kedves Tündérmese, nagyon köszönöm, a 13. kerület szuper lenne, ott dolgozom:) Mindjárt fel is jelentkezem a címlistára:)

Szép napot!

Értékelés: Nincs

gabona őrlés Szegeden

Nemrég érdeklődtem ezen az oldalon hogy tud e valaki gabona őrlést Szegeden, de sajnos nem kaptam választ. De mivel nem szoktam feladni könnyen ezért magam jártam utána és láss csodát a héten már frissen őrölt lisztből sütöttem a kenyerem!!!!

Kicsit irigykedtem mikor néhányan arról irtatok, hogy milyen más frissen őrölt lisztből kenyeret sütni, de végre én is kipróbálhattam. A különbség óriási !!!!

Azt nem tudom, hogy reklámozhatom e, de akit érdekel Szegeden a Kígyó utcában nyílt egy bio bolt és ott bio tönkölybúzát és őszi búzát őrölnek. Tényleg ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki, mert egyszerűen leírhatatlan a különbség!

Üdvözlettel

Mona

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Liszt őrlés Szegeden

Szia Mona!

Köszi, ez nagyon hasznos info! Mindenképpen el fogok nézni oda:)

Köszi,

zsuzsmac

Értékelés: Nincs

Lisztőrlés Szegeden

Ha már liszt, őrlés és Szeged... Remélem nem baj, ha reklámozok én is egy kicsit

Nemrég jártam egy másik bioboltban Szegeden (Vidra utca, Szent István tér közelében), és láttam, hogy van egy gyönyörűséges fa malmocskájuk. Rákérdeztem, és mondták, hogy az ott vásárolt gabonákat szívesen megőrlik bárkinek!

Értékelés: Nincs

tönkölybúza otthoni őrlésre

Sziasztok!

Szeretném a saját kenyérlisztemet itthon megőrölni. Aki szintén otthon őrli, tud tanácsot adni, milyen gabonaőrlő a jó, ill. hol lehet beszerezni jó minőségű tönkölybúzát? Köszi Kinga

Értékelés: Nincs

Bio tönkölybúza, graham liszt és sok más:)

A galgahévizí farmon (ökofaluban) lehet jó minőségű liszteket vagy gabonákat venni és még sok mást is!!! Vagy megtalálhatóak Gödöllőn a piacon is! Pl.minden hónap első vasárnapján 10 órától nyílt napot tartanak és bemutatják az ökofalut és programok is vannak. A belépés ingyenes!!

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Galgahévízen jelenleg

Galgahévízen jelenleg kizárólag liszteket forgalmaznak, gabona után kb. 1 hónap múlva lehet érdeklődni, bár - a múlt héten még - úgy vélik, hogy az idén csak lisztet fognak árusítani, de visszahívást kértek.

Niki

 

Értékelés: Nincs
Veronika55's picture

Házi malom

Szia Kinga!

Van egy jó hírem, már fel vannak töltve a webáruházunkba a malmok, de még jóvá kell őket hagyni... remélem ez hamarosan megtörténik!

Tökkölybúzából jelenleg mi is keressük a legjobbat... de talán ebben Niki jobban tud segíteni, mert ő a mi "búzafelelősünk"

Értékelés: Nincs
scha123's picture

Házi malom

Már nagyon várom! Régebben is olvastam egy hozzászólásban, hogy várható a webboltban.

Értékelés: Nincs

purpur liszt

A PurPur egy, a génbankokban felkutatott és újratermesztett ősbúza, amely kiváló élettani hatásai miatt lehet napjaink egyik jelentős eredménye az élelmiszeripar területén. A PurPur búzaszemek 10-szer annyi Anthocyane-t tartalmaznak, mint a hagyományos búzaszemek. Az Anthcyane jelentős mértékeben megköti a jelen kor szennyezett környezete és a helytelen táplálkozás miatt szervezetünkben felhalmozódott szabadgyököket, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak a daganatos betegségek kialakulásához, valamint gyorsítják a sejtek öregedését. Így tehát a PurPur búzából készült termékek fogyasztása hozzájárulhat az egészséges életvitelhez. A ritka és kevesek által ismert PuPur búzából előállított liszt más ízében, tartalmában és hatásában a hagyományos lisztekhez képest. A PurPur búza bíbor színezete tipikus külsőt kölcsönöz a kenyérnek, és adja egyben a nevét. A PurPur kenyeret PurPur teljekiőrlésű lisztből és rozsból állítják elő. Magas értékű összetevői, mint pl. ballasztanyagok és anthocianok amiket a PurPur búzaszem külső rétege tartalmaz, belekerülnek a PurPur kenyérbe is. Ez megmutatkozik erős, ropogós héjában zaftos bélzetében és hosszú frissességében. PuPur-íz. A PurPur búzát soha nem termesztették nagy mennyiségben, így évszázadokon keresztül is természetesen maradt fent. Így ízlik mindenkinek. A PurPur búza erős fűszeres íze a PurPur kenyérben tökmaggal és dióval van kiegészítve. Az eredmény: diós, zaftos, teljes íz. PurPur-hatás. A bíbor szín különleges tartalmat jelez. Az anthocian, (anthos=virág, cyanos= kék) mely a PurPur búza héjszerkezetében található, a kenyérnek felismerhetetlen színű ismertetőjegyet kölcsönöz. Az anthociant a �másodlagos növénytartalmú anyagok csoportjába sorolják, melyek javára írnak az emberi testre ható sok pozitív tulajdonságot. Az anthocian tartalom a PurPur búzában hozzávetőleg 10 szer magasabb, mint a hagyományos kenyérlisztben. Az anthocian szolgálja a természetes sejtvédelmet, mivel ez antioxidativ hatású és az ártalmas szabad gyököket leköti. http://d***7

Ki tudja, hol lehet purpur lisztet kapni?

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Purpur búza - szerintem

Szia AmonKati!

Kicsit kutakodtam a neten, elővettem józan paraszti eszemet és a következőkre jutottam a PurPur búzával kapcsolatosan. Hangsúlyozom, hogy ez a saját véleményem és elképzelhető, hogy bizonyos információk hiányában félretájékoztatlak, de mindenképpen a jószándék vezet...

Ezt másoltad be egy oldalról:

"Az anthociant a �másodlagos növénytartalmú anyagok csoportjába sorolják, melyek javára írnak az emberi testre ható sok pozitív tulajdonságot. Az anthocian tartalom a PurPur búzában hozzávetőleg 10 szer magasabb, mint a hagyományos kenyérlisztben. Az anthocian szolgálja a természetes sejtvédelmet, mivel ez antioxidativ hatású és az ártalmas szabad gyököket leköti."

Arra jutottam, hogy az egészséges élet kulcsa az antociánok kezében van. És úgy vélem, hogy az írásban felsoroltak mind igazak. Viszont ehhez azt is tudnunk kell, hogy antociánok és antocianidinek minden olyan gyümölcsben, zöldség megtalálhatóak, aminek a színe kékes-vöröses, tehát  a vörös káposzta, a retek, a cékla, a lilahagyma, a bogyós gyümölcsök, mint pl. szeder, szilva, fekete ribizli, acai bogyó, stb. is mind ide tartoznak. De még a levendula virága is.

... és most jön - legalábbis számomra - a lényeg:
100 g teljes kiörlésű bíbor szemű búzaliszt antocián tartalma durván 0.010 g. Ugyanakkor 100 g szederben 0.115 g, feketeribizliben 0.130 - 0.400 g, cseresznyében 0.350 - 0.450 g van, a vöröskáposztában 0.040 g, vagy a padlizsánban 0.750 g, a lilahagymában körülbelül annyi, mint a PurPur búzának.

Mindenkinek a saját döntésére bízom, hogy mit választ...

Szeretettel,

Niki

Értékelés: Nincs

purpur liszt

Kedvesem! Köszönöm a hozzászólásodat. Én csak a lisztfajták felsorolását szerettem volna teljesebbé tenni. Mint ahogy az idézett írásom tanúsítja, zöldségekkel, gyümölcsökkel való összehasonlítási szándékom nem volt. További szép napot kívánok. AmonKati

Értékelés: Nincs

És ha keverem?

Sziasztok!

Én a teljes kiörlésű bio búzalisztet a nullással szoktam keverni, 3 az 1 arányban, azaz tk.-ből van jóval több. Ez így okés szerintetek? A fehér liszt segíti a kenyeremet, hogy mindenki által rágható legyen :-), és még a kétévesem is jóízűen rágcsálja.

Értékelés: Nincs

Tönkölybúza lisztek

Sziasztok! Tudja valaki, hogy mi a különbség a TGL-300 és a TBL-300-as jelölésű tönkölybúza liszt között? Én keresgéltem a neten, de nem találtam egyértelmű választ. Hátha tudja valaki. hmmm.gif Üdv: Anikó

Értékelés: Nincs
Veronika55's picture

Liszt kérdés

Kedves Anikó, én sem találtam egyértelmű választ a kérdésre, és nem is vagyok liszta szakértő.

Viszont ha arra figyelsz, hogy rá legyen írva "teljeskiőrlésű", és "bio" akkor biztosan jót fogsz venni!

Értékelés: Nincs
jooildi's picture

Liszt kérdés - ez most mi?

Sziasztok!

Vásároltam bio tönkölylisztet. Na most ez annyira bio volt, hogy mikor kibontottam majdnem eldobtam, mert bogárkák, kukacok és héjak kacsintottak vissza rám. Mivel nem volt olcsó, sajnáltam volna odaadni apunak horgász etetőkajának. (Bár múltkor a kukacos kakaó bejött a pontyoknál.) Ezért átszitáltam, viszont ugye így nem csak a nemkívánatos dolgokat szűrtem ki. A kérdés az, hogy mit kaptam? Sütöttem belőle kenyeret és nagyon finom lett. Jobban fel is jött, és ízre sem volt olyan kesernyés. Mintha barna színű fehérkenyér lenne.

A kérdés az, hogy mit kaptam? Vali vagy Konzol vagy valaki hozzáértő el tudná nekem mondani, hogy milyen beltartalmi anyagok maradhattak így benne és milyenek nem?

Köszönöm szépen!

Ildi

Értékelés: Nincs

Na itt van a kutya elásva!!

"..és ízre sem volt olyan kesernyés." Na itt van a kutya elásva!

Legalábbis azzal kapcsolatban, amit én mondani akarok. A teljeskiőrlésű lisztekben a csíra rég avas (és kesernyés), mire az asztalodra (ételedbe) kerül. Csak ajánlani tudom a malom beszerzését, mert a frissen őrölt gabonával nem lesznek problémáid, vagy legalábbis ilyenek nem. Mert persze a moly a búzát is megtalálja (én még mással nem találkoztam). Egyébként épp azt akartam javasolni, hogy nagyobb tételben (30 kg) sokkal kedvezőbb áron jutsz hozzá a gabonához illetve a saját őrlésű liszthez, törethez, grízhez. (Ha el nem vettem a kedved a moly témával a búzától is)

Ha esetleg ki akarod szitálni részben vagy teljesen, hát azt is megteheted, csak kell hozzá egy - két jó szita. Tudom, a malom nem olcsó, de azt csak egyszer kell megvenni, és utána már sokkal jobb áron van saját liszted, és hát garantáltan friss!

Én a gabonát 4vagy 5 literes csavaros üvegekben tárolom, és csak akkor molyosodik be, ha nem zár jól a tető, vagy nyitva felejtem egy kicsit.(!!!) Búzát, tönkölyt, zabot, lenmagot... stb pl. egy Rábcakapin élő biotermelőtől nagyon jó minőségben lehet beszerezni. Biztosan máshonnan is, de én ezt ismerem, és tényleg nagyon jó. (és nagyon örültem, mikor sokéves keresgélés után, ajánlotta nekem valaki őket és rájuk találtam) A MOM parkban, a biopiacon meg lehet őket találni, és felvenni a kapcsolatot velük (mert nagyobb tételt rendelésre hoznak csak), de lehet, hogy interneten is megtalálhatók, legalábbis a telefonszámuk.

A tönkölybúzájukbból használtam én sokat, (most már a salyátunkat esszük) és annyira tisztának találtam, hogy én azt meg sem mostam. (szerintem mosott lehetett, vagy nem tudom.) Ja, és nagyon jó arányban vannak bennne ép szemek, szóval tiszta és ép, amivel nem minden hasonló árú büszkélkedhet.

A moly ellenségei: a hideg, vagyis kitenni a fagyra, a napsütés, megmosva kiteríteni a tűző napsűtésre, és a telihold, vagyis a telihold fényében füröszteni a gabonát. (erről egyenlőre még salyát tapasztalatom nincs, ez egyébként valószínűleg inkább megelőzés)

Az ép szemek egyébként nekem azért fontosak, mert én csíráztatott tönkölybúzából sütöm a kenyeret. (amit kb. másfél napos csíráztatás után húsdarálón ledarálok, kevés vízzel és sóval összegyúrok és még fél napi állás után kisütök.) Ja, és a csíramálénak is az a jó, ha nincs teli törött szemekkel a búza, vagy a tönköly, mert a törött szemek nem csíráznak csak bomlanak(??).

Malmot és pelyhesítőt (mert a pelyhekre ugyanaz vonatkozik mint a lisztre, hogyha nem friss akkor döglött) Kaposváron gyártanak (én ezeket használom teljes megelégedettségemre már legalább 15éve) és szerintem interneten megtalálhatóak.

Üdv

Gabi

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
dorka12345's picture

Búza tárolás

Tetszik az ötlet a búza tárolásával kapcsolatban.

Én is 4...5 literesben tárolom, csak nem mertem lezárni csavaros kupakkal, papírszalvéta befőttes gumival van lezárva.

A búzát és a többi gabonát szoktam napoztatni.

Van egy olyan érzésem hogy jó régi ÖKO-10 gabonát vettem ezért ment bele a moly

A nyuszik nem igazán szeretik az ÖKO-10 - et, a takarmány búzát sokkal jobban eszik...,

Takarmány búzából is készítettem lisztet (előtte jól megmosva, tisztítva, szárítva volt), és nagyon finom kenyeret lehet sütni belőle

Értékelés: Nincs
jooildi's picture

Borga köszi

Fúha! Köszi a kimerítő tanulmányt! regular_smile.gif
Most akkor már értem miért keserű... Tervezem én is a malom beszerzését! Várom, hogy felkerüljön a bioboltba...clap2.gif
Ahogy magamat ismerem úgy sem fogok addig nyugodni, amíg én in nem szerzek gabonát attól a rábcakapin élő emberttől, de még sokat kell tanulnom gabonaügyileg. Dehát majd belejövök, kezdő háziasszonyként...blink:

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Varga Nikoletta's picture

amit Ildi kapott...

Szia Ildi!

Ez persze attól is függ, hogy mekkora a szitád lukacskáinak az átmérője, de gyanítom, hogy olyan lisztet sikerült kreálnod, amiben némi plusz benne maradt, de többségében fehér lisztből állt a kenyér...

kb. úgy képzelem, mint a pékségekben kapható "teljes őrlésű kenyeret", ami barnás színű, szép magas, puha a belseje, ropogós a héja, de nem kizárólag teljes őrlésű lisztből készül, hanem max. 50-55% teljes őrlésű liszt van benne, a többi fehér... Minden termékre, amiben a teljes őrlésű liszt eléri a legalább 50%-ot, már külön jelzés nélkül rá lehet írni, hogy teljes őrlésű...

Niki

 

 

Értékelés: Nincs

BL-80

Sziasztok! Valamelyik hsz-ban mintha azt írta volna Vali, hogy a Bl-80-nal már nincs is annyi baja.... Ez vajon mit jelent? Oké, vagy még épp belefér az egészséges liszt kategóriában? Én most (átállás periódusa) 50-50% ban BL80 és graham lisztből sütöm a kenyereket, mindenki megelégedésére yes.gif De vajon jó-e, vagy toljam tovább az arányokat a telejs kiörlésű vagy graham liszt stb javára???

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

BL 80 és társai

A szám a hamutartalmat fejezi ki. Minél nagyobb ez az érték, annál több a korpa a lisztben. A kenyérlisztek (pl.: BL 80; BL 112; BL 160) viszonylag több héjrészt tartalmazó, sötétebb színű őrlemények. A sütőiparban a különböző kenyérfajták alapanyagaiként kerülnek felhasználásra.

