Luo Han Guo („szerzetesek körtéje”) – a kalóriamentes természetes cukorhelyettesítő

A Luo Han Guo gyümölcsből származó természetes cukorhelyettesítő lehetővé teszi az édes ízek élvezetét – egészségesen és kalóriák nélkül

luo_han_guo_gyumolcs.jpg

Manapság a legtöbb ember tudja, hogy a finomított cukor nem csak kövérré, hanem beteggé is tesz bennünket. Sajnos, a szupermarketek polcai tele vannak cukros élelmiszerekkel és élvezeti cikkekkel. Akár konzervzöldség, ketchup, bébiétel, ital vagy leves - szinte minden tartalmaz étkezési, finomított cukrot, ez a mennyiség pedig veszélyt jelent az egészségünkre. A legmagasabb cukortartalma nem az élelmiszereknek, hanem az ún. élvezeti cikkeknek van, legyen az csokoládé, keksz, praliné, bonbon – mindenütt csak cukor, vég nélkül.

A cukrozott ételek túzott mértékű fogyasztása erősen befolyásolja egészségünket és testi közérzetünket. Elhízás és sok más betegség, amelynek okai a túlzott cukorfogyasztásban keresendők, egyre gyakrabban fordulnak elő a mai modern korunkban. Ijesztő, hogy még soha nem volt ennyi elhízott gyermek, mint manapság.

A cukor egészséget veszélyeztető hatásai miatt egyre több ember nyúl édesítőszerek után, közöttük olyanok is, akik betegség miatt nem fogyaszthatnak cukrot, pl. a cukorbetegek, stb. De az olyan mesterséges édesítőszerek sem feltétlenül használnak az egészségünknek, amelyek a kalóriák nélküli édesítést teszik lehetővé. Néhány mesterséges édesítőszer - mint például a hírhedt aszpartám – olyan anyagokat tartalmaz, amelyek vitákat kavartak orvosi körökben, és rendkívül veszélyesnek lettek minősítve.

Felmerül tehát a kérdés, hogy le kell-e mondanunk örökre az édes élet örömeiről. Vagy létezik esetleg olyan megoldás, olyan cukorhelyettesítő, amely nem káros, hanem egészséges? Igen, létezik, egy kicsi kerek, Kínából származó gyümölcs formájában, melynek neve: "Luo Han Guo”.

Luo Han Guo – a kínai stevia – édesíteni lelkifurdalás nélkül

luo_han_guo_stevia.jpgA kalóriamentes Luo Han Guo gyümölcs egyik egészséges alternatívája a cukornak, legyen szó italok, sütemények vagy édességek ízesítéséről. A cukorbetegek is élvezhetik végre lelkifurdalás nélkül az édeset, és a Luo Han Guo egészséges támogatója mindenfajta diétának. Kicsiket és nagyokat egyaránt el fog kápráztatni a  Luo Han Guo – a kínai stevia.

Mi is az a Luo Han Guo?

A Luo Han Guo (ejtsd: lo hang dzso) apró, gömbölyded, zöld színű borgyümölcs, melyet finom szőrzet borít; átmérője 4,5-5,4 cm közötti. A botanikai neve "grosvenorii Siraitia", a tudományos neve "momodicae grosvenori, fructus". A növény, mely még más neveken is ismert, mint pl. Arath, Luo Han Kao, Kao Lo Han vagy kínai stevia (a fordító megjegyzése: Magyarországon „szerzetesek körtéje” néven is találkozhatunk vele), a tökfélék (dinnye, tök, uborka) családjába tartozik.

A Luo Han Guo elsősorban Guangxi tartományban nő, délnyugat-Kínában. A gyümölcsök túlnyomó része Guilin hegyeiből származik. Mivel a növények csak ezen egyedülálló klímaviszonyok közepette fejlődnek jól, a mai napig nem sikerült termesztésüket e régión kívül megoldani. A betakarítás időszaka szeptember-október tájára esik, mindig a kerek, egész gyümölcsöt szedik le, majd szárítják, vagy speciális módszerrel feldolgozzák. A Luo Han Guo íze nagyon gyümölcsös, hasonlít a steviáéhoz. A steviát teljesen biztonságos és veszélytelen édesítőként már ismerik Németországban, mégis élelmiszerként betiltották.