Szerintem jó, ha az átállás periódusában ezt a két lisztfajtát kevered. Aztán majd fokozatosan emelheted a teljes kiörlésű rész arányát.

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
jooildi's picture

Liszt köszi

Ez gyors volt, Niki! Köszönöm! Kb 1 mm a lukak átmérője... Hát akkor már mindegy, legközelebb nem ezektől veszem a lisztet. Azért bogarakat inkább nem sütnék bele :P. Szép napot! Ildi

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Ildi "bogara" :)

Szia Ildi!

Korábbi hozzászólásomban nem tértem ki, de a bogaras termék inkább horgászcsali legyen legközelebb... bár bízom benne, hogy NEM LESZ legközelebb!!!

Niki

Értékelés: Nincs
H.Enikő's picture

Nem kelt meg. mit csináltam rosszul?.

Sziasztok. Annyira szerettem volna élesztőmentes kenyeret készíteni, de nem kelt meg nekem Emócióval. Összeállítottam tk. tönkölybúza és tk. rozslisztből, tettem bele egy kanál mézet és kb. 10 ml Emóciót, sőt, olíva olajat és persze vizet. jól megdolgoztam. Még három óra múlva sem nőtt egy picit sem. Mit csináltam rosszul? köszi

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Emóciós kenyér

Szia Arweni, próbáld ki Vali receptjét! Jó sütögetést! :)

Értékelés: Nincs
auratus's picture

Frissen őrölt gabona Pesten hol???

vagy Vác - Göd - Dunakeszi vonalon tud esetleg valaki olyan helyet, ahol hozzá lehet jutni frissen őrölt gabonákhoz?

Előre is köszi! Kata

Értékelés: Nincs

frissen őrölt liszt, avagy mérgező a fehér liszt?

angry_smile.gifregular_smile.gif Elgondolkodtam ezeken a beírásokon, és eszembe jutott a gyerek korom.

Nyári junius végi foglalatosság volt a padlás takarítása, majd felmázolása, és kijelölése a gabonák helyének. Ezeket a területeket mésszel kijelöltük és a falakat frissen kimeszeltük, majd mire ez jól kiszáradt aratás után felköltözött a padlásra a búza, ebből is kétfajta: egyik a kenyérgabona a másik pedig a takarmánynak való, mindkettő a kijelölt helyére lett öntve amit mi gyerekek forgattunk naponta legalább egy hétig-kettőig. Majd következett az árpa- ami szintén állati takarmány. Ősszel pedig a csodálatosan sárga kukorica, amit csővestől, de már fosztottan vittünk fel a padlásra. Lassan beértek a piros-sárga-zöld őszi almák és körték, és ők is felköltöztek a padlásra, beosztva melyiket mibe, vagyis árpába, buzába dugtunk be, ahol az érési folyamat befelyeződött és a fagytól is védve voltak. A fehér kukorica is ott volt, amit télen a kemencében főztek meg cserépedényben és este azt ettük nass gyanánt, ki mézzel, ki simán, és volt aki mákosan is szerette. Hatalmas sütőtökök is lent várták a sorsukat, hogy a kemencében finomra süljenek.

Hát egy kicsit eltévedtem a liszttől, vagyis volt lent a kamrában egy nagy láda, ez volt a liszt helye: első rekeszében az un. 0-ás vagy kenyérliszt foglalt helyet, a második rekeszben tartotta Anyukám a sima lisztet, a harmadikban pedig a griz foglalt helyet. A korpa pedig zsákban várta, hogy az állatok eledelébe legyen keverve.

Körülbelül 2-3 havonta örlettünk, és 10 naponta sütött Anyukám a kemencében kenyeret. Ma nekem is megvan a nagy sütőteknő amiben készült a kenyér tészta. A kenyérsütés már előző nap dél körül megkezdődött, amikor ebéd után két hokedli lett felállítva a kemence elé, rá a teknő és szitálta bele a kenyérlisztet ami kb 8-9 kiló lehetett. Be lett készítve a korpás komló pogácsa is (amit nyáron készítettünk és szárítottunk meg a napon) ezt langyos vízbe beáztattuk. Amikorra az egész átlangyosodhatott az este 10 óra környékén volt, 5 dkg élesztő és a komlós pogácsa, só, langyos víz hozzáadásával bedagasztottuk a kenyeret. Nagyon nehéz volt. Aztán betakartuk és lefeküdtünk aludni. Reggel Anyukám befűtötte a kemencét, és közben pedig kiszakajtotta a kenyeret, ami azt jelenti, hogy a szakajtós kosarakba konyharuhát tettünk és abba került az a tészta mennyiség amiből lett egy nagy kenyér. Általában 3 db nagy kenyér készült. Valamint a gubának valót, ma úgy mondanám, hogy sovány franciakenyerek készültek még amit később túrósan-mákosan ettünk meg egy - egy leves után. És még 3-4 db pici cipó is készült, amit frissen kacsazsírosan vagy magában ettünk. Ezzel még nincs vége, mert ugye reggelit is kellett készíteni, csodafinom káposztás-túrós-tejfölös-fokhagymás lángosok is megsültek. Mire az apróságok készen lettek, addigra jó meleg lett a kemence és bevetettük a sütőlapáttal a kenyereket. Majd rájuk zártuk az ajtót és a megfelelő sütési idő után kivettük a gyönyörű szép pirosra sült kenyereket, amiket még megmosdattunk, ettől lettek fényesen és a kamrába kerültek. A kenyér volt az élet ! És ha fogytán volt és kevés volt abban az évben a buza, akkor bizony azt kapták a gyerekek ha kértek még egy szelet kenyeret, hogy a kenyér is elment aludni.

Próbáltam sütőben gépben kenyeret sütni, nem az igazi, adalékokat írnak elő a receptek, de igazából az igazi kenyérhez az kell csak amit leírtam. Igaz bizonyos vidékeken ahol nem termett annyi buza, ott dúsították rozzsal-kukoricával-krumplival, de a magyar kenyér abból áll amit leírtam.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

kenyérsütés

Kedves Ligrinyi!

Nagyon tetszett az írásod. Olyan szemléletes volt, hogy visszarepültem az időben 40 évet. Az én Anyukám már boltban vette a kenyeret, de a Nagymamám és az ő testvérei még otthon sütötték. A lángosra--arra-- azóta is vágyom, mindhiába. Se a fesztiválokon árult, se az általam sütött "kenyérlángos" meg se közelíti azt, amire kicsi gyerekkoromból emlékszem, ahogy Idesnéni kivette a kemencéből, megkente zsírral és mi, gyerekek jóízűen ettük. Isten áldjon, /ahogy ők, az én drága öregjeim mondtak búcsút/ hogy ezt a gyönyörű emlékedet megosztottad velünk.

Szeretettel, Tancsi

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Csak egy apró kiigazítás:

 • A nullás liszt nem a kenyérliszt volt, hanem a BL55-ös, amit csak rántáshoz és sűrítésre használtak. És ragasztottak vele. Nullás lisztből nem lehet állományjavítók és adalékok nélkül kenyeret sütni! Volt dupla nullás '00' liszt (BL50) is, azt nem is használták főzéshez, csak ragasztáshoz. Ezt hívják síma lisztnek.
 • A kenyérliszt volt a BL80-as, ami már alkalmas a kenyérsütésre.
Értékelés: Nincs Átlag: 4.3 (3 votes)

lisztről mégegyszer

Kedves Vali!

Nem kekeckedésből írom, de bogarásztam lisztügyben az interneten és a pallas nagylexikonban ezt találtam. Bemásolom az érdekesebb részeket a végére meg az egész cikket:

"Ezeket a liszteket - amelyek korpatartalmukon kivül egyéb tulajdonságaikban is egymástól lényegesen különböznek - a malmok egységesen megállapított lisztnormáliák szerint azelőtt 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 81/2, 83/4, 9, újabb idő óta pedig 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, és 8 folyó számokkal számozva bocsátják a kereskedelembe. A 0-ás liszt a legtisztább, legfehérebb, a korpamentes liszt; az utána következő fajták mindinkább több-több korpával vannak tisztátalanítva s így 8-as liszt a legsötétebb, a legbarnább. A 0-3 sz. liszteket elsőrangu-, a 4, 5 sz. zsemlye-, a 6, 7 sz. kenyérlisztnek, a 8-as számut barnalisztnek is nevezik. A 0-ás liszt a búzaszem legközepéből eredő s korpahéjaktól ment darából és dercéből készül. A korpának legnagyobb a hamutartalma, s azért a korpa nagyobb mennyiségben tartalmaz sókat, mint a magfehérje, a sötétebb L.-ek tehát a korpájuk által szinte több sókat tartalmaznak, mint különben a fehérebb L-ek. De gyomruk a korpát még megőrölt por alakjában sem képes megemészteni; a benne levő sókat a L.-ből, illetőleg a kenyérből kivonni szinte nem képes. A felsoroltak következtében tápláló erő tekintetében még a legfehérebb 0-ás L.-ünk sem áll a sötétebb L.-ek mögött, s amellett a L.-nek annál nagyobb részét emésztjük meg, mentül kevesebb korpával van keverve, tehát mentül tisztább, fehérebb a L.

Az L rövidítés a lisztet jelenti. Ha hiszünk a lexikonnak, akkor úgy tűnik a fehér lisztből készült kenyér emészthető legjobban, a korpával kevert liszteknél viszont a korpából nem szívódik fel semmi ásványi anyag, mivel ez emészthetetlen. http://www.kislexikon.hu/liszt_a.html Zuzu

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (2 votes)
Varga Nikoletta's picture

Én így látom a korpahelyzetet :)

Szia Zuzu!
 
Évtizedeken keresztül azt állították a rostokról, hogy semmilyen élettani hatásuk nincs, így a szervezetnek nincs is szüksége rájuk. Sőt, fogyasztásukat egyenesen kerülendőnek tartották, mint ahogy az általad említett lexikonban is olvashatjuk.
 
Nem szabad elfelejteni, hogy mára már ennek épp az ellenkezője bizonyul igaznak. Kutatások mutatták ki, hogy a rostok nélkülözhetetlenek az egészség fenntartásához. Az igaz, hogy a rostokat nem tudjuk megemészteni, de erre nincs is szükség, hiszen a szervezetünk nem úgy használja fel őket, mint pl. a fehérjéket vagy a zsírokat. A rostok szerepe abban mutatkozik meg, hogy az emésztésre és a bélműködésre gyakorolják áldásos hatásukat, melynek köszönhetően számos civilizációs betegséget lehet megelőzni, pl. emésztőrendszert érintő rosszindulatú elváltozás, de akár az első jeleket is, mint a hízást is…
De azon kívül, hogy segítenek a súlytartásban, stabilizálják a vércukorszintet, csökkentik a koleszterin- és vérzsírszintet, és mint már említettem tisztítják az emésztőrendszert.
 
A rostoknak két fajtáját – a vízoldékony és a nem vízoldékony – különböztetjük meg. A vízoldékony rostok a szivacshoz hasonlóan működnek. A belekben magukba szívják a vizet, az elfogyasztott ételt zselészerűvé alakítják, így lassul az emésztés és a tápanyagok véráramba való bekerülése. Ilyen pl. a babok, borsó, hüvelyesek, zabkorpa.
A nem vízoldékony rostokat meg inkább a seprűhöz tudnám hasonlítani. Őket főleg a növények levelében, héjában és a magvak külső burkában (pl. búzakorpa) találhatjuk meg.
 
 
Mindenki döntse el maga, hogy számára mi az elfogadható, nem áll szándékomban senkit sem győzködni... A tapasztalatom azt mutatja, hogy amióta életmódot váltottam (15éve) sokkal egészségesebbnek érzem magam, sikerült műtéteket elkerülnöm, nem kell visszajárnom a kékgolyó utcai bőrgyógyászatra, soroljam még?... mert tudnám ...
 
Niki
 

 

Értékelés: Nincs Átlag: 4.5 (2 votes)

igazad van

Szia Niki!

Persze, igazad van, főleg ha tapasztaltad is ,hogy az életmódváltás javított az egészségeden. Ezzel természetesen én is egyetértek, mi is próbálunk egészségesen élni, konkrétan a kenyeremet is vegyes lisztből sütöm, kukorica, tönköly, kölesliszttel keverem és más dolgokban is odafigyelünk.

Tehát nem az egészséges táplálkozás ellen vagyok, csak úgy érzem túlzás volt amit Vali a fehérliszt egészségtelen voltáról írt, étkezésre alkalmatlan szemétnek állította be és azért ez így szerintem egyáltalán nem igaz.De ezt mindenki döntse el maga. Szerintem ezzel a liszttémát túltárgyaltuk. szia Zuzu

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (1 szavazat)
Antal Vali's picture

És a dátumot nézted-e zuzu???

Mármint hogy mikor írodott ez a cikkely? Nos, ez a nem mindegy!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

bl55

Vali!

Arra a lisztre gondolsz amit sima fehérlisztként ( BL55 van ráírva) árulnak a boltban? Én nyolc éve minden nap ebből sütök kenyérsütőben tökéletes kenyeret , semmi adalékot nem teszek bele.

Zuzu

Értékelés: Nincs Átlag: 1 (3 votes)
dorka12345's picture

BL55

sajnálom de ez nem kenyér no.gif

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Antal Vali's picture

Hááát, lehet, hogy akkor tisztáznunk kéne a "tökéletes kenyér"

 

 fogalmát... Az én ízlésem szerint a BL 55-ből sütött kenyér halovány köszönő viszonyban sincs a valódi kenyérrel, csak egy szivacsosan fehérbelű tartalmatlan és ízetlen kalácsutánzat. 

De mindnyájan mások vagyunk, ha Neked ízlik az a gluténes szivacs, és tökéletesnek tartod, akkor valószínű, hogy az én "nehéz", barna, sűrű, önmagában is intenzív ízű kenyeremet nem tudnád lenyelni. 

Érdekes gondolatokat indított el bennem a hozzászólásod! Tényleg! Kinek mi vajon a "tökéletes Kenyér"? Vajon az, amihez a sütőipar hozzászoktatta? Vagy az, amit a nagymamája sütött neki kemencében? Vajon az az ember, akinek a BL 55-ös lisztből készült kenyér a tökéletes, evett, látott valaha valódi kenyeret? Tudja mit jelent a búza íze?

Édesapám, aki a háborúban nőtt fel, amikor csak a silány 0-ás liszthez lehetett hozzájutni, és csak abból tudtak kenyeret sütni, megkönnyezte azt a napot, amikor újra "rendes fehérkenyér" (BL 160) került az asztalra. Ismerősöm pedig, aki már a mai kor gyermeke, ha hozzám jön, mindig megkérdezi: nincs nálad rendes kenyér?

Hogy is van ez? Nagyon kíváncsi lennék a véleményetekre. Ez vajon ízlés kérdése, vagy a szokásé? Mert bizony a 0-ás liszt tömény gluténja tud bizony függőséget okozni..., hasonló képpen, mint a cukor...

Szóval feltenném a körkérdést: Kinek milyen lisztből készült kenyér a tökéletes? 

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

tönköly kenyér

A kenyér kálváriát én is megjártam . Nálam végül a szervezetem parancsolt megálljt a búzalisztnek, így jött a tönkölyliszt. Bevallom, nekem is jobban ízlik a fehér kenyér, de nem egészséges, más is van ami ízlik, de nem eszem emiatt.

Mindenkinek javaslom a tönkölyt, mert sokkal barátságosabb íze van, és nem lesz feltétlenül téglakenyér belőle. Nálunk a hugom az, aki lázadozik a reform kenyerek ellen. Hosszú kísérletezgetések után rájöttem, hogy a kenyér fűszerezésén is nagyon sok múlik. Mondjuk úgy: el lehet adni a tömörebb kenyeret is egy jobb fűszerezéssel. Nekem a római kömény, a cayenne bors és a garam masala fűszerkeverék vált be a legjobban. A kenyérsütő gépet nagyon szeretem, de nemrég megolvadt az ablaka, így átálltam a sütőre ugyanazokkal a receptekkel: sokkal jobbak lettek a kenyerek.

Az én kérdésem viszont az, hogy jó-e, ha plussz sikért adunk a liszthez a kenyérsütésnél? Értem, hogy azzal jobban megkel, javítja az állagát, de vhogy mégsem tűnik természetesnek ez a "feljavítás".

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

A jó minőségű liszthez - ha

A jó minőségű liszthez - ha megoldható, akkor frissen őrölve - semmi szükség plusz sikérhez...

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 4.7 (3 votes)

A tökéletes kenyérhez

Én egész gyermekkoromban azt hallottam, tanultam, hogy a tökéletes kenyér a fehér, ropogós, még langyos kenyér. A nagymamám és a nagypapám gyerekként éhezett (szó szerint) és az ő nézőpontjukból a hús és a fehér kenyér volt a gazdagság jelképe. Ha képesek voltak megvásárolni maguknak és nekünk, az azt jelentette, hogy már nem kell félniük attól, hogy nem lesz mit enniük. Már felnőtt voltam, amikor megtanultam ,hogy a barna kenyér egészségesebb. Itthon csak ilyet eszem, ha eszem egyáltalán kenyeret, de amikor az anyukám olyan bablevest főz, mint régen a nagyi, akkor azt csak fehér kenyérrel tudom megenni. Barnával nem lenne jó.....hiába a megszokás az sajnos nagy úr!

Értékelés: Nincs
Gemerka's picture

Tökéletes(?) kenyér

A tökéletes kenyeret szerintem még nem találták fel. Én BL 55 -ös lisztből sütöm, és nagyon finom! Puha és fehér a közepe, a héja vastag és ropogós.... hmmmmm..... álom. Attól függetlenül, hogy nincsenek illúzióim a kenyerem egészségtelen voltát illetően, azzal nyugtatom magam, hogy tutira jobb, mint a szeletelt tartós kenyér vagy hipermarketben vásárolt... confused_smile.gif Bár lehet hogy tévedek... szerintetek? hmmm.gif

Értékelés: Nincs

TÖKÉLETLEN kenyér

Sziasztok!

Nálunk is a próbálkozások mennek, egészséges táplálkozás terén... A BL 55-ből megsül a "finom= megszokott" kenyér... De tudom, hogy nem egészséges, és próbálom sütni a teljes kiőrlésűt. De mind férjem, mind a fiaim részéről ott a visszautasítás: "anya, a kenyér az fehér!!!" omg_smile.gif Azért ez ijesztő, nem, hogy a 3 és 5 éves fiúkban is ilyen kis idő alatt EZ tudatosult? Nem tartják finomnak se az én -sütötte barna kenyeret, se a boltit:(:( Most ott tartunk, hogy diktatórikusan bevezettem, hogy heti 1-2 nap barna kenyér van. Tudom, itt sérül a családi béke...:( De ugyanígy nem annyira ízlik nekik a barna rizs, az újfajta köretek (köles, hajdina) A méz oké, nyilván. De azért bizakodó vagyok. Csak kár, hogy amit próbálok elfogadtatni velük itthon, meg az ízérzékelésüket "megbuherálni", hogy a normálishoz tendáljon, azt az ovis közétkeztetés elrontja... agyoncukrozott teákat kapnak víz helyett, fehérliszt-cukor-tej. Vmi édesség minden nap... Ez szomorú. off leszek, de egy kalap alatt...: a mikro akkor is nagyon gáz, ha csak felmelegítem az ételt benne? -főzni sosem főztem benne semmit... (????????) üdv: fresyya

Értékelés: Nincs
dorka12345's picture

Csak lassan és fokozatosan

Csak lassan és fokozatosan szabad áttérni a teljes kiőrlésű lisztekre!
BL55-öt keverni BL80...,utána BL80 teljes kiőrlésűvel...

A tudatalattit át kell programozni...

Sok ember nem ismeri a mikró működési elvét.
Nem ajánlom a használatát!
Masaru Emoto könyveit érdemes elolvasni, vagy youtube-on rákeresni...
Sajnos sok számítógép eszköz is ugyan azon a frekvencián működnek sad_smile.gif...

Köles receptet küldök ha érdekel, mert valaki megkóstolta és nagyon ízlett neki regular_smile.gif

Érdekes hogy az ébredező emberek szétszórva vannak az országban és hasonló akadályokkal küzdenek... hmmm.gif

wave.gif

Értékelés: Nincs

Köles recept...várom

Na ez eszembe se jutott.... hogy keverni kellene eleinte a liszteket yes.gif De jó ötletnek tűnik...

A kölesreceptet megköszönném, és gondolom, más is örülne neki...

Emoto-t én is olvastam, elég megdöbbentő..... de sajna annak ellenére szoktam melegíteni ételt a mikroban, bár sokszor eszembe jut, hogy na most élettelen ennivalót adok a szeretteimnek cry_smile.gif De ahol most lakunk, szerintem a lábasban melegítés se jobb ötlet: indukciós főzőlapunk van, s háááát, nyilván akkor azzal is hasonló a bibi, hogy vajon hogyan változik a molekulaszerkezet a fővő ételben, amit a mágnesen indukció "főz meg", s nem pl. a nyílt tűz....???? Ha Emotonak igaza van, akkor én csupa degenerált ételt adok a családnak évek óta... sad_smile.gif Még a végén kiderül, hogy emiatt lett az 5 évesnek tej- és tojásallergiája = legyengült immunrendszer... omg_smile.gif Vagy ez már az összeesküvés elmélet -kategória? De próbálom nem túlaggódni a dolgot, mert tudom, akkor csak rosszabb lesz. (szándékszunk költözni, mivel a 3 fiúnak már kezd kicsi lenni a mostani lakhely, s tuti, mással fogok főzni)

Körkérdés: ti mit ajánlanátok? Villany, gáz, kerámia??? Na jól elkanyarodtam a kenyértől, mindenkitől bocs, de arra kiváncsi vagyok, szerintetek tényleg ennyire összefügg az étel "élet-ereje" és a hely, amin megfőzik????

Értékelés: Nincs

Egy jó sparhelt például, építve

Egy jó sparhelt például, építve vagy vásárolva, akár ócskástól is? És ehhez mondjuk kiegészítésként egy gáztűzhely.

Nekem van egy épített sparheltem (ezt csak a hideg idő beáltával tudom használni) és egy kerámialapos villanytűzhelyem, és amikor nagyon nyár van, akkor kint a teraszon főzök egy villanyrezsón. Ez utóbbit szeretném lecserélni egy mozdítható munkapultba épitett (palackos) gáztűzhelyre, amit télen bevinnék a házba (idővel ide is majd szeretnék valamilyen szabadtüzes megoldást is) Ja és egyébként nyáron(részben) kint élek egy tanyán, ahol van egy villanyrezsóm és szabadtüzes megoldás is, és bent sparhelt és kemence (ott is kint főzök - semmi extra körülmény -) és az élőtüzes megoldást szeretném idővel tökéletesíteni. Ajánlani így tudom: első számú a tűz (ha valahogyan meg oldható). Ja, hogy koszolással jár? Igen, de a fatüzelés már csak ilyen, de ennek ellenére nagyon megéri.

Ha nem megoldható, akkor gáztűzhely. Ez már nem annyira jó, de legalább még tűz, úgyhogy mindenképpen a valódi tűz hiányában még ez a leginkább ajánlható. Ezt lehet villanysütővel kombinálni. Utána következik a villany tűzhely a fém lapos, majd a kerámia, és végül amit viszont már ajánlani igazán nem lehet, az az indukciós.

A mikrosütőt szerintem ki kell dobni! Csak a baj van vele, csak kárt csinál. (főleg ha időről időre elcsábul az ember) Illetve sterilizálásra állítólag kiváló. És szerintem nincs összeesküvés elmélet, azzal csak minket szívatnak, és tesznek nevetségessé. Amire ezt mondják, már alapból nagyon gyanús hogy valami nagy disznóság van a háttérben. Halihó jól vagyok egyébként !! Nem árt ezekről a dolgokról tudni, de túl sokat szerintem nem kell velük foglalkozni , mert az már alaból megváltoztatja az ember jó irányba haladását. Szerintem a lényeg az, hogy az élet minden területén megtaláljuk (vissza) az utat a legtermészetesebb és lehetőség szerint a legtisztább (valóban minőségi dolgok) irányába.

Válaszként a végén feltett kérdésedre : Igen nagyon is összefügg az étel életereje és a hely amin elkészítjük. Ja, és az alapanyag minősége! Az ha (legalább részben) a saját kezed /nevelésed , gondozásod alól kerül ki, és ha a föld minősége is megvan hozzá, valóban felbecsülhetetlen (a mai világ nagyrésze számára felfoghatatlan) értéket hordoz.

Borga

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
dorka12345's picture

"köles recept"

Egyik délutános műszakban vittem kölest, vegyes paprikát(kerti), hagymát, mangalica szalonnát, só , vegyes bors. Szalonnát kockára vágva csak üvegesre pirítom, közben egy kis frissen darált vegyes borsot is adok hozzá, rádobom a hagymát, keverem, utána az apróra vágott paprikát is.
Fedő alatt párolom egy ideig..., a kölest átmosom leszűrőm és hozzá adom,egy gyors keverés és párolom még egy kicsit. Napoztatott desztillált vizet öntök hozzá, sózom és készre párolom... Sajnos pontos mennyiségeket nem tudok mert nem receptek alapján főzőcskézek.

A gáz egy barátságosabb alternatíva, A Tűz az igazi!(sparhelt, bogrács)
http://hg.hu/cikk/design/7391-elfelejtett-targyaink-a-sparhelt
Finom egészséges ételeket csak vasbográcsban lehet főzni...

wave.gif

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Nem akarlak elkeseríteni, de

Nem akarlak elkeseríteni, de a nem teljes értékű, és a nem élő ételeknek, valamint a finomított (de halott) élelmiszereknek köszönhető többekközt a sok allergia és ételintolerancia. A szervezetünk besokallt a sok szemét élelmiszertől! És véletlenül se hidd, hogy ez összeesküvés..., sajnos ezek a tények. A kőolajipar legnagyobb biznisze a gyógyszeripar, a gyógyszeripar legynagyobb biznisze az élelmiszeripar. Szépen aládolgoznak egymás érdekeinek.  

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

háát, elkeserítettél, Vali

próbálok teljes értékű ételeket készíteni, de a főzőlapomat hirtelen csak nem dobhatom kukába no.gif

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

kevésbé drasztikusan?

Szia Fresyya - ismét :)!

Talán érdemes lenne finoman adagolni a családnak a teljes őrlésű dolgokat, ha ilyen erőteljes az ellenállás. Értsd: mindig csak egy kicsivel több teljes őrlésű lisztet teszel a fehérbe, szinte feltűnés nélkül és ugyanígy a többi étellel is.

Van, aki szerint ez becsapás... én azt gondolom erről, hogy új ízekhez szoktatás

Niki

 

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Niki, te is éjjeli bagoly vagy:) ?

Köszi a tanácsot, és a kenyér receptet is. Hát erre gondoltam:) Meg fogom írni, mit szóltak hozzá a többiek!!!!! na még egyet kérdezek: szerinted van olyan,hogy az oliva olaj megromlik? Nekem most a felbontott üvegem tartalma "kesernyésnek" érződik... Múlt héten még nem. Vagy érik, vagy mi? teeth_smile.gif jó éjt:)!

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Éjjeli baglyok :-D

Szia Fresyya!

Igen, az vagyok, mikor lefektetem a három gyerkőcöt géphez ülök és ameddig bírom irogatok...

Az olívánál kb. másfél év a "szavatosság", ennyit egy 100%-os tisztaságú olajnak illik "élnie", de természetesen a tartósan magas hőmérsékleten, vagy napfényes helyen történő tárolás hamarabb megöli, oxidálódik.

Ha hidegre, pl. hűtőbe kerül, bepelyhesedik, opálos lesz, és nehezen "mozdul", de ez csak esztétikailag és halmazállapotában befolyásolja az olajat.

Az olajnak nem tesz jót - ellentétben a borral - az érlelés...

Nem tudom, mi történhetett az olajoddal...

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 4.5 (2 votes)
Varga Nikoletta's picture

Gemerka kenyere

Szia Gemerka!

Persze, hogy az általad sütött kenyér jobb, mint a szeletelt tartós, ebbe ne menjünk bele... Viszont én a helyedben nem állnék meg az út elején, szép lassan és óvatosan, hogy szinte észre se vegyem a finom kenyeremet egészségesebbé is tenném.

Rengeteg írás született már az oldalon, amely azzal foglalkozik, hogy miért is gondoljuk úgy, hogy BL55-ös lisztnél nem kellene megállnod...

Jó éjt, kellemes hétvégét,

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Niki, hol a kenyered?

Szia!

A múltkor olvastam a Ti kenyeretek receptjét, még az is rémlik, hogy vki kérte, ha nem titok, te meg írtad talán, hogy amit mostanában sütsz, kicsit változtattál az eddigin....

De nem találom ezt a hozzászólást!!!!!!! megírnád a rámutatót?

yes: köszi!

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Kenyér

Szia Fresyya!

Kerestem vagy 10percig a receptet :-D, de megtaláltam, tessék itt elolvashatod.

Ez egy alaprecept, ezt mindig variálom, ahogy épp kedvem van - meg mit találok itthon- , különböző fűszerekkel, magokkal, olajokkal, őrleményekkel, csicsókasűrítménnyel (nem csak finom lesz, hanem sokkal tovább marad puha a kenyér, hosszabb ideig eltartható!), házi kovásszal, Emócióval, stb...

Kíváncsi lennék - ha kipróbálod -, hogy hogy ízlett a családnak, megírod?

Jó éjt, kellemes hétvégét,

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

Szia Niki! Az Emócióval készült kenyered

receptjét leírnád? Ha jól értelmezem,akkor élesztő helyett használod? Candidások is fogyaszthatják esetleg ezt a változatot? Ha igen,akkor kipróbálnám szívesen én is. A szódabikarbónás kenyeret sütöm,de jó lenne más is. Milyen az íze,állaga ennek a kenyérnek? Köszönöm előre is a segítségedet! További szép napot! Kati

Értékelés: Nincs
amelia's picture

kedvenc kenyér

Sziasztok!

Az én kedvenc kenyeremet az öt elem kenyerének hívják. Nem én sütöm, így nem mondhatom rá, hogy a tökéletes kenyér, de nagyon finom, pedig ez is egy barna tégla regular_smile.gif Megkerestem a hozzávalóit a neten, ezek vannak benne: búzaliszt, confused_smile.gif víz, szójatöret, tört sárgaborsó, só, lenmag, búzasikér, napraforgómag, burgonypehely, amarant liszt, szójaliszt, zabkorpa, malátaliszt, kovász, quinoa, gyümölcslékonc., élesztő, ipari kovász, felületi napraforgómag.

Értékelés: Nincs
dorka12345's picture

"tökéletes kenyér"

Kedves Vali!

Sajnos sok ember még nem ismeri a jó kenyeret ami kemencében készül... sad_smile.gif
Szerintem a tökéletes kenyér az amit magamnak készítek mert tudom hogyan... és miből van...
Most vegyes lisztekből (árpa, köles, zab, hajdina, lencse, bab, búza, ...) sütök kenyereket..., kísérletezek. regular_smile.gif

wave.gif

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Glutén mentes kenyér

Hú, Dorka, de jó! :) Ha sikerül egy finom, glutén mentes kenyér receptet kikisérletezned, akkor oszd meg velünk légyszi-légyszi!

Értékelés: Nincs
dorka12345's picture

Glutén mentes kenyér

Megpróbálom ezekből elkészíteni:

Hajdina, köles (sárga és vörös), kukorica, rizs, lencse, bab.

wave.gif

Értékelés: Nincs
Zéné Ildikó's picture

a tökéletes kenyér nekem....

Sziasztok!

Én a 80-as években születtem így nekem emlékeim sincsenek azokról a régi szép időkről, anyukám a 60-as években de ő már nem él. Megkérdeztem a nagymamámat, hogy hogyan kell lekvárt főzni és egyből a cukrot, zselésítő anyagokat és tartósítószert emlegette... így tőle sem tudok meg semmit pl. az egészséges befőzésről, kenyérsütésről meg pláne nem.Az én gyerekkoromban a kenyér naaagy, fehér közepű, téphető, ropogós héjú kenyér volt A kenyér. A nagypapám is pék volt, ő is ilyeneket sütött!