A porított Luo Han Guo a 10%-os mogroside tartalma miatt (ez az anyag felelős a gyümölcs édességéért) mintegy 60-szor édesebb a cukornál, és természetes ízfokozóként ideális a cukor helyettesítésére édes ételek, sütemények, italok, és egyebek elkészítésénél. Kávé édesítésére azonban csak korlátozottan alkalmas, mivel édes-gyümölcsössége a kávé ízét átalakítja.

A Luo Han Guo felhasználása

luo_han_guo_cukorbetegek.jpgLuo Han Guo gyümölcsöt hazájában évszázadok óta használják és alkalmazzák a helybéliek, különösen a Guilin-hegyekben és annak környékén (Dél-és Délnyugat-Kínában).

A gyümölcs ritkasága miatt még a hagyományos kínai orvoslás számára is viszonylag ismeretlen maradt, használata a nemesség kiváltsága volt. Azokon a ritka és viszonylag kis termőterületeken azonban, amelyek Kína távoli, déli részein és más kisebb kelet-ázsiai részeken húzódnak, mégis voltak olyanok, akik ezt a figyelemreméltó és természetes gyógyszert elsősorban légzőszervi megbetegedések esetén használták. A köhögés első jeleit észlelvén az ottani nagymamák a Luo Han Guo gyümölcséből főztek levest. A Song-dinasztia szerzetesei már 800 évvel ezelőtt gyógyitalokat főztek belőle, és egészen a 19. századig elsősorban Guangxi tartományban széleskörűen termesztett növény volt. Azonban minden erőfeszítés ellenére a Luo Han Guo elterjesztése e régión kívül hosszú ideig sikertelen maradt.

A gyümölcsből előállítható cukorhelyettesítő por felhasználható orvosi célokra és a mindennapi ételek és italok édesítésére egyaránt. A friss gyümölcsöt azonban nem lehet felhasználni, mert gyorsan rothad, ezért nem tárolható. Ennélfogva a Luo Han Guo kizárólag szárított vagy feldolgozott formában kapható. A növény friss levelei azonban édes tea készítésére alkalmasak.

A Luo Han Guo egészségügyi hatásai

Kínában a Luo Han Guo édes gyümölcsét évszázadok óta használják természetes cukorhelyettesítőként, valamint a légutak gyógyszereként. Hidratálja és tápanyagokkal látja el a nyálkahártyákat, segítve egészségük megőrzését. Támogatja a tüdőt és a hörgőket a szennyeződések eltávolításában. A gyümölcs antioxidánsokat tartalmaz, amelyek pozitívan befolyásolják a vér tisztulását, szorgos utcaseprőként támogatják az immunrendszert.

A Luo Han Guo meleg időben hűsítő és hidratáló hatású. E hatásának köszönhetően forró napokon ideális édesítője a limonádénak vagy jeges teának, mert egészséges édesítőereje mellett a testet is kellemesen hűsíti. Bőrünk gyakran folyadékhiányos, száraz és érdes. Egy kevés Luo Han Guo bevitele ilyenkor sokszor jobban segít, mint a krémek.

A gyümölcs rendszeres fogyasztói nem ritkán 100 esztendőnél is tovább élnek, jó egészségnek örvendenek, ami a Luo Han Guo életet meghosszabbító hatására utal. Régi kínai történelmi írások szerint a Luo Han Guo gyümölcs az 1800-as évekig egy népszerű és gyakori bornövény volt. Mintegy 800 éve állnak rendelkezésre a növény felhasználási területeivel kapcsolatban orvosi leírások.

Összegzés

A Luo Han Guo nemcsak ételek és italok kalóriamentes édesítésére használható elsőrangú cukorhelyettesítő élelmiszer, hanem támogatja az egészséget, és akár életet meghosszabbító hatása is lehet. Szóval, érdemes kipróbálni.

(Heike Dexheimer) 

(Forrás: ihr-wellness-magazin.de) - fordította: Ádám Rita

További oldalak:

4.5
Értékelés: Nincs Átlag: 4.5 (2 votes)

Hozzászólások

katzka's picture

Teából mennyit?

Vásároltam szerzetesek körtéjét, azonban sehol nem írják le, hogy naponta mennyit kell fogyasztani a kívánt hatás eléréséhez?

Az rendben van, hogy fél gyümölcsből 1,5 litert készítek, de pl. ha tüdő problémám van (bakteriális fertőzés) mennyi az ajánlott napi mennyiség?

Szeretnék minél hamarabb választ kapni azért, hogy elkezdhessem a fogyasztását.