Miután megismertelek benneteket sokat olvastam itt nálatok arról, hogy a finomított liszteknek milyen hatása van, így elkezdtem csak és kizárólag teljesörlésűből sütni. Közben elkezdtem dolgozni, kiköltöztünk vidékre kertes házba, így jött a sok utazás és a kert gondozása. A kenyérsütés megmaradt de kénytelen voltam kenyérsütőt használni mert egyszerűen nem volt rá időm. És ebben bizony csak a teljesőrlésű lisztből készült kenyér egy tégla lesz. Nagyon sokszor volt ebből vita itthon de én megettem ezeket a barna téglákat. Egy idő után viszont be kellett vallanom magamnak is hogy nem ízlik! Bár lelkiismeret furdalásom volt de a családi béke kedvéért jött a bolti kenyér.Aztán újra elővettem a kenyérsütő gépet és fele fehér-fele teljesőrlésű liszttel készíteni a kenyereket és láss csodát ez meghozta kenyér ügyben a családi békét!

Számomra az a fontos, hogy saját kézzel teszem bele a gépbe a hozzávalókat, tudom hogy mit eszünk és nem utolsó sorban mindenki megelégedésére szolgál!

Ha gyermekkorom kenyerire gondolok, akkor nekem az az általad gluténes szivacsnak nevezett dolog jut eszembe, a szüleim és nagyszüleim is erről mesélnek. Ha röviden kellene megválaszolnom a kérdésed akkor nekem a kenyér összetevői másodlagosak, fontosabbak a hozzá kapcsolódó érzések, az hogy örömet okozzak vele a családnak és ne vita forrása legyen! Ennek a lelkiismeret furdalás nélkül készülő boldságos kenyérnek a receptje nálam: víz, méz, só, 50% BL80-as liszt, 50% teljeskiőrlésű tönkönlyliszt, élesztő (amit a jövőben Emócióra cserélek)! mml.gif

Szeretettel, Ildi

Értékelés: Nincs Átlag: 3 (2 votes)

Az én papám molnár volt

Zéné Ildi! Az é nagypapám molnár volt. Ő soha nem tartotta semmire se a 0-ás lisztet. Azt mondta, az már szemét.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)
Zéné Ildikó's picture

Estynek

Szia!

Én hat éves voltam mikor a nagypapám nyugdíjba vonult, most meg már sajnos nincs olyan állapotban hogy megkérdezhessem tőle pontosan milyen lisztből is sütött. Az én "fehérkenyeres" emlékeim nagyon-nagyon régiek..

Üdv, Ildi

Értékelés: Nincs
Boskó-Dénes Henrietta's picture

Emóció a kenyérbe élesztő helyett?

Sziasztok! Ez működik tényleg? Hogyan kell adagolni? A gluténmentes lisztekkel is működik? Köszönöm! Heni

Értékelés: Nincs
Zéné Ildikó's picture

emóciós kenyér

Nekem nem kelt meg a kenyér Emócióval! 

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Én gyorskovászt szoktam készíteni

 • 1 kis pohár házi kefír vagy joghurt
 • 1 löttyintés Emóció (nem mértem soha, csak borítottam, talán olyan fél deci...)
 • 1 evőkanál méz
 • 1 dl víz vagy valódi tej
 • annyi frissen őrölt liszt, hogy elkeverve tejföl sűrűségű legyen

Meleg helyre rakom, és addig érlelem, amíg el nem kezd "hólyagosodni".

Kezdők nyugodtan rásegíthetnek egy icipici morzsányi élesztővel is.

Kapolcson amikor a bemutató sütést rendeztem, azért kelt meg olyan könnyen, mert kint volt a tűző napon. Ilyenkor télen ez valóban nem egyszerű...

Értékelés: Nincs
epermami's picture

Emóciós kenyér

Heni, a választ megtalálod Niki hozzászólásában itt.

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

A BL 80-assal már nincs is annyi bajom,

 hisz az már kenyérliszt, és nem is lesz tőle annyira szivacsos a kenyér! És valóban igazad van, az érzések és az emlékek is rengeteget hozzáadnak ahhoz, hogy ki milyen kenyeret gondol AZ IGAZI-nak.

Értékelés: Nincs
dorka12345's picture

Tönköly liszt

Kedves Ildi!

Szerintem ilyen nincs..."Magyarországon"
Talán Erdélyben...

wave.gif

Értékelés: Nincs
Zéné Ildikó's picture

tönkölyliszt nekem..

Kedves Dorka!

Fogalmam sincs milyen Erdélyben a tönkölyliszt, nekem az itthoni az igazi! De szívesen kipróbálnám az erdélyi, vagy bármelyik másik nemzet lisztjét! wave.gif

Szeretettel, Ildi

Értékelés: Nincs
dorka12345's picture

Kedves Ildi!

ÖKO-10 nem az igazi Tönkölybúza!
Állítólag a Kálium tartalma jóval magasabb a többi búzához képest...

Olvasd el ezt!
 

Értékelés: Nincs

Igen , valóban arról lehet

Igen , valóban arról lehet szó,hogy mindenkinek más a tökéletes kenyér.

Az előző hozzászólásodban azt írtad,hogy "Nullás lisztből nem lehet állományjavítók és adalékok nélkül kenyeret sütni!". Erre volt a válaszom az, hogy ,de igen lehet belőle kenyeret sütni minden adalék nélkül. Az már más kérdés ,hogy ki mit szeret. De az azt hiszem vitathatatlan ,hogy ez is kenyér, még akkor is ha esetleg van akinek a barna ízlik. Én általában fele/fele arányban rakom a fehér és a tönkölylisztet, de ( ez most a feltett kérdésre a válasz) az én családom jobban szereti a fehéret. Sok éve sütök kenyeret, kipróbáltunk sokfélét ,de ízre és állagra mindenkinek a fehér jön be.

Én mindig úgy tudtam ,hogy a nullás liszt elnevezés nem abból származik,hogy nulla benne az értékes anyag, hanem ez a hamutartalmat jelenti. Tehát ez az a liszt amiben nincs korpa ( persze lehet,hogy így értetted ,hogy nulla benne az értékes anyag,de a hivatalosan nem ezért hívták nullásnak) Nullás lisztnek régen nem a BL55 fehérlisztet hanem az BFF55-ös réteslisztet nevezték.

Bettynek köszönöm a választ, ezzel teljesen egyetértek, úgyhogy mégiscsak veszem majd a bolti tönkölyt.

Zuzu

Értékelés: Nincs
dorka12345's picture

árpa

Kedves ligrinyi!

"Majd következett az árpa- ami szintén állati takarmány."
"A korpa pedig zsákban várta, hogy az állatok eledelébe legyen keverve."
Ezzel nem értek egyet!!!!!!!!!!!!!! thumbsdown.gif

"Amikorra az egész átlangyosodhatott az este 10 óra környékén volt, 5 dkg élesztő és a komlós pogácsa, só, langyos víz hozzáadásával bedagasztottuk a kenyeret."
Ez sem tetszik..., hol van a kovász?????????

wave.gif

Értékelés: Nincs

én se értem

Igazából én se értem miért is lenne a fehér liszt annyira egészségtelen. Persze tudom ,hogy a teljeskiőrlésűben több a vitamin, ásványianyag, tápanyag, de nem hiszem ,hogy napi 1-2 szelet kenyér esetében ez jelentős plussz lenne. Van még más előnye is?

Várom Nikitől a patkánykísérletes cikket, amiből idézett, hátha ez majd megvilágítja a dolgot.

Zuzu

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

A fehér liszttel az a baj, hogy

szinte semmit nem tud hasznosítani belőle a szervezetünk (mivel megfosztották minden olyan alkotójától, amit képes lenne felismerni a szervezetünk), viszont tökéletes csirízként kezd el üzemelni a beleinkeben. Idéznék egy ezermester képző netes oldalról:

Hogy készül a csiríz:

Mi sem egyszerűbb: kell egy bögre víz (kb. 2-2.5 dl) meg két-három jól megpúpozott teáskanál fehérliszt (BL55). Ezt össze kell keverni csomómentesre eldolgozni, majd két percre feldobni a tűzre, épp hogy megmelegedjen. A cucc folyamatos kevergetés mellett megopálosodik, és megsűrűsödik. Érdemes krém állagúra főzni a dolgot, majd egyszerűen levenni a tűzről. Készen is vagyunk.

No, most akkor képzeljük el, hogy a tápláléknak nem minősülő fehérliszt a testmeleg beleinkben vízzel keveredve mit művel! És akkor még csodálkozunk azon, hogy ennyi gluténintoleranciás, colitises, irritábilis bélszindrómás és crohn-beteg ember van? A fehérliszt ugyanis tömény, emészthetetlen glutén.

Mellesleg régen csak kötő- és sűrítőanyagként használták a BL 55-ös lisztet, de sem kenyeret, sem tésztát, sem süteményt nem sütöttek belőle. A régiek úgy hívták a BL 55-öst, hogy nullásliszt, azaz nulla tápértékű, semmit érő. Csak rántáshoz és főzelék sűrítésére tartották alkalmasnak, és persze a csiríz készítésére is, mert kiváló ragasztó. És kiválóan összeragasztja a bélbolyhainkat is, aminek most nem ragoznám a következményeit...

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

Ne haragudjatok, de nekem ez

Ne haragudjatok, de nekem ez a példa még mindig nem eléggé meggyőző. Pontosan azért sütjük meg a kenyeret, nem "épp csak megmelegítjük", pontosan azért nem eszünk nyersen két marokra lisztet, és pontosan azért nem kenyérből gyártjuk a csirizt, hanem nyers lisztből, mert az egyik nem jó a másik céljára és fordítva.

Persze tudom és vallom, hogy jobb a teljes kiőrlésű/jobb több fajta lisztet használni, mint egyhangúan, fehér búzaliszten élni, csak épp nem hiszem, hogy annyit ártanék magamnak azzal, hogy mérsékelt mennyiségben fogyasztok fehér lisztet.

Még nem gondolkodtam rajta, h teljes kiőrlésű lisztből lehet-e csirizt csinálni, de elsőre azt mondanám, hogy mért ne lehetne, még ha valamivel kisebb hatékonyságút is. Valaki próbálta már??

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Kis hatékonyságú csiriz...

Szia Bereni!

Dehogy haragszunk! ne viccelj!

Leírom véleményem erről a dologról, ha nem bánod, aztán majd eldöntöd, hogy találsz-e közte - Számodra - használható infókat vagy sem.

Amiben egyet értünk, hogy bár a finomítási eljárás után a mag nem tartalmaz szerves sókat, rostokat és nem mellesleg életenergiát, viszont többféle lisztkezelő adalékanyagot adnak hozzá, így ezzel nem segítjük szervezetünket. Abban igazat adok, ha néha napján valaki fogyaszt fehér lisztből készült terméket, akkor nem árt "annyit" (idézet Tőled) magának. pl. Kapolcson jobb híjján fehér lisztből készült terméket ettünk, mert az esőzés miatt nem tudtuk másképp megoldani az étkezést. Bele nem haltam, de az emésztőrendszerem és a bőröm is jelzett...(mit csináljak, érzékeny vagyok :) )

Viszont ami talán újdonság lehet számodra, hogy a rostok hiánya miatt összesűrűsödik és tökéletesen képes megtapadni (csiriz-effekt) a bélbolyhok között, ezzel akadályozva a tápanyagok felszívódását. Persze a megtapadás akadályozza a belek természetes perisztaltikus mozgását is. ... és innét már nem vagyunk messze az első körben jelentkező székrekedés esetétől, majd idővel megjelenik a bélfalakon képződő kóros elváltozás... Akadályozza a hasnyálmirigy működését... Persze, ezek a teljesség igénye nélkül kiragadott gondolatok...

... és bár keveset, de valamicskét - nagy munka árán - csak képes feldolgozni belőle szervezetünk, amihez rengeteg pluszban bevitt anyagra (ásványi anyag, vitamin, stb.) van szükség...és ha nincs meg - mert többek között megfosztottuk tőle- , hát elveszi azt, ami már korábban bekerült...és sokszor már annyi elég lenne egy bőrszárazság, kiütés megszüntetéséhez, de legalább enyhítésére, hogy a finomlisztet lecseréljük teljes őrlésűre...

Csinálj egy próba csirizt teljes őrlésűből és fehérből... hiába írnám le, szerintem akkor fogod elhinni, ha saját magad elkészíted :)

Szeretettel,

Niki

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)
dorka12345's picture

Csiríz

Gyerekkoromban a csirizt használtam papírsárkány készítésére regular_smile.gif
Ismerem a finom liszt "jótékony" hatásait yes.gif ...
wave.gif

Értékelés: Nincs

Ligrinyi, köszönöm az írásodat!

Olyan hangulatos volt ez a leírás, szinte ott éreztem magam én is! Biztosan örök életre szóló csodás élmények!

Értékelés: Nincs

gabona őrlés Szegeden

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Tud e valaki Szegeden olyan helyet ahol be lehet szerezni bio gabonát ,és esetleg meg is őrlik?

Már régóta sütöm a kenyeret tk tönkölylisztből vagy rozslisztből, de már sok helyen olvastam többek között itt is, hogy friss lisztből a legjobb készíteni.

A segítséget előre is köszönöm

Értékelés: Nincs
beus's picture

Rézgálic ?

Sziasztok, szokásommá vált,hogy a piacon, ahol vásárolok az őstermelőktől,minden terméknél megkérdezem,hogy mikor volt permetezve és mivel.

Általában azt a választ adják,hogy "amikor egész pici volt a növény és akkor is "csak rézgáliccal"-nem ezekkel a káros vegyszerekkel, mi is ezt fogyasztjuk"... Mindig az idős és csak egy-két féle zöldséget,gyümölcsöt áruló nénikétől-bácsikától szoktam vásárolni. Ez a rézgálic tényleg nem annyira rossz,mint más permetszer vagy mi az igazság? hmmm.gif Sajnos úgy látom ,az idős parasztnénikék is ugyanúgy vegyszereznek, nem nagyon kaptam még olyan választ,hogy nincs permetezve... confused_smile.gif

Köszönöm, Beus wave.gif

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Rézgálic rendben, a

Rézgálic rendben, a biogazdaságokban is használatos szer.

 

Értékelés: Nincs
Dortsa's picture

A frissen őrölt liszt csodája!

Sziasztok!
Na, most aztán jól meglepődtem! omg_smile.gif Pénteken szereztem frissen őrölt, teljes kiőrlésű lisztet, szerintem nem is túl drágán (450 Ft kilója a tönkölynek és a rozsnak, a sima búza 350). Mindig tk-t használtam, rozst és tönkölyt, de a boltban vettem. Este rögtön ki is próbáltam az újdonságot, sütöttem belőle kenyeret, azt, amit a boszikonyhába is feltettem. Maga a liszt sokkal finomabb tapintású volt, mint a bolti. Aztán ott volt először furcsa, hogy az élesztős vízbe szórva a lisztet egy idő után kicsit habzani kezdett. Ilyet a bolti tk liszt nem csinált még... Aztán az összegyúrt tészta gyönyörű állagú lett, összeállt, mondhatni egy kelttésztához illő dolog kerekedett ki belőle. Merthogy a boltiból olyan ragacsos izé lesz, amit csak vizes kézzel lehet formára simogatni. Ez meg már a gyúrástól kis gömbölyded buci lett! yes.gif És süléskor is nagyobbra kelt, mint eddig! mml.gif Ízre szerintem sok különbség nem volt, de azért elég meggyőző volt a látvány! clap2.gif (Mert ugye ezek után biztos lehetek benne, hogy tényleg lisztet veszek a boltban?)
Úgyhogy azt hiszem, még elhasználom a bolti lisztjeimet, de többet nem veszek ott! mml.gif
Szép napot mindenkinek!
Dortsa wave.gif

Értékelés: Nincs Átlag: 4.5 (2 votes)
Veronika55's picture

Frissen őrölt liszt

Végre Érden is elindult egy bevásárló közösség, natúrkosár a nevük, Dortsa tőlük vette a lisztet, össze is futottunk az ajtóban...

Értékelés: Nincs
Dortsa's picture

Bizony! :-)

És képzeljétek, úgy fejreállt (vagy inkább helyreállt) a világ, hogy a bevásárlóközösség lett az egyik legizgalmasabb programom! laugh.gif Mindenkinek csak javasolni tudom!!!

Értékelés: Nincs

Liszt csoda

Hol szerezted? angel_smile.gif

Értékelés: Nincs

Frissen őrölt teljes kiőrlésű lisztet honnan?

Szia Dortsa!