Aki ajánlotta nekem ezt a terméket, azt mondta, hogy naponta 2 dl fogyasztása elegendő és a többit hűtőben tároljam.

Valóban így van?

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Nekem semmi tapasztalatom nincs

de hátha valakinek van...

Értékelés: Nincs

Kis segítség kérése - stevia

Ezt a tartalmat átmozgattuk, itt elolvashatod.
Értékelés: Nincs
Gelus's picture

Szerzetesek körtéje

Sziasztok ! Esetleg van valakinek tapasztalata a szerzetesek körtéjével kapcsolatban? Tegnap megpróbáltam belőle szirupot főzni, de nem lett belőle, csak víz szerű nagyon barna (majdnem fekete) édeskés-kesernyés lé. Ennek ilyennek kell lennie? Előre is köszönöm a segítséget ! wave.gif Gelus

Értékelés: Nincs

édesítés

Köszönöm szépen mindenkinek a gyors választ! regular_smile.gif Sokat segítettetek! Valitól azt szeretném kérdezni, hogy Te akkor mit használsz édesítésre?

Értékelés: Nincs
KBÁgi's picture

Cukor

Felmerült bennem néhány kérdés a cukorral kapcsolatban. Mindig is előnyben részesítettem a házilag előállítható dolgokat, mint pl. a lekvár. Eddig kerültem a tartósító szereket, mert úgy tudom nem egészséges és a nagymamám is mindig hangsúlyozta, hogy nem kell a lekvárba tartósítószer, hiszen a cukor is tartósítja. Eddig így is készítettem, csak cukrot és csak gyümölcsöt tartalmaznak, még zselésítőket sem tettem bele, mert nem a bolti lekvárokat szeretném utánozni. Most a cikk alapján, utánanéztem a cukorral kapcsolatos információknak, hogy miért is egészségtelen. Kiderült, hogy csak a cukorrá alakítás során válik egészségtelenné, az alapvetően nem káros cukorrépa. De akkor mi a garancia arra, hogy a szőlőcukor, a nádcukor és az egyéb sokkal drágább cukorkészítmények másképpen készülnek? Másik kérdés, hogy akkor a tartósítószer, vagy a cukor egészségtelenebb?

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Ezek lényeges kérdések KBÁgi!

És én is feltennék egy-két lényeges kérdést:

  • vajon a lekvárt mi tartósította 80 évvel ezelőtt, amikor még nem volt cukor?
  • tudod, hogy csak a II.világháború után terjedt el ilyen mértékben a cukor?
  • tudod, hogy mitől nem bomlanak az anyagok?

Szóval: he elteszel egy lekvárt, az csak akkor romlik meg, ha elindul benne egy oxidációs folyamat. Mi kell ehhez? Oxigén, azaz levegő. Épp ezért, én úgy teszem el a lekvárt, hogy jól megrottyantom a gyümölcsöt, majd azonmód forrón kis üvegekbe töltöm, gyorsan azonnal rácsavarom a tetőt, és hopp, fejrefordítom. Ezáltal kialakul a vákum, azaz az oxigén mentesség.

Azért használok pici üvegeket, mert ha megbontom (jön az oxigén), nagyon hamar megromlik, ezért pont akkor üvegeket használok, hogy egy-két nap alatt elfogyjon a beltartalom. Viszont megbontás nélkül korlátlan ideig eláll!

Régen sem használtak cukrot, hisz nem volt! A nagyon savanyú gyümölcsöket mézzel édesítették.

Az egyéb tartósítási eljárásoknál pedig előnybe részesítették a fermentációt.

Kérdésedre a válasz: sem cukor, sem tartósítószer nem kell a lekvárba, hiszen eláll anékül is!

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (3 votes)
KBÁgi's picture

Lekvár

Érdekes, eddig nem gondoltam volna, hogy a cukor nélkül készíthető lekvár, tartósítószer nélkül is eltehető, de egyértelmű, hogy igazad van, hiszen, ha levegő éri a cukros változatot, az is ugyanúgy meg tud penészedni. A mézre, mint cukorpótlóra befőzésnél nem is merek gondolni... nagyon drága. sad_smile.gif Jó lenne, ha lenne saját méhészetem itthon, akkor biztos megoldódna ez a probléma. teeth_smile.gif Most eszembe is jutott, hogy pl. a paradicsomlevet is mindig cukor, só, és tartósítószer nélkül főztük be, régebben meg is fordult a fejemben, hogy milyen furcsa, hogy annak semmi baja sem lesz, míg a gyümölcs lekvárokat meg "kell" tömni cukorral. Idén biztosan készítek cukormentesen is, minimum magamnak, meg esetleg a gyerekeknek kóstolóba, hátha az jobban fog nekik ízleni. Valószínű, hogy a férjem nem díjazná, úgyhogy lesz cukros lekvár is az ő részére, kivéve, ha marad elég a tavalyiból. rolleyes.gif

Értékelés: Nincs
Betty's picture

KBÁginak cukorhelyettesítő a lekvárba

Szia Ági!