Te is ott voltál tavasszal Székesfehérváron az Árpád Fürdőben azon a wellness napokon, ahol ingyenes jógaórák is voltak, ugye? Emlékszem rád a kundalini jóga óráról, épp velem szemben ültél. :) Ebből arra következtetek, hogy a környéken élsz. Amennyiben publikus a dolog, elárulnád, hogy hol jutottál frissen őrölt teljes kiőrlésű liszthez? Én is szívesen vennék, ha itt, Székesfehérvár környékén lenne.

Előre is köszönöm! Timi

Értékelés: Nincs
Dortsa's picture

Frissen őrölt liszt forrása

Sziasztok!
Valóban ott voltam! yes.gif De nem helyi vagyok, Érden lakom. Augusztus óta működik Érden egy bevásárlóközösség (Natúr Kosár Érd, ha rákeresel, biztos megtalálod, van blogjuk is), amiről küldtem is be cikket, csak még nem jelent meg. Nagyon fincsi dolgokat lehet ott rendelni, pl az Olivia szappanokat, de van repce krémméz, szedres és bodzás méz, gyógynövényes mézek, mézzel tartósított lekvárok, bio zöldségek, amiket közeli gazdálkodóktól szállítanak, mangalica sonka, szalonna, stb... Szóval minden földi jó! tongue.gif Itt vettem a lisztet is. Nem tudom, pontosan mennyire frissen őrölt (szerintem max 5 napos, mert hetente van rendelés), de a különbség érezhető. mml.gif
Amúgy a malmon én is gondolkozom, hogy veszek, de majd meglátjuk, hogy mennyibe fog kerülni, és hogy hogyan kell gazdálkodnunk a pénzünkből. Esetleg érdiekkel, érd-közeliekkel összeállnék szívesen, hogy vegyünk egyet közösen...
Szép napokat!
Dortsa wave.gif

Értékelés: Nincs

Érdi bevásárlóközösség

De jó vagy, Dortsa! Köszi az infót! Rá fogok keresni!

Üdv Diósdról! :o)

Értékelés: Nincs

Szia!Én rákerestem a Natúr

Szia!

Én rákerestem a Natúr kosár blogra, de nem igazán találom, hogy hogyan lehet csatlakozni a bevásárlóközösséghez... Tudsz nekem ebben segíteni? Köszönöm szépen...

Értékelés: Nincs
Tundermese's picture

Natúrkosár Érd

Szia Sünikém!

A naturkosar kukac gmail pont com e-mail címre írj, felvesznek a levelezőlistára, minden héten megkapod a listát az éppen elérhető éllemiszerekről, hétfőn megrendeled, pénteken 5-7 között érte mész.

Értékelés: Nincs
Tundermese's picture

Jó hír a XXII. kerületieknek is

A XXII. kerületben is szerveződik Szatyor bevásárló közösség!

Értékelés: Nincs

szatyor közösség

Kedves Tündérmese!

Engem is nagyon érdekelne a xxII. kerületi Szatyor közösség. Hogyan tudnék kapcsolatba lépni velük?

 

 

 

 

 

Értékelés: Nincs

XXII.ker.

Hogyan lehet csatlakozni és kapcsolatba kerülni velük?

Értékelés: Nincs
Tundermese's picture

XXII. kerületi Szatyor pont

Kedves Rózsásbabi! Privátban elküldtem a részleteket.

Értékelés: Nincs
csibe4's picture

XXII. kerületi szatyrososk!

Sziaztok!

 

Engem is érdekelne, hogy hogyan lehet csatlakozni!

 

Elöre is köszönöm!

Értékelés: Nincs

Privátban írjátok meg egymásnak!

Szia! Ha olyan téma, e-mail cím, "szatyor", "kosár" érdekel Benneteket, amit itt az oldalon olvastok, akkor nyugodtan írjatok egymásnak privátban a névre kattintva!

Értékelés: Nincs

Frissen őrölt lisztek forrásai

Köszönöm a tippeket!

Andival felvettem a kapcsolatot, remélem hamarosan megtapasztalom én is a frissen őrölt liszt csodáját. mml.gif Az érdi Közösségnek szintén utána nézek. wave.gif Timi

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Egy fehérvári tanácsadónőnk szívesen őröl bárkinek

Takács Andiról van szó, szerintem keresd fel, hátha beleférsz még a klientúrába...

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

Liszt őrlés Monor környékén

Sziasztok!

Monor, Csévharaszt környékén szívesen őrlök én is bárkinek a kicsi házimalmommal :)

Betti

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)
Varga Nikoletta's picture

Zsókának üzenem!

Kedves Zsóka!

Kapolcson megígértem, hogy küldök egy "kóstolónyi" friss lisztet... nem elfelejtettem, hanem bemolyosodtam mire hazaértünk :( - az elmúlt 5 év óta, amióta zsákszámra tárolom a gabonákat, ez volt az első alkalom, hogy megtörtént és oly tartósra sikeredett, hogy még a mai napig is találkozom molyokkal a lakás különböző részein a praktikák ellenére... Addig míg vendégeink vannak nem is merek idehozni gabonát - jelenleg most inkább nem is igen eszünk kenyérfélét, megoldjuk másképp. Tanácsadónő társaim is liszt nélkül maradtak az elmúlt két hónapban :( Amint lesz gabonám, küldöm!

Niki

Értékelés: Nincs
dorka12345's picture

Gabona tárolása

Kedves Niki!

Hasonló gondjaim vannak nekem is...
Tavalyi búzát 50Kg 4 db rafia zsákban tároltam és az egyiket ajándékban adtam
(csirkéket etetni)mert az idegenek bele költöztek...
A búzát napoztatni kell időnként!
Tárolni papírzsákban érdemes, jól megkötözve, így a molylepke nem tud bele menni. Gabona beszerzési forrás érdekelne!

regular_smile.gif

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Gabona

Szia Dorka!

A miénk is a csirkéké lett ... állítólag csókoltatnak :-D

Amint van újabb - jó minőségű - beszerzési forrásom megosztom Veled, ha hamarabb találsz, kérlek Te is tedd meg :) Köszönöm előre is,

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (2 votes)

Köszönöm Niki!

Szia Niki!

Jólesik a figyelmességed, hogy még mindig észben tartod az ígéreted. wave.gif

A Kapolcsi bemutató után beszereztük egy malmot és magunk őröljük a lisztet, finom bio gabonákból. yes.gif Köszönöm a felajánlásodat, de így a lisztre már nincs szükségem. Egyúttal megköszönöm neked és Valinak, hogy megtapasztalhattuk azt, hogy frissen őrölt gabonákból a kenyér sokkal finomabb mint a boltban vásárolt lisztekből. mml.gif Körülbelül 15 éve sütöm a kenyeret bolti lisztekből élesztővel. Most már frissen őrölt lisztből és kovásszal készül itthon a kenyér. Nem csak az íze lett jobb, hanem az állaga is, és ráadásként tovább friss marad. clap2.gif

Remélem mielőbb sikerül újabb adag gabonát beszerezned, hogy ismét sütögethessétek a kenyereket yes.gif

Még egyszer köszönök mindent.

További szép estét kívánok:

Zsóka

Értékelés: Nincs

Kisfaluban lakom

nem nagyon találkozom jó minőségű, teljes kiőrlésű élelmiszerekkel. Mellesleg itt a [email protected] is drágán árulják. Arra lennék kíváncsi, hogy a teljesőrlésű gabonából készült dolgokat le lehet fagyasztani? vesztenek a vitaminokból stb.?

Értékelés: Nincs
exi's picture

A világ legdrágább lisztje ???

Sziasztok!

Az alábbi "cikkre" akadtam S.Norbi facebook oldalán, szeretném, ha véleményeznétek, mert nagyon érdekelne -ez ügyben is- a TI állásfoglalásotok!


"Utánajártam, hogy a BL55 finomliszt 120-160 Ft, a teljes kiőrlésű /továbbiakban: tk/ pedig 240-380 Ft a hipermarketekben. Beszéltem élelmiszermérnök docenssel és malomipari igazgatóval, hogy megtudjam mi a különbség. A finomnál lehántolják a maghéjat, a korpát és úgy őrlik meg, a tk-nél rajtahagyják. A maghéj a búzaszem 5%-a, tehát 5% savanykás, barna rostot jelent. Ebből következik, hogy 5%-ban csökkentett szénhidrát tartalmú a tk. liszt. Sok esetben a korpát simán visszakeverik a finomlisztbe és ugyanúgy szabályosan eladható tk lisztként. A csökkentett CH tartalom diabetikus törvényi követelménye -30%, az Up...-nél -50%, az Up...mix -90%! Tulajdonképpen aki teljes kiőrlésű lisztet vesz, az 5 gramm korpát vesz minimum 1 kg finomliszt árán. Ez a malomipar, a hálózatok és a naiv emberek legnagyobb biznisze. Bio tk. liszt esetében akár +300 Ft is lehet rajta és nincs Európában permetmentes búzamező, tehát számomra ez a kategória nem megfogható, külön hatása nincs mint pl. a csökkentett CH-nak. Amit leírtam azok tények. Gondolkodjatok el rajta és írjátok meg a véleményeket! Mielőtt az Up...mix ára miatt agyon leszek szapulva, egy dolgot elmondok. Nem liszt! Törvényileg sem. Szénhidrátcsökkentő készítmény liszthez, növényi fehérjékből és fehérrostokból. Tehát akkor lenne vitaalap, ha más hasonlóan sűrű, -90%-oshoz lehetne a polcon árban hasonlítani, ami jóval olcsóbb lenne. Ilyen nincs. Ha fél kiló ...mixet 890 Ft összekeversz fél kiló finomliszttel 60 Ft, akkor 950 Ft 1 kiló Up... liszt. Kétszer drágább a minőségi tk lisztnél, de nem -5%, hanem -50% a CH értéke. A glikémiás indexe a tk-nek 60, az Up... kevertnek 15. A laktató hatása a belőle készült sütinek: tk: 2-3 óra, up..: 5-6 óra. Messze igyekszem kerülni az elfogultságot, ismét csak számokat írtam, mert jogotok van tisztán látni az egészséges, boldog élethez. Szép napot! Norbi"
(Forrás: http://www.facebook.com/update1#!/media/set/?set=a.227671973948877.52625.134583563257719&type=1)

Értékelés: Nincs

Teljes kiőrlésű lisztek vs finomliszt

Nekem erről az 1000 mg C vitamin jutott eszembe. Ezt veszik az emberek, mert azt mondták, hogy sokat kell belőle megenni. Csak azt nem veszik észre, hogy az egész totál szintetikus, úgyhogy akár műanyagot is bátran rágcsálhatnának helyette.

A teljes kiőrlésű lisztek iránt nő a kereslet, és ezt bizonyára megérzik a finomliszt gyártók, sőt Norbi is. Lehet, hogy jó az a keverék amit árul (nem tudom, nem áll szándékomban kipróbálni), de azt gondolom, hogy attól, hogy növényi fehérjét keverek a finomliszthez, annak szénhidrát tartalma nem csökken. Ebben az esetben is ugyanazt a finomlisztet fogom megenni, csak némi fehérjét adtam hozzá.

Összekeverhetek mindenféle izolált vitamint meg egyebeket, ez nem segít rajtam se így se úgy, pláne, ha még fehér lisztet is bőséggel fogyasztok mellette.

Minek a csökkentett CH tartalom? Minek kell belenyúlni a lisztbe? Csökkentett zsír- cukor- szénhidrát tartalom - mindenhol ezzel etetik a népet. Már rég köztudott, hogy ez csak marketing fogás.

Mindemellett igaz, hogy vannak rossz minőségű tk (?) lisztek is. Múltkor vettem ilyet, ez olyan volt, amit Norbi is leírt, korpa belekeverve. Viszont e témában Konzol már rég megadta a választ, mert ő leírta itt az oldalon, hogy "néz ki" az igazi tk liszt, hogyan készül stb. Én inkább erre szavazok, és nem Norbi kutyuljunk finomlisztet projektjére.

Az emberek imádják a finom kis péksütiket, a minden sarkon kapható friss, éhségelűző finomságokat. Mert hát nem nagyon akarunk változtatni, ezért inkább elhisszük, hogy ez egészséges, és megvesszük jó drágáér' azzal a bizonyossággal, hogy mindent megteszünk az egészségünkért. Ezért gyárt Norbi is ilyet, jó biznisz - hát egye, aki akarja!

Én inkább gyűjtök házimalomra, addig pedig igenis, megveszem a tk bio tönkölylisztet és társait.

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Update, lisztek, marketing

Nem tagadom, anno updatező voltam, és a legtöbb Norbi könyvet elolvastam. Sok jó információ van ezekben a könyvekben, főleg az első kettő kötetben. Időnként kicsit durva, és megrázó, de én is úgy vélem, hogy például a cukorbetegségről nem lehet finomkodva írni (sajnos van a közvetlen környezetemben).

Az update korszak legelején még Norbi is a teljes kiőrlésű lisztek mellett voksolt, annyit hozzáfűznivalója volt, hogy aki fogyni szeretne, az lehetőleg kora délutánig fogyassza, és este inkább a zöldségeké, sovány húsoké, halaké legyen a főszerep. És persze nélkülözhetetlen a rendszeres és jóleső testmozgás.

Azután eltelt egy pár év, elhagytam az updatező korszakomat, más szempontok lettek fontosabbak, így többek közt jelentősen lecsökkentettem a húsfogyasztásomat.

A nyáron kezembe akadtak Norbi új könyvei, kíváncsi lettem és végigolvastam őket. Néhány jó gondolaton és új infón kívül, nem sok pluszt kaptam, amit viszont erősen éreztem az a marketing és a pénz. Ami számomra megdöbbentő volt, hogy a teljes kiőrlésű liszteket és a mézet totál lehúzta, pedig még az első könyveiben elismerően nyilatkozott róluk, és az egészséges táplálkozásba beiktatandónak tartotta őket, persze mértékkel. Időnként olyan mondatai voltak, hogy csak meredtek a szemeim és közben égnek állt a hajam omg_smile.gif!

Az update szerint bekódolt ételek számozásában totál káosz van. Ami az egyik könyvben update1, az már a másikban update3. És mivel egyre több saját terméket dob piacra, így természetesen arra tendál, hogy inkább azokat vásárolják.

Utána néztem ennek a szénhidrát csökkentett csoda lisztnek, íme az összetétele: zsírtalanított szójaliszt, búzafehérje, szójafehérje-koncentrátum, búzarost, szójafehérje-izolátum.

Ezt a csodalisztet kell keverni BL-55-ös liszttel.

Ha Norbi gondolatmenetével élek, hogy nincs teljes kiőrlésű, csak hozzáadott korpa, és nincs teljes biogazdaság, akkor Ő például hogyan tudja azt garantálni, hogy a szójával telenyomott liszt nem vegyszeres, és nem génmanipulált question.gif

A másik: nem vagyok teljesen szója ellenes, szerintem ritkán, mértékkel beilleszthető a táplálkozásba a GMO-mentes. Viszont nagyon nem tartom jónak, ha az update-zők nap mint nap ezzel tömik magukat. Márpedig az update élelmiszerek nagyrésze ebből a lisztkeverékből készül (péksütemények, kenyerek, tészták).

Búzafehérje vagy glutén. Amikor ennyi rossz emésztéssel, sérült bélflórával élő ember van, akkor szerintem egy időzített bomba, ha ezt még megfejeljük egy szójás, gluténos lisztkeverékkel. Lehet, hogy aki ezt fogyasztja renszeresen nem lesz cukorbeteg, de, hogy idővel valami allergiája lesz, azt már most borítékolhatja.

A többi termékéről nem is beszélve, ami televan nyomva mindenféle módosító anyagokkal, aromákkal, édesítőszerrel...stb. Ezektől is előbb utóbb meghülyül az immunrenszer, szóval nem hiszem, hogy ez lenne az üdvözítő váltás az egészséges életmódra. Nem szeretném kétségbe vonni a segítő szándékukat, - főleg, hogy vannak közös vonások az AntalValis életmód és Norbi mondanivalója között - , de nem szívesen alkalmaznám, az biztos.

A teljes kiőrlésű liszteken már sokat gondolkoztam, amint lehet beruházok egy mini házi malomra, és akkor teljes lesz a nyugalomyes.gif, amúgy is vágyom rá már egy ideje.