Ha a férjednek nem elég a gyümölcslekvárok természetes édes íze, akkor próbáljátok ki a stiviát. Én tavaly Vali módszerével főztem be a gyümölcsöket, és mielőtt az üvegekbe öntöttem volna tettem hozzá egy kis stevia cseppet vagy port(mikor mi van otthon!), ízlés szerint. Szerintem a stivia kicsit fura növényi édes íze nagyon jól passzol a gyümölcsökhöz. És mivel nagyon erős az édesítő ereje, így nem kell sok(!) belőle. A stiviának gombaölő hatása is van, így bebiztosíthatod magad, hogy ne penészedjen meg a lekvár. A nagy üvegbe eltett  stiviás lekvárok még a felbontáskor, 1-2 hónap után sem romlottak meg a hűtőben. Nyírfacukorral is megoldhatjátok az édesítést, bár arra szerintem igen drága, a stivia sokkal olcsóbb, mert nagyon kevés kell belőle. Ezzel a módszerrel az egész család számára készíthetsz egészséges és finom lekvárokat:-)

Betty

Értékelés: Nincs
Veronika55's picture

Befőzés

Én is Vali módszere alapján csinálom a befőtteket és tényleg nem romlik meg. A lényeg hogy szép érett, de hibátlan gyümölcsökből csináld. Mézen én is gondolkoztam, de végül úgy oldom meg, ha felbontáskor túl savanyúnak találom akkor teszek bele pici mézet, de ez extrém eset mert tényleg így is édes. Főleg ha már régóta nem eszel cukrot, mindent sokkal édesebbnek fogsz érezni, még a zöldségeket is. regular_smile.gif

Zöldség befőzésnél, lecsónál, paradicsomnál van egy trükk, ha biztosra akarsz menni. Miután betöltötted forrón, önts egy pár milliméteres réteg bio hidegen sajtolt napraforgó olajat a tetejére, ez elzárja az oxigént, és amikor kibontod isteni finom fűszeres olaj lesz belőle. regular_smile.gif

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 votes)
Antal Vali's picture

A cukormentes lekvárok is édesek!

Az összerottyantás során vesztenek víztartalmukból, ezáltal koncentrálódik bennük a természetes gyümölcscukor! Ezt a csodás ízhatást a hozzáadott cukor csak rontja. Szerintem a párod észre sem venné, hogy nincs benne cukor! Az enyém sem vette észre! Csak annyit mondott, hogy milyen jó intenzív gyümölcsíze van ennek a lekvárnak.

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Csak egy kósza gondolat...:)

Nem tudom hogy miért,vagy igen? De a lekvár rottyantgatáskor nekem mindíg Papp Miklós jut az eszembe,aki még a foghagymából is képes lekvárt csinálni....Nem véletlenül nem írtam, hogy rottyantgatni!:)
Bár látom hogy itt mindenki szereti a saját gesztenyéjét sütögetni ...

Hölgyeim! A példát onnan kell venni ahol van. És itt van ezen az oldalon!!!:)

Meg itt is egy:    Remélem nem kavarok nagy port! Szóval a riportban szereplő 70 éves hölgy, 24 éve nyers,és növényi táplálékon él :)  Élő vizet ad a növényeinek is ,és magának is. Az is kiderül,hogy ennél változatosabb étrendre nincs is szüksége az embernek,mert még a leg szőrszálhasogatóbb öregedés kutatók is fejet hajthatnak 24 év hatástanulmány előtt,ami ilyen eredményes a mai napig is.
És nem úgy néz ki hogy az elkövetkezendő 20-30 évben véget ér ....
Isten és annak patikája éltesse őt is és az ittenieket,és a távoliakat is,szóval mindenkit!
Köszönet és hála az ilyen és hasonló oldalakért! 

Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)

Szeretnék tanácsot kérni,

Szeretnék tanácsot kérni, hogy szerintetek melyiket válasszam a cukor helyettesítőjeként?! A stevia-t, a nyírfacukrot vagy a Luo Han Guo-t? Válaszotokat előre is köszönöm!

Értékelés: Nincs

Röviden :) tapasztalat Melcsikének

Üdv!
Van élet a cukor után is, mint ahogyan előtte is volt!:) 
És az is igaz, hogy régebben az embereknek, csak az erdő mérges gombáival gyült meg a baja . Pedig a kapcarongy világában, ez igazán nagy teljesítmény volt...:)
Szerintem bármelyiket használhatod, viszont túlzásokba ne ess, bár a stevia esetében az nem menne, a nyírfa cukornál igen, viszont ott a több, az némi széklet hígulással járhat....:)
A szerzetesek körtéje  pozitiv élettani hatásait tekintve, egy jó választás lehet, és az igazi inyenceknek a teáját ajánlom saját készítésű kókusztejjel.
Hmmm ... Valami mennyei ital!
Persze ez lehet , hogy csak azoknak akik már haladnak az úton, és nem azoknak akik még csak most léptek rá, mert a bennük lévő méreganyagok miatt, még eltelik egy kis idő, amíg az igazi ízeket és nem egy illúziót éreznek majd.
A szeretet a legédesebb!
Azt ajánlom mindenkinek!  :))) 

Értékelés: Nincs
Betty's picture

Melcsykhe-nek édes íz tapasztalatról

Szia Melcsykhe!

A steviát és a nyírfacukrot rendszeresen használom, a Luo Han Guo-hoz még nem volt szerencsém, de szívesen kipróbálnám.

A steviának érezhető növényi íze van, emiatt van aki nem kedveli.

A stevia csepp, por, tabletta, és szálas formában elérhető. A szálas variáció elsősorban teaízesítésre jó. A csepp, por, és tabletta ételek, italok ízesítésére megfelelő. Én jobb szeretem a cseppeket, és a por változatát. Tapasztalatom szerint a gyümölcsös, túrós ételekhez jól passzol a stevia íze. Viszont a mennyiségre nagyon vigyázz, mert ha picivel is többet teszel az ételbe/italba akkor furcsán émelyítő lesz az ízhatás, nem túl jó. Úgyhogy kóstolni kell!

A nyírfacukornak teljesen cukor íze van, minden mellékíz nélkül. Az adagolás ugyanaz, mint a "mérges" cukornál.

Én általában azokba az ételekbe teszek steviát, ahol nem fontos a mennyiség arány. Ahol viszont számít(piskóta), abba a nyírfacukrot használom.

Amit fontos tudni! Mivel mindkét édesítő gombaölő tulajdonsággal bír, így élesztős ételekhez ne használd őket, mert megölik az élesztőgombákat. Ilyenkor jó alternatíva a méz. Persze, ha candida kúrán vagy, akkor a méz sem megengedett, igaz, akkor egy darabig az élesztőt is kerülnöd kell.

A édes ízhatással próbálkozz ízlésed szerint! Ha végleg leteszed a hagyományos cukrot, idővel átalakul az ízérzékelésed, és kevésbé fogsz édesíteni.

Betty

Értékelés: Nincs
Kardos-Lőkös Melinda's picture

Melcsykhe cukorhelyettesítő dilemmája

A stevia a legkiadósabb, viszont annak van egy kis mellékíze (szerintem). Ki kell nagyon tapasztalni, hogy mibe mennyit kell tenni ahhoz, hogy kellemes legyen.

A nyírfacukor teljesen cukorízű, cukor állagú, viszont aránylag drága, ugyanannyi kell belőle, mint a cukorból, ára kb. 5.000,-Ft kilónként. Kelt tésztákhoz nem jó, mivel megöli az élesztőgombákat.

A Luo Han Guo-t eddig még csak egészben láttam, nem mindenbe tudod beletenni szerintem. De ha találsz belőle porított változatot, próbáld ki. Mi is várjuk a tapasztalatokat róla. yes.gif

Értékelés: Nincs
Antal Vali's picture

Cukor helyett: bízz az érzékeidben!

Válaszd azt, amelyik a legjobban ízlik. Nekem nincs tapasztalatom, mert én egyiket sem használom. De hátha más tud segíteni, a kóstolta már mind a hármat!

Értékelés: Nincs

Hozzászólás írása

Tartalom átvétel