Az mondó vagyok, hogy mértékkel, és változatosan kell étkezni, - hiszen annyi jó alapanyagot kínál a természet -, és akkor nem lehet baj belőle. Az update-s és egyéb finomított, kezelt élelmiszereket pedig a lehető legritkábban vegyük magunkhoz.

 

 

 

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
Varga Nikoletta's picture

A világ legdrágább lisztje (?)

Szia Exi!

Érdekes felvetés. Miután elolvastam Norbi véleményét, leírnám az enyémet erről a témáról, pontosabban csak egy részéről, az "up-os" termékekre nem térnék ki, információhiány miatt - nem foglalkoztam a kérdéssel, addig jutottam, hogy egy-két termék összetételét megnéztem és úgy találtam, hogy az életembe nem férnek bele - így pedig etikátlan lenne elmarasztalóan írni. ... hogy kinek melyik "oldal" fér bele az Életébe döntse el mindenki saját maga :)

A teljesség igénye nélkül írom:

- Elképzelhető, hogy bizonyos mennyiségű korpát visszakevernek a finom lisztbe és eladják arany áron - így akár ez lehet a világ legdrágább lisztje :-D- , de érdemes egy pillantra megállni és elgondolkozni azon a kísérleten, amit patkányokon végeztek és a következő eredményre vezettek: a finomított liszttel táplált patkányok néhány hét alatt elpusztultak, míg a teljes őrlésű liszttel táplált állatok egészségesen éltek tovább.

Persze, ez azért nem ilyen egyszerű, hiszen másik érdekes szempont is felmerült a kísérlet során, még pedig a liszt minőségét illetően az őrölt liszt frissessége. A liszt hatalmas felülete miatt, a benne lévő vitaminok a levegő oxigénjétől napok alatt értéküket vesztik. Épp ezért szokták javasolni, hogy az őrlés és a fogyasztás közti eltelt időszak NE legyen TÖBB, mint 14 NAP!

Azt már mindenki tudja, hogy mi a különbség a teljes őrlésű és a finomított liszt között, az utóbbi nem tartalmazza a gabonaszem héját és csírakezdeményét. Viszont, amit nem mindenki tud, a teljes őrlésű tartalmaz vitálanyagokat is. dr. Werner Kollath professzor, német táplálkozástudós által került be a modern táplálkozástudományba az a kifejezés, hogy vitálanyag, aki kísérleteiből megállapította, hogy a három fő tápanyagon, a fehérjéken, zsírokon és szénhidrátokon kívül táplálékunk ún. vitálanyagokat, azaz az élethez nélkülözhetetlen anyagokat is kell hogy tartalmazzon a gabona. Ezek mai tudásunk szerint a vitaminok, ásványisók, nyomelemek, telítetlen zsírsavak, enzimek, rostos anyagok, valamint az íz- és szaganyagok.

Érdemes beszerezni egy kis házimalmot, mert nagyon hamar visszahozza az árát és nem csak azért, mert vegyszermentes/bio gabonához sokkal olcsóbban hozzá lehet jutni - tapasztalat -, mint az azokból készült lisztekhez, hanem, mert általa az ember képes megelőzni, kivédeni a táplálkozás okozta civilizációs betegségek nagy részét...

- Írásában említi a szerző, hogy "nincs Európában permetmentes búzamező, tehát számomra ez a kategória nem megfogható"... Igen, számára lehet, hogy nem megfogható, de az tény, hogy a bio és a konvencionális élelmiszerek minősége közt mérhető a különbség - mint oly sok esetben meg is tették a szakemberek -, a bioélelmiszerek javára: beltartalmi értékeik magasabbak, kevesebb a szermaradvány, finomabbak, könnyebben eltarthatóak.

A biogazdálkodás, nem pusztán visszatérés az intenzív mezőgazdaság előtti állapotokhoz, hanem egy folyamatosan fejlődő tudomány, amely nem alkalmaz se szintetikus növényvédőszereket, se szintetikus talajjavítókat, növénytársításokkal dolgozik és kerüli a monokultúrát, persze az eső és a szél "munkáját" kivédeni nem tudják, de azt sem szabad elfelejtenünk, hogy bizonyítottan nem csak a kipermetezett permetezőszerek mennyisége, hanem a termőföld milyensége is jelentőséggel bír a növények méregtartalmára nézve. A bécsi Landwirtschaftlich-chemichen Bundesanstalt vizsgálatai szerint a búza például a nem megfelelő termőtalajból tízszer annyi kadmiumot vesz fel, mint egy jó minőségű, humuszban gazdag talajból - miközben a talaj kadmium tartalma mindkét esetben megegyező. ...

 

Úgy vélem, hogy életünket nagyon uralja a búzaliszt, a kenyér fogasztása. Vannak olyan gabonák, amelyek szénhidráttartalma kevesebb a búzáénál... miért nem fogyasztunk azokból többet? 

Gondolom Norbit is a jószándék, a segíteni akarás vezérli, de azt nem értem, hogy miért kell továbbra is kenyéren és péksütin élnie annak az embernek, akinek vissza kell fognia a szénhidrát-bevitelt? Miért nem lehet kiváltani mással? Persze nem azt mondom, hogy ne egyen soha ilyesmit, de miért kellene - szinte - naponta? Hasonlóan vélekedek a gluténmentes diéta fogott emberek életmódjáról, változtatni kellene, nem kiváltani ... Most lehet többen felhorkannak, hogy jó, de mi van abban az esetben, ha pl. kicsi gyermekről derül ki, hogy gluténérzékeny. Ez esetben azt gondolom, hogy genetika - a szülők, nagyszülők helytelen életmódjának eredménye, még ha nem is szándékos. ... nyugati viszonylatban kevés, aki nem tartozik közéjük, mint ahogy én sem vagyok kivétel - gondolom...

Elnézését az elkalandozásért, a hosszú írásért, belőlem ezt hozta ki hozzászólásod :)

Jó éjt,

Niki

 

 

 

 

 

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (4 votes)

liszt

Szia Niki!

Erről a patkányos kísérletről hol lehet olvasni? Nekem nem egyértelmű miért pusztultak el a patkányok a finomított liszttől és miért nem lett bajuk a teljes kiőrlésűtől, de érdekelne a dolog.

köszönöm Zuzu

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Zuzunak patkánykísérletről

Szia Zuzu!

A kísérletről Benda Judittól hallottam, de az állatkísérleteket Kühnau és Bernasek végezték.

Hogy miért nem lett a patkányoknak bajuk a teljes őrlésű, Élő Ételtől? - szerintem erre már rengeteg Kedves Olvasónk tudja a választ, ezúton kérem Őket, hogy írják le...

Niki

Értékelés: Nincs

kísérlet

Kedves Niki!

Köszönöm , tényleg megtaláltam a kísérletet egy német oldalon. Ha jól olvastam arról van szó hogy a 14 napnál régebbi őrlésű teljeskiőrlésű ill. a fehérliszttel táplált patkányoknak egyre kevesebb utódjuk született, míg a negyedik generációra kipusztultak. Tehát ha jól értem nem elpusztultak a fehérliszttől ,hanem csak az utódok száma csökkent egyre inkább. De így is érdekes.

Az a furcsa,hogy ezek szerint ha egy gabona őröletlenül áll, akkor benne marad a tápanyag,ha megőrlik akkor két hét után eltűnik belőle. Tehát ha ez tényleg így van, akkor kár a drága bolti teljeskiőrlésű lisztet venni, mert abban a rosttartalmán kívül semmi jó nincs.

Szóval,ha valaki nem akar maga őrölni ( pl. én ) akkor szinte mindegy ,hogy milyen lisztet vásárol, a 100 forintos fehéret, vagy a 700 forintos tönkölyt. Jól értem? Zuzu

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Zuzunak lisztekről

Biztos Niki pontosabban fog válaszolni, de azért én is írok egy kis szösszenetet.

Egyáltalán nem mindegy hogy a BL-55-ös fehéret veszed, vagy a teljes kiőrlésű tönkölyt.

1. a tönköly gabonának sokkal jobbak az élettani hatásai, mint a búzának. Igen, még akkor is, ha teszem fel 3 hónapja a polcon csücsül.

2. ráadásul óriási a különbség a két liszt vércukorra gyakorolt hatásának. Ugyanis a fehér liszttől, pont a rostanyagok hiánya miatt, pillanatok alatt egekbe szökik a vércukor, majd utána indul a zuhanórepülés, ergo fölösleges nagy mennyiségű inzulin termelésére készteti a hasnyálmirigyet, és emiatt hamarabb leszel újra éhes.

Míg a teljes őrlésű gabonák rosttartalma lassabb felszívódást biztosít, emiatt sokkal optimálisabb inzulinhatást lehet elérni, és sokkal később éhezel meg újra, és akkor sem falánkszerűen.

3. pont a fent említett inzulinhatás miatt, a fehér liszt hangulatingadozásokat okozhat, míg a fokozatosab felszívódó szénhidrátok esetében, erre sokkal kisebb az esély.

Én maradok a teljes kiőrlésűnélyes.gif, még ha az bolti is.

Értékelés: Nincs
paripa's picture

Létezik bio nagyüzemi gazdálkodás ?

Szia Niki !

Előrebocsátom : teljes mértékben egyetértek azzal, amit írtál, pontosan így látom én is. Hanem, Norbinak ezzel a mondásával "nincs Európában permetmentes búzamező " lehet, igaza van? Mármint, hogy nem létezik bio mezőgazdaság , nagyüzemileg? Ugyanis: hétvégén beszélgettem a piacon egy méhésszel, ő is ezt mondta, SAJNOS! Próbáltam ellentmondani, cáfolgatni, hogy de igen, mennyiféle bio áru van, meg már nagyon megszervezett az ellenőrzés is stb...... Legyintett csak! Ismeri a (szabad ezt leírni?) Biokontroll Hungáriásokat, azok csak odamennek az ellenőrizendő helyre, kicsit beszélgetnek, és már mennek is tovább, nincs semmiféle ellenőrzés ! Ismer un. bio-méhészeket, akik egyáltalán nem azok, sem amiket etetnek, (tehát a terület, ahol legeltetnek), sem a méhek tartása nem az ! Indoka : mennyire természetellenes az egy egységnyi területen lévő méhek (de bármely más állat )tartása, hiszen pl csak neki egyedül, 170 méhcsaládja van, ezek MAGUKTÓL nem élnének meg itt, ekkora területen, ez egy mesterséges életkörülmény, CSAKIS vegyszeresen-gyógyszeresen lehet fenntartani őket !

És - szerinte - ugyanígy van a mezőgazdaságban, állattenyésztésben is, azt mondja , HIGYJEM EL, semmiféle nagyüzemi tartásban nincs bio-termesztés, mert ez a kettő egymásnak ellentmond !!! Véleménye szerint, talán egy-két, csak saját részre termelő emberke, aki kis területen termel és csak a saját családjának, azok termelnek vegyszermentesen, de különben az egész egy "parasztvakítás", becsapás , piacgazdasági blöff ......

Hááát, annyi meggyőző érvet mondott, elkeseredetten gondoltam , hogy vajon hány bio-ellenőre a világnak csak beszélgetni jár ki a területére, és mennyire lehet igaz, ha nagy tételben termelnek akár növényt, húst, akár bio-tabletták alapanyagát, mennyire lehetünk biztosak, hogy nem csak BIO - szemfényvesztés áldozatai lettünk ?

Lassan saját kis konyhai laboratóriumot is kell vennünk, otthon ellenőrizgetni a vásárolt dolgokat, hogy milyen mérgeket, vegyszereket tartalmazhatnak ? Na neeeeem.

Mondjuk, megoldás, ha valaki tényleg saját ellátására kezd berendezkedni, akkor teljesen biztos lehet benne, amit termel, abban az a vegyszer van vagy nincs benne, amit ő beletesz, avagy immunerősíti a növényeit tápanyagokkal, EM-mel stb.....

Sok fura dolgot produkál a piacgazdaság, mégis meg kell próbálni a lehető legtermészetesebb, legélhetőbb irányt tartani a saját életvitelben. Akik itt vagyunk, nagy reménnyel szeretnénk ebben részt venni. És jó lenne BÍZNI, hogy igaz emberek szolgálnak bennünket . Köszönettel tartozunk Nektek, hogy nyitogatjátok az emberek szemét, gondolkodását, fizikai és szellemi szinten változtatásokra buzdítotok mindenkit. clap2.gifclap2.gifclap2.gif Szeretettel Adri (hú de hosszút írtam....bocs laugh.gifwave.gif )

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
bendeguz1's picture

Én is alátámasztom a méhészt sajnos!

Mi is szerettük volna, ha a termékeinkre rákerülne, hogy Bio meg hogy Biokontroll Hungária... Kb ez azt jelentette volna, hogy fizessünk be jó sok pénzt és akkor majd kijön egy ellenőr és az ő kiszállási díját és jussát jó alaposan fizessük meg és akkor majd rákerül. Erre kérdeztük mi? És, leírja, ad egy papírt, amin GARANTÁLJA!! (és ez fontos), hogy nem permeteztük és semmiféle vegyi anyag nem került rá? Jaaa... hát ők olyan nem tudnak garantálni, csak azt tudják, hogy rákerül a palackra, hogy Biokontroll ellenőrizte! confused_smile.gif Na, már most akkor megkérdeztük magunktól, hogy minek fizessünk több százezret plusz ellenőrzésenként több tizenezret, azért amit nem is tudnak valójában megadni?? Hmm?? Ezért lettünk mi csak simán "Mézes-házi" és nem BIO...

Értékelés: Nincs

bio termelés ellenőrzése

Régóta próbáltam bio zöldséget, gyümölcsöt, húst beszerezni, ezeket a legnehezebb, lisztet általában majd mindenhol lehet kapni. Akkor bukkantam az interneten egy olyan termelőre, aki házhoz is szállít (egyébként nem rendeltem tőle sosem). Nem tudom leírhatom-e a nevét, majd cenzúrázva lesz, ha nem, szóval Gergics Antalnak hívják. Az ő egyik beszélgetését olvastam a neten, amit ide másolok:

"Kedveskéim, ma soron kívüli biokontroll ellenőrzést kaptam. Agyilag elfáradtam. 9-től 16 óráig próbáltak okot találni a biotlanságomra. Egy névtelen állítólagos vevőm telefonon feljelentett. Nekem nem szólt, az ellenőröket kérdeztem, mi a bűnöm? Állítólag büdös csirkehúst szállítottam ki, február elején. Képzeljétek bele, pl. van egy nénike, aki rendelt tőlem, kifogása van. Egyből tudja, hol van a Biokontroll KHT. és azt is tudja, hogy a megyei ÁNTSZ és ott is feljelent. Rajtam kívül 2 cég szállítgat biohúst, másként nem bírnak velem. A hús frisseségéről csak annyit, szerdán kora este visszük, aznap vágjuk. 3-4 órás a hús, ezt utánozzák le! Mellesleg -15 fok hideg volt."

Na most, ha ebből indulunk ki, hogy a Biokontroll egy tanúsított termelő biotlanságára AKAR okot találni, akkor nem biztos, hogy helytálló az, hogy odamennek és körülnéznek.

Közben találtam egy nénit nálunk a piacon, akit szintén a Biokontroll minősít. Megkérdeztem, hogy zajlik az ellenőrzés. Elmondása szerint minden évben elmennek hozzá, ellenőrzik a vetésforgó meglétét, az alkalmazott szereket, a permetezési nyilvántartást, és van, hogy a piacról visznek el árut ellenőrzésre.

Nekem ebből sem az derült kis, hogy csak egy kis körülnézésről van szó. Amúgy néha én is elbizonytalanodok, a bio termékek bioságát illetően, mert tényleg mi van a repülőkkel, a szúnyogpermetezéssel?

Amit Niki írt, azért az abból a szempontból megnyugtató, hogy nagyon sok múlik a föld minőségén, és hát a körülöttünk lévő levegőt mi is beszívjuk, ezt nem lehet kikerülni.

Értékelés: Nincs
paripa's picture

Szia Nelli !

Elolvastam írásod, és egyből az jutott eszembe, hogy a "nénikéket és bácsikákat" milyen szigorúan ellenőrzik.....

Ez így van, régi igazság, hogy a kisebb ellenállás felé könnyebben lehet intézkedni, mozdulni. Nem is ezekről van szó, hanem a NAGYÜZEMI termelésről, amiről - ma elég sok emberrel tanakodtam erről - többen is állítják, ne legyek már olyan naív, képtelenség BIO módon termelniük, becsületesen életben maradniuk.

Nem tudom, én nagyon szeretném elhinni, hogy amire RÁÍRJÁK, hogy BIO, az legyen is vegyszermentes..... De azok a NAGYOK, akiknek termékeivel teli van pl a Herbaház is, ahol elég sokat járok, azok mennyire megbízhatóak ?

Itt az oldalon is írta nemrég valaki, hogy egy ismerőse úgy BIO termelő, hogy ugyanígy permetezi az állítólagos bio terményeit, mert van egy nEm-Bio gazdasága is, (egymás mellett vannak )és egyformán kezeli őket, őt se nagyon piszkálhatják, ha teheti.....sajnos.

Legjobb, ha vagy saját maga termel az ember magának, (felelős módon), vagy egy-két tényleg megbízható forrást keres és talál. Legalábbis, ha nem akarunk nagy szemekkel csodálkozni majd a kisebb-nagyobb mérgezéses szövődményeken, legyen az pattanás, hormonzavar, hajhullás vagy bármi.

Újra csak azt mondom, mi, akik ide járunk "tanakodni", sokkal jobb helyzetben vagyunk, mert sokkal jobb az IRÁNY ! yes.gifmml.gif Dugjuk is össze folyamatosan a buksijainkat, kinek milyen jó ötlete, lelőhelye, receptje stb-je van, biztosak lehetünk benne, hogy az élelmes lányok és Valink felügyelete alatt jó kezekben vagyunk, igazam van ?

Szeretettel Adri

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)
Varga Nikoletta's picture

bio nagyüzem

Szia Adri!

"Sok fura dolgot produkál a piacgazdaság, mégis meg kell próbálni a lehető legtermészetesebb, legélhetőbb irányt tartani a saját életvitelben. Akik itt vagyunk, nagy reménnyel szeretnénk ebben részt venni. És jó lenne BÍZNI, hogy igaz emberek szolgálnak bennünket."

Számomra ebben a néhány mondatban található A kulcs egy részlete... a másik fél pedig a abban rejlik - számomra -, hogy mennyire tudunk tisztán élni, de nem fizikai értelemben, hiszen szellemi egészség nélkül nincs fizikai sem, még akkor sem, ha ténylegesen - valami okból kifolyólag - sikerül bio élelmiszereket magunkhoz venni és kiiktatunk minden szennyező tényezőt....

Jó éjt,

Niki

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)

Rizsliszt - Tk, de fehér, vagy barna?

Sziasztok,

Nézegettem a rizsliszteket van teljes őrlésű, fehér és barna. Melyik a jó? A sima fehér rizsliszt is jó? Tényleg jól lehet vele főzelékeket is leveseket sűríteni?

Köszi! Zsike

Értékelés: Nincs
Konzol's picture

Rizsliszt - Tk = barna!

Sziasztok! Szia Zsike!

Nekem teljesen nonszensznek tűnik a teljes kiőrlésű, ám mégis fehér színű rizsliszt!

A rizsszemen a pelyvalevelek alatt a magbelsőt az úgynevezett "ezüsthártya" takarja be, ami lényegében a rizsszem héja és a csírája. Ez az "ezüsthártya" barna színű! Ez tartalmazza az összes lényeges összetevőt a magbelsőben lévő szénhidráton kívül.
Ez éppen olyan, mintha a búzából készült teljes kiőrlésű liszt lenne fehér.

Szóval a lényeg az, hogy inkább a barnát válaszd!
A főzés részével pedig mindannyian jobban járunk, ha inkább a Csajok kommentelik! Pl.: Varga Niki... 

Üdv.: Konzol

Értékelés: Nincs
Varga Nikoletta's picture

Zsike rizslisztje

Szia Zsike!

Rizsliszttel csodálatosan lehet sűríteni, de a fehér rizslisztet semmiképpen nem ajánlom! Konzol leírta, hogy miért nem...

Ha veszel bio barna rizst, akkor Te is könnyedén készíthetsz magadnak rizslisztet, csak egy malom vagy egy kávédaráló szükséges hozzá. Így legalább mindig friss lisztet használhatsz, ami ugye nem mellékes tényező...

 

Niki

Értékelés: Nincs

Házimalom, de milyet?

A férjem karácsonyra egy házimalommal szeretné "meglepni" a családot. Egy kicsit én is utána akarnék járni, hogy melyiket és milyet érdemes. Találtam az Arabella elektromos malmot, meg a Biomill-et. Ismeritek valamelyiket? És még egy kérdés: honnan szerzitek be a búzát?

Értékelés: Nincs
keleeri's picture

fehér tönkölyliszt

Kedves Mindenki! Valaki légyszíves segítsen ,hogy a fehér tönkölyliszt egészséges-e vagy nem? Már kérdeztem róla, de még nem kaptam rá választ, vagy csak nem találtam meg. Fehér tönkölylisztről még nem sikerült infót találnom pedig bújom az oldalt minden nap. Remélem egészséges, mert isteni finom minden, amit ezzel készítek. Létszi, létszi segítsetek! Olyan nehéz számomra még eligazodni ebben az egészséges életmódban. De folyamatosan tanulok új dolgokat, amit ennek az oldalnak köszönhetek. Viszont a környezetem most flúgos csodabogárnak tart. Azt mondják,hogy ez a világ már csak ilyen én meg "visszafelé" fejlődöm szerintük. Csak azért, mert a régi praktikákat vetem be és nem rohanok a boltba a csilli-villi dolgokért már csudibogár vagyok! Nem baj! Én kitartok! Szép estét mindenkinek! Era

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

Tönkölyliszt fehéren és teljes kiőrlésűen

Era, ha végiggondolod, szerintem te is rájössz a megoldásra. A teljes kiőrlésű lisztben éppen az a lényeg, hogy az őrlemény a maghéjat is tartalmazza, azaz azt a részt ahol a vitaminok és a rostok találhatóak. A vitaminokról gondolom nem kell beszélni. A rosttartalom az emésztés jó működéséhez nagyon fontos, ráadásul a teljes kiőrlésűből nem szívódik fel a szénhidrát olyan hirtelen, így nem terheli az inzulinháztartásodat. Ha a héjat leszedik, hááát majdnem mindegy hogy sima vagy tönkölybúzáról van-e szó. Azért írom, hogy majdnem, mert a tönköly szerkezete miatt teljesen nem tudják eltávolítani a héjat így nem lesz tökéletesen fehér a liszt. Ha megnézed alaposan, vannak benne apró korpa szemcsék. Szóval egy ici-picit egészségesebb mint a sima fehér liszt, de azért nem közelíti meg a teljes kiőrlésű változat jó hatásait!

Értékelés: Nincs
Évke's picture

lisztkérdés

Kedves Mártu! Azon gondolkodtam, ha nem nyersen fogyasztjuk a lisztet, akkor nem mindegy,hogy milyen a vitamintartalma, és mennyi enzimet tartalmaz? Gondolom a sütés miatt úgyis elpusztul ezek zöme. A rostokkal gondolom nem ez a helyzet. Javíts ki, ha nem így van. Mellesleg jobb szeretném, ha nem így lenne, mert én csak teljes kiőrlésűt használok. regular_smile.gif Üdv Évke

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

lisztkérdésre válasz

Utána kellett kérdezzek, hogy hogyan is van ez pontosan, mert az én tudásomban is vannak még fehér foltok Konzol és MVNiki segített rendbe tenni a dolgot:

Azért fontos a teljes kiőrlésű liszt vitamin és enzimtartalma, mert ezek segítik a tésza megkelését, ha kenyeret sütsz belőle. Tehát a lényeg: Friss teljes kiőrlésű liszt = sok enzim + sok cellulóz -> nagy pöffeteg tészta -> szép buci kenyér = szép és rostban gazdag táplálék

Az összes ásványi anyag a héjban van, az összes vitamin és enzim a csírában... a Bl-55-ből ezeket szinte 100%-ban kiválasztják!

 • BL-55 (Finomliszt)
 • BL-80 (Fehér kenyérliszt)
 • BL-112 (Félfehér kenyérliszt)
 • Bl-200 (Teljes kiőrlésű liszt)

A számok a hamutartalmat jelentik: 100g liszt elégetése után 0.55 / 0.80 / 0.112 / 0.200 gramm hamu marad.

A szénhidrátok és a vitaminok szén-dioxiddá és vízzé égnek el, az ásványi anyagokból (vas, réz, magnézium...stb) marad a hamu...

A hamutartalom csökkenésével látszik, hogy mennyivel kevesebb ásványi anyagot tartalmaz a liszt, így ezen keresztül látszik az is, hogy mennyivel kevesebb héjrészt tartalmaz, amiből következik, hogy mennyivel kevesebb benne az egészséges emésztéshez nélkülözhetetlen élelmi rost.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)
Évke's picture

még mindig homályos :)

Köszi Mártu! Kezdem kapizsgálni. Én általában nagyon értetlen vagyok, és ez most sincs másképp... rolleyes.gif Azt nem értem, hogy a kelesztéshez miért jobb a tk liszt (azt írod, a benne lévő vitaminok és enzimektől jobban kel a tészta), én pont az ellenkezőjét tapasztaltam: a fehérlisztes tészta kel a legjobban. Most is épp kenyeret sütök tk lisztből, de nem kelt úgy meg, mint a fehér lisztes. Pont arra gondoltam, hogy a vitaminok a sütés hatására úgyis elpusztulnak, de akkor itt a lényeg a rostokon van, úgy értelmeztem. Jaj, ne haragudj, ha fárasztó vagyok, és ráadásul te sem tudod pontosan. regular_smile.gif köszönöm Évke

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

lisztkérdés kiegészítése

Kicsit beszélgettünk a legutóbbi tanácsadói összejövetelünkön a lisztekről, kenyérsütésről. Vali elmesélte nekünk, hogy ő teljes kiőrlésű lisztből ugyanolyan magas, vagy még magasabb kenyeret, piskótát süt, mintha fehér liszttel dolgozna. Egyszerűen csak ismerni kell a megfelelő technikát, azt hogy hogyan bánjunk a teljes kiőrlésű liszttel. Ő a nagymamájától tanulta a dagasztást és ezt alkalmazza a mai napig. Ne kérdezd, hogy mi a titka, azon kívül, hogy két órán keresztül dagasztja Vali a tésztát regular_smile.gif erre már nem volt időnk pontosan kitérni. Talán egyszer tart majd Vali egy kenyérsütő tanfolyamot.

A másik fontos dolog a kenyérnél, a sütésének a módja. 300 C-os előmelegített sütőbe kell hogy kerüljön a tészta, ezáltal a hirtelen magas hő hatására kéreg képződik rajta, ami megvédi a belsejét. Ha kialakult a kéreg, vissza kell venni a hőfokot.  Vali szerint megfelelő sütéssel, a kenyér belsejében részben megőrződnek az enzimek és a vitaminok is! Ezt ahhoz lehet hasonlítani, mint amikor a keleti konyhákban a zöldségeket hirtelen nagyon magas hőfokú edényben átforgatják. Itt szintén egy védőréteg képződik a zöldségeken, és sokkal több értékes anyag megőrződik bennük, mint egy hosszab ideig tartó alacsonyabb hőfokon történő párolás esetén.

Értékelés: Nincs Átlag: 4 (1 szavazat)
Évke's picture

lisztkérdés

Kedves Mártu!

Dejó! Ez nagyon hasznos info! A dagasztást, ha sok időm van, akkor elintéztetem a kenyérsütőgéppel, arra nagyon jó. Kemény csaj a Vali laugh.gif ! Remek formában lehet a karja strongbench.gif , én 10-15 perc dagasztás után elfáradok...

Na de ez a kéreg dolog tisztába tette a fejemben a kérdést, köszönöm. Eddig is így sütöttem, de csak 200 fokon indítottam. Ezek szerint magasabb hőfokról kell indulni. Egy tanfolyam az tuti lenne! (Csak egy kicsit messze lakok tőletek.) Az apró trükkök adják néha a dolog lényegét, ez most ebből is kiderült.

Köszi még1szer

Üdv Évke

Értékelés: Nincs
keleeri's picture

Kedves Mártu! Köszönöm

Kedves Mártu!

Köszönöm szépen,hogy válaszoltál nekem! Igen sejtettem,hogy ez így van,de azt hiszem megerősítésre volt szükségem. Még bizonytalan vagyok a dolgokat illetően. De azért haladok már a jó irányba ,de néha kell,hogy egy valóban hozzáértő ember megerősítsen ebben. Köszönöm a segítséget!

Értékelés: Nincs

zabliszt

Sziasztok, egy hete regisztráltam az oldalra, azóta nagyon sok érdekes információt olvastam. Ami a zablisztet illeti, már készítettem abból palacsintát és nokedlit is. A családnak ízlett, bár a férjem kissé gyanakvó volt. Sokkal tartalmasabb, mint a finomlisztból készített palacsinta. De finom. Üdv. Kriszta

Értékelés: Nincs
esperanto's picture

Szombathelyiek! Asztali malmot venni szándékozó(ka)t keresünk!

Barátnőimmel összeálltunk, hogy kapjunk kedvezményt egy asztalimalom-gyártó cégtől. El kéne érnünk a 200e Ft-os határt, akkor pár ezer forinttal olcsóbban vehetjük meg a malmokat. Sajna, most egyikünk kiesett, így "csak" 100e Ft-nál tartunk. Ha valakit érdekel, írjon, légyszi, privátban, megírom a honlap címét, ahonnan lehet válogatni! KÖSZI!

Értékelés: Nincs
swarley's picture

lisztet, de melyiket?

Sziasztok! Szeretném reformosítani a konyhámat, és ennek egyik első lépéseként beszereztem egy bio teljes kiőrlésű búzalisztet. Rántáshoz, panírozáshoz használtam többször is, nem volt vele gond, viszont a palacsinta és a galuska iszonyatos lett, a kukában landolt. sad_smile.gif Nyers maradt a közepe és az íze is furcsa volt. Mit ronthattam el? Milyen lisztet ajánlotok galuskához, palacsintához? Ja, és az ára sem utolsó szempont, szóval valami olcsóbb változatra gondoltam, de ez ne menjen a minőség rovására! swarley

Értékelés: Nincs
Bogárka's picture

Finom palacsintát készítettem

teljes kiőrlésű, bio rozslisztből kedves Swarley. Még finomliszttel sem kevertem, nem is gondoltam arra, hogy kellene, bíztam a jó eredményben, meg persze figyeltem az arányokra is. Tettem még bele két tojást, natúr joghurtot, kevés házi tejet, sok szűrt vizet, kevés sót, fahéjat, olíva olajat. Addig addig adagolgattam a hozzávalókat, amíg kellően folyékony nem lett, így könnyen el tudtam oszlatni a serpenyőben, és szépen plusz olaj hozzáadása nélkül teljesen átsült, finom telt íze lett. Nekem legjobban reszelt almával ízlett! A kétbetűs drogériában, és a Spa.-ban találsz kedvezőbb áron rozslisztet. Szerintem a búzaliszteddel is sikerülnie kellene a palacsintának, azért próbálkozz még, esetleg ha több tojást tennél bele, és több vizet, több olajat.......................hátha! regular_smile.gif

Értékelés: Nincs

Palacsinta zabpehelylisztből

Szia Swarley!

Ugyan még én is kezdő konyhareformosító vagyok, és galuskát sem szoktam csinálni, viszont a palacsintára van tippem: zabpehelylisztből csinálom. A kedvenc gyógynövény-gyógytermékboltban 190 ft/kg-ért veszem a zabpehelylisztet. Így a palacsinta mindig sikerül, kellően vékonyra lehet sütni, és az íze is nagyon finom. A nővéremnek is nagyon ízlik, aki pedig megrögzött hagyományos-íz-kedvelő. yes.gif

Értékelés: Nincs

zabpehelyliszt

Kedves Liin!
Megírnád, hogy milyen lisztet vásárolsz? Én 3-400 forintért kaptam egy kilót...
Köszi regular_smile.gif

Értékelés: Nincs
szurofka's picture

Zabpehely - arcradír

Sziasztok! "Szembe jött" a friss hsz-oknál a zabpehelyliszt, gondoltam megírom, hogy én bőrradírként használom, szerintem csodákat tesz, és abszolút bio.:) Üdv., Anita

Értékelés: Nincs

Szurofka arcradírja

Szia!
Szárazon használod, vagy kicsit bevizezed? Nedves arcra vagy szárazra?
Köszi winkkiss.gif

Értékelés: Nincs
szurofka's picture

Zabpehely - arcradír

Szia! A tenyerembe teszek belőle és picit bevizezem, azután átdörgölöm vele az arcomat (azt nem szoktam benedvesíteni előtte). OLyan erős dörzsölő érzést ne várj tőle, mint a bolti radíroktól, de nagyon jó hatású, nyugtat és táplál, hetente 2-3x szoktam használni. Mehet nyakra és dekoltázsra is nyugodtan, zuhanyzás előtt néha szoktam oda is felvinni.

Értékelés: Nincs

Még mindig arcradír...

Tegnap kipróbáltam, nem bírtam magammal regular_smile.gif
Nagyon jó, puha és sima lett az arcom... Kicsit hamar ráragadt a pofimra, de újravizeztem és tovább dörgöltem.
Tény, hogy nem erős szemcséjű, de lehet, hogy nem is az a normális... regular_smile.gif

Értékelés: Nincs

zabpehelyliszt-palacsinta

Kedves Liin! megkaphatnánk a pontos receptet? Esetleg egyenesen a boszikonyhába? angel_smile.gif Köszi. Gabi wave.gif

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

És ami még fontos a liszt választásnál!

Kiegészítendő Mártu válaszát: minél frissebb az őrlés, annál könnyebb bánni a liszttel. Nem véletlen, hogy a leg elvetemültebben tudatos olvasóink beruháztak már házi malomra, és minden adag lisztet frissen őrölnek. Mivel a bio szemesbúza olcsó, így a bio teljeskiörlésű liszt kilója is (magtól függően) kijön 150-300 Ft-ból. Há nem megéri? Ráadásul a palacsinta sem szakad, és a galuska is összeáll!

Niki Drága, jól beszélek? Kíváncsian várjuk a Te véleményedet is!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)
baba56's picture

Liszt?

Szia Vali:) Gratulálok a tv-s felvételhez, remélem nagyon sok műsorban fogsz még szerepelni és egyre több időt kapsz majd. Nagyon jó voltál. A következő kérdésem van, nem látok elég tisztán ebben a dolgoban. Röviden Öcsém kislányánál biorezonanciás vizsgálaton candidát (++), és allergiát találtak. Tiltó listán vannak a következők: búza, tönköly, rozs, rizs liszt, tejcukor, tejfehérje, szója, földimogyoró, krumpli, kukorica. Paleolit étrendet ajánlott a doktornő. Tiltotta a zabpelyhet is. Nézegettem tegnap este a recepteket és majdnem minden zabkorpával és zabliszttel készül , számomra nem világos a zabpehely és zabkorpa közötti különbség. Most akkor lehet a zab vagy nem ez a kérdésem. Mandula és kókusztej lehet csak és xilit, karob por igen. Köles liszt és hajdina liszt mehetne..? Várom a recepteket amit kölesből és hajdinából tudok csinálni, illetve kenyeret sütni magokkal. Köszönöm a válaszodat. wave.gif

Értékelés: Nincs
Mártu's picture

teljes kiőrlésű liszt

Én is sima bio teljes kiőrlésű lisztet használok a palacsintához is és a galuskához is. Tény, hogy én is vettem már olyat, amitől nagyon szakadt a palacsinta, de az ízével nem volt gond. Nem tudom mi lehetett nálad a baj, de az biztos, hogy a teljes kiőrlésű lisztekből készült ételeknek picit hosszabb sütési-főzési idő szükséges. A palacsintát kisebb lángon tovább süssed! És nem lesz ugyanolyan az íze, mit a finom lisztes dolgoknak. A palacsinta szerintem teljesen más ízű lesz. Javaslom, hogy ezeknél először própáld ki a fele fehér liszt, fele teljes kiőrlésű változatot, így szokod az ízét és a vele való főzést is.

Értékelés: Nincs
Nimrod's picture

Egy kis

Egy kis érdekesség: Tanulmányozták (olvastam), hogy ha bogarakat tesznek az asztalra, ahol két tányéron van fehér és teljes értékű liszt, a bogarak a fehér lisztet "észre sem vették", azonnal a teljes értékűbe mentek bele és kiették az összes rostot...a másikból nem tudtak számukra hasznos dolgot enni. Miért van az, hogy még a bogarak is okosabbak és az ösztöneik is tudják mi a jó nekik? Az emberek miért nem érzik meg az ilyesmit? Kezdek rájönni, hogy azon kívül, hogy mi tudunk beszélni, nem mi vagyunk a legintelligensebb lények.....

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)
eeszter's picture

Sziasztok! Most kezdtünk

Sziasztok!

Most kezdtünk egészségesebb élelmiszerekre váltani és most a liszt van a soron,tönkölylisztből,fehér finomra őröltet vettünk, azt szeretném kérdezni,hogy ez is megfelel-e vagy jobb a teljes kiörlésű tönkölyliszt? Előre is köszönöm a választ!

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Eeszter lisztjei

Szia Eszter!

Gratula, hogy elkezditek a konyhátokat reformosítaniclap2.gif!

A teljes kiőrlésű tönköly liszt jobb választás lenne, mivel a mag minden részét tartalmazza a liszt, így a rostokat, értékes ásványi anyagokat, vitaminokat is. Én általában vegyíteni szoktam, attól függően, hogy mit készítek. Azt javaslom, hogy próbálkozz az arányokkal, azaz eleinte lehet fele-fele arányban is vegyíteni, később, ha hozzászokik a család, a töményebb, rostosabb ízhez, akkor még jobban növelheted a teljes kiőrlésű arányát a tésztában. A tönköly fehér liszt is finomított, viszont sokkal jobb választás, mint a sima BL55-ös. És, törekedjetek bio liszteket vásárolni, minimális az árkülönbség, de megéri!

Remélem, hamarosan az egész háztartáson keresztülmegy a reformosítási lázyes.gif! Hajrá!

Értékelés: Nincs

Felvilágosítás

Sziasztok valaki tudna nekem segíteni néhány felkapott hír tisztázásában? én nem vagyok túl járatos az egészséges táplálkozásban (még :)), de máris egy csomót tanultam itt. Ezért bocsánat, ha kissé tudatlannak tűnnek a kérdéseim, lehet, hogy ezek csak urbánus legendák... Az egyik kérdésem az lenne, hogy mi a különbség a barna liszt meg a fehér között? mert egy ismerősöm azt mesélte, hogy az ő barátja pék, és a barna kenyeret is fehér lisztből csinálják, csak vmit hozzáadnak. A másik pedig, hogy egy tévéműsorban arról volt szó, hogy a teljes kiőrlésű lisztből készült ételek nem jók a gyerekeknek, mert van bennük valami hormon, ami idő előtt serdülést, egyéb rosszaságokat csinál. Előre is köszi a választ, és bocs, ha már volt erről szó, csak én nem találtam rá itt, beérem egy copy-paste-tel is :)

Értékelés: Nincs
esperanto's picture

Igen, sajna nem minden barna színű kenyér barna...:(

Szia, Ciccmic! (édes kis név laugh.gif ) Biztos megírják majd a Szerkesztő Lányok, de hadd fejezzem ki én is rosszallásomat, amiért a pék ismerősödnek igaza van: sajnos, a barna színű kenyerek nagyon sokszor nem teljes kiőrlésűek! rant2.gif Sőt! Nagy szemtelenségükben odáig mennek a gyártók, hogy még rá is írják nagy betűkkel, hogy pl. "színező malátával készült"! Viszont nincs minden veszve: van néhány trükk, amivel meg tudod állapítani, hogy igazi-e a barnakenyér. Az egyik a "nyomd össze"-módszer: ha úgy összelapul, mint a fehér kenyér, akkor fix, hogy fehér - barna lisztből ugyanis soha nem lehet olyan puha, levegős állagot elérni, mint finomlisztből (ezt majd megtapasztalod te is, ha már otthon sütöd a kenyeret - vagy kipróbálod az eddigi ételeidet barna lisztből elkészíteni! teeth_smile.gif )! A másik módszer, a súlymérés: ha kézbeveszed a kenyeret és úgy érzed, hogy nincs súlya, az fehér, bármilyennek is látod a színét: a barna kenyérnek mindig van súlya! És a harmadik: az összetevők listája. Itt a malátára, kávéra ugrunk. A tévében látottakhoz: igen, volt ez a fuzárium-dolog, de pl. a tönkölybúzát ez a gomba nem tudja megtámadni, mert annak lefelé lóg a feje, így az eső egyszerűen kicsöpög belőle, nem penészedik bele. Úgyhogy, ha a tévé megijesztett, akkor nyugodtan válaszd a tönkölyös termékeket! (Igaz, ezek drágábbak, de sokkal-sokkal egészségesebbek, mint a "sima" búzás dolgok!)

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

köszönöm esperanto

most akkor már bátrabban vásárolok!

Értékelés: Nincs
Krulik Eszter's picture

házimalom

Sziasztok!

Van-e valakinek tapasztalata házi malommal? Nekem nagyon megtetszett, szívesen vennék egyet, de rengeteg kérdés merül fel...

- hol lehet megbízható (és nem megfizethetetlen) magokat venni őrlésre?

- elektromosat vagy kézit érdemes venni?

- őrlés előtt meg kell-e mosni a magot?

- mennyi magot tudok úgy tárolni, hogy ne romoljon meg?

előre is köszönöm! Eszter

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Házimalom témában két szakértőnk is van:

 • Varga Niki
 • Takács Andrea

Fordulj hozzájuk bizalommal!

Értékelés: Nincs

csiráztatás -árpa

Sziasztok, Az árpacsíra mennyire jó? Itt nem találtam az árpáról semmit. Én múlt hétvégen árpagöngyét főztem, kelbimbóval, tulajdonképpen egy főzelékféle lett belőle, nekem nagyon ízlett. ch100

Értékelés: Nincs
Katka's picture

Árpa

olyasmi, mint a búzacsíra, nem tudnám megmondani melyik jobb, az árpafü kipréselt leve, pedig olyan jó, mint a búzafülé. Edd, idd nyugodtan, ha ízlik.

Értékelés: Nincs

árpa

mml.gif már csíráztatom is az este óta

Értékelés: Nincs
evad's picture

Fehérliszt

Bár én is a teljes kiőrlésű liszt híve vagyok, ezt a dolgot sem lehet dogmatikusan szemlélni. Az én gyerekeim is jobban szeretik a fehér kenyeret, így időnként az is van itthon (vagy veszünk egy normális összetételűt, vagy sütünk). Az sem jó, ha elvesszük a kedvüket az egészséges táplálkozástól, ezért rugalmasnak kell lennünk. Azt a rostmennyiséget, amire szükségünk van, mással tudjuk pótolni. Nálunk pl. minden nap van frissen kevert saláta, mert ezt mindenki megeszi. Gyümölcsöt is minden nap eszünk. Persze attól is függ, hogy ki mennyi kenyeret fogyaszt naponta/hetente. Mi nagyon keveset, így ha ennek egy része fehér lisztből készül, nem gond. Aki a kenyeret is kenyérrel eszi, annál már inkább :)

Értékelés: Nincs

Rengeteg kenyérrecept

Sziasztok! most találtam egy oldalt rengeteg kenyér és kovász recepttel. Élesztő nélküli, mindenféle magvas, szójás, sajtos, stb. Első olvasatra nagyon jónak tűnik, nézzétek meg Ti is.

www.palfalva.hu/pdf/kenyersutes.pdf

Betti

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Kenyérsütés

Köszi a linket!

Ki fogom próbálni őket ;)

Értékelés: Nincs

"egészségtelen" fehérliszt és az előző generációk

Sziasztok, Anyukám, nagyszülők és azok nagyszülei mind fehérliszten nőttek fel.... Nem tudok komoly betegségről, a 80 évet még vidáman, egészségben élték meg. Nekik nem volt mérgező? helka

Értékelés: Nincs
Konzol's picture

Az előző generációk és a mérgek...

Sziasztok, Szia Helka!

De! Nekik sem volt egészséges!

Viszont ma vannak olyan katalizátor-folyamatok, amik az Ő idejükben még nem voltak. Ma a legdurvább ilyen hatás az egzisztencia megtermtése és megőrzése: Iszonyatos stresszadag minden nap... szabadgyökök.. stb. Vagy egy másik példa: Ma Budapesten egy nap alatt akkora terhelés éri a tüdődet, és azon keresztül az egész szervezetedet, mint dédapámnak 90 évnyi masszív bagózással, és nem hirtelen szívhalál vitte el 41 évesen, hanem a 96. évében békésen elaludt... Egy harmadik példa: Anyám gyermekkorában házitejet ivott Székesfehérváron. Olyat, amit IGAZI tehénből "vontak ki". Plusz egészen kb harminc éves koráig szinte nem is találkozott szintetikus állományjavítóval, ízfokozóval, színezőanyaggal, tartósítószerekkel. A negyedik: még az én gyerekkoromban is csak fele ennyi autó volt, mint most. Sőt! Pedig csak a 80-as évekről beszélek. Emlékezzünk vissza: nemhogy nem volt sorbanállás a benzinkúti pénztárnál, de pénztár sem volt, hanem a kutas zsebből intézkedett...

Szóval a lényeg annyi, hogy Nekik sem volt egészséges, de pl gyalog jártak dolgozni. Divat volt a hobbytelek, amin nem csak a füvet nyírogatták az emberek, hanem tavasszal felásták az egészet, és egész nyáron kapálgattak. Most mi van: a popsinkhoz van nőve a kocsi. Családon belül akár több is. A gyereket nem bringával küldjük suliba, hanem visszük a hátsóülésen. Ha mozogni van kedvünk leugrunk egy agyonlégkondizott edzőterembe. És még véletlenül sem koszoljuk össze a kocsit, hogy legalább a kutyák miatt császkáljunk egyet egy közeli erdőben...

Valival beszélgettünk nemrég. Szokás szerint a téma össze-vissza kalandozós volt, így szóba került az evolúció is. Én akkor azt mondtam neki, hogy az emberi fajt evolúciós zsákutcának tartom, mert ha egy faj csak úgy képes életbenmaradni, hogy többet árt a környezetének, mint amennyit a környezete tudna gyógyulni, akkor az a faj, a környeztén keresztül kipusztítja önmagát.

Az előző generációk még nem tartottak olyan technikai "fejlettségi" szinten, mint ahol mi (sajnos?) tartunk, így ami nekik még tűréshatáron belül volt, az nekünk már nincsen...

Örülnék, ha Valaki megcáfolná.....

Üdv.: Konzol

 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (8 votes)

Ember voltunk hanyatlása

Szia Konzol, meg Mindenki!

Ajánlom figyelmetekbe -ha esetleg még nem olvastátok volna, nagyon érdemes- KONRAD LORENZ- Ember voltunk hanyatlása c. könyvét. (ja meg a többit is persze teeth_smile.gif ) Tudott valamit az öreg Lorenz (is) és ez a könyv asszem '83-ban(!) jelent meg először, szerintem azóta sem dicsekedhetünk pozitív irányú változásokkal... weep.gif

üdv.bandesz

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)

Valóban mérgező a fehérliszt?

Vali szájából sokszor elhangzott, hogy ne mérgezzük magunkat fehérlisztből készült termékekkel. És itt az oldalon mindenki azt mondja, kerüljük a finomított élelmiszereket, konkrétan a finomlisztet is. Én már kb másfél éve áttértem a teljes őrlésű lisztekre, saját magam sütöm meg a kenyeret, és a sütiket is. Gyerekeim megeszik a teljesőrlésű tönkölylisztből készült sütiket, de a teljesőrlésű liszből sütött kenyeret nem, pedig próbáltam már búzából, tönkölyből, rozsból is. Ezért nekik külön sütök finomlisztből. Legalább káros adalékanyagok nincsenek benne, mint a bolti kenyérben. Konzol valahol ezt írja: Ha megelégszel a búzaszem ~68%-át adó keményítővel és a ~12%-át adó fehérjével, akkor válaszd csak a magbelsőt, azaz a fehér lisztet! Ha viszont szeretnél A-, D-, E-, B-vitamint (C-vitamint CSAK csírázáskor termel!), foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat és kálciumot, karotint a zsírokban és olajokban feloldva, cukrot (2-5%) és cellulózt, valamint amilázt, proteázt és